STUDIE 52 OPLEIDINGSPROFIEL. bouwontwerp

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STUDIE 52 OPLEIDINGSPROFIEL. bouwontwerp"

Transcriptie

1 STUDIE 5 OPLEIDINGSPROFIEL bouwontwerp

2 OPLEIDINGSPROFIEL bouwontwerp sector : bouw-hout-decoratie studiegebied : industriële wetenschappen & technologie opleiding : bouwkundig tekenaar bediende voorbereiding - planning Sectorcommissie Hogeschoolonderwijs van de Vlaamse Onderwijsraad D/1997/656/4 De leden van de werkgroep opleidingsprofielen zijn inhoudelijk verantwoordelijk voor het opleidingsprofiel. De Vlor heeft enkel ingestaan voor een uniforme en toegankelijke lay-out.

3 INHOUD OPLEIDINGSPROFIEL BOUWONTWERP INHOUD HOOFDSTUK 1: INLEIDING Identificatie van het opleidingsprofiel 1 1. Opdracht 1 1. Ontwikkelingsproces Legitimatie 1 HOOFDSTUK : SITUERING VAN DE OPTIE C.Q. OPLEIDING.1 Gegevens uit het beroepsveld.1.1 Geraadpleegde beroepsprofielen.1. Visie. Gegevens uit de onderwijswereld 4..1 Studiegebied, opleidingen en opties 4.. Aanverwante studiegebieden, opleidingen en opties 4.. Diploma s en getuigschriften 4..4 Recente evolutie in het aantal uitgereikte diploma s voor de optie 4..5 Gelijkaardige opleidingen en diploma s in het buitenland 4..6 Geografische spreiding van de beroepsactiviteiten in Vlaanderen 4..7 Geografische spreiding van de opleidingen 5..8 Infrastructuur 5..9 Kwantitatieve beschrijving van het aantal studenten in de opleiding Kwantitatieve beschrijving van de eerstejaarsstudenten van de opleiding Reële studieduur 5 HOOFDSTUK : HET OPLEIDINGSPROFIEL 6.1 De exacte benaming van de optie c.q. opleiding 6. Globale omschrijving van de optie c.q. opleiding 6..1 Bouwkundig tekenaar 6.. voorbereiding-planning 6. Het beroepsgericht opleidingsprofiel 7..1 Bijeenbrengen van de relevante beroepsprofielen 7.. De concrete vertaalslag 7.. Aanvullende gegevens met betrekking tot de optie c.q. opleiding 10.4 Sleutelkwalificaties 11.5 De kern van het opleidingsprofiel 11.6 Relevantie van het opleidingsprofiel 1

4 OPLEIDINGSPROFIEL BOUWONTWERP 1 HOOFDSTUK 1: INLEIDING 1.1 Identificatie van het opleidingsprofiel Opleidingsprofiel voor de basisopleiding bouwkundig tekenaar en bediende voorbereiding planning. Sectorcommissie hout - bouw - decoratie. 1. Opdracht Uitschrijven van een opleidingsprofiel met doelstellingen die vergelijkbaar zijn met de ontwikkelde beroepsprofielen van de bouwkundige tekenaar en de bediende voorbereiding planning. 1. Ontwikkelingsproces Opleidingsprofiel besproken op de verschillende vergaderingen van de sectorcommissie en met de verantwoordelijke voor de eindredactie van de beroepsprofielen bouwkundig tekenaar, bediende voorbereiding planning, calculator en bouwplaatsleider. 1.4 Legitimatie Raad voor het hoger onderwijs.

5 OPLEIDINGSPROFIEL BOUWONTWERP HOOFDSTUK : SITUERING VAN DE OPTIE C.Q. OPLEIDING.1 Gegevens uit het beroepsveld Initiatief Concept Projectanalyse Kostprijsberekening Project voorbereiding e adviseurs Oplevering Nazorg Beheer Beheers + Onderhoudswerken Privépersonen bedrijven Verzekeringen (Privépersoon) (Bedrijf) bediende bediende bediende voor werken in eigen regio Openbare Besturen Minister Hoofdarchitect Ingenieur Hoofd technische Dienst e bediende Gebouwen wegen: Graficus Graficus Controleur Toezichter Controleur voor werken in eigen regio Immobiliën Promotoren bediende Controleurs Vastgoedbeheerder (expert) Architecten Ingenieurs Studiebureau Architect Ir. Architect Ingenieur Bouwkundig Tekenaar e bediende Architect Ingenieurs Ir. Architect Bouwkundig tekenaar Architect + Ir. Arch. Bouwkundig Tekenaar (expert) con- Nieuw cept Vastgoedbeheerder Bouwbedrijven Ruwbouw e kits Project Bouwplaatsleider Inkoper voorbereiding planning Nieuw concept Vastgoedmakelaar gebouwen adviseur Calculator Opmeter Projectleider Adviseur Bouwkundig tekenaar e adviseurs Project of bouwplaatsleider adviseur Toelevering Bouwmaterialen e Adviseurs Opname schade (expertise)

6 OPLEIDINGSPROFIEL BOUWONTWERP.1.1 Geraadpleegde beroepsprofielen.1. Visie Het opleidingsprofiel is gebaseerd op de beroepsprofielen van bouwkundig tekenaar en bediende voorbereiding planning. In de beroepsprofielen voor de sector werden de beroepen ingedeeld in clusters. 1 de cluster die de beroepen omvat uit de ontwerperswereld. de cluster van de beroepen uit de aannemerswereld. de cluster met de beroepen uit de beheerderswereld (vastgoed). De verdeling van de taken in verband met het ontwerp, van de werkvoorbereidende taken die in de sector uitgevoerd worden is bijzonder complex, en wel om volgende redenen. De zeer uiteenlopende benamingen die in de sector gangbaar zijn : de persoon die in het éne bedrijf als "adjunct" wordt bestempeld, krijgt in het andere bedrijf de benaming "bouwplaatsdirecteur"; voor "bouwplaatsleider", bijvoorbeeld zijn nog andere benamingen gebruikelijk zoals projectopvolger, conducteur, werfopzichter, werfverantwoordelijke, toezichter die alle min of meer dezelfde lading dekken. De diverse grootte van de bedrijven, gaande van KMO's met slechts één of zelfs geen enkele bediende tot grotere firma's met een volledig bediendeteam, met dus enerzijds bedienden die de werkzaamheden van verschillende functies in één enkele persoon moeten combineren (zij zijn zowel calculator als bouwplaatsleider, inkoper, personeelsverantwoordelijke enz.), en anderzijds een zeer sterke hiërarchisering van functies in assistent-calculator, calculator, hoofdcalculator, bouwplaatsleider, projectleider, werfdirecteur, inkoper, inkoopverantwoordelijke enz. De voortdurende wisselwerking tussen de verschillende functies : indien de werkzaamheden op de bouwplaats minder intensief zijn, kan het voorkomen dat bouwplaatsleiders bij calculatieopdrachten worden ingeschakeld; in sommige bouwbedrijven zijn de kaderleden verantwoordelijk voor het volledige verloop van een bepaald project, inclusief voor de commerciële en de calculatieaspecten. In deze verscheidenheid kan toch een zekere eenheid worden ontwaard: alle bouwbedrijven doorlopen voor elk bouwproject nagenoeg hetzelfde proces. In deze beroepenclusters kunnen we volgende bouwgerichte beroepen onderscheiden : Ontwerpers architecten, ingenieurs,... bouwkundig tekenaars Aannemers bedrijfsleiders bouwkundig tekenaars bediende voorbereiding planning calculator bouwplaatsleiders Vastgoed vastgoedbeheerders...

7 4 OPLEIDINGSPROFIEL BOUWONTWERP Door het opleidingsprofiel uit te schrijven voor bouwontwerp wordt dit opleidingsprofiel ook beperkt tot deze beroepen. In de bestaande opleidingen bouw zijn de opleidingen breder en geven toegang tot het beroep van bouwkundig tekenaar, bediende voorbereiding planning, calculator en bouwplaatsleider, beschreven in de beroepsprofielen en het beroep van technisch bediende, toezichter, en andere..... Gegevens uit de onderwijswereld..1 Studiegebied, opleidingen, opties In het studiegebied Industriële wetenschappen en technologie bestaan de opleidingen bouw 1 cyclus, de opleiding bouw optie vastgoed 1 cyclus... Aanverwante studiegebieden en opleidingen In het studiegebied Architectuur bestaat de opleiding architect assistentie 1 cyclus... Diploma s en getuigschriften Bouwkundig tekenaar gegradueerde bouw (1c) voorbereidingplanning gegradueerde bouw (1c) industrieel ingenieur (c)..4 Recente evolutie in het aantal uitgereikte diploma s voor de optie Schooljaar Mannen Vrouwen Totaal Gelijkaardige opleidingen en diploma s in het buitenland Voor zover gekend bestaan er in het buitenland geen volledig gelijkaardige opleidingen. In het Franstalig landsgedeelte bestaat de opleiding graduat en construction, Institut Supérieur St. -Luc...6 Geografische spreiding van de beroepsactiviteiten in Vlaanderen Het beroep is rechtstreeks afgestemd op de bouwnijverheid en alle aanverwante technische economische activiteiten, deze zijn gespreid over gans Vlaanderen.

8 OPLEIDINGSPROFIEL BOUWONTWERP 5..7 Geografische spreiding van de opleidingen Opleiding bouw Opleiding bouw optie vastgoed Hogeschool St.-Lukas Brussel Katholieke Hogeschool Sint Lieven, campus Aalst Katholieke Hogeschool Sint Lieven, campus Aalst Vlaamse Autonome Hogeschool Gent Vlaamse Autonome Hogeschool Antwerpen..8 Infrastructuur Elke school beschikt over de nodige infrastructuur voor de opleiding. Deze infrastructuur kan natuurlijk altijd verbeterd worden...9 Kwantitatieve beschrijving van het aantal studenten in de opleiding In het academiejaar waren er in de afdeling bouw 15 studenten ingeschreven. mannen vrouwen totaal Eerste jaar Tweede jaar Derde jaar Kwantitatieve beschrijving van de eerstejaarsstudenten van de opleiding Aantal generatiestudenten in het eerste jaar bouw 89 Aantal niet generatiestudente in het eerste jaar 88 Onderwijsniveau van de generatiestudenten gewoon secundair onderwijs 86 andere Onderwijsniveau in het voorgaande jaar voor de niet generatiestudenten HOBU 84 academisch andere 1 Gevolgde onderwijsvorm in het secundair onderwijs van alle eerstejaarsstudenten ASO 47 BSO KSO 7 TSO 10 Buitenlands Reële studieduur De reële studieduur bedraagt jaar (1 cyclus).

9 6 OPLEIDINGSPROFIEL BOUWONTWERP HOOFDSTUK : HET OPLEIDINGSPROFIEL.1 De exacte benaming van het optie c.q. opleiding De exacte benaming van de opleiding is bouw.. Globale omschrijving van de optie c.q. opleiding..1 Bouwkundig tekenaar Tewerkgesteld bij architecten en ingenieurs zal de bouwkundig tekenaar bouwaanvraagdossiers, uitvoeringsplannen, meetstaten en bestekken opmaken, uitvoeringstekeningen maken voor staalconstructies, gewapend beton en technische uitrustingen. Plannen voor wegeniswerken en civiele bouwwerken opmaken. Hij kan ingeschakeld worden in het opmeten van bestaande gebouwen met het oog op verbouwing,... In een aannemersbedrijf kan de bouwkundig tekenaar ingeschakeld worden voor het opmaken van de meetstaat, prijsofferte en planning, op de bouwplaats kan hij leiding nemen en geven. Hij kan werfbesprekingen bijwonen met architecten, ingenieurs stabiliteit en bijzondere technieken, aannemers en onderaannemers. Hij kan ook ingezet worden bij het uitzetten van de bouwwerken, en de controle op de uitgevoerde werken. Hij kan eveneens werken plannen en opvolgen, en instaan voor de coördinatie bij de uitvoering. In toeleveringsbedrijven kan de bouwkundig tekenaar belast worden met het opmeten van de bestaande ruwbouwgegevens, de coördinatie bij de fabricatie en de plaatsing van geprefabriceerde onderdelen waarvan de techniciteit en of de kostprijs per element hoog zijn. Tewerkgesteld in bedrijven kan de bouwkundig tekenaar instaan voor het onderhoud en het instandhouden van het gebouwenpatrimonium. Op technische diensten van de staat, gemeenten en parastatalen kan hij instaan voor het onderhoud en instandhouden van de gebouwen en wegen. Als technisch commercieel medewerker kan hij niveauspecifieke productinformatie en informatie over uitvoeringstechnieken geven aan architecten, ingenieurs en aannemers. De bouwkundig tekenaar kan in het onderwijs tewerkgesteld worden, op niveau van het secundair onderwijs en het hoger onderwijs van één cyclus... voorbereiding planning Een bediende voorbereiding planning in een bouwonderneming staat in voor de administratief-juridische voorbereiding, de planning van de werkzaamheden, de inkoop en de bouwplaatsinrichting van een bepaald project. Doel van de voorberei-

10 OPLEIDINGSPROFIEL BOUWONTWERP 7 ding en planning is de uitvoering van de werken zo efficiënt mogelijk van start te laten gaan. De voorbereidende werkzaamheden worden meestal zelfstandig en onder eigen verantwoordelijkheid uitgevoerd, maar altijd in overleg met de andere diensten. Gezien de grote diversiteit in de bouwsector wordt de functie van bediende voorbereiding planning door verschillende functiedragers ingevuld : in grote bedrijven bestaat er een afzonderlijke dienst voorbereiding planning. in andere bedrijven wordt de functie ingevuld door de functiehouders van de inkoper of de calculator. in kleine bedrijven is het meestal de directie die instaat voor de voorbereiding en de planning. in nog andere bedrijven zijn het de project- of werfleiders die instaan voor de voorbereiding en de planning van hun project.. Het beroepsgerichte opleidingsprofiel..1 Bijeenbrengen van de relevante beroepsprofielen Voor het opmaken van dit opleidingsprofiel werden de beroepsprofielen bouwkundig tekenaar en bediende voorbereiding planning samengebracht... De concrete vertaalslag Het opleidingsprofiel is geschreven op basis van de beroepsprofielen Bouwkundig tekenaar en voorbereiding planning. De vorming van de opleidingen bouw leidt tot meer beroepen dan de twee beroepsprofielen die aan de basis liggen van dit opleidingsprofiel. Een brede vorming werd door de doorlichtingscommissie positief beoordeeld. Het opleidingsprofiel omvat 4 functionele gehelen, het geheel van het grafisch werk dat alle tekenwerk omvat, het geheel van het administratief technisch werk omvat alle werkzaamheden die verband houden met het bouwwerk maar niet grafisch kunnen worden weergegeven, het geheel van het administratief juridisch werk dat alle activiteiten omvat die te maken hebben met de verplichtingen tegenover de gemeenschap en de aanpalende eigenaars en het laatste geheel algemeen, persoonlijk dat verband houdt met de relatie in het bedrijf en tussen de bedrijven, en met de persoonlijke ervaring. In het opleidingsprofiel wordt de beroepsspecifieke kennis en algemeen ondersteunende kennis niet telkens herhaald voor elke vaardigheid, omdat er van uitgegaan wordt dat als men die kennis voor bijv. tekentechnieken beheerst voor een voorontwerptekening, men deze technieken ook beheerst voor de ontwerptekeningen die een voortzetting zijn van de voorontwerptekeningen. Het opleidingsprofiel is geschreven voor personen vertrouwd met het bouwvak, zeker als het gaat over kennis, bijv. voor tekentechnieken dan worden de technieken bedoeld eigen aan het beroep en niet de tekentechnieken die gebruikt worden door kunstenaars.

11 8 OPLEIDINGSPROFIEL BOUWONTWERP Funct. geheel grafisch werk Opleveringsdossier Administratie technisch BASISCOMPETENTIE Onderdeel Vaardigheid Beroepsspecifieke kennis Voorbereidend tekenwerk tekenpakketten driehoeksmeetkunde Bouwaanvraag-dossier Aanbestedings-dossier Uitvoeringsdossier Informatie verzamelen Controleren van informatie Hoeveelheden en prijs bepa- De bouwbediende kan het terrein uittekenen op basis van de topografische gegevens kan de bestaande toestand van een gebouw uittekenen aan de hand van de opmetingsschetsen kan voorontwerpschetsen uittekenen en presentatietekeningen maken kan een maquette maken van het ontwerp kan de bouwaanvraagtekeningen maken is in staat uitvoeringstekeningen en detailtekeningen uit te werken kan bekistingsplannen uittekenen en wapeningsstaat opmaken kan een staalconstructie uittekenen en een staalborderel opmaken kan de fabricageplannen van voorafgemaakte bouwonderdelen uittekenen kan de installatieplannen en schema s voor elektriciteit, verwarming, verluchting, airconditioning en sanitair uittekenen kan het tracé, en de langs- en dwarsprofielen van een weg uittekenen kan de as-built plannen uittekenen kan het bouwterrein opmeten of laten opmeten, grondproeven laten uitvoeren kan een bestaand gebouw opmeten of laten opmeten kan de historische gegevens van een bestaand gebouw opzoeken kan een bouwprogramma toetsen aan de normen, milieueisen, ARAB en brandveiligheid tekentechnieken technisch tekenen bouwkundig tekenen voorstellingstechnieken noties van maquettebouw bouwkunde bouwfysica bouwfysica verwarming sanitair elektriciteit burgerlijke bouwkunde topografie geschiedenis van de architectuur beroepstechniek kan een meetstaat en een prijsraming opmameetcodes meetmethoden niv Alg. ondersteunende kennis e documentatie materialenleer constructieleer uitgaven WTCB stabiliteit hout-, staalen betonberekenen berekeningstechnieken eurocodes normen catalogi e documenten e rapporten normen lastenboeken Vlaamse gemeenschap lastenboeken van staat, Vlaamse Gemeenschap, WTCB Vlaamse Huisvestingsmaatschappij normen & meetmethoden niv

12 OPLEIDINGSPROFIEL BOUWONTWERP 9 Administratief juridisch kan de documenten nodig voor het bekomen van een bouwaanvraag invullen kan een plaatsbeschrijving van de aanpalende eigendommen opmaken kan het PV van muurovername opmaken kan een bestek beoordelen op zijn juridische en bouwkundige consequenties Algemeen persoon- len Controle van hoeveelheden & prijs Planning opmaken Coördinatie en controle van uitvoeren Informatie verzamelen en overleg plannen Informatie verzamelen Contacten met medewerkers ken kan het grondverzet voor een weg bepalen kan een bouwwerk in aanbesteding stellen kan de prijsoffertes controleren, verrekeningen doorvoeren en een verslag opmaken voor de bouwheer kan de ingeschreven prijzen controleren kan onderhandelen over de prijzen en de hoeveelheden kan een tijdsplanning opstellen kan materieel-, materiaal- en transportplanning opstellen kan inkoop van materieel en materiaal plannen kan de werfinrichting coördineren kan de werf volgens het dagboek en de werfverslagen opmaken en controleren kan bij uitvoering in verschillende loten de aannemers, onderaannemers coördineren kan de vorderingsstaten controleren kan de administratieve gegevens over een terrein of gebouw verzamelen is in staat overleg te plegen met de verzekeraars over de verzekeringsvoorwaarden is in staat overleg te plegen met de lokale overheden aangaande de verkeershinder is in staat overleg te plegen met de brandweer aangaande de brandveiligheid op de werf onderhoudt contacten met de raadgevende ingenieurs in verband planningsmethoden burgerlijk wetboek bouwwetgeving WTCB bedrijfsadministratie bedrijfsorganisatie bedrijfsadministratie 1

13 10 OPLEIDINGSPROFIEL BOUWONTWERP lijk Ondersteuning met stabiliteit en bijzondere technieken en met de ontwerpers in verband met de vormgeving heeft kennis van het organigram van het bedrijf blijft op de hoogte van de evolutie in de bouw blijft op de hoogte van de evolutie van de bouwmarkt, bouwmaterialen en bouwmaterieel volgt de reglementeringen, aangaande bouwvoorschriften, kwaliteit en milieu Contextgegevens Hoofdzakelijk kantoorwerk, met daarnaast werk in buitendienst zoals opmeten van terreinen en gebouwen, controle op de werven, opzoekwerk bij openbare besturen... Aanvullende gegevens met betrekking tot de optie c.q. opleiding Gegevens gebaseerd op de lessentabel van de afdeling Bouw aan de Hogeschool St.- Lukas Brussel Algemene vorming 6 studiepunten 15% Bouwtechnische vorming 84 studiepunten 46% Grafische vorming 70 studiepunten 9% Stage wordt georganiseerd in het derde jaar 1 dag per week gedurende 1 weken, zodat de studenten een bouwwerk in zijn evolutie kunnen volgen. Bij de grafische vorming in het atelier worden projecten, met moeilijkheidsgraad aangepast aan het studiejaar, uitgewerkt onder begeleiding van architecten en ingenieur-architecten en ingenieurs, in het laatste jaar worden alle disciplines geïntegreerd in het eindwerk, op die manier sluit de schoolse vorming nauw aan bij de praktijk. Men mag dus stellen dat 9% van de opleiding praktijk, en/of praktijkgericht is.

14 OPLEIDINGSPROFIEL BOUWONTWERP 11.4 Sleutelkwalificaties Frequentie in % van de sleutelkwalificaties waartoe de optie bijdraagt Abstract denken 75 % Accuratesse 80 % Assertiviteit 75 % Beslissingsvermogen 75 % Commercieel inzicht 5 % Contactbereidheid 90 % Creativiteit 80 % Doorzettingsvermogen 80 % Een werkplan kunnen maken 50 % Flexibiliteit 50 % Inzicht in arbeidsorganisatie 45 % Kritische ingesteldheid 90 % Kunnen omgaan met informatie 90% Kwaliteitsbewust 75% Leerbekwaamheid 5% Leergierigheid 5% Loyauteit 50% Omgaan met stress 75% Planmatig denken 75% Problemen onderkennen 90% Produktieve taalvaardigheid moedertaal 5% Resultaat gericht 50 % Veiligheid- en milieubewustzijn 5% Verantwoordelijkheidszin 50% Zelfstandigheid 50% Zin voor initiatief 50% Zin voor samenwerking 5% Zin voor esthetiek 5%.5 De kern van het opleidingsprofiel De kern van het dit opleidingsprofiel is het grafisch deel. In de bouwwereld is de tekening het communicatiemiddel tussen de ontwerpers en de uitvoerders, een grondige kennis van de tekenconventies (grammatica) en de tekentechnieken (kalligrafie). Tekenconventies en tekentechnieken zijn algemeen en kunnen voor elke discipline in de bouw gebruikt worden, zowel voor het tekenen van traditionele gebouwen, voor wegeniswerken, staalconstructies.... De inhoud van de tekening moet juist en ondubbelzinnig zijn, daarom is een kennis van de bouwtechnieken noodzakelijk. De bouwtechnieken omvatten constructie- en materialenleer, bouwfysica, stabiliteit, hout-, staal- en betonberekenen en technische uitrusting. Het niveau van deze kennis moet toelaten problemen te onderkennen zonder ze daarom te kunnen oplossen, en moet hen toelaten om te kunnen dialogeren over technische problemen met architecten en ingenieurs. Naast alle technische problemen is vormgeving zeker zo belangrijk, wettelijk exclusief domein van de ontwerper architect of ingenieur. Hier ook moet de opleiding een voldoende inzicht geven in de hedendaagse vormentaal en in de evolutie van de vormentaal doorheen de geschiedenis.

15 1 OPLEIDINGSPROFIEL BOUWONTWERP.6 Relevantie van het opleidingsprofiel Dit opleidingsprofiel werd geschreven op basis van het beroepsprofiel bouwkundig tekenaar, bediende voorbereiding planning uit de sector hout, bouw en decoratie. In de sector werden er in totaal vier beroepsprofielen uitgeschreven, maar zoals reeds vroeger aangehaald, in het beroepsprofiel en het opleidingsprofiel, is de bouwsector zeer heterogeen, wat in het ene bedrijf een taak is kan in een ander bedrijf een beroep worden, en de benamingen van de beroepen is eveneens zeer verschillend van bedrijf tot bedrijf. Het is dus noodzakelijk om alle beroepsprofielen die betrekking hebben op de sector bouw met elkaar te vergelijken en te zoeken naar overeenstemming en te komen tot een breder opleidingsprofiel.

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE RLLL/EXT/ADV/006bijl26 Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE Opleiding Openbare Werken IT 005 (Ontwerp) Bijlage bij Vlor-advies Pagina 1 van 16 Inhoud Vlaams Ministerie

Nadere informatie

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE RLLL/EXT/ADV/006bijl23 Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE Opleiding Bouwkundig tekenaar IT 006 (Ontwerp) Bijlage bij Vlor-advies Pagina 1 van 21 Inhoud Vlaams

Nadere informatie

Bachelor in de bouw. Competentiematrix. X Opleiding prof. Ba BO Opleiding prof. Ba EM

Bachelor in de bouw. Competentiematrix. X Opleiding prof. Ba BO Opleiding prof. Ba EM 1 Bachelor in de bouw Competentiematrix Departement IW&T Doc. Nr. Rev. Nr. Toepassingsgebied X Opleiding prof. Ba BO Opleiding prof. Ba EM Opleiding prof. Ba EO-ICT Opleiding prof. Ba LV Het doel van de

Nadere informatie

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE Opleiding BO IT 006 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 19 Inhoud 1 Opleiding... 4 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 4 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

STUDIE 86 OPLEIDINGSPROFIEL. nautische wetenschappen

STUDIE 86 OPLEIDINGSPROFIEL. nautische wetenschappen STUDIE 86 OPLEIDINGSPROFIEL nautische wetenschappen OPLEIDINGSPROFIEL nautische wetenschappen studiegebied : industriële wetenschappen & technologie basisopleiding : 1C nautische wetenschappen (opleiding

Nadere informatie

STUDIE 51 BEROEPSPROFIEL. beroepencluster bouw. bediende voorbereiding-planning calculator bouwplaatsleider

STUDIE 51 BEROEPSPROFIEL. beroepencluster bouw. bediende voorbereiding-planning calculator bouwplaatsleider STUDIE 51 BEROEPSPROFIEL beroepencluster bouw met opties: bouwkundig tekenaar bediende voorbereiding-planning calculator bouwplaatsleider BEROEPSPROFIEL beroepencluster bouw met opties bouwkundig tekenaar

Nadere informatie

STUDIE 153 OPLEIDINGSPROFIEL. Automechanica

STUDIE 153 OPLEIDINGSPROFIEL. Automechanica STUDIE 153 OPLEIDINGSPROFIEL Automechanica OPLEIDINGSPROFIEL Automechanica studiegebied : industriële wetenschappen en opleiding optie sector technologie : mechanica : automechanica : metaal-elektriciteit-kunststoffen

Nadere informatie

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE RLLL/EXT/ADV/006bijl22 Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE Opleiding Bouw BO IT 008 (Ontwerp) Bijlage bij Vlor-advies Pagina 1 van 21 Inhoud Vlaams Ministerie van

Nadere informatie

Werfleider (M/V) CONTACTEER ONS: ACCENT Engineering Kelly De Smedt 053/ Geraardsbergsestraat Aalst

Werfleider (M/V) CONTACTEER ONS: ACCENT Engineering Kelly De Smedt 053/ Geraardsbergsestraat Aalst Werfleider (M/V) Voor deze functie beschik je over volgende capaciteiten: - minimum ervaring van 10 jaar in sleutel op de deur woningbouw - bij voorkeur een bachelor Bouw - je kan vlot communiceren in

Nadere informatie

STUDIE 57 OPLEIDINGSPROFIEL. hout

STUDIE 57 OPLEIDINGSPROFIEL. hout STUDIE 57 OPLEIDINGSPROFIEL hout OPLEIDINGSPROFIEL hout sector : bouw-hout-decoratie studiegebied : industriële wetenschappen & technologie opleiding : hout beroep : technisch manager hout Sectorcommissie

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BOUW

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BOUW 20 oktober 2011 RLLL-RLLL-ADV-002bijl1 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BOUW Opleiding Assistent Calculator Bouw BO BW 041 (Ontwerp) Bijlage bij het Vlor-advies - Opleidingsprofiel Volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs

Secundair volwassenenonderwijs 8 november 2011 RLLL-RLLL-ADV-002bijl3 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BOUW Opleiding Uitvoerend CAD-tekenaar Wegeniswerken BO BW 042 (Ontwerp) Uitvoerend CAD-tekenaar Wegeniswerken Versie

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BOUW

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BOUW Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BOUW Opleiding Assistent Calculator Bouw BO BW 040 Pagina 1 van 18 Inhoud 1 Opleiding... 4 1.1 Relatie opleiding- referentiekader... 4 1.2 Inhoud... 4 1.3 Certificering...

Nadere informatie

STUDIE 46 OPLEIDINGSPROFIEL. elektromechanica algemeen

STUDIE 46 OPLEIDINGSPROFIEL. elektromechanica algemeen STUDIE 46 OPLEIDINGSPROFIEL elektromechanica algemeen bedrijfsmechanisatie elektromechanisatie klimatisatie medische instrumentatie meet- en regeltechniek onderhoudstechnieken OPLEIDINGSPROFIEL elektromechanica

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BOUW

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BOUW 20 oktober 2011 RLLL-RLLL-ADV-002bijl2 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BOUW Opleiding Uitvoerend CAD-tekenaar Bouw BO BW 040 (Ontwerp) Uitvoerend CAD-tekenaar Bouw Versie 1.0 (ontwerp) Pagina

Nadere informatie

STUDIE 167 OPLEIDINGSPROFIEL

STUDIE 167 OPLEIDINGSPROFIEL STUDIE 167 OPLEIDINGSPROFIEL mechanica OPLEIDINGSPROFIEL mechanica sector : metaal-elektriciteitkunststoffen studiegebied : industriële wetenschappen & technologie opleiding : mechanica optie : mechanica

Nadere informatie

STUDIE 160 OPLEIDINGSPROFIEL. Opleiding elektriciteit Optie elektriciteit

STUDIE 160 OPLEIDINGSPROFIEL. Opleiding elektriciteit Optie elektriciteit STUDIE 160 OPLEIDINGSPROFIEL Opleiding elektriciteit Optie elektriciteit OPLEIDINGSPROFIEL elektriciteit studiegebied : industriële wetenschappen en technologie opleiding : elektriciteit optie : elektricteit

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BOUW

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BOUW Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BOUW Opleiding Uitvoerend CAD-tekenaar Bouw BO BW 041 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 29 Inhoud 1 Opleiding... 5 1.1 Relatie opleiding- referentiekader... 5 1.2

Nadere informatie

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE Opleiding Bouw- en houtconstructies CVO KISP VTI Aalst Bouw- en houtconstructies BVR Pagina 1 van 21 Inhoud 1 Opleiding... 5

Nadere informatie

STUDIE 67 OPLEIDINGSPROFIEL. landbouw en biotechnologie (1C)

STUDIE 67 OPLEIDINGSPROFIEL. landbouw en biotechnologie (1C) STUDIE 67 OPLEIDINGSPROFIEL landbouw en biotechnologie (1C) OPLEIDINGSPROFIEL landbouw & biotechnologie (1C) sector studiegebied opleiding beroep : land- en tuinbouw : biotechniek : kandidaat industrieel

Nadere informatie

Stagiair Promotor Coach Datum Janssens Sven Filip T Seyen / Geert Lauwerijssen Jan Celen 18/05/2017. Niveau van de taak

Stagiair Promotor Coach Datum Janssens Sven Filip T Seyen / Geert Lauwerijssen Jan Celen 18/05/2017. Niveau van de taak Reflectie 05 OLR/LR Omschrijving Uitvoering Niveau van de taak Feedback (promotor) begeleid/tekortkomingen eenvoudig zelfstandig/foutloos complex OLR 1 EEN BOUWDOSSIER MAKEN LR 1.1 Je tekent op een efficiënte

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LAND- EN TUINBOUW

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LAND- EN TUINBOUW Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 1 februari 2014 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LAND- EN TUINBOUW Opleiding Uitvoerend CAD-tekenaar inrichting buitenruimte, parken en tuinen BO LT 007

Nadere informatie

VERWERVING EN AANVANG OPDRACHT

VERWERVING EN AANVANG OPDRACHT LEIDRAAD VOOR DE STAGIAIR PROFESSIONELE ERVARING overzicht van te verwerven competenties in de diverse stadia van een architectuuropdracht Notie = A, Kennis = B, Begrip = C, vaardigheid = D Een opsomming

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs

Secundair volwassenenonderwijs Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BOUW Opleiding Uitvoerend CAD-tekenaar Wegeniswerken BO BW 042 Pagina 1 van 28 Inhoud 1 Opleiding... 5 1.1 Relatie opleiding - referentiekader... 5 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE RLLL/EXT/ADV/006bijl28 Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE Opleiding IT 007 (Ontwerp) Bijlage bij Vlor-advies Pagina 1 van 22 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs

Nadere informatie

STUDIE 53 OPLEIDINGSPROFIEL. logopedie

STUDIE 53 OPLEIDINGSPROFIEL. logopedie STUDIE 53 OPLEIDINGSPROFIEL logopedie OPLEIDINGSPROFIEL logopedie sector : gezondheidszorg studiegebied : gezondheidszorg opleiding : logopedie en audiologie Werkgroep opleidingsprofielen van de Vlaamse

Nadere informatie

STUDIE 88 OPLEIDINGSPROFIEL. interieurarchitectuur

STUDIE 88 OPLEIDINGSPROFIEL. interieurarchitectuur STUDIE 88 OPLEIDINGSPROFIEL interieurarchitectuur OPLEIDINGSPROFIEL interieurarchitectuur studiegebied : architectuur opleiding : interieurarchitectuur sector : architectuur Sectorcommissie hogeschoolonderwijs

Nadere informatie

STUDIE 56 BEROEPSPROFIEL. technisch manager hout

STUDIE 56 BEROEPSPROFIEL. technisch manager hout STUDIE 56 BEROEPSPROFIEL technisch manager BEROEPSPROFIEL technisch manager sector :, bouw en decoratie studiegebied : industriële wetenschappen & technologie opleiding : beroep : technisch manager Werkgroep

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG RLLL/EXT/ADV/006bijl9 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG Opleiding Initiatie Bibliotheek-, Documentatie- en Informatiekunde BO PZ 002 (Ontwerp) Informatiekunde Versie {1.0} Bijlage

Nadere informatie

Stagiair Promotor Coach Datum. Tinne Van den Borne Paul Grietens (Ben Goemaere) Gino Van de Velde 01/03/2017. Niveau van de taak.

Stagiair Promotor Coach Datum. Tinne Van den Borne Paul Grietens (Ben Goemaere) Gino Van de Velde 01/03/2017. Niveau van de taak. Reflectie 01 OLR/LR Omschrijving Uitvoering begeleid/tekortkomingen zelfstandig/foutloos Niveau van de taak eenvoudig complex Feedback (promotor) OLR2 LR 2.1 LR 2.2 OLR 5 LR 5.1 LR 5.2 LR 5.3 OLR6 LR 6.1

Nadere informatie

DE BLOEMENWINKEL. WINVORM OW1601 Bouwen van 9 appartementen voor sociale huur op de hoek van de Nieuwpoortsesteenweg en de Goedheidstraat te Oostende

DE BLOEMENWINKEL. WINVORM OW1601 Bouwen van 9 appartementen voor sociale huur op de hoek van de Nieuwpoortsesteenweg en de Goedheidstraat te Oostende DE BLOEMENWINKEL WINVORM OW1601 Bouwen van 9 appartementen voor sociale huur op de hoek van de Nieuwpoortsesteenweg en de Goedheidstraat te Oostende FVWW architecten i.s.m. LIME, AA&O, Gevelinzicht en

Nadere informatie

N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S. over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT

N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S. over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Zelfstandigen

Nadere informatie

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE Opleiding BO IT 007 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 21 Inhoud 1 Opleiding... 5 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 5 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

Een brede opleiding waarin theorie en praktijk elkaar versterken

Een brede opleiding waarin theorie en praktijk elkaar versterken LUCA Een brede opleiding waarin theorie en praktijk elkaar versterken 3 Bouw is een professionele bacheloropleiding die studenten opleidt tot algemene bouwdeskundigen die breed inzetbaar zijn in de hele

Nadere informatie

STUDIE 79 OPLEIDINGSPROFIEL. ergotherapie

STUDIE 79 OPLEIDINGSPROFIEL. ergotherapie STUDIE 79 OPLEIDINGSPROFIEL ergotherapie OPLEIDINGSPROFIEL ergotherapie studiegebied : gezondheidszorg opleiding : fysische behandelingen optie : ergotherapie sector : gezondheidszorg Werkgroep opleidingsprofielen

Nadere informatie

Stagiair Promotor Coach Datum. Haagen Davy Spits Geert Beirinckx Lieve 10/03/2017. Niveau van de taak. eenvoudig complex

Stagiair Promotor Coach Datum. Haagen Davy Spits Geert Beirinckx Lieve 10/03/2017. Niveau van de taak. eenvoudig complex Haagen Davy Spits Geert Beirinck Lieve 10/03/2017 Reflectie 02 OLR/LR Omschrijving Uitvoering begeleid/tekortkomingen zelfstandig/foutloos Niveau van de taak eenvoudig comple Feedback (promotor) OLR2 PRODUCTIE-

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR OPLEIDING BOUWKUNDE

PROFESSIONELE BACHELOR OPLEIDING BOUWKUNDE PROFESSIONELE BACHELOR OPLEIDING BOUWKUNDE ACADEMIEJAAR 2015-2016 samenstelling en redactie Manu Roegiers, Ilona Terkessidis, Lotte Thora en Helena Winderickx verantwoordelijke uitgever Ilona Terkessidis,

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOROPLEIDING. Bouw

PROFESSIONELE BACHELOROPLEIDING. Bouw PROFESSIONELE BACHELOROPLEIDING Bouw Creatief in technische oplossingen Bouw is een professionele bacheloropleiding die studenten opleidt tot algemene bouwdeskundigen die breed inzetbaar zijn in de hele

Nadere informatie

Stagiair Promotor Coach Datum. Tinne Van den Borne Paul Grietens (Ben Goemaere) Gino Van de Velde 17/03/2017. Niveau van de taak.

Stagiair Promotor Coach Datum. Tinne Van den Borne Paul Grietens (Ben Goemaere) Gino Van de Velde 17/03/2017. Niveau van de taak. Reflectie 02 OLR/LR Omschrijving Uitvoering begeleid/tekortkomingen zelfstandig/foutloos Niveau van de taak eenvoudig complex Feedback (promotor) OLR2 LR 2.1 LR 2.2 OLR 5 LR 5.1 LR 5.2 LR 5.3 OLR6 LR 6.1

Nadere informatie

UITVOEREND CAD- BOUWTEKENAAR en BOUWKENNIS

UITVOEREND CAD- BOUWTEKENAAR en BOUWKENNIS UITVOEREND CAD- BOUWTEKENAAR en BOUWKENNIS modules actueel 2014 - Inhoud van de leerstof zie ook website Horito of infodag Inleiding Meer dan 50 jaar al geeft deze richting aan de cursisten de mogelijkheid

Nadere informatie

CENTRAL SERVICES VAKGEBIEDEN ONTWERP EN STUDIE WERFINRICHTING

CENTRAL SERVICES VAKGEBIEDEN ONTWERP EN STUDIE WERFINRICHTING CENTRAL SERVICES CENTRAL SERVICES VAKGEBIEDEN Topografie Planning Grondmechanica Grondwaterverlaging Ontwerp van funderingen Betontechnologie Staalconstructies Waterdichting Thermische berekeningen Detaillering

Nadere informatie

STUDIE 46B OPLEIDINGSPROFIEL. elektromechanica opties. meet- en regeltechniek klimatisatie bedrijfsmechanisatie

STUDIE 46B OPLEIDINGSPROFIEL. elektromechanica opties. meet- en regeltechniek klimatisatie bedrijfsmechanisatie STUDIE 46B OPLEIDINGSPROFIEL elektromechanica opties meet- en regeltechniek klimatisatie bedrijfsmechanisatie OPLEIDINGSPROFIEL elektromechanica optie meet- en regeltechniek studiegebied : industriële

Nadere informatie

STUDIE 71 OPLEIDINGSPROFIEL. scheepswerktuigkunde

STUDIE 71 OPLEIDINGSPROFIEL. scheepswerktuigkunde STUDIE 71 OPLEIDINGSPROFIEL scheepswerktuigkunde OPLEIDINGSPROFIEL scheepswerktuigkundige sector : metaal elektriciteit - kunststoffen studiegebied : industriële wetenschappen en technologie opleiding

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING FUNCTIE: toezichter gebouwen groen reiniging wegen NIVEAU: WEDDENSCHAAL: C1/C3. Plaats in het organogram

FUNCTIEBESCHRIJVING FUNCTIE: toezichter gebouwen groen reiniging wegen NIVEAU: WEDDENSCHAAL: C1/C3. Plaats in het organogram FUNCTIEBESCHRIJVING FUNCTIE: NIVEAU: Rang: WEDDENSCHAAL: toezichter gebouwen groen reiniging wegen C Cv C1/C3 Plaats in het organogram De toezichter rapporteert aan zijn directe hiërarchisch verantwoordelijke

Nadere informatie

Startvergadering Resultaat

Startvergadering Resultaat Startvergadering Resultaat Belang Dit document met vastgelegde OLR s vormt een aanvulling bij het stagecontract. Het bepaalt de inhoud van de stage. Gedurende de ganse stage worden de vastgelegde OLR s

Nadere informatie

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED GEZONDHEIDSZORG

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED GEZONDHEIDSZORG Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED GEZONDHEIDSZORG Opleiding Kaderopleiding Nursing BO GZ 001 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 15 Inhoud 1 Opleiding... 4 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 4 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

STUDIE 48 OPLEIDINGSPROFIEL. luchtvaart

STUDIE 48 OPLEIDINGSPROFIEL. luchtvaart STUDIE 48 OPLEIDINGSPROFIEL luchtvaart OPLEIDINGSPROFIEL luchtvaart sector studiegebied opleiding : metaal-elektriciteit-kunststoffen : industriële wetenschappen & technologie : luchtvaart Sectorcommissie

Nadere informatie

Technisch onderwijs West-Vlaanderen Werkt 3, 2009

Technisch onderwijs West-Vlaanderen Werkt 3, 2009 West-Vlaanderen Werkt 3, 2009 in West-Vlaanderen dr. Marie Van Looveren sociaaleconomisch beleid, WES Jongeren uit het gewone secundair onderwijs kunnen na de eerste graad kiezen voor één van de volgende

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK BOUWTECHNIEKEN AFDELING BOUW TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK BOUWTECHNIEKEN AFDELING BOUW TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING BOUW Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering Maths TECHNISCH STERK ZEKER WERK ht

Nadere informatie

STUDIE 83 OPLEIDINGSPROFIEL. architect-assistentie

STUDIE 83 OPLEIDINGSPROFIEL. architect-assistentie STUDIE 83 OPLEIDINGSPROFIEL architect-assistentie OPLEIDINGSPROFIEL architect-assistentie studiegebied : architectuur opleiding : architect-assistentie sector : architectuur Sectorcommissie hogeschoolonderwijs

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.2 - November 2008-147-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.2 - November 2008-147- Vlaams Parlement Vragen en Antwoorden Nr.2 November 2008 47 VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTERPRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Advies over de procedure bij voorstellen van nieuwe kwalificatiebenamingen in het deeltijds beroepssecundair onderwijs

Advies over de procedure bij voorstellen van nieuwe kwalificatiebenamingen in het deeltijds beroepssecundair onderwijs ADVIES Raad Secundair Onderwijs 23 november 2004 RSO/RLE/ADV/002 Advies over de procedure bij voorstellen van nieuwe kwalificatiebenamingen in het deeltijds beroepssecundair onderwijs VLAAMSE ONDERWIJSRAAD,

Nadere informatie

Eerste cohousingproject, Gallië, 50 BC

Eerste cohousingproject, Gallië, 50 BC Eerste cohousingproject, Gallië, 50 BC Samenhuizen Academy 16 maart 2019 SAMEN BOUWEN D A M a r c h i t e c t e n Woonvormen I Stedenbouw I Ecologie Handleiding ELK PROJECT IS ANDERS SAMEN BOUWEN

Nadere informatie

BACHELOR BOUW IN AFSTANDSONDERWIJS PXL-TECH WERKEN & STUDEREN

BACHELOR BOUW IN AFSTANDSONDERWIJS PXL-TECH WERKEN & STUDEREN BACHELOR BOUW IN AFSTANDSONDERWIJS PXL-TECH 2019-2020 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend, onderzoekend, dienstverlenend,

Nadere informatie

Opleiding professionele bachelor bouw

Opleiding professionele bachelor bouw Opleiding professionele bachelor bouw Het programma wordt gekenmerkt door vijf pijlers: vijf thema s die als een rode draad doorheen de volledige opleiding lopen: Wooncomfort; Bouwwerf; Bouwsystemen; Bouwtechnieken;

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen. HOGER ONDERWIJS Studenten. A Hoger beroepsonderwijs. B Hogescholen/universiteiten

BASISONDERWIJS Leerlingen. HOGER ONDERWIJS Studenten. A Hoger beroepsonderwijs. B Hogescholen/universiteiten HOGER ONDERWIJS Studenten A Hoger beroepsonderwijs 1 cursisten HBO5 verpleegkunde (1) 3 inschrijvingen in de specifieke lerarenopleiding (1) 1 inschrijvingen naar finaliteit (1)(2) go vgo ogo Totaal cursisten

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008. STUDIEGEBIED Bouw. Secundair volwassenenonderwijs Zwevende Modules

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008. STUDIEGEBIED Bouw. Secundair volwassenenonderwijs Zwevende Modules STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Zwevende Modules Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 14 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Zwevende modules in het studiegebied

Nadere informatie

B.S.T. Beperkte statistische telling van de studenten in het hoger onderwijs op 31 oktober 2003. Academiejaar 2003-2004

B.S.T. Beperkte statistische telling van de studenten in het hoger onderwijs op 31 oktober 2003. Academiejaar 2003-2004 B.S.T. Beperkte statistische telling van de studenten in het hoger onderwijs op 31 oktober 2003 Academiejaar 2003-2004 Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap departement Onderwijs Inhoudsopgave Hoger onderwijs

Nadere informatie

Startvergadering Resultaat

Startvergadering Resultaat Startvergadering Resultaat Belang Dit document met vastgelegde OLR s vormt een aanvulling bij het stagecontract. Het bepaalt de inhoud van de stage. Gedurende de ganse stage worden de vastgelegde OLR s

Nadere informatie

ADVIES. Raad Volwassenenonderwijs. 24 mei 2005 RVOL/MDR/ADV/015

ADVIES. Raad Volwassenenonderwijs. 24 mei 2005 RVOL/MDR/ADV/015 ADVIES Raad Volwassenenonderwijs 24 mei 2005 RVOL/MDR/ADV/015 Advies over modulaire opleidingen in het studiegebied Boekbinden van het secundair OSP, in uitvoering van artikel 15 van het decreet volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED GEZONDHEIDSZORG

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED GEZONDHEIDSZORG RLLL/EXT/ADV/006bijl18 Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED GEZONDHEIDSZORG Opleiding Kaderopleiding Nursing voor Gegradueerde/Bachelor Verpleegkunde of Vroedkunde: Algemene Verzorgingsinstellingen GZ 001

Nadere informatie

STUDIE 58 OPLEIDINGSPROFIEL. assistent in de psychologie

STUDIE 58 OPLEIDINGSPROFIEL. assistent in de psychologie STUDIE 58 OPLEIDINGSPROFIEL assistent in de psychologie OPLEIDINGSPROFIEL assistent in de psychologie sector : sociale zorg studiegebied : sociaal-agogisch werk opleiding : sociaal werk optie : assistent

Nadere informatie

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED GEZONDHEIDSZORG

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED GEZONDHEIDSZORG RLLL/EXT/ADV/006bijl16 Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED GEZONDHEIDSZORG Opleiding Kaderopleiding Nursing voor Gegradueerde/Bachelor Verpleegkunde: Psychiatrie en Geestelijke gezondheidszorg GZ003 (ontwerp)

Nadere informatie

Administration Communale de MOLENBEEK-SAINT-JEAN. Gemeentebestuur van SINT- JANS-MOLENBEEK. Service RH FUNCTIEOMSCHRIJVING

Administration Communale de MOLENBEEK-SAINT-JEAN. Gemeentebestuur van SINT- JANS-MOLENBEEK. Service RH FUNCTIEOMSCHRIJVING Administration Communale de MOLENBEEK-SAINT-JEAN Gemeentebestuur van SINT- JANS-MOLENBEEK Service RH FUNCTIEOMSCHRIJVING 1. Identificatie van de functie Naam van de functie : Administratief en financieel

Nadere informatie

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname Functie Functienaam: projectleider wegeninfrastructuur Functionele loopbaan: A1a-A3a Afdeling: gedeelde diensten Dienst: expertises Doel van de entiteit De afdeling gedeelde diensten omvat diverse expertisedomeinen

Nadere informatie

Hilde Bottu Kristel Grondelaers Evi Neven

Hilde Bottu Kristel Grondelaers Evi Neven Oriënteren naar HBO5 Hilde Bottu beleidsadviseur HBO5 UC Leuven-Limburg Kristel Grondelaers Docent/stagebegeleider/coördinator Promotie HBO Verpleegkunde Genk Evi Neven Beleidsmedewerker HBO5 Limburg/IKZmedewerker

Nadere informatie

Stagiair Promotor Coach Datum. Tinne Van den Borne Paul Grietens (Ben Goemaere) Gino Van de Velde 12/04/2017. Niveau van de taak.

Stagiair Promotor Coach Datum. Tinne Van den Borne Paul Grietens (Ben Goemaere) Gino Van de Velde 12/04/2017. Niveau van de taak. Reflectie 04 OLR/LR Omschrijving Uitvoering begeleid/tekortkomingen zelfstandig/foutloos Niveau van de taak eenvoudig complex Feedback (promotor) OLR2 LR 2.1 LR 2.2 OLR 5 LR 5.1 LR 5.2 LR 5.3 OLR6 LR 6.1

Nadere informatie

EEN SUCCESVOL BOUWPROCES VRAAGT EEN SPECIFIEKE AANPAK

EEN SUCCESVOL BOUWPROCES VRAAGT EEN SPECIFIEKE AANPAK 01 ONTWERPPROCES EEN SUCCESVOL BOUWPROCES VRAAGT EEN SPECIFIEKE AANPAK Een succesvol bouwproces, van beleidsvisie tot realisatie en dus tot beleving, vraagt een specifieke aanpak. Er bestaat dan ook geen

Nadere informatie

Afwerking: door de privé bewoners, met een sobere afwerking van 400 euro/m² bekomt men een all in bouwprijs van Euro/m²

Afwerking: door de privé bewoners, met een sobere afwerking van 400 euro/m² bekomt men een all in bouwprijs van Euro/m² 1 COHOUSING TE CLABECQ voor 22 gezinnen Hugo Vanderstadt: Architect en stedenbouwkundig ontwerper Wat is cohousing? Zie het e-boek; "Het nieuwe wonen", auteur Hugo Vanderstadt, hier gratis te downloaden

Nadere informatie

Herbestemming Onze-Lieve-Vrouw kerk te Kortenberg

Herbestemming Onze-Lieve-Vrouw kerk te Kortenberg Herbestemming Onze-Lieve-Vrouw kerk te 1 Herbestemming Onze-Lieve-Vrouw kerk te 2 Uitgangspunten project Accommodatieplan aangaande het s patrimonium Nood aan bijkomende ruimte voor scholen, administratieve

Nadere informatie

DECREET. betreffende de hervorming van het hoger onderwijs in de kinesitherapie en de revalidatiewetenschappen in de Vlaamse Gemeenschap

DECREET. betreffende de hervorming van het hoger onderwijs in de kinesitherapie en de revalidatiewetenschappen in de Vlaamse Gemeenschap VLAAMS PARLEMENT DECREET betreffende de hervorming van het hoger onderwijs in de kinesitherapie en de revalidatiewetenschappen in de Vlaamse Gemeenschap HOOFDSTUK I Inleidende bepalingen Artikel 1 Dit

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 13 JULI 2000. - Ministerieel besluit tot bepaling van de diploma's van een opleiding ruimtelijke ordening die voldoen om te kunnen worden aangesteld als ambtenaar

Nadere informatie

Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheidstoets associate degree-opleiding Bouwkunde

Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheidstoets associate degree-opleiding Bouwkunde Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheidstoets associate degree-opleiding Bouwkunde Saxion. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

STUDIE 109 OPLEIDINGSPROFIEL. bouwkunde

STUDIE 109 OPLEIDINGSPROFIEL. bouwkunde STUDIE 109 OPLEIDINGSPROFIEL bouwkunde OPLEIDINGSPROFIEL bouwkunde studiegebied : industriële wetenschappen & technologie basisopleiding : 2C bouwkunde graad (opleiding van academisch niveau) : industrieel

Nadere informatie

Andere controleorganismes :

Andere controleorganismes : VERZEKERING ALLE BOUWPLAATSRISICO'S - VRAGENLIJST I.VERZEKERING SCHADE EN VERLIEZEN VERZEKERDEN NAAM + ADRES TE VERZEKEREN? Verzekeringnemer : Bouwheer : Aannemer of bouwbedrijf : Onderaannemers : Architect(en)

Nadere informatie

Van offerte tot uitvoering Welke tools?

Van offerte tot uitvoering Welke tools? 16/10/2017 1 Van offerte tot uitvoering Welke tools? Stijn MOSTMANS - Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Beheer en kwaliteit Afdeling Beheer van het WTCB Kostprijsberekening Planning

Nadere informatie

Samenwerking bij Renovaties Bouwteams Standpunt van de aannemer

Samenwerking bij Renovaties Bouwteams Standpunt van de aannemer Samenwerking bij Renovaties Bouwteams Standpunt van de aannemer Ir. Jef Lembrechts Gedelegeerd bestuurder Vanhout NV ONZE OMGEVING Bouwproces steeds complexer Renovatie: onvoorzienbaarheden / onbekenden

Nadere informatie

Leuvenseplein 4 19 december Brussel RLLL/EXT/ADV/007bijl5. STUDIEGEBIED Bouw ZWEVENDE MODULES

Leuvenseplein 4 19 december Brussel RLLL/EXT/ADV/007bijl5. STUDIEGEBIED Bouw ZWEVENDE MODULES Vlaamse Onderwijsraad Raad Levenslang en Levensbreed Leren Leuvenseplein 4 19 december 2006 1000 Brussel RLLL/EXT/ADV/007bijl5 STUDIEGEBIED Bouw ZWEVENDE MODULES Bijlage bij het advies van de Vlor Pagina

Nadere informatie

Stagiair Promotor Coach Datum Kristof Vercaigne Guy Van Echelpoel Henk Van Aelst 17/03/2017. Niveau van de taak

Stagiair Promotor Coach Datum Kristof Vercaigne Guy Van Echelpoel Henk Van Aelst 17/03/2017. Niveau van de taak Reflectie 02 OLR/LR Omschrijving Uitvoering begeleid/tekortkomingen zelfstandig/foutloos OLR 3 DUURZAAMHEID VERHOGEN (10-28/04) Niveau van de taak eenvoudig complex Feedback (promotor) LR 3.1 Je detailleert

Nadere informatie

STUDIE 108 OPLEIDINGSPROFIEL. eerste cyclus industriële wetenschappen

STUDIE 108 OPLEIDINGSPROFIEL. eerste cyclus industriële wetenschappen STUDIE 108 OPLEIDINGSPROFIEL eerste cyclus industriële wetenschappen OPLEIDINGSPROFIEL eerste cyclus industriële wetenschappen studiegebied : industriële wetenschappen & technologie basisopleiding : eerste

Nadere informatie

STUDIEGEBIED Bijzondere educatieve noden

STUDIEGEBIED Bijzondere educatieve noden STUDIEGEBIED Bijzondere educatieve noden Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Vrachtwagenchauffeur BO BN 003 Versie 2.1 BVR Pagina 1 van 17 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming

Nadere informatie

Reflectie 08 OLR/LR Omschrijving

Reflectie 08 OLR/LR Omschrijving Reflectie 08 OLR 3 LR 3.1 LR 3.2 LR 3.3 LR 3.4 LR 3.5 LR 3.6 LR 3.7 DUURZAAMHEID VERHOGEN Je detailleert bouwknopen met een correcte aanduiding van isolatie, vochtfolies en maatregelen voor de luchtdichtheid.

Nadere informatie

STUDIE 78 OPLEIDINGSPROFIEL. facilitaire dienstverlening

STUDIE 78 OPLEIDINGSPROFIEL. facilitaire dienstverlening STUDIE 78 OPLEIDINGSPROFIEL facilitaire dienstverlening OPLEIDINGSPROFIEL facilitaire dienstverlening sector : sociale zorg studiegebied : industriële wetenschappen en technologie opleiding : facilitaire

Nadere informatie

Stagiair Promotor Coach Datum Kristof Vercaigne Guy Van Echelpoel Henk Van Aelst 31/03/2017. Niveau van de taak

Stagiair Promotor Coach Datum Kristof Vercaigne Guy Van Echelpoel Henk Van Aelst 31/03/2017. Niveau van de taak Reflectie 03 OLR/LR Omschrijving Uitvoering begeleid/tekortkomingen zelfstandig/foutloos OLR 3 DUURZAAMHEID VERHOGEN (10-28/04) Niveau van de taak eenvoudig complex Feedback (promotor) LR 3.1 Je detailleert

Nadere informatie

STUDIE 94 OPLEIDINGSPROFIEL. farmaceutische & biologische technieken

STUDIE 94 OPLEIDINGSPROFIEL. farmaceutische & biologische technieken STUDIE 94 OPLEIDINGSPROFIEL farmaceutische & biologische technieken OPLEIDINGSPROFIEL farmaceutische & biologische technieken studiegebied : gezondheidszorg basisopleiding : laboratorium- en voedingstechnologie

Nadere informatie

Aandachtspunten schooljaar

Aandachtspunten schooljaar Aandachtspunten schooljaar 2001-2002 Oorspronkelijk meegedeeld in onderwijsbevoegdheid lerarenopleiding van een cyclus voor het schooljaar 2001-2002 in het secundair onderwijs Referentie 13CC/SO/GVSO-groep

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE RLLL-RLLL-EXT-ADV-007bijl18 Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 15 januari 2011 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE Uitbreidingsmodules (Ontwerp)

Nadere informatie

Aandachtspunten schooljaar

Aandachtspunten schooljaar Aandachtspunten schooljaar 2000-2001 Oorspronkelijk meegedeeld in Onderwijsbevoegdheid lerarenopleiding van een cyclus voor het schooljaar 2000-2001 in het secundair onderwijs referentie: S.O. /2000/1

Nadere informatie

DOSSIER: hsreno02 lot 4 elektr. GDR-architecten bvba tel. 09/331.57.90 info@gdr-architecten.be DATUM:31/01/2012

DOSSIER: hsreno02 lot 4 elektr. GDR-architecten bvba tel. 09/331.57.90 info@gdr-architecten.be DATUM:31/01/2012 DEEL 0 - AANNEMING / WERF INHOUDSOPGAVE 00. INLEIDING / ALGEMEEN... 2 00.10. voorwoord - algemeen... 2 00.20. uitgangspunten - algemeen... 2 00.30. structuur & opvatting - algemeen... 2 00.40. gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding interieurinrichter

Voltijdse dagopleiding interieurinrichter Voltijdse dagopleiding interieurinrichter Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk. Je krijgt les

Nadere informatie

Diensthoofd openbare werken B1-B3

Diensthoofd openbare werken B1-B3 A. Algemene toelatingsvoorwaarden Diensthoofd openbare werken B1-B3 een gedrag vertonen dat in overeenstemming is met de eisen van de functie waarvoor men solliciteert de burgerlijke en politieke rechten

Nadere informatie

STUDIE 89 OPLEIDINGSPROFIEL. architectuur

STUDIE 89 OPLEIDINGSPROFIEL. architectuur STUDIE 89 OPLEIDINGSPROFIEL architectuur OPLEIDINGSPROFIEL architectuur studiegebied opleiding diploma : architectuur : architectuur : architect Sectorcommissie Hogeschoolonderwijs van de Vlaamse Onderwijsraad

Nadere informatie

STUDIE 96 OPLEIDINGSPROFIEL. medische laboratoriumtechnologie

STUDIE 96 OPLEIDINGSPROFIEL. medische laboratoriumtechnologie STUDIE 96 OPLEIDINGSPROFIEL medische laboratoriumtechnologie OPLEIDINGSPROFIEL medische laboratoriumtechnologie studiegebied : gezondheidszorg basisopleiding : laboratorium- en voedingstechnologie optie

Nadere informatie

Master in de architectuur

Master in de architectuur Master in de architectuur WAT JE ZEKER MOET WETEN? DIPLOMA master in de architectuur STUDIEDUUR 2 jaar dagonderwijs = 120 studiepunten WERKMETHODEN 2018-2019 ontwerpstudio s, seminaries en hoorcolleges

Nadere informatie

Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL

Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL Geïntegreerde lerarenopleiding Aandacht

Nadere informatie

PROFIEL HOGER ONDERWIJS

PROFIEL HOGER ONDERWIJS PROFIEL HOGER ONDERWIJS Jef C. Verhoeven Leen Vandeputte KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN- AFDELING ONDERWIJS- SOCIOLOGIE Karlien Vanpée 1 september 1998 Profiel Hoger Onderwijs 1 STUDIEVELD H.R.M. Sociaal-agogisch

Nadere informatie

VOORSTEL FORMULIER ALLE BOUWPLAATS RISICO S

VOORSTEL FORMULIER ALLE BOUWPLAATS RISICO S VOORSTEL FORMULIER ALLE BOUWPLAATS RISICO S MAKELAAR VERZEKERINGSNEMER Naam en voornaam of firmanaam:... Rechtsvorm: V BVBA VZW EVBA Andere:. Straat:. Nr.:... Bus:..... Postnr.:... Gemeente:. Land:.....

Nadere informatie

STUDIE 92 OPLEIDINGSPROFIEL. bedrijfsbeheer opties

STUDIE 92 OPLEIDINGSPROFIEL. bedrijfsbeheer opties STUDIE 92 OPLEIDINGSPROFIEL bedrijfsbeheer opties accountancy-fiscaliteit financie- & verzekeringswezen marketing milieuadministratie rechtspraktijk expeditie, transport & logistiek OPLEIDINGSPROFIEL accountancy-fiscaliteit

Nadere informatie

Leuvenseplein 4 19 december 2006 1000 Brussel RLLL/EXT/ADV/007bijl7. STUDIEGEBIED Hout. Modulaire opleidingen

Leuvenseplein 4 19 december 2006 1000 Brussel RLLL/EXT/ADV/007bijl7. STUDIEGEBIED Hout. Modulaire opleidingen Vlaamse Onderwijsraad Raad Levenslang en Levensbreed Leren Leuvenseplein 4 19 december 2006 1000 Brussel RLLL/EXT/ADV/007bijl7 STUDIEGEBIED Hout Modulaire opleidingen Inhoud 1 Binnenschrijnwerker (BO HO

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK HOUTTECHNIEKEN AFDELING HOUT TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK HOUTTECHNIEKEN AFDELING HOUT TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING HOUT HOUTTECHNIEKEN Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering Maths TECHNISCH STERK

Nadere informatie