Wettelijk Minimumloon. Leeftijd % van het per maand bij 36 uur bij 38 uur bij 40 uur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wettelijk Minimumloon. Leeftijd % van het per maand bij 36 uur bij 38 uur bij 40 uur"

Transcriptie

1 Omtrend Infobulletin Personeelsbeheer Inhoud Wettelijk Minimumloon 4 Loonvisie Magazine Nr.4 / jaargang 1 / 2013 Wettelijk minimumloon Veranderingen premies werknemersverzekeringen per 1 januari 2014 Kort nieuws Aanpak Fraude Afdrachtvermindering S&O Subsidieregeling praktijkleren Tewerkstellingsvergunning (TWV) Maximaal 1 jaar geldig Met ingang van 1 januari 2014 zijn de wettelijke minimumlonen met 0,53% verhoogd. De nieuwe bedragen luiden als volgt: Leeftijd % van het per maand bij 36 uur bij 38 uur bij 40 uur minimumloon 23 jaar en 100% 1.485,60 9,52 9,02 8,57 ouder 22 jaar 85% 1.262,75 8,09 7,67 7,29 21 jaar 72,5% 1.077,05 6,90 6,54 6,21 20 jaar 61,5% 913,65 5,86 5,55 5,27 19 jaar 52,5% 779,95 5,00 4,74 4,50 18 jaar 45.5% 675,95 4,33 4,11 3,90 17 jaar 39.5% 586,80 3,76 3,56 3,39 16 jaar 34.5% 512,55 3,29 3,11 2,96 15 jaar 30% 445,70 2,86 2,71 2,57 Veranderingen premies werknemersverzekeringen per 1 januari 2014 Door de Modernisering Ziektewet per 1 januari 2014 verandert de premie WW. Verder verdwijnt de gedifferentieerde premie WGA en komt er een nieuwe gedifferentieerde premie: de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Veranderingen premie WW per 1 januari 2014 De premie WW bestaat in 2013 uit: deel voor de WW-Awf deel voor het sectorfonds (sectorpremie) deel voor de kinderopvang deel voor de ZW deel voor de WGA Vanaf 1 januari 2014 bestaat de premie WW alleen nog uit het deel voor de WW-Awf en het deel voor het sectorfonds. De delen voor de kinderopvang, ZW en WGA komen binnen de premie WW te vervallen. Deze delen zijn momenteel verwerkt in een opslag op de sectorpremie of Ufo-premie. Het deel voor de kinderopvang wordt onderdeel van de basispremie WAO/WIA.

2 2 Premiepercentage Whk Het gedifferentieerde premiepercentage WGA gaat per 1 januari 2014 op in de Whk. Vanaf dan betaalt u ook een gedifferentieerde premie voor flexwerkers. De gedifferentieerde premie Whk bestaat uit 3 premiepercentages (WGA-vast, WGA-flex en ZW-flex) welke samen één totaalpercentage vormen. U ontvangt vanaf 18 december 2013 van de Belastingdienst een beschikking met de deelpercentages en het totaalpercentage. Tip: Er worden nog al eens fouten gemaakt bij de berekening van de verschillende premies het loont zicht dus om de premies goed na te rekenen. Kijk daarbij ook goed na of er in 2012 werknemers ziek uit dienst zijn gegaan, dat vormt een belangrijke grondslag en ook daar worden door het UWV fouten bij gemaakt. Fouten die grote gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van het percentage en daarmee de werkgeverslasten. Bent u eigenrisicodrager voor de WGA, dan geldt het eigen risicodragerschap per 1 januari 2014 alleen nog voor werknemers met een vast dienstverband. U betaalt dan niet het premiedeel WGA-vast, maar wel het premiedeel WGA-flex (en het premiedeel ZW-flex). Verder gaat u ook het risico dragen voor overlijdensuitkeringen aan nabestaanden van werknemers met een WGA-uitkering die u in dienst had Premie WW: deel voor de WW-Awf deel voor het sectorfonds (sectorpremie) deel voor de ZW deel voor de WGA deel voor de kinderopvang Gedifferentieerde premie WGA Premie WW: deel voor de WW-Awf deel voor het sectorfonds (sectorpremie) Gedifferentieerde premie Whk: premiedeel WGA-vast premiedeel WGA-flex premiedeel ZW-flex Kort nieuws AOW-leeftijd De AOW-leeftijd gaat stapsgewijs omhoog. In 2014 gaat de AOW-uitkering in als de leeftijd 65 jaar + 2 maanden is. Daarnaast zijn er plannen om de AOW-leeftijd sneller te verhogen: naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in Het wetsvoorstel wordt in het voorjaar van 2014 ingediend. Crisisheffing Ook in 2014 krijgen werkgevers te maken met de crisisheffing. De pseudo-eindheffing voor hoge lonen is namelijk met één jaar verlengd. Dit betekent dat werkgevers ook in 2014 een heffing van 16% moeten afdragen over het loon van een werknemer voor zover dat loon het bedrag van overstijgt. Het gaat dan om het loon waarover in 2013 loonbelasting is geheven. In 2013 hebben veel werkgevers bezwaar gemaakt tegen deze heffing, dat kan ook voor Pensioen Met ingang van 1 januari 2014 gaat het opbouwpercentage omlaag van 2,25% naar 1,875%. Hoe de verschillende pensioenfondsen en werkgever hier mee omgaan, zal de toekomst uitwijzen.

3 3 Werkkostenregeling Ook in 2014 heeft u de keuze om de werkkostenregeling al dan niet toe te passen. In 2014 bedraagt de vrije ruimte 1,5% van de totale fiscale loonsom. Depotservice vervangt g-rekeningen Heeft u een g-rekening bij de bank en een overeenkomst met de Belastingdienst? Dan is dit bericht op u van toepassing. Vanaf 1 juli 2014 begint de Belastingdienst met het vervangen van g-rekeningen bij de banken door depots bij de Belastingdienst. U kunt dan geen bedragen rechtstreeks meer storten op het rekeningnummer van de Belastingdienst. Het depot is straks beschikbaar via de Depotservice op de website van de Belastingdienst. De Belastingdienst bericht u van tevoren wanneer uw g-rekening wordt omgezet naar een depot. Aanpak fraude Uitzendondernemingen moeten zich registeren in het Handelsregister. Uitzendbureaus die dit niet doen en bedrijven die zaken doen met niet-geregistreerde uitzendbureaus kunnen een boete krijgen. Ook moeten ondernemingen die uitzendkrachten inhuren een deel van het factuurbedrag op een geblokkeerde rekening storten (g-rekening/ depot). Met dat geld worden de verschuldigde loonbelasting, sociale verzekeringspremies en omzetbelasting betaald. Wie opzettelijk onjuiste of onvolledige informatie geeft, krijgt een boete. U krijgt alleen een boete als u zelf een onjuiste voorlopige aanslag of een herziening indient. Als u de aangiftebelasting wel correct aangeeft maar niet betaalt, kunt u vervolgd worden voor belastingfraude. Als u niet betaalt, kunt u een gevangenisstraf van ten hoogste 6 jaar of een boete van krijgen. Of, als het belastingbedrag hoger is, eenmalig maximaal het bedrag van de te weinig betaalde belasting.

4 4 Afdrachtvermindering S&O De eerste schijf van de S&O-afdrachtvermindering is verhoogd van naar Hierdoor is het hoge percentage van de S&O-afdrachtvermindering van toepassing op een groter deel van de S&O-loonkosten. Deze maatregel is vooral gericht op kleinere tot middelgrote bedrijven. Tegenover de schijfverlenging staat een verlaging van het tarief in de eerste schijf van 38% naar 35% Loongrens Plafond 14 mln. 14 mln. 14 mln. Tarief 1e schijf 42% 38% 35% Tarief starters 60% 50% 50% Tarief 2e schijf 14% 14% 14% Tevens is het voortaan voor iedereen mogelijk om een S&O aanvraag voor een heel jaar in te dienen, en is het mogelijk om gedurende het gehele jaar S&O-afdrachtvermindering te verrekenen. Subsidieregeling praktijkleren Met ingang van 1 januari 2014 is er een nieuwe subsidieregeling voor onderwijs, namelijk de Subsidieregeling praktijkleren. Deze regeling vervangt de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (WVA) voor het onderwijsdeel, die op 31 december 2013 ophoudt te bestaan. Het doel van deze nieuwe regeling is het stimuleren van werkgevers tot het bieden van praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen. De subsidie is een tegemoetkoming voor de werkgever in de kosten die hij maakt voor de begeleiding van een leerling, deelnemer of student. Ook is de subsidie een tegemoetkoming in de loon- of begeleidingskosten van een promovendus of technologisch ontwerper in opleiding (toio). De subsidieregeling richt zich vooral op kwetsbare groepen binnen de arbeidsmarkt bij wie jeugdwerkloosheid een groot probleem is en op studenten die een opleiding volgen in sectoren waar een tekort ontstaat aan gekwalificeerd personeel en wetenschappelijk personeel dat onmisbaar is voor de Nederlandse kenniseconomie. De werkgever ontvangt subsidie naar verhouding van de periode waarin hij begeleiding heeft verzorgd. Daarmee kan iemand elk moment van het studiejaar starten bij een werkgever. Ook als een leerling, deelnemer, student, promovendus of toio stopt, krijgt de werkgever naar verhouding een tegemoetkoming in de kosten die hij heeft gemaakt voor de begeleiding. De werkgever hoeft dus geen volledig jaar begeleiding te geven om subsidie aan te kunnen vragen.

5 5 Doelgroepen waarvoor u een aanvraag in kunt dienen Bedrijven komen in aanmerking voor subsidie als zij binnen een van de volgende categorieën begeleiding bieden: Vmbo Mbo Hbo Promovendi en technologisch ontwerpers in opleiding (toio s) Leerlingen die een leer-werktraject volgen in het vmbo. Deelnemers aan een mbo-opleiding, voor zover het om een beroepsbegeleidende leerweg (bbl) gaat. Studenten die een hbo-opleiding volgen in de techniek (inclusief landbouw en natuurlijke omgeving). Hierbij bestaat de opleiding uit een combinatie van leren en werken. De werkcomponent moet onderdeel uitmaken van de opleiding. Dat geldt zowel voor duaal als voor deeltijd hbo. Promovendi die tijdelijk zijn aangesteld of een arbeidsovereenkomst hebben bij een universiteit of een instituut van de KNAW of NWO. Over hun loonkosten moeten afspraken zijn gemaakt met een privaatrechtelijke rechtspersoon. Werknemers van een privaatrechtelijke rechtspersoon die promotieonderzoek doen of een opleiding volgen tot technologisch ontwerper. Deze werknemers doen promotieonderzoek of volgen de opleiding op basis van een overeenkomst tussen die organisatie en een universiteit, die de werknemer begeleidt. Als technologisch ontwerpers in opleiding bij het 2e deel van hun reguliere opleiding hun ontwerpopdracht bij een privaatrechtelijke rechtspersoon uitvoeren, kan de begeleidende partij ook subsidie ontvangen. Subsidiebedrag Het subsidiebedrag voor de werkgever wordt per gerealiseerde praktijk- of werkleerplaats berekend aan de hand van het beschikbare bedrag voor een categorie, gedeeld door het aantal gerealiseerde praktijk- of werkleerplaatsen dat in aanmerking komt voor subsidie binnen die categorie. Het maximum is per gerealiseerde praktijk- of werkleerplaats. Tijdige aanvraag De aanvraag moet uiterlijk op 15 september om uur na het studiejaar waarvoor de subsidie wordt aangevraagd, zijn ingediend. Aanvragen die later binnenkomen worden niet in behandeling genomen! Tip: Wacht niet tot het laatste moment met het aanvragen van de subsidie, mails kunnen zoekraken en computersystemen kunnen vastlopen. Vraag daarom ook altijd om een ontvangstbevestiging. Uitvoering en controle Agentschap NL voert de regeling uit en heeft als doel om de aanvraag zo eenvoudig mogelijk te maken voor de werkgever. De aanvraag kan digitaal worden ingevuld. De werkgever heeft bij de aanvraag geen andere gegevens nodig dan welke nu al bij de werkgever in het bezit zijn; zoals de praktijkleerovereenkomst. Agentschap NL controleert of een werkgever aan alle eisen voldoet. Vragen? Neem contact op met AgentschapNL op telefoonnummer of kijk op de website

6 6 Tewerkstellingsvergunning (TWV) maximaal 1 jaar Wilt u een buitenlandse medewerker voor een bepaalde periode bij u laten werken? Dan hebt u een tewerkstellingsvergunning (werkvergunning) nodig. Momenteel is een tewerkstellingsvergunning (TWV) voor maximaal 3 jaar geldig, maar met ingang van 1 januari 2014 is dat nog maar voor 1 jaar. Wilt u een buitenlandse werknemer langer dan een jaar laten werken, dan moet u daar een nieuwe tewerkstellingsvergunning voor aanvragen. Voor wie hebt u een tewerkstellingsvergunning nodig? U hebt een tewerkstellingsvergunning nodig voor medewerkers van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) en Kroatië. Tot 1 januari 2014 geldt dat ook voor medewerkers uit de EER-landen Bulgarije en Roemenië. Voor medewerkers uit Zwitserland hebt u geen tewerkstellingsvergunning nodig. Met medewerkers worden alle mensen bedoeld die arbeid voor de werkgever verrichten, zoals werknemers, bepaalde stagiairs en vrijwilligers. Waar vraagt u de tewerkstellingsvergunning aan? U kunt de tewerkstellingsvergunning aanvragen bij UWV. Wat moet u doen bij inhuur of uitbesteding? Huurt u iemand in via een intermediair, of besteedt u werk uit aan een ander bedrijf? Ook dan moeten arbeidskrachten van buiten de EER of uit Kroatië, Roemenië of Bulgarije een tewerkstellingsvergunning hebben. De intermediair of de werkgever aan wie u werk uitbesteedt, moet deze tewerkstellingsvergunning aanvragen. Welke uitzonderingen zijn er? Een tewerkstellingsvergunning is niet altijd nodig: Voor bepaalde groepen wetenschappers, kenniswerkers en stagiairs, hoeft u geen tewerkstellingsvergunning aan te vragen. Voor sommige werknemers gelden verkorte procedures. Bijvoorbeeld voor hogere leidinggevenden, specialisten en werknemers uit uw buitenlandse vestiging die in Nederland technieken komen bijleren (practicanten). Voor kenniswerkers die korter dan 3 maanden in Nederland verblijven, geldt een vereenvoudigde procedure. Dit is een proef die loopt tot 30 december Wat is de boete? Laat u een vreemdeling zonder de vereiste tewerkstellingsvergunning werken? Dan kunt u een bestuurlijke boete krijgen van per vreemdeling. Neemt u hem in dienst? Dan moet u bovendien bij de afdracht van loonheffingen het anoniementarief toepassen. Huurt u personeel in, of besteedt u werk uit? Dan loopt u meer risico dat de Belastingdienst u aansprakelijk stelt voor belastingen en premies.

Achteraf. Elektronisch aanvraagformulier PRAKTIJKLEREN. 01.01.2014 t/m 31.12.2018

Achteraf. Elektronisch aanvraagformulier PRAKTIJKLEREN. 01.01.2014 t/m 31.12.2018 Subsidieregeling praktijkleren Het doel van de Subsidieregeling praktijkleren (PRAKTIJKLEREN) is het stimuleren van werkgevers tot het bieden van praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen. Algemene informatie

Nadere informatie

Nieuwe ziektewet: betalen per zieke flexwerker vanaf 2014

Nieuwe ziektewet: betalen per zieke flexwerker vanaf 2014 Modernisering Ziektewet De kosten van sociale zekerheid komen meer en meer op het bord van de werkgevers. Eerst was er de loondoorbetalingsverplichting in de jaren 90. Toen de Wet Poortwachter, de gedifferentieerde

Nadere informatie

Stimuleringsmaatregelen: laat geen geld liggen!

Stimuleringsmaatregelen: laat geen geld liggen! Stimuleringsmaatregelen: laat geen geld liggen! DRV Subsidie Advies 15-01-2014 Ook in 2014 gelden maatregelen om investeren in personeel te stimuleren. Afdrachtvermindering Speur Ontwikkelingswerk Met

Nadere informatie

Consequenties modernisering Ziektewet (BeZaVa)

Consequenties modernisering Ziektewet (BeZaVa) Consequenties modernisering Ziektewet (BeZaVa) DRV Accountants & Adviseurs 15-01-2014 Op 1 januari 2013 is de Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa) ingevoerd, ook wel

Nadere informatie

Advieswijzer. Scholing en personeel 2016 De overheid betaalt mee! Denk ondernemend. Denk Bol.

Advieswijzer. Scholing en personeel 2016 De overheid betaalt mee! Denk ondernemend. Denk Bol. Advieswijzer Scholing en personeel 2016 De overheid betaalt mee! 20-07-2016 Denk ondernemend. Denk Bol. Heeft u personeel in dienst dat een opleiding volgt? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een subsidie

Nadere informatie

UPDATE WIJZIGINGEN LOONBELASTING EN SOCIALE VERZEKERINGEN PER 2014

UPDATE WIJZIGINGEN LOONBELASTING EN SOCIALE VERZEKERINGEN PER 2014 UPDATE WIJZIGINGEN LOONBELASTING EN SOCIALE VERZEKERINGEN PER 2014 1. Inleiding In deze bijlage bij onze nieuwsbrief treft u de belangrijkste wijzigingen aan per 2014 op het gebied van de loonbelasting

Nadere informatie

Scholing en personeel De overheid betaalt mee! whitepaper

Scholing en personeel De overheid betaalt mee! whitepaper 20.07.16 Scholing en personeel 2016 De overheid betaalt mee! whitepaper In dit whitepaper: Heeft u personeel in dienst dat een opleiding volgt? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een subsidie praktijkleren.

Nadere informatie

Scholing en personeel De overheid betaalt mee! whitepaper

Scholing en personeel De overheid betaalt mee! whitepaper Scholing en personeel 2017 De overheid betaalt mee! whitepaper In dit whitepaper: Heeft u personeel in dienst dat een opleiding volgt? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een subsidie praktijkleren.

Nadere informatie

Advieswijzer. Scholing en personeel

Advieswijzer. Scholing en personeel Advieswijzer Scholing en personeel 2 Advieswijzer Scholing en personeel Advieswijzer Scholing en personeel Heeft u personeel in dienst dat een opleiding volgt? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een

Nadere informatie

Wijzigingen loonheffing

Wijzigingen loonheffing Wijzigingen loonheffing belastingjaar 2014 Opgesteld door Gerold Jansen 1 Een nieuw belastingjaar geeft weer nieuwe regels op het gebied van de loonheffing. Wij geven U een overzicht van de belastingrijkste

Nadere informatie

SALARISNIEUWSBRIEF 2013

SALARISNIEUWSBRIEF 2013 SALARISNIEUWSBRIEF 2013 Aanlevering salarisgegevens Nu het einde van het jaar alweer snel dichterbij komt, gaan wij er vanuit, evenals in voorgaande jaren, dat u de salarissen over de maand december (de

Nadere informatie

Werkgeverslasten per 1 juli 2015

Werkgeverslasten per 1 juli 2015 Werkgeverslasten per 1 juli 2015 Doolhof aan lasten op een rijtje gezet! Door mr. A.J.H. Breitenfellner Inleiding De totale loonkosten bestaan niet alleen uit het loon maar ook uit de daarover verschuldigde

Nadere informatie

De werkgeverslasten dalen licht door een lagere sectorpremie WW. De andere premies zijn wisselend lager (zorgpremie) en hoger AOF-basispremie.

De werkgeverslasten dalen licht door een lagere sectorpremie WW. De andere premies zijn wisselend lager (zorgpremie) en hoger AOF-basispremie. Werkgeverslasten horeca algemeen in 2015 wat lager De werkgeverslasten dalen licht door een lagere sectorpremie WW. De andere premies zijn wisselend lager (zorgpremie) en hoger AOF-basispremie. Gedifferentieerde

Nadere informatie

Nieuwe Wetgeving 2014

Nieuwe Wetgeving 2014 Nieuwe Wetgeving 2014 Graag houden we u op de hoogte van ontwikkelingen op het terrein van wetgeving op administratief-, fiscaal- en financieel gebied. Algemeen Aangiftebrief omzetbelasting verdwijnt per

Nadere informatie

Subsidieregeling Praktijkleren

Subsidieregeling Praktijkleren Kennisdocument Subsidieregeling Praktijkleren De Subsidieregeling Praktijkleren vervangt sinds 1 januari 2014 de afdrachtvermindering onderwijs. De subsidieregeling kent andere voorwaarden en een beperktere

Nadere informatie

WIJZIGINGEN IN 2014. Veranderingen heffingskortingen. Geachte relatie,

WIJZIGINGEN IN 2014. Veranderingen heffingskortingen. Geachte relatie, Salarisadministratie Wijzigingen per 1 januari 2014 Geachte relatie, Graag brengen wij u op de hoogte van wijzigingen in de fiscale wet- en regelgeving 2014 voor de salarisadministratie. Indien u nog vragen

Nadere informatie

Inleiding. Premiekorting

Inleiding. Premiekorting Inleiding De overheid heeft verschillende subsidieregelingen om mensen met een uitkering weer aan het werk te krijgen en te houden. Er zijn verschillende subsidieregelingen specifiek gericht op een bepaalde

Nadere informatie

Subsidieregeling Praktijkleren

Subsidieregeling Praktijkleren Subsidieregeling Praktijkleren INHOUDSOPGAVE 1. Algemeen 3 2. Hoogte subsidie 3 3. Indienen aanvraag en voorwaarden subsidie 4 4. Overgangsregeling 2014 4 Subsidieregeling Praktijkleren - 2 - Koninklijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2013

Nieuwsbrief december 2013 Nieuwsbrief december 2013 Einde aan fiscaal gunstige regeling gouden handdruk Vanaf 1 januari 2014 komt er een einde aan de stamrechtvrijstelling voor nieuwe stamrechten. Werknemers die op of na deze datum

Nadere informatie

De werkgeverslasten stijgen door hogere premies. Vooral de premies zijn WW hoger, zowel de sectorpremie als de Awf-premie.

De werkgeverslasten stijgen door hogere premies. Vooral de premies zijn WW hoger, zowel de sectorpremie als de Awf-premie. 21 januari 2014, update verhaal gedifferentieerde premies WGA vast-flex en ZW-flex Eenmalige premieteruggaaf over 2013 Belastingen en premies over 2014 De belastingplannen en premies sociale verzekeringen

Nadere informatie

Prinsjesdag 2013: wijzigingen voor de loonheffingen, afdrachtverminderingen en sociale zekerheid

Prinsjesdag 2013: wijzigingen voor de loonheffingen, afdrachtverminderingen en sociale zekerheid Prinsjesdag 2013: wijzigingen voor de loonheffingen, afdrachtverminderingen en sociale zekerheid Op Prinsjesdag, 17 september 2013, heeft het kabinet vier wetsvoorstellen ingediend bij de Tweede Kamer,

Nadere informatie

Modernisering Ziektewet

Modernisering Ziektewet Modernisering Ziektewet de werkgever betaalt De wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters is een feit. Door deze wet wordt u als werkgever (tot maximaal 12 jaar) financieel verantwoordelijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief van 28 juni 2018

Nieuwsbrief van 28 juni 2018 Nieuwsbrief van 28 juni 2018 Behandelde onderwerpen in deze nieuwsbrief: Wettelijk per 1 juli 2018 Vakantiewerk en bijverdienen Subsidieregeling Praktijkleren Energie-investeringsaftrek in 2019 omlaag

Nadere informatie

Subsidieregeling Praktijkleren

Subsidieregeling Praktijkleren Subsidieregeling Praktijkleren INHOUDSOPGAVE 1. Algemeen 3 2. Hoogte subsidie 3 3. Indienen aanvraag en voorwaarden subsidie 4 4. Overgangsregeling 2014 5 Bijlagen: -voorbeeld urenregistratie - voorbeeld

Nadere informatie

Seminar UBplus 2013 Wijzigingen en BeZaVa 2014. Door Turgut Hefti Patrick Hustinx

Seminar UBplus 2013 Wijzigingen en BeZaVa 2014. Door Turgut Hefti Patrick Hustinx Seminar UBplus 2013 Wijzigingen en BeZaVa 2014 Door Turgut Hefti Patrick Hustinx Ontwikkelingen 2013 en uitdagingen voor de uitzender De politiek Uw inrichting Uw impact Modernisering Ziektewet Modernisering

Nadere informatie

BeZaVa, de premieveranderingen voor de werkgever 1. INLEIDING

BeZaVa, de premieveranderingen voor de werkgever 1. INLEIDING BeZaVa, de premieveranderingen voor de 1. INLEIDING Op 1 januari 2013 is de wet BeZaVa in werking getreden. De overheid wil met deze wet een beperking in de uitkeringslasten voor flexwerkers bereiken door

Nadere informatie

Gevolgen modernisering ZW per 1 januari 2014 (wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid Vangnetters of wet BEZAVA).

Gevolgen modernisering ZW per 1 januari 2014 (wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid Vangnetters of wet BEZAVA). Gevolgen modernisering ZW per 1 januari 2014 (wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid Vangnetters of wet BEZAVA). Per 1 januari 2014 treedt de Wet BEZAVA in werking, dit betekent dat werkgevers

Nadere informatie

2-10-2013. Actualiteiten Prinsjesdag & Besparingen werkgeverslasten. WerkKostenRegeling. Prinsjesdag 2013. Hans Pekel, sr. payrollconsultant rpp

2-10-2013. Actualiteiten Prinsjesdag & Besparingen werkgeverslasten. WerkKostenRegeling. Prinsjesdag 2013. Hans Pekel, sr. payrollconsultant rpp Actualiteiten Prinsjesdag & Besparingen werkgeverslasten Hans Pekel, sr. payrollconsultant rpp 17,9 Werkkostenregeling (1) Wat biedt het Belastingplan 2014: WerkKostenRegeling De overgangsregeling met

Nadere informatie

Loonheffingen Nationaal. Datum: januari/februari 2013

Loonheffingen Nationaal. Datum: januari/februari 2013 Loonheffingen Nationaal Datum: januari/februari 2013 Overzicht wetswijzigingen 2013 Belastingplan 2013 Wet fiscale behandeling eigenwoning Wet fiscale behandeling woon-werkverkeer Fiscale verzamelwet Wet

Nadere informatie

Release informatie Merces@Work 2.0

Release informatie Merces@Work 2.0 Nr 1 Januari 2015 Merces.nl Release informatie Merces@Work 2.0 In deze Informatie@Work vindt u informatie over de wijzigingen die zijn doorgevoerd in Merces@Work 2.0 / HR2day. Inhoudsopgave Wijziging in

Nadere informatie

Uitwerking examentraining BKL Loonheffingen 2016/2017

Uitwerking examentraining BKL Loonheffingen 2016/2017 Examenopgave 1 1. De heer Van der Ham is dga. Een dga is in het algemeen niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Daarom hoeven voor hem geen premies werknemersverzekeringen te worden afgedragen.

Nadere informatie

Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie volksverzekeringen (WVA) Laat de overheid meebetalen aan uw personeel!

Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie volksverzekeringen (WVA) Laat de overheid meebetalen aan uw personeel! Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie volksverzekeringen (WVA) Laat de overheid meebetalen aan uw personeel! Jo Weerts Directeur - Eigenaar JWinfotainment minder loonbelasting / premie volksverzekeringen

Nadere informatie

Loonkostensubsidies en afdrachtverminderingen

Loonkostensubsidies en afdrachtverminderingen Loonkostensubsidies en afdrachtverminderingen Geachte cliënt, Bij het in dienst nemen van werknemers die vanuit een uitkering bij u komen werken of jongere werknemers die nog studeren, kunt u aanspraak

Nadere informatie

Voorzien in uw personeelsbehoefte: verschillende manieren

Voorzien in uw personeelsbehoefte: verschillende manieren Voorzien in uw personeelsbehoefte: verschillende manieren Als uw bedrijf groeit, is er al snel extra personeel nodig. Zeker voor kleine bedrijven is het een grote stap om iemand aan te nemen. Het kost

Nadere informatie

Doelstelling van het wetsvoorstel Werking van de wet

Doelstelling van het wetsvoorstel Werking van de wet Doelstelling van het wetsvoorstel De regering wil met dit wetsvoorstel de problematiek aanpakken van: het langdurig ziekteverzuim van ZW-gerechtigden; de hoge en stijgende instroom van ZW-gerechtigden

Nadere informatie

H.R.P. (Henk) Zevering

H.R.P. (Henk) Zevering H.R.P. (Henk) Zevering Manager / adviseur ROZA Salarisverwerking & P&O advies en Hrsalarisservice - Salarisverwerking & advisering voor alle branches - HR advisering in, door en uitstroom - Begeleiding

Nadere informatie

Vluchtelingen en werk

Vluchtelingen en werk VluchtelingenWerk Nederland Vluchtelingen en werk Pagina 1 Vluchtelingen en werk Sinds het begin van de vluchtelingencrisis in de zomer van 2015 willen steeds meer werkgevers hun steentje bijdragen door

Nadere informatie

PRINSJESDAG Roelof van Marrum

PRINSJESDAG Roelof van Marrum Welkom bij PRINSJESDAG Roelof van Marrum INHOUD Fiscaal Arbeidsrecht Sociale verzekeringen Pensioen Page 2 Visma op Reis! 19.09.2013 Even voorstellen Roelof van Marrum, wonende in Franeker (Friesland)

Nadere informatie

, versie 3, info definitieve vaststelling bedragen en percentages) met de sectorpremies 2018, horeca (sector 33), rectificatie pensioen

, versie 3, info definitieve vaststelling bedragen en percentages) met de sectorpremies 2018, horeca (sector 33), rectificatie pensioen 19-01-2018, versie 3, info definitieve vaststelling bedragen en percentages) met de sectorpremies 2018, horeca (sector 33), rectificatie pensioen Werkgeverslasten 2018 voor horeca algemeen wat hoger De

Nadere informatie

Uitwerking examentraining BKL Loonheffingen 2018/2019

Uitwerking examentraining BKL Loonheffingen 2018/2019 Examenopgave 1 1. De heer Van der Ham is dga. Een dga is in het algemeen niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Daarom hoeven voor hem geen premies werknemersverzekeringen te worden afgedragen.

Nadere informatie

, versie 6, info op TK EK met novelle, UWV-premies met correctie max-premieloon en premie wao-awf

, versie 6, info op TK EK met novelle, UWV-premies met correctie max-premieloon en premie wao-awf 20-01-2016, versie 6, info op TK EK met novelle, UWV-premies met correctie max-premieloon en premie wao-awf Werkgeverslasten horeca algemeen in 2016 hoger De werkgeverslasten voor de sector 33 (horeca

Nadere informatie

, versie 2, info na Nieuwsbrief Loonheffingen 2017 Belastingdienst met sectorpremies horeca (sector 33)

, versie 2, info na Nieuwsbrief Loonheffingen 2017 Belastingdienst met sectorpremies horeca (sector 33) 20-12-2016, versie 2, info na Nieuwsbrief Loonheffingen 2017 Belastingdienst met sectorpremies horeca (sector 33) Werkgeverslasten 2017 voor horeca algemeen lager De werkgeverslasten voor de sector 33

Nadere informatie

Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (Wet BeZaVa)

Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (Wet BeZaVa) 17 september 2013 Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (Wet BeZaVa) Programma Inleiding Prikkels voor vangnetters en uitbreiding mogelijkheden UWV Prikkels voor werkgevers

Nadere informatie

Wet- en regelgeving 2014

Wet- en regelgeving 2014 Wet- en regelgeving 2014 In 2014 krijgt u wederom te maken met de nodige wijzigingen in wet- en regelgeving die van invloed zijn op uw arbeidsvoorwaardenbeleid. In deze nieuwsbrief zetten wij de belangrijkste

Nadere informatie

Whitepaper Wet tegemoetkomingen loondomein

Whitepaper Wet tegemoetkomingen loondomein Whitepaper Wet tegemoetkomingen loondomein VeReFi Whitepaper 30 Wet tegemoetkomingen loondomein - 1 - Inhoud Inleiding... 3 Het Lage-inkomensvoordeel (LIV)... 4 Ook voor mensen die onder de Participatiewet

Nadere informatie

1. Wet werk en zekerheid 1 Wet werk en zekerheid vanaf 1 januari 2015 1 Wet werk en zekerheid vanaf 1 juli 2015 2

1. Wet werk en zekerheid 1 Wet werk en zekerheid vanaf 1 januari 2015 1 Wet werk en zekerheid vanaf 1 juli 2015 2 Inhoudsopave 1. Wet werk en zekerheid 1 Wet werk en zekerheid vanaf 1 januari 2015 1 Wet werk en zekerheid vanaf 1 juli 2015 2 2. Werkkostenregeling 3 Vaste kostenvergoeding 3 Kostenonderzoek 3 3. Premie

Nadere informatie

Subsidieregeling Praktijkleren

Subsidieregeling Praktijkleren Subsidieregeling Praktijkleren Subsidieregeling praktijkleren Maart 2014 Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) Fusie van Agentschap NL en Dienst Regelingen, Stimuleert ondernemers bij duurzaam,

Nadere informatie

Cijferbijlage Uitzendbureau, onderneming of werkgever gevestigd in Nederland of België

Cijferbijlage Uitzendbureau, onderneming of werkgever gevestigd in Nederland of België Cijferbijlage Uitzendbureau, onderneming of werkgever gevestigd in Nederland of België Inhoud Hoeveel betaalt u als werkgever in Nederland? 2 Bruto minimumloon in Nederland 3 Belastingtarieven in Nederland

Nadere informatie

, versie 2 info bedragen en percentages met de sectorpremies 2019, horeca (sector 33), volgens rekenregels SZW

, versie 2 info bedragen en percentages met de sectorpremies 2019, horeca (sector 33), volgens rekenregels SZW 07-12- 2018, versie 2 info bedragen en percentages met de sectorpremies 2019, horeca (sector 33), volgens rekenregels SZW Werkgeverslasten 2019 voor horeca algemeen eenmalig wat lager De werkgeverslasten

Nadere informatie

In deze Nieuwjaarsbrief Nederlandse Payroll 2014 gaan wij in op een aantal aandachtspunten en wijzigingen met betrekking tot de loonheffingen 2014.

In deze Nieuwjaarsbrief Nederlandse Payroll 2014 gaan wij in op een aantal aandachtspunten en wijzigingen met betrekking tot de loonheffingen 2014. NIEUWJAARSBRIEF NEDERLANDSE PAYROLL 2014 Postbus 504 2300 AM Leiden t +31 71 750 68 00 w www.limes-int.com e info@limes-int.com Beconnummer 500495 In deze Nieuwjaarsbrief Nederlandse Payroll 2014 gaan

Nadere informatie

Eigenrisicodragen in ZW en WGA of gedifferentieerde premie betalen?

Eigenrisicodragen in ZW en WGA of gedifferentieerde premie betalen? Eigenrisicodragen in ZW en WGA of gedifferentieerde premie betalen? mr. J.P.M. (Joop) van Zijl advocaat Kantoor Mr. van Zijl B.V. Korvelseweg 142, 5025 JL Tilburg Postbus 1095, 5004 BB Tilburg tel. (013)

Nadere informatie

Omtrend 1. Inhoud IT- Q OMPAS. Infobulletin Personeelsbeheer. Wettelijk minimumloon

Omtrend 1. Inhoud IT- Q OMPAS. Infobulletin Personeelsbeheer. Wettelijk minimumloon Omtrend 1 Infobulletin Personeelsbeheer Inhoud ompas Magazine Nr.1 / jaargang 1 / 2014 Wettelijk minimumloon Met ingang van 1 juli 2014 zijn de wettelijke minimumlonen met 0,65% verhoogd. De nieuwe bedragen

Nadere informatie

DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST

DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Persol Pagina: 1.6. - 1 / 5 1.6. BEROEPS BEGELEIDENDE LEERWEG Er is een verschil met betrekking tot de arbeidsovereenkomst tussen een gewone werknemer en een werknemer die in het kader van zijn opleiding

Nadere informatie

Hulpstaten Personeel aan huis

Hulpstaten Personeel aan huis Belastingdienst 2012 Hulpstaten Personeel aan huis Berekening van premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zvw De premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage

Nadere informatie

1. Inleiding. Special Lonen 2014

1. Inleiding. Special Lonen 2014 Nieuwsbrief Special Lonen 2014 Werkkostenregeling: de stand van zaken - Stimuleringsmaatregelen - Verval stamrechtvrijstelling Invoering depotstelsel - Consequenties modernisering Ziektewet - Actualiteiten

Nadere informatie

Salarisinformatie VVT 2016

Salarisinformatie VVT 2016 Inhoud van deze publicatie 1. Premies sociale verzekeringen en Zorgverzekeringswet 2 2. Premie en premieverdeling Pensioenfonds Zorg & Welzijn 5 3. Indexatie vergoedingen reiskosten 6 4. Indexatie bedrag

Nadere informatie

Special Lonen 2014. Inhoudsopgave

Special Lonen 2014. Inhoudsopgave Special Lonen 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Werkkostenregeling: de stand van zaken... 3 3. Stimuleringsmaatregelen... 4 4. Verval stamrechtvrijstelling... 7 5. Invoering depotstelsel... 8 6.

Nadere informatie

Eigenrisicodragen. Publieke of private verzekering? De keuze is aan u

Eigenrisicodragen. Publieke of private verzekering? De keuze is aan u Eigenrisicodragen Publieke of private verzekering? De keuze is aan u Werkgeverscongressen 2014 Programma Eigenrisicodragen werknemersverzekeringen Eigenrisicodragen WW Eigenrisicodragen Ziektewet Eigenrisicodragen

Nadere informatie

Sociale Zekerheid - wijzigingen 2017

Sociale Zekerheid - wijzigingen 2017 Sociale Zekerheid - wijzigingen 2017 De overheid neemt ook in 2017 maatregelen om de arbeidsparticipatie van iedereen te bevorderen. Dit resulteert in een aantal wijzigingen die voor u als werkgever van

Nadere informatie

Cijferbijlage. Inhoud

Cijferbijlage. Inhoud BBZ Cijferbijlage Uitzendbureau, onderneming of werkgever gevestigd in Nederland of België Inhoud Hoeveel volksverzekeringen betaalt u als werkgever in Nederland? 2 Hoeveel werknemersverzekeringen betaalt

Nadere informatie

Special Lonen 2014. Inhoudsopgave

Special Lonen 2014. Inhoudsopgave Special Lonen 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Werkkostenregeling: de stand van zaken... 3 3. Stimuleringsmaatregelen... 4 4. Verval stamrechtvrijstelling... 7 5. Invoering depotstelsel... 8 6.

Nadere informatie

Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa)

Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa) Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa) Ingangsdatum 01-01-2013 en later Stapsgewijze privatisering Ziektewet Ontwikkelingen aantal nieuwe WGA-uitkeringen (in procenten

Nadere informatie

Modernisering Ziektewet

Modernisering Ziektewet Modernisering Ziektewet De Wet BeZaVa staat voor Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters ofwel Modernisering Ziektewet en is ingevoerd per 1 januari 2013. Het doel van deze wet

Nadere informatie

- 1 - Gelet op artikel 2.7 van de Wet educatie en beroepsonderwijs en de artikelen 4 en 10 van de Wet overige OCW-subsidies;

- 1 - Gelet op artikel 2.7 van de Wet educatie en beroepsonderwijs en de artikelen 4 en 10 van de Wet overige OCW-subsidies; - 1 - CONCEPT Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van, nr...., houdende regels voor subsidieverstrekking ter stimulering van praktijkleren en het verrichten van onderzoek (Subsidieregeling

Nadere informatie

Activerende werking van de Ziektewet en kostenbesparing arbeidsongeschiktheid

Activerende werking van de Ziektewet en kostenbesparing arbeidsongeschiktheid Activerende werking van de Ziektewet en kostenbesparing arbeidsongeschiktheid Werkgeverscongressen 2014 Raymond van Santen Senior Advisor Programma Werkingsgebied Wet Beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief van 30 juni 2016

Nieuwsbrief van 30 juni 2016 Nieuwsbrief van 30 juni 2016 Behandelde onderwerpen in deze nieuwsbrief: Minimumloon per 1 juli 2016 Subsidieregeling praktijkleren Identificatieplicht Eénmalige verhoogde schenking spreiden vanaf 2017

Nadere informatie

4 Premie Van welke gegevens hangt het premiepercentage van uw Ziektewet Eigenrisicodragerverzekering af? Hoe berekenen wij de premie?

4 Premie Van welke gegevens hangt het premiepercentage van uw Ziektewet Eigenrisicodragerverzekering af? Hoe berekenen wij de premie? 7258A 17.12 Rechten & Plichten Ziektewet Eigenrisicodragerverzekering Inhoudsopgave 1 Samengevat 3 1.1 Over welke verzekering gaat deze Rechten & Plichten? 3 1.2 Wie is verzekerd? 3 1.3 Wat is verzekerd?

Nadere informatie

Checklist WVA-Onderwijs Versie 27-01-2014 door [ naam]

Checklist WVA-Onderwijs Versie 27-01-2014 door [ naam] WVA Versie 27012014 door [ naam] Dit bestand bevat checklists voor de verschillende vormen van afdrachtvermindering onderwijs Sommige begrippen/ eisen zijn wat beknopt omschreven, dus voorkennis van de

Nadere informatie

Vluchtelingen en werk

Vluchtelingen en werk Vluchtelingen en werk Sinds het begin van de vluchtelingencrisis in de zomer van 2015, willen steeds meer werkgevers hun steentje bijdragen door een vluchteling aan het werk te helpen en het leven van

Nadere informatie

Loonkostensubsidies. De mogelijkheden in vogelvlucht. Mark van Waas

Loonkostensubsidies. De mogelijkheden in vogelvlucht. Mark van Waas Loonkostensubsidies De mogelijkheden in vogelvlucht Mark van Waas UW GROEIEND BEDRIJF Wie neemt u aan? ARBEIDSGEHANDICAPTEN Premie korting No Risk Polis Voorzieningen Loondispensatie Arbeidsgehandicapten

Nadere informatie

Special Lonen 2014. Inhoudsopgave

Special Lonen 2014. Inhoudsopgave Special Lonen 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Werkkostenregeling: de stand van zaken... 3 3. Stimuleringsmaatregelen: laat geen geld liggen!... 4 4. Verval stamrechtvrijstelling... 7 5. Invoering

Nadere informatie

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2014 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantiebijslag):

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2014 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantiebijslag): Rekenregels per 1 juli 2014 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijk minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 juli 2014 opgenomen. Deze premies en

Nadere informatie

Omtrend 2. Inhoud. Infobulletin Personeelsbeheer. Wettelijk minimumloon

Omtrend 2. Inhoud. Infobulletin Personeelsbeheer. Wettelijk minimumloon Omtrend 2 Infobulletin Personeelsbeheer Inhoud Loonvisie Magazine Nr.2 / jaargang 2 / 2014 Wettelijk minimumloon Met ingang van 1 juli 2014 zijn de wettelijke minimumlonen met 0,65% verhoogd. De nieuwe

Nadere informatie

Whitepaper Parameters Werkhervattingkas 2014 en de Wet BeZaVa

Whitepaper Parameters Werkhervattingkas 2014 en de Wet BeZaVa Whitepaper Parameters Werkhervattingkas 2014 en de Wet BeZaVa Wie betaalt welke rekening? Aanleiding Wet BeZaVA Van alle WIA-instroom komt 55% voort uit een Ziektewetvangnetsituatie van instromers die

Nadere informatie

Overzicht van alle checkpunten

Overzicht van alle checkpunten Checklist werken met uitzendbureaus Overzicht van alle checkpunten Borgen en keurmerken uitzendbureau Staat het uitzendbureau juist geregistreerd bij de Kamer van Koophandel? Is het uitzendbureau gecertificeerd

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 31130 5 november 2013 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 31 oktober 2013, nr. WJZ/560472

Nadere informatie

Personele ontwikkelingen in crisistijd

Personele ontwikkelingen in crisistijd Personele ontwikkelingen in crisistijd Volgens het Centraal Planbureau zijn de eerste voorzichtige signalen van herstel merkbaar. Voorlopig blijft Nederland kampen met een hoge werkloosheid en worden ook

Nadere informatie

De Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters. BeZaVa

De Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters. BeZaVa De Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters BeZaVa Financiële belangen voor werkgever en werknemer zijn groot. Laat u niet verassen. Door: Arno Linkels Inleiding: Voor de op 1 januari

Nadere informatie

Hoe scoort uw uitzendbureau

Hoe scoort uw uitzendbureau Checklist werken met uitzendbureaus Hoe scoort uw uitzendbureau Het uitzendbureau dat u beoordeelt, heeft veel zaken uit de checklist op orde. Dat is een indicatie dat het uitzendbureau eerlijk en volgens

Nadere informatie

29-11-2013. Medio december verhuizen naar: Transistorstraat 44-4 1322 CG Almere Telefoon en e-mail ongewijzigd.

29-11-2013. Medio december verhuizen naar: Transistorstraat 44-4 1322 CG Almere Telefoon en e-mail ongewijzigd. Belangrijkste wijzigingen in UBplus en in de wet- en regelgeving voor 2014. Medio december verhuizen naar: Transistorstraat 44-4 1322 CG Almere Telefoon en e-mail ongewijzigd. Klaas den Dekker 1 4 Presentatie

Nadere informatie

Daamen & van Sluis. Accountants Belastingadviseurs

Daamen & van Sluis. Accountants Belastingadviseurs Daamen & van Sluis Accountants Belastingadviseurs Special Item Lonen naam2014 Special Lonen 2014 2. Werkkostenregeling: de stand van zaken 3. Stimuleringsmaatregelen 4. Verval stamrechtvrijstelling 5.

Nadere informatie

ziekteverzuim en Wet beperking (Wet BeZaVa) vangnetters 26 november 2013

ziekteverzuim en Wet beperking (Wet BeZaVa) vangnetters 26 november 2013 Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters () Programma Blok 1 Inleiding en re-integratie Blok 2 Premievaststelling Blok 3 Eigenrisicodragen 2 Blok 1 Inleiding en re-integratie 3

Nadere informatie

Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is er voor jou geregeld?

Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is er voor jou geregeld? Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is er voor jou geregeld? Toekomstplannen. Een andere woning, een verre reis of kinderen die gaan studeren. Je hebt uitdagend werk, een inkomen en ambities. Je moet

Nadere informatie

Subsidieregeling Praktijkleren

Subsidieregeling Praktijkleren Subsidieregeling Praktijkleren Programma 10.00 Opening 10.10 Presentatie 10.45 Vragenronde & afsluiting 11.30 Individuele vragen Subsidieregeling Praktijkleren Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)

Nadere informatie

Controles bij het indienen van de aangifte loonheffingen 2008

Controles bij het indienen van de aangifte loonheffingen 2008 12345 december 2007 Toelichting Controles bij het indienen van de aangifte loonheffingen 2008 Waarom deze toelichting? Vanaf 1 januari 2008 verandert de controle op de aangiften loonheffingen. In de aangiften

Nadere informatie

Loonheffingen. In deze mededeling vindt u informatie over de volgende onderwerpen:

Loonheffingen. In deze mededeling vindt u informatie over de volgende onderwerpen: 12345 november 2007 Mededeling 7 Loonheffingen In deze mededeling vindt u informatie over de volgende onderwerpen: 1 teruggaaf van in 2006 te veel betaalde inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Nadere informatie

Overzicht van alle checkpunten

Overzicht van alle checkpunten Checklist werken met uitzendbureaus Overzicht van alle checkpunten Borgen en keurmerken uitzendbureau Staat het uitzendbureau juist geregistreerd bij de Kamer van Koophandel? Is het uitzendbureau gecertificeerd

Nadere informatie

Nieuwsbrief Loonadministratie

Nieuwsbrief Loonadministratie Nieuwsbrief Loonadministratie Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van de loonadministratie 2012-2013. In deze nieuwsbrief vermelden wij de belangrijkste wijzigingen die overheid door wil voeren en de gevolgen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5813 22 maart 2012 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 03 maart 2012, nr. WJZ/355918 (10191)

Nadere informatie

Hoe scoort uw uitzendbureau

Hoe scoort uw uitzendbureau Checklist werken met uitzendbureaus Hoe scoort uw uitzendbureau Het uitzendbureau dat u beoordeelt, heeft veel zaken uit de checklist op orde. Dat is een indicatie dat het uitzendbureau eerlijk en volgens

Nadere informatie

Fiscale actualiteiten onderwijsinstellingen

Fiscale actualiteiten onderwijsinstellingen Fiscale actualiteiten onderwijsinstellingen januari 2014 Voorwoord In deze white paper gaan we in op de actuele fiscale ontwikkelingen die van belang zijn voor onderwijsinstellingen. In het voorjaar van

Nadere informatie

12345 2011 Hulpstaten Personeel aan huis

12345 2011 Hulpstaten Personeel aan huis 12345 2011 Hulpstaten Personeel aan huis Berekening van premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zvw De premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw van

Nadere informatie

Omtrend. Inhoud. Infobulletin Personeelsbeheer. Wettelijk minimumloon. Loonvisie Magazine Nr. 2 / jaargang 3 / 2015

Omtrend. Inhoud. Infobulletin Personeelsbeheer. Wettelijk minimumloon. Loonvisie Magazine Nr. 2 / jaargang 3 / 2015 Omtrend Infobulletin Personeelsbeheer 2 Loonvisie Magazine Nr. 2 / jaargang / 205 Inhoud Wettelijk minimumloon Opzegverbod bij ziekte Bijtelling auto van de zaak Subsidieregeling praktijkleren weer beschikbaar

Nadere informatie

Extra geld voor leerbanen in de carrosseriebranche. Alles over ESF-subsidie en OOC-bijdrage

Extra geld voor leerbanen in de carrosseriebranche. Alles over ESF-subsidie en OOC-bijdrage Extra geld voor leerbanen in de carrosseriebranche Alles over ESF-subsidie en OOC-bijdrage De leerling is de kwaliteit van morgen Ontgroening en vergrijzing; u hebt er vast al veel over gehoord of gelezen.

Nadere informatie

Afdrachtverminderingen Het loont om te investeren

Afdrachtverminderingen Het loont om te investeren Afdrachtverminderingen Het loont om te investeren 1. Verlaag loonkosten onderwijs, speur- en ontwikkelingswerk en zeevaart Op grond van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen

Nadere informatie

U krijgt vóór het aanpassen van de premies eerst een waarschuwing als deze te zien bij het werkgeverscherm Wijzig premies :

U krijgt vóór het aanpassen van de premies eerst een waarschuwing als deze te zien bij het werkgeverscherm Wijzig premies : Eigenrisicodrager 2015. Instellen in Loon Inhoud In het kort. Eigenrisicodrager 2015...1 100% Eigenrisicodrager WGA-vast en / of ZW-flex?...3 Eigenrisicodrager WGA-vast en / of ZW-flex?...4 Geen eigenrisicodrager

Nadere informatie

Actualiteiten in het arbeids- en sociale zekerheidsrecht. Modernisering Ziektewet

Actualiteiten in het arbeids- en sociale zekerheidsrecht. Modernisering Ziektewet Actualiteiten in het arbeids- en sociale zekerheidsrecht Modernisering Ziektewet Henriette Sterken Werkgeversrelaties, UWV 28 januari 2014 Modernisering Ziektewet Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Welkom. 16.10 17.15 uur Inleidende lezing: belangrijke aandachtspunten bij zieke (ex-) uitzendkrachten

Welkom. 16.10 17.15 uur Inleidende lezing: belangrijke aandachtspunten bij zieke (ex-) uitzendkrachten Welkom Programma 16.10 17.15 uur Inleidende lezing: belangrijke aandachtspunten bij zieke (ex-) uitzendkrachten 17.15 17.45 uur Pauze 17.45 18.30 uur Lezing UWV: Eigenrisicodragerschap, wat is dit? En

Nadere informatie

Actualiteiten in het arbeids- en sociale zekerheidsrecht. Modernisering Ziektewet. Henriette Sterken Werkgeversrelaties, UWV 28 januari 2014

Actualiteiten in het arbeids- en sociale zekerheidsrecht. Modernisering Ziektewet. Henriette Sterken Werkgeversrelaties, UWV 28 januari 2014 Actualiteiten in het arbeids- en sociale zekerheidsrecht Modernisering Ziektewet Henriette Sterken Werkgeversrelaties, UWV 28 januari 2014 Modernisering Ziektewet Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

1. INLEIDING. 2. BeZaVa EN DE GEVOLGEN VOOR DE PUBLIEKE PREMIES

1. INLEIDING. 2. BeZaVa EN DE GEVOLGEN VOOR DE PUBLIEKE PREMIES 1. INLEIDING Op 1 januari 2013 is de wet BeZaVa in werking getreden. De overheid wil met deze wet een beperking in de uitkeringslasten voor flexwerkers bereiken door de meer actief bij de re-integratie

Nadere informatie