Mensen die samen werken. Ontwikkelen, delen en verbinden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mensen die samen werken. Ontwikkelen, delen en verbinden"

Transcriptie

1 Mensen die samen werken Ontwikkelen, delen en verbinden

2 Ontwikkelen, delen en verbinden Sinds 1934 Samen sta je sterker. Dat is de kern van coöperatief ondernemen. In een coöperatie werken leden samen om zo meer te bereiken dan ieder voor zich. NCR is in 1934 opgericht voor en door coöperaties uit vooral de agrarische sector. Daar ligt dus onze oorsprong. Inmiddels heeft NCR ook veel leden uit andere sectoren, zoals verzekeringsbranche, transport & logistiek en accountancy. De aangesloten coöperaties zijn veelal toonaan gevend in hun branche en nationaal maar vaak ook internationaal actief in het belang van hun leden. Coöperaties hebben een collectief doel met een zakelijke basis. De leden bijvoorbeeld ondernemers, consumenten of overheden bundelen hun krachten in de coöperatie om hun individuele doelen te bereiken. Het uiteindelijke doel van een coöperatie is waardecreatie voor de leden. de kracht van de coöperatie NCR is de vereniging van en voor coöperaties in Nederland. Wij geloven in de kracht van de coöperatie en benutten die in het belang van onze leden. Samen versterken we het coöperatief ondernemerschap in Nederland. Dat doen we door kennis te ontwikkelen en te delen. En door de mensen van de coöperaties te verbinden. Zo helpen we onze leden om gezamenlijk meer profijt te halen uit hun coöperatieve identiteit en in te spelen op nieuwe kansen en uit dagingen.

3 succesvolle ondernemingsvorm Coöperatief ondernemen sluit goed aan bij de huidige tijdgeest waarin duurzaamheid en oog voor de lange termijn belangrijker zijn dan winst op de korte termijn. In de land- en tuinbouw en de financiële dienstverlening zijn coöperaties al meer dan een eeuw succesvol. De coöperatie verbindt economische belangen en sociale drijfveren. Dit uitgangspunt zorgt ervoor dat juist in deze tijd het aantal coöperaties in Nederland groeit. In dienstverlenende sectoren zoals de zorg en duurzame energie, maar bijvoorbeeld ook werknemerscoöperaties. Maatschappelijk verantwoord NCR is partner van MVO Nederland, de nationale kennis- en netwerkorganisatie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Coöperatief ondernemen betekent immers verder kijken dan kwartaalcijfers of aandelenkoersen.

4 Liesbeth van der Kruit, directeur MVO van Achmea kennis delen past bij het coöperatieve gedachtegoed Achmea is met ruim 6,9 miljoen klantleden de grootste coöperatie van Nederland. De coöperatieve wortels gaan terug tot het begin van de 19e eeuw. Indertijd werden vele verzekeringsmaatschappijen opgericht met als doel onderlinge solidariteit tussen personen en bedrijven te creëren en samen verantwoordelijkheid te dragen voor de gemeenschappelijke verzekerde risico s. Het is logisch dat we als bedrijf met een rijke coöperatieve traditie lid zijn van NCR. De coöperatie is springlevend. Mensen zoeken naar nieuwe vormen van samenwerking voor maatschappelijke oplossingen. Denk aan energiecoöperaties voor het opwekken van duurzame energie. Je ziet ook steeds meer zorgcoöperaties ontstaan waarmee dorpen en buurten zelf hun zorg willen organiseren. Wij vinden dat interessante ontwikkelingen waarin onze kennis en kunde wellicht een rol kan spelen. Verbinden en kennis delen past bij het coöperatieve gedachtegoed.

5 Huis van de coöperatie NCR is het Huis van de coöperatie. We zijn het centrum van het debat over coöperatief ondernemen in Nederland. De plek waar visievorming en inspiratie plaatsvindt en waar coöperaties elkaar ontmoeten en van elkaar leren. Ons netwerk is onze kracht. Zowel in Nederland als internationaal. Van coöperaties in diverse sectoren tot universiteiten en (internationale) koepelorganisaties zoals International Co-operative Alliance (ICA). Door onze unieke kennis en contacten ontwikkelen we nieuwe ideeën over coöperatief ondernemen. Ontwikkelen van nieuwe kennis NCR heeft veel kennis in huis over coöperatief ondernemen. Uit wetenschappelijke studies én uit de dagelijkse praktijk van onze leden. Van de nieuwste inzichten over good governance van coöperaties tot best practices over ledenbetrokkenheid. Met onze onafhankelijke, kritische blik bestuderen we coöperatieve thema s. We pakken vraaggericht actuele thema s op, maar zoeken ook antwoorden op de uitdagingen van de toekomst. Delen met leden Onze kennis over coöperatief ondernemen delen we met onze leden. We zijn gespecialiseerd in: Ledenbetrokkenheid Governance Ledenfinanciering Juridische zaken Internationalisering Deze praktische kennis gebruiken coöperaties voor het ontwikkelen

6 van hun strategie of voor het oplossen van coöperatieve vraagstukken. Verbinden om te inspireren Coöperaties kunnen veel van elkaar leren. NCR is de enige vereniging van coöperaties in Nederland. We bieden bestuurders, commissarissen en managers van onze leden een platform waar men elkaar kan ontmoeten. In bijvoorbeeld commissies voor specifieke thema s zoals jongeren en communicatie of tijdens de jaarlijkse NCR Coöperatiedag. Zo bouwen we samen met onze leden krachtige netwerken en verdiepen we de kennis over coöperatief ondernemen.

7 Coöperatie Windunie U.A. is opgericht in 2001 en telt circa 250 leden. Deze leden, windmolen eigenaren uit heel Nederland, zijn gezamenlijk de grootste producent van windenergie in Nederland (415 MW, ongeveer 20% van het totaal). Windunie is actief van land tot lamp: vanaf de ontwikkeling van wind energieprojecten tot aan de verkoop van Winduniestroom aan de eindgebruiker. Ton Kempenaar, voorzitter van Windunie U.A. contact met andere coöperaties verruimt je blik We wilden niet zelf het wiel opnieuw uitvinden, maar leren van andere coöperaties. In 2009 werd Windunie daarom lid van NCR. Contact met andere coöperaties verruimt je blik. Je ziet dat iedereen met dezelfde organisatorische en bestuurlijke dilemma s worstelt. De NCR-Code heeft ons goed geholpen bij het professionaliseren van de bestuurlijke inrichting van Windunie. Dat geldt ook voor het advies van NCR over de beloningsstructuur van onze commissarissen en bestuursleden. We kunnen leren van gevestigde én nieuwe coöperaties. Zo blijven we onze coöperatie ontwikkelen en zorgen we voor continuïteit op de langere termijn.

8 Wat we bieden Over de grenzen Coöperatief ondernemen stopt niet bij de Nederlandse grens. In andere Europese landen, maar ook in opkomende economieën en ont wikkelingslanden zijn sterke coöperaties de sleutel tot een duurzame, kwalitatieve groei. NCR is daarom een van de grondleggers van Agriterra. Deze stichting stelt internationale samenwerking van boer tot boer centraal en ziet coöperaties als een waardevolle ondernemingsvorm. Met een breed aanbod van producten en dienstverlening ondersteunen we onze leden bij het ontwikkelen en versterken van hun coöperatie in de praktijk. Publicaties Het Handboek Coöperatie geeft aan de hand van acht thema s inzicht in het actuele denken over coöperatief ondernemen. Het magazine Coöperatie verschijnt vier keer per jaar en biedt bestuurders, managers en toezichthouders van coöperaties achtergrondinformatie en analyses. De NCR-Code voor coöperatieve ondernemingen ondersteunt coöperaties in good governance: professioneel bestuur, kritisch toezicht en werkelijke leden betrokkenheid. De digitale NCR-nieuwsbrief voor leden en andere geïnteresseerden biedt een overzicht van relevant nieuws voor coöperaties. Onze thematische publicaties zijn vaak gericht op specifieke doelgroepen. Zo laat Coöperatief ondernemen, van jou, voor jou jongeren op hbo instellingen en universiteiten kennis maken met de coöperatieve onder nemingsvorm. Het meest actuele coöperatienieuws is via de website of ons te volgen.

9 Over de grenzen Via het online Ledennet kunnen onze leden niet-openbare publicaties inzien en contact leggen met andere leden. Begeleiding en advies NCR begeleidt en coacht bestuurders en toezichthouders van coöperaties op het gebied van good governance, financiering, internationalisering en ledenbetrokkenheid. Voor specifieke coöperatievraagstukken biedt NCR ook advies op maat. Denk bijvoorbeeld aan begeleiden bij de invoering van een nieuwe bestuursstructuur, het ontwikkelen van nieuwe vormen van ledenfinanciering of een passende bestuursvergoeding. Leden van NCR betalen voor begeleiding en advies de kostprijs. Voor niet-leden gelden aangepaste tarieven. Opleiding en training Voor medewerkers, bestuurders en toezichthouders van coöperaties biedt NCR diverse relevante opleidingen en trainingen. Nieuwe medewerkers en bestuurders van coöperaties krijgen in de NCR Introductiecursus coöperatie inzicht in hoe de coöperatieve identiteit doorwerkt in de dagelijkse praktijk. De NCR Co-op Game is een serious management game. In teamverband krijgen de deelnemers de uitdaging om in de rol van bestuurder een startende coöperatieve onderneming succesvol te maken. Ze moeten keuzes maken over de voorzitter van het bestuur,

10 Piet Boer, voorzitter Raad van Commissarissen van FrieslandCampina leren van creativiteit en innovatiekracht van jonge coöperaties FrieslandCampina U.A. heeft 140 jaar ervaring met coöperatief ondernemerschap. Met ruim leden-melkveehouders in Nederland, Duitsland en België is het een van de grootste zuivel coöperaties in de wereld. De zuivelonderneming voorziet circa 1 miljard consumenten verspreid over de hele wereld van zuivel producten met waardevolle voedingsstoffen. NCR is het boegbeeld van coöperatief Nederland en moet dat ook blijven. Een kenniscentrum en platform dat ook voor nieuwe coöperaties herkenbaar en toegankelijk is. Voor alle coöperaties zijn governance en financiering van groei actuele thema s. NCR onderzoekt de mogelijkheden en risico s van governance en biedt een platform om ideeën en oplossingen bij financieringsvraagstukken te delen. We kunnen veel leren van de creativiteit en innovatiekracht van jonge coöperaties uit andere sectoren. Denk bijvoorbeeld aan crowdfunding als financieringsvorm. NCR is belangrijk om het coöperatieve gedachtegoed uit te dragen, vooral richting jongeren. Natuurlijk doe je dat als individuele coöperatie, maar als vereniging kun je meer bereiken.

11 Over de grenzen de strategie en het bestemmen van de winst. Het is een workshop over coöperatieve strategische dilemma s waarin alle deelnemers actief participeren. Een incompany training of cursus van NCR is op maat gemaakt en aangepast aan de actualiteit. Door kennisuitwisseling en onderlinge discussie verdiepen de deelnemers zich in specifieke thema s. Netwerken en events De NCR Coöperatiedag heeft elk jaar een actueel thema. Het programma biedt bestuurders en managers van coöperaties de gelegenheid om verdiepende presentaties en workshops te volgen en relaties te ontmoeten. Voor iedereen die zich binnen de coöperatie met een specifiek vakgebied bezig houdt, biedt NCR diverse commissies bijvoorbeeld over verenigingszaken of communicatie. In deze commissies wisselen leden informatie en ervaringen uit. Voor meer verdieping verzorgen externe deskundigen gastcolleges en workshops. Zo blijft de vakkennis up-to-date en kunnen nieuwe ideeën tot bloei komen. Jongeren Om coöperatief ondernemen bekender te maken bij jongere generaties heeft NCR veel contacten met universiteiten en hogescholen. We verzorgen regelmatig lezingen of workshops voor studenten bij diverse opleidingen. Ook brengen we jonge leden van coöperaties met elkaar in contact, zoals tijdens de NCR Jongerendag en begeleiden we jongerenraden van aangesloten coöperaties.

12 Arjen van Nuland, directeur NCR We bouwen aan een sterk coöperatief netwerk en geloven in kruisbestuiving tussen gevestigde en nieuwe coöperaties. Denk bijvoorbeeld aan thema s als het betrekken van jongeren of het samenbrengen van meerdere ketenpartijen in een multi-stakeholder coöperatie. Juist omdat NCR een vereniging is, kunnen onze leden kennis en ideeën brengen én halen. Van en voor coöperaties NCR is het kenniscentrum en platform van en voor coöperaties. We ontwikkelen, delen en verbinden. We brengen kennis, ideeën en ervaringen samen en werken op basis van het gedeelde belang van onze leden. adres Groenmarktstraat AV Utrecht Telefoon ncr@cooperatie.nl

Symposium Dag van de Garnaal. 31 oktober De coöperatie

Symposium Dag van de Garnaal. 31 oktober De coöperatie Symposium Dag van de Garnaal 31 oktober 2014 De coöperatie Indeling presentatie 1. NCR 2. De coöperatie Wat zijn ontwikkelingen Hoe werken coöperaties Wat betekenen coöperaties voor agrofood 3. Uitdagingen

Nadere informatie

Programma Ontvangst Welkom en introductie De coöperatie Ervaringen uit de praktijk Lunch Fiscale aspecten

Programma Ontvangst Welkom en introductie De coöperatie Ervaringen uit de praktijk Lunch Fiscale aspecten Programma 09.30 Ontvangst 10.00 Welkom en introductie Arjen van Nuland - NCR 10.10 De coöperatie Arjen van Nuland 11.00 Ervaringen uit de praktijk Henk Doorenspleet - Rabobank Nederland 12.15 Lunch 13.00

Nadere informatie

Incompany trainingen voor coöperaties 2018

Incompany trainingen voor coöperaties 2018 Incompany trainingen voor coöperaties 2018 Cera, dienstverlening coöperatief ondernemen Ons aanbod voor coöperaties: 1. advisering en begeleiding 2. vorming, ontmoeting en sensibilisering 3. onderzoek

Nadere informatie

Samen, duurzaam doen!

Samen, duurzaam doen! Samen, duurzaam doen! Een online platform voor duurzaamheid in de Kromme Rijn en Utrechtse Heuvelrug Transitie: We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken Jan

Nadere informatie

Dorpscoöperaties: wat, waarom, hoe

Dorpscoöperaties: wat, waarom, hoe Dorpscoöperaties: wat, waarom, hoe 1 Hannes Hollebecq, Coopburo Plattelandsacademie 18 november 2015 Coöperatief ondernemen? Een coöperatie is een autonome organisatie van personen die zich vrijwillig

Nadere informatie

Het ICA-kompas. Veranker de internationaal erkende coöperatieve principes in uw organisatie.

Het ICA-kompas. Veranker de internationaal erkende coöperatieve principes in uw organisatie. Het ICA-kompas Veranker de internationaal erkende coöperatieve principes in uw organisatie. 1 Inhoud 1. Doelstellingen 2. Meerwaarde 3. Doelgroep 4. Initiatiefnemers 5. Veronderstellingen 6. Opzet en functionaliteiten

Nadere informatie

BETA. Young Professionals. Concept & Vormgeving door Pien Geerlings

BETA. Young Professionals. Concept & Vormgeving door Pien Geerlings BETA Young Professionals Concept & Vormgeving door Pien Geerlings BETA Belangenvereniging tankstations, zet zich in voor zelfstandige pomphouders. De vereniging kent 450 aangesloten leden. Sinds 1990 zijn

Nadere informatie

Praktijkvoorbeelden van Coöperatieven in Nederland

Praktijkvoorbeelden van Coöperatieven in Nederland Praktijkvoorbeelden van Coöperatieven in Nederland Coöperatief Seminarie Brussel Februari 2014 Wilbert van den Bosch Grote Diversiteit NL Coops 1 Coöperatieve organisatie Ledenzeggenschap Geen aandeelhouders

Nadere informatie

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk Netwerktips Hieronder een aantal tips op een rijtje: niet uitputtend, maar gewoon een selectie van mogelijkheden om in contact te komen met potentiele nieuwe klanten. 1. Word lid van een club, een mailinglist,

Nadere informatie

Productoverzicht. Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg

Productoverzicht. Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg Productoverzicht Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg WijLimburg: WijLimburg is hét toonaangevende platform voor ondernemend Limburg. Dagelijks informeert, verbindt en inspireert WijLimburg

Nadere informatie

Ik wil mijn zoons helpen aan een netwerk, een adviespunt dat hen verder kan brengen als ze straks het roer overnemen.

Ik wil mijn zoons helpen aan een netwerk, een adviespunt dat hen verder kan brengen als ze straks het roer overnemen. Ik wil mijn zoons helpen aan een netwerk, een adviespunt dat hen verder kan brengen als ze straks het roer overnemen. Introductie Familiebedrijven zijn in Nederland veruit in de meerderheid. Zij leveren

Nadere informatie

NABIJ. Hogere sociale kwaliteit door beter bewonersinitiatief

NABIJ. Hogere sociale kwaliteit door beter bewonersinitiatief Hogere sociale kwaliteit door beter bewonersinitiatief onze ambitie Hoger maatschappelijke rendement in het sociaal domein door bewoners, overheid en maatschappelijke organisaties te verbinden. nabij-model

Nadere informatie

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN EEN NIEUW SOORT ONDERNEMERSCHAP RESULTAAT KOERS VISIE PERSOONLIJK LEIDERSCHAP MEERWAARDE & RENDEMENT WAARDEN BEWUST WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN ANNO 2013 Waarden Bewust Ondernemen

Nadere informatie

NCR Peer Groups 2019 VOOR DIRECTIE EN SENIOR MANAGEMENT VOOR GEKOZEN BESTUURDERS EN COMMISSARISSEN

NCR Peer Groups 2019 VOOR DIRECTIE EN SENIOR MANAGEMENT VOOR GEKOZEN BESTUURDERS EN COMMISSARISSEN NCR Peer Groups 2019 VOOR DIRECTIE EN SENIOR MANAGEMENT VOOR GEKOZEN BESTUURDERS EN COMMISSARISSEN 4 WINTERBIJEENKOMSTEN februari / maart en november / december + 1 ZOMEREXCURSIE COOP PRINCIPLE 5. Education,

Nadere informatie

Energie van ons allemaal

Energie van ons allemaal VNO-NCW Themabijeenkomst Energietransitie Michael Fraats Trianel Energie B.V. 28 November 2011 1 Energie van ons allemaal 30-11-2011 2 Energie van ons allemaal is de essentie van Trianel Energie: Gericht

Nadere informatie

ROTTERDAM MAKE IT HAPPEN GUIDE BRUIKBAAR VOOR PRESENTATIES, PITCHES EN ALS NASLAGWERK.

ROTTERDAM MAKE IT HAPPEN GUIDE BRUIKBAAR VOOR PRESENTATIES, PITCHES EN ALS NASLAGWERK. ROTTERDAM MAKE IT HAPPEN GUIDE 2019 BRUIKBAAR VOOR PRESENTATIES, PITCHES EN ALS NASLAGWERK. ONZE MERKBELOFTE. Wij geloven dat als het om de beste ideeën gaat, het er niet gaat om van wie ze zijn, of waar

Nadere informatie

Groeien door samenwerken

Groeien door samenwerken Samenwijs en verder Hoe kan het onderwijs een bijdrage leveren aan de duurzame maatschappelijke innovatie vanuit het concept Samenwijs? Roeland Hogt (Automotive, RDM CoE, Kenniscentrum RDM, ACE) Ism Ans

Nadere informatie

Accountmanagement zijn de ogen en oren van het veld: zichtbaarder zijn. EZ: stop met maken van beleid. Geen woorden maar daden.

Accountmanagement zijn de ogen en oren van het veld: zichtbaarder zijn. EZ: stop met maken van beleid. Geen woorden maar daden. Resultaten Pionierlab 16 maart 2015 14 ondernemers uit de wereld van vastgoed, bedrijventerreinen, mobiliteit, zakelijke en financiële dienstverlening. Thema accountmanagement en dienstverlening Ontzorg

Nadere informatie

Samen bereiken we meer Mei 2019

Samen bereiken we meer Mei 2019 Samen bereiken we meer Mei 2019 Samen bereiken we meer Agrifirm vaart een nieuwe coöperatieve koers. We gaan nog sterker de krachten bundelen en samen maatschappelijke vraagstukken aanpakken die leden

Nadere informatie

Lokale duurzame energie ontwikkelen. Derck Truijens 18 april 2013

Lokale duurzame energie ontwikkelen. Derck Truijens 18 april 2013 Lokale duurzame energie ontwikkelen Derck Truijens 18 april 2013 Inhoud Windunie: samen voor de wind Lokale duurzame energie initiatieven Lokaal duurzame energie ontwikkelen Het begon in 2000... De energiemarkt

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Wie wij zijn Het Retail Innovation Platform helpt de innovatie- en concurrentiekracht van de retailsector te versterken. Samen met retailers en andere

Nadere informatie

NCR Onderzoek Leden Betrokkenheid. 3e vernieuwde versie

NCR Onderzoek Leden Betrokkenheid. 3e vernieuwde versie NCR Onderzoek Leden Betrokkenheid 3e vernieuwde versie Vanaf 2018 stelt NCR een derde release van het ledensonderzoek ter beschikking van haar leden. Het onderzoek geeft een beeld van de drijfveren van

Nadere informatie

Training Klantbeleving

Training Klantbeleving Training Klantbeleving Klantbeleving: voeg waarde toe en verwonder Betalen voor de verzending van je online bestelling? Een week wachten tot je de offerte in je mailbox vindt? Daar nemen klanten geen genoegen

Nadere informatie

SOLVE Bestuursjaar. Word bestuurder van SOLVE Rotterdam! Sollicitatiedeadline: Zondag 29 april uur. Wie zoeken wij? Wat bieden wij?

SOLVE Bestuursjaar. Word bestuurder van SOLVE Rotterdam! Sollicitatiedeadline: Zondag 29 april uur. Wie zoeken wij? Wat bieden wij? SOLVE Bestuursjaar Wie zoeken wij? Ben/heb jij: Een affiniteit met consultancy; Maatschappelijk betrokken; Een analytisch denkvermogen; Ambitieus en ondernemend; Sociaalvaardig. Wat vragen wij? Gemiddeld

Nadere informatie

Incompany training voor coöperaties

Incompany training voor coöperaties Incompany training voor coöperaties 2016 Erkend dienstverlener voor de kmo-portefeuille Incompany trainingen: wij komen naar uw coöperatie. Coopburo, de coöperatieve dienstverlener van Cera, biedt: 1.

Nadere informatie

Productencatalogus. www.ondernemrslabtwente.nl

Productencatalogus. www.ondernemrslabtwente.nl 1 Productencatalogus www.ondernemrslabtwente.nl 2 Voorwoord Ondernemerslab Het Ondernemerslab Twente is een samenwerking van het ROC van Twente en ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen). Het Ondernemerslab

Nadere informatie

Adviesverlening, vorming en netwerking voor. agrarische coöperaties

Adviesverlening, vorming en netwerking voor. agrarische coöperaties Adviesverlening, vorming en netwerking voor agrarische coöperaties 2015 Adviesverlening,vorming en netwerking voor agrarische coöperaties Ben je bestuurder, lid of werknemer van een agrarische coöperatie?

Nadere informatie

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder HUBspot is een plek waar innoverende studenten, ondernemers, investeerders, docenten en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren, kennis opdoen en samen ondernemen. Met als doel om Leiden innovatiever

Nadere informatie

Introductie. Ik wil mijn zoons helpen aan een netwerk, een adviespunt dat hen verder kan brengen als ze straks het roer overnemen.

Introductie. Ik wil mijn zoons helpen aan een netwerk, een adviespunt dat hen verder kan brengen als ze straks het roer overnemen. Introductie Familiebedrijven zijn in Nederland veruit in de meerderheid. Zij leveren een onmisbare bijdrage aan innovatie en groei. Zij zijn de grootste werkgever en vormen de economische hoeksteen van

Nadere informatie

Goed bestuur (ook) in de ogen van belanghouders Een zorg van bestuurder (en RvC)

Goed bestuur (ook) in de ogen van belanghouders Een zorg van bestuurder (en RvC) Museumlaan 2 3581 HK Utrecht T 030 2328760 E office.gs@governancesupport.com Corporate governance en de rol van de RvC Goed bestuur (ook) in de ogen van belanghouders Een zorg van bestuurder (en RvC) MKW

Nadere informatie

Samen, duurzaam doen!

Samen, duurzaam doen! Samen, duurzaam doen! Een E-platform voor duurzaamheid in de Utrechtse Heuvelrug Transitie: We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken Jan Rotmans hoogleraar transitie-management,

Nadere informatie

Ondernemen met ambitie

Ondernemen met ambitie visie ervaringsuitwisseling financiering netwerk internationalisering begeleiding groeiopportuniteiten coaching gelijkgestemden strategie organisatiestructuur doen! Boost de groei van je bedrijf Welkom

Nadere informatie

VOORBEELD OPLEIDINGSPROGRAMMA BESTUUR EN/OF RAAD VAN TOEZICHT

VOORBEELD OPLEIDINGSPROGRAMMA BESTUUR EN/OF RAAD VAN TOEZICHT VOORBEELD OPLEIDINGSPROGRAMMA BESTUUR EN/OF RAAD VAN TOEZICHT Inleiding Door de ontwikkelingen bij woningcorporaties worden de bestuurlijke organen gedwongen om zich te professionaliseren. Een bestuurder

Nadere informatie

Coöperatief ondernemen kort samengevat

Coöperatief ondernemen kort samengevat Coöperatief ondernemen kort samengevat april 2018 Jef Kobe Suzanne gemeenschappelijke uitdaging Jef Kobe bedrijf tomatenteler bedrijf slateler Suzanne gemeenschappelijke uitdaging bedrijf komkommerteler

Nadere informatie

SOLVE Bestuursjaar. Word bestuurder van SOLVE Utrecht! Sollicitatiedeadline: zondag 6 mei uur. Wie zoeken wij? Wat bieden wij?

SOLVE Bestuursjaar. Word bestuurder van SOLVE Utrecht! Sollicitatiedeadline: zondag 6 mei uur. Wie zoeken wij? Wat bieden wij? SOLVE Bestuursjaar Wie zoeken wij? Affiniteit met consultancy Maatschappelijke betrokkenheid Analytisch denkvermogen Ambitie en ondernemerschap Sociaal vaardig Wat vragen wij? Gemiddeld 20 uur per week

Nadere informatie

NCR Peer Groups 2018 VERNIEUWD PROGRAMMA. 4 WINTERBIJEENKOMSTEN februari / maart en november / december + 1 ZOMEREXCURSIE

NCR Peer Groups 2018 VERNIEUWD PROGRAMMA. 4 WINTERBIJEENKOMSTEN februari / maart en november / december + 1 ZOMEREXCURSIE NCR Peer Groups 2018 VERNIEUWD PROGRAMMA 4 WINTERBIJEENKOMSTEN februari / maart en november / december + 1 ZOMEREXCURSIE COOP PRINCIPLE 5. Education, Training and Information Cooperatives provide education

Nadere informatie

Oriëntatie op ondernemerschap

Oriëntatie op ondernemerschap Keuzedeel mbo Oriëntatie op ondernemerschap gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0080 Penvoerder: Sectorkamer handel Gevalideerd door: Sectorkamer Handel Op: 10-11-2015 2 van 6 1. Algemene

Nadere informatie

FORMAT METWERKEN DOELGROEP

FORMAT METWERKEN DOELGROEP FORMAT METWERKEN Een FEMP event is verassend anders. Wij geloven in de kracht van verbindingen maken waarbij de vraag kunnen wij zaken doen? achterwege wordt gelaten. Door de focus te richten op de ondernemer,

Nadere informatie

De workshop Startende manager wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Startende manager wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Startende manager Startende manager, vol zelfvertrouwen leidinggeven Je staat op het punt om leidinggevende te worden, of misschien ben je het net geworden? Heb je de intentie om binnenkort de

Nadere informatie

Junior regisserende inkomensconsulent

Junior regisserende inkomensconsulent Kennis van de Overheid Junior regisserende inkomensconsulent Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de ontwikkeling en toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol

Nadere informatie

Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012)

Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) en netwerk-leren (De Laat, 2012) verhogen de kans op succesvol leren in het kader van een

Nadere informatie

Van losse samenwerking tot coöperatief ondernemen

Van losse samenwerking tot coöperatief ondernemen Van losse samenwerking tot coöperatief ondernemen Cera, dienstverlening coöperatief ondernemen Studiedag Samenwerking loont! 170112 1 Waarom samenwerken? Uitdagingen worden niet kleiner: nieuwe markt-

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID

Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID Ik geef betekenis aan onze missie Ik begeleid studenten naar de arbeidsmarkt, een vervolgopleiding en/of een actieve rol in de samenleving. En: ik zorg dat een student

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT EN LID RAAD VAN TOEZICHT (profiel bedrijfsvoering)

FUNCTIEPROFIEL. VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT EN LID RAAD VAN TOEZICHT (profiel bedrijfsvoering) FUNCTIEPROFIEL VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT EN LID RAAD VAN TOEZICHT (profiel bedrijfsvoering) April 2016 DE ORGANISATIE Stichting is een onafhankelijke Nederlandse stichting die zich wereldwijd richt

Nadere informatie

Coöperatief ondernemen

Coöperatief ondernemen Koen Albers Geboortedatum: 26/10/1964 Lier koen.albers@telenet.be Als nieuw verkozen NAR-lid wil ik graag mijn steentje bijdragen en mee richting geven aan het domein Coöperatief Ondernemen. Ik geloof

Nadere informatie

Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen

Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen Training Leiderschap Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen Als leidinggevende moet je meerdere ballen hooggehouden. Er wordt verwacht dat jouw team bepaalde doelen haalt, binnen een bepaald

Nadere informatie

6 september 2007. festival!

6 september 2007. festival! 6 september 2007 Terugblik en vooruitblik WOMEN Inc. talkshow! Afgelopen maandag 3 september ging de eerste WOMEN Inc. talkshow van start. Met hun vraag van de week 'Wat moet er absoluut in de emancipatienota'

Nadere informatie

Rabobank. Een bank met ideeën.

Rabobank. Een bank met ideeën. Samen bankieren. Rabobank. Een bank met ideeën. Identiteitsbewijs Rabobank Centraal Twente Ideologie 5 Visie 9 Missie 21 Merkbelofte 25 Unieke kracht 29 Kernwaarden 33 Ambities 39 Ideologie 5 Waar geloven

Nadere informatie

Limburg Leads & 16 mei 2019 MECC MAASTRICHT. Waardevolle ontmoetingen tussen grenzeloze ondernemers. limburgleads.com

Limburg Leads & 16 mei 2019 MECC MAASTRICHT. Waardevolle ontmoetingen tussen grenzeloze ondernemers. limburgleads.com Limburg Leads 2019 Waardevolle ontmoetingen tussen grenzeloze ondernemers. Limburg Leads is de plek waar toonaangevende leiders en experts elkaar kunnen ontmoeten, van elkaar kunnen leren en goede zaken

Nadere informatie

GOVERNANCE IN EEN SNEL VERANDERENDE WERELD

GOVERNANCE IN EEN SNEL VERANDERENDE WERELD GOVERNANCE IN EEN SNEL VERANDERENDE WERELD MODULE PE-PROGRAMMA DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 3 INTRODUCTIE Sinds 2011 verzorgt Nyenrode Business Universiteit in samenwerking met

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Agile & Scrum Projectmanagement De cursus Agile & Scrum Projectmanagement duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Brandmanagement. persuasive storytelling. TIPS OM storytelling als brandingsstrategie toe te passen. aan de hand van

Brandmanagement. persuasive storytelling. TIPS OM storytelling als brandingsstrategie toe te passen. aan de hand van Brandmanagement aan de hand van persuasive storytelling TIPS OM storytelling als brandingsstrategie toe te passen Lorem ipsum Brandmanagement, wat is het? Brand management is een strategie waarbij een

Nadere informatie

Beleidsadviseur Sociaal Domein

Beleidsadviseur Sociaal Domein Kennis van de Overheid Beleidsadviseur Sociaal Domein Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol spelen bij de transformatie

Nadere informatie

Vanuit een gezamenlijk belang, duurzaam verbinden.

Vanuit een gezamenlijk belang, duurzaam verbinden. Vanuit een gezamenlijk belang, duurzaam verbinden. Netwerk van professionals bstuurlui is een netwerk van professionals met brede ervaring in de pub lieke en private sector. We zijn een goed op elkaar

Nadere informatie

Een nieuw Bestuursmodel. Dat is de gedachte. Dat is het idee. Rabobank Staphorst-Rouveen. Een bank met ideeën.

Een nieuw Bestuursmodel. Dat is de gedachte. Dat is het idee. Rabobank Staphorst-Rouveen. Een bank met ideeën. Een nieuw Bestuursmodel. Dat is de gedachte. Dat is het idee. Rabobank Staphorst-Rouveen. Een bank met ideeën. Rabobank Staphorst-Rouveen op weg naar een nieuw bestuursmodel Vanaf medio april 2010 werkt

Nadere informatie

Niet betrokken medewerkers worden gecreëerd door de organisatie zelf.

Niet betrokken medewerkers worden gecreëerd door de organisatie zelf. Vandaag Winst maken is het hoogste doel. Er heerst controle en hiërarchie. Klanten worden bediend. Met de omgeving is geen tot reactief contact. Het gaat goed zoals het gaat. Maar hoelang nog? Slechts

Nadere informatie

Introductie over ons Presentatie werkwijze en business model Aan de slag met oefening naar keuze Presentatie groeimodel toekomst

Introductie over ons Presentatie werkwijze en business model Aan de slag met oefening naar keuze Presentatie groeimodel toekomst Introductie over ons Presentatie werkwijze en business model Aan de slag met oefening naar keuze Presentatie groeimodel toekomst Stel je vragen gerust tussendoor! Opzet workshop Onze missie Starters4Communities

Nadere informatie

Sociaal ondernemerschap & de overheid. Prof. Dr. Mark van Twist

Sociaal ondernemerschap & de overheid. Prof. Dr. Mark van Twist Sociaal & de overheid Ondernemers zijn steeds vaker te vinden op de vervagende grenzen tussen markt, overheid en samenleving. Een ICT bedrijf met autistische werknemers met een Wajong-uitkering of een

Nadere informatie

MET ELKAAR KOM JE VERDER

MET ELKAAR KOM JE VERDER MET ELKAAR KOM JE VERDER 2 ACE IS EEN HR-PLATFORM VAN ONTMOETEN, VERBINDEN, ACTIVEREN EN INSPIREREN. 3 Het ACE Integraal Netwerk bestaat uit drie onderdelen: ACE: het HR-netwerk voor regionale werkgevers.

Nadere informatie

Een kennis- en netwerkorganisatie voor professionals¹ >>

Een kennis- en netwerkorganisatie voor professionals¹ >> Een kennis- en netwerkorganisatie voor professionals¹ >> die organisaties adviseren over en begeleiden bij uiteenlopende innovaties op het gebied van organisatie- en werkvormen, arbeidsrelaties, leiderschap

Nadere informatie

PCOB. Actief netwerk van en voor senioren. Gemeenschappelijk actief

PCOB. Actief netwerk van en voor senioren. Gemeenschappelijk actief PCOB Actief netwerk van en voor senioren Gemeenschappelijk actief PCOB: gemeenschappelijk actief! Dynamisch, betrokken, professioneel en christelijk geïnspireerd; het zijn dé kenmerken van de PCOB. We

Nadere informatie

Succesvol Veranderingen Realiseren

Succesvol Veranderingen Realiseren Training Succesvol Veranderingen Realiseren Effectief resultaten boeken door de kern aan te pakken. Training Succesvol veranderingen realiseren ph advies Organisaties kunnen niet bloeien zonder verandering,

Nadere informatie

Jaarplan PvdA zichtbaar in de wijk In samenwerking met de volksvertegenwoordigende stadsdeelcommissieleden

Jaarplan PvdA zichtbaar in de wijk In samenwerking met de volksvertegenwoordigende stadsdeelcommissieleden Jaarplan 2019 PvdA zichtbaar in de wijk In samenwerking met de volksvertegenwoordigende stadsdeelcommissieleden 1 Stadsdeel Amsterdam Centrum De politieke structuur van de stad /stadsdelen is gewijzigd.

Nadere informatie

ALS HET IN NEDERLAND NIET KAN, KAN HET NERGENS. Anne-Marie Rakhorst, duurzaamheid.nl

ALS HET IN NEDERLAND NIET KAN, KAN HET NERGENS. Anne-Marie Rakhorst, duurzaamheid.nl 22/09/2016 ALS HET IN NEDERLAND NIET KAN, KAN HET NERGENS Anne-Marie Rakhorst, duurzaamheid.nl FIT-EVENT DUURZAAM DICHTBIJ PROGRAMMA 22/09/2016 15.00 uur 15.30 uur Ontvangst met koffie en thee Bedrijvenmarkt

Nadere informatie

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap Strategienota 2019-2022 Ruimte, Relatie & Rekenschap 2 Strategienota Landstede Groep 2019-2022 Inhoudsopgave Inleiding 4 Hoofdstuk 1 Missie & waarden 6 1.1 Missie 6 1.2 Waarden 6 We willen ontwikkelen

Nadere informatie

Jaarplan 2016 Het Groene Brein ROOTS

Jaarplan 2016 Het Groene Brein ROOTS Jaarplan 2016 Het Groene Brein ROOTS 1. De start van Roots Op initiatief van docenten en bestuurders van ROC s en AOC s hebben Antoine Heideveld (Directeur Het Groene Brein), Rob de Vrind (Duurzaam MBO),

Nadere informatie

TRAINING Onderhandelen

TRAINING Onderhandelen TRAINING Onderhandelen www.inputsupport.nl Training & Opleiding, Consultancy, Coaching en Interim Management TRAINING ONDERHANDELEN Iedereen in krijgt vroeg of laat te maken met onderhandelingsmethodes.

Nadere informatie

Inspiratie voor Nieuwe Business Modellen

Inspiratie voor Nieuwe Business Modellen Inspiratie voor Nieuwe Business Modellen Bijeenkomst bij Eneco in kader van onderzoek naar Nieuwe Business Modellen De noodzaak om te veranderen is onmiskenbaar. Burgers, bedrijven en overheid zoeken naar

Nadere informatie

Productoverzicht. Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg

Productoverzicht. Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg Productoverzicht Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg WijLimburg: WijLimburg is hét toonaangevende platform voor ondernemend Limburg. Dagelijks informeert, verbindt en inspireert dit dashboard

Nadere informatie

De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten

De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten Menno van Rossum De Windcentrale Jeroen Vanson Greenchoice 21 November 2014 AGENDA Greenchoice Over Greenchoice Lokale initiatieven en coöperaties De

Nadere informatie

Groeien door samenwerken

Groeien door samenwerken Samenwijs en verder Hoe kan het onderwijs een bijdrage leveren aan de duurzame maatschappelijke innovatie vanuit het concept Samenwijs? Roeland Hogt (Automotive, RDM CoE, Kenniscentrum RDM, ACE) Ism Ans

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Een nieuwe toezichthouder is een kans.

Een nieuwe toezichthouder is een kans. Een nieuwe toezichthouder is een kans. Search & Selectie, NR Academy en Kenniscentrum VERNIEUWING VANUIT ERVARING Een nieuwe commissaris of toezichthouder is een kans en een stimulans voor goed bestuur.

Nadere informatie

Ondernemen: Hoe doen andere sectoren dat?

Ondernemen: Hoe doen andere sectoren dat? Ondernemen: Hoe doen andere sectoren dat? Wie ben ik Een willekeurige collega uit een andere sector Met dezelfde uitdaging en vraagstukken Met een persoonlijk verhaal Wil graag mijn ervaringen delen Overeenkomsten

Nadere informatie

Het Westerkwartier. 4 gemeenten inwoners Rand van het aardbevingsgebied Cultuurlandschappen MKB Forenzen

Het Westerkwartier. 4 gemeenten inwoners Rand van het aardbevingsgebied Cultuurlandschappen MKB Forenzen Het Westerkwartier Het Westerkwartier 4 gemeenten 62.000 inwoners Rand van het aardbevingsgebied Cultuurlandschappen MKB Forenzen Samen werken aan een krachtig en duurzaam Westerkwartier 1. De coöperatie

Nadere informatie

Of Ben je een beetje aan het indutten Draai je teveel op routine Wil je jezelf weer uitdagen

Of Ben je een beetje aan het indutten Draai je teveel op routine Wil je jezelf weer uitdagen Personal Branding Plus Programma 2011 voor zelfstandig ondernemers in de zakelijke dienstverlening Een stevige impuls voor inspiratie, ideeën en realisatie. Voor wie: Voor alleen werkende of in - klein

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

Leiderschap in Turbulente Tijden

Leiderschap in Turbulente Tijden De Mindset van de Business Leader Leiderschap in Turbulente Tijden Onderzoek onder 175 strategische leiders Maart 2012 Inleiding.. 3 Respondenten 4 De toekomst 5 De managementagenda 7 Leiderschap en Ondernemerschap

Nadere informatie

VAN BELEID NAAR BUSINESS Een methode om écht te gaan ondernemen

VAN BELEID NAAR BUSINESS Een methode om écht te gaan ondernemen VAN BELEID NAAR BUSINESS Een methode om écht te gaan ondernemen AANLEIDING De creatieve industrie is een sector die de economische en culturele waarde van betekenis centraal stelt en exploiteert. Deze

Nadere informatie

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Workshop Positief assertief Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Opkomen voor jezelf, is in de praktijk vaak lastiger dan het lijkt. Je wilt graag iedereen te vriend

Nadere informatie

Referentiecase. Christelijke Hogeschool Ede Onderhoud en Beheer van SharePoint

Referentiecase. Christelijke Hogeschool Ede Onderhoud en Beheer van SharePoint Referentiecase Christelijke Hogeschool Ede Onderhoud en Beheer van SharePoint ETTU ondersteunt de Christelijke Hogeschool Ede bij verschillende SharePoint-vraagstukken, zowel met pro-actief onderhoud en

Nadere informatie

Beleidsplan. Organisatie : VanenvoorNL B.V. Auteurs : Maurice Smit & Willemien Visser Datum : Versie : 2.4 Status : Definitief

Beleidsplan. Organisatie : VanenvoorNL B.V. Auteurs : Maurice Smit & Willemien Visser Datum : Versie : 2.4 Status : Definitief Beleidsplan Organisatie : VanenvoorNL B.V. Auteurs : Maurice Smit & Willemien Visser Datum : 01-11-2016 Versie : 2.4 Status : Definitief Inleiding VanenvoorNL staat voor sociaal ondernemen. Dit betekent

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Create Share & Inspire

Create Share & Inspire Create Share & Inspire De Social Enterprise Verbeter de wereld Begin een Bedrijf Boek van Willemijn Verloop en Mark Hillen De Missie & Visie Onze Missie Vrouwelijke professionals helpen om hun persoonlijke

Nadere informatie

MET ELKAAR KOM JE VERDER NETWERK VOOR WERK, DAT WERKT!

MET ELKAAR KOM JE VERDER NETWERK VOOR WERK, DAT WERKT! MET ELKAAR KOM JE VERDER NETWERK VOOR WERK, DAT WERKT! 2 3 ACE IS EEN HR-PLATFORM VAN ONTMOETEN, VERBINDEN, ACTIVEREN EN INSPIREREN. Het ACE netwerk is het grootste, intersectorale HR-platform en bestaat

Nadere informatie

Alphega apotheek. Voor meer zorg, meer gemak en meer rendement. In partnership with

Alphega apotheek. Voor meer zorg, meer gemak en meer rendement. In partnership with Alphega apotheek Voor meer zorg, meer gemak en meer rendement In partnership with De kracht van een internationaal netwerk voor vernieuwende zorg Alphega apotheek is het internationale leidende netwerk

Nadere informatie

Aureus Iproma Coöperatie

Aureus Iproma Coöperatie Aureus Iproma Coöperatie Gezamenlijk ondernemen, met behoud van zelfstandigheid Netwerkorganisaties zijn een sleutel om vaste concurrentiestellingen te doorbreken en gehoor te geven aan de roep van de

Nadere informatie

DE BOUWCAMPUS GIDS VAN EEN MERK

DE BOUWCAMPUS GIDS VAN EEN MERK DE BOUWCAMPUS GIDS VAN EEN MERK VERSIE JUNI 2014 INLEIDING De Bouwcampus staat in de steigers: hier pakken we de uitdagingen binnen de bouw gezamenlijk op. In vraagstukken die zowel private als publieke

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH Roadmap Institute for Positive Health April 2016 Stichting IPH INTRODUCTIE VAN DE IPH ROADMAP De IPH roadmap schetst de resultaten die IPH de komende jaren wil realiseren. De weg naar de resultaten toe

Nadere informatie

Beleidsplan Organisatie : VANenVOOR.nl B.V. Auteurs : Maurice Smit & Willemien Visser Datum : Versie : 2.1 Status : Definitief

Beleidsplan Organisatie : VANenVOOR.nl B.V. Auteurs : Maurice Smit & Willemien Visser Datum : Versie : 2.1 Status : Definitief Beleidsplan 2015 Organisatie : VANenVOOR.nl B.V. Auteurs : Maurice Smit & Willemien Visser Datum : 21-01-2015 Versie : 2.1 Status : Definitief Inleiding VANenVOOR.nl staat voor maatschappelijk ondernemen.

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

STEK.NU. 23 mei 2013 Presentatie aan de gemeenteraad Westvoorne

STEK.NU. 23 mei 2013 Presentatie aan de gemeenteraad Westvoorne STEK.NU 23 mei 2013 Presentatie aan de gemeenteraad Westvoorne Programma Introductie STEK.NU Analyse Gemeentelijk Woonbedrijf Westvoorne De Regiecorporatie Vertaling vanuit het gedachtegoed naar de specifieke

Nadere informatie

Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl

Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl Hoewel deze uitgave met zorg is samengesteld aanvaardt de auteur geen enkele aansprakelijkheid voor schade ontstaan door

Nadere informatie

CERTIFIED EDUCATION ORGANIZATION

CERTIFIED EDUCATION ORGANIZATION CERTIFIED EDUCATION ORGANIZATION Gecertificeerde Social Media Opleidingen en Basiscursussen Hands-on trainingen Social Media Projecten Gecertificeerde docenten Gecertificeerde consultants Gecertificeerde

Nadere informatie

HeelNederlandDeelt. 1. Inleiding

HeelNederlandDeelt. 1. Inleiding HeelNederlandDeelt HeelNederlandDeelt is de eerste algemene website van samenwerkende deelplatformen, waar iedereen in Nederland veilig en vertrouwd spullen, gereedschap, klusjes en nog veel meer van elkaar

Nadere informatie