Naslag voor de security issues uit de game

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naslag voor de security issues uit de game"

Transcriptie

1 Naslag voor de security issues uit de game Issue Advies Denk goed na waar je gevoelige informatie neerzet. Bij voorkeur op de beheerde netwerkomgeving van de instelling: die is beveiligd en wordt automatisch gebackupt. Back-up Bij opslag op eigen apparatuur is de beveiliging je eigen verantwoordelijkheid. Gevoelige informatie hoort zeker niet op een gratis clouddienst. Een (private of hybride) community site is een mogelijke oplossing. Mobiele media als USB-sticks en externe harddisks zijn niet per definitie veilig voor onbevoegde toegang. Als Robert gevoelige informatie wil opslaan en er niet steeds over wil nadenken wat hij opslaat, dan is het slim als hij encryptiesoftware gebruikt die bij dat soort apparaten vaak wordt meegeleverd. Om de mogelijke gevoeligheid van informatie te bepalen is deze in te delen in een aantal groepen: Publiek (de etalage), intern binnen de hele instelling, alleen toegankelijk voor een afdeling/groep/project en strikt vertrouwelijk. Classificeren gegevens Denk bij de laatste categorie aan examenvragen, salarisgegevens, correspondentie over aanstelling of ontslag en gegevens uit de verzuimregistratie. Bijzondere persoonsgegevens, zoals kopieën van identiteitsbewijzen, gegevens over etniciteit, religie en dergelijke mogen alleen voor specifieke doelen en onder strenge beveiligingsvoorwaarden worden verzameld. Daarvoor is doorgaans toestemming van het College Bescherming Persoonsgegevens nodig.

2 Wees alert op mails met valse virusscanners: dit is geen echte waarschuwing maar malware. Het programma doet zich voor als een virusscanner maar is eigenlijk zelf een virus. Het is noodzakelijk om altijd, bij voorkeur automatisch, de belangrijkste software en besturingssysteem te updaten van computers die je zelf beheert. Systemen die door de ICT-afdeling beheerd worden zullen dat in de regel automatisch doen. De zogenaamde virusscanner En het is verstandig om niet op vreemde meldingen van onbekende software in te gaan. Bel bij twijfel de helpdesk. Bij het weggaan van de werkplek is het riskant om je scherm of eigen mobiele apparaten (tablets, smartphones etc.) open te laten liggen zonder screensaver en wachtwoord. Iemand kan de PC gebruiken om informatie te lezen die niet voor hem/haar is bedoeld, iets publiceren, ergens op abonneren, gevoelige informatie kopiëren en andere dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Het gaat overigens niet alleen om digitale informatie: afgedrukte gegevens kunnen net zo vertrouwelijk of gevoelig zijn! Gevoelige informatie op de werkplek werkplek Een wachtwoord opschrijven en ophangen is hetzelfde als een sleutel onder de mat! Het laten slingeren van persoonlijke spullen is ook geen visitekaartje voor de afdeling. De meeste gratis online tools en web-apps zijn niet geschikt voor gevoelige data. Het is bijvoorbeeld niet bekend waar de gegevens terechtkomen, wie de eigenaar van die gegevens is en wat die er mee zal gaan doen. Bovendien, bij beëindiging van de online dienst gaan de gegevens misschien verloren. Gratis online enquêtetools gebruiken Gratis betekent vaak later toch betalen. Of de inkomsten komen uit advertenties en dergelijke en dan is de gebruiker zelf het product. Vraag je af waarom een dienst gratis is: de leverancier moet er immers toch van bestaan?

3 Gebruikersnaam en wachtwoord zijn strikt persoonlijk. Elke medewerker is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen account. Afgeven is dus niet aan de orde: niet persoonlijk, niet via mail en niet via de telefoon. Inloggegevens delen Inloggegevens telefonisch doorgeven Mail van vertrouwde instantie Melden kwetsbaarheden Onbekende in beperkt toegankelijke ruimte Er zijn misschien uitzonderlijke situaties, zoals bij het overlijden van een collega. In zo n geval is er doorgaans een protocol waarin expliciet de voorwaarden zijn vastgelegd. Het is raadzaam nooit zomaar inloggegevens te delen met iemand. Het is verstandig om even door te vragen, bijvoorbeeld vragen wie zijn leidinggevende is. Als het echt een collega is kan je dit melden bij de leidinggevende. Als je niet zeker weet of je een mail vertrouwt, kun je het beste de afzender verifiëren via een ander medium. Je kunt dat doen door de website van de afzender op internet te zoeken (dus niet via de link in de mail!) en contact op te nemen, eventueel telefonisch of via het mailadres op de website zelf. Het is belangrijk dat mogelijke kwetsbaarheden of bedreigingen direct gemeld worden. Dat kan binnen het eigen organisatieonderdeel of bij de Security Officer of de instellings-cert (CSIRT). Zones in gebouwen waarvoor sleutels of pasjes nodig zijn, zijn per definitie niet openbaar toegankelijk. Aanspreken of melden is beter dan aannemen dat het wel goed zal zijn. Als er dingen gebeuren met je accounts die je zelf niet hebt gedaan, betekent dit dat je digitale identiteit in handen van anderen is. Vaak komt dat via opgelopen besmettingen. Kwaadwillenden hebben waarschijnlijk meer afgevangen dan alleen je facebook wachtwoord. Onwenselijke post, account gehackt Het is dus verstandig om alle accounts die hij gebruikt te voorzien van een nieuw wachtwoord. Ook kan hij het beste zijn computers en/of laptops grondig laten controleren.

4 Voordat je een pc weggeeft moet je ervoor zorgen dat deze volledig geschoond is. Formatteren is niet genoeg, dan is nog veel informatie te herstellen. Oude computer wegdoen Met een eraser-programma wordt alle data onbruikbaar. Minder duurzaam maar wel effectief: met een hamer de harde schijf vernietigen. Persoonsgegevens zijn alle gegevens die te herleiden zijn tot een natuurlijke persoon. Aan de beveiliging en het werken met persoonsgegevens zijn strenge wettelijke eisen gesteld. Persoonsgegevens Verwerken van deze gegevens is pas toegestaan als aan alle eisen voldaan is. Zo moeten bijvoorbeeld passende beveiligingsmaatregelen zijn getroffen. De Functionaris Gegevensbescherming van de instelling moet daarom vooraf op de hoogte gesteld zijn van voorgenomen verwerking van persoonsgegevens. Phishing Phishing is er in vele soorten en maten, soms verpakt in bedrieglijk echt lijkende spam (met een aantrekkelijke link). Soms staat je eigen naam in de aanhef. De mails zijn schijnbaar afkomstig van de helpdesk, het service center van KPN, de bank, de belastingdienst enz. Deze instellingen zullen echter NOOIT via mail om accountgegevens vragen. Incidenteel vindt het vissen naar informatie telefonisch plaats. Phishing en andere termen Het is verstandig om enigszins bekend te raken met kwetsbaarheden en veilige werkwijzen om zo je eigen identiteit en gegevens te beschermen.

5 Hoe langer en meer variatie in tekens hoe beter. Je kunt bijvoorbeeld de eerste letters gebruiken uit een wachtzin, een songtekst of een spreekwoord. Je kunt dit combineren met een teken en een zinvol getal verzinnen. Of ze verzint een ander ludiek systeem. Van belang is dat het wachtwoord eenvoudig te onthouden is zodat je het niet hoeft op te schrijven. Er zijn ook digitale kluisjes of sleutelhangers die je kunt gebruiken om wachtwoorden in op te slaan (bijvoorbeeld KeePass, LastPass). Sterk wachtwoord Zorg dat je wachtwoord overal uniek is en dat er geen logisch algoritme is toegepast. Houd je inloggegevens voor de informatievoorziening op het werk liever gescheiden van je privégegevens. Tentamenfraude Toegangsrechten Als de buitenwereld niet meer kan vertrouwen op de waarde van behaalde studieresultaten en diploma s, is dat schadelijk voor de reputatie van de instelling en van de personen die op legitieme wijze een diploma hebben verkregen. Uiteindelijk kan de financiële schade in de miljoenen lopen. Bij het krijgen van een nieuwe functie is het belangrijk dat speciale rechten en bevoegdheden worden ingetrokken. Je moet hier zelf ook alert op zijn en actie ondernemen om zijn rechten te laten aanpassen. Het hebben van onnodige rechten kan je op enig moment ook in de problemen brengen. Het is belangrijk om systeem en applicaties up-to-date te houden. Kwaadwillenden gebruiken kwetsbaarheden om bijvoorbeeld een virus te installeren, of een keylogger (daarmee kan men op afstand gebruikersnaam, wachtwoord en bankgegevens meelezen) of andere kwaadaardige software. Updates Er worden voortdurend beveiligingsupdates uitgebracht, die de systemen automatisch kunnen installeren. Maar dat moet dan wel ingeschakeld zijn. (Er zijn tools die daarbij kunnen helpen: denk aan https://browsercheck.qualys.com/ ).

6 Usb-stick Een gevonden usb-stick moet je nooit zonder meer in een computer doen. Het is immers niet je eigendom. Bovendien kan de stick een virus bevatten. Als het op je werk gebeurt (of in ieder geval in de buurt), kun je de stick het beste naar een balie voor gevonden voorwerpen of helpdesk brengen. Daar kunnen ze dit verder afhandelen. De veiligste manier om buiten de deur te werken is natuurlijk om geen gevoelige informatie te gebruiken in een publieke omgeving. Als je dat dan toch doet, moet je ervoor zorgen, dat je in ieder geval werkt met een beveiligde laptop en via een beveiligd wifi met VPN. Veilig werken buiten de deur Als je gebruik maakt van wifi en geen wachtwoord hoeft in te vullen, dan is de verbinding niet beveiligd. Iemand anders kan dan meekijken of het verkeer onderscheppen. Als je wel een wachtwoord moet invullen, dan moet je nagaan of je wachtwoord en accountgegevens versleuteld over de lijn gaan. Controleer ook altijd of het wifi netwerk echt van de betreffende instelling is. Er worden soms folders verspreid van wifi netwerken met een wachtwoord en dan lijkt het alsof het van de organisatie is waar je op dat moment bent.

Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik

Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik Spam/Nepmail Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik Gevaren Spyware Cookies Hacking Identiteitsroof Virus Diefstal Phishing Overmacht 100% Veilig PC Gebruik? Definities Virus - Computerprogramma wat zichzelf

Nadere informatie

25-12-14, 13.01u, Een waarschuwing antivirusbedrijf Malwarebytes. Pas op: Deze kerstaanbieding is malware!

25-12-14, 13.01u, Een waarschuwing antivirusbedrijf Malwarebytes. Pas op: Deze kerstaanbieding is malware! ICT Veiligheid VirusAlert 25-12-14, 13.01u, Een waarschuwing antivirusbedrijf Malwarebytes. Pas op: Deze kerstaanbieding is malware! Wie via de mail een Word-bestand krijgt dat 'Christmas offers.docx'

Nadere informatie

Handreiking Informatiebeveiliging

Handreiking Informatiebeveiliging Handreiking Informatiebeveiliging 1 Versie beheer Versie 0.1 4 juni 2014 Eerste concept Marco Gosselink Versie 0.2 18 juni 2014 Na review door Jan-Willem Brock rubricering met onderwerpen aangepast. Focus

Nadere informatie

hoe digibewust bent u? bent u? T i p s v o o r i n d e o n l i n e w e r e l d

hoe digibewust bent u? bent u? T i p s v o o r i n d e o n l i n e w e r e l d hoe digibewust bent u? bent u? T i p s v o o r i n d e o n l i n e w e r e l d Bent u digibewust? BENT u d i g i b e w u s t Internet en e-mail zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Thuis,

Nadere informatie

Criteria voor een veilige webwinkel

Criteria voor een veilige webwinkel Criteria voor een veilige webwinkel Datum: juni 2008 Projectleden: E. Coffy, Koopgemak C. de Jong, Prismarc Communicatieadvies W.A.M. Jongen, Thuiswinkel.org B. Koelewijn, Information Risk Control B.V.

Nadere informatie

Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness. Informatie voor medewerkers

Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness. Informatie voor medewerkers Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness Informatie voor medewerkers Je bent zichtbaarder dan je denkt Informatie voor medewerkers 2 Inleiding Iedereen maakt steeds

Nadere informatie

Hoe onderneem ik veilig op internet?

Hoe onderneem ik veilig op internet? Hoe onderneem ik veilig op internet? Criminelen weten hun weg online steeds beter te vinden en dat merken ondernemers. 60 procent van de mkb ers maakt zich zorgen over de beveiliging van systemen tegen

Nadere informatie

Integriteitscode. Integriteitscode definitief juli 2014 pag. 1 van 6

Integriteitscode. Integriteitscode definitief juli 2014 pag. 1 van 6 Integriteitscode pag. 1 van 6 Inhoud 1. Waarom een integriteitscode? 2. Omgaan met collega s 3. Omgaan met klanten en zakelijke relaties 4. Omgaan met vertrouwelijke informatie 5. Omgaan met bedrijfsmiddelen

Nadere informatie

Voorbeeldexamen. EXIN Information Security Foundation based on ISO/IEC 27002

Voorbeeldexamen. EXIN Information Security Foundation based on ISO/IEC 27002 Voorbeeldexamen EXIN Information Security Foundation based on ISO/IEC 27002 Editie juli 2014 Copyright 2014 EXIN All rights reserved. No part of this publication may be published, reproduced, copied or

Nadere informatie

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD)

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD) Hoe? Zo! Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is BYOD? 4 3 Hoe kun je BYOD zinvol inzetten? 7 4 Wat zijn de consequenties van de invoering van BYOD? 10 5 Hoe werkt BYOD voor medewerkers? 14 6 Hoe kan ik BYOD

Nadere informatie

BYOD-Beleid [Naam organisatie]

BYOD-Beleid [Naam organisatie] BYOD-Beleid [Naam organisatie] De werknemer mag gebruik maken van een persoonlijk mobiel apparaat zoals een telefoon, tablet of notebook voor zakelijke doeleinden ten behoeve van [naam organisatie], voor

Nadere informatie

» Consumerization en security» De gebruiker als innovator is uitdaging voor beveiligers

» Consumerization en security» De gebruiker als innovator is uitdaging voor beveiligers » Consumerization en security» De gebruiker als innovator is uitdaging voor beveiligers »Consumerization en security» De gebruiker als innovator is uitdaging voor beveiligers Nationaal Cyber Security Centrum

Nadere informatie

www.pwc.nl Bring Your Own Device Een verantwoord gebruik binnen uw organisatie

www.pwc.nl Bring Your Own Device Een verantwoord gebruik binnen uw organisatie www.pwc.nl Bring Your Own Device Een verantwoord gebruik binnen uw organisatie Maart 2012 Bij PwC in Nederland werken ruim 4.600 mensen met elkaar samen vanuit 12 vestigingen en drie verschillende invalshoeken:

Nadere informatie

Beleidsnotitie Informatiebeveiliging

Beleidsnotitie Informatiebeveiliging Beleidsnotitie Informatiebeveiliging Radboud Universiteit Nijmegen 2013-2016 Versie: 1.2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Doel en uitgangspunten... 3 3. Reikwijdte en doelgroep... 4 4. Beveiligingsorganisatie...

Nadere informatie

een be kn op te ui t le g

een be kn op te ui t le g een beknopte uitleg Voorwoord Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Thuis, op school of op het werk: bijna iedereen maakt er wel gebruik van. Er zijn steeds meer toepassingen en

Nadere informatie

Veilig werken met patiëntengegevens

Veilig werken met patiëntengegevens Veilig werken met patiëntengegevens Hans Nouwens, webmaster (ook van SynthesHis) en IT-architect (Hans.Nouwens@een2drie.nl) Nu bijna alle gegevens over uw patiënten bewerkt en bewaard worden in een HIS

Nadere informatie

Rhino: Windows 7 veiligheid

Rhino: Windows 7 veiligheid Rhino: Windows 7 veiligheid Al eerder schreef ik een artikel over veiligheid. In grote lijnen geldt dat artikel (verschenen in de SoftwareBus 2005-3) nog steeds. Met het verstrijken van de tijd zijn de

Nadere informatie

TELEWERKBELEID. Een van de producten van de operationele variant van de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG)

TELEWERKBELEID. Een van de producten van de operationele variant van de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG) TELEWERKBELEID Een van de producten van de operationele variant van de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG) Colofon Naam document Telewerkbeleid Versienummer 1.0 Versiedatum April

Nadere informatie

Workshop : Overstappen naar Windows 8

Workshop : Overstappen naar Windows 8 Workshop : Overstappen naar Windows 8 Inleiding Windows 8 is klaar en iedere pc met XP, Vista of Windows 7 komt volgens Microsoft in aanmerking voor een upgrade. Maar hoe upgraden zonder gegevens te verliezen?

Nadere informatie

1. Graag reageert stichting Bits of Freedom op het wetsvoorstel voor een meldplicht datalekken.

1. Graag reageert stichting Bits of Freedom op het wetsvoorstel voor een meldplicht datalekken. Stichting Bits of Freedom Postbus 10746 1001 ES Amsterdam Ministerie van Veiligheid en Justitie M +31(0)6 3964 2738 E rejo.zenger@bof.nl W www.bof.nl Bank account 55 47 06 512 Bits of Freedom, Amsterdam

Nadere informatie

ORGANISATIE BEHEER HANDLEIDING VOOR TRACK VERZUIM 3.6.6 VAN TREDIN BV

ORGANISATIE BEHEER HANDLEIDING VOOR TRACK VERZUIM 3.6.6 VAN TREDIN BV ORGANISATIE BEHEER HANDLEIDING VOOR TRACK VERZUIM 3.6.6 VAN TREDIN BV Copyright Tredin B.V. te Lelystad Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt (voor willekeurig welke doeleinden)

Nadere informatie

Bring your own device. Choose your own device

Bring your own device. Choose your own device Bring your own device Choose your own device Voorwoord Smartphones en tablets winnen in hoog tempo terrein bij het bedrijfsleven en de overheid. Mensen maken in toenemende mate privé gebruik van mobiele

Nadere informatie

(anti-)spam. Open for Support. Open for Support - Informatiebrochure. Open for Support bv. Versie 2.0 Juli 2009

(anti-)spam. Open for Support. Open for Support - Informatiebrochure. Open for Support bv. Versie 2.0 Juli 2009 bv (anti-)spam - Informatiebrochure Versie 2.0 Juli 2009 bv O4S Informatiebrochure (Anti) Spam Deze brochure is samengesteld door Michel van den Biggelaar voor bv, gevestigd te Maastricht-Airport. Deze

Nadere informatie

Tijd over door zakelijke apps

Tijd over door zakelijke apps Tijd over door zakelijke apps Als zzp er doe je hard je best je zaak draaiende te houden. Je bent niet alleen bezig met het werk dat jij leuk vindt, maar je doet ook de planning, marketing en boekhouding.

Nadere informatie

VOORBEELD INCIDENT MANAGEMENT EN RESPONSEBELEID

VOORBEELD INCIDENT MANAGEMENT EN RESPONSEBELEID VOORBEELD INCIDENT MANAGEMENT EN RESPONSEBELEID Een van de producten van de operationele variant van de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG) Colofon Naam document Voorbeeld Incident

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT DITISONZEWIJK.NL

PRIVACY STATEMENT DITISONZEWIJK.NL PRIVACY STATEMENT DITISONZEWIJK.NL DitIsOnzeWijk.nl B.V. (hierna: Ditisonzewijk.nl ) verzamelt via haar Websites en Applicaties persoonsgegevens over jou (hierna: Informatie ). We vinden het belangrijk

Nadere informatie

DIRKJAN VAN ITTERSUM WELKOM IN DE CLOUD. Alles over gratis onlinesoftware

DIRKJAN VAN ITTERSUM WELKOM IN DE CLOUD. Alles over gratis onlinesoftware Welkom in de cloud DIRKJAN VAN ITTERSUM WELKOM IN DE CLOUD Alles over gratis onlinesoftware 1 e druk, februari 2014 Copyright 2014 Consumentenbond, Den Haag Auteursrechten op tekst, tabellen en illustraties

Nadere informatie

Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness. Informatie voor managers

Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness. Informatie voor managers Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness Informatie voor managers Je bent zichtbaarder dan je denkt Informatie voor managers 2 Voorwoord Het cybersecuritybeeld van

Nadere informatie

Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving

Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving WAAR LIGGEN DE RISICO S EN WAAR IS DE CONTROLE? Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving Smartphones en tablets, zowel zakelijk als privéeigendom, overspoelen de werkomgeving. Op deze apparaten wordt

Nadere informatie