Management. Analyse Sourcing Management

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Management. Analyse Sourcing Management"

Transcriptie

1 Management Analyse Sourcing Management

2

3 Management

4

5 Business Driven Management Informatie- en communicatietoepassingen zijn onmisbaar geworden in de dagelijkse praktijk van uw organisatie. Steeds meer processen worden door applicaties ondersteund. Continu worden nieuwe oplossingen en technieken geïntroduceerd. Vaak gedreven door betere ondersteuning van bedrijfsprocessen. Grote investeringen zijn hiermee gemoeid, maar wat leveren al die investeringen in uw organisatie nu eigenlijk op? Wat zijn nu echt de opbrengsten en hoe stel je die vast? Te vaak zien wij deze vraag nog DiVetro hanteert een beproefde aanpak om onbeantwoord. Veelal zijn investeringen tot op de cent bekend, maar worden de opbrengsten in termen van kwaliteit en doelgericht met dit vraagstuk om te gaan. Een aanpak waarmee u kunt sturen op investeringen en opbrengsten midden in de dynamiek van alledag. kwantiteit niet gespecificeerd. Waarbij daadwerkelijk inzichtelijk wordt, wat Een andere manier van kijken, sturen en organiseren is noodzakelijk. Een manier waarbij investeringen en opbrengsten informatie- en communicatietoepassingen voor uw organisatie opleveren. Wij noemen dat Business Driven Management. in samenhang worden bekeken en bestuurd en waarbij de menselijke factor nadrukkelijk wordt meegewogen. Dit start bij de strategie van de organisatie, heeft invloed op de manier waarop in Strategie en doelstellingen programma s en projecten wordt gestuurd op investeringen en in de operatie op opbrengsten. Sturen op opbrengsten Sturen op investeringen Business Driven Management

6

7 Strategie en doelstellingen De strategie van de organisatie staat centraal en geeft richting. Heldere en transparante doelstellingen geven immers de juiste focus, vormen de verbindende factor en een gezamenlijk beeld. Het realiseren van de doelstellingen vraagt om een juiste investering van tijd, middelen, geld en mensen. Alleen zo kan de investering bijdragen aan de doelstellingen en de strategie. Deze aanpak klinkt logisch maar is zeker niet vanzelfsprekend. Strakke sturing op de investeringen en opbrengsten is noodzakelijk, alleen zo kan de weerbarstigheid van de dagelijkse dynamische praktijk worden doorstaan. In onze aanpak maken wij op voorhand duidelijk hoe een investering bijdraagt aan de doelstellingen en waarop gestuurd dient te worden. DiVetro gebruikt de business case als cruciaal bestuurlijk instrument waarin de kosten en de opbrengsten van iedere investering worden verantwoord en passen binnen de strategie en doelstellingen. De kaders voor de projectorganisatie worden gezet en de beoogde eisen aan de opbrengsten worden op een praktische manier tast- en meetbaar gemaakt en geaccepteerd door de lijnorganisatie.

8

9 Sturen op investeringen Met de business case heeft de projectorganisatie duidelijke focus en kan in het project gestuurd worden op het minimaliseren van kosten. Het gaat niet langer om de traditionele vraag of een business case wel sluitend is, maar juist om de vraag of een investering echt bijdraagt aan de doelstellingen die de organisatie zich heeft gesteld. Aan het begin van ieder project, maar juist ook tijdens de uitvoering van een project. Investeringen worden continu gemonitord en bij wijzigingen in het project wordt eerst bepaald of voldaan kan worden aan de doelstellingen. Dit betekent dat verder wordt gekeken dan alleen het project. Het gehele speelveld moet worden overzien en gemonitord. Doordat in de business case aandacht is De business case eindigt niet als het project is voor de implementatie en borging van de afgerond maar wordt gedurende de operatie opbrengsten voortkomend uit het project, zijn de lijn- en projectorganisatie al met gebruikt als instrument om te monitoren en sturen op opbrengsten. elkaar verbonden voor het project start. Zo wordt voorkomen dat er iets over de schutting wordt gegooid.

10

11 Sturen op opbrengsten De lijnorganisatie neemt de projectresultaten in gebruik. Om te volgen of de beoogde opbrengsten ook echt worden behaald, wordt gebruik gemaakt van een praktische vorm van performance management. Een vorm waarbij de koppeling van opbrengsten, bedrijfsprocessen en verbetermogelijkheden expliciet wordt gemaakt en waarbij nadrukkelijk de menselijke factor wordt meegenomen. Het geeft antwoord op de vraag; doen we de juiste dingen en doen we dat goed?. Met een beperkt aantal en herkenbare performance- en procesindicatoren wordt concrete stuurinformatie verzameld over de beoogde opbrengsten in kwaliteit, ontwikkeling van mensen en geld. Stuurinformatie waarmee ook echt kan worden gestuurd om zo de opbrengsten te maximaliseren. Iedere investering leidt zo tot het meest optimale resultaat. Het is de kunst dit complexe samenspel van investeringen en opbrengsten zo simpel mogelijk te houden. Rekening houdend met de volwassenheid van de organisatie en waarbij bewustwording en een gemeenschappelijk beeld in de organisatie essentieel is. Dit vraagt kennis van de organisatie, bedrijfsprocessen, financiën, ICT, ontwikkeling van mensen, projectmatig werken en veranderprocessen. In veel organisaties ontbreken één of meerdere van deze aspecten. DiVetro specialiseert zich in specifieke branches. In combinatie met onze strategische kennis en onze ervaring op deze aspecten, zijn wij in staat complexe investeringsvraagstukken terug te brengen tot de essentie. Hiermee houden wij het simpel en bestuurbaar. U heeft zicht en kunt sturen op investeringen en opbrengsten.

12

13 Diensten DiVetro levert binnen het vakgebied Management de volgende diensten: Interim management Strategisch advies Portfolio management projecten programma management Strategisch advies Diensten Business Driven Management Deze dienst omvat een aanpak voor het vertalen van de strategische organisatiedoelstellingen naar meeten stuurbare onderdelen. De basis voor effectieve inzet van informatie- en communicatietoepassingen, waarmee ook de basis is gecreëerd om dynamisch in te spelen op de continue veranderende omgeving waarin uw organisatie acteert. Impact vanuit de business op ICT-oplossingen en vice versa worden voor iedereen inzichtelijk. Het opstellen van business cases voor veranderprojecten wordt hiermee aanmerkelijk vereenvoudigd, maar ook de monitoring van de business case tijdens het project wordt hiermee beter mogelijk. Portfoliomanagement Focus op noodzakelijke investeringen en inspanningen om daarmee een zo groot mogelijke bijdrage te leveren aan de opbrengsten, doelstellingen en strategie van de organisatie. Daar gaat portfoliomanagement werkelijk om. De kracht van DiVetro is dat we door onze branchegerichte werkwijze zowel conceptueel als praktisch naar het ICT-portfolio kijken. Geen complexe aanpak, maar voortbordurend op de bestaande project- en programmamanagement functies, transparant en begrijpelijk waarbij uw organisatie het uitgangspunt is.

14

15 Diensten Project- en programmamanagement Uiteraard hebben we gecertificeerde project- en programmamanagers en zijn we thuis in de wereld van de bekende methodes. Meer waarde hechten we aan ervaring, kennis van de branche, empatisch vermogen, mensgerichtheid, stijl en ondernemerschap. Een bredere kijk dan het bereik van het project of programma is benodigd, het hele speelveld kunnen overzien om echt toegevoegde waarde te leveren voor organisatiedoelstellingen. Beter een wijziging in de koers halverwege, dan exact op tijd opleveren van het vooraf afgesproken resultaat, terwijl nieuwe ontwikkelingen de werkelijkheid hebben ingehaald. Interim management Soms is extra capaciteit nodig voor overbrugging of om veranderingen door te voeren. Interimmanagers hebben als voordeel dat ze minder verbonden zijn met (de geschiedenis van) de afdeling of het bedrijf en daarom makkelijker moeilijke beslissingen kunnen nemen. Een vaak gehoorde klacht is dat interim managers vaak meer oog hebben voor de korte, dan voor de lange termijn. Dit geldt niet bij onze aanpak, juist de business driven aanpak waarborgt de aansluiting tussen de korte termijn activiteiten en de lange termijn doelen.

16

17 Maak breder kennis met DiVetro! Naast management richt DiVetro zich op de volgende specialisaties: Analyse Voordat u aan een verandertraject begint moet het voor iedereen scherp zijn wat u wilt bereiken. Of het nu om het veranderen van cultuur gaat of het specificeren van nieuwe diensten of hardware- of softwareproducten. Het begint altijd met een goede beschrijving van de beoogde doelen en de onderliggende vereisten. DiVetro is specialist in het scherp krijgen van deze stip aan de horizon en het benodigde traject hier naar toe. Van business analyse tot gedetailleerd functioneel ontwerp. DiVetro heeft ingespeelde teams die uw eigen standaards of de meest actuele marktstandaarden inzet om de vraag scherp te krijgen. En uiteraard kunnen we dat ook managen. Sourcing U heeft tot doel uw organisatie zo optimaal mogelijk te laten presteren. Vragen als: Waar is uw organisatie goed in? Waar wil uw organisatie zich op richten? Waar kunt u samenwerken? Wat kunt u beter beleggen bij partners in de markt? zijn hierbij van cruciaal belang. Wij helpen u deze vragen te beantwoorden, activiteiten waarin u uzelf niet wenst te specialiseren te beleggen bij partners in de markt of in samenwerkingsverbanden en uw eigen organisatie hiervoor gereed te maken. Wij bieden daarbij diensten aan van strategisch advies tot en met operationele ondersteuning tijdens de transitie en implementatie. Into DiVetro? Wilt u meer informatie of heeft u te maken met dergelijke problematiek en wilt u een oplossing, neem dan contact met ons op. We maken graag kennis met u en uw uitdagingen. Robbert Dijkshoorn Ray Lucieer DiVetro B.V. Locatie Arnhem Parkstraat JL Arnhem Locatie Den Haag Plaats AD Den Haag T: +31 (0) E:

18

19

20 Analyse Sourcing Management Locatie Arnhem Parkstraat JL Arnhem Locatie Den Haag Plaats AD Den Haag T: +31 (0) E:

Project- en programmamanagement survey 2012. Haalt u eruit wat erin zit?

Project- en programmamanagement survey 2012. Haalt u eruit wat erin zit? Project- en programmamanagement survey 2012 Haalt u eruit wat erin zit? Inhoudsopgave 05 Voorwoord 06 Managementsamenvatting 09 Belang neemt toe 35 Quality Assessments 43 Conclusies en vooruitblik Het

Nadere informatie

Kennis van de Overheid. Maatschappelijke opgaven vragen proactieve control. Van versnipperde ondersteuning naar public business control

Kennis van de Overheid. Maatschappelijke opgaven vragen proactieve control. Van versnipperde ondersteuning naar public business control Kennis van de Overheid Maatschappelijke opgaven Van versnipperde ondersteuning naar public business control Ontwikkelingen in het openbaar bestuur gaan zo snel en zijn dermate complex dat de traditionele

Nadere informatie

De Factor Mens Waarom adoptie telt bij ICT-projecten

De Factor Mens Waarom adoptie telt bij ICT-projecten De Factor Mens Waarom adoptie telt bij ICT-projecten Whitepaper Inhoudsopgave Het belang van adoptie Definitie Context: 3 trends maken adoptie onvermijdelijk Checklist voor een adoptieplan Het resultaat:

Nadere informatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie DIENST Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie Advies over en ondersteuning bij het initieel inrichten/optimaliseren

Nadere informatie

Bondgenoten in de decentralisaties

Bondgenoten in de decentralisaties Januari 2013 Bondgenoten in de decentralisaties Invulling geven aan het transformatieproces en de coalitieaanpak TransitieBureau Begeleiding in de Wmo Januari 2013 Bondgenoten in de decentralisaties TransitieBureau

Nadere informatie

Noviteiten Novius. Business & Information Management NUMMER 3. In dit derde nummer bestaat het palet uit: Wij wensen u veel leesplezier en inspiratie.

Noviteiten Novius. Business & Information Management NUMMER 3. In dit derde nummer bestaat het palet uit: Wij wensen u veel leesplezier en inspiratie. Voor u ligt de derde uitgave van Noviteiten. De externe nieuwsbrief van Novius met een inspirerend aanbod van artikelen. We zullen u op deze wijze regelmatig bijpraten over voor u relevante onderwerpen

Nadere informatie

Wel of niet investeren in uw ICT Hak snel én onderbouwd de knoop door dankzij applicatieportfoliomanagement

Wel of niet investeren in uw ICT Hak snel én onderbouwd de knoop door dankzij applicatieportfoliomanagement Wel of niet investeren in uw ICT Hak snel én onderbouwd de knoop door dankzij applicatieportfoliomanagement Is het echt nodig om de overstap te maken naar de nieuwste versie van onze applicatie? Volgens

Nadere informatie

HC&H Consultants ADVIES PROJECTEN BEHEER. Processen Informatiesystemen Informatievoorziening Sturen op samenhang Mens & Organisatie

HC&H Consultants ADVIES PROJECTEN BEHEER. Processen Informatiesystemen Informatievoorziening Sturen op samenhang Mens & Organisatie HC&H Consultants ADVIES PROJECTEN BEHEER Processen Informatiesystemen Informatievoorziening Sturen op samenhang Mens & Organisatie OVER HC&H HC&H is een landelijk werkend adviesbureau voor woningcorporaties.

Nadere informatie

Project-, Programma- en AdviesCentrum. Resultaten die eruit springen PPAC

Project-, Programma- en AdviesCentrum. Resultaten die eruit springen PPAC Project-, Programma- en AdviesCentrum Resultaten die eruit springen PPAC Binnen Veiligheid en Justitie groeit het belang van projectmatig en programmatisch werken. Ook neemt de behoefte toe om medewerkers

Nadere informatie

Optimaliseren van projectprestaties

Optimaliseren van projectprestaties Optimaliseren van projectprestaties 2 Optimaliseren van projectprestaties Vakmanschap in Project, Programma, Portfolio en Interim-management In een complexe en snel veranderende wereld grijpt ICT steeds

Nadere informatie

Aan de slag met open standaarden - een handreiking voor overheidsorganisaties

Aan de slag met open standaarden - een handreiking voor overheidsorganisaties Aan de slag met open standaarden - een handreiking voor overheidsorganisaties ir. L.M. Punter, dr. ir. J.P.C. Verhoosel, ir. E.J.A. Folmer dr. ir. P.H.W.M. Oude Luttighuis Datum 18 augustus 2010 Colofon

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6 Inleiding De afgelopen vijftien jaar hebben we veel ervaring opgedaan met het doorvoeren van operationele efficiencyverbeteringen in combinatie met ITtrajecten. Vaak waren organisaties hiertoe gedwongen

Nadere informatie

#trendingtopics. de cloud. In gesprek over. Wat houdt bedrijven tegen? New Technology Adaptation Meer rendement met nieuwe tools

#trendingtopics. de cloud. In gesprek over. Wat houdt bedrijven tegen? New Technology Adaptation Meer rendement met nieuwe tools #trendingtopics Magazine voor klanten van KPN Consulting In gesprek over de cloud Wat houdt bedrijven tegen? New Technology Adaptation Meer rendement met nieuwe tools Benefits Management Zorg dat u écht

Nadere informatie

Verandering. in organisaties. Erik H. Greven

Verandering. in organisaties. Erik H. Greven Verandering in organisaties Erik H. Greven Verandering in organisaties is een uitgave van DynaVision Management Consultancy, Wassenaar. Uitgegeven in maart 2010. 2010 Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

PROJECTOVERDRACHT: HOE VERLEID JE DE LIJNORGANISATIE?

PROJECTOVERDRACHT: HOE VERLEID JE DE LIJNORGANISATIE? Trefwoorden Projectmanagement Projectoverdracht Projectimplementatie NAOMI RADEWALT EN MARK ELSTGEEST PROJECTOVERDRACHT: HOE VERLEID JE DE LIJNORGANISATIE? Hoe kan dat nu? We hebben toch een succesvol

Nadere informatie

Gemeentelijke dienstverlening

Gemeentelijke dienstverlening Gemeentelijke dienstverlening Ontwikkeling van klantcontactcentra Deloitte Consulting Public Sector Publieksdienstverlening Inhoudsopgave 1. Management samenvatting 1 2. Organisatieontwikkeling 2 3. Onderzoeksopzet

Nadere informatie

FINANCIEEL MANAGEMENT

FINANCIEEL MANAGEMENT BDO CONSULTANTS FINANCIEEL MANAGEMENT Omdat mensen tellen. Financieel Management 3 FINANCIEEL MANAGEMENT DE CONTROLE OVER UW FINANCIËN Een effectief financieel beleid anticipeert op toekomstige ontwikkelingen

Nadere informatie

6 BEST PRACTISES VOOR HET KOPPELEN VAN APPLICATIES

6 BEST PRACTISES VOOR HET KOPPELEN VAN APPLICATIES 6 BEST PRACTISES VOOR HET KOPPELEN VAN APPLICATIES De waarde van een Architectuur voor business en IT Joost bentvelsen 6 BEST PRACTISES VOOR HET KOPPELEN VAN APPLICATIES De waarde van een architectuur

Nadere informatie

Noviteiten Novius. Business & Information Management NUMMER 5. menu. De inhoudsopgave van deze Noviteiten is:

Noviteiten Novius. Business & Information Management NUMMER 5. menu. De inhoudsopgave van deze Noviteiten is: Noviteiten December 2011 menu Het is moeilijk te ontkomen aan al het crisisnieuws de laatste tijd. We merken gelukkig bij onze klanten - en bij onszelf - dat dit juist leidt tot een scherpe en kritische

Nadere informatie

Handleiding RSPW. Projectmanagement. op zijn Rotterdams. Werken aan fysieke projecten op z n Rotterdams

Handleiding RSPW. Projectmanagement. op zijn Rotterdams. Werken aan fysieke projecten op z n Rotterdams Projectmanagement op zijn Rotterdams De visie op projectmatig werken volgens de Rotterdamse Standaard binnen de fysieke diensten De Rotterdamse Standaard voor projectmatig werken Handleiding RSPW Werken

Nadere informatie

Whitepaper. Continuous Delivery [Auteur] Kenniscentrum De Smalle Zijde 39 3903 LM Veenendaal Tel. +31(0)318-50 11 19 Fax +31(0)318-51 83 59

Whitepaper. Continuous Delivery [Auteur] Kenniscentrum De Smalle Zijde 39 3903 LM Veenendaal Tel. +31(0)318-50 11 19 Fax +31(0)318-51 83 59 Whitepaper Continuous Delivery [Auteur] Hoofdkantoor Kruisboog 42 3905 TG Veenendaal Tel. +31(0)318-55 20 20 Fax +31(0)318-55 23 55 Kenniscentrum De Smalle Zijde 39 3903 LM Veenendaal Tel. +31(0)318-50

Nadere informatie

Finance & Control. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen

Finance & Control. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen Finance & Control Opleidingenoverzicht Postbachelor- en masteropleidingen Een plaats op het erepodium! Wat zijn uw ambities? Beste lezer, Applaus en erkenning Uiteindelijk willen we allemaal applaus, erkenning

Nadere informatie

Handleiding voor managers, projectleiders en bestuurders Praktische aanpak & tips Praktijkvoorbeelden van In voor zorg-deelnemers

Handleiding voor managers, projectleiders en bestuurders Praktische aanpak & tips Praktijkvoorbeelden van In voor zorg-deelnemers ZELFSTURENDE TEAMS IN DE THUISZORG Handleiding voor managers, projectleiders en bestuurders Praktische aanpak & tips Praktijkvoorbeelden van In voor zorg-deelnemers Inhoudsopgave Voorwoord 2 Inleiding

Nadere informatie

Toepassingsmogelijkheden en voordelen sociaal intranet voor het HBO en WO

Toepassingsmogelijkheden en voordelen sociaal intranet voor het HBO en WO Toepassingsmogelijkheden en voordelen sociaal intranet voor het HBO en WO De ontwikkelingen in de markt gaan snel, ook in het onderwijs. Veel van die ontwikkelingen hebben te maken met de snelheid van

Nadere informatie

Vijf signalen waar men alert op moet zijn

Vijf signalen waar men alert op moet zijn lean Vijf signalen waar men alert op moet zijn De onderstroom van Lean trajecten Het zijn turbulente tijden. In de markt ontstaat een nog grotere druk op organisaties en nog meer focus op kostenreductie.

Nadere informatie

Business Process Management onderzoek 2009 2010. De bepalende factor om organisatie-flexibiliteit te bereiken?

Business Process Management onderzoek 2009 2010. De bepalende factor om organisatie-flexibiliteit te bereiken? Business Process Management onderzoek 2009 2010 De bepalende factor om organisatie-flexibiliteit te bereiken? Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Samenvatting 3 2 Achtergrond 5 3 BPM Volwassenheid in Nederland

Nadere informatie

Beter aquireren in drie stappen... Stimuleren dat acquisitie tot de dagelijkse praktijk hoort

Beter aquireren in drie stappen... Stimuleren dat acquisitie tot de dagelijkse praktijk hoort Beter aquireren in drie stappen... Stimuleren dat acquisitie tot de dagelijkse praktijk hoort Inleiding De gedachte dat de persoon van de professional van doorslaggevende betekenis is bij acquisitie (zie

Nadere informatie

Business Service Management. BSM volgens Logica

Business Service Management. BSM volgens Logica Logica is a leading IT and business services company, employing 39,000 people across 36 countries. It provides business consulting, systems integration, and IT and business process outsourcing services.

Nadere informatie

Niemand kan het. alleen!

Niemand kan het. alleen! Niemand kan het alleen! 1 Niemand kan het alleen! 2 1 Voorwoord In Nederland werken we met veel partijen hard aan de toekomst van de jeugd. We bouwen aan goed onderwijs, toegankelijke jeugdzorg, jeugdbeleid

Nadere informatie

WHITE PAPER PROJECT START ARCHITECTUUR

WHITE PAPER PROJECT START ARCHITECTUUR WHITE PAPER PROJECT START ARCHITECTUUR JOOST LUIJPERS WHITE PAPER PROJECT START ARCHITECTUUR Joost Luijpers Versie: 1.0 Copyright Sogeti Nederland B.V. te Vianen Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie