GR 26 maart 2015 en aangepast op GR 21 december 2017 GECOÖRDINEERDE VERSIE REGLEMENT OP BEGRAAFPLAATSEN. Titel 1: BEGRIPSOMSCHRIJVING. 1.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GR 26 maart 2015 en aangepast op GR 21 december 2017 GECOÖRDINEERDE VERSIE REGLEMENT OP BEGRAAFPLAATSEN. Titel 1: BEGRIPSOMSCHRIJVING. 1."

Transcriptie

1 GR 26 maart 2015 en aangepast op GR 21 december 2017 GECOÖRDINEERDE VERSIE REGLEMENT OP BEGRAAFPLAATSEN Titel 1: BEGRIPSOMSCHRIJVING 1.1 Definities Artikel 1: in dit reglement worden volgende begrippen gebruikt: As: overblijfsel van een gecremeerd stoffelijk overschot Begraafplaats: terrein waar overledenen begraven worden Bijzetting: het begraven van een stoffelijk overschot in volle grond of in een grafkelder of het plaatsen van een urne in een nis, in een urnenveld, in volle grond of in een grafkelder Columbariumnis: een nis dienend als bewaarplaats voor één of twee asurnen, afgesloten door middel van een plaat Concessie: een administratief contract of grondvergunning waarbij de concessie verlenende overheid een gebruiker toelaat een perceel van het openbaar domein exclusief en tijdelijk te gebruiken, maar op precaire en herroepbare wijze Graf: laatste rustplaats voor een stoffelijk overschot Grafkelder: een betonnen of gemetseld graf, waarvoor aan een natuurlijk of een rechtspersoon een concessie is verleend om stoffelijke overschotten of urnen in te begraven Graftekens: gewone grafstenen, monumenten, confessionele en niet-confessionele symbolen Stoffelijk overschot: dood lichaam of asresten van een mens waarvan het overlijden is vastgesteld door de ambtenaar van de burgerlijke stand Strooiweide: een afgescheiden grafperk van de begraafplaats, waarop as van een gecremeerde wordt uitgestrooid en dat enkel en alleen voor dit doel mag worden gebruikt Ter aarde bestellen: het begraven van lijken of as in volle grond Urne: vaas ter bewaring van de as van een gecremeerd stoffelijk overschot Titel 2: INRICHTING EN BEHEER VAN DE BEGRAAFPLAATSEN 2.1 Bestaande begraafplaatsen in de gemeente Laarne Artikel 2: de gemeente Laarne beschikt over 2 begraafplaatsen: a) De begraafplaats Laarne, gelegen aan de Achterstraat te Laarne b) De begraafplaats Kalken, gelegen aan de Kouterstraat te Laarne (Kalken) 2.2 Openingsuren van de begraafplaatsen Artikel 3: de beide begraafplaatsen zijn alle dagen toegankelijk voor het publiek: a) Van l april tot 31 oktober van 8 tot 21 uur b) Van 1 november tot 31 maart van 8 tot 18 uur

2 2.3 Vormen van lijkbezorging toegelaten op de gemeentelijke begraafplaatsen Artikel 4: op beide begraafplaatsen zijn de volgende vormen van lijkbezorging voorzienet: 1. Begraven in volle grond 2. Begraven in een grafkelder (enkel mogelijk met concessie) 3. Begraven van een urne op het urnenveld 4. Bijzetten van een urne in het columbarium 5. Verstrooien van de as op de asweide 2.4 Lijkbezorging op één van de begraafplaatsen van Laarne is mogelijk voor: Artikel 5: 1. Inwoners van de gemeente 2. Op eenvoudig verzoek van de ouders - met inschrijving in onze gemeente - worden levenloos geboren kinderen die de wettelijke levensvatbaarheidgrens nog niet hebben bereikt volgens de daartoe voorziene mogelijkheden op de beide begraafplaatsen begraven 3. Personen die overleden zijn op het grondgebied van de gemeente 4. Personen die uit noodzaak opgenomen zijn in een instelling buiten de gemeente, maar die voor hun opneming hun gewone verblijfplaats in Laarne of in Kalken hadden 5. Personen die op het ogenblik van overlijden niet meer in Laarne wonen, maar die wel gedurende minstens de helft van hun leven in Laarne of Kalken hebben gewoond 6. Personen waarvoor een reservatie bestaat op één van de begraafplaatsen 7. Niet-inwoners van de gemeente, mits het betalen van het tarief vastgesteld door de gemeenteraad De categorieën vermeld onder de nummers 4 en 5 worden wat de retributie betreft gelijkgesteld met de inwoners. Titel 3: DE LIJKBEZORGING-ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 6: een overlijden moet zo spoedig mogelijk aangegeven worden in de gemeente/stad waar het heeft plaatsgevonden. Artikel 7: teraardebestellingen en lijkverbrandingen mogen niet geschieden zonder de toelating van de bevoegde ambtenaar van de burgerlijke stand. Personen die belast zijn met de lijkbezorging moeten instaan voor deze documenten. Deze toelating kan ten vroegste 24 uren na het overlijden bekomen worden. Artikel 8: er worden geen teraardebestellingen, bijzettingen of asverstrooiingen verricht op zon- en wettelijke feestdagen. Artikel 9: het College van Burgemeester en Schepenen stelt de volgorde van begraving vast.

3 Titel 4: NIET GECONCEDEERDE BEGRAVINGEN / LIJKBEZORGINGEN - MODALITEITEN 4.1 Algemene principes Artikel 10: het College van Burgemeester en Schepenen is verantwoordelijk voor het verlenen van kosteloze begravingen/lijkbezorgingen. Op de gemeentelijke begraafplaatsen worden niet-geconcedeerde plaatsen toegekend die betrekking hebben op: 1. Een begraving in volle grond 2. Een bijzetting in het columbarium 3. Een begraving op het urnenveld 4.2 Duurtijd Artikel 11: plaatsen toegekend op niet-geconcedeerde percelen worden toegekend voor een periode van 15 jaar. Verlenging van deze periode is niet mogelijk. Deze plaatsen worden toegekend voor de begraving van slechts 1 persoon. Er kan dus nadien niemand meer bijgelegd worden. Titel 5: GECONCEDEERDE BEGRAVINGEN / LIJKBEZORGINGEN - MODALITEITEN 5.1 Definitie concessie Artikel 12: een concessie is een tijdelijk gebruiksrecht op een perceel op het kerkhof of een nis in het columbarium, dat onder de voorwaarden vastgesteld bij wet en de gemeentelijke verordeningen, door het College van Burgemeester en Schepenen wordt verleend aan de concessiehouder en dit voor de duur van de concessie. 5.2 Algemeen principe Artikel 13: de concessies worden verleend door het College van Burgemeester en Schepenen. Artikel 14: eenzelfde grafconcessie kan dienen voor de aanvrager, zijn echtgeno(o)t(e), zijn bloed - of aanverwanten evenals voor allen daartoe aangewezen door de concessiehouder en die daartoe bij de gemeentelijke overheid hun wil te kennen hebben gegeven. Wanneer iemand overlijdt terwijl hij op dat ogenblik een feitelijk gezin vormde, kan de overlevende een concessie aanvragen. Artikel 15: een concessieaanvraag mag ingediend worden ten behoeve van een derde en van diens familie. Ook een rechtspersoon kan een concessie aanvragen. Artikel 16: bij geschillen over wie in een concessie begraven mag worden, komt het aan de meest gerede partij toe om de zaak ter beoordeling aan de rechtbank van eerste aanleg voor te leggen of, in geval van hoogdringendheid, aan de voorzitter van de rechtbank die zetelt in kortgeding.

4 Artikel 17: op de gemeentelijke begraafplaatsen worden geconcedeerde begravingen of plaatsingen toegekend, die betrekking hebben op: a) Een begraving in een kelder b) Een begraving in volle grond c) Een begraving op het urnenveld d) Een bijzetting in het columbarium 5.3 Modaliteiten voor de aanvraag van een concessie: Artikel 18: concessies worden verleend vanaf het moment van begraving. Na de opmaak van deze aanvraag wordt een betalingsformulier verzonden aan de aanvrager. Artikel 19: het College van Burgemeester en Schepenen bepaalt de vorm en de inhoud van het aanvraagformulier van een concessie en van het aanvraagformulier voor een hernieuwing. Artikel 20: de aanvragen tot het verlenen van een concessie impliceren vanwege de aanvragers de verbintenis zich te onderwerpen aan al die reglementen en ordemaatregelen die gelden op de gemeentelijke begraafplaatsen en aan welke in de toekomst kunnen uitgevaardigd worden. 5.4 Duurtijd Artikel 21: a) Te betalen concessies worden verleend voor een termijn van 25 of 50 jaar b) Concessies met kelder worden enkel verleend voor een termijn van 50 jaar c) Bij verval kan een concessie worden verlengd met een termijn van 10 jaar d) Bij verval kan een concessie met kelder enkel verlengd worden voor de oorspronkelijke termijn. 5.5 Hernieuwing van een concessie Artikel 22: voor de hernieuwing van een concessie moet een onderscheid gemaakt worden tussen een hernieuwing zonder bijzetting en een hernieuwing met bijzetting. Artikel 23: hernieuwingen zonder bijzetting kunnen geweigerd worden als blijkt dat op het moment van de aanvraag de concessie verwaarloosd is. De duur voor deze vorm van hernieuwing wordt door de gemeenteraad bepaald. Vóór het verstrijken van de concessie of van de verlenging ervan maakt de burgemeester of zijn gemachtigde een akte op, die zowel aan het graf als aan de ingang van de begraafplaats en gedurende een periode van één jaar aangeplakt wordt. De nabestaanden kunnen in die periode een aanvraag tot hernieuwing richten aan het gemeentebestuur. Aanschrijven van belanghebbenden is niet verplicht. Artikel 24: na het overlijden van de concessiehouder kan elke natuurlijke of rechtspersoon een aanvraag tot hernieuwing doen. Artikel 25: een concessie kan op uitdrukkelijke aanvraag voor een nieuwe periode van dezelfde termijn worden hernieuwd naar aanleiding van elke nieuwe bijzetting in de concessie. In dat geval moet het door de gemeente vereiste verschuldigde bedrag berekend worden rekening houdend met het nog te lopen aantal jaren in de bestaande concessie. (zie retributiereglement grafconcessies).

5 5.6 Altijddurende concessies Artikel 26: de altijddurende concessies zijn sinds de wet van 20 juli 1971 afgeschaft en omgezet in concessies die om de vijftig jaar zonder vergoeding hernieuwd kunnen worden. De hernieuwing kan gebeuren door dezelfde groep van personen die een concessie kan aanvragen. Dezelfde procedure als bij de hernieuwing van de niet-altijddurende concessies moet worden gevolgd. De procedure die wordt vastgesteld in de wet van 20 juli 1971 met de opsporingen van eventuele belanghebbende is vervallen. Het is aan de belanghebbenden zelf om op eigen initiatief een aanvraag in te dienen. 5.7 Speciale categorieën van concessies: Artikel 27: kinderen tot 12 jaar kunnen begraven worden in een gratis concessie, in eerste instantie verleend voor 20 jaar. Na de eerste 20 jaar kan die op aanvraag van de concessiehouder gratis verlengd worden per tien jaar zolang als men dat wenst. Buiten de kinderbegraafplaats kan een gratis begraving of plaatsing van een asurne toegestaan worden voor overleden kinderen tot de leeftijd van 12 jaar. De concessie wordt gedurende 20 jaar behouden en kan dan op aanvraag gratis vernieuwd worden met een periode van telkens 10 jaar. Artikel 28: oud-strijders kunnen eveneens begraven worden in een gratis concessie, die verleend wordt voor een periode van 20 jaar. Deze gratis concessie zal enkel voor de oud-strijder zelf toegekend worden. Na de eerste 20 jaar kan de concessie op aanvraag van de concessiehouder of nabestaanden telkens gratis verlengd worden per 10 jaar. Voor bestaande concessies waarin de oud-strijder samen met zijn echtgenote begraven ligt komt enkel de oud-strijder in aanmerking voor een gratis verlenging. Voor de echtgenote moet bijbetaald worden. Gebeurt dit laatste niet, dan verdwijnt het graf van de echtgenote. Bij het columbarium wordt in dit geval de urne van de echtgenote verwijderd. Artikel 29: er wordt een overgangsperiode ingelast waarbij alle begunstigden van hetzij kindergraven, hetzij het graf van een oud-strijder, zullen worden aangeschreven om een gratis concessie te krijgen voor 20 jaar, die daarna verder zal behandeld worden als de hierboven vermelde categorieën. 5.8 Het voortijdig beëindigen van een concessie Artikel 30: op aanvraag van de concessiehouder kan een concessie voortijdig beëindigd worden. Er wordt door het gemeentebestuur een aanvraag tot beëindiging concessietermijn opgesteld die ondertekend wordt door de concessiehouder. De vroegtijdige beëindiging wordt gedurende 1 jaar aangeplakt aan het graf en aan de ingang van de begraafplaats. Zo krijgen nabestaanden of andere belanghebbende de kans om eventueel bovengenoemde concessie te hernieuwen. De aanvrager is ervan op de hoogte dat bovengenoemde concessie op zijn aanvraag ontruimd zal worden en neemt hiervoor alle verantwoordelijkheid. Niet meegenomen materialen worden bij ontruiming eigendom van de gemeente.

6 Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd om toelating te verlenen tot voortijdige beëindiging van de concessie. Bij de vroegtijdige beëindiging kan de betaalde concessieprijs noch geheel, noch gedeeltelijk teruggevorderd worden. Artikel 31: het College van Burgemeester en Schepenen kan in bepaalde dringende gevallen (gevaar tot beschadiging andere graven, veiligheid, ) beslissen om tot voortijdige ontruiming over te gaan, waarna de gemeenteraad op de eerstvolgende gemeenteraad in kennis gesteld wordt van de genomen beslissing. Artikel 32: wanneer een graf doorlopend onzindelijk, door plantengroei overwoekerd, vervallen, ingestort of bouwvallig is, kan de verwaarlozing worden geconstateerd in een akte van de burgemeester of zijn gemachtigde, die één jaar lang bij de ingang van de begraafplaats en bij het graf aangeplakt blijft. Als er na het verstrijken van de termijn van de aanplakking van de voormelde akte, vastgesteld wordt dat er geen enkel herstellingswerk werd uitgevoerd, kan er een einde gesteld worden aan het recht op concessie en kan het graf verwijderd worden. Artikel 33: in geval van terugneming van een geconcedeerd perceel of nis wegens openbare of dienstnoodwendigheden, kunnen de concessiehouders geen aanspraak maken op enige vergoeding en hebben zij slechts recht op het bekomen van een perceel van dezelfde oppervlakte of een nis van dezelfde grootte op dezelfde of op een andere begraafplaats. Hetzelfde principe wordt gevolgd bij de ontruiming van een begraafplaats. Artikel 34: een concessie is beëindigd wanneer de concessietermijn is verstreken en wanneer na de wettelijke bekendmakingen niemand zijn wil te kennen heeft gegeven om de concessie nog verder te hernieuwen. Artikel 35: na het verstrijken van de concessietermijn en na de wettelijke bekendmakingen te hebben vervuld cfr. art. 7 van het decreet op de begraafplaatsen en lijkbezorging wordt overgegaan tot ontruiming van de niet hernieuwde concessies. Artikel 36: wanneer een concessie om welke reden ook een einde neemt, worden de niet weggenomen graftekens, na verwittiging van de concessiehouders en na het verstrijken van de vastgestelde termijn, eigendom van de gemeente. Titel 6: GRAVEN MET LOKAAL HISTORISCH BELANG, METER EN PETERSCHAP 6.1 Graven met lokaal historisch belang Artikel 37: het College van Burgemeester en Schepenen stelt de lijst met graven van lokaal historisch belang (hierna: grafmonumenten) die als kleine erfgoedelementen worden beschouwd vast. Deze grafmonumenten worden gedurende 50 jaar bewaard en onderhouden door de gemeente overeenkomstig artikel 26 2 van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging. De termijn is verlengbaar voor een nieuwe periode van 50 jaar.

7 Een afschrift van deze lijst wordt bezorgd aan de Vlaamse minister bevoegd voor onroerend erfgoed. 6.2 Meter en peterschap Artikel 38: graven waarvan de concessie verstreken is en niet hernieuwd werd, worden eigendom van de gemeente. In het kader van de doelstelling tot het in stand houden van het funerair erfgoed, kan het College van Burgemeester en Schepenen voor bepaalde oude grafmonumenten meter en peterschap toestaan. Het College van Burgemeester en Schepenen beslist welke grafmonumenten in aanmerking komen voor meter en peterschap. Het grafmonument blijft hierbij eigendom van de gemeente. De gemeente staat in voor grote restauratiewerken. De aanvrager verbindt zich er evenwel toe om de nodige instandhouding en onderhoudswerken aan het grafmonument uit te voeren. Bijzetting van nieuwe stoffelijke overschotten is niet mogelijk. Artikel 39: doelgroep en toepassingsgebied Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen kunnen het meter en peterschap over een grafmonument verwerven. Nabestaanden van de eerste en tweede graad van de overledene, die begraven ligt in het graf, kunnen geen aanvraag tot meter en peterschap over het grafmonument indienen. Artikel 40: procedure meter en peterschap De gemotiveerde aanvraag moet ingediend worden bij het College van Burgemeester en Schepenen. Het College van Burgemeester en Schepenen beoordeelt de aanvraag. Na goedkeuring wordt tussen de aanvrager en de gemeente Laarne een overeenkomst opgesteld waarin afspraken worden bepaald omtrent de nodige instandhoudingswerken (ten laste van de aanvrager) en / of grote restauratiewerken (ten laste van de gemeente). Er wordt aan het graf een bordje voorzien met een korte historiek van dit graf. De aanvrager is aansprakelijk voor eventuele schade aan andere graven wanneer deze te wijten is aan nalatigheid in zijn / haar opdracht om het grafmonument in stand te houden. De meter peter dient de gemeente onverwijld op de hoogte te brengen bij schade aan het grafmonument (vandalisme, erosie, ). Het meter of peterschap wordt aangegaan voor een periode van 10 jaar. Op gemotiveerd verzoek kan telkens een verlenging van 10 jaar aangevraagd worden. Artikel 41: niet naleving van de overeenkomst Bij het niet naleven van de voorwaarden ontvangt de meter peter een aangetekend schrijven. Bij gebrek aan gunstig gevolg op het aangetekend schrijven binnen 30 kalenderdagen, kan het College van Burgemeester en Schepenen de overeenkomst onmiddellijk en eenzijdig stopzetten. De meter peter heeft geen recht op compensaties bij de beëindiging of niet hernieuwing van het meter of peterschap.

8 Titel 7: ONTRUIMINGEN Artikel 42: in een beslissing van de gemeenteraad wordt bepaald welke bestemming wordt gegeven aan de resten - onverminderd de naleving van de laatste wilsbeschikking inzake de wijze van lijkbezorging - en de graftekens bij ontruimingen. Voor de ontruimingen moeten evenwel de bepalingen van het decreet op de begraafplaatsen en de bijhorende uitvoeringsbesluiten in acht genomen worden, zowel wat betreft de beginselen inzake eerbied voor de overledenen als deze met betrekking tot de volksgezondheid. Titel 8: ONTGRAVING Artikel 43: de regels met betrekking tot ontgravingen zowel van in volle grond begraven stoffelijke resten als van gecremeerde resten bewaard in een asurne, zijn bepaald in het politiereglement op begraafplaatsen. Titel 9: BEPALINGEN ROND DE GRAFCONSTRUCTIE, SIERELEMENTEN EN BEPLANTINGEN. 9.1 Gemeenschappelijke bepalingen Artikel 44: de aanvragen tot het verlenen van een concessie impliceren vanwege de aanvragers de verbintenis zich te onderwerpen aan al de reglementen en ordemaatregelen die gelden op de gemeentelijke begraafplaatsen en aan welke in de toekomst kunnen uitgevaardigd worden, dus ook aan onderstaande bepalingen. Artikel 45: tenzij de overledene er anders heeft over beschikt, of indien zijn bloed - of aanverwanten er zich tegen verzetten, heeft eenieder het recht een grafteken te plaatsen op het graf van zijn verwant. Artikel 46: het onderhoud van de graven en graftekens is ten laste van de concessiehouders. Het aanbrengen van grafschriften, levenbeschouwelijke of godsdienstige symbolen zijn vrij, als zij niet in strijd zijn met de eerbied verschuldigd aan de doden. 9.2 Bepalingen rond het plaatsen van graftekens en onderhoud Artikel 47: op de gemeentelijke begraafplaatsen gebeurt de plaatsing, de wegneming of de restauratie van graftekens en de uitvoering van aanplantingen onder toezicht van de burgemeester of zijn gemachtigde en dit binnen de openingsuren. Op zondagen, wettelijke feestdagen en op de laatste werkdag voor 1 november mogen geen werken noch plaatsingen worden uitgevoerd.

9 Artikel 48: alle werken die als voorbereiding elders kunnen gebeuren, mogen niet op de begraafplaats geschieden. De materialen moeten zover mogelijk afgewerkt ter plaatse worden gebracht om de werken op de begraafplaats tot een volstrekt minimum te beperken. Artikel 49: de graftekens moeten zodanig geplaatst worden dat zij niet kunnen overhellen of omvallen. Geen materialen of materieel mag op de begraafplaats worden achtergelaten na 17 uur. De burgemeester kan ambtshalve en op kosten van de aansprakelijk bevonden personen de materialen en voertuigen verwijderen of toegebrachte schade herstellen, na een zonder gevolg gebleven ingebrekestelling. 9.3 Afmetingen van graftekens Artikel 50: de afmetingen van de graftekens voor begravingen in volle grond worden vastgesteld als volgt: Volwassenen: Lengte: maximum 2 meter Breedte: maximum 0,90meter voor een graf van 1 persoon, maximum 1,80 meter voor een graf van 2 personen Voor een kelder voor 2 personen onder elkaar gelden dezelfde maten als voor een begraving van 1 persoon. Hoogte: maximum 1,20 meter te rekenen vanaf de grond. Kinderen: Lengte: maximum 1 meter Breedte: maximum 0,80 meter Hoogte: maximum 0,75 meter van de grond Graftekens op het urnenveld De gedenktekens mogen maximum 1 meter lang en 0,50 meter breed zijn en een hoogte hebben van maximum 0,75 meter te rekenen vanaf de grond. Gedenkstenen columbarium: Elke columbariumnis is afgesloten met een sluitsteen. Het aanbrengen van een tekst gebeurt op kosten van de aanvrager. Het is toegelaten een andere sluitsteen aan te brengen met dezelfde afmetingen. 9.4 Beplantingen: Artikel 51: beplantingen mogen niet over de aanpalende graven noch over de wegen hangen. Het aanplanten van bomen of grotere heesters rond de graven is verboden. Verwelkte bloemen of verwaarloosde bloemstukken kunnen ambtshalve verwijderd worden. Op het urnenveld is het niet toegelaten beplanting aan te brengen tussen de gedenkstenen. Gezien de omvang van de voorziene strook is het ook niet toegelaten grotere vaste planten te plaatsen.

10 Titel 10: VERANTWOORDELIJKHEID Artikel 52: de gemeente staat niet in voor de bewaking van de op de graven geplaatste voorwerpen en is niet aansprakelijk voor de op de begraafplaatsen gepleegde diefstallen. Artikel 53: het gemeentebestuur kan niet verantwoordelijk zijn voor beschadigingen ontstaan aan grafmonumenten veroorzaakt door onvoorziene gebeurtenissen, derden,. Titel 11: SLOTBEPALINGEN Artikel 54: bij onvoorziene situaties - in de gevallen die niet voorzien zijn in dit reglement - beslist het College van Burgemeester en Schepenen. Titel 55: Het reglement van inwendige orde op het verlenen van graf- en columbariumconcessies de dato 26 maart 2015 wordt opgeheven.

De categorieën vermeld onder de nrs. 4 en 5 worden wat de retributie betreft gelijkgesteld met de inwoners.

De categorieën vermeld onder de nrs. 4 en 5 worden wat de retributie betreft gelijkgesteld met de inwoners. REGLEMENT OP BEGRAAFPLAATSEN Titel 1:INRICHTING EN BEHEER VAN DE BEGRAAFPLAATSEN 1.1 Bestaande begraafplaatsen in de gemeente Laarne Artikel 1: de gemeente Laarne beschikt over 2 begraafplaatsen: a) De

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen

Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen 1. Concessies Artikel 1 De begraving van een stoffelijk overschot, de begraving van een asurn en de bijzetting van een asurn in een columbarium kunnen het

Nadere informatie

Artikel 1. Het huishoudelijk reglement op gemeentelijke begraafplaatsen, zoals hieronder weergegeven, goed te keuren.

Artikel 1. Het huishoudelijk reglement op gemeentelijke begraafplaatsen, zoals hieronder weergegeven, goed te keuren. Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid op de artikelen 119, 119bis, 133 en 135, 2; Gelet op de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis en 32 van de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen

Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. 1. Op de gemeentelijke begraafplaatsen worden concessies verleend. Deze hebben betrekking op: ofwel een perceel

Nadere informatie

reglement begraafplaatsen aanpassing Gelet op het reglement op de begraafplaatsen dd ; Gelet op het bericht dd. 16 februari 2015 van dhr.

reglement begraafplaatsen aanpassing Gelet op het reglement op de begraafplaatsen dd ; Gelet op het bericht dd. 16 februari 2015 van dhr. reglement begraafplaatsen aanpassing Gelet op het reglement op de begraafplaatsen dd 16.12.2015; Gelet op het bericht dd. 16 februari 2015 van dhr. Michaël Cornelis, Afdeling Lokale Financiën, Agentschap

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN Goedgekeurd door de gemeenteraad 23 februari 2013 Artikel 1 de gemeenteraadbeslissing van 18 september 2008 houdende goedkeuren huishoudelijk reglement begraafplaatsen

Nadere informatie

Op de begraafplaatsen

Op de begraafplaatsen HUISHOUDELIJK REGLEMENT Op de begraafplaatsen A. Concessies Artikel 1 Artikel 2 De begraving van een stoffelijk overschot, de begraving van een asurn en de bijzetting van een asurn in een columbarium kunnen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN HOOFDSTUK 1 : ALGEMEEN Artikel 1 De teraardebestelling van stoffelijke overschotten is mogelijk op de werkdagen van 09.00 uur tot 12.00

Nadere informatie

Goedkeuren huishoudelijk reglement begraafplaatsen

Goedkeuren huishoudelijk reglement begraafplaatsen BEKENDMAKING GEMEENTERAADSBESLUIT Ingevolge artikel 186 van het gemeentedecreet Goedkeuren huishoudelijk reglement begraafplaatsen Artikel 1 Artikel 2 de gemeenteraadbeslissing van 23 februari 2012 houdende

Nadere informatie

Reglement begraafplaats

Reglement begraafplaats Reglement begraafplaats Algemeen reglement Artikel 1: De begraafplaats Hofheide is een Intergemeentelijke Begraafplaats onder het beheer van de Intergemeentelijke samenwerking voor crematoriumbeheer in

Nadere informatie

Reglement. Huishoudelijk reglement begraafplaatsen. Hoofdstuk 1: Algemeenheden

Reglement. Huishoudelijk reglement begraafplaatsen. Hoofdstuk 1: Algemeenheden Reglement Huishoudelijk reglement begraafplaatsen Hoofdstuk 1: Algemeenheden Artikel 1.1 In de gemeente kan op de hiernavolgende begraafplaatsen begraven worden: Schilde Begraafplaats aan de kerk van Sint-Guibertus,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 7 mei 2010)

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 7 mei 2010) GEMEENTEBESTUUR WEVELGEM HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 7 mei 2010) AFDELING 1 VASTSTELLING OVERLIJDEN, LIJKBEZORGING, BEGRAVINGEN EN ONTGRAVINGEN

Nadere informatie

Reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging

Reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging Reglement Reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging Vastgesteld door de gemeenteraad op 5 december 2007 Afdeling I : algemene bepalingen Art. 1 : De gemeente beschikt over vijf gemeentelijke begraafplaatsen:

Nadere informatie

Zitting van 25 februari 2008. Gelet op het gemeentedecreet, inzonderheid op de artikelen 42 en 64;

Zitting van 25 februari 2008. Gelet op het gemeentedecreet, inzonderheid op de artikelen 42 en 64; UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 25 februari 2008 Aanwezig : G. Naeyaert, voorzitter, N. De Cuyper, burgemeester, P. Vanthournout, A. Verhelst, W. Depoorter, L. Denolf, E.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 30 oktober 2012.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 30 oktober 2012. HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 30 oktober 2012. Artikel 1 Er kunnen grond- of columbariumconcessies worden verleend op de door ons beheerde

Nadere informatie

BEGRAAFPLAATS WESTLEDE ALGEMEEN REGLEMENT

BEGRAAFPLAATS WESTLEDE ALGEMEEN REGLEMENT BEGRAAFPLAATS WESTLEDE ALGEMEEN REGLEMENT BEGRAAFPLAATS "WESTLEDE" - ALGEMEEN REGLEMENT Artikel 1 : Artikel 2 : Artikel 3 : Artikel 4 : Artikel 5 : Artikel 6 : Artikel 7 : Artikel 8 : Artikel 9 : Begraafplaats

Nadere informatie

Politiereglement overlijden en begraafplaats

Politiereglement overlijden en begraafplaats Reglement Politiereglement overlijden en begraafplaats Hoofdstuk 1: Algemeenheden Artikel 1.1 Elk overlijden in de gemeente moet zo vlug mogelijk aangegeven worden aan de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke begraafplaatsen

Huishoudelijk reglement gemeentelijke begraafplaatsen HOOFDSTUK 1: ALGEMEENHEDEN Artikel 1 Op de gemeentelijke begraafplaatsen van Berlare is de begraving van stoffelijke overschotten en asurnen, de bijzetting van asurnen in het columbarium en de asuitstrooiing

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 26 juni 2018 Beleidsdomein Interne Zaken - Dienst Bevolking & Burgerlijke Stand

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 26 juni 2018 Beleidsdomein Interne Zaken - Dienst Bevolking & Burgerlijke Stand Stad Borgloon Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 26 juni 2018 Beleidsdomein Interne Zaken - Dienst Bevolking & Burgerlijke Stand 19 2018_GR_00088 Goedkeuring gemeentelijk huishoudelijk reglement

Nadere informatie

Retributiereglement van 23 december 2014 op de begraafplaatsen, verkoop en plaatsing van graf- en of urnenkelders en columbariumnissen

Retributiereglement van 23 december 2014 op de begraafplaatsen, verkoop en plaatsing van graf- en of urnenkelders en columbariumnissen Retributiereglement van 23 december 2014 op de begraafplaatsen, verkoop en plaatsing van graf- en of urnenkelders en columbariumnissen De gemeenteraadsbeslissing van 29 maart 2011 houdende aanpassing van

Nadere informatie

POLITIEREGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN HERENT

POLITIEREGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN HERENT POLITIEREGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN HERENT AFDELING 1: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1 Elk overlijden in de gemeente moet zonder verwijl en uiterlijk de eerstvolgende werkdag

Nadere informatie

Model van politieverordening op de begraafplaats(en) Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid op de artikelen 119, 119bis, 133 en 135, 2;

Model van politieverordening op de begraafplaats(en) Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid op de artikelen 119, 119bis, 133 en 135, 2; 1 Model van politieverordening op de begraafplaats(en) Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid op de artikelen 119, 119bis, 133 en 135, 2; Gelet op de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis en 32 van

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN: 27/11/2013 AANWEZIG Dhr. Hugo Vandaele, Burgemeester-voorzitter Dhr. Eddy Deknopper, Dhr. Michel Ruykens, Dhr. Jo Vander Meylen, Mevr. Sonja Zelck-

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD OPENBARE ZITTING VAN 17 NOVEMBER 2016

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD OPENBARE ZITTING VAN 17 NOVEMBER 2016 UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD OPENBARE ZITTING VAN 17 NOVEMBER 2016 Provincie Aanwezig : Johan Paret, voorzitter West-Vlaanderen Ward Vergote, burgemeester; Edouard Gillis, Pol Verhelle,

Nadere informatie

AFDELING 7 - BEGRAAFPLAATSEN

AFDELING 7 - BEGRAAFPLAATSEN AFDELING 7 - BEGRAAFPLAATSEN Hoofdstuk 1.ALGEMENE BEPALINGEN Art.7.1.1 Elk overlijden in de gemeente moet zo spoedig mogelijk aangegeven worden aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit geldt eveneens

Nadere informatie

Goedkeuren retributiereglement begraafplaatsen

Goedkeuren retributiereglement begraafplaatsen BEKENDMAKING GEMEENTERAADSBESLUIT Ingevolge artikel 186 van het gemeentedecreet Goedkeuren retributiereglement begraafplaatsen Artikel 1: Artikel 2: de gemeenteraadsbeslissing van 23 februari 2012 houdende

Nadere informatie

Gelet op de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, in het bijzonder de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis en 32;

Gelet op de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, in het bijzonder de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis en 32; POLITIEREGLEMENT overlijden en begraafplaats Gelet op het strafwetboek artikels 143, 315 1, 340 en 526; Gelet op de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, in het bijzonder de artikelen

Nadere informatie

POLITIEVERORDENING. Begraafplaatsen

POLITIEVERORDENING. Begraafplaatsen POLITIEVERORDENING Begraafplaatsen A. Algemene bepalingen Artikel 1 De gemeente beschikt over 3 begraafplaatsen gelegen te Denderleeuw - Toekomststraat, Iddergem - Kloosterstraat, Welle Welleplein. Artikel

Nadere informatie

Decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging (Belgisch Staatsblad van 10 februari 2004), gewijzigd bij de decreten van:

Decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging (Belgisch Staatsblad van 10 februari 2004), gewijzigd bij de decreten van: 1 Decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging (Belgisch Staatsblad van 10 februari 2004), gewijzigd bij de decreten van: - 10 november 2005 (B.S. van 15 december 2005); - 18 april

Nadere informatie

GEMEENTE DILBEEK. Gemeentelijk reglement op de begraafplaatsen

GEMEENTE DILBEEK. Gemeentelijk reglement op de begraafplaatsen GEMEENTE DILBEEK Gemeentelijk reglement op de begraafplaatsen Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid op de artikelen 119, 119bis, 133 en 135, 2; Gelet op de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Provincie Oost-Vlaanderen Arrondissement OPENBARE ZITTING VAN 25 NOVEMBER 2014 Sint-Niklaas Gemeente Beveren UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD WAREN AANWEZIG: Jens De Wael, voorzitter

Nadere informatie

Begraafplaatsen. GEMEENTEBESTUUR OPPERSTRAAT LIEDEKERKE TEL FAX LIEDEKERKE.

Begraafplaatsen. GEMEENTEBESTUUR OPPERSTRAAT LIEDEKERKE TEL FAX LIEDEKERKE. LIEDEKERKE GEMEENTEBESTUUR OPPERSTRAAT 31 1770 LIEDEKERKE TEL.053 64 55 11 FAX 053 64 55 09 www.liedekerke.be Begraafplaatsen NDC 583.4 Politiereglement Goedgekeurd bij gemeenteraadsbesluit van 2012-02-16

Nadere informatie

Pagina 20 van 20 INFOBROCHURE BEGRAAFPLAATSEN DIEST

Pagina 20 van 20 INFOBROCHURE BEGRAAFPLAATSEN DIEST Pagina 20 van 20 INFOBROCHURE BEGRAAFPLAATSEN DIEST NASLAGWERK Decreet van 16/01/2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging (BS 10/02/2004) gewijzigd bij decreet van 10/11/2005 (BS 15/12/2005) en bij

Nadere informatie

Gemeentelijk reglement voor de parkbegraafplaats en de oude begraafplaatsen

Gemeentelijk reglement voor de parkbegraafplaats en de oude begraafplaatsen Gemeentelijk reglement voor de parkbegraafplaats en de oude begraafplaatsen I. Algemeen Coördinatie van de raadsbesluiten van 28 januari 2008, 16 juni 2008, 3 november 2008, 13 september 2010, 3 december

Nadere informatie

Politiereglement op de begraafplaatsen

Politiereglement op de begraafplaatsen Politiereglement op de begraafplaatsen Afdeling 1: Algemene bepalingen Artikel 1: Elk overlijden in de gemeente wordt zonder verwijl aangegeven aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit geldt eveneens

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET. op de begraafplaatsen en de lijkbezorging TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET. op de begraafplaatsen en de lijkbezorging TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Stuk 1864 (2003-2004) Nr. 11 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2003-2004 7 januari 2004 ONTWERP VAN DECREET op de begraafplaatsen en de lijkbezorging TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zie : 1864 (2003-2004)

Nadere informatie

Reglement Huishoudelijk reglement gemeentelijke begraafplaatsen

Reglement Huishoudelijk reglement gemeentelijke begraafplaatsen Reglement Huishoudelijk reglement gemeentelijke begraafplaatsen Verklarende woordenlijst Afdekplaat stenen plaat ter afdekking van columbariumnis Afdeksteen steen ter afdekking van urnenkelder Begraafplaats

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATS

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATS HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATS (Goedgekeurd in de gemeenteraad van 17 maart 2016, laatste wijziging gemeenteraad van 22 februari 2018) Artikel 1 De ter aarde bestelling, bijzetting

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement betreffende de gemeentelijke begraafplaatsen

Huishoudelijk reglement betreffende de gemeentelijke begraafplaatsen Huishoudelijk reglement betreffende de gemeentelijke begraafplaatsen I. ALGEMEEN Artikel 1 : Definities In voorliggend reglement wordt verstaan onder : a. begraving begraving van een eerste stoffelijk

Nadere informatie

POLITIEREGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN

POLITIEREGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN POLITIEREGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN Van kracht vanaf 1 september 2006 Vastgesteld door de gemeenteraad d.d. 3 juli 2006 1 De raad in openbare zitting, Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid de

Nadere informatie

Artikel 1.- het hiernavolgend huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen goed te keuren:

Artikel 1.- het hiernavolgend huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen goed te keuren: UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 22 december 2015 Aanwezig: Afwezig: Moyaerts Charly - burgemeester - voorzitter Lismont Patrick, Wicheler Jan, Princen Annick, Medart Gilbert,

Nadere informatie

Infobrochure begraafplaatsen

Infobrochure begraafplaatsen Infobrochure begraafplaatsen Inhoudstabel Voorwoord 1 Voorwaarden 2 Begraafplaatsen Hoegaarden 3 Soorten begraving 4 Begraving in volle grond 4,5 Columbariumnis 6 Urneveld 7 Strooiweide 8 Sterretjesweide

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN HOOFDSTUK 1 : ALGEMEENHEDEN Artikel 1 HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN De teraardebestelling van stoffelijke overschotten is mogelijk op dagen en uren vastgelegd door het College van Burgemeester

Nadere informatie

Verordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaats

Verordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaats GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Tilburg Nr. 271804 18 december 2018 Verordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaats De raad van de gemeente Tilburg; - gezien

Nadere informatie

UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van

UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van 29.01.2015 Waren aanwezig : Claude CROES, burgemeester voorzitter gemeenteraad; Ann ACCOU, Regine VANWYNSBERGHE-ROORYCK,

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging;

Gelet op het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging; Belasting op het begraven. Aanpassing. DE RAAD, Juridische overwegingen Gelet op de artikelen 41, 162 en 170 van de Grondwet; Gelet op de artikelen 42, 186 en 253 van het Gemeentedecreet; Gelet op het

Nadere informatie

Onderwerp: Huishoudelijk reglement begraafplaatsen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING VAN 24 NOVEMBER 2016

Onderwerp: Huishoudelijk reglement begraafplaatsen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING VAN 24 NOVEMBER 2016 Onderwerp: Huishoudelijk reglement begraafplaatsen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING VAN 24 NOVEMBER 2016 Aanwezig: Igor Philtjens, voorzitter; Marc Penxten, burgemeester;

Nadere informatie

REGLEMENTEN VAN INWENDIG BESTUUR BELEIDSDOMEIN VEILIGHEID EN BURGERZAKEN

REGLEMENTEN VAN INWENDIG BESTUUR BELEIDSDOMEIN VEILIGHEID EN BURGERZAKEN REGLEMENTEN VAN INWENDIG BESTUUR BELEIDSDOMEIN VEILIGHEID EN BURGERZAKEN Inhoud BELEIDSDOMEIN VEILIGHEID EN BURGERZAKEN... 2 AFDELING 1 - Reglement van inwendig bestuur betreffende de gemeentelijke begraafplaatsen

Nadere informatie

Begraafplaats Leopoldsburg Diestersteenweg (ingang Diestersteenweg en Kerkhofstraat)

Begraafplaats Leopoldsburg Diestersteenweg (ingang Diestersteenweg en Kerkhofstraat) Voorwoord Afscheid nemen is voor iedereen een gevoelig moment in het leven. Wanneer iemand uit de familie- of vriendenkring overlijdt, moeten er op enkele dagen moeilijke keuzes gemaakt worden. Deze brochure

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 29 april 2019 Leven - Burgerzaken

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 29 april 2019 Leven - Burgerzaken Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 29 april 2019 Leven - Burgerzaken 25 2019_GR_00097 Begraafplaatsen - Wijzigen van het retributiereglement op de gemeentelijke begraafplaatsen - Goedkeuring

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen

Huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen Huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen I. Inleidende bepalingen Artikel 1 De gemeentelijke begraafplaats is bestemd voor het begraven van een al dan niet gecremeerd stoffelijk overschot;

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis en 32 van de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging;

Gelet op de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis en 32 van de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging; Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Tielt Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Vergadering van 29 april 2013 Tegenwoordig : De heer Ivan Delaere, burgemeester-voorzitter; De heer Paul Lambrecht,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN Gemeenteraad 24/05/2012

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN Gemeenteraad 24/05/2012 HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN Gemeenteraad 24/05/2012 Afdeling 1: Algemene bepalingen Artikel 1 Elk overlijden in de gemeente moet zonder verwijl aangegeven worden aan de ambtenaar van

Nadere informatie

POLITIEVERORDENING OP DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN

POLITIEVERORDENING OP DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN POLITIEVERORDENING OP DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikelen 117, 119, 119bis, 133 en 135, 2; Gelet op de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis en 32

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT De gemeenteraad, Gelet op het Vlaams decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging van 16 januari 2004 waarbij levenloos geboren kinderen die de wettelijke levensvatbaarheidsgrens nog niet hebben bereikt,

Nadere informatie

REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN. HOOFDSTUK 6: BEGRAAFPLAATSEN Begraafplaatsreglement goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28.06.

REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN. HOOFDSTUK 6: BEGRAAFPLAATSEN Begraafplaatsreglement goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28.06. REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN HOOFDSTUK 6: BEGRAAFPLAATSEN Begraafplaatsreglement goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28.06.2012 AFDELING 6.1 Algemene bepalingen Artikel 6.1.0.1 : definities Voor

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 29 april 2019 Leven - Burgerzaken

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 29 april 2019 Leven - Burgerzaken Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 29 april 2019 Leven - Burgerzaken 24 2019_GR_00102 Begraafplaatsen - Wijzigen van het gemeentelijk reglement inzake de concessies op de begraafplaatsen - Goedkeuring

Nadere informatie

FORMULIER: OVERGANGSREGELING ARTIKEL 37 REGLEMENT OP GEMEENTELIJKE BEGRAAF PLAATSEN

FORMULIER: OVERGANGSREGELING ARTIKEL 37 REGLEMENT OP GEMEENTELIJKE BEGRAAF PLAATSEN FORMULIER: OVERGANGSREGELING ARTIKEL 37 REGLEMENT OP GEMEENTELIJKE BEGRAAF PLAATSEN Aanvraag nr. 201 / Concessie nr : CONCESSIE VAN EEN NIET- GECONCEDEERD BESTAAND GRAF OF EEN BESTAAND GRAF WAARVAN DE

Nadere informatie

Artikel 5 De graven worden onmiddellijk na het zinken van de kist met aarde gevuld en aangedamd.

Artikel 5 De graven worden onmiddellijk na het zinken van de kist met aarde gevuld en aangedamd. fhuishoudelijk reglement stedelijke begraafplaatsen (GR 16 december 2009) De stad Turnhout beschikt over twee stedelijke begraafplaatsen enerzijds de begraafplaats Nazareth aan de Steenweg op Merksplas

Nadere informatie

----------------------------------------------------------------------------- POLITIEREGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN CREMATORIA

----------------------------------------------------------------------------- POLITIEREGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN CREMATORIA ----------------------------------------------------------------------------- POLITIEREGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN CREMATORIA -----------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

POLITIEVERORDENING OP DE BEGRAAFPLAATSEN

POLITIEVERORDENING OP DE BEGRAAFPLAATSEN POLITIEVERORDENING OP DE BEGRAAFPLAATSEN Art. 1: De gemeente beschikt over 8 begraafplaatsen gelegen te Elst, Everbeekbeneden, Everbeek-boven, Michelbeke, Nederbrakel, Opbrakel, Parike en Zegelsem. I.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen

Huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen Provincie Antwerpen Arrondissement Mechelen GEMEENTEBESTUUR SINT-AMANDS Huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen opgemaakt 2012 ingang van 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1. TOEPASSINGSGEBIED...

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3 : CONCESSIES.

HOOFDSTUK 3 : CONCESSIES. Huishoudelijk reglement betreffende de gemeentelijke begraafplaatsen 1 (uittreksel uit de notelen van de gemeenteraad van 28/06/2007, aangepast op 09/10/2008 en op 05/05/2015) HOOFDSTUK 1 : ALGEMEENHEDEN

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 7 september 2010

Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 7 september 2010 Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 7 september 2010 Hoofdstuk 1- Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsomschrijving In dit reglement wordt

Nadere informatie

HST 3 Begraafplaatsen en lijkbezorging

HST 3 Begraafplaatsen en lijkbezorging HST 3 Begraafplaatsen en lijkbezorging A. Algemene bepalingen Art. 444 Elk overlijden in de gemeente wordt zonder verwijl aangegeven aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit geldt eveneens ingeval

Nadere informatie

Belastingverordening op de lijkbezorging en op het verlenen van grondvergunningen op de stedelijke begraafplaatsen.

Belastingverordening op de lijkbezorging en op het verlenen van grondvergunningen op de stedelijke begraafplaatsen. Belastingverordening op de lijkbezorging en op het verlenen van grondvergunningen op de stedelijke begraafplaatsen. Datum vaststelling gemeenteraad : 26/11/2007 gewijzigd : 29.11.2010 en 28.11.2011 Geldigheidsduur

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. gelezen het voorstel van het burgemeester en wethouders van 17 december 2013, nummer 6,

Gemeente Langedijk. gelezen het voorstel van het burgemeester en wethouders van 17 december 2013, nummer 6, Gemeente Langedijk De raad van de gemeente Langedijk, gelezen het voorstel van het burgemeester en wethouders van 17 december 2013, nummer 6, gelet op artikel 35 van de Wet op de lijkbezorging en artikel

Nadere informatie

Reglement op de begraafplaatsen

Reglement op de begraafplaatsen Reglement op de begraafplaatsen Zitting van 5 juli 2016. Gepubliceerd op 31 augustus 2016. Artikel 1. Delegatie De gemeenteraad delegeert, overeenkomstig artikel 6 en 8 van het decreet op de begraafplaatsen

Nadere informatie

Gerald Van Acker, Rita Tutelaars, raadsleden; Begraafplaatsen - Huishoudelijk reglement - aanpassing

Gerald Van Acker, Rita Tutelaars, raadsleden; Begraafplaatsen - Huishoudelijk reglement - aanpassing aanwezig Sebastiaan Rubberecht, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Steven Dietvorst, Peter Mendonck, Lieve Struyf, Kathleen Krekels, Anke Fierens, Leen Scholiers, schepenen; Dirk Mariën, Yolande Avontroodt,

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 26 juni 2018 Beleidsdomein Interne Zaken - Dienst Bevolking & Burgerlijke Stand

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 26 juni 2018 Beleidsdomein Interne Zaken - Dienst Bevolking & Burgerlijke Stand Stad Borgloon Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 26 juni 2018 Beleidsdomein Interne Zaken - Dienst Bevolking & Burgerlijke Stand 18 2018_GR_00087 Goedkeuring retributiereglement i.v.m. begraving,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen De raad van de gemeente Maasdriel; gezien het voorstel van het college van 2 november 2010; gelet op artikel 35 van de Wet op de lijkbezorging en artikel 149 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen

Nadere informatie

Reglement op de stedelijke begraafplaatsen

Reglement op de stedelijke begraafplaatsen Reglement op de stedelijke begraafplaatsen Inhoud Afdeling 1: Algemene bepalingen... 1 Afdeling 2: Lijkbezorging en vervoer van lijken... 2 Afdeling 3: Teraardebestelling... 2 Afdeling 4: Concessies...

Nadere informatie

De kist mag na de kisting niet meer geopend worden tenzij om te voldoen aan een gerechtelijke beslissing.

De kist mag na de kisting niet meer geopend worden tenzij om te voldoen aan een gerechtelijke beslissing. POLITIEREGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN DE LIJKBEZORGING Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Artikel 1 Elk overlijden in de gemeente moet zonder verwijl aangegeven worden aan de ambtenaar van de burgerlijke

Nadere informatie

Politiereglement op de begraafplaatsen. UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 22 december 2015

Politiereglement op de begraafplaatsen. UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 22 december 2015 UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 22 december 2015 Aanwezig: Afwezig: Moyaerts Charly - burgemeester - voorzitter Lismont Patrick, Wicheler Jan, Princen Annick, Medart Gilbert,

Nadere informatie

Gemeentelijk reglement voor de begraafplaatsen

Gemeentelijk reglement voor de begraafplaatsen Gemeentelijk reglement voor de begraafplaatsen I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. Omschrijving begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: a. begraafplaats: De gemeentelijke begraafplaats gelegen aan

Nadere informatie

Verordening op het beheer en gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen

Verordening op het beheer en gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen De raad van de gemeente Reimerswaal; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 13 november 2009, nummer 09.034320; gelet op het bepaalde in de Wet op de lijkbezorging en artikel 150 van Gemeentewet;

Nadere informatie

Retributiereglement: Lijkbezorging

Retributiereglement: Lijkbezorging Retributiereglement: Lijkbezorging Datum vaststelling gemeenteraad : 25/11/2013 Geldigheidsduur : 01/01/2014-onbepaalde duur De Gemeenteraad, Overwegende dat de taksverordening op het vervoer van lijken

Nadere informatie

Artikel 1. Begripsbepalingen

Artikel 1. Begripsbepalingen De raad van de gemeente Grootegast; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 29 oktober 2010, agendapunt 11: gelet op artikel 35 van de Wet op de lijkbezorging en artikel

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Provincie Vlaams-Brabant Arrondissement Halle-Vilvoorde UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD GEMEENTEBESTUUR Zitting van donderdag 26 mei 2016 van SINT-PIETERS-LEEUW Aanwezig : Luc Deconinck,

Nadere informatie

reglement op de begraafplaatsen Goedkeuring

reglement op de begraafplaatsen Goedkeuring Huishoudelijk Provincie Arrondissement Gemeente LIMBURG TONGEREN HOESELT Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad in vergadering van 28 april2016 Aanwezig: Alfons Capiot, voorzitter; Werner Raskin,

Nadere informatie

GEMEENTE ROOSDAAL BEGRAAFPLAATSREGLEMENT

GEMEENTE ROOSDAAL BEGRAAFPLAATSREGLEMENT GEMEENTE ROOSDAAL BEGRAAFPLAATSREGLEMENT Goedkeuring gemeenteraad: 2 april 2015 Hoofdstuk 1 Begravingen Artikel 1 (gemeentelijke begraafplaatsen) De gemeente beschikt over: Gesloten begraafplaatsen (gemeenteraadsbesluit

Nadere informatie

POLTIEVERORDENING OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN LIJKBEZORGING

POLTIEVERORDENING OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN LIJKBEZORGING POLTIEVERORDENING OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN LIJKBEZORGING Art. 1: De gemeente beschikt over 8 begraafplaatsen gelegen te: 1 Elst 2 Everbeek-beneden 3 Everbeek-boven 4 Michelbeke 5 Nederbrakel 6 Opbrakel

Nadere informatie

DE GEMEENTERAAD BESLUIT

DE GEMEENTERAAD BESLUIT DE GEMEENTERAAD 1 Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikelen 117, 119, 119bis, 133 en 135 2; Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, inzonderheid art. 42; Gelet

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD PROVINCIE VLAAMS-BRABANT ZITTING van 26 mei 2015 Aanwezig : MM. Mevr. Joske Vermeir, raadslid voorzitter; GEMEENTE Jan Couck, Pierre Van de Velde, Johan Deleu,

Nadere informatie

REGLEMENT. Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging. I. Algemene bepalingen

REGLEMENT. Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging. I. Algemene bepalingen REGLEMENT Stadsbestuur Gemeenteplein 2 8790 Waregem 056 62 12 21 secretariaat@waregem.be goedgekeurd in de gemeenteraad van 7 juni 2016 (bijlage APV) Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 22 december 2014

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 22 december 2014 Aanwezig: Afwezig: Alain Wyffels, Burgemeester Lieven Vanbelleghem, Johan Vanysacker, Marleen Soete, Frank Gheeraert, Schepenen Robert Barthier, Jacqueline Mostaert, Frans Vandeputte, Peter Vantomme, Jean-Marie

Nadere informatie

MODEL-BEHEERSVERORDENING BEGRAAFPLAATSEN

MODEL-BEHEERSVERORDENING BEGRAAFPLAATSEN MODEL-BEHEERSVERORDENING BEGRAAFPLAATSEN De raad van de gemeente..., gelezen het voorstel van het college van... (datum), nr...., inzake...; gelet op artikel 35 van de Wet op de lijkbezorging en artikel

Nadere informatie

Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Berg en Dal 2017

Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Berg en Dal 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Berg en Dal. Nr. 188931 30 december 2016 Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Berg en Dal 2017 De raad van de gemeente Berg en Dal gelezen het voorstel

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Provincie Vlaams-Brabant Arrondissement Halle-Vilvoorde UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD GEMEENTEBESTUUR Zitting van donderdag 26 oktober 2017 van SINT-PIETERS-LEEUW Aanwezig : Luc Deconinck,

Nadere informatie

BEGRAAFPLAATSEN IN BEELD

BEGRAAFPLAATSEN IN BEELD na het overlijden BEGRAAFPLAATSEN IN BEELD Vroeg of laat raakt iedereen betrokken bij de voorbereiding van een begrafenis of crematie van een overleden dierbare. Voor de nabestaanden zijn er dan heel wat

Nadere informatie

Politiereglement van 29 maart 2016 op de begraafplaatsen

Politiereglement van 29 maart 2016 op de begraafplaatsen Politiereglement van 29 maart 2016 op de begraafplaatsen ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1- De gemeentelijke begraafplaatsen van de gemeente Nevele zijn enkel bestemd voor de teraardebestelling van lijken en

Nadere informatie

Stuk 1864 ( ) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT. Zitting oktober 2003 ONTWERP VAN DECREET. op de begraafplaatsen en de lijkbezorging

Stuk 1864 ( ) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT. Zitting oktober 2003 ONTWERP VAN DECREET. op de begraafplaatsen en de lijkbezorging Stuk 1864 (2003-2004) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2003-2004 10 oktober 2003 ONTWERP VAN DECREET op de begraafplaatsen en de lijkbezorging 4224 Stuk 1864 (2003-2004) Nr. 1 2 INHOUD Blz. Memorie van toelichting...........................................................

Nadere informatie

Zitting van 26 oktober 2015

Zitting van 26 oktober 2015 Zitting van 26 oktober 2015 Aanwezig: Mevr. Peeters Mia - voorzitter de HH. Vandenberg Hans - burgemeester, Reviers Benny, Lenaerts Wouter, Jonckers André, Janssens Luc, Govaerts André, Michotte Jean,

Nadere informatie

Verordening op het beheer en het gebruik van de gesloten gemeentelijke begraafplaatsen

Verordening op het beheer en het gebruik van de gesloten gemeentelijke begraafplaatsen Nr. GRIFFIE / Beheersverordening gesloten begraafplaatsen De raad van de gemeente Roosendaal, gelezen het voorstel van het college van 2 maart 2009, nr...., gelet op artikel 35 van de Wet op de lijkbezorging

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE

GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen 9185 Wachtebeke Tel 09/345.01.35 UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE Openbare zitting van 29 april 2015

Nadere informatie

o Algemene bepalingen/reglement

o Algemene bepalingen/reglement o Algemene bepalingen/reglement Artikel 1 De begraafplaats is eigendom van de Protestantse Gemeente Mijdrecht en wordt beheerd door het College van Kerkrentmeesters van die Gemeente, hierna te noemen "de

Nadere informatie

Algemeen reglement op de begraafplaatsen

Algemeen reglement op de begraafplaatsen Algemeen reglement op de begraafplaatsen 1. DEFINITIES Art. 1: In dit reglement worden volgende begrippen gebruikt: - Urnenkelder: een in de grond begraven of verzonken element uit kunststof of beton waarin

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 28 april 1993 houdende regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het administratief toezicht op de gemeenten;

Gelet op het decreet van 28 april 1993 houdende regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het administratief toezicht op de gemeenten; Politiereglement op de begraafplaats Hemelshoek. Gelet op de nieuwe gemeentewet; Gelet op het decreet van 28 april 1993 houdende regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het administratief toezicht op de

Nadere informatie

Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Nuenen gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 februari 2011

Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Nuenen gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 februari 2011 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Nr. 145094 20 oktober 2016 Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Nuenen 2011 De Raad van de gemeente Nuenen c.a.; gezien

Nadere informatie

Verordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaats(en) voor de gemeente Neerijnen

Verordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaats(en) voor de gemeente Neerijnen CVDR Officiële uitgave van Neerijnen. Nr. CVDR99729_1 15 september 2017 Verordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaats(en) voor de gemeente Neerijnen De raad van de gemeente

Nadere informatie