De Slechtvalk. Thuis bij GDF SUEZ Energie Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Slechtvalk. Thuis bij GDF SUEZ Energie Nederland"

Transcriptie

1 De Slechtvalk Thuis bij GDF SUEZ Energie Nederland

2 2 De Slechtvalk Latijnse naam: Falco peregrinus. Peregrinus betekent reiziger/zwerver/trekker. In het Duits wordt de valk daarom Wanderfalke genoemd en in het Engels Peregrine falcon. De Nederlandse naam Slechtvalk komt waarschijnlijk van het oud-hollandse woord slecht wat destijds gewoon betekende. Vermoedelijk was de slechtvalk eeuwen geleden in Nederland de meest voorkomende valkensoort en werd hij om die reden slechtvalk genoemd. DE FERRARI ONDER DE ROOFVOGELS Nietsvermoedende stadsduiven, merels of spreeuwen, zijn dagelijks een prooi van slecht valken. De Ferrari onder de roofvogels ontwikkelt (val)snelheden tot driehonderdtwintig kilometer per uur. Die snelheid is dodelijk voor de prooi dieren.vliegend bereikt de slechtvalk snelheden tot 110 kilometer per uur. Tijdens zijn duikvlucht sluit de slachtvalk de vleugels en loopt de snelheid op tot driehonderd twintig kilometer per uur. Die snelheid dankt de vogel aan zijn goede stroomlijn, gedrongen bouw en spitse vleugels. Mannetje: grootte cm; spanwijdte cm; gewicht gram Vrouwtje: grootte cm; spanwijdte cm; gewicht: gram Kleur: staalgrijze bovenzijde, opvallend lichte borst met vlekkenpatroon en baardstrepen aan de kop Leeftijd: tot circa vijftien jaar Prooidieren: vogels die in de vlucht worden gevangen Aantal eieren: 3-5 Broedduur: 30 dagen Nesttijd jongen: dagen Vliegsnelheden: normaal: km/uur Top horizontaal: km/uur Duikvlucht: tot 320 km/uur Vindplaats: Zeventien ondersoorten verspreid over de gehele wereld, met uitzondering van Antarctica en Nieuw Zeeland. In West-Europa is de slechtvalk een standvogel. Scandinavische slechtvalken trekken in het najaar naar gematigder gebieden, van Denemarken tot zelfs Noord-Afrika.

3 3 De elektriciteitscentrales van GDF SUEZ Energie Nederland blijken een uitstekend terrein voor de slechtvalken. Sinds midden jaren negentig van de vorige eeuw hebben de vogels de hoogste delen van de centrales ontdekt. Ze zochten de nestkasten zelf op. Uit zetten van de slechtvalken op centrales heeft namelijk geen zin: ze kiezen zelf hun territorium. Sinds 1995 zijn inmiddels 109 slechtvalken uitgevlogen vanuit GDF SUEZ Energie Nederland-centrales. Slechtvalk herovert land vanuit centrales GDF SUEZ Energie Nederland Het broeden door slechtvalken past in de totale terugkeer van de vogel in ons land. In een groot deel van Europa was de slechtvalk in de tweede helft van de vorige eeuw bijna uitgestorven. Deze dramatische achteruitgang werd hoofd zakelijk ver oorzaakt door het grootschalig gebruik van resistente pesticiden in de landbouw, zoals bijvoorbeeld DDT. De gifstoffen kwamen via organismen in de prooidieren van de slechtvalk en eisten uiteindelijk ook hun tol onder deze roof vogel. Het gif had vooral een negatieve invloed op de kalkafzetting; de eischalen werden steeds dunner en het gevolg was dat tijdens het broeden de eieren stuk gingen. Een verbod in de zeventiger jaren op gebruik van die pesticiden, aangevuld met algemene beschermingsmaatregelen, keerde het tij. Vanaf 1980 begon een langzaam herstel van de soort in veel Europese landen. In 1990 broedde het eerste paartje slechtvalken weer in Nederland. Slechtvalken bouwen zelf geen nest. Ze broeden op rotsrichels of nesten gebouwd door andere vogels maar ze hebben in elk geval voorkeur voor hoge plaatsen in gebieden waar ze veel voedsel kunnen vinden. Elektriciteitscentrales bleken een grote aantrekkingskracht op de vogels te hebben door hun grote en hoge gebouwen, schoorstenen en koeltorens. De vogels herkenden de gebouwen als een rots om te kunnen wonen. In 1993 werd de Werkgroep Slechtvalk Nederland (WSN) opgericht. Naar Duits en Engels voorbeeld werden in samenwerking met (elektriciteits-) bedrijven in Nederland tal van nestkasten geplaatst op geschikte locaties. Ook in België werden op bijna alle centrales nestkasten geplaatst waarbij GDF SUEZ Energie Nederland samenwerkte met de Belgische organisatie Fonds voor de Instandhouding van Roofvogels (FIR). Het plaatsen van de nest kasten bleek een groot succes en de één na de andere kast werd betrokken door een paartje slechtvalken.

4 4 Het ringen van valken Als jongen in de nestkasten van GDF SUEZ Energie Nederland circa drie weken oud zijn, worden ze geringd. Dankzij het ringen van de slechtvalken komt in latere jaren volop informatie beschikbaar over de vogels. Aan beide poten van de slechtvalk wordt een ring aangebracht. De ene ring (van metaal) vermeldt het specifieke identificatienummer van de vogel. Dat nummer kan worden afgelezen als de vogel wordt gevangen of bijvoorbeeld dood wordt aangetroffen.

5 5 Om ook van grotere afstand de vogel te kunnen identificeren, krijgen de slecht valken een tweede ring. Deze wat hogere ring heeft een bepaalde kleur en is voorzien van een unieke cijfer-letter code. Ieder land heeft zijn eigen vaste kleur zodat direct herkend kan worden uit welk land de vogel afkomstig is. In de Nederland worden de jongen geringd door de WSN en krijgen licht metalen oranje ringen, gecodeerd met zwarte letters. In België ringt het FIR de jongen en worden witte kunststof ringen gebruikt, ook met zwarte codering. Met een krachtige telescoop is aflezing van de code op de kleurring mogelijk tot op 200 meter afstand. De waar nemingen geven een goed inzicht in het leefgedrag van de slechtvalken. Niet alleen het vlieg gedrag wordt vastgelegd, maar bijvoorbeeld ook waar jongen blijven als ze zijn uitgevlogen, of koppels monogaam zijn en hoe lang de slechtvalken leven. MEER WETEN? Wil je meer weten over de slechtvalk en diverse projecten, dan is volop aanvullende informatie verkrijgbaar bij de Werkgroep Slechtvalk Nederland. Die werkgroep volgt sinds 1990 de ont wikkeling van de slechtvalk- populatie in Nederland op de voet. De website van de werkgroep toont live-beelden van elf nestkasten. Op meerdere locaties zijn zelfs twee camera s geplaatst. Behalve de live-beelden bevat de site ook een archief met beelden van voorgaande jaren. De website meldt bovendien waar nemingen van slechtvalken die zijn aan gemeld vanuit het hele land.

6 6 Tientallen slechtvalken geboren In de afgelopen jaren zijn 109 slechtvalken uitgevlogen vanuit nestkasten van GDF SUEZ Energie Nederland. De centrales zijn overigens ook aantrekkelijk voor torenvalken. Daarvan maakten 67 hun eerste vlucht vanaf de centrales. De vogels vlogen uit vanaf de start van het nestkastenproject in 1995.

7 7 HARCULO Totaal uitgevlogen: 23 Slechtvalken ontdekten eerder al de Centrale Harculo, maar in 2008 hebben ze er voor het eerst gebroed. Overwinterende slechtvalken vertrokken voorheen in maart weer richting Scandinavië en gaven daarmee Nijlganzen kans de leeg staande nestkast te gebruiken. In 2003 verscheen een mogelijk broedpaar slechtvalken in de nestkast. Een ontsnapte giervalk (groter dan een slechtvalk) verjoeg het paartje. Maar op 18 april 2007 zaten plotseling twee nieuwe slechtvalken bij de nestkast. De uit Duitsland afkomstige vogels, beide geboren in 2005, zagen kans de giervalk weg te jagen. Op 18 maart 2008 werden de eerste van vier Harculo-eieren gelegd. De drie jaren daarna werden telkens vier eieren gelegd en vlogen er ook vier jongen uit. NIJMEGEN Totaal uitgevlogen: 34 Op de Centrale Gelderland broeden sinds 1997 slechtvalken. De eerste jaren waren bijzonder succesvol maar de laatste jaren zijn de broedresultaten minder positief. Dit is het gevolg van een toenemende populatie slecht valken in Nederland, in combinatie met een heel gunstig gelegen nestkast in Nijmegen. Broedende vrouwtjes worden regelmatig lastig gevallen door concurrentes waardoor eieren stuk gaan of niet uit komen. De gevechten zijn soms zo hevig dat één van de vechtende vrouwtjes het niet overleeft. FLEVO Totaal uitgevlogen: 6 In 2006 werd de slechtvalknestkast geplaatst in het gebouw van Flevo 30. Hier heeft zich geen paartje slechtvalken gemeld. Wel ontdekten in 2007 toren valken de nestkast en jaarlijks brengen zij hier hun jongen groot. In het voorjaar van 2011 werd op één van de schoorstenen van de Maximacentrale een tweede nestkast geplaatst. Deze staat op een betere plaats. In 2012 werd hier voor de eerste maal gebroed door slechtvalken. EEMS Totaal uitgevlogen: 40 In 1998 vloog het eerste jong uit op de Eemscentrale. Sindsdien wordt er jaarlijks gebroed. Ook in 2009 begon het paartje slechtvalken voortvarend. Er werden vier eieren gelegd, maar nadat de normale broedduur van circa 30 dagen was verstreken, bleek dat de eieren niet uitkwamen. In 2010 werd wederom tevergeefs gebroed en kwamen de eieren niet uit. Spannend was het in 2011 toen de eieren uit zouden moeten komen. En ja hoor, van de vier eieren kwamen er drie uit en deze jongen vlogen ook uit toen ze ruim vijf weken oud waren. Het mislukken van de broedsels in 2009 en 2010 had vermoedelijk te maken met het mannetje slechtvalk, want in 2011 was er een ander mannetje. BERGUM Totaal uitgevlogen: 6 De nestkast voor slechtvalken werd in 2007 geplaatst. Direct werd de kast ingepikt door torenvalken die er sindsdien jaarlijks jongen groot brengen. Toch komen af en toe slechtvalken kijken bij de nestkast. In 2013 werd hier voor de eerste maal gebroed door slechtvalken.

8 8 Het jaar van een slechtvalk Voor een slechtvalk begint het broedseizoen in februari. Tijdens de balts zoekt het mannetje grote hoogtes op en maakt duikvluchten naar een geschikte broedgelegenheid om het vrouwtje hier op attent te maken. Ook toont het mannetje zijn jachtkunst om het vrouwtje te bewijzen dat hij een goede partner is. Tijdens het broeden immers moet hij vrouwtje voorzien van voedsel. Als nestplaats wordt bij voorkeur een hoge en veilige plek gekozen. De valken maken geen nest maar krabben een kuiltje of gebruiken een oud nest dat werd gebouwd door andere vogels. In de loop van maart begint de eileg. Met tussenpozen van één dag worden meestal vier, soms vijf eieren gelegd. Nadat het tweede of derde ei is gelegd begint het vrouwtje te broeden en komen de eieren na ongeveer 30 dagen uit. s Nachts broedt het vrouwtje en overdag lossen de valken elkaar regelmatig af. Vooral het mannetje jaagt in de broed periode en als de jongen nog klein zijn. Zes weken opgroeien Tijdens de eerste vier weken hebben de jongen een donskleed en groeit vooral hun lichaam. Na deze periode zijn de jongen bijna net zo groot als hun ouders.

9 9 Vanaf vier weken zijn het vooral de veren die groeien en verdwijnt het donspak. Na veel vleugeloefeningen vliegen de jongen na 42 dagen uit. De eerste weken worden vooral besteed aan het perfectioneren van de vliegkunst. Je ziet ze dan ook regelmatig boven en rond de gebouwen met elkaar spelen in de lucht. Voor hun voedsel zijn ze dan nog volledig afhankelijk van de oude vogels. In het begin dragen de ouders de prooi nog tot bij de jongen maar steeds meer worden de jongen gestimuleerd de prooi op te komen halen. De volgende stap is dat de ouders de dode prooi in de lucht laten vallen zodat de jongen deze moeten vangen. Tenslotte worden ook nog levende prooien bij de jongen los gelaten zodat ze ook de laatste fase van het vangen onder de knie krijgen. Vanaf half juli kunnen de jongen zelf standig jagen en beginnen ze het broedgebied te verlaten, op zoek naar een eigen territorium. Tijdens het uitvliegen en zelfstandig worden lopen de jongen veel risico s en ook de eerste winter eist vaak slachtoffers. Waarschijnlijk overleeft ongeveer de helft van de jonge valken het eerste levensjaar. Daarna stijgen de overlevingskansen aanzienlijk en kunnen slechtvalken wel 10 tot 15 jaar oud worden (in gevangen - schap wel tot 20 jaar). Jonge slecht valken verspreiden zich in alle richtingen en in Nederland geringde jongen zijn als broedvogel aangetroffen in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en zelfs in Polen op ruim 1000 kilometer afstand!

10 10 Slechtvalken passen in Elektriciteitsproductie en het milieu zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op de centrales van GDF SUEZ Energie Nederland is milieuzorg dan ook een belangrijk aandachtsgebied. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen krijgt veel aandacht. En in dat beleid passen ook slechtvalken en nestkasten op centrales. De bedrijfsvoering op de centrales is optimaal afgestemd op milieubelangen. Alle centrales voldoen aan de geldende milieuwetgeving. Elke operationele centrale van GDF SUEZ in Nederland heeft een ISO gecertificeerd bedrijfs intern milieuzorgsysteem. Die systemen helpen GDF SUEZ Energie Nederland om de zorg voor het milieu steeds verder te verbeteren. Op de centrales van GDF SUEZ Energie Nederland zijn geavanceerde technische maatregelen genomen om de milieueffecten te beperken. De meeste gasgestookte ketels hebben speciale branders die de vorming van stikstof oxiden drastisch verminderen. Ook stoominjectie op gasturbines verlaagt de vorming van deze stoffen. Belangrijk aandachtspunt voor GDF SUEZ Energie Nederland is het terugdringen van de uitstoot van het broeikasgas CO 2 (koolstofdioxide).

11 11 milieubeleid MEER INFORMATIE: Door rendementsverbetering en de ontwikkeling van duurzame initiatieven wil GDF SUEZ Energie Nederland bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen uit Kyoto. De milieuprestaties van de centrales van GDF SUEZ Energie Nederland in Nederland worden jaarlijks gepubliceerd de milieuverslagen van de centrales. Werkgroep Slechtvalk Nederland Werkgroep Roofvogels Nederland Vogeltrekstation Arnhem Vogelbescherming Nederland Sovon Vogelbescherming België

12 our values drive commitment daring cohesion Bezoekadres: Grote Voort BL Zwolle gdfsuez.nl Postadres: Postbus GB Zwolle Tel +31 (0) C110814v01

Algemene weetjes over de Slechtvalk

Algemene weetjes over de Slechtvalk DE Slechtvalk Hoe ziet de slechtvalk eruit Algemene weetjes over de Slechtvalk Situatie vroeger en nu in België Broedvogels in België De Slechtvalk als overwinteraar in Gavere Algemene vaststellingen vraagstellingen

Nadere informatie

Vogelwerkgroep De Kempen. Slechtvalken geringd in Veldhoven en Eindhoven.

Vogelwerkgroep De Kempen. Slechtvalken geringd in Veldhoven en Eindhoven. Vogelwerkgroep De Kempen Postbus 386, 5500 AJ Veldhoven E-mail: vwgkempen@hetnet.nl Homepage: www.homepages.hetnet.nl/~vwgdekempen Gironummer: 5859111 Kamer van Koophandel: 40238962 Nieuwsbrief Slechtvalken

Nadere informatie

VOGEL IN DE KIJKER. DE SPECTACULAIRE TERUGKEER VAN DE SLECHTVALK Falco peregrinus IN DE LAGE LANDEN

VOGEL IN DE KIJKER. DE SPECTACULAIRE TERUGKEER VAN DE SLECHTVALK Falco peregrinus IN DE LAGE LANDEN VOGEL IN DE KIJKER DE SPECTACULAIRE TERUGKEER VAN DE SLECHTVALK Falco peregrinus IN DE LAGE LANDEN De Slechtvalk is een van de weinige grote roofvogels die zich uitsluitend met andere vogels voedt. Het

Nadere informatie

Meer over onze slechtvalken. Even voorstellen. Echte natuur

Meer over onze slechtvalken. Even voorstellen. Echte natuur Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen !! Nationaal Park Hoge Kempen Wat is een vogel? Wat is het verschil tussen roofvogels en uilen? Zijn er grote verschillen tussen roofvogels? Hoe kan ik roofvogels herkennen? Wat is de grootste roofvogel?

Nadere informatie

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe. 2017 Walter Van Kerkhoven Tijdens het broedseizoen van 2017 werd onderzoek gedaan naar het voorkomen, broedgedrag

Nadere informatie

Vogelwerkgroep De Kempen. Nieuwsbrief. Wespendievenonderzoek in de Kempen 2012.

Vogelwerkgroep De Kempen. Nieuwsbrief. Wespendievenonderzoek in de Kempen 2012. Vogelwerkgroep De Kempen Postadres: Kermisberg 6, 5508 DW Veldhoven Website: www.vwgdekempen.nl Gironummer: 5859111 - Kamer van Koophandel: 40238962 Nieuwsbrief Wespendievenonderzoek in de Kempen 2012.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk 4 e jaargang 2014 Editie steenuil Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk Inhoud: * Verslag broedseizoen 2014 * Broedresultaten steenuil 2014 * Terugmeldingen geringde vogels * Oorkonde vijf jaar broeden

Nadere informatie

In Memoriam Jan W. H. van Dijk (21 maart april 2018)

In Memoriam Jan W. H. van Dijk (21 maart april 2018) In Memoriam Jan W. H. van Dijk (21 maart 1955 1 april 2018) Op vrijdag 15 juni 1994 was de recent opgerichte Werkgroep Slechtvalk Nederland (Frits Linsen, 25-11-2017, Jan Biemans en ik) op het kantoor

Nadere informatie

Nieuwsbrief broedseizoen 2013 van. slechtvalken in Veldhoven en Eindhoven

Nieuwsbrief broedseizoen 2013 van. slechtvalken in Veldhoven en Eindhoven Postadres: Kermisberg 6, 5508 DW Veldhoven E-mail: info@vwgdekempen.nl Homepage: www.vwgdekempen.nl Vogelwerkgroep De Kempen Gironummer: 5859111 Kamer van Koophandel: 40238962 Nieuwsbrief broedseizoen

Nadere informatie

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe. 2018 Walter Van Kerkhoven In het kader van de volledige broedvogelinventarisatie werd tijdens het broedseizoen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk 3 e jaargang Editie steenuil Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk Inhoud: Broedresultaten Steenuil 2013 Assistent-ringers Braakballen! LOVO Opvallende zaken Veilige drinkbak voor de steenuil in het

Nadere informatie

Welke uilen en roofvogels zijn dat?

Welke uilen en roofvogels zijn dat? . Welke uilen en roofvogels zijn dat? De vogels zijn volgens de kleurcode onderverdeeld in de volgende groepen: Uilen 10 Valken 30 Overige roofvogels 46 Extra: Vliegsilhouet van de belangrijkste soorten

Nadere informatie

STICHTING IT EIBERTSHIEM

STICHTING IT EIBERTSHIEM 4/6/2013 WWW.OOIEVAARS.NL STICHTING IT EIBERTSHIEM Jaarverslag 2012 H.Folkertsma TOP. Van stadsmensen wordt vaak beweerd dat ze geen verstand van de natuur hebben. Of dat zo is waag ik te betwijfelen,

Nadere informatie

KERKUILEN WERKGROEP TWENTE

KERKUILEN WERKGROEP TWENTE KERKUILEN WERKGROEP TWENTE Broedseizoen kerkuil De start van het broedseizoen kerkuilen was zeer verrassend. Rond half maart werd er op een locatie in Oud-Ootmarsum een nestkast aangetroffen met daarin

Nadere informatie

Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek. Februari 2014

Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek. Februari 2014 Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek Februari 2014 Het is begonnen. Misschien iets vroeger dan anders, maar de laatste zonnige dagen levert al baltsgedrag op van buizerds. Het is dan ook deze soort

Nadere informatie

De Bosuil bij Beleef De Lente 2015

De Bosuil bij Beleef De Lente 2015 De Bosuil bij Beleef De Lente 2015 Door Renée Demmenie en Leo Ballering (NESTKAST*) Bij Beleef de Lente 2015 (van Vogelbescherming Nederland) kwam voor het eerst een legsel van de Bosuil voor de camera

Nadere informatie

Steenuilenwerkgroep Noord-Holland

Steenuilenwerkgroep Noord-Holland Steenuilenwerkgroep Noord-Holland Bescherm de steenuil met behulp van de steenuilenwerkgroep Noord-Holland De steenuil is een kleine bruine uil met een wit vlekkenpatroon. Zoals op de foto te zien is,

Nadere informatie

Impressie van het broedgedrag bij een paartje webcam-torenvalken

Impressie van het broedgedrag bij een paartje webcam-torenvalken Impressie van het broedgedrag bij een paartje webcam-torenvalken Gejo Wassink inleiding Als je aan een willekeurige voorbijganger vraagt welke van de partners bij vogels de eieren uitbroedt, zal deze waarschijnlijk

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. GT-0191-a-12-2-b Lepelaars - informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 38 tot en

Nadere informatie

Het leven van een jonge slechtvalk

Het leven van een jonge slechtvalk Het leven van een jonge slechtvalk 2 Elke lente wordt de kathedraal een kraamkliniek. Al enkele jaren bouwt een paartje slechtvalken dan zijn nest boven in de toren. Dit jaar heeft Mama Slechtvalk vier

Nadere informatie

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum DE HUMBOLDT PINGUÏN Een levend kostuum Er zijn verschillende soorten pinguïns. Die verschillen maar weinig van elkaar. Ze hebben immers allemaal een donkere rug en een witte buik. Toch zie je, als je goed

Nadere informatie

HET VOGELTREKSTATION INFORMATIE VOOR EEN SPREEKBEURT OF WERKSTUK

HET VOGELTREKSTATION INFORMATIE VOOR EEN SPREEKBEURT OF WERKSTUK HET VOGELTREKSTATION INFORMATIE VOOR EEN SPREEKBEURT OF WERKSTUK Vogels zijn er in alle soorten en maten, zoals bijvoorbeeld de zeearend, die wel 90 centimeter groot kan worden. Of de Kleine Karekiet die

Nadere informatie

Functioneren kunstmatige eilanden voor visdieven in de Inlaag Oesterput op Noord-Beveland en in de Inlaag Neeltje Jans: Broedseizoen 2016

Functioneren kunstmatige eilanden voor visdieven in de Inlaag Oesterput op Noord-Beveland en in de Inlaag Neeltje Jans: Broedseizoen 2016 Functioneren kunstmatige eilanden voor visdieven in de Inlaag Oesterput op Noord-Beveland en in de Inlaag Neeltje Jans: Broedseizoen 2016 Mark Hoekstein & Sander Lilipaly Delta ProjectManagement (DPM)

Nadere informatie

Resultaten van het kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen Frank Majoor & Berend Voslamber

Resultaten van het kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen Frank Majoor & Berend Voslamber Resultaten van het kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen Frank Majoor & Berend Voslamber Sovon-rapport 2013/74 Resultaten van het kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen Frank

Nadere informatie

Weilandberichten - Een vijfling!

Weilandberichten - Een vijfling! Weilandberichten - Een vijfling! Hans Simons, vanaf het begin lid van de agrarische natuurvereniging, heeft al sinds jaar en dag een paal in het weiland staan met een uilenkast. Niet dat er wel eens een

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatie Ecodorp Bergen Voorjaar 2014

Broedvogelinventarisatie Ecodorp Bergen Voorjaar 2014 Broedvogelinventarisatie Ecodorp Bergen Voorjaar 2014 inventarisatie en verslag : Dook Vlugt d.vlugt@quicknet.nl contactpersoon Ecodorp : Sjaak van der Woude 1. Inleiding 2. Havik 3. Resultaten inventarisatie

Nadere informatie

Spreekbeurt roofvogels

Spreekbeurt roofvogels Spreekbeurt roofvogels Roofvogels algemeen Er zijn zo n 300 verschillende soorten roofvogels. Daarvan komen er ongeveer 30 in Nederland voor. Roofvogels zijn vogels die prooien vangen, doden, en opeten.

Nadere informatie

Geslaagd broedgeval Slechtvalk in de stad Zutphen

Geslaagd broedgeval Slechtvalk in de stad Zutphen 8 Vogelwerkgroep Zutphen e.o. Geslaagd broedgeval Slechtvalk in de stad Zutphen door Rob van Swieten rovansw@hotmail.com Dat vogels zich niet altijd laten leiden door beschermingsprojecten zoals het plaatsen

Nadere informatie

Vestiging en recente toename van Raven als broedvogel in Noord Brabant

Vestiging en recente toename van Raven als broedvogel in Noord Brabant Vestiging en recente toename van Raven als broedvogel in Noord Brabant Leo Ballering District Coordinator Oost Brabant Zeldzame Broedvogels Sovon Vogelonderzoek Nederland Inhoud presentatie Karakteristieken

Nadere informatie

De putters krijgen een putter/sijzen zaadmengsel. Ik koop deze mengeling bij Jan Koenings.

De putters krijgen een putter/sijzen zaadmengsel. Ik koop deze mengeling bij Jan Koenings. De kweek met de kleine Putter, Carduelis carduelis in voliere en broedkooi We begonnen dit jaar de kweek met 3 koppels. Eén koppel in een volière van 3m bij 0,8m. Eén koppel in een broedkooi buiten van

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

De steenuil in Noordijk

De steenuil in Noordijk De steenuil in Noordijk Onderzoek in Noordijk Landschapbeheer Nederland, vogelbescherming Nederland, SOVON en STONE voeren het project "Naar een aantrekkelijk leefgebied voor mens en steenuil'uit. In 6

Nadere informatie

DE VALKEN. HET SMELLEKEN (Falco comlumbarius) Uiterlijke kenmerken

DE VALKEN. HET SMELLEKEN (Falco comlumbarius) Uiterlijke kenmerken DE VALKEN HET SMELLEKEN (Falco comlumbarius) Uiterlijke kenmerken Het mannetje is met een lengte van 27 cm. niet veel groter dan een merel. Het vrouwtje meet ca. 33 cm. Buiten de afmeting is er een duidelijk

Nadere informatie

Kort verslag kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen

Kort verslag kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen Kort verslag kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen 2011-2015 Frank Majoor & Berend Voslamber Sinds 2011 worden op verschillende plekken in Nederland in opdracht van het Faunafonds Nijlganzen

Nadere informatie

Eind april veel spreeuwenactiviteiten. Nesten worden gesloopt (en door ons weer vastgeplakt) en uit de kasten geduwd.

Eind april veel spreeuwenactiviteiten. Nesten worden gesloopt (en door ons weer vastgeplakt) en uit de kasten geduwd. Eind april veel spreeuwenactiviteiten. Nesten worden gesloopt (en door ons weer vastgeplakt) en uit de kasten geduwd. 2 mei 2014 3 mei, de eerste gierzwaluwen kast 10 en 13 4 mei 5 mei, 5.25 Gierzwaluw

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ijsvogel! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ijsvogel! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ijsvogel! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

Holenduif. Zes eieren

Holenduif. Zes eieren Weer nieuwe kasten In februari is er weer een aantal nieuwe kasten opgehangen. Ook is er een aantal kasten vervangen omdat ze van ouderdom uit elkaar vielen. Tevens zijn enkele kasten verhangen omdat de

Nadere informatie

Functioneren kunstmatig eiland voor sterns in de Inlaag Oesterput en op eilanden in de Inlaag s Gravenhoek, Noord-Beveland: Broedseizoen 2017

Functioneren kunstmatig eiland voor sterns in de Inlaag Oesterput en op eilanden in de Inlaag s Gravenhoek, Noord-Beveland: Broedseizoen 2017 Functioneren kunstmatig eiland voor sterns in de Inlaag Oesterput en op eilanden in de Inlaag s Gravenhoek, Noord-Beveland: Broedseizoen 2017 Mark Hoekstein Delta ProjectManagement (DPM) Postbus 315 4100AH

Nadere informatie

NESTKASTENVERSLAG 2016 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO

NESTKASTENVERSLAG 2016 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO NESTKASTENVERSLAG 2016 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO Inleiding: Ook dit broedseizoen werden op verschillende locaties weer talrijke en op hun inhoud gecontroleerd. Binnen ons werkgebied hangen zeer

Nadere informatie

Inhoud. Voedsel. Leefgebieden Visarend. Ruud Kampf. Bijna alleen vis: Broedpaar: 175 kg per gezin /seizoen

Inhoud. Voedsel. Leefgebieden Visarend. Ruud Kampf. Bijna alleen vis: Broedpaar: 175 kg per gezin /seizoen De Visarend als broedvogel in de volgende SOVON Atlas van de Nederlandse Broedvogels? Landelijke Dag visarenden voedsel, verspreiding Inhoud zaterdag 29 november 2003 15.50-16.15 Ruud Kampf eisen aan broedgebied,

Nadere informatie

Onderzoek Wespendief Kempenbroek Volg de Wespendief, Weerterbos 2013

Onderzoek Wespendief Kempenbroek Volg de Wespendief, Weerterbos 2013 Onderzoek Wespendief Kempenbroek 2013-2015 Volg de Wespendief, Weerterbos 2013 Door de Vogelwerkgroep Nederweert worden in de gemeente Nederweert al 20 jaar zeldzame en schaarse broedvogels in kaart gebracht.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF OVER HET JAAR 2012

NIEUWSBRIEF OVER HET JAAR 2012 Plaats hie r uw beric ht. He t be richt hee ft h et m eeste eff ect als u h et nie t lan ger ma akt d an tw ee o f dri e zinn en. NIEUWSBRIEF 1 2012 Was wederom een succesvol Kerkuilen jaar In dit jaar

Nadere informatie

Afgaande op het gedrag vermoeden we dat te maken hadden met hetzelfde mannetje als in 2011, maar omdat het niet geringd is, weten we dat niet zeker.

Afgaande op het gedrag vermoeden we dat te maken hadden met hetzelfde mannetje als in 2011, maar omdat het niet geringd is, weten we dat niet zeker. De prooiaanvoer bij de Steenuil in het zesde Beleef de Lente-jaar. In 212 is voor de zesde achtereenvolgende jaar de prooiaanvoer bij de webcamuilen van Beleef de Lente geregistreerd door een grote schare

Nadere informatie

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 5-6. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 5-6. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal Van ei tot vogel Rekenen met eieren Inhoud in het kort Leerlingen gebruiken een tabel met gegevens over de broedperiode van vogels (broedduur, verzorging van jongen, enz.). Ze maken zelf een tabel en berekenen

Nadere informatie

(nestkastenproject) Golfbaan Welschap

(nestkastenproject) Golfbaan Welschap (nestkastenproject) Golfbaan Welschap 4 Nestkastenverslag Golfbaan Welschap, 27 Wil de Veer In het voorjaar werd samen met diverse vrijwilligers begonnen met de noodzakelijke schoonmaak van de nestkasten.

Nadere informatie

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Mahlerlaan Amsterdam. Roofvogelonderzoek. Opdrachtgever: O.G.A. Tussentijdsverslag : 2 september 2015

Mahlerlaan Amsterdam. Roofvogelonderzoek. Opdrachtgever: O.G.A. Tussentijdsverslag : 2 september 2015 Roofvogelonderzoek Mahlerlaan Amsterdam Opdrachtgever: O.G.A Tussentijdsverslag : 2 september 2015 Onderzoek : drs. Lex van Groningen, dr. M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen Telefoon: 06-29523020

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 7-8 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

Verslag 2017 Uilenwerkgroep de Oelenwappers

Verslag 2017 Uilenwerkgroep de Oelenwappers Verslag 2017 Uilenwerkgroep de Oelenwappers Het broedseizoen 2017 is voor de vier vogelsoorten waarvoor we nestkasten geplaatst hebben een succesvoljaar geweest. Het meest trots zijn we op het feit dat

Nadere informatie

DE SLECHTVALKEN in Liempde, 2017

DE SLECHTVALKEN in Liempde, 2017 DE SLECHTVALKEN in Liempde, 2017 Sinds eind 2015 is er een koppel slechtvalken aanwezig op de Sint- Jans OnthoofdingsKerk van Liempde. In 2016 had het koppel drie eieren en bracht het één jong vrouwtje

Nadere informatie

WELKOM. in de kerncentrale van Doel

WELKOM. in de kerncentrale van Doel WELKOM in de kerncentrale van Doel Wie een bezoek brengt aan de kerncentrale van Doel kan onmogelijk rond het bezoekers- en informatiecentrum, kortom het Infocenter. Hier begint elke rondleiding in de

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2010-1. Slechtvalken in Eindhoven en Veldhoven. Vogelwerkgroep De Kempen

Nieuwsbrief 2010-1. Slechtvalken in Eindhoven en Veldhoven. Vogelwerkgroep De Kempen Vogelwerkgroep De Kempen Postbus 386, 5500 AJ Veldhoven E-mail: vwgkempen@hetnet.nl Homepage: www.homepages.hetnet.nl/~vwgdekempen Gironummer: 5859111 Kamer van Koophandel: 40238962 Nieuwsbrief 2010-1

Nadere informatie

Bruine kiekendieven in 2005

Bruine kiekendieven in 2005 Bruine kiekendieven in 2005 Het goede muizenjaar 2004 kreeg in 2005 een vervolg waardoor het ook voor de bruine kiekendief een uitstekend jaar werd. Dit zien we onmiddellijk aan het aantal broedgevallen.

Nadere informatie

Werkbundel de steenuil Iedere Limburgse gemeente adopteerde

Werkbundel de steenuil Iedere Limburgse gemeente adopteerde Werkbundel de steenuil Iedere Limburgse gemeente adopteerde Welke soort werd geadopteerd door de hieronder vermelde gemeenten? een zeldzame planten- of diersoort. Tongeren Herstappe Steenuil Heers Borgloon

Nadere informatie

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk door Rikaatje 1148 woorden 25 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou De Sneeuwuil Gemaakt door: Rika van Breemen 1HVC 2017 Inleiding

Nadere informatie

Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren?

Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren? Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren? Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels deze

Nadere informatie

meeuwen in het duin meeuwen in de stad Frits van der Sluis

meeuwen in het duin meeuwen in de stad Frits van der Sluis meeuwen in het duin meeuwen in de stad Frits van der Sluis Leiden aan zee meeuwen in Nederland (1998 2000) zilvermeeuw kleine mantelmeeuw meeuwen in het Wassenaarse duin meeuwen in het Wassenaarse duin

Nadere informatie

NESTKASTENVERSLAG NVWG De GRUTTO 2017

NESTKASTENVERSLAG NVWG De GRUTTO 2017 NESTKASTENVERSLAG NVWG De GRUTTO 2017 Inleiding: Ook dit broedseizoen werden op verschillende locaties weer talrijke nestkasten op hun inhoud gecontroleerd. Binnen ons werkgebied hangen zeer veel nestkasten,

Nadere informatie

Koninklijke Belgische Ornithologische Federatie(K.B.O.F.) N.L.V.K. DE GOUDVINK LOMMEL Naam v/h werkgebied: Blekerheide Nestkasten verzamelstaat 2015

Koninklijke Belgische Ornithologische Federatie(K.B.O.F.) N.L.V.K. DE GOUDVINK LOMMEL Naam v/h werkgebied: Blekerheide Nestkasten verzamelstaat 2015 Koninklijke Belgische Ornithologische Federatie(K.B.O.F.) N.L.V.K. DE GOUDVINK LOMMEL Naam v/h werkgebied: Blekerheide Nestkasten verzamelstaat 2015 controle controle controle controle controle naam vogel

Nadere informatie

De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula)

De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula) De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula) De Witgesterde Blauwborst Beknopte beschrijving De blauwborst is een vogel die voorkomt in Europa, Azië, west-alaska en noord Amerika. De man heeft

Nadere informatie

Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG TE VOORHOUT

Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG TE VOORHOUT Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG 75-77 TE VOORHOUT Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG 75-77 TE VOORHOUT rapportnr. 2017.2529

Nadere informatie

30 Jaar! 2010 JAARVERSLAG IT EIBERTSHIEM

30 Jaar! 2010 JAARVERSLAG IT EIBERTSHIEM 30 Jaar! 2010 JAARVERSLAG IT EIBERTSHIEM H.Folkertsma Juni 2011 Feest & genieten. In het afgelopen verslagjaar vierden we ons dertigjarig jubileum en dat jaar stond in het teken van genieten. Want het

Nadere informatie

De glorieuze comeback van de slechtvalk

De glorieuze comeback van de slechtvalk De glorieuze comeback van de slechtvalk De glorieuze comeback van de slechtvalk Kroniek van een bewogen leven Eind jaren 60. De Belgische dynastie van de slechtvalk sterft uit. Niet één nest raakt nog

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

Roofvogels op Voorne-Putten

Roofvogels op Voorne-Putten Roofvogels op Voorne-Putten Roofvogels Met roofvogels worden meestal twee, niet aan elkaar verwante orden van vogels bedoeld: de Accipitriformes en de Falconiformes. Roofvogels zijn niet de enige vogels

Nadere informatie

In het hieronder staande overzicht worden de resultaten weergegeven, van 2013 en 2014. Jongen uitgevlogen totaal

In het hieronder staande overzicht worden de resultaten weergegeven, van 2013 en 2014. Jongen uitgevlogen totaal NESTKASTENVERSLAG 2014 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO Inleiding: Ook dit broedseizoen werden op verschillende locaties weer talrijke en op hun inhoud gecontroleerd. Door een combinatie van factoren

Nadere informatie

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. 24, 33 & 40 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior.

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. 24, 33 & 40 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior. groep /6 Rekenen met eieren, & 0 kerndoel Instructie & Introductie Het proces van ei tot zelfstandige, volwassen vogel is heel anders dan het volwassen worden van mensen; het gaat veel sneller. Het broedseizoen

Nadere informatie

Roofvogels. Algemeen. Wat is een roofvogel? Jacht

Roofvogels. Algemeen. Wat is een roofvogel? Jacht Roofvogels Algemeen Wat is een roofvogel? Niet alle vogels die wel eens een andere vogel of een muis vangen zijn echte roofvogels. Ook zijn er vogels met een haaksnavel, die toch geen roofvogels zijn :

Nadere informatie

Het broedsucces van de Huismus in Leek en Lettelbert

Het broedsucces van de Huismus in Leek en Lettelbert Het broedsucces van de Huismus in Leek en Lettelbert René Oosterhuis De Huismus Passer domesticus is in de afgelopen decennia in aantal achteruit gegaan in Nederland. Ten opzichte van 1990 is de populatie

Nadere informatie

Jaarverslag Bijeneters 2017

Jaarverslag Bijeneters 2017 Jaarverslag Bijeneters 2017 Dit voorjaar werd er weer hoopvol in Nederland uitgekeken naar de bijeneters. Het aantal meldingen van waarnemingen bleef in vergelijking met de voorgaande jaren wat achter.

Nadere informatie

(nestkastproject) Koningshof

(nestkastproject) Koningshof (nestkastproject) Koningshof 8 Verslag van de nestkastencontroles op Koningshof in 2007 Jan Wouters Ook in 2007 hebben we de nestkasten op Koningshof weer bijgehouden. Het was dit jaar het dertigste jaar

Nadere informatie

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 7-8. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 7-8. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal Van ei tot vogel Rekenen met eieren Inhoud in het kort Leerlingen gebruiken een tabel met gegevens over de broedperiode van vogels (broedduur, verzorging van jongen, enz.). Ze maken zelf een diagram, berekenen

Nadere informatie

KORT VERSLAG MONITORINGRESULTATEN GIERZWALUWNESTKASTEN

KORT VERSLAG MONITORINGRESULTATEN GIERZWALUWNESTKASTEN KORT VERSLAG MONITORINGRESULTATEN GIERZWALUWNESTKASTEN 2016 in de Utrechtse wijk Voordorp Januari 2017 Tieneke de Groot tienekedegr@gmail.com 1. INLEIDING 1.1 Achtergrond nestkastenproject Het is al weer

Nadere informatie

Eerste broedgeval Slechtvalk. Inleiding. jaarlijks in toenemende mate aan getroffen. (Van Geneijgen, 1999). De meeste vogels komen aan in

Eerste broedgeval Slechtvalk. Inleiding. jaarlijks in toenemende mate aan getroffen. (Van Geneijgen, 1999). De meeste vogels komen aan in Eerste broedgeval Slechtvalk voor ZuidKennemerland Erik Wokke & Paul J. Marcus Inleiding De Slechtvalk wordt in ZuidKennemerlanden in de Haarlemmermeer jaarlijks in toenemende mate aan getroffen. Het betreft

Nadere informatie

Verslag 2016 Uilenwerkgroep Zutphen de Oelenwappers

Verslag 2016 Uilenwerkgroep Zutphen de Oelenwappers Verslag 2016 Uilenwerkgroep Zutphen de Oelenwappers Het broedseizoen verliep na een aarzelend begin goed. Steenuil en vooral kerkuil hebben voor een mooi nageslacht gezorgd. Bij de torenvalk viel het broedresultaat

Nadere informatie

!!!!"### " $% + " $% -""!. /"0%. + %"" 1 "" 3 '$ + * + + * +1 5*!! 1"! '!' 5%!.* " " "!.%%"!%%!-8! " $% *8! %! 9: $% !$!!

!!!!###  $% +  $% -!. /0%. + % 1  3 '$ + * + + * +1 5*!! 1! '!' 5%!.*   !.%%!%%!-8!  $% *8! %! 9: $% !$!! 1 !!!!"### #$% $% &'() " $% %""*$ +, " $% %""* -""!. /"0%.!*% + %"" 1 "" 2 3 '$ + * + " $% + + * ++ 4""% +1 5*!! +2 4""*! 1"! '!' '() $""" '()6 "%##!& 4&*!7 5%!.* " " "!.%%"!%%!-8!!'() 8%!!""" %"" $% *8!

Nadere informatie

2004 De Flamingo's in het Zwillbröcker Venn

2004 De Flamingo's in het Zwillbröcker Venn 2004 De Flamingo's in het Zwillbröcker Venn De Flamingo's komen al zo'n 20 jaar in het Zwillbröcker Venn voor. De eerste jaren kwamen er maar enkele. De grootste aantallen komen er in de maanden april

Nadere informatie

Steenuilen Noordoost-Twente 2012

Steenuilen Noordoost-Twente 2012 Steenuilen Noordoost-Twente 2012 Wie in de Atlas van Nederlandse broedvogels (SOVON, 2002) kijkt naar de dichtheden van steenuilen, ziet in Twente met rood omlijnd weergegeven in onderstaande figuur -

Nadere informatie

Jaarverslag 2018, Kerk- en Steenuilenwerkgroep NH, regio 9

Jaarverslag 2018, Kerk- en Steenuilenwerkgroep NH, regio 9 Jaarverslag 2018, Kerk- en Steenuilenwerkgroep NH, regio 9 Henk Eenhoorn Het broedseizoen 2018 kwam voor de Kerkuilen laat op gang, maar toen de gang er eenmaal inzat, bleek dat we in het algemeen een

Nadere informatie

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. 24, 33 & 40 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior.

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. 24, 33 & 40 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior. Rekenen met eieren, & 0 kerndoel Instructie & Introductie Het proces van ei tot zelfstandige, volwassen vogel is heel anders dan het volwassen worden van mensen; het gaat veel sneller. Het broedseizoen

Nadere informatie

DE KERKUIL. Informatieboekje voor kinderen + spelletjes om te downloaden

DE KERKUIL. Informatieboekje voor kinderen + spelletjes om te downloaden DE KERKUIL Informatieboekje voor kinderen + spelletjes om te downloaden DE KERKUIL Een uitgave van Vogelwerkgroep Walcheren. Tekst, spelletjes, foto s: Barbara Voogt. Opmaak en illustraties: Mario Aspeslagh

Nadere informatie

(uilenbescherming) De steenuil. M. Pijs. De Blauwe Klauwier jaargang 34 - nr.1 januari 2008

(uilenbescherming) De steenuil. M. Pijs. De Blauwe Klauwier jaargang 34 - nr.1 januari 2008 (uilenbescherming) M. Pijs De steenuil 18 Broedresultaten steenuil 07 Wil de Veer Nestkastenproject Het Brabants Landschap is een project opgestart om de achteruitgang van de steenuil in Noord Brabant

Nadere informatie

Uilenpresentatie E L S J O N K E R S G R O O T

Uilenpresentatie E L S J O N K E R S G R O O T Uilenpresentatie E L S J O N K E R S G R O O T Uilen, waarom? Omdat ik een aantal keren bij een ringsessie van kerkuilen ben geweest,ben ik geïnteresseerd geraakt in uilen, met name de Kerkuil en de Steenuil.

Nadere informatie

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum)

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Na een aantal jaren met zaadeters te hebben gekweekt heb ik toch weer besloten om spreeuwen te gaan houden. Een aantal jaren geleden heb ik ook verschillende koppels gehad

Nadere informatie

2013 wordt het jaar van de Patrijs.

2013 wordt het jaar van de Patrijs. 2013 wordt het jaar van de Patrijs. 1 Waarom? De soort kwam vroeger in grote aantallen voor in NL; er werd zelfs op gejaagd (en in sommige landen nog steeds) Bijna iedereen heeft de vogel wel eens gezien

Nadere informatie

Verdringt de Slechtvalk Falco peregrinus de Boomvalk F. subbuteo?

Verdringt de Slechtvalk Falco peregrinus de Boomvalk F. subbuteo? Verdringt de Slechtvalk Falco peregrinus de Boomvalk F. subbuteo? Henrik de Nie In Mijn roofvogels citeert Rob Bijlsma de Groninger Peter de Boer die constateert dat boomvalknesten in elektriciteitsmasten

Nadere informatie

Jaarinformatie 2016 nestkasthouders, Kerk- en Steenuilen

Jaarinformatie 2016 nestkasthouders, Kerk- en Steenuilen Jaarinformatie 2016 nestkasthouders, Kerk- en Steenuilen Henk Eenhoorn Hierbij de jaarinformatie 2016 voor de nestkasthouders van de Kerk- en Steenuilenwerkgroep Noord-Holland, regio s 8 en 9 Kerkuilen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Gierzwaluwbescherming Nederland 1

INHOUDSOPGAVE. Gierzwaluwbescherming Nederland 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding blz 2 Het tellen van vliegende gierzwaluwen blz 3 Het tellen van invlieggaten blz 4 Buurtbewoners inschakelen blz 4 Het project camera monitoring blz 5 Observatie-nestkasten blz

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Handleiding leerkracht Vogels in de klas Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les

Nadere informatie

K.N.N.V. afd. Vriezenveen

K.N.N.V. afd. Vriezenveen K.N.N.V. afd. Vriezenveen Project: Torenvalk 2017 (foto: G. Schepers) Contactadres: Johan Nipuis Westeinde 230 7671 CJ Vriezenveen Tel. 0546-565872 Verslag activiteiten en resultaten van het Torenvalkproject

Nadere informatie

Broedresultaten steenuil 2007

Broedresultaten steenuil 2007 Broedresultaten steenuil 27 Wil de Veer Broedresultaten in de Kempen in 27 Nestkastenproject Het Brabants Landschap is een project opgestart om de achteruitgang van de steenuil in Noord-Brabant aan te

Nadere informatie

Inventarisatie van Gierzwaluwen

Inventarisatie van Gierzwaluwen Inventarisatie van Gierzwaluwen 2 Van gierzwaluwen is nog veel onbekend. Het inventariseren van gierzwaluwen is belangrijk omdat daarmee kan worden vastgesteld hoe groot de populatie in Nederland is en

Nadere informatie

DE WOLF. Huilend roofdier

DE WOLF. Huilend roofdier DE WOLF Huilend roofdier De wolf heeft vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

Bouwen in Groesbeek & Gierzwaluwen

Bouwen in Groesbeek & Gierzwaluwen Bouwen in Groesbeek & Gierzwaluwen Voorwoord Op verschillende plaatsen in de gemeente Groesbeek wordt er gebouwd of gaat er gebouwd worden. Dit biedt een unieke kans om rekening te houden met de gierzwaluw,

Nadere informatie

LESBRIEF ROOFVOGELS VAN DICHTBIJ. Een uitgave van de Werkgroep Roofvogels Nederland

LESBRIEF ROOFVOGELS VAN DICHTBIJ. Een uitgave van de Werkgroep Roofvogels Nederland LESBRIEF ROOFVOGELS VAN DICHTBIJ Een uitgave van de Werkgroep Roofvogels Nederland Blauwe Kiekendief (vrouw) Colofon: Stichting Werkgroep Roofvogels Nederland (WRN) Doldersummerweg 1 7983 LD WAPSE Informatie

Nadere informatie