Vrij verkeer van werknemers in de sport. mr. Eric Lankers, beleidsjurist WOS mr. Serge Rossmeisl, jurist FBO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vrij verkeer van werknemers in de sport. mr. Eric Lankers, beleidsjurist WOS mr. Serge Rossmeisl, jurist FBO"

Transcriptie

1 Vrij verkeer van werknemers in de sport mr. Eric Lankers, beleidsjurist WOS mr. Serge Rossmeisl, jurist FBO Den Haag 29 maart 2010

2 Werkgeversorganisatie in de Sport (WOS) Ledenbestand: alle sportbonden sportkoepels, waaronder NOC*NSF andere landelijke/regionale sportorganisaties zoals Nederlandse Dopingautoriteit, sportservicebureaus. Sluiten CAO-Sport af voor ondersteunend personeel, bondscoaches, technisch directeuren bij WOS-leden. Ondersteuning werkgeverschap sportverenigingen. Arbeidsverhoudingen top- en beroepssporters.

3 Federatie Betaald Voetbal Organisaties (FBO) Onafhankelijk, niet gelieerd aan KNVB, UEFA, FIFA Leden: alle Betaald Voetbal Organisaties (Ere & Eerste Divisie clubs) Vaste leden (geen promotie/degradatie) Behartiging sociaal-economische belangen, waaronder afsluiten CAO Contractspelers en CAO Trainer/Coaches

4 WOS en FBO internationaal WOS: Aanvraag tewerkstellingsen verblijfsvergunningen sportbonden en sportverenigingen Samenwerking IND en UWV. Gesprekspartner ministeries over migratiebeleid sport Bestuur EASE (European Association of Sport Employers) en actief in Europese Sociale dialoog in de sport. FBO: Aanvraag tewerkstellings- en verblijfsvergunningen betaald voetbal Betrokken bij Europese Sociale Dialoog betaald voetbal FIFA, UEFA.

5 Workshop: sport en vrij verkeer van werknemers 1. Algemene beginselen van vrij verkeer van werknemer. 2. Impact Bosman-arrest voor de sport. 3. Nationaliteitsclausules, beperking aantal buitenlandse spelers uit andere EU-landen en bescherming Nederlandse (sport)talenten. 4. Opleidingsvergoeding en solidariteitsbijdrage betaald voetbal regel en de home grown regel. 6. Indienstneming werknemers van buiten de EU.

6 Europese regelgeving en sport Europese Hof van Justitie in 1974, uitspraak Walrave / Koch: sport valt alleen onder de bepalingen van het Europese Verdrag als het een economische activiteit betreft. Sportwereld dient rekening te houden met Europese spelregels verdragen en rechtspraak HvJ EG. Praktijk twee belangrijke aspecten: vrij verkeer werknemers en mededingingsregels.

7

8

9

10

11 EG-regelgeving steeds groter bereik in sport Begrip economische activiteit dijt in rechtspraak steeds verder uit. Steeds meer niet-economische activiteiten vallen onder toepassingsgebied Europese Gemeenschap (waaronder de amateursport) Sportsector evolueert steeds meer naar een economische sector. Professionele sporters vanaf 1988 toegelaten tot Olympische Spelen.

12 Art. 39 EG-Verdrag: vrij verkeer werknemers (1) 1. Het verkeer van werknemers binnen de Europese Gemeenschap is vrij. 2. Dit houdt de afschaffing in van elke discriminatie op grond van de nationaliteit tussen de werknemers der lidstaten, wat betreft de werkgelegenheid, de beloning en de overige arbeidsvoorwaarden.

13 Art. 39 EG-Verdrag: vrij verkeer werknemers (2) 3. Het houdt het recht in om: a. in te gaan op een feitelijk aanbod tot tewerkstelling; b. zich te dien einde vrij te verplaatsen binnen het grondgebied der lidstaten; c. in één der lidstaten te verblijven teneinde daar een beroep uit te oefenen overeenkomstig de wettelijke bepalingen welke voor de tewerkstelling van nationale werknemers gelden. Anders gezegd: iedere EU-burger vrij om in EU te werken en te verblijven.

14 Toepassingsgebied Werknemers: iemand die tegen betaling reële en daadwerkelijke arbeid verricht onder leiding van iemand anders. Hieronder vallen ook beroeps- en semi-beroepssporters. Vrij verkeer werknemers geldt niet alleen voor nationale regelgeving, maar ook voor bepalingen van andere aard, zoals: cao s; regels van sportbonden.

15 Vrij verkeer werknemers en amateursport Geruime tijd werd aangenomen dat amateursporters die hun sport niet op economische wijze beoefenen geen beroep konden doen op vrij verkeer werknemers. 2004: Europese Commissie vs. Spaanse voetbalbond Concreet ging het om het weren van buitenlandse spelers uit de regionale amateurcompetities en het opleggen van een leeftijdsgrens die niet gold voor Spaanse spelers.

16 Beperkingen beginsel vrij verkeer werknemers 1. Openbare orde, openbare veiligheid of volksgezondheid 2. Objectieve rechtvaardigingsgronden: gerechtvaardigde doelstelling geschikt om doel na te streven (geschiktheid) gaat niet verder dan nodig is voor het bereiken van dat doel (proportionaliteit). Voorbeeld: betalingregeling opleidingsvergoeding. Beperkt vrij verkeer werknemers, maar heeft als doel indienstneming en opleiding van jonge spelers aan te moedigen (Bernard / Olympique Lyon, 16 maart 2010).

17 Europese Hof van Justitie in 1976: - Verbod nationaliteitsdiscriminatie heeft geen betrekking op nationale ploegen en interlandwedstrijden (rule of the game). - Nationaliteitsclausules bij interlandwedstrijden zijn inherent aan de sport.

18 White Paper on Sport van Europese Commissie Commissie bevestigt een aantal specifieke en evenredige beperkingen van beginsel vrij verkeer werknemers te rechtvaardigen: 1. Het recht om nationale atleten te selecteren voor competities met nationale ploegen; 2. De noodzaak om een aantal deelnemers van een competitie te beperken; 3. Het vaststellen van deadlines voor spelerstransfers in ploegsporten. Binnen de kaders van de rechtspraak HvJ EG!

19 Europees Hof: Bosman, 15 december 1995 Jean-Marc Bosman speelt bij RC Luik (1 e klasse) Na afloop contract wil Bosman naar US Duinkerken RC vraagt hoge transfersom Bosman klaagt voetbalbond aan => transferregels en nationaliteitsregels strijdig met vrij verkeer van werknemers Belgische rechter verwijst zaak door naar Europese Hof van Justitie

20 Europees Hof: Bosman (2) Conclusie 1: Artikel 48 van het Verdrag verzet zich tegen de toepassing van door sportverenigingen vastgestelde regels, volgens welke een beroepsvoetballer die onderdaan is van een Lid-Staat, bij het verstrijken van het contract dat hem aan een club bindt, door een club in een andere Lid-Staat slechts in dienst kan worden genomen, indien deze club aan de club van herkomst een transfer-, opleidings- of promotievergoeding heeft betaald. Afschaffing transfersysteem

21 Europees Hof: Bosman (3) Conclusie 2: Artikel 48 van het Verdrag verzet zich tegen de toepassing van door sportverenigingen vastgestelde regels, volgens welke de voetbalclubs voor de door hen georganiseerde competitiewedstrijden slechts een beperkt aantal beroepsspelers mogen opstellen die onderdaan zijn van een andere Lid-Staat. Deze regels zijn immers in strijd met het beginsel, dat elke discriminatie op grond van de nationaliteit wat betreft de werkgelegenheid, de beloning en de overige arbeidsvoorwaarden verboden is Afschaffing regel

22 Opleidingvergoeding en Solidariteitsbijdrage Artikel 20 en 21 FIFA-reglementen Opleidingsvergoeding: is verschuldigd ingeval van een internationale overschrijving van speler voor het einde van seizoen waarin speler 23 jaar wordt bij: - Eerste spelerscontract - Subsequent transfer Solidariteitsbijdrage: is verschuldigd bij tussentijdse beëindiging spelerscontract (5% van (transfer)vergoeding wordt verdeeld over clubs waar speler is opgeleid van 12 tot en met 23 jaar)

23 Europees Hof: Bernard / Lyon, 16 maart 2010 Olivier Bernard is jeugdspeler bij Olympique Lyon Newcastle wenst Bernard over te nemen uit opleiding Lyon Lyon eist betaling van schadevergoeding door Bernard en Newcastle UFC omdat Bernard eenzijdig zijn verplichtingen zou hebben verbroken die voortvloeien uit artikel 23 van het Charte du football professionnel (soort CAO) Artikel 23: Speler is verplicht na afloop van de opleiding zijn eerste contract als beroepsspeler bij deze club te tekenen.

24 Europees Hof: Bernard / Lyon (2) Hof: Artikel 45 VWEU staat niet in de weg aan regeling die, ter verwezenlijking van de doelstelling om de indienstneming en opleiding van jonge spelers aan te moedigen, de schadeloosstelling van de opleidingsclub waarborgt ingeval een jonge speler bij afloop van zijn opleidingsperiode een contract als beroepsspeler tekent bij een club uit een andere lidstaat, mits deze regeling geschikt is om de verwezenlijking van deze doelstelling te waarborgen en niet verder gaat dan ter bereiking van deze doelstelling noodzakelijk is.

25 Europees Hof: Bernard / Lyon (3) Een regeling als die welke in het hoofdgeding aan de orde is, waarbij een speler van de categorie beloften die bij afloop van zijn opleidingsperiode een contract als beroepsspeler tekent bij een club uit een andere lidstaat, kan worden gelast schadevergoeding te betalen waarvan het bedrag losstaat van de werkelijke opleidingskosten, is niet noodzakelijk om de verwezenlijking van deze doelstelling te waarborgen.

26 Home grown player rule Home grown player: speler die, ongeacht zijn nationaliteit of leeftijd, tenminste drie jaar (tussen 15 en 21 jaar) getraind is door zijn club of door een andere club binnen dezelfde nationale bond. Regel vanuit UEFA (voor UEFA-competities) Geen verplichting tot opname in nationaal reglement Nadeel: bevordert overname spelers door buitenlandse clubs vanaf zeer jonge leeftijd Europese Commissie: nu testperiode, nog geen formele goedkeuring

27 6 + 5 regel Voorstel vanuit FIFA regel: verplichting tot opstellen van minimaal 6 spelers van nationaliteit club Nadeel: lijkt vooralsnog in strijd met vrij verkeer van werknemers EC: meerdere malen zienswijze bevestigd

28 Niet EU-onderdanen en werkvergunningen

29 Actuele discussies Complexiteit procedures werkvergunningen Bescherming Nederlandse werknemers vs. unieke kennis die niet in Nederland voor handen zijn Werkvergunningen alleen voor hoogste competitie afdelingen. Salariscriterium betaald voetbal

30

31 Sport en vrij verkeer van werknemers (4)

32 Niet-EU werknemers Vergunningsplicht voor tewerkstelling en verblijf. Begrip arbeid breed uitgelegd: ook voor onbezoldigde arbeid geldt vergunningsplicht! Restrictief toelatingsbeleid Nederland: niet EU onderdanen moeten van meerwaarde zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Onderzoek prioriteitgenietend aanbod: eerst zoeken in Nederland en EU voor geschikte kandidaten voordat buiten EU mag worden geworven.

33 Specifiek: niet-eu sporters en coaches Voor beiden geldt: aantonen unieke kwaliteiten! Kwaliteitscriterium bij coaches bewezen d.m.v.: Diploma s, kwalificaties, licenties Behaalde prestaties, resultaten en reputatie. Kwaliteitscriterium bij sporters bewezen d.m.v.: speler dient actief geweest te zijn op gelijkwaardig of hoger niveau dan hoogste afdeling Nederlandse competitie; OF speler is international en heeft deelgenomen aan grote toernooien: Champions Trophy, WK, EK, OS.

34 Betaald voetbal: niet-eu spelers Achtergrond (vóór 1995): - Stichting Arbeidszaken (VVCS/FBO) Nadeel: Subjectief Overleg VVCS, FBO, Sociale zaken, KNVB Na 1995 twee criteria: - Kwaliteitscriterium - Inkomenscriterium

35 Kwaliteitscriterium Deelname aan competitie tenminste even sterk Nederlandse competitie; - Top 40 FIFA-landenranglijst Tenminste bewezen vergelijkbare kwaliteiten; - nationaal, olympisch (jeugd)elftal, erkende internationale clubtoernooien (CL, Europa League)

36 Inkomenscriterium Berekening criterium tot 2009/2010: Gebaseerd op jaarrekening voorgaande jaar; Salaris niet-eu spelers wordt meegenomen; Alle selectiespelers.

37 Toekomst Salariscriterium: evaluatie van de berekeningsmethode; Overleg sociale partners/sociale Zaken.

38 Probleemstelling (1) Huur/verhuur spelers Huur spelers: in de zin van WAV is sprake van verandering van werkgever => voldoen aan nieuw criterium Feitelijk? - Denk aan Feyenoord Excelsior; - Nu samenwerkingsverbanden België / Zuid-Afrika.

39 Probleemstelling (2) Stage/proeftraining Trainen = werken in zin van WAV; TWV verkrijgen in praktijk onmogelijk; Oplossing: Nieuwe regeling => max 4 weken per jaar, geen officiele wedstrijden, enkel onkostenvergoeding

40 mr. Eric Lankers telefoon: mr. Serge Rossmeisl telefoon: VRAGEN?

ARREST VAN HET HOF (Grote kamer) 16 maart 2010 *

ARREST VAN HET HOF (Grote kamer) 16 maart 2010 * ARREST VAN HET HOF (Grote kamer) 16 maart 2010 * In zaak C-325/08, betreffende een verzoek om een prejudiciële beslissing krachtens artikel 234 EG, ingediend door de Cour de cassation (Frankrijk) bij beslissing

Nadere informatie

Zaak C-415/93. VZW Koninklijke Belgische Voetbalbond e. a. tegen J.-M. Bosman e. a.

Zaak C-415/93. VZW Koninklijke Belgische Voetbalbond e. a. tegen J.-M. Bosman e. a. Zaak C-415/93 VZW Koninklijke Belgische Voetbalbond e. a. tegen J.-M. Bosman e. a. (verzoek van het Hof van beroep te Luik om een prejudiciële beslissing) Vrij verkeer van werknemers Mededingingsregels

Nadere informatie

CAO-commissie MKB-Nederland 14 juni 2011

CAO-commissie MKB-Nederland 14 juni 2011 Internationaal werkgeverschap CAO-commissie MKB-Nederland 14 juni 2011 Mr. R.A.M. Blaakman/AWVN Senior adviseur internationaal Juridische Zaken 14-6-2011 #479440 1 Hebben jullie in de sector te maken met

Nadere informatie

Nationaal Congres Sport en Europa

Nationaal Congres Sport en Europa Nationaal Congres Sport en Europa De invloed van Europa op de Nederlandse sportsector Wat betekent dit voor u? Met topsprekers als Henk Kesler Gerard Dielessen Esther de Lange Erben Wennemars Onder deskundige

Nadere informatie

FINANCIAL FAIR PLAY RULES & VRIJ VERKEER VAN WERKNEMERS. Een reden tot paniekvoetbal?

FINANCIAL FAIR PLAY RULES & VRIJ VERKEER VAN WERKNEMERS. Een reden tot paniekvoetbal? FINANCIAL FAIR PLAY RULES & VRIJ VERKEER VAN WERKNEMERS Een reden tot paniekvoetbal? A.F. Dopmeijer Maart 2013 Masterscriptie Arbeidsrecht Vrij verkeer van werknemers & Financial Fair Play Rules In hoeverre

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie verzoekschriften MEDEDELING AAN DE LEDEN

EUROPEES PARLEMENT. Commissie verzoekschriften MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2004 Commissie verzoekschriften 2009 29.03.2011 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift 1609/2008, ingediend door D. A. L. (Britse nationaliteit), over vermeende discriminatie

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND UITVOERINGS-/WIJZIGINGSBESLUIT TOPKLASSE EN CONTRACTSPELERS IN HET AMATEURVOETBAL Het bondsbestuur van de vereniging Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, statutair gevestigd

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF VAN 12 DECEMBER 1974.

ARREST VAN HET HOF VAN 12 DECEMBER 1974. ARREST VAN HET HOF VAN 12 DECEMBER 1974. B. N. O. WALRAVE, L. J. N. KOCH TEGEN ASSOCIATION UNION CYCLISTE INTERNATIONALE, KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE WIELREN UNIE EN FEDERATION ESPANOLA CICLISMO. (VERZOEK

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 16 FEBRUARI 2012 F.10.0115.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.10.0115.N 1. K.P., 2. H.D.S., eisers, vertegenwoordigd door mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1050

Nadere informatie

BROCHURE VREEMDELINGEN 2011

BROCHURE VREEMDELINGEN 2011 BROCHURE VREEMDELINGEN 2011 Voorwoord Werkgevers die buitenlandse werknemers in dienst willen nemen, worden met tal van regels en formaliteiten geconfronteerd. Vanwege het internationale karakter van het

Nadere informatie

2. In het arrest van 20 september 2001 heeft het Hof uitspraak gedaan over twee prejudiciële vragen die respectievelijk betrekking hadden op:

2. In het arrest van 20 september 2001 heeft het Hof uitspraak gedaan over twee prejudiciële vragen die respectievelijk betrekking hadden op: Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 11 juni 2002 (26.06) (OR. fr) PUBLIC 9893/02 Interinstitutioneel dossier: 2001/0111 (COD) LIMITE 211 MI 108 JAI 133 SOC 309 CODEC 752 BIJDRAGE VAN DE IDISCHE

Nadere informatie

UITVOERINGS-/WIJZIGINGSBESLUIT INVOERING GEOPTIMALISEERDE VOETBALPIRAMIDE EN CONTRACTSPELERS IN HET AMATEURVOETBAL

UITVOERINGS-/WIJZIGINGSBESLUIT INVOERING GEOPTIMALISEERDE VOETBALPIRAMIDE EN CONTRACTSPELERS IN HET AMATEURVOETBAL UITVOERINGS-/WIJZIGINGSBESLUIT INVOERING GEOPTIMALISEERDE VOETBALPIRAMIDE EN CONTRACTSPELERS IN HET AMATEURVOETBAL Het bondsbestuur van de vereniging Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, overwegende dat:

Nadere informatie

De rechten van burgers die zich binnen de Europese Unie verplaatsen Bulletin

De rechten van burgers die zich binnen de Europese Unie verplaatsen Bulletin Vrij verkeer en sociale zekerheid De rechten van burgers die zich binnen de Europese Unie verplaatsen Bulletin 6 2000 Sport en vrij verkeer van werknemers de zaken Bosman, Deliège en Lehtonen Sport heeft

Nadere informatie

Werknemersmobiliteit in de EU:

Werknemersmobiliteit in de EU: Mijke Houwerzijl 23 september 2010 Werknemersmobiliteit in de EU: via vrij verkeer van werknemers en/of diensten? Vrij verkeer EU-burgers in the spotlights Parijs 9 sept 2010: Betoging tegen uitzetting

Nadere informatie

GEMOTIVEERD ADVIES VAN EEN NATIONAAL PARLEMENT INZAKE DE SUBSIDIARITEIT

GEMOTIVEERD ADVIES VAN EEN NATIONAAL PARLEMENT INZAKE DE SUBSIDIARITEIT Europees Parlement 2014-2019 Commissie juridische zaken 19.5.2016 GEMOTIVEERD ADVIES VAN EEN NATIONAAL PARLEMENT INZAKE DE SUBSIDIARITEIT Betreft: Gemotiveerd advies van de Poolse Sejm inzake het voorstel

Nadere informatie

Afstudeerscriptie Master Rechtsgeleerdheid. Succesvolle aftrap met het eenzijdig optiebeding of afbreuk aan het gesloten stelsel van het ontslagrecht

Afstudeerscriptie Master Rechtsgeleerdheid. Succesvolle aftrap met het eenzijdig optiebeding of afbreuk aan het gesloten stelsel van het ontslagrecht Afstudeerscriptie Master Rechtsgeleerdheid Succesvolle aftrap met het eenzijdig optiebeding of afbreuk aan het gesloten stelsel van het ontslagrecht Naam: Hakim Azarrouy ANR: u1237256 Studierichting: Master

Nadere informatie

Opleidingsvergoeding binnen het betaald voetbal en de vrijheid van werknemers.

Opleidingsvergoeding binnen het betaald voetbal en de vrijheid van werknemers. Bernard-case: case: Opleidingsvergoeding binnen het betaald voetbal en de vrijheid van werknemers. Afstudeerscriptie februari 2011 Leila Zariouh ANR s 304801 Universiteit van Tilburg Master Rechtsgeleerdheid

Nadere informatie

ECLI:NL:RBBRE:2011:5319

ECLI:NL:RBBRE:2011:5319 ECLI:NL:RBBRE:2011:5319 Instantie Rechtbank Breda Datum uitspraak 06-12-2011 Datum publicatie 22-05-2017 Zaaknummer AWB- 11_1954 Formele relaties Hoger beroep: ECLI:NL:CRVB:2013:BZ2178, Bekrachtiging/bevestiging

Nadere informatie

Graag wil ik de volgende personen bedanken, zonder hun medewerking had deze scriptie niet tot stand kunnen komen.

Graag wil ik de volgende personen bedanken, zonder hun medewerking had deze scriptie niet tot stand kunnen komen. Voorwoord Vanaf de jongste jaren in mijn leven heeft het voetbalspel mijn bijzondere interesse gehad en ook het arbeidsrecht boeit mij buitengewoon. In het kader van mijn studie Nederlands Recht aan de

Nadere informatie

HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE

HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE Het Hof van Justitie van de Europese Unie is een van de zeven instellingen van de EU. Zij omvat drie rechtscolleges: het Hof van Justitie, het Gerecht en het Gerecht

Nadere informatie

De jeugd heeft de toekomst?

De jeugd heeft de toekomst? P. DISSELDORP* De jeugd heeft de toekomst? Over de houdbaarheid van UEFA s home grown player rule naar Europees recht Steeds meer (top)ploegen doen een beroep op een groot aantal buitenlandse spelers,

Nadere informatie

Voorwoord Dankwoord INLEIDING METHODOLOGIE AFBAKENING De vele definities en verschillende dimensies van sport 1

Voorwoord Dankwoord INLEIDING METHODOLOGIE AFBAKENING De vele definities en verschillende dimensies van sport 1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Dankwoord v ix INLEIDING METHODOLOGIE AFBAKENING 1 1. De vele definities en verschillende dimensies van sport 1 2. De nieuwe benadering van sport door de Europese Unie 7 3. Sport

Nadere informatie

1. Binnen het totaalbeleid van de organisatie ere en te onderscheiden meerjaren topsportbeleid is (uitwerking deelelementen zie bijlage 2).

1. Binnen het totaalbeleid van de organisatie ere en te onderscheiden meerjaren topsportbeleid is (uitwerking deelelementen zie bijlage 2). Topsportstatuut Nederlandse Bowling Federatie 2010 Aanbeveling 2 goed sportbestuur 1. Binnen het totaalbeleid van de organisatie ere en te onderscheiden meerjaren topsportbeleid is (uitwerking deelelementen

Nadere informatie

ARTIKEL 48 (E)EG-VERDRAG EN DE VOETBAL-TRANSFERREGELS

ARTIKEL 48 (E)EG-VERDRAG EN DE VOETBAL-TRANSFERREGELS 472 EG EN MENSENRECHTEN ARTIKEL 48 (E)EG-VERDRAG EN DE VOETBAL-TRANSFERREGELS Hof van Justitie der Europese Gemeenschappen, 15 december 1995 (G.C. Rodriguezlglesias, president, C.N. Kakouris, D.A.O. Edward,

Nadere informatie

VOORWOORD. Voorwoord

VOORWOORD. Voorwoord Augustus 2008 Kans of bedreiging? De gevolgen van de Webster case bezien vanuit het Nederlandse arbeidsrecht Lisette Langedijk Examennummer: 287587 Erasmus Universiteit Rotterdam Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Het indienen van twee verzoeken Opzeggen lidmaatschap voor 1 juni Geen plaats meer in eerste elftal of selectie Deadline 31 mei, 24.

Het indienen van twee verzoeken Opzeggen lidmaatschap voor 1 juni Geen plaats meer in eerste elftal of selectie Deadline 31 mei, 24. Het indienen van twee verzoeken Het indienen van twee verzoeken om overschrijving voor 31 mei is niet toegestaan. Buiten het feit dat een vereniging van een speler geen twee overschrijvingsformulieren

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF 15 december 1995

ARREST VAN HET HOF 15 december 1995 ARREST VAN 15.12.1995 ZAAK C-415/93 ARREST VAN HET HOF 15 december 1995 In zaak C-415/93, betreffende een verzoek aan het Hof krachtens artikel 177 EEG-Verdrag van het Hof van Beroep te Luik (België),

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie verzoekschriften 29.11.2013 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift 0570/2012, ingediend door Maria Teresa Magnifico (Italiaanse nationaliteit), over erkenning

Nadere informatie

In deze brochure wordt uiteengezet waarmee een betaaldvoetbalorganisatie rekening dient te houden bij het in dienst nemen van een niet-eu speler.

In deze brochure wordt uiteengezet waarmee een betaaldvoetbalorganisatie rekening dient te houden bij het in dienst nemen van een niet-eu speler. Voorwoord In deze brochure wordt uiteengezet waarmee een betaaldvoetbalorganisatie rekening dient te houden bij het in dienst nemen van een niet-eu speler. Werkgevers die buitenlandse werknemers in dienst

Nadere informatie

CONCLUSIE VAN ADVOCAAT-GENERAAL C. O. LENZ van 20 september 1995 "

CONCLUSIE VAN ADVOCAAT-GENERAAL C. O. LENZ van 20 september 1995 CONCLUSIE VAN ADV.-GEN. LENZ ZAAK C-415/93 CONCLUSIE VAN ADVOCAAT-GENERAAL C. O. LENZ van 20 september 1995 " Inhoudsoverzicht A Inleiding 1-4932 I De problematiek I - 4932 II Organisatie van de voetbalsport

Nadere informatie

Winst door goed werkgeverschap! RONALD VELDMAN BELEIDSADVISEUR WOS

Winst door goed werkgeverschap! RONALD VELDMAN BELEIDSADVISEUR WOS Winst door goed werkgeverschap! RONALD VELDMAN BELEIDSADVISEUR WOS Werkgevers in de Sport Gericht op landelijke, provinciale en regionale sportorganisaties (zoals sportbonden, NOC*NSF, sportservicebureaus)

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Werk en Bijstand Nr. W&B/URP/06/ 12499 Nader rapport inzake voorstel van wet houdende wijziging van de Wet werk en bijstand, van de Wet Studiefinanciering

Nadere informatie

Werkgeversorganisatie in de Sport. Werkgevers in de Sport, Ronald Veldman

Werkgeversorganisatie in de Sport. Werkgevers in de Sport, Ronald Veldman 1 Werkgevers in de sport Gericht op landelijke, provinciale en regionale sportorganisaties (zoals sportbonden, NOC*NSF, sportservicebureaus) Kerntaken: belangenbehartiging, brancheontwikkelingen en dienstverlening.

Nadere informatie

Richtlijn Anti-discriminatie en anti-racisme beleid. Uitgave nr. : versie 2.7 Datum : 1 januari 2016

Richtlijn Anti-discriminatie en anti-racisme beleid. Uitgave nr. : versie 2.7 Datum : 1 januari 2016 Richtlijn Anti-discriminatie en anti-racisme beleid Uitgave nr. : versie 2.7 Datum : 1 januari 2016 INHOUD I. Inleiding... 3 II. Maatregelen... 3 III. Aanbevelingen... 5 IV. Naslag... 5 2 PROTOCOL LICENTIEHOUDER

Nadere informatie

Statusreglement Topsporters

Statusreglement Topsporters Statusreglement Topsporters - Vastgesteld in de Algemene Vergadering van NOC*NSF d.d. 9 mei 2016 - Inwerkingtreding op 1 januari 2017 Considerans In dit reglement worden de procedure en criteria beschreven

Nadere informatie

Richtlijn anti-discriminatie en anti-racisme beleid

Richtlijn anti-discriminatie en anti-racisme beleid Richtlijn anti-discriminatie en anti-racisme beleid INHOUD Inleiding... 3 Maatregelen... 3 Aanbevelingen... 5 Naslag... 5 2 PROTOCOL LICENTIEHOUDER TEGEN RACISME EN DISCRIMINATIE INLEIDING Met ingang van

Nadere informatie

LEIDRAAD TRANSFERS. Juli 2015

LEIDRAAD TRANSFERS. Juli 2015 LEIDRAAD TRANSFERS Juli 2015 Inhoud Inleiding 2 Leeswijzer 3 Hoofdstuk 1 4 1.1 Arbeidsovereenkomst 4 1.2 Transferovereenkomst 7 1.3 Commissie(spelersmakelaars)overeenkomst 9 Hoofdstuk 2 11 2.1 Beëindigingsovereenkomst

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie verzoekschriften 29.9.2014 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift nr. 1240/2013, ingediend door Rodica Ionela Bazgan (Roemeense nationaliteit), over vrijheid

Nadere informatie

ECLI:NL:RBBRE:2010:BO9897

ECLI:NL:RBBRE:2010:BO9897 ECLI:NL:RBBRE:2010:BO9897 Instantie Rechtbank Breda Datum uitspraak 24-11-2010 Datum publicatie 05-01-2011 Zaaknummer 10/1362 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursrecht Eerste aanleg

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND UITVOERINGS-/WIJZIGINGSBESLUIT TOPKLASSE EN CONTRACTSPELERS IN HET AMATEURVOETBAL Het bondsbestuur van de vereniging Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, statutair gevestigd

Nadere informatie

Afstudeerscriptie Nederlands Recht Ed van Bommel Studentnummer 830931198 Open Universiteit Nederland Begeleider: Mr. drs. G.E.P.

Afstudeerscriptie Nederlands Recht Ed van Bommel Studentnummer 830931198 Open Universiteit Nederland Begeleider: Mr. drs. G.E.P. HET EENZIJDIG OPTIEBEDING BUITENSPEL? IS HET GEBRUIK VAN HET EENZIJDIG OPTIEBEDING IN VOETBALCONTRACTEN STRIJDIG MET HET NEDERLANDS ARBEIDSRECHT? THE UNILATERAL OPTIONCLAUSE OFF SIDE? Afstudeerscriptie

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 25/10/2013

Datum van inontvangstneming : 25/10/2013 Datum van inontvangstneming : 25/10/2013 Vertaling C-515/13-1 Zaak C-515/13 Samenvatting van een verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 98, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering

Nadere informatie

Van meissie naar Messi. Een praktijkgericht juridisch onderzoek naar de juridische status van het vrouwenvoetbal in Nederland.

Van meissie naar Messi. Een praktijkgericht juridisch onderzoek naar de juridische status van het vrouwenvoetbal in Nederland. Van meissie naar Messi Een praktijkgericht juridisch onderzoek naar de juridische status van het vrouwenvoetbal in Nederland. Kimberley Kuijpers Tilburg, 29 mei 2017 Van meissie naar Messi Een praktijkgericht

Nadere informatie

Advocaten en notarissen

Advocaten en notarissen Advocaten en notarissen De Wet aanpak schijnconstructies NVRD 18 februari 2016 Onderwerpen presentatie 1. Aanleiding voor en inhoud van de WAS 2. Aansprakelijkheid voor loon door opdrachtgevers keten 3.

Nadere informatie

CM01-025 Utrecht, 23 oktober 2001. Betreft: implementatie Richtlijn 2001/55 inzake tijdelijke bescherming van ontheemden

CM01-025 Utrecht, 23 oktober 2001. Betreft: implementatie Richtlijn 2001/55 inzake tijdelijke bescherming van ontheemden Permanente commissie Secretariaat van deskundigen in internationaal vreemdelingen-, telefoon 31 (30) 297 42 14/43 28 telefax 31 (30) 296 00 50 e-mail cie.meijers@forum.nl postbus 201, 3500 AE Utrecht/Nederland

Nadere informatie

(" ZIEKTEVERZEKERING VOOR BEJAARDEN "). (VERZOEK OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR DE NATIONAL INSURANCE COMMISSIONER TE LONDEN).

( ZIEKTEVERZEKERING VOOR BEJAARDEN ). (VERZOEK OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR DE NATIONAL INSURANCE COMMISSIONER TE LONDEN). ARREST VAN HET HOF (DERDE KAMER) VAN 24 APRIL 1980. UNA COONAN TEGEN INSURANCE OFFICER. (" ZIEKTEVERZEKERING VOOR BEJAARDEN "). (VERZOEK OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR DE NATIONAL INSURANCE

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord / 9. Inleiding / 11

Inhoudsopgave. Voorwoord / 9. Inleiding / 11 Inhoudsopgave Voorwoord / 9 Inleiding / 11 1 Het toepasselijke recht op de internationale arbeidsovereenkomst / 13 1.1 Inleiding / 13 1.2 Rome I-Verordening en het EVO-Verdrag / 13 1.3 Arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Aankondiging UEFA C YOUTH voor (ex-) contractspelers Seizoen

Aankondiging UEFA C YOUTH voor (ex-) contractspelers Seizoen Aankondiging UEFA C YOUTH voor (ex-) contractspelers Seizoen 2016-2017 Inhoud 1. Algemeen... 3 1.1. Inleiding... 3 2. Organisatie... 3 2.1. Competentiegericht opleiden... 3 2.2. Opzet van de opleiding...

Nadere informatie

Opleidingsvergoeding Vergelijkend overzicht 22/11/2016

Opleidingsvergoeding Vergelijkend overzicht 22/11/2016 Opleidingsvergoeding Vergelijkend overzicht 22/11/2016 Historiek en context (1) Arrest-Bosman 15 december 1995 Europees Hof van Justitie Sinds dit arrest kan er geen transfervergoeding meer gevraagd worden

Nadere informatie

VS Internationaal en Europees Sociaal Recht

VS Internationaal en Europees Sociaal Recht Master Rechten VS Internationaal en Europees Sociaal Recht verzamelde arresten Q www.quickprinter.be uickprinter Koningstraat 13 2000 Antwerpen R54 15,00 Online samenvattingen kopen via www.quickprintershop.be

Nadere informatie

Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië)

Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië) Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië) De artikelen 43 EG en 49 EG leggen overigens geen algemene verplichting tot gelijke behandeling op, maar een verbod van discriminatie

Nadere informatie

TOFSPORT LEUVEN TOELAGEN TOPSPORT VOOR TOPSPORTERS EN SPORTVERENIGINGEN. Gelet op het decreet van 28 januari 1974 betreffende het Cultuurpact;

TOFSPORT LEUVEN TOELAGEN TOPSPORT VOOR TOPSPORTERS EN SPORTVERENIGINGEN. Gelet op het decreet van 28 januari 1974 betreffende het Cultuurpact; TOFSPORT LEUVEN TOELAGEN TOPSPORT VOOR TOPSPORTERS EN SPORTVERENIGINGEN WETTELIJK KADER Gelet op artikel 199 en artikel 200 van het gemeentedecreet; Gelet op het decreet van 28 januari 1974 betreffende

Nadere informatie

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, l EGIRichtiijn 681360 c1 4-3 C14-3 Richtlijn inzake de opheffing van de beperkingen van de verplaatsing en het verblijf van de werknemers der Lid-Staten en van hun familie binnen de Gemeenschap [68/360/EEG)

Nadere informatie

BELEIDSPLAN WOS 2009-2012 VOORZET OP MAAT

BELEIDSPLAN WOS 2009-2012 VOORZET OP MAAT BELEIDSPLAN WOS 2009- VOORZET OP MAAT BELEIDSPLAN 2005-2008 2008 SAMEN WINNEN Inleiding: Kerntaak CAO. Professionaliseren gaat verder! WOS als belangenbehartiger: CAO Sport, maatwerk, decentralisatie,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 september 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 september 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

COMMISSIE VAN BEROEP BETAALD VOETBAL VAN DE KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

COMMISSIE VAN BEROEP BETAALD VOETBAL VAN DE KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND COMMISSIE VAN BEROEP BETAALD VOETBAL VAN DE KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND 1. De (beperkte) beroepen De commissie van beroep betaald voetbal van de KNVB (verder: beroepscommissie) heeft kennis genomen

Nadere informatie

de positie van de verzekerde/patiënt in Nederland en daarbuiten in het licht van de voorgenomen wijziging van art 13 Zvw (EU-aspecten)

de positie van de verzekerde/patiënt in Nederland en daarbuiten in het licht van de voorgenomen wijziging van art 13 Zvw (EU-aspecten) de positie van de verzekerde/patiënt in Nederland en daarbuiten in het licht van de voorgenomen wijziging van art 13 Zvw (EU-aspecten) Jac Rinkes Workshop SKGZ 3-10-13 Zorgverzekeringswet Artikel 13 1.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17972 30 juni 2015 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 24 juni 2015, 2015-0000159867, tot

Nadere informatie

Richtlijn 98/59/EG van de Raad van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag

Richtlijn 98/59/EG van de Raad van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag Richtlijn 98/59/EG van de Raad van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag Publicatieblad Nr. L 225 van 12/08/1998 blz. 0016-0021 DE RAAD VAN

Nadere informatie

VR DOC.0797/1

VR DOC.0797/1 VR 2019 2405 DOC.0797/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van Samenwerkingsakkoord tussen de Federale staat, het Waals Gewest, het

Nadere informatie

Inhoud. HOOFDSTUK 1 Ontstaan van het begrip discriminatie op grond van nationaliteit 21

Inhoud. HOOFDSTUK 1 Ontstaan van het begrip discriminatie op grond van nationaliteit 21 Inleiding 11 DEEL I Het concept indirecte discriminatie op grond van nationaliteit in het Unierecht 17 Inleiding 17 HOOFDSTUK 1 Ontstaan van het begrip discriminatie op grond van nationaliteit 21 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Welkom bij het webinar Zo neemt u een expat aan

Welkom bij het webinar Zo neemt u een expat aan Welkom bij het webinar Zo neemt u een expat aan Mededelingen: Stel je vragen. De antwoorden volgen live tijdens het webinar (en na afloop van het webinar via e-mail). Het webinar is on-demand terug te

Nadere informatie

Date de réception : 01/12/2011

Date de réception : 01/12/2011 Date de réception : 01/12/2011 Resumé C-544/11-1 Zaak C-544/11 Resumé van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 104, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering van het Hof

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 30/09/2014

Datum van inontvangstneming : 30/09/2014 Datum van inontvangstneming : 30/09/2014 Samenvatting C-408/14-1 Zaak C-408/14 Samenvatting van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 98, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 09/10/2015

Datum van inontvangstneming : 09/10/2015 Datum van inontvangstneming : 09/10/2015 Vertaling C-478/15-1 Zaak C-478/15 Samenvatting van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 98, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering

Nadere informatie

Afdeling I. Algemene beginselen van Unierecht en de relatie met het HGEU 11. Afdeling III. Onderzoeksvragen, onderzoeksdoelstelling en beperkingen 17

Afdeling I. Algemene beginselen van Unierecht en de relatie met het HGEU 11. Afdeling III. Onderzoeksvragen, onderzoeksdoelstelling en beperkingen 17 IX Onderzoeksopzet 1 Hoofdstuk 1. Achtergrond 3 Hoofdstuk 2. Probleemstelling 7 Afdeling I. Academisch debat 7 Afdeling II. Eigen bijdrage academisch debat 9 Hoofdstuk 3. Onderzoeksvragen en -methodologie

Nadere informatie

HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE

HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE Het Hof van Justitie van de Europese Unie is een van de zeven instellingen van de EU. Zij omvat twee rechtscolleges: het Hof van Justitie en het Gerecht. Het Hof

Nadere informatie

Katholieke Hogeschool Kempen Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde - Turnhout

Katholieke Hogeschool Kempen Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde - Turnhout Katholieke Hogeschool Kempen Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde - Turnhout Arrest Bosman:begin van een nieuw tijdperk in het sportlandschap Zegen of vloek? Wouter Vanhove 3 REC Schooljaar

Nadere informatie

Nationaal Congres Sport & Europa

Nationaal Congres Sport & Europa Nationaal Congres Sport & Europa ADO Stadion Den Haag, 29 maart 2010 Actuele vraagstukken Europees sportrecht Prof. Dr. Stefaan Van den Bogaert Sport in de Europese verdragen - Geen vermelding in het EEG

Nadere informatie

VOORLOPIGE AGENDA. Algemene vergadering betaald voetbal. knvb.nl

VOORLOPIGE AGENDA. Algemene vergadering betaald voetbal. knvb.nl VOORLOPIGE AGENDA Algemene vergadering betaald voetbal Maandag 10 december 2012, aanvang 15.00 uur Trainingscentrum van het KNVB Sportcentrum te Zeist 1. OPENING 2. MEDEDELINGEN EN INGEKOMEN STUKKEN toelichting

Nadere informatie

Reglement play-off europees ticket betaald voetbal seizoen 2015/'16

Reglement play-off europees ticket betaald voetbal seizoen 2015/'16 KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND BETAALD VOETBAL Reglement play-off europees ticket betaald voetbal seizoen 2015/'16 29 juli 2015 knvb.nl 1. De hoogst geklasseerde betaaldvoetbalorganisatie na afloop

Nadere informatie

Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2011

Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2011 Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2011 Actualiteiten Arbeidsrecht Inhoudsopgave Loonsanctie UWV bij onvoldoende re-integratie Wetsvoorstel aanpassing vakantiewetgeving Aanscherping Wet

Nadere informatie

om een prejudiciële beslissing inzake met name de uitlegging van de artikelen 7, 48 en 59 van het EEG-Verdrag,

om een prejudiciële beslissing inzake met name de uitlegging van de artikelen 7, 48 en 59 van het EEG-Verdrag, In de zaak 13-76, betreffende een verzoek aan het Hof krachtens artikel 177 EEG-Verdrag van de Guidice conciliatore te Rovigo, in het aldaar aanhangig geding tussen Gaetano DONÀ en MARIO MANTERO, om een

Nadere informatie

RAPPORTAGE SUPPORTERS ENQUETE. November 2016

RAPPORTAGE SUPPORTERS ENQUETE. November 2016 RAPPORTAGE SUPPORTERS ENQUETE November 2016 ACHTERGROND EN AANLEIDING De enquête is opgesteld in lijn met de gesprekken die gevoerd worden met stakeholders (waar supporters er dus een van is). In deze

Nadere informatie

Leeftijdsonderscheid in de kantonrechtersformule: toegestaan of niet?

Leeftijdsonderscheid in de kantonrechtersformule: toegestaan of niet? EVERYTHING MATTERS Leeftijdsonderscheid in de kantonrechtersformule: toegestaan of niet? Yvette van Gemerden kantonrechtersformule: direct en indirect onderscheid op basis van leeftijd Factor A Aanbevelingen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 079 Voorstel van wet van het lid Voortman houdende vastlegging in de Vreemdelingenwet 2000 van rechten die vreemdelingen ontlenen aan de Overeenkomst

Nadere informatie

UEFA B VOOR (EX-) CONTRACTSPELERS AANKONDIGING TRAINER-COACH OPLEIDING

UEFA B VOOR (EX-) CONTRACTSPELERS AANKONDIGING TRAINER-COACH OPLEIDING UEFA B VOOR (EX-) CONTRACTSPELERS AANKONDIGING TRAINER-COACH OPLEIDING 2018-2019 Binnen het voetbal zijn in de verschillende competities veel teams actief. Elk van deze teams vraagt om de juiste trainer-coach.

Nadere informatie

Ontwerpadvies. De boekhoudkundige verwerking van transfervergoedingen betaald bij de mutatie van voetbalspelers (niet-amateurs en profspelers)

Ontwerpadvies. De boekhoudkundige verwerking van transfervergoedingen betaald bij de mutatie van voetbalspelers (niet-amateurs en profspelers) Ontwerpadvies De boekhoudkundige verwerking van transfervergoedingen betaald bij de mutatie van voetbalspelers (niet-amateurs en profspelers) Trefwoorden Immateriële vaste activa transfervergoeding Inleiding

Nadere informatie

2. Hoe kan je de strijd tegen discriminatie aangaan?

2. Hoe kan je de strijd tegen discriminatie aangaan? 2. Hoe kan je de strijd tegen discriminatie aangaan? Om de strijd tegen discriminatie op de werkvloer aan te gaan, kan je als militant beroep doen op een breed wettelijk kader. Je vindt hieronder de belangrijkste

Nadere informatie

Rechten en plichten van onze spelers. Philip Somers, Advocaat Markgravenstraat 49, 2200 Herentals Tel.014/21 30 53 Email : info@philipsomers.

Rechten en plichten van onze spelers. Philip Somers, Advocaat Markgravenstraat 49, 2200 Herentals Tel.014/21 30 53 Email : info@philipsomers. Rechten en plichten van onze spelers Philip Somers, Advocaat Markgravenstraat 49, 2200 Herentals Tel.014/21 30 53 LIERSE Aansluitingsdocument = lidmaatschap van K.Lierse.S.K. = de club van toewijzing Gevolg

Nadere informatie

Date de réception : 10/01/2012

Date de réception : 10/01/2012 Date de réception : 10/01/2012 Resumé C-619/11-1 Zaak C-619/11 Resumé van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 104, lid 1, van het reglement voor de procesvoering van het Hof

Nadere informatie

Willen voetbalclubs winnen of winst maken?

Willen voetbalclubs winnen of winst maken? Willen voetbalclubs winnen of winst maken? En maakt dit enig verschil? Stefan Kesenne Department Economie Universiteit Antwerpen( UA) Departement Humane Kinesiologie Katholieke Universiteit Leuven (KUL)

Nadere informatie

Informatie over de follow-up van de onder kenmerk CHAP(2013)01917 geregistreerde klachten

Informatie over de follow-up van de onder kenmerk CHAP(2013)01917 geregistreerde klachten Informatie over de follow-up van de onder kenmerk CHAP(2013)01917 geregistreerde klachten De Europese Commissie heeft talrijke klachten ontvangen over mogelijk misbruik van opeenvolgende arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2005 187 Besluit van 17 maart 2005 tot wijziging van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen teneinde de in dat besluit opgenomen vrijstelling

Nadere informatie

REGLEMENT DEELNAME EUROPESE CLUBCOMPETITIES EN PLAY-OFF VOOR EUROPEES TICKET BETAALD VOETBAL SEIZOEN 2011/'12

REGLEMENT DEELNAME EUROPESE CLUBCOMPETITIES EN PLAY-OFF VOOR EUROPEES TICKET BETAALD VOETBAL SEIZOEN 2011/'12 REGLEMENT DEELNAME EUROPESE CLUBCOMPETITIES EN PLAY-OFF VOOR EUROPEES TICKET BETAALD VOETBAL SEIZOEN 2011/'12 1. De hoogst geklasseerde betaaldvoetbalorganisatie na afloop van de reguliere competitie in

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD, HET EUROPEES PARLEMENT, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD, HET EUROPEES PARLEMENT, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S NL NL NL EUROPESE COMMISSIE Brussel, 13.7.2010 COM(2010)373 definitief MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD, HET EUROPEES PARLEMENT, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

Nadere informatie

Het Statuut van de Sportbeoefenaar

Het Statuut van de Sportbeoefenaar Het Statuut van de Sportbeoefenaar naar internationaal, Europees, Belgisch en Gemeenschapsrecht Roger BLANPAIN Professor aan de Rechtsfaculteiten van de KULeuven en de KUBrabant Lid van de Koninklijke

Nadere informatie

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 5.3.2015 COM(2015) 103 final ANNEX 1 BIJLAGE bij het Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting van de overeenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2003 2004 28 170 Gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid, beroep en beroepsonderwijs (Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid)

Nadere informatie

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: 31 832 Wijziging van de Algemene wet gelijke behandeling, het Burgerlijk Wetboek, de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte, de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 25.7.2019 COM(2019) 347 final 2019/0159 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het EPO-comité

Nadere informatie

Zaaknummer : CBHO 2015/033 Rechter(s) : mrs. Olivier, Lubberdink en Troostwijk Datum uitspraak : 7 augustus 2015 Partijen : Appellant en

Zaaknummer : CBHO 2015/033 Rechter(s) : mrs. Olivier, Lubberdink en Troostwijk Datum uitspraak : 7 augustus 2015 Partijen : Appellant en Zaaknummer : CBHO 2015/033 Rechter(s) : mrs. Olivier, Lubberdink en Troostwijk Datum uitspraak : 7 augustus 2015 Partijen : Appellant en Rijksuniversiteit Groningen Trefwoorden : EU/EER nationaliteit gelijkheidsbeginsel

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 06/02/2017

Datum van inontvangstneming : 06/02/2017 Datum van inontvangstneming : 06/02/2017 Vertaling C-684/16-1 Zaak C-684/16 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 27 december 2016 Verwijzende rechter: Bundesarbeitsgericht (Duitsland)

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 27/10/2015

Datum van inontvangstneming : 27/10/2015 Datum van inontvangstneming : 27/10/2015 Samenvatting C-518/15-1 Zaak C-518/15 Samenvatting van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 98, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 28 170 Gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid, beroep en beroepsonderwijs (Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid)

Nadere informatie

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Interne selectieprocedure BMX ten behoeve van de European Games in Baku 2015

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Interne selectieprocedure BMX ten behoeve van de European Games in Baku 2015 PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Interne selectieprocedure BMX ten behoeve van de European Games in Baku 2015 Interne selectieprocedure BMX ten behoeve van de European Games in Baku 2015 Vastgesteld

Nadere informatie

gelet op artikel 63, eerste alinea punt 3 van het EG-Verdrag,

gelet op artikel 63, eerste alinea punt 3 van het EG-Verdrag, P5_TA(2002)0591 Verblijfstitel met een korte geldigheidsduur * Wetgevingsresolutie van het Europees Parlement over het voorstel voor een richtlijn van de Raad betreffende de verblijfstitel met een korte

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 21/10/2014

Datum van inontvangstneming : 21/10/2014 Datum van inontvangstneming : 21/10/2014 Vertaling C-432/14-1 Zaak C-432/14 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 22 september 2014 Verwijzende rechter: Conseil de prud hommes de

Nadere informatie