Ondernemersplan De Saeck

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ondernemersplan De Saeck"

Transcriptie

1 Versie Ondernemersplan De Saeck 2015 Daan Hoogeveen Daans Horeca Service

2 Inleiding Index Hoofdstukken 1 De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens 1.2 Persoonlijke motivaties 1.3 Sterke en zwakke punten Bladzijde 2 De onderneming 2.1 Bedrijfsgegevens 2.2 Omschrijving plan 3 Bedrijfsformule 3.1 Trends & cijfers 3.2 Mijn doelgroep 3.3 Concurrentie analyse Etten-Leur Plaats Beoogde locatie 3.5 Promotie 3.6 Product 3.7 Personeel 3.8 Prijs 3.9 Administratie/ automatisering en controle 3.10 Bedrijf en product in de markt 3.11 Toekomstvisie 4 Investeringen 4.1 Investeringsbegroting 4.2 Offerte

3 Hulp bij het opstellen van ondernemingsplan. Louis Verhoeff Accountant, Financieel adviseur Adres Meeuwenlaan ML Made Wim Blansjaar T.O.P. concept franchise B.V. Adres Postbus AB Zoetermeer Angela Coulet Impuls

4 1 De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens Naam Hoogeveen Mobielnummer Voornaam Daan Geboortedatum Adres Nieuwen Huizen 5a Nationaliteit Nederlands Postcode 4811 TK Burgerlijke staat Ongehuwd Woonplaats Breda adres Cursussen Hygiënecode Augustus juli 2000 Bedrijfshulpverlening Juni 2007 Naam opleiding Horeca assistent Augustus 1996 juli 1997 assistent ober en kok Fast-food medewerker Augustus 1997 juli jaar kok Kok Augustus 1998 juli jaar kok HOV Augustus 1998 juli 1999 Restaurant management Augustus 1999 juli 2000 Werkervaring Australië Bij de Olympische spelen in Sydney gewerkt als ( / ) kelner op grote luxe feesten voor VIP gasten. Vroom&Dreesmann Bereiden van soepen, sausen, salades, broodjes, ( / ) gebak en verse producten. Organiseren van het Functie kok warme buffet op drukke dagen voor 200 gasten. De Riethorst Menu s maken, bestellen van benodigde producten, ( / ) organiseren van diners, voorbereiden en bereiden Functie kok van diners, uitvoeren en controleren hygiënecode. Carnival cruise Line Na een training, bij de grootste cruise maatschappij ( / ) ter wereld gewerkt als ober en kok op een Functie ober boot die gasten kan herbergen. License to Live Verschillende werkzaamheden: zelfstandig (1-3-06/ organiseren keuken, buffetten en partijen. Functie Zelfstandig kok Detacheringwerk in een à la carte keuken, ook het opzetten van een eenvoudige lunch keuken in een restaurant bij een serie aanleunwoningen. Havana Sous chef kok in een studenten restaurant; hieronder Sous chef vallen de taken:leidinggeven, bestellingen doen en (2-1-07/ ) roosters maken, daarnaast moest er ook à la carte gekookt worden. Daans horeca service Gestart als eigen onderneming. Mezelf verhuurt als freelance kok bij Horeca ondernemer verschillende restaurants. Daarnaast heb ik vanuit eigen huis een ( tot heden) broodjes catering opgezet met de volgende stap restaurant IL Mediterraneo.

5 1.2 Persoonlijke motivaties Van jongs af aan wil ik al iets voor mezelf beginnen, geïnspireerd door familieleden die een eigen (horeca)bedrijf runnen. Na meer dan 10 jaar in de horeca te hebben gewerkt en geleerd, vond ik de tijd rijp om mijn droom te gaan verwezenlijken. Na het volgen van cursussen en het lezen van vele boeken over het starten van een onderneming en het managen daarvan, is mijn ambitie een eigen bedrijf te runnen alleen maar toegenomen. Nu ik al 6 jaar voor mezelf bezig ben in de horecabranche is mijn enthousiasme alleen maar toegenomen. Vooral de zelfstandigheid en het kunnen uitleven van mijn creativiteit beschouw ik als een pré. Het eenzame, harde werken ervaar ik niet als bezwaarlijk. Ik ben een onderneming gestart in een sector waar het aanbod al groot is. Maar met de trend van biologisch en duurzaam leven zijn er genoeg nieuwe mogelijkheden om een goed lopende onderneming op te zetten. De consument heeft een steeds grotere vraag naar biologisch eten, maar het aanbod in de horeca is erg laag.iedereen wil tegenwoordig duurzaam en gezond leven, maar de mogelijkheid in de horeca daarin is zeer beperkt, daarom wil ik als ondernemer die al duurzaam en biologisch leeft graag inspelen op deze vraag. Na het oprichten van IL Mediterraneo, waar veel uitdagingen om de hoek kwamen kijken, ben ik nu toe aan een nieuwe stap omhoog. Zodoende denk ik ook dat de markt daar aan toe is, de vraag naar biologische duurzame producten wordt een groten trend.

6 1.3 Sterke en zwakke punten Sterke punten Prestatiegerichtheid Doorzettingsvermogen Creativiteit Werklust Zelfstandigheid Ervaring Minder sterke punten Communicatie Teveel willen doen Dominantie Uitleg Sterke punten Prestatiegerichtheid Omdat ik een doel voor ogen heb in het leven, streef ik naar een goede prestatie. Omdat ik soms te veel tegelijk wil, komt de perfectie wel eens in het gedrang. Doorzettingsvermogen Ik ga vaak tot het uiterste, om mijn doel te bereiken. Dit is in mijn sportieve levensgedeelte terug te zien. In mijn vrije tijd train ik voor, en loop ik regelmatig marathons. Creativiteit Mijn vakcreativiteit komt voornamelijk tot uiting in de nieuwe, c.q. aangepaste gerechten die ik bereid en is ook terug te vinden in de opmaak van de borden. Werklust Ik heb altijd hard gewerkt en ben zeker niet te beroerd de handen uit de mouwen te steken om mijn beoogde doel te bereiken. Zelfstandigheid Bij problemen probeer ik altijd eerst zelfstandig tot een oplossing te komen, maar voel me niet te goed om zo nodig bij een deskundige ten rade te gaan. Ervaring Ik ben al sinds mijn 17 e werkzaam in de Horeca. Na te zijn begonnen als afwasser en glazenophaler in een discotheek, verhuur ik mezelf als freelancer en verricht daarnaast ook nog enige catering werkzaamheden. Tussendoor heb ik meerdere opleidingen gevolgd op horeca gebied.

7 Uitleg zwakke punten Communicatie Vanwege een gehoorstoornis is mijn spreken soms wat onduidelijk, waardoor ik dan minder goed te verstaan ben. Samen met een logopedist werk ik aan verbetering van dit probleem. Door hier boeken over te lezen en dagelijks oefeningen te doen, verwacht dat de communicatie met derden aanzienlijk zal verbeteren. Binnen het bedrijf zal dit tot weinig problemen leiden,omdat er een minimale personeelsbezetting is. Het plan is om met de evt. personeelsleden 1 maal per maand rond de tafel te gaan zitten om de werksituatie te bespreken en de verstandhouding tussen mij en het personeel onderling, goed te houden. Dominantie Deze eigenschap bezit ik wel, maar toch in mindere mate. Ik verwacht hier niet al te veel last te hebben bij het uitvoeren van de werkzaamheden in deze onderneming.

8 2 De onderneming 2.1 Bedrijfsgegevens Handelsnaam Daans Horeca Service Rechtsvorm Eenmanszaak Tarief omzetbelasting 6%, 21% Frequentie betaling Per maand BTW nummer Registraties Bedrijfschap Horeca en Catering Voedsel en Waren Autoriteiten Handelsregister Belastingdienst Vergunningen Drank- en Horecavergunning Exploitatievergunning Plannen opstellen Melding Verzekeringen HACCP plan Risico-inventarisatie en evaluatie plan Milieu beheer Personeel, ziekte verzuim. Pand, inboedel, brandschade, WA Ondernemer, arbeidsongeschiktheid Benodigde diploma s voor onderneming Basisopleiding bedrijfshulpverlening (aanwezig) Hygiënecode (aanwezig)

9 2.2 Omschrijving plan Op dit moment heb ik een pand in Etten-Leur, met het restaurant IL Mediterraneo. Dit biologisch restaurant maakt voornamelijk gebruik van streek producten. De kwaliteit is beter en daarnaast worden gasten bewust van de producten die in hun omgeving groeien. Het is duurzamer om producten uit de lokale omgeving te gebruiken en ook leuk om de gasten te betrekken bij ambachten in hun omgeving. Vegetarisch koken is overwegend aanwezig, naast een enkel vlees en vis gerecht. Meer dan 95% van de gasten die bij ons komt eten is erg enthousiast over het eten en het concept, de huidige aankleding van het restaurant word door velegeprezen, maar ook zijn er gasten die een luxere uitstraling op prijs stellen. Daarnaast vinden sommigen gasten de aankleding van het restaurant niet aan sluiten bij de kwaliteit van het eten. Ik ben ook van mening dat de ruimte te klein is voor het geen wat ik voor ogen heb. Daarom ben ik opzoek gegaan naar een groter pand en een betere locatie.deze locatie heb ik gevonden in Breda in het Ginneken, een bestaand restaurant die net een uitbreiding heeft gemaakt, maar toch van het pand af wil. De reden hiervoor is omdat de ondernemer een goed lopende tent heeft op een andere locatie. Het restaurant ligt voor mijn concept op de juiste locatie en de juiste doelgroep woont om de locatie heen. Het restaurant heeft een keuken die in enkele jaren aan vervanging toe is, maar de rest van het restaurant is pas opgeknapt en kan zo in gebruik worden genomen. Daarnaast kan de keuken zo worden verbouwt dat er meer ruimte komt voor tafels, of opslag voor eventuele catering. Dit restaurant wil ik over nemen voor een bedrag tussen de / euro, met een huurprijs van 2.100,- euro p/m, onderhandelen over de huurprijs is voor alsnog niet mogelijk. Het huidige concept van mijn restaurant in Etten-Leur wil ik gewoon door gaan zetten in het nieuwe restaurant, met iets minder de nadruk op de vegetarische keuken. Daarnaast wil ik de naam veranderen, naar een naam die gemakkelijker in de mond licht, en duidelijker het concept aan spreekt. Als ik naar de huidige recensies kijk en het niveau van de horeca in Breda kijk, denk ik dat het concept en het eten zeker een grote sprong vooruit zijn, met een goed PR plan zal het een mooi succes worden.

10 3 Bedrijfsformule 3.1 Trends & Cijfersbron Rabobank in cijfers Steeds verdergaande integratie tussen retail en horeca; branchevervanging Detailhandel begint steeds vaker concepten op te zetten met goedkoop diner, om zo de gasten daarna de winkel in te lokken. Dit is een zware concurrent aan het worden in de horeca, vooral in het lagere segment.misschien moet de horeca ook ikea stoelen gaan verkopen voor inkoop prijs, kijken hoe zij reageren. Consumenten kiezen vaker voor meerdere eetmomenten en dan veelal onderweg; Door haast en te weinig tijd eten mensen steeds vaker kleine porties, en slaan zo een lunch over, vervangen die door 2/3 snacks op een dag, gezonde of ongezonde snacks?? Toenemende belangstelling voor gezonde en duurzaam geproduceerde voeding en het gebruik van authentieke (streek)producten; Een gezondere levensstijl; kleinere porties en meer groente; Doordat mensen zich steeds meer gaan interesseren in voeding wordt de herkomst van voeding steeds belangrijker, dit zal alleen maar toe gaan nemen is de verwachting. Opkomst van online reserveren via veilig- en kortingssites; Ook de horeca heeft te maken met het internet, naast een goede website, en vindbaarheid op het internet. Ontkom je niet aan de opkomende trend van goedkope diner bonnen die op het internet worden aangeboden.zelf ben ik van mening als de horeca door blijft gaan met diners tegen zulke lageprijzen aan te bieden, zal de horeca branche het steeds lastiger krijgen. Omdat consumenten dan niet meer willen betalen voor hun diner. Terwijl de winstmarge in de horeca al onder druk staat.

11 Reviewsites geven restaurants en klanten inzicht in prijs/kwaliteit, sfeer en beleving; Mensen kijken steeds vaker naar reviews van een restaurant, ook berichten op Facebook spelen een grote rol, of mensen naar je restaurant komen of niet. Gasten vragen of uitdagen om een goede review te schrijven is dus een goede investering. Online bestellen en laten bezorgen wordt steeds populairder; Online bestellingen doen, word steeds makkelijker, en daar word graag gebruik van gemaakt. Opkomst wereldkeukens (all you can eat concept); Mensen reizen over de hele wereld en willen thuis ook nog eens proberen te ervaren wat ze op vakantie hebben ervaren. Wat natuurlijk niet mogelijk is. Mijn corona heeft ook nooit zo lekker hier op een regenachtig terrasje gesmaakt als op het zonnige strand van Mexico. Nederlanders vinden het fijn om van te voren te weten wat ze uit gaan geven, het zijn rekenaars, die niet graag voor verassingen komen te staan. Daarom vinden veel mensen een all-in prijs geweldig. Opkomst van crowd-funding als bron van financiering. Banken geven niet zo gemakkelijk meer een lening, daarom gaan ondernemende personen hier creatief mee om en vinden andere manieren van financiering. De export van biologische producten door Nederlandse bedrijven is in 2013 met 9 procent toegenomen, blijkt uit een recent onderzoek van ketenorganisatie Bionext. Het gaat bij de biologische export vooral om granen, fruit, akkerbouw- en vollegrondsgroenten, glastuinbouw, zuivel, varkensvlees en eieren. Bron: Momenteel eet nog maar 10% van de Nederlanders dagelijks vlees. Nederland telt vegetariërs en 3,5 miljoen vleesverlaters. Bron: Mijn doelgroep

12 Met mijn bedrijf zal ik me op enkele groepen in de samenleving richten. Bron Voedsel monitor, biologisch belangrijk voor groei duurzaamheid, overige internet kanalen. 1. Consumenten die biologisch/gezond hoog in vaandel hebben staan. (zal 25% van mijn restaurant bezetting zijn, lastig te meten zonder gedegen duur onderzoek, maar uit eigen ervaring huidig restaurant) Dit is een groep met mensen die door de welvaart van het leven of problemen met gezondheid, de voorkeur heeft voor een beter voedingspatroon, hier willen ze wat meer voor betalen. Naar schatting aan de hand van de verkoop cijfers van biologische producten, koopt 5,5% van de Nederlandse consument biologische producten. 2. Vegetariërs, veganisten, flexitarier en mensen met dieet. (zal 25% van mijn restaurant bezetting zijn, lastig te meten zonder gedegen duur onderzoek, maar uit eigen ervaring huidig restaurant) Door het blijvende grote aanbod van vegetarische gerechten(80% van kaart) en ook goed rekening te houden met diëten, is deze groep nog steeds in beeld. Ook al zullen de echte veganisten en vegetariërs zich niet geheel in het concept vinden(omdat er toch vleesgeserveerd zal worden) zal toch een 80% naar verwachting zich tot dit concept aan getrokken voelen. Ook omdat er niet veel alternatieven zijn. Wellicht is er ook begrip voor mede gasten (vlees liefhebbers). Nederland telde in 2012 ruim vegetariërs(4,76% van totale bevolking), daarnaast heb je tegenwoordig een steeds groter worden deelgroep flexitarier. Volgens een onderzoek voeren Nederlandse vegetariërs gemiddeld kleinere huishoudens, hebben vaker een hoger opleiding genoten, hebben in het algemeen een hogere socio-economische status, en gezondheid speelt vaak een belangrijkere rol in hun leven dan bij vleeseters.(info Kanttekening is wel dat veel vegetariërs biologisch eten, plus dat veel restaurants steeds meer vegetarische gerechten serveren(van slechte kwaliteit). 3. De overige gasten (Dit zal voor de overige 50% moeten zorgen) Dit zal een groep gasten zijn die een modaal inkomen hebben, ook graag eens wat anders willen eten. Met een leeftijd tussen de 30 en ouder, kinderen zijn wel welkom maar het restaurant zal zich hier niet op richten. Dus het zal voornamelijk huishoudens van 1/2 personen zijn.

13 Deze gasten zullen meer dan de doelgroep aangetrokken moeten worden, via promotie en netwerken, klein gedeelte hiervan zal passanten zijn. Op dit moment heeft het bedrijf al een doelgroep die zorgt voor een omzet van ,-, deze omzet is dalende, met als voornaamste reden dat er niet goed geïnvesteerd word in het bedrijf in innovatie. Door het huidige concept van mediterraans te behouden en de nadruk op de opkomende trend te leggen biologisch duurzaam en streekproducten. Verwacht ik lokaal een nieuwe groep aan te treken voor het restaurant, wat de huidige omzet omhoog zal helpen, plus de vaste gasten van het huidige bedrijf IL Mediterraneo zal de benodigde omzet gehaald moeten worden, huidige omzet ILM ,- p/j. 30% van huidige gasten zal zeker regelmatig restaurant op nieuwe locatie bezoeken. Begroten inkomsten 1 jaar met huidige plus nieuwe doelgroep. Min. benodigde omzet ,00 Huidige omzet ,00 Gasten die ILM mee neemt , ,00 Doelgroep 1 en 2 zal de komende jaren vergroten, maar de concurrentie op die doelgroep zal ook vergroten, daarom zal vooruitstreven zoals altijd in de horeca belangrijk blijven. Het uitgaven patroon van de doelgroep is lastig te meten. Omdat de doelgroep uit biologische, vegetarisch, mensen met dieet/allergie en culinaire liefhebbers bestaat uit Breda en omstreken. Plus een groep toeristen, die aangetrokken zijn tot het Ginneken en/of het concept. Deze groepen zijn allemaal groeiende, dus de vraag zal stijgen.

14 Concurrentie analyse Bron eigen onderzoek via internet, op locatie en horeca in cijfers. De horeca sector is een sector waar de concurrentie groot is, Breda en het Ginneken wel meer horeca niet toe laten, indien het niet innoverende ideeën zijn, die het huidige aanbod teveel aantasten. Daarnaast gaat de consument steeds minder tijd besteden achter het fornuis, en is Breda een groeiende gemeente, en Brabant een groeiende provincie. Het concept wat ik aanbied is voor alsnog uniek, maar toch is er genoeg concurrentie aanwezig. In Brabant ben ik de eerste biologisch restaurant met een EKO(biologisch) keurmerk. Breda herbergt 65 restaurants de mediterrane keuken licht in vergelijking met Nederland 0,1% onder het gemiddelde. Als voornaamste concurrenten zie ik restaurant die een biologisch/ vegetarisch aanbod hebben, mediterrane keuken hebben. Maar ook restaurants in het Ginneken in dezelfde prijsklasse. Breda herbergt 9 restaurant met een gedeeltelijk vegetarisch/biologisch aanbod aanbod, verder heeft Breda 7 mediterrane restaurants, het Ginneken herbergt 10 restaurant in de prijsklasse 25,- a 35,-, voor een 4 gangen diner. - Aan de hand van de concurrentie omtrent vegetarisch en biologisch restaurants, dit aanbod is er wel maar een beperkt aanbod op de kaart, niet zoals mijn aanbod. Dus hier is nog genoeg ruimte. - Volgens de cijfers vergeleken met de rest van Nederland is er qua mediterrane restaurant in Breda onvoldoende aanbod, de vraag naar dit type restaurant is nog steeds stijgende. - De prijsklasse, wordt gehanteerd door huidige restaurant en restaurant wat ter overnamen staat, beiden restaurant draaien naar behoren, maar hebben een vernieuwing nodig. Daarnaast is het Ginneken de uitgaansgelegenheid waar voldoende geld rolt. In het Ginneken, en voornamelijk op de Ginnekenweg zie ik twee echte concurrenten, mediterraans restaurant Salon provence en la cucina Italiana, daarnaast heb je nog enkelen sub-concurrenten vis restaurant Blini en biologisch restaurant smaakwarenhuis(alleen op Vr en Za geopend).

15 3.4.1 Plaats Bron nota uitgangspunten Ginneken, visie binnenstad Breda. Breda/ Ginneken Breda staat bekend als een Bourgondische stad met een klein historisch centrum, waar Vincent van Gogh, en het turfschip. Tot 2008 steeg de bezoekers aantal erg hard, na de economische crisis is dit flink gedaald. De laatste jaren is er weer een lichte stijging te zien. De binnenstad van Breda behoort tot de mooiste en beste binnensteden van Nederland, en Breda is de 9 e stad van Nederland. De inwoners aantal groeit met 6% de komende jaren. Toerisme Breda shopping-stad. - Woonboulevard - Casino - Chasse theater - Historisch centrum (van Gogh, turfschip) - Water rond de stad Daarnaast met de hogesnelheidstrein verbinding tussen Amsterdam en Breda, en Brussel en Breda en een gloed nieuw station, is de komende jaren er alles aan gedaan om het toerisme in Breda te bevorderen. Daarnaast wil de gemeente Duitsers die op weg zijn naar Zeeland, en Belgen die opweg zijn naar de randstad aantrekken om in Breda te stoppen. Het Ginneken is voor Breda ook een toeristische trekpleister. Het Ginneken met zijn authentieke kwaliteiten en goede winkelstraten wilhelminastraat- Ginneenweg oefent een grote aantrekkingskracht uit op bezoekers en maakt onderdeel uit van het sterke merk Breda. Van belang is een goede koppeling tussen dit gebied en de binnenstad te maken zodat de verblijfsduur in Breda kan worden verlengd. Verder is het Ginneken vlak bij het Mastbos en het markdal, het straalt dorpscultuur uit in een grote stad. Parkeren is zoals op veel plekken een probleem, genoeg parkeergarages maar de Nederlander wil dit liever niet betalen, daarnaast zijn ze ook te lui om 500 meter te lopen. In geheel Breda zal je toch een van die twee dingen moeten doen anders zal je nergens kunnen komen. Met de buslijn is het 20 min van station naar Ginnekenmarkt. Breda is van buitenaf erg gemakkelijk te bereiken, door de vele snelwegen waar het aan verbonden ligt. Het Ginneken is via de snelweg goed te bereiken.

16 3.4.1 Beoogde locatie Bron brochure makelaar, persoonlijk analysen op locatie Beoogde pand staat op een goede locatie in Breda Voor het concept, de positionering in het Ginneken zou beter kunnen en is net buiten de loop van het centrum van het Ginneken. Parkeren is mogelijk, de Bredanaar weet zijn plekje te vinden, voor mensen van buitenaf is het wat lastiger. Maar omdat mensen gratis kunnen parkeren en er ook geen andere opties zijn in omstreken word de parkeer situatie geaccepteerd. De beoogde locatie heeft een interieur van het restaurant waar nog wel minimaal 5 jaar mee gedaan kan worden, met enige kleinen aanpassingen qua stijl heb je een goed verzorgd restaurant. Met de serre die vorig jaar aangebouwd is, met openschuivend dak(voor de zomer, en tuin(klein) is het een erg mooie locatie om te genieten van een diner. De keuken is een geheel ander verhaal, daar zal in beginfase al enige investering aan gedaan moeten worden om te kunnen draaien, naar mijn inzien. Want op dit moment draait het restaurant natuurlijk ook gewoon. Het restaurant biedt op dit moment plaats aan ±70 personen, in de toekomst zou door enige verbouwing dit aantal vors uit gebreid kunnen worden naar ±100 plekken. De verhuurder is inbev en vraagt een Huurprijs van 2.100,- p/m. Voor het interieur + goodwill word een Bedrag gevraagd van ,-. De afgesproken verkoop prijs is ,-. Beoogde investering verbouwing voor doorstart op nieuwen locatie. - Keuken oven 4.000,- Materiaal 1.000,- - Restaurant decoratie 1.000,- - Voorgevel decoratie 1.000,- - Onverziende kosten 3.000, , , ,-

17 3.5 Promotie Het promotieplan zal van groot doorslag zijn van een goede start van de onderneming. Maar voordat het bedrijf van start gaat met promotie zal: - Goede duidelijke website, die goed vindbaar is via Google of diner sites. - Juiste uitstraling van het bedrijf aan de buitenkant, binnenkant. - Duidelijk verhaal; wat biedt je aan& hoe duur kost het? Naast dat het huidige bedrijf al een gasten kring hebben, die zeker na de overnamen ook eens terug komen om eens te kijken, en mijn huidige restaurant ook een gasten kring heeft die zeker eens komen kijken. Zal Breda zeker wakker geschut moeten worden met het idee dat er een nieuw restaurant is, het eerste jaar wil ik daar de volgende middelen voor in gaan zetten. 1. Netwerken, in eigen klanten kring, maar ook op huidige locatie, je veel laten zien in de omgeving, en bekend maken dat je een restaurant hebt. 2. Internet, hierbij wil ik gebruik maken van eigen website, sociaal media, promotie op biologische/ vegetarische websites, plus dinersites. 3. Folders, na het drukken van goede folders, wil ik de eerste maanden veel laten flyeren bij biologische winkels (op zaterdag), biologische markt(dinsdag in Breda), met eventueel hapje. Ook bij lokale boeren de kaartjes neer leggen is een goede optie. Daarnaast ook folders verspreiden op evenementen in Breda waar mijn doelgroep veel komen, en op de lokalen markt van het Ginneken. 4. Elke maand wil ik mijn restaurant open stellen voor een kunstenaar, om kunst tentoon te stellen of er kunnen biologische boeren gebruik maken van de locatie om een workshop te geven, lezingen over voeding etc. Zolang er maar mensen langs komen overdag die kennis maken met het restaurant en zo daar weer over gaan praten.

18 5. Kranten, in de opstart fase de krant vragen om artikel te schrijven over nieuwe horeca zaak in het Ginneken. Daarna het restaurant eens in de zoveel tijd onder de aandacht brengen in de kranten. De stem of andere grote dagbladen daar geloof ik niet zo in, maar de weekbladen in Breda en omstreken daar wil ik wel in gaan adverteren, en natuurlijk vooral in het weekblad Nieuw-Ginneken. Hiernaast wil ik een grote advertentie in de kranten van Etten-Leur plaatsen, om zo iedereen bekend te maken van de verplaatsing. Zodoende zullen velen mensen uit Etten-Leur toch wel een poging gaan wagen om even te kijken. 6. Auto, de stickers van de auto moeten vervangen worden, daarnaast klein opknapbeurtje van auto kan geen kwaad. PR kosten kosten p/jr. Netwerken Drankjes, etc. 350,00 internet website 50,00 website onderhoud 500,00 reserveringssyteem 600,00 promotie websites 700,00 Folders Ontwerp 200,00 Drukken 400,00 Uit delen 300,00 Markten 100,00 Personeel 300,00 Workshops Gratis promotie Kranten 1* advertentie stem 300,00 advertentie krant E-L 200,00 advertentie wk.bladen 1.000,00 Auto Opknapbeurt 1.000,00 Totaal 6.000,00

19 3.6 Product Het product wat ik aan zal bieden verschilt niet veel met mijn huidige product wat ik op dit moment met IL Mediterraneo aan biedt, alleen komt de nadruk meer op biologisch, duurzaam, streekproducten en slow-food te liggen, en zal de nadruk op het vegetarische verminderen. Biologisch en duurzaam begint een trend te worden, waar mensen graag mee gezien willen worden. Het product wat ik aan bied zal dan uit een seizoen wisselende menukaart zijn(6*p/jr.) met een 5 gangen menu. Waar mensen zelf kunnen kiezen tussen een 1 tot 5 gangen diner, met een prijs klasse tussen de 9,50 tot 36,50. De kaart zal voor 60% uit vegetarische gerechten bestaan en vriendelijk zijn voor mensen met een dieet/allergie. Alle gerechten worden bereid met biologisch en streek producten. Op dit moment heb ik al een netwerk met streek boeren, dit zal ik aanvullen of veranderen indien dit nodig blijkt. Mijn huidige restaurant heeft een biologische keurmerk en vega vriendelijk keurmerk deze keurmerken zal ik mee nemen naar nieuwe locatie. Omdat de huidige kaart door 95% procent van bezoekers word gewaardeerd, wil ik weinig hier aan passen. Prijsklassen restaurants Ginneken 3 gangen diner. Wolfslaar Restaurant 45,00 La cucina Italiana 40,00 Blini 40,00 Zuyd 37,00 Salon Provence 35,00 Smaakwarenhuis De Lage Landen 33,00 De Saeck 30,00 De stadstuin 30,00 Block 62 30,00 Dobelix 30,00 Oncle Jean 28,00 Singaradja 26,00 Bouvigne 16,00 Restaurant Rosé 30,00 Voor een 4 gangen diner(overeenkomend met portie groten 3 gangen diner) betaald u bij dit concept 29,00.

20 3.7 Personeel De personelen bezetting van het restaurant zal bestaan uit. 1. Daan Hoogeveen, Kok en Horeca ondernemer. Zorgt voor goed kwalitatief diner, creatieve ideeën, administratie en leidt de onderneming van bovenaf. Salaris eerste jaren zal dit via freelance werk als kok worden bijverdient. In deze branche ben ik als ondernemer al meer dan 6 jaar werkzaam, om zekerheid te creëren dat de rekeningen betaald kunnen worden, volgend jaar is er een groot project op komst waar een vast opdracht aan zit te komen. De eerste jaren zullen deze werkzaamheden door blijven gaan. 2. Bedieningspersoneel 3 a 4 studenten of in toekomst 1 bedieningsmedewerker via leerlingwezen, plus 1/2 student. Salaris (totaal +- 40uur p/w-- 10,00 bruto p/u ) -- ±34.000,- p/j 3. Keuken, 2/3 afwassers die ook kunnen assisteren in keuken. Salaris (totaal +-20uur p/w-- 8,00 bruto p/u) -- ±11.500,- p/j Personeel zal gevonden worden via facebook, eigen netwerk, eventueel nog via internet, huidige personeel. Indeling personeel. Ma Di Wo Do Vr Za Zo Keuken Daan(chef-kok) XXX XXX XXX XXX XXX XXX Afwasser XXX XXX Afwasser XXX XXX Bediening Bediening XXX XXX XXX XXX XXX XXX Bediening XXX XXX XXX XXX Bediening Marketing Administratie Personeel Netwerken Inoveren Daan XXX XXX XXX

21 3.8 Prijs Bron Horeca in cijfers, zelf analysen concurrentie Biologische en streek producten zijn soms 3 maal duurder dan zelfde niet-biologische producten. Dit komt doordat deze producten duurder te produceren zijn, maar ook omdat de afnamen van dezen producten in velen minderen mate is dan de niet-biologische producten. Naar verwachting zal de trend van biologische producten toe nemen en zal het productie proces van deze producten verbeteren, kwalitatief maar ook de prijs zal afnemen is de verwachting. De inkoop prijs bepaald de prijs die de gast zal betalen voor zijn producten. Als ik naar huidige bedrijfsvoering kijk zie ik mijn inkoop percentage rond de 27% uit komen, dit is vooral te danken aan deel namen aan speciale acties. Waarbij ik het restaurant via verkopen van goedkope 4 gangen diners wil promoten. Indien de omzet alleen zou bestaan uit gasten die de 100% zouden betalen, zou de inkoop percentage veel lager uit komen. Dit is ondanks de wat duurdere inkoopkosten, wat komt omdat ik voor 80/90% vegetarische producten serveer. Omdat vis en vlees de grootste kosten post is bij de inkoop, blijft de prijs in evenwicht met andere restaurants. De prijs van 4 gangen voor 29,75 komt tot stand: - Toegankelijk houden voor groot publiek. - Wat wil de gast op dit moment voor diner betalen. - Concurrentie analysen, wat vragen hun voor een diner. Controle of de juiste prijs gehanteerd word, door te controleren of de inkoop cijfers niet boven 25% uit komen.

22 3.9 Administratie/ Automatisering en controle. De administratie wordt door mijzelf als ondernemer gedaan, dit scheelt kosten, maar zorgt er ook voor dat alles goed in de gaten gehouden kan worden, dit zal de eerste jaren zo blijven. Op den duur zal deze taken worden uit besteed. De jaarcijfers en inkomsten belasting, zal wel met hulp van accountant worden ingevuld. Loon administratie wordt gedaan door bedrijf dat 12,00 per loonstrookje vraagt, en alles bijhoudt en ook alles door geeft aan de belastingdienst. Voor automatisering in het bedrijf heb ik voor een goed kassasysteem gekozen, dat alles wat in en uit het bedrijf gaat goed bijhoudt. De eventueleurenregistratie van het personeel wordt ook automatisch bijgehouden op het kassasysteem. Door dit geautomatiseerde kassa systeem zullen de personeelsuren, inkoop en verkoop goed te controleren zijn. Om elke maand de cijfers goed in de gaten te houden maak ik gebruik van Migsoftware.

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Restaurants Restaurants richten zich op de bereiding en verkoop van maaltijden. De branche kent een grote verscheidenheid aan typen bedrijven. Naast restaurants worden ook bistro's, café-restaurants en

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Restaurants Restaurants richten zich op de bereiding en verkoop van maaltijden. De branche kent een grote verscheidenheid aan typen bedrijven. Naast restaurants worden ook bistro's, café-restaurants en

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Catootje aan de Markt. W. Weber / W. van Asperen

Ondernemingsplan. Catootje aan de Markt. W. Weber / W. van Asperen Ondernemingsplan Catootje aan de Markt Auteur: Datum: W. Weber / W. van Asperen 25-08- 2014 INHOUDSOPGAVE 1. DE ONDERNEMERS 1.1 Persoonlijke gegevens 1.2 Achtergrond van de ondernemers 1.3 Persoonlijke

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Catootje aan de Markt. Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden. Wabo /

Ondernemingsplan. Catootje aan de Markt. Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden. Wabo / Ondernemingsplan Catootje aan de Markt Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 150633 / 1714434 Auteur: Datum: W. Weber / W. van Asperen 25-08- 2014 INHOUDSOPGAVE 1. DE ONDERNEMERS

Nadere informatie

Sponsorbrochure. Hartige Samaritaan. Pop-up restaurant voor en door vluchtelingen

Sponsorbrochure. Hartige Samaritaan. Pop-up restaurant voor en door vluchtelingen Sponsorbrochure Hartige Samaritaan Pop-up restaurant voor en door vluchtelingen Inleiding Wat doet u voor vluchtelingen? In uw handen hebt u de sponsorbrochure van Hartige Samaritaan. Hartige Samaritaan

Nadere informatie

Quickscan Gasterij de Plaetse

Quickscan Gasterij de Plaetse Quickscan Gasterij de Plaetse - Type onderneming: Horeca - Rechtsvorm: Eenmanszaak/V.O.F. - Btw-Tarief: 6% & 21% - Locatie: Breda - Gewenste startdatum: Augustus 2017 - Personeel: Ja (±10 werknemers) -

Nadere informatie

www.brazucacoffee.nl

www.brazucacoffee.nl www.brazucacoffee.nl Brazuca Coffee verkoopt niet zomaar koffie, maar koffie die speciaal uit Brazilië wordt geïmporteerd. De bonen worden vervolgens op ambachtelijke wijze in Amsterdam gebrand. Deze bijzondere

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Duurzaamheidk mpas Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Inleiding Het Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-, klimaat-, voedsel- en economische

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website

Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website Inleiding Ik schrijf dit plan vanwege het feit dat ik een eenmansbedrijf op wil gaan starten in de webdesign branche en dit omdat ik de laatste

Nadere informatie

te vol? Raken populaire

te vol? Raken populaire Onderzoek Raken populaire strandtenten te vol? Het aanbod van strandpaviljoens is tussen 2006 en 2010 gestegen met 6,3%. Deze groei vond voornamelijk plaats buiten de top 10 strandgemeenten. Dat blijkt

Nadere informatie

Ondernemersplan. Bedrijfsnaam

Ondernemersplan. Bedrijfsnaam Ondernemersplan Bedrijfsnaam 1. De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens Naam : Adres : Postcode : Woonplaats : Telefoonnummer : E-mailadres : Geboortedatum : Geboorteplaats : Nationaliteit : Burgerservicenummer

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel. 1 & 2 sterrenhotels in beeld. Anders denken, anders doen. In dit profiel: Van Spronsen & Partners horeca-advies December 2006

Bedrijfsprofiel. 1 & 2 sterrenhotels in beeld. Anders denken, anders doen. In dit profiel: Van Spronsen & Partners horeca-advies December 2006 Bedrijfsprofiel 1 & 2 sterrenhotels in beeld Van Spronsen & Partners horeca-advies December 26 In dit profiel: Aanbod - - - - - - - - - - - - - - - -2 Ontwikkeling - - - - - - - - - - - - 3 Branche onder

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf)

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) Qredits Microkrediet in Nederland Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) 1/12 Inhoudsopgave 1. De ondernemer 3 1.1. Persoonlijke gegevens 3 1.2. Persoonlijke motieven 4 1.3. Persoonlijke kwaliteiten

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

Bedrijfsformules. Wat wordt er van je verwacht? Bedrijfsformule en de zes P s. Waar gaat deze kaart over?

Bedrijfsformules. Wat wordt er van je verwacht? Bedrijfsformule en de zes P s. Waar gaat deze kaart over? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over bedrijfsformules. De bedrijfsformule van een horecabedrijf kun je zien als het gezicht en het karakter van het horecabedrijf. Wat wordt er van je verwacht?

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

voor elke smaak, voor elk budget! DE BUN PARTYCENTRUM

voor elke smaak, voor elk budget! DE BUN PARTYCENTRUM voor elke smaak, voor elk budget! bedrijfsthemafeesten, vergaderingen, personeelsfeesten, lunches en symposia bruiloften, feesten en partijen en catering gezellig restaurant/bar zaterdag en zondag open

Nadere informatie

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Naam: William Ton (1604410) Docent: Rob van den Idsert Specialisatie: Concept Periode: 2015-D Datum: 27-05-2015 Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Nadere informatie

restaurant la tasca Open: maandag t/m zaterdag Keuken open: 18:00-22:00 Voor groep reserveringen kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

restaurant la tasca Open: maandag t/m zaterdag Keuken open: 18:00-22:00 Voor groep reserveringen kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. 1 Restaurant La Tasca Aan één van de mooiste grachten van Delft, de Voldersgracht, vindt u Restaurant La Tasca. Al sinds de opening in 1998 staan Robin en Bert hier in de keuken om met veel liefde, zorg

Nadere informatie

Resultaten Branche Quiz MKB Advies Congres

Resultaten Branche Quiz MKB Advies Congres Resultaten Branche Quiz MKB Advies Congres Wilt u meer weten over over branches? Kijk op www.goudseupdate.nl Hier hebben wij interessante én leuke informatie voor u verzameld! 1. Welke soort groothandels

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

17 omzetverhogende marketing tips

17 omzetverhogende marketing tips 17 omzetverhogende marketing tips 1. Creëer je eigen youtube kanaal en gebruik het om je producten aan te kondigen, een aanbieding te doen of tips te geven. Kijk maar als voorbeeld naar het succes van

Nadere informatie

ONTVANGFN 1 6MRT2015

ONTVANGFN 1 6MRT2015 ONTVANGFN 1 6MRT2015 Gemeente Teylingen T.a.v.: Burgemeester en Wethouders Raadhuisplein 1 2215 MA Voorhout Rijnsburg, 15 maart 2015 Betreft: Snackbar Hooggeëerde Burgemeester en Wethouders, Ik schrijf

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Cafetaria's en kleine eetwarenverstrekkers Cafetaria's en kleine eetwarenverstrekkers behoren tot de spijsverstrekkende bedrijven. Zij richten zich op de bereiding en verkoop van gemaksvoedsel vanuit een

Nadere informatie

Retail2020 en de effecten op de binnenstad

Retail2020 en de effecten op de binnenstad Vereniging van Onroerend Goed Onderzoekers Nederland Retail2020 en de effecten op de binnenstad Drs. M.H.J. Evers Manager Leden & Advies bij CBW Mitex Retail 2020 en de effecten op de binnenstad VOGON

Nadere informatie

MET GEMAK MEER GASTEN

MET GEMAK MEER GASTEN MET GEMAK MEER GASTEN OVER IAMHORECA.NL Gratis horecanetwerk Online gesloten netwerk, geen leveranciers Leren dankzij delen van kennis en contacten Gratis en snel up-to-date blijven HALLO! VOOR WIE IS

Nadere informatie

Eataly; de plaats waar foodshopping trends samenkomen

Eataly; de plaats waar foodshopping trends samenkomen Join us: Consumer & Shopper e-news juli 2014 Eataly; de plaats waar foodshopping trends samenkomen COLUMN DOOR CINDY VAN CAUTER Eataly is een droom voor de food liefhebber. Ik bezocht de nieuwe conceptwinkel

Nadere informatie

Bijlage II Beoordeling evenement op de gemeentelijke doelstellingen

Bijlage II Beoordeling evenement op de gemeentelijke doelstellingen Bijlage II Beoordeling evenement op de gemeentelijke doelstellingen Genre Editie 2010 Organisator : Stadsfestijn, muziek, jazz/ blues : 13 e editie : Stichting Big Rivers Aantal bezoeken 2009 : 100.000

Nadere informatie

Bewust, Bereikbaar & Betaalbaar eten in Breda

Bewust, Bereikbaar & Betaalbaar eten in Breda Bewust, Bereikbaar & Betaalbaar eten in Breda Voor studenten door scholieren Studenten bewust maken van gezond en lekker eten voor een goede prijs. Een initiatief van leerlingen van De Nassau: Joppe Schutselaars,

Nadere informatie

Brasserie Dichtbij Arnhemsestraat 27 Amersfoort

Brasserie Dichtbij Arnhemsestraat 27 Amersfoort Klaassen Horecamakelaardij B.V. Wiekenweg 53a, 3815KL, Amersfoort Telefoon: 033 258 13 30 Fax: 073 522 09 06 Internet: www.klaassenbv.nl E-mail: amersfoort@klaassenbv.nl Horecamakelaar: Alex Willemse Telefoon:

Nadere informatie

Senior medewerker bediening 38 uur Ben jij op zoek naar een leuke en afwisselende baan in een groeiend horecabedrijf?

Senior medewerker bediening 38 uur Ben jij op zoek naar een leuke en afwisselende baan in een groeiend horecabedrijf? Senior medewerker bediening 38 uur Ben jij op zoek naar een leuke en afwisselende baan in een groeiend horecabedrijf? Het bedrijf Al 15 jaar zijn wij een begrip in Almelo en omstreken. Wekelijks ontvangen

Nadere informatie

School/cursus Wanneer? Diploma? ------------------- van -------- tot --------- ja/nee. School/cursus Wanneer? Diploma?

School/cursus Wanneer? Diploma? ------------------- van -------- tot --------- ja/nee. School/cursus Wanneer? Diploma? Het ondernemingsplan Hoofdstuk 1 Persoonlijke gegevens 1.1 Gegevens ondernemers Naam Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer Geboortedatum Nationaliteit Burgerlijke staat Huwelijkse voorwaarden/ samenlevingsovereenkomst

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Kappers In de kappersbranche kunnen de volgende bedrijfstypen worden onderscheiden: zelfstandigen zonder personeel, zzp ers (ondernemers die minder dan 32 uur per week in het kappersbedrijf werkzaam zijn)

Nadere informatie

INFORMATIE VERGADERRUIMTES

INFORMATIE VERGADERRUIMTES INFORMATIE VERGADERRUIMTES Vergaderen bij erfgoed de Zegger is betaalbaar vergaderen op een gemakkelijk toegankelijke locatie, aan de A 35 met een groot eigen parkeerterrein. U vergadert in een gemoedelijke

Nadere informatie

Ook op uw laatste plekje nog een klant?

Ook op uw laatste plekje nog een klant? Ook op uw laatste plekje nog een klant? We pakten nog net die laatste voorstelling mee! We konden nog last-minute een balletje slaan! op het laatste moment lekker én met een flinke korting uit eten...

Nadere informatie

Case 1 Restaurant met een nieuwe formule

Case 1 Restaurant met een nieuwe formule Case 1 Restaurant met een nieuwe formule Jan Meers heeft enige jaren geleden zijn bedrijf verkocht. Met de bedoeling om de rest van zijn leven alleen nog maar leuke dingen te doen. Na een paar jaren golfen,

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

tasting Maak kennis met onze nieuwe lentegerechten

tasting Maak kennis met onze nieuwe lentegerechten tasting Maak kennis met onze nieuwe lentegerechten nieuwe lentegerechten Inleiding Een primeur! Onze eerste editie van het online Flavors magazine. We nemen je mee het voorjaar in met volop nieuwe gerechten.

Nadere informatie

MARKETINGPLAN <EAT HEALTHY>

MARKETINGPLAN <EAT HEALTHY> MARKETINGPLAN 2MCT C Tom Dilliën Michel Winter Benjamin Van den broek Kristof de Craecker 1. Executive Summary 1. Het idee 2. Externe analyse 1. 3 Dimensies: onze business 2. Macro-economische

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

Fee- en conditiestelsel. Samenvatting NFV lezing: het feestelsel

Fee- en conditiestelsel. Samenvatting NFV lezing: het feestelsel Fee- en conditiestelsel Samenvatting NFV lezing: het feestelsel Het feestelsel: niets nieuws onder de zon? Veel feestelsels worden in het innovatiestadium van de franchise bedacht en niet aangepast Veranderende

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20

Inhoudsopgave. Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20 Ondernemingsplan Inhoudsopgave 1. Ondernemer... 4 1.1. Persoonlijke gegevens... 4 1.1.1. Persoonlijke gegevens... 4 1.1.2. Opleiding... 4 1.1.3. Arbeidssituatie... 4 1.2. Medeondernemer... 4 1.2.1. Medeondernemer(s)...

Nadere informatie

Interview Tabletrestaurants.nl: Vision menu

Interview Tabletrestaurants.nl: Vision menu Interview Tabletrestaurants.nl: Vision menu Inleiding Kunt u vertellen over het ontstaan van uw bedrijf? Vision Multimedia is een bedrijf van mijn zoon. Het is ontstaan uit Vision Electronics, een bedrijf

Nadere informatie

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun Vers voedsel Als je tussenhandel kunt voorkomen, blijft er meer voor de boer over. Dat is een argument voor korte ketens. Die vormen ook een antwoord op de toenemende vraag naar vers en ambachtelijke

Nadere informatie

Starterspakket. Wij bieden een oplossing als jij minder goed bent in administratie, speciaal op maat gemaakt voor in de sportwereld.

Starterspakket. Wij bieden een oplossing als jij minder goed bent in administratie, speciaal op maat gemaakt voor in de sportwereld. Wat kan PvN voor jou betekenen? Is administratie niet je sterkste punt? Heb je vooral zin om je op de leuk kanten van het ondernemer te richten? Of wil je gewoon zeker weten dat alles goed geregeld wordt?

Nadere informatie

Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel dienstverlening en producten)

Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel dienstverlening en producten) Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel dienstverlening en producten) Tijdens Junior Company richten de leerlingen hun eigen company op en deze runnen ze één schooljaar. Ze verdelen functies,

Nadere informatie

HET MENU VOOR DE ZORG

HET MENU VOOR DE ZORG HET MENU VOOR DE ZORG Meals on wheels Winkelformule Flexibele maaltijdserveerwagen Inzetbaar in restaurant, grand café, woonkamer of kleinschalige 20 tot 2 maaltijden per maaltijdwagen Client kan zelf

Nadere informatie

Supermarkten verleiden kerstklant met goedkope luxe

Supermarkten verleiden kerstklant met goedkope luxe Supermarkten verleiden kerstklant met goedkope luxe Coen van de Ven 20 december 2016 19:29 @CoenvdVen Beeld ANP De week voor kerst is traditioneel een feestweek. Niet zozeer voor de stressende thuiskok

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Kappers In de kappersbranche kunnen de volgende bedrijfstypen worden onderscheiden: zelfstandigen zonder personeel, zzp ers (ondernemers die minder dan 32 uur per week in het kappersbedrijf werkzaam zijn)

Nadere informatie

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken website: Sophia Revalidatie (sportkantine), www.parkinsoncafedelfteo.nl Reinier de Graafweg 1, email:

Nadere informatie

Boodschappen doen. In de Toekomst. 14 februari 2012 Michel Koster Sector Banker Retail

Boodschappen doen. In de Toekomst. 14 februari 2012 Michel Koster Sector Banker Retail Boodschappen doen In de Toekomst 14 februari 2012 Michel Koster Sector Banker Retail Inleiding Doelstellingen Schetsen scenario s ondernemer Ontwikkelingen in kaart brengen Kansen in kaart brengen Onderzoeksaanpak

Nadere informatie

Creative Marketing Opdracht 1b Doelgroepanalyse

Creative Marketing Opdracht 1b Doelgroepanalyse Naam: Stefan van Rees Studentnummer: 0235938 Klas: CMD D1 Datum: september 2009 Creative Marketing Opdracht 1b Doelgroepanalyse Doelgroepanalyse welgestelde consument Wat is een welgestelde consument?

Nadere informatie

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren 7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren European Merchant Services 2015 1. Zorg ervoor dat u met de smartphone gevonden wordt Ondanks dat de groei van de smartphone inmiddels stabiliseert

Nadere informatie

ATELIER Atelier BANQUETING B

ATELIER Atelier BANQUETING B Atelier ATELIER BANQUETING Vlak achter het Olympisch Stadion hebben ondernemende en creatieve geesten een wasstraat omgetoverd tot culturele hotspot. Atelier gedeeltelijk of in zijn geheel afhuren voor

Nadere informatie

Verkoopbrochure Vastgoed & exploitatie

Verkoopbrochure Vastgoed & exploitatie Verkoopbrochure Vastgoed & exploitatie Japans restaurant Mikaku Paddeweg 25a, 29, 31 en 33 Barendrecht TiHM Horecamakelaardij Wijnbrugstraat 204 3011XW Rotterdam Website: www.tihm.nl Horecamakelaar: Tim

Nadere informatie

Horeca en Facilitaire dienstverlening

Horeca en Facilitaire dienstverlening 06 Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 2012-2013 en Facilitaire dienstverlening www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum

Nadere informatie

Papsouwselaan 21, 2624 AE Delft. Huurprijs: 2.950,16. Björnd Makelaardij Oude Delft 103 2611 BD, DELFT Tel: 015-2135139 info@bjornd.nl www.bjornd.

Papsouwselaan 21, 2624 AE Delft. Huurprijs: 2.950,16. Björnd Makelaardij Oude Delft 103 2611 BD, DELFT Tel: 015-2135139 info@bjornd.nl www.bjornd. Papsouwselaan 21, 2624 AE Delft Huurprijs: 2.950,16 Björnd Makelaardij Oude Delft 103 2611 BD, DELFT Tel: 015-2135139 info@bjornd.nl www.bjornd.nl Omschrijving Papsouwselaan 21, 2624 AE Delft Papsouwselaan

Nadere informatie

het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap

het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap Uitgangspunt De Bubblemates, Heldense Reddingsbrigade en de Heldense Zwemvereniging spreken samen de intentie uit om vanaf 2016 het beheer van de

Nadere informatie

Leiden is een typische studentenstad en heeft dus veel kamerbewoners.

Leiden is een typische studentenstad en heeft dus veel kamerbewoners. EC 01. EEN KAMER HUREN IN LEIDEN. Leiden is een typische studentenstad en heeft dus veel kamerbewoners. Vermoedelijk blijft het aanbod van kamers achter bij de vraag, waardoor er gemakkelijk prijsopdrijving

Nadere informatie

BEHO 2052 De 3 Vrienden Breda St. Jansstraat 4. Breda

BEHO 2052 De 3 Vrienden Breda St. Jansstraat 4. Breda BEHO 2052 De 3 Vrienden St. Jansstraat 4 Graafsebaan 111 Berrie van Hoof 5248 NL Rosmalen b.vanhoof@klaassenbv.nl tel. 073 5216166 Mobiel 06-20004868 fax. 073 5220906 www.klaassenbv.nl Rayon Midden Brabant

Nadere informatie

Voor Hemels koken hoef je geen Chef te zijn!!!

Voor Hemels koken hoef je geen Chef te zijn!!! Vanaf juni 2015 is naast Restaurant Ratatouille op Vischmarkt nr. 4, ons KookLokaal, Wijnkelder en CuliWinkel gevestigd. Verschillende concepten onder één dak wat Ratatouille gastronomisch helemaal compleet

Nadere informatie

restaurant lars Presentatie ten behoeve van de Crowdfunding voor restaurant Lars

restaurant lars Presentatie ten behoeve van de Crowdfunding voor restaurant Lars restaurant lars Presentatie ten behoeve van de Crowdfunding voor restaurant Lars Eet u straks met ons mee? Inhoud Welkom bij Lars...05 Even voorstellen...07 Onze droom...09 De locatie...11 Help mee onze

Nadere informatie

Rapportage enquête Leidse winkeliers over openstelling op zondag

Rapportage enquête Leidse winkeliers over openstelling op zondag Rapportage enquête Leidse winkeliers over openstelling op zondag Strategie en Onderzoek, september 2013 Inleiding Begin september 2013 is onder Leidse winkeliers een enquête gehouden over de openstelling

Nadere informatie

de feestdagen Culinair Feestelijke extra s

de feestdagen Culinair Feestelijke extra s Geniet van de feestdagen Culinair Feestelijke extra s Geachte Gast, De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent heerlijk genieten op Landal Heihaas. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor uw verblijf,

Nadere informatie

RESTAURANT & LUNCHROOM

RESTAURANT & LUNCHROOM RESTAURANT & LUNCHROOM Je bezit een lunchroom of een restaurant en op het menu staat pizza, omdat je klanten daarom vragen en jij wilt geen omzet mislopen, maar je bent je ook bewust van alle moeite die

Nadere informatie

Lunch en diner mogelijkheden binnen het Innovatiehuis

Lunch en diner mogelijkheden binnen het Innovatiehuis Lunch en diner mogelijkheden binnen het Innovatiehuis Wat zijn de mogelijkheden voor lunch en diner? Mogelijkheden: 1. Een lunch verzorgd door het Consortium voor Innovatie. 2. Je kunt de catering door

Nadere informatie

Vragenlijst Financieel Plan

Vragenlijst Financieel Plan Vragenlijst financieel plan Om mee te beginnen.. 1. Welke rechtsvorm heeft je bedrijf? Selecteer: Eenmanszaak Selecteer: Een Vul de antwoorden op de privé vragen in bij Ondernemer 0% is berekend: 100%

Nadere informatie

Ristorante Bellagio Kruisstraat 37 's-hertogenbosch

Ristorante Bellagio Kruisstraat 37 's-hertogenbosch Klaassen Horecamakelaardij B.V. Graafsebaan 111, 5248 NL Rosmalen Telefoon: 073 521 61 66 Fax: 073 522 09 06 Internet: www.klaassenbv.nl E-mail: info@klaassenbv.nl Horecamakelaar: Michael Klaassen Telefoon:

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan www.jooplengkeek.nl Ondernemingsplan Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan Persoonlijk plan Persoonsgegevens Motivatie om ondernemer te worden Sterke punten & zwakke punten 1 Ondernemingsplan

Nadere informatie

Verkoopbrochure exploitatie

Verkoopbrochure exploitatie Verkoopbrochure exploitatie Pizzeria Torino Schiedamseweg 9-11, Rotterdam TiHM Horecamakelaardij Wijnbrugstraat 204 3011XW Rotterdam Website: www.tihm.nl Horecamakelaar: Tim Ouwerkerk Telefoon: 010 522

Nadere informatie

beleef het ZEEUWSE BINNEN & BUITEN

beleef het ZEEUWSE BINNEN & BUITEN beleef het ZEEUWSE BINNEN & BUITEN We willen u als gast graag een WOW-ervaring of beleving bezorgen. We doen dit door kennis te delen, kennis toe te voegen en aan te bieden. Maar ook door aan onze gasten

Nadere informatie

Stappenplan Begin uw eigen indoor speeltuin en/of trampolinepark

Stappenplan Begin uw eigen indoor speeltuin en/of trampolinepark Stappenplan Begin uw eigen indoor speeltuin en/of trampolinepark Stappenplan Het openen van een indoor speeltuin of trampolinepark doet u niet van de ene op de andere dag. Om u goed op weg te helpen hebben

Nadere informatie

Inspiratiecarrousel. Creatieve ideeën uit de praktijk

Inspiratiecarrousel. Creatieve ideeën uit de praktijk Inspiratiecarrousel Creatieve ideeën uit de praktijk Theater- en Congrescentrum Hanzehof - Zutphen Concept: Rendementsverhoging door kostenverlaging. Veel theaters programmeren sowieso in twee zalen, wij

Nadere informatie

Genieten. van lekker eten

Genieten. van lekker eten Genieten van lekker eten Food Connect Passie voor eten Een maaltijd die met liefde is gekookt, dat is elke dag weer een cadeautje. Aan onze maaltijden proef je dat ze met aandacht zijn bereid. We kiezen

Nadere informatie

1.1 Bevolkingsontwikkeling 9. 1.2 Bevolkingsopbouw 10. 1.2.1 Vergrijzing 11. 1.3 Migratie 11. 1.4 Samenvatting 12

1.1 Bevolkingsontwikkeling 9. 1.2 Bevolkingsopbouw 10. 1.2.1 Vergrijzing 11. 1.3 Migratie 11. 1.4 Samenvatting 12 inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Bevolking 9 1.1 Bevolkingsontwikkeling 9 1.2 Bevolkingsopbouw 10 1.2.1 Vergrijzing 11 1.3 Migratie 11 1.4 Samenvatting 12 2. Ontwikkelingen van de werkloosheid 13 2.1 Ontwikkeling

Nadere informatie

Cp7. het bedrijfsplan

Cp7. het bedrijfsplan Cp7 het bedrijfsplan Een onderneming starten begint met een idee. U heeft een idee over wat u wilt verkopen en aan wie u dat wilt verkopen. U denkt ook na over een goede plaats voor uw onderneming. Voordat

Nadere informatie

Droom je van een eigen zaak? Starten in de horeca met een streepje voor

Droom je van een eigen zaak? Starten in de horeca met een streepje voor Droom je van een eigen zaak? Starten in de horeca met een streepje voor Inhoud Wie zijn wij? Wat doen wij? Opstartformaliteiten Opstartmogelijkheden Financieringsmogelijkheden Do s en don ts Conclusie

Nadere informatie

CASE STUDY DE GEOLIEDE MACHINE ACHTER HET MEEST VROUWVRIENDELIJKE RESTAURANT VAN NEDERLAND.

CASE STUDY DE GEOLIEDE MACHINE ACHTER HET MEEST VROUWVRIENDELIJKE RESTAURANT VAN NEDERLAND. CASE STUDY DE GEOLIEDE MACHINE ACHTER HET MEEST VROUWVRIENDELIJKE RESTAURANT VAN NEDERLAND www.exactonline.nl 2 EXACT CASE STUDY VOOR BOEKHOUDEN REIN RAMBALDO, OPRICHTER VAN MAMA KELLY, ONDERNEEMT VANUIT

Nadere informatie

Regionale voedselketens. Koen Nouws Keij 3 juni 2014

Regionale voedselketens. Koen Nouws Keij 3 juni 2014 Regionale voedselketens Koen Nouws Keij 3 juni 2014 Koen Nouws Keij directeur Food Drink Experience en bestuurder stichting Diverzio Regionale voedselketens Kansen en uitdagingen? Wat is de theorie en

Nadere informatie

VERANTWOORD. KookaandeZaan is direct aan de Zaan gelegen en daarmee durven we te zeggen dat we

VERANTWOORD. KookaandeZaan is direct aan de Zaan gelegen en daarmee durven we te zeggen dat we Omdat verschillende opstellingen mogelijk zijn kunt u altijd het gevoel houden in een sfeervolle loft of moderne eetkeuken te toeven. KookaandeZaan is direct aan de Zaan gelegen en daarmee durven we te

Nadere informatie

Kansen in uw kantine

Kansen in uw kantine 1. Trends in en om de sportkantines 2. Wet- en regelgeving 3. Vrijwilligers 4. Kantine-exploitatie 5. Discussie 1. Trends Moeilijk vrijwilligers werven Verjonging en vernieuwing bij bestuurders door generatie

Nadere informatie

Overzicht van de Airbnb Community in België

Overzicht van de Airbnb Community in België Overzicht van de Airbnb Community in België Augustus 2016 - Augustus 2017 De gebruikte data zijn afkomstig van de reserveringsgegevens tussen 1 augustus 2016 en 1 augustus 2017 en de data die is verzameld

Nadere informatie

Binnenstad van Breda en woonboulevard: synergie of concurrentie?

Binnenstad van Breda en woonboulevard: synergie of concurrentie? Binnenstad van Breda en woonboulevard: synergie of concurrentie? Rabobank Breda Academie voor Marketing en Business Management Breda, juli 2005 Drs. Dick A. Francken 1 Voorwoord: De Bredase Economische

Nadere informatie

GEZOCHT: AVONTUURLIJKE ONDERNEMERS MET HART VOOR MAKELAARDIJ

GEZOCHT: AVONTUURLIJKE ONDERNEMERS MET HART VOOR MAKELAARDIJ GEZOCHT: AVONTUURLIJKE ONDERNEMERS MET HART VOOR MAKELAARDIJ Bent u ondernemer en hebt u hart voor makelaardij? Dan is HouseHunting op zoek naar u! Voor uitbreiding van onze snel groeiende franchiseketen

Nadere informatie

Miene eten op het werk

Miene eten op het werk eten op het werk Miene eten op het werk In de afgelopen jaren heeft Miene veel ervaring opgedaan met het verzorgen van de zakelijke markt. Onder andere bij verzekeraars, theatergezelschappen, overheidsinstellingen,

Nadere informatie

Facilitaire dienstverlening en Horeca

Facilitaire dienstverlening en Horeca #9 en Horeca,, Hardenberg ca! Jij? In de hore nt groeien! * Laat je tale www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-35 85 368 Jouw mbo-opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van TOV te Tiel. Februari 2015 is stichting Jij bent TOV opgericht waardoor we dit jaar

Nadere informatie

Als je wel wat Marketing Hulp Kunt gebruiken...

Als je wel wat Marketing Hulp Kunt gebruiken... Als je wel wat Marketing Hulp Kunt gebruiken... Startbijeenkomst Kennisverbreding Toeristisch Westerveld 26 januari 2016 Voorstellen Paul Wijers Docent hbo-opleiding Toerisme en Hotel 11 jaar recreatiebedrijf

Nadere informatie

Texels restaurant. De leerlingen: passen de opgedane kennis uit de voorgaande lessen toe.

Texels restaurant. De leerlingen: passen de opgedane kennis uit de voorgaande lessen toe. Tim eet op Texel 3 en 4 7 Texels restaurant Echt restaurant maken Doelen Begrippen Materialen De leerlingen: passen de opgedane kennis uit de voorgaande lessen toe. het restaurant, het diner, het menu,

Nadere informatie

ZELDZAAM FEESTEN. Zelf tappen en schenken? Onze ruimte op de 1e verdieping biedt u de ruimte tot 120 gasten INFO@ZELDZAAM.COM TEL 0318-510500

ZELDZAAM FEESTEN. Zelf tappen en schenken? Onze ruimte op de 1e verdieping biedt u de ruimte tot 120 gasten INFO@ZELDZAAM.COM TEL 0318-510500 ZELDZAAM FEESTEN Zelf tappen en schenken? Onze ruimte op de 1e verdieping biedt u de ruimte tot 120 gasten INFO@ZELDZAAM.COM TEL 0318-510500 INDELINGEN EN OPSTELLINGEN Er zijn diverse mogelijkheden op

Nadere informatie

Opdracht Communicatie:

Opdracht Communicatie: Opdracht Communicatie: van: Amy de Wilde Bianca Wassenaar Vivianne Borger Ayla Teunissen Iedries Kartopawiro klas: COM1E De reclames die wij hebben geanalyseerd: - Histor verf: Consumer insight: Ik wil

Nadere informatie

Cultuur en erfgoed door de ogen van de toerist. Jan Jaap Thijs & Annemiek Riefel Inspiratiesessie, 9 maart 2017

Cultuur en erfgoed door de ogen van de toerist. Jan Jaap Thijs & Annemiek Riefel Inspiratiesessie, 9 maart 2017 Cultuur en erfgoed door de ogen van de toerist Jan Jaap Thijs & Annemiek Riefel Inspiratiesessie, 9 maart 2017 Ondernemers aan het woord Eerste resultaten Opbouw Creatief en inspirerend Rood: 6,1% (gemiddeld

Nadere informatie

de feestdagen Culinair Feestelijke extra s

de feestdagen Culinair Feestelijke extra s Geniet van de feestdagen Culinair Feestelijke extra s Geachte Gast, De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent heerlijk genieten op Landal Wirfttal. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor uw

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Naam bedrijf

Ondernemingsplan. Naam bedrijf Ondernemingsplan Naam bedrijf LOGO door naam datum 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING pag HOOFSTUK 1 DE ONDERNEMING 1.1 Bedrijfsnaam 1.2 Bedrijfsidee 1.3 Persoonlijke gegevens HOOFSTUK 2 DRIJFVEREN, PERSOONLIJKE

Nadere informatie

de feestdagen Culinair Feestelijke extra s

de feestdagen Culinair Feestelijke extra s Geniet van de feestdagen Culinair Feestelijke extra s Geachte Gast, De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent heerlijk genieten op Landal De Lommerbergen. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor

Nadere informatie

INFORMATIE KOOKSTUDIO

INFORMATIE KOOKSTUDIO INFORMATIE KOOKSTUDIO Heeft u de smaak al te pakken? Kookstudio De Smaak Van... is een professioneel en goed uitgeruste kookstudio in het centrum van Almelo. De kookstudio biedt mogelijkheden voor uiteenlopende

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Mike Leeuw. Plan van Aanpak Webshop

Ondernemingsplan. Mike Leeuw. Plan van Aanpak Webshop Ondernemingsplan Mike Leeuw Plan van Aanpak Webshop F.F.A INHOUD PVA 1 De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens 1.2 Persoonlijke motieven 1.3 Persoonlijke kwaliteiten 2 Het marketingplan 2.1 De onderneming

Nadere informatie