Welkom thuis!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom thuis! www.mitros.nl"

Transcriptie

1 Handige tips in huis Welkom thuis!

2 Welkom thuis! Uw huis is weer opgeknapt. Wij hopen dat u nog jaren met veel plezier in uw huis woont. In uw woning zitten nu nieuwe onderdelen. In deze folder leest u hoe deze onderdelen werken en hoe u ze goed kunt onderhouden en schoonmaken.

3 Kozijnen, ramen en deuren Kozijnen Om uw kozijnen goed te houden, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Het is handig om dit te doen wanneer u ook het glas wast. Dan kost het u nauwelijks extra moeite. Gebruik hiervoor een zachte (groene) zeep. In ieder geval geen chloor, schuurmiddel, thinner, aceton of benzine. Tochtrubber In het kozijn zit een tochtrubber. Een goed tochtrubber zorgt dat het niet tocht in huis. Om de tochtrubbers soepel te houden, kunt u ze 1 keer per jaar insmeren met talkpoeder. Sloten, sluitingen en scharnieren Om te zorgen dat de sluitingen en scharnieren van ramen en deuren goed en soepel blijven sluiten, kunt u ze elk jaar inspuiten met teflonspray (geen siliconenspray). Deze teflonspray kunt u kopen bij de bouwmarkt of drogist. De spray reinigt en smeert de sluitingen, en voorkomt roest. Hebt u moeite met het omdraaien van uw sleutel? Een klein beetje grafietpoeder of slotspray, ook te koop in de bouwmarkt, is al voldoende.

4 LET OP: Spuit nooit olie in de sleutelgaten! Sloten, deurkrukken en tochtrubbers mogen niet geschilderd worden. Deuren Een nieuwe buitendeur heeft een tijdje nodig om te wennen. Daarom kan de deur het eerste jaar wat krom zijn. Dit verdwijnt normaal na het eerste jaar. Vuile deuren gaan sneller stuk, maak ze daarom regelmatig schoon. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met alcohol, agressieve of schurende schoonmaakmiddelen. Regelmatig schoonmaken met een sopje is voldoende. Neem tijdens het schoonmaken ook het glas, de kit en de deursponningen mee (randen van de deur). Als u de randen ook schoonmaakt, blijft de deur goed sluiten. Glas Reinig de ramen altijd met veel water. Voeg hier eventueel een druppel gewone allesreiniger aan toe. Hierdoor worden zand en scherpe stofdeeltjes weggespoeld. Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen en materialen. Op deze manier komen er geen krassen op het glas. De meeste ramen draaien naar binnen open. Zo kunt u ook de buitenkant van het glas vanuit uw huis schoonmaken.

5 Isolatieglas In de winter kan er vocht aan de buitenkant (en zelfs aan de binnenkant) van isolatieglas ontstaan. Dit is heel normaal bij isolatieglas. Het komt omdat de buitenruit snel afkoelt. Isolatieglas is sterk, maar kan breken. Dit gebeurt als het glas meer dan dertig graden warmer wordt. Dan ontstaat er een thermische breuk. U kunt zo n breuk voorkomen op de volgende manier: Hang geen gordijnen en jaloezieën in het kozijn. Hang ze op minimaal 8 cm afstand van de ruit. Schilder het glas niet en beplak het niet met folie. Zet geen grote dingen vlak achter het glas. Zorg ervoor dat er geen grote temperatuurverschillen kunnen ontstaan. Gooi bijvoorbeeld geen koud water op een ruit die door de zon is verwarmd.

6 Ventilatie Door te ventileren krijgt u een gezonde lucht in huis. Af en toe het raam openzetten is daarvoor niet voldoende. Ventileren doe je 24 uur per dag, dag en nacht. Het is daarom belangrijk om altijd de ventilatieroosters iets open te zetten (toevoer van lucht) en de mechanische ventilatie aan te hebben (afvoer van lucht). Lucht in huis raakt vervuild door bijvoorbeeld kookdampen en rook. Lucht wordt vochtig door de aanwezigheid van mensen, huisdieren, planten en door activiteiten als douchen, afwassen, koken en schoonmaken. Per dag wordt er ongeveer 10 liter vocht in een huis geproduceerd! Het is daarom nodig dat u dit vocht voortdurend afvoert. Gebeurt dit niet, dan kan een ongezonde binnenlucht ontstaan en kan er bijvoorbeeld schimmel ontstaan. Het vocht voert u af met de mechanische ventilatie. Ventilatieroosters Alle ventilatieroosters hebben een insectenwerend binnenrooster. Dit kunt u eruit halen. Als u het binnenrooster eruit haalt, kunt u het rooster eenvoudig reinigen met een stofzuiger. Het ventilatierooster bij het raam kunt u gemakkelijk zelf verstellen in verschillende standen.

7 De ventilatieroosters gaan ook vanzelf open en dicht. Dit betekent dat ze zelf meer open of dicht gaan, afhankelijk van hoe hard het waait. Dit zorgt ervoor dat u geen last krijgt van tocht. Zet het rooster hiervoor wel in de open stand (groen). Mechanische ventilatie U heeft een mechanische ventilatiebox voor de afzuiging van lucht in uw keuken, badkamer en toilet. De box zit bij het plafond in het toilet. Het bedieningspaneel zit in de keuken. Daar kunt u de ventilatie hoger zetten. Soms gaat de ventilatie ook automatisch aan. De ventilatiebox heeft een sensor die meet of er vocht in de badkamer is. Als dat zo is, dan gaat de ventilatie vanzelf aan. De ventilatie gaat ook automatisch weer uit na 30 minuten. Ventilatieventielen In huis heeft u een aantal ventilatieventielen. Hierdoor gaat vieze en vochtige lucht naar buiten. De ventilatieventielen worden na een tijdje vuil. Wij raden u aan om de deze ventielen één keer per jaar schoon te maken. Dit kunt u doen door het ventiel eruit te trekken. Reinig het ventiel met een stofzuiger en met een zacht schoonmaakmiddel. Droog het hierna af en plaats het weer terug. Let wel op dat u eerst de schuimband eraf haalt. De ventielen in keuken, toilet en badkamer staan precies ingeregeld op die ruimte. Wissel de ventielen dus niet van plaats, maar plaats na schoonmaak hetzelfde ventiel terug op dezelfde plek.

8 Thermostaat U kunt de temperatuur van de woonkamer instellen via de thermostaat. Deze hangt in de woonkamer. Hieronder staat hoe deze thermostaat werkt. Ruimtetemperatuur De ruimtetemperatuur is de temperatuur die nu aanwezig is in de woonkamer. U ziet deze temperatuur in het schermpje staan. Ingestelde temperatuur De ingestelde temperatuur is de temperatuur die u graag in de woonkamer wilt. U kunt instellen welke temperatuur u wilt. U kunt de ingestelde temperatuur controleren door de instelring één voelbare klik linksom (lager) of rechtsom (hoger) te draaien. U ziet de ingestelde temperatuur dan knipperen. Na vijf seconden verschijnt de ruimtetemperatuur weer in het schermpje. De temperatuur wijzigen Wanneer u het warmer of kouder wilt hebben dan draait u aan de instelring. Eén klik linksom is een halve graad lager en rechtsom hoger. U ziet de ingestelde temperatuur knipperen in het schermpje. Na vijf seconden verschijnt dan weer de ruimtetemperatuur in het schermpje.

9 Tegels en kit Na een tijd kunnen de voegen tussen de tegels slechter worden. Dit zie je vaak bij de kranen. Voegen gaan vaak kapot door zuurhoudende schoonmaakmiddelen. Tegelvoegen krijgt u snel weer schoon als u ze insmeert met verdunde bleek. Met een klein borsteltje gaat u hiermee over de voegen. Laat het even intrekken en spoel het daarna af. Badkamertegels schoonmaken kan heel goed met glansspoelmiddel voor de vaatwasmachine. U hoeft het alleen te mengen met water en u kunt al uw tegels afnemen voor een glanzend resultaat.

10 Centrale Verwarming (CV) Uw CV-ketel hangt in de keuken. Bij de CV-ketel hangt de gebruiksaanwijzing. Scan deze code voor de gebruiksaanwijzing of kijk op

11 Keuken en keukenbladen Keukenkasten Gebruik voor het schoonmaken van kasten, planken en laden een licht vochtige doek met vloeibaar schoonmaakmiddel. Wrijf na het schoonmaken altijd met een zachte doek droog. Wanneer u een te natte doek gebruikt, kan er water in de voegen dringen. Hierdoor kunnen de kastjes gaan uitzetten. Schurende schoonmaakmiddelen en middelen op nitro-kunstharsbasis zijn niet geschikt. Aanrechtblad Het aanrechtblad is van kunststof. Kunststof werkbladen kunt u het beste schoonmaken met een spons en goed nadrogen. Gebruik voor het schoonmaken geen vloeibaar schuurmiddel en staalwol. Daar gaat het aanrechtblad van kapot. Snij nooit op het aanrechtblad en zet er ook geen hete pannen op. Gebruik hiervoor een snijplank en een onderzetter. LET OP: Als u een gaskookplaat of oven hebt, zorg er dan voor dat de gaspitten 5cm boven het aanrechtblad uitsteken. Zo kan de zijkant van de keuken en het werkblad niet verbranden. Voorkom verstoppingen. Gooi geen vet door de afvoer van de gootsteen.

12 Meterkast Uw woning heeft een nieuwe groepenkast gekregen. Wat betekent dit? Aardlekschakelaars In de groepenkast zitten twee aardlekschakelaars. Een aardlekschakelaar is een beveiliging die moet voorkomen dat u onder stroom komt te staan als er iets mis is met een elektrisch apparaat. Om te controleren of de schakelaars werken, kunt u op de testknop drukken. Wat kunt u doen als de stroom uitvalt? Kijk of de aardlekschakelaars naar beneden zijn uitgeslagen. Als dit zo is, kijk dan eerst welk apparaat de storing heeft veroorzaakt en haal die uit de stroom. Doe daarna de aardlekschakelaars weer omhoog. Nu moeten alle elektrapunten het weer doen. Een veel voorkomende oorzaak van storing is vocht in apparaten, bijvoorbeeld bij waterkokers, koffieapparaten of wasautomaten.

13 Groepenschakelaars Bovenin de groepenkast zitten de groepenschakelaars. Deze schakelaars kunnen ook naar beneden uitslaan. Dit kan gebeuren als er kortsluiting of overbelasting van een groep is geweest. Controleer dan of er niet teveel elektrische apparaten op een groep zijn aangesloten. Is één van de schakelaars naar beneden uitgeslagen? Kijk dan welk apparaat de kortsluiting heeft veroorzaakt en haal deze uit de stroom. Daarna kunt u de groepenschakelaar weer omhoog drukken. Nummering groepen De groepen hebben een nummer. In de meterkast hangt een lijst waarop u kunt zien welke ruimtes/apparaten zijn aangesloten op welke groep. U weet daardoor welke groep u moet uitschakelen. Bewaar deze lijst dus goed. Hoofdschakelaar In de groepenkast zit ook een hoofdschakelaar. Met deze hoofdschakelaar kunt u alle stroom in huis uitschakelen. Deze schakelaar wordt meestal alleen gebruikt door de elektricien.

14 Rookmelder In uw huis zit een rookmelder. Rookmelders zijn bedoeld om u tijdig te waarschuwen voor brand of rook in uw huis. Het is belangrijk om uw rookmelder regelmatig te testen. U kunt de rookmelder testen door op de testknop te drukken. Deze knop zit op de rookmelder. Hoort u een luide pieptoon? Dan werkt de rookmelder goed. LET OP: U mag de rookmelder niet schilderen. Dit zorgt ervoor dat hij niet goed of helemaal niet meer werkt. AFZUIGKAP U mag een afzuigkap ophangen. Dit moet dan wel een recirculatiekap met koolstoffilters zijn. LET OP: Het is niet toegestaan om een afzuigkap aan te sluiten op het mechanisch ventilatiesysteem. Het is ook niet toegestaan om een afvoerkanaal door de buitenmuur te boren. Spreek-luister telefoon U kunt voortaan horen wie er beneden aan de deur staat. Wanneer er beneden wordt aangebeld, klinkt er bij u binnen een beltoon. Als u de hoorn opneemt, kunt u praten met de persoon die beneden staat. Daarna kunt u de deur beneden openen door op de toets met de sleutel te drukken. De deur blijft 3 seconden open. Als u wilt, kunt u de beltoon uitzetten. Dit doet u met de toets waarop een bel met een streepje erdoor staat. U kunt de telefoon schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel en een vochtige, zachte doek.

15 Zelf klussen in uw woning Als u grote klussen wilt uitvoeren, heeft u toestemming van Mitros nodig. U moet deze wijziging of voorziening namelijk weer weghalen als u ooit verhuist. Als u schriftelijke toestemming van Mitros heeft, dan komt u bij een verhuizing niet voor vervelende verrassingen te staan. Wilt u toestemming aanvragen voor een klus, neem dan contact op met Mitros. Hoe dit werkt, kunt u lezen in de folder Zelf klussen in de woning. U kunt deze vinden op U kunt de folder ook aanvragen via telefoonnummer (lokaal tarief).

16 Garantie en onderhoud Als de werkzaamheden klaar zijn, is er een onderhoudsperiode van 3 maanden. Binnen deze periode lost Hemubo technische klachten op. De onderhoudsperiode gaat in op de dag dat de werkzaamheden klaar zijn. Wacht u niet tot de laatste dag met het melden van uw klacht. Hoe eerder, hoe beter. Dringende technische klachten, zoals lekkages, kunt u direct doorgeven aan de bewonersbegeleider van Hemubo, Arjan Schuurman, telefoonnummer of a.schuurman@hemubo.nl. Buiten werktijd kunt u contact opnemen met het calamiteitennummer van Hemubo op Niet dringende technische klachten ontvangen wij graag binnen 2 maanden, zodat er nog tijd is om ze op te lossen binnen de onderhoudsperiode van Hemubo. Graag ontvangen wij een omschrijving van de klacht op papier. Hiervoor heeft u een klachtenformulier ontvangen. U kunt dit formulier afgeven bij Arjan Schuurman. Uiteraard kunt u ook klachten melden die na de onderhoudsperiode van 3 maanden ontstaan. Hiervoor kunt bellen met de afdeling Klantcontact van Mitros, op

17 Belangrijke telefoonnummers Mitros Koningin Wilhelminalaan LA Utrecht Postbus RE Utrecht vraag@mitros.nl Website: De afdeling Klantcontact van Mitros is op werkdagen van 08:30 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. De balie aan de Koningin Wilhelminalaan is open op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur.

18 Mitros vindt dat iedereen recht heeft op goed wonen. Wij zijn er voor om dit mogelijk te maken voor mensen met een laag inkomen. Dit doen wij door het verhuren van goede en betaalbare huizen in Utrecht en Nieuwegein. In Utrecht en Nieuwegein wonen mensen in huizen van Mitros. De 340 medewerkers werken aan de tevredenheid van onze huurders. Koningin Wilhelminalaan 9 Postbus 8217, 3503 RE Utrecht Mitros_ Mitros.woningcorporatie Tekst Mitros Fotografie: Theo Scholten, Willem Mes Vormgeving DUO-ontwerp september

Welkom thuis! www.mitros.nl

Welkom thuis! www.mitros.nl Handige tips in huis Welkom thuis! www.mitros.nl Welkom thuis! Uw huis is weer opgeknapt. Wij hopen dat u nog jaren met veel plezier in uw huis woont. In uw woning zitten nu nieuwe onderdelen. In deze

Nadere informatie

Welkom thuis! www.mitros.nl

Welkom thuis! www.mitros.nl Handige tips in huis Welkom thuis! www.mitros.nl Welkom thuis! Uw huis is weer opgeknapt. Wij hopen dat u nog jaren met veel plezier in uw huis woont. In uw woning zitten nu nieuwe onderdelen. In deze

Nadere informatie

Bewonershandleiding. Nieuwe voorzieningen /42017

Bewonershandleiding. Nieuwe voorzieningen /42017 Bewonershandleiding Nieuwe voorzieningen 2017-033/42017 Speciaal voor u Dit boekje is gemaakt voor de huurders van de St.-Maartendreef 172-402. In deze handleiding leest u over het gebruik en het onderhoud

Nadere informatie

Beste student, Met vriendelijke groet, Afdeling Studentenhuisvesting WonenBreburg

Beste student, Met vriendelijke groet, Afdeling Studentenhuisvesting WonenBreburg Beste student, Gefeliciteerd met je appartement in PAX. In je appartement vind je voorzieningen die je misschien nog niet kent of waarvan je niet weet hoe ze werken. Dat leggen we graag aan je uit. Lees

Nadere informatie

Instructie Ventilatie

Instructie Ventilatie Instructie Ventilatie Type woning Bij de bouw van een woning wordt er rekening mee gehouden dat de woning geventileerd kan worden. Hierin is onderscheid te maken in 3 type woningen; woningen met luchtkanalen,

Nadere informatie

Ventileren in huis. Handleiding mechanisch ventilatiesysteem

Ventileren in huis. Handleiding mechanisch ventilatiesysteem Ventileren in huis Handleiding mechanisch ventilatiesysteem 2 Samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten produceert u iedere dag gemiddeld tien liter vocht. Tel daarbij op de waterdamp die vrijkomt

Nadere informatie

Vocht en ventilatie. Tips voor een droger huis

Vocht en ventilatie. Tips voor een droger huis Vocht en ventilatie Tips voor een droger huis Vocht en ventilatie Een gezin produceert per dag tussen de tien en vijftien liter vocht. Door te ademen, door huisdieren en planten, maar ook door te koken,

Nadere informatie

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Ventileren Op adem komen doe je thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht op onze website

Nadere informatie

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk 1 Huurdersinformatie Goed ventileren, erg belangrijk Goed ventileren zorgt voor gezonde en droge lucht in uw woning. In deze brochure tips om te ventileren en om vocht te voorkomen. Inhoud Ventileren:

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VOCHT EN VENTILATIE Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VENTILEREN GEZOND LUCHT OPEN BUITENLUCHT VOCHT RAMEN WONING Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning Het voorkomen van vocht in uw woning

Nadere informatie

Vochtoverlast en ventilatie in de woning

Vochtoverlast en ventilatie in de woning Vochtoverlast en ventilatie in de woning Soms hebben mensen last van vocht in hun woning. Vochtoverlast wordt meestal in een laat stadium ontdekt. Er komen schimmelplekken op de muur, behang laat los en

Nadere informatie

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning Bewonersinformatie Rosmalen Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning 2 Voorwoord Afgelopen periode heeft BAM Woningbouw in opdracht van de eigenaar van uw woning, a.s.r., uw woning verbeterd. Bij de woningverbetering

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR GEBRUIK & ONDERHOUD Kunststof & Aluminium kozijnen

INSTRUCTIES VOOR GEBRUIK & ONDERHOUD Kunststof & Aluminium kozijnen INSTRUCTIES VOOR GEBRUIK & ONDERHOUD Kunststof & Aluminium kozijnen Lutkeberg 79, 7678 AJ Geesteren ov T: 0546-631697 F: 0546-631055 info@owkozijnen.nl www.owkozijnen.nl Instructies voor gebruik & onderhoud

Nadere informatie

Handleiding. project: Groot Onderhoud Muziekbuurt, Heemskerk Versiedatum Uw duurzame woning

Handleiding. project: Groot Onderhoud Muziekbuurt, Heemskerk Versiedatum Uw duurzame woning project: Groot Onderhoud Muziekbuurt, Heemskerk Versiedatum 24-02-2017 Uw duurzame woning 1 Algemene informatie Beste bewoner(s), In de periode 2016-2017 zijn er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan

Nadere informatie

Voorkom schimmel. Ventileren helpt. verhuurt

Voorkom schimmel. Ventileren helpt. verhuurt Voorkom schimmel Ventileren helpt Vocht? Dat kunt u voorkomen Veel mensen hebben last van vocht in huis. Schimmel op de muur en vochtplekken in het behang zijn duidelijke gevolgen. Maar vocht in huis is

Nadere informatie

GEEF LUCHT AAN JE HUIS!

GEEF LUCHT AAN JE HUIS! GEEF LUCHT AAN JE HUIS! Zorg voor een gezonde woning: geef vocht en schadelijke stoffen geen kans! Laat voortdurend frisse lucht binnen via een ventilatiesysteem, ventilatierooster of door een raam op

Nadere informatie

WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS

WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS Ventileren WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS Iedereen heeft vocht in huis Niemand ontkomt er aan. Door alleen al in huis te zijn, produceren we liters vocht per dag. En bij het koken, douchen, afwassen,

Nadere informatie

Een technische rondleiding

Een technische rondleiding Een technische rondleiding Waarom deze informatiefolder? Uw woning is voorzien van behoorlijk wat technische installaties. Voorbeelden hiervan zijn de cv ketel, ventilatie en verwarming. In deze folder

Nadere informatie

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel ventileren goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht erin. Goed ventileren

Nadere informatie

Handige tips. Handige tips voor bewoners, maart 2012 Pagina 1 van 7

Handige tips. Handige tips voor bewoners, maart 2012 Pagina 1 van 7 Handige tips Na de werkzaamheden aan uw woning is de werking van een aantal systemen veranderd. Zoals de verwarming, de ventilatie en de deuropener. In dit overzicht vindt u een aantal gebruikstips en

Nadere informatie

Warmte & ventilatie. Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning

Warmte & ventilatie. Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning Warmte & ventilatie Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning Om prettig te wonen, moet uw woning niet alleen goed onderhouden zijn, maar ook comfortabel. Een warm huis in de winter, maar ook

Nadere informatie

Handleiding. 27 woningen De Beukums e.o. - Boxtel. Tips & onderhoud

Handleiding. 27 woningen De Beukums e.o. - Boxtel. Tips & onderhoud Handleiding 27 woningen De Beukums e.o. - Boxtel Tips & onderhoud Tip! Bewaar dit boekje goed om alle informatie nog eens terug te kunnen lezen. 2 Beste bewoner(s), Voor u ligt de handleiding van uw opgeknapte

Nadere informatie

Ventileren in huis. Handleiding warmte-terug-win-installatie

Ventileren in huis. Handleiding warmte-terug-win-installatie Ventileren in huis Handleiding warmte-terug-win-installatie Samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten produceert u iedere dag gemiddeld tien liter vocht. Tel daarbij op de waterdamp die vrijkomt

Nadere informatie

Goed ventileren in huis

Goed ventileren in huis Goed ventileren in huis Wist u dat de binnenlucht meestal viezer is dan de buitenlucht? Eén op de tien huizen heeft schimmel en in veel woningen is er meer fijnstof dan buiten. Daarom is ventileren zo

Nadere informatie

Gezond wonen. Een gezond binnenmilieu De belangrijkste boosdoeners Ventileren en luchten

Gezond wonen. Een gezond binnenmilieu De belangrijkste boosdoeners Ventileren en luchten Gezond wonen Een gezond binnenmilieu De belangrijkste boosdoeners Ventileren en luchten Een gezond binnenmilieu Dat een schoon milieu belangrijk is voor onze gezondheid, dat weten we allemaal. Wat velen

Nadere informatie

Wat u kunt doen tegen vocht in uw woning

Wat u kunt doen tegen vocht in uw woning Vochtproblemen Wat u kunt doen tegen vocht in uw woning Ventileren is belangrijk Misschien merkt u het niet, maar in ieder huis is vocht aanwezig. Te veel vocht in de woning kan op termijn problemen geven.

Nadere informatie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie Ventileren is gezond en bespaart energie We staan er meestal niet bij stil, maar de lucht om ons heen bevat vocht. Dat geldt natuurlijk ook voor de lucht in huis. Door transpiratie, douchen, koken en wassen

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: Vraaggestuurde ventilatie met natuurlijke toevoer, mechanische afvoer;

Uw ventilatiesysteem: Vraaggestuurde ventilatie met natuurlijke toevoer, mechanische afvoer; Uw ventilatiesysteem: Vraaggestuurde ventilatie met natuurlijke toevoer, mechanische afvoer; Onderhoud / storing Belangrijk: Reinig de (toevoer)roosters in de gevel en de afvoerventielen minimaal 1x per

Nadere informatie

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren voor uw gezondheid Is het vaak drukkend in uw woning? Zijn uw ramen vaak beslagen? Dit zijn de eerste tekenen dat er teveel vocht

Nadere informatie

ventileren wonen met karakter

ventileren wonen met karakter ventileren wonen met karakter goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht

Nadere informatie

Ventileren en verluchten. Woon gezond, geef lucht aan je huis! Ventileer 24 uur op 24 en verlucht aanvullend Tips voor gezonde binnenlucht

Ventileren en verluchten. Woon gezond, geef lucht aan je huis! Ventileer 24 uur op 24 en verlucht aanvullend Tips voor gezonde binnenlucht Ventileren en verluchten Woon gezond, geef lucht aan je huis! Ventileer 24 uur op 24 en verlucht aanvullend Tips voor gezonde binnenlucht 1 Waarom ventileren en verluchten? Binnen is de lucht meestal slechter

Nadere informatie

Informatieboekje. Ventileren, vocht en schimmel

Informatieboekje. Ventileren, vocht en schimmel Informatieboekje Versie: 8 juni 2017 1 Bewoners, huisdieren en planten zorgen samen voor zo'n tien liter vocht per dag in een woning. Dit vocht ontstaat door douchen, koken, planten en drogen van wasgoed.

Nadere informatie

Verwarmen, Koelen, Ventileren

Verwarmen, Koelen, Ventileren Gebruikershandleiding d.d. 1 mei 2015 Verwarmen, Koelen, Ventileren Appartementen dr. Struyckenplein, Rijpstraat en Jan Ligthartstraat Heeft u een storing aan de verwarming, de koeling of de ventilatie?

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer

Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer Onderhoud / storing Belangrijk: Reinig de (toevoer)roosters in de gevel en de afvoerventielen minimaal 1x per jaar of zoveel vaker als nodig

Nadere informatie

Dagelijks ventileren. woonwijzer

Dagelijks ventileren. woonwijzer Dagelijks ventileren woonwijzer 2 Dagelijks ventileren Dagelijks ventileren Veel mensen hebben last van vocht in huis. Ze denken meestal dat die vochtoverlast van buiten komt: optrekkend vocht of doorslaande

Nadere informatie

Advieswijzer: verwarmen en ventileren

Advieswijzer: verwarmen en ventileren 100% wonen Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Lees deze advieswijzer aandachtig

Nadere informatie

> Verwarmen en ventileren

> Verwarmen en ventileren > Verwarmen en Verwarmen en Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het allemaal voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Lees

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie

Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie Systeemopbouw: In één of meerdere vertrekken heeft u een decentrale ventilatieunit die voor de ventilatie van dat vertrek zorgt. In de overige vertrekken is

Nadere informatie

Vocht, schimmels & gezondheid

Vocht, schimmels & gezondheid Vocht, schimmels & gezondheid Ongeveer 15 procent van de woningen in Nederland is vochtig. Te veel vocht vermindert de kwaliteit van de binnenlucht. Dit kan luchtweg- en andere gezondheidsklachten bij

Nadere informatie

Gebruik en Onderhoud van uw woning

Gebruik en Onderhoud van uw woning Auteur Seyster Veste en Van Ieperen Groep Datum januari 2014 Gebruik en Onderhoud van uw woning Geroflat Seyster Veste is de handelsnaam van Stichting De Seyster Veste Inhoudsopgave 1 Voorwoord... 3 2

Nadere informatie

GEBRUIKERS- EN ONDERHOUDS- HANDLEIDING. INspIrereNDe IDeeËN met De mooiste

GEBRUIKERS- EN ONDERHOUDS- HANDLEIDING. INspIrereNDe IDeeËN met De mooiste GEBRUIKERS- EN ONDERHOUDS- HANDLEIDING INspIrereNDe IDeeËN met De mooiste KOZIJNeN VaN europrovyl Gebruikers- en onderhoudshandleiding Onlangs heeft u gekozen voor de hoogwaardige kunststof producten van

Nadere informatie

Saneren. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Saneren. Ziekenhuis Gelderse Vallei Saneren Ziekenhuis Gelderse Vallei De huisstofmijt is één van de grootste veroorzaker van allergische klachten. Wie allergisch is aangelegd moet er dan ook voor zorgen dat de mijt zo min mogelijk overlevingskansen

Nadere informatie

Energiebesparing in huis TIPS. Willemskwartier Nijmegen

Energiebesparing in huis TIPS. Willemskwartier Nijmegen Energiebesparing in huis TIPS Willemskwartier Nijmegen Inleiding In elke ruimte in huis is wel energie te besparen. In deze brochure zijn allerlei tips te vinden die je helpen de energierekening naar beneden

Nadere informatie

BINNEN ROKEN IS NOOIT OKÉ

BINNEN ROKEN IS NOOIT OKÉ BINNEN ROKEN IS NOOIT OKÉ De rook van sigaretten verspreidt zich in je huis en auto. En plakt daar aan alles: kleding, zetels, vloer, speelgoed, Dat is niet goed voor jouw gezondheid én die van je kinderen.

Nadere informatie

GEVEL[PLAN] BV. Gebruik en onderhoud van de kozijnen, ramen en voor-/achterdeur van de 419 eengezinswoningen Grootstal te Nijmegen

GEVEL[PLAN] BV. Gebruik en onderhoud van de kozijnen, ramen en voor-/achterdeur van de 419 eengezinswoningen Grootstal te Nijmegen GEVEL[PLAN] BV Gebruik en onderhoud van de kozijnen, ramen en voor-/achterdeur van de 419 eengezinswoningen Grootstal te Nijmegen Versie: 04-05-2010 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding pag. 3 2. Dagelijks gebruik

Nadere informatie

Gezond wonen. Vocht en schimmel voorkomen. r Handig stappenplan. r Oplossingen in uw woning.

Gezond wonen. Vocht en schimmel voorkomen.   r Handig stappenplan. r Oplossingen in uw woning. Gezond wonen Vocht en schimmel voorkomen r Handig stappenplan r Oplossingen in uw woning r Slim verwarmen www.vestia.nl/gezondwonen Inhoud 2 Elke woning is anders 2 4 6 4 Handig stappenplan voor elke dag

Nadere informatie

Ventilatie van de woning

Ventilatie van de woning Ventilatie van de woning Ventileren en luchten In een woning met een aangenaam klimaat (niet te vochtig en een goede temperatuur) is het verblijf aangenamer en kost minder energie dan het verwarmen van

Nadere informatie

Verwarmen en ventileren. Advies voor frisse lucht in huis

Verwarmen en ventileren. Advies voor frisse lucht in huis Verwarmen en Advies voor frisse lucht in huis 1 Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het allemaal voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse

Nadere informatie

RI-26 Schoonmaak en onderhoud. woonlocaties van Cavent

RI-26 Schoonmaak en onderhoud. woonlocaties van Cavent RI-26 Schoonmaak en onderhoud woonlocaties van Cavent Datum vaststelling : 26-07-2010 Eigenaar : Beleidsmedewerker Datum aanpassingen aan : 20-01-2015 RI-26 Instructie schoonmaakcode 20-01-2015 Status

Nadere informatie

Informatie voor de gebruikers van kozijn, ramen en deuren.

Informatie voor de gebruikers van kozijn, ramen en deuren. Informatie voor de gebruikers van kozijn, ramen en deuren. Kochs kozijnen, ramen en deuren zijn hoogwaardige bouwelementen met een veelvoud aan mogelijkheden. Om U jaren lang naar tevredenheid te kunnen

Nadere informatie

Ventileren... Waarom? 1. 't voorkomt vochtoverlast 2. 't zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, uw planten en uw gasapparaten

Ventileren... Waarom? 1. 't voorkomt vochtoverlast 2. 't zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, uw planten en uw gasapparaten Ventileren... Waarom? 1. 't voorkomt vochtoverlast 2. 't zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, uw planten en uw gasapparaten Vochtproblemen: hoe komen we er aan? Vee! mensen hebben

Nadere informatie

Bediening verwarming en ventilatie

Bediening verwarming en ventilatie Bediening verwarming en ventilatie Viveste Mei 2018 Inhoud 1. VERWARMING, VENTILATIE EN WARM WATER... 3 2. THERMOSTAAT... 4 3. STARTSCHERM... 5 4. HOOFDMENU... 6 5. ALARMBEL... 9 6. VRAGEN?... 9 Op de

Nadere informatie

ComfoFan CMF 14 Handleiding voor de gebruiker

ComfoFan CMF 14 Handleiding voor de gebruiker ComfoFan CMF 14 Handleiding voor de gebruiker Handleiding voor de installateur z.o.z. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering Inhoudsopgave 1. Introductie...2 2. Werking systeem...3 3. Garantie...4 4.

Nadere informatie

opleverboekje grootonderhoud Oude Haven 1-27 en Oude Haven 76-93

opleverboekje grootonderhoud Oude Haven 1-27 en Oude Haven 76-93 opleverboekje grootonderhoud Oude Haven 1-27 en Oude Haven 76-93 Inleiding In en om uw woning aan de Oude Haven zijn er de afgelopen tijd veel aanpassingen gedaan. Wij hebben ons best gedaan om een mooie,

Nadere informatie

ComfoFan S R 275 Handleiding voor de gebruiker Manuel de l utilisateur

ComfoFan S R 275 Handleiding voor de gebruiker Manuel de l utilisateur ComfoFan S R 275 Handleiding voor de gebruiker Manuel de l utilisateur Handleiding voor de installateur z.o.z. Manuel de l installateur t.s.v.p. Heating Koeling Fresh Air Clean Air Inhoudsopgave 1. Introductie...1

Nadere informatie

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken!

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken! Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken! 1 Brand! Je moet er niet aan denken dat je op een nacht wakker schrikt omdat er brand is. De paniek die dan uitbreekt. Hoe breng je jezelf, je

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie Meer wooncomfort en minder energieverbruik door goede ventilatie voltalimburg.nl/ventilatie Wist u dat... Ventileren zelfs energie kan besparen? Het opwarmen van vochtige lucht in de woning kost meer energie.

Nadere informatie

Brederode wonen. Thuis in goed wonen. Overzicht serviceabonnement. Verdeling kosten per actie. voor rekening. voor rekening van Serviceabonnement

Brederode wonen. Thuis in goed wonen. Overzicht serviceabonnement. Verdeling kosten per actie. voor rekening. voor rekening van Serviceabonnement Thuis in goed Overzicht serviceabonnement Verdeling kosten per actie aanrecht Laden, scharnieren en sluitingen kastjes onderhouden Laden vergen wege ouderdom/slijtage Aanrechtblad onderhoud en vergen door

Nadere informatie

Afzuigkap Gebruiksaanwijzing

Afzuigkap Gebruiksaanwijzing Afzuigkap Gebruiksaanwijzing Inhoudsopgave 1.Opmerkingen 2.Functies 3..Installatie 4..Opmerkingen over installatie 5..Veiligheidswaarschuwingen 6 Gebruik 7 Onderhoud 1 Opmerkingen 1. Bedankt voor het kiezen

Nadere informatie

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren: heel belangrijk! Wist u dat u elke dag samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten wel 10 tot 15 liter vocht produceert?

Nadere informatie

voor rekening van huurder

voor rekening van huurder Werkzaamheden aanrecht huurder Brederode Wonen Serviceabonnement Laden, scharnieren en sluitingen kastjes onderhouden Laden vergen wege ouderdom/slijtage Aanrechtblad onderhoud en vergen door ouderdom/slijtage

Nadere informatie

ComfoFan S 425 Handleiding voor de gebruiker Manuel de l utilisateur

ComfoFan S 425 Handleiding voor de gebruiker Manuel de l utilisateur ComfoFan S 425 Handleiding voor de gebruiker Manuel de l utilisateur Handleiding voor de installateur z.o.z. Manuel de l installateur t.s.v.p. Heating Koeling Fresh Air Clean Air Inhoudsopgave 1. Introductie...1

Nadere informatie

Beste bewoner, Voorbeeld plastic bevestigingsplaatsje:

Beste bewoner, Voorbeeld plastic bevestigingsplaatsje: Beste bewoner, Leuk dat je bij ons woont bij Sayhaey de Klieverink! Om je woongenot verder te bevorderen sturen wij je hierbij een aantal tips voor het gebruik van de woning: Sleutels - Iedere bewoner

Nadere informatie

Vocht en ventilatie. Ventileren en luchten! Door constant te ventileren en dagelijks te luchten behoudt u een gezonde en droge lucht binnenshuis.

Vocht en ventilatie. Ventileren en luchten! Door constant te ventileren en dagelijks te luchten behoudt u een gezonde en droge lucht binnenshuis. Vocht en ventilatie 2 Vocht en ventilatie Goede isolatie van de woning scheelt veel stookkosten. Maar in een goed geïsoleerd huis is regelmatig ventileren wel noodzakelijk, anders neemt vocht in huis teveel

Nadere informatie

Begeleidingsboekje vocht bestrijden

Begeleidingsboekje vocht bestrijden Begeleidingsboekje vocht bestrijden 2017 Door Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad VZW Begeleidingsboekje vocht bestrijden Door Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad VZW 1 16 Inhoud 1. De praatplaten... 4 1.1.

Nadere informatie

K U N S T S TO F KOZ I J N E N

K U N S T S TO F KOZ I J N E N onderhouds advies K U N S T S T O F K O Z I J N E N Gefeliciteerd met uw kunststof kozijnen van Transcarbo Onderhouds- en bedieningsadvies kunststof kozijnen Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm. Maar

Nadere informatie

Aangenaam duurzaam. Informatieboekje

Aangenaam duurzaam. Informatieboekje Aangenaam duurzaam Informatieboekje Handige informatie Uw woning is aangesloten op Warmtenet Hengelo. Warmtenet Hengelo zorgt ervoor dat u het in huis aangenaam warm hebt en dat u warm water uit de kraan

Nadere informatie

APPARATUUR IN DE WONINGEN VAN T DIJKHUIS.

APPARATUUR IN DE WONINGEN VAN T DIJKHUIS. APPARATUUR IN DE WONINGEN VAN T DIJKHUIS. Hieronder vindt u een beknopte uitleg over het functioneren van de moderne apparatuur in uw woning. Het gaat om apparatuur die u waarschijnlijk nog niet kent vanuit

Nadere informatie

2.1 KLIMAAT EN INSTALLATIES IN DE WONING

2.1 KLIMAAT EN INSTALLATIES IN DE WONING 2.1 KLIMAAT EN INSTALLATIES IN DE WONING Centrale verwarming Het overgrote deel van de woningen van WVH is voorzien van centrale verwarming (cv). Een cv-installatie is een gesloten systeem. Water zet uit

Nadere informatie

NEDERLANDS. Veiligheidsvoorschriften Stel het product niet bloot aan water of vocht Verf niet over de rookmelder

NEDERLANDS. Veiligheidsvoorschriften Stel het product niet bloot aan water of vocht Verf niet over de rookmelder Inhoudsopgave Inleiding 23 Veiligheidsvoorschriften 23 Verpakkingsinhoud 23 Technische specificaties 24 Beschrijving van het product en gebruiksaanwijzing 24 Installatie-instructies 27 Onderhoud 29 Garantie

Nadere informatie

Ventilatie van woningen

Ventilatie van woningen Ventilatie van woningen Ventileren betekent: Verse buitenlucht naar binnen, Vervuilde binnenlucht naar buiten! Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren 13 december 2012 Veel gestelde vragen zijn: Kan

Nadere informatie

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners ENERGIE ZUINIGER WONEN! Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners 1 Energiebesparingsproject Energie besparen is een zaak van iedereen. Daarom investeert Woonpartners samen met haar huurders

Nadere informatie

Onderhoud & reparaties

Onderhoud & reparaties Onderhoud & reparaties Samen verantwoordelijk voor prettig wonen Leystromen vindt het belangrijk dat u prettig woont. Dat betekent dat wij uw woning goed onderhouden. Zaken die kapot gaan, repareren wij

Nadere informatie

Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar. Uw vision groepenverdeler van Hager

Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar. Uw vision groepenverdeler van Hager Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar Uw vision groepenverdeler van Hager De groepenverdeler in uw meterkast Beste bewoner, Uw Hager-groepenverdeler zorgt dat u op veilige wijze stroom

Nadere informatie

WAAROM ALLES-IN-HUIS?

WAAROM ALLES-IN-HUIS? WAAROM ALLES-IN-HUIS? ONTWIKKELD VOOR JOU Het Alles-in-Huis pakket is ontwikkeld met jou, de bewoner, als uitgangspunt. Een voorbeeld, wij weten dat veel mensen s nachts slapen met hun raam open. Daarom

Nadere informatie

Informatie betrekken woning

Informatie betrekken woning Informatie betrekken woning U betrekt binnenkort een (andere) huurwoning van WetlandWonen. Daarmee is voor u een drukke periode aangebroken. In deze brochure vindt u handige, praktische informatie. Er

Nadere informatie

Verzeker jezelf van een goede oplevering.

Verzeker jezelf van een goede oplevering. Verzeker jezelf van een goede oplevering. Bestel de juiste luchtgroep en de inregeling van de volledige installatie bij AirX. AirX regelt volledige ventilatie installaties in, om ervoor te zorgen dat er

Nadere informatie

Hoofdbediening CO 2. RF en Uitbreidingssensor CO 2. RF Handleiding voor de gebruiker. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering

Hoofdbediening CO 2. RF en Uitbreidingssensor CO 2. RF Handleiding voor de gebruiker.  Verwarming Koeling Ventilatie Filtering Hoofdbediening RF en Uitbreidingssensor RF Handleiding voor de gebruiker In de Kasbah geplaatst in het voorjaar 2015 Verwarming Koeling Ventilatie Filtering www.dekasbah.nl Inhoudsopgave 1. Introductie

Nadere informatie

A Aanrecht en bovenkastjes reparaties laden, scharnieren en sluitingen q 1

A Aanrecht en bovenkastjes reparaties laden, scharnieren en sluitingen q 1 Onderhoud ABC - wie onderhoudt wat? Huurder A Aanrecht en bovenkastjes reparaties laden, scharnieren en sluitingen q 1 Rentree Afvoeren reparatie afvoeren van aanrecht, wastafel, wasmachine, douche, gootsteen

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Biertap

Gebruiksaanwijzing Biertap Benodigdheden Biertap Bierkeg (bierkoppeling) Bierslang (wit) Koolzuurfles Koolzuurmeter (manometer) Koolzuurslang (rood) Extra Lekblad Spoelbak Spoelborstel Afschuimer Bakje Afschuimer Glazenreiniger

Nadere informatie

Gebruik van de WTW-installatie:

Gebruik van de WTW-installatie: Gebruik van de WTW-installatie: Voor een zorgeloos gebruik van de WTW-installatie hoeft u slechts het volgende in acht te nemen: Koken: Als u gaat koken dient u de bedieningsschakelaar boven het aanrecht

Nadere informatie

Aroma Perfection System. www.krups.com

Aroma Perfection System. www.krups.com Aroma System www.krups.com a d b Aroma System c d Aroma Control Timer e h j k m l f i System 1 2 3 Aroma System Aroma 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Nederlands Beschrijving a b c d e f g h i Deksel Waterreservoir

Nadere informatie

ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS. Zonnepanelen. Nieuw dak. Warmtepomp. Isolerend glas. Nieuwe gevel. WTW-installatie.

ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS. Zonnepanelen. Nieuw dak. Warmtepomp. Isolerend glas. Nieuwe gevel. WTW-installatie. ALLES-IN-HUIS Zonnepanelen Warmtepomp WTW-installatie Niewe kozijnen Nieuw dak Isolerend glas Nieuwe gevel Nieuwe deuren ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER Je woning

Nadere informatie

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Ventileren Op adem komen doe je thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht op onze website

Nadere informatie

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK Let erop dat de schakelaar op 0 (uit) staat voordat u het snoer op de wandcontactdoos aansluit. Laat de stekker niet in het stopcontact wanneer de koffiemachine

Nadere informatie

Wat u moet weten over... Handleiding en tips over de in uw woning aanwezige installaties

Wat u moet weten over... Handleiding en tips over de in uw woning aanwezige installaties Wat u moet weten over... Handleiding en tips over de in uw woning aanwezige installaties maasvallei brengt wonen tot leven Wat u moet Lorem ipsum dolor sit amet weten over... Uw woning heeft een aantal

Nadere informatie

Installatiehandleiding en gebruikershandleiding

Installatiehandleiding en gebruikershandleiding Elektrisch in hoogte verstelbare aankleedtafel MEDI Installatiehandleiding en gebruikershandleiding Aangepast sanitair Populierenlaan 59, 1911 BK Telefoon (0251) 316482 Fax (0251) 314043 Website www.sanmedi.nl

Nadere informatie

Algemene informatie over de woningen

Algemene informatie over de woningen Algemene informatie over de woningen Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Waar zijn de parkeerplaatsen? Waar kan de scootmobiel gestald worden en waar kun je die opladen? Zitten er zonnepanelen op de woning?

Nadere informatie

Zo kiest u het juiste ventilatiesysteem

Zo kiest u het juiste ventilatiesysteem bouwmaterialen Zo kiest u het juiste ventilatiesysteem Productoverzicht Stappenplan installatie Keuzehulp Waarom ventileren? Wij brengen ongeveer 90% van ons leven door in gesloten ruimtes, waarvan ongeveer

Nadere informatie

18 januari Vormingsavond voor bewoners van DIW. Ban vocht uit je huis. Geef lucht aan je woning

18 januari Vormingsavond voor bewoners van DIW. Ban vocht uit je huis. Geef lucht aan je woning 18 januari 2019 Vormingsavond voor bewoners van DIW Ban vocht uit je huis & Geef lucht aan je woning V o o r a f Vandaag: - Uitleg rond vocht in het algemeen - Praatplaten om mechanismen duidelijk te krijgen

Nadere informatie

Sjef Kickken. Kickken Bouwtechnisch Advies

Sjef Kickken. Kickken Bouwtechnisch Advies Sjef Kickken Kickken Bouwtechnisch Advies 1 Behoud van waarde Voorkomen van schade Lange levensduur 2 Kapconstructie Bitumen dakbedekking PVC dakgoten Zinken dakgoten Houten dakkapel Kunststof dakkapel

Nadere informatie

Hoe werkt uw cv-installatie?

Hoe werkt uw cv-installatie? Hoe werkt uw cv-installatie? hèt installatieteam Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Uw cv-ketel in het kort 3 2. Werkzaamheden die niet onder de garantie vallen 4 3. Hoe te handelen bij storing 6 4. Mogelijke

Nadere informatie

Multifunctioneel Milieuvriendelijk Zachtvoorhetlichaam Goedvooruwportemonnee Ruimtebesparend NUOOKINNEDERLANDVOORDELIGVERKRIJGBAAR

Multifunctioneel Milieuvriendelijk Zachtvoorhetlichaam Goedvooruwportemonnee Ruimtebesparend NUOOKINNEDERLANDVOORDELIGVERKRIJGBAAR Multifunctioneel Milieuvriendelijk Zachtvoorhetlichaam Goedvooruwportemonnee Ruimtebesparend NUOOKINNEDERLANDVOORDELIGVERKRIJGBAAR Meer informatie - Een lijst met enkele schadelijke chemicaliën: Engels:

Nadere informatie

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw)

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw) Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw) Onderhoud / storing Belangrijk: Maak 1x per maand de twee filters in de wtw-unit schoon en vervang ze minimaal 2 per jaar. Zowel voor het schoonmaken

Nadere informatie

Hoe werkt uw ventilatiesysteem?

Hoe werkt uw ventilatiesysteem? Hoe werkt uw ventilatiesysteem? hèt installatieteam Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Uw ventilatiesysteem in het kort 3 2. De werking van uw ventilatiesysteem 4 3. Goed gebruik van uw mechanisch ventilatiesysteem

Nadere informatie

Vocht en schimmel in uw woning. Hoe pakt u dit aan?

Vocht en schimmel in uw woning. Hoe pakt u dit aan? Tips om vocht en schimmel te vermijden Zet de ramen van een kamer een beetje open als er veel mensen in de kamer zijn. Doe de deur van de keuken dicht als u kookt. Zet altijd de dampkap aan als u kookt.

Nadere informatie

Onderhoud aan uw woning

Onderhoud aan uw woning Onderhoud aan uw woning Inleiding In de Algemene Huurvoorwaarden voor woonruimte is aangegeven welk onderhoud voor de huurder komt. Al het overig onderhoud is voor de verhuurder. Het is een uitwerking

Nadere informatie

IPS TIPS TER VOORBEREIDING VAN DE VERKOOP VAN JOUW HUIS!

IPS TIPS TER VOORBEREIDING VAN DE VERKOOP VAN JOUW HUIS! IPS ALGEMEEN Houtwerk kozijnen, ramen en deuren schoonmaken Dakgoten schoonmaken Trespa afwerking van goten en dakkapellen schoon (laten) maken (de meeste glazenwassers doen deze klus ook tegen betaling)

Nadere informatie