Ontwerp naar tevredenheid aangepast!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontwerp naar tevredenheid aangepast!"

Transcriptie

1 Ontwerp naar tevredenheid aangepast! Terugkoppeling Woonwensen Workshop 4C op 30 januari 2014 Ook de tweede Woonwensen Workshop was een groot succes. Maar liefst 30 geïnteresseerden dachten mee over de plannen voor de 4C-buurt in Berkel en Rodenrijs. ERA Contour en XXarchitecten presenteerde een nieuwe verkaveling met twee verschillende parkeeroplossingen. Variant 1: parkeerhof in het midden van het plangebied. En variant 2: groene tussenstraat waar aan weerszijde geparkeerd wordt (dicht bij de woningen) De nieuwe verkaveling werd ondersteund door een 3D-schets, zoals hieronder te zien, zodat duidelijk te zien is wat de sfeer van de buurt kan worden.. Daarnaast is er een matrix getoond aan geïnteresseerden waarin de verschillende woningtypen te zien zijn, de plattegronden en de doorsnedes. Tot slot was er ook een 3D-schets van de tweekapper te zien, die momenteel wordt doorgerekend door ERA Contour. Hieronder leest u meer over de besproken onderwerpen en de vragen en opmerkingen die leven onder geïnteresseerden. Heeft u nog leuke ideeën en inspiratievolle kiekjes? Deel ze met ons via Pinterest op

2 Samen buiten, hoe werkt dat? We hebben het de vorige keer ook al even besproken. Het collectieve binnengebied versus privétuinen. Waar gaat bij de toekomstige bewoners de voorkeur naar uit? Of is een tussenvariant de ideale oplossing? Ook deze workshop werd hier uitgebreid over gebrainstormd. Bijna iedereen voelde veel voor het idee om de buitenruimte gedeeltelijk gemeenschappelijk te gebruiken. Als idee werd het omarmd, om volmondig ja te zeggen, wilden de bewoners nog veel vragen beantwoord zien, zowel over ontwerp als contractueel. Enkele vragen die speelden : Hoe ziet het er uit? Behoudt de bewoner een echt privédeel? Hoe wordt het georganiseerd? Hoe wordt het contractueel voorkomen dat een nieuwe bewoner later toch een schutting om zijn eigen terrein zet? Hoe wordt voorkomen dat het terrein het speelterrein voor de buurt wordt? Hoe wordt duidelijk dat het terrein vooral voor de bewoners is? Alle enthousiasten wilden wel een eigen privégebied bij de eigen woning. Afspraak is om bij de volgende bijeenkomst te komen met een compleet antwoord op al deze vragen. Als aandachtspunt bij de verdere uitwerking werden de bergingen en schuren nog genoemd. In de plattegronden ontbraken de bergruimten (gedeeltelijk). Hoe wordt een wildgroei aan bijgebouwen voorkomen? Aan tafel! Er werd door de deelnemers plaatsgenomen aan twee tafels. Allereerst werden de maquettes met twee verschillende parkeeropties doorgenomen. Er was een grote consensus in de voorkeur voor een half verharde bestrating in het midden van het plangebied, variant 2 (zie de afbeelding op de volgende pagina). De bewoners kunnen dan kiezen om de auto dicht bij de eigen woning te parkeren of een garage te nemen. De andere oplossing met een gecombineerde parkeerplaats had geen voorstanders. Weliswaar ontstaat een groter autovrij binnen gebied maar veel auto s bij elkaar zien er lelijker uit dan verspreid over het terrein. Enkele potentiële bewoners dachten wel na over een garage, afhankelijk van de kosten, maar niemand had er veel geld voor over. Een (half)ondergrondse garage zou vanwege de extra kosten waarschijnlijk door niemand gekozen worden.

3 Typisch! Vervolgens namen we in de workshop de drie woningtypen door. Hieronder de uitwerking per type, wat vonden de deelnemers van de workshop er van? Meerkapper De meerkapper is een ruime eengezinswoning in een blokje van 3 of 4 woningen aaneengesloten. Hoeveel interesse is er naar dit type en wat vindt men van deze woning? Vooral van de meerkapper werd gezegd dat de beoogde v.o.n.-prijs te hoog is. Men wil geen of meer betalen voor een rijwoning. Dan is er goedkoper nieuwbouwaanbod in de omgeving beschikbaar. Dat de woning 6 meter breed is, is ook geen unique selling point. Men heeft dan liever een smallere goedkopere woning, die erg duurzaam is. Genoeg interesse dus, als de prijs maar omlaag gaat. Tweekapper De tweekapper is verder uitgewerkt dan de andere typen, zodat inzichtelijk wordt hoe de woningen eruit komen te zien. Het ontwerp uit de eerste workshop is aangepast en de kap is doorgestoken. Zo is er de mogelijkheid voor een balkon over de volledige diepte van de eerste verdieping en een veranda op de begane grond. Het overstek kan ook worden uitgevuld met extra woonruimte.

4 Wat dacht u van een extra grote woonkamer of keuken, een berging of misschien wel een hobbykamer? Het is allemaal mogelijk! Op de volgende pagina de eerste schets. Ook bij de tweekapper werd de beoogde prijsrange als hoog ervaren (indicatie euro). Toch was er veel interesse, meer dan voor de meerkapper. Sommige mensen die eigenlijk voor de vrijstaande woning kwamen vonden de tweekapper gezien haar prijs interessant, alleen vonden ze de tweekapper voor hun woonwensen te klein. Ze gingen er qua ruimte ten opzichte van hun huidige woning dan onvoldoende op vooruit. Een kritische kanttekening waren de taartpunttuinen, zoals een geïnteresseerde ze noemde. ERA Contour en XXarchitecten moeten nog eens een kritische blik werpen op de positionering van alle woningen, zodat er maximaal bruikbare buitenruimten ontstaan en niet achtertuinen van 1 meter diep op sommige plekken. Men vroeg zich af wat de dakhelling is bij dit woningtype. Er ontstaat een erg kleine slaapkamer onder het dak. Een fatsoenlijk tweepersoonsbed of überhaupt het bed in stappen is nu lastig. De dakkapel is volgens deelnemers niet slim gepositioneerd. Idee: muur onder dak verhogen, zodat er knieschotten ontstaan en een hoger dak voor meer ruimte zorgt. Vrijstaand Ook voor de vrijstaande woningen kwamen er veel geïnteresseerden. De keuze voor de vrijstaande woning hing wel af van de uiteindelijke prijsvorming. Als deze te hoog uitvalt, zullen sommigen uitwijken naar de tweekapper. De plattegrond vond iedereen erg mooi met de ingang op het oosten en het wonen op het zuidwesten.

5 Prijsvorming woningen In het algemeen vond met de woningen aan de dure kant. De deelnemers waren ook benieuwd hoe de prijs was opgebouwd. Wordt de stevige prijs volledig veroorzaakt door de duurzame energie- en materiaal maatregelen of heeft dit ook met de grondprijs van de gemeente te maken? De gemeente was ook vertegenwoordigd tijdens de bijeenkomst en er is een heel vragenvuur op hen losgelaten. Men is benieuwd of de grondprijzen wel afgestemd zijn op de huidige marktprijzen. Verder gaven de deelnemers aan wel iets extra s te willen betalen voor het duurzame 4C concept maar een ton voor duurzame maatregelen is te veel zo als een deelnemer het verwoordde. Design De meeste deelnemers hadden een goed gevoel over de gepresenteerde schetsen. Er waren vragen over de persoonlijke aanpassing van het concept, zoals: - Kan ik half verhoogd wonen zonder dat ik een garage onder mijn woning wil? - Kan ik een rugzak woning maken waar wij met het gezin van onze dochter kunnen wonen? Het balkon werd door weinig mensen gewenst. Dat balkon heeft voor mij geen meerwaarde, maak de woningen liever goedkoper, aldus een van de deelnemers. Duurzaamheid en materiaalgebruik Alle aanwezigen vonden duurzaamheid nog steeds een van de meest belangrijke aspecten van dit project. Van de 3 duurzaamheidsconcepten (met gas, met een warmtepomp en een collectief concept) die werden voorgesteld, viel de collectieve optie voor iedereen af. Hiervoor is namelijk een meerprijs van toepassing. Dit was voor velen niet aantrekkelijk. Een aantal vonden de conventionele oplossing met gasaansluiting te weinig ambitieus. Als voordeel van de warmtepomp werd genoemd dat men dan (meer) onafhankelijk is. Dit thema van onafhankelijkheid werd een aantal keren genoemd, onafhankelijkheid van gasleverantie, van gasprijzen, van energiemaatschappijen en van stijgende energiekosten. Weinig deelnemers kozen op principiële gronden voor een notaloze oplossing. De verhouding tussen investeringen en opbrengsten waren cruciaal en daar was veel vraag naar. Er was ook interesse voor de duurzame omgang met materialen, men kon er zich nog geen goede voorstelling bij maken. Een heldere uitleg over alle verschillende aspecten, gekoppeld aan de eventuele kosten is gewenst. We komen hier later zeker op terug.

6 Tips en tops Nog wat leuke ideeën, tips en andere besproken onderwerpen waren: Elektrisch oplaadpunt voor auto s Boodschappen tot aan de voordeur kunnen brengen Ten aanzien van het energieconcept: er wordt hierover een aparte workshop georganiseerd. Waarom geen lessenaarsdak vroeg een deelnemer zich af. Zo kunnen er meer zonnepanelen op het dak aan de juiste zonzijde. Functie boven esthetica! Iedereen vindt nog steeds energieneutraliteit erg belangrijk! De gemeente gaf nog aan dat de Oostmeerlaan een groene laan met bomen wordt. Er is daarbij een stringente verkaveling in Meerpolder. Hierop reageerde een geïnteresseerde dat een stringente verkaveling naast de sportvelden niet gepast of noodzakelijk is. Op de vraag is de Oostermeerlaan een belangrijke ontsluitingsweg, antwoordde de gemeente dat dit inderdaad zo is. Deze verbindt het lint met de Klapwijkse weg en de Boterdorpseweg. Een zorg van ERA Contour en XXarchitecten is dat de bomen die de gemeente aan de Oostmeerlaan wil planten schaduw op het kavel geven, waardoor zonnepanelen en het gehele duurzaamheidsconcept in het geding komen. Deze vraag hebben wij aan de gemeente gesteld, zodra wij een antwoord hebben geven wij dit aan u door. Kunnen de installaties voor de rijwoningen worden gedeeld vroeg een deelnemer? Tijdens de vorige workshop werd al geopperd om zonnepanelen op de schutting of carports aan te brengen en deze energie te delen. Kan de garage bij de vrijstaande woning kleiner? Ja is hierop het antwoord. U vraagt wij draaien - Goed voorstel voor de openbare ruimte inclusief organisatie, kostenverdeling en samenwerkingsmogelijkheden. - Situering woningen optimaliseren ten opzichte van de zon zodat er goede voor- en achtertuinen ontstaan en een prettige openbare ruimte. En vervolgens dit in de maat zetten en een bezonningsstudie doen. - Beter onderbouwde en meer concurrerende prijsopgave. - Meer woonvorm opties. - Opnemen van bergingen in de plannen. - Keuze van materialen en wat daar zo bijzonder aan is - Uitwerking van het energieopzet en indicatie van de meerkosten ten opzichte van een traditionele woning ( euro voor een nieuwe tweekapper zoals ze in de buurt worden aangeboden). - Straatprofiel maken. Hoe is de afstand van de tuin tot aan de openbare weg e.d.

Inleiding. Pagina 1 van 10

Inleiding. Pagina 1 van 10 Rapportage vragenlijst deelplan Dudok, Kerckebos ch Datum vragenlijst: 14 juni 2013 Datum verslag: 17 juli 2013 Inleiding Vanwege de aanpassingen in het plan voor deelplan Dudok in Kerckebosch ten opzichte

Nadere informatie

Bibliotheek Hilversum

Bibliotheek Hilversum Onderzoek 1-2014 Tarieven en leenvoorwaarden Bibliotheek Hilversum Een onderzoek onder klanten over het lidmaatschap van de bibliotheek Inhoud Samenvatting 2 Aanbevelingen en overwegingen 6 1. Lidmaatschap

Nadere informatie

Eigen inbouw. De wensen en behoeftes van toekomstige bewoners van het gebouwconcept Solids als inspiratie voor productontwikkeling.

Eigen inbouw. De wensen en behoeftes van toekomstige bewoners van het gebouwconcept Solids als inspiratie voor productontwikkeling. Eigen inbouw De wensen en behoeftes van toekomstige bewoners van het gebouwconcept Solids als inspiratie voor productontwikkeling. Anne Bots 16 januari 2009 Eigen inbouw De wensen en behoeftes van toekomstige

Nadere informatie

huis vol energie inspiratie voor INTERVIEW: Herenhuis aan de Maas pagina 10 3 routes naar energieneutraal wonen

huis vol energie inspiratie voor INTERVIEW: Herenhuis aan de Maas pagina 10 3 routes naar energieneutraal wonen INTERVIEW: Herenhuis aan de Maas pagina Voorbeelden: routes naar energieneutraal wonen pagina INTERVIEW: bliksemsnelle renovatie pagina technische details en onderbouwing vanaf pagina huis vol energie

Nadere informatie

Hoe courant is uw pand? Lessen uit pilot ruimtelijke transformatie in de Achterhoek

Hoe courant is uw pand? Lessen uit pilot ruimtelijke transformatie in de Achterhoek Hoe courant is uw pand? Lessen uit pilot ruimtelijke transformatie in de Achterhoek Regio Achterhoek en Stec Groep aan het Ministerie van I&M Peter van Geffen, Rien Ramerman en Frans Wittenberg januari

Nadere informatie

WELKOM thuis! Een appartement heeft zo z n voordelen. In dit nummer. Denkt u met ons mee? Lees meer op pagina 4

WELKOM thuis! Een appartement heeft zo z n voordelen. In dit nummer. Denkt u met ons mee? Lees meer op pagina 4 nr. 8 jaargang 4 oktober 2011 WELKOM thuis! Magazine van Woonstichting Vryleve Denkt u met ons mee? Lees meer op pagina 4 Een appartement heeft zo z n voordelen In dit nummer Ventilatie warmtepomp Interview

Nadere informatie

SAMEN AAN DE SLAG VOOR

SAMEN AAN DE SLAG VOOR SAMEN AAN DE SLAG VOOR DUURZAAM WOONGENOT Onderlegger voor het samen aanpakken van woningen (ADV-aanpak in impulsprojecten, buurt- en burgerinitiatieven) STICHTING ACHTERHOEK DUURZAAM VERBOUWEN AUTEUR:

Nadere informatie

Bevestiging en uiterlijk van de panelen

Bevestiging en uiterlijk van de panelen Brochure Zoek de zon op Hieronder vindt u informatie over zonnepanelen in het algemeen, en waar nodig toegespitst op het project... Zoek de zon op. Op de laatste pagina staat precies welke stappen u doorloopt

Nadere informatie

Wòòne n aan de Nuuwe Kaai!

Wòòne n aan de Nuuwe Kaai! Wòòne n aan de Nuuwe Kaai! De Nieuwe Kaai is op en top Bergs wonen! Op en top Bergs, omdat het aan de rand van de binnenstad ligt en wordt gebouwd met oog voor juist die historische details die Bergen

Nadere informatie

Expertsessie Wij krijgen Kippen en Milieu Federatie Noord Holland Kom van dat gas af

Expertsessie Wij krijgen Kippen en Milieu Federatie Noord Holland Kom van dat gas af Organisatie: Datum: Locatie: Presentaties: Verslag: EnergieLokaal Wij krijgen Kippen en Servicepunt Hier opgewekt Noord- Holland 15 mei 2015 MiniRondeel Gaasterlandstraat 7 1079RH Amsterdam Bart Triep

Nadere informatie

Analyse glasvezel in de buurtschappen

Analyse glasvezel in de buurtschappen Analyse glasvezel in de buurtschappen De enquête is verstuurd naar + 2.500 adressen. Hiervan zijn 1.125 enquêtes teruggekomen. Deze enquêtes zijn door bedrijven en particulieren. Bij het verwerken kwam

Nadere informatie

Wat vindt Nederland van elektrisch rijden?

Wat vindt Nederland van elektrisch rijden? bezoekadres Marnixkade 1015 ZL Amsterdam 109 postadres Postbus 1001 E T moti@motivaction.nl MG 15262 W +31 www.motivaction.nl (0)20 Amsterdam 5898383 Wat vindt Nederland van elektrisch rijden? Een onderzoek

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Duurzaamheidsagenda Nieuwegein

Onderzoek Inwonerspanel: Duurzaamheidsagenda Nieuwegein 1 (33) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 18 december kregen de panelleden van 19 jaar en ouder (1.081 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst

Nadere informatie

Onder de pannen? Rapportage van de Meldactie wonen onder mensen met een beperking, chronische ziekte of psychische aandoening.

Onder de pannen? Rapportage van de Meldactie wonen onder mensen met een beperking, chronische ziekte of psychische aandoening. Onder de pannen? Rapportage van de Meldactie wonen onder mensen met een, chronische ziekte of psychische aandoening Februari 2014 in samenwerking met: PG werkt samen Dit is een uitgave Ieder(in) voorheen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 3. Visie op nieuwbouw... 5. Aanbevelingen... 11

Inhoudsopgave. Voorwoord... 3. Visie op nieuwbouw... 5. Aanbevelingen... 11 Inhoudsopgave Voorwoord......................................................................................................................... 3 Visie op nieuwbouw...........................................................................................................

Nadere informatie

ONS HUIS ENERGIENEUTRAAL

ONS HUIS ENERGIENEUTRAAL ONS HUIS ENERGIENEUTRAAL 35.000,- Praktijkvoorbeelden van bestaande woningen Een huis zonder energierekening. Het kan, als je het wilt! Als het lukt om alle energie die je nodig hebt op je eigen huis,

Nadere informatie

woont duurzaam Wageningen Samen komen we verder nog aanleveren Win 50 incl. advi Kijk op p.! Win met energie! Droogmolens in Nieuw

woont duurzaam Wageningen Samen komen we verder nog aanleveren Win 50 incl. advi Kijk op p.! Win met energie! Droogmolens in Nieuw Wageningen woont duurzaam Samen komen we verder Win 50,aan verli chting, incl. advi es Kijk op p.! 13 nog aanleveren Win met energie! 5 Droogmolens in Nieuw Kortenoord 7 Energieneutraal, iets voor u? 8

Nadere informatie

De vrijheid van zelf bouwen. Snel en efficiënt bouwen onder architectuur

De vrijheid van zelf bouwen. Snel en efficiënt bouwen onder architectuur Snel en efficiënt bouwen onder architectuur Vertrouwd in bouwen Welkom bij de combinatie riz bouw en Verstoep. Samen hebben wij voor u een achttal woningtypen ontworpen die een ideale oplossing zijn voor

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

SAMENVOEGEN DOE JE ZELF!

SAMENVOEGEN DOE JE ZELF! SAMENVOEGEN DOE JE ZELF! Mag het ook samen? Gemeente Rotterdam Veldacademie SAMENVOEGEN DOE JE ZELF! Er komt een moment in je leven dat je op zoek gaat naar een grotere woning! Je maakt promotie, waardoor

Nadere informatie

Later pensioen, Enquête onder 57-65 jarigen over reactie op verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd. 23 oktober 2013 F&CU13.0219

Later pensioen, Enquête onder 57-65 jarigen over reactie op verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd. 23 oktober 2013 F&CU13.0219 Later pensioen, wat nu Enquête onder 57-65 jarigen over reactie op verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd 23 oktober 2013 F&CU13.0219 Inhoudsopgave Samenvatting... 2 1. Inleiding... 3 1.1 Doel en relevantie...

Nadere informatie

de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening

de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening De 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening BEKENDHEID EUROPESE ENERGIEDOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Groen wonen nabij de stad. 6 halfvrijstaande woningen 2 twee-onder-één-kap woningen 14 parkwoningen type L en XL

Groen wonen nabij de stad. 6 halfvrijstaande woningen 2 twee-onder-één-kap woningen 14 parkwoningen type L en XL Groen wonen nabij de stad 6 halfvrijstaande woningen 2 twee-onder-één-kap woningen 14 parkwoningen type L en XL 2 Aan de noordkant van Nijmegen, tussen de bestaande dorpen Lent, Ressen en Oosterhout ontstaat

Nadere informatie

Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost

Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost Stade Advies Utrecht, mei 2008 Lous Brouwer in opdracht van i.s.m.

Nadere informatie

Energiehelden in Breda

Energiehelden in Breda Energiehelden in Breda In dit boekje komt een aantal mensen aan het woord over hun eigen huis. Mensen die met liefde en zorg aan het (ver)bouwen zijn gegaan en heel veel aandacht hebben besteed aan de

Nadere informatie

Ga mee naar buiten. Bouwveld informatie Blixembosch Buiten. CPO-paspoort Samen bouwen Bouwveld 3

Ga mee naar buiten. Bouwveld informatie Blixembosch Buiten. CPO-paspoort Samen bouwen Bouwveld 3 Ga mee naar buiten Bouwveld informatie Blixembosch Buiten CPO-paspoort Samen bouwen Bouwveld 3 1 Inleiding 4 2 Overzichtskaart 5 3 Wat is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)? 8 3.1 Definitie

Nadere informatie

De energie van Zeewolde. Help mee Zeewolde de groenste gemeente van Nederland te maken!

De energie van Zeewolde. Help mee Zeewolde de groenste gemeente van Nederland te maken! De energie van Zeewolde Help mee Zeewolde de groenste gemeente van Nederland te maken! De energie van Zeewolde Als jongste gemeente van Nederland zijn we al goed bezig als het om duurzaamheid gaat! De

Nadere informatie

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc. Hand out behorende bij de training VOBSPAN Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. St. Gerardusplein 26 33 WTC Amsterdam 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.nl

Nadere informatie

Afwezig: (*fractievoorzitters)

Afwezig: (*fractievoorzitters) NOTULEN van de openbare en besluitvormende vergadering van de raad der gemeente Diemen, gehouden op dinsdag 12 oktober 2010 in het Gemeentehuis te Diemen, bijeengeroepen om 20.00 uur. Aanwezig: (*fractievoorzitters)

Nadere informatie

NU KUNNEN WE HIER BLIJVEN WONEN

NU KUNNEN WE HIER BLIJVEN WONEN NU KUNNEN WE HIER BLIJVEN WONEN Verhalen van grote woningaanpassingen in Gelderland OPENHARTIGE GESPREKKEN MET MENSEN DIE HUN WOONSITUATIE INGRIJPEND HEBBEN VERANDERD VANWEGE DE ZORG VOOR EEN OUDER OF

Nadere informatie