Inhoud vandaag. Interrupts. Algemeen ARM7 AIC

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoud vandaag. Interrupts. Algemeen ARM7 AIC"

Transcriptie

1 Inhoud vandaag Interrupts Algemeen ARM7 AIC

2 Interrupts Wat is een interrupt? Een interrupt is een onderbreking van de huidige bezigheden ten gevolge van een externe gebeurtenis, zodanig dat de bezigheden na de onderbreking weer kunnen worden hervat. Essentieel is hierbij, dat de onderbreking moet worden veroorzaakt van buitenaf.

3 Interrupts Interrupts bij computers: Volgorde van de geplande (geprogrammeerde) activiteiten wijzigen. Op een onbepaald tijdstip veranderd de programma flow. Asynchrone aan programma flow.

4 Interrupts Nut van interrupts Interrupts bij computers worden gebruikt voor: het beheer van het computersysteem bij parallel programmeren (multitasking). de service de signalering bij apparatuurfouten en programmatuurfouten. de communicatie met de buitenwereld, bijvoorbeeld ten behoeve van procesbesturing.

5 Interrupts Voorbeelden Beheer: Zorgen voor task switchen bij multitasking OS. Service: Systeem onderbreken voor test doeleinden. Beveiliging: Bij niet functionerende apparatuur (apparatuurfout), of een fout in het programma zoals een deling door 0. Communicatie: Een proces kan het lopende programma onderbreken ten behoeve van onmiddellijke actie als bijvoorbeeld het vloeistofniveau in een tank te laag wordt.

6 Interrupts Voorzieningen ten behoeve van interrupts Er moet een mogelijkheid zijn om de interrupt kenbaar te maken. een bepaalde activiteit uitgevoerd kunnen worden. De onderbroken activiteit moet zinvol voortgezet kunnen worden. Bepaalde interrupts moeten geblokkeerd kunnen worden. Bij meerdere interrupts moet nagegaan kunnen worden waar de interrupt vandaan komt.

7 Interrupts Soorten interrupts hardware interrupts Wordt kenbaar gemaakt aan microprocessor via interrupt ingang. Kan op ieder willekeurig moment optreden, dus asynchroon. software interrupts Uitgevoerd bij een bepaalde instructie. Komt op een door de programmeur bepaalde plaats in het programma, dus synchrone. Wordt vaak gebruikt om systeem software aan te roepen (system calls) traps Situatie die ontstaat door programma zelf, bijvoorbeeld niet bestaande opcode, of divide bij 0. Treedt op als direct gevolg van instructie, dus synchrone.

8 Interrupts Opdracht: Bedenk welke acties worden uitgevoerd bij het detecteren van een interrupt? En in welke volgorde.

9 Interrupts Interruptafhandeling Interrupts detecteren Instructie afmaken Terugkeeradres bewaren Flags opslaan Voldoende stackruimte Interrupt Service Routine starten ISR uitvoeren en Interrupts weghalen Onderbroken programma voortzetten

10 Interrupts Interrupts detecteren Interrupt moet voldoende lang aanwezig zijn. Instructie afmaken Eerst instructie afmaken.

11 Interrupts Terugkeeradres bewaren Geheugen locatie bewaren van de volgende instructie van het onderbroken programma. Flags opslaan Opslaan van control en status registers (conditie codes). Voldoende stackruimte Stackpointer moet een adres bevatten waar voldoende geheugen aanwezig is. Interrupt Service Routine starten Uitvoeren van een stuk programmatuur. Processor dient te weten waar dit programma in het geheugen begint. Vaste geheugen locatie Adres van ISR op vaste geheugen locatie. Interrupt aanvrager levert adres, mbv een vector. Externe hardware vertaalt interruptvector naar adres.

12 Interrupts ISR uitvoeren Interrupt service routine wordt uitgevoerd. Zo kort mogelijk houden, om de normale programma flow zo minmogelijk te beïnvloeden. Zorgen dat de interrupt oorzaak wordt verwijderd. Onderbroken programma voortzetten Aan het eind van een ISR wordt terug gesprongen naar het hoofdprogramma. Registers moeten zijn hersteld naar de waarde van voor de interrupt.

13 Interrupts, meerdere interrupts Een interrupt per interrupt ingang een microprocessor met vier interrupt ingangen; IRQ1, IRQ2, IRQ3 en IRQ4 vier interruptvectoren VEC1, VEC2, VEC3 en VEC4, die de respectievelijke startadressen ISR1,ISR2,IS3 en ISR4 van de vier interrupt service routines bevatten.

14 Interrupts Hoe kunnen we meerdere interrupt sources aansluiten op 1 interrupt ingang. En hoe kan dan de aanvrager worden opgespoord.

15 Interrupts, meerdere interrupts Prioriteit Meerdere interrupts tegelijk, dan IRQ met hoogste prioriteit eerst. Meerdere interrupt aanvragers op dezelfde interruptingang

16 Interrupts, meerdere interrupts Meerdere interrupt aanvragers op dezelfde interrupt ingang Als de microprocessor een interrupt detecteert, weet hij niet van welke aanvrager deze afkomstig is. Methode om de aanvrager op te sporen: 1. polling 2. vectoring

17 Interrupts, meerdere interrupts Polling Beurtelings aftasten van de diverse aanvragers om te achterhalen wie om een actie verzoekt Speelt zich af binnen de Interrupt Service Routine. Daar de polling in dit geval met behulp van instructies (in de ISR) wordt uitgevoerd, spreekt men van software polling.

18 Interrupts, meerdere interrupts Voorbeelden software polling

19 Interrupts, meerdere interrupts Voor- nadeel van software polling: Voordeel Grote flexibiliteit, prioriteit volgorde wordt bepaald door programmeur. Nadeel Traagheid, er gaat veel tijd verloren met het opsporen van de interrupt aanvrager. Traagheid neemt toe bij meer aanvragers. OPLOSSING: Hardware Vectoring

20 Interrupts, meerdere interrupts Principe hardware vectoring: interrupt aanvragers niet aangesloten op de interrupt ingang van de microprocessor, maar op verschillende interrupt ingangen van een externe hardware schakeling. Procedure: Zodra een van de interrupt ingangen actief wordt, geeft deze schakeling een interrupt af naar de processor. De processor reageert door de bijbehorende interrupt vector te adresseren,de externe schakeling vertaalt dit vectoradres in een ander adres of levert het startadres van de bijbehorende ISR. Is er geen interrupt aanvraag dan wordt het adres zonder vertaling doorgegeven aan de adresbus

21 Interrupts, meerdere interrupts Hardware methoden voor het opstarten van de juiste Interrupt Service Routine: De interrupt hardware vertaalt het interruptvectoradres. De interrupt hardware levert het startadres van de ISR. De interruptaanvrager levert de vectorinformatie. Hardware polling. Software polling gecombineerd met hardware vectoring. Interrupt levels ( eventueel in combinatie met software polling of hardware vectoring).

22 Interrupts, meerdere interrupts De interrupt hardware vertaalt het interruptvectoradres. interruptvectoradres door de externe hardware vertaald in een ander adres, dat afhangt van de interrupt aanvrager. Dit vertaalde adres wordt aangeboden aan het geheugen, dat op zijn beurt het ISR startadres levert.

23 Interrupts, meerdere interrupts De interrupt hardware levert het startadres van de ISR. Het is ook mogelijk om in plaats van het vectoradres de inhoud van de interruptvector (of een gedeelte daarvan, bijvoorbeeld 1 byte) door externe hardware te laten vertalen.

24 Interrupts, meerdere interrupts De interruptaanvrager levert de vectorinformatie Bij sommige processoren moet de interrupt aanvrager zelf vectorinformatie leveren. In dit geval zendt de microprocessor na het detecteren van een interrupt een IACK-signaal (Interrupt ACKnowledge) naar de interrupt aanvrager. Deze antwoordt hierop met het op de databus zetten van de vectorinformatie

25 Interrupts, meerdere interrupts Interrupt levels Er zijn microprocessoren met gecodeerde interrupt ingangen. Men spreekt hier van interrupt levels.

26 Interrupts ARM7TDMI processor De ARM7TDMI heeft 2 interrupt ingangen, de IRQ en FIRQ. De FIRQ ingang heeft een hogere prioriteit als de IRQ ingang. Starten Interrupt Service Routine Bij het optreden van een interrupt worden de volgende stappen uitgevoerd: Bewaar het adres van de volgende instructie in het LR (link register). Kopieer de inhoud van het CPSR (Current Program Status Register) naar het SPSR (Saved Program Status Register). Set het juiste bit in het CPSR afhankelijk van het soort interrupt, IRQ of FIRQ. Laad de PC (Program Counter) met een waarde van de exception vector en voer de volgende instructie (de eerste instructie van de ISR) uit.

27 Interrupts ARM7TDMI processor Interrupt Service Routine verlaten Bij het verlaten van de interrupt service routine, als deze is afgelopen, moeten de volgende stappen worden uitgevoerd: Laad de program counter met de waarde uit het Link register. Kopieer de inhoud van het SPSR terug naar het CPSR. Reset de interrupt disable flaggen.

28 Interrupts ARM7TDMI processor Bron :

29 Advanced Interrupt Controller (AIC) Blokschema Bron :

30 Advanced Interrupt Controller (AIC) Kenmerken 8 prioriteit niveaus Individueel maskeerbare interrupts Werk met interrupt vectoren 32 interrupt sources Stuurt de FIQ en IRQ lijnen van de ARM aan Inputs interne periferals Inputs externe pinnen Kan ieder interrupt source 1 van de 8 prioriteiten geven. Interrupts sources kunnen worden ingesteld op: Niveaus (hoog/laag) of flank afhankelijk (opgaande/ neergaande). Alle interrupts sources kunnen gebruik maken van de Fast Interrupt request faciliteit. (FIQ)

31 Advanced Interrupt Controller (AIC) Interrupt lijnen Extern De FIQ en IRQ0.. IRQn zijn gedeelde lijnen van de PIO controller. Intern Komen van de diverse interne (embedded) periferals.

32 Advanced Interrupt Controller (AIC) Interrupt sources Een interrupt source is of een interne periferal of 1 van de externe interrupt ingangen. Interrupt source 0 is altijd verbonden met FIQ input. Interrupt source 1 wordt altijd gebruikt voor de systeem interrupts, zoals; system timer, realtime clock, power manager. Ze zijn dus d.m.v. een wired-or met elkaar verbonden. Bij een interrupt op source 1 moeten dus de status registers van alle systeem functies worden getest in de interrupt service routine.

33 Advanced Interrupt Controller (AIC) Bron :

34 Advanced Interrupt Controller (AIC) De AIC kan iedere interrupt source onafhankelijk van elkaar programmeren d.m.v. de volgende registers: AIC_SMR (Source Mode Register) prioriteit tussen 0 en 7 (7 = hoogste). conditie (flank/level gevoeligheid). AIC_IECR (Interrupt Enable Command Register) en AIC_IDCR (Interrupt Disable Command Register) Iedere Interrupt source individueel te enablen en disablen. AIC_IMR (Interrupt Mask Register) Hierin zijn de gemaskeerde interrupts af te lezen (welke door AIC_IECR en AIC_IDCR zijn ingesteld)

35 Advanced Interrupt Controller (AIC) Vervolg registers: AIC_ISCR (Interrupt Set Command Register) en AIC_ICCR (Interrupt Clear Command Register) Clearen en setten van interrupt source, alleen van invloed op flank gevoelige interrupts. Clear meestal bij initialisatie Set voor test en debug doeleinden AIC_IVR (Interrupt Vector Register) Staat interrupt vector van huidige interrupt Lezen van dit register zorgt voor een automatische clear van de interrupt AIC_SVR (Source Vector Registers) Staat het adres in van de desbetreffende interrupt source. AIC_IPR (Interrupt Pending Register) Laat alle actieve interrupts zien, gemaskeerd of niet.

36 Advanced Interrupt Controller (AIC) Vervolg registers: AIC_ISR (Interrupt Status Register) Geeft huidige actieve interrupt aan. AIC_CISR (Core Interrupt Status) Geeft de status van de IRQ en FIQ lijnen aan die met de ARM7TDMI core is verbonden.

37 Advanced Interrupt Controller (AIC) Interrupt latency De globale interrupt latencies (vertraging) is afhankelijk van een aantal parameters: De tijd dat de software de interrupts heeft gemaskeerd. Moment van optreden. De executie tijd van een instructie die net wordt uitgevoerd op het moment dat een interrupt optreedt. Hoe wordt omgegaan met interrupts van hogere prioriteit.

38 Advanced Interrupt Controller (AIC) Vertraging tussen aankomen interrupt op AIC en het aansturen van de IRQ/FIQ lijnen van de ARM processor: Bron :

39 Advanced Interrupt Controller (AIC) Werking bij normale interrupts Interrupt op interrupt source (op ingestelde manier) Check of interrupt actief en prioriteit. Interrupt vector behorende bij interrupt source wordt gekopieerd naar IAC_IVR IAC_IVR wordt gelezen, hierdoor wordt automatisch desbetreffende interrupt flag in de AIC gecleared. Interrupt service routine wordt uitgevoerd vanaf adres uit IAC_IVR. Aan eind van ISR wordt het AIC_EOICR geschreven om aan te geven dat interrupt is afgehandeld.

40 Advanced Interrupt Controller (AIC) Werking bij fast interrupts Interrupt op interrupt source 0 (op ingestelde mannier) Interrupt vector behorende bij interrupt source 0 wordt gekopieerd naar IAC_FVR IAC_FVR wordt gelezen, hierdoor wordt automatisch desbetreffende interrupt flag in de AIC gecleared. Interrupt service routine wordt uitgevoerd vanaf adres uit IAC_FVR. Aan eind van ISR wordt het AIC_EOICR geschreven om aan te geven dat interrupt is afgehandeld.

41 Advanced Interrupt Controller (AIC) Spurious interrupts De AIC detecteert Spurious Interrupts Dit zijn interrupts die lang genoeg actief zijn om een interrupt te generen op de AIC maar al weer weg zijn op het moment dat het interrupt vector register wordt gelezen. Bij een Spurious Interrupts wordt de routine uitgevoerd waarvan het adres in het AIC_SPU register staat.

42 Bron :

43 Bron :

44 Opdracht Stel de AIC zo in dat: PWMC een interrupt kan genereren op een opgaande flank, met de hoogste prioriteit. De interrupt service routine start op adres $

Wat is een busverbinding?

Wat is een busverbinding? Wat is een busverbinding? gemeenschappelijke verbinding tussen CPU, geheugen en I/O-schakelingen onderscheid tussen: databus/adresbus/controlbus intern/extern serieel/parallel unidirectioneel/bidirectioneel

Nadere informatie

Microcontrollers Week 5 Interrupts, Timer/Counter 0 Jesse op den Brouw INLMIC/

Microcontrollers Week 5 Interrupts, Timer/Counter 0 Jesse op den Brouw INLMIC/ Microcontrollers Week 5 Interrupts, Timer/Counter 0 Jesse op den Brouw INLMIC/2014-2015 Interrupts Stel dat een programma snel moet reageren op een event (gebeurtenis) van buitenaf. Dit kan worden opgelost

Nadere informatie

Microcontrollers. Week 5 Introductie microcontroller Jesse op den Brouw (met dank aan Ben Kuiper) INLMIC/

Microcontrollers. Week 5 Introductie microcontroller Jesse op den Brouw (met dank aan Ben Kuiper) INLMIC/ Microcontrollers Week 5 Introductie microcontroller Jesse op den Brouw (met dank aan Ben Kuiper) INLMIC/2018-2019 Week 5 Interrupts Timers 2 Interrupts Stel dat een programma snel moet reageren op een

Nadere informatie

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (4)

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (4) De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek () E. Gernaat (ISBN 978-90-7930--6) De Atmel ATmega38/P microcontroller. Uitvoering De ATmega38 is een microprocessor van de Amerikaanse firma ATMEL

Nadere informatie

ES1 Project 1: Microcontrollers

ES1 Project 1: Microcontrollers ES1 Project 1: Microcontrollers Les 5: Timers/counters & Interrupts Timers/counters Hardware timers/counters worden in microcontrollers gebruikt om onafhankelijk van de CPU te tellen. Hierdoor kunnen andere

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Processen: Beschrijving en Besturing. Wat is een proces? Waarom processen? Wat moet het OS ervoor doen? Is het OS zelf een proces?

Hoofdstuk 3: Processen: Beschrijving en Besturing. Wat is een proces? Waarom processen? Wat moet het OS ervoor doen? Is het OS zelf een proces? Hoofdstuk 3: Processen: Beschrijving en Besturing Wat is een proces? Waarom processen? Wat moet het OS ervoor doen? Is het OS zelf een proces? 1 Wat is een proces? Een proces is een programma in uitvoering

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. Computerarchitectuur

Hoofdstuk 7. Computerarchitectuur Hoofdstuk 7 Computerarchitectuur 1 controlebus CPU MEMORY I/O databus adresbus Figuur 71 Schematische opbouw van een computersysteem 8 Figuur 72 Een busverbinding Buslijn Out E A In Out E B In Out E C

Nadere informatie

Tim Mallezie Architectuur van besturingssystemen: Vraag A4.

Tim Mallezie Architectuur van besturingssystemen: Vraag A4. Procesbeheer: creatie en wisselen van processen. a) Verduidelijk het begrip PCB. b) Uit welke opeenvolgende stappen bestaat de creatie van een nieuw proces? c) Hoe worden in UNIX en Linux nieuwe processen

Nadere informatie

Interfacetechnieken Interne Interfaces (Met de Atmel AT91SAM7SExxx microcontroller)

Interfacetechnieken Interne Interfaces (Met de Atmel AT91SAM7SExxx microcontroller) Interne Interfaces (Met de Atmel AT91SAM7SExxx microcontroller) Versie 1.1 (4 Februari 2013) Inhoud 1 Opbouw van de AT91SAM7SExxx... 7 1.1... Beschrijving... 7 1.2... Blokschema... 8 1.3... Architectuur...

Nadere informatie

Deel 2 S7 Graph Ont4 - GA3

Deel 2 S7 Graph Ont4 - GA3 Deel 2 S7 Graph Ont4 - GA3 Deel 2 : Graph 09/05 1 Wanneer er in een installatie een sequentiële beweging geprogrammeerd moet worden is het interessant om gebruik te maken van S7 Graph. De progammastructuur

Nadere informatie

32-BITS I/O-CARTRIDGE voor MSX-computers

32-BITS I/O-CARTRIDGE voor MSX-computers 32-BITS I/O-CARTRIDGE voor MSX-computers elektuur januari 1987 Scanned, ocr ed and converted to PDF by HansO, 2001 Hier is 'ie dan. Zoals beloofd. Een l/o-interface voor MSX-computers. Eindelijk kunnen

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN ComputerSystemen Deeltentamen B (weken 6..9) vakcode 2M208 woensdag 19 Maart 2003, 9:00-10:30

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN ComputerSystemen Deeltentamen B (weken 6..9) vakcode 2M208 woensdag 19 Maart 2003, 9:00-10:30 TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN ComputerSystemen Deeltentamen B (weken 6..9) vakcode 2M208 woensdag 19 Maart 2003, 9:00-10:30 Algemene opmerkingen (lees dit!): - Dit tentamen duurt ANDERHALF UUR! - Dit

Nadere informatie

Voorblad tentamen ENG

Voorblad tentamen ENG Voorblad tentamen ENG 015-016 Naam student: Studentnr: Klas: Cijfer: Dit voorblad en indien aangegeven overige opgavenbladen, moeten voorzien zijn van naam, studentnummer en klas. Controleer dit tentamen

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT DER TECHNISCHE NATUURKUNDE

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT DER TECHNISCHE NATUURKUNDE TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT DER TECHNISCHE NATUURKUNDE Tentamen Computers bij fysische experimenten (3BB20) op dinsdag 25 oktober 2005 Het tentamen duurt 90 minuten en wordt gemaakt zonder

Nadere informatie

De seriële poort Jan Genoe KHLIM

De seriële poort Jan Genoe KHLIM De seriële poort Jan Genoe KHLIM De seriële poort 1 De seriële poort Een PC bezit een aantal seriële poorten: COM1, COM2,... Er zijn 1 of 2 seriële poorten voorzien op het moederbord Plug-in kaarten laten

Nadere informatie

Het koppelen van een FC51, via Modbus RTU, aan een AC500-eco.

Het koppelen van een FC51, via Modbus RTU, aan een AC500-eco. Het koppelen van een FC51, via Modbus RTU, aan een AC500-eco. Snelle start handleiding. Solar Technical Support Inhoudsopgave: Benodigdheden.... 2 De Modbus RTU kabel.... 3 De gewijzigde parameters in

Nadere informatie

versie: 1.0 status: vrijgegeven door: J.Eberson datum: 15 augustus 2005 aangepast: 19 februari 2006 concept beschrijving

versie: 1.0 status: vrijgegeven door: J.Eberson datum: 15 augustus 2005 aangepast: 19 februari 2006 concept beschrijving versie: 1. status: vrijgegeven door: J.Eberson datum: 15 augustus 25 aangepast: 19 februari 26 concept beschrijving DOLLYsms SMS server conceptbeschrijving V1. I N H O U D Inleiding... 3 DOLLYsms... 3

Nadere informatie

Opgave Tussentijdse Oefeningen Jaarproject I Reeks 4: Lcd Interface & Files

Opgave Tussentijdse Oefeningen Jaarproject I Reeks 4: Lcd Interface & Files Opgave Tussentijdse Oefeningen Jaarproject I Reeks 4: Lcd Interface & Files 1 Introductie In deze oefening zal je je LCD display leren aansturen. Je controleert deze display door er instructies naar te

Nadere informatie

Testprogramma voor EPROMprogrammer

Testprogramma voor EPROMprogrammer Testprogramma voor EPROMprogrammer MSX CLUB MAGAZINE 30 Theo van Dooren Scanned, ocr ed and converted to PDF by HansO, 2001 Het programma EPROMTST.BAS is een testprogramma voor de MSX epromprogrammer,

Nadere informatie

De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (8)

De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (8) De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (8) Timloto o.s. / E. Gernaat / ISBN 978-90-79302-06-2 Op dit werk is de Creative Commens Licentie van toepassing. Uitgave: september 2012

Nadere informatie

De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (2)

De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (2) De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (2) Timloto o.s. / E. Gernaat / ISBN 978-90-79302-06-2 Op dit werk is de Creative Commens Licentie van toepassing. Uitgave: september 2012

Nadere informatie

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (2)

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (2) De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (2) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-11-6) 1 Procescomputer 1.1 Microprocessoren algemeen De informatie-verwerking zoals is behandeld, is vrijwel geheel

Nadere informatie

Interfacetechnieken Studiehandleiding

Interfacetechnieken Studiehandleiding Interfacetechnieken Groep : ES2, ES3D Peter Bijl 1 September 2014 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1... Voorkennis... 3 1.2... Doelstellingen... 3 2 Beschrijving en beoordeling... 4 2.1... Hoofdfase voltijd...

Nadere informatie

18 Embedded systemen 1

18 Embedded systemen 1 18 Embedded systemen 1 r0 r1 r2 r3 r4 r5 r6 r7 r8 r9 r10 r11 r12 r13 r14 r15(pc) NZCV CPSR Figuur 18.1 ARM-programmeermodel Byte 0 Byte 1 Byte 2 Byte 3 Byte 3 Byte 2 Byte 1 Byte 0 Figuur 18.2 Endian conversie

Nadere informatie

Bedieningspaneel. Drukknoppen en Ds

Bedieningspaneel. Drukknoppen en Ds Bedieningspaneel Dit hoofdstuk bechrijft de het bedieningspaneel en de funktie van de LEDS. Note: de labels van de knoppen en de leds kunnen iets afwijken van de tekst echter de funkties blijven hetzelfde

Nadere informatie

ELVA Security 03 886 66 56 www.elva.be

ELVA Security 03 886 66 56 www.elva.be Gebruikershandleiding INIM Smartline brandmeldcentrale. 1. Front brandmeldcentrale 1 2. Bediening: A Sleutel Niveau 1 Niveau 2 Toetsen B C 4 scroll toetsen Stop sirene D Reset E F Evacuatie Onderzoek deze

Nadere informatie

Tentamen 17 augustus 2000 Opgaven Computerarchitectuur

Tentamen 17 augustus 2000 Opgaven Computerarchitectuur Tentamen 17 augustus 2000 Opgaven - 1 - Computerarchitectuur Tentamen Computerarchitectuur (213005) 17 augustus 2000 2 bladzijden met 5 opgaven 3 antwoordbladen Het raadplegen van boeken, diktaten of aantekeningen

Nadere informatie

2 Algemene opbouw van een computersysteem

2 Algemene opbouw van een computersysteem Procescomputer E. Gernaat 1 Microprocessoren algemeen Informatie-verwerking zoals behandeld is momenteel vrijwel geheel overgenomen door microprocessoren. Wanneer we voortborduren op het idee van combinatorische

Nadere informatie

Oefeningen Interpretatie I Reeks 6 : Registermachines

Oefeningen Interpretatie I Reeks 6 : Registermachines Oefeningen Interpretatie I Reeks 6 : Registermachines Deze oefeningenreeks behandelt het beschrijven van computationele processen aan de hand van registermachineprogrammaʼs. Registermachines manipuleren

Nadere informatie

Software beschrijving Epoluthon 2.0

Software beschrijving Epoluthon 2.0 Software beschrijving Epoluthon 2.0 Opgesteld door: Richard Rasker HI-180116 SOFTWARE De software voor Epoluthon v.2.0 bestaat uit vijf van elkaar te onderscheiden delen: een interrupt-service-routine

Nadere informatie

Handleiding. Voor het programmeren/configureren van de. CBD4-5-6 controlebox

Handleiding. Voor het programmeren/configureren van de. CBD4-5-6 controlebox Handleiding Voor het programmeren/configureren van de CBD4-5-6 controlebox 1 Inhoudsopgave: Voorblad Pagina 1 Inhoudsopgave Pagina 2 Hoe te beginnen / Initialisatie-Reset procedure Pagina 3 Uitleg begin

Nadere informatie

Tim Mallezie Architectuur van besturingssystemen: Vraag A2.

Tim Mallezie Architectuur van besturingssystemen: Vraag A2. Procesbeheer: kenmerken van moderne besturingssystemen. 1. Bespreek de (drie) meest typische kenmerken van moderne besturingssystemen. 2. In hoeverre beantwoorden UNIX, Linux en Windows NT hieraan? Geef

Nadere informatie

Deel 8: stappenmotoren en interrupts

Deel 8: stappenmotoren en interrupts Deel 8: stappenmotoren en interrupts Stappenmotor Kan hoek van as instellen zonder een gesloten feedbacksysteem. Het is een simpel en precies open loop systeem. Werkt met discrete stappen, dus schokkerig

Nadere informatie

Handleiding ISaGRAF. Wil men het programma bewaren, dan is het verstandig een back-up te maken: C9 Back-up / Restore

Handleiding ISaGRAF. Wil men het programma bewaren, dan is het verstandig een back-up te maken: C9 Back-up / Restore Handleiding ISaGRAF C Handleiding ISaGRAF Deze handleiding beoogt een korte samenvatting te geven van handelingen die verricht moeten worden om met behulp van ISaGRAF een PLC-programma te schrijven en

Nadere informatie

Sequentiële Logica. Processoren 24 november 2014

Sequentiële Logica. Processoren 24 november 2014 Sequentiële Logica Processoren 24 november 2014 Inhoud Eindige automaten Schakelingen met geheugen Realisatie van eindige automaten Registers, schuifregisters, tellers, etc. Geheugen Herinnering van week

Nadere informatie

Toets In2305-ii Embedded Programming Dinsdag 28 November 2006, 15:45-16:30

Toets In2305-ii Embedded Programming Dinsdag 28 November 2006, 15:45-16:30 Toets In2305-ii Embedded Programming Dinsdag 28 November 2006, 15:45-16:30 Teneinde misverstanden over de syntactische geldigheid van code fragmenten in dit tentamen te voorkomen, zal altijd worden gesproken

Nadere informatie

Het koppelen van de Wago aan de AC500-eco via Modbus RTU. A quick start guide. Jaap Ruiten

Het koppelen van de Wago aan de AC500-eco via Modbus RTU. A quick start guide. Jaap Ruiten Het koppelen van de Wago 750-315 aan de AC500-eco via Modbus RTU. A quick start guide Jaap Ruiten Het koppelen van de Wago 750-315 aan een AC500-eco plc. Solar TPS 1 dinsdag 4 februari 2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Betaalbaar Home Control. Presentatie op bijeenkomst van EmSE: Embedded Systems Eindhoven

Betaalbaar Home Control. Presentatie op bijeenkomst van EmSE: Embedded Systems Eindhoven EmSE presentatie Betaalbaar Home Control Presentatie op bijeenkomst van EmSE: Embedded Systems Eindhoven Ad-hoc presentatie aan de hand van een project waar ik nog mee bezig ben... Nog niet alles is perfect

Nadere informatie

De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (4)

De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (4) De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (4) Timloto o.s. / E. Gernaat / ISBN 978-90-79302-06-2 Op dit werk is de Creative Commens Licentie van toepassing. Uitgave: september 2012

Nadere informatie

Hoofdstuk 19. Embedded systemen

Hoofdstuk 19. Embedded systemen Hoofdstuk 19 Embedded systemen 1 r0 r1 r2 r3 r4 r5 r6 r7 r8 r9 r10 r11 r12 r13 r14 r15(pc) NZCV CPSR Figuur 19.1: ARM-programmeermodel. Byte 0 Byte 1 Byte 2 Byte 3 Byte 3 Byte 2 Byte 1 Byte 0 Figuur 19.2:

Nadere informatie

Het Versacom systeem is gedefinieerd in DIN 43861, deel 301 als "transfer protocol A".

Het Versacom systeem is gedefinieerd in DIN 43861, deel 301 als transfer protocol A. Versacom Het Versacom protocol (Versatile Communication) wordt gebruikt voor het op afstand programmeren van intelligente ontvangers. Dit protocol verstuurt schakelprogramma's, agenda- en vakantie periodes

Nadere informatie

EE1410: Digitale Systemen BSc. EE, 1e jaar, , vragencollege 2

EE1410: Digitale Systemen BSc. EE, 1e jaar, , vragencollege 2 EE4: Digitale Systemen BSc. EE, e jaar, 22-23, vragencollege 2 Arjan van Genderen, Stephan Wong, Computer Engineering 7-6-23 Delft University of Technology Challenge the future Vragencollege Tentamen dinsdag

Nadere informatie

ICT Infrastructuren: Processen en Threads. 18 november 2013 David N. Jansen

ICT Infrastructuren: Processen en Threads. 18 november 2013 David N. Jansen ICT Infrastructuren: Processen en Threads 18 november 2013 David N. Jansen Datum en Ajd van werkcollege na overleg met de aanwezigen: donderdag 8:45 10:30 Leerdoel voor vandaag. Stallings hoofdst 2 4 Hoofddoelen

Nadere informatie

VERKORTE GEBRUIKSAANWIJZING TMC 212. Toro Modulaire Controller REGENAUTOMAAT

VERKORTE GEBRUIKSAANWIJZING TMC 212. Toro Modulaire Controller REGENAUTOMAAT VERKORTE GEBRUIKSAANWIJZING TMC 212 Toro Modulaire Controller REGENAUTOMAAT INHOUD Pagina Instellen van tijd en datum. 2. Bekijken of wijzigen beregeningsschema. 3. Bekijken of wijzigen programma starttijden.

Nadere informatie

Het koppelen van de u-remote aan de AC500-eco via Modbus TCP. A quick start guide. Jaap Ruiten

Het koppelen van de u-remote aan de AC500-eco via Modbus TCP. A quick start guide. Jaap Ruiten Het koppelen van de u-remote aan de AC500-eco via Modbus TCP. A quick start guide Jaap Ruiten Het koppelen van Weidmüller u-remote aan een AC500-eco plc. Thema: u-remote Modbus TCP Bladzijde 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

MotorControl gebruiksaanwijzing V3 vanaf softwareversie 2.0e

MotorControl gebruiksaanwijzing V3 vanaf softwareversie 2.0e Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...1 INLEIDING...3 UITVOERING...3 MC55081...3 MC55082...3 AANSPRAKELIJKHEID EN GARANTIE...3 ALGEMENE WERKING...4 Maximale stuurtijd beveiliging...4 Omschakel beveiliging...4

Nadere informatie

ES1 Project 1: Microcontrollers

ES1 Project 1: Microcontrollers ES1 Project 1: Microcontrollers Les 3: Eenvoudige externe hardware & hardware programmeren in C Hardware programmeren in C Inmiddels ben je al aardig op gang gekomen met het programmeren van microcontrollers.

Nadere informatie

informatica. hardware. overzicht. moederbord CPU RAM GPU architectuur (vwo)

informatica. hardware. overzicht. moederbord CPU RAM GPU architectuur (vwo) informatica hardware overzicht moederbord CPU RAM GPU architectuur (vwo) 1 moederbord basis van de computer componenten & aansluitingen chipset Northbridge (snel) Southbridge ("traag") bussen FSB/HTB moederbord

Nadere informatie

Microcontrollers Introductie INLMIC Jesse op den Brouw INLMIC/2014-2015

Microcontrollers Introductie INLMIC Jesse op den Brouw INLMIC/2014-2015 Microcontrollers Introductie INLMIC Jesse op den Brouw INLMIC/2014-2015 Microcontroller Uit Wikipedia A microcontroller (sometimes abbreviated µc or uc) is a small computer on a single integrated circuit

Nadere informatie

WELKOM BIJ BOMBERBOT! LES 2: SEQUENTIES I LES 2: SEQUENTIES I WAAR GAAT DEZE LES OVER? INTRODUCTIE

WELKOM BIJ BOMBERBOT! LES 2: SEQUENTIES I LES 2: SEQUENTIES I WAAR GAAT DEZE LES OVER? INTRODUCTIE WELKOM BIJ BOMBERBOT! Bij onze lessen horen ook nog een online game, waarin de leerlingen de concepten die ze geleerd krijgen direct moeten toepassen, en een online platform, waarin u de voortgang van

Nadere informatie

Stappenmotor Interface. Controller

Stappenmotor Interface. Controller Besturing In deze moderne tijd zal de besturing geheel elektrisch worden uitgevoerd. De bedoeling is dat er voor ieder afgaand spoor een wisseladres gebruikt worden. Dit betekend dan een reeks van 24 aansluitende

Nadere informatie

Terugmeldmodule 63320

Terugmeldmodule 63320 Terugmeldmodule 63320 Terugmeld-Module 63320 Voor 2 geleider-rails nieuwe dimensie voor digitale terugmelding Waarvoor gebruikt men Terugmelding? Terugmeldingen geven op de modelbaan de informatie of een

Nadere informatie

slides2.pdf April 12,

slides2.pdf April 12, Werking van CPU CSN CS2 CPU, I/O en Memory management Piet van Oostrum 12 april 2002 De ALU kan alleen eenvoudige operaties uitvoeren (bijv. twee getallen optellen, vermenigvuldigen of testen of iets >

Nadere informatie

Microcontrollers Week 1 Introductie microcontroller Jesse op den Brouw INLMIC/2014-2015

Microcontrollers Week 1 Introductie microcontroller Jesse op den Brouw INLMIC/2014-2015 Microcontrollers Week 1 Introductie microcontroller Jesse op den Brouw INLMIC/2014-2015 Computersysteem Een systeem dat rekenkundige operaties, data manipulaties en beslissingen kan uitvoeren, aan de hand

Nadere informatie

Computerarchitectuur en netwerken Toets 1 4 okt

Computerarchitectuur en netwerken Toets 1 4 okt 11.00 13.00 De open vragen moet je beantwoorden op tentamenpapier. De multiple-choice antwoorden moet je op het vragenblad invullen in de rechtervakjes en dat blad inleveren. Schrijf je naam, studentnummer

Nadere informatie

Gelijktijdigheid: Wederzijdse Uitsluiting & Synchronisatie Concurrency: Mutual Exclusion & Synchonization (5e ed: 5.1-5.2, Appendix A.

Gelijktijdigheid: Wederzijdse Uitsluiting & Synchronisatie Concurrency: Mutual Exclusion & Synchonization (5e ed: 5.1-5.2, Appendix A. Gelijktijdigheid: Wederzijdse Uitsluiting & Synchronisatie Concurrency: Mutual Exclusion & Synchonization (5e ed: 51-52, Appendix A1) Processes zijn meestal niet onafhankelijk Bijvoorbeeld: 2 processen

Nadere informatie

Microcontrollers Week 4 Introductie microcontroller Jesse op den Brouw (met dank aan Ben Kuiper) INLMIC/

Microcontrollers Week 4 Introductie microcontroller Jesse op den Brouw (met dank aan Ben Kuiper) INLMIC/ Microcontrollers Week 4 Introductie microcontroller Jesse op den Brouw (met dank aan Ben Kuiper) INLMIC/2018-2019 Week 3 Lussen Ontdenderen Stack Parameteroverdracht 2 Wachtlussen In een programma willen

Nadere informatie

Geheugenbeheer. ICT Infrastructuren 2 december 2013

Geheugenbeheer. ICT Infrastructuren 2 december 2013 Geheugenbeheer ICT Infrastructuren 2 december 2013 Doelen van geheugenbeheer Reloca>e (flexibel gebruik van geheugen) Bescherming Gedeeld/gemeenschappelijk geheugen Logische indeling van procesonderdelen

Nadere informatie

Logische bit-instructies

Logische bit-instructies Logische bit-instructies I. I. (MCRA) I. (MCR

Nadere informatie

Besturing van de Miniatuurwereld OC32. Apparaatdefinities (AVT)

Besturing van de Miniatuurwereld OC32. Apparaatdefinities (AVT) Besturing van de Miniatuurwereld OC32 Apparaatdefinities (AVT) Auteur: Leon J.A. van Perlo Versie: 2016/10/05 Datum: 10 oktober 2016 Release beheer Deze handleiding is van toepassing op Software o OC32Config

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Handleiding: MC5508.20070830 v2.0a. Pagina - 1 -

Inhoudsopgave. Handleiding: MC5508.20070830 v2.0a. Pagina - 1 - Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...1 INLEIDING...2 UITVOERING...2 MC55081...2 MC55082...2 AANSPRAKELIJKHEID EN GARANTIE...2 ALGEMENE WERKING...3 Maximale stuurtijd beveiliging...3 Omschakel beveiliging...3

Nadere informatie

Van Poort tot Pipeline. Ben Bruidegom & Wouter Koolen-Wijkstra AMSTEL Instituut Universiteit van Amsterdam

Van Poort tot Pipeline. Ben Bruidegom & Wouter Koolen-Wijkstra AMSTEL Instituut Universiteit van Amsterdam Van Poort tot Pipeline Ben Bruidegom & Wouter Koolen-Wijkstra AMSTEL Instituut Universiteit van Amsterdam Van Poort tot Pipeline Pipeline processor One cycle machine Calculator File of registers Assembly

Nadere informatie

Pulse Burst Generator. Handleiding

Pulse Burst Generator. Handleiding Pulse Burst Generator Handleiding Peter Wiersma, maart 20, 2008, Faculteit der Exacte Wetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam Telefoon : +31-20-5987432 Fax : +31-20-4447899 Project ID : 20089101 Bestandsnaam

Nadere informatie

Personal tag. Personal tag. Drukknop of bewegingsdetector. TABEL 2 Samenvatting van de Programmeerfuncties

Personal tag. Personal tag. Drukknop of bewegingsdetector. TABEL 2 Samenvatting van de Programmeerfuncties TAG-IN-A-BAG Stand alone proximity toegangscontrolesysteem Gebruikershandleiding 1. Introductie De TIAB is ontworpen om de toegang voor onbevoegden tot beschermde gebieden te beperken. De unit maakt gebruik

Nadere informatie

Pagina 1 van 14. Nederlandse uitgave: www.ab-treinen.nl

Pagina 1 van 14. Nederlandse uitgave: www.ab-treinen.nl De LR101 is een terugmelder voor het gebruik in het Digital plus systeem van Lenz. De LR101 wordt gebruikt in combinatie met o.a. de bezetmelder LB101. Pagina 1 van 14 Inhoudsopgave. Inhoudsopgave....

Nadere informatie

HANDLEIDING CIFERO XT CODEKLAVIER

HANDLEIDING CIFERO XT CODEKLAVIER HANDLEIDING CIFERO XT CODEKLAVIER April 2014 TECHNISCHE GEGEVENS Aansluitspanning 12 tot 24V AC/DC ±20% Stroomverbruik in rust o bij gelijkspanning 20mA DC o bij wisselspanning 80mA AC Maximaal stroomverbruik

Nadere informatie

scc = b) CD AB

scc = b) CD AB Computerarchitectuur en -organisatie (213030) Dinsdag 21 januari 2040, 13.30 17.00 uur 7 bladzijden met 8 opgaven 4 bladzijden met documentatie Let op: Vul het tentamenbriefje volledig in (d.w.z. naam,

Nadere informatie

Aanvulling op handleiding. 2518 DMX controller, Nederlandstalig. Inhoudsopgave:

Aanvulling op handleiding. 2518 DMX controller, Nederlandstalig. Inhoudsopgave: Aanvulling op handleiding 2518 DMX controller, Inhoudsopgave: 1- Inleiding pagina 2 2- Aansluiten van de bekabeling en het instellen van het adres pagina 2 2.1- DMX-link pagina 2 2.2- DMX-adres pagina

Nadere informatie

Virtueel Geheugen en demand paging (1)

Virtueel Geheugen en demand paging (1) Virtueel Geheugen en demand paging (1) Programma's zijn vaak niet in hun geheel in het geheugen nodig, vanwege: zelden gebruikte onderdelen groter gedeclareerde arrays dan nodig als programma helemaal

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Starten Voorzie de Multisafe van stroom door de adapter aan te sluiten achter in de Multisafe. Steek de sleutel in het slot naast het toetsenbord en draai de sleutel naar rechts. U bevindt zicht direct

Nadere informatie

Antwoorden vragen en opgaven Basismodule

Antwoorden vragen en opgaven Basismodule Antwoorden vragen en opgaven Basismodule Antwoorden van vragen en opgaven van hoofdstuk 1 1. Is elke combinatorische schakeling een digitale schakeling? Zo nee, waarom niet? Antwoord: Elke combinatorische

Nadere informatie

Geheugen onder DOS2 MSX turbor

Geheugen onder DOS2 MSX turbor Geheugen onder DOS2 MSX turbor MSX Computer & Club Magazine nummer 77 - juli / augustus 1995 Alex Wulms Scanned, ocr ed and converted to PDF by HansO, 2001 Deze keer maak ik een uitstapje naar het aansturen

Nadere informatie

G. Schottert Handleiding Freekie 1. Nederlandse handleiding. Freekie DMX ADRES INSTELLINGEN 1

G. Schottert Handleiding Freekie 1. Nederlandse handleiding. Freekie DMX ADRES INSTELLINGEN 1 DMX ADRES INSTELLINGEN 1 Freekie Nederlandse handleiding Iedere fixture dat verbonden is met serial link moet voorzien worden van een DMX startadres, welke het eerste kanaal is dat de controller gebruikt

Nadere informatie

Het instellen van de ControlBox 3.0 moet worden uitgevoerd door gekwalificeerde mensen.

Het instellen van de ControlBox 3.0 moet worden uitgevoerd door gekwalificeerde mensen. Gebruikers handleiding Algemeen De ControlBox 3.0 bedient een standaard High Security Slot (HSS). Er zijn 3 opties om de firmware in te stellen. Zowel het type als de modus moeten worden geselecteerd:

Nadere informatie

De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (3)

De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (3) De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (3) Timloto o.s. / E. Gernaat / ISBN 978-90-79302-06-2 Op dit werk is de Creative Commens Licentie van toepassing. Uitgave: september 2012

Nadere informatie

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (8)

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (8) De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (8) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-11-6) 1 Assembly (Assembleertaal) 1.1 Inleiding De Arduino kan ook in assembleertaal (assembly) worden geprogrammeerd.

Nadere informatie

LocoServo Handleiding

LocoServo Handleiding LocoServo Handleiding HDM12 Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

1 Aanvulling cosy deeltijd

1 Aanvulling cosy deeltijd 1 Aanvulling cosy deeltijd 1.1 Multiprocessor versus multicomputer Het kenmerk van een multiprocessor is dat meer CPU hetzelfde geheugen delen. Voordeel van deze aanpak is het relatief eenvoudige programmeermodel.

Nadere informatie

Technisch ontwerp positiebepaling Smart Blocks

Technisch ontwerp positiebepaling Smart Blocks Technisch ontwerp positiebepaling Smart Blocks Inhoudsopgave 1 Inleiding......3 2 Hardware......4 2.1 Blok....4 Contactpunten......4 Voeding......4 Datapinnen......5 2.2 Basisplaat......5 3 Positiebepaling......6

Nadere informatie

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (3)

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (3) De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (3) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-11-6) 1 In- en uitgangssignalen van microprocessoren 1.1 Overzicht signalen Informatie van en naar een microprocessor

Nadere informatie

KNX INTEGRATIE MODULE int-knx-2_nl 03/15

KNX INTEGRATIE MODULE int-knx-2_nl 03/15 INT-KNX-2 KNX INTEGRATIE MODULE int-knx-2_nl 03/15 De INT-KNX-2 module integreert de INTEGRA / INTEGRA Plus alarmsystemen met het KNX systeem. Met gebruik van de module kan het alarmsysteem de actoren

Nadere informatie

Waarmaken van Leibniz s droom

Waarmaken van Leibniz s droom Waarmaken van Leibniz s droom Artificiële intelligentie Communicatie & internet Operating system Economie Computatietheorie & Software Efficiënt productieproces Hardware architectuur Electronica: relais

Nadere informatie

API...1 Identificatie...1 Opties...2 Acties...3 Webserver...6 Heartbeat...6 Buffer groottes...8

API...1 Identificatie...1 Opties...2 Acties...3 Webserver...6 Heartbeat...6 Buffer groottes...8 API API...1 Identificatie...1 Opties...2 Acties...3 Webserver...6 Heartbeat...6 Buffer groottes...8 Identificatie Alle programma's communiceren met elkaar door gebruik te maken van JSON objecten. Het normale

Nadere informatie

Hfdst. 2: COMBINATORISCH PROGRAMMEREN

Hfdst. 2: COMBINATORISCH PROGRAMMEREN 2.1. Basisinstructies: 2.1.1. Ja-functie: Indien je een normaal open schakelaar bedient, moet de lamp oplichten. Waarheidstabel: Booleaanse schrijfwijze: Q0.0 = I0.0 2.1.2. Niet-functie: Waarheidstabel:

Nadere informatie

VERKORTE GEBRUIKSAANWIJZING REGENAUTOMAAT

VERKORTE GEBRUIKSAANWIJZING REGENAUTOMAAT VERKORTE GEBRUIKSAANWIJZING REGENAUTOMAAT INHOUD Pagina Instellen van tijd en datum. 2. Bekijken of wijzigen beregeningsschema. 3. Bekijken of wijzigen programma starttijden. 5. Bekijken of wijzigen stations

Nadere informatie

Opstarten. pagina 1. Instellen programmeermodus

Opstarten. pagina 1. Instellen programmeermodus SV-X60 programmeer / test tool Voor het aanpassen van de parameters, of voor het uitvoeren van een eindtest van de SV-X60 is een PC programma ontwikkeld. Deze beknopte handleiding beschrijft het gebruik

Nadere informatie

led 0 aan Opdracht: 1 Opdracht: 4

led 0 aan Opdracht: 1 Opdracht: 4 Opdracht: 1 Maak een set meetkabels zoals op foto blz.7 is aangegeven, lengte 60cm. Maak een programmeerkabel zoals op de foto van blz.5 is aangegeven. Houd je ook hier exact aan de kabel kleuren en posities

Nadere informatie

Besturingspaneel v Raam E-systeem functie omschrijving v109

Besturingspaneel v Raam E-systeem functie omschrijving v109 Besturingspaneel v Raam E-systeem functie omschrijving v109 Aantal druktoetsen: 4 stuks met de volgende functies: On/off toets voor in- en uitschakelen, toets 1 laagste vermogen, 2 midden stand, 3 max.

Nadere informatie

Bedieningshandleiding voor de Exocompact Display

Bedieningshandleiding voor de Exocompact Display Bedieningshandleiding voor de Exocompact Display Copyright RETEG b.v. Bedieningshandleiding voor de Display s 1 Rev 2.0, 06-07-2006 1 Inhoudsopgave 1 INHOUDSOPGAVE... 2 2 INTRODUCTIE... 3 2.1 BEVEILIGING...

Nadere informatie

De CB channel controller TMS1022NL/NLL en TMS1023NL/NLL. ( Dit is een maskrom-programmed version van de Texas Instruments TMS1000 family)

De CB channel controller TMS1022NL/NLL en TMS1023NL/NLL. ( Dit is een maskrom-programmed version van de Texas Instruments TMS1000 family) De CB channel controller TMS1022NL/NLL en TMS1023NL/NLL ( Dit is een maskrom-programmed version van de Texas Instruments TMS1000 family) Ik begin even met een korte inleiding over de TMS1000. ( Wil je

Nadere informatie

In- en uitgangssignalen van microprocessoren

In- en uitgangssignalen van microprocessoren In- en uitgangssignalen van microprocessoren E. Gernaat 1 Overzicht signalen Informatie van en naar een microprocessor kan parallel of seriëel gebeuren. Bij parallel-overdracht zal elke lijn (draad) een

Nadere informatie

Bijlage 8. Testprogramma brandreactiemodulen LBK

Bijlage 8. Testprogramma brandreactiemodulen LBK Bijlage 8 Testprogramma brandreactiemodulen LBK INHOUDSOPGAVE 1 Algemeen... 1 1.1 Introductie... 1 2 Algemene Setup Instructies... 2 2.1 Setup instructies... 2 2.2 Programma start... 2 3 Configureren...

Nadere informatie

Hardware specialisatie. Sessie: Systeemoptimalisatie

Hardware specialisatie. Sessie: Systeemoptimalisatie Hardware specialisatie Sessie: Systeemoptimalisatie Overzicht > Inleiding < Hardware Optimalisatie Software Optimalisatie Diagnose- en tuningsoftware Inleiding Waarom optimaliseren? o Oudere hardware sneller

Nadere informatie

VBA voor Doe het Zelvers deel 9

VBA voor Doe het Zelvers deel 9 VBA voor Doe het Zelvers deel 9 Handleiding van Auteur: leofact Augustus 2014 VBA voor Doe het Zelvers is een reeks artikelen, bedoelt voor mensen die met VBA in Excel aan de slag willen om taken te automatiseren

Nadere informatie

Installatie handleiding PowerSDR-IQ v SV1EIA voor het gebruik met de LIMA-SDR

Installatie handleiding PowerSDR-IQ v SV1EIA voor het gebruik met de LIMA-SDR Installatie handleiding PowerSDR-IQ v1.19.3.15 SV1EIA voor het gebruik met de LIMA-SDR vrij vertaald en aangepast door PA0NCR ten behoeve van het SDR bouwproject van de afdeling Woerden van de Veron. Oorspronkelijke

Nadere informatie

Pulse output High speed counter Input interrupts

Pulse output High speed counter Input interrupts CP1H-X40D CP1H-XA40D Pulse output High speed counter Input interrupts CP1H-X40D CP1H-XA40D Snelle start instructie 1. Inleiding In deze manual wordt een aantal specifieke toepassingen van de CP1H- X(XA)D

Nadere informatie

Scan-pad technieken. Zet elk register om in een scan-pad register (twee opeenvolgende D-latches: master-slave):

Scan-pad technieken. Zet elk register om in een scan-pad register (twee opeenvolgende D-latches: master-slave): Zet elk register om in een scan-pad register (twee opeenvolgende D-latches: master-slave): D is de normale data ingang C is de normale fase 1 klok I is de data ingang van het shift-regiester A is de klok

Nadere informatie

Domotechnology BVBA Dikberd 14 unit 1a 2200 HERENTALS België. Handleiding SQUEEZEBOX

Domotechnology BVBA Dikberd 14 unit 1a 2200 HERENTALS België. Handleiding SQUEEZEBOX Domotechnology BVBA Dikberd 14 unit 1a 2200 HERENTALS België Handleiding SQUEEZEBOX TEL : +32 14/72.00.30 FAX : +32 14/72.00.35 MAIL : info@domotechnology.be SITE : www.domotechnology.be SQUEEZEBOX Inhoudstabel

Nadere informatie

Handleiding GSM kiezer TKGSM-431 versie 13V1.2. Afmeting breedte circa 20,4 cm hoogte circa 14 cm.

Handleiding GSM kiezer TKGSM-431 versie 13V1.2. Afmeting breedte circa 20,4 cm hoogte circa 14 cm. Handleiding GSM kiezer TKGSM-431 versie 13V1.2 Afmeting breedte circa 20,4 cm hoogte circa 14 cm. Werking GSM kiezer TKGSM-431 Kiezer werkt op 12 Volt max 30mA (voeding niet meegeleverd) Aantal ingangen

Nadere informatie

Microcontrollers. Bart Kardinaal E204 221490 Verslag microcontrollers 28-11-06. Rev 1.0 Status definitief.

Microcontrollers. Bart Kardinaal E204 221490 Verslag microcontrollers 28-11-06. Rev 1.0 Status definitief. Microcontrollers Bart Kardinaal E204 221490 Verslag microcontrollers 28-11-06 Rev 1.0 Status definitief. Voorword. Dit verslag is geschreven in het kader van de opdracht, als onderdeel van het eerste studiejaar

Nadere informatie