Bijlage III. Toelichting overzicht voor- en nadelen najaarsrapportage Belastingopbrengsten (nadeel 9000,-)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage III. Toelichting overzicht voor- en nadelen najaarsrapportage 2013. 1. Belastingopbrengsten (nadeel 9000,-)"

Transcriptie

1 Bijlage III. Toelichting overzicht voor- en nadelen najaarsrapportage Belastingopbrengsten (nadeel 9000,-) Op basis van de tweede kwartaalrapportage van Hefpunt wordt een afwijking van 9000,- verwacht. De belangrijkste verschuivingen betreffen: - een meevaller bij de watersysteemheffing ongebouwd over vorige belastingjaren van ,- en voor dit jaar van ,-, deels ontstaan door de lagere opbrengst tariefdifferentiatie wegen; - een lagere opbrengst tariefdifferentiatie wegen van ,-, zie de toelichting in het bestuursvoorstel; - minder vervuilingseenheden voor de zuiverings- en verontreinigingsheffing ( ,-), vooral bij de definitieve afwikkeling bij bedrijven. 2. Afboeken boekwaarde grond Zeegserloopje (nadeel ,-) Een deel van de voor de inrichting van het Zeegserloopje aangekochte grond zal weer worden verkocht omdat we die gronden niet nodig hebben. De gronden zullen met beperkende beheersmaatregelen te koop worde aangeboden. Door die beperkende beheersmaatregelen is de verwachting dat de grond ongeveer 85% minder zal opbrengen dan er destijds voor is betaald. Dit verschil brengen we in één keer ten laste van de begroting. 3. Afkoopsom onderhoud berm Ulsderpolder (nadeel ,-) Om de Ulsderpolder in te richten voor noodberging is een deel van de berm van de naastgelegen A7 verhoogd en verbreed om voor voldoende kering te kunnen dienen. Om afstromend water van de A7 nog te kunnen afvoeren is hiervoor ook een rioolsysteem aangelegd. Het waterschap heeft de onderhoudsverplichting voor de verbrede berm en het rioolsysteem. Rijkswaterstaat kan dit onderhoud (waar ook dure verkeersmaatregelen bij spelen) tegen lagere kosten uitvoeren dan het waterschap. Rijkswaterstaat is bereid het volledige onderhoud over te nemen van het waterschap tegen een afkoopsom van ,-. Wij zijn geen voorstander van het activeren van onderhoudskosten, daarom wordt de afkoopsom ten laste van de exploitatie gebracht. 4. Kosten Het Waterschapshuis (HWH) ( 0,-) Doordat wij niet meer deelnemen aan het IRIS-project van HWH valt onze bijdrage aan HWH lager uit. Wij zetten deze vrijvallende middelen in om ons eigen IRIS, het HEI-project, op te zetten. Het HEI project is gestart om de afhankelijkheid van het waterschapshuis te verminderen en de kosten re reduceren. Het project ligt op schema. Applicaties die in productie gaan zijn mobiel peilbeheer en schouw. Doordat er niet meer wordt deelgenomen aan bepaalde trajecten van het waterschapshuis valt er budget vrij. In 2013 is dat ,-. 5. Mobiliteitsbeleid (voordeel ,-) Een deel van het beschikbare budget zal dit jaar niet worden aangewend. Dit wordt m.n. veroorzaakt door het geringe verloop in Gelet op de mobiliteitsprognose conform de personeelsplanning zal dit in 2014 omgekeerd zijn.

2 6. Leasekosten (neutraal) Door ondermeer de MURA en het afstoten van eigen auto s (voor bemonstering en monteurs service bussen) zijn er 14 extra dienstwerkauto's geleased. De gestegen leasekosten kunnen worden gedekt door de verlaging van de uitgaven bij de reguliere kilometervergoeding (reis- en verblijf en woon-werk) en de aan de invoering van de privé lease regeling gekoppelde maximale kilometervergoeding van dienstkilometers per jaar. 7. Communicatie (voordeel ,-) Het verminderen van uitgaven op het gebied van communicatie, met behoud van onze verplichtingen als overheid, is een belangrijk speerpunt. Dit heeft geleid tot ondermeer het reduceren van kosten voor vormgeving. Deze vallen lager uit doordat de vormgeving zelf ter hand is genomen. Daarnaast worden ook, door meer digitaal te publiceren, de advertentiekosten structureel sterk gedrukt. Dit alles resulteert in en structurele reductie van ,- vanaf Vergoeding B-Aqua (voordeel ,-) De toegepaste indexering van de vergoeding voor van de provincie Groningen overgenomen vaarwegen is te laag berekend. Een herberekening over de jaren 2010 tot en met 2013 levert een grotendeels eenmalig voordeel op. In de begroting 2014 is de vergoeding verhoogd met ,-. 9. Gemaal Vennix (nadeel ,-) Een pomp van aanvoergemaal Vennix viel op 18 juli 2013 in storing. Door het wegvallen van een pompunit wordt de aanvoercapaciteit naar het gebied Westerwolde en de productielocatie van AVEBE te Ter Apelkanaal niet gehaald. De pomp is in de werkplaats van de leverancier gereviseerd en van diverse nieuwe onderdelen voorzien. Tevens zijn enige modificaties doorgevoerd. Ten behoeve van de continuïteit van de aanvoer zijn huurpompen geplaatst als tijdelijke voorziening. Na afloop van het aanvoerseizoen zal pomp 2 gelicht worden, gereviseerd en gemodificeerd. De totale extra kosten bedragen , Gemaal Duurswold (nadeel ,-) Bij gemaal Duurswold is een aantal problemen opgetreden. De noodschuiven dienen te worden gerepareerd omdat de cilinders beschadigd zijn en de ophanging is in slechte staat. Kosten ,-. Daarnaast zijn de bypass-schakelaars vervangen en is er een extra printplaat aangeschaft. Om dergelijke onverwachte kosten in de toekomst te voorkomen, worden de gemalen in 2014 (en vervolgens periodiek) geïnspecteerd. Kosten , Gemaal Rozema; krooshekreiniger (nadeel ,-) Bij inspectie is gebleken dat de krooshekreiniger sterk beschadigd is. De krooshekreiniger wordt deels vervangen en van een nieuwe conservering voorzien. Tevens wordt er een kathodische bescherming aangebracht. 12. Gemaal Rozema; metselwerk (nadeel ,-) Op twee plaatsen in de topgevel is de binnenmuur verdraaid. Dit is mogelijk veroorzaakt door de spanningsconstructie van het beton waar het metselwerk mee is verankerd en door vocht in combinatie met vorst welke via de kitvoeg in de rollaag tussen de spouwblad loopt. De verdraaiing

3 wordt met nieuwe stenen gelijmd en alle rollagen in de puntgevels worden schoongemaakt en van een nieuwe kitvoeg voorzien. Verder zit in beide gevels een getande dilatatievoeg die door spanningen in het gebouw op elkaar worden gedrukt en waardoor de stenen knappen. Van deze dilatatievoeg wordt een verticale dilatatievoeg gemaakt. De totale kosten bedragen ,- waarvan ,- binnen het exploitatiebudget kan worden gedekt. 13. Bijdrage bodemdalingscommissie (voordeel ,-) In de bovengenoemde werkzaamheden (nrs. 11 en 12, totale kosten ,-) aan gemaal Rozema wordt voor ca. 58% bijgedragen door de bodemdalingscommissie. Deze verdeling van de onderhoudskosten voor gemaal Rozema is in 2006 overeengekomen met de bodemdalingscommissie. 14. Hoogwater Duitsland (nadeel ,-) Tijdens de hoogwaterperiode in Duitsland in juni is een aantal van onze medewerkers met onze twee zandzakkenvulmachines afgereisd naar de Elbe in de buurt van Lüneburg. Gedurende een week hebben ze samengewerkt met de Duitse collega s in de strijd tegen het water. Van Duitse zijde is met lof gereageerd op onze inzet. In de begroting was geen rekening gehouden met de kosten van onze hulp. 15. Wateraanvoer Drenthe (nadeel ,-) In droge perioden wordt water aangevoerd via het Drentse Primaire Aanvoercircuit. Hiervoor betalen we een vergoeding aan de provincie Drenthe. Hiervoor wordt in de begroting een bedrag geraamd van ,-. Dit is een gemiddeld bedrag gebaseerd op ervaringscijfers. Gezien de droge zomer van dit jaar, zullen de kosten van aanvoer over ,- hoger zijn. 16. Dieselolie tractiemiddelen (nadeel ,-) Het budget voor dieselolie van de tractiemiddelen is voor 2013 niet toereikend. Dit wordt veroorzaakt door extra inzet van de machines in het voorjaar wegens extra baggerwerk als gevolg van de zandverstuivingen en de stijging van de brandstofprijzen. Daarnaast is op diverse locaties ca liter dieselolie gestolen. Hiervan is telkens aangifte gedaan bij de politie. 17. Waterbodemonderzoeken (voordeel ,-) Een deel van het beschikbare budget zal dit jaar niet worden aangewend. 18. Onderhoud tractiemiddelen (PM) Het onderhoudsbudget voor de tractiemiddelen bestaat uit een budget voor periodiek terugkomende werkzaamheden en een budget voor storingen. Deze storingen zijn niet voorspelbaar en fluctueren jaarlijks. Uit de berekeningen voor de najaarsrapportage blijkt dat de budgetruimte voor de rest van het jaar een aantal procenten onder de theoretische berekende verwachting voor de rest van het jaar ligt. De uiteindelijke uitkomst is sterk afhankelijk van eventueel nog komende (grotere) storingen. We gaan er vooralsnog vanuit dat de onderhoudskosten binnen het budget blijven. Deels is dit te beïnvloeden door, waar het technisch kan en waar het binnen de planning kan, het onderhoud in eigen beheer uit te voeren. Indien het budget uiteindelijk wel wordt overschreden, als gevolg van onvoorziene storingen in het laatste deel van het jaar, zal hierover in de jaarrekening verantwoording worden afgelegd.

4 19. GOAW Velt en Vecht (voordeel ,-) Met waterschap Velt en Vecht is voor het grensoverschrijdend afvalwater (GOAW) voor de jaren 2012 t/m 2016 een all-in tarief afgesproken van 58,- per vervuilingseenheid. De jaren 2009 t/m 2011 zijn in 2013 definitief afgerekend en dit heeft een voordeel opgeleverd van , Haalbaarheidsonderzoek voorvergisting rwzi Veendam en Scheemda (voordeel ,-) Om de biogasopbrengsten van de rwzi s Veendam en Scheemda te verhogen is voorgesteld een aantal langlopende lab-gistingsonderzoeken te doen met nieuwe technologieën. Deze nieuwe technologieën kennen korte terugverdientijden. Hiervoor is bij de voorjaarsrapportage 2013 een budget van ,- beschikbaar gesteld. Bij uitwerking van de proeven is gebleken dat de terugverdientijden alleen gelden bij grootschalige toepassing van deze technologieën, vanaf vergisting van ve. Onze gistingen hebben een omvang van ca ve. Hieruit hebben wij geconcludeerd dat het overbodig is de proeven uit te voeren, dergelijke technieken zullen niet rendabel geplaatst kunnen worden op onze rwzi s. 21. Persleiding Nieuw Buinen / Gasselternijveen ( ,-) Eind juli is in de rioolpersleiding Nieuw Buinen-Gasselternijveen een leidingbreuk geconstateerd. In de afgelopen jaren zijn vaker calamiteiten opgetreden met deze leiding. Het functioneren van de leiding is onbetrouwbaar en moet op korte termijn worden vervangen. De voorbereidingskosten voor het herstellen van deze persleiding worden ten laste van de post onvoorziene uitgaven gebracht. 22. Preventieve handhaving (voordeel ,-) 23. Zuiveringstechnische onderzoeken (voordeel ,-) Naar verwachting worden de voor 2013 geraamde budgetten voor genoemde twee posten niet volledig besteed in Biogasinstallaties (nadeel ,-) Naar aanleiding van de biogas-explosie op de rwzi Raalte (waterschap Groot Salland) bleek dat het bewustzijn van de gevaren en risico s bij het werken met biogasinstallaties ook bij onze medewerkers verhoogd dient te worden. De installaties dienen naar aanleiding van inspecties op diverse plaatsen aangepast te worden. Tevens dient de documentatie verbeterd te worden. Een nieuw te ontwikkelen veiligheidsfilosofie zal invloed hebben op de wijze van werken met, het onderhouden en het ontwerp en uitvoering van de installaties. In de voorjaarsrapportage 2013 is rekening gehouden met een bedrag van ,- t.b.v. een eerste, visuele inspectie van de installaties. Mede naar aanleiding van deze inspectie en de daarbij behorende rapportage dienen dit jaar de volgende vervolgstappen te worden opgepakt. Daarbij worden voor dit jaar de volgende kosten voorzien: Technische inspecties door derden ,- Aanpassingen documentatie ,- Aanpassingen installaties ,- Aanschaf meetinstrumenten ,- Totaal ,-

5 Voor de kosten van de te ontwikkelen veiligheidsfilosofie en van de, ten gevolge van de nieuwe veiligheidsfilosofie, uit te voeren aanpassingen op installaties en organisatie zal begin 2014 een advies gegeven worden. 25. Calamiteit VKA Scheemda (nadeel ,-) Eind 2011 is brand gesticht bij de VKA Scheemda. De schade zal worden hersteld en deels zal dit worden gedekt uit de uitkering van de verzekering. Tot dat de schade is hersteld wordt een tijdelijke schakelkast ingezet. De kosten hiervoor worden niet door de verzekering gedekt omdat bedrijfsschade niet is verzekerd. Naar verwachting is de schade in november 2013 volledig hersteld. Tot die tijd wordt een tijdelijke schakelkast gehuurd en de kosten in 2013 bedragen hiervoor ,- 26. Rwzi Hoogezand (nadeel ,-) Bij de rwzi Hoogezand zijn nog steeds klachten van de omwonende over geluidsoverlast. De nieuwe leiding is al geïsoleerd, maar het blijkt dat dit onvoldoende is. Door aanhoudende klachten, gaan we de rest van de luchtleiding ook voorzien van geluidsisolerend materiaal. De kosten worden geraamd op , Onderhoud zuiveringstechnische werken (PM) Het onderhoudsbudget van de zuiveringstechnische werken is onderverdeeld in een budget voor de periodiek terugkomende werkzaamheden, gebaseerd op ervaringscijfers, en een budget voor storingen. Jaarlijks treden diverse storingen op aan de installaties. Deze storingen zijn niet voorspelbaar en fluctueren jaarlijks. De budgetruimte voor de rest van het jaar ligt enkele procenten onder de theoretisch berekende verwachting voor de rest van het jaar. De uiteindelijke uitkomst is sterk afhankelijk van eventueel nog komende storingen. We gaan er vooralsnog van uit dat de onderhoudskosten over 2013 binnen het budget blijven. Indien het budget uiteindelijk wel wordt overschreden als gevolg van onvoorziene storingen in het laatste deel van het jaar, zal hierover verantwoording worden afgelegd in de jaarrekening. 28. Calamiteiten persleidingen (PM) Voor eventuele calamiteiten (met name breuken/lekkages) in persleidingen wordt jaarlijks een bedrag geraamd van ,-. Dit is een gemiddelde op basis van ervaringscijfers. De werkelijke kosten fluctueren jaarlijks. In 2013 hebben zich relatief veel calamiteiten voorgedaan en het budget is inmiddels volledig besteed. Voor het laatste deel van het jaar is dan ook geen budget meer beschikbaar voor eventueel nog komende calamiteiten. In 2013 zijn lekkages en/of breuken geconstateerd bij onder andere de persleidingen Nieuw Buinen Gasselternijveen, Gieten, Gieterveen en Kibbelgaarn. Voor de persleiding Nieuw Buinen Gasselternijveen wordt een renovatie voorbereid (zie toelichting nr. 21). Aangezien eventueel nog komende calamiteiten niet voorspelbaar zijn, is het niet zinvol om extra budget te ramen. Indien zich nog calamiteiten voordoen in de rest van het jaar zal hier verantwoording over worden afgelegd in de jaarrekening.

Bijlage III. Toelichting overzicht voor- en nadelen najaarsrapportage Belastingopbrengst (nadeel ,-)

Bijlage III. Toelichting overzicht voor- en nadelen najaarsrapportage Belastingopbrengst (nadeel ,-) Bijlage III. Toelichting overzicht voor- en nadelen najaarsrapportage 2012 1. Belastingopbrengst (nadeel 285.000,-) De tweede kwartaalrapportage van Hefpunt laat een aantal mee- en tegenvallers in de opbrengsten

Nadere informatie

Bijlage II. Toelichting overzicht voor- en nadelen najaarsrapportage 2014. 1. Verkoop grond en woning (voordeel 200.000,-)

Bijlage II. Toelichting overzicht voor- en nadelen najaarsrapportage 2014. 1. Verkoop grond en woning (voordeel 200.000,-) Bijlage II. Toelichting overzicht voor- en nadelen najaarsrapportage 2014 1. Verkoop grond en woning (voordeel 200.000,-) In juni is een perceel water en maaipad in Emmer-Compascuum verkocht voor 45.000,-.

Nadere informatie

Bijlage III. Toelichting overzicht voor- en nadelen voorjaarsrapportage 2013

Bijlage III. Toelichting overzicht voor- en nadelen voorjaarsrapportage 2013 Bijlage III. Toelichting overzicht voor- en nadelen voorjaarsrapportage 2013 1. Deelname Het Waterschapshuis (voordeel 49.311,-) Het Waterschapshuis (HWH) heeft de jaarrekeningen van 2010, 2011 en 2012

Nadere informatie

Bijlage II. Toelichting op het overzicht voor- en nadelen voorjaarsrapportage 2015

Bijlage II. Toelichting op het overzicht voor- en nadelen voorjaarsrapportage 2015 Bijlage II. Toelichting op het overzicht voor- en nadelen voorjaarsrapportage 2015 1. Contributie Unie van Waterschappen (nadeel 40.000,-) Vanaf 2015 wordt een aantal bijdragen via de Unie geïnd. Het betreft

Nadere informatie

Opdrachtgever: Erica Mosch

Opdrachtgever: Erica Mosch Onderwerp: Herstel persleiding Nieuw Buinen-Gasselternijveen Nummer: Bestuursstukken\1543 Agendapunt: 6 DB: Ja 10-2-2014 BPP: Nee Workflow Opsteller: Jan Egberts Eleveld, 0598-693613 Schoon Water FAZ:

Nadere informatie

Toelichting begroting 2016

Toelichting begroting 2016 Toelichting begroting 2016 1. TOELICHTING 1.1 Algemeen Bij het opstellen van de begroting is het doel gesteld om de bijdrage van de waterschappen voor 2016 op het niveau te houden zoals is geraamd voor

Nadere informatie

Notitie financiële positie gemeente Pekela

Notitie financiële positie gemeente Pekela Notitie financiële positie gemeente Pekela De laatste jaren is er sprake van krappe begrotingen en overschotten bij rekeningen vooral als gevolg van het incidenteel zijn van verschillende meevallers. In

Nadere informatie

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen Onderwerp: Begroting 2018 Nummer: Bestuursstukken\2466 Agendapunt: 6 DB: Ja 9-10-2017 BPP: Ja FAZ: Ja VVSW: Ja AB: Ja 15-11-2017 Opsteller: Jan Schiphuis, 0598-693886 Personeelszaken, Financiën en Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Exclusief kwijtschelding/ oninbaar. Watersysteem Zuiveren

Exclusief kwijtschelding/ oninbaar. Watersysteem Zuiveren TARIEVENNOTA 2017 1. Inleiding Het Beleidsjaarplan 2017 naar programma s sluit met een totaal aan lasten van 74.797.100. Aan baten is een bedrag geraamd van 15.344.400. Het saldo bedraagt derhalve 59.452.700.

Nadere informatie

Toelichting begroting 2015

Toelichting begroting 2015 Toelichting begroting 2015 1. TOELICHTING 1.1 Algemeen Bij het opstellen van de begroting is het doel gesteld om de bijdrage van de waterschappen voor 2015 op het niveau te houden zoals is geraamd voor

Nadere informatie

18-2-2015. Opdrachtgever: Erica Mosch. Voldoen aan de afnameverplichting.

18-2-2015. Opdrachtgever: Erica Mosch. Voldoen aan de afnameverplichting. Onderwerp: Evaluatie renovatie rioolgemalen 2010 tot en met 2014 en voorstel renovatie 2015 tot en met 2019 Nummer: Bestuursstukken\1783 Agendapunt: 5 DB: Ja 2-2-2015 BPP: Nee FAZ: Ja 18-2-2015 VVSW: Ja

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Aandachtsveldhouder ir. G.W. Broens Vergadering : 5 november 2013 Agendapunt : 9. Bijlagen : 1. Begroting 2014 2. Tarieven 2014 3. Te betalen bedragen per gezin en bedrijf

Nadere informatie

BESCHIKBAAR STELLEN KREDIET VOOR AANPASSEN RIOOLGEMAAL BRIELLE-WEST

BESCHIKBAAR STELLEN KREDIET VOOR AANPASSEN RIOOLGEMAAL BRIELLE-WEST DATUM VERGADERING 30 JUPJ 2005 AGENDAPUNTNUMMER 12 BIJLAGE(N) 2 DATUM BEHANDELING IN D&H 31 17161 2005 AAN HET ALGEMEEN BESTUUR B0500310 BESCHIKBAAR STELLEN KREDIET VOOR AANPASSEN RIOOLGEMAAL BRIELLE-WEST

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.2 ONTWERP. Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken Nummer: v9. Voorstel

AGENDAPUNT 3.2 ONTWERP. Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken Nummer: v9. Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.2 Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken 2015-2019 Nummer: 865878-v9 In D&H: 11-11-2014 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 25-11-2014 Telefoonnummer:

Nadere informatie

Hollandse Delta. Datum: 28 november 2013 Agendapunt nr: 11. B1303727. Aan de Verenigde Vergadering

Hollandse Delta. Datum: 28 november 2013 Agendapunt nr: 11. B1303727. Aan de Verenigde Vergadering Datum: 28 november 2013 Agendapunt nr: 11. B1303727 waterschap Hollandse Delta Aan de Verenigde Vergadering Aanvraag projectinvesteringskrediet "Renovatie slibontwateringsinstallatie rwzi Hoogvliet". Aard

Nadere informatie

: Nieuw belastingstelsel

: Nieuw belastingstelsel A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d. : 7 september 2011 Agendapunt: 7 Onderwerp : Nieuw belastingstelsel KORTE SAMENVATTING: In het Bestuursakkoord Water is overeengekomen dat de waterschappen

Nadere informatie

Toelichting begroting 2014

Toelichting begroting 2014 Toelichting begroting 2014 1. TOELICHTING 1.1 Algemeen Bij het opstellen van de begroting heeft Hefpunt zichzelf het doel gesteld om de bijdrage van de waterschappen voor 2014 op het niveau te houden zoals

Nadere informatie

Activa 1-1-2012 31-12-2012 Passiva 1-1-2012 31-12-2012

Activa 1-1-2012 31-12-2012 Passiva 1-1-2012 31-12-2012 Bijlage 1 Jaarrekening 2012 ICT meldkamerbeheer Algemeen Onderstaand wordt de 4e jaarrekening ICT meldkamerbeheer aangeboden. Het betreft de multidisciplinaire jaarrekening 2012. De aansturing van ICT

Nadere informatie

Tariefbepaling waterschapsbelasting

Tariefbepaling waterschapsbelasting Tariefbepaling waterschapsbelasting Aanleiding In de bestuurlijke commissie Financiën en Bestuurlijke Zaken op 18 april 2017 is het voorstel Duurzaam financieel beleid aan de orde geweest. Gevraagd is

Nadere informatie

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen Onderwerp: Begroting 2019 Nummer: Bestuursstukken\2727 Agendapunt: 5 DB: Ja 15-10-2018 BPP: Ja 31-10-2018 FAZ: Ja 31-10-2018 VVSW: Ja 31-10-2018 AB: Ja 14-11-2018 Opsteller: Jan Schiphuis, 0598-693886

Nadere informatie

14-5-2014. Opdrachtgever: Erica Mosch

14-5-2014. Opdrachtgever: Erica Mosch Onderwerp: Biogasveiligheid rwzi's Scheemda, Veendam, Assen Nummer: Bestuursstukken\1604 Agendapunt: 7 DB: Ja 22-4-2014 BPP: Nee Workflow Opsteller: Bokke Postma, 0598-693208 Beleid, Projecten en Geo-informatie

Nadere informatie

TARIEVENNOTA november 2018

TARIEVENNOTA november 2018 TARIEVENNOTA 2019 7 november 2018 INHOUD 1 Inleiding...4 2 Algemeen...4 2.1 Tarief Watersysteem...5 2.2 Tarief Zuiveren... 6 2.3 Tarief verontreinigingsheffing... 7 2.4 Toelichting op de Tarievennota

Nadere informatie

Watercalamiteiten voor communicatieadviseurs. 11 juni 2012

Watercalamiteiten voor communicatieadviseurs. 11 juni 2012 Watercalamiteiten voor communicatieadviseurs 11 juni 2012 Programma Introductie Voorstelronde Water gaat over grenzen: veel partijen Film Hoogwater in Groningen Zeven watercalamiteiten Samenwerking versterken,

Nadere informatie

Presentatie GRP Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman

Presentatie GRP Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman Presentatie GRP 2016-2020 Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman Programma Inhoud Waarom een nieuw GRP? Evaluatie afgelopen planperiode Een gezonde leefomgeving Een veilige leefomgeving:

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Kunstwerken. Noordhollandsch Kanaal

Meerjarenprogramma Kunstwerken. Noordhollandsch Kanaal Meerjarenprogramma Kunstwerken Noordhollandsch Kanaal Directie Beheer en Uitvoering April 2006 1 Meerjarenonderhoudsprogramma kunstwerken Noordhollandsch kanaal Inhoudsopgave 1. Samenvatting 3 2. Inleiding

Nadere informatie

РЖЗФКСЧЖХТОГР ЗГЧЦСПГЦЛХЗЗФЖЗ НЧРХЦЩЗФНЗР ЗЗОТОГРШГРКЗЦ РЖЗФКСЧЖХТОГР ГЦЦЗРИФГХЦФЧЕЦЧЧФ X Storing 1 Inspectie 2 Telemetrie 3 Medewerker onderhoud Registreren storing 4 Medewerker onderhoud

Nadere informatie

algemeen bestuur (financiële producten) Beraadslagen en besluiten Nee

algemeen bestuur (financiële producten) Beraadslagen en besluiten Nee Voorstel voor algemeen bestuur Vergaderdatum 2 januari 2014 Onderwerp Programmabegroting 2014-2017 Agendapunt 20 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder Opsteller/indiener Fusieopdracht 8 (financiële producten)

Nadere informatie

Jaarrapport Noordelijk Belastingkantoor. Jaarrapport, controleverklaring en accountantsverslag

Jaarrapport Noordelijk Belastingkantoor. Jaarrapport, controleverklaring en accountantsverslag Bestuur Onderwerp: Jaarrapport 2017-2018 Noordelijk Belastingkantoor Vergadering d.d. 15-04-2019 Agendapunt 4 Status Opgesteld door Afgestemd met Besluitvormend Paulien Geerdink en Marco Bos MT Noordelijk

Nadere informatie

12 maart 2013 Corr.nr , BO Nummer 12/2013 Zaaknr

12 maart 2013 Corr.nr , BO Nummer 12/2013 Zaaknr 12 maart 2013 Corr.nr. 2013-09411, BO Nummer 12/2013 Zaaknr. 446617 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen betreffende het beschikbaar stellen van een bedrag van 203.730,--

Nadere informatie

Berry Verlijsdonk raad

Berry Verlijsdonk raad Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Berry Verlijsdonk 06 13690504 berry@raadhuisadvies.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp 13raad00609 19-12-2013 Beschikbaar stellen voorbereidingskredieten

Nadere informatie

Vergaderdatum 6 januari 2016 Kredietaanvraag t.b.v. influentgemaal en -roosters Emmen Agendapunt 7. Opsteller/indiener J.R. Limbeek R.S.

Vergaderdatum 6 januari 2016 Kredietaanvraag t.b.v. influentgemaal en -roosters Emmen Agendapunt 7. Opsteller/indiener J.R. Limbeek R.S. Voorstel voor Commissie waterketen Vergaderdatum 6 januari 2016 Onderwerp Kredietaanvraag t.b.v. influentgemaal en -roosters Emmen Agendapunt 7 Kenmerk B2015/u1005 Portefeuillehouder R.K. van der Veen

Nadere informatie

B1303722. 28 november 2013 7. Datum: Agendapunt nr: Aan de Verenigde Vergadering. Burap 2-2013

B1303722. 28 november 2013 7. Datum: Agendapunt nr: Aan de Verenigde Vergadering. Burap 2-2013 Datum: Agendapunt nr: 28 november 2013 7. B1303722 Aan de Verenigde Vergadering Burap 2-2013 Aard voorstel Besluitvormend voorstel met investerinq Aantal Bijlagen 2 Voorstel behandeld door Datum Verenigde

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 28mei

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 28mei ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 28mei 1 OPSTELLER VOORSTEL: M. Gorter AFDELING: Openbare Werken PORTEFEUILLEHOUDER: R.J. Boersma. Agendapunt: No. /'05 Dokkum, 15 april 2009 ONDERWERP: Overdracht

Nadere informatie

Deze rapportage is opgedeeld in een rapportage over de opbrengsten van de voorgaande jaren en de opbrengst in het huidige belastingjaar.

Deze rapportage is opgedeeld in een rapportage over de opbrengsten van de voorgaande jaren en de opbrengst in het huidige belastingjaar. Rapportage 2013 HEA 1. Algemeen Deze rapportage is opgedeeld in een rapportage over de opbrengsten van de voorgaande jaren en de opbrengst in het huidige belastingjaar. In de tabellen worden de netto belastingopbrengsten

Nadere informatie

Commissie Financiën en Algemene Zaken

Commissie Financiën en Algemene Zaken Commissie Financiën en Algemene Zaken Concept verslag commissievergadering Financiën en Algemene Zaken van 18 juni 2014 Aanwezig: de heren Hofstra (voorzitter), Bartelds (portefeuillehouder), Poelman,

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 9 december Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 december 2015

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 9 december Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 december 2015 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) 15.53542 Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 9 december 2015 Datum behandeling D&H 17 november 2015 Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder J.D. Kramer

Nadere informatie

Welkom Presentatie investeringsagenda 2016/2017 zeven waterschappen Midden en Oost Nederland

Welkom Presentatie investeringsagenda 2016/2017 zeven waterschappen Midden en Oost Nederland Welkom Presentatie investeringsagenda 2016/2017 zeven waterschappen Midden en Oost Nederland Deelnemende Waterschappen Exploitatie en Investeringen 2016-2017 Afdelingshoofd Projectrealisatie Patrick

Nadere informatie

Gecombineerde Commissie

Gecombineerde Commissie Gecombineerde Commissie Onderwerp: Afronding KRW-Moederkrediet en KRW-Kansenkrediet Portefeuillehouder: G.P. Beugelink Vertrouwelijk: nee Vergaderdatum: 30 september 2015 Afdeling: WSB Medewerker: Y. Wessels

Nadere informatie

Behandelen in vergadering d.d. 10 april Allereerst de feitelijke situatie bij de aangesloten waterschappen:

Behandelen in vergadering d.d. 10 april Allereerst de feitelijke situatie bij de aangesloten waterschappen: VERGADERDAT UM AF DEL ING 10-4-2013 Heffen ST UKDAT UM 27-2-2013 NAAM ST ELL ER ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 7 ONDERWERP Toelichting op aanslagproces bronneringen PARAAF AFDELINGSHOOFD PARAAF DIRECTEUR

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. 29 september 2011 Planvorming Waterbeheer

ALGEMENE VERGADERING. 29 september 2011 Planvorming Waterbeheer VERGADERDATUM SECTOR/AFDELING 29 september 2011 Planvorming Waterbeheer STUKDATUM NAAM STELLER 9 september 2011 R. van Wolfswinkel ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP 10 Versnelling aanleg duurzame

Nadere informatie

Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves

Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves Algemene reserve Stand per eind 2014 1.894.000 Buffer De algemene reserve is gevormd uit rekeningresultaten uit het verleden en is de primaire buffer voor

Nadere informatie

DATUM BEHANDELING IN D&H 12 febľ"uaľï 2013. COMMISSIE 0 MBH (6 maart 2013)

DATUM BEHANDELING IN D&H 12 febľuaľï 2013. COMMISSIE 0 MBH (6 maart 2013) DATUM VERGADERING 21 maart 2013 BIJLAGE(N) 1 AGENDAPUNTNUMMER j į) DATUM BEHANDELING IN D&H 12 febľ"uaľï 2013 COMMISSIE 0 MBH (6 maart 2013) AAN DE VERENIGDE VERGADERING AANVRAAG PROJECTINVESTERINGSKREDIET

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Gemeente Bussum Vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen 2012 Brinklaan 35 Postbus 6000

Nadere informatie

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting Perspectiefnota 2016 Inhoudsopgave blz. I Inleiding 3 II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3 III Kaders begroting 2016 4 Bijlagen: begrotingscirculaire 2016-2019 provincie Groningen

Nadere informatie

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen Onderwerp: Meerjarenraming 2016-2019 Nummer: Bestuursstukken\1869 Agendapunt: 6 DB: Ja 26-5-2015 BPP: Ja FAZ: Ja VVSW: Ja AB: Ja 24-6-2015 Opsteller: Eenje van Wijngaarden, 0598-693899 Financiële en Algemene

Nadere informatie

Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013

Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013 Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013 Inleiding Medio 2013 heeft u de 3 e begrotingswijziging 2013, met als bijlage de herziene begroting 2013, van de Veiligheidsregio Zeeland vastgesteld. Deze begroting

Nadere informatie

bedrag * begrotingsoverschot bij begroting

bedrag * begrotingsoverschot bij begroting Actueel financieel beeld voor de jaren 2018-2022 Met dit overzicht schetsen wij het actuele financiële beeld voor de gemeente Gooise Meren voor de komende jaren. Dit overzicht dient meerdere doelen. Ten

Nadere informatie

BEGROTINGSWIJZIGING (concept)

BEGROTINGSWIJZIGING (concept) BEGROTINGSWIJZIGING (concept) Gemeenschappelijke Regeling Provincie Dienstjaar Wijziging GGD Midden-Nederland Utrecht 2013 nr. 2 Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling GGD Midden-Nederland,

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders Waterschapswet Waterschapsbesluit. Lelystad, 7 mei 2013. het college van Dijkgraaf en Heemraden,

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders Waterschapswet Waterschapsbesluit. Lelystad, 7 mei 2013. het college van Dijkgraaf en Heemraden, VERGADERDATUM SECTOR/AFDELING 28 mei 2013 SMO / Financiën STUKDATUM NAAM STELLER 16 april 2013 B.C. Donker ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP 6b Jaarverslag en jaarrekening 2012 PROGRAMMA Bedrijfsvoering

Nadere informatie

FAZ: Ja Opdrachtgever: Erica Mosch

FAZ: Ja Opdrachtgever: Erica Mosch Onderwerp: Vervangen van de menging in gistingstank rwzi Scheemda Nummer: Bestuursstukken\1313 Agendapunt: 7 DB: Ja 11-2-2013 BPP: Nee Workflow Opsteller: André Hammenga, 0598-693219 Schoon Water FAZ:

Nadere informatie

Figuur 1: Uitstoot CO

Figuur 1: Uitstoot CO Amfors neemt eerste maatregelen nemen om CO 2 - uitstoot te reduceren Energiebeleid Amfors wil de uitstoot van CO 2 en het verbruik van schaarse middelen (brandstoffen) ten gevolge van de productie en

Nadere informatie

Twee keer per jaar (in de Zomernota en de Najaarsnota) informeren wij u over de voortgang van de uitvoering van de begroting.

Twee keer per jaar (in de Zomernota en de Najaarsnota) informeren wij u over de voortgang van de uitvoering van de begroting. Raadsvoorstel Nummer: 178757 Behandeld door: H. van der Wel Datum: 30 oktober 2018 Agendapunt: 18 Onderwerp: Najaarsnota 2018. Geachte raad, Samenvatting: Dit voorstel betreft de najaarsnota 2018, hierbij

Nadere informatie

Toelichting bij de jaarrekening 2007

Toelichting bij de jaarrekening 2007 Toelichting bij de jaarrekening 2007 De jaarrekening 2007 sluit met een positief saldo van 61.886. De begroting 2007 ging uit van een positief resultaat van 15.265. Hierna volgt een toelichting op het

Nadere informatie

FAZ: Ja 9-5-2012. Opdrachtgever: Jan van der Laan

FAZ: Ja 9-5-2012. Opdrachtgever: Jan van der Laan Onderwerp: Voorzieningen muskusrattenbeheer Groningen Nummer: Bestuursstukken\1054 Agendapunt: 6 DB: Ja 16-4-2012 BPP: Nee Workflow Opsteller: Marc Rothengatter, 0598-693282 Veiligheid en Voldoende Water

Nadere informatie

8 april 2014 Corr.nr , BO Nummer 14/2014 Zaaknr

8 april 2014 Corr.nr , BO Nummer 14/2014 Zaaknr 8 april 2014 Corr.nr. 2014-07935, BO Nummer 14/2014 Zaaknr. 496758 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen voor de overdracht van de provinciale weg N981, het wegvak ter

Nadere informatie

4. Lokale Heffingen. Kader. Algemeen. Tarievenbeleid Onroerende zaakbelastingen

4. Lokale Heffingen. Kader. Algemeen. Tarievenbeleid Onroerende zaakbelastingen 4. Lokale Heffingen Kader De lokale heffingen vormen een belangrijk onderdeel van de inkomsten van de gemeente en zijn daarom een integraal onderdeel van het gemeentelijke beleid. Ze raken de burgers heel

Nadere informatie

Onderwerp Begroting FUMO 2017

Onderwerp Begroting FUMO 2017 Onderwerp Begroting FUMO 2017 Portefeuillehouder Siebenga Datum collegebesluit 12 april 2016 Opsteller mevrouw M.N. de Vries Registratie GF16.20039 Agendapunt 7 Voorstel 1. De zienswijze zoals verwoord

Nadere informatie

Datum : 6 september 2005 Nummer PS : PS2005IME07 Dienst/sector : WVV/VSB Commissie : IME Registratienummer : 2005WVV001473i.

Datum : 6 september 2005 Nummer PS : PS2005IME07 Dienst/sector : WVV/VSB Commissie : IME Registratienummer : 2005WVV001473i. S T A T E N V O O R S T E L Datum : 6 september 2005 Nummer PS : PS2005IME07 Dienst/sector : WVV/VSB Commissie : IME Registratienummer : 2005WVV001473i Portefeuillehouder : Dhr. G. Mik Titel : Besteding

Nadere informatie

Datum : 18 oktober 2017 Versie : 1.0. Datum: 18 oktober 2017 Versie: 1.0 Registratienummer:

Datum : 18 oktober 2017 Versie : 1.0. Datum: 18 oktober 2017 Versie: 1.0 Registratienummer: 2e wijziging programmabegroting 2017 Datum : 18 oktober 2017 Versie : 1.0 Datum: 18 oktober 2017 Versie: 1.0 Registratienummer: 2017027729 Inhoudsopgave 1 Inhoud wijziging programmabegroting... 3 2 Begrotingswijziging

Nadere informatie

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen Datum : 16 december 2013 Van : College Bijlagen : Onderwerp : Financiën Kulturhus Haaften Zaak- / Docnummer : 06/09892 KENNISNEMEN VAN: Financiële tussenstand Kulturhus Haaften Inleiding Op 11 februari

Nadere informatie

*1518441* Statenvoorstel

*1518441* Statenvoorstel Statenvoorstel ** Aan Provinciale Staten Onderwerp Zomernota 2013 Besluitvormingsronde Statendag 25 september 2013 (ov) / 16 oktober 2013 Agendapunt 1. Beslispunten 1. De Zomernota 2013 vast te stellen;

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag 2015 en Begroting Tennisclub Ootmarsum

Financieel Jaarverslag 2015 en Begroting Tennisclub Ootmarsum Financieel Jaarverslag 2015 en Begroting 2016 Tennisclub Ootmarsum Inhoud 1. Overzicht Resultatenrekening en begroting 2. Overzicht Balans 3. Overzicht ledenaantal 4. Toelichting Resultatenrekening 2015

Nadere informatie

DE AMBTENAAR BELAST MET DE HEFFING VAN HET HOOGHEEMRAADSCHAP AMSTEL, GOOI EN VECHT

DE AMBTENAAR BELAST MET DE HEFFING VAN HET HOOGHEEMRAADSCHAP AMSTEL, GOOI EN VECHT DE AMBTENAAR BELAST MET DE HEFFING VAN HET HOOGHEEMRAADSCHAP AMSTEL, GOOI EN VECHT (AH 09/05) Beleidsregels voor de berekening van de vervuilingswaarde van vanuit IBA systemen geloosd afvalwater van huishoudelijke

Nadere informatie

Waterschap Vallei en Veluwe Meerjarenperspectief

Waterschap Vallei en Veluwe Meerjarenperspectief Waterschap Vallei en Veluwe Meerjarenperspectief 2012-2017 Datum 13 oktober 2011 Opgemaakt door Werkgroep Financiën Afdeling Staf en Financiële en Economische Zaken Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Uitgangspunten

Nadere informatie

1. Het Investeringsplan met daarin de voorgestelde maatregelen voor groot onderhoud aan

1. Het Investeringsplan met daarin de voorgestelde maatregelen voor groot onderhoud aan agendapunt H.07 1235150 Aan Verenigde Vergadering BIJSTELLING INVESTERINGSPLAN EN UITVOERINGSKREDIET GROOT ONDERHOUD DELFLANDSE BUITENSLUIS (701817) TE VLAARDINGEN Gevraagd besluit Verenigde Vergadering

Nadere informatie

2e wijziging programmabegroting

2e wijziging programmabegroting 2e wijziging programmabegroting 2014 Datum : 4 augustus 2014 Versie : 1.0 Datum: 4 augustus 2014 Versie: 1.0 Registratienummer: 2014021298 Inhoudsopgave 1 Inhoud wijziging programmabegroting... 3 2 Begrotingswijziging

Nadere informatie

Werkorganisatie DEAL-gemeenten

Werkorganisatie DEAL-gemeenten IKB INTEGRALE KOSTPRIJSBEREKENING Werkorganisatie DEAL-gemeenten Mei 2015 1 P a g i n a Aanleiding De aanleiding voor deze notitie is het besluit van het bestuur op 22 april 2015 om de Integrale Kostprijsberekening

Nadere informatie

P. Roest raad00777

P. Roest raad00777 Agendapunt commissie: 6 Steller Telefoonnummer Email P. Roest 040-2083413 pro@valkenswaard.nl Agendapunt Kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp Beheer openbare verlichting. 11raad00777 aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Commissie Financiën en Algemene Zaken

Commissie Financiën en Algemene Zaken Commissie Financiën en Algemene Zaken Concept verslag commissievergadering Financiën en Algemene Zaken van 31 oktober 2012 Aanwezig: de heren Hofstra (voorzitter), Bartelds (portefeuillehouder), Poelman

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Herstellen Buitenrustbruggen BBV nummer: 2013/ Inleiding

Raadsstuk. Onderwerp: Herstellen Buitenrustbruggen BBV nummer: 2013/ Inleiding Raadsstuk Onderwerp: Herstellen Buitenrustbruggen BBV nummer: 2013/375078 1. Inleiding De Buitenrustbruggen zijn in 1935 en 1964 aangelegd. De bruggen zijn volgens het Haarlems Verkeer en Vervoerplan (HVVP)

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 25 juni 2013 NUMMER : WM/MFI/NKu/7725 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

Bestuur. Onderwerp: Begroting 2019 en MJR Het Bestuur besluit. Vergadering d.d Agendapunt 5

Bestuur. Onderwerp: Begroting 2019 en MJR Het Bestuur besluit. Vergadering d.d Agendapunt 5 Bestuur Onderwerp: Begroting 2019 en MJR 2020-2022 Vergadering d.d. 28-05-2018 Agendapunt 5 Status Opgesteld door Afgestemd met Routering stuk Besluitvormend Marco Bos MT Noordelijk Belastingkantoor /

Nadere informatie

CONCEPT!! *2011.07782* Waterschap Roer en Overmaas Algemeen Bestuur t.a.v. Postbus 185 6130 AD SITTARD DIR. (MARAP) t/m juni 2011.

CONCEPT!! *2011.07782* Waterschap Roer en Overmaas Algemeen Bestuur t.a.v. Postbus 185 6130 AD SITTARD DIR. (MARAP) t/m juni 2011. Waterschap Roer en Overmaas Algemeen Bestuur t.a.v. Postbus 185 6130 AD SITTARD CONCEPT!! WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond KvK-nr. 504.534.83 Bank: 63.67.60.464

Nadere informatie

geen bij het project duurzame renovatie stadhuis Woerden. Advies: Akkoord te gaan met 17R Besluit : Akkoord Nee

geen bij het project duurzame renovatie stadhuis Woerden. Advies: Akkoord te gaan met 17R Besluit : Akkoord Nee VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: B. Atema Tel nr: 8480 Nummer: 17A.01159 Datum: 26 oktober 2017 Team: Vastgoed Tekenstukken: Ja Bijlagen: Geen Afschrift aan: geen N.a.v.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel Agendapunt 09 Raadsvergadering 21 februari 2018 Portefeuillehouder Marcel Melissen Begrotingsprogramma Paragraaf grote Projecten / programma 4 Mobiliteit Onderwerp Extra middelen beschikbaar

Nadere informatie

Onderwerp: Actualisatie reserves voorjaar 2018

Onderwerp: Actualisatie reserves voorjaar 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 21 juni 2018 Agenda nummer 5 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Actualisatie reserves voorjaar 2018 Korte inhoud: De gemeentelijke reserves zijn

Nadere informatie

KOSTENTOEDELINGSONDERZOEK 2013. Inleiding

KOSTENTOEDELINGSONDERZOEK 2013. Inleiding KOSTENTOEDELINGSONDERZOEK 2013 Inleiding De kostentoedelingsverordening (KTV) regelt de procentuele verdeling van de kosten van het watersysteembeheer over de categorieën belanghebbenden. Te weten: ingezetenen

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. vaasen/2015.10125. Onderwerp. Project revisie en actualisatie ATEX (P11162)

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. vaasen/2015.10125. Onderwerp. Project revisie en actualisatie ATEX (P11162) W A Ï E R S C H A P S B E D R L I M B U R G Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. vaasen/2015.10125 Onderwerp Project revisie en actualisatie ATEX (P11162) Agendapuntnr. 3.5 AB-vergadering

Nadere informatie

5.1.2 Woonlasten (lokale lastendruk)

5.1.2 Woonlasten (lokale lastendruk) 5.1.2 Woonlasten (lokale lastendruk) Tot de woonlasten worden gerekend de OZB, rioolrechten en afvalstoffenheffing. De woonlasten vormen het grootste deel van de opbrengst uit de gemeentelijke heffingen

Nadere informatie

ANNOTATIE AB Vergadering: AB vergadering Datum vergadering: 25 november 2016 Onderwerp: Ingediende zienswijzen begrotingswijziging 2017.

ANNOTATIE AB Vergadering: AB vergadering Datum vergadering: 25 november 2016 Onderwerp: Ingediende zienswijzen begrotingswijziging 2017. AB 1624 ANNOTATIE Vergadering: AB vergadering Datum vergadering: 25 november 2016 Onderwerp: Ingediende zienswijzen begrotingswijziging 2017. Opsteller: W. van Veelen Datum: 11-11-2016 Doel van agendering:

Nadere informatie

Gelet op het rapport van de inspecteur van de Directie Bestuur, Democratie en Financiën van 2 februari 2015;

Gelet op het rapport van de inspecteur van de Directie Bestuur, Democratie en Financiën van 2 februari 2015; DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Directoraat-Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties, Directie Bestuur, Democratie en Financiën, mede namens de Staatssecretaris van Financiën,

Nadere informatie

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013.

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. Zwolle, 20 november 2013 Nr. Bestuur-4232 Aan het algemeen bestuur Onderwerp: HWBP Plannen van Aanpak Verkenningsfase

Nadere informatie

Jacqueline Verbeek-Nijhof:

Jacqueline Verbeek-Nijhof: 1 Wethouder Hans Keuken: welkom en doel Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof: toelichting project Tidal Flow Rijnbrug Harry Bruger: Toelichting deelprojecten Tidal Flow Rijnbrug Wethouder Hans Keuken:

Nadere informatie

1. Mutaties Themabegroting 2017

1. Mutaties Themabegroting 2017 1. Mutaties Themabegroting 2017 Totaal per thema Mutaties Omschrijving thema Bedrag afwijking 1 Financiën en Bedrijfsvoering 17.200 2 Sociaal Domein 0 3 Onderwijs en Sport (accommodaties) -92.000 4 Eigen

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

Financiële kadernota Samen kom je verder! Gemeente Leiderdorp

Financiële kadernota Samen kom je verder! Gemeente Leiderdorp Financiële kadernota 2017-2020 Samen kom je verder! Gemeente Leiderdorp Algemene Dekkingsmiddelen Algemene dekkingsmiddelen Nr. Onderwerp i/s 2017 2018 2019 2020 401 Minder opbrengst precario S 40.000

Nadere informatie

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 23 mei 2018 Aanwezig: de heren Doeven (voorzitter), Van Erp, Fonhof, Hofstra

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 5 september 2017 Versie: 2.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord 1 e HERZIENING BEGROTING 2017 Omgevingsdienst Brabant Noord 1. ALGEMEEN 1.1 Algemene uitgangspunten Op basis van de meest actuele ontwikkelingen is de op een aantal onderdelen bijgesteld. Bij de herziening

Nadere informatie

Commissie Financiën en Algemene Zaken

Commissie Financiën en Algemene Zaken Commissie Financiën en Algemene Zaken Concept verslag commissievergadering Financiën en Algemene Zaken van 14 mei 2014 Aanwezig: de heren Hofstra (voorzitter), Bartelds (portefeuillehouder), Poelman en

Nadere informatie

AB: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen

AB: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen Onderwerp: Kostentoedelingsverordening 2019 Nummer: Bestuursstukken\2644 Agendapunt: 5 DB: Ja 4-6-2018 BPP: Nee FAZ: Ja 20-6-2018 VVSW: Nee AB: Ja 4-7-2018 Opsteller: Eenje van Wijngaarden, 0598-693899

Nadere informatie

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Datum voorstel : 5 juni 2007 Raadsvergadering d.d. : 5 juli 2007 Volgnummer : 2007R0031, agendanummer 6 Taakveld : Financiën Portefeuillehouder

Nadere informatie

Advies jaarrekening 2011 van de commissie BMZ aan het algemeen bestuur HDSR Geachte leden van het algemeen bestuur, De commissie BMZ adviseert het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap De Stichtse

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 30 september 2015 Versie: 1.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 2 Reductiedoelstellingen...3

Nadere informatie

NOTA WEERSTANDSVERMOGEN RECREATIESCHAP VOORNE-PUTTEN-ROZENBURG

NOTA WEERSTANDSVERMOGEN RECREATIESCHAP VOORNE-PUTTEN-ROZENBURG NOTA WEERSTANDSVERMOGEN RECREATIESCHAP VOORNE-PUTTEN-ROZENBURG Opgesteld door: G.Z-H In opdracht van: Recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg Postbus 341 3100 AH Schiedam Tel.: 010-2981010 Fax: 010-2981020

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag. Agenda nr. 10

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag. Agenda nr. 10 Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Beschikbaar stellen aanvullend krediet voor herinrichting Torenplein en Lambertusstraat Soort: Besluitvormend Opsteller: H.W.F. van der Linden Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Oranjevereniging Katwijk aan Zee JAARREKENING Katwijk, 6 februari Pagina: 1 van 7

Oranjevereniging Katwijk aan Zee JAARREKENING Katwijk, 6 februari Pagina: 1 van 7 JAARREKENING 2018 Katwijk, 6 februari 2019 Pagina: 1 van 7 Jaarrekening 2018 Het verenigingsjaar 2018 is afgesloten met een negatief resultaat van 256,= Het werkelijke resultaat kan als volgt worden vergeleken

Nadere informatie

AB Jeugdhulp Rijnmond. Datum vergadering: 8 december Agendapunt nr.: 16. Onderwerp: Knelpunten 2017 en verder

AB Jeugdhulp Rijnmond. Datum vergadering: 8 december Agendapunt nr.: 16. Onderwerp: Knelpunten 2017 en verder Overleg: AB Jeugdhulp Rijnmond Datum vergadering: 8 december 2016 Agendapunt nr.: 16 Onderwerp: Knelpunten 2017 en verder Gevraagde beslissing: 1. Kennisnemen van de geconstateerde knelpunten 2017; 2.

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Begroting 2015. Gemeenschappelijke regeling reinigingstaken Borsele-Goes

Jaarverslag 2013. Begroting 2015. Gemeenschappelijke regeling reinigingstaken Borsele-Goes Jaarverslag 2013 Begroting 2015 Gemeenschappelijke regeling reinigingstaken Borsele-Goes Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 1 INHOUDSOPGAVE... 2 JAARREKENING 2013... 3 BALANS... 4 WAARDERINGSGRONDSLAGEN...

Nadere informatie

ENERGIE ACTIEPLAN

ENERGIE ACTIEPLAN ENERGIE ACTIEPLAN 2018-2 Van der Wiel Holding BV Conform NEN 50001 November 2018 Verantwoordelijke voor dit verslag is de VGM-coördinator Versie 1.0 Pagina 1 van 6 Scope 1 1 Vervanging en/of aanschaf van

Nadere informatie