=== SPOED === Gemeente Emmen Dienst Publiek T.a.v. mw. J.A. Vugteveen Postbus RA EMMEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "=== SPOED === Gemeente Emmen Dienst Publiek T.a.v. mw. J.A. Vugteveen Postbus 30001 7800 RA EMMEN"

Transcriptie

1 Mien RuijsparkS l 2343 MZ Oegstgeest BRUSSEE ADVOCATUUR T F E w.brussee@brussee.org === SPOED === Gemeente Emmen Dienst Publiek T.a.v. mw. J.A. Vugteveen Postbus Datum 12 augustus 2005 Kenmerk BA Uw kenmerk RA EMMEN Tevens per fax: (totaal 3 blz.) Onderwerp Kevenaar/Emmen, fw Geachte mevrouw Vugteveen, Hierbij zend ik u een afschrift van mijn brief aan de rechtbank Assen inzake het verzoek om voorlopige voorziening dat ik aldaar op 8 augustus 2005 heb ingediend. Hoogachtend, W. Brussee Advocaat

2 Mien Ruijspark MZ Oegstgeest BRUSSEE ADVOCATUUR T F E w.brussee@brussee.org Rechtbank Assen T.a.v. de Voorzieningenrechter Sector Bestuursrecht Postbus RA ASSEN Datum 8 a ug ustus 2005 Kenmerk BA Uw kenmerk Onderwerp Kevenaar/Gemeente Emmen, vovo VERZOEK OM VOORLOPIGE VOORZIENING Geachte President, Heden heb ik namens cliënte, mevrouw A.M.L Kevenaar, wonende te Emmen, bezwaar gemaakt (Prod. 2) tegen het besluit van het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Emmen van 26 juli 2005 met kenmerk 05,29308 {Prod. 1} waarin beslist wordt dat Anand met ingang van het nieuwe schooljaar niet meer in aanmerking komt voor de tijdelijke vervoersvoorziening. Cliënte wil u verzoeken het bestreden besluit hangende bezwaar en beroep te schorsen. Zonder schorsing zal haar 12-jarige, (zeer) hoogbegaafde zoon Anand per 29 augustus 2005 verstoken blijven van voor hem adequaat onderwijs. Dit adequate onderwijs verkrijgt Anand sinds augustus 2001 van de Internationale School te Eerde. De scholen in Emmen zijn niet toegerust om Anand het onderwijs te geven dat voor hem passend is. FEITEN 1. Dit is niet de eerste keer dat partijen voor u staan. Helaas heeft cliënte zich al diverse keren tot u moeten wenden om de gemeente Emmen tot rechtmatig handelen aan te zetten. 2. De laatste procedure die tussen partijen voor uw rechtbank speelde was een voorlopige voorzieningsprocedure in mei Die procedure staat bij u bekend onder nummer 04/388. In het verzoekschrift met bijlagen dat cliënte in die procedure heeft ingediend, leest u in het kort de historie tussen partijen. Ik wil u vragen dat historisch overzicht hier als herhaald en ingelast te beschouwen. Aansprakelijkheid is beperkt tot het bedrag dat op grond van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt uitgekeerd.

3 3. Op 19 mei 2004 is de voorlopige voorzieningsprocedure op zitting behandeld. Ter zitting hebben partijen overeenstemming bereikt, zoals vastgelegd in het proces-verbaal (Prod. 3). 4. De belangrijkste aspecten van overeenstemming zijn opgenomen in de punten 1 en 4. Letterlijk luiden deze als volgt: 1. Verweerder zal alsnog een onderzoek instellen, conform de onderzoeksopdracht zoals die is geformuleerd door de rechtbank in haar uitspraak van 25 maart 2003 (kenmerk 02/312) (Prod. 4); 2. (...) 3. (...) 4. De tijdelijk toegekende vervoersvoorziening wordt door verweerder gecontinueerd totdat opnieuw op de bezwaren van verzoekster is beslist; 5. Na de zitting heeft het erg lang geduurd voordat de gemeente ertoe overging om het onderzoek te laten instellen. Omdat het een maand stil bleef, heeft cliënte op 18 juni 2004 (Prod. 5) naar de stand van zaken gevraagd en verzocht om een reactie op haar al eerder gedane verzoek om mediation. De gemeente heeft op 25 juni 2004 (Prod. 6) gereageerd met de mededeling dat zij wacht op bericht van dr. Peters van het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek (CBO). Het verzoek om mediation wordt door de gemeente afgewezen. 6. Cliënte rappelleert op 16 juli 2004 (Prod. 7) omdat zij nog steeds niets over het onderzoek heeft vernomen. 7. Debriefvan 16juli2004bleekdebriefvandegemeentevan 15 juli 2004 (Prod. 8) gepasseerd te hebben. De gemeente geeft aan dat de opdracht reeds verstrekt is aan dr. Peters. Als bijlage zendt de gemeente een onderzoeksopzet mee. Vervolgens reageert de gemeente op 20 juli 2004 (Prod. 9) op de brief van cliënte van 16 juli 2004 (Prod. 7). 8. Eind juli 2004 ontvangt cliënte in afschrift de brief die dr. Peters op 30 juli 2004 (Prod. 10) aan de gemeente heeft gestuurd. Hij bevestigt de verkregen opdracht en stuurt een voorlopige planning mee. 9. Op 3 augustus 2004 (Prod. 11) deelt cliënte aan de gemeente mede dat de onderzoeksopzet nog steeds niet beantwoordt aan de uitspraak van de rechtbank van 25 maart Om verdere vertraging te voorkomen, stelt cliënte voor dat alle drie partijen (CBO, gemeente en zijzelf) om de tafel gaan teneinde op korte termijn in onderling overleg doel en opzet van het onderzoek vast te stellen zodat het CBO snel met het juiste onderzoek kan starten (zie blz. 2 van brief van 3 augustus 2004). Dr. Peters heeft op 4 augustus 2004 (Prod. 12) een afschrift ontvangen van de brief van 3 augustus 2004.

4 10. De gemeente reageert op 26 augustus 2004 (Prod. 13) op de brief van 3 augustus Zij geeft aan waarom naar haar mening het onderzoek in een breed perspectief beschouwd zou moeten worden. Dr. Peters heeft op 2 september 2004 (Prod. 14) gereageerd met het voorstel om de vraagstelling voor het onderzoek aan te passen. 11. Cliënte heeft vervolgens op 13 september 2004 aan zowel de gemeente (Prod. 15) als dr. Peters (Prod. 16) laten weten dat gemeente en CBO in feite uitgaan van twee onderzoeken; de een is het door de rechtbank opgedragen onderzoek (gericht op verleden) en de ander betreft het door de gemeente gewenste onderzoek naar het heden. Cliënte meldt dat zij het tweede onderzoek(svoorstel) positief acht met het oog op de toekomst van haar zoon Anand. 12. Aan het eind van de brieven van 13 september 2004 doet cliënte voorstellen voor overlegdata en tijdstippen. Dr. Peters gaat op 15 september 2004 (Prod. 17) akkoord met de onderzoeksvraagstelling (onderzoek 1) zoals verwoord in de brief van 13 september Vervolgens start een langdurig "proces" om een vrije plek in de diverse agenda's (dr. Peters, gemeente en cliënte) te vinden. Dat overleg vindt uiteindelijk plaats op 27 oktober De gemeente moet op het laatste moment verstek laten gaan. Zij stelt voor (mail 25 oktober 2004, Prod. 18) om het overleg tussen cliënte en dr. Peters doorgang te laten vinden en de gemeente schriftelijk van de uitkomsten van het gesprek op de hoogte te brengen. 14. Dr. Peters heeft bij mail van 3 november2004 (Prod. 19) aan gemeenteen cliënte de uitkomsten uiteengezet van het gesprek van 27 oktober Hij heeft aangegeven dat de vraagstelling er als volgt uitziet: 1 a. Hoe was de inschatting van de deskundigen omtrent deelname van Anand v. in regulier onderwijs? 1 b. Welke begeleidingsmogelijkheden kon basisschool 'De Stoeke' bieden op het moment dat Anand leerling was op die school, zodanig dat Anand daar succesvol naar school had kunnen gaan? 2. Wat is de situatie op dit moment, welke vorm van onderwijs (regulier of niet) en welke vorm(en) van begeleiding heeft Anand i op dit moment nodig? 15. Dr. Peters eindigt zijn mail met de opmerking dat hij met het onderzoek kan beginnen zodra instemming van beide kanten gekomen is. Deze instemming volgt op 9 november 2004 van de gemeente (Prod. 20) en op 12 november 2004 (Prod. 21) van cliënte. 16. Op 27 april 2005 (Prod. 22) beantwoordt dr. Peters vraag 1 a van het onderzoek. De brief is gericht aan de gemeente Emmen, de opdrachtgever van dr. Peters.

5 17. De conclusie van het onderzoek (blz. 2) is dat een reguliere school voor Anand geen haalbare optie is en dat regulier onderwijs geen zinvolle optie is. De plaatsing op c.q. continuering van de Internationale School te Eerde werd voor Anand als de meest gewenste oplossing gezien. 18. Dr. Peters eindigt zijn brief met de opmerking dat het vervolg zou kunnen zijn dat hij vraag 1b gaat beantwoorden. Hem lijkt beantwoording van vraag 1 b echter niet zinvol omdat duidelijk is geworden dat regulier onderwijs niet geïndiceerd is. Dr. Peters wil daarom nu graag van de gemeente vernemen welke de volgende stap in het onderzoek zal zijn. 19. De gemeente neemt wederom flink de tijd om een en ander te overdenken. Omdat cliënte niets hoort, vraagt zij de gemeente op 24 juni 2005 (Prod. 23) om geïnformeerd te worden over de reactie van de gemeente op het onderzoek van dr. Peters van 27 april De gemeente antwoordt bij mail van 30 juni (Prod. 24) met de mededeling dat de zaak is blijven liggen als gevolg van een reorganisatie. Binnenkort komt de gemeente met een reactie op het rapport, aldus de laatste zin van het mailtje. 21. In plaats van de aangekondigde reactie krijgt cliënte opeens bij brief van 26 juli 2005 {Prod. 1) te horen dat de reiskosten vanaf het nieuwe schooljaar niet meer vergoed zullen worden. Pas in week 36 (= week van 5 september 2005) zal informatie volgen over het onderzoek van dr. Peters. GRONDEN 22. Cliënte bestrijdt het besluit van 26 juli Zij meent dat dit besluit in bezwaar en beroep geen stand zal houden en verzoekt de Voorzieningenrechter het besluit te schorsen zodat Anand ook per 29 augustus 2005 het voor hem passende onderwijs aan de Internationale School te Eerde (56 km verwijderd van Ernmen) kan volgen. Overeenkomst in proces-verbaal 23. Als eerste argument voor de onrechtmatigheid van het besluit verwijst cliënte naar het procesverbaal van de zitting van 19 mei 2004 {Prod. 3). Daarin is in punt 4 ongeclausuleerd aangegeven dat de tijdelijk toegekende vervoersvoorziening door de gemeente gecontinueerd wordt totdat opnieuw op de bezwaren van cliënte is beslist. Omdat van een nieuwe beslissing op bezwaar nog geen sprake is - het door de rechtbank bevolen onderzoek is immers nog niet afgerond omdat de gemeente vooralsnog nalaat op de brief van dr. Peters van 27 april 2005 te reageren - loopt de tijdelijke voorziening gewoon door en kan van stopzetting geen sprake zijn.

6 Toepassing Verordening 24. Een volgend argument waarom het bestreden besluit geen stand kan houden, is gelegen in de onjuiste veronderstelling van de gemeente dat cliënte volgens de Verordening leerlingenvervoer gemeente Emmen 2002 (Prod. 24) niet meer in aanmerking komt voor een vergoeding van de reiskosten voor Anand. De gemeente miskent hier dat artikel 33 lid l van de verordening op Anand van toepassing is. Dr. Peters heeft immers vastgesteld dat reguliex onderwijs geen zinvolle optie is voor Anand. Hij is dan dus aangewezen op aangepast > ]/}i' \>,..IS l.» l. " l II l.» 4. A. l. «t<^^ onderwijs. JJ0Ve*/d» t \i<*+' fitt 25. Zwu.jilikul 23 liülu/an de verordening niet rechtstreeks op Anand van toepassing zijn, dan is in casu toch zeker spra\ van een bijzonder geval in de zin van artikel 27 (hardheidsclausule) dan wel artikel 26. Cliënte n^rkt daarbij op dat het onderzoek dat de rechtbank in de uitspraak van 25 maart 2003 (Prod. 4) avi de gemeente heeft opgedragen, juist draait om het al dan niet toepassen van de hardheidsclausule uit de Verordening. Door de vergoeding voor vervoerskosten plotseling stop tfe zetten, zet de gemeente de hardheidsclausule in feite buiten spel terwijl ze daarvoor conform d\uitspraak van 25 maart 2003 de uitkomsten van het onderzoek moet afwachten. Strijd met hoorplicht 26. Verder acht cliënte het bestreden besluit onzorgvuldig en daarmee onrechtmatig doordat het is genomen zonder cliënte vooraf te horen hetgeen strijdig is met artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht. Tijdstip bekendmaking besluit; belangen Anand 27. Bovendien is het besluit genomen op een zodanig moment (26 juli 2005) dat het niet meer mogelijk was (en is) voor cliënte om een andere voor Anand passende school te vinden die bereid is hem per aanvang schooljaar toe te laten. Anand is daarmee gedoemd thuiszitter te worden, met alle gevolgen van dien. 28. Daarbij merkt cliënte op dat Anand bij gebrek aan goed onderwijs en een juiste begeleiding, (gezondheids)problemen ondervindt en dus schade lijdt. Zij verwijst in dit kader ook naar de overwegingen van de rechtbank op blz. 6 van de uitspraak van 25 maart 2003 (Prod. 4). De rechter wijst daar bovendien uitdrukkelijk op het feit dat ook de gemeente van mening is dat de aanwezigheid van de begeleiding voor de gezondheid van Anand cruciaal is te achten. "W»w -5-

7 29. Dat de gemeente de belangen van Anand prioriteit had moeten geven, blijkt ook uit het Verdrag inzake de rechten van het kind (New York, 20 november 1989, Trb. 1990,46 en 1990, 170). Artikel 3 lid 1 luidt als volgt: "Bij alle maatregelen betreffende kinderen, ongeacht of deze worden genomen door openbare of particuliere instellingen voor maatschappelijk welzijn of door rechterlijke instanties, bestuurlijke autoriteiten of wetgevende lichamen, vormen de belangen van het kind de eerste overweging." Cliënte wil u verzoeken om de gemeente te wijzen op haar verantwoordelijkheden die zij jegens Anand in acht heeft te nemen. Aanvullende onderzoeksopdracht 30. Tot slot acht cliënte het bestreden besluit strijdig met de uitdrukkelijke wens van partijen om door dr. Peters ook te laten onderzoeken welke vorm van onderwijs en begeleiding Anand op dit moment nodig heeft Dit is vraag 2 van het overeengekomen onderzoek. Omdat de gemeente heeft nagelaten op het rapport van dr. Peters van 27 april 2005 te reageren, is het onderzoek vooralsnog beperkt gebleven tot vraag 1 a. Vraag 2 komt pas aan de orde als de gemeente antwoord heeft gegeven op de vraag van dr. Peters in de brief van 27 april 2005 wat de volgende stap zou zijn. 31. Zonder antwoord opvraag 2 weet (ook) de gemeente niet welk onderwijs en welke begeleiding Anand op dit moment nodig heeft. Gedurende deze periode van onwetendheid ligt het dan voor de hand dat geen wijziging optreedt in de schoolgang van Anand naar de Internationale School te Eerde welke school volgens dr. Peters vooralsnog als de meest gewenste oplossing wordt gezien. CONCLUSIE Gelet op het bovenstaande verzoekt cliënte u: over te gaan tot (kennelijke) toewijzing van het verzoek; het bestreden besluit te schorsen totdat conform de overeenkomst van partijen zoals verwoord in het proces-verbaal (PV) van 19 mei 2004, het door de rechtbank opgedragen onderzoek is afgerond (PV punt 1) en opnieuw op de bezwaren is beslist (PV punt 4);

8 indien het niet mogelijk is om vóór 29 augustus 2005 een zitting te houden en uitspraak te doen: het bestreden besluit voorafgaand aan de zitting te schorsen totdat uitspraak is gedaan, en de gemeente te veroordelen in de proceskosten. Hoogachtend, W. Brussee Advocaat

9 Mien RuijsparkSI 2343 MZ Oegstgeest BRUSSEE ADVOCATUUR T F E w.brussee@brussee.org Datum 12 augustus 2005 === SPOED === Rechtbank Assen Sector Bestuursrecht T.a.v. de Voorzieningenrechter Postbus RA ASSEN Kenmerk Uw kenmerk Onderwerp BA / 848 VEROR POS G07 Kevenaar/Gemeente Emmen, fr Tevens per fax: (2 blz. totaal) Geachte President, In het verzoek om voorlopige voorziening dat ik op 8 augustus 2005 namens cliënte, mevrouw A.M.L. Kevenaar, bij u heb ingediend, is helaas een fout geslopen die ik hierbij wil herstellen. Het herstel betreft de punten 24 en 25 op blz. 5 van het verzoekschrift en wel als volgt: de verwijzing in punt 24 naar artikel 23 lid 1 moet zijn: artikel 18 lid 1 sub a en b. Verder moet aan punt 24 worden toegevoegd: "Bovendien meent cliënte dat artikel 24 lid 1 van de verordening van toepassing is." de zinsnede "Zou artikel 23 lid T'moet vervangen worden door: Zouden artikel 18 lid 1 sub a en ben artikel 24lid 1. De punten 24 en 25 komen dan als volgt te luiden: "Toepassing Verordening 24. Een volgend argument waarom het bestreden besluit geen stand kan houden, is gelegen in de onjuiste veronderstelling van de gemeente dat cliënte volgens de Verordening leerlingenvervoer gemeente Emmen 2002 (Prod. 24) niet meer in aanmerking komt voor een vergoeding van de reiskosten voor Anand. De gemeente miskent hier dat artikel 18 lid 1 sub a en b van de verordening op Anand van toepassing is. Dr. Peters heeft immers vastgesteld dat regulier onderwijs geen zinvolle optie is voor Anand. Hij is dan dus aangewezen op aangepast onderwijs. Bovendien meent cliënte dat artikel 24 lid 1 van de verordening van toepassing is. Aansprakelijkheid is beperkt tot het bedrag dat op grond van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt uitgekeerd.

Ik verzoek u mij een termijn te verlenen voor het indienen van de gronden.

Ik verzoek u mij een termijn te verlenen voor het indienen van de gronden. O3 mei 04 11:42 P.2 Mien RuijsparkS! 2343 MZ Oegstgeest T 071-51 50 571 F 084-22 37 748 ADVOCATUUR E w.brusseeiïï'brussee.org Datum 3 mei 2004 Rechtbank Assen Sector Bestuursrecht Postbus 30009 9400 RA

Nadere informatie

tegen de uitspraak van de rechtbank Assen van 31 december 2009 in zaak nr. 09/272 in het geding tussen:

tegen de uitspraak van de rechtbank Assen van 31 december 2009 in zaak nr. 09/272 in het geding tussen: Uitspraak 201001294/ 1/H2 gevonden via " pagina l van 5 Uitspraken ZAAKNUMMER 201001294/1/H2 DATUM VAN UITSPRAAK woensdag 13 oktober 2010 TEGEN het college van burgemeester en wethouders van Emmen PROCEDURESOORT

Nadere informatie

ECLI:NL:RBASS:2001:AD4591

ECLI:NL:RBASS:2001:AD4591 ECLI:NL:RBASS:2001:AD4591 Instantie Rechtbank Assen Datum uitspraak 11-10-2001 Datum publicatie 15-10-2001 Zaaknummer 01/757 BESLU Rechtsgebieden Bestuursrecht Bijzondere kenmerken Voorlopige voorziening

Nadere informatie

Rapport. Datum: 11 maart 1999 Rapportnummer: 1999/100

Rapport. Datum: 11 maart 1999 Rapportnummer: 1999/100 Rapport Datum: 11 maart 1999 Rapportnummer: 1999/100 2 Klacht Op 29 oktober 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw V. te Best, ingediend door mr. P.N. van Schaik, advocaat en

Nadere informatie

Rapport. Datum: 19 augustus 1999 Rapportnummer: 1999/357

Rapport. Datum: 19 augustus 1999 Rapportnummer: 1999/357 Rapport Datum: 19 augustus 1999 Rapportnummer: 1999/357 2 Klacht Op 11 maart 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer D. te Oss, ingediend door Buro voor Rechtshulp te Oss, met

Nadere informatie

Leidraad voor het nakijken van de toets BESTUURSPROCESRECHT 19 juni 2009

Leidraad voor het nakijken van de toets BESTUURSPROCESRECHT 19 juni 2009 Leidraad voor het nakijken van de toets BESTUURSPROCESRECHT 19 juni 2009 OPGAVE 1 (34 punten) Vraag 1.1 (5 punten) Er staan geen bestuursrechtelijke rechtsmiddelen open. Het voorbereidingsbesluit van artikel

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 september 2005 Rapportnummer: 2005/293

Rapport. Datum: 26 september 2005 Rapportnummer: 2005/293 Rapport Datum: 26 september 2005 Rapportnummer: 2005/293 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie hem in de beschikking van 25 februari 2004 op zijn bezwaarschrift

Nadere informatie

Rapport. Datum: 24 februari 2005 Rapportnummer: 2005/053

Rapport. Datum: 24 februari 2005 Rapportnummer: 2005/053 Rapport Datum: 24 februari 2005 Rapportnummer: 2005/053 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Korps landelijke politiediensten onvoldoende voortvarend heeft gereageerd op het door hem bij brief van

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 maart 1998 Rapportnummer: 1998/092

Rapport. Datum: 26 maart 1998 Rapportnummer: 1998/092 Rapport Datum: 26 maart 1998 Rapportnummer: 1998/092 2 Klacht Op 26 juni 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw B. te Drachten, met een klacht over een gedraging van Gak Nederland

Nadere informatie

Bezwaar tegen een beslissing van de gemeente. (versie 01/04/2013)

Bezwaar tegen een beslissing van de gemeente. (versie 01/04/2013) Bezwaar tegen een beslissing van de gemeente (versie 01/04/2013) Stel u vraagt een vergunning aan bij de gemeente en deze wordt geweigerd of uw buren hebben een vergunning gekregen voor het bouwen van

Nadere informatie

Dakkapel kan wél Gemeente Diemen

Dakkapel kan wél Gemeente Diemen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Dakkapel kan wél Gemeente Diemen 23 oktober 2009 RA0943372 Samenvatting Een inwoner van Diemen en twee buren vragen een bouwvergunning aan voor een dakkapel met loggia.

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Toeslagen pas in juni 2008 middels een definitieve berekening te kennen heeft gegeven dat verzoeker alsnog recht heeft op de huurtoeslag

Nadere informatie

Bezwaarschriftencommissie Hoogeveen

Bezwaarschriftencommissie Hoogeveen Inkomende post Hoogeveen 15.0026723 liiiiiiiii Bezwaarschriftencommissie Hoogeveen Advies bezwaarschriftencommissie ONS NUMMER 15.0014632 DATUM 11 juni 2015 Geacht college, Aan de connmissie is ter advisering

Nadere informatie

Trage klachtbehandeling belemmert inburgering Gemeente Amsterdam Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling

Trage klachtbehandeling belemmert inburgering Gemeente Amsterdam Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Rapport Gemeentelijke Ombudsman Trage klachtbehandeling belemmert inburgering Gemeente Amsterdam Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling 9 december 2009 RA0945025 Samenvatting Eind juli 2008 dient een man

Nadere informatie

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam, verweerder, gemachtigden: mrs. C.J. Telting en B.A. Veenendaal.

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam, verweerder, gemachtigden: mrs. C.J. Telting en B.A. Veenendaal. Uitspraak RECHTBANK AMSTERDAM Sector bestuursrecht zaaknummer: AWB 11/2308 WWB uitspraak van de meervoudige kamer in de zaak tussen [eiseres], wonende te [woonplaats], eiseres, gemachtigde mr. W.G. Fischer,

Nadere informatie

RAAD VAN DISCIPLINE in het ressort 's-gravenhage

RAAD VAN DISCIPLINE in het ressort 's-gravenhage RAAD VAN DISCIPLINE in het ressort 's-gravenhage Secretaeaat Pestbus 85850, 2508 CN 's-gravenhage telefoon (070) 354 70 54 telefax (070) 350 10 24 het secretahaat is telefonisch bereikbaar van rna t/m

Nadere informatie

Leidraad voor het nakijken van de toets

Leidraad voor het nakijken van de toets Leidraad voor het nakijken van de toets BESTUURSPROCESRECHT 17 JUNI 2011 (Uit het antwoord moet blijken dat de cursist de stof heeft begrepen en juist heeft toegepast; een enkel ja of nee is niet voldoende)

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2015:9685

ECLI:NL:RBAMS:2015:9685 ECLI:NL:RBAMS:2015:9685 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 29-12-2015 Datum publicatie 27-01-2016 Zaaknummer AMS 13/6214 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursrecht Eerste

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 5 januari 2012. Rapportnummer: 2012/001

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 5 januari 2012. Rapportnummer: 2012/001 Rapport Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 5 januari 2012 Rapportnummer: 2012/001 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat: Hij door de ontvangstbevestiging van de Huurcommissie

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2016:1754

ECLI:NL:RBROT:2016:1754 ECLI:NL:RBROT:2016:1754 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 09-03-2016 Datum publicatie 09-03-2016 Zaaknummer ROT 16/920 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursprocesrecht

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat de gemeente Steenbergen heeft nagelaten verzoekster tijdig op de hoogte te brengen van een wijziging van het bestemmingsplan, waardoor verzoekster onnodig

Nadere informatie

ECLI:NL:RBARN:2009:BJ1550

ECLI:NL:RBARN:2009:BJ1550 ECLI:NL:RBARN:2009:BJ1550 Instantie Rechtbank Arnhem Datum uitspraak 15-06-2009 Datum publicatie 06-07-2009 Zaaknummer AWB 08/5874 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Dienst voor het kadaster en de openbare registers uit Apeldoorn. Datum: 23 mei 2011

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Dienst voor het kadaster en de openbare registers uit Apeldoorn. Datum: 23 mei 2011 Rapport Rapport betreffende een klacht over de Dienst voor het kadaster en de openbare registers uit Apeldoorn. Datum: 23 mei 2011 Rapportnummer: 2011/151 2 Klacht Verzoekers klagen erover dat: het Kadaster

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) te Leeuwarden. Datum: 20 december Rapportnummer: 2013/198

Rapport. Rapport over een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) te Leeuwarden. Datum: 20 december Rapportnummer: 2013/198 Rapport Rapport over een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) te Leeuwarden. Datum: 20 december 2013 Rapportnummer: 2013/198 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat zij op 22 mei 2013

Nadere informatie

Rapport. Datum: 29 maart 2002 Rapportnummer: 2002/093

Rapport. Datum: 29 maart 2002 Rapportnummer: 2002/093 Rapport Datum: 29 maart 2002 Rapportnummer: 2002/093 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat tot op het moment dat hij zich tot de Nationale ombudsman wendde (10 december 2001) de Sociale dienst van de gemeente

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2014:3478

ECLI:NL:CRVB:2014:3478 ECLI:NL:CRVB:2014:3478 Uitspraak 14/5824 WWB-VV 27 oktober 2014 Centrale Raad van Beroep Voorzieningenrechter Uitspraak op het verzoek om voorlopige voorziening Partijen: [Verzoekster]te [woonplaats] (verzoekster)

Nadere informatie

Rapport. Datum: 9 juli 1998 Rapportnummer: 1998/270

Rapport. Datum: 9 juli 1998 Rapportnummer: 1998/270 Rapport Datum: 9 juli 1998 Rapportnummer: 1998/270 2 Klacht Op 4 november 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer B. te Voorburg, met een klacht over een gedraging van het Korps

Nadere informatie

ECLI:NL:RBBRE:2011:BP8246

ECLI:NL:RBBRE:2011:BP8246 ECLI:NL:RBBRE:2011:BP8246 Instantie Rechtbank Breda Datum uitspraak 25-02-2011 Datum publicatie 18-03-2011 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 10 / 938 Wmo Bestuursrecht Eerste

Nadere informatie

Bezwaar maken tegen een beslissing van het Centrum Indicatiestelling Zorg(CIZ)

Bezwaar maken tegen een beslissing van het Centrum Indicatiestelling Zorg(CIZ) Bezwaar maken tegen een beslissing van het Centrum Indicatiestelling Zorg(CIZ) Mezzo Auteur : Ina Hoek Bunnik, november Inhoudsopgave Wat is bezwaar?... 3 Termijn... 3 Bezwaarschrift... 3 Behandeling bezwaarschrift...

Nadere informatie

Rapport. Datum: 9 december 2002 Rapportnummer: 2002/374

Rapport. Datum: 9 december 2002 Rapportnummer: 2002/374 Rapport Datum: 9 december 2002 Rapportnummer: 2002/374 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat UWV Cadans, kantoor Amsterdam: 1. hem nog steeds geen duidelijkheid heeft verschaft over de financiële afwikkeling

Nadere informatie

Rapport. Datum: 8 augustus 2003 Rapportnummer: 2003/261

Rapport. Datum: 8 augustus 2003 Rapportnummer: 2003/261 Rapport Datum: 8 augustus 2003 Rapportnummer: 2003/261 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid tot het moment dat zij zich tot de Nationale ombudsman wendde nog geen beslissing

Nadere informatie

Rapport Datum: 6 juni 2013 Rapportnummer: 2013/062

Rapport Datum: 6 juni 2013 Rapportnummer: 2013/062 Rapport Rapport over een klacht over het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) uit Rotterdam. Datum: 6 juni 2013 Rapportnummer: 2013/062 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat het Landelijk

Nadere informatie

Besluit op bezwaar niet uitgevoerd Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen

Besluit op bezwaar niet uitgevoerd Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Besluit op bezwaar niet uitgevoerd Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 10 september 2009 RA0942181 Samenvatting De Dienst Werk en Inkomen beëindigt een aanvullende

Nadere informatie

Rapport. Datum: 18 september 2003 Rapportnummer: 2003/319

Rapport. Datum: 18 september 2003 Rapportnummer: 2003/319 Rapport Datum: 18 september 2003 Rapportnummer: 2003/319 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND): - niet tijdig heeft gereageerd op haar brief van 22 oktober

Nadere informatie

RAPPORT. Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2013 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2013 onder nummer

RAPPORT. Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2013 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2013 onder nummer Dossiernummer 2013 036 RAPPORT Verzoekster Mevrouw Y.K. te Hengelo. Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2013 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2013 onder nummer 2013 036.

Nadere informatie

Rapport. Datum: 28 juni 2007 Rapportnummer: 2007/136

Rapport. Datum: 28 juni 2007 Rapportnummer: 2007/136 Rapport Datum: 28 juni 2007 Rapportnummer: 2007/136 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de griffier van de rechtbank te Amsterdam Sector kanton, locatie Hilversum op 3 augustus 2000 heeft nagelaten

Nadere informatie

Rapport. Datum: 28 juli 2000 Rapportnummer: 2000/252

Rapport. Datum: 28 juli 2000 Rapportnummer: 2000/252 Rapport Datum: 28 juli 2000 Rapportnummer: 2000/252 2 Klacht Op 8 maart 2000 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw M. te Rotterdam, met een klacht over een gedraging van de Belastingdienst/Douane,

Nadere informatie

Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum

Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum 2 augustus 2007 RA0612790 Samenvatting Een huizenbezitter heeft al jarenlang een geschil

Nadere informatie

Rapport. Datum: 10 december 2007 Rapportnummer: 2007/301

Rapport. Datum: 10 december 2007 Rapportnummer: 2007/301 Rapport Datum: 10 december 2007 Rapportnummer: 2007/301 2 Klacht Verzoeker klaagt er namens de Buurtvereniging Bieberglaan over dat de gemeente Breda niet of niet adequaat heeft gereageerd op door de buurtvereniging

Nadere informatie

inachtneming van het bepaalde in artikel 4 voorlegt aan de geschillencommissie.

inachtneming van het bepaalde in artikel 4 voorlegt aan de geschillencommissie. Geschillenreglement VViN Artikel 1 - Definities In dit reglement gelden de volgende definities: 1. Eiser: de partij die een verzoek tot beslechting als bedoeld in lid 7 van dit artikel met inachtneming

Nadere informatie

HET DAGELJKS BESTUUR VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VO/VSO MIDDEN-HOLLAND & RIJNSTREEK, statutair zetel hebbende in de gemeente Gouda;

HET DAGELJKS BESTUUR VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VO/VSO MIDDEN-HOLLAND & RIJNSTREEK, statutair zetel hebbende in de gemeente Gouda; REGLEMENT ADVIESCOMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN van het Samenwerkingsverband VO/VSO Midden Holland en Rijnstreek ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

SAMENVATTING ADVIES Klacht over informatieverstrekking en klachtbehandeling; PO

SAMENVATTING ADVIES Klacht over informatieverstrekking en klachtbehandeling; PO SAMENVATTING 105698 - Klacht over informatieverstrekking en klachtbehandeling; PO Een gescheiden vader klaagt erover dat de school hem onvoldoende informeert over zijn kinderen en informatie aan de Raad

Nadere informatie

Rapport. Datum: 17 september 1999 Rapportnummer: 1999/404

Rapport. Datum: 17 september 1999 Rapportnummer: 1999/404 Rapport Datum: 17 september 1999 Rapportnummer: 1999/404 2 Klacht Op 13 juli 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw B. te Harlingen, met een klacht over een gedraging van de

Nadere informatie

Rapport. Datum: 31 december 2002 Rapportnummer: 2002/405

Rapport. Datum: 31 december 2002 Rapportnummer: 2002/405 Rapport Datum: 31 december 2002 Rapportnummer: 2002/405 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat O.W.M. NUTS Zorgverzekering U.A. te Den Haag niet heeft gereageerd op haar verzoek van 23 augustus 2001 om

Nadere informatie

Rapport. Datum: 24 augustus 1998 Rapportnummer: 1998/348

Rapport. Datum: 24 augustus 1998 Rapportnummer: 1998/348 Rapport Datum: 24 augustus 1998 Rapportnummer: 1998/348 2 Klacht Op 10 maart 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer F. te Eindhoven, met een klacht over een gedraging van de

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 081.99 ingediend door: hierna te noemen klaagster, tegen: hierna te noemen verzekeraar'. De Raad van Toezicht Verzekeringen

Nadere informatie

Rapport. Datum: 10 maart 2006 Rapportnummer: 2006/083

Rapport. Datum: 10 maart 2006 Rapportnummer: 2006/083 Rapport Datum: 10 maart 2006 Rapportnummer: 2006/083 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen te Gouda vanaf november 2002 onvoldoende heeft getracht om de

Nadere informatie

Reglement van het Veterinair Tuchtcollege

Reglement van het Veterinair Tuchtcollege Reglement van het Veterinair Tuchtcollege Dit reglement geldt in aanvulling op het bepaalde in de Wet op de uitoefening van de diergeneeskunde 1990 c.q. in aanvulling op de Wet Dieren (nadat de daarin

Nadere informatie

De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond

De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond U bent het niet eens met ons besluit! De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond juli 2013 Als u het niet eens bent met ons besluit... Wij nemen regelmatig besluiten die betrekking hebben op u. Dat kan

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2011:BQ3477

ECLI:NL:CRVB:2011:BQ3477 ECLI:NL:CRVB:2011:BQ3477 Instantie Datum uitspraak 29-04-2011 Datum publicatie 04-05-2011 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 10-1393 WIA + 10-2553

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland te Leiden. Datum: Rapportnummer: 2014/025

Rapport. Rapport over een klacht over de gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland te Leiden. Datum: Rapportnummer: 2014/025 Rapport Rapport over een klacht over de gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland te Leiden. Datum: Rapportnummer: 2014/025 2 Klacht Verzoekster klaagt er over dat haar over het

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:1999:AA3765

ECLI:NL:RBROT:1999:AA3765 ECLI:NL:RBROT:1999:AA3765 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 01-04-1999 Datum publicatie 10-11-2004 Zaaknummer VMEDED 99/366-Sl Rechtsgebieden Bestuursrecht Bijzondere kenmerken Voorlopige voorziening

Nadere informatie

Rapport. Datum: 1 juli 1998 Rapportnummer: 1998/258

Rapport. Datum: 1 juli 1998 Rapportnummer: 1998/258 Rapport Datum: 1 juli 1998 Rapportnummer: 1998/258 2 Klacht Op 10 oktober 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer D. te Heemstede, met een klacht over een gedraging van de Huurcommissie

Nadere informatie

Hof: medisch advies behoeft niet te worden overgelegd

Hof: medisch advies behoeft niet te worden overgelegd pagina 1 van 5 (http://stichtingpiv.nl/) Inloggen PIV-Kennisnet(http://stichtingpiv.nl/inloggen) JURISPRUDENTIE Bron: Hof Amsterdam 3 februari 2016 Publicatie nummer: (nog) niet gepubliceerd Zaaknummer:

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2008:BC5947

ECLI:NL:CRVB:2008:BC5947 ECLI:NL:CRVB:2008:BC5947 Instantie Datum uitspraak 29-02-2008 Datum publicatie 06-03-2008 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 06-7122 WTOS Bestuursrecht

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNNE:2016:4001

ECLI:NL:RBNNE:2016:4001 ECLI:NL:RBNNE:2016:4001 Instantie Datum uitspraak 31-08-2016 Datum publicatie 31-08-2016 Rechtbank Noord-Nederland Zaaknummer LEE 16/3411 en LEE 16/3412 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

2 1FEB datum onderdeel contactpersoon doorkiesnummer ons kenmerk uw kenmerk

2 1FEB datum onderdeel contactpersoon doorkiesnummer ons kenmerk uw kenmerk de Rechtspraak Rechtbank Gelderland [X] AANTEKENEN [ ] PER POST [ ] PER FAX het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel Manager Team Advies Postbus 6325 gemeente Tiel 4000 HH Tiel 2

Nadere informatie

Leidraad voor het nakijken van de toets BESTUURSPROCESRECHT

Leidraad voor het nakijken van de toets BESTUURSPROCESRECHT Leidraad voor het nakijken van de toets BESTUURSPROCESRECHT 18 december 2009 (Uit het antwoord moet blijken dat de cursist de stof heeft begrepen en juist heeft toegepast; een enkel ja of nee is niet voldoende)

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDOR:2010:BO7430

ECLI:NL:RBDOR:2010:BO7430 ECLI:NL:RBDOR:2010:BO7430 Instantie Rechtbank Dordrecht Datum uitspraak 29-11-2010 Datum publicatie 15-12-2010 Zaaknummer 10/1272 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursrecht Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Trage behandeling restitutieverzoek

Trage behandeling restitutieverzoek Rapport Gemeentelijke Ombudsman Trage behandeling restitutieverzoek Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oud-West RA0612517 21 december 2006 Samenvatting Op 9 januari 2004 wijst verzoekster

Nadere informatie

Rapport. Datum: 2 juni 1998 Rapportnummer: 1998/203

Rapport. Datum: 2 juni 1998 Rapportnummer: 1998/203 Rapport Datum: 2 juni 1998 Rapportnummer: 1998/203 2 Klacht Op 16 september 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer en mevrouw B. te Ter Apel, met een klacht over een gedraging

Nadere informatie

Een dure en langdurige afhandeling van een overbodige aanvraag Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum

Een dure en langdurige afhandeling van een overbodige aanvraag Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Een dure en langdurige afhandeling van een overbodige aanvraag Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum 4 juli 2013 RA131190 Samenvatting Een vrouw vraagt aan het Stadsdeel

Nadere informatie

Het maken van bezwaar

Het maken van bezwaar Als u het niet eens bent met een beslissing van de gemeente Het maken van bezwaar 2 Colofon Dit is een uitgave van de gemeente Goes. Aan deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. De gemeente neemt

Nadere informatie

3. Op 26 juni 2007 diende verzoekster een klacht in omdat zij tot op dat moment het verschuldigde bedrag nog niet had ontvangen.

3. Op 26 juni 2007 diende verzoekster een klacht in omdat zij tot op dat moment het verschuldigde bedrag nog niet had ontvangen. Rapport 2 h2>klacht Verzoekster, advocate, klaagt erover dat het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer de vergoeding proceskosten en griffierecht ten bedrage van 360,- niet

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Beslispunten. Waarom naar de raad? Middelen

RAADSVOORSTEL. Beslispunten. Waarom naar de raad? Middelen RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad Voorstel nummer Datum Onderwerp Programma 18 mei 2017 174881 25 april 2017 Afhandeling bezwaarschriften tegen besluit bestendiging gratis parkeren Fysieke leefomgeving Afdeling

Nadere informatie

' s Sftg. de Rechtspraak. Over het beroep met procedurenummer 11 / 685 WOB JAN 1 deel ik u het volgende mee.

' s Sftg. de Rechtspraak. Over het beroep met procedurenummer 11 / 685 WOB JAN 1 deel ik u het volgende mee. ' s Sftg -IKdV.2011 de Rechtspraak datum onderdeel contactpersoon doorkiesnummer ons kenmerk uw kenmerk biilage(n) faxnummer afdeling onderwerp De heer mr. J.C. Binnerts Postbus 280 2000 AG Haarlem 28

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt er in vervolg op zijn bij de Nationale ombudsman op 5 februari 2008 ingediende klacht over dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) Rotterdam in het

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. de Raad voor Rechtsbijstand 's-gravenhage, appellant,

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. de Raad voor Rechtsbijstand 's-gravenhage, appellant, Raad vanstate 200700246/1. Datum uitspraak: 6 juni 2007 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak op het hoger beroep van: de Raad voor Rechtsbijstand 's-gravenhage, appellant, tegen de uitspraak in zaak

Nadere informatie

Rapport. Datum: 24 juni 2004 Rapportnummer: 2004/259

Rapport. Datum: 24 juni 2004 Rapportnummer: 2004/259 Rapport Datum: 24 juni 2004 Rapportnummer: 2004/259 2 Klacht Verzoeker klaagt over de wijze waarop de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bij brief van 8 januari 2003 heeft gereageerd op zijn verzoek

Nadere informatie

Rapport. Datum: 29 november 2007 Rapportnummer: 2007/279

Rapport. Datum: 29 november 2007 Rapportnummer: 2007/279 Rapport Datum: 29 november 2007 Rapportnummer: 2007/279 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de beheerder van het regionale politiekorps Drenthe verzoekers brieven van 6 december 2006, 29 december 2006

Nadere informatie

Zaaknummer: 2000/026 en 2000/026.1 Rechter(s): mr. Olivier Datum uitspraak: 22 mei 2000 X tegen het college van bestuur van de Universiteit Leiden

Zaaknummer: 2000/026 en 2000/026.1 Rechter(s): mr. Olivier Datum uitspraak: 22 mei 2000 X tegen het college van bestuur van de Universiteit Leiden Zaaknummer: 2000/026 en 2000/026.1 Rechter(s): mr. Olivier Datum uitspraak: 22 mei 2000 Partijen: X tegen het college van bestuur van de Universiteit Leiden Trefwoorden: Algemeen verbindend voorschrift,

Nadere informatie

REGLEMENT BEZWAAR TLV

REGLEMENT BEZWAAR TLV REGLEMENT BEZWAAR TLV Inleiding Per 1 augustus 2014 beslist het samenwerkingsverband Plein 013 door middel van een toelaatbaarheidsverklaring of een leerling toelaatbaar is tot een school voor speciaal

Nadere informatie

Wachten op een Canta Gemeente Amsterdam Dienst Wonen, Zorg en Samenleven

Wachten op een Canta Gemeente Amsterdam Dienst Wonen, Zorg en Samenleven Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wachten op een Canta Gemeente Amsterdam Dienst Wonen, Zorg en Samenleven 10 december 2010 RA1059823 Samenvatting Een 82-jarige gehandicapte Amsterdammer vraagt in augustus

Nadere informatie

HET DAGELJKS BESTUUR VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VO/VSO MIDDEN-HOLLAND & RIJNSTREEK, statutair zetel hebbende in de gemeente Gouda;

HET DAGELJKS BESTUUR VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VO/VSO MIDDEN-HOLLAND & RIJNSTREEK, statutair zetel hebbende in de gemeente Gouda; REGLEMENT ADVIESCOMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN van het Samenwerkingsverband VO/VSO Midden Holland en Rijnstreek ----------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 april 2000 Rapportnummer: 2000/163

Rapport. Datum: 26 april 2000 Rapportnummer: 2000/163 Rapport Datum: 26 april 2000 Rapportnummer: 2000/163 2 Klacht Op 8 oktober 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer R. te Groningen, met een klacht over een gedraging van Cadans

Nadere informatie

Wob-termijn niet in acht genomen Gemeente Amsterdam Raadsgriffie Bestuursdienst

Wob-termijn niet in acht genomen Gemeente Amsterdam Raadsgriffie Bestuursdienst Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wob-termijn niet in acht genomen Gemeente Amsterdam Raadsgriffie Bestuursdienst Datum: 16 augustus 2010 RA1054326 Samenvatting Een oud-raadslid stuurt in december 2008 een

Nadere informatie

Rapport. Datum: 29 september 1998 Rapportnummer: 1998/406

Rapport. Datum: 29 september 1998 Rapportnummer: 1998/406 Rapport Datum: 29 september 1998 Rapportnummer: 1998/406 2 Klacht Op 10 juni 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer O. te Zeist, met een klacht over een gedraging van de huurcommissie

Nadere informatie

ezwaarschrift ndienen?

ezwaarschrift ndienen? I n f o r m at i e o v e r d e b e z wa a r s c h r i f t e n p r o c e d u r e ezwaarschrift ndienen? 2 Bezwaar maken Wie het niet eens is met een beslissing van het college van burgemeester en wethouders,

Nadere informatie

Waar blijft de fiets? Dienst Zorg en Samenleven

Waar blijft de fiets? Dienst Zorg en Samenleven Rapport Gemeentelijke Ombudsman Waar blijft de fiets? Dienst Zorg en Samenleven 23 juli 2007 RA0713703 Samenvatting Een vrouw vraagt bij de Dienst Zorg en Samenleven een speciale fiets aan. Bijna acht

Nadere informatie

het College van Beroep voor de Examens van de Hogeschool Utrecht (hierna: het CBE), verweerder.

het College van Beroep voor de Examens van de Hogeschool Utrecht (hierna: het CBE), verweerder. Zaaknummer : 2013/068 Rechter(s) : mrs. Nijenhof, Olivier, Borman Datum uitspraak : 6 november 2013 Partijen : Appellante tegen CBE Hogeschool Utrecht Trefwoorden : Beleidsvrijheid, in stand laten rechtsgevolgen,

Nadere informatie

Falende indicering door MO-zaak Gemeente Amsterdam Dienst Wonen, Zorg en Samenleven De MO-zaak

Falende indicering door MO-zaak Gemeente Amsterdam Dienst Wonen, Zorg en Samenleven De MO-zaak Rapport Gemeentelijke Ombudsman Falende indicering door MO-zaak Gemeente Amsterdam Dienst Wonen, Zorg en Samenleven De MO-zaak 6 februari 2013 RA121464 Samenvatting Een vrouw lijdt aan een ziekte van het

Nadere informatie

Leiden. U heeft een bezwaarschrift ingediend. Wat nu?

Leiden. U heeft een bezwaarschrift ingediend. Wat nu? Leiden U heeft een bezwaarschrift ingediend. Wat nu? U heeft een bezwaarschrift ingediend. Wat nu? Met het door u ingediende bezwaarschrift heeft u aangegeven dat u het niet eens bent met een beslissing

Nadere informatie

Rapport. En wat wilt u nu precies weten?

Rapport. En wat wilt u nu precies weten? Rapport En wat wilt u nu precies weten? Is het terecht dat de gemeente een aanvraag om kwijtschelding afwijst vanwege ontbrekende informatie, als haar verzoek om informatie niet duidelijk is? Oordeel Op

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 februari 1998 Rapportnummer: 1998/033

Rapport. Datum: 23 februari 1998 Rapportnummer: 1998/033 Rapport Datum: 23 februari 1998 Rapportnummer: 1998/033 2 Klacht Op 15 september 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer D. te Rotterdam met een klacht over een gedraging van

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 4 3 0 2 van (de voorzitter van) het van de Universiteit Leiden inzake het beroep en het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening van [naam] appellant tegen de Examencommissie

Nadere informatie

ECLI:NL:RBARN:2010:BN2186

ECLI:NL:RBARN:2010:BN2186 ECLI:NL:RBARN:2010:BN2186 Instantie Rechtbank Arnhem Datum uitspraak 06-07-2010 Datum publicatie 23-07-2010 Zaaknummer AWB 10/180, 10/181, 10/508, 10/513, 10/684 en 10/685 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2010:BM8140

ECLI:NL:RBAMS:2010:BM8140 ECLI:NL:RBAMS:2010:BM8140 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 01-02-2010 Datum publicatie 17-06-2010 Zaaknummer 449782 / KG ZA 10-209 en 449790 / FA RK 10-696 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Dienst Terugkeer en Vertrek te Den Haag. Datum: 14 mei 2012. Rapportnummer: 2012/081

Rapport. Rapport over een klacht over de Dienst Terugkeer en Vertrek te Den Haag. Datum: 14 mei 2012. Rapportnummer: 2012/081 Rapport Rapport over een klacht over de Dienst Terugkeer en Vertrek te Den Haag. Datum: 14 mei 2012 Rapportnummer: 2012/081 2 Klacht Verzoekster, een advocaat, klaagt erover dat de Dienst Terugkeer en

Nadere informatie

Naar aanleiding van de beslissing van de gemeente van 16 maart 2007 wendde verzoekster zich opnieuw tot de Nationale ombudsman.

Naar aanleiding van de beslissing van de gemeente van 16 maart 2007 wendde verzoekster zich opnieuw tot de Nationale ombudsman. Rapport 2 h2>klacht Verzoekster had een aanvraag ingediend om een WVG-voorziening, die de gemeente Wageningen had afgewezen, en het bezwaar dat verzoekster hiertegen had ingesteld, had de gemeente ongegrond

Nadere informatie

Behandeling van een bijstandsaanvraag Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken

Behandeling van een bijstandsaanvraag Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Behandeling van een bijstandsaanvraag Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken 10 augustus 2006 RA0612354 Samenvatting Verzoeker heeft een eigen bedrijf maar ziet zich genoodzaakt

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over een gedraging van het College voor zorgverzekeringen. Datum: 10 mei 2012. Rapportnummer: 2012/078

Rapport. Rapport betreffende een klacht over een gedraging van het College voor zorgverzekeringen. Datum: 10 mei 2012. Rapportnummer: 2012/078 Rapport Rapport betreffende een klacht over een gedraging van het College voor zorgverzekeringen Datum: 10 mei 2012 Rapportnummer: 2012/078 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat het College voor zorgverzekeringen

Nadere informatie

Rapport. belang bij klachtbehandeling klacht over het college van burgemeester en wethouders van Boskoop. Datum: 7 juni Rapportnummer: 2012/096

Rapport. belang bij klachtbehandeling klacht over het college van burgemeester en wethouders van Boskoop. Datum: 7 juni Rapportnummer: 2012/096 Rapport belang bij klachtbehandeling klacht over het college van burgemeester en wethouders van Boskoop. Datum: 7 juni 2012 Rapportnummer: 2012/096 2 Klacht Verzoekster, voormalig medewerker van de gemeente

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2005:AT3000

ECLI:NL:CRVB:2005:AT3000 ECLI:NL:CRVB:2005:AT3000 Instantie Datum uitspraak 21-03-2005 Datum publicatie 01-04-2005 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 05-1503 MAW-VV Bestuursrecht

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over Huurcommissie te Den Haag. Datum: 14 september Rapportnummer: 2012/146

Rapport. Rapport over een klacht over Huurcommissie te Den Haag. Datum: 14 september Rapportnummer: 2012/146 Rapport Rapport over een klacht over Huurcommissie te Den Haag. Datum: 14 september 2012 Rapportnummer: 2012/146 2 Klacht Verzoekster, een BV, klaagt erover dat de Huurcommissie te Den Haag haar verzoek

Nadere informatie

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ecli:nl:rbams:2013:bz6442&keyword=bz6442 1

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ecli:nl:rbams:2013:bz6442&keyword=bz6442 1 Modeldagvaarding: Bemiddelingsovereenkomst met makelaar/bemiddelaar voor een zelfstandige woning waarbij de makelaar/bemiddelaar zowel voor de particuliere huurder als de verhuurder heeft bemiddeld. Een

Nadere informatie

27 BEHANDELING BEZWAARSCHRIFTEN DOOR DE COMMISSIE VAN ADVIES VOOR BEZWAARSCHRIFTEN PERSONELE AANGELEGENHEDEN

27 BEHANDELING BEZWAARSCHRIFTEN DOOR DE COMMISSIE VAN ADVIES VOOR BEZWAARSCHRIFTEN PERSONELE AANGELEGENHEDEN 27 BEHANDELING BEZWAARSCHRIFTEN DOOR DE COMMISSIE VAN ADVIES VOOR BEZWAARSCHRIFTEN PERSONELE AANGELEGENHEDEN Inhoudsopgave Onderwerp Artikel * Inleidende bepaling 27:1:1 * Begripsomschrijvingen 27:1:2

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2006, nr. ;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2006, nr. ; De raad van de gemeente Meijel; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2006, nr. ; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; B E S L U I T : vast te stellen

Nadere informatie

ECLI:NL:GHSHE:2011:BV0705

ECLI:NL:GHSHE:2011:BV0705 ECLI:NL:GHSHE:2011:BV0705 http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ecli:nl:ghshe:2011:bv0705 Instantie Gerechtshof 's-hertogenbosch Datum uitspraak 09-09-2011 Datum publicatie 11-01-2012 Zaaknummer

Nadere informatie