Les 1 Een ander Achterhuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Les 1 Een ander Achterhuis"

Transcriptie

1 Les 1 Een ander Achterhuis

2 Doelstellingen: - Na het lezen de brief van Lammie Drenth kunnen de leerlingen aangeven welke stukken uit het brief indruk maken. - De leerlingen kunnen benoemen welke gevoelens er in het verhaal naar voren komen en aanvullen met gevoelens die Lammie in de oorlog nog meer zal zijn tegengekomen ( inleven/empathisch vermogen). - De leerlingen kunnen benoemen wanneer een leugentje om bestwil wel en niet mag en kunnen dit terugkoppelen naar voorbeelden uit hun eigen leven. - Leerlingen ervaren hoe het voelt om met 16 mensen op 20 vierkante meter te staan, te zitten, te bewegen en te liggen. Dat is 1,5 vierkante meter per persoon! - De leerlingen ervaren hoe het is om ineens muisstil te moeten zijn en dat zolang mogelijk vol te houden. Materialen: - Bijlage 1 les 1: Brief van Lammie Drenth aan leerlingen. Zoveel kopieёn als er leerlingen zijn. - Bijlage 2 les 1: de plattegrond van het huis. - Bijlage 3 les 1: Afbeelding van de boerderij. Afbeelding van Lammie achter de typemachine op het NSB-kantoor. - Bijlage 4: Lammie op de fiets met etenswaar. - Bijlage 5: De mensen bang in de kamer voor iemand die buiten voor het raam staat. - (Digi)bord: Om als leerkracht een woordspin gevoelens te kunnen maken. - Een centimeterband, meter lint, breed plakband en een schaar. - Eventueel: stoepkrijt. - Stopwatch, horloge of mobiel om tijdsduur op te kunnen nemen. De les: Inleiding: Individueel (5min) - De leerlingen lezen zelfstandig de brief van Lammie Drenth ( Bijlage 1) Kern: klassikaal (20-25 min) - Onderwerp 1: Gevoelens. - De leerkracht vraagt welke gevoelens er in de brief worden genoemd en maakt er een woordspin mee op het (digi)bord. Zoals paniek, angst, verdriet, trots, maar ook blij (plezier) en verliefd (de vlam slaat over). - Waaruit blijkt in de brief dat er ook plezier is? - De leerkracht vraagt welke gevoelens Lammie zelf nog meer tegengekomen zal zijn in die oorlogsjaren en vult de woordspin aan met de gevoelens die de leerlingen bedenken.

3 Opmerking: De woordspin opslaan, printen of fotograferen om bij les 2 weer over te kunnen beschikken, zodat de leerlingen na het zien van de voorstelling de woordspin aan kunnen vullen. - Onderwerp 2: Leugentje om bestwil. - De leerkracht herhaalt de zin uit de brief: Ik moet altijd liegen om bestwil en de mensen denken dat ik echt vóór Hitler ben. Vragen hierover: 1- In deze zin zit opgesloten dat haar hele leven 3 jaar lang 1 grote leugen is om een groter doel te bereiken. Als Lammie van te voren gevraagd was of ze dit kon, zou ze dan ja hebben gezegd? Wie van jullie denkt in een oorlogssituatie hetzelfde te kunnen doen? Denk je dat ook te kunnen zonder een fout te maken? Waar zou het bij jou mogelijk mis gaan? Wie denkt het echt niet te kunnen en waarom? 2- Mag een leugentje om bestwil? Wanneer wel en wanneer niet? Zijn er voorbeelden uit je eigen leven te geven wat wel of niet kan? Soms wordt het argument gebruikt maar anderen doen het ook. Wat vinden jullie van dit argument? Is een leugen uit eigen belang altijd een echte leugen of kan dat toch een leugentje om best wil zijn? 3- Als een leugentje om bestwil mag, is er dan een grens waarbij het volgens jou niet meer mag? (Als uitgangspunt kan je formuleren: het wordt een probleem als je er mensen mee kwetst of schaadt.) 4- Dilemma: Er is een filosoof die zegt dat liegen nooit mag, ook een leugentje om bestwil niet. Voorbeeld: stel je nou voor dat een vriend bij jou schuilt omdat een moordenaar hem op de hielen zit. De moordenaar belt aan en vraagt of die vriend hier is. Volgens Kant moet je dan eerlijk zeggen dat die vriend inderdaad bij jou schuilt. De moordenaar neemt hem te grazen. Jij bent dan niet schuldig, de moordenaar is immers verantwoordelijk voor de moord. Maar stel dat je besluit wel te liegen, maar je vriend vertrouwt de zaak niet helemaal en kruipt het raam uit. Je hebt de moordenaar op het verkeerde pad geleid, maar even later komt de moordenaar de vriend tegen op straat en neemt hem alsnog te grazen. Dan ben je volgens de filosoof wel verantwoordelijk, want door jouw leugen liep de moordenaar je vriend tegen het lijf Hoe denken jullie hierover? (Opmerking: De filosoof heet Kant) Opmerking: bij het gesprek kan blijken dat er soms op basis van verstand en soms op basis van gevoel/emotie gekozen wordt. Eventueel kan je de leerlingen daar bewust van maken (zonder daar een waarde oordeel aan te verbinden).

4 Afsluiting: Klassikaal (15-20 min.) Een aantal leerlingen krijgt de opdracht IN GOED OVERLEG in het (speel)lokaal een ruimte van 4 bij 5 meter ( v.a leerlingen) af te bakenen met de meegenomen centimeterband en dit met lint af te zetten door het lint met plakband vast te maken op de vloer. Rekentabel voor het benodigde oppervlak: Vanaf 10 leerlingen: 15 vierkante meter: 3x5 meter Vanaf 15 leerlingen: 20 vierkante meter: 4x5 meter Vanaf 20 leerlingen: 25 vierkante meter: 5x5 meter Vanaf 25 leerlingen: 30 vierkante meter: 5x6 meter Vanaf 30 leerlingen: 35 vierkante meter: 5x7 meter - Opmerkingen: Als de inschatting is dat dit teveel tijd gaat kosten, kan de leerkracht ook zorgen dat het vak van te voren klaar is voor gebruik. Bij mooi weer kan deze activiteit ook buiten plaatsvinden. In dat geval kan het vlak ingetekend worden met stoepkrijt. - Leerkracht geeft de volgende opdrachten: 1- Ga allemaal stilstaan binnen de lijnen. 2- Ga allemaal in een rustig tempo lopen binnen de lijnen. 3- Ga allemaal zitten binnen de lijnen. 4- Ga allemaal liggen binnen de lijnen. 5- Geef drie tot vijf leerlingen de opdracht net als kinderen te gaan rennen tussen de anderen door. De leerkracht vraagt steeds: Hoe voelt dat als je ervan uit gaat dat je dit uren, dagen, jaren met elkaar moet volhouden op dit kleine stukje grond? 6- Maak nu een keus tussen staan, zitten of liggen. De leerkracht geeft erna de opdracht met z n allen in 1 keer zolang mogelijk stil te zijn na de uitroep: Gevaar, stil!!! De leerkracht neemt de tijd op om te kijken hoelang het lukt. Hoe lang lukt het stil te blijven?

5 BRIEF van Lammie aan de leerlingen. Bijlage 1 les 1 BESTE LEERLINGEN Even voorstellen Jullie gaan in mei naar de musical Een ander Achterhuis. Dat wordt, denk ik, een mooie en spannende voorstelling over wat er allemaal gebeurde in een kleine boerderij in Stadskanaal in de jaren Wat zich daar in de Tweede Wereldoorlog afspeelde, kan ik je precies vertellen want, ik zal me even voorstellen, ik ben Lammie Drenth. Ik woonde met mijn ouders Willem en Hindertje en met mijn zusje Fennie in dat keuterboerderijtje aan de Krommewijk aan de rand van Stadskanaal. Nu ben ik 86 jaar, in 1942 was ik 14. Van 1 tot 16 onderduikers In 1942 verandert ons leven plotseling helemaal. Een man komt vragen of hij in het geheim bij ons mag wonen omdat hij een jood is. Je weet dat Hitler joodse mensen ernstig discrimineert. Hij wil ze zelfs allemaal doodmaken. Van mijn ouders mag deze man in ons huis onderduiken. Het blijft niet bij die ene man. Mijn ouders zijn zo goed om uiteindelijk 16 personen op te nemen. Wat zij deden was streng verboden, er stonden strenge straffen op maar zij wilden helpen. Iedereen is welkom zei mijn moeder. Dagelijks leven Deze 16 mensen wonen met z n allen in een kamer van 4 bij 5 meter, dat is 1½ vierkante meter per persoon. Overdag moet iedereen binnenblijven. Er is een strak schema gemaakt voor de hele dag: wie moet wanneer opstaan, zich wassen (met water uit het kanaal), koken, afwassen, kleren wassen, enzovoort. De kinderen krijgen les van Bennie, een van onderduikers. Over hem hoor je zo meteen veel meer. Verdriet en plezier Gaat altijd alles goed? Zeker niet. De kinderen kunnen te druk zijn, mensen krijgen ruzie of vervelen zich. Je mag geen lawaai maken, niemand mag je zien. We zullen toch niet ontdekt worden? vragen ze elkaar bang. De oorlog duurt ook veel langer dan verwacht en sommigen krijgen nare berichten over hun familie.

6 Toch houden ze de moed erin door hoop te houden en gewoon leuke dingen te doen: spelletjes spelen, Sinterklaas vieren en kniepertjes bakken. Gevaar Iedereen, ook mijn ouders, Fennie en ik, moeten heel voorzichtig zijn. We plakken de ramen dicht, waardoor niemand al die mensen in het donker ziet bewegen. We krijgen gewoon bezoek, soms onverwacht, zelfs van mensen die het met Hitler eens zijn. De onderduikers moeten dan urenlang doodstil zijn. Dan is er paniek en angst. Goede mensen Toch weten heus wel mensen in de wijk dat er bij ons iets aan de hand is. Je merkt gewoon als het bij de buren anders is dan anders. Maar ze hebben niets gezegd en geholpen met eten, kleren en schoolspullen. Mijn leven Het leven van mijn zusje Fennie en mij ligt totaal overhoop en wij helpen ook. Zo heb ik me een slag in de rondte gefietst om overal eten vandaan te halen. Dat is nog het minste. Moeilijker is het steeds nieuwe manieren te bedenken om de aandacht van de Duitsers af te leiden. Mijn vader komt op het idee mij te laten solliciteren als secretaresse op het kantoor van de Duitsers. Ik ben nog aangenomen ook. Nu de Duitsers denken dat ik aan hun kant staan, vermoeden ze niets over onderduiken. Voor mijzelf is de baan vreselijk. Ik moet altijd liegen om bestwil en de mensen denken dat ik echt vóór Hitler ben. Alle vriendinnen laten me in de steek, ze pesten me, ik word geslagen, geschopt en in het kanaal gegooid. Daar heb ik veel verdriet van gehad maar de waarheid heb ik niet verteld en daar ben ik nu nog trots op. Bennie en ik Een van de joodse mensen is Bennie Kosses, gewoon een aardige jongen denk ik eerst. We moeten weleens samen in de schuur wacht houden. Dan slaat de vonk over. En, wat zeker niet de bedoeling is, ik word zwanger. Ongetrouwd een baby krijgen was toen een schande. Bovendien denken de mensen dat de vader een Duitser is. Ons lieve dochtertje Hennie wordt in december 1944 geboren. Bennie is 23, ik ben 17.

7 Vrij Zoals je weet eindigt de Tweede Wereldoorlog begin mei Alle angst en paniek zijn voorbij. Iedereen leeft nog, niemand is gearresteerd, alle onderduikers mogen zomaar vrij buiten lopen en zichzelf zijn. En ik? Ik hoef geen leugens om bestwil meer te verzinnen. 8 mei mei 2015 Bennie en ik zijn 8 mei 1945 getrouwd. Op 8 mei 2015, precies 70 jaar na onze trouwdag, wonen wij de première bij van Een ander Achterhuis. Tot slot Ik wens jullie een heel mooie voorstelling. Hartelijke groeten van Lammie Drenth PS 1 In het theater is de onderduikkamer op ware grootte nagebouwd. ( zie bijlage 3) PS 2 Jullie begrijpen vast waarom de musical Een ander Achterhuis heet?!

8 Bijlage 2 les 1

9 Bijlage 3 les 1

10 Bijlage 4 les 1

11 Bijlage 5 les 1

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid een handreiking voor risicodragers en hun partners Inhoudsopgave Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Inleiding 5 1 Wat kan aanleiding zijn om

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft?

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Handleiding door ouders voor ouders 2 / Handleiding eetstoornissen voor ouders / Buro PUUR Sponsoren Deze handleiding is gesponsord door : TDS Schiedam www.tds.nu

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Wanneer één van je ouders ALS heeft

Wanneer één van je ouders ALS heeft Wanneer één van je ouders ALS heeft Introductie ALS komt niet zo vaak voor en het is onwaarschijnlijk dat je nog iemand kent die een ouder of stiefouder heeft met deze ziekte. Het is gemakkelijk te begrijpen

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden?

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden? Waarom ik werd gepest? Ik was anders dan de rest. Had niks met roze en speelde nooit met poppen. Op de middelbare school werd het pesten zo erg dat ik in de pauzes niet meer de kantine in durfde. Als de

Nadere informatie

GRENZEN STELLEN BIJ PUBERS: een moeilijke evenwichtsoefening

GRENZEN STELLEN BIJ PUBERS: een moeilijke evenwichtsoefening GRENZEN STELLEN BIJ PUBERS: een moeilijke evenwichtsoefening 2 Grenzen stellen bij pubers Kan dat? Mag ik dat toelaten? Ben ik te streng? Ben ik ouderwets? Met deze en soortgelijke vragen worden we regelmatig

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

Werkdruk in balans! Plezier in het werk!

Werkdruk in balans! Plezier in het werk! Te Hoge Werkdruk! Werkdruk in balans! Plezier in het werk! Te lage werkdruk! Hier vindt u voorbeelden hoe u werkdruksignalen uit de praktijk kunt indelen op de vijf stuurknoppen voor werkdrukbalans en

Nadere informatie

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs?

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Suggesties en lesbrieven voor leerkrachten in (vreedzame) basisscholen De aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie

Nadere informatie

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh zorgt Wie er straks voor mij? Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh Wie zorgt er straks voor mij? 2008 Kavanah, Dwingeloo Niets uit deze uitgave mag worden gefotokopieerd, noch in

Nadere informatie

Het valt niet mee de draad weer op te pakken. Tips en adviezen voor vrouwen met borstkanker bij psychosociale problemen

Het valt niet mee de draad weer op te pakken. Tips en adviezen voor vrouwen met borstkanker bij psychosociale problemen Het valt niet mee de draad weer op te pakken Tips en adviezen voor vrouwen met borstkanker bij psychosociale problemen Colofon Uitgever: Van Zuiden Communications B.V. Postbus 2122 2400 CC Alphen aan den

Nadere informatie

Het bi!ere kruid. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 3GTL1 Inlever datum : 29-10-2010 Titel: Het bittere kruid Schrijver: Margo Minco. Blz.

Het bi!ere kruid. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 3GTL1 Inlever datum : 29-10-2010 Titel: Het bittere kruid Schrijver: Margo Minco. Blz. Het bi!ere kruid. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 3GTL1 Inlever datum : 29-10-2010 Titel: Het bittere kruid Schrijver: Margo Minco Blz. 1 Vra"n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een oorlogsroman.

Nadere informatie

Wat gaan we doen, mees?

Wat gaan we doen, mees? Wat gaan we doen, mees? Onderzoek alles... en maak er een grafiek van Wouter Sluitman Heb het lef en doe af en toe het rekenboek aan de kant. De rekenavonturen die zich dan in de klas kunnen gaan afspelen,

Nadere informatie

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag Voorwoord Toen vorig jaar het boekje Cliënten in beeld - Portretten

Nadere informatie

Lopen over water (Geloven met Petrus 2)

Lopen over water (Geloven met Petrus 2) Lopen over water (Geloven met Petrus 2) Preek over Matteüs 14:22-33 (ds. Jos Douma) Meteen daarna gelastte hij de leerlingen in de boot te stappen en alvast vooruit te gaan naar de overkant, hij zou ook

Nadere informatie

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige Wat betekent het om dyscalculie te hebben? Hoe uit zich dat in de praktijk? Waar loop je zoal tegenaan? Welke dingen zijn voor jou moeilijk waar andere mensen niet eens bij stil staan? Laura Schermer,

Nadere informatie

Hand in hand. Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw relaties

Hand in hand. Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw relaties Hand in hand Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw relaties Hand in hand Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw

Nadere informatie

Wie of wat kan je helpen

Wie of wat kan je helpen Wie of wat kan je helpen na mishandeling of seksueel misbruik? Een brochure voor jongeren 1 Inhoudstafel Wat is kindermishandeling?... 6 Een volwassene doet een kind pijn (= lichamelijke mishandeling)

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Handleiding voor organisatie en begeleiding survivalkid.nl Monique van t Erve, Rouw na zelfdoding Petra Windmeijer, Indigo Drenthe Beilerstraat

Nadere informatie

LESSENSERIE MINDFULNESS GROEP 7/8

LESSENSERIE MINDFULNESS GROEP 7/8 LESSENSERIE MINDFULNESS GROEP 7/8 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De lessenserie in het kort 3 Doelstellingen 3 Benodigdheden 3 Trefwoorden en kernbegrippen 3 Overzicht lesinhouden 4 Les 1 Confrontatie

Nadere informatie