ADVIES &TIPS WEETJES. Krediet en Leningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ADVIES &TIPS WEETJES. Krediet en Leningen"

Transcriptie

1 ADVIES WEETJES &TIPS Krediet en Leningen

2

3 1. WELKE KREDIETEN BESTAAN ER? WELKE ZIJN DE VOORDELIGSTE? Eenvoudig gesteld, zijn er drie vormen van consumentenkrediet: Een kredietopening. Dit is een bedrag dat u mag, maar niet moet opnemen. U betaalt interesten wanneer u het bedrag - of een gedeelte ervan - opneemt, tot u het opgenomen bedrag terug aanzuivert. Kredietkaarten zijn een typisch voorbeeld, maar ook wie een gewone lopende rekening heeft en onder nul mag gaan, kan deze kredietvorm gebruiken. Het staat dus vooraf niet vast wanneer, hoeveel en hoelang u krediet neemt. U bent zo vrij als een vogel, maar... let op! Het is één van de duurste vormen van krediet én u bent toch verplicht om binnen een bepaalde tijd uw rekening weer aan te zuiveren. Een lening op afbetaling. Hierbij staat alles vast. Het bedrag, de maandelijkse terugbetalingen, de interesten die u betaalt, het is allemaal tot op de eurocent na vooraf bepaald. Typisch zijn de leningen die men afsluit bij de aankoop van een auto of bij een andere grote aankoop. U kunt ook een lening op afbetaling afsluiten voor persoonlijke doeleinden. De interesten die u betaalt, hangen af van het doel en de looptijd van de lening, maar liggen lager dan bij kredietopeningen. Een hypotheeklening. Dit is eigenlijk een lening met onderpand. U geeft iets als borg: iets wat de kredietverstrekker kan opeisen of aanslaan als u de lening niet terugbetaalt. In ruil voor deze zekerheid geeft hij u een voordelige lening. Dit is de kredietvorm met de laagste interestvoeten, dus de goedkoopste manier van lenen. U kunt een hypotheeklening aanwenden voor het aankopen en verbouwen van een eigendom of voor het bekomen van een lening voor andere doeleinden. Ook hier liggen het bedrag en de looptijd bij aanvang vast. De interestvoet kan vastliggen maar een variabele rentevoet is ook mogelijk. Dat is een beetje gokken: als de interestvoeten op de markten stijgen, betaalt u meer interesten. Dalen ze, dan betaalt u minder interesten. Vraag raad aan uw kredietverstrekker!

4 2. OPGEPAST... 0% krediet? Kijk goed uit! Bij grote aankopen (wagens of andere dure consumentengoederen) doet men u soms een zeer verleidelijk aanbod: 0% krediet! Of een aanbod waarbij u de aankoopsom niet meteen hoeft te betalen: de verkoopprijs wordt gewoon gedeeld door het aantal maanden dat u moet afbetalen. Wees echter op uw hoede, want sommige verkopers tellen de kost van het krediet gewoon bij de aankoopprijs, zodat u niet merkt dat u meer betaalt. Autoverkopers geven soms geen korting of overnamepremie, die u wél zou krijgen zonder krediet. 0% krediet is bijna nooit gratis! Zeer lage tarieven? Let op voor lokvogels... Sommige kredietverleners of banken lokken mensen met zeer lage tarieven, die ze evenwel bijna nooit toepassen. Er staat dan meestal: leningen vanaf... procent. Wanneer u een aanvraag indient, blijkt u plots niet in aanmerking te komen voor dat laag tarief en betaalt u een pak meer. Laat u niet foppen door deze lokvogels. Vergelijk de werkelijke tarieven, de looptijd én de dienstverlening die u krijgt. Ook ervaring, snelheid en specialisatie van de kredietverstrekker zijn belangrijk. Leningen en kredieten zijn geen bron van inkomsten. Integendeel: leningen en kredieten moeten altijd terugbetaald worden, met de interest erbovenop. Koppelverkoop mag niet! De goedkeuring van uw krediet mag nooit gekoppeld worden aan het afnemen van een ander product: een bijkomende verzekering aangaan, een nieuwe rekening openen, enz. Men mag het u voorstellen, maar u bent niet verplicht om erop in te gaan.

5 3. WEETJES (I) De maximale kostprijs van uw krediet ligt vast bij wet. De totale kosten van een krediet of lening worden uitgedrukt in het zogenaamde Jaarlijks Kosten Percentage (JKP), dat verplicht vermeld moet worden bij elk krediet. Deze kosten hangen af van het soort krediet en het bedrag dat u leent. De maximale kosten zijn wettelijk bepaald en kunnen door de regering herzien worden als de marktomstandigheden veranderen. Een hergroepering van leningen en kredieten kan interessant zijn. Het kan voordelig zijn uw lopende kredieten en leningen te groeperen en te vervangen door één nieuwe lening met een lagere interestvoet en/of een langere looptijd. Dit kan u nieuwe fi nanciële ademruimte geven omdat uw maandelijkse afbetalingen sterk kunnen verminderen. Maar er zijn soms ook nadelen aan verbonden. Als u alle afbetalingen van die nieuwe lening optelt, komt u misschien aan een hoger bedrag dan voordien. Dat is mogelijk wanneer uw nieuwe lening een langere looptijd heeft en u langer interesten moet betalen. Uiteraard wint u er bij (en zelfs veel) wanneer u dure leningen kunt vervangen door een goedkopere lening met dezelfde looptijd. Of wanneer u dure kredieten (bijvoorbeeld schulden met een kredietkaart) kunt vervangen door een goedkopere lening op afbetaling. Uw kredieten en leningen staan geregistreerd! Elke kredietverstrekker in ons land is verplicht om alle afgesloten kredieten te melden aan de Kredietcentrale voor particulieren van de Nationale Bank. Uw kredieten en leningen worden opgenomen in een bestand dat iedere kredietverstrekker kan raadplegen. Zo ziet hij hoeveel krediet u reeds heeft en kan hij beter beoordelen of hij u nog een bijkomend krediet kan geven. Hij is verplicht om dit te doen. Daarnaast bestaat er ook een lijst met achterstallige betalingen: mensen die hun krediet niet tijdig afgelost hebben en dus een betalingsachterstand hebben.

6 3. WEETJES (II) U heeft het recht om uw gegevens in deze bestanden op te vragen. Hoe? Stuur uw aanvraag vergezeld van een kopie van uw identiteitskaart naar: Nationale Bank van België, Centrale voor kredieten aan particulieren, De Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel. Of ga rechtstreeks naar het loket van één van de provinciale zetels van de Nationale Bank. Op voorlegging van uw identiteitskaart zal men u daar een overzicht overhandigen van uw gegevens. U kunt ook via het Internet uw gegevens raadplegen, als u in het bezit bent van een elektronische identiteitskaart en een eid-kaartlezer. Als u foute gegevens wilt laten schrappen of rechtzetten, moet u een bewijs meesturen of voorleggen waaruit blijkt dat uw vraag terecht is.

7 4. TIPS Reken uit hoeveel maandlasten u kunt dragen. Doe dit vóór u een bijkomend krediet afsluit. Het heeft totaal geen zin om méér te lenen dan u kunt afbetalen, want terugbetalingsproblemen zijn absoluut te vermijden. Ze zijn zeer lastig en u verliest er alle krediet door, letterlijk en fi guurlijk. Niet alleen op het moment zelf, maar ook in de toekomst. Vraag hulp aan uw kredietverstrekker om samen met u te kijken hoeveel krediet u aankunt. Hij heeft een pak ervaring. Profi teer ervan! Wees eerlijk en volledig bij het invullen van uw kredietaanvraag. U heeft er alle belang bij de vragen juist en volledig te beantwoorden. Als u zaken verzwijgt of de waarheid geweld aandoet, fopt u uzelf. De juiste informatie over uw inkomsten, uw sociale situatie en uw bestaande kredieten komt toch aan het licht. Indien blijkt dat u overdrijft of dingen achterhoudt, zal niet alleen uw aanvraag afgewezen worden, u verliest ook alle geloofwaardigheid in de toekomst. U wint bovendien tweemaal wanneer u alles wél juist invult. Uw aanvraag wordt sneller behandeld en de kans dat uw aanvraag goedgekeurd wordt, is veel groter. Stel een budget op! Eén manier om méér uit uw maandelijks budget te halen en zuiniger met uw geld om te springen, is het opmaken van een lijst met alle maandelijkse in- en uitgaven. U ziet dan hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel er buitengaat. En op welke posten u kunt bezuinigen. Wie elke euro opschrijft, krijgt een beter zicht op zijn inen uitgaven en gaat automatisch beter met zijn geld om. Zonder dat u het merkt, gaat u minder geld uitgeven! Klik hier voor een gratis budgetplanner in Excel: (doorklikken op budgettabel) Zorg voor een reserve. Belangrijk is dat u iets meer inkomsten heeft dan uitgaven, om een zekere reserve op te bouwen. Geldzorgen ontstaan immers vaak door onverwachte zaken: ziekte, dingen die plots stuk gaan, werkloosheid, enz. Onvoorziene gebeurtenissen dus, die buiten uw wil om kunnen gebeuren.

8 5. OVER BUDGET PARTNERS Rechtstreekse hulp van een specialist Al meer dan 30 jaar geven onze adviseurs onafhankelijk advies over de voordeligste kredietoplossingen (wij zijn niet gebonden aan een fi nanciële instelling). Zo haalt u méér uit elke eurocent die u maandelijks verdient, hoe groot of hoe klein uw inkomen ook is. De beste service Bij Budget Partners hoeft u zich niet te verplaatsen. Indien u wenst, komen wij bij u thuis. Zelfs als u aan de kust of in de Ardennen woont! U kunt ons ook gratis contacteren op het nummer U bent steeds welkom voor een persoonlijk gesprek in onze kantoren op de Bergensesteenweg 1149 te Brussel. Wij zijn open van u. en van u.

Consumentenkrediet. Wilfried Van Hirtum. Versie 1.06 6 januari 2010

Consumentenkrediet. Wilfried Van Hirtum. Versie 1.06 6 januari 2010 Consumentenkrediet Wilfried Van Hirtum Versie 1.06 6 januari 2010 Copyright 2010 Wilfried Van Hirtum Dit werk wordt vrij gegeven aan de gemeenschap en mag dus gekopieerd, verspreid en aangepast worden

Nadere informatie

Autofinanciering in vijf stappen

Autofinanciering in vijf stappen & Auto De markt van autofinancieringen is erg ruim en vrij snel ziet men door het bos de bomen niet meer. Met ons vijfstappenplan helpen wij u op weg om de juiste keuze te maken. Autofinanciering in vijf

Nadere informatie

Uw lening in 1-2-3. http://www.lening-123-gids.be. In samenwerking met

Uw lening in 1-2-3. http://www.lening-123-gids.be. In samenwerking met s Uw lening in 1-2-3 http://www.lening-123-gids.be In samenwerking met : Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Uw lening in 123...4 STAP 1: Wat u moet weten...5 1. Wat?...5 2. Waarom?...5 3. Wie?...6 a. VOOR

Nadere informatie

Gratis Geldgids in 1-2-3

Gratis Geldgids in 1-2-3 Gratis Geldgids in 1-2-3 Deze Gratis Geldgids in 1-2-3 maakt u wegwijs in de wereld van het krediet. Veel mensen lenen een bedrag bij een kredietmakelaar. Daarna betalen ze de lening maandelijks terug.

Nadere informatie

Krediet kost geld. Gids over banken, krediet en de kosten daarvan

Krediet kost geld. Gids over banken, krediet en de kosten daarvan Krediet kost geld Gids over banken, krediet en de kosten daarvan Wat vindt u in deze gids? Banken en kredietverlening zijn niet meer weg te denken uit het leven van de consument. Banken spannen zich sterk

Nadere informatie

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u?

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? Onafhankelijke informatie voor consumenten Wat is renterisico? Als u geld nodig heeft, kunt u een lening afsluiten. U moet het geleende geld wel terugbetalen.

Nadere informatie

Bijlage: Toelichtingen en tips. 1a - Heeft de adviseur u van tevoren uitgelegd welke stappen u allemaal moet doorlopen om een hypotheek

Bijlage: Toelichtingen en tips. 1a - Heeft de adviseur u van tevoren uitgelegd welke stappen u allemaal moet doorlopen om een hypotheek Bijlage: Toelichtingen en tips Toelichting Tip 1 - Verloop en tijdsduur 1a - Heeft de adviseur u van tevoren uitgelegd welke stappen u allemaal moet doorlopen om een hypotheek af te sluiten? Het afsluiten

Nadere informatie

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest?

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Als je een hypotheek af gaat sluiten, moet je aan een heleboel dingen denken. We hebben een aantal vragen voor je op een rijtje. Klik op de doorlinks hiernaast

Nadere informatie

Prospectus Crediam Lenen

Prospectus Crediam Lenen Prospectus Crediam Lenen Prospectus 1 Wat extra ruimte is wel zo prettig. Ook financieel. Voor geplande of juist onverwachtse uitgaven. Want wat is er vervelender dan dat u juist op dát moment geen geld

Nadere informatie

Februari 2013. Het consumentenkrediet

Februari 2013. Het consumentenkrediet Februari 2013 Het consumentenkrediet INHOUDSTAFEL 2 Voorwoord Deze brochure bevat toelichtingen bij de Belgische regelgeving over het consumentenkrediet. Ze kan echter niet als een vervanging van de wettekst

Nadere informatie

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies?

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Ga niet over één nacht ijs... 1 Hoeveel kan ik lenen?... 2 Vaste of variabele rente?... 3 Rente kort of lang vastzetten?... 4 Hoogte van de rente... 4 Hoe zit

Nadere informatie

PEUGEOT AUTOFINANCIERING AANTREKKELIJKE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN

PEUGEOT AUTOFINANCIERING AANTREKKELIJKE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN PEUGEOT AUTOFINANCIERING AANTREKKELIJKE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN LEKKER RIJDEN, RIJDEN ZONDER ZORGEN UW AUTO GOED FINANCIEREN, DAT SCHEELT EEN HOOP ZORGEN. EN SPAREN VOOR UW NIEUWE AUTO HOEFT NIET.

Nadere informatie

CITROËN FINANCIAL SERVICES. Autofinanciering CITROËN AANTREKKELIJKE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN LEKKER RIJDEN, RIJDEN ZONDER ZORGEN

CITROËN FINANCIAL SERVICES. Autofinanciering CITROËN AANTREKKELIJKE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN LEKKER RIJDEN, RIJDEN ZONDER ZORGEN CITROËN Autofinanciering AANTREKKELIJKE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN LEKKER RIJDEN, RIJDEN ZONDER ZORGEN Uw auto goed financieren, dat scheelt een hoop zorgen. En sparen voor uw nieuwe auto hoeft niet. Bij

Nadere informatie

Zodat u kunt leven zoals u wilt. uw lening onze specialiteit

Zodat u kunt leven zoals u wilt. uw lening onze specialiteit Zodat u kunt leven zoals u wilt uw lening onze specialiteit Inhoud DEFAM. Specialist in verantwoord lenen. Bent u op zoek naar een geschikte lening van DEFAM of wilt u een lening aanvragen? Maak dan een

Nadere informatie

Krediet. Droedels en rebussen

Krediet. Droedels en rebussen Opdrachten Krediet Droedels en rebussen Vul de ontbrekende woorden in aan de hand van de droedels en rebussen op de twee volgende bladzijden. 1 Bij een verkoop op afbetaling betaalt de koper eerst een..

Nadere informatie

Thema 7. 1 Begrip en belang. Krediet. Info & analyse

Thema 7. 1 Begrip en belang. Krediet. Info & analyse Thema 7 Krediet Wat zul je leren? Het begrip krediet omschrijven en het belang ervan aantonen. Het begrip kredietopening omschrijven en het gebruik van de kredietopening toelichten. Het begrip kaskrediet

Nadere informatie

Zodat u kunt rijden zoals u wilt. uw lening onze specialiteit

Zodat u kunt rijden zoals u wilt. uw lening onze specialiteit Zodat u kunt rijden zoals u wilt uw lening onze specialiteit Inhoud Alpha Credit Nederland. Dé autofinancierder van Nederland. Wilt u uw auto of motor financieren met een lening van Alpha Credit Nederland?

Nadere informatie

SOS. woonkrediet. Hoe u massaal geld laat liggen bij het afsluiten van uw woonkrediet en wat u daaraan kan doen.

SOS. woonkrediet. Hoe u massaal geld laat liggen bij het afsluiten van uw woonkrediet en wat u daaraan kan doen. SOS woonkrediet Hoe u massaal geld laat liggen bij het afsluiten van uw woonkrediet en wat u daaraan kan doen. SOS woonkrediet Hoe u massaal geld laat liggen bij het afsluiten van uw woonkrediet en wat

Nadere informatie

hypotheken Kies de beste lening voor uw woning

hypotheken Kies de beste lening voor uw woning hypotheken Kies de beste lening voor uw woning kies de beste lening voor uw woning Een hypotheek is een lening voor uw woning Over geld lenen en terugbetalen. 04 Uw woning en de belasting Welke belastingvoordelen

Nadere informatie

Alle vrijheid van de wereld

Alle vrijheid van de wereld Lenen Alle vrijheid van de wereld Lenen Geld lenen is vandaag de dag heel vanzelfsprekend. Voor een auto of nieuwe caravan wordt vaak een lening afgesloten. Ook onvoorziene uitgaven zoals de vervanging

Nadere informatie

Om een Doorlopend Krediet te krijgen, moet u aan de volgende regels voldoen. Pas dan bieden wij u een lening aan:

Om een Doorlopend Krediet te krijgen, moet u aan de volgende regels voldoen. Pas dan bieden wij u een lening aan: Productinformatie Athlon Auto Financiering Doorlopend Krediet Algemeen Het Doorlopend Krediet van Athlon Auto Financiering is een lening zonder vaste looptijd. Dat betekent dat u steeds geld kunt opnemen.

Nadere informatie

Wij kunnen zeggen dat er een drietal manieren zijn als jij bij de banken niet terecht kunt.

Wij kunnen zeggen dat er een drietal manieren zijn als jij bij de banken niet terecht kunt. 19. Kapitaal en kredietverlening 19.1.Kapitaal Kapitaal aantrekken is belangrijk voor jouw onderneming. Wij kunnen zeggen dat er een drietal manieren zijn als jij bij de banken niet terecht kunt. De 3

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Averus Continue. Deze algemene voorwaarden zijn onderdeel van uw kredietovereenkomst.

Algemene voorwaarden Averus Continue. Deze algemene voorwaarden zijn onderdeel van uw kredietovereenkomst. Algemene voorwaarden Averus Continue Deze algemene voorwaarden zijn onderdeel van uw kredietovereenkomst. Versie 3.0 September 2014 Inhoudsopgave Definities... 3 Algemeen... 4 Artikel 1. Doorlopend krediet...

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Les 28. Geld lenen Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met een bank over geld lenen. Woorden en zinnen gebruiken die gaan over het

Nadere informatie

uw eerste koopwoning

uw eerste koopwoning uw eerste koopwoning Waar krijgt u mee te maken? We waren al begonnen met zoeken naar een huis. En toen merkten we wat we allemaal moesten regelen. Er komt heel wat kijken bij een nieuwe woning. Vooral

Nadere informatie

Avéro Achmea. kredietproducten. informatie voor de particulier

Avéro Achmea. kredietproducten. informatie voor de particulier Avéro Achmea informatie voor de particulier méér financiële ruimte voor onvoorziene uitgaven en langgekoesterde wensen Soms komt een buitenkans onverwacht. Net als u een grote uitgave heeft gedaan, is

Nadere informatie

Waar moet u op letten bij de levensloopregeling?

Waar moet u op letten bij de levensloopregeling? Waar moet u op letten bij de levensloopregeling? Onafhankelijke informatie voor consumenten Waar gaat deze folder over? Deze folder gaat over de levensloopregeling. Waarom een levensloopregeling? Veel

Nadere informatie

FD0578 0305(i) Leningen

FD0578 0305(i) Leningen FD0578 0305(i) Leningen Bij OHRA houden we van duidelijkheid. Dat betekent: weinig kleine lettertjes, geen lange wachttijden en korte lijnen. Zo houden we het overzichtelijk en weet u direct waar u aan

Nadere informatie

koppel kids werk pensioen 4 op de 10 vrouwen kan zich geen extraatjes veroorloven budget

koppel kids werk pensioen 4 op de 10 vrouwen kan zich geen extraatjes veroorloven budget koppel kids werk pensioen 4 op de 10 vrouwen kan zich geen extraatjes veroorloven budget Hoe ga jij met geld om? Beantwoord deze vragen en ontdek welk financieel type jij bent! 1. Op het einde van de maand

Nadere informatie

Het FRGE-krediet in een veertigtal vragen

Het FRGE-krediet in een veertigtal vragen Het FRGE-krediet in een veertigtal vragen 1) Wat is het FRGE? 2) Waarom moet ik aankloppen bij wvi voor een lening bij het Fonds? 3) Welke rol speelt de stad/gemeente? 4) Welke gemeenten nemen deel aan

Nadere informatie