Mevr. De Groot, Gouda ---

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mevr. De Groot, Gouda ---"

Transcriptie

1 Willem Nijs

2 Bedankt voor het aanvragen van dit rapport en proficiat met je beslissing. Je hebt de eerste stap genomen naar het verkopen van je huis en gebruikmaken van alle mogelijkheden die de NHG je daarbij geeft. Want dat is waar dit rapport om draait. Laten we er geen doekjes om winden. Het is verschrikkelijk moeilijk om hier goede informatie over te vinden. Dus als je sceptisch bent over dit rapport heb je groot gelijk. Dat zou ik ook zijn als ik in jouw schoenen stond. Iedereen vertelt je wat anders, niemand kan je garanties geven en opeens vertel ik je dat je hier kunt lezen hoe je wel de exacte details te weten kunt komen. Gratis nog wel. Het klinkt net zo waarschijnlijk als die mailtjes die je krijgt van een Nigeriaanse prins die 32 miljoen heeft geërfd en net jouw bankrekening nodig heeft om het geld door te sluizen. Nou ja. Niet zo onwaarschijnlijk misschien, maar je begrijpt wat ik bedoel. En toch is dat precies wat ik ga doen. Niet die 32 miljoen doorsluizen, maar laten zien hoe NHG in elkaar steekt en hoe jij er het maximale uit kunt halen. Dit is geen rapport met een hoop vulling. Mijn tijd is waardevol en ik neem aan die van jou ook. Ik heb geen tijd voor vulling. Ik ben elke dag erg druk met verliesdossiers oplossen, klanten helpen hun huis te verkopen en nieuwe aanvragen beoordelen, dus ik ben zuinig op mijn tijd. Ik ga die van jou ook niet verspillen. Dus nee, we gaan het niet hebben over de oorsprong van NHG, over al die partijen die je geen zekerheid kunnen bieden of over die neef of oom van je die je vertelt dat het allemaal onmogelijk is. Duik in de inhoud van dit rapport. Lees depraktijkervaringen. Het is geen opgewarmde onzin die je al dertig keer hebt gehoord op het nieuws. Ik garandeer je dat je dingen gaat lezen die nieuw zijn. Fris. Anders. Laten we beginnen met wat mensen die in dezelfde situatie als jou zaten. In plaats van zelf constant het woord te nemen kan ik hen beter laten beginnen en meer laten vertellen over wat zij hebben ervaren bij hun NHG situaties:

3 --- Wij zaten in een onmogelijke situatie. Mijn vrouw was tijdens haar zwangerschap in een rolstoel terecht gekomen en moest mijn zoontje opvoeden in een piepklein appartementje. Er was geen mogelijkheid om faciliteiten aan te leggen voor de rolstoel, dus het werd zo erg dat de kinderbscherming zelfs dreigde om ons kind af te nemen vanwege de onveilige situatie thuis. De bank kon niks voor ons doen zeiden ze. Onze hypotheekadviseur ook niet. Mensen die je vertrouwd, die zeggen dat ze het weten, blijken er helemaal geen kaas van gegeten te hebben. Toen kwamen we jullie tegen en jullie wisten wel raad. We zagen andere mensen die niet precies in hetzelfde schuitje zaten als wij, maar wel ongeveer. Het was onze enigekeus, dus we zijn met jullie in zee gegaan. Het gevoel was ook goed na dat eerste gesprek. Het lukte jullie om het appartement te verkopen, maar toen begon het eindelijk pas. Onze bank werkte elke stap tegen, ze deden moeilijk en treuzelden met alles. Wij hadden NHG, maar ze bleven maar volhouden dat we er niks aan hadden en dat we er maar gewoon moesten blijven wonen. Alsof dat echt een optie was. Als er 1x iets om zou gaan en er ontstond brand dan kon mijn vrouw en kind niet eens het huis uit. Maar onze bank, de bank die in de reclames zegt dat ze de bank zijn met een geweten en hypotheken verstrekken met een geweten... die zeiden gewoon dat we dood konden vallen. Het lukte jullie wel om akkoord te krijgen en toen we tekenden bij de notaris voelde het als een enorme opluchting. Maar toen moest de restschuld nog worden afgewikkeld. We kregen een brief van de NHG waarin stond dat onze zaak was afgewezen. Samen met jullie zijn we toen in bezwaar gegaan en na veel gedoe ging de NHG zich beraden over een nieuwe uitspraak. Een paar weken later stond ik me op mijn werk om te kleden. Ik was net klaar en de telefoon ging. Ik nam op en mijn vrouw vertelde me dat ze de brief had gekregen van NHG. Ze hadden toch besloten om onze restschuld kwijt te schelden. Die avond hebben we wel een feestje gevierd,, dus de ochtend erop verscheen ik met een houten kop op het werk. Maar dathad ik er graag voor over. Ik wil jullie ontzettend bedanken voor jullie inspanning. Zonder jullie hulp zou ik niet weten wat we hadden moeten doen. De bank zal het wel niet leuk hebben gevonden dat iemand ze eens een koekje van eigen deeg gaf, maar het werd hoog tijd dat iemand dat eens deed. Dhr. Van Splunder, Hoogvliet ---

4 Mijn huis heeft ruim 2 jaar in de verkoop gestaan. Ik kwam eigenlijk toevallig jullie tegen en ik heb advies aangevraagd vooral eigenlijk vanwege de informatie over NHG. In die twee jaar had ik al erachteraan gezeten, maar op een gegeven moment wist ik niet meer van de voor- of achterkant want je krijgt 100 verschillende antwoorden. Je komt zo veel mensen tegen die denken dat ze er wat van af weten en het niet doen en je hebt met verschillende partijen te maken. Mijn financieel adviseur dacht dat het er wel onder viel, maar alleen als we een huis gingen kopen. De NHG gaf geen zekerheid. De bank wilde er niks over kwijt. De makelaar had al helemaal geen idee. Toen hebben we maar 3 makelaars over de vloer gehad voor een soort intake. Nou die prijzen zaten uit elkaar, dus dat geeft ook al weinig vertrouwen. Ik dacht dat ik er wijzer door zou worden, maar toen wist ik dus gewoon nog steeds niet wat mijn huis waard was. En als je dan straks met de prijs moet gaan zakken, wat moet je er dan mee? En de NHG zei dat het pas wordt getaxeerd als er een bod ligt, dus daar heb je ook geen houvast aan. Dus je kiest uiteindelijk een makelaar, maar die kreeg het niet verkocht. Hoe langer het duurde, hoe moeilijker het werd, want je wilt natuurlijk je huis verkocht krijgen. Dus ik ging op zoek naar alternatieven en ik kwam jullie tegen. Ik ben naar jullie overgestapt omdat jullie als enige de informatie konden geven en de antwoorden die ik nodig had. Als je eindelijk merkt dat je iemand spreekt die echt weet hoe dit werkt is dat zo fijn. Het huis werd verkocht en het hele traject werd geregeld. Vrij kort nadat we tekenden bij de notaris kregen we een brief van de NHG dat alles kwijtgescholden was. Dus wij waren ontzettend blij met de uitslag. We zouden jullie zeker opnieuw aanbevelen bij anderen. Mevr. De Groot, Gouda --- Ik had al eerder een aanvraag bij jullie willen doen want mijn zusje had me jullie site doorgestuurd. Maar mijn ex vriend ging zijn huis verkopen en toen kwam ik zijn makelaar tegen. Dat was toch een plaatselijk iemand, hij kwam goed over en hij kraakte jullie een beetje af omdat jullie niet uit de buurt kwamen. Dus ik gaf hem een kans. Ik had nog nooit eerder verkocht en ik ging er vanuit dat er niet zoveel verschil in makelaars zat. De verkoop liep voor geen meter. Hij had gouden bergen beloofd maar maakte niks waar. Uiteindelijk besloot ik om op te zeggen. Toen ik het vertelde werd mijn makelaar helemaal gek. Toen ik vertelde dat ik met jullie verder wilde gaan kreeg ik een hele preek. Ik mocht helemaal de opdracht niet opzeggen, jullie zouden oplichters zijn, het zou helemaal niet kunnen wat jullie deden en ik zou mezelf nog wel tegenkomen.

5 Na anderhalve maand hadden jullie mijn huis verkocht. Alles wat jullie vertelden kwam uit. Nadat ik de brief met kwijtschelding had gekregen van NHG heb ik de vorige makelaar nog een Facebook berichtje gestuurd dat het allemaal goed was gekomen. Binnen 10 minuten had hij me als vriend verwijderd. Wat een knakworst. Ik ben ontzettend blij met de afwikkeling. Je zit in een emotionele achtbaan, je hebt zoiets nog nooit eerder gedaan en dan is het fijn om te werken met mensen die het al 100 keer hadden gedaan. Soms kreeg ik jullie niet meteen te pakken, maar ik had wel het volledige vertrouwen in jullie dus dat was niet zo erg. Ik heb jullie al bij meerdere mensen aangeraden. Ik ben echt super tevreden over jullie en ik zal het iedereen aanraden. Mevr. Oudbier, Geleen --- Wij zaten gevangen in ons eigen huis. We woonden in een appartementje met papieren wanden. Niet letterlijk, maar zo voelde het wel. Onze kleine werd wakker van elk geluid, dus het werd letterlijk onmogelijk om s avonds TV te kijken, vrienden uit te nodigen of wat anders leuks te doen. Ik wilde niets liever dan weg, maar het kon niet. Tenminste, dat zei iedereen die bij ons over de vloer kwam. Om in de woorden van mijn man te spreken: iedereen heeft weer een ander lulverhaal, maar het komt er elke keer op neer dat je een hoop geld moet neerleggen en dat ze je niet kunnen helpen. Toen kwamen we bij jullie terecht. Jullie waren de eersten die met een verhaal kwamen waar we iets mee konden. We zagen de verhalen van anderen en de mensen die in een vergelijkbare situatie zaten als wij en dan begin je toch te hopen. Ook al dacht je eerst dat het gewoon niet kon. Dus we namen de stap. In mijn omgeving zei iedereen: Romana, doe dat nou niet. Dadelijk kom je in de problemen!, maar ik geloofde erin. En eerlijk is eerlijk, er was gewoon geen andere optie. We moesten gewoon weg. Het lukte jullie om ons huis te verkopen met toestemming van de bank. We huurden een nieuw huis en ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat het ons leven heeft veranderd. Het is zo n bevrijding om s avonds vrienden over de vloer te kunnen hebben of gewoon samen te praten zonder dat je op elk geluidje hoeft te letten dat je maakt. Voor het verlies dat er ontstond wilden we een regeling treffen. Wij hadden geinformeerd bij de bank of we NHG hadden, maar die zeiden dat ik dat niet meer had. Jullie hadden het nagevraagd en kregen te horen dat er wel NHG was, maar we hadden afgesproken dat we uit zouden gaan van het slechtste geval. Dus dat we een regeling moesten treffen voor het verlies.

6 Nadat we in ons nieuwe huis gesetteld waren moest de regeling nog worden getroffen, maar ik zei tegen mijn man; ook al moeten we veel per maand betalen voor de regeling, dan is het nog elke cent waard. Toen kwam de brief van de NHG. Er stond in dat we wel NHG hadden (dat was goed) maar dat we niet in aanmerking kwamen voor kwijtschelding en dat we een regeling moesten treffen. Jullie stelden toen het bezwaar samen voor ons. Ik was mijn baan verloren voordat ik ging verkopen en kon de lasten niet dragen. Dat was nog een extra stressfactor die erbij kwam. We hebben ons hele dossier uitgelegd en voorgelegd aan NHG. Twee weken later kwam een nieuwe brief binnen. Het bleek een brief van de NHG te zijn waarin stond dat de hele restschuld werd kwijtgescholden. Ik heb jullie nog gebeld om te vragen of ik het goed las, maar dat was inderdaad zo. Ik ben zo blij dat ik het gedaan heb. Nogmaals, als ik wel had moeten betalen had ik er ook vrede mee gehad, maar ik moest uit die gevangenis weg en niemand kon me een manier laten zien om verder te kunnen met mijn leven. Jullie wel en nu kan ik met een schone lei beginnen. Bedankt. Romana Prijs, Culemborg Ons huis is sneller verkocht dan we konden geloven. We waren al een hele tijd bezig met een gewone makelaar maar het schoot voor geen meter op. Toen Systeem Makelaardij ermee begon leek alles in een stroomversnelling te gaan. Opeens kwamen er kijkers, kregen we biedingen en voor we het wisten lag er een koopcontract. Zij hebben alles geregeld met de bank zodat we met een gerust hart naar de notaris konden. --- Als je al vier jaar dubbele lasten hebt dan is het echt een molensteen die van je nek rolt als je eindelijk weg kan. Wij hadden een hypotheek met NHG, maar we kwamen niet in aanmerking voor kwijtschelding. Samen met Systeem Makelaardij is het wel gelukt om een regeling te treffen zodat we eindelijk ons leven konden oppakken in ons volgende huis. Anja en Jeffrey Roosendaal

7 Mijn naam is Willem Nijs. Sinds 2008 specialiseer ik me in verliesdossiers oplossen in elke mogelijke situatie, voor mensen zoals jij. Huizen die worden verkocht voor minder dan de hypotheekschuld, omdat ze minder waard zijn dan die schuld. Misschien heb je mij of mijn collega weleens zien langskomen in magazines, op TV of in dagbladen. Veel mensen kennen huisverkopenmetverlies.nl van de TrosRadar uitzending waar we geinterviewd werden over de nieuwe NHG regels. Omdat we een van de weinige organisaties zijn die opkomen voor de consument in deze situaties worden we vaak gebeld door journalisten om wat meer te vertellen over verlieszaken. Wat moet je nu doen? Pak een kop koffie. Sluit jezelf een uurtje op in een kamer. Zet je telefoon uit en doe de deur op slot. Lees dit rapport. Doe er iets mee. Misschien kan ik je helpen, misschien niet. Het gaat mij erom dat jij wat verder komt. Hopelijk helpen de volgende pagina s je. Als je wilt weten hoe je het beste verder kunt gaan dan kan ik je erbij helpen. Gratis en zonder verplichtingen. Ga naar en doe een aanvraag. Je zit nergens aan vast en ik lees elke aanvraag persoonlijk. Kom, laten we de eerste stap nemen om je probleem op te lossen. Ga je mee?

8 WAT NIEMAND JOU VERTELT OVER NHG Waarom weet niemand hoe het nou echt zit dat hele NHG? Ik stond in de middelste ruimte van mijn kantoor. Aan de andere kant van de lijn was Niels van Nimwegen, journalist bij TrosRadar. Van Nimwegen was bij ons terechtgekomen omdat niemand anders hem heldere, duidelijke antwoorden kon geven op zijn NHG vragen. Hij had trouwens dezelfde vragen die jij waarschijnlijk hebt. Wanneer krijg je kwijtschelding?. Waarom kan niemand me een antwoord vooraf geven? Waarom doet de bank zo moeilijk om een paar simpele vragen te beantwoorden? Wat kan ik het beste doen in mijn situatie? Niels is een ervaren onderzoeksjournalist. Hij weet waar hij informatie en antwoorden vandaan moet halen. Hij kent experts in vrijwel elk vakgebied......maar toen ik hem sprak moest hij eerlijk toegeven dat hij nergens de antwoorden kon vinden die hij nodig had. Hij vroeg me: Als het voor mij al zo lastig is om informatie te vinden, terwijl ik het fulltime doe, hoeveel moeilijker is het dan voor een consument? We spraken nog een tijdje en een paar weken later kwamen ze naar ons kantoor om een interview te doen. Gelukkig kun je de uitzending nog terugvinden, want dit zou weleens interessant voor jou kunnen zijn. In de uitzending zie je een interview met Karel Schiffer (toenmalig directeur NHG), Harrie-Jan van Nunen (hypotheekadviseur) en mijn collega Arno Wingen. Arno doet de meeste media optredens, ik ben niet zo van de publiciteit, maar als je goed oplet zie je me wel in het publiek zitten. TrosRadar wordt gemiddeld door 1,2 miljoen mensen bekeken, dus de kans is groot dat je hier al eens iets van gezien hebt. Zo niet, dan staat je een hoop goede informatie te wachten!

9 Als je wilt weten hoe je nou het beste verder kunt gaan dan kan ik je erbij helpen. Sinds 2008 help ik mensen om te navigeren door de NHG jungle. Leg je situatie gratis en zonder verplichtingen voor en ik kijk zo snel mogelijk of ik je verder kan helpen. Ga naar en doe een aanvraag. Je zit nergens aan vast..

10 HOE NHG WERKT Ondanks de toegenomen informatie bestaat er nog altijd veel onduidelijkheid over hoe dat nu precies gaat als je met NHG verkoopt. Wie moet je bellen, wat moet je doen, wanneer krijg je zekerheid? Dus vanaf het begin: De NHG heeft de laatste jaren veel werk uitbesteed aan de banken. Jij hebt geen direct contact met de NHG, dat regelt een bank allemaal. De eerste stap is aangeven dat je van plan bent om je huis te verkopen. Hier een voorbeeld van wat een bank van je verwacht: N A W Datum Betreft Leningnummer : xx-xx-xxxx : Beoordeling financiële situatie : xxxxxxxx Geachte heer, mevrouw, U hebt een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wij willen u op de hoogte brengen van enkele belangrijke zaken die betrekking hebben op uw hypotheek. Waarom ontvangt u deze brief U hebt aangegeven dat u te maken hebt met relatiebeeindiging en/of inkomensdaling. NHG vereist dat u inzicht verschaft in uw financiële situatie om de betaalbaarheid van uw hypotheek te kunnen bepalen. U bent verantwoordelijk om ons te informeren over uw financiële situatie. Daarom ontvangt u een Inkomsten & Uitgavenformulier, met het verzoek dit ingevuld en ondertekend terug te sturen, samen met bijbehorende bewijsstukken. Wat moet u doen Hierbij ontvangt u een formulier Inkomsten & Uitgaven. U vult het formulier volledig en naar waarheid in en stuurt dit samen met de gevraagde bewijsstukken direct aan ons retour.

11 Wanneer u de gevraagde documentatie inmiddels verzonden hebt, verzoeken we u telefonisch contact op te nemen met ons om te controleren of het is ontvangen. Wat zijn de vervolgstappen Op basis van de door u aangeleverde documentatie wordt getoetst of uw inkomen/vermogen toereikend is om de hypotheeklasten te kunnen betalen en in hoeverre behoud van uw woning mogelijk is. Wanneer wij niet alle gevraagde informatie van u ontvangen zijn we genoodzaakt dit te melden bij NHG. Dit heeft gevolgen voor eventuele kwijting door NHG van een restschuld die kan ontstaan bij verkoop van uw woning. Meer informatie Als u nog vragen hebt kunt u contact opnemen met ons op. Aanvullende informatie over NHG vindt u op We gaan er van uit dat u hiermee voldoende bent geïnformeerd. Hoogachtend, Samenvatting De verantwoordelijkheid om ons te informeren over uw financiële situatie ligt bij u. U vult het Inkomsten & Uitgavenformulier in en stuurt dit direct terug, met bewijsstukken. Als u de gevraagde documentatie niet overlegt, heeft dit gevolgen voor uw kwijting door NHG. Er zit een lijst bij met aan te leveren stukken. Die stukken moeten worden aangeleverd en daarmee wordt de inkomens- en vermogenstoets gemaakt. Hiermee kijkt de NHG of je in het huis kunt blijven wonen volgens hun rekenmodel. Maar let op: Dit is NIET hetzelfde model als dat je een nieuwe hypotheek gaat afsluiten. Met de berekening van de inkomens- en vermogenstoets wordt nauwkeuriger gekeken naar de werkelijke lasten en of je er verantwoord kan blijven wonen. Een ander belangrijk onderscheid: NHG regels veranderen nogal eens. In sommige gevallen drastisch. --

12 Er kunnen twee conclusies uit die toets rollen. 1. Je kunt blijven wonen 2. Je krijgt toestemming voor verkoop. Stel dat de NHG oordeelt dat je kunt blijven wonen, dan mag je er altijd nog voor kiezen om te verkopen. De ene bank zegt het duidelijk erbij, de andere bank vertelt je letterlijk: U kunt behouden, dus verkopen is onmogelijk. We hebben het meer dan eens gehoord, dus knoop in je oren dat je een advies of bewering altijd moet checken. Net als bij een arts is het verstandig om te denken aan een second opinion zodra je hoort dat iets onmogelijk is. Als je wilt weten hoe je nou het beste verder kunt gaan dan kan ik je erbij helpen. Sinds 2008 help ik mensen om te navigeren door de NHG jungle. Leg je situatie gratis en zonder verplichtingen voor en ik kijk zo snel mogelijk of ik je verder kan helpen. Ga naar en doe een aanvraag. Je zit nergens aan vast.

13 VERKOPEN MET NHG Kies je om te verkopen dan is het verdere traject gelijk als wanneer je WEL toestemming had gekregen, met dien verschille dat je na verkoop van het huis een regeling moet treffen voor de restschuld met NHG in plaats van je bank. In vrijwel elk geval kun je beter een regeling treffen met NHG dan met een bank, dus die optie is minder onaantrekkelijk dan je in eerste instantie zou verwachten. Er zijn waarschijnlijk duizenden mensen in Nederland die dit als een oplossing kunnen gebruiken om eindelijk verder te gaan met hun leven maar niemand vertelt ze iets erover. Krijg je de brief voor toestemming dan heb je al een grote horde genomen. Een stoplicht staat op groen en je kunt starten. Maar pas op! Er zijn steeds meer banken die je het bericht sturen dat je toestemming hebt voor verkoop en dat je nu een onherroepelijke volmacht moet tekenen om verder te gaan met het proces. Het wordt subtiel gebracht en er wordt de indruk gewekt dat de NHG graag wilt dat het zo gebeurt, maar het is incorrect. De NHG verplicht je niet om te werken met een volmacht. Je bent vrij om te kiezen welke makelaar je in de arm neemt en je hoeft geen controle uit handen te geven aan je bank. Ik zou je dan ook aanraden om hier zelf de controle over te houden zolang als het kan. Wij krijgen wekelijks de vraag of mensen hun volmacht verplicht zijn om te tekenen en in het merendeel van de gevallen gaat het om dit soort situaties. Hou de touwtjes in handen, want het geeft je meer opties. De verkoop start en je hebt pas weer contact met de bank als er een bod ligt. Dat bod moet worden doorgegeven aan de bank en beoordeeld met een taxatie. Als wij de verkoop doen geven wij het bod door aan de bank en regelen het leeuwendeel van die communicatie. Als je adviseur niet veel ervaring heeft met deze trajecten moet je dit vaak zelf doen. De bank stuurt een plaatselijke taxateur om de waarde te bepalen van je huis. Veel consumenten denken dat dit vooraf moet gebeuren, maar met name in de huidige markt is er een goede zaak te maken voor het uitvoeren van een taxatie als er al een bod ligt. === Als je wilt weten hoe je nou het beste verder kunt gaan dan kan ik je erbij helpen. Sinds 2008 help ik mensen om te navigeren door de NHG jungle. Leg je situatie gratis en zonder verplichtingen voor en ik kijk zo snel mogelijk of ik je verder kan helpen. Ga naar en doe een aanvraag. Je zit nergens aan vast.

14 Als de taxatie is uitgevoerd krijgt de bank de uitslag en geeft je -hopelijk- groen licht. Zo niet, dan is het tijd om te ontbinden en opnieuw te beginnen, al gebeurt dit maar zelden. Nu heb je alles gedaan wat je voor transport kunt doen. De notaris communiceert met de bank. In ongeveer de helft van de gevallen krijg je alsnog een afrekening waarin je gevraagd wordt om het hele verlies mee te nemen of op de rekening van de notaris te storten bij transport. Geen paniek, gebeurt wel vaker, gewoon even bellen en het wordt opgelost. Krijg je een taxatierekening binnen, zorg dan dat die bij de notaris komt te liggen. Sommige banken hebben er een handje aan om die taxatie van de plaatselijke taxateur bij jou in rekening te brengen en je vervolgens bijna fysiek te bedreigen als je niet direct betaalt. Volgens NHG Normen en Voorwaarden mag die taxatie bij de verliesclaim worden meegenomen. Ik zou hem dus bij het verlies laten tellen en naar de notaris sturen. Ik weet eerlijk gezegd niet wat er gebeurt als je hem wel zelf betaalt, maar ik zou niet in shock raken van verbazing als de bank de taxatie gewoon in rekening brengt bij NHG. We hebben het hier wel over de instellingen waar directeurs zelfs na een nauw afgewend faillissement nog even wat miljoenenbonussen gingen cashen, dus een dubbele taxatie is klein bier. Dan ga je naar de notaris. De meest gestelde vraag die wij krijgen is: Hoor ik dan van tevoren of ik kwijtschelding krijg? Nee. Dat hoor je niet. Je hebt de inkomenstoets gedaan en de waarde is goed, dus je vooruitzichten zijn prima. Maar NHG beoordeelt een claim pas als hij binnenkomt. Als het huis is gepasseerd wordt gekeken hoeveel het verlies exact was, maken ze de rekening op en sturen die naar NHG, samen met het hele dossier. NHG kijkt dan of je in aanmerking komt voor kwijting of een regeling. Ook doen ze nog een laatste fraudecheck. Heeft je huis minder opgebracht omdat er alleen nog vier muren overeind stonden zodat er zoveel mogelijk wietplanten in pasten? Dan is de kans groot dat dit opgemerkt is door politie of de taxateur en daar is NHG niet blij mee. Zal geen kwijting worden, want we verwachten wel van jou dat je het huis enigszins schappelijk oplevert. Heb je in de gevangenis gezeten en daardoor je hypotheek niet kunnen betalen? Dan beschouwt de NHG dat niet als iets dat buiten je macht ligt of een goede reden om niet te betalen. Geen kwijting. Heb je jouw huis verhuurd aan 64 Poolse gastarbeiders die het hebben veranderd in een krakende, ronkende puinhoop? Dan weet je de uitslag nu wel hè? Dit zijn die lijken waar we het eerder over hadden. Ik heb ze allemaal al gezien de afgelopen jaren, maar elk jaar komen er nieuwe toppers bij. Als een klant het vooraf

15 met me bespreekt zijn er vaak nog maatregelen die genomen kunnen worden. Achteraf niet meer. Verkoop je vanwege relatiebreuk, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid en zijn de lijken afwezig of voldoende verwijderd, dan kun je verwachten dat je de brief krijgt waarin je wordt gemeld dat je kwijtschelding krijgt. Er zijn trouwens andere redenen die ook leiden tot kwijtschelding. Psychologische redenen en medische redenen kunnen een kwijtschelding rechtvaardigen, maar daarvoor zou ik jouw situatie moeten zien. Als je niet vanwege die redenen verkoopt krijg je de brief om een regeling te treffen. Net als bij een bank is het vaak een mogelijkheid om af te kopen of een regeling te treffen. Ook hier geldt; jouw resultaten zijn gebaseerd op je inkomenspositie. Ik kan je hier niet vertellen waar het op gaat uitdraaien als ik niet weet hoeveel je verdient, uitgeeft, aan openstaande verplichtingen hebt etc. etc. === Als je wilt weten hoe je nou het beste verder kunt gaan dan kan ik je erbij helpen. Sinds 2008 help ik mensen om te navigeren door de NHG jungle. Leg je situatie gratis en zonder verplichtingen voor en ik kijk zo snel mogelijk of ik je verder kan helpen. Ga naar en doe een aanvraag. Je zit nergens aan vast.

16

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Bewindvoering: hoe werkt het?

Bewindvoering: hoe werkt het? Bewindvoering: hoe werkt het? Samen je centen de baas JE HEBT EEN BEWINDVOERDER. EN NU? Een tijdje terug heb je ervoor gekozen om je geld samen met Mijn Geld en Zo te regelen. De rechter vindt dit goed.

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Systeem Makelaardij - Wilhelminasingel 64-6221BK - Maastricht - 043 352 66 64 - info@systeemmakelaardij.nl

Systeem Makelaardij - Wilhelminasingel 64-6221BK - Maastricht - 043 352 66 64 - info@systeemmakelaardij.nl Systeem Makelaardij - Wilhelminasingel 64-6221BK - Maastricht - 043 352 66 64 - info@systeemmakelaardij.nl Veiling Voorwaarden Veiling Regels - Hoe Het Werkt... 3 Verkoop Voorwaarden.......... 5 Veel Gestelde

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de afgelopen weken hebben we veel teksten gelezen. Deze teksten hebben we samengevat, we hebben vragen erbij gesteld, gekeken

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin)

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Lay-out Bob Snel (trainer ATC Amstelduin) Document Versie maart 2007 Meer informatie E-mail:

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

WAARDE VAN ADVIES - 2013 DE WAARDE VAN ADVIES VAN INTERMEDIAIRS. Avéro Achmea P13628

WAARDE VAN ADVIES - 2013 DE WAARDE VAN ADVIES VAN INTERMEDIAIRS. Avéro Achmea P13628 WAARDE VAN ADVIES - 2013 DE WAARDE VAN ADVIES VAN INTERMEDIAIRS P13628 INHOUDSOPGAVE KARAKTERISTIEKEN CONCLUSIE WAARDE VAN ADVIES KARAKTERISTIEKEN ONDERZOEKSOPZET CONCLUSIE CONCLUSIES DE WAARDE VAN ADVIES

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Operator Handleiding DateLive.nl

Operator Handleiding DateLive.nl Operator Handleiding DateLive.nl Op DateLive.nl zal je erotische berichten beantwoorden op een bericht- per- bericht basis. Je krijgt een nieuw bericht van een klant te zien met de bijbehorende profiel

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

Duik in de tips. Geen opgewarmde onzin die je al dertig keer hebt gehoord op het nieuws. Ik

Duik in de tips. Geen opgewarmde onzin die je al dertig keer hebt gehoord op het nieuws. Ik Bedankt voor het aanvragen van dit rapport en proficiat met je beslissing. Dit rapport gaat over het snel verkopen van een woning, voor marktwaarde. Laten we er geen doekjes om winden. Als je daar sceptisch

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

open +verk kopen eigen huis maga eigen hu is maga i z ne september 2014 ne septem

open +verk kopen eigen huis maga eigen hu is maga i z ne september 2014 ne septem kopen+verkopen 52 eigen huis magazine september 2014 Scheiden wordt (te) duur voor huisbezitter Bij elkaar blijven voor de hypotheek Sinds de crisis op de woningmarkt, is scheiden toch al naar en duur

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en Het plan van Bart Dobber, niet doen! Bibi staat op het dek van het schip en kijkt naar haar hond die een kat achterna zit op de kade. Haar broer Bart ligt op de loopplank en peutert aan het touw van de

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Publiekstekst Wet investeren in jongeren

Publiekstekst Wet investeren in jongeren Publiekstekst Wet investeren in jongeren Juni 2009 Deze publicatie is gemaakt door Stimulansz in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stimulansz spreekt haar dank uit aan alle

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Informatiebrochure. Huis kopen

Informatiebrochure. Huis kopen Informatiebrochure Huis kopen Ontdek je nieuwe kwaliteiten en bespaar Als kind heb je er vast wel eens aan gedacht om profvoetballer, dierenarts of leraar te worden. Maar wist je dat er ook een verkoop-

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG :

Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG : Bijlage Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG : Interview: vragen gast : Levensgeschiedenis: Zie dossier Hoe vind

Nadere informatie

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU????

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? In het kort Als je gepest wordt ga dan naar je mentor. Als je het moeilijk vindt je mentor in vertrouwen te nemen, ga dan naar je favoriete docent, juniormentor of de vertrouwenspersoon

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN KATRIN

HET VERHAAL VAN KATRIN HET VERHAAL VAN KATRIN Katrin begon heroïne te gebruiken toen ze ongeveer 12 was. In het begin deed ze dat nog af en toe. We hadden er niet genoeg geld voor. Door een ingrijpende gebeurtenis ging ze steeds

Nadere informatie

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde.

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde. Mt.5:16 De Week van gebed voor de eenheid van alle kerken. Ieder jaar is dit gebed in dezelfde week in januari. Het zal puur toeval zijn, maar ieder jaar valt ook de actie Kerkbalans in deze periode. Met

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Terwijl je dat

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto?

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto? FOTOREGELS Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s Over auteursrecht op foto s is bij consumenten wel eens onduidelijkheid. Soms kan dat tot vervelende situaties leiden voor zowel klant als fotograaf.

Nadere informatie

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst Voorproefje ALLES DUBBEL Survivalgids voor startende tweelingmama s Denise Hilhorst Inhoud Dubbel van start 7 Dubbel ervaren 8 Dubbel zwanger 10 Dubbel voorbereiden 19 Dubbel bevallen 25 Dubbel voeden

Nadere informatie

Een waarderend gesprek voeren m.b.v. het AI- proces

Een waarderend gesprek voeren m.b.v. het AI- proces Een waarderend gesprek voeren m.b.v. het AI- proces Het 5V- proces van Appreciative Inquiry is een uitstekend instrument voor het houden van een waarderend gesprek of interview. Je kunt de stappen in het

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 1. Doet u dit examen voor de eerste keer of gaat het om een herexamen? Eerste keer 279 70% Herexamen 104 26% Niet beantwoord 16 4% Totaal 399 2. Als de voorlopige

Nadere informatie

30 Tips om de onderhandeling met de makelaar te winnen

30 Tips om de onderhandeling met de makelaar te winnen 30 Tips om de onderhandeling met de makelaar te winnen Waarom Jij koopt drie tot vier huizen in je leven. Je makelaar verkoopt er honderden. Hij kent dus het onderhandelingsspel beter dan jij. Wanneer

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Stichting Kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels Stichting Kinderpostzegels gemaakt door Eva Prince 10/10/15 voorwoord Ik doe mijn werkstuk over Kinderpostzegels. Want ik vind dat kinderpostzegels verkopen leuk is. Ik vind dat Stichting Kinderpostzegels

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Allemaal in ontwikkeling. Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman

Allemaal in ontwikkeling. Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Permanente educatie in Smallingerland Allemaal in ontwikkeling Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Van cursussen professioneel Engels, kennis opdoen bij een andere afdeling tot vierjarige

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Scenario 1 Er liggen ongeopende letters op tafel. Ze liggen er al langer dan een week.

Scenario 1 Er liggen ongeopende letters op tafel. Ze liggen er al langer dan een week. Aanvullende dialogen Scenario 1 Er liggen ongeopende letters op tafel. Ze liggen er al langer dan een week. Scenario 1 Er liggen ongeopende letters op tafel. Ze liggen er al langer dan een week. Scenario:

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden.

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 5. Onderweg naar een feestje doe je nog even snel een boodschap.

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

WIJ en jij Wet investeren in jongeren

WIJ en jij Wet investeren in jongeren Ik heb een WW-uitkering. Krijg ik een werkleeraanbod? Je krijgt pas een werkleeraanbod als je WW-uitkering is afgelopen. Zolang je een WW-uitkering krijgt, geldt voor jou de sollicitatie- en reintegratieplicht

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Jaarverslag 2013-2014

Jaarverslag 2013-2014 NOVA Voorzitter Anthony Matthijsen 24-9-2014 Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Mijn taken... 3 Externe contacten... 4 Vergaderingen... 4 Administratie... 4 Commissies... 5 Eerstejaarsfeest... 5 De club...

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Wet WIJ

Veelgestelde vragen Wet WIJ Veelgestelde vragen Wet WIJ Wat is de WIJ? WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Deze nieuwe wet gaat in per 1 oktober 2009 en moet ervoor zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie