Stap 4: 3. Workshop Werkbaar Werk Handleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stap 4: 3. Workshop Werkbaar Werk Handleiding"

Transcriptie

1 Stap 4: 3. Workshop Werkbaar Werk Handleiding

2 1 Doel. Deze workshop heeft als doel de werknemers van het bedrijf te betrekken bij het herontwerp van kortcyclische arbeid naar meer werkbaar werk, de participatie te verhogen, het draagvlak te vergroten om zo de slaagkans van het project te maximaliseren. 2 Methodiek Het gaat om een interactieve workshop met maximale participatie van de deelnemers, gebruikmakend van verschillende werkwijzen, die wordt afgesloten met een presentatie van de resultaten aan het management. 3 Instrument Instrumenten die kunnen gebruikt worden tijdens de workshop werkbaar werk 3.1 Teamvorming Voorstelling van de deelnemers Er bestaan heel wat originele voorstelrondjes, zoals: - Laat de deelnemers op hun naamkaartje een tekeningetje maken van een voorwerp dat hen typeert en laat hen hierover een verhaal vertellen. - Leg een stapel ansichtkaarten op tafel en laat de cursisten er ééntje kiezen waarvan ze vinden dat het voor hen symbool staat, en laat hen uitleggen waarom. - Doe het mini-interview. Deelnemer 1 interviewt deelnemer 2 en vice versa en vervolgens stellen ze elkaar voor. - De deelnemers zoeken in duo s naar een gezamelijke link. - Sleutelbos. Laat iedereen zijn of haar sleutels pakken en vertel kort het 'verhaal' achter een sleutel

3 - Zoek de leugen: De deelnemers vertellen 2 straffe/ merkwaardige verhalen, waarvan er één waar is en één verzonnen. De anderen zoeken uit welke ven beiden waar is. Deze manier van voorstellen zorgt ervoor dat de deelnemers elkaar met andere ogen zien. Het is ook een stimulans tot het versterken van de onderlinge banden Teambuilding Een goede teambuilding bestaat uit drie lagen 1. De activiteit zelf is de meest zichtbare laag, het zogeheten topje van de ijsberg. 2. De tweede laag dient voor het bepalen van de teamrollen en de processen die binnen het team spelen. 3. De verborgen derde laag is het opbouwend effect dat de oefening heeft op het team. Aangezien de werknemers die aan het projectteam deelnemen, vaak uit totaal verschillende teams of afdelingen komen, is het erg zinvol en nuttig om een teambuildingoefening te organiseren. Er zijn tal van oefeningen om de teamgeest te versterken. Deze twee oefeningen zijn eenvoudig, vragen weinig voorbereiding en materiaal, en hebben een groot effect.

4 3.1.3 Outdoor: het spinnenweb Tussen twee bomen of palen worden er touwen geknoopt met gaten waar een volwassen persoon doorheen zou kunnen komen. Er moeten evenveel gaten zijn als deelnemers. De opdracht voor de groep is om met z n allen door het web te komen. Moeilijkheid is dat de deelnemers de ouwen niet mogen aanraken. Men mag ook niet om het touw heenlopen om elkaar te helpen. Op die manier wordt het spinnenweb één grote puzzel waarvan de deelnemers zelf moeten bepalen hoe en in welke volgorde ze deze willen oplossen. Dat beslissingsproces is wat deze opdracht zo succesvol maakt, omdat het de groep uitnodigt om in gesprek te gaan en een oplossing te vinden om door het web heen te komen Indoor: spaghettitoren Deze eenvoudige oefening voor teambuilding, met ongekookte spaghetti, een meter tape en een marshmallow, zorgt voor verassende inzichten: Wie kan de hoogste toren maken met deze ingrediënten? En waarom doet een verrassende groep het altijd beter dan gemiddeld? Zie presentatie van Tom Wujec: Link Spaghettitoren 3.2 Ontdekken van de kenmerken van aantrekkelijk werk Brainstorm met groene en rode kaartjes: - Groen: De deelnemers geven aan welk werk ze graag doen, wat hen energie geeft en waarom - Rood: De deelnemers vertellen wat ervoor zorgt dat ze bepaald werk niet graag doen, wat hen veel energie kost en waarom dat zo is.

5 3.3 Ideeën tot verbetervoorstellen Er zijn verschillende manieren om tot verbetervoorstelling te komen: Oplossingenmatrix: Aan de hand van een oplossingenmatrix denken de deelnemers na over wat er op de werkvloer kan verbeterd worden, op het vlak van taakinhoud, arbeidsorganisatie, werkmethode en middelen, ergonomie, arbeidsomstandigheden e.d. De ideeën worden genoteerd op post-its en op het juiste vakje binnen de oplossingsmatrix gekleefd. Daarna worden de ideeën in groep toegelicht en besproken. (Zie oplossingsmatrix) Volgens de 5-S methodologie Aan de hand van de 5S methodologie worden er verbetervoorstellen voor de werkvloer uitgewerkt! Wat is de 5-S methodologie? 5-S is een methodologie voor de organisatie, de schoonmaak, de ontwikkeling en het onderhoud van een productieve werkomgeving Ze helpt om individuele werkplekken volgens beste praktijken te standaardiseren! Doelstellingen - Waarvoor dient het? Individuele werkplekken standaardiseren volgens beste praktijken Een veilige werkomgeving tot stand brengen en in stand houden Fouten en verspilling beperken! Voordelen - Wanneer wordt het gebruikt? Ideaal wanneer verscheidene werknemers dezelfde taak uitvoeren en / of een werkplek delen Ook erg geschikt in omgevingen waar de veiligheid drastisch moet worden verbeterd! 5 begrippen die met de letter S beginnen:

6 3.3.3 Brainstorm GPS toolkit werken met de glimlach De GPS toolkit werken met de glimlach bestaat uit een spelbord, een handleiding voor het bedrijf, een handleiding voor de eventuele externe trainer, GPS hulpjes en een cdrom met alle bruikbare info! Hoe gaat het in zijn werk? De trainer start de sessie door het GPS- bord op tafel te leggen of in 6 delen te knippen en die op te hangen. De trainer kleeft in het grijze centrale deel van het GPS- bord de themakaartjes (zie figuur) De centrale vraag schrijft hij/zij neer op een flip- over: De centrale vraag: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we langer op een gezonde manier, en met plezier aan het werk blijven? Voorbeeld thema s kunnen zijn: Ergonomie Jobinhoud Balans werk- privé Afwisseling in het werk Veiligheid & Gezondheid

7 Figuur GPS- bord! Opwarming De trainer legt kort de doelstelling en het belang van de workshop uit. Om een losse sfeer te creëren start de trainer de workshop met enkele opwarmingsoefeningen. Deze oefeningen overtuigen de deelnemers van hun eigen creativiteit en van het belang van het ontspannen zijn om probleemstellingen of moeilijkheden op te lossen. We besteden ook aandacht aan het verschil tussen taakblindheid en taakfocus.! Ideeën genereren. De deelnemers bepalen de vijf thema s waarrond er zal worden gebrainstormd. Het zesde thema is het droomvakje Zou het niet fijn zijn als...?, Dit is een vrij thema waar de werknemers ideeën kunnen formuleren die ze niet onmiddellijk kunnen plaatsen bij de andere 5 thema s. De deelnemers worden opgedeeld in groepjes. De groepjes krijgen per thema een aantal minuten de tijd om creatieve ideeën te bedenken en stappen dan door naar het volgend thema. Ze noteren deze op een post- it en plakken de post- its vervolgens op het GPS- bord.! Ideeën selecteren Elk groepje krijgt gele en oranje stickers. Elke deelnemer kleeft een oranje sticker op de ideeën die hij/zij realiseerbaar vindt op lange termijn (>6maanden) en een gele sticker op de ideeën die realiseerbaar zijn op korte termijn (< 6 maanden). De trainer somt op een flip- over per thema de ideeën met minimum stickers op. Elke deelnemer duidt zijn/haar eigen top 5 aan op de flip- over. De trainer brengt op het einde van deze ronde de 5 topideeën in kaart.

8 3.4 Uitwerken Verbetervoorstellen Van alle verbetervoorstellen die op één of meerdere van bovenstaande manieren zijn gegeneerd, worden er 5 topideeën verder uitgewerkt in een projectvoorstel. Er werken 2 of 3 deelnemers aan één projectvoorstel. Elk groepje stelt aan de anderen zijn projectfiche voor. De andere deelnemers geven hun reacties. De voor en nadelen worden besproken. Zie sjabloon projectvoorstel 3.5 Rapporteren Verslag werkgever Uiteraard is het belangrijk om het management / de directie op de hoogte te stellen van de resultaten van de workshops en de ideeën en projectvoorstellen die daaruit zijn voortgekomen. Dit verslag wordt opgemaakt door een aantal deelnemers aan de workshop en wordt aan de hand van een presentatie toelicht en gemotiveerd aan het management of de directie. Door de rapporten af te toetsen bij het management, wordt er aan het draagvlak gewerkt en worden de adviezen op een pragmatische manier geformuleerd. Vanwege het beslissingsrecht van de leden van het management, kunnen zij bepalen welke verbetervoorstellen in aanmerking komen om verder uit te werken en te implementeren in de organisatie Verslag andere werknemers Indien niet alle werknemers van het bedrijf de gelegenheid hebben om deel te nemen aan de workshop, is het zeer belangrijk om hen op de hoogte te stellen van de ideeën die zijn gegenereerd en geselecteerd. Hier worden geen adviezen geformuleerd om te voorkomen dat er valse verwachtingen gecreëerd worden. Het verslag vormt de basis om eventueel een bedrijfsinterne werkgroep op te starten. Het verslag kan ook op een creatieve manier uitgewerkt worden, bijvoorbeeld door een nieuwsbrief die dan wordt uitgedeeld of opgehangen, en worden toegelicht op een personeelsvergadering. 3.6 Opstarten van een bedrijfsinterne werkgroep Een strategische keuze De resultaten van de workshop worden best gekaderd in het geheel van de bedrijfsstrategie. Dat het personeel langer op gezonde manier aan het werk blijft, maakt deel uit van een geïntegreerd personeelsbeleid, een genderbewust personeelsbeleid dat aansluit bij de visie en missie van het bedrijf Tips voor het goed functioneren van de werkgroep 1. Een werkgroep heeft een trekker nodig, hij/zij neemt de rol op van voorzitter tijdens de bijeenkomsten en waakt over de goede voortgang van het project. 2. Zorg voor een veilige omgeving waar de werknemers open kunnen communiceren. 3. Overleg regelmatig met het management, en zorg dat het project gedragen wordt. 4. Laat het management een budget vrijmaken voor de werkgroep en voor het uitvoeren van de activiteiten.

9 5. Informeer ten gepaste tijde de andere werknemers, zodat het project ook door hen gedragen wordt en lèèft binnen de organisatie 6. Denk bij het opstellen van het projectplan aan 'quick wins'. Dit zijn snel te behalen, kleine resultaten die worden ervaren als een verbetering, als een teken de werkgroep goed op weg is. Hiermee wordt er vertrouwen gekweekt en krediet opgebouwd. Snelle resultaten werken motiverend, zowel voor de werkgroep, het management als de werknemers waarvoor het project uitgevoerd wordt.

Een tool voor motivatie & werknemerstevredenheid Handleiding voor de trainer

Een tool voor motivatie & werknemerstevredenheid Handleiding voor de trainer GPS Werken met de Glimlach Een tool voor motivatie & werknemerstevredenheid Handleiding voor de trainer Inhoudstafel 1 Inleiding...2 2 Bereid de sessie voor...2 2.1 Benodigdheden...2 2.2 Deelnemers...3

Nadere informatie

Draaiboek reflectieworkshop werkprocedures

Draaiboek reflectieworkshop werkprocedures Draaiboek reflectieworkshop werkprocedures Snel veel verbetervoorstellen genereren met een grote groep mensen Vrij gebruik is toegestaan, bronvermelding is fijn. Vraag Hoe kunnen we in korte tijd van een

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

Werkvorm voor gesprek middenkader

Werkvorm voor gesprek middenkader Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen het gesprek aan te gaan over

Nadere informatie

SDG ROADMAP DUURZAAM ONDERNEMEN IN PRAKTIJK

SDG ROADMAP DUURZAAM ONDERNEMEN IN PRAKTIJK SDG ROADMAP DUURZAAM ONDERNEMEN IN PRAKTIJK 1 SDG ROADMAP DUURZAAM ONDERNEMEN AAN DE HAND VAN DUURZAME ONTWIKKELINGSDOELSTELLINGEN Duurzaam en succesvol ondernemen gaan hand in hand en versterken elkaar.

Nadere informatie

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Situationeel leidinggeven Situationeel leidinggeven, krachtig in iedere situatie Als leidinggevende probeer jij het beste uit je medewerkers te halen. Daar profiteert de organisatie van, maar

Nadere informatie

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Aan de tafel 1. Zeeslag 2. Snelle Jelle 3. Vier op een

Nadere informatie

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken.

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. welkom Binnen een co-creatie ontwikkel je samen met een leerkracht een antwoord op de vraag van de school vanuit

Nadere informatie

Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam

Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam Wat: Dag 2 van de ideeteams die tijdens de Innovatie driedaagse aan de slag gaan bij de gemeente Rotterdam Doelen dag 1: Het bepalen van

Nadere informatie

WELKOM. *Zoek een stift uit. *Zoek een flipovervel uit. *Schrijf je naam op

WELKOM. *Zoek een stift uit. *Zoek een flipovervel uit. *Schrijf je naam op Maak het leuk! WELKOM *Zoek een stift uit *Zoek een flipovervel uit *Schrijf je naam op *Teken of schrijf in 1 beeld of woord je verwachting/ hoop van deze workshop OPBOUW WORKSHOP Doel Theorie gamificatie

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

Het ontdekken van je professionele missie

Het ontdekken van je professionele missie Het ontdekken van je professionele missie Methodiek Omschrijving: Door het opbouwen van een ToC worden teams uitgenodigd om dieper na te denken over wat ze willen bereiken en over hoe hun activiteiten

Nadere informatie

Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken

Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken Inhoud document Hulpmiddel om een bijeenkomst met het team te organiseren om de startsituatie van het team

Nadere informatie

Werkvorm groepsgesprek professionals

Werkvorm groepsgesprek professionals Werkvorm groepsgesprek professionals Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen

Nadere informatie

Methodieken sessie Kennismaking

Methodieken sessie Kennismaking Methodieken sessie 1 1. Kennismaking Een opwarmertje om de benen en tongen wat losser te maken. Welke vormen moeten nog worden bepaald. De nadruk van de energizers ligt vooral op het leren van elkaars

Nadere informatie

SPELFICHE: WIE ZIT ER IN DE LEERLINGENRAAD?

SPELFICHE: WIE ZIT ER IN DE LEERLINGENRAAD? SPELFICHE: WIE ZIT ER IN DE LEERLINGENRAAD? 5 minuten of meer onbeperkt 10 tot 50 8 tot 20 Praten Praten Praten, schrijven niksnadanoppes! bingoblaadje en schrijfgerief groot papier en schrijfgerief onbeperkt

Nadere informatie

Stappenplan Boert Bewust streek

Stappenplan Boert Bewust streek Stappenplan Boert Bewust streek Elke streek kent zijn eigen dynamiek als het gaat om het opzetten van Boert Bewust. De koepel ondersteunt de streken bij de opstart met ureninzet van de stuurgroep en een

Nadere informatie

DAG 1. Werkblad Drie brainstormtechnieken

DAG 1. Werkblad Drie brainstormtechnieken DAG 1 Werkblad 1.3.1 Drie brainstormtechnieken Er zijn verschillende technieken die u kunt gebruiken om studenten te laten brainstormen. Hieronder vindt u drie manieren. De eerste twee kunnen willekeurig

Nadere informatie

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

Opruimen in de praktijk Ruimte voor de professional, die professional dat ben JIJ!

Opruimen in de praktijk Ruimte voor de professional, die professional dat ben JIJ! Opruimen in de praktijk Ruimte voor de professional, die professional dat ben JIJ! Niet alleen toevoegen maar ook opruimen Een handleiding van de Opruimdienst als hulpmiddel voor jouw team Handleiding

Nadere informatie

Handleiding bij projectvoorstel Anders Organiseren

Handleiding bij projectvoorstel Anders Organiseren OP ESF Vlaanderen 2014-2020 Handleiding oproep Anders organiseren Prioriteit uit OP: 4 Mensgericht ondernemen Handleiding bij projectvoorstel Anders Organiseren Analyse De bedoeling is dat u bij het beantwoorden

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

D R A A I B O E K W O R K S H O P :

D R A A I B O E K W O R K S H O P : D R A A I B O E K W O R K S H O P : K L A N T G E R I C H T W E R K E N B I J. Programma Samen voor de klant 3 O U T L I N E Opdracht vóór de eerste sessie: Neem een positief voorbeeld van klantgerichtheid

Nadere informatie

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten AAN DE SLAG MET DE TOOLBOX Betekenisvol Contact Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten TOOLBOX Ideeën voor betekenisvol contact tussen ouderen met dementie en familie of vrijwilligers Inleiding Voor

Nadere informatie

DE ENERGIEKOFFER EN ONDERZOEKSVRAGEN VERZINNEN

DE ENERGIEKOFFER EN ONDERZOEKSVRAGEN VERZINNEN ACTIEFICHE - SECUNDAIR DE ENERGIEKOFFER EN ONDERZOEKSVRAGEN VERZINNEN Soorten onderzoek: Bevestigend (vraag en methode door lkr, resultaat op voorhand gekend) Gestuurd (vraag en methode door lkr) Begeleid

Nadere informatie

Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012

Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012 Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012 Uitwerking van de resultaten, 6 nov. 2012 Pieter Diehl (Voorzitter BvAA en Management & Consultant bij Edux te Breda, pdiehl@edux.nl) Jos

Nadere informatie

E- book. 5 werkvormen met post- its. LaCretio ondersteunt trainers met het geven en ontwikkelen van hun training!

E- book. 5 werkvormen met post- its. LaCretio ondersteunt trainers met het geven en ontwikkelen van hun training! E- book 5 werkvormen met post- its LaCretio ondersteunt trainers met het geven en ontwikkelen van hun training! Inleiding Post- its, ze zijn er in allerlei verschillende kleuren, maten en merken. Ik heb

Nadere informatie

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor grotere toekomsttafel

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor grotere toekomsttafel Overijse Overlegt Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente Leidraad voor grotere toekomsttafel Leidraad voor een toekomsttafel 6 tot 14 personen 30 tot 60 min (afhankelijk van aantal deelnemers)

Nadere informatie

Handleiding bij projectvoorstel Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid

Handleiding bij projectvoorstel Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid OP ESF Vlaanderen 2014-2020 Handleiding oproep Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid Prioriteit uit OP: 4 Mensgericht ondernemen Handleiding bij projectvoorstel Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid

Nadere informatie

Motiveren om te leren

Motiveren om te leren Motiveren om te leren Een succesvol opleidingsbeleid is afhankelijk van verschillende factoren. De keuze van een goede opleidingsaanbieder speelt een rol, net zoals een grondige behoeftedetectie en de

Nadere informatie

Creatie-bordspel. Deze zichtversie geeft een indruk van het totale boekje dat uit 15 pagina s bestaat.

Creatie-bordspel. Deze zichtversie geeft een indruk van het totale boekje dat uit 15 pagina s bestaat. Creatie-bordspel Deze zichtversie geeft een indruk van het totale boekje dat uit 15 pagina s bestaat. 2 Wat is de Tzolkin Het is één van de kalenders uit de Mayacultuur. De Tzolkin is een creatiekalender.

Nadere informatie

Improve your own destiny

Improve your own destiny Improve your own destiny Draaiboek Made by Roel Duijf, Marina Hoogeveen & Tobias ligtenberg Brainstormproces 1) VRAAGSTELLING a) Briefing b) Probleemformulering c) Probleemherformulering 2) DIVERGENTIE

Nadere informatie

Schrijf je leerwensen voor deze training op. Laat je hierbij inspireren door je standpunten bij de uitspraken die de trainer net gedaan heeft.

Schrijf je leerwensen voor deze training op. Laat je hierbij inspireren door je standpunten bij de uitspraken die de trainer net gedaan heeft. DAG 1 OPDRACHT BESCHIKBARE HULPMIDDELEN TIJD LEEROPBRENGSTEN 1.1. Schrijf je leerwensen op Post-it en flip-over met als titel: Leerwensen 5-10 minuten Bewust bezig zijn met je eigen ontwikkeling als begeleider

Nadere informatie

Ons innovatieve huisvestingsconcept werkt niet: hoe krijgen we er GRIP op?

Ons innovatieve huisvestingsconcept werkt niet: hoe krijgen we er GRIP op? Ons innovatieve huisvestingsconcept werkt niet: hoe krijgen we er GRIP op? 27 januari 2017 Marianne Stolk, Bureau Belnem Tjeerd de Wijs, KWK Huisvesting & Vastgoed 1 Verbinder Communicator Koppeling organisatie

Nadere informatie

Toolkit. KIJK MET JE HART EN VERWONDER WAT JE ZIET

Toolkit.  KIJK MET JE HART EN VERWONDER WAT JE ZIET Toolkit.. www.complimentenspel.nl KIJK MET JE HART EN VERWONDER WAT JE ZIET 1 Inleiding Het Complimentenspel is ontworpen door Daphne Hoogendoorn en Manon Ende. Daphne en Manon zijn beide bevlogen professionals

Nadere informatie

Rechtvaardige Rechters in actie

Rechtvaardige Rechters in actie Lesvoorbereiding Rechtvaardige Rechters in actie Print de personagestickers op etiketten of maak er kaartjes van (zie richtlijnen bij Verwondering). Werk graad 2 Print en knip de identiteitskaarten uit,

Nadere informatie

SPEELWIJZE VAARDIGHEDENSPEL

SPEELWIJZE VAARDIGHEDENSPEL SPEELWIJZE VAARDIGHEDENSPEL Met dit spel kun je op speelse wijze nagaan of je over de juiste vaardigheden beschikt om de omgang met anderen zo prettig en effectief mogelijk te maken. Het Vaardighedenspel

Nadere informatie

DIGITAL WORKPLACE TOOLKIT. stap voor or stap op weg naar een digitale werkplek

DIGITAL WORKPLACE TOOLKIT. stap voor or stap op weg naar een digitale werkplek DIGITAL WORKPLACE TOOLKIT stap voor or stap op weg naar een digitale werkplek DIGITAL WORKPLACE TOOLKIT stap voor stap op weg naar een digitale werkplek Fijn dat u samen met VanRoey.be op digitale reis

Nadere informatie

OnzeLes. september AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD Gebruik van dit materiaal alleen met uitdrukkelijke toestemming van stichting leerkracht

OnzeLes. september AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD Gebruik van dit materiaal alleen met uitdrukkelijke toestemming van stichting leerkracht OnzeLes september 2017 AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD Gebruik van dit materiaal alleen met uitdrukkelijke toestemming van stichting leerkracht Facilitator notes 'OnzeLes' app Doel Leren kennen van de 'OnzeLes'

Nadere informatie

De bruistablet. Creatief zoeken naar

De bruistablet. Creatief zoeken naar De bruistablet Creatief zoeken naar sprankelende oplossingen Op de jeugddienst word je dagdagelijks geconfronteerd met kleine en/of grote problemen, vraagstukken, uitdagingen die een antwoord van je vragen.

Nadere informatie

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal Dag van de Rechten van het Kind Kinderrechten Doelstellingen De kinderen verwoorden wat een kinderrecht is. De kinderen zien in hoe belangrijk het is dat kinderrechten gerespecteerd worden. De kinderen

Nadere informatie

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen:

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen: Focusgroepen basisonderwijs: Wat denken ouders uit verschillende doelgroepen over wat de school of het schoolteam kan doen om ouders meer te betrekken bij de school (geïnspireerd op de draaiboeken van

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. stichting. Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win!

PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. stichting. Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win! PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid stichting Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win! 1 Programma check the facts Deel en Win! Clubprogramma op

Nadere informatie

Dienst Identiteit & kwaliteit Guimardstraat BRUSSEL

Dienst Identiteit & kwaliteit Guimardstraat BRUSSEL Dienst Identiteit & kwaliteit Professionele cultuur versus politiek-ambtelijke cultuur (Van Emst) In veel scholen werkt de ontstane politiek-ambtelijke cultuur onderwijsvernieuwingen en onderwijsverbeteringen

Nadere informatie

De workshop Elevator pitch wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Elevator pitch wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Elevator pitch Elevator pitch, laat van je horen Hoe vertel jij krachtig over jezelf in zestig seconden? Sta jij te haperen op een netwerkborrel? Spring je van de hak op de tak tijdens een zakenlunch?

Nadere informatie

Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen

Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen Workshop Coachend leidinggeven Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen Als leidinggevende wil je het beste uit je personeel halen. Jij wilt dat ze werken conform de missie en

Nadere informatie

DE BEZOEKERSCYCLUS INHOUDSTAFEL GELINKTE INSTRUMENTEN

DE BEZOEKERSCYCLUS INHOUDSTAFEL GELINKTE INSTRUMENTEN KADERTEKST AAN DE SLAG MET DE BEZOEKERSCYCLUS INHOUDSTAFEL I. INLEIDING: WAAROM DE BEZOEKERSCYCLUS GEBRUIKEN? I.1 INLEVEN I.2 ANDER PERSPECTIEF I.3 INZICHTELIJK MAKEN I.4 SAMENWERKEN II. TIPS - AANDACHTPUNTEN

Nadere informatie

Projectteam (projectleider)

Projectteam (projectleider) Praktische info over de KRACHTENVELDANALYSE Als projecten mislukken, ernstige vertraging oplopen of anderszins uit de bocht vliegen, dan ligt dat meestal niet aan de planning. Maar waaraan dan wel? Vooral

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Training Communicatieve vaardigheden

Training Communicatieve vaardigheden Training Communicatieve vaardigheden Training Communicatie vaardigheden, contact maken en verbinden In het dagelijks leven communiceren we best veel. Denk maar eens na, tijdens een vergadering, maar ook

Nadere informatie

Het Zenuwslopende Zenuwstelsel

Het Zenuwslopende Zenuwstelsel Het Zenuwslopende Zenuwstelsel In het schooljaar 2013-2014 is op de locatie Fedde Schurer van OSG Sevenwolden de opzet van de profielwerkstukken van de havo natuurprofielen aangepast. De speerpunten van

Nadere informatie

Overzicht van de coöperatieve werkvormen per leerjaar Tweede leerjaar

Overzicht van de coöperatieve werkvormen per leerjaar Tweede leerjaar Hoe maakt TALENT interactie mogelijk? In elke les van TALENT wordt coöperatief gewerkt. De leerlingen gaan samen aan de slag bij opdrachten, leggen elkaar zaken uit... Om het coöperatief leren haalbaar

Nadere informatie

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL Heb je plezier in je werk? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Is je antwoord ja, dan is de kunst dit zo te houden. Als je nee zegt, is het zinvol na te gaan waar

Nadere informatie

SPELHANDLEIDING. complimenten. spel. kijk met je hart en verwonder wat je ziet

SPELHANDLEIDING. complimenten. spel.  kijk met je hart en verwonder wat je ziet SPELHANDLEIDING complimenten spel www..nl kijk met je hart en verwonder wat je ziet Inleiding Het Complimentenspel is ontworpen door Daphne Hoogendoorn en Manon Ende. Daphne en Manon zijn beide bevlogen

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 11: Evalueren van activiteiten - Diverse werkvormen om te evalueren

Methodieken en werkvormen Module 11: Evalueren van activiteiten - Diverse werkvormen om te evalueren Methodieken en werkvormen Module 11: Evalueren van activiteiten - Diverse werkvormen om te evalueren Maker: Diverse regio s en 101werkvormen Functie: N.v.t. Datum van productie: 3 maart 2015 Module 11

Nadere informatie

Les 1 Probleem verkennen, ideeën verzinnen en kiezen

Les 1 Probleem verkennen, ideeën verzinnen en kiezen en Casus Tafels leren in samenwerking met OBS Het Galjoen, Den Hoorn Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland TU Delft en ontwerpbureau Meeple In deze casus ontwerpen leerlingen een leuke manier om tafels te

Nadere informatie

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK 1 Leerdoelen verhelderen 1A Hoe ziet de vaardigheid eruit? Neem een vaardigheid die in komende project of les belangrijk gaat zijn. Schrijf de vaardigheid op een groot vel en verdeel de rest van het vel

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS

LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS HOW TO: LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS Een handleiding vol met tips om te communiceren en leiding te geven aan jonge medewerkers voor een optimaal bedrijfsresulltaat. L1NDA 1 Introductie In de horeca

Nadere informatie

SPEELWIJZE INSPIRATIEPSPEL - Bladzijde 1 / 5

SPEELWIJZE INSPIRATIEPSPEL - Bladzijde 1 / 5 SPEELWIJZE INSPIRATIEPSPEL - Bladzijde 1 / 5 SPEELWIJZE Inspiratiespel De bedoeling van het INSPIRATIESPEL is mensen met elkaar in gesprek te brengen over hetgeen hen inspireert, van binnen uit motiveert.

Nadere informatie

Training Projectmanagement

Training Projectmanagement Training Projectmanagement Projectmanagement, sturen op resultaat Binnen jullie organisatie werken jullie veel met projecten. Jij bent projectleider, of je maakt deel uit van een speciaal opgesteld projectteam.

Nadere informatie

Training Communicatievaardigheden

Training Communicatievaardigheden Training Communicatievaardigheden Communicatie vaardigheden: succesvol en verbindend communiceren Wat zou het fijn zijn als Jan een keer normaal zou communiceren. Mijn leidinggevende communiceert ook nooit

Nadere informatie

Hoe kan je 5S op kantoor toepassen

Hoe kan je 5S op kantoor toepassen Hoe kan je 5S op kantoor toepassen In het artikel over 5S is een voorbeeld van 5S beschreven voor een productie-omgeving. Maar 5S kan ook prima toegepast worden in een kantoor-omgeving, bijvoorbeeld voor

Nadere informatie

SPEELWIJZE INSPIRATIESPEL

SPEELWIJZE INSPIRATIESPEL SPEELWIJZE INSPIRATIESPEL De bedoeling van het Inspiratiespel is mensen met elkaar in gesprek te brengen over hetgeen hen inspireert, van binnen uit motiveert. Meer zicht krijgen op essentiële drijfveren

Nadere informatie

Training Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke effectiviteit Training Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

GPS. Tool GPS. Tool GPS. Handleiding

GPS. Tool GPS. Tool GPS. Handleiding Tool Tool GPS GPS GPS Handleiding Hoe zet ik zelf een GPS-sessie op? INHOUD 1 BEREID DE SESSIE VOOR / 5 2 DOE DE SESSIE / 13 3 NA DE SESSIE - MAAK EEN VERSLAG EN KIES DEFINITIEF / 19 4 DE ANDERE STAPPEN

Nadere informatie

INNOVATIETOOLKIT IDEEÊN GENEREREN

INNOVATIETOOLKIT IDEEÊN GENEREREN DIVERGENTIEFASE Hoe begin je eraan? Deelnemers Ideeën genereren kan je op je eentje maar een aantal mensen rond de tafel zetten, zal meer opleveren. Wie je uitnodigt, hangt voor een stuk af van de vraag

Nadere informatie

Signalering in de palliatieve fase

Signalering in de palliatieve fase Signalering in de palliatieve fase Train de trainer projectleiders dagdeel 2: implementatie en projectmatig werken december2015 Programma Ken uw doelgroep het implementatietraject taken en rol van projectleider

Nadere informatie

OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN

OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN Afspraak 1. Maak samen met de kinderen afspraken over wat zelfstandig gedaan mag worden met betrekking tot naar de wc gaan, handen wassen, drinken, eten, de

Nadere informatie

De Vragenlijst welbevinden voor kinderen 8+ bestaat uit de volgende onderdelen: vragenlijst overzicht van de categorieën per vraag notatieformulier.

De Vragenlijst welbevinden voor kinderen 8+ bestaat uit de volgende onderdelen: vragenlijst overzicht van de categorieën per vraag notatieformulier. Vragenlijst voor kinderen 8+ De vragenlijst voor kinderen van 8 jaar en ouder kan worden gebruikt voor en door alle kinderen in deze leeftijdsgroep. In zes vragen wordt de kinderen naar hun mening over

Nadere informatie

2. Inleiding. Wij wensen u veel plezier met het lezen van onderstaand concept.

2. Inleiding. Wij wensen u veel plezier met het lezen van onderstaand concept. 1. Inhoudsopgave 2. Inleiding Naar aanleiding van het kennismakingsgesprek met Pim Dopheide op dinsdag 25 maart 2014, presenteert de projectgroep van GECKO Unlimited u onderstaand voorstel betreffende

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

Van afvalberg tot afvaldal

Van afvalberg tot afvaldal Dag van de Aarde 3 de graad Van afvalberg tot afvaldal Doelstellingen Leerlingen kunnen doelgericht denken door na te denken over de (gewenste) eigenschappen van een gerecycleerd voorwerp. Leerlingen verzamelen

Nadere informatie

Uw consultant Anke Valent

Uw consultant Anke Valent Samenvatting Meting juni 2013 Uw consultant Anke Valent E: anke.valent@effectory.com T: +31 (0)20 30 50 100 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Uitleg bij de rapportage en actie...3 2. Quickview...7 3. Scores

Nadere informatie

Introductie tot Wereld van Nestor Lancering 4 oktober 2012, VVSG-ouderendag (Leuven)

Introductie tot Wereld van Nestor Lancering 4 oktober 2012, VVSG-ouderendag (Leuven) Introductie tot Wereld van Nestor Lancering 4 oktober 2012, VVSG-ouderendag (Leuven) Inhoud > Introductie > Wat is Wereld van Nestor? > Hoe werd het ontwikkeld? > Hoe ziet het er uit? > Wanneer te gebruiken?

Nadere informatie

CASE 2.1 - Campagne Stad Genk

CASE 2.1 - Campagne Stad Genk CASE 2.1 - Campagne Stad Genk 1 2 Samen met Henk naar een groener Genk! marketingplan BRIEFING - OPDRACHT VAN STAD GENK De probleemstelling Mensen die een kapvergunning aanvragen en dus weinig belang hechten

Nadere informatie

Handleiding Les 1. Nieuwsbegriponderwerp. Schrijftaak. Voorbereiding. week november 2013 Handleiding niveau A, les 1 en 2

Handleiding Les 1. Nieuwsbegriponderwerp. Schrijftaak. Voorbereiding. week november 2013 Handleiding niveau A, les 1 en 2 Handleiding Les 1 ze schrijfles is de tweede waarin leerlingen oefenen in het genre instrueren. Het is een instructieles: leerlingen maken kennis met de instructiestrategie KLUNS. U doet voor hoe je een

Nadere informatie

Opdracht bij een bedrijfsbezoek door leerlingen Een aantrekkelijk bedrijfsbezoek speurtocht door het bedrijf

Opdracht bij een bedrijfsbezoek door leerlingen Een aantrekkelijk bedrijfsbezoek speurtocht door het bedrijf Opdracht bij een bedrijfsbezoek door leerlingen Een aantrekkelijk bedrijfsbezoek speurtocht door het bedrijf Introductie Er gebeuren allerlei activiteiten binnen een technisch bedrijf. Meer dan we ons

Nadere informatie

HRM is sturen op verbinden HRM is een managementverantwoordelijkheid bij uitstek! Strategie en HRM; recept voor een goed huwelijk

HRM is sturen op verbinden HRM is een managementverantwoordelijkheid bij uitstek! Strategie en HRM; recept voor een goed huwelijk HRM is sturen op verbinden Wij geloven in het belang van verbinding om resultaten te behalen: verbinding tussen mensen, verbinding van mensen aan de visie en van daaruit verbinding van mensen aan de organisatie.

Nadere informatie

BIJEENKOMST 1- KENNISMAKING

BIJEENKOMST 1- KENNISMAKING BIJEENKOMST 1- KENNISMAKING kennismaken met groepswerker en groepsleden afspraken maken in groep een eerste gevoel van rust, vertrouwen en veiligheid creëren kennismaken met het thema budgetteren aanzetten

Nadere informatie

Speel het spel op je ploegvergadering, gouwoverleg of districtsraad. Plannen en meningen uitwisselen, leidt vaak tot nieuwe ideeën.

Speel het spel op je ploegvergadering, gouwoverleg of districtsraad. Plannen en meningen uitwisselen, leidt vaak tot nieuwe ideeën. Werkwinkel l Op vrijwillige voeten, een spel over vrijwilligersbeleid Doel van de werkwinkel: Dit spel is eerst en vooral een manier om in je ploeg eens stil te staan bij je vrijwilligers en wat er nodig

Nadere informatie

Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit der Letteren Afdeling Nederlands Tweede Taal De Boelelaan 1105 1081 HV Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit der Letteren Afdeling Nederlands Tweede Taal De Boelelaan 1105 1081 HV Amsterdam De deur uit is ontwikkeld door de Vrije Universiteit Amsterdam Afdeling Nederlands Tweede Taal, mede op initiatief van het Amsterdams Buurvrouwen Contact (ABC). De ontwikkeling was mogelijk dankzij een

Nadere informatie

Hoe kan je 5S op kantoor toepassen

Hoe kan je 5S op kantoor toepassen Hoe kan je 5S op kantoor toepassen In het artikel over 5S is een voorbeeld van 5S beschreven voor een productie-omgeving. Maar 5S kan ook prima toegepast worden in een kantoor-omgeving, bijvoorbeeld voor

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

Generieke competenties bepalen

Generieke competenties bepalen Generieke competenties bepalen Wilt u de generieke competenties voor uw organisatie bepalen? Generieke competenties zijn die eigenschappen die je van alle medewerkers verwacht zodat de organisatie haar

Nadere informatie

Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen

Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen Training Leiderschap Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen Als leidinggevende moet je meerdere ballen hooggehouden. Er wordt verwacht dat jouw team bepaalde doelen haalt, binnen een bepaald

Nadere informatie

Hieronder worden enkele methodieken beschreven die ondersteunend kunnen zijn voor het reflecteren over:

Hieronder worden enkele methodieken beschreven die ondersteunend kunnen zijn voor het reflecteren over: Begin er maar aan Participatie betekent luisteren naar elkaars (soms verschillende) meningen, laten zien dat je de inbreng van de ander waardeert en dat er ook iets mee gebeurt. Leerlingenparticipatie

Nadere informatie

GPS. Tool GPS. Tool GPS. Handleiding

GPS. Tool GPS. Tool GPS. Handleiding Tool Tool GPS GPS GPS Handleiding Hoe zet ik zelf een GPS-sessie op? INHOUD 1 Bereid de sessie voor / 5 2 doe de sessie / 13 3 na de sessie - maak een verslag en kies definitief / 19 4 de andere stappen

Nadere informatie

De workshop Stressmanagement wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Stressmanagement wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Stressmanagement Stressmanagement, hoe word jij stress de baas? Stress. daar kunnen we allemaal over meepraten. Een beetje stress kan geen kwaad. Somt helpt het ons optimaal te presteren. Maar

Nadere informatie

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie?

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? De externe omgeving wordt voor meer en meer organisaties een onzekere factor. Het is een complexe oefening voor directieteams om

Nadere informatie

DUUR WAT HOE MATERIAAL

DUUR WAT HOE MATERIAAL DUUR WAT HOE MATERIAAL 0.00 5 min Intro begeleiders Introductie thema agressiehantering Doelen simulatiespel Toelichting rollen Introduceer jezelf en het spel Introductie begeleiders Nodig deelnemers uit

Nadere informatie

joepla 3 De Spinnenweb hoogte van je stemming

joepla 3 De Spinnenweb hoogte van je stemming De Spinnenweb hoogte van je stemming je niets lichaam Alle leerlingen staan in een kring en pakken elkaars handen vast. De kring moet zo groot zijn dat de armen op schouderhoogte hangen. Elke speler krijgt

Nadere informatie

De kunst van het klein maken Samen sterk, patientveiligheid in regionaal perspectief

De kunst van het klein maken Samen sterk, patientveiligheid in regionaal perspectief De kunst van het klein maken Samen sterk, patientveiligheid in regionaal perspectief 12 November 2012 Marije Stoffer en Philip Backx Welkom! Wie zijn wij? Wie zijn jullie? Eerste opdracht: korte kennismaking

Nadere informatie

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen binnen dit thema geleerd dat er in de natuur verschillende kleuren, vormen en texturen te vinden zijn. De leerlingen in groep 3 en 4 richten zich in dit thema op bomen.

Nadere informatie

Teambuilding = vormen van een goedwerkende groep

Teambuilding = vormen van een goedwerkende groep Inspiratiedag 2/02/ 08 Werkwinkel Groep vormen met je begeleidingsploeg Hoe werken aan een toffe sfeer in de begeleidingsploeg? Hoe kan je als hoofdverantwoordelijke de verstandhouding en samenwerking

Nadere informatie

SPEELWIJZE INSPIRATIESPEL

SPEELWIJZE INSPIRATIESPEL SPEELWIJZE INSPIRATIESPEL De bedoeling van het Inspiratiespel is mensen met elkaar in gesprek te brengen over hetgeen hen inspireert, van binnen uit motiveert. Of het spel ook inspirerend is om te spelen,

Nadere informatie

Bijlage De ins en outs van een brainstormsessie versie 0.1. juni 2015

Bijlage De ins en outs van een brainstormsessie versie 0.1. juni 2015 Bijlage De ins en outs van een brainstormsessie versie 0.1. juni 2015 status: concept In het handboek wordt meerdere malen geadviseerd een brainstormsessie te houden om ideeen te genereren en om te komen

Nadere informatie

Training Verandermanagement

Training Verandermanagement Training Verandermanagement Verandermanagement, succesvol omgaan met veranderingen Alles verandert, voortdurend. De omgeving, jijzelf, maar ook de organisatie waar je voor werkt. Verandering is vaak noodzakelijk.

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie