Samenwerkingsverbanden RSG Wolfsbos Locatie Groene Driehoek (vmbo, havo, atheneum)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenwerkingsverbanden RSG Wolfsbos Locatie Groene Driehoek (vmbo, havo, atheneum)"

Transcriptie

1 Samenwerkingsverbanden RSG Wolfsbos Locatie Groene Driehoek (vmbo, havo, atheneum) Partnerschap Betatechniek en ICT, samenwerkingsverband met de Hanzehogeschool Groningen (sinds november 2010) Deze samenwerking sluit aan op de samenwerking Universumschool en omvat een aantal gezamenlijke activiteiten met de technische en ICT-opleidingen van de Hanzehogeschool. Voorbeelden: bezoek Discoverytruck (van RuG/Hanze) aan school, ondersteuning Hanzehogeschool bij profielwerkstukken Havo/VWO-leerlingen, bezoek van onze (voor)examenleerlingen aan voorlichtingsbijeenkomsten Hanze, het verzorgen van gastlessen en workshops. De samenwerkende partijen: Samenwerkingsverband met de Hanzehogeschool Groningen. Wat zijn de opbrengsten van de samenwerking: Deze samenwerking sluit aan op- en omvat een aantal gezamenlijke activiteiten met de technische en ICT-opleidingen van de Hanzehogeschool. Verdiepingsinformatie Informatie over deze samenwerking is interessant voor: Reden voor de samenwerking Havo/VWO-leerlingen (ondersteuning Hanze bij profielwerkstukken). Examenleerlingen (bezoek aan voorlichtingsbijeenkomsten Hanze, het verzorgen van gastlessen en workshops). Hierdoor kunnen een aantal gezamenlijke activiteiten met de technische en ICT-opleidingen de Hanzehogeschool plaatsvinden. van Wat is de planning van de samenwerking? Bezoek Discoverytruck (van RuG/Hanze) aan school, ondersteuning Hanze bij profielwerkstukken H/V-leerlingen, bezoek van onze (voor)examenleerlingen aan voorlichtingsbijeenkomsten Hanze, het verzorgen van gastlessen en workshops

2 Project Kieskeurig Samenwerking met het lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool Groningen. Doel van dit project (start schooljaar 2011/2012) is om een module te ontwikkelen voor Havo- en VWO-leerlingen met problematiek in het autistisch spectrum, om hen te ondersteunen bij het kiezen voor een studie in het hoger onderwijs. Het beoogde eindresultaat zijn een werkboek voor leerlingen en een handleiding voor onderwijskundig personeel die breed in het VO gebruikt kunnen worden. Dit materiaal moet beschikbaar zijn m.i.v. het schooljaar 2013/2014. De samenwerkende partijen: Samenwerking met het lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool Groningen. Wat zijn de opbrengsten van de samenwerking: Het beoogde eindresultaat is een werkboek voor leerlingen en een handleiding voor onderwijskundig personeel die breed in het VO gebruikt kunnen worden. Verdiepingsinformatie Informatie over deze samenwerking is interessant voor: Reden voor de samenwerking Havo- en VWO-leerlingen met problematiek in het autistisch centrum. Het ontwikkelen van een module voor Havo- en VWO-leerlingen met problematiek in het autistisch spectrum, om hen te ondersteunen bij het kiezen voor een studie in het hoger onderwijs. Wat is de planning van de samenwerking? Het beoogde eindresultaat zijn een werkboek voor leerlingen en een handleiding voor onderwijskundig personeel die breed in het VO gebruikt kunnen worden. Dit materiaal moet beschikbaar zijn m.i.v. het schooljaar 2013/2014.

3 Pilot-project Professionalisering Passend Onderwijs leraren VO (van VO-raad en onderwijsbonden) Wij zijn één van de drie scholen die meedoen aan deze landelijke pilot, en het team Havobovenbouw zal daar invulling aan gaan geven. Beoogd wordt om docenten bewust te maken van de ontwikkelingen in het kader van Passend Onderwijs en de consequenties ervan. Meer specifiek gaat het om lerarengedrag inzake het voorkomen van en het omgaan met gedragsproblemen, het vergroten van het vertrouwen in eigen kunnen en het uitbreiden van het pedagogisch-didactisch handelingsrepertoire. De doelstellingen van het project zijn deels individueel (het trainen van de docent), deels gericht op het team (afspraken maken en leren van elkaar), maar daarnaast is het ook de bedoeling dat er leermateriaal voor VO-docenten beschikbaar komt. Het project start in september 2011 en loopt gedurende het schooljaar 2011/2012. De samenwerkende partijen: Locatie Groene Driehoek is één van de drie scholen die meedoen aan deze landelijke pilot, er is geen samenwerkingsverband. Wat zijn de opbrengsten van de samenwerking: Specifiek gaat het om het lerarengedrag inzake het voorkomen van en het omgaan met gedragsproblemen, het vergroten van het vertrouwen in eigen kunnen en het uitbreiden van het pedagogisch-didactisch handelingsrepertoire. Verdiepingsinformatie Informatie over deze samenwerking is interessant voor: Docenten. Leerlingen Reden voor de samenwerking Beoogd wordt om docenten bewust te maken van de ontwikkelingen in het kader van Passend Onderwijs en de consequenties ervan. Wat is de planning van de samenwerking? De doelstellingen van het project zijn deels individueel (het trainen van de docent), deels gericht op het team (afspraken maken en leren van elkaar), maar daarnaast is het ook de bedoeling dat er leermateriaal voor VO-docenten beschikbaar komt. Het project start in september 2011 en loopt gedurende het schooljaar 2011/2012.

4 Locatie Harm Smeenge en Dikkenberg (vmbo) Techniek in Hoogeveen RSG Wolfsbos, Gemeente Hoogeveen, Politiek Hoogeveen en Bedrijfsleven Levensvatbaar techniekonderwijs in Hoogeveen Basisscholen, leerlingen en ouders, samenwerkende partijen Regelmatig overleg; Gezamenlijk organiseren van projecten. Maandelijks overleg.

5 Opleiden in de school Partnerschap Opleiden in de school Noord (PON) Windesheim, RSG Wolfsbos, De Nieuwe Veste, RSG Tromp Meester, RSG Steenwijk, Stad en Esch - Erkende opleidingsschool - Uitwisseling kennis en vaardigheden vakdidactiek - Bevorderen taakdifferentiatie bij docenten - Verhogen kwaliteit docenten - Het aan de school binden van goede nieuwe docenten Docenten, studenten Windesheim, samenwerkende partijen Netwerkbijeenkomsten, uitwisseling documenten, gezamenlijk opleiden stagiaires, scholing. Maandelijks bijeenkomsten samenwerkende partijen; Geplande scholingen coaching en didactiek; Regelmatig bezoek instituutsbegeleider Windesheim

6 Ambassadeursgroep Informatie en Communicatie Techniek (ICT) in Hoogeveen Openbaar Primair Onderwijs gemeente Hoogeveen, Christelijk Primair Onderwijs gemeente Hoogeveen, Openbaar Speciaal Primair Onderwijs gemeente Hoogeveen, Christelijk Speciaal Primair Onderwijs gemeente Hoogeveen, RSG Wolfsbos, Roelof van Echten College, Drenthe College, Gemeente Hoogeveen, Kennisnet Doorlopende Leerlijn ICT-toepassingen in het onderwijs. Het gehele onderwijsveld in de gemeente Hoogeveen. Ambassadeursbijeenkomsten, verspreid over het jaar; 6 tot 8 maal. In drie jaar het onder opbrengsten genoemde doel verwezenlijken.

7 Rekenen Openbaar Primair Onderwijs gemeente Hoogeveen, Christelijk Primair Onderwijs gemeente Hoogeveen, Openbaar Speciaal Primair Onderwijs gemeente Hoogeveen, Christelijk Speciaal Primair Onderwijs gemeente Hoogeveen, RSG Wolfsbos, Roelof van Echten College, Drenthe College, Gemeente Hoogeveen, Kennisnet APS, SLO, Steunpunt Taal en Rekenen, VO-scholen in Nederland - met name VMBO-scholen in Noord Nederland-. Doorlopende leerlijnen Rekenen op inhoudelijk en rekendidactisch gebied Het gehele onderwijsveld in Nederland, VMBO RSG Wolfsbos. Landelijke - en regionale netwerkbijeenkomsten, conferenties; 4 tot 6 maal per jaar. Zo lang als het moet duren uitwisselen van informatie en plannen. Meer informatie over de samenwerking:

8 Maatschappelijke Stage RSG Wolfsbos, Roelof van Echten College Stimuleren vrijwilligerswerk. Leerlingen krijgen inzicht in het vrijwilligerswerk, komen in contact met andere mensen en leren omgaan met mensen met een beperking. Daarnaast halen zxij voldoening uit het feit, dat zij iets voor een ander kunnen betekenen. Basisscholen, leerlingen en ouders, samenwerkende partijen Alleen overleg met MaS punt Hoogeveen. Geen overleg binnen de wolfsbos Meer informatie over de samenwerking: Momenteel blijkt de samenwerking tussen Present en SWW (samen het MaSpunt Hoogeveen) niet optimaal. Present zit in financiële problemen. Pas in januari zijn er weer gelden beschikbaar. SWW (Lees Riennet Veldman) heeft het gevoel dat Present geen open kaart speelt en er is dus duidelijk sprake van wantrouwen t.o.v. het SWW naar Present toe. Riennet gaat stappen ondernemen om het de maatschappelijke stage op de rails te houden. Dat moet ook wel, want zij heeft een tijdelijk contract tot 1 januari En het is maar de vraag of dit verlengd wordt.

9 Technet RSG Wolfsbos, Roelof van Echten College, Alfa College, OOM, OTIB, Kenteq, technische bedrijven Hoogeveen Informeren en afstemmen oa promotie techniek, mn metaal-elektro Personeel en leerlingen Gastlessen, excursie, projecten Techforce, Technics4U etc worden gepland Stuurgroep bijeenkomsten 1 maal per 6 weken, bijeenkomsten voor alle deelnemers 1maal per 2 maanden. Meer informatie over de samenwerking: evt.

10 Platform metaal-elektro VO scholen met techniek, leden van het consortium beroepsonderwijs. Informatie uitwisselen op het gebied van veranderingen landelijk en diverse scholen Personeel techniek, sectordirecteur vmbo Diverse bijeenkomsten op het gebied van scholing, informatieverstrekking, maar ook managementdagen Ca 1 maal per 2 maanden is er een bijeenkomst Meer informatie over de samenwerking:

11 Doorlopende leerlijn bouwtechnieken RSG Wolfsbos, OCB Ruinen Leerlingen in het 4 e leerjaar van het vmbo kennis laten maken met de vervolgopleiding. Leerlingen bouwtechniek, docenten bouwtechniek Leerlingen, die het vmbo-basis diploma gaan halen, in de tweede helft van het 4 e leerjaar 1 dag in de week alvast in aanraking te brengen met praktische vaardigheden van de vervolgopleiding in Ruinen. Sept-dec voorbereiding Vanaf jan uitvoering Meer informatie over de samenwerking:

12 RENN 4 - sensor RENN 4 sensor en RSG Wolfsbos Leveren van een passend arrangement binnen Wolfsbos of deels buiten Wolfbos Leerlingen en ouders, VO Regelmatig overleg met AB-ers en of coördinator / teamleider cluster-4 AB-er wekelijks, anders na afspraak.

13 Dyslexie Openbaar BaO Samenwerkingsverba HGV Dyslexie onderzoek voordat de leerling het BaO verlaat, zodat er al een verklaringen afgegeven kan worden. Basisscholen, leerlingen en ouders, VO Regelmatig overleg met WSNS, verrichten van onderzoek op de basisschool en verstreken van dyslexieverklaringen vanuit WB Ca. elke 6 weken Meer informatie over de samenwerking: Loopt nu een aantal jaren en wordt als zeer succesvol ervaren.

DOEL van de WORKSHOP. KIESKEURIG 3 jaar OPDRACHT. Hoe KIESKEURIG bent u geweest bij het kiezen van deze workshop? 13-11-2014

DOEL van de WORKSHOP. KIESKEURIG 3 jaar OPDRACHT. Hoe KIESKEURIG bent u geweest bij het kiezen van deze workshop? 13-11-2014 KIESKEURIG 3 jaar Ondersteuning bij het kiezen van een vervolgopleiding voor middelbare scholieren HAVO en VWO November 2014 Eveline Hartman RSG Wolfsbos Hoogeveen Franca Hiddink Lectoraat rehabilitatie

Nadere informatie

KIESKEURIG Ondersteuning bij het kiezen van een vervolgopleiding voor middelbare scholieren HAVO en VWO Oktober 2015

KIESKEURIG Ondersteuning bij het kiezen van een vervolgopleiding voor middelbare scholieren HAVO en VWO Oktober 2015 KIESKEURIG Ondersteuning bij het kiezen van een vervolgopleiding voor middelbare scholieren HAVO en VWO Oktober 2015 Franca Hiddink MRc, docent Hanzehogeschool Groningen (Lectoraat Rehabilitatie) WAT IS

Nadere informatie

Wat? Hoe? Doelstelling:

Wat? Hoe? Doelstelling: Jaarplan OTP 2014 Wat? Hoe? Doelstelling: Events/activiteiten: 2x Jouw bedrijf, mijn school, onze leerling organiseren ChecktheBizz voor havo/vwo-3 leerlingen Duurzame relatie opbouwen onderwijs en ondernemers

Nadere informatie

Wat? Hoe? Doelstelling:

Wat? Hoe? Doelstelling: Jaarplan OTP 2014 Wat? Hoe? Doelstelling: Events/activiteiten: 2x Jouw bedrijf, mijn school, onze leerling organiseren ChecktheBizz voor havo/vwo-3 leerlingen Duurzame relatie opbouwen onderwijs en ondernemers

Nadere informatie

WELKOM OP EEN SCHOOL MET EEN HART. vwo havo mavo vmbo praktijkonderwijs WIJ ZIEN JOU

WELKOM OP EEN SCHOOL MET EEN HART. vwo havo mavo vmbo praktijkonderwijs WIJ ZIEN JOU WELKOM OP EEN SCHOOL MET EEN HART vwo havo mavo vmbo praktijkonderwijs WIJ ZIEN JOU WIJ ZIEN JOU Je gaat naar school om te leren en iets te bereiken: een diploma of een baan. Op de route van brugklas tot

Nadere informatie

RSG WOLFSBOS. vwo, havo, vmbo, praktijkonderwijs

RSG WOLFSBOS. vwo, havo, vmbo, praktijkonderwijs RSG WOLFSBOS vwo, havo, vmbo, praktijkonderwijs WELKOM Daar sta je dan: op de drempel van de middelbare school. Een volgende stap in je leven. Een nieuwe school kiezen is niet gemakkelijk. Want waar kies

Nadere informatie

RSG WOLFSBOS. vwo havo vmbo praktijkonderwijs WIJ ZIEN JOU

RSG WOLFSBOS. vwo havo vmbo praktijkonderwijs WIJ ZIEN JOU RSG WOLFSBOS vwo havo vmbo praktijkonderwijs WIJ WIJ De middelbare school, een volgende stap in je leven. Een nieuwe school kiezen is leuk. Maar waar kies je nu precies voor? Natuurlijk willen je ouders

Nadere informatie

PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN

PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN PROCESBESCHRIJVING AANSLUITING PO-VO PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN SAMEN LEREN OVER REFERENTIENIVEAUS EN DIDACTIEK OM DE INHOUDELIJKE AANSLUITING TUSSEN PO EN VO IN GORINCHEM EN OMSTREKEN

Nadere informatie

TAK Centrum wil innovatieve onderwerpen, vermeld in onze regiovisie, gebruiken om lesmateriaal te ontwikkelen voor het vak Science.

TAK Centrum wil innovatieve onderwerpen, vermeld in onze regiovisie, gebruiken om lesmateriaal te ontwikkelen voor het vak Science. INLEIDING Om het technisch talent van mavoleerlingen zo goed mogelijk te benutten en de doorstroom naar een technische vervolgopleiding te bevorderen, voert het Platform Bèta Techniek, in opdracht van

Nadere informatie

Lerend Netwerk Sterk LOB in vmbo-tl

Lerend Netwerk Sterk LOB in vmbo-tl 13 juni 2019 Lerend Netwerk Sterk LOB in vmbo-tl Wifi geb: smartertalents Wifi ww: ikwilwifi Welkom Karen Molhoek en Daniël Kers, LOB-ambassadeurs Sterk LOB in vmbo-tl. Doel van de bijeenkomst: Ervaringen

Nadere informatie

1 Wie zijn we en welk onderwijsaanbod is er op onze school?

1 Wie zijn we en welk onderwijsaanbod is er op onze school? Ondersteuningsprofiel 2015-2016 Stadslyceum (lyceum, atheneum, havo) Inleiding Onze school maakt deel uit van het Samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs

Nadere informatie

Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011

Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011 Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011 Het Bètasteunpunt van de Hanzehogeschool is in 2009 opgezet om o.a. hulp te bieden aan leerlingen uit het voortgezet onderwijs die bezig zijn met hun profielwerkstuk.

Nadere informatie

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Film bekijken? Scan met Layar! vmbo-theoretisch leerweg (tl) havo, atheneum, atheneum+ 900 leerlingen Uit de kunst! Ongeveer 900 leerlingen komen elke dag naar

Nadere informatie

Verbindersproject Provincie Drenthe

Verbindersproject Provincie Drenthe Verbindersproject Provincie Drenthe VO Bedrijfsleven Jan de Morrée / Ronald Zanen Probleemstelling: Samenwerking met bedrijven verloopt wisselend. Onderwijs en bedrijven zijn verschillende type organisaties.

Nadere informatie

ZORGPLAN. Christelijk Lyceum Delft VMBO

ZORGPLAN. Christelijk Lyceum Delft VMBO ZORGPLAN Christelijk Lyceum Delft VMBO 1 Missie en visie van de school Het CLD wil zijn leerlingen een veilige omgeving bieden, waarin zij kunnen opgroeien tot verantwoordelijke en vrije mensen. Wij beschouwen

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Samenwerken aan LOB Jongeren beter toerusten voor het maken van passende keuzes in de eigen loopbaan door bewust

Nadere informatie

December 2013. Vriendelijke groet, betasteunpunt@org.hanze.nl d.j.schorren@pl.hanze.nl 050-595 7821 06-13 222 700/ 050-595 5552.

December 2013. Vriendelijke groet, betasteunpunt@org.hanze.nl d.j.schorren@pl.hanze.nl 050-595 7821 06-13 222 700/ 050-595 5552. December 2013 Het Betasteunpunt van de Hanzehogeschool is het eerste aanspreekpunt voor scholieren en docenten uit het voortgezet onderwijs (VO) met interesse voor techniek en ict. In het schooljaar 2013-2014

Nadere informatie

Inductietraject koppelen aan werkplekleren

Inductietraject koppelen aan werkplekleren Inductietraject koppelen aan werkplekleren Marcelle Hobma Kwaliteitsreeks opleidingsscholen Praktijk In-Zicht STEUNPUNT OPLEIDINGSSCHOLEN PO-R A AD VO-R A AD Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Werkgroepen 6

Nadere informatie

Tweetalig Vwo. Elke Leerling Doet Ertoe

Tweetalig Vwo. Elke Leerling Doet Ertoe Tweetalig Vwo Elke Leerling Doet Ertoe Kies jij voor tweetalig vwo op het Elde College? Dan kies je voor Engelse taal op het hoogste niveau, aandacht voor mondiale thema's, een internationale oriëntatie

Nadere informatie

Werken aan kwaliteit oog voor onderwijs in de 21e eeuw

Werken aan kwaliteit oog voor onderwijs in de 21e eeuw inspireren motiveren realiseren Werken aan kwaliteit oog voor onderwijs in de 21e eeuw primair onderwijs Klassewijzer BV Lageweg 14c 9698 BN Wedde T 0597-464483 www.klassewijzer.nl info@klassewijzer.nl

Nadere informatie

Nr.: 2006-21.811, CW Groningen, 24 november 2006. : resultaten samenwerking onderwijs - arbeidsmarkt

Nr.: 2006-21.811, CW Groningen, 24 november 2006. : resultaten samenwerking onderwijs - arbeidsmarkt Aan de leden van de Statencommissie Welzijn, Cultuur en Sociaal Beleid Nr.: 2006-21.811, CW Groningen, 24 november 2006 Behandeld door : A. Smedes/M.S.B. Joustra : Telefoonnummer : (050) 316 4361/4051

Nadere informatie

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad vmbo-theoretisch leerweg (tl) havo, atheneum, atheneum+ 900 leerlingen Uit de kunst! Ongeveer 900 leerlingen komen elke dag naar het Wessel Gansfortcollege vestiging

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. Oktober 2014

Ondersteuningsprofiel. Oktober 2014 Oktober 2014 ALGEMEEN INLEIDING CSG Wessel Gansfort onderdeel van CSG is een middelgrote vestiging voor VMBO-TL, HAVO, Atheneum en Atheneum+. De school heeft ongeveer 820 leerlingen. Onderwijs wordt in

Nadere informatie

Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland

Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland Basisprincipe DAP 2014 Bij het Districtsactiviteitenplan 2014, hierna DAP 2014, zijn de volgende aspecten van belang: Centrale thema s 2014 Kansen grijpen

Nadere informatie

Passende Ondersteuning

Passende Ondersteuning Passende Ondersteuning Voor auditief en communicatief beperkte leerlingen in het MBO Platform Gehandicapten MBO Robert Bekman en Gerda Egtberts, 9 april 2015 Onderwerpen Wet- en regelgeving Instellingen

Nadere informatie

De aanmelding en plaatsing V.O. Hoogeveen september 2014

De aanmelding en plaatsing V.O. Hoogeveen september 2014 De aanmelding en plaatsing V.O. Hoogeveen september 2014 Uitgangspunten voor aanmelding en plaatsing Het is in het belang van leerlingen dat zij in de opleiding geplaatst worden die bij hen past. Leerlingen

Nadere informatie

Met deze nieuwsbrief willen wij u op de hoogte brengen van de activiteiten voor het schooljaar Vriendelijke groet,

Met deze nieuwsbrief willen wij u op de hoogte brengen van de activiteiten voor het schooljaar Vriendelijke groet, Het Bètasteunpunt van de Hanzehogeschool is in 2009 opgezet om o.a. hulp te bieden aan leerlingen uit het voortgezet onderwijs die bezig zijn met hun profielwerkstuk. Ondertussen doet het Bètasteunpunt

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp inzet intensiveringsmiddelen 'leren' 2017 Steller R.H.L. Pos De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 63 92 Bijlage(n) Ons kenmerk 6262777 Datum Uw brief

Nadere informatie

Overzicht initiatieven Agenda Onderwijs- Arbeidsmarkt 2016

Overzicht initiatieven Agenda Onderwijs- Arbeidsmarkt 2016 Speerpunt 1: Speerpunt 2: : Speerpunt 4: : Kansen op arbeidsmarkt voor -leerlingen niveau 1 en 2 verhogen Snellere en betere match van stages en leerbanen bij MKB-bedrijven Enthousiasme en instroom van

Nadere informatie

KTS en regio. Stichting Fioretti Teylingen Personeel Bedrijfsleven en arbeidsmarkt Passend Onderwijs

KTS en regio. Stichting Fioretti Teylingen Personeel Bedrijfsleven en arbeidsmarkt Passend Onderwijs KTS en regio Stichting Fioretti Teylingen Personeel Bedrijfsleven en arbeidsmarkt Passend Onderwijs Stichting Fioretti Teylingen Fioretti Hillegom Fioretti Lisse Teylingen College: KTS (Voorhout) Leeuwenhorst

Nadere informatie

Hoe doen jullie het? Rekenen in vmbo/mbo. Rekenen vmbo-mbo Jonneke Adolfsen

Hoe doen jullie het? Rekenen in vmbo/mbo. Rekenen vmbo-mbo Jonneke Adolfsen Hoe doen jullie het? Rekenen in vmbo/mbo Rekenen in de zorg Rekenen is een zorg Wat is het probleem? Wat is de gedeelde zorg van vmbo en mbo? Intensiveringstraject rekenen vo Eerste tranche: 300 scholen

Nadere informatie

Verzoek tot ondersteuning van de verbinding M-Tech en TIB in de regio Haaglanden

Verzoek tot ondersteuning van de verbinding M-Tech en TIB in de regio Haaglanden Verzoek tot ondersteuning van de verbinding M-Tech en TIB in de regio Haaglanden Aan: Henno van Horssen, Platform Bèta techniek Betreft: Verzoek tot ondersteuning van de verbinding M-Tech en TIB in de

Nadere informatie

Schoolondersteuningprofiel 2014 2018 Naam school: Bouwens van der Boijecollege Naam schoolbestuur: LVO SWV VO 31.01 Noord-Limburg Datum: 01-10-13

Schoolondersteuningprofiel 2014 2018 Naam school: Bouwens van der Boijecollege Naam schoolbestuur: LVO SWV VO 31.01 Noord-Limburg Datum: 01-10-13 Schoolondersteuningprofiel 2014 2018 Naam school: Bouwens van der Boijecollege Naam schoolbestuur: LVO SWV VO 31.01 Noord-Limburg Datum: 01-10-13 1. Inleiding 2. Algemene gegevens 2.1 Contactgegevens Drs.

Nadere informatie

Kerndoelen speciaal onderwijs (so)

Kerndoelen speciaal onderwijs (so) Voor het onderwijs Algemene informatie over het speciaal onderwijs Kinderen die het reguliere onderwijs niet kunnen volgen, kunnen terecht in het speciaal onderwijs of het speciaal basisonderwijs (sbo).

Nadere informatie

SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS. Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal

SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS. Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal NEE HEB JE.. https://www.youtube.com/watch?v=iqdmgz-rsie IN GESPREK

Nadere informatie

WERKBOEK VERNIEUWING VMBO & LOB. Bijeenkomst Stichting Platforms vmbo

WERKBOEK VERNIEUWING VMBO & LOB. Bijeenkomst Stichting Platforms vmbo 27-05-2014 WERKBOEK VERNIEUWING VMBO & LOB Bijeenkomst Stichting Platforms vmbo INHOUD 1. Presentatie samen verantwoordelijk voor LOB een kwestie van krachten bundelen 3 2. Opdrachten vernieuwing vmbo

Nadere informatie

Dyslexiebeleid het Bouwens

Dyslexiebeleid het Bouwens Dyslexiebeleid het Bouwens Vastgesteld door: directie Vastgesteld op: 02-04-204 Kenmerk O+B/204/Tg/Wh/00 Inhoudsopgave Procedures en verantwoordelijkheden... 3 2 Uitwerking... 5 3 Contacten met ouders...

Nadere informatie

Excellente docent in de mbo-praktijk

Excellente docent in de mbo-praktijk Excellente docent in de mbo-praktijk Uitwisseling scholen HU 7 maart 2014 ROCMN P&O 5-3-2014 1 ROC Midden Nederland Profiel: Kwaliteit, kleinschaligheid en persoonlijk contact Nauwe verbinding met regionale

Nadere informatie

VO2020. Schoolrapportage. Venster College X

VO2020. Schoolrapportage. Venster College X VO2020 Schoolrapportage Venster College X Deze rapportage toont de antwoorden van de schoolambities van de VO2020-scan. U vindt uw eigen antwoorden terug in de nulmeting en in de actuele stand, inclusief

Nadere informatie

3D-PROJECT HOOGEVEEN !!! Talentontwikkeling door wetenschap en techniek. Kansen zien is. De aanpak

3D-PROJECT HOOGEVEEN !!! Talentontwikkeling door wetenschap en techniek. Kansen zien is. De aanpak 3D-PROJECT HOOGEVEEN Rotaryclub Staphorst-Reestland Kansen zien is Er is een tekort aan technici en zonder goede technici is het lastig innoveren en zonder innovatie komen duurzame ontwikkelingen niet

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 Even uit de wind en weer terug

Hoofdstuk 6 Even uit de wind en weer terug Hoofdstuk 6 Even uit de wind en weer terug 6.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven we de gespecialiseerde onderwijsvoorzieningen, binnen het kader van de wet VO, wat uitvoeriger, omdat dit extra voorzieningen

Nadere informatie

Tweetalig Onderwijs: Er gaat een wereld voor je open!

Tweetalig Onderwijs: Er gaat een wereld voor je open! Tweetalig Onderwijs: Er gaat een wereld voor je open! Inhoud presentatie Algemene inleiding Leerlingen naar lokalen Specifieke info voor ouders Wat is TTO? CLIL (Content and Language Integrated Learning)

Nadere informatie

Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie. Afschaffing loting bij opleidingen met een numerus fixus

Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie. Afschaffing loting bij opleidingen met een numerus fixus Voortgezet Onderwijs 19 februari 2016 Inhoud Algemeen Meer maatwerk voor leerlingen Overgang po-vo Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie Rekenresultaten 2015 per school Scholen aan de slag

Nadere informatie

SchoolOndersteuningsProfiel van

SchoolOndersteuningsProfiel van SchoolOndersteuningsProfiel van 2018-2022 Datum: Eindhoven Plaats: 6 september 2018 Naam: Functie: A. Gerritsen Directeur SchoolOndersteuningsProfiel 1. Inhoud 1. Inhoud... 2 1. Onderwijsaanbod... 3 1.1.

Nadere informatie

Veiligheid en schoolklimaat

Veiligheid en schoolklimaat de staat van het onderwijs 3 Veiligheid en schoolklimaat Over het algemeen voelen leerlingen zich veilig op school. Dat geldt niet voor alle leerlingen. Soms zijn er bovendien ernstige incidenten met verstrekkende

Nadere informatie

Ontwikkelingen in afstudeerrichtingen lerarenopleidingen HAN ILS. 13 april 2016

Ontwikkelingen in afstudeerrichtingen lerarenopleidingen HAN ILS. 13 april 2016 Ontwikkelingen in afstudeerrichtingen lerarenopleidingen HAN ILS 13 april 2016 Het komende uurtje... 14.15-14.35 uur Implementatie afstudeerrichtingen HAN ILS 14.35 14.45 uur Uitwisseling 14.45-15.05 uur

Nadere informatie

Ouderavond Klas 4. Kader- en basisberoepsgericht

Ouderavond Klas 4. Kader- en basisberoepsgericht Ouderavond Klas 4 Kader- en basisberoepsgericht 20-9-2016 Programma: 20.00 20.10 Ontwikkeling Vakcollege 20.10 20.20 Eindexamenonderwerpen 20.20 20.40 Gediplomeerd en hoe nu verder? 20.40 20.45 Korte pauze

Nadere informatie

L O O P B A A N D O S S I E R LOOPBAANONTWIKKELING

L O O P B A A N D O S S I E R LOOPBAANONTWIKKELING LOOPBAANONTWIKKELING IS VOOR LEERLINGEN ESSENTIEEL OM DE EIGEN LOOPBAAN TE STUREN, EEN BEWUSTE (VERVOLG)STUDIEKEUZE TE KUNNEN MAKEN EN OP DIE MANIER IN DE TOEKOMST BETER MEE TE BEWEGEN MET DE VERANDERENDE

Nadere informatie

Slim samenwerken binnen en tussen vmbo en mbo in Zeeland. Presentatie tbv Bustour Slim Samenwerken VNG 27 maart 2013

Slim samenwerken binnen en tussen vmbo en mbo in Zeeland. Presentatie tbv Bustour Slim Samenwerken VNG 27 maart 2013 Slim samenwerken binnen en tussen vmbo en mbo in Zeeland Presentatie tbv Bustour Slim Samenwerken VNG 27 maart 2013 Voorgeschiedenis (1) Taskforce Zeeland, opdracht minister Plasterk Maart 2010: rapport

Nadere informatie

Basisschooladvies. Oki-doc. (Extra) ondersteuning. Basisschooladviezen in Amsterdam. Een dubbeladvies STAP 1

Basisschooladvies. Oki-doc. (Extra) ondersteuning. Basisschooladviezen in Amsterdam. Een dubbeladvies STAP 1 STAP 1 Basisschooladvies Je krijgt van de basisschool een advies over het soort onderwijs dat bij je past: dat noemen we het basisschooladvies. Sommige leerlingen hebben wat extra ondersteuning op school

Nadere informatie

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening JURIDISCHE DIENSTVERLENING ED 5-14 Graafschap College Opleidingen Juridische dienstverlening 2014-2015 Jouw advies helpt mensen verder Ben je hulpvaardig en kun je goed met mensen omgaan? Lijkt het je

Nadere informatie

Best Practices Verantwoorden van Klasse(n)

Best Practices Verantwoorden van Klasse(n) Scholengroep de Gelderveste geeft een duidelijk en beknopt overzicht van het strategische beleidsplan voor de komende jaren. Daarnaast wordt vanuit het bestuur per onderwerp aangegeven wat afgerond is

Nadere informatie

Concrete voorstelling is lastig. Beperkte zelfkennis. Beperkte kennis sterke en zwakke kanten. Overzicht

Concrete voorstelling is lastig. Beperkte zelfkennis. Beperkte kennis sterke en zwakke kanten. Overzicht Kiezen van een vervolgopleiding voor VO-leerlingen (met psychische problemen) Overzicht Waarom speciale aandacht voor het kiezen van een vervolgopleiding? Begeleid Leren Toolkit Het kiezen-traject met

Nadere informatie

Evaluatie scholingsplan 2011-2012 Scholingsplan 2012-2013

Evaluatie scholingsplan 2011-2012 Scholingsplan 2012-2013 Evaluatie scholingsplan 2011-2012 Scholingsplan 2012-2013 1 Evaluatie scholingsplan Mencia de Mendoza schooljaar 2011-2012 1. Individuele scholing op basis scholingswensen POP s en anderszins Door verschillende

Nadere informatie

Conferentie hier-havo 28 september Jelle Nauta. Wat betekenen de veranderingen voor opleidingen in de sectoren Groen en DAS? Ronde tafelgesprek

Conferentie hier-havo 28 september Jelle Nauta. Wat betekenen de veranderingen voor opleidingen in de sectoren Groen en DAS? Ronde tafelgesprek Conferentie hier-havo 28 september 2016 Wat betekenen de veranderingen voor opleidingen in de sectoren Groen en DAS? Ronde tafelgesprek Jelle Nauta NLT, scheikunde en biologie Eerste lichting havo nieuwe

Nadere informatie

Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder

Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 16/17 Onderwijs voor jongeren met gouden handen die aan een gouden toekomst willen werken. Dat is het Vakcollege Noordoostpolder. Leerlingen die

Nadere informatie

najaar 2010 Bijeenkomst steunpunt taalenrekenenvo Freudenthal Instituut

najaar 2010 Bijeenkomst steunpunt taalenrekenenvo Freudenthal Instituut najaar 2010 Bijeenkomst steunpunt taalenrekenenvo Freudenthal Instituut Waarom? de aanleiding Wie gaat wat doen? wiskunde of schoolbreed Rol van de docent Wat ga je inzetten? materialen, ook ict Doelgroepen,

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2017-2018 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2017 Laatst geactualiseerd: 8 juni 2017 Inleiding In ons jaarplan 2017-2018 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

. GEGEVENS AANVRAGER. Onderwijsinstelling Helicon opleidingen Kesteren Postadres Industrieweg 4 Bezoekadres Industrieweg 4

. GEGEVENS AANVRAGER. Onderwijsinstelling Helicon opleidingen Kesteren Postadres Industrieweg 4 Bezoekadres Industrieweg 4 1. GEGEVENS AANVRAGER Onderwijsinstelling Naam Helicon opleidingen Kesteren Postadres Industrieweg 4 Bezoekadres Industrieweg 4 Postcode/plaats Website schoolorganisatie Postbankrekeningnummer 4041 CR

Nadere informatie

projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016

projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het

Nadere informatie

Schoolplan 2012-2016. STichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoogeveen (STOVOH) RSG Wolfsbos

Schoolplan 2012-2016. STichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoogeveen (STOVOH) RSG Wolfsbos Schoolplan 2012-2016 STichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoogeveen (STOVOH) RSG Wolfsbos 2 Schoolplan RSG Wolfsbos 2012-2016 Inhoudsopgave Schoolplan RSG Wolfsbos 2012-2016 Inleiding 1. Algemene schoolgegevens

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen.

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen. SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Als uitwerking van het activiteitenplan 15-16, inclusief de toegekende middelen voor de versterking voor het aanbod voor de leerlingen op schoolniveau

Nadere informatie

Functie Unitleider Salarisschaal Werkterrein Activiteiten Context

Functie Unitleider Salarisschaal Werkterrein Activiteiten Context Functie Salarisschaal Werkterrein Activiteiten Unitleider LD en evt. arbeidsmarkttoelage Management -> Overig management Beleid mede voorbereiden, ontwikkelen, implementeren en evalueren Coördinatie van

Nadere informatie

Wie is de echte rekendocent? Parallellezing 6 december 2011 Congres: Je kunt rekenen op de rekendocent

Wie is de echte rekendocent? Parallellezing 6 december 2011 Congres: Je kunt rekenen op de rekendocent Wie is de echte rekendocent? Parallellezing 6 december 2011 Congres: Je kunt rekenen op de rekendocent Programma Aanleiding Competentieprofiel Nascholing/lerarenopleiding Aanleiding Wat moet ik kennen

Nadere informatie

Informatie 8ste jaarsouders

Informatie 8ste jaarsouders Informatie 8ste jaarsouders NIO donderdag 8 november 2012 Deze wordt afgenomen door Eduniek, onze schoolbegeleidingsdienst. Uitslag na de kerstvakantie, samen met het schooladvies. Aanvullende informatie

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant

Samenwerkingsovereenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant Samenwerkingsovereenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant Samenwerkingsovereenkomst tussen ROC Koning Willem I College, ROC De Leijgraaf, Baanderherencollege, Bossche Vakschool, Cambium College,

Nadere informatie

Linda Sontag, Peter Snijders en Nanda van Oorschot 13 oktober Scan uw school! Wat doet uw school met de verzwaarde exameneisen?

Linda Sontag, Peter Snijders en Nanda van Oorschot 13 oktober Scan uw school! Wat doet uw school met de verzwaarde exameneisen? Linda Sontag, Peter Snijders en Nanda van Oorschot 13 oktober 2011 Scan uw school! Wat doet uw school met de verzwaarde exameneisen? Inhoud workshop Onderzoek naar dyslexie en dyscalculie Opbouw en inhoud

Nadere informatie

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs Welkom op Naar het voortgezet onderwijs Een homogene klas Meerdere vakdocenten Andere mensen Meer vakken Meer lokalen Meer boeken Meer huiswerk Andere verantwoordelijkheden Andere lestijden Pauzeren op

Nadere informatie

Samen Opleiden. Pabo Stenden en Basisonderwijs

Samen Opleiden. Pabo Stenden en Basisonderwijs Samen Opleiden Pabo Stenden en Basisonderwijs Samen opleiden De toekomstige leraar wordt beter opgeleid als het basisonderwijs en Pabo Stenden vanuit een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid investeren

Nadere informatie

Cursusaanbod Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord. Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is

Cursusaanbod Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord. Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is Cursusaanbod 2010-2011 Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is Cursusaanbod De Ambulante Dienstverlening van Koninklijke Kentalis Het Rotsoord

Nadere informatie

vmbo theoretische leerweg (tl), havo, atheneum, atheneum+ 820 leerlingen

vmbo theoretische leerweg (tl), havo, atheneum, atheneum+ 820 leerlingen vmbo theoretische leerweg (tl), havo, atheneum, atheneum+ 820 leerlingen De CSG Wessel Gansfort is een open christelijke school, waar elke dag ongeveer 820 leerlingen onderwijs volgen. Iedereen is van

Nadere informatie

Procedure schoolverlaten

Procedure schoolverlaten Procedure schoolverlaten Overgang van het PO naar VO: Het advies van de basisschool is tegelijk het plaatsingsniveau van de leerling. Regelgeving: Het bevoegd gezag (VO) baseert zijn beslissing over de

Nadere informatie

Opbrengsten. Schooljaar

Opbrengsten. Schooljaar Opbrengsten Schooljaar 2014-2015 Inhoud 1. Eindopbrengsten... 3 2. Tussenopbrengsten... 5 3. Doorstroming... 7 4. Uitstroom: adviezen voortgezet onderwijs... 8 5. Functioneren in het voortgezet onderwijs...10

Nadere informatie

Conferentie. Maatschappelijke Stage: vanzelfsprekend, maar hoe? Donderdag 21 juni 2007

Conferentie. Maatschappelijke Stage: vanzelfsprekend, maar hoe? Donderdag 21 juni 2007 Conferentie Maatschappelijke Stage: vanzelfsprekend, maar hoe? Donderdag 21 juni 2007 Opening door de dagvoorzitter, de heer Gert Jan Overduin, projectleider Maatschappelijke Stage, STAMM CMO Drenthe...helaas

Nadere informatie

Voorlichting Leerweg Ondersteunend Onderwijs. voor schooljaar

Voorlichting Leerweg Ondersteunend Onderwijs. voor schooljaar Voorlichting Leerweg Ondersteunend Onderwijs voor schooljaar 2018-2019 Inhoud presentatie Wat is LWOO? Voor wie? LWOO op CS VVG VMBO Aanmelding Wat is LWOO? Geen aparte leerweg Ondersteuning binnen VMBO

Nadere informatie

Aansluitingsonderwijs Radboud Universiteit

Aansluitingsonderwijs Radboud Universiteit Aansluitingsonderwijs Radboud Universiteit Dr. Clarie Ramakers Coördinator aansluitingsonderwijs Universiteitsbrede visie aansluiting po-vo-wo Stimuleringsmiddelen OCW Regionale ambitieplannen Academische-

Nadere informatie

Op naar het VO! Informatie over het voortgezet onderwijs in Hoogeveen

Op naar het VO! Informatie over het voortgezet onderwijs in Hoogeveen Op naar het VO! Informatie over het voortgezet onderwijs in Hoogeveen Welkom bij het voortgezet onderwijs in Hoogeveen! Uw kind maakt binnenkort de overstap naar een school voor voortgezet onderwijs in

Nadere informatie

Quickscan Wetenschap- & Techniekonderwijs

Quickscan Wetenschap- & Techniekonderwijs Quickscan Wetenschap- & Techniekonderwijs W&T = wetenschap & techniek In dit document staan de stellingen waaruit u in de digitale versie van de Quickscan Wetenschap- & Techniekonderwijs (zie www.platformbetatechniek.nl

Nadere informatie

VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs

VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs Inhoud VO avond 1. Onderwijstypen voortgezet onderwijs (VO) 2. Advisering basisschool 3. Toelichting toetsafname 4. Tijdspad 5. Ontwikkelingen 6. Traject aanmelding VO. 7. Tips bezoek en overzicht van

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maatschappelijke Stages Zeist & De Bilt september 2008

Nieuwsbrief Maatschappelijke Stages Zeist & De Bilt september 2008 Nieuwsbrief Maatschappelijke Stages Zeist & De Bilt september 2008 Steunpunten doen mee aan pilot van ministerie In 2011 is het zover: dan wordt de maatschappelijke stage verplicht voor alle scholieren

Nadere informatie

Workshop scan Studiesucces met dyslexie en dyscalculie in het mbo

Workshop scan Studiesucces met dyslexie en dyscalculie in het mbo Workshop scan Studiesucces met dyslexie en dyscalculie in het mbo Linda Sontag, Zeger van Hoffen 5 en 7 juni 2012 Inhoud workshop Achtergrondinformatie Opbouw en inhoud van de scan Werkwijze voor deelname

Nadere informatie

Programma 2012-2013. 1. Wegwijs in het MBO (MBO-gids) Inclusief dvd s Nieuwe film over intakeprocedure. 2. Bekijkjetoekomstnu

Programma 2012-2013. 1. Wegwijs in het MBO (MBO-gids) Inclusief dvd s Nieuwe film over intakeprocedure. 2. Bekijkjetoekomstnu Programma 2012-2013 Coaching Monitoring Monitoring ontwikkeling ontwikkeling taal en taal rekenen en Overdracht Overdracht van leerlinggegevens van Ondersteuning/scholing vmbo vmbo - - mbo taal en rekenen

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO Parkstad Limburg

Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO Parkstad Limburg Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO Parkstad Limburg BCPL, locatie Brandenberg Concept-Kijkwijzer Begeleiding en aanbod Mavo / VMBO-scholen en PRO BCPL, locatie Herle BCPL, locatie Holz BCPL, locatie

Nadere informatie

Sine Limite, Panta rhei en het Kenniscentrum Dyslexie op weg naar Passend Onderwijs in de regio Deventer

Sine Limite, Panta rhei en het Kenniscentrum Dyslexie op weg naar Passend Onderwijs in de regio Deventer Sine Limite, Panta rhei en het Kenniscentrum Dyslexie op weg naar Passend Onderwijs in de regio Deventer Dikla de Munnik, coördinator Kenniscentrum Dyslexie d.demunnik@po-deventer.nl Wat is Sine Limite?

Nadere informatie

Aanpak Inspira/edag - 3 maart 2016

Aanpak Inspira/edag - 3 maart 2016 Aanpak 10-14 Inspira/edag - 3 maart 2016 Aanleiding pilot Centraal in Passend Onderwijs staat dat kinderen in de juiste onderwijsleersituatie successen moeten kunnen behalen en een leerroute doorlopen

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

Ik en Geld en 200% Economie

Ik en Geld en 200% Economie Ik en Geld en 200% Economie Codename Future verbindt het open domein met de methode. Kernpunten: actualisatie, regionalisatie, variatie We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs. Thema

Nadere informatie

DRUKPROEF 1. Informatie Locatie Rijssen. Het gaat om jou!

DRUKPROEF 1. Informatie Locatie Rijssen. Het gaat om jou! Informatie 2019-2020 Locatie Rijssen Het gaat om jou! Inhoud Kies jij voor het Pius X College?... 3 Kleinschaligheid... 5 Waar staat het Pius X College voor?... 5 Identiteit... 7 Ons onderwijsaanbod...

Nadere informatie

vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen bb, kb en tl 500 leerlingen

vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen bb, kb en tl 500 leerlingen vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen vmbo bb, kb en tl 500 leerlingen Leren door te doen Wij zijn een open christelijke school voor voortgezet onderwijs in de stad Groningen. Onze school is een plek waar

Nadere informatie

Waarheen na de basisschool?

Waarheen na de basisschool? 1Waarheen na de basisschool? Waarheen na de basisschool? Schooljaar 2010-2011 Waarheen na de basisschool? 2 Voorwoord 5 Telefoonnummers voor informatie 5 Schoolkeuze 6 Brugjaar of brugperiode? 7 Aanmelding

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel 2015-2016 Juni 2015 Ondersteuningsprofiel CSG Wessel Gansfort Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal)

Nadere informatie

Leerlingen en studenten naar onderwijssoort per 1-10 en woongemeente Lingewaard

Leerlingen en studenten naar onderwijssoort per 1-10 en woongemeente Lingewaard Leerlingen en studenten naar onderwijssoort per 1-10 en woongemeente Lingewaard 2010/'11 2011/'12* Onderwijssoorten Leeftijd Lingewaard Lingewaard Totaal voortgezet onderwijs Leeftijd totaal 2751 2853

Nadere informatie

havo en mavo alvijn usiness chool een Calvijn school

havo en mavo alvijn usiness chool een Calvijn school havo en mavo alvijn usiness chool een Calvijn school Beste ouder/verzorger, U staat samen met uw kind voor een belangrijke keuze: het kiezen van een middelbare school. Wellicht is de Calvijn Business School

Nadere informatie

Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1

Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1 Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1 Samenwerking van vijf Gelderse ROC s Organisatiestructuur Overlegstructuur Prestatie indicatoren 1 oktober 2012 Organisatiestructuur RxH Functie: Stuurgroep/klankbord

Nadere informatie

Elde College. Elke dag een uitdaging

Elde College. Elke dag een uitdaging Elde College Elke dag een uitdaging Tweetalig vwo Iets voor jou? Onderwijsaanbod vwo Tweetalig vwo (atheneum) 6 jaar Regulier vwo (atheneum) 6 jaar Tweetalig vwo Elde College Het Elde College is al veertien

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het onderwijs

Ontwikkelingen in het onderwijs SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Ontwikkelingen in het onderwijs Marja van Graft Inspiratiedag NME 10 april 2017 Leerplan(kader) Wetenschap & technologie Doelen bijeenkomst informeren

Nadere informatie

OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN. op Christelijk College de NOORDGOUW

OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN. op Christelijk College de NOORDGOUW OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN op Christelijk College de NOORDGOUW () Op de Noordgouw kunnen leerlingen 3 verschillende diploma s halen: 1. MAVO-diploma 2. HAVO-diploma 3. Atheneum-diploma (+) VMBO-tl = MAVO

Nadere informatie

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november Jaarplan 2016-2017 Basisschool De Bron Hellevoetsluis Datum: 14 november 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 Schoolnaam Basisschool De Bron Datum Inleiding Streefbeelden 1. Op onze school is

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie