Opleidingen Gedeelde kennis is dubbele macht. 6 editie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opleidingen 2012. Gedeelde kennis is dubbele macht. 6 editie. www.ldropleidingen.be"

Transcriptie

1 Opleidingen 2012 Gedeelde kennis is dubbele macht e 6 editie

2 LDR-Opleidingen: Gedeelde kennis is dubbele macht Het in omgevingsrecht gespecialiseerde advocatenkantoor LDR heeft op het terrein van opleidingen reeds een indrukwekkende staat van dienst. In een voortdurend streven naar meer innovatie en grotere interactiviteit, wordt voor de 6de editie van LDR-Opleidingen verder geëxperimenteerd met de in depth training : opleidingen voor een beperkte doelgroep rond één gespecialiseerd thema, met de klemtoon op discussie. Meer dan ooit wordt tijdig inschrijven een must! 16 februari decentraal 24 mei 2012 Verkavelen in Vlaanderen: wie raakt nog door het hindernissenparcours? 20 september 2012 Op naar een snel en uniek vergunningsstelsel: woord en wederwoord 6 december 2012 Ruimtelijke ordening gehandhaafd

3 16 februari Decentraal Vermindering van broeikasgassen en certificaatverplichtingen gaan hand in hand. Hoe zit het nu met deze certificaten? Wat zijn de concrete verplichtingen? Hoe wordt hun waarde gegarandeerd en hoe lang is hun geldigheidsduur? Productie uit hernieuwbare energiebronnen dient te worden gestimuleerd, maar ook gereglementeerd. Kan iedereen zomaar elektriciteitsleverancier worden? Welke meldingen dienen te gebeuren en wat zijn de nieuwe actuele voorschriften met betrekking tot windturbines? Energiebesparing is onontbeerlijk om de klimaatdoelstellingen te bereiken en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te reduceren. Wat is de huidige stand van zaken van de EPB-regelgeving? Wat zijn de EPB-normen van de toekomst? Wie is onderhevig aan welke verplichtingen en wat zijn de mogelijke sancties? Kortom, de strategie leidt tot heel wat regelgeving die van belang is voor zowel decentrale productieinstallaties als voor bedrijven en particulieren in het algemeen. Programma 13.00u u Onthaal 13.25u u Inleiding door dagvoorzitter Mr. Tania VAN LAER (LDR advocaten) 13.30u u Recente en voorziene wijzigingen aan het certificatensysteem op het vlak van hernieuwbare energie Een blik op het certificatensysteem zoals dit nu van kracht is en in de toekomst van kracht zal zijn Spreker: Dhr. Wim BUELENS (Raadgever Energie voor Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Freya Van den Bossche) 14.00u u Aansluiting van decentrale productie-eenheden in de praktijk Directe lijnen en gesloten distributienetten: definiëring en normering Spreker: Mw. Isabelle VANDEN BON (Juridisch Toezichthouder Netbeheer Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) 14.30u u Energie in de Vlaamse milieuhygiëneregelgeving 15.15u u Koffiepauze 15.45u u EPB in de praktijk 17.00u Receptie Relevante wijzigingen voor de decentrale energieproductie in de VLAREMactualisatietrein, gekoppeld aan invloeden uit het omgevingsrecht Spreker: Mr. Stijn VANDAMME (LDR advocaten) Toelichting bij de EPB-regelgeving, case-studie Sprekers: Mr. Truus VANDENDURPEL (LDR advocaten), Mw. Daphne BRUYNOOGHE en Mw. Renée COOLS (BURO II & ARCHI+I)

4 24 mei 2012 Verkavelen in Vlaanderen: wie raakt nog door het hindernissenparcours? In 2009 werd het toenmalige Decreet betreffende de Ruimtelijke Ordening grondig gewijzigd en omgevormd tot de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. De decreetgever beoogde in de eerste plaats een administratieve vereenvoudiging. De praktijk is minder rooskleurig. Deze studiedag belicht enkele juridische problemen bij het realiseren van woningbouwprojecten: wanneer volstaat een stedenbouwkundige vergunning en wanneer moet men een verkavelingsvergunning aanvragen, kan een verkavelingsaanvraag geblokkeerd worden via de zaak der wegen, kan men een woonuitbreidingsgebied verkavelen, hoe zit het met sociale lasten en met de verplichtingen en kosten voor archeologische opgravingen, hoe lang blijft een verkavelingsvergunning geldig. Het is duidelijk dat de decreetgever niet in het opzet van de administratieve vereenvoudiging is geslaagd. Bovendien maakt recente rechtspraak van de Raad van State het voor kandidaat-ontwikkelaars en voor vergunningverlenende overheden nog moeilijker. Wie op vandaag nog een bouwproject wil realiseren, moet blijk geven van doorzettingsvermogen en geduld. Een goede kennis van de juridische aspecten van verkavelen kan een eerste stap zijn om de juiste keuzes te maken. Programma 13.00u u Onthaal 13.25u u Inleiding door dagvoorzitter Mr. Bert ROELANDTS (LDR advocaten) 13.30u u Algemene inleiding groepswoningbouw versus verkavelingsvergunningsplicht verkavelen in woonuitbreidingsgebied zaak der wegen De Raad van State maakt een U-bocht inzake de verkavelingsvergunningsplicht Kan een woonuitbreidingsgebied worden ontwikkeld via een verkavelingsvergunning? Kan de gemeente een kandidaat-verkavelaar gijzelen via de zaak der wegen? Spreker: Mr. Pieter-Jan DEFOORT (LDR advocaten) 14.15u u Grond- en pandendecreet archeologiedecreet verval van verkavelingsvergunningen 15.00u u Koffiepauze Praktijkervaringen inzake de last sociaal en bescheiden woonaanbod bij verkavelingen Is er nieuws te melden over de archeologieverplichtingen op basis van het nieuwe onroerenderfgoeddecreet? De (ver)valkuilen van het verkavelingverval op een rijtje gezet Spreker: Mr. Karin DE ROO (LDR advocaten) 15.30u u Interactieve workshop met casestudies 17.00u Receptie Praktische aspecten van verkavelingen, o.a. voorwaarden en lasten, verval, wijziging, opheffing en herziening, procedure, afwijkingen, aanleg wegenis Spreker: Mr. Bert ROELANDTS (LDR advocaten)

5 20 september 2012 Op naar een snel en uniek vergunningsstelsel: woord en wederwoord Grote investeringsprojecten verzanden vaak in ellenlange procedures. In maart 2010 presenteerden de commissies Berx en Sauwens hun aanbevelingen over het versnellen en verbeteren van de procedures bij maatschappelijk belangrijke investeringsprojecten. De Vlaamse Regering keurde op 15 oktober 2010 een visietekst goed, die de aanbevelingen concretiseert. Hierin zet de Vlaamse regering zwaar in op algemene verbeteringen voor de versnelling van alle vergunningsprocessen. Integratie en vereenvoudiging van de bestaande procedures (bv. de milieuvergunning en de stedenbouwkundige vergunning) vormen daarin een eerste accent. In het tweede luik zet de Vlaamse Regering in op een grondige hervorming van de aanpak van investeringsprojecten die niet zonder een bestemmingswijziging kunnen worden gerealiseerd. Sluitstuk in dit versnelleringstraject vormt de goedkeuring in juli 2011 door de Vlaamse Regering van de startnota die de principes vastlegt voor de omgevingsvergunning. Dit is een eerste stap naar de langverwachte unieke vergunning, het samensmelten van de stedenbouwkundige en de milieuvergunning. Eén jaar later wordt een kritische blik geworpen op de juridische teksten die vorm geven aan de doelstellingen snel en uniek. Programma 13.00u u Onthaal 13.25u u Inleiding door dagvoorzitter Mr. Isabelle LARMUSEAU (LDR advocaten) 13.30u u Naar een unieke omgevingsvergunning Uitgangspunten toepassingsgebied bevoegdheidsverdeling procedurele aspecten omgevingsvergunningscommissie rechtsbescherming Woord: Dhr. Paul BERNAERT (Afdelingshoofd LNE-Afdeling Milieuvergunningen) Wederwoord: Mr. Isabelle LARMUSEAU (LDR advocaten) 14.30u u Een betere integratie van de milieueffectenrapportageverplichtingen in de vergunningsprocedures 15.30u u Koffiepauze Integratie van de project-mer in de vergunningsprocedures nieuwe aanpak van de screening voor bijlage II-projecten doorstart van ontheffing naar het project-mer Woord: Mw. Nektaria MOSKOFIDIS (Jurist LNE - Juridische Dienst) Wederwoord: Mr. Hendrik SCHOUKENS (LDR advocaten UGent) 16.00u u De drietrapsrakket voor de versnelling van de investeringsprojecten in decreetvorm 17.00u Receptie Startbeslissing, voorkeursbesluit en projectbesluit afstemming met de generieke besluitvormingsprocessen consequenties voor de inspraakprocedures en de rechtsbescherming Woord: Dhr. Michiel BOODTS (Juridisch raadgever Kabinet Schauvliege) Wederwoord: Mr. Bert ROELANDTS (LDR advocaten)

6 6 december 2012 Ruimtelijke ordening gehandhaafd De ruimtelijke ordening wordt gehandhaafd door een omvangrijk aantal regels. Naast de strafbaarstellingen zijn er de stakings- en de herstelvordering, die worden beheerst door de bepalingen van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Niet zelden komen die vorderingen in samenloop met stakings- of herstelvorderingen uit andere beleidsdomeinen. Bovendien zijn verschillende actoren betrokken bij het herstelcontentieux: stedenbouwkundige inspecteurs, de Hoge Raad voor het Handhavingsbeleid en rechtbanken, soms elk met hun eigen interpretatiekader van de toepasselijke handhavingsregels. Voldoende stof dus voor een cocktail van complexe toepassingsproblemen. Programma 13.00u u Onthaal 13.25u u Inleiding door dagvoorzitter Mr. Peter DE SMEDT (LDR advocaten) 13.30u u Staken en herstellen van stedenbouwmisdrijven Toelichting van de belangrijkste toepassingsproblemen aan de hand van een analyse van casestudies en rechtspraakvoorbeelden Sprekers: Mr. Robin SLABBINCK en Mr. Eva DE WITTE (LDR advocaten) 14.40u u De Hoge Raad voor het Handhavingsbeleid: een kijk achter de schermen 15.15u u Koffiepauze Wat doet de Hoge Raad voor het Herstelbeleid nu eigenlijk? Is er nu meer eenvormigheid in het herstelbeleid gekomen? In welke gevallen worden andersluidende adviezen uitgebracht? Wat zijn de ervaringen met de dwangsomverzoeken? Spreker: Prof. Geert DEBERSAQUES (Voorzitter Hoge Raad voor het Handhavingsbeleid) 15.45u u Samenloop van herstelvorderingen: wie eerst komt, eerst maalt? 17.00u Receptie Overzicht van juridische probleempunten bij de samenloop van stedenbouwkundige herstelvorderingen met de milieustakingsvordering of de herstelvordering van de woon- en natuurinspecteurs Spreker: Mr. Peter DE SMEDT (LDR advocaten)

7 DE OMGEVINGSVERGUNNING - boek 1 Een product van VVOR en LNE-AMV, uitgegeven door Uitgeverij Vanden Broele Verslagboek jubileumcongres De reglementering op de gevaarlijke, ongezonde en hinderlijke inrichtingen behoort tot België s oudste milieuwetgeving. Na de staatshervorming van 1980 werd het Vlaams Gewest hiervoor bevoegd, wat leidde tot het Milieuvergunningsdecreet van 28 juni 1985, uitgevoerd op 1 september 1991 via titel I van het VLAREM. Met deze regelgeving gaf Vlaanderen het startsein voor een integrale milieuvergunning, lang vóór de Europese IPPC-richtlijn. Anderzijds werd in oktober 2010 in Nederland een omgevingsvergunning ingevoerd, waarin onder meer de milieuvergunning en de bouwvergunning zijn geïntegreerd. Op 22 juli 2011 heeft ook de Vlaamse regering een startnota goedgekeurd voor de introductie van een Vlaamse omgevingsvergunning. De 20ste verjaardag van de Vlaamse milieuvergunning, de 1ste verjaardag van de Nederlandse omgevingsvergunning en de geboorte van een Vlaamse omgevingsvergunning bieden een uitstekende gelegenheid om even stil te staan bij de historiek en de toekomst van deze instrumenten, de verdere evoluties op Europees niveau en de stand van zaken in de ons omringende landen. Een bijzonder aandachtspunt daarbij is de impact van de nieuwe Europese richtlijn industriële emissies. Dit boek is het verslag van het jubileumcongres dat op 14 en 15 september 2011 plaatsvond in het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen. Het boek is opgebouwd rond zes grote thema s, met name de oorsprong en toekomst van de milieuvergunningenregelgeving, de ervaringen in de praktijk, het instrument BBT, de vergunningsduur, de versnelling van de vergunningverlening en de milieuhandhaving.

8 Praktische informatie U kan zich ook online inschrijven op Hoe inschrijven? Inschrijving voor het volledige programma: 450 euro (excl. 21 % btw) Inschrijving voor een individuele opleiding: 125 euro (excl. 21 % btw) per opleiding Als u inschrijft voor het volledige jaarprogramma, ontvangt u op de opleiding van 16 februari 2012 gratis het boek DE OMGEVINGSVERGUNNING. De praktische organisatie gebeurt door 2Mpact nv. Inschrijven is verplicht. U krijgt 1 week op voorhand per nog een bevestiging/reminder met routebeschrijving. Annulatie is mogelijk tot 1 week voorafgaand aan de opleiding, daarna blijft het inschrijvingsgeld verschuldigd. Deze opleiding komt in aanmerking voor de verplichte bijscholing van de milieucoördinator en de permanente vorming van de advocaat (OVB), de notaris, de landmeter en de vastgoedmakelaar (BIV). Inschrijvingsformulier De opleidingen vinden plaats in de Communicatieloft, Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent ( Te faxen naar of terug te sturen naar: 2Mpact nv Kortrijksesteenweg 1007 B-9000 Gent Ik schrijf mij in voor het volledige programma Ik schrijf mij in voor de volgende individuele opleidingen: 16 februari decentraal 24 mei Verkavelen in Vlaanderen: wie raakt nog door het hindernissenparcours? 20 september Op naar een snel en uniek vergunningsstelsel: woord en wederwoord 6 december Ruimtelijke ordening gehandhaafd Naam: Mevr. / Dhr.: Voornaam: Functie/beroep: Bedrijf / organisatie / instelling: Tel.: Fax: BTW nr: Adres + nr: Postcode + plaats: Datum: Handtekening: Powered by

Opleidingen 2014. Gedeelde kennis is dubbele macht. www.ldropleidingen.be

Opleidingen 2014. Gedeelde kennis is dubbele macht. www.ldropleidingen.be Opleidingen 2014 Gedeelde kennis is dubbele macht www.ldropleidingen.be LDR-Opleidingen: Gedeelde kennis is dubbele macht Het in omgevingsrecht gespecialiseerde advocatenkantoor LDR heeft op het terrein

Nadere informatie

Opleidingen 2014. Gedeelde kennis is dubbele macht. www.ldropleidingen.be

Opleidingen 2014. Gedeelde kennis is dubbele macht. www.ldropleidingen.be Opleidingen 2014 Gedeelde kennis is dubbele macht www.ldropleidingen.be LDR-Opleidingen: Gedeelde kennis is dubbele macht Het in omgevingsrecht gespecialiseerde advocatenkantoor LDR heeft op het terrein

Nadere informatie

Opleidingen 2013. Gedeelde kennis is dubbele macht. 7 editie. www.ldropleidingen.be

Opleidingen 2013. Gedeelde kennis is dubbele macht. 7 editie. www.ldropleidingen.be Opleidingen 2013 Gedeelde kennis is dubbele macht e 7 editie www.ldropleidingen.be LDR-Opleidingen: Gedeelde kennis is dubbele macht Het in omgevingsrecht gespecialiseerde advocatenkantoor LDR heeft op

Nadere informatie

Opleidingen 2011. Gedeelde kennis is dubbele macht. 5 editie. www.ldropleidingen.be

Opleidingen 2011. Gedeelde kennis is dubbele macht. 5 editie. www.ldropleidingen.be Opleidingen 2011 Gedeelde kennis is dubbele macht e 5 editie www.ldropleidingen.be LDR-Opleidingen: Gedeelde kennis is dubbele macht Het in omgevingsrecht gespecialiseerde advocatenkantoor LDR heeft op

Nadere informatie

Opleidingen. Gedeelde kennis is dubbele macht.

Opleidingen. Gedeelde kennis is dubbele macht. Opleidingen Gedeelde kennis is dubbele macht www.ldropleidingen.be LDR-Opleidingen: Gedeelde kennis is dubbele macht Duurzame ontwikkeling, ook op het vlak van opleidingen, dat is waar het milieuadvocatenkantoor

Nadere informatie

Vlaams omgevingsrecht

Vlaams omgevingsrecht Vlaams omgevingsrecht sabelle Larmuseau, Peter De Smedt, Bert Roelandts Met medewerking van Laurent Proot, Robin Slabbinck, Eva De Witte, Hans Van Landeghem, Truus Vandendurpel, Sofie Rodts, Toni Malfait,

Nadere informatie

INHOUD. Inhoud 3. Woord vooraf 11

INHOUD. Inhoud 3. Woord vooraf 11 INHOUD Inhoud 3 Woord vooraf 11 1 Algemene inleiding 15 1 Ruimtelijke ordening en stedenbouw: begrippen 17 2 Ruimtelijke ordening en stedenbouw zijn nodig 18 3 Ruimtelijke ordening en stedenbouw versus

Nadere informatie

De omgevingsvergunning komt eraan!

De omgevingsvergunning komt eraan! De omgevingsvergunning komt eraan! Sessie : vergunning Werner Van Hoof teammanager gebiedsontwikkeling VVSG studiedag : 23 november 2011 Dienstverlenende vereniging Opgericht in 1973, sinds 2003 intercommunale

Nadere informatie

INHOUD. Inhoud. 3. Woord vooraf. 11

INHOUD. Inhoud. 3. Woord vooraf. 11 INHOUD Inhoud. 3 Woord vooraf. 11 1 Algemene inleiding 15 1 Ruimtelijke ordening en stedenbouw: begrippen. 17 2 Ruimtelijke ordening en stedenbouw zijn nodig. 18 3 Ruimtelijke ordening en stedenbouw versus

Nadere informatie

De Omgevingsvergunning

De Omgevingsvergunning De Omgevingsvergunning Een overzicht Rita Agneessens 09.02.2017 1. Doelstelling 2. Wetgevend kader 3. Toepassingsgebied 4. Bevoegde overheid 5. Vergunningsprocedures 2 procedures Eerste aanleg Beroep Overzicht

Nadere informatie

Beleidsperspectief: Participatie en versnelling van investeringsprojecten

Beleidsperspectief: Participatie en versnelling van investeringsprojecten Beleidsperspectief: Participatie en versnelling van investeringsprojecten VVBB-studiedag - Participatie en complexe besluitvormingsprocessen 16 december 2010 Versnellen van Investeringsprojecten 76 aanbevelingen

Nadere informatie

2 Overzicht figuren Lijst van afkortingen... 13

2 Overzicht figuren Lijst van afkortingen... 13 Inhoud 1. Inhoud... 3 2 Overzicht figuren... 11 3 Lijst van afkortingen... 13 4 Inleidende bepalingen... 15 4.1 Voorwoord... 15 4.2 Regelgeving... 16 4.3 Invloed hebbende regelgeving... 17 4.4 Inwerkingtreding...

Nadere informatie

De omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning De omgevingsvergunning FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be Problematiek Het realiseren van belangrijke investeringsprojecten

Nadere informatie

VERSNELLEN VAN INVESTERINGSPROJECTEN VISIENOTA VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 15 OKTOBER 2010

VERSNELLEN VAN INVESTERINGSPROJECTEN VISIENOTA VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 15 OKTOBER 2010 VERSNELLEN VAN INVESTERINGSPROJECTEN VISIENOTA VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 15 OKTOBER 2010 Peter Cabus Kabinet Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport Inhoud 1. Visienota Vlaamse regering:

Nadere informatie

Grondwet, artikel Bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, Artikel 6, 1,I 2

Grondwet, artikel Bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, Artikel 6, 1,I 2 INHOUD Voorwoord Concordantietabel 1. Grondwettelijke grondslagen Grondwet, artikel 134 1 Bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, Artikel 6, 1,I 2 2. Vlaamse regelgeving ruimtelijke

Nadere informatie

Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen AUDITORIUM HADEWYCH, CONSCIENCEGEBOUW, BRUSSEL, 28/11/2013

Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen AUDITORIUM HADEWYCH, CONSCIENCEGEBOUW, BRUSSEL, 28/11/2013 Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen Instrumentarium RO: een toekomstig samenspel van beleidsplannen, RUP s, versnelde investeringsprojecten, strategische projecten en (omgevings)vergunningen WOLFGANG

Nadere informatie

Op deze site vind je het digitaal loket, de gewijzigde procedures, de bijhorende regelgeving, handleidingen enzovoort.

Op deze site vind je het digitaal loket, de gewijzigde procedures, de bijhorende regelgeving, handleidingen enzovoort. Omgevingsvergunning Vanaf 23 februari 2017 is de omgevingsvergunning van kracht. Die vervangt de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning. In de overgangsperiode, tussen 23 februari 2017 en

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 9 november 2012

college van burgemeester en schepenen Zitting van 9 november 2012 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 9 november 2012 Besluit GOEDGEKEURD A-punten stadsontwikkeling Samenstelling De heer Patrick Janssens, burgemeester

Nadere informatie

Adviesvraag: voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning en van de Vlaamse Codex

Adviesvraag: voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning en van de Vlaamse Codex Advies Beroepsmogelijkheden milieuvergunningsdecreet Codex Ruimtelijke Ordening Brussel, Minaraad, 5 juli 2011 Brussel, SERV, 6 juli 20111 SERV_ADV_20110706_decreetberoepen Sociaal-Economische raad van

Nadere informatie

Vlaremtrein 2011 Muziekactiviteiten Overige wijzigingen

Vlaremtrein 2011 Muziekactiviteiten Overige wijzigingen Overzicht 1. Terugblik 2012 Vlaremtrein 2011 Muziekactiviteiten Overige wijzigingen 2. In de pijplijn Vlaremtrein 2012 Besluit diffuse emissies Vlaremtrein 2013 Omgevingsvergunning Permanente vergunning

Nadere informatie

Een korte situering: het decreet integraal handelsvestigingsbeleid

Een korte situering: het decreet integraal handelsvestigingsbeleid Een korte situering: het decreet integraal handelsvestigingsbeleid ROT Economie februari 2018 Het decreet IHB 6 e staatshervorming: Vlaamse bevoegdheid Weldra: Ikea-wet decreet integraal handelsvestigingsbeleid

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende de organisatie en rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges

Voorontwerp van decreet betreffende de organisatie en rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges Briefadvies het voorontwerp decreet betreffende de organisatie en rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtcolleges Voorontwerp van decreet betreffendee de organisatie en rechtsplegingg van sommige

Nadere informatie

Stand van zaken Omgevingsvergunning

Stand van zaken Omgevingsvergunning MLALG-2011-07 Stand van zaken Omgevingsvergunning Studiedag milieuwetgeving voor gevorderden 1-15/12/2014 Stand van zaken op wetgevend vlak 2-12/15/2014 Wat is er reeds beslist? Via mededeling aan de Vlaamse

Nadere informatie

Een snel en kwaliteitsvol vergunningenproces. Luc Goedertier Projectleider Project Versnellen Investeringsprojecten

Een snel en kwaliteitsvol vergunningenproces. Luc Goedertier Projectleider Project Versnellen Investeringsprojecten Een snel en kwaliteitsvol vergunningenproces Luc Goedertier Projectleider Project Versnellen Investeringsprojecten 1 Naar een nieuwe aanpak - aanleiding Vaststellingen - lange doorlooptijd projecten door

Nadere informatie

Hoe kan het versnellen van investeringsprojecten bijdragen tot een breder maatschappelijk draagvlak?

Hoe kan het versnellen van investeringsprojecten bijdragen tot een breder maatschappelijk draagvlak? Hoe kan het versnellen van investeringsprojecten bijdragen tot een breder maatschappelijk draagvlak? Havens en omwonenden Inspiratiedag 11 oktober 2011 Vaststellingen Commissies Berx en Sauwens Lange duurtijd

Nadere informatie

Dirk Van Heuven 15 maart 2013. Wat na de regionalisering van de Ikea-Wet? Juridische inzichten.

Dirk Van Heuven 15 maart 2013. Wat na de regionalisering van de Ikea-Wet? Juridische inzichten. Dirk Van Heuven 15 maart 2013 Wat na de regionalisering van de Ikea-Wet? Juridische inzichten. / 2 De relevante vergunningsstelsels voor GROOTSCHALIGE DETAILHANDEL 1. Stedenbouwkundige vergunning (Vlaanderen)

Nadere informatie

VLAAMSE CODEX RUIMTELIJKE ORDENING CONCORDANTIETABEL I

VLAAMSE CODEX RUIMTELIJKE ORDENING CONCORDANTIETABEL I VLAAMSE CODEX RUIMTELIJKE ORDENING CONCORDANTIETABEL I Nieuwe nummering Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening Oude nummering decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening TITEL

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Wat zijn de grote veranderingen? DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE

Omgevingsvergunning. Wat zijn de grote veranderingen? DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE Omgevingsvergunning Wat zijn de grote veranderingen? DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN Wat zijn de grote veranderingen? De kleine filosofie van de omgevingsvergunning

Nadere informatie

VOORWOORD MINISTER VAN OMGEVING JOKE SCHAUVLIEGE 1

VOORWOORD MINISTER VAN OMGEVING JOKE SCHAUVLIEGE 1 INHOUDSTAFEL VOORWOORD MINISTER VAN OMGEVING JOKE SCHAUVLIEGE 1 HOOFDSTUK 1. INLEIDING 3 HOOFDSTUK 2. DE OMGEVINGSVERGUNNING 7 I. ALGEMEEN 9 II. REGELGEVING 11 III. DEFINITIES 15 IV. INWERKINGTREDING 17

Nadere informatie

Inhoud. Decreet complexe projecten. Jean-Christophe Beyers

Inhoud. Decreet complexe projecten. Jean-Christophe Beyers Decreet complexe projecten Jean-Christophe Beyers GSJ Advocaten Inhoud Algemeen Proceduredecreet Beslissingsbevoegheid Procedure Verkenningsfase Onderzoeksfase Uitwerkingsfase Uitvoeringsfase Rechtsbescherming

Nadere informatie

Inhoudstafel Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

Inhoudstafel Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening Inhoudstafel Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening TITEL I. Inleidende bepalingen HOOFDSTUK I. Doelstellingen en begrippen HOOFDSTUK II. Voortgangsbewaking inzake de uitvoering van het ruimtelijk structuurplan

Nadere informatie

Een nieuwe toekomst voor de bewoners van Klein-Rusland 7 oktober 2015

Een nieuwe toekomst voor de bewoners van Klein-Rusland 7 oktober 2015 Een nieuwe toekomst voor de bewoners van Klein-Rusland 7 oktober 2015 verloop infoavond. inleiding door de gouverneur. naar een nieuwe toekomst voor de bewoners van Klein-Rusland. vragen? aanleiding Project

Nadere informatie

Handhaving omgevingsgerelateerde thema s

Handhaving omgevingsgerelateerde thema s Handhaving omgevingsgerelateerde thema s VVSG DC 15 oktober 2014 Xavier Buijs, hoofd dienst omgeving & stafmedewerker RO Omgevingsgerelateerde thema s Ruimtelijke ordening Milieu Wonen Onroerend erfgoed

Nadere informatie

Het Onroerenderfgoeddecreet: instanties en actoren, inventarisatie en bescherming Anne Mie Draye...1

Het Onroerenderfgoeddecreet: instanties en actoren, inventarisatie en bescherming Anne Mie Draye...1 Ten geleide...v Het Onroerenderfgoeddecreet: instanties en actoren, inventarisatie en bescherming Anne Mie Draye...1 I. Algemene inleiding...1 II. Instanties en actoren van het onroerend erfgoedbeleid...3

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het voorstel van decreet. houdende de nadere regels tot implementatie van de omgevingsvergunning

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het voorstel van decreet. houdende de nadere regels tot implementatie van de omgevingsvergunning ingediend op 1059 (2016-2017) Nr. 2 25 januari 2017 (2016-2017) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het voorstel van decreet van Lode Ceyssens, Axel Ronse, Lydia Peeters, Bart Nevens, Tinne

Nadere informatie

BRONNEN VAN HET MILIEURECHT BEVOEGDHEIDSVERDELING INZAKE MILIEUBELEID HOOFDSTUK I. INLEIDING 3

BRONNEN VAN HET MILIEURECHT BEVOEGDHEIDSVERDELING INZAKE MILIEUBELEID HOOFDSTUK I. INLEIDING 3 INHOUDSOPGAVE DEEL I. BRONNEN VAN HET MILIEURECHT BEVOEGDHEIDSVERDELING INZAKE MILIEUBELEID HOOFDSTUK I. INLEIDING 3 HOOFDSTUK II. DE BRONNEN VAN HET (MILIEUHYGIËNE) RECHT 4 1. Overzicht 4 2. Kenbronnen

Nadere informatie

Decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten

Decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten Decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be 1 Procedureverloop

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Actieplan flankerende maatregelen voor lokale besturen. Startschot voor de Vlaamse omgevingsvergunning

Omgevingsvergunning. Actieplan flankerende maatregelen voor lokale besturen. Startschot voor de Vlaamse omgevingsvergunning Startschot voor de Vlaamse omgevingsvergunning De Montil, Affligem 14 november 2013 Omgevingsvergunning Actieplan flankerende maatregelen voor lokale besturen 1 voor lokale besturen Bij de tweede principiële

Nadere informatie

Decreet complexe projecten. Inke Dedecker

Decreet complexe projecten. Inke Dedecker Inke Dedecker Decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten o Belg. Staatsbl. 27 augustus 2014 Besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2014 tot uitvoering van het decreet van 25 april

Nadere informatie

Het inrichtingenbegrip in Vlaanderen. Naam: Steven Betz Functie:Adviseur milieu & ruimtelijke ordening Datum: 22 april 2016

Het inrichtingenbegrip in Vlaanderen. Naam: Steven Betz Functie:Adviseur milieu & ruimtelijke ordening Datum: 22 april 2016 Het inrichtingenbegrip in Vlaanderen Naam: Steven Betz Functie:Adviseur milieu & ruimtelijke ordening Datum: 22 april 2016 Juridische kader BELGIË 8 augustus 1980 : Bijzondere wet tot hervorming van de

Nadere informatie

Brussel, 24 juni _Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning. Advies. Uniek loket bouw- en milieuvergunning

Brussel, 24 juni _Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning. Advies. Uniek loket bouw- en milieuvergunning Brussel, 24 juni 2008 082406_Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning Advies Uniek loket bouw- en milieuvergunning 1. Inleiding De SERV werd op 29 mei door de Vlaamse minister van Openbare werken,

Nadere informatie

Wordt ook gepubliceerd in de BVDA nieuwsbrief jaargang 11 nr 1

Wordt ook gepubliceerd in de BVDA nieuwsbrief jaargang 11 nr 1 Wordt ook gepubliceerd in de BVDA nieuwsbrief jaargang 11 nr 1 Voor in de inhoudstafel: Speciaal voor dit Jubileumnummer werd door twee gespecialiseerde advocaten een juridisch tweeluik samengesteld waarbij

Nadere informatie

Het overheidsbegrip in (theorie en) praktijk

Het overheidsbegrip in (theorie en) praktijk Faculteit Rechtsgeleerdheid Het overheidsbegrip in (theorie en) praktijk woensdag 17 maart 2004 Vakgebied Bestuursrecht U. Gent i.s.m. GANDAIUS Permanente Vorming Het overheidsbegrip (in theorie) en praktijk

Nadere informatie

Stedenbouwhandhaving: instrumentarium

Stedenbouwhandhaving: instrumentarium Stedenbouwhandhaving: instrumentarium Robin SLABBNCK Advocaat LDR LDR opleidingen, 1 december 2016 Stedenbouwhandhaving: nieuw handhavingsmodel Uitbouw pijler bestuurlijke handhaving RO (DABM als inspiratiebron

Nadere informatie

DOSSIER PARK SPOOR OOST

DOSSIER PARK SPOOR OOST DOSSIER PARK SPOOR OOST Juridische stand van zaken Marleen RYELANDT, advocaat Procedure in schorsing en nietigverklaring van de stedenbouwkundige vergunning voor heraanleg van site Spoor Oost, niet alleen

Nadere informatie

Conceptnota evaluatie Milieuhandhavingsregelgeving. Michiel Boodts Kabinet minister Schauvliege

Conceptnota evaluatie Milieuhandhavingsregelgeving. Michiel Boodts Kabinet minister Schauvliege Conceptnota evaluatie Milieuhandhavingsregelgeving Kabinet minister Schauvliege 1. Voorbereiding Artikel 41 Milieuhandhavingsdecreet: De Vlaamse Regering bezorgt binnen de drie jaar na de inwerkingtreding

Nadere informatie

Toezicht, proces-verbaal, stakingsbevel en administratieve geldboete

Toezicht, proces-verbaal, stakingsbevel en administratieve geldboete Toezicht, proces-verbaal, stakingsbevel en administratieve geldboete Prof. Dr. Geert Van Hoorick Hoofddocent Universiteit Gent, Vakgroep Publiekrecht Advocaat te Gent Het nieuwe Vlaamse stedenbouwkundige

Nadere informatie

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Complexe Projecten Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe projecten: - Groot maatschappelijk en ruimtelijk-strategisch

Nadere informatie

Briefadvies. Complex Project Tussennota Complex Project Havengebied Antwerpen. Brussel, 24 juli 2018

Briefadvies. Complex Project Tussennota Complex Project Havengebied Antwerpen. Brussel, 24 juli 2018 Briefadvies Complex Project Tussennota Complex Project Havengebied Antwerpen Brussel, 24 juli 2018 Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@salv.be

Nadere informatie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Inhoud presentatie 1. Impact Wabo o o o Doelstellingen Verplichtingen Kansen 2. Inzicht in de inhoud o o o o Inhoud en reikwijdte Procedures Aandachtspunten Inwerkingtreding

Nadere informatie

ASPIRAVI. Project E403 Lichtervelde en Wingene

ASPIRAVI. Project E403 Lichtervelde en Wingene ASPIRAVI Project E403 Lichtervelde en Wingene Groei naar een duurzame samenleving Europese doelstelling tegen de opwarming van het klimaat : 20-20-20 tegen 2020 : 20% minder CO 2 uitstoot 20% minder energie

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 31 MAART 2015 P.14.0392.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.14.0392.N 1. M L E V U, beklaagde, 2. H R G V B, beklaagde, eisers, met als raadsman mr. Jaak Haentjens, advocaat bij de balie te Dendermonde.

Nadere informatie

De bouw- en milieuvergunning in 1 procedure gemeente en sociaal huis Malle

De bouw- en milieuvergunning in 1 procedure gemeente en sociaal huis Malle De omgevingsvergunning De bouw- en milieuvergunning in 1 procedure gemeente en sociaal huis Malle Inhoud 1. Waarom een omgevingsvergunning? 2. Wat verandert? 3. Wat blijft? 4. Praktijkvoorbeelden 5. Radicaal

Nadere informatie

Watertoets: gesel of zegen? Peter DE SMEDT

Watertoets: gesel of zegen? Peter DE SMEDT Watertoets: gesel of zegen? Peter DE SMEDT Advocaat LDR Gent Centrum voor Milieu- en Energierecht U.Gent INHOUD Juridische mijlpalen Toepassingsgebied en inhoud Wat houdt de watertoets in? Wanneer wordt

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet ingediend op 653 (2015-2016) Nr. 4 20 april 2016 (2015-2016) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het ontwerp van decreet houdende wijziging van diverse decreten ingevolge de integratie van

Nadere informatie

De unieke omgevingsvergunning, weldra realiteit

De unieke omgevingsvergunning, weldra realiteit De unieke omgevingsvergunning, weldra realiteit Mr. Alain De Jonge Mrs. Leila Mstoian Partner Lawyer alain.de.jonge@peeters-law.be leila.mstoian@peeters-law.be Zowel voor de publieke als de private investeerders

Nadere informatie

Standpunt Conceptnota Permanente milieu/omgevingsvergunning

Standpunt Conceptnota Permanente milieu/omgevingsvergunning Boudewijnlaan 20-21 B-1000 Brussel tel. 02-512 11 52 fax 02-502 46 80 e-mail: vvp.studiedienst@vlaamseprovincies.be www.vlaamseprovincies.be Standpunt Conceptnota Permanente milieu/omgevingsvergunning

Nadere informatie

Complexe Projecten. Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014)

Complexe Projecten. Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe Projecten Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen David Stevens Team Complexe Projecten Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe projecten: - Groot maatschappelijk

Nadere informatie

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Complexe Projecten Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe projecten: - Groot maatschappelijk en ruimtelijk-strategisch

Nadere informatie

ADVIES VAN 22 FEBRUARI 2012 OVER DE CONCEPTNOTA TOT INVOERING VAN DE OMGEVINGSVERGUNNING. SARO Koning Albert II-laan 19 bus Brussel

ADVIES VAN 22 FEBRUARI 2012 OVER DE CONCEPTNOTA TOT INVOERING VAN DE OMGEVINGSVERGUNNING. SARO Koning Albert II-laan 19 bus Brussel ADVIES VAN 22 FEBRUARI 2012 OVER DE CONCEPTNOTA TOT INVOERING VAN DE OMGEVINGSVERGUNNING SARO Koning Albert II-laan 19 bus 24 1210 Brussel INHOUD I. INLEIDING... 2 II. ADVIES... 3 A. Globale beoordeling...

Nadere informatie

ASPIRAVI. Project Brecht E19 uitbreiding

ASPIRAVI. Project Brecht E19 uitbreiding ASPIRAVI Project Brecht E19 uitbreiding Groei naar een duurzame samenleving Europese doelstelling tegen de opwarming van het klimaat : 20-20-20 tegen 2020 : 20% minder CO 2 uitstoot 20% minder energie

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING Ontwerp van decreet tot wijziging van de wet van 5 september 2001 tot verbetering van de werkgelegenheidsgraad van de werknemers en van het Gerechtelijk Wetboek, wat betreft het opleggen van sancties aan

Nadere informatie

DE OMGEVINGSVERGUNNING

DE OMGEVINGSVERGUNNING DE OMGEVINGSVERGUNNING PRESENTATIE : PROVINCIERAAD 1 STE COMMISSIE 14 FEBRUARI 2017 Juridisch kader Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014 (BS 23 oktober 2014). Dit is een proceduredecreet!

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 6 MEI 2014 P.12.0355.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.12.0355.N WOONINSPECTEUR VAN HET VLAAMS GEWEST, met kantoor te 9000 Gent, Gebroeders Van Eyckstraat 4-6, eiser tot herstel, eiser, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 MEI 2012 P.11.1808.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.11.1808.N I 1. F P M E P, beklaagde, 2. B L J M F, beklaagde, eisers, vertegenwoordigd door mr. Caroline De Baets, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Infomoment voor beleidsverantwoordelijken DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE

Omgevingsvergunning. Infomoment voor beleidsverantwoordelijken DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE Omgevingsvergunning Infomoment voor beleidsverantwoordelijken DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN Inleiding DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ORDENING

RUIMTELIJKE ORDENING BERICHTEN UGA TM Division of Continuga TM nv 8501 KORTRIJK-HEULE tel. 056 36 32 00 fax 056 35 60 96 e-mail: sales@uga.be Augustus 2009 RUIMTELIJKE ORDENING In het Belgisch Staatsblad van 15 mei 2009 verscheen

Nadere informatie

Studienamiddag 13 maart 2007 om14u30- Aldhem Hotel Grobbendonk Het plat dak : nieuwe publicaties en reglementeringen

Studienamiddag 13 maart 2007 om14u30- Aldhem Hotel Grobbendonk Het plat dak : nieuwe publicaties en reglementeringen Brussel, 9 februari 2007 Cobo/GK/YV/113 Studienamiddag 13 maart 2007 om14u30- Aldhem Hotel Grobbendonk Het plat dak : nieuwe publicaties en reglementeringen Geachte Mevrouw, Geachte heer, Naar aanleiding

Nadere informatie

Omgevingsvergunning in de praktijk taken en procedures procedures in 1ste aanleg. Studiedag 15 mei 2017 organisatie provinciaal Milieu-overleg

Omgevingsvergunning in de praktijk taken en procedures procedures in 1ste aanleg. Studiedag 15 mei 2017 organisatie provinciaal Milieu-overleg Omgevingsvergunning in de praktijk taken en procedures procedures in 1ste aanleg Studiedag 15 mei 2017 organisatie provinciaal Milieu-overleg MLALG-2015-0003 1-16/05/2017 Sjablonen https://www.omgevingsloket.be/digitaalloket/handleidingensjablonen-brochures-en-folders:

Nadere informatie

stedenbouwhandhaving stedenbouwmisdrijven en in breuken en nogmaals over strijdig gebruik

stedenbouwhandhaving stedenbouwmisdrijven en in breuken en nogmaals over strijdig gebruik stedenbouwhandhaving stedenbouwmisdrijven en in breuken en nogmaals over strijdig gebruik Eva DE WITTE Advocaat LDR LDR opleidingen, 10 november 2016 STEDENBOUWHANDHAVING : OVERZICHT VAN DE WIJZIGINGEN

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Dames en heren, U hebt vandaag een hele dag gereflecteerd over 50 jaar stedenbouwwet. Dat is terecht. De stedenbouwwet van 1962 was een mijlpaal in de geschiedenis van de ruimtelijke ordening in ons land.

Nadere informatie

Ten geleide... Bronnen... Gebruikswijze... XXIV

Ten geleide... Bronnen... Gebruikswijze... XXIV INHOUD Ten geleide.......................................... Bronnen............................................ V XXI Gebruikswijze....................................... XXIV DEEL I 1. DECREET VAN 27

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST van 26 september 2017 met nummer RvVb/A/1718/0094 in de zaak met rolnummer 1617/RvVb/0579/SA Verzoekende partijen Verwerende partij 1. de heer William ROTTIERS

Nadere informatie

BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING. congres voor lokale besturen. gent

BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING. congres voor lokale besturen. gent BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING congres voor lokale besturen gent 29 mei 2018 DURVEN MET DIENSTVERLENING gent 29 mei 2018 De VVSG communiceert met haar leden en partners De Vereniging van Vlaamse

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST van 26 september 2017 met nummer RvVb/A/1718/0092 in de zaak met rolnummer 1617-RvVb-0521-A Verzoekende partij de nv ASPIRAVI vertegenwoordigd door advocaat Gregory

Nadere informatie

DE OMGEVINGSVERGUNNING

DE OMGEVINGSVERGUNNING DE OMGEVINGSVERGUNNING VLAAMS INFOMOMENT: IMPACT OMGEVINGSVERGUNNING VOOR LOKALE MANDATARISSEN GENT, 31 MEI 2016 ROL VOOR DE PROVINCIE: WISSELWERKING TUSSEN DE GEMEENTEN EN DE PROVINCIE vertrekpunt: naar

Nadere informatie

Uitnodiging. Werelddag van de stedenbouw. Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk

Uitnodiging. Werelddag van de stedenbouw. Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk Uitnodiging Werelddag van de stedenbouw Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk [ De Werelddag van de Stedenbouw is een grootschalige studiedag, georganiseerd

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 10 juni 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 10 juni 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 16 februari 2001 tot vaststelling van nadere regels inzake compensatie van ontbossing en ontheffing van het

Nadere informatie

Omzendbrief W/2014/01

Omzendbrief W/2014/01 Omzendbrief W/2014/01 Omzendbrief betreffende de opmaak van een lokaal toewijzingsreglement voor ouderen Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Martelaarsplein 7, 1000 Brussel Tel.

Nadere informatie

Directie Uw kenmerk Dossiernummer Datum Integraal stedelijk beleid BMB

Directie Uw kenmerk Dossiernummer Datum Integraal stedelijk beleid BMB Aan domoxim Leuvensesteenweg 215 3190 Boortmeerbeek Directie Uw kenmerk Dossiernummer Datum Integraal stedelijk beleid BMB 218 20190767 15.03.2019 Dienst E-mail Telefoon Fax Bouwdienst vastgoedinformatie@mechelen.be

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 1769 VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie [C 2009/36222] 7 DECEMBER 2009. Ministerieel besluit houdende vastlegging van de sjablonen en toelichtingen voor het melden van een ingrijpende abnormale

Nadere informatie

WACHTKOSTEN EN DE. Dr. Wim Marneffe Universiteit Hasselt 1 maart 2012

WACHTKOSTEN EN DE. Dr. Wim Marneffe Universiteit Hasselt 1 maart 2012 WACHTKOSTEN EN DE DIENSTENRICHTLIJN Dr. Wim Marneffe Universiteit Hasselt 1 maart 2012 Overzicht presentatie Inleiding Europese Dienstenrichtlijn: Algemeen Vergunningen Wachtkosten: Wat? Hoe meten? Economische

Nadere informatie

Enkele juridische aandachtspunten bij het grond- en pandendecreet

Enkele juridische aandachtspunten bij het grond- en pandendecreet Enkele juridische aandachtspunten bij het grond- en pandendecreet Reflectiedag Wonen Vlaanderen, Brussel 17 november 2011 Pieter-Jan DEFOORT Advocaat bij LDR Advocaten Erkend ruimtelijk planner pieterjan.defoort@ldr.be

Nadere informatie

Dag van de CBN 2014. de recentste belangrijke. boekhoudkundige ontwikkelingen. Woensdagnamiddag 12 februari 2014

Dag van de CBN 2014. de recentste belangrijke. boekhoudkundige ontwikkelingen. Woensdagnamiddag 12 februari 2014 Dag van de CBN 2014 Woensdagnamiddag 12 februari 2014 U verneemt uit de ste hand de recentste belangrijke boekhoudkundige ontwikkelingen Commissie voor Boekhoudkundige Normen www.cnc-cbn.be De adviezen

Nadere informatie

Departement Uw kenmerk Dossiernummer Datum Stedelijke Ontwikkeling

Departement Uw kenmerk Dossiernummer Datum Stedelijke Ontwikkeling Aan NOTARIS PAUL VERHAVERT BV BVBA Van Benedenlaan 56 2800 Mechelen Departement Uw kenmerk Dossiernummer Datum Stedelijke Ontwikkeling 20160138 20160408 23.02.2016 Dienst E-mail Telefoon Fax Bouwdienst

Nadere informatie

over vermindering van onroerende voorheffing voor energiezuinige woningen waarvan de bouwaanvraag dateert van voor de EPB-regelgeving

over vermindering van onroerende voorheffing voor energiezuinige woningen waarvan de bouwaanvraag dateert van voor de EPB-regelgeving stuk ingediend op 593 (2009-2010) Nr. 1 28 juni 2010 (2009-2010) Verzoekschrift over vermindering van onroerende voorheffing voor energiezuinige woningen waarvan de bouwaanvraag dateert van voor de EPB-regelgeving

Nadere informatie

Interne staatshervorming: Hoe zit dat nu? WELKOM

Interne staatshervorming: Hoe zit dat nu? WELKOM Interne staatshervorming: Hoe zit dat nu? WELKOM Koen Loete Voorzitter Resoc Meetjesland, Leiestreek en Schelde Welkom& inleiding Programma Kris Snijckers Raadgever binnenlands bestuur Kabinet Minister

Nadere informatie

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Brussel, 10 september 2003 091003_AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen Advies Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding...3 2. Krachtlijnen van het advies... 3 3. Advies...4 3.1.

Nadere informatie

Brussel, 9 februari 2005 Advies reparatiedecreet. Advies

Brussel, 9 februari 2005 Advies reparatiedecreet. Advies Brussel, 9 februari 2005 Advies reparatiedecreet Advies Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening en van het decreet betreffende

Nadere informatie

MASTERCLASS MEDICAL DEVICES Opleidingen Een overzicht over de werking van de medische hulpmiddelen sector

MASTERCLASS MEDICAL DEVICES Opleidingen Een overzicht over de werking van de medische hulpmiddelen sector MASTERCLASS MEDICAL DEVICES Opleidingen 2016 Een overzicht over de werking van de medische hulpmiddelen sector MASTERCLASS MEDICAL DEVICES 2016 UNAMEC nodigt u uit om in te schrijven op het concept van

Nadere informatie

HANDLEIDING. Overzicht van de procedurele en inhoudelijke wijzigingen n.a.v. de omzetting van de Europese projectm.e.r.- richtlijn (2014/52/EU)

HANDLEIDING. Overzicht van de procedurele en inhoudelijke wijzigingen n.a.v. de omzetting van de Europese projectm.e.r.- richtlijn (2014/52/EU) Vlaamse overheid Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Afdeling Milieu-, Natuur- en Energiebeleid Dienst Mer Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 BRUSSEL Tel: 02/553.80.79 e-mail: mer@vlaanderen.be

Nadere informatie

MASTERCLASS MEDICAL DEVICES Opleidingen 2013. Een overzicht over de werking van de medische hulpmiddelen sector

MASTERCLASS MEDICAL DEVICES Opleidingen 2013. Een overzicht over de werking van de medische hulpmiddelen sector MASTERCLASS MEDICAL DEVICES Opleidingen 2013 Een overzicht over de werking van de medische hulpmiddelen sector MASTERCLASS MEDICAL DEVICES 2013 UNAMEC nodigt u uit om in te schrijven op het concept van

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming Paulo - Bestuursopleiding dossiernummer: 1504713 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Opleiding lokaal toezichthouder milieuhandhaving vastlegging nieuw examenreglement

Nadere informatie

Handhavingsplan ruimtelijke ordening. Geert Ruysseveldt RWO-inspectie Limburg

Handhavingsplan ruimtelijke ordening. Geert Ruysseveldt RWO-inspectie Limburg Handhavingsplan ruimtelijke ordening Geert Ruysseveldt RWO-inspectie Limburg Handhavingsplan RO Artikel 6.1.4 VCRO Adviezen VVSG, SARO en HRH Vlaamse Regering 16 juli 2010 Bevat beleidsregels Vijf jaar

Nadere informatie

ASPIRAVI. Project Blankenberge

ASPIRAVI. Project Blankenberge ASPIRAVI Project Blankenberge Groei naar een duurzame samenleving Europese doelstelling tegen de opwarming van het klimaat : 20-20-20 tegen 2020 : 20% minder CO 2 uitstoot 20% minder energie verbruiken

Nadere informatie

Situering van de watertoets in het Decreet Integraal Waterbeleid

Situering van de watertoets in het Decreet Integraal Waterbeleid Situering van de watertoets in het Decreet Integraal Waterbeleid Filip Raymaekers VMM afdeling Operationeel Waterbeheer Voorzitter CIW Werkgroep Watertoets Situering van de watertoets in het Decreet Integraal

Nadere informatie

Het project. Digitale Bouwaanvraag

Het project. Digitale Bouwaanvraag Het project Beleidskader Beslissing Vlaamse Regering 4 juni 2010 Regeerakkoord 2009 2014 - administratieve vereenvoudiging - klantvriendelijke overheid, - e-government, - innovatieve ontwikkelingen, -

Nadere informatie