Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ""

Transcriptie

1 Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Bekijk de online versie nr april 2015 Nieuw op de Inspiratiemuur Netwerken voor duurzaam hoger onderwijs zetten eerste stap naar een internationale alliantie Onderzoeksdirecteurs in debat over duurzaamheid in onderzoek De toekomstarchitecten Duurzaamheidsavond Ecocampus VVS Ecocampus brengt internationale voorbeelden van interdisciplinair hoger onderwijs op NME-dag Duurzaam jaar voor lerarenopleiders Europa kijkt naar lerende netwerken Ecocampus als inspirerend praktijkvoorbeeld Ondernemerschap hand in hand met duurzame ontwikkeling Nieuw op de inspiratiemuur De Docenten, opleidingsverantwoordelijken, onderwijsondersteuners en beleidsmakers vinden inspiratie over duurzame ontwikkeling in opleidingen op de inspiratiemuur. Hierbij een selectie van nieuwe praktijken die de voorbije maand verschenen. Curriculumvoorbeelden: Global Change VUB opleidingsonderdeel over globale veranderingen voor studenten van de vakgroep Geografie (pdf). Globalization International Law and Sustainable Development VUB opleidingsonderdeel voor studenten van de vakgroep Internationaal en Europees Recht (pdf). Sustainable Mobility and Logistics VUB opleidingsonderdeel voor studenten van de vakgroep Business Technology and Operations. MVOmarkt Howest interdisciplinair groepswerk voor studenten uit de professionele bachelor bedrijfsmanagement (pdf). Cursus 'Duurzame Ontwikkeling' UGent opleidingsonderdeel voor studenten van de vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies (pdf). Vormingen: Tournée générale - achter de schermen van 10 duurzame initiatieven Stichting voor Toekomstige Generaties studenten, projectverantwoordelijken, docenten, enz. die op zoek zijn naar skills en/of goede praktijken binnen duurzaam management en maatschappelijk verantwoord ondernemen (pdf).

2 Wedstrijd: OVAM Ecodesign Award OVAM award voor studenten die een ontwerpopleiding voor driedimensionale producten volgen (pdf). Lesmateriaal: Ecolizer OVAM instrument waarmee studenten uit ontwerprichtingen snel en eenvoudig de milieu-impact van een product kunnen meten (pdf). Ontdek ook andere praktijken op de inspiratiemuur. Kent u andere praktijkvoorbeelden? Bezorg ze ons via de online template (word-doc). Dan plaatsen wij ze op de website. Meer info? Contacteer ons via ecocampus@lne.vlaanderen.be. Netwerken voor duurzaam hoger onderwijs zetten eerste stap naar een internationale alliantie Vertegenwoordigers van de meest prominente netwerken voor duurzaam hoger onderwijs kwamen op 25 maart 2015 samen op de jaarlijkse conferentie van de Environmental Association of Universities and Colleges (EAUC) in Leeds. Ecocampus nam deel aan het overleg. De reden voor deze unieke bijeenkomst van netwerken uit Afrika, Azië, Australië, Europa en Noord-Amerika was tweeledig. Enerzijds het streven naar een betere internationale samenwerking en uitwisseling, zodat het spreekwoordelijke wiel niet telkens opnieuw wordt uitgevonden. Anderzijds het streven naar een gezamenlijke stem in processen zoals die naar de Sustainable Development Goals en de VN klimaat in Parijs dit najaar. Tijdens de bijeenkomst legden de vertegenwoordigers de basis voor een internationale alliantie. Klik voor het officiële persbericht Ecocampus blijft actief deelnemen aan dit proces. Heeft u input voor of vragen over het proces? Mail naar ecocampus@lne.vlaanderen.be Onderzoeksdirecteurs in debat over duurzaamheid in onderzoek Op 24 maart 2015 organiseerde Ecocampus een Beleidsseminarie Duurzaamheid in Onderzoek. Onderzoeksdirecteurs en experten gingen met elkaar in debat over de vraag: Wat kunnen Vlaamse hogeronderwijsinstellingen doen om duurzaamheid in onderzoek te faciliteren en te promoten op korte en lange termijn? Deze discussie was gebaseerd op de nota Duurzaamheid in Onderzoek, die uitdrukkelijk kijkt naar de kansen op verandering in het onderzoeksbeleid en de onderzoeksprocessen aan Vlaamse hogeronderwijsinstellingen. Het uiteindelijke doel is openlijk ambitieus: wij willen in Vlaanderen meer aandacht voor duurzaamheid in onderzoek, meer aandacht voor wicked problems en bovenal meer aandacht voor onderzoek dat gericht is op de gecombineerde aanpak van ecologische duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid, met een uitgesproken actie-component. In het bereiken van die ambitie is deze nota een eerste stap. Na het seminarie werd de nota aangevuld met input van de deelnemers.

3 Klik om de finale nota te lezen Meer weten? Mail naar De toekomstarchitecten Sinds enkele weken is het digitale platform voor jonge change agents een feit. Studenten die zich actief inzetten voor een duurzaam hoger onderwijs staan er met elkaar in contact. We delen kennis, activiteiten, uitnodigingen voor (inter)nationale congressen, enz. Het is een gesloten platform. Op die manier kan elk lid van de groep zelf interessante info verspreiden binnen de studentenorganisatie of netwerk waar hij of zij actief is. Wilt u zelf een actieve bijdrage leveren en lid van het platform worden? Of kent u (mede)studenten die zich hiervoor willen engageren? Contacteer ons dan via ecocampus@lne.vlaanderen.be. Duurzaamheidsavond Ecocampus - VVS Studentenvertegenwoordigers en geëngageerde studenten, altijd al eens in debat willen gaan over jouw rol aan de hogeschool of universiteit in het duurzaamheidsverhaal? Zet dan 29 april 2015 met stip in uw agenda. Na een fijne samenwerking op het VVS congres slaan Ecocampus en de Vlaamse Vereniging voor Studenten opnieuw de handen in elkaar. We organiseren een duurzaamheidsavond met Jan Leyssens, programmamanager bij Plan C, als keynote. Die avond gaan we dieper in op de grondbeginselen van duurzaamheid en hoe duurzaamheidsuitdagingen momenteel de definitie van economie herschrijven. We gaan in debat over de rol daarin van studenten, burgers en actieve bevolking en hoe dit alles nu past binnen de wereldvisie van studenten en studentenraden. Meer info kan u vinden op de website van VVS. De avond is gratis. We vragen wel om vooraf in te schrijven. Hebt u vragen? Contacteer ons gerust via ecocampus@lne.vlaanderen.be. Ecocampus brengt internationale voorbeelden van interdisciplinair hoger onderwijs op NME-dag Op 10 november 2015 organiseert het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie een internationale editie van de NME-dag. De titel van de studiedag: 'Grensverleggende Natuur- en Milieueducatie'. Ecocampus verzorgt een traject dat specifiek gericht is op deelnemers uit het hoger onderwijs. Tijdens de studiedag staan alle sessies, lezingen en workshops in het teken van

4 internationale projecten, uitwisselingen en samenwerkingsverbanden en inspirerende buitenlandse voorbeelden. In de boeiende mix van keuzesessies verzorgt Ecocampus voor u, als deelnemer uit het hoger onderwijs, een traject op maat. In dat traject leert u van inspirerende, internationale voorbeelden van hogeronderwijsinstellingen die zich gereorganiseerd hebben om transdisciplinair les te geven over en onderzoek te doen naar duurzame ontwikkeling. Meer informatie volgt nog. Noteer 10 november alvast in uw agenda als u wil weten hoe andere instellingen met deze belangrijke drempel voor duurzaam hoger onderwijs omgingen. Duurzaam jaar voor lerarenopleiders U bent welkom op 11 mei 2015 op de bijeenkomst van het lerend netwerk integratie van DO in de lerarenopleiding. We verdiepen ons dan verder in het EDO-principe waarden en normen. Ditmaal staat het praktijkvoorbeeld Filomundo centraal. Verder brainstormen we over de inhoudelijke invulling van de studiedag rond integratie van duurzame ontwikkeling in de lerarenopleiding die in het najaar georganiseerd zal worden. De bijeenkomst bouwt verder op die van 20 maart. Toen oefenden de deelnemers houdingen en vaardigheden in die hen in staat stellen de normatieve opvattingen van studenten te bevragen op hun achterliggende waarden en overtuigingen. Dat gebeurde via de socratische methode. Bekijk het gedetailleerde programma van deze bijeenkomst. Schrijf u in via ecocampus@lne.vlaanderen.be. Dat kan tot 4 mei. Vragen? Contacteer ons via ecocampus@lne.vlaanderen.be Europa kijkt naar lerende netwerken Ecocampus als inspirerend praktijkvoorbeeld Educatie voor Duurzame Ontwikkeling vindt steeds vaker zijn weg in het Europese hoger onderwijs. Toch missen docenten vaak nog de nodige ondersteuning om zich hierin professioneel te bekwamen. Dat blijkt uit het state of the art-rapport ter afsluiting van het eerste werkjaar van het Europese project University Educators for Sustainable Development of kortweg UE4SD, in Vlaanderen vertegenwoordigd door UC Leuven-Limburg. Het rapport geeft een stand van zaken over professionaliseringsinitiatieven op het vlak van EDO in het Europese hoger onderwijs. Daaruit blijkt dat landen in Noord- en West-Europa resoluut kiezen voor een verregaande strategische integratie van EDO in het hoger onderwijs. Professionaliseringsinitiatieven ter ondersteuning daarvan hinken momenteel nog achterop met vooral het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen als koplopers. Het rapport beschrijft hoe ook in Vlaanderen steeds meer instellingen inzetten op EDO-vormingsinitiatieven en daarbij kunnen steunen op Ecocampus. De lerende netwerken van Ecocampus zullen verder uitgewerkt worden in een vervolgpublicatie als inspirerend praktijkvoorbeeld voor andere landen.

5 Klik om het volledige rapport te ontdekken (pdf). Vragen? Contacteer ons via Ondernemerschap hand in hand met duurzame ontwikkeling Op het raakvlak duurzame ontwikkeling en ondernemerschap leeft er heel wat in het hoger onderwijs. We wijzen u graag op twee nieuwe initiatieven in dit kader. Ecocampus zoekt samen met het Agentschap Ondernemen en een brede groep experten naar hoe je de samenwerking tussen duurzame ontwikkeling en ondernemerschap in het hoger onderwijs versterkt. Het vinden van goede curriculumvoorbeelden op het kruispunt van beide thema s, het inventariseren van inspirerende ondernemingen en het scherp stellen van de relatie tussen beide thema s staan de komende maanden op onze gezamenlijke agenda. Daarnaast lanceerde In-C een oproep. De organisatie zoekt een consortium dat werk wil maken van sociale economie in het hoger onderwijs. Het is de bedoeling een praktijkgericht programma sociaal ondernemerschap uit te werken, waarmee sociale economie bekendgemaakt wordt bij de studenten in het hoger onderwijs. Lees hier alles over deze oproep. Meer info over het traject duurzame ontwikkeling en ondernemerschap? Mail naar ecocampus@lne.vlaanderen.be Meer info over de oproep praktijkgericht programma sociaal ondernemerschap in het hoger onderwijs? Dit is een officiëel e-zine van de Vlaamse overheid Deze nieuwsflits is een uitgave van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid, Afdeling Milieu-integratie en -subsidiëringen, Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 Brussel, tel , fax De Ecocampus nieuwsflits houdt je (maximum 6 maal per jaar) op de hoogte van interessante studiedagen, lezingen, Ecocampusacties en de Lerende Netwerken. Abonneer je op deze nieuwsbrief via Vragen of opmerkingen over dit bericht? Contacteer ons via ecocampus@lne.vlaanderen.be. Uitschrijven via info@lne.be.

www.lne.be/ecocampus Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Bekijk de online versie nr. 16 - juni 2015 Wees erbij op het Knooppuntweekend voor Toekomstige Generaties Ecocampus brengt grondstoffenproblematiek

Nadere informatie

Agentschap voor Overheidspersoneel <overheidspersoneel@vlaanderen.be> Verzonden: vrijdag 7 februari 2014 9:36 Onderwerp: AgO Informeert 42

Agentschap voor Overheidspersoneel <overheidspersoneel@vlaanderen.be> Verzonden: vrijdag 7 februari 2014 9:36 Onderwerp: AgO Informeert 42 Van: Agentschap voor Overheidspersoneel Verzonden: vrijdag 7 februari 2014 9:36 Onderwerp: AgO Informeert 42 nummer 42 februari 2014 In deze editie: > Nieuws > Oproep

Nadere informatie

nummer 45 september 2014

nummer 45 september 2014 nummer 45 september 2014 In deze editie: > Nieuws > Oproep > In de kijker > Agenda AgOweb Inschrijven Uitschrijven Vorige nieuwsbrieven Toolbox Belanghebbendenmanagement: aan de slag! Ontwikkelen van een

Nadere informatie

Praat mee over de nieuwe Millennium doelen!

Praat mee over de nieuwe Millennium doelen! Praat mee over de nieuwe Millennium doelen! Millennium Gemeente Langedijk 9 november 2015 Programma Presentatie Workshop Toelichten resultaten uit de workshop Borrel en napraten Inleiding In 1999 stelt

Nadere informatie

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE Nota Ref: N62x-15-05b Brussel, 17 april 2015 EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE SUBSIDIES VOOR DE SOCIALE ECONOMIE' 1 INFOSESSIES IN DE 5 PROVINCIES De voorbije maanden organiseerde Kenniscentrum

Nadere informatie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs Editie 2011-2012 Onderwijscommunicatie ontwikkelt zich Communicatie is een belangrijk thema geworden binnen het onderwijs. Schooldirecties

Nadere informatie

CAPLO-NIEUWS DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE

CAPLO-NIEUWS DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE CAPLO-NIEUWS DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE In dit nummer (nr. 8) Slotevent financiering klimaatplannen SO-projecten: rapportering Subsidies materialenbeheer Subsidies groenprojecten Campagne

Nadere informatie

Inhoud. Praktisch Naar het aanbod The basics... 7 Wil je meer?... 8 Nog niet genoeg?... 10

Inhoud. Praktisch Naar het aanbod The basics... 7 Wil je meer?... 8 Nog niet genoeg?... 10 Vorming brochure Inhoud Praktisch... 4 Naar het aanbod... 6 The basics... 7 Wil je meer?.... 8 Nog niet genoeg?.... 10 3 Als Vlaamse studentenkoepel vertegenwoordigt de Vlaamse Vereniging van Studenten

Nadere informatie

Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen

Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen AFSTANDSLEREN EN ICT GECOMBINEERD ONDERWIJS 4 1 Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen Steven De Pauw Coördinator Toll-net Steven Verjans Universitair docent Open Universiteit

Nadere informatie

UITNODIGING. 5 juni 2012: CORPORATE UNIVERSITY EVENT 5 JUNI ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY SAVE THE DATE

UITNODIGING. 5 juni 2012: CORPORATE UNIVERSITY EVENT 5 JUNI ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY SAVE THE DATE ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY EXECUTIVE EDUCATION AND ORGANISATIONAL DEVELOPMENT SAVE THE DATE 5 JUNI 14:00-17:30 RSM Open Programmes UITNODIGING 5 juni 2012: CORPORATE UNIVERSITY EVENT

Nadere informatie

Vlaams beleid en SDG s. Ilse Dries Team Duurzame Ontwikkeling Departement Kanselarij en Bestuur

Vlaams beleid en SDG s. Ilse Dries Team Duurzame Ontwikkeling Departement Kanselarij en Bestuur Vlaams beleid en SDG s Ilse Dries Team Duurzame Ontwikkeling Departement Kanselarij en Bestuur Resolutie Verenigde Naties : 17 sustainable development goals (SDG s) die de wereld tegen 2030 moet behalen.

Nadere informatie

Studiedag "Wat kan ik (van) je leren? Samenwerkend leren in onderwijs Lerende netwerken

Studiedag Wat kan ik (van) je leren? Samenwerkend leren in onderwijs Lerende netwerken Studiedag "Wat kan ik (van) je leren? Samenwerkend leren in onderwijs Lerende netwerken Marieke van Nieuwenhuyze Karine De Gendt 9 juni 2015 Introductiesessie lerende netwerken Waarom heb je voor deze

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Hogescholen en Universiteiten met een open blik

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2009-2010 Hogescholen en Universiteiten met een open blik Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking

Nadere informatie

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening te optimaliseren?

Nadere informatie

Participatiedecreet. Infofiche 1. WAT VOORAFGING

Participatiedecreet. Infofiche 1. WAT VOORAFGING Infofiche Participatiedecreet Het participatiedecreet legt de voorwaarden vast waaraan studentenparticipatie in het Vlaamse hoger onderwijs moet voldoen. VVS heeft nog enkele vragen om dit decreet aan

Nadere informatie

ProJOP Nieuwsbrief augustus 2015

ProJOP Nieuwsbrief augustus 2015 ProJOP Nieuwsbrief augustus 2015 Een nieuw seizoen! Bekijk de nieuwe kalender en weekendflyers verderop in de nieuwsbrief! Binnenkort liggen ze weer in de brievenbus bij elke gemeente in Vlaanderen: de

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS november 2009 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

Ecodesign in het hoger onderwijs

Ecodesign in het hoger onderwijs Ecodesign in het hoger onderwijs EHO-kit VOOR ECONOMISCHE OPLEIDINGEN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE Voorwoord De economische én ecologische problemen in onze maatschappij dwingen overheid,

Nadere informatie

VOORAANKONDIGING. Najaarsconferentie. Europese Eemland Conferentie EUROPESE EEMLAND CONFERENTIE VEELZIJDIG PLATTELAND! Het platteland leeft!

VOORAANKONDIGING. Najaarsconferentie. Europese Eemland Conferentie EUROPESE EEMLAND CONFERENTIE VEELZIJDIG PLATTELAND! Het platteland leeft! VOORAANKONDIGING Het platteland leeft! De Europese Eemland Conferentie en het Netwerk Platteland hebben de handen ineengeslagen om in het najaar een bruisende driedaagse plattelandsconferentie te organiseren.

Nadere informatie

VERSLAGEN WORKSHOPS SYMPOSIUM 3B 19 april 2012

VERSLAGEN WORKSHOPS SYMPOSIUM 3B 19 april 2012 VERSLAGEN WORKSHOPS SYMPOSIUM 3B 19 april 2012 Pagina 1 Verslag Workshop 3B: Leren voor duurzaamheid Onderwijs is meer dan alleen het aanleren van competenties direct inzetbaar bij een job. 1) Kunnen

Nadere informatie

SO-mailing 11 december 2013 - Nr.5

SO-mailing 11 december 2013 - Nr.5 11-12-2013 Samenwerkingsovereenkomst Vlaams Gewest gemeenten/steden/provincies Centraal Aanspreekpunt Lokale Overheden SO-mailing 11 december 2013 - Nr.5 1. SO 2008-2013: einddatum particuliere subsidiedossiers

Nadere informatie

De EHO-kit als instrument voor de integratie van ecodesign in het curriculum

De EHO-kit als instrument voor de integratie van ecodesign in het curriculum De EHO-kit als instrument voor de integratie van ecodesign in het curriculum Miranda Geusens Team Bedrijven Studiedag UCLL, Workshop werkvormen en instrumenten 24 mei 2016 Wat is ecodesign? Interactieve

Nadere informatie

Internationale leerresultaten in het curriculum. Workshop

Internationale leerresultaten in het curriculum. Workshop Internationale leerresultaten in het curriculum Workshop Structuur van de sessie 1. Overlopen lijst competenties en deze koppelen aan een concrete opleiding 2. Het meten van draagvlak bij docenten: de

Nadere informatie

SOHO!-dag Stimuleer Ondernemend Hoger Onderwijs

SOHO!-dag Stimuleer Ondernemend Hoger Onderwijs SOHO!-dag Stimuleer Ondernemend Hoger Onderwijs 29 april 2014 - LAMOT, Mechelen www.sohodag.be SOHO!-dag Stimuleer Ondernemend Hoger Onderwijs Onderwijs van de toekomst daagt uit en moet de nieuwe generatie

Nadere informatie

Beleidsdocument JCI Nederland Changemakers

Beleidsdocument JCI Nederland Changemakers Beleidsdocument JCI Nederland 2018 Changemakers CHANGEMAKERS De leden van JCI Nederland zijn changemakers in hart en nieren. Wij hebben dit laten zien met het Wereldcongres in Amsterdam, via 1000kansen

Nadere informatie

Door samenspel winnen beleidsnota minister Muyters

Door samenspel winnen beleidsnota minister Muyters Door samenspel winnen beleidsnota minister Muyters Tijdens de actieve loopbaan moeten mensen steeds vaker studies, werk en gezin combineren. De vrije tijd komt daardoor dan ook meer onder druk te staan.

Nadere informatie

Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt

Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt DE VRAAG / OPDRACHT Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt Zorg voor een concept dat 1) Zorgt voor herkenning, trots en

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen

Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen 1 Innovatiekompas Inspiratie Sessies Contacteer ons voor: Een voordracht om kennis te maken met het kompasmodel. Een workshop om het toepassen van

Nadere informatie

Metalot wint de Rabobank Verbindingsprijs 2017

Metalot wint de Rabobank Verbindingsprijs 2017 pagina 1 van 5 Subscribe Past Issues Tra Keynote #120 Online bekijken Metalot wint de Rabobank Verbindingsprijs 2017 Zaterdag 4 november j.l. hebben Jan Vlassak en Philip de Goeij van Metalot in het Cantine

Nadere informatie

Betreft: Participeren en studeren in het buitenland. Knelpunten voor studenten met een functiebeperking

Betreft: Participeren en studeren in het buitenland. Knelpunten voor studenten met een functiebeperking Steunpunt Inclusief hoger Onderwijs Sint-Jorisstraat 71 8000 Brugge Betreft: Participeren en studeren in het buitenland. Knelpunten voor studenten met een functiebeperking Het Steunpunt Inclusief Hoger

Nadere informatie

moedigen. We streven immers naar een beleid dat de grenzen van de verschillende organisaties binnen de Vlaamse overheid overstijgt.

moedigen. We streven immers naar een beleid dat de grenzen van de verschillende organisaties binnen de Vlaamse overheid overstijgt. SPEECH SG OP DENKDAG GROENE ECONOMIE Welkom op deze eerste bijeenkomst die het departement Leefmilieu, Natuur en Energie organiseert onder de noemer groene economie. Groene economie is een kans om in te

Nadere informatie

Onlinehulpverlening en Mediawijsheid. in het sociaal werk

Onlinehulpverlening en Mediawijsheid. in het sociaal werk Onlinehulpverlening en Mediawijsheid in het sociaal werk Infobrochure vormingsaanbod Onlinehulpverlening en Media-W 2015 Project Mediawijsheid Een smartphone, laptop, tablet, computer en internet zijn

Nadere informatie

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

D&B s Little Pink Book Editie II D&B CONGRESBOOSTER UW VERENIGING VOORUIT

D&B s Little Pink Book Editie II D&B CONGRESBOOSTER UW VERENIGING VOORUIT D&B s Little Pink Book Editie II D&B CONGRESBOOSTER UW VERENIGING VOORUIT DECHESNE EN BOERTJE Als fullservice eventmarketing bureau hebben wij het mooiste vak van de wereld: het raken en laten stralen

Nadere informatie

18/02/2016 REUNION DES MEMBRES EDUCAID.BE LEDENVERGADERING 18/02/ ALGEMEEN 2. STUURGROEP

18/02/2016 REUNION DES MEMBRES EDUCAID.BE LEDENVERGADERING 18/02/ ALGEMEEN 2. STUURGROEP REUNION DES MEMBRES EDUCAID.BE LEDENVERGADERING 18/02/2016 1. ALGEMEEN Nieuwsbrief (4 nummers) Website (verslagen, kalender, news, vacatures ) Facebookpagina: delen van publicaties, events, (352 likes

Nadere informatie

studiebeurs Voorwaarden voor het secundair onderwijs

studiebeurs Voorwaarden voor het secundair onderwijs studie beurs Studeren kost geld: cursussen, een kot, inschrijvingsgeld,. Een studiebeurs kan helpen. Velen laten die kans liggen. Misschien is het voor jou toch de moeite om een aanvraag in te dienen.

Nadere informatie

REBO Carrière Symposium 2011

REBO Carrière Symposium 2011 PERIKLES REBO Carrière Symposium 2011 Studievereniging Perikles REBO Carrièresymposium REBO Carrièresymposium Onder de huidige studenten ontstaat steeds meer het besef dat zij zich niet kunnen beperken

Nadere informatie

WORKSHOP 1: RICHTING GEVEN

WORKSHOP 1: RICHTING GEVEN WORKSHOP 1: RICHTING GEVEN MVO Vlaanderen Naam van uw begeleider Agenda Voorstelling & toelichting Wat is duurzaamheid? Waarom deze stuurgroep? Start met de Sustatool! Waarden En nu? 1 Wie bent u? Voorstelling:

Nadere informatie

Internationalisering bij CBE Brusselleer

Internationalisering bij CBE Brusselleer Internationalisering bij CBE Brusselleer Een praktijkvoorbeeld 1 Internationalisering bij CBE Brusselleer 1. CBE Brusselleer 2. Historiek 3. Van ad hoc initiatieven naar beleid 4. Praktisch-organisatorisch

Nadere informatie

In de kijker. In deze editie: AgO jaarverslag 2013. nummer 43 april 2014. > Nieuws > Oproep > In de kijker > Agenda

In de kijker. In deze editie: AgO jaarverslag 2013. nummer 43 april 2014. > Nieuws > Oproep > In de kijker > Agenda nummer 43 april 2014 In deze editie: > Nieuws > Oproep > In de kijker > Agenda AgOweb Inschrijven Uitschrijven Vorige nieuwsbrieven AgO jaarverslag 2013 Functiefamilies en functieclassificatie: Informatie

Nadere informatie

Word een participatie-expert!

Word een participatie-expert! Word een participatie-expert! Coaching bij extern participatietraject van een klimaatactie Van juli tot mei 2017 coacht Bond Beter Leefmilieu (BBL), in samenwerking met de provincie Antwerpen, gemeenten

Nadere informatie

Hoe gebruik ik het teleleerplatform PointCarré?

Hoe gebruik ik het teleleerplatform PointCarré? Hoe gebruik ik het teleleerplatform PointCarré? Jo Coulier (2007) 1. Inleiding Via het teleleerplatform PointCarré kan je o.a. cursussen downloaden. Vele professoren bieden hun cursusmateriaal enkel electronisch

Nadere informatie

INHOUD WORKSHOPS VAKBEURS KINDEROPVANG 27 EN 28 NOVEMBER 2015

INHOUD WORKSHOPS VAKBEURS KINDEROPVANG 27 EN 28 NOVEMBER 2015 Agentschap Ondernemen en KidsInvest Titel: Welke steun- en financieringsmogelijkheden zijn er voor mijn opvanginitiatief? Een nieuwe voorziening opstarten vraagt heel wat investeringen. Vaak volstaan de

Nadere informatie

In de kijker. In deze editie: Agenda. Oproep. Aan de slag met de PEP-toolbox! nummer 44 juni 2014. > Nieuws > Oproep > In de kijker > Agenda

In de kijker. In deze editie: Agenda. Oproep. Aan de slag met de PEP-toolbox! nummer 44 juni 2014. > Nieuws > Oproep > In de kijker > Agenda nummer 44 juni 2014 In deze editie: > Nieuws > Oproep > In de kijker > Agenda AgOweb Inschrijven Uitschrijven Vorige nieuwsbrieven Aan de slag met de PEP-toolbox! Summerschool 2014 Uitbreiding ondersteuningsaanbod

Nadere informatie

Het gebruik van de Bij Voorbeeld- databank in onderwijskundige vorming. informatie en inspiratie voor onderwijsinnovatie

Het gebruik van de Bij Voorbeeld- databank in onderwijskundige vorming. informatie en inspiratie voor onderwijsinnovatie Het gebruik van de Bij Voorbeeld- databank in onderwijskundige vorming informatie en inspiratie voor onderwijsinnovatie Menu I. Uitgangspunten voor vorming II. (Eerste) realisaties III. Ervaringen I. Uitgangspunten

Nadere informatie

Incompany training voor coöperaties

Incompany training voor coöperaties Incompany training voor coöperaties 2016 Erkend dienstverlener voor de kmo-portefeuille Incompany trainingen: wij komen naar uw coöperatie. Coopburo, de coöperatieve dienstverlener van Cera, biedt: 1.

Nadere informatie

Groeien door samenwerken

Groeien door samenwerken Samenwijs en verder Hoe kan het onderwijs een bijdrage leveren aan de duurzame maatschappelijke innovatie vanuit het concept Samenwijs? Roeland Hogt (Automotive, RDM CoE, Kenniscentrum RDM, ACE) Ism Ans

Nadere informatie

Richtlijn gebruik social media. Interne en Externe Communicatie. Voor studenten. Collegejaar 2012-2013

Richtlijn gebruik social media. Interne en Externe Communicatie. Voor studenten. Collegejaar 2012-2013 Richtlijn gebruik social media Interne en Externe Communicatie Voor studenten Collegejaar 2012-2013 Directie Onderwijs & Opleidingen Team Communicatie & Voorlichting Juli 2012 Social Media 1 Inleiding

Nadere informatie

Startnotitie Digitaal Platform voor presentatie van het beste en mooiste van de Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking

Startnotitie Digitaal Platform voor presentatie van het beste en mooiste van de Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking Startnotitie Digitaal Platform voor presentatie van het beste en mooiste van de Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland Brussel, april 2014 CVN heeft

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

SAMENWERKEN MET EEN SCHOOL UIT AFRIKA, AZIË OF LATIJNS-AMERIKA

SAMENWERKEN MET EEN SCHOOL UIT AFRIKA, AZIË OF LATIJNS-AMERIKA ACTIEFICHE - BASIS/SECUNDAIR SAMENWERKEN MET EEN SCHOOL UIT AFRIKA, AZIË OF LATIJNS-AMERIKA VVOB Scholenbanden www.scholenbanden.be - info@scholenbanden.be Het is waar, we gaan de wereld niet spectaculair

Nadere informatie

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Inhoud 3 Vooraf 5 Een andere kijk op spijbelen 6 Over de diepere betekenis van kinderspel 7 Kinderen hebben zo hun kijk op quality time 8 Plan

Nadere informatie

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Molecular Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas

Nadere informatie

Samenwerken met DELFT

Samenwerken met DELFT Samenwerken met DELFT AEGEE AEGEE AEGEE (Association des Etats Généraux des Etudiants de l Europe / European Students Forum) is gesticht in 1985 in Parijs, Frankrijk met idee van een verenigd Europa.

Nadere informatie

Aan de ouders van de leerlingen van TSO/KSO/7BSO 2011-11-17

Aan de ouders van de leerlingen van TSO/KSO/7BSO 2011-11-17 Aan de ouders van de leerlingen van TSO/KSO/7BSO 2011-11-17 Beste ouders Beste opvoedingsverantwoordelijke Als ouder bent u nauw betrokken bij de studiekeuze van uw zoon of dochter. Ook de school en het

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015

Nieuwsbrief april 2015 Nieuwsbrief april 2015 April was een maand vol lanceringen, congressen, media aandacht en het smeden van nieuwe plannen! We kijken terug op een veelbewogen periode en kondigen de volgende aan met o.a.

Nadere informatie

Regionale SOM-fora 1.2

Regionale SOM-fora 1.2 ORGANISEERT Regionale SOM-fora 1.2 SOM verbindt: 5 data - 5 locaties - 1 thema: WERKBAAR WERK - hoe zie jij dat? generaties op de werkvloer flexibiliteit diversiteit loopbaanpaden/trajecten creativiteit

Nadere informatie

Persberichten stage hogeschool Odissee

Persberichten stage hogeschool Odissee en stage hogeschool Odissee LARISSA KLICK Buitenlandse studenten op internationale stage op Technologiecampus Gent Gent 16 augustus 2016 Vijf studenten uit respectievelijk Duitsland, Engeland, Polen en

Nadere informatie

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012 Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012 Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking

Nadere informatie

Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model

Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model Studenten en COBRA Diest Onderwijsprofessionalisering & Onderwijsondersteuning (KU Leuven) Studentenraad KU

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

Worldschool Young European Specialists. Programma voor deelnemende leerlingen. YES! in het kort. YES! Young European Specialists

Worldschool Young European Specialists. Programma voor deelnemende leerlingen. YES! in het kort. YES! Young European Specialists Worldschool Young European Specialists YES! Young European Specialists Programma voor deelnemende leerlingen YES! is een speciaal onderwijsprogramma voor leerlingen van het VWO, vijfde leerjaar. Honderd

Nadere informatie

Forum Ondernemend Hoger Onderwijs. 17 februari 2017

Forum Ondernemend Hoger Onderwijs. 17 februari 2017 Forum Ondernemend Hoger Onderwijs 17 februari 2017 Welkom! 9.30 9.40u Introductie nieuwe Forumleden toelichting verloop Nieuws en Actualiteit 9.40 10.10u Ecosystemen in studentensteden Artepreneur en

Nadere informatie

Vacature Stafmedewerker

Vacature Stafmedewerker Studentenraad KU Leuven vzw s Meiersstraat 5 3000 Leuven www.sturakuleuven.be Vacature Stafmedewerker Over Stura KU Leuven Studentenraad KU Leuven (Stura KU Leuven) vzw is de officiële studentenraad van

Nadere informatie

Tilburg Studentenstad

Tilburg Studentenstad Tilburg Studentenstad Je doet een bestuursjaar of bent lid van een commissie bij een Tilburgse studentenorganisatie. Dan wil je iets betekenen voor je vereniging. Misschien wil je jouw vereniging nog meer

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek

Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek - Staat talentherkenning en ontwikkeling bij u op school de komende jaren op de agenda? - Wilt u een rijke

Nadere informatie

KETNET LANCEERT DE CHECKLIST 50 dingen die je echt wil gedaan hebben voor je 12 de Een mobiliserend project voor kinderen tot 12 jaar - vanaf 12.

KETNET LANCEERT DE CHECKLIST 50 dingen die je echt wil gedaan hebben voor je 12 de Een mobiliserend project voor kinderen tot 12 jaar - vanaf 12. KETNET LANCEERT DE CHECKLIST 50 dingen die je echt wil gedaan hebben voor je 12 de Een mobiliserend project voor kinderen tot 12 jaar - vanaf 12.1 Een boomhut bouwen; een berg beklimmen; naar een concert

Nadere informatie

BOOST YOUR CAREER, COMPANY AND KNOWLEDGE

BOOST YOUR CAREER, COMPANY AND KNOWLEDGE BOOST YOUR CAREER, COMPANY AND KNOWLEDGE 1 Boeiend en verrijkend. Ook verschillend van invalshoeken en belangen Het was mijn doel om van de ervaringen van anderen te leren en dat is geslaagd De rondetafelsessies

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 Inleiding De afdeling Oost-Brabant van het Humanistisch Verbond bestaat nu twee jaar en we mogen rustig zeggen dat het HV ondertussen stevig geworteld is in onze

Nadere informatie

VERSLAGEN WORKSHOPS SYMPOSIUM 3D 19 april 2012

VERSLAGEN WORKSHOPS SYMPOSIUM 3D 19 april 2012 VERSLAGEN WORKSHOPS SYMPOSIUM 3D 19 april 2012 Pagina 1 Verslag Workshop 3D: Leren voor duurzaamheid Onderwijs is meer dan alleen het aanleren van competenties direct inzetbaar bij een job. 1) Kunnen

Nadere informatie

Hogescholen en Universiteiten met een open blik

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2007-2008 Hogescholen en Universiteiten met een open blik Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking

Nadere informatie

Zuiddag. Work for Change

Zuiddag. Work for Change Zuiddag Work for Change Zuiddag = Work for Change EN Time for Change FILM Wat is Zuiddag? Work for change Work for Change Eén (school)dag werken op 17 oktober 2013 Minimum 40 verdienen Dat loon gaat naar

Nadere informatie

Stad Gent zet burger centraal in Europese campagne 'Cities4Europe - Europe for citizens'

Stad Gent zet burger centraal in Europese campagne 'Cities4Europe - Europe for citizens' Stad Gent zet burger centraal in Europese campagne 'Cities4Europe - Europe for citizens' Heel de maand mei en ook begin juni 2018 vinden in Gent tal van activiteiten en debatten plaats die democratie,

Nadere informatie

Wijzigingen in het opleidingsprogramma Bachelor in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur

Wijzigingen in het opleidingsprogramma Bachelor in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur Wijzigingen in het opleidingsprogramma Bachelor in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur voor studenten die opleidingsonderdelen moeten hernemen in academiejaar 208-209 Wie opleidingsonderdelen

Nadere informatie

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen!

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Introductie In een wereld die op alle vlakken steeds meer digitaal verbonden raakt,

Nadere informatie

Steek uw licht op De onderzoeksresultaten van de Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek zijn er ook voor u. Steunpunten Beleidsrelevant Onderzoek

Steek uw licht op De onderzoeksresultaten van de Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek zijn er ook voor u. Steunpunten Beleidsrelevant Onderzoek Steek uw licht op De onderzoeksresultaten van de Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek zijn er ook voor u. Steunpunten Beleidsrelevant Onderzoek Het beleid steunt op onderzoek Geef me een steunpunt

Nadere informatie

Tinder 2.0 voor studenten en (MKB)-bedrijven

Tinder 2.0 voor studenten en (MKB)-bedrijven pagina 1 van 5 Subscribe Past Issues Tra Keynote #119 Online bekijken Tinder 2.0 voor studenten en (MKB)-bedrijven Project MKB 100 boekt resultaat We hebben 100 MKB bedrijven uit de Keyport regio in beeld

Nadere informatie

Jongeren meer bij de politiek te betrekken en hen mondiger te maken door middel van talrijke activiteiten die burgerschapsvormend zijn.

Jongeren meer bij de politiek te betrekken en hen mondiger te maken door middel van talrijke activiteiten die burgerschapsvormend zijn. Wie zijn we? Waar staan we voor? 1. Missie Als Vlaamse, onafhankelijke politieke jongerenorganisatie heeft de vereniging tot doel het consequent verdedigen en uitdragen van een liberale ideologie en een

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

Agile Consortium International Agile Master Assessment

Agile Consortium International Agile Master Assessment Agile Consortium International Agile Master Assessment Agile Master Assessment Info & Criteria Page 1 of 5 Version 1.0 Wat is het Agile Master Certificaat Het Agile Master Certificaat is een bewijs van

Nadere informatie

vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk

vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk vlaamse jeugdraad in het kort De Vlaamse Jeugdraad is de plek waar ministers aankloppen wanneer ze beslissingen nemen die een invloed hebben

Nadere informatie

Forum Ondernemend Hoger Onderwijs. 6 sept 2016

Forum Ondernemend Hoger Onderwijs. 6 sept 2016 Forum Ondernemend Hoger Onderwijs 6 sept 2016 Welkom! 9.30 9.50u PXL Introductie nieuwe Forumleden Nieuws en Actualiteit 9.50 10.20u SOHO-werking 10.20 10.35u PAUZE 10.35 10.45u Aanpak getuigschrift bedrijfsbeheer

Nadere informatie

UITNODIGING UITNODIGING. 10 maart. Landgoed Ekenstein EEMSDELTADAG. Woensdag 27 mei 2015. Landgoed Ekenstein, Appingedam

UITNODIGING UITNODIGING. 10 maart. Landgoed Ekenstein EEMSDELTADAG. Woensdag 27 mei 2015. Landgoed Ekenstein, Appingedam UITNODIGING EEMSDELTADAG Intersectorale startbijeenkomst Wonen en leefbaarheid Eemsdelta 10 maart UITNODIGING Woensdag 27 mei 2015 Landgoed Ekenstein, Appingedam Landgoed Ekenstein Uitnodiging Op 27 mei

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Master in de bedrijfscommunicatie. Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen

Master in de bedrijfscommunicatie. Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de bedrijfscommunicatie Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen Heldere communicatie is voor bedrijven en organisaties van groot belang: het verhoogt niet alleen hun efficiëntie, maar

Nadere informatie

Handleiding Workspace (basis) Codename Future

Handleiding Workspace (basis) Codename Future Handleiding Workspace (basis) Codename Future Handleiding Workspace Codename Future_Basis 1 Inhoudsopgave I. Inleiding... 3 II. Functionaliteitenoverzicht Workspace... 4 III. Leerlingen aan het werk...

Nadere informatie

KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN

KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN AANBOD DIRECTIE & LEERKRACHTEN 2018-2019 INHOUDSOPGAVE Icc bijeenkomsten 2 Bijscholing 3 Vervanging 3 Ondersteuning 4 Projectondersteuning 4 Imagoprojecten 5 Teambuilding/teamuitjes

Nadere informatie

Leer een student ondernemen in uw bedrijf: een knap win-win project!

Leer een student ondernemen in uw bedrijf: een knap win-win project! Bachelor-na-Bachelor 1/4 Leer een student ondernemen in uw bedrijf: een knap win-win project! Maak kennis met de opleiding van de KHLeuven Een hogeschool die net als u onderneemt. Als professionele hogeschool

Nadere informatie

Netwerk van vrouwen met een actieve en ondernemende houding

Netwerk van vrouwen met een actieve en ondernemende houding Netwerk van vrouwen met een actieve en ondernemende houding DEEL, LEER EN INSPIREER BIJ ARTEMIS Laat jij professioneel niets aan het toeval over? Bij Artemis ben je aan het juiste adres. Artemis is een

Nadere informatie

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl Samen werken aan stevige ambities www.schoolaanzet.nl School aan Zet biedt ons kennis en inspiratie > bestuurder primair onderwijs Maak kennis met School aan Zet School aan Zet is de verbinding tussen

Nadere informatie

MAAK WERK VAN EEN INNOVATIEVE ORGANISATIECULTUUR IN UW KMO

MAAK WERK VAN EEN INNOVATIEVE ORGANISATIECULTUUR IN UW KMO DETAILED CURRICULUM MAAK WERK VAN EEN INNOVATIEVE ORGANISATIECULTUUR IN UW KMO Innovatie is noodzakelijk om in de huidige hyper-competitieve, internationale en volatiele markt continuïteit te kunnen verzekeren.

Nadere informatie

Cursus natuurmanagement

Cursus natuurmanagement Cursus natuurmanagement Editie 1, 2015 Dagindeling Structuur van de opleiding Werking ecopedia Praktische informatie Voorstellingsronde Les: inleiding tot de groene sector Programma 13 contactdagen waarvan

Nadere informatie

Info en werkwijze - Campus Brussel-T Serclaes 2013-2014

Info en werkwijze - Campus Brussel-T Serclaes 2013-2014 Info en werkwijze - Campus Brussel-T Serclaes 2013-2014 In de cursusdienst worden alleen nieuwe syllabi en handboeken verkocht. Tweedehandsexemplaren zijn er niet te verkrijgen. De betaling van de handboeken

Nadere informatie

Transformeer naar een data gedreven organisatie. Strategy & Big Data Analytics Leadership

Transformeer naar een data gedreven organisatie. Strategy & Big Data Analytics Leadership Transformeer naar een data gedreven organisatie Strategy & Big Data Analytics Leadership Details Cursusduur 4 dagen Datum en locatie 2, 3, 13, 14 november 2017 - Tilburg Tijd 09:00-18:00, 09:00-16:30,

Nadere informatie

Het Giving Back studentenprogramma is een ontwikkelingsgericht programma met een mentorschap en interessante workshops gericht op jouw ontwikkeling.

Het Giving Back studentenprogramma is een ontwikkelingsgericht programma met een mentorschap en interessante workshops gericht op jouw ontwikkeling. Succes inspireert! Ben jij (binnenkort) HBO/WO student en is voor jou alleen de sky the limit? Heb jij ambitie en talent, en wil je leren nog krachtiger te worden om je ambitie daadwerkelijk waar te maken?

Nadere informatie