BETER FOTOGRAFEREN Vraag en Antwoord - Lenzen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BETER FOTOGRAFEREN Vraag en Antwoord - Lenzen"

Transcriptie

1 BETER FOTOGRAFEREN Vraag en Antwoord - Lenzen VRAAG: Ik heb een vraag en hoop dat jij hem wilt beantwoorden en mij wat wijzer wilt maken. Ik fotografeer nog niet zo lang en moet nog heel veel leren. Ik doe dit met een : Ca non EOS 400D Digital camera met daar op nog de standaard lens EF-S 18-55MM Nu werkt dat prima bij portretfotografie in mijn piepkleine studio maar als ik de dames helemaal wil fotograferen kom ik mijzelf tegen. Ik kom niet uit me t mijn brandpunt afstand zo heet dat g e- loof ik. Ik moet te veel mee fotograferen van de omgeving en dat is niet wat ik wil begrijpt u zo wat ik bedoel? Nu dacht ik dat ik toe ben aan een nieuwe lens voor mijn huidige camera om dit probleem op te lossen, Is dat goed gedacht of niet? Zo ja kunt u mij vertellen wa ar ik op moet letten bij de aanschaf ik hoop dat u wat tips voor mij heeft zodat ik mijn gespaarde centjes niet in de prullenbak gooi. ANTWOORD: Als ik je vraag goed begrijp kaart je eigenlijk twee zaken aan. 1. Het ene is dat je in een kleine studio he t m odel to ch hel e- maal in beeld wilt brengen. 2. En het tweede is dat je niet te veel van de omgeving in beeld wilt krijgen wanneer je zo n foto maakt. Het eerste kan je bereiken door iets verder van het model weg te gaan staan of d oor een kleiner br andp unt te g ebruiken. Bijvoorbeeld de 18mm die je huidige lens aa nkan. Daarmee stuit je echter wel direct op het tweede deel van je vraag. Want ga je verder weg staa n, of kies je een kleiner br an d- punt, dan heeft dat gevolgen voor het gebied dat je gaat vastleggen.

2 BRANDPUNTSAFSTAND De brand pun tsafs tand va n een ob jectief is d e afstan d in millim e- ters tussen het midden van de lens en de pl aats waar de invalle n- de lichtstralen samenkomen. Een kort brandpuntsafstand (bijvoorbeeld 18mm) zorgt voor een groothoek opn ame. Dat wil zeggen dat er een groot gebied op de foto vastgelegd wordt. 18mm 180mm Een voorbeeld daarvan is een landschap als hierboven. Met een korte brandpuntsafstand (Groothoek) zul je een heel landschap kunnen vastleggen. Wanneer de brandpuntsaftstand langer (bijvoorbeeld 180mm) is ( Tele) dan zal er slech ts ee n klei n gebied vas t- gelegd worden. Waar je bij een korte brandpuntsafstand het hele lan dschap ziet, zie je bij een lange brandpuntsafstand slechts een klein gebied uit datzelfde landschap. Dit zelfde geldt ook wanneer je in een studio fotografeert. Bij groothoek opnames (bijv. 18mm) of verder weg gaan staan van het object, zie je meer van de omgeving. De bran dpun tsafs tand heef t niet alleen inv loed op de h oevee l- heid informatie op de foto, de grootte van het zichtbare veld, maar ook op de scherptediepte van de foto. Een k orte bra ndpu ntsaf stan d ( bijvoorbeeld 18mm) geeft een gr o- tere scherptediepte dan bij een lange brandpuntsafstand van 300mm.

3 Een diafragma van bijvoo rbeeld f/ 5.6 geef t dus o p ee n bran d- puntsafstand van 18mm meer scherptediepte dan op 300mm. Wanneer je een foto maakt op 18mm zal zowel het onderwerp als de achtergrond scherp lijken. Bij een langere brandpuntsafstand zal het onde rwerp s cherp zijn, maar de a chtergron d v ager wo r- den. DE BRANDPUNTSAFSTAND BIJ PORTRETFOTOGRAFIE De brandpuntsafstand van een lens wordt zoals we gezien hebben weergegeven in millimeters. Bij een kleinbeeldcamera is dat voor een groothoek 28 mm, voor een gewone lens 50 mm en voor een telelens vanaf 135 mm. Een praktische zoomlens moet dus ook ongeveer dit bereik he bben, maar da t is hel aas vaak niet he t g e- val. Vaak is een gewone brandpuntsafstand aan te bevelen omdat die overeen komt met wa t o ns o og waarneem t, maar binnen een a f- stand van 1 meter krijg je daarmee vertekende gezichten (dat is een veel gemaakte fo ut). Daarom moet je v oor close - up po rtre t- ten een afstand van minimaal 1 meter aanhouden en een telelens van rond 100 mm gebruiken. Wil je grote menigten fotograferen dan gebruik je het be ste een groothoeklens. Die zijn gemakkelijk in het gebruik omdat je een grote scherptediepte hebt, wat de kans op een onscherpe foto aanzienlijk verkleint. Boven dien kan je me t een gro otb oekobje c- tief mensen om de tuin leiden. Vooral wanneer je ze niet in h et midden kader t, krijgen ze de indruk da t je i ets a nders wilt f ot o- graferen. Met een sterke telelens kan je nodige afstand tot de te fotograf e- ren personen bewaren. Een nadeel is wel dat de achtergrond als het ware tegen je onderwerp 'aanplakt'. EEN ST APJE VERDER: We hebben in feite niet alleen te maken met brandpuntsafstand, maar ook met focus afstand brandpuntsafstand (ƒ): afstand tot aan het "brandpunt" voor evenwijdige lichtstralen, focus afstand: vlak waar het reëel beeld ontstaat (en waar de sensor moet staan).

4 TELEPHOTO EN RETROFOCUS Bij telelenzen w ordt een speciale lease cons tructie gebruikt ( telephoto) waardoor men niet verplicht is te werken met extreem lange lenzensystemen. Zonder "telefoto" zou een telelens van 200mm bijna een halve meter lang m oeten zi jn! Dezelfde principe ( maar n u omgekeerd) w ordt trouwen s toeg e- past bij extreme groothoeklenzen, omdat anders de lenzen veel te dicht tegen de sensor zouden moeten gepl aatst worden. INVLOED VAN DE SENSORAFMETING Met alleen het gegeven van een bra ndpu ntsafstan d van bijvoo r- beeld 50mm kan je niet zeggen hoe het beeld (gezichtshoek) er uit zal zien. Di t hangt namelijk ook af van de sensor. In een comp act toes tel ( met een kleine sen sor) geef t ee n b randpuntsafstand van 50mm een tele beeld, bij een grootbeeldcamera (met een gevoelige plaat van bijvoorbeeld 6 6cm) geeft een lens van 50mm een groothoek beeld. Omdat de mees te f ototoe stellen met he t f o rmaat 24* 3 6mm we r- ken, w ordt er vaak "omgerekend" naar dit f ormaat om z o verg e- lijkingen te kunnen maken. Een zakcamera met een kleine sensor (som s wel 4 maal kleiner dan een full size sensor) zou een lens met een brandpunt van mm kunnen hebben. Omgerekend komt dit dan overeen met een lens van mm op een toestel. Deze omgerekende waarden staan bij sommige toestellen op de zoom-ring, in plaats van echte optische waarden (waarmee je g een vergelijkingspunt hebt). De cropfactor van de Canon EOS 400D van de vraagsteller is 1.6

5 In het bovenstaande voorbeeld zie je wat de professionele 5D camera vastlegt ten opzichte van een camera uit de 300 of 20 s e- rie. De Canon EOS 5 D is een zogenaamde F ull F rame ( FF) digitale reflex, wa t inho udt dat de afmetingen van d e beeldsens or ( nag e- noeg) identiek zijn aan de kleinbeeld film, te weten 36x24 mm. Dit oppervlak is het uitgangspunt. Het buitenste kader geeft aan wat we op de foto krijgen wanneer we de opname maken met een bepaalde lens. Welke lens is niet relevant. Vervolgens bevestigen we die zelfde lens op een Canon EOS 20D. Dit is een digitale reflex met een sensor van 22,5x15 mm. Deze is een s tuk kleiner en registreer t d us een kleiner gedeelte van het beeld. Dit is aangegeven met het bi nnenste kader. Conclusie: Met een camera met een kleinere sensor krijgen we dus minder in beeld t.o.v. een camera met een F ull Frame sensor bij het gebruik van de zel fde lens. Minder in beeld krijgen betekent dus een stuk verder i n- zoomen. Dus een lens van 200 mm in kleinbeeld (Full Frame) wordt een 320 mm lens op een digitale reflex met een sensor van 22,5x15 mm. Hoe komen we nou aan die 320mm? Welnu, tussen de 2 sensoren zit een factor 1,6: 36 / 22,5 = 1,6 1,6 x 200mm = 320mm Let op: Omdat de EF-S lenzen afgestemd zijn op camera s ui t de 300 en 20-serie zijn deze niet te gebruiken op een full frame camera. Plaats je zo n lens op een Full Frame camera, dan geeft dit een ernstige vignetering op de foto. INVLOED VAN DE AFSTAND (FOCUS BREATHING) De brandpuntsafstand wordt altijd vermeld voor een onderwerp op oneindig. Als er wordt scherp gesteld op een onderwerp dat dichter bij staa t, dan kan de brand pun tsafs tand ( en d us de op e- ningshoek) veranderen.

6 Bij voorbeeld de Nikon mm f2. 8-GB AF-S ED VR II heeft een brandpuntsafstand van 200mm v oor onderwerpen op oneindig. Op 1.4m (de kor tste afstand waarop scherpgesteld kan worden), is de brandpuntsafstand gereduceerd tot 128mm. Dit is het geval bij de meeste lenzen, maar in dit geval is het fenomeen duidelijk merkbaar. Ook de bekende lenzen (in al hun gedaantes) hebben last van di t fenomeen. Enkel cinematografische lenzen zijn volledig gecompenseerd. OPENINGSHOEK (GEZICHTSHOEK) In plaats van te we rke n met b randp untsafs tanden ( die omgerekend moeten worden rekening houdend met de sensorgrootte om een "equivalente brand pun tsafs tand" te ver krijgen) zou men beter de openingshoek kunnen gebruiken. Een normale lens met een brandpunt equivalent van 50mm heeft een openingshoek van 45. Een lens met een openingshoek van 90 heef t een brede kijk o p de wereld en wordt daar om gro othoeklens genoemd. Door de openingshoeken met elkaar te vergelijken kan je een idee krijgen van het soort beeld dat de lens zal produceren, zonder de brandpuntsafstand en de sensorgrootte te kennen. Het probleem is echte r da t men zo gewo on is te werken met de b randp unts a f- stand (vroeger bestond er eigenlijk maar één formaat, namelijk het 24 36mm filmformaat) dat de mijns inzi ens juistere weergave d.m.v. de openingshoek misschien wel no oit in gebr uikt zal worden. GEZICHTSVELD Het gezichtsveld dat op de foto zichtbaar gaat zijn heft dus ene r- zijds te maken met de brandpunts afstand en anderzijds met de grootte van de sensor.

7 Bij een bran dpun tsafs tand van 50m m en een afsta nd van 3, 5 meter tot het onderwerp is het gezi chtsveld v oor de verschillende camera s Sensorafmetingen Langste zijde Korste zijde Diagonaal Full size (36 24mm) Canon 1.3 ( mm) Nikon 1.5 ( mm) Canon 1.6 ( mm) Olympus 2.0 ( mm) 2m 52cm 1m 68cm 3m 3cm 1m 97cm 1m 31cm 2m 36cm 1m 65cm 1m 11cm 1m 99cm 1m 55cm 1m 4cm 1m 87cm 1m 26cm 0m 95cm 1m 58cm Het Olympus Four Thirds formaat gebruikt een sensor dat meer vierkantig i s ( letterlijk: 4/ 3) zoals bij de me este compacttoeste l- len. Four thirds ( van een in ch) is o ok de afm eting van de compl e- te sensor. Reflextoestellen blijven de klassieke beeld verhouding ( 3/ 2) g e- bruiken. Opgelet: Bij de meeste spiegelreflex camera s geeft de optische zoeker niet het exacte beeld weer zoals het opgenomen zal worden. Op de uiteindelijke foto zal ong eveer 5 tot 10% méér zichtbaar zijn. WAT HOUDT DI T ALLES NU IN? Dat je op 3,5 meter afstand met een reflextoestel met een full size sensor en een 50mm lens, (de professi onele toestellen) een basketbalspeler ( m) full b ody k unt fo tograferen in por tre t- mode en kinderen (1.68m) in landscape. Met een Nikon zo u het miss chien lukken o m een volwassen pe r- soon diagonaal in beeld te brengen (1.99m) en met e en Olympus kan je enkel kinderen full body fotograferen.

8 Natuurlijk kan je op een andere brandpuntsafstand die personen wel goed in beeld k rijgen. Daar om hier onde r nog even ee n ove r- zichtje van het gezichtsveld bij een brandpuntsafstand van 18mm, wederom op een afstand van 3,5 meter. Sensorafmetingen Langste zijde Korste zijde Diagonaal Full size (36 24mm) Canon 1.3 ( mm) Nikon 1.5 ( mm) Canon 1.6 ( mm) Olympus 2.0 ( mm) 7m 0cm 4m 67cm 8m 41cm 5m 46cm 3m 64cm 6m 56cm 4m 59cm 3m 7cm 5m 52cm 4m 32cm 2m 88cm 5m 19cm 3m 50cm 2m 63cm 4m 38cm ZOOMLENS OF EEN VASTE BRANDPUNTSAFSTAND? Stel dat je na dit gelezen te hebben besluit dat je met dichterbij of verder weg gaan staan geen oplossing hebt en toch een len s wilt kopen. Wat kies je dan? Een zoomlens of een lens met een vaste brandpuntsafstand?

9 Op internetfora zijn lenzen keer op keer de aanleiding tot felle discussies, waarin mensen behoorlijk vasthoudend worden in welke lenzen ze wel of niet gebruiken. Een actuele discussie is die over lenzen met vaste brandpuntsafstand versus zoomlenzen. Er zijn mensen die blijven volhouden dat lenzen met vaste bran d- puntsafstand (lenzen die niet zoomen; ze hebben een bepaalde afstand en dat is het) duidelijk scherper zijn dan zoomlenzen. Ik weet zeker dat dit ooit absoluut het geval was. Zoomlenzen waren gewoon van mindere kwaliteit en l enzen met een vast brandpuntsafstand leverden een scherper beeld. En meestal kon je ook nog eens dichterbij scherpstellen. Di t laatste is overigens nog steeds zo. Ik vind echter dat dit niet meer geldt voor de moderne kwaliteitszoomlenzen. (Niet zomaar een zoomlens, maar een van hoge kw a- liteit, zoals een f/2.8.) Volgens mij zijn er maar een paar fotografen die zo met het blote oog zien of een foto met een zoomlens of m et een lens met vaste brandpuntsafstand is gemaakt. Maar da t neemt niet weg da t er ein deloz e discussies over b e- staan. Degene n die wel geloven da t er een groot vers chil is worden vas t woedend als ze dit lezen. Maar ik heb fab rikanten ge - sproken die beide lenzen maken en ze hebben me onomwonden gezegd dat er bij moderne kwaliteitszoomlenzen geen zichtbaar verschil in scherpte is tussen zoomlenzen en lenzen m et vaste brandpuntsafstand. Zelf heb ik op dit moment nog maar een lens met een vast brandpuntsafstand. Toegegeven... Hij maakt erg scherpe foto s, maar dat geld ook voor mijn andere zoomlenzen.

Brandpunten en cropfactor

Brandpunten en cropfactor Inleiding Iedereen die de overstap van kleinbeeldfilm naar digitaal maakt, zal er vroeg of laat eens mee geconfronteerd worden: onze geliefde brandpunten zijn niet meer zoals ze altijd geweest zijn. De

Nadere informatie

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen.

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Hallo en wederom welkom bij mijn zesde blog. Deze keer wil ik het graag hebben over verschillende lenzen en hun toepassing. Ik krijg vaak de vraag: welke

Nadere informatie

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Fotografie Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Leren kijken (juiste informatie vastleggen) Technieken beheersen (camera + belichting) (Bewerken van foto s met Photoshop)

Nadere informatie

BETER FOTOGRAFEREN MLU Mirror Lock-Up

BETER FOTOGRAFEREN MLU Mirror Lock-Up BETER FOTOGRAFEREN MLU Mirror Lock-Up DE SPIEGEL VAN TE VOREN OPKLAPPEN... JA OF NEE? De test s die g edaan zijn werden g edaan vanaf statief en het o n- derwerp wa s een vel papier met tek st, zo dat

Nadere informatie

Scherptediepte. Inleiding

Scherptediepte. Inleiding Inleiding In ieder objectief vinden we een diafragma. Het diafragma bestaat uit een aantal lamellen, die tesamen openingen met verschillende diameters kunnen vormen. Doordat het diafragma deze verschillende

Nadere informatie

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie de basiskennis! Waarom? Analoog of digitaal blijft gelijk! Basiskennis is onontbeerlijk! Beter inzicht in wat

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

Digitale fotografie onder water

Digitale fotografie onder water Digitale fotografie onder water Digitale fotografie wordt meer en meer bereikbaar voor de gewone duiker (Jan-met-de- Cap). Dit komt omdat veel camera merken goed geprijsde onderwaterhuizen leveren voor

Nadere informatie

Wat zijn tussenringen?

Wat zijn tussenringen? Wat zijn tussenringen? Om onderwerpen van heel dichtbij te kunnen fotograferen, kun je diep in de buidel tasten en een speciaal macro-objectief aanschaffen. Wat als ik je zeg dat er ook een goedkopere

Nadere informatie

Lenzen. Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel?

Lenzen. Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel? Lenzen Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel? Soorten lenzen Zoom lenzen (b.v. 24-70mm) Superzooooom lenzen (b.v. 18-300mm) Vast lenzen (b.v. 50mm) Soorten lenzen Macro lenzen (b.v. 100mm) (Super)

Nadere informatie

Gebruik hyperfocale afstand

Gebruik hyperfocale afstand Gebruik hyperfocale afstand Hyperfocale afstand wordt veel gebruikt door landschapsfotografen. Het gaat over een scherpstelafstand waarbij een zo groot mogelijke scherptediepte behaald wordt. De scherpstelafstand

Nadere informatie

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 Inleiding Een aantal factoren speelt een rol bij het maken van een goede foto. In de eerste plaats het onderwerp en dan vooral de manier waarop het onderwerp is ingekaderd.

Nadere informatie

Telelens of zoom. Een telelens is een lens met een beperkte beeldhoek Hierdoor worden verder weg gelegen objecten op groter weergegeven.

Telelens of zoom. Een telelens is een lens met een beperkte beeldhoek Hierdoor worden verder weg gelegen objecten op groter weergegeven. Telelens of zoom Een telelens is een lens met een beperkte beeldhoek Hierdoor worden verder weg gelegen objecten op groter weergegeven. Als het objectief zou bestaan uit één enkele lens met een brandpuntsafstand

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte.

Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte. Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte. Lezing door Hannes Voor CGC Fotoclub 22 november 2018 Inleiding Iedere fotograaf wordt vroeg of laat geconfronteerd met onscherpte. Onscherpte kan functioneel

Nadere informatie

7 stappen naar een onscherpe achtergrond

7 stappen naar een onscherpe achtergrond 7 stappen naar een onscherpe achtergrond Door gebruik te maken van een onscherpe achtergrond kun je de aandacht in je beeld volledig op het onderwerp leggen. Het is een veel gebruikte methode onder fotografen

Nadere informatie

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf Handige gidsjes Deel 1 Als je net begint te fotograferen en je hebt net je eerste digitale spiegel reflex camera gekocht begint er een nieuwe reis voor je. Een reis op een pad dat al veel betreden is en

Nadere informatie

Close-up Techniek avond. Filmen met fotocamera

Close-up Techniek avond. Filmen met fotocamera Close-up Techniek avond Filmen met fotocamera Beelden van toen 35 mm kleinbeeld film 8 mm film Geschiedenis Camcorder 1995 Digitale video band 1983 Analoge Videoband 2000 Flash memory Traditioneel Alternatieve

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

M A C R O fotografie

M A C R O fotografie Macrofotografie M A C R O fotografie wat is macrofotografie welke lens sluitertijd diafragma en bokeh scherpte/diepte verlichting A F S P R AA K negatief = beeldsensor = full frame full frame (ff) = 24

Nadere informatie

SCHERPTE? Scherpte in de fotografie en wat het doet in je foto?

SCHERPTE? Scherpte in de fotografie en wat het doet in je foto? SCHERPTE? Scherpte in de fotografie en wat het doet in je foto? HET GEBRUIK VAN SCHERPTE OF JUIST ONSCHERPTE Scherpte in het algemeen benadrukt iets Onscherpte laat iets in de achtergrond of voorgrond

Nadere informatie

thema sport Sportfotografie Hoe doe

thema sport Sportfotografie Hoe doe thema sport Sportfotografie Hoe doe 1 Sportfotografie is een vorm van fotografie die niet door zo heel veel amateurfotografen wordt beoefend. En dat is jammer, want het is erg leuk om te doen. Heeft u

Nadere informatie

Les 2. Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 2. Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd. Basiscursus Digitale Fotografie Les 2 Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Bonus Les 9. Focus + Scherptediepte + Diafragma

Nadere informatie

SCHERPSTELLEN DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK HOOFDSTUK 3

SCHERPSTELLEN DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK HOOFDSTUK 3 3 SCHERPSTELLEN HOOFDSTUK 3 DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK Dit is hoofdstuk 3 van het boek waarin de volledige workflow voor de digitaal werkende fotograaf wordt behandeld. Wanneer u op de hoogte

Nadere informatie

Alles over de cropfactor

Alles over de cropfactor Alles over de cropfactor De cropfactor is een term die aangeeft dat een sensor kleiner is dan het daadwerkelijke equivalent van een 35mm kleinbeeldfilm. Vroeger werkten ze niet met geavanceerde digitale

Nadere informatie

Objectieven voor digitaal

Objectieven voor digitaal Inleiding Enige tijd geleden waren de prijzen van de digitale reflexcamera s dusdanig hoog, dat ze alleen door professionals of hobbyisten met een dikke portefeulle aangeschaft konden worden. De (serieuzere)

Nadere informatie

Digitale fotografie, enkele stellingen ontzenuwd.

Digitale fotografie, enkele stellingen ontzenuwd. Digitale fotografie, enkele stellingen ontzenuwd. Hans van Esdonk versie 2009-02-16#1 methodes om een onscherpe opname te maken... verkeerd scherpstellen bewegen tijdens de opname vieze lens verkeerde

Nadere informatie

1: Definities en onderwerpen 1 Introductie 2 Definities 2 Onderwerpen 12

1: Definities en onderwerpen 1 Introductie 2 Definities 2 Onderwerpen 12 Inhoud 1: Definities en onderwerpen 1 Introductie 2 Definities 2 Onderwerpen 12 2: Gereedschap 21 Introductie 22 Camera 22 Lenzen 29 Belichting 39 Accessoires 45 Samenvatting 55 3: Instellingen 57 Introductie

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

SENSOR op stof en vlekken controleren

SENSOR op stof en vlekken controleren SENSOR op stof en vlekken controleren Camera: Jpeg. Om sneller te kunnen kijken op de computer. ISO op 100. Brandpuntsafstand 50 mm of meer. Scherpinstelling op handmatig (MF). a. Effen wit vel: Scherpstelling

Nadere informatie

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522 Het 5 stappenplan voor het gebruik van Nikon D3100 spiegelreflex camera: Bij elke camera is er een onderverdeling van hoofdonderdelen en aanvullingen. In deze handleiding wil ik in 5 stappen de basis,

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN BASIS FOTOGRAFIE In fotografie draait alles om 2 eenvoudige zaken: het beschikbare licht (dat je wil vastleggen als foto op je film of sensor) de lens die je gebruikt om dit licht te manipuleren. Bij het

Nadere informatie

Uitleg opnamens met een digitale camera

Uitleg opnamens met een digitale camera Uitleg opnamens met een digitale camera Telescopen Telescoop 152mm William Optics van volkssterrenwacht Orion. Op dit moment staat de telescoop in gesteld voor naar de zon te kijken. Aan de voorkant van

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

HET DIAFRAGMA. Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen

HET DIAFRAGMA. Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen HET DIAFRAGMA Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen Allemaal gebruiken wij het, maar toch blijkt uit regelmatig terugkerende vragen op het forum dat dit gebruiken soms iets anders is dan

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Digitale camera Voorwoord Ik doe mijn werkstuk over de digitale camera, omdat mij dat wel interessant lijkt. Verder leek het mij een onderwerp wat niemand zou kiezen en waar de meeste kinderen niet veel

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

BETER FOTOGRAFEREN. Foto's maken voor een witte achtergrond MOEILIJKER DAN HET LIJKT. 2) Gebruik handmatige belichting om alleen de achtergrond te

BETER FOTOGRAFEREN. Foto's maken voor een witte achtergrond MOEILIJKER DAN HET LIJKT. 2) Gebruik handmatige belichting om alleen de achtergrond te BETER FOTOGRAFEREN Foto's maken voor een witte achtergrond MOEILIJKER DAN HET LIJKT Als u ooit een serieuze poging heeft gedaan om mensen of dingen voor een zuiver witte achtergrond te fotograferen, dan

Nadere informatie

Architectuurfotografie. Tips

Architectuurfotografie. Tips Architectuurfotografie Tips Compositie Onderwerp zien?) Abstractie detail) Standpunt vogelperspectief) Kadering (omgeving) Lijnenspel beweging) Structuur symmetrie) Contrast(en) elementen) Lichtval en

Nadere informatie

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field)

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Eerst en vooral een kleine herhaling: Het Diafragma of Lensopening. Als je de technische specs van je lens bekijkt,

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas LES 3 - OBJECTIEF & SCHERPTE Maken van een foto Objectief Oefening Bespreken thuisopdracht Scherpte Toevoegen: vertekening groothoek Check dubbeling met les 2 over objectief

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Definities en onderwerpen

Definities en onderwerpen Definities en onderwerpen Essentiële vaardigheden: Het verschil tussen een macro-opname en een close-up. De betekenis van afbeeldingsmaatstaf. Het verband tussen vergroting en pixeldichtheid. De onderwerpen

Nadere informatie

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les Welkom bij Foto van Beloois Auteur: Frank van Beloois Bedrijf: Foto van Beloois Copyright 2015 Foto van Beloois, KvK 51968673 Alle rechten voorbehouden www.foto.vanbeloois.nl www.academy.vanbeloois.nl

Nadere informatie

Willem-Jan Hoeffnagel WORKFLOW IN NATUURFOTOGRAFIE

Willem-Jan Hoeffnagel WORKFLOW IN NATUURFOTOGRAFIE Willem-Jan Hoeffnagel WORKFLOW IN NATUURFOTOGRAFIE IS ER EIGENLIJK EEN PROBLEEM? Eigenlijk niet als Je alleen maar vakantie kiekjes maakt Hooguit 100 foto s per jaar maakt Je ze groepeert per gebeurtenis

Nadere informatie

Consequent scherpe foto's in 3 stappen

Consequent scherpe foto's in 3 stappen Consequent scherpe foto's in 3 stappen Veel fotografen worstelen ermee: hoe maak je consequent scherpe foto's bij elke fotoshoot? Ikzelf ook. Soms kreeg ik een haarscherpe, perfecte foto en soms waren

Nadere informatie

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera.

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Prijs, vorm, kleur en koopmoment. Digitale fotocamera's met verwisselbare lens t.o.v. camera's met vaste lens. Minimum aantal pixels. Lengte breedte

Nadere informatie

POWER TO YOUR NEXT STEP Benut elke kans

POWER TO YOUR NEXT STEP Benut elke kans POWER TO YOUR NEXT STEP Benut elke kans you can 2 Onze reis begint Surfs up! Bring on surf school Het voordeel van DSLR Verwissel je objectief, verander van beeld Verwisselbare objectieven stellen je in

Nadere informatie

Camerakeuze. Camera s met wisselbaar objectief: Systeemcamera zonder spiegel: door wegvallen van spiegelconstructie is body klein

Camerakeuze. Camera s met wisselbaar objectief: Systeemcamera zonder spiegel: door wegvallen van spiegelconstructie is body klein Camerakeuze Camera s met vast objectief: Gsm camera (vb iphone): altijd bij de hand, kleine sensor = slechte kwaliteit bij minder goede lichtsituaties Compact camera: klein, meer fotografische mogelijkheden

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

Scherptediepte in de praktijk

Scherptediepte in de praktijk Basiscursus Scherptediepte in de praktijk Scherptediepte is een belangrijke fotografische eigenschap, die echter maar matig begrepen wordt. Vooral voor landschapsfotografen is een goed begrip van scherptediepte

Nadere informatie

hoofdstuk 5 Lenzen (inleiding).

hoofdstuk 5 Lenzen (inleiding). hoofdstuk 5 Lenzen (inleiding). 5.1 Drie soorten lichtbundels Als lichtstralen een bundel vormen kan dat op drie manieren. 1. een evenwijdige bundel. 2. een convergerende bundel 3. een divergerende bundel.

Nadere informatie

Snelheid scherpstellen. Met of zonder beeldstabilisatie. Bereik Kleurfouten Vignettering

Snelheid scherpstellen. Met of zonder beeldstabilisatie. Bereik Kleurfouten Vignettering De Laatste les Bereik Kleurfouten Vignettering Snelheid scherpstellen Prijs Met of zonder beeldstabilisatie Canon - IS - Image Stabilisation Nikon - VR - Vibration Reduction Sony - SSS - SuperSteadyShot

Nadere informatie

Fotografietips - Vuurwerk

Fotografietips - Vuurwerk Fotografietips - Vuurwerk Jaap de Lang EXIF: ISO 200 f13 5,4sec (bulb) 1 Inleiding Vuurwerk. Met wat knallen en lichteffecten een spetterend geheel!! Op fotografietips komen regelmatig foto s van vuurwerk

Nadere informatie

L i mb u r g s e L a n d m a r k s

L i mb u r g s e L a n d m a r k s L i mb u r g s e L a n d m a r k s P r o g r a m m a I n v e s t e r e n i n S t ed e n e n D o r p e n, l i j n 2 ; D e L i m b u r g s e I d e n t i t e i t v e r s i e 1. 0 D o c u m e n t h i s t o

Nadere informatie

BETER FOTO'S MAKEN tips voor beginnende fotografen

BETER FOTO'S MAKEN tips voor beginnende fotografen BETER FOTO'S MAKEN tips voor beginnende fotografen AUTOMATISCH? Stel je een toestel in op automatisch dan is in principe de belichting, scherpstelling enz. altijd juist. Dus, camera op automatisch, richten

Nadere informatie

Zoom - optisch & digitaal

Zoom - optisch & digitaal Inleiding Nog steeds erg in je nopjes met je vorig jaar aangeschafte digitale camera met een heus 4-voudig zoomobjectief? Of begint het toch te jeuken als je foto s staat te maken, en naast je staat iemand

Nadere informatie

16 Tips voor betere vakantiefoto's

16 Tips voor betere vakantiefoto's 16 Tips voor betere vakantiefoto's Het lukt je niet om dat ene moment goed vast te leggen, je krijgt de sfeer niet te pakken. De foto's zijn niet scherp of flets, je kind staat steeds met de ogen dicht

Nadere informatie

Ontdek De Basis Van De Betere Foto. Door Peter van Veen

Ontdek De Basis Van De Betere Foto. Door Peter van Veen Ontdek De Basis Van De Betere Foto Door Peter van Veen Hoi en welkom. Mijn naam is Peter van Veen, van Moor Fotografie! Allereerst wil ik je bedanken voor de aanschaf van dit rapport. Door middel van dit

Nadere informatie

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER I AM YOUR FINDER I AM VISUAL PERFECTION Met Nikon 1-systeemcamera s kunt u de snelheid van het leven prachtig vastleggen. Nikon 1-systeemcamera s bieden uitzonderlijk snelle prestaties, een indrukwekkende

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-06-01 Scherptediepte Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Scherptediepte is een creatief hulpmiddel om je eigen visie op de werkelijkheid te laten zien. Door

Nadere informatie

Bepaling toezichtvorm gemeente Simpelveld

Bepaling toezichtvorm gemeente Simpelveld Bepaling toezichtvorm 2008-2011 gemeente Simpelveld F i n a n c i e e l v e r d i e p i n g s o n d e r z o e k P r o v i n c i e L i m b u r g, j u n i 2 0 0 8 V e r d i e p i n g s o n d e r z o e k

Nadere informatie

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan Uitgebreid naslagwerk bij Fotografie Workshop door Boukje Canaan Inzoomen/dichtbij halen Weinig mensen realiseren zich dat ze met een zoom een prachtig instrument in handen hebben voor het maken van portretten.

Nadere informatie

Focus Stacking in Photoshop CC

Focus Stacking in Photoshop CC Focus Stacking in Photoshop CC Focus stacking, sorry er is geen fatsoenlijke Nederlandse term, is het stapelen van verschillende foto's en die omzetten tot één foto waarop veel meer scherp is. Bij iedere

Nadere informatie

Minicursus Digitale fotografie

Minicursus Digitale fotografie Minicursus Digitale fotografie De zomer is in aantocht: de periode waarin je digitale camera overuren draait. Omdat niet iedereen weet wat je allemaal kunt met een digitale camera, geeft het NTI je deze

Nadere informatie

VAK ANTIEGELD WEKEN BESTE PRIJS! BESTE SERVICE! SONY A 68. www.ringfoto.nl 899.PRIJSKNALLER PROFITEER TIJDENS DE

VAK ANTIEGELD WEKEN BESTE PRIJS! BESTE SERVICE! SONY A 68. www.ringfoto.nl 899.PRIJSKNALLER PROFITEER TIJDENS DE BESTE PRIJS! BESTE SERVICE! PROFITEER TIJDENS DE SONY A 68 INCLUSIEF TAMRON 18-270 DI II PZD MEGAZOOM VAK ANTIEGELD WEKEN 79 autofocuspunten 4D focus met fasedetectie 8 beelden per seconde met automatische

Nadere informatie

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde Inleiding Het woord fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Vertaald naar de camera betekent dit, dat we een bepaald moment vastleggen op een sensor. *) We drukken op een knopje en de foto

Nadere informatie

Driedimensionaal. LOREO 3D macro lens contra DEWIJS 3D macro lens

Driedimensionaal. LOREO 3D macro lens contra DEWIJS 3D macro lens 16 Driedimensionaal LOREO 3D macro lens contra DEWIJS 3D macro lens Het doosje arriveerde, het doosje ging open en daar was hij dan! De LOREO 3D macro lens. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen;

Nadere informatie

NIEUW! Twee unieke Lensbaby objectieven: de Lensbaby Sol 45 én Sol 22

NIEUW! Twee unieke Lensbaby objectieven: de Lensbaby Sol 45 én Sol 22 ! PERSBERICHT NIEUW! Twee unieke Lensbaby objectieven: de Lensbaby Sol 45 én Sol 22 Nieuw-Vennep, 7 augustus 2018: Transcontinenta BV, distributeur van Lensbaby in de Benelux, introduceert twee nieuwe

Nadere informatie

STOF OP DE SENSOR WAT NU.

STOF OP DE SENSOR WAT NU. STOF OP DE SENSOR WAT NU. SAMENVATTING AANLEIDING - INLEIDING HOE KOMT STOF OP DE SENSOR TIPS HOE KAN IK STOF OP DE SENSOR CONSTATEREN HOE KRIJG IK HET STOF ERAF REINIGINGSMETHODEN CONCLUSIES KINDERDIJK

Nadere informatie

H O E D U U R I S L I M B U R G?

H O E D U U R I S L I M B U R G? H O E D U U R I S L I M B U R G? N AD E R E I N F O R M A T I E S T A T E N C O M M I S S I E S OV E R O N D E R AN D E R E A F V A L S T O F F E N H E F F I N G E N I N L I M B U R G 1 6 a u g u s t u

Nadere informatie

Scherpte in de fotografie

Scherpte in de fotografie Scherpte in de fotografie Uitleg clubavond 6 September 2012 Herman Boom Waar gaat deze presentatie over? Wat is scherpte Wel Hoe mensen scherpte ervaren Wat beinvloedt scherpte - een beetje begrip Een

Nadere informatie

hoofdstuk 5 Lenzen (inleiding).

hoofdstuk 5 Lenzen (inleiding). hoofdstuk 5 Lenzen (inleiding). 5.1 Drie soorten lichtbundels Als lichtstralen een bundel vormen kan dat op drie manieren. 1. een evenwijdige bundel. 2. een convergerende bundel 3. een divergerende bundel.

Nadere informatie

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud Welkom op de avond Basistechniek camera Gerrit Valkenwoud 1 Basistechniek camera Nodig om je te onderscheiden van de kiekjesmaker Geeft beter voorspelbare foto s Alleen te leren door veel te doen Lees

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl Focusstacking Deze keer een blogje over hoe focusstacking uit te voeren. De techniek is niet zo moeilijk t'is alleen een beetje meer werk dan een foto maken. Waar

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein Natuurfotografie Kijken, zien en dán pas fotograferen Luc Hoogenstein Wat is een natuurfotograaf? Een natuurfotograaf is iemand die natuur fotografeert, met respect voor de natuur. Hoe doe je dat? Begrijp

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Inhoud Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2 Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Hoofdstuk 2: Leren kijken 14 Alles in één kleur 15 Letters fotograferen

Nadere informatie

Cursus Fotograferen met je spiegelreflexcamera

Cursus Fotograferen met je spiegelreflexcamera 1 Cursus Fotograferen met je spiegelreflexcamera Door Fotowerkplaats Tekst, vormgeving en foto's: Mariska Hanegraaf www.fotowerkplaats.com & www.11afotografie.nl 2015 Fotowerkplaats Mariska Hanegraaf (www.fotowerkplaats.com)

Nadere informatie

Bepaling toezichtvorm gemeente Stein

Bepaling toezichtvorm gemeente Stein Bepaling toezichtvorm 2008-2011 gemeente Stein F i n a n c i e e l v e r d i e p i n g s o n d e r z o e k P r o v i n c i e L i m b u r g, juni 2 0 0 8 V e r d i e p i n g s o n d e r z o e k S t e i

Nadere informatie

Digitale fotografie. 7 juni 2010. Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans

Digitale fotografie. 7 juni 2010. Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans Digitale fotografie 7 juni 2010 Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans Zoek het niet te ver! Digitale fotografie Je moet niets noteren (maar je mag het wel). Stuur een mail naar: bosmans.luc@skynet.be en

Nadere informatie

De apparatuur die je nodig hebt

De apparatuur die je nodig hebt Dichterbij met macro Met close-up- of macrofotografie gaat er een compleet nieuwe wereld open voor jou en je EOS. Alledaagse objecten veranderen voor het oog van je camera in fascinerende onderwerpen.

Nadere informatie

H a n d l e i d i n g d o e l m a t i g h e i d s t o e t s M W W +

H a n d l e i d i n g d o e l m a t i g h e i d s t o e t s M W W + H a n d l e i d i n g d o e l m a t i g h e i d s t o e t s M W W + D o e l m a t i g h e i d s t o e t s v o o r g e b i e d e n w a a r v o o r g e e n b o d e m b e h e e r p l a n i s v a s t g e s

Nadere informatie

Fotograferen in de Berry

Fotograferen in de Berry Fotocursus op camping le Bonhomme met dank aan de HCC versie feb 2008 Deel 1 blad 1 Inleiding Iedereen schiet weleens een plaatje, maar het resultaat is niet altijd zoals verwacht. De foto is onscherp,

Nadere informatie

Checklist Weersverwachting en zonnestand Openingstijden Routebeschrijving en lokale omstandigheden Samenvatting Conclusie 1. Definities 2.

Checklist Weersverwachting en zonnestand Openingstijden Routebeschrijving en lokale omstandigheden Samenvatting Conclusie 1. Definities 2. Inhoud Registreer dit e-book! Volg ons op de sociale media 1. Definities Introductie Definities Samenvatting 2. Macro-thema s Introductie Onderwerpen Samenvatting 3. Gereedschap Introductie Camera Lenzen

Nadere informatie

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S Meerdere wegen naar BETERE FOTO S (zonder meer apparatuur te kopen) 2013 Wim Stolwerk Mirror Image Photography, Vinkeveen Geinspireerdop publicaties van Craft& Vision Gespecialiseerde Canadese uitgeverij

Nadere informatie

Digitale Fotografie. 11 oktober 2005 - Door Jeff Ceuppens

Digitale Fotografie. 11 oktober 2005 - Door Jeff Ceuppens Digitale Fotografie 11 oktober 2005 - Door Jeff Ceuppens Welkom aan alle digitale fotografen Het doel van deze avond: Informatie over digitale fotografie GEEN one man show, maar.. Een dialoog onder geïnteresseerden

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

HAND-OUT MACRO FOTOGRAFIE

HAND-OUT MACRO FOTOGRAFIE HAND-OUT MACRO FOTOGRAFIE RvK 3-2018 DOEL HAND-OUT Macro (en close up) fotografie kent vele stijlen en technieken ieder met zijn eigen doel om een, meestal, klein onderwerp vast te leggen. Afhankelijk

Nadere informatie

Techniek. Microfotografie. Huub de Waard

Techniek. Microfotografie. Huub de Waard Techniek Microfotografie Huub de Waard Microfotografie Microfotografie is de overtreffende tak van macrofotografie. Bij vergrotingen van 1:1 spreken we van macro en is het onderwerp op de sensor net zo

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

a) Bepaal door middel van een constructie de plaats van het beeld van de scherf en bepaal daaruit hoe groot Arno de scherf door de loep ziet.

a) Bepaal door middel van een constructie de plaats van het beeld van de scherf en bepaal daaruit hoe groot Arno de scherf door de loep ziet. NATUURKUNDE KLAS 5 ROEWERK H14-05/10/2011 PROEWERK Deze toets bestaat uit 3 opgaven (totaal 31 punten). Gebruik van eigen grafische rekenmachine en BINAS is toegestaan. Veel succes! ZET EERST JE NAAM OP

Nadere informatie

De belichtingsdriehoek

De belichtingsdriehoek Workshop Dick Jeukens Leren en doen (LED) De uiteindelijke belichting op de foto van een scène, hoe donker of licht, wordt bepaald door een samenspel van het DIAFRAGMA, de SLUITERTIJD en de ISO LICHTGEVOELIGHEID.

Nadere informatie

Bepaling toezichtvorm gemeente Venray

Bepaling toezichtvorm gemeente Venray Bepaling toezichtvorm 2007-2010 gemeente Venray F i n a n c i e e l v e r d i e p i n g s o n d e r z o e k P r o v i n c i e L i m b u r g, april 2 0 0 7 V e r d i e p i n g s o n d e r z o e k V e n

Nadere informatie

Technische aspecten van de MACROFOTOGRAFIE. Presentatie voor FC Rapenland. September 2013. Door. Jos van der Hijden. met dank aan:

Technische aspecten van de MACROFOTOGRAFIE. Presentatie voor FC Rapenland. September 2013. Door. Jos van der Hijden. met dank aan: Technische aspecten van de MACROFOTOGRAFIE Presentatie voor FC Rapenland September 2013 Door met dank aan: Wikipedea, Johan van der Wielen, W.Kruyt, Rober Berdan, Ron Todd, Frank Phillips (Versie 1.1,

Nadere informatie