Ondernemersplan De Saeck

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ondernemersplan De Saeck"

Transcriptie

1 Versie Ondernemersplan De Saeck 2015 Daan Hoogeveen Daans Horeca Service

2 Inleiding Index Hoofdstukken 1 De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens 1.2 Persoonlijke motivaties 1.3 Sterke en zwakke punten Bladzijde 2 De onderneming 2.1 Bedrijfsgegevens 2.2 Omschrijving plan 3 Bedrijfsformule 3.1 Trends & cijfers 3.2 Mijn doelgroep 3.3 Concurrentie analyse Etten-Leur Plaats Beoogde locatie 3.5 Promotie 3.6 Product 3.7 Personeel 3.8 Prijs 3.9 Administratie/ automatisering en controle 3.10 Bedrijf en product in de markt 3.11 Toekomstvisie 4 Investeringen 4.1 Investeringsbegroting 4.2 Offerte

3 Hulp bij het opstellen van ondernemingsplan. Louis Verhoeff Accountant, Financieel adviseur Adres Meeuwenlaan ML Made Wim Blansjaar T.O.P. concept franchise B.V. Adres Postbus AB Zoetermeer Angela Coulet Impuls

4 1 De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens Naam Hoogeveen Mobielnummer Voornaam Daan Geboortedatum Adres Nieuwen Huizen 5a Nationaliteit Nederlands Postcode 4811 TK Burgerlijke staat Ongehuwd Woonplaats Breda adres Cursussen Hygiënecode Augustus juli 2000 Bedrijfshulpverlening Juni 2007 Naam opleiding Horeca assistent Augustus 1996 juli 1997 assistent ober en kok Fast-food medewerker Augustus 1997 juli jaar kok Kok Augustus 1998 juli jaar kok HOV Augustus 1998 juli 1999 Restaurant management Augustus 1999 juli 2000 Werkervaring Australië Bij de Olympische spelen in Sydney gewerkt als ( / ) kelner op grote luxe feesten voor VIP gasten. Vroom&Dreesmann Bereiden van soepen, sausen, salades, broodjes, ( / ) gebak en verse producten. Organiseren van het Functie kok warme buffet op drukke dagen voor 200 gasten. De Riethorst Menu s maken, bestellen van benodigde producten, ( / ) organiseren van diners, voorbereiden en bereiden Functie kok van diners, uitvoeren en controleren hygiënecode. Carnival cruise Line Na een training, bij de grootste cruise maatschappij ( / ) ter wereld gewerkt als ober en kok op een Functie ober boot die gasten kan herbergen. License to Live Verschillende werkzaamheden: zelfstandig (1-3-06/ organiseren keuken, buffetten en partijen. Functie Zelfstandig kok Detacheringwerk in een à la carte keuken, ook het opzetten van een eenvoudige lunch keuken in een restaurant bij een serie aanleunwoningen. Havana Sous chef kok in een studenten restaurant; hieronder Sous chef vallen de taken:leidinggeven, bestellingen doen en (2-1-07/ ) roosters maken, daarnaast moest er ook à la carte gekookt worden. Daans horeca service Gestart als eigen onderneming. Mezelf verhuurt als freelance kok bij Horeca ondernemer verschillende restaurants. Daarnaast heb ik vanuit eigen huis een ( tot heden) broodjes catering opgezet met de volgende stap restaurant IL Mediterraneo.

5 1.2 Persoonlijke motivaties Van jongs af aan wil ik al iets voor mezelf beginnen, geïnspireerd door familieleden die een eigen (horeca)bedrijf runnen. Na meer dan 10 jaar in de horeca te hebben gewerkt en geleerd, vond ik de tijd rijp om mijn droom te gaan verwezenlijken. Na het volgen van cursussen en het lezen van vele boeken over het starten van een onderneming en het managen daarvan, is mijn ambitie een eigen bedrijf te runnen alleen maar toegenomen. Nu ik al 6 jaar voor mezelf bezig ben in de horecabranche is mijn enthousiasme alleen maar toegenomen. Vooral de zelfstandigheid en het kunnen uitleven van mijn creativiteit beschouw ik als een pré. Het eenzame, harde werken ervaar ik niet als bezwaarlijk. Ik ben een onderneming gestart in een sector waar het aanbod al groot is. Maar met de trend van biologisch en duurzaam leven zijn er genoeg nieuwe mogelijkheden om een goed lopende onderneming op te zetten. De consument heeft een steeds grotere vraag naar biologisch eten, maar het aanbod in de horeca is erg laag.iedereen wil tegenwoordig duurzaam en gezond leven, maar de mogelijkheid in de horeca daarin is zeer beperkt, daarom wil ik als ondernemer die al duurzaam en biologisch leeft graag inspelen op deze vraag. Na het oprichten van IL Mediterraneo, waar veel uitdagingen om de hoek kwamen kijken, ben ik nu toe aan een nieuwe stap omhoog. Zodoende denk ik ook dat de markt daar aan toe is, de vraag naar biologische duurzame producten wordt een groten trend.

6 1.3 Sterke en zwakke punten Sterke punten Prestatiegerichtheid Doorzettingsvermogen Creativiteit Werklust Zelfstandigheid Ervaring Minder sterke punten Communicatie Teveel willen doen Dominantie Uitleg Sterke punten Prestatiegerichtheid Omdat ik een doel voor ogen heb in het leven, streef ik naar een goede prestatie. Omdat ik soms te veel tegelijk wil, komt de perfectie wel eens in het gedrang. Doorzettingsvermogen Ik ga vaak tot het uiterste, om mijn doel te bereiken. Dit is in mijn sportieve levensgedeelte terug te zien. In mijn vrije tijd train ik voor, en loop ik regelmatig marathons. Creativiteit Mijn vakcreativiteit komt voornamelijk tot uiting in de nieuwe, c.q. aangepaste gerechten die ik bereid en is ook terug te vinden in de opmaak van de borden. Werklust Ik heb altijd hard gewerkt en ben zeker niet te beroerd de handen uit de mouwen te steken om mijn beoogde doel te bereiken. Zelfstandigheid Bij problemen probeer ik altijd eerst zelfstandig tot een oplossing te komen, maar voel me niet te goed om zo nodig bij een deskundige ten rade te gaan. Ervaring Ik ben al sinds mijn 17 e werkzaam in de Horeca. Na te zijn begonnen als afwasser en glazenophaler in een discotheek, verhuur ik mezelf als freelancer en verricht daarnaast ook nog enige catering werkzaamheden. Tussendoor heb ik meerdere opleidingen gevolgd op horeca gebied.

7 Uitleg zwakke punten Communicatie Vanwege een gehoorstoornis is mijn spreken soms wat onduidelijk, waardoor ik dan minder goed te verstaan ben. Samen met een logopedist werk ik aan verbetering van dit probleem. Door hier boeken over te lezen en dagelijks oefeningen te doen, verwacht dat de communicatie met derden aanzienlijk zal verbeteren. Binnen het bedrijf zal dit tot weinig problemen leiden,omdat er een minimale personeelsbezetting is. Het plan is om met de evt. personeelsleden 1 maal per maand rond de tafel te gaan zitten om de werksituatie te bespreken en de verstandhouding tussen mij en het personeel onderling, goed te houden. Dominantie Deze eigenschap bezit ik wel, maar toch in mindere mate. Ik verwacht hier niet al te veel last te hebben bij het uitvoeren van de werkzaamheden in deze onderneming.

8 2 De onderneming 2.1 Bedrijfsgegevens Handelsnaam Daans Horeca Service Rechtsvorm Eenmanszaak Tarief omzetbelasting 6%, 21% Frequentie betaling Per maand BTW nummer Registraties Bedrijfschap Horeca en Catering Voedsel en Waren Autoriteiten Handelsregister Belastingdienst Vergunningen Drank- en Horecavergunning Exploitatievergunning Plannen opstellen Melding Verzekeringen HACCP plan Risico-inventarisatie en evaluatie plan Milieu beheer Personeel, ziekte verzuim. Pand, inboedel, brandschade, WA Ondernemer, arbeidsongeschiktheid Benodigde diploma s voor onderneming Basisopleiding bedrijfshulpverlening (aanwezig) Hygiënecode (aanwezig)

9 2.2 Omschrijving plan Op dit moment heb ik een pand in Etten-Leur, met het restaurant IL Mediterraneo. Dit biologisch restaurant maakt voornamelijk gebruik van streek producten. De kwaliteit is beter en daarnaast worden gasten bewust van de producten die in hun omgeving groeien. Het is duurzamer om producten uit de lokale omgeving te gebruiken en ook leuk om de gasten te betrekken bij ambachten in hun omgeving. Vegetarisch koken is overwegend aanwezig, naast een enkel vlees en vis gerecht. Meer dan 95% van de gasten die bij ons komt eten is erg enthousiast over het eten en het concept, de huidige aankleding van het restaurant word door velegeprezen, maar ook zijn er gasten die een luxere uitstraling op prijs stellen. Daarnaast vinden sommigen gasten de aankleding van het restaurant niet aan sluiten bij de kwaliteit van het eten. Ik ben ook van mening dat de ruimte te klein is voor het geen wat ik voor ogen heb. Daarom ben ik opzoek gegaan naar een groter pand en een betere locatie.deze locatie heb ik gevonden in Breda in het Ginneken, een bestaand restaurant die net een uitbreiding heeft gemaakt, maar toch van het pand af wil. De reden hiervoor is omdat de ondernemer een goed lopende tent heeft op een andere locatie. Het restaurant ligt voor mijn concept op de juiste locatie en de juiste doelgroep woont om de locatie heen. Het restaurant heeft een keuken die in enkele jaren aan vervanging toe is, maar de rest van het restaurant is pas opgeknapt en kan zo in gebruik worden genomen. Daarnaast kan de keuken zo worden verbouwt dat er meer ruimte komt voor tafels, of opslag voor eventuele catering. Dit restaurant wil ik over nemen voor een bedrag tussen de / euro, met een huurprijs van 2.100,- euro p/m, onderhandelen over de huurprijs is voor alsnog niet mogelijk. Het huidige concept van mijn restaurant in Etten-Leur wil ik gewoon door gaan zetten in het nieuwe restaurant, met iets minder de nadruk op de vegetarische keuken. Daarnaast wil ik de naam veranderen, naar een naam die gemakkelijker in de mond licht, en duidelijker het concept aan spreekt. Als ik naar de huidige recensies kijk en het niveau van de horeca in Breda kijk, denk ik dat het concept en het eten zeker een grote sprong vooruit zijn, met een goed PR plan zal het een mooi succes worden.

10 3 Bedrijfsformule 3.1 Trends & Cijfersbron Rabobank in cijfers Steeds verdergaande integratie tussen retail en horeca; branchevervanging Detailhandel begint steeds vaker concepten op te zetten met goedkoop diner, om zo de gasten daarna de winkel in te lokken. Dit is een zware concurrent aan het worden in de horeca, vooral in het lagere segment.misschien moet de horeca ook ikea stoelen gaan verkopen voor inkoop prijs, kijken hoe zij reageren. Consumenten kiezen vaker voor meerdere eetmomenten en dan veelal onderweg; Door haast en te weinig tijd eten mensen steeds vaker kleine porties, en slaan zo een lunch over, vervangen die door 2/3 snacks op een dag, gezonde of ongezonde snacks?? Toenemende belangstelling voor gezonde en duurzaam geproduceerde voeding en het gebruik van authentieke (streek)producten; Een gezondere levensstijl; kleinere porties en meer groente; Doordat mensen zich steeds meer gaan interesseren in voeding wordt de herkomst van voeding steeds belangrijker, dit zal alleen maar toe gaan nemen is de verwachting. Opkomst van online reserveren via veilig- en kortingssites; Ook de horeca heeft te maken met het internet, naast een goede website, en vindbaarheid op het internet. Ontkom je niet aan de opkomende trend van goedkope diner bonnen die op het internet worden aangeboden.zelf ben ik van mening als de horeca door blijft gaan met diners tegen zulke lageprijzen aan te bieden, zal de horeca branche het steeds lastiger krijgen. Omdat consumenten dan niet meer willen betalen voor hun diner. Terwijl de winstmarge in de horeca al onder druk staat.

11 Reviewsites geven restaurants en klanten inzicht in prijs/kwaliteit, sfeer en beleving; Mensen kijken steeds vaker naar reviews van een restaurant, ook berichten op Facebook spelen een grote rol, of mensen naar je restaurant komen of niet. Gasten vragen of uitdagen om een goede review te schrijven is dus een goede investering. Online bestellen en laten bezorgen wordt steeds populairder; Online bestellingen doen, word steeds makkelijker, en daar word graag gebruik van gemaakt. Opkomst wereldkeukens (all you can eat concept); Mensen reizen over de hele wereld en willen thuis ook nog eens proberen te ervaren wat ze op vakantie hebben ervaren. Wat natuurlijk niet mogelijk is. Mijn corona heeft ook nooit zo lekker hier op een regenachtig terrasje gesmaakt als op het zonnige strand van Mexico. Nederlanders vinden het fijn om van te voren te weten wat ze uit gaan geven, het zijn rekenaars, die niet graag voor verassingen komen te staan. Daarom vinden veel mensen een all-in prijs geweldig. Opkomst van crowd-funding als bron van financiering. Banken geven niet zo gemakkelijk meer een lening, daarom gaan ondernemende personen hier creatief mee om en vinden andere manieren van financiering. De export van biologische producten door Nederlandse bedrijven is in 2013 met 9 procent toegenomen, blijkt uit een recent onderzoek van ketenorganisatie Bionext. Het gaat bij de biologische export vooral om granen, fruit, akkerbouw- en vollegrondsgroenten, glastuinbouw, zuivel, varkensvlees en eieren. Bron: Momenteel eet nog maar 10% van de Nederlanders dagelijks vlees. Nederland telt vegetariërs en 3,5 miljoen vleesverlaters. Bron: 3.2 Mijn doelgroep

12 Met mijn bedrijf zal ik me op enkele groepen in de samenleving richten. Bron Voedsel monitor, biologisch belangrijk voor groei duurzaamheid, overige internet kanalen. 1. Consumenten die biologisch/gezond hoog in vaandel hebben staan. (zal 25% van mijn restaurant bezetting zijn, lastig te meten zonder gedegen duur onderzoek, maar uit eigen ervaring huidig restaurant) Dit is een groep met mensen die door de welvaart van het leven of problemen met gezondheid, de voorkeur heeft voor een beter voedingspatroon, hier willen ze wat meer voor betalen. Naar schatting aan de hand van de verkoop cijfers van biologische producten, koopt 5,5% van de Nederlandse consument biologische producten. 2. Vegetariërs, veganisten, flexitarier en mensen met dieet. (zal 25% van mijn restaurant bezetting zijn, lastig te meten zonder gedegen duur onderzoek, maar uit eigen ervaring huidig restaurant) Door het blijvende grote aanbod van vegetarische gerechten(80% van kaart) en ook goed rekening te houden met diëten, is deze groep nog steeds in beeld. Ook al zullen de echte veganisten en vegetariërs zich niet geheel in het concept vinden(omdat er toch vleesgeserveerd zal worden) zal toch een 80% naar verwachting zich tot dit concept aan getrokken voelen. Ook omdat er niet veel alternatieven zijn. Wellicht is er ook begrip voor mede gasten (vlees liefhebbers). Nederland telde in 2012 ruim vegetariërs(4,76% van totale bevolking), daarnaast heb je tegenwoordig een steeds groter worden deelgroep flexitarier. Volgens een onderzoek voeren Nederlandse vegetariërs gemiddeld kleinere huishoudens, hebben vaker een hoger opleiding genoten, hebben in het algemeen een hogere socio-economische status, en gezondheid speelt vaak een belangrijkere rol in hun leven dan bij vleeseters.(info Kanttekening is wel dat veel vegetariërs biologisch eten, plus dat veel restaurants steeds meer vegetarische gerechten serveren(van slechte kwaliteit). 3. De overige gasten (Dit zal voor de overige 50% moeten zorgen) Dit zal een groep gasten zijn die een modaal inkomen hebben, ook graag eens wat anders willen eten. Met een leeftijd tussen de 30 en ouder, kinderen zijn wel welkom maar het restaurant zal zich hier niet op richten. Dus het zal voornamelijk huishoudens van 1/2 personen zijn.

13 Deze gasten zullen meer dan de doelgroep aangetrokken moeten worden, via promotie en netwerken, klein gedeelte hiervan zal passanten zijn. Op dit moment heeft het bedrijf al een doelgroep die zorgt voor een omzet van ,-, deze omzet is dalende, met als voornaamste reden dat er niet goed geïnvesteerd word in het bedrijf in innovatie. Door het huidige concept van mediterraans te behouden en de nadruk op de opkomende trend te leggen biologisch duurzaam en streekproducten. Verwacht ik lokaal een nieuwe groep aan te treken voor het restaurant, wat de huidige omzet omhoog zal helpen, plus de vaste gasten van het huidige bedrijf IL Mediterraneo zal de benodigde omzet gehaald moeten worden, huidige omzet ILM ,- p/j. 30% van huidige gasten zal zeker regelmatig restaurant op nieuwe locatie bezoeken. Begroten inkomsten 1 jaar met huidige plus nieuwe doelgroep. Min. benodigde omzet ,00 Huidige omzet ,00 Gasten die ILM mee neemt , ,00 Doelgroep 1 en 2 zal de komende jaren vergroten, maar de concurrentie op die doelgroep zal ook vergroten, daarom zal vooruitstreven zoals altijd in de horeca belangrijk blijven. Het uitgaven patroon van de doelgroep is lastig te meten. Omdat de doelgroep uit biologische, vegetarisch, mensen met dieet/allergie en culinaire liefhebbers bestaat uit Breda en omstreken. Plus een groep toeristen, die aangetrokken zijn tot het Ginneken en/of het concept. Deze groepen zijn allemaal groeiende, dus de vraag zal stijgen.

14 Concurrentie analyse Bron eigen onderzoek via internet, op locatie en horeca in cijfers. De horeca sector is een sector waar de concurrentie groot is, Breda en het Ginneken wel meer horeca niet toe laten, indien het niet innoverende ideeën zijn, die het huidige aanbod teveel aantasten. Daarnaast gaat de consument steeds minder tijd besteden achter het fornuis, en is Breda een groeiende gemeente, en Brabant een groeiende provincie. Het concept wat ik aanbied is voor alsnog uniek, maar toch is er genoeg concurrentie aanwezig. In Brabant ben ik de eerste biologisch restaurant met een EKO(biologisch) keurmerk. Breda herbergt 65 restaurants de mediterrane keuken licht in vergelijking met Nederland 0,1% onder het gemiddelde. Als voornaamste concurrenten zie ik restaurant die een biologisch/ vegetarisch aanbod hebben, mediterrane keuken hebben. Maar ook restaurants in het Ginneken in dezelfde prijsklasse. Breda herbergt 9 restaurant met een gedeeltelijk vegetarisch/biologisch aanbod aanbod, verder heeft Breda 7 mediterrane restaurants, het Ginneken herbergt 10 restaurant in de prijsklasse 25,- a 35,-, voor een 4 gangen diner. - Aan de hand van de concurrentie omtrent vegetarisch en biologisch restaurants, dit aanbod is er wel maar een beperkt aanbod op de kaart, niet zoals mijn aanbod. Dus hier is nog genoeg ruimte. - Volgens de cijfers vergeleken met de rest van Nederland is er qua mediterrane restaurant in Breda onvoldoende aanbod, de vraag naar dit type restaurant is nog steeds stijgende. - De prijsklasse, wordt gehanteerd door huidige restaurant en restaurant wat ter overnamen staat, beiden restaurant draaien naar behoren, maar hebben een vernieuwing nodig. Daarnaast is het Ginneken de uitgaansgelegenheid waar voldoende geld rolt. In het Ginneken, en voornamelijk op de Ginnekenweg zie ik twee echte concurrenten, mediterraans restaurant Salon provence en la cucina Italiana, daarnaast heb je nog enkelen sub-concurrenten vis restaurant Blini en biologisch restaurant smaakwarenhuis(alleen op Vr en Za geopend).

15 3.4.1 Plaats Bron nota uitgangspunten Ginneken, visie binnenstad Breda. Breda/ Ginneken Breda staat bekend als een Bourgondische stad met een klein historisch centrum, waar Vincent van Gogh, en het turfschip. Tot 2008 steeg de bezoekers aantal erg hard, na de economische crisis is dit flink gedaald. De laatste jaren is er weer een lichte stijging te zien. De binnenstad van Breda behoort tot de mooiste en beste binnensteden van Nederland, en Breda is de 9 e stad van Nederland. De inwoners aantal groeit met 6% de komende jaren. Toerisme Breda shopping-stad. - Woonboulevard - Casino - Chasse theater - Historisch centrum (van Gogh, turfschip) - Water rond de stad Daarnaast met de hogesnelheidstrein verbinding tussen Amsterdam en Breda, en Brussel en Breda en een gloed nieuw station, is de komende jaren er alles aan gedaan om het toerisme in Breda te bevorderen. Daarnaast wil de gemeente Duitsers die op weg zijn naar Zeeland, en Belgen die opweg zijn naar de randstad aantrekken om in Breda te stoppen. Het Ginneken is voor Breda ook een toeristische trekpleister. Het Ginneken met zijn authentieke kwaliteiten en goede winkelstraten wilhelminastraat- Ginneenweg oefent een grote aantrekkingskracht uit op bezoekers en maakt onderdeel uit van het sterke merk Breda. Van belang is een goede koppeling tussen dit gebied en de binnenstad te maken zodat de verblijfsduur in Breda kan worden verlengd. Verder is het Ginneken vlak bij het Mastbos en het markdal, het straalt dorpscultuur uit in een grote stad. Parkeren is zoals op veel plekken een probleem, genoeg parkeergarages maar de Nederlander wil dit liever niet betalen, daarnaast zijn ze ook te lui om 500 meter te lopen. In geheel Breda zal je toch een van die twee dingen moeten doen anders zal je nergens kunnen komen. Met de buslijn is het 20 min van station naar Ginnekenmarkt. Breda is van buitenaf erg gemakkelijk te bereiken, door de vele snelwegen waar het aan verbonden ligt. Het Ginneken is via de snelweg goed te bereiken.

16 3.4.1 Beoogde locatie Bron brochure makelaar, persoonlijk analysen op locatie Beoogde pand staat op een goede locatie in Breda Voor het concept, de positionering in het Ginneken zou beter kunnen en is net buiten de loop van het centrum van het Ginneken. Parkeren is mogelijk, de Bredanaar weet zijn plekje te vinden, voor mensen van buitenaf is het wat lastiger. Maar omdat mensen gratis kunnen parkeren en er ook geen andere opties zijn in omstreken word de parkeer situatie geaccepteerd. De beoogde locatie heeft een interieur van het restaurant waar nog wel minimaal 5 jaar mee gedaan kan worden, met enige kleinen aanpassingen qua stijl heb je een goed verzorgd restaurant. Met de serre die vorig jaar aangebouwd is, met openschuivend dak(voor de zomer, en tuin(klein) is het een erg mooie locatie om te genieten van een diner. De keuken is een geheel ander verhaal, daar zal in beginfase al enige investering aan gedaan moeten worden om te kunnen draaien, naar mijn inzien. Want op dit moment draait het restaurant natuurlijk ook gewoon. Het restaurant biedt op dit moment plaats aan ±70 personen, in de toekomst zou door enige verbouwing dit aantal vors uit gebreid kunnen worden naar ±100 plekken. De verhuurder is inbev en vraagt een Huurprijs van 2.100,- p/m. Voor het interieur + goodwill word een Bedrag gevraagd van ,-. De afgesproken verkoop prijs is ,-. Beoogde investering verbouwing voor doorstart op nieuwen locatie. - Keuken oven 4.000,- Materiaal 1.000,- - Restaurant decoratie 1.000,- - Voorgevel decoratie 1.000,- - Onverziende kosten 3.000, , , ,-

17 3.5 Promotie Het promotieplan zal van groot doorslag zijn van een goede start van de onderneming. Maar voordat het bedrijf van start gaat met promotie zal: - Goede duidelijke website, die goed vindbaar is via Google of diner sites. - Juiste uitstraling van het bedrijf aan de buitenkant, binnenkant. - Duidelijk verhaal; wat biedt je aan& hoe duur kost het? Naast dat het huidige bedrijf al een gasten kring hebben, die zeker na de overnamen ook eens terug komen om eens te kijken, en mijn huidige restaurant ook een gasten kring heeft die zeker eens komen kijken. Zal Breda zeker wakker geschut moeten worden met het idee dat er een nieuw restaurant is, het eerste jaar wil ik daar de volgende middelen voor in gaan zetten. 1. Netwerken, in eigen klanten kring, maar ook op huidige locatie, je veel laten zien in de omgeving, en bekend maken dat je een restaurant hebt. 2. Internet, hierbij wil ik gebruik maken van eigen website, sociaal media, promotie op biologische/ vegetarische websites, plus dinersites. 3. Folders, na het drukken van goede folders, wil ik de eerste maanden veel laten flyeren bij biologische winkels (op zaterdag), biologische markt(dinsdag in Breda), met eventueel hapje. Ook bij lokale boeren de kaartjes neer leggen is een goede optie. Daarnaast ook folders verspreiden op evenementen in Breda waar mijn doelgroep veel komen, en op de lokalen markt van het Ginneken. 4. Elke maand wil ik mijn restaurant open stellen voor een kunstenaar, om kunst tentoon te stellen of er kunnen biologische boeren gebruik maken van de locatie om een workshop te geven, lezingen over voeding etc. Zolang er maar mensen langs komen overdag die kennis maken met het restaurant en zo daar weer over gaan praten.

18 5. Kranten, in de opstart fase de krant vragen om artikel te schrijven over nieuwe horeca zaak in het Ginneken. Daarna het restaurant eens in de zoveel tijd onder de aandacht brengen in de kranten. De stem of andere grote dagbladen daar geloof ik niet zo in, maar de weekbladen in Breda en omstreken daar wil ik wel in gaan adverteren, en natuurlijk vooral in het weekblad Nieuw-Ginneken. Hiernaast wil ik een grote advertentie in de kranten van Etten-Leur plaatsen, om zo iedereen bekend te maken van de verplaatsing. Zodoende zullen velen mensen uit Etten-Leur toch wel een poging gaan wagen om even te kijken. 6. Auto, de stickers van de auto moeten vervangen worden, daarnaast klein opknapbeurtje van auto kan geen kwaad. PR kosten kosten p/jr. Netwerken Drankjes, etc. 350,00 internet website 50,00 website onderhoud 500,00 reserveringssyteem 600,00 promotie websites 700,00 Folders Ontwerp 200,00 Drukken 400,00 Uit delen 300,00 Markten 100,00 Personeel 300,00 Workshops Gratis promotie Kranten 1* advertentie stem 300,00 advertentie krant E-L 200,00 advertentie wk.bladen 1.000,00 Auto Opknapbeurt 1.000,00 Totaal 6.000,00

19 3.6 Product Het product wat ik aan zal bieden verschilt niet veel met mijn huidige product wat ik op dit moment met IL Mediterraneo aan biedt, alleen komt de nadruk meer op biologisch, duurzaam, streekproducten en slow-food te liggen, en zal de nadruk op het vegetarische verminderen. Biologisch en duurzaam begint een trend te worden, waar mensen graag mee gezien willen worden. Het product wat ik aan bied zal dan uit een seizoen wisselende menukaart zijn(6*p/jr.) met een 5 gangen menu. Waar mensen zelf kunnen kiezen tussen een 1 tot 5 gangen diner, met een prijs klasse tussen de 9,50 tot 36,50. De kaart zal voor 60% uit vegetarische gerechten bestaan en vriendelijk zijn voor mensen met een dieet/allergie. Alle gerechten worden bereid met biologisch en streek producten. Op dit moment heb ik al een netwerk met streek boeren, dit zal ik aanvullen of veranderen indien dit nodig blijkt. Mijn huidige restaurant heeft een biologische keurmerk en vega vriendelijk keurmerk deze keurmerken zal ik mee nemen naar nieuwe locatie. Omdat de huidige kaart door 95% procent van bezoekers word gewaardeerd, wil ik weinig hier aan passen. Prijsklassen restaurants Ginneken 3 gangen diner. Wolfslaar Restaurant 45,00 La cucina Italiana 40,00 Blini 40,00 Zuyd 37,00 Salon Provence 35,00 Smaakwarenhuis De Lage Landen 33,00 De Saeck 30,00 De stadstuin 30,00 Block 62 30,00 Dobelix 30,00 Oncle Jean 28,00 Singaradja 26,00 Bouvigne 16,00 Restaurant Rosé 30,00 Voor een 4 gangen diner(overeenkomend met portie groten 3 gangen diner) betaald u bij dit concept 29,00.

20 3.7 Personeel De personelen bezetting van het restaurant zal bestaan uit. 1. Daan Hoogeveen, Kok en Horeca ondernemer. Zorgt voor goed kwalitatief diner, creatieve ideeën, administratie en leidt de onderneming van bovenaf. Salaris eerste jaren zal dit via freelance werk als kok worden bijverdient. In deze branche ben ik als ondernemer al meer dan 6 jaar werkzaam, om zekerheid te creëren dat de rekeningen betaald kunnen worden, volgend jaar is er een groot project op komst waar een vast opdracht aan zit te komen. De eerste jaren zullen deze werkzaamheden door blijven gaan. 2. Bedieningspersoneel 3 a 4 studenten of in toekomst 1 bedieningsmedewerker via leerlingwezen, plus 1/2 student. Salaris (totaal +- 40uur p/w-- 10,00 bruto p/u ) -- ±34.000,- p/j 3. Keuken, 2/3 afwassers die ook kunnen assisteren in keuken. Salaris (totaal +-20uur p/w-- 8,00 bruto p/u) -- ±11.500,- p/j Personeel zal gevonden worden via facebook, eigen netwerk, eventueel nog via internet, huidige personeel. Indeling personeel. Ma Di Wo Do Vr Za Zo Keuken Daan(chef-kok) XXX XXX XXX XXX XXX XXX Afwasser XXX XXX Afwasser XXX XXX Bediening Bediening XXX XXX XXX XXX XXX XXX Bediening XXX XXX XXX XXX Bediening Marketing Administratie Personeel Netwerken Inoveren Daan XXX XXX XXX

21 3.8 Prijs Bron Horeca in cijfers, zelf analysen concurrentie Biologische en streek producten zijn soms 3 maal duurder dan zelfde niet-biologische producten. Dit komt doordat deze producten duurder te produceren zijn, maar ook omdat de afnamen van dezen producten in velen minderen mate is dan de niet-biologische producten. Naar verwachting zal de trend van biologische producten toe nemen en zal het productie proces van deze producten verbeteren, kwalitatief maar ook de prijs zal afnemen is de verwachting. De inkoop prijs bepaald de prijs die de gast zal betalen voor zijn producten. Als ik naar huidige bedrijfsvoering kijk zie ik mijn inkoop percentage rond de 27% uit komen, dit is vooral te danken aan deel namen aan speciale acties. Waarbij ik het restaurant via verkopen van goedkope 4 gangen diners wil promoten. Indien de omzet alleen zou bestaan uit gasten die de 100% zouden betalen, zou de inkoop percentage veel lager uit komen. Dit is ondanks de wat duurdere inkoopkosten, wat komt omdat ik voor 80/90% vegetarische producten serveer. Omdat vis en vlees de grootste kosten post is bij de inkoop, blijft de prijs in evenwicht met andere restaurants. De prijs van 4 gangen voor 29,75 komt tot stand: - Toegankelijk houden voor groot publiek. - Wat wil de gast op dit moment voor diner betalen. - Concurrentie analysen, wat vragen hun voor een diner. Controle of de juiste prijs gehanteerd word, door te controleren of de inkoop cijfers niet boven 25% uit komen.

22 3.9 Administratie/ Automatisering en controle. De administratie wordt door mijzelf als ondernemer gedaan, dit scheelt kosten, maar zorgt er ook voor dat alles goed in de gaten gehouden kan worden, dit zal de eerste jaren zo blijven. Op den duur zal deze taken worden uit besteed. De jaarcijfers en inkomsten belasting, zal wel met hulp van accountant worden ingevuld. Loon administratie wordt gedaan door bedrijf dat 12,00 per loonstrookje vraagt, en alles bijhoudt en ook alles door geeft aan de belastingdienst. Voor automatisering in het bedrijf heb ik voor een goed kassasysteem gekozen, dat alles wat in en uit het bedrijf gaat goed bijhoudt. De eventueleurenregistratie van het personeel wordt ook automatisch bijgehouden op het kassasysteem. Door dit geautomatiseerde kassa systeem zullen de personeelsuren, inkoop en verkoop goed te controleren zijn. Om elke maand de cijfers goed in de gaten te houden maak ik gebruik van Migsoftware.

Ondernemingsplan Q.Q.D B.V. Q. Jong A Tai

Ondernemingsplan Q.Q.D B.V. Q. Jong A Tai Ondernemingsplan Q.Q.D B.V. Naam: Q. Jong A Tai Projectnaam: Q.Q.D (Quentin s Quality Design) Datum: 28 april 2015 Klas: MM2C INHOUDSOPGAVE 1. De ondernemer... 3 1.1 Persoonlijke gegevens:... 3 1.2 Persoonlijke

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN. { Voor de creatieve ondernemer ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN

ONDERNEMINGSPLAN. { Voor de creatieve ondernemer ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN { Voor de creatieve ondernemer Drs. Bernd W. Mintjes Maxwell Group Kunstenaars&CO December 2008 Inhoudsopgave Inleiding Opbouw businessplan I. Achtergrond & Idee 2. De Ondernemer 3. Product/dienst en de

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

boodschappen doen in de toekomst

boodschappen doen in de toekomst boodschappen doen in de toekomst de supermarkt anno 2015 boodschappen doen in de toekomst de supermarkt anno 2015 inhoud 3 Voorwoord 5 Inleiding 6 Wat 8 Verandering Bevolkingssamenstelling 10 Time Management

Nadere informatie

Handleiding voor het schrijven van een ondernemingsplan.

Handleiding voor het schrijven van een ondernemingsplan. Handleiding voor het schrijven van een ondernemingsplan. Voorwoord U heeft een fantastisch idee en u kunt niet wachten om aan de slag te gaan als ondernemer. Geduld is echter een schone zaak. Om onverwachte

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Amber Bergwerff, Tijmen Duijzer, Ferenc Franke, Rick Molenaar. Coach: Annemieke van der Mark

Ondernemingsplan. Amber Bergwerff, Tijmen Duijzer, Ferenc Franke, Rick Molenaar. Coach: Annemieke van der Mark Ondernemingsplan Amber Bergwerff, Tijmen Duijzer, Ferenc Franke, Rick Molenaar Coach: Annemieke van der Mark 14 april 2009 Inhoud Inhoud...2 Inleiding...3 Marketingplan...3 Conceptomschrijving...3 Interne

Nadere informatie

''MEDIA COLLEGE AMSTERDAM'' - PLUS PROJECT -

''MEDIA COLLEGE AMSTERDAM'' - PLUS PROJECT - ''MEDIA COLLEGE AMSTERDAM'' - PLUS PROJECT - Plan van aanpak & ondernemingsplan MM2A - Lis Reen 1 INHOUD ''Een documentaire over de Salsa danswereld'' Pagina 3: Inleiding project Pagina 4: SWOT- analyse

Nadere informatie

Ondernemend 11.1. 1. Ondernemend.

Ondernemend 11.1. 1. Ondernemend. 1. Ondernemend. Niet de man die geen cent bezit is arm, maar de man die geen dromen heeft. Harry Kemp Introductie Dit boekwerk bevat handige tips voor zowel startende als gevestigde ondernemers. Het helpt

Nadere informatie

Jouw marketingplan in acht stappen

Jouw marketingplan in acht stappen Jouw marketingplan in acht stappen Werkboek voor ondernemers in de multifunctionele landbouw 1 INHOUD Inleiding... 3 Wat is marketing en waarom een marketingplan?... 4 Stap 1. Formuleren van doelstellingen...

Nadere informatie

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat!

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Het geheim van een succesvolle makelaar Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Marketing voor Makelaars 2 / 41 Over de auteur Ik heet en ik ben off- en online ondernemer, spreker en trainer.

Nadere informatie

Ondernemingsplan JiVerdi // elektrische scooters

Ondernemingsplan JiVerdi // elektrische scooters Ondernemingsplan JiVerdi // elektrische scooters Amsterdam, januari 2010 VERTROUWELIJK Inhoudsopgave Inleiding... 2 1 De onderneming en de ondernemers... 3 1.1 De onderneming... 3 1.2 De ondernemers...

Nadere informatie

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC)

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC) Marketing op sociale netwerken Emmauscollege 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Hoofdstuk 1: Waar(om) adverteren?... 5 Waarom adverteren op sociale netwerken?... 5 Kiezen van het juiste

Nadere informatie

Strategisch marketingplan

Strategisch marketingplan Strategisch marketingplan Inleverdatum: 28-03-2012 Opdrachtgevers: Avans Hogeschool Den Bosch Projectbegeleider: Kim Artnz Inhoudsdeskundige: Karlijn de Jongh Student: David Au 2033620 Nick Derks 2019151

Nadere informatie

Bed & Breakfast. Profiel van de Bed & Breakfast sector. in beeld. Jaargang: 2009

Bed & Breakfast. Profiel van de Bed & Breakfast sector. in beeld. Jaargang: 2009 De Bed & Breakfast Jaargang: 2009 in beeld Profiel van de Bed & Breakfast sector De Bed & Breakfast in beeld is een gratis publicatie van Van Spronsen & Partners horeca-advies Inhoudsopgave 2 5 6 7 8 9

Nadere informatie

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch?

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Snap binnen 2 uur de belangrijkste financiële begrippen:

Nadere informatie

Sociale media. en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf. multifunctioneel

Sociale media. en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf. multifunctioneel Sociale media en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf multifunctioneel Anno 2012 zijn sociale media een nieuwe klanten binnen te halen, wat er speelt en het gesprek aangaan.

Nadere informatie

GROEI. Zoetermeerse Zaken ONTWIKKELING EN. in Zoetermeer STEEDS IN BEDRIJF STADSTHEATER BUSINESS CLUB BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE

GROEI. Zoetermeerse Zaken ONTWIKKELING EN. in Zoetermeer STEEDS IN BEDRIJF STADSTHEATER BUSINESS CLUB BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE NUMMER 13 SEPTEMBER 2011 Zoetermeerse Zaken STEEDS IN BEDRIJF ONTWIKKELING EN GROEI in Zoetermeer BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE STADSTHEATER BUSINESS CLUB de Kracht van de Ondernemer 2011 In november worden

Nadere informatie

Marktonderzoek: E-Sportive

Marktonderzoek: E-Sportive Marktonderzoek: E-Sportive Kiek Oudelaar Sasho Pramatarov MM2A 1 van 21 WEBSTYLES INHOUD BEDRIJFSOMSCHRIJVING 3 WET KOOP OP AFSTAND 4 BRANCHE VERKENNING 5 CONCURRENTEN 6 OVERZICHT VAN CONCURRENTEN 7 CONCLUSIE

Nadere informatie

Het Nieuwe Winkelen. Hoofdbedrijfschap Detailhandel

Het Nieuwe Winkelen. Hoofdbedrijfschap Detailhandel Het Nieuwe Winkelen Hoofdbedrijfschap Detailhandel COLOFON 2 Het rapport Het Nieuwe Winkelen is een uitgave van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Het onderzoek dat ten grondslag ligt aan deze rapportage

Nadere informatie

ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden

ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden 1 ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden 3 Voorwoord 4 Inleiding 8 Waarde 12 Wat 16 Waar 2 Wie 26 Waarom 34 Conclusie: Voor u telt rendement

Nadere informatie

27-9-2013 PROJECT VOOSH. Dare to life the dream Ella van Kessel, Liselotte Melis, Mark de Vet, Nic Müller

27-9-2013 PROJECT VOOSH. Dare to life the dream Ella van Kessel, Liselotte Melis, Mark de Vet, Nic Müller 27-9-2013 PROJECT VOOSH Dare to life the dream Ella van Kessel, Liselotte Melis, Mark de Vet, Nic Müller Inhoud Opdracht 1 checklist...3 Opdracht 2: Concurrenten...3 Opdracht 3: Onderzoek via internet...4

Nadere informatie

Winnen in Google! Tonny Loorbach

Winnen in Google! Tonny Loorbach Tonny Loorbach Winnen in Google! Tonny Loorbach 2014 Tonny Loorbach Internet Marketing Universiteit 1 Winnen in Google 3.0! Dit is de 3.0 versie van dit e-book. De nieuwste versie van dit boek kun je hier

Nadere informatie

Startende Ondernemers in de Gemeente Stadskanaal

Startende Ondernemers in de Gemeente Stadskanaal Startende Ondernemers in de Gemeente Stadskanaal Bureau BedrijfsLeven Inhoud 1. Algemeen 05 1.1. Een eigen bedrijf starten 05 1.1.1. Succesvol ondernemen 05 1.1.2. Wat wordt er van u verwacht 05 1.1.3.

Nadere informatie

THEMANUMMER. Founders sharenl Frontlopers van nu, koplopers van morgen. DoorDeWijks Heitje voor een karweitje anno 2015

THEMANUMMER. Founders sharenl Frontlopers van nu, koplopers van morgen. DoorDeWijks Heitje voor een karweitje anno 2015 jaargang 11, juni 2015 prijs losse verkoop 5.95 Founders sharenl Frontlopers van nu, koplopers van morgen Verder in dit nummer DoorDeWijks Heitje voor een karweitje anno 2015 Nieuw Rotterdams betaalmiddel

Nadere informatie

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert Social citymarketing Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Door: Fabian Savert Titel: Social Citymarketing Ondertitel: Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Auteur: Fabian Savert

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Voor je ligt het boekje ivolunteer. Wij adviseren dit boekje te gebruiken samen met het boek Verovering van de jongerenmarkt, uitgegeven door MOVISIE

Nadere informatie

The Dutch Weedburger

The Dutch Weedburger Magazine Nummer 1 Winter/Voorjaar 2014 Pensioenen 2013: Jaar van de wijzigingen in DGA-Pensioen Starters aan het Woord Tim van der Steen en Maikel van Halder twee jonge ambiteuze ondernemers The Dutch

Nadere informatie

De kracht van de ondernemer 2014. in Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg oktober 2014. Thema: Perspectieven op de winkelvloer.

De kracht van de ondernemer 2014. in Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg oktober 2014. Thema: Perspectieven op de winkelvloer. De kracht van de ondernemer 2014 in Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg oktober 2014 Thema: Perspectieven op de winkelvloer In opdracht van: Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 1. Inleiding...

Nadere informatie

business magazine themanummer Founders sharenl Frontlopers van nu, koplopers van morgen DoorDeWijks Heitje voor een karweitje anno 2015

business magazine themanummer Founders sharenl Frontlopers van nu, koplopers van morgen DoorDeWijks Heitje voor een karweitje anno 2015 jaargang 11, juni 2015 prijs losse verkoop 5.95 business magazine Founders sharenl Frontlopers van nu, koplopers van morgen Verder in dit nummer DoorDeWijks Heitje voor een karweitje anno 2015 Nieuw Rotterdams

Nadere informatie