Het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn), wat is dat nu eigenlijk?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn), wat is dat nu eigenlijk?"

Transcriptie

1 Het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn), wat is dat nu eigenlijk? Versie nr: 1 Laatste wijziging: ) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is een OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn)? 3) Wat doet een OCMW? 4) Welke vorm kan de OCMW-steun aannemen? 5) Wie kan geholpen worden door het OCMW? 6) Waar zijn de OCMW s te vinden? 7) Hoe steun verkrijgen van het OCMW? 8) Wie doet wat in een OCMW? 9) Welke zijn de adressen van de verschillende OCMW s van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? 10) Wat kan ik doen indien ik nog andere vragen heb? 1. Waartoe dient deze fiche? Deze fiche maakt deel uit van een verzameling fiches die voor iedereen toegankelijk is via de website Al deze fiches geven antwoord op belangrijke vragen over de steun en bijstand van het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn). Indien u het antwoord op uw vraag niet zou vinden in één van deze fiches of indien u een zeer precieze vraag hebt over een welbepaalde steun of bijstand, aarzel dan niet van contact op te nemen met het OCMW van de gemeente waar u woont. Het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn), wat is dat nu eigenlijk?

2 2 Onder de titel van elke fiche vindt u een kadertje met de datum van de fiche en de datum van de laatste aanpassing. Vergeet niet van deze even te bekijken zodat u zeker bent dat de fiche die u gebruikt nog niet verouderd is. De informatie die hier wordt aangeboden is geen wettige basis om rechten te doen gelden. Daarvoor verwijzen we naar wetteksten en reglementen. 2. Wat is een OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn)? De letters OCMW staan voor Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn. In het Frans is zijn benaming CPAS wat staat voor Centre Public d Action Sociale. Met betrekking tot de Franse benaming spraken we tot februari 2004 van een «Centre public d Aide sociale», maar deze werd veranderd door een wet en sinds 1 maart 2004 noemt men ze «Centres publics d Action sociale». De naamsverandering wilde vooral benadrukken dat de OCMW s een dynamische rol spelen in zowel het inschakelingproces van mensen in moeilijkheden als in de strijd tegen sociale uitsluiting. Deze nieuwe benaming sluit ook nauw aan bij de filosofie van de sociale welvaartsstaat volgens welke een passieve bijstand niet volstaat. Het OCMW is een openbare dienst die in 1976 in het leven geroepen is door de Belgische staat en georganiseerd is op lokaal niveau. De OCMW s hebben de «commissies van openbare onderstand» (de COO) vervangen. Deze hadden als opdracht de bestaande ellende te verlichten en te voorkomen en de ziekenhuisdienst te organiseren. Net als andere openbare diensten zoals de BGDA of de MIVB, is het OCMW ontstaan omdat het nodig was voor het algemeen belang. De Staat heeft hem een bijzondere opdracht toevertrouwd. (zie Wat doet een OCMW? ). Het feit dat het gaat om een openbare dienst brengt verschillende gevolgen met zich mee:

3 3 a) De werking en de opdrachten van de OCMW s zijn vastgelegd in wetten. Met andere woorden, de OCMW s handelen binnen een wettelijk kader waarbinnen zij sommige dingen moeten doen en andere dingen niet mogen doen. Dit wettelijk kader bestaat uit verschillende wetten. Drie van hen zijn echter zeer belangrijk. i) de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de OCMW s. Deze wet heeft de OCMW s in het leven geroepen. Zij behandelt de werking en de opdrachten van de OCMW s, evenals de maatschappelijke dienstverlening. Sommige bepalingen uit deze wet zijn geregionaliseerd. Dit houdt in dat de organieke wet van 1976 betreffende de OCMW s niet integraal op dezelfde manier wordt toegepast in Vlaanderen, in Wallonië en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Nochtans is het enkel de federale wetgever die de essentiële bepalingen kan wijzigen. Deze slaan op het ontstaan van de OCMW s en op de opdracht de maatschappelijke dienstverlening te verzekeren. ii) de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie. Deze wet heeft de wet van 1974 betreffende het bestaansminimum vervangen (in het Frans werd deze afgekort tot loi minimex ). Zoals de naam reeds laat vermoeden, gaat zij over het recht op maatschappelijke integratie. Dit recht kan verschillende vormen aannemen, onder andere de vorm van een leefloon. Zij handelt eveneens over maatschappelijke integratie via tewerkstelling en over het geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie. Verder voorziet zij ook welke procedures gevolgd moeten worden in verband met het recht op maatschappelijke integratie. iii) de wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van de steun verleend door de OCMW s. Deze wet bepaalt onder andere welk OCMW territoriaal bevoegd is om een steunaanvraag te behandelen.

4 4 b) De werkzaamheden van een OCMW kunnen niet onderbroken worden omdat zij, per definitie, beantwoordt aan een behoefte van de gemeenschap (het OCMW is dus in principe open tijdens de vakanties). c) Als openbare dienst moet het OCMW alle mensen die recht hebben op bijstand en die zich in gelijkaardige objectieve omstandigheden bevinden, gelijk behandelen. De toekenning van een steun of bijstand mag de rechthebbende niet in een betere positie plaatsen ten opzichte van anderen die zich in gelijkaardige omstandigheden bevinden. Dit verhindert echter niet dat het OCMW aan éénieder een behandeling kan geven die aangepast is aan zijn concrete situatie. d) Als openbare dienst is het OCMW verplicht zijn opdracht te vervullen met respect voor de ideologische, filosofische en religieuze overtuigingen van de mensen die op hem beroep doen. e) Het OCMW moet eveneens opletten dat het de privacy en het privéleven van de mensen respecteert. Zo werd het respect voor het beroepsgeheim ingeschreven in de organieke wet betreffende OCMW s. Het beroepsgeheim is van toepassing op de politiek afgevaardigden en op het personeel van het OCMW. 3. Wat doet een OCMW? Het OCMW heeft tot taak aan personen en gezinnen de dienstverlening te verzekeren waartoe de gemeenschap gehouden is. In België is de maatschappelijke dienstverlening een systeem dat bescherming wil bieden aan personen en gezinnen die niet meer beschikken over voldoende middelen om een leven te kunnen leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid (bijvoorbeeld door een faillissement, een ziekte, een ontslag, familiale problemen, etc.). Het hoofddoel van de maatschappelijke dienstverlening is aan éénieder toelaten een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid.

5 5 De notie menselijke waardigheid is geëvolueerd met de jaren, maar in de huidige Belgische samenleving houdt zij op z n minst in dat men zich kan voeden, zich kan kleden, zich kan huisvesten, zich kan verzorgen en toegang kan hebben tot de gezondheidszorg. Indien, omwille van moeilijkheden, iemand niet meer zou beschikken over de nodige middelen om zich te voeden, te kleden, te huisvesten, zich te verzorgen, of om toegang te hebben tot de gezondheidszorg, dan is het OCMW er om te helpen. De steun die het OCMW toekent kan verschillende vormen aannemen. Zij zal in elk geval afhankelijk zijn van de situatie waarin iemand zich bevindt. Zij kan de vorm aannemen van een financiële hulp (leefloon of een equivalent aan het leefloon), een psychosociale hulp, een medische hulp, etc. Het OCMW onderzoekt elke steunaanvraag en doet voorstellen die het best daarbij aansluiten en die beantwoorden aan de behoefte van de persoon in kwestie. Opgepast, het recht op maatschappelijke integratie en de maatschappelijke diensverlening worden begrepen als residuaire rechten van de sociale zekerheid en de familiale bijstand. Dit betekent dat het OCMW enkel en alleen kan tussenkomen wanneer iemand geen rechten meer kan doen gelden op een andere tussenkomst van de sociale zekerheid. Het OCMW gaat toch tussenkomen wanneer iemands situatie niet overéénstemt met de menselijke waardigheid. Het OCMW kan voorschotten verlenen (op het pensioen, op de werkloosheidsuitkering, ) die het dan direct kan terugvorderen bij de betreffende instelling. Naast het toekennen van individuele steun aan personen in moeilijkheden, voorziet de wet bovendien dat het OCMW, daar waar het nodig blijkt, instellingen of diensten met een sociaal, curatief of preventief karakter kan opstarten en beheren. De diensten die beheerd worden door het OCMW zijn zeer verschillend en hangen in grote mate af van OCMW tot OCMW en dit volgens de behoeften van de bevolking die leeft in de gemeente. Hierna volgen enkele voorbeelden van diensten die beheerd worden door OCMW s : dienst schuldbemiddeling, washuis, sociale winkel, opvangtehuis, transit-woning, sociaal restaurant, kindertehuis, dienst hulp aan families, rusthuis, etc.

6 6 4. Welke vorm kan de OCMW-steun aannemen? De OCMW-steun kan verschillende vormen aannemen. De wet voorziet dat zij van materiële, sociale, geneeskundige, sociaal geneeskundige of psychologische aard kan zijn. Zo gaat de OCMW-steun van zuivere financiële hulp tot socioprofessionele inschakeling, met daartussen thuiszorg, schuldbemiddeling, juridische bijstand, steun in natura (bijvoorbeeld het voorzien van warme maaltijden of kleding), etc. Concreet en onder bepaalde voorwaarden, kan het OCMW: U een financiële hulp toekennen (het leefloon en het equivalent leefloon zijn de meest voorkomende vormen van financiële hulp) U inschrijven bij een ziekenkas U financiële voorschotten toekennen (op werkloosheidsuitkeringen bijvoorbeeld) U steun in natura toekennen (maaltijd, kleren, etc.) U helpen met het zoeken van een opleiding, een job Tussenkomen in de medische en farmaceutische kosten U een installatiepremie toekennen of u helpen een huurwaarborg te vestigen U een hulp aan huis bezorgen door middel van familiale hulp of huishoudelijke hulp Tussenkomen in de betaling van de gas-, elektriciteit- en stookoliefacturen Tussenkomen in de kosten van de deelname aan sportieve en culturele evenementen Etc. Alle OCMW s beschikken niet altijd over dezelfde diensten dus aarzel niet, indien u meer wilt weten, van contact op te nemen bij het OCMW van de gemeente waar u woont. 5. Wie kan geholpen worden door het OCMW? Iedereen heeft recht op maatschappelijke dienstverlening van het OCMW, maar het OCMW is enkel gehouden steun te verlenen indien bepaalde voorwaarden vervuld zijn.

7 7 Eén van de voorwaarden die moet vervuld zijn om recht te hebben op eender welke hulp is het feit dat men behoeftig is. Dit betekent dat men niet meer beschikt over voldoende middelen om een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid (zie Wat doet een OCMW? ) Daarnaast zijn er nog andere voorwaarden die moeten vervuld zijn, zoals het feit dat men in België woont, of bijzondere voorwaarden die afhankelijk zijn van het soort steun waarover het gaat. Bijvoorbeeld: om een leefloon te kunnen ontvangen moet men in principe meerderjarig zijn. Een ander voorbeeld: als iemand illegaal verblijft in België, heeft die persoon in principe enkel recht op dringende medische hulpverlening. Het is de taak van het OCMW om na te gaan of iemand alle voorwaarden vervult die nodig zijn om een bepaalde steun te kunnen verkrijgen. De beslissingen van het OCMW ten aanzien van uw aanvraag en waarmee u niet akkoord bent kunt u aanvechten bij de arbeidsrechtbank. 6. Waar zijn de OCMW s te vinden? Er is een OCMW in elke gemeente van België (er zijn dus 589 OCMW s in heel België waarvan 19 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest). Indien u advies nodig heeft of u wilt een steunaanvraag indienen, moet u zich in principe wenden tot het OCMW van de gemeente waar u woont. Indien het OCMW niet bevoegd is om u te helpen, zal hij uw steunaanvraag doorsturen naar het bevoegde OCMW en u hiervan op de hoogte brengen. Voor de 19 OCMW s van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vindt u de adressen en de openingsuren in de fiche Adressen en openingsuren van de 19 OCMW s van het Brussels HoofdstedelijkGewest.

8 8 7. Hoe steun verkrijgen van het OCMW s? Om steun te kunnen verkrijgen van een OCMW, moet u een zekere procedure volgen. Deze procedure wordt in detail beschreven in de fiche procedure betreffende een steunaanvraag. Schematisch ziet het te volgen traject er als volgt uit : Stap 1: U gaat naar een OCMW om een aanvraag in te dienen. U ontvangt een bewijs van aanvraag waarmee kan bewezen worden dat de aanvraag werd ingediend. Stap 2: Tijdens het eerste onderhoud onderzoekt de maatschappelijk assistent uw steunaanvraag, hij legt u uit wat uw rechten en de verplichtingen zijn en bekijkt met u wat de best mogelijke oplossing is voor uw situatie. Stap 3: De maatschappelijk assistent gaat dan een sociaal onderzoek beginnen Hiervoor is uw medewerking noodzakelijk. Sommige documenten moeten worden voorgelegd en bepaalde stappen moeten ondernomen worden. Indien nodig zal er ook een huisbezoek plaatsvinden. Stap 4: De maatschappelijk assistent zal dan z n rapport indienen bij een Comité, genaamd Bijzonder Comité voor de sociale dienst. Het is dit Comité dat in naam van het OCMW beslist over het al dan niet toekennen van steun. U kunt alvorens er beslist wordt en indien u dat wenst, vragen om gehoord te worden door het Comité. Stap 5: Het OCMW moet een beslissing nemen binnen de 30 dagen die volgen op de ontvangst van de aanvraag. Stap 6: Het OCMW brengt u dan op de hoogte van de beslissing binnen de 8 dagen die volgen, het doet dit bij aangetekende brief. Stap 7: Indien u niet akkoord gaat met de beslissing van het OCMW, kunt u de beslissing aanvechten bij de arbeidsrechtbank, en dit binnen een termijn van 3 maanden vanaf de datum van de betekening van de beslissing.

9 9 8. Wie doet wat in een OCMW? Er werken veel mensen in een OCMW. De maatschappelijk assistenten zijn misschien de meest gekende, maar zeker niet de enigen die een belangrijke rol spelen in het OCMW. Het OCMW kan trouwens enkel functioneren dankzij bepaalde instellingen. Het is dus belangrijk en nuttig van deze te kennen. De inhoud van de rol die zij vervullen wordt hieronder samengevat. a) De belangrijkste organen: i) De Raad voor Maatschappelijk Welzijn De Raad voor Maatschappelijk Welzijn leidt het OCMW. Zijn leden noemt men OCMW-raadsleden. Het gaat om politiek afgevaardigden, verkozen door de Gemeenteraad na elke gemeenteraadsverkiezing. Elke 6 jaar wordt er dus een nieuwe Raad voor Maatschappelijk Welzijn verkozen. 1 De leden worden niet rechtstreeks verkozen door de bevolking (het gaat over een lokale maar indirecte verkiezing). Het aantal leden van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn is afhankelijk van de afmeting van de gemeente. Het aantal schommelt tussen 9 (voor de kleintjes) tot 15 (voor de grotere). ii) Het Bijzonder Comité voor de sociale dienst De wet laat de Raad voor Maatschappelijk Welzijn toe van alle beslissingen te nemen, onder andere de beslissingen over de steunaanvragen, maar meestal delegeert de Raad deze opdracht aan een bijzonder Comité genaamd het Bijzonder Comité voor de sociale dienst. In dit Comité zetelen enkele OCMW-raadsleden en de Voorzitter van 1 De gemeenteraadsverkiezingen werden gehouden op 8 oktober De nieuwe OCMW-raadsleden en de voorzitter van het OCMW zullen worden verkozen in de maanden die volgen. De nieuwe Raden voor Maatschappelijk Welzijn zullen in principe begin 2007 gevormd worden en zetelen voor een periode van 6 jaar.

10 10 het OCMW. Zij zijn het die in naam van het OCMW de beslissingen nemen betreffende de steunaanvragen. b) De belangrijkste functies: i) De Voorzitter De Voorzitter wordt verkozen bij geheime stemming, door en onder de OCMWraadsleden. Hij leidt de activiteiten van het centrum. Hij kan niet alleen beslissen over de toekenning van een steun, behalve in geval van hoogdringendheid. En zelfs dan, enkel en alleen binnen de grenzen vastgelegd door de wet en door het huishoudelijk reglement van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn en indien zijn beslissing op de eerstvolgende raad bekrachtigd wordt. ii) De Secretaris Elk OCMW heeft een Secretaris. Zijn belangrijkste opdrachten zijn de volgende: hij woont de vergaderingen van de raad, het vast bureau en van de bijzondere comités bij, hij bereidt de dossiers die bij hem ingediend zijn voor, hij waakt over de motivering van de beslissingen en over het respect voor de wet, het bewaren van het archief; onder het toezicht van de Voorzitter neemt hij de zaken in vooronderzoek, leidt de administratie en is hoofd van het personeel; hij tekent samen met de Voorzitter alle stukken die van het centrum uitgaan (het OCMW kan enkel tot iets gehouden zijn door een dubbele handtekening, die van de Voorzitter en die van de Secretaris)

11 11 iii) De Ontvanger Elk OCMW heeft een ontvanger. Hij heeft tot taak om, onder zijn persoonlijke en financiële verantwoordelijkheid, de ontvangsten te registreren en de uitgaven te betalen. Hij is de financieel en budgettaire raadgever van het centrum. iv) De maatschappelijk assistenten Elk OCMW heeft minstens één maatschappelijk werker. De maatschappelijk assistent, de wet spreekt van maatschappelijk werker, heeft als opdracht personen en families te helpen hun moeilijke situatie te boven te komen of deze te verbeteren. Daartoe probeert hij de situatie waarin iemand zich bevindt te begrijpen tijdens een eerste onderhoud. Hij bereidt het dossier voor, hij geeft documentatie en adviezen aan het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (deze instelling neemt de uiteindelijke beslissing over de steunaanvraag) en hij verzekert de sociale begeleiding. Zijn functie in het OCMW is zodanig belangrijk dat de beslissingen van het OCMW over de steunaanvragen enkel en alleen geldig zijn indien genomen op grond van een sociaal onderzoek dat gevoerd werd door een maatschappelijk assistent. (zie procedure betreffende een steunaanvraag ) v) Het personeel van het OCMW De wet verplicht uitdrukkelijk dat elk OCMW beschikt over een secretaris, een ontvanger en minstens één maatschappelijk werker. Voor het overige behoort het aan de Raad voor Maatschappelijk Welzijn om het personeelskader vast te leggen. Naast de aanwezigheid van maatschappelijk werkers, functioneert het OCMW dankzij een groot aantal administratief personeel, maar ook zeer dikwijls met juristen, informatici, economisten, arbeiders, etc.

12 12 Indien het OCMW beschikt over andere diensten zoals een rusthuis, een dagverblijf, etc., is er ook verzorgend personeel aanwezig (verpleger(s), kinesitherapeuten, etc.). 9. Welke zijn de adressen van de verschillende OCMW s van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? De adressen en de openingsuren van de 19 OCMW s van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn opgenomen in de fiche Adressen en openingsuren van de 19 OCMW s van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 10. Wat kan ik doen indien ik nog andere vragen heb? Indien u het antwoord op uw vraag niet zou vinden in één van deze fiches op de website of indien u een zeer precieze vraag hebt over een welbepaalde steun of bijstand, aarzel dan niet van contact op te nemen met het OCMW van de gemeente waar u woont. (Zie Adressen en openingsuren van de 19 OCMW s van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ).

Financiële steun equivalent aan het leefloon

Financiële steun equivalent aan het leefloon Versie nr.: 1 Laatste wijziging: 22-09-2008 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is financiële steun equivalent aan het leefloon? 3) Wie heeft recht op het equivalent leefloon? 4) Aan welke 2 verplichte

Nadere informatie

Het referentieadres. Versie nr. 1. Laatste update: 18-12-2006. http://www.ocmw-info-cpas.be. Het referentieadres

Het referentieadres. Versie nr. 1. Laatste update: 18-12-2006. http://www.ocmw-info-cpas.be. Het referentieadres Versie nr. 1 Laatste update: 18-12-2006 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is een referentieadres? 3) Welke zijn de voordelen van een referentieadres? 4) Wie kan een referentieadres nemen? 5) Bij wie

Nadere informatie

OCMW = Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn

OCMW = Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn OCMW structuur & opdrachten 12-12-2012 Dekoninck Christine de l Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale asbl van de Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels

Nadere informatie

De installatiepremie

De installatiepremie De installatiepremie Versie nr: 1 Laatste wijziging: 22-09-2008 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is een installatiepremie? 3) Wie heeft recht op een installatiepremie? 4) Aan welke voorwaarden moet

Nadere informatie

Dringende Medische Hulpverlening

Dringende Medische Hulpverlening Versie nr: 1 Laatste wijziging: 30-06-2007 1. Waartoe dient deze fiche? 2. Wat is dringende medische hulp? 3. Wie heeft recht op dringende medische hulp? 4. Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om aanspraak

Nadere informatie

Bijstand voor deelname aan het cultureel en sociaal leven en aan sportactiviteiten

Bijstand voor deelname aan het cultureel en sociaal leven en aan sportactiviteiten Bijstand voor deelname aan het cultureel en sociaal leven en aan sportactiviteiten Versie n : 1 Laatste update: 17-03-2010 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Vanwaar komt de steun voor de deelname aan sociale,

Nadere informatie

Materiële hulp voor kinderen die illegaal verblijven

Materiële hulp voor kinderen die illegaal verblijven Versie nr: 1 Laatste wijziging: 12-06-2007 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Waartoe dient deze fiche? 3) Wat verstaan we onder materiële hulp aan kinderen die illegaal in België verblijven? 4) Wat omvat

Nadere informatie

Voorschotten op sociale uitkeringen

Voorschotten op sociale uitkeringen Versie nr.: 1 Laatste bijwerking: 18-04-2008 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is een sociale uitkering? 3) Wat is een voorschot op sociale uitkeringen? 4) Wie kan aanspraak maken op een voorschot op

Nadere informatie

Dringende medische hulpverlening

Dringende medische hulpverlening Dringende medische hulpverlening Versie nr: 2 Laatste wijziging: 8-2018 1. Waartoe dient deze fiche? 2. Wat is dringende medische hulp? 3. Wie heeft recht op dringende medische hulp? 4. Aan welke voorwaarden

Nadere informatie

Bijzondere hulp voor het betalen van onderhoudsgelden ten gunste van kinderen of van bijdragen voor geplaatste kinderen

Bijzondere hulp voor het betalen van onderhoudsgelden ten gunste van kinderen of van bijdragen voor geplaatste kinderen Bijzondere hulp voor het betalen van onderhoudsgelden ten gunste van kinderen of van bijdragen voor geplaatste kinderen Versie nr. 1 Laatste bijwerking: 09-05-2008 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is

Nadere informatie

De procedure betreffende een steunaanvraag

De procedure betreffende een steunaanvraag De procedure betreffende een steunaanvraag Versie nr.: 1 Laatste wijziging: 13-02-2007 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wanneer kan het OCMW mij helpen? 3) Hoe kan ik OCMW-steun krijgen? Etappe nr. 1: indiening

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: OCMW Spreker: Marianne Van Der Biest (OCMW Herzele) Wat is het OCMW? OCMW = Openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn. OCMW = publieke instelling Welzijn = meer dan armoedebestrijding

Nadere informatie

Steun bij de samenstelling van een huurwaarborg

Steun bij de samenstelling van een huurwaarborg Versie nr: 1 Laatste wijziging: 15-02-2008 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is een huurwaarborg? 3) Is het verplicht van een huurwaarborg samen te stellen? 4) Is de huurwaarborg eigendom van de eigenaar?

Nadere informatie

De verwarmingstoelage

De verwarmingstoelage Laatste wijziging: 19-08-2016 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is dat een verwarmingstoelage? 3) Wordt elke brandstof in aanmerking genomen voor de toekenning van de verwarmingstoelage? 4) Welke zijn

Nadere informatie

Verschillende vormen van steun in natura. (voedingsbons, kleding, MIVB-kaarten)

Verschillende vormen van steun in natura. (voedingsbons, kleding, MIVB-kaarten) (voedingsbons, kleding, MIVB-kaarten) Versie nr.: 1 Laatste bijwerking: 03-07-2008 1) Gebruiksaanwijzing en afkortingen 2) Context 3) Wat is steun in natura? 4) Wie heeft recht op steun in natura? 5) Aan

Nadere informatie

De verwarmingstoelage

De verwarmingstoelage Versie nr: 1 Laatste wijziging: 04-02-2009 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is dat een verwarmingstoelage? 3) Wordt elke brandstof in aanmerking genomen voor de toekenning van de verwarmingstoelage?

Nadere informatie

Recht op maatschappelijke integratie (RMI)

Recht op maatschappelijke integratie (RMI) Recht op maatschappelijke integratie (RMI) Versie nr. 1 Laatste update: 22-09-2008 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat houdt het recht op maatschappelijke integratie precies in? 3) Waarom wordt deze steun

Nadere informatie

DE BRUSSELSE OCMW'S LEVEREN GOED WERK

DE BRUSSELSE OCMW'S LEVEREN GOED WERK Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale a.s.b.l. Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest v.z.w. Section "CPAS" Afdeling "Maatschappelijk

Nadere informatie

Tegemoetkoming in de huisvestingskosten voor asielzoekers

Tegemoetkoming in de huisvestingskosten voor asielzoekers Tegemoetkoming in de huisvestingskosten voor asielzoekers Versie nr: 1 Laatste wijziging: 04-07-2008 1) Gebruiksaanwijzing en afkortingen 2) Context 3) Waaruit bestaat de tegemoetkoming in de huisvestingskosten

Nadere informatie

Inhoud 1. Hoofdstuk 1: Kort verblijf, lang verblijf en vestiging Kort verblijf Lang verblijf Vestiging 11

Inhoud 1. Hoofdstuk 1: Kort verblijf, lang verblijf en vestiging Kort verblijf Lang verblijf Vestiging 11 INHOUD DEEL 1: ALGEMEEN Inhoud 1 Inleiding 5 1.1. Wat u mag verwachten 5 1.2. Wat u in de toekomst nog mag verwachten 6 1.3. Hoe kwam deze publicatie tot stand? 6 Lijst van gebruikte afkortingen 9 DEEL

Nadere informatie

Netwerkdag Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Erkende vluchtelingen en huisvesting

Netwerkdag Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Erkende vluchtelingen en huisvesting Netwerkdag Vluchtelingenwerk Vlaanderen Erkende vluchtelingen en huisvesting Inhoud VVSG? Rol en opdracht OCMW Huurwaarborg Wie is dakloos? Installatiepremie Referentieadres Leefloon Vrijwilligers 2 -

Nadere informatie

Versie mei 2015 Sociaal onderzoek WEGWIJS IN. het sociaal onderzoek van het OCMW

Versie mei 2015 Sociaal onderzoek WEGWIJS IN. het sociaal onderzoek van het OCMW Versie mei 2015 Sociaal onderzoek WEGWIJS IN het sociaal onderzoek van het OCMW WEGWIJS IN HET SOCIAAL ONDERZOEK in negen stappen... Wat is het sociaal onderzoek? Waarom het sociaal onderzoek? Wie voert

Nadere informatie

WEGWIJS IN. medische hulp. Versie januari 2017 Medische hulp

WEGWIJS IN. medische hulp. Versie januari 2017 Medische hulp WEGWIJS IN medische hulp Versie januari 2017 Medische hulp WEGWIJS IN DE (DRINGENDE) MEDISCHE HULP in zes stappen... Wat is medische hulp? Is de medische hulp afhankelijk van mijn verblijfsituatie? Hoe

Nadere informatie

TEN LASTE NAME HUURWAARBORG EN EERSTE MAAND HUUR

TEN LASTE NAME HUURWAARBORG EN EERSTE MAAND HUUR Provincie Arrondissement Gemeente Oost-Vlaanderen Gent Aalter TEN LASTE NAME HUURWAARBORG EN EERSTE MAAND HUUR Goedgekeurd in de raad voor maatschappelijk welzijn van 11 maart 2019 Inhoudstafel Inhoudstafel...

Nadere informatie

Beleidsnota 2014. De SD wordt voor een optimale dienst- en hulpverlening aan de cliënten ondersteund middels vorming, supervisie en documentatie.

Beleidsnota 2014. De SD wordt voor een optimale dienst- en hulpverlening aan de cliënten ondersteund middels vorming, supervisie en documentatie. Mens Het verzekeren van de hulp- en dienstverlening aan de inwoners met verblijf in Bocholt zodat zij een leven kunnen leiden dat beantwoordt a.d. menselijke waardigheid, rekeninghoudend met de wettelijke

Nadere informatie

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter,

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van het OCMW van Kalmthout Heuvel 39 2920 Kalmthout Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI KALMTHOUT/RMIB-STOF/2015 2 Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag Geachte

Nadere informatie

Dikke vrienden. samenwerking jeugddienst - OCMW

Dikke vrienden. samenwerking jeugddienst - OCMW Dikke vrienden samenwerking jeugddienst - OCMW Wie is wie en wie doet wat? Opdrachten: Opdracht jeugddienst Ontwikkelen en uitvoeren van een jeugd(werk)beleid Verzorgen en s=muleren van con=nue inspraak

Nadere informatie

Betreft : Gevolgen voor het recht op maatschappelijke dienstverlening van de opheffing van code 207 «opvangstructuur» op vrijwillige basis

Betreft : Gevolgen voor het recht op maatschappelijke dienstverlening van de opheffing van code 207 «opvangstructuur» op vrijwillige basis Heeft u vragen? Nood aan bijkomende info? Mail naar onze frontdesk via vraag@mi-is.be Of bel naar 02 508 85 85 Aan mevrouwen de Voorzitsters Aan de heren Voorzitters van de openbare centra voor maatschappelijk

Nadere informatie

WEGWIJS IN. medische hulp. Versie november 2015 Medische hulp

WEGWIJS IN. medische hulp. Versie november 2015 Medische hulp WEGWIJS IN medische hulp Versie november 2015 Medische hulp WEGWIJS IN DE (DRINGENDE) MEDISCHE HULP in zes stappen... Wat is medische hulp? Is de medische hulp afhankelijk van mijn verblijfsituatie? Hoe

Nadere informatie

Steun van het OCMW. Voorwaarden die recht geven op een equivalent van het leefloon:

Steun van het OCMW. Voorwaarden die recht geven op een equivalent van het leefloon: 1 Steun van het OCMW Dit document werd opgesteld als onderdeel van het Expertise-project Manorea van Mentor-Escale en Minor-Ndako en kan worden gebruikt door iedereen die een NBMV begeleidt tijdens diens

Nadere informatie

De aansluiting bij een ziekenfonds

De aansluiting bij een ziekenfonds Versie nr. 1 Laatste update: 14-12-2007 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is een ziekenfonds? 3) Wat verstaan we onder de aansluiting bij een ziekenfonds? 4) Wat verstaan we onder de terugbetaling van

Nadere informatie

wijziging statuten 2013 Gemeentelijke Sportraad Affligem

wijziging statuten 2013 Gemeentelijke Sportraad Affligem wijziging statuten 2013 Gemeentelijke Sportraad Affligem HOOFDSTUK I: DOELSTELLING Artikel 1 De sportraad heeft in het algemeen tot doel de sport, de lichamelijke opvoeding en de openluchtrecreatie te

Nadere informatie

Bijzondere hulp voor het betalen van onderhoudsgelden ten gunste van kinderen

Bijzondere hulp voor het betalen van onderhoudsgelden ten gunste van kinderen Bijzondere hulp voor het betalen van onderhoudsgelden Versie nr: 1 Laatste wijziging: 07-07-2008 1) Gebruiksaanwijzing en afkortingen 2) Context 3) Waaruit bestaat de bijzondere hulp toegekend door OCMW

Nadere informatie

ERKENNING VAN DE MOSKEEËN IN VLAANDEREN

ERKENNING VAN DE MOSKEEËN IN VLAANDEREN ERKENNING VAN DE MOSKEEËN IN VLAANDEREN EXECUTIEF VAN DE MOSLIMS VAN BELGIË INHOUD Erkende islamitische gemeenschappen in Vlaanderen... 4 Erkenningsprocedure... 5 Gevolgen van de erkenning van een moskee...

Nadere informatie

Versie juli 2015 Maatschappelijke dienstverlening WEGWIJS IN. maatschappelijke dienstverlening

Versie juli 2015 Maatschappelijke dienstverlening WEGWIJS IN. maatschappelijke dienstverlening Versie juli 2015 Maatschappelijke dienstverlening WEGWIJS IN maatschappelijke dienstverlening MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING in zeven stappen... Wat is maatschappelijke dienstverlening? Ben ik een vreemdeling?

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van 31 augustus 1999;

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van 31 augustus 1999; TC/99/107 BERAADSLAGING Nr.99/88 VAN 5 OKTOBER 1999 BETREFFENDE EEN MACHTIGINGSAANVRAAG VAN DE OPENBARE CENTRA VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN TOT HET MEDEDELEN AAN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN, VIA HET MINISTERIE

Nadere informatie

Dienst Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Datum Bijlage(n) Dienst Juridisch en Beleidsondersteunend Advies

Dienst Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Datum Bijlage(n) Dienst Juridisch en Beleidsondersteunend Advies aan Mevrouwen de Voorzitsters en de Heren Voorzitters van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn Dienst Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Datum Bijlage(n) Dienst Juridisch en Beleidsondersteunend

Nadere informatie

Vormingspakket Energie. De Lokale Adviescommissie en afsluiten van energie

Vormingspakket Energie. De Lokale Adviescommissie en afsluiten van energie De Lokale Adviescommissie en afsluiten van energie Normaal gezien sluit de netbeheerder de elektriciteit nooit af. Er zijn echter 3 uitzonderingen. De eerste uitzondering is als er gevaar is door technische

Nadere informatie

HUISVESTING. Hulpaanbod vanuit de OCMW s. Gerry Van de Steene Departementschef sociale dienstverlening OCMW Sint-Niklaas

HUISVESTING. Hulpaanbod vanuit de OCMW s. Gerry Van de Steene Departementschef sociale dienstverlening OCMW Sint-Niklaas HUISVESTING Hulpaanbod vanuit de OCMW s Gerry Van de Steene Departementschef sociale dienstverlening OCMW Sint-Niklaas 1. Opdrachten vanuit de wetgeving 2. Aanvullend hulpverleningsaanbod 3. Welk OCMW

Nadere informatie

LOGO OCMW Dit betekent dat u concreet:

LOGO OCMW Dit betekent dat u concreet: GEINDIVIDUALISEERD PROJECT VOOR MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE (art. 11 van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie en art. 10 tot 21 KB 11 juli 2002 houdende het algemeen

Nadere informatie

Indien u vragen hebt over deze controle, kunt u contact opnemen met uw inspecteur via mi.inspect_office@mi-is.be.

Indien u vragen hebt over deze controle, kunt u contact opnemen met uw inspecteur via mi.inspect_office@mi-is.be. Aan de Voorzitter van het OCMW van Knokke-Heist Kraaiennestplein 1 bus 2 8300 Knokke-Heist Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI Aantal 2 OCMW / RMIB-SFGE / 2015 Betreft: Geïntegreerd

Nadere informatie

DOEL De dienst gezinszorg biedt hulp in het huishouden op het ogenblik dat het gezin / de bejaarde hiervoor niet meer kan instaan.

DOEL De dienst gezinszorg biedt hulp in het huishouden op het ogenblik dat het gezin / de bejaarde hiervoor niet meer kan instaan. WAT IS DE DIENST VOOR GEZINSZORG? DOEL De dienst gezinszorg biedt hulp in het huishouden op het ogenblik dat het gezin / de bejaarde hiervoor niet meer kan instaan. De dienst gezinszorg streeft ernaar

Nadere informatie

AGENDA OPENBARE ZITTING. 12 februari 2013. Aan de raadsleden

AGENDA OPENBARE ZITTING. 12 februari 2013. Aan de raadsleden 12 februari 2013 Aan de raadsleden Graag nodigen wij u uit tot de zitting van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. De zitting vindt plaats op 21 februari 2013 om 20u in de raadzaal van het OCMW, Gootje

Nadere informatie

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter,

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van het OCMW van Kinrooi Breeërsesteenweg 146 Postcode en plaats Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI Kinrooi/W65B-SFGE/2016 2 Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag

Nadere informatie

Overleg mdt en ouders Timing

Overleg mdt en ouders Timing Mariska Waldukat Sociaal werker Patiëntenbegeleiding Overleg mdt en ouders Timing Wat nu? Aanvraagprocedure Rechten? Indienen van de aanvraag Medisch onderzoek Beslissing 1 Contact kinderbijslagfonds Bedienden

Nadere informatie

HANDVEST VAN DE VOEDSELHULP

HANDVEST VAN DE VOEDSELHULP OVERLEG VOEDSELHULP HANDVEST VAN DE VOEDSELHULP 1. Inleiding 1. Beschikken over toereikende, adequate en duurzame voeding is een fundamenteel recht dat werd bekrachtigd door de Verenigde Naties. Hun wettelijke

Nadere informatie

WEGWIJS VOOR. zelfstandigen in moeilijkheden. WEGWIJS IN Een uitgave van POD Maatschappelijke Integratie. Versie mei 2014 Zelfstandigen

WEGWIJS VOOR. zelfstandigen in moeilijkheden. WEGWIJS IN Een uitgave van POD Maatschappelijke Integratie. Versie mei 2014 Zelfstandigen Versie mei 2014 Zelfstandigen WEGWIJS IN Een uitgave van POD Maatschappelijke Integratie De POD MI is een overheidsdienst die ernaar streeft een menswaardig bestaan te waarborgen aan alle personen. http://www.mi-is.be

Nadere informatie

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON HET RECHT OP EEN LEEFLOON in twaalf stappen... Een leefloon, wat is dat? Wanneer krijg ik het leefloon? Waar moet ik het leefloon aanvragen? Wat zal er na de

Nadere informatie

Indien u vragen hebt over deze controle, kunt u contact opnemen met uw inspecteur via

Indien u vragen hebt over deze controle, kunt u contact opnemen met uw inspecteur via Aan de Voorzitter van het OCMW van Diksmuide Ijzerheemplein 4 8600 Diksmuide Inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI Aantal 1 OCMW/ RMID/2014 Betreft: Inspectieverslag Geachte Voorzitter, Hierbij

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van het OCMW van Kuurne Kortijksestraat Kuurne. Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter,

Aan de Voorzitter van het OCMW van Kuurne Kortijksestraat Kuurne. Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van het OCMW van Kuurne Kortijksestraat 2 8520 Kuurne Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI Aantal 2 OCMW/RMIB-STOF/2016 Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag Geachte

Nadere informatie

Wie betaalt de ziekenhuisrekening?

Wie betaalt de ziekenhuisrekening? Wie betaalt de ziekenhuisrekening? Over het bevoegd OCMW bij ziekenhuisopname en de regeling van onderstandsdomicilie 1. Inleiding De Wet van 2 april 1965 bepaalt welk OCMW bevoegd is en wie de kosten

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/064 BERAADSLAGING NR 11/042 VAN 7 JUNI 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS AAN DE

Nadere informatie

Werklastanalyse sociaal werkers Belgische OCMW s

Werklastanalyse sociaal werkers Belgische OCMW s Werklastanalyse sociaal werkers Belgische OCMW s Brussel 22/04/2014 POD Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding en Sociale Economie Deelname aan het onderzoek 2 Méthodologie / methodologie Geregistreerde

Nadere informatie

CONTROLECOMMISSIE VOOR PRESTATIES VAN BODEMVERONTREINIGINGSDESKUNDIGEN EN BODEMSANERINGSAANNEMERS: HUISHOUDELIJK REGLEMENT

CONTROLECOMMISSIE VOOR PRESTATIES VAN BODEMVERONTREINIGINGSDESKUNDIGEN EN BODEMSANERINGSAANNEMERS: HUISHOUDELIJK REGLEMENT CONTROLECOMMISSIE VOOR PRESTATIES VAN BODEMVERONTREINIGINGSDESKUNDIGEN EN BODEMSANERINGSAANNEMERS: HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1. ALGEMEEN Artikel 1. Dit huishoudelijk reglement wordt opgesteld door de controlecommissie

Nadere informatie

ZITTING VAN 7 JANUARI 2013

ZITTING VAN 7 JANUARI 2013 ZITTING VAN 7 JANUARI 2013 Aanwezig: Kurt Windels, burgemeester; Dirk Debaere, voorzitter gemeenteraad; Katrien Vandecasteele, voorzitter; Ann De Frene, Kathy Verschoot, Koen Depreiter, Jozef Verbauwhede,

Nadere informatie

Gebruikershandleiding KSZ

Gebruikershandleiding KSZ Plan Gezondheidszorg en de OCMW s De praktijk Gebruikershandleiding KSZ Verloop van een aanvraag Onthaal afspraak met SA (sociaal assistent) Huisbezoek door SA Beslissing van VB en BCSD dienstverlening

Nadere informatie

FINANCIEEL REFERENTIEKADER: BEHANDELING VAN LEEFLOONDOSSIERS

FINANCIEEL REFERENTIEKADER: BEHANDELING VAN LEEFLOONDOSSIERS FINANCIEEL REFERENTIEKADER: BEHANDELING VAN LEEFLOONDOSSIERS INLEIDING Onderstaande tekst betreft het beleid met voorwaarden omtrent de toekenning van recht op maatschappelijke integratie (leefloon). Hierbij

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE KONINKLIJKE BELGISCHE WIELRIJDERSBOND

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE KONINKLIJKE BELGISCHE WIELRIJDERSBOND v.z.w. KONINKLIJKE BELGISCHE WIELRIJDERSBOND, Globelaan 49, 1190 Brussel HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE KONINKLIJKE BELGISCHE WIELRIJDERSBOND Het huishoudelijk reglement van de v.z.w. Koninklijke Belgische

Nadere informatie

Versie november 2015 Beroepsprocedure. WEGWIJS IN het beroep tegen een OCMW-beslissing

Versie november 2015 Beroepsprocedure. WEGWIJS IN het beroep tegen een OCMW-beslissing Versie november 2015 Beroepsprocedure WEGWIJS IN het beroep tegen een OCMW-beslissing WEGWIJS IN HET BEROEP TEGEN EEN OCMW BESLISSING in dertien stappen... Wat moet ik doen bij een beslissing van een OCMW?

Nadere informatie

Premie voor zorgbehoevende kinderen Reglement

Premie voor zorgbehoevende kinderen Reglement Premie voor zorgbehoevende kinderen Reglement Het OCMW Tervuren wenst kinderen met een hoge zorgbehoefte bijkomend te ondersteunen. De gezinnen van deze kinderen worden geconfronteerd met hogere kosten

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 16 DECEMBER 2013 S.13.0056.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.13.0056.F FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE OPVANG VAN ASIELZOEKERS, (FEDASIL), Mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van FOPAS. Hoofdstuk I Zetel van FOPAS Art. 2

Huishoudelijk reglement van FOPAS. Hoofdstuk I Zetel van FOPAS Art. 2 Huishoudelijk reglement van FOPAS Hoofdstuk I Zetel van FOPAS Art. 2 Hoofdstuk II Beheerscomité Opdracht Art. 3 Samenstelling Art. 4 Stemming Art. 5 Voorzitter- en ondervoorzitterschap Art. 6 Secretariaat

Nadere informatie

Wat doet het OCMW eigenlijk?

Wat doet het OCMW eigenlijk? Wat doet het OCMW eigenlijk? OCMW Duffel Duffel: 17.150 inwoners Mechelen- Antwerpen Lier Kansarmoedeindex: 5,9% 2013, in 2003 was dat nog 3,6% Aantal huishoudens Aantal sociale huurwoningen Aandeel sociale

Nadere informatie

BELGIAN DISABILITY FORUM VZW (BDF) Vereniging zonder winstoogmerk (vzw) 150, 1000 BRUSSEL

BELGIAN DISABILITY FORUM VZW (BDF) Vereniging zonder winstoogmerk (vzw) 150, 1000 BRUSSEL Benaming: Rechtsvorm: Maatschappelijke zetel: Ondernemingsnr.: 478.218.809 BELGIAN DISABILITY FORUM VZW (BDF) Vereniging zonder winstoogmerk (vzw) FINANCE TOWER - KRUIDTUINLAAN, 50, bus 150, 1000 BRUSSEL

Nadere informatie

Dit besluit regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 128 van de Grondwet krachtens artikel 138 van de Grondwet.

Dit besluit regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 128 van de Grondwet krachtens artikel 138 van de Grondwet. 11 JUNI 1998. Besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie betreffende de toepassing van het decreet van 18 juli 1996 houdende erkenning van de instellingen die bemiddelen bij schulden (VERTALING).

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement deelraad muziek en podium Aangepast reglement goedgekeurd door de Lierse gemeenteraad 25 maart 2013

Huishoudelijk reglement deelraad muziek en podium Aangepast reglement goedgekeurd door de Lierse gemeenteraad 25 maart 2013 Huishoudelijk reglement deelraad muziek en podium Aangepast reglement goedgekeurd door de Lierse gemeenteraad 25 maart 2013 Hoofdstuk I benaming en zetel artikel 1 De deelraad draagt als naam muziek en

Nadere informatie

Financiële maatschappelijke steun equivalent aan het leefloon

Financiële maatschappelijke steun equivalent aan het leefloon Financiële maatschappelijke steun equivalent aan het leefloon Versie nr: 1 Laatste wijziging: 22-09-2008 1) Gebruiksaanwijzing en afkortingen 2) Context 3) Wat is financiële maatschappelijke steun equivalent

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/12/348 BERAADSLAGING NR. 12/118 VAN 4 DECEMBER 2012 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent

Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent Artikel 1 - Doelstellingen De stedelijke Ouderenadviesraad van Gent, hierna kortweg Seniorenraad genoemd en opgericht door de Gemeenteraad op 20 oktober 1992, is als

Nadere informatie

Hoe versterken eerstelijnszones en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar

Hoe versterken eerstelijnszones en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar Hoe versterken eerstelijnszones en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar Dirk Van Noten en Inne Devos Departement Welzijn, Volksgezondheid en gezin Afdeling Welzijn en Samenleving

Nadere informatie

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter,

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van het OCMW van Opglabbeek Rozenstraat 5 3660 OPGLABBEEK Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI Opglabbeek/W65B-RMID/2016 2 Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag

Nadere informatie

OCMW-dienstverlening aan EU-burgers. woensdag 29 oktober 2008

OCMW-dienstverlening aan EU-burgers. woensdag 29 oktober 2008 OCMW-dienstverlening aan EU-burgers woensdag 29 oktober 2008 OCMW-dienstverlening EU-burgers Uitgangspunt: OCMW = laatste vangnet dus: - behoeftigheid nagaan - geen derde-betaler Specifieke nationaliteitsvoorwaarden:

Nadere informatie

Versie januari 2017 Zelfstandigen WEGWIJS VOOR. zelfstandigen in moeilijkheden

Versie januari 2017 Zelfstandigen WEGWIJS VOOR. zelfstandigen in moeilijkheden Versie januari 2017 Zelfstandigen WEGWIJS VOOR zelfstandigen in moeilijkheden Wegwijs voor zelfstandigen Woord vooraf Mensen met een zelfstandig beroep vinden moeilijk de weg naar het OCMW. Soms uit fierheid,

Nadere informatie

GIDS. HET RECHT OP MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE Is dat iets voor mij?

GIDS. HET RECHT OP MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE Is dat iets voor mij? GIDS HET RECHT OP MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE Is dat iets voor mij? 1. Wat is recht op maatschappelijke integratie? Vanaf 1 oktober 2002 is een nieuwe wet van toepassing namelijk de wet inzake het recht

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke cultuurraad

Huishoudelijk reglement gemeentelijke cultuurraad Huishoudelijk reglement gemeentelijke cultuurraad ART. 1 : Het huishoudelijk reglement regelt de inwendige aangelegenheden van de gemeentelijke cultuurraad door het organiseren van de algemene vergadering,

Nadere informatie

Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten

Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten Artikel 1 : Oprichting adviesraad Er wordt een stedelijke adviesraad toegankelijkheid opgericht. Deze adviesraad is bevoegd alle materies te behandelen m.b.t.

Nadere informatie

Adressen en openingsuren van de 19 OCMW s van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Adressen en openingsuren van de 19 OCMW s van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Versie nr: 1 Laatste wijziging: 04-11-2008 1) Waartoe dient deze fiche 2) Alfabetische lijst van de 19 OCMW s 1. Waartoe dient deze fiche? Deze fiche maakt deel uit

Nadere informatie

Circulaire WAP - nr. 4. Betreft : Jaarlijkse mededeling betreffende de individuele pensioentoezeggingen

Circulaire WAP - nr. 4. Betreft : Jaarlijkse mededeling betreffende de individuele pensioentoezeggingen Toezicht op de aanvullende pensioenen Brussel, 15 november 2005 Circulaire WAP - nr. 4 Betreft : Jaarlijkse mededeling betreffende de individuele pensioentoezeggingen Mevrouw, Mijnheer, De wet van 28 april

Nadere informatie

Voorschotten op sociale uitkeringen

Voorschotten op sociale uitkeringen Versie nr. 1 Laatste update: 07-07-2008 1) Gebruiksaanwijzing en afkortingen 2) Context 3) Wat is een voorschot op sociale uitkeringen? 4) Wat is het verschil tussen een voorschot op sociale uitkeringen

Nadere informatie

A001. Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap

A001. Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap A001 Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap Provinciale afdeling VF Vak bestemd voor de administratie Toegekend dossiernummer AANVRAAG OM INSCHRIJVING EN BIJSTAND PERSOON VOOR

Nadere informatie

2. Nieuwigheden in 2011 activiteitenverslag 2010

2. Nieuwigheden in 2011 activiteitenverslag 2010 Heeft u vragen? Nood aan bijkomende info? Mail naar onze frontdesk via vraag@mi-is.be of bel naar 02 508 85 85 Aan de dames en heren Voorzitters van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn Omzendbrief

Nadere informatie

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid individuele vrijheid participatie gelijke rechten solidariteit waardigheid Basisrechten Santé België is een rechtsstaat en een democratie die ieders mensenrechten e De Staat garandeert de naleving van

Nadere informatie

Administratieve en juridische bijstand (informatie- en adviesplicht)

Administratieve en juridische bijstand (informatie- en adviesplicht) Versie nr.: 1 Laatste bijwerking: 04-07-2008 1) Gebruiksaanwijzing en afkortingen 2) Context 3) Wat is administratieve en juridische bijstand? 4) Enkele concrete voorbeelden van administratieve en juridische

Nadere informatie

PROTOCOL TOT WIJZIGING VAN DE OVEREENKOMST EN VAN HET PROTOCOL TUSSEN DE REGERING VAN HET KONINKRIJK BELGIË DE REGERING VAN DE REPUBLIEK INDIA

PROTOCOL TOT WIJZIGING VAN DE OVEREENKOMST EN VAN HET PROTOCOL TUSSEN DE REGERING VAN HET KONINKRIJK BELGIË DE REGERING VAN DE REPUBLIEK INDIA PROTOCOL TOT WIJZIGING VAN DE OVEREENKOMST EN VAN HET PROTOCOL TUSSEN DE REGERING VAN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE REGERING VAN DE REPUBLIEK INDIA TOT HET VERMIJDEN VAN DUBBELE BELASTING EN TOT HET VOORKOMEN

Nadere informatie

HEBBEN MENSEN ZONDER PAPIEREN (RECHT OP) TOEGANG TOT PSYCHIATRISCHE ZIEKENHUIZEN?

HEBBEN MENSEN ZONDER PAPIEREN (RECHT OP) TOEGANG TOT PSYCHIATRISCHE ZIEKENHUIZEN? HEBBEN MENSEN ZONDER PAPIEREN (RECHT OP) TOEGANG TOT PSYCHIATRISCHE ZIEKENHUIZEN? 1. Inleiding Veel mensen die illegaal in België verblijven hebben in de loop van hun leven een aantal traumatische ervaringen

Nadere informatie

HET DEPARTEMENT CULTUUR VAN SABAM WERKINGSREGLEMENT VAN SABAM CULTUUR

HET DEPARTEMENT CULTUUR VAN SABAM WERKINGSREGLEMENT VAN SABAM CULTUUR LOGO HET DEPARTEMENT CULTUUR VAN SABAM WERKINGSREGLEMENT VAN SABAM CULTUUR OVERZICHT 1. SABAM en de culturele promotie situering 2. De nieuwe structuren ingevoerd om aan de culturele en educatieve doeleinden

Nadere informatie

STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 :

STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 : STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 : Algemeen : Art. 1 : De zetel van de gemeentelijke ouderenadviesraad is gevestigd in het gemeentehuis. Doelstellingen : Art. 2 : De gemeentelijke

Nadere informatie

Inhoud 1. Hoofdstuk 1: Kort verblijf, lang verblijf en vestiging Kort verblijf Lang verblijf Vestiging 11

Inhoud 1. Hoofdstuk 1: Kort verblijf, lang verblijf en vestiging Kort verblijf Lang verblijf Vestiging 11 INHOUD DEEL 1: ALGEMEEN Inhoud 1 Inleiding 5 1.1. Wat u mag verwachten 5 1.2. Wat u in de toekomst nog mag verwachten 6 1.3. Hoe kwam deze publicatie tot stand? 6 Lijst van gebruikte afkortingen 9 DEEL

Nadere informatie

Reglement voor toelating tot het eerste jaar van de Basiscyclus in gemeentelijk management

Reglement voor toelating tot het eerste jaar van de Basiscyclus in gemeentelijk management Reglement voor toelating tot het eerste jaar van de Basiscyclus in gemeentelijk management 1. OPROEP TOT KANDIDATUREN Artikel 1 Voor de toepassing van dit reglement krijgen de volgende termen de hierna

Nadere informatie

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter,

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van het OCMW van Brasschaat Van Hemelrijcklei 90 2930 Brasschaat Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI Brasschaat/RMIB-STOF/2015 2 Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag

Nadere informatie

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter,

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van het OCMW van Poperinge Veurnestraat 22 8970 Poperinge Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI Aantal 2 OCMW/STOF-SCP/2018 Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag

Nadere informatie

Zakgeld voor rusthuisbewoners

Zakgeld voor rusthuisbewoners Versie nr.: 1 Laatste wijziging: 22-09-2008 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is zakgeld? 3) Wie heeft recht op het zakgeld van het OCMW? 4) Hoeveel bedraagt het zakgeld van het OCMW? 5) Aan welke voorwaarden

Nadere informatie

Beroep beslissing OCMW. Wat kan je doen als je niet akkoord gaat met een OCMW-beslissing?

Beroep beslissing OCMW. Wat kan je doen als je niet akkoord gaat met een OCMW-beslissing? Beroep beslissing OCMW Wat kan je doen als je niet akkoord gaat met een OCMW-beslissing? Inhoud 1. Beroep aantekenen... 3 2. Wat gebeurt er na het indienen van het verzoekschrift?... 4 3. Waar heeft de

Nadere informatie

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN KRUISHOUTEM VAN 14 MEI 2014.

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN KRUISHOUTEM VAN 14 MEI 2014. ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN KRUISHOUTEM VAN 14 MEI 2014. Aanwezig: della FAILLE D HUYSSE Baron Bernard, voorzitter. DE BRUYNE Patrick, DE FEYTER Karine, VANDERSTRAETEN Anja, RAES

Nadere informatie

Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip:

Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip: Adviescommissie kunsten Huishoudelijk Reglement I. Algemene bepalingen Begrippen Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip: Kunstendecreet: het decreet

Nadere informatie

Het referentieadres bij het OCMW

Het referentieadres bij het OCMW Het referentieadres bij het OCMW Versie nr.: 1 Laatste wijziging: 03-07-2008 1) Gebruiksaanwijzing en afkortingen 2) Context 3) Wat is een referentieadres? 4) Wie kan bij het OCMW een referentieadres vragen?

Nadere informatie

Dienst: Ons kenmerk datum Dienst OCMW-wetgeving Wet/ dmh / 0505/ B.N. 14 juli 2005 en Bevoegdheidsconflicten

Dienst: Ons kenmerk datum Dienst OCMW-wetgeving Wet/ dmh / 0505/ B.N. 14 juli 2005 en Bevoegdheidsconflicten r) POD Maatschappeliike Integratie SPP Intégration Sociale Vragen naar: Bernard NOTE E-mail: bernard.note@mi-is.be Fax : 02.508 86 91 Aan de dames en heren voorzitters van de openbare centra voor maatschappelijk

Nadere informatie

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter,

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van het OCMW van Oudenburg Ettelgemsestraat 18 8460 Oudenburg Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI OCMW/RMID- SCP /2015 2 Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag

Nadere informatie

A R R E S T. samengesteld uit voorzitter G. De Baets en de rechters-verslaggevers H. Coremans en E. Cerexhe, bijgestaan door de griffier L.

A R R E S T. samengesteld uit voorzitter G. De Baets en de rechters-verslaggevers H. Coremans en E. Cerexhe, bijgestaan door de griffier L. Rolnummer 1815 Arrest nr. 9/2000 van 19 januari 2000 A R R E S T In zake : het beroep tot vernietiging en de vordering tot schorsing van artikel 14 van het decreet van de Vlaamse Gemeenschap van 30 maart

Nadere informatie