ai-opener bewustzijnsontwikkeling van mensen en organisaties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ai-opener bewustzijnsontwikkeling van mensen en organisaties"

Transcriptie

1 Digitale nieuwsbrief juni 2010 In deze nieuwsbrief Geweldloze Communicatie in het onderwijs Verkiezingen en oordelen Inspiratiemateriaal: SOS-conflict Trainingsaanbod Ai-opener juni t/m december Diversen 1. Geweldloze Communicatie in het onderwijs Ik ben blij te kunnen delen dat, mede door het verschijnen van het boek Levenverrijkend Onderwijs van Marshall Rosenberg, er in Nederlands en België steeds meer interesse ontstaat voor Geweldloze Communicatie in het onderwijs. Ik wil daar graag een drietal voorbeelden van bespreken: Leraar24.nl is een website die zich richt op het bevorderen van deskundigheid van leerkrachten. De afgelopen maanden hebben zij veel energie gestoken in het maken van een dossier over Geweldloze Communicatie in het onderwijs. Helen Janssen, Justine Mol en ik hebben daar onder andere aan meegewerkt. Resultaat is een drietal filmpjes over Geweldloze Communicatie: in het MBO in het basisonderwijs en tussen leerkrachten Als dit onderwerp je interesse heeft wil je deze informatie dan doorsturen naar mensen in het onderwijs en/of anderen waarvan je het idee hebt dat ze er iets aan hebben? Ik wil namelijk graag dat deze informatie zo breed mogelijk beschikbaar is. Eind maart is gecertificeerd NVC-trainer Marianne Göthlin naar Nederland gekomen voor een lezing en workshop over de school die zij 10 jaar geleden heeft opgericht. Dit is, voor zover ik weet, de enige school in Europa die volledig functioneert op basis van de uitgangspunten van Geweldloze Communicatie. Wat me o.a. inspireerde is dat Marianne vertelde dat de school de laatste jaren op diverse gebieden positieve resultaten heeft. Niet alleen ontbreken geweldsincidenten op de school. Ook op het gebied van leren heeft de Zweedse onderwijsinspectie vastgesteld dat leerlingen bovengemiddeld vorderingen maken. Informatie over het werk van Marianne en artikelen over Geweldloze Communicatie en onderwijs kun je op haar website vinden. Als laatste ben ik de afgelopen maanden door verschillende ROC s en middelbare scholen benaderd met de vraag voor een programma over Geweldloze Communicatie in het onderwijs. Naar aanleiding daarvan ben ik samen met collega s Helen Janssen en Nicole van Ladesteijn gestart met het ontwikkelen van zo n programma. Als je hiervan op de hoogte wilt worden gehouden kun je een sturen naar

2 2. Verkiezingen en oordelen Het lijkt wel of verkiezingscampagnes niet meer zonder oordelen kunnen. Ik merk dat ik me daar zorgen over maak en het als een uitdaging ervaar om er niet in mee te gaan. Waarom? Omdat communiceren vanuit oordelen voor mij de kans op verbinding kleiner maakt en de wereld verdeelt in wij en zij. Waarmee de kans op een constructieve samenwerking eerder kleiner wordt De afgelopen tijd realiseerde ik me weer eens hoe Geweldloze Communicatie je bij het stemmen kan steunen om te kiezen in overeenstemming met je waarden én open te blijven voor anderen die een andere keuze maken. Ik doel dan bijvoorbeeld op het onderscheid tussen iemands standpunt of strategie en haar/zijn belang of behoefte. Met andere woorden: ik kan voor of tegen beperking van de hypotheekrente aftrek zijn, voor of tegen afschaffen studiebeurs, voor of tegen een belasting op hoofddoekjes etc. Maar wat zijn de behoeftes of waardes waar ik voor sta? Zijn dat rechtvaardigheid en/ of veiligheid, financiële zekerheid en/of toegankelijkheid, bescherming en/of erkenning van verschillen of wellicht iets anders? Stil staan bij de behoeftes achter mijn standpunten helpt om me bewust te worden van wat er voor mij echt toe doet. En dat geeft me helderheid over welke partij daar het dichtst bij in de buurt komt. Daarnaast herinnert het me er weer eens aan dat andermans standpunten net zo goed behoeften bevatten. Wat het hebben van een constructief gesprek of samenwerking aanzienlijk vereenvoudigt Suggestie: sta voor het stemmen eens even stil om te onderzoeken welke behoeften in deze periode van je leven er vooral toe doen en welke partij daar het best bij past. 3. Inspiratiemateriaal: SOS-conflict Eén van de speerpunten van Corry Laura van Bladel, collega uit België, is het toepassen van Geweldloze Communicatie bij kinderen en op scholen. Met haar ervaring als leerkracht en trainer in geweldloos communiceren van hart tot hart heeft zij het boek SOS-conflict geschreven. Dit boek richt zich op de vraag: hoe ga je op een constructieve manier met elkaars verschillen om? Het is een boek vol praktische oefeningen, lesmateriaal en spelvormen voor iedereen die met kinderen of jongeren leeft en/ of werkt.

3 Om de praktische toepasbaarheid te vergroten is een belangrijk deel van de materialen/oefeningen op een bijbehorende CD gezet. Via deze link kun je het boek bestellen in de webwinkel. Daarnaast verwijs ik je graag naar haar website. Daar staat een boodschap van Etienne Carette, directeur van een middelbare school waar geweldloosheid veel aandacht krijgt. Ik hoop dat het je, net als mij, inspireert. 4. Trainingsaanbod Ai-opener juni t/m december De komende maanden kun je bij Ai-opener weer via allerlei trainingen en workshops kennismaken met Geweldloze Communicatie of je er verder in verdiepen. Ik wil graag jullie speciale aandacht vragen voor twee trainingen: Jaartraining De Reis Ik kijk er alweer naar uit om op 8 september voor de negende keer met de jaartraining De Reis van start te gaan. Tijdens deze training gaan we met een groep van 10 tot 14 deelnemers op exploratie om Geweldloze Communicatie te leren, te integreren en te leven. Wil jij: Je bewustzijn over je handelen vergroten? Je (professionele) relaties verdiepen en daarbij Geweldloze Communicatie toepassen? Geweldloze Communicatie inzetten in je werk als trainer, leraar, verpleegkundige, leidinggevende, coach etc.? En/of je behoeftes helder leren uitdrukken en open blijven voor de behoeftes van de ander? Dan ben je van harte welkom op deze training. Klik hier voor een uitgebreide brochure. NVC in organisations In de vorige nieuwsbrief heb ik al aangekondigd dat ik op november met Godfrey Spencer een workshop geef getiteld NVC in organisations. Een thema dat mij na aan het hart ligt, mede vanwege mijn bedrijfskundige achtergrond. Uit het aantal geïnteresseerde reacties leid ik af dat dit een thema is dat veel mensen raakt en voor veel mensen speelt. Als je meer wilt weten over de inhoud van deze training nodig ik je uit om hier de brochure te bekijken. Godfrey Spencer Hieronder vind je het volledige trainingsaanbod van Ai-opener tot eind 2010 nog eens op een rij. In de agenda vind je alle trainingen plus een link naar meer informatie. Direct aanmelden kan hier >.

4 Introductietrainingen Tweedaagse juni Rotterdam Vakantie intro juli Opoeteren (Be) Tweedaagse september Rotterdam Tweedaagse oktober Amsterdam Tweedaagse november Opoeteren (Be) Tweedaagse november Rotterdam Tweedaagse december Rotterdam Verdiepingstrainingen Kracht van mededogen 31 augustus + 1 sept. Amsterdam Jaartraining De Reis start 8 september >> brochure Kracht van mededogen september Rotterdam NVC in organisations november >> brochure Kracht van mededogen november Rotterdam Liefde in je leven november Rotterdam 5. Diversen Artikel in The Times In mei is een artikel over Geweldloze Communicatie en ouderschap verschenen in The Times >. Met dank aan Shantigarbha die dit onder mijn aandacht bracht en er veel energie in heeft gestopt om dit gepubliceerd te krijgen. Zomerstop: van vrijdag 23 juli t/m maandag 16 augustus is Ai-opener telefonisch beperkt bereikbaar en worden s niet beantwoord vanwege vakanties van Lia en Martin. De webwinkel is wel gewoon geopend. BTW Helaas zijn de meeste trainingen vanaf 1 juli 2010 niet meer vrijgesteld van BTW en gaat Ai-opener hierover 19% BTW afdragen. Om een balans te vinden tussen enerzijds de toegankelijkheid van de trainingen en anderzijds financiële zekerheid en duurzaamheid voor Ai-opener hebben we besloten de trainingsprijs voor particulieren met ongeveer 10% te verhogen. Als je voor 1 juli inschrijft voor een training in de tweede helft van 2010 betaal je nog de oude prijs omdat er sprake is van een overgangsregeling. Vakantieavontuur en zomerkampen Van 4 t/m 11 juli vindt alweer het zevende Europese NVC summercamp plaats in Frankrijk en van 6 t/m 13 augustus het vierde NVC zomerkamp in Nederland. Zelf geef ik van 25 t/m 30 juli een introductie Geweldloze Communicatie bij Kasteel De Schans als onderdeel van het vakantieavontuur. Klik hier voor een brochure over deze uitgebreidere introductietraining.

5 Internationale NVC-trainingen John Kinyon geeft van 10 t/m 13 juni een driedaagse training Geweldloze Communicatie en mediation plus een eendaagse workshop: Transforming enemy images. Meer informatie is te vinden op de website van Christiaan Zandt. Miki Kashtan, een ervaren trainster uit de VS, geeft van 20 t/m 26 augustus in Denemarken een NVC-advanced training of trainers. Voor informatie over deze training kun je de organisatoren Geske of Gitte mailen. En als laatste de eerdergenoemde training NVC in organisations met Godfrey Spencer op november. Nieuwe website CNVC Het Center for Nonviolent Communication, de organisatie van Marshall Rosenberg, heeft een, in mijn ogen verbeterde, website. Klik hier om een kijkje te nemen. Kennismaking: op zaterdag 4 september geef ik als start van het nieuwe seizoen bij Centrum Djoj in Rotterdam een gratis kennismakingsworkshop Geweldloze Communicatie. Voor meer info >. TED talks TED is een organisatie die als visie heeft om ideeën te verspreiden die de moeite waard zijn en hun filmpjes inspireren me regelmatig. Eén van hun TED talks > gaat over spiegelneuronen die een rol lijken te spelen bij ons vermogen tot empathie en mededogen. Als je language aanklikt is er ook een Nederlandse ondertiteling beschikbaar. Veel kijkplezier! Hartelijke groet en ik wens iedereen alvast een fijne zomer toe, Martin van der Meulen, Ai-opener Stuur een naar Ai-opener als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen of een verzoek hebt om deze ook naar anderen te mailen.

Train-de-trainer Nonviolent Communication

Train-de-trainer Nonviolent Communication Train-de-trainer Nonviolent Communication Vine coaching & training en Ai-opener organiseren in 2015 voor het zevende achtereenvolgende jaar een Train-de-trainer Nonviolent Communication. Deze training

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

De Meest Effectieve & Persoonlijke Consulting Skills Training voor Professionals!

De Meest Effectieve & Persoonlijke Consulting Skills Training voor Professionals! - Consulting Skills Training Pagina 1 van 6 De Meest Effectieve & Persoonlijke Consulting Skills Training voor Professionals! Los van de inhoud van je advies is het belangrijk om je advies zo goed mogelijk

Nadere informatie

Welkom. bij Djoj training & opleiding

Welkom. bij Djoj training & opleiding Cursusprogramma najaar 2011 Welkom bij Bedrijven hebben te maken met snelle en complexe veranderingen. Dit is niet voor iedereen gemakkelijk. Sterker nog, het beroep dat op flexibiliteit en improvisatievermogen

Nadere informatie

acht verdiepende interviews

acht verdiepende interviews WENSEN EN BEHOEFTEN VAN LEDEN van HARTEN TWEE acht verdiepende interviews Blaauwbroek bureau voor Vraaggestuurde Zorg Nieuwstad 100c 1381 CE WEESP tel.: 0294 491400 e-mail: info@bbvz.nl www.bbvz.nl Colofon

Nadere informatie

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt!

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt! CNV Cursusprogramma > Leren werkt! 2012 1 Workshops Leren werkt! Feedback geven en ontvangen Timemanagement Loopbaancheck Flow in je werk Profileren kun je leren Netwerken Cursussen Emotionele intelligentie

Nadere informatie

Uitstapje met de vrijwilligers van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland

Uitstapje met de vrijwilligers van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland Dag Mantelzorgers en belangstellenden, Jaargang 2 / Uitgave juli/augustus 2014 Hierbij de nieuwsbrief van het Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland. Aan het Netwerk zijn partijen uit Steenwijkerland verbonden

Nadere informatie

Namens alle medewerkers van Houthoff Training & WAT IS ASSERTIVITEIT?

Namens alle medewerkers van Houthoff Training & WAT IS ASSERTIVITEIT? NIEUWSBRIEF V O O R J A A R 2 0 0 5 Krachtig in het contact maken met ieders (verborgen) talenten. Beste lezer, deze voorjaarsnieuwsbrief staat geheel in het teken van assertiviteit. Waarom, vraagt u zich

Nadere informatie

VPTZ Academie. Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers

VPTZ Academie. Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers VPTZ Academie Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers Inhoudsopgave VPTZ Academie Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers VPTZ Academie 3 Even voorstellen 4 Accommodaties

Nadere informatie

Minicursus Verbindend Communiceren. Geschreven door: Jan van Koert

Minicursus Verbindend Communiceren. Geschreven door: Jan van Koert Minicursus Verbindend Communiceren Geschreven door: Jan van Koert Geweldloze communicatie is een wijze van communiceren die leidt tot gehoord en verstaan worden. Met helderheid, zonder beschuldigen en

Nadere informatie

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers -

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Deze informatie is opgesteld door Qidos, in opdracht van de Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid 1 Inhoud Het belang en het doel van een

Nadere informatie

Vrijwilligers voor OSA Screening en training

Vrijwilligers voor OSA Screening en training Vrijwilligers voor OSA Screening en training Intake vrijwilligers Bij het uitrollen van OSA in een gemeente zijn er vrijwilligers nodig. Zij leiden de gesprekken met de ouders op een neutrale, ondersteunende

Nadere informatie

Hugo Bakker Trainer & Coach

Hugo Bakker Trainer & Coach Hugo Bakker Trainer & Coach Introductie Website maken en Passief Inkomen Creëren Toen Ik deze e-mail cursus schreef in 2011 was mijn avontuur op het internet nog maar net begonnen. Het liep niet direct

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 specialist zingeving PZC

Jaarverslag 2013 specialist zingeving PZC Jaarverslag 2013 specialist zingeving PZC Betekenis & Verbinding In dit derde jaarverslag van de specialist zingeving wordt zichtbaar hoe deze nieuwe functie zich verder heeft ontwikkeld parallel aan de

Nadere informatie

Jongeren houden (van) werk!

Jongeren houden (van) werk! Jongeren houden (van) werk! Duurzame arbeidsparticipatie na het praktijkonderwijs Het vinden e n behouden van een baan is voor niemand makkelijk in tijden van crisis. Ook jongeren van het praktijkonderwijs

Nadere informatie

Praktijkvoorbeelden van communicatie met ouders in het primair onderwijs

Praktijkvoorbeelden van communicatie met ouders in het primair onderwijs Goed worden en goed blijven Communicatie met ouders Praktijkvoorbeelden van communicatie met ouders in het primair onderwijs Over het informeren van ouders over de kwaliteit van de school en het betrekken

Nadere informatie

De professional aan het woord

De professional aan het woord De professional aan het woord Een uitgave ter inspiratie en informatie over de invulling van professionele ruimte binnen de IRIS-scholen. Medewerkers aan het woord over verschillende vormen van opleiden

Nadere informatie

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK.

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK. Herziene editie 2014-2015 Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden ebook HET GROTE WEBINAR HANDBOEK DEEL DIT ebook INHOUDSOPGAVE 1 IK GELOOF IN WEBINARS Verhalen uit de praktijk Pagina 4

Nadere informatie

3 essentiële communicatietips voor ingenieurs en ontwerpers

3 essentiële communicatietips voor ingenieurs en ontwerpers 3 essentiële communicatietips voor ingenieurs en ontwerpers Gratis e-book voor technische professionals die meer resultaten willen bereiken, door beter en effectiever te communiceren. Saskia Slotboom 2013

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gabriëlschool-Harnaschpolder

Nieuwsbrief Gabriëlschool-Harnaschpolder Nieuwsbrief Gabriëlschool-Harnaschpolder november december 2014 In deze nieuwsbrief leest u onder andere over: * het Sinterklaasfeest * het Kerstfeest * het speelgoedmuseum van groep ¾ * het gedragsprotocol

Nadere informatie

Kom op cursus bij Per Saldo

Kom op cursus bij Per Saldo Kom op cursus bij Per Saldo 2015 Bent u beginnend budgethouder? Of hebt u al langer een pgb en wilt u zich goed voorbereiden op uw herindicatie? Wilt u leren hoe u een goed budgetplan of zorgplan schrijft?

Nadere informatie

Meer Impact voor P&O-ers

Meer Impact voor P&O-ers Speciale Uitgave Meer Impact voor P&O-ers 4W-model voor Strategische Keuzes Dit is een gratis uitgave van Bureau Bohré 2 Inhoudsopgave Herken jij jezelf hierin? 3 Waarom is dit ebook voor jou interessant?

Nadere informatie

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Pesten in het basisonderwijs... 3 2. Organisatie van de ouderavond... 4 2.1 Wat is een goed moment?... 4

Nadere informatie

Bijeenkomst Horizontale verantwoording Donderdag 14 februari 2013 Verslag

Bijeenkomst Horizontale verantwoording Donderdag 14 februari 2013 Verslag Bijeenkomst Horizontale verantwoording Donderdag 14 februari 2013 Verslag Inhoud 1. Samenvatting 2. Introductie & programma 3. Wat heeft JoU dit jaar gedaan? 4. Hoe vinden de aanwezigen dat het met JoU

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!] ADVIESRAPPORT Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn Opdrachtgever: BCGO! Auteur: Lieuwe Geesing & Johnny Ligtlee Groningen: Maart 11 1 Inhoudsopgaven: 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

Nadere informatie

overzicht Weisfelt en Partners weisfelt en partners WORKSHOPS VOOR BELANGSTELLENDEN OPLEIDINGEN NASCHOLINGEN

overzicht Weisfelt en Partners weisfelt en partners WORKSHOPS VOOR BELANGSTELLENDEN OPLEIDINGEN NASCHOLINGEN weisfelt en partners overzicht 2van trainingen Weisfelt en Partners info@weisfeltenpartners.nl www.weisfeltenpartners.nl WORKSHOPS VOOR BELANGSTELLENDEN OPLEIDINGEN NASCHOLINGEN Mieke Klijn Anneke Dekker

Nadere informatie

De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs.

De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs. De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs. Auteurs: Maartje Reitsma Aleid Schipper praktijkvoorbeeld * uitgelicht * succesfactor * regelgeving Deze handreiking, gebaseerd op de resultaten

Nadere informatie

en plannen INTERVIEW

en plannen INTERVIEW 2014 en plannen 2015 INTERVIEW 1 Voorwoord Jaarverslag 2014 Dankbaarheid, groei en toekomst zijn drie kernwoorden die CBMC 2014 kenmerken. Dankbaarheid voor alles wat we in CBMC van God hebben ontvan-

Nadere informatie