Na twee jaar verhuisde de brouwerij naar het leegstaande, voormalige badhuis Funen, waar het nog steeds gevestigd is.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Na twee jaar verhuisde de brouwerij naar het leegstaande, voormalige badhuis Funen, waar het nog steeds gevestigd is."

Transcriptie

1

2 IJ, 't In 1983 werd Brouwerij t IJ opgericht door Kaspar Peterson in een kraakpand, aan het IJ. Kaspar had succesvolle nummers geschreven voor de band Drukwerk ( Je loog tegen mij, Hé Amsterdam ) en had bier leren brouwen in België. Na twee jaar verhuisde de brouwerij naar het leegstaande, voormalige badhuis Funen, waar het nog steeds gevestigd is. Al het bier van de Brouwerij t IJ is biologisch en wordt aan de Funenkade 7 gebrouwen, in totaal zo n liter. Veel bier verlaat de brouwerij niet maar wordt in het proeflokaal opgedronken. De rest vindt zijn weg naar eko winkels in heel Nederland, slijterijen als Gall&Gall en Mitra en vele café s, voornamelijk in en om Amsterdam. Alle bieren zijn van hoge gisting en worden op ambachtelijke wijze gebrouwen. 1. IJ Columbus 33cl. Het Columbus (u weet wel: die van dat ei) is een biertje voor doorgewinterde biergenieters: met een alcoholgehalte van 9% per volume, een flinke dosis hop en een mooie amberkleur. Een bier om bij weg te dromen.

3 2. IJ Natte 33 cl. Geïnspireerd als men in t IJ was door de mooie Belgische trappist bieren heeft men geprobeerd zoiets na te maken, en deze Natte is bijzonder gelukt. Het is zeker niet te zwaar: met een alcoholgehalte van 6,5% per volume is het wel een verraderlijke wegdrinker!. 3. IJ PaasIJ 33cl. Men heeft zich altijd zorgvuldig gekweten van de taak om mooie seizoensbieren te brouwen en deze voormalige lentebock voldoet perfect aan de verwachtingen. Met een alcoholgehalte van 7% per volume is het volgens de brouwer een IJ dat graag gevonden wordt. 4. IJ Struis 33cl. Met een alcoholgehalte van 9% per volume behoort Struis zeker tot de ware degustatiebieren gaat u er maar eens lekker voor zitten

4 5. IJ Zatte 33cl. Een van de oudste bieren van de brouwerij, en misschien wel de geliefdste, is deze goudgele tripel die, als je de ogen sluit, associaties met de grote Belgische tripels oproept. Ondanks dit alles heeft het een vrij ingetogen alcoholgehalte van 8% per volume maar de smaak is vol, rond, mondvullend en tongstrelend...

5 Prael, De Brouwerij, winkel en proeflokaal de Prael zijn gevestigd in een voormalig veilinghuis en wagenmakerij aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. Dit is een van de oudste plekken van de stad. Al rond 1300 lag hier een bierkaai en voerden houten schepen bier aan vanuit Duitsland. Later ontstonden hier de eerste brouwerijen van Amsterdam. Deze plek past perfect bij de ambachtelijke wijze van brouwen die bij de Prael wordt gehanteerd. Brouwerij de Prael houdt de biergeschiedenis levend. Want het brouwproces van de brouwerij is nog hetzelfde als eeuwen geleden. Voor het industriële tijdperk. De brouwerij heeft een moderne installatie. Maar alles tijdens, voor en na het brouwen is ambachtelijk. Dat is bier in zijn puurste vorm. Zo puur als de liederen van het Nederlandse levenslied. 1. De Prael Heintje 33cl. Het tarwebier (witbier) van De Prael, of zoals de Duitsers zeggen ein hefeweißen (troebel wit), is een zeer zacht fruitig bier. Het heeft een mooie, volle smaak en een kruidige geur, en als je goed ruikt, kan er ook een zachte toon van banaan waargenomen worden.

6 2. De Prael Johnny 33cl.Een blond bier. Wordt iets kouder geserveerd. Het is een licht en zoetig biertje. Gebrouwen met Duitse hopbloemen en etherische oliën. Dat schijnt het bier houdbaarder te maken. Met z n 5,7% alcohol is dit ook niet echt een licht pintje. 3. De Prael Mary 33cl. Een Tripel is per definitie een stevige pint: in deze zit 9,6% alcohol. Hij wordt niet zo heel koud geserveerd, tussen de 12 en 15 graden. Straf maar bitterzoet, vanwege het sinaasappelschilletje dat meegegist is. Het bier is wat stroperig en heel vol van smaak. Omdat het een straffe pint is, drink je hem niet snel weg. Het is dus geen doordrinkbier, je zou er ernstig in de olie van geraken. 4. De Prael Willeke 33cl. Het paradepaardje van de Prael. Willeke is een frisse, goed doordrinkbare Triple waarin de koriander een dominante rol heeft gekregen. Willeke is mild zoet en kruidig.

7 5. De Prael Willy 33cl. Het zwaarste bier van de Prael. Willy is een Quadrupel. De zoete karamel geur is opvallend aanwezig. Willy leent zich er uitstekend voor om als afsluiter van een mooie avond gedronken te worden.

8 Molen Brouwerij de Molen is een ambachtelijke bierbrouwerij, distilleerderij en restaurant in Bodegraven, Zuid-Holland. De brouwerij bevindt zich in een historische windmolen genaamd De Arkduif uit In de molen bevindt zich naast de brouwerij ook het restaurant en een winkel met bieren en streekproducten. In 2004 stichtte Menno Olivier de brouwerij in Bodegraven. Daarvoor werkte hij bij enkele kleine brouwerijen, het laatst bij Stadsbrouwerij de Pelgrim in het Rotterdamse Delfshaven. Hij zag het als zijn missie om het brouwen van ambachtelijke streekbieren en de vergane Nederlandse biercultuur in ere te herstellen. Dit hand in hand gaand met de promotie van streekproducten. Brouwerij de Molen gebruikt voor de bieren veelal opvallende namen, bestaande uit twee woorden, gebaseerd op Nederlandse spreekwoorden en gezegden. Enkele voorbeelden hiervan zijn Hel & Verdoemenis, Heen & Weer, Hemel & Aarde en Vuur & Vlam. De brouwerij produceert een groot aantal verschillende bieren waarvan het grootste deel maar eenmaal per jaar of zelfs eenmalig wordt gebrouwen. De bierstijlen zijn vooral gebaseerd op de nieuwe stijlvarianten, zoals deze door kleine Amerikaanse brouwerijen ontwikkeld zijn. Dit zie je ook terug bij nieuwe kleine brouwerijen in Scandinavië en België. Brouwerij de Molen heeft in een aantal samenwerkingsverbanden met dergelijk nieuwe brouwerijen bieren geproduceerd. Voorbeeld van deze brouwerijen zijn Mikkeller (Denemarken), De Struise Brouwers (België), Haandbryggeriet (Noorwegen) en Närke (Zweden). 1.

9 Bloed, Zweet & Tranen 33cl. Dit bier is een unieke combinatie van Engelse turfmout en rookmout uit Bamberg. Iedereen die wel eens Fawlty Towers heeft gezien, snapt hoe moeilijk het is om een durende vrede te schapen tussen de Engelsen en de Duitsers. Het kostte ons Bloed, Zweet & Tranen maar we zijn er van overtuigd dat we geslaagd zijn daarin. Probeer het! Het is zoet, bitter, divers donker fruit en dat alles naast koffie en chocolade. Met natuurlijk het nodige aan rooksmaak, en een alcoholgehalte van 8,1%!. 2. Heen & Weer 33cl. Om na het brouwen de bieren te kunnen laten gisten rijden ze met heftruck de gevulde gisttank naar het pakhuis. Om daar vervolgens een lege gisttank mee te nemen naar de brouwerij. Je zou er het Heen & Weer (alcoholgehalte: 9,5% per volume) van krijgen!. 3. Hel & Verdoemenis 33cl. Gebrouwen met traditionele Engelse Brown Malts. Dit is een Imperial Russian Stout dat prijzen heeft gewonnen door heel Europa van Zweden tot Italië. Het is zeer sterk, zwart, geroosterd en complex. We zijn er van overtuigd dat wie dit bier niet 's een keer probeert een doodzonde voor zijn smaakpappillen begaat. Alcoholgehalte: 11,9% per volume.

10 4. Mooi & Meedogenloos 33cl. Deze Imperial Stout is losjes gebaseerd op De Molen Rasputin. Donker en dreigend, een vriendelijke reus. Ongefilterd, ongepasteuriseerd, hergist op fles. Het alcoholgehalte is 9,2% per volume. Handgemaakt bier, en recht uit het hart. 5. Op & Top 33cl. Een aromatisch amberkleurig bier van hoge gisting. Ongefilterd, ongepasteuriseerd, hergist op fles. Het alcoholgehalte is 4,5% per volume en hop speelt een delicate rol op de achtergrond. Dit bier bewijst dat De Meester zich in de beperking toont. 6. Vuur & Vlam 33cl. Een klassiek Engelse India Pale Ale, dus niet gefilterd en ongepasteuriseerd. Hergist op fles, koperkleurig en van hoge gisting. Uiterst doordrinkbaar gehopt, vol en rond: het enige extreme aan dit bier is de balans. Het alcoholgehalte is 6,2% per volume.

11 Emelisse Op de golven van een Nederlandse bierrenaissance was daar opeens, in 2005, brouwerij Emelisse. Waar ooit een abdij stond, nog wel een Trappistenklooster dat uit 1230 stamde, staat nu een in onbruik geraakt gemaal. De abdij Onzer Vrouwenkamer werd in 1421 vernield door nota bene de Sint Elisabethvloed, waarna het dorpje Emelisse werd verzwolgen Water, vrouwen, stevig geloof: Zeeland in al haar glorie en strijd zit nu in een bierfles, achter mooie etiketten en is grandioos van smaak. 1. Emelisse Black IPA 33cl. Het biertype Black IPA is eigenlijk een dijenkletser: de immer doorexperimenterende Amerikaanse brouwers gaan soms zo ver over de rand dat ze met een bier eindigen dat nergens te plaatsen is. Zo ontstaan nieuwe biertypen en stijlen India Pale Ale is traditioneel een blond tot koperkleurig bier met alcholpercentages tussen de 6 en 7% en pittig gehopt. Nadat de grenzen van alcoholpercentage en hophoeveelheid tot in het extreme waren verkend gingen ze met de kleur spelen Deze Nederlandse interpretatie is ingetogen, spannend, gebalanceerd en uitdagend. Zeker geen gemakkelijk bier, maar wel een waarmee deze brouwerij zich duidelijk profileert en laat zien wat het vermag!

12 2. Emelisse Blond 33cl. Ook aan dit overbekende biertype heeft de brouwerij haar eigen draai gegeven. Doorgaans kenmerkt blond bier zich door een hoge toegankelijkheid en, eigenlijk, vrij vlakke smaak. Emelisse Blond is zeer toegankelijk, maar de gekozen hopsoort (Nelson Sauvin) drukt duidelijk zijn stempel: de hop is verwant aan de Sauvignon Blanc druif en dat merk je zowel in de geur als in de smaak! 3. Emelisse Double IPA 33cl IPA, India Pale Ale, is de laatste tijd in opmars. Dit traditioneel extra-gehopte bier is door Amerikaanse brouwers stevig onder handen genomen: men brouwt daar bieren die zo gehopt zijn dat, zodra je de kroonkurk verwijdert, een paddenstoelenwolk zich openbaart Ook Emelisse waagt zich aan deze hopbom en met succes: hoewel extreem behoudt het perfect de balans tussen fruitig en bitter. 4.

13 Emelisse Dubbel 33cl. Donker bier met een mooie moutsmaak en heerlijke aromatische Europese hopsoorten. Wat dit wel weer speciaal maakt is dat de gist van Westmalle is gebruikt dat maakt het zeer gemakkelijk te drinken, licht zoet van smaak. 5. Emelisse Espresso Stout 33cl. Er wordt daadwerkelijk gebruik gemaakt van gemalen espresso bonen, speciaal in Italië geselecteerd. Met een goede 10% alcohol en een riante hopgift een spectaculair bier dat aan tafel, bij een Grand Dessert, de show steelt!. 6. Emelisse Imperial Russian Stout 33cl. Dit bier verwijst naar een historische episode, waarin de Tsaren van Rusland geen genoeg konden krijgen van de diepdonkere en zware Engelse stouts en porters. Nog steeds hecht men in die contreien aan een stevig bier; ook in onze Lage Landen neemt de populariteit snel toe. Tonen van chocolade en koffie zijn zonder probleem in dit harmonieuze bier terug te vinden. 7.

14 Emelisse Rauchbier 33cl. Het drogen van de mout gebeurt tegenwoordig vaak in gesloten trommels, maar hier en daar laat men nog werkelijk een vuurtje stoken om de mout daarboven te drogen. Natuurlijk geeft de rook haar smaak af, bekend zijn de Bamberger rookbieren die allemaal een gerookte berken smaak hebben Ook bij dit bier is gerookte mout gebruikt, maar het is niet zo overdonderend aanwezig als bij de Beierse versies. 8. Emelisse Tripel IPA 33cl. IPA, India Pale Ale, is de laatste tijd in opmars. Dit traditioneel extra-gehopte bier is door Amerikaanse brouwers stevig onder handen genomen: men brouwt daar bieren die zo gehopt zijn dat, zodra je de kroonkurk verwijdert, een paddenstoelenwolk zich openbaart Naast de dubbele India Pale Ale heeft men nu zelfs een triple IPA en ja, dat betekent dat er driemaal zoveel hop is gebruikt als gewoonlijk. Neem een stevige stoel, ga rustig zitten en geniet. 9. Emelisse Witbier 33cl. Het witbier van Emelisse is in Belgische stijl gebrouwen let op koriander, citrusschil en een vermoeden van kruidnagel.

15 Weihenstephan, Bayerische Staatsbrauerei De Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan is een bierbrouwerij in het stadsdeel Weihenstephan van de Duitse stad Freising. De brouwerij is de oudste nog bestaande brouwerij ter wereld. In 1040 kreeg het Benedictijnse klooster het recht bier te brouwen en te verkopen in Freising. Omdat de echtheid van de oorkonde waarin dit recht wordt vermeld echter ter discussie staat, claimt ook de kloosterbrouwerij van Kloster Weltenburg de titel van "oudste brouwerij ter wereld". In 1803 gingen het brouwrecht en alle eigendommen van de brouwerij over naar de staat Beieren. Beieren was toen nog een monarchie. Weihenstephan heeft geen gebruik gemaakt van het recht zich koninklijk te noemen. Wel wordt in elk etiket het koningswapen weergegeven. Sinds 1921 draagt de brouwerij bovendien het predicaat Bayerische Staatsbrauerei, Beierse staatsbrouwerij. De oudste bewaard gebleven gebouwen, het vroegere klooster, stammen nog uit de 17e eeuw. De installaties zijn echter hypermodern. Aan de brouwerij is een van de brouwersfaculteiten van de technische universiteit van München verbonden. 1. Weihenstephaner Alcoholfreies 50cl.

16 Dit alcoholvrije bier is het hefe Weissbier, dus het ongefilterde tarwebier, zonder alcohol. Het bewijst dat smaak geen alcohol nodig heeft! Als je het niet zou weten, zou je het verschil niet proeven. 2. Weihenstephaner Hefeweissbier Weihenstephaner Hefeweissbier, met een alcoholgehalte van 5,4% per volume, is feitelijk de moeder aller witbieren. Doordat men, in tegenstelling tot Belgische en Nederlandse witbieren, geen smaakmakers zoals koriander of citrusschil gebruiken mag maar de frisse zuurheid door speciale gisten verkrijgt, drinkt het uitzonderlijk gemakkelijk weg. Aroma s van banaan en tropisch fruit liggen op de loer!. 3. Weihenstephaner Hefeweissbier 33cl. Weihenstephaner Hefeweissbier, met een alcoholgehalte van 5,4% per volume, is feitelijk de moeder aller witbieren. Doordat men, in tegenstelling tot Belgische en Nederlandse witbieren, geen smaakmakers zoals koriander of citrusschil gebruiken mag maar de frisse zuurheid door speciale gisten verkrijgt, drinkt het uitzonderlijk gemakkelijk weg. Aroma s van banaan en tropisch fruit liggen op de loer! 4.

17 Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel 50cl. Deze donkerder variant van het Hefeweissbier wordt verkregen door een donkere mout te gebruiken, dit geeft het bier met een alcoholgehalte van 5,4% per volume een iets kruidiger smaak dan het Hefeweissbier. Dezelfde romige frisheid blijft overigens bewaard! 5. Weihenstephaner Korbinian 50cl. Deze doppelbock heeft een alcoholgehalte van 7,4% per volume en karakteriseert zich met een mooi moutig aroma, een rijke neus en een diepdonkerrode kleur. Eigenlijk de standaard voor alle doppelbock bieren! 6. Weihenstephaner Kristall Weissbier 50cl. Het enige verschil met Hefeweizen is dat de gist uit dit bier is gefilterd. Verder is de smaak vrijwel hetzelfde het gistelement is vanzelfsprekend afwezig. Het is een prijswinnaar, want deze Kristall weizen met een alcoholgehalte van 5,4% per volume won mooi in 2007 de gouden medaille in haar categorie op het Australische Bierfestival, en werd er en passant tot beste bier van het festival gekozen! 7.

18 Weihenstephaner Original 50cl. Eigenlijk is dit geen pilsener, maar een voorloper van dat biertype: lager. Het heeft daarentegen alle smaakkarakteristieken van een goede pils, zoals een fijne hopbitterheid en een uitzonderlijke doordrinkbaarheid. Met een alcoholgehalte van 5,1% per volume een voorbeeld van een bier dat tijd nodig heeft om zijn optimale smaal te bereiken lageren betekent opslaan om te rijpen. Gebrouwen volgens eeuwenoude principes, na eindeloos proberen uitgevonden op de berg van Weihenstephan! 8. Weihenstephaner Original Alcoholfrei 50cl. Deze alcoholarme Original is gebaseerd op een voorloper van pilsener: lager. Het heeft daarentegen alle smaakkarakteristieken van een goede pils, zoals een fijne hopbitterheid en een uitzonderlijke doordrinkbaarheid. Met een alcoholgehalte van minder dan 0,5% per volume een voorbeeld van een bier dat tijd nodig heeft om zijn optimale smaak te bereiken lageren betekent opslaan om te rijpen. Het bewijst dat smaak geen alcohol nodig heeft! Als je het niet zou weten, zou je het verschil niet proeven. 9. Weihenstephaner Pilsner 50cl. Deze klassieke pils biedt meer dan alle andere pilseners. Het heeft een alcoholgehalte van 5,1% per volume, een droge en uitgesproken hopbitterheid en een schuimkraag die staat als een huis...

19 10. Weihenstephaner Vitus Het jongste bier van de brouwerij: gelanceerd in 2007 mag het een schot in de roos heten, want op het bokbierfestival kreeg het de publieksprijs en een gouden medaille! Het is een koperkleurig en kruidig bockbier waarvan zowel de doorgewinterde bierliefhebber als de argeloze proever van onder de indruk zullen raken. Met een alcoholgehalte van 7,7% per volume een knoert van een bo

20 Lefebvre, Brasserie De oprichting van brouwerij Lefebvre, gelegen in de Zennevallei op het grondgebied van Quenast (Waals Brabant) vond plaats in In dat jaar huldigt Jules Lefebvre, jachtwachter, landbouwer, herbergier en moutbewerker zijn nieuwe brouwerij in. In de omgeving van de naburige purpersteengroeven worden herbergen geopend waar de talrijke steenhouwers die door hun hard labeur makkelijk een droge keel kregen, hun dorst konden komen lessen. In 1916, tijdens de oorlog, wordt de brouwerij ontmanteld omdat het metaal door de Duitse bezetters wordt opgeëist.in 1921, dus enkele jaren na het einde van de eerste wereldoorlog, verhuist August Lefebvre, zoon van Jules, de brouwerij van het dorpscentrum naar een naburige heuvel om te ontsnappen aan de overstromingen van de Zenne die destijds ieder jaar buiten haar oevers trad. De nieuwe brouwerij wordt ondergebracht in de gebouwen van een op de fles gegane brouwerij waar zij zich nu nog steeds bevindt. In 1921 moderniseert de zoon van Jules, Gaston Lefebvre, een telg van de derde generatie, de brouwerij met de oprichting van een bottelarij die een verruiming betekent van de diverse procedes voor het op flessen trekken van bier die tot dan toe beperkt waren tot vaten van 30, 50 en 100 liter. In 1932 neemt de brouwerij bierkuipen met kegelvormige cylinders in gebruik. Dat technisch snufje zal de brouwerij een tijdlang een zekere technische voorsprong geven op de concurrentie. Tijdens de periode staat de activiteit van de brouwerij op een laag pitje wegens de oorlogsomstandigheden en het overlijden van de echtgenote van Gaston. Hoewel zij niet ontmanteld worden, hebben alle brouwerijen te lijden onder het feit dat alleen bier met een laag alcoholgehalte mocht worden geproduceerd. (maximum 0,8 % alcohol). Die verplichting bracht nog minder leven in de brouwerij. In 1960 neemt Pierre Lefebvre de leiding over van de zaak op een moment dat de naburige steengroeven hun activiteit aan het inkrimpen zijn. Het aanbod wordt verrijkt met een nieuw bier, met name de Porph-Ale. Het nieuwe product, dat 5% alcohol bevat en het resultaat is van hoge gisting, ontleent zijn naam aan het plaatselijke gesteente. In 1966 wordt nog een ander bier op de markt gebracht, met name de Super Houblo, een soort scotch met 6 % alcoholgehalte. In 1975 wordt de fakkel overgenomen door Philippe die tot de vijfde generatie behoort en houder is van een marketingdiploma. Als gevolg van een overeenkomst met de Abdij van Bonne Esperance begint men in 1978 gegist bier te brouwen. In 1980 komt de export echt op dreef en dat is vooral het geval met die van flessen gerefermenteerd bier naar Italië. In 1983 verleent de Abdij van Floreffe aan de familie Lefebvre een licentie voor het brouwen van speciale bieren. Het gamma, dat aanvankelijk 3 bieren omvat, wordt al spoedig uitgebreid tot 5. Na de Floreffe Double, Floreffe Triple en Floreffe Prima Melior komen de Floreffe Blonde en de Floreffe Blanche aan de beurt. In 1989 doet een wit bier zijn intrede, de Student, een benaming die weldra wordt omgedoopt tot Blanche de Bruxelles (Brussels witteke). In 1996 innoveert de brouwerij met de lancering van Barbar, een blond bier met honing. De volgende jaren wordt de Barbar Winter Bok op de markt gebracht, een bier dat geproduceerd wordt van oktober tot februari. In 1998 ziet een appelbier, de Newton, het levenslicht. In 2002 wordt de leiding van de brouwerij overgenomen door Paul Lefebvre, de zoon van Philippe. Zijn komst betekent vernieuwing. In 2003 wordt begonnen met een kriekenbier, de Belgian Kriek en een perzikenbier, de Belgian Pê ches en in 2004 wordt de Belgian Framboises gelanceerd. De zes generaties jonge brouwerij Lefebvre is nog steeds in de eerste plaats een familiebedrijf. Voortdurend in expansie, is zij voornamelijk op het buitenland gericht want 80 % van de productie wordt uitgevoerd.

21 1. Barbar 33cl. Hoewel de naam anders doet vermoeden is Barbar een buitengewoon beschaafd bier waarbij de brouwer niet geaarzeld heeft honing toe te voegen. Deze honing mag zich volledig mee vergisten en zodoende proeft u het niet rechtstreeks maar u merkt dat het hier een bijzonder afgerond, ja gepolijst bier betreft. En dat komt door die honing! De legende wil, zo vertelt ons de brouwerij, dat dit recept terug verwijst naar lang vervlogen tijden waarin krijgers zichzelf moed indronken met honingdrank. De Barbar van nu is, met haar alcoholgehalte van 8% per volume, inderdaad niet voor een kleintje vervaard en zij die het drinken zullen zeker sterker uit de strijd tevoorschijn komen. 2. Barbar Winterbok

22 Met een alcoholgehalte van 8% per volume is het zeker een bier dat u door de donkere en soms wat sombere wintermaanden zal helpen geniet het eens bij een haardvuur. Inhoud pakket Barbar Winterbok 6 flessen 33cl. 3. Floreffe Blond 33cl. Het Floreffe blond heeft een alcoholgehalte van 6,3% per volume en de gebruikte kandijsuiker laat zich lichtjes proeven in de smaak een blond uit duizenden! 4. Floreffe Dubbel 33cl. Het traditionele dubbel heeft een alcoholgehalte van 6,3% per volume en wordt nog steeds met gist op de fles afgevuld om de laatste ontwikkeling door te maken en te rijpen precies zoals de monniken het lang deden! 5. Floreffe Prima Melior 33cl.

23 Dit sterke donkere bier met een alcoholgehalte van 8% per volume wordt op smaak gebracht met natuurlijke smaakmakers (kalisse en bittere sinaasappelschil, anijs). Na het gisting- en rijpingsproces, en het klaren van het bier voegt men suiker en gist toe voor de hergisting op fles. Deze methode werd overgenomen van de monniken. Ideaal wordt dit bier geserveerd met een stuk belegen kaas. Voor het bereiden van konijn is het werkelijk een must! 6. Floreffe Tripel 33cl. Het hoofdkenmerk van dit bier is zijn heerlijke bitterheid. Tripel wordt als de andere bieren van de Abdij van Floreffe, niet gefilterd. Dat verklaart het sluierachtig voorkomen als hij erg koel geserveerd wordt. Helemaal volgens het recept van de monniken, hergist dit bier in de fles, met gist en met suiker en een alcoholgehalte van 7,5% per volume. 7. Hopus 33cl. Hopus heeft een alcoholgehalte van 8,5% per volume, is gebrouwen met maar liefst vijf verschillende hopsoorten in een brouwerij die maar liefst zes generaties brouwervaring heeft. De brouwerij heeft geïnvesteerd in een klassieke drinkervaring door een speciaal depot degustatie glas te doen vervaardigen, waarmee u naar keuze het depot apart van het bier kunt genieten? (U kunt het evengoed meeschenken - het geeft Hopus een prachtige smaak.)

24 8. Hopus Primeur 2013 Hopus Primeur is de lente in typerende buikfles. Ploppend ontwaakt een heerlijk bier van brasserie lefebvre. Tijdelijk beschikbaar en in zijn jonge jaren smaakt hij het beste! 9. Moeder Overste 33cl. Uit eerbied voor zijn schoonmoeder zette een Waalse brouwer zich aan de ketels en zo kwam hij tot Moeder Overste, een waarlijk hemels bier! Hij noemde zijn schoonmoeder ook zo, en het bier is prachtig uitgebalanceerd alles zit erin, niets teveel en niets te weinig! De kleur is misschien verrassend, want het is amberkleurig en men verwacht tegenwoordig toch eerder een goudblonde kleur. Maar waarom, want vroeger waren alle tripels erg donker! Moeder Overste is, met een alcoholgehalte van 8% per volume, een tripel van formaat.

25 Brewdog BrewDog is opgericht in 2006 door de twee vrienden James Watt en Martin Dickie. De brouwerij is gevestigd op het Kessock Industrial Estate in Fraserburgh en produceerde haar eerste brouwsel in April Brewdog claimt de grootste onafhankelijke Scotse brouwerij te zijn. De beide vrienden, slechts 24 jaar oud, schraapte hun spaarcentjes bij elkaar, gingen nog even langs bij de bank en begonnen met brouwen. Dit leverde onmiddellijk een aantal zeer uitgesproken bieren op. Nu bijna 5 jaar later is Brewdog een brouwerij die staat als een huis. Nog steeds brouwt men compromisloze bieren, maar dit komt de smaak vaak eerder ten goede dan niet. Naast de wat meer extreme bieren, die ze overigens zelf compromisloos en eigentijds noemen, brouwt men nu ook een aantal bieren die moeiteloos in de talrijke brouwtradities passen. En hierbij staat kwaliteit altijd voorop. 1. Brewdog 5AM Saint 33cl. Er voer een oceaanstomer tjokvol hop de mond binnen, de smaakpapillen dampend en smeulend achterlatend - en toen was 'ie weer weg, foetsie. Voor de liefhebbers van een smaakexplosie een weelde, overigens. Het is zeker geen verkeerd bier (anders voerden wij het niet) maar is uniek, extreem, iconoclastisch, geweldadig lekker, über hoppy en Erg Brewdog! Neem alleen al de brouwerij omschrijving van de stijl waarin, volgens hen, dit bier thuishoort: Über hoppy red ale. Combineer dat met een decent alcoholgehalte van 5% per volume en, zoals gezegd, vrachtwagenladingen hop. Zie daar, 5AM Saint.

26 2. Brewdog Hardcore IPA 33cl. Een uitzonderlijk spannend bier, anders dan de tegenwoordige Amerikaanse evenknieën, op zijn eigen wijze in balans. Het heeft een alcoholvolume van 9%.Wat vind de brouwerij zelf? Tsja, leest U mee:this explicit ale has more hops and bitterness that any other beer brewed in the UK. This is an extreme beer rollercoaster for freaks, gypsies and international chess superstars. 3. Brewdog Paradox 33cl. Over het algemeen zijn wij niet vies van een experimentje, en in principe beantwoorden wij de gestelde vraag met ja!. Nu is er op elke regel een uitzondering en voor ons is dat Paradox beter had de naam niet gekozen kunnen worden. Met een alcoholgehalte van 10% en een onbeschofte hoeveelheid smaken, die allen ellebogend proberen de voorgrond te betreden. 4. Brewdog Punk IPA 33cl.

27 In de woorden van de brouwerij een 'bier met vanzelfsprekende tegenstrijdigheden'. Dit bantam gewicht van de bierwereld is verbluffend delicaat: een wit-gouden gloed, een licht fruitg aroma waarin je lychee, kiwi en passievrucht kunt vinden maar allen schurken aan tegen de balans met kers en aardbei.

28 Mongozo Mongozo betekent proost' in de moedertaal van Henrique Kabia, de mede-initiator van Mongozo bier. Het is de taal van het Chokwe volk, dat verspreid leeft over Angola, Kongo en Zambia. Bij het Chokwe-volk brouwen de vrouwen al ruim twee eeuwen het bier. Daarvóór maakten ze wijn uit de palmnoot. Een verre overgrootmoeder van Henrique Kabia zorgt in de achttiende eeuw echter voor een grote verandering: in plaats van palmwijn gaat ze palmbier brouwen. Haar geheime recept werd door de eeuwen heen van moeder op dochter overgedragen. Ook de moeder van Henrique brouwt palmnotenbier, maar zij heeft geen dochter. Ze besluit daarom te breken met de traditie en haar zoon in te wijden in de mysteries van het bier brouwen. Dat recept is het enige bezit van Henrique als hij in 1993 als vluchteling naar Nederland komt. Met het recept legt hij de basis voor een nieuwe, exotische bierlijn en geeft daarmee de Europese biertraditie een geheel nieuwe dimensie. In 1998 besluiten Henrique Kabia en Jan Fleurkens gezamenlijk palmnutbier op de markt te brengen. In 2001 lanceren ze Mongozo Banana en in 2003 volgt Mongozo Quinua. Bij een tragisch ongeval overlijdt Henrique Kabia in juni Het bedrijf gaat verder op de ingeslagen weg zoals Henrique Kabia zou hebben gewild.in de lente van 2005 wordt Mongozo Coconut op de markt gebracht en in 2008 Mongozo Mango. Het assortiment bestaat nu uit maar liefst vijf verschillende smaken en het merk is er klaar voor haar vleugels uit te slaan en een grotere doelgroep te gaan bedienen en aanspreken. 1.

29 Mongozo Banaan 33cl. Het bananenbier is gebaseerd op witbier. Het is echt Afrikaans, de Keniaanse Masai-krijgers drinken zich hiermee extra moed in. Het heeft een alcoholgehalte van 3,6% per volume en als je het uit een gehalveerde kokosnoot drinkt waan je jezelf ver weg van hier! 2. Mongozo Coconut 33cl. Het kokosnotenbier is losjes gebaseerd op de Quinua van dezelfde brouwerij waaraan onder andere kokosmelk wordt toegevoegd. Het kent een relatief laag alcoholgehalte van 3,5% per volume, laat zich natuurlijk het lekkerst drinken uit de gehalveerde kokosnoot en is de ideale begeleider van welk exotisch gerecht dan ook. 3. Mongozo Mango 33cl. Mongozo Mango heeft de zoete en frisse smaak van verse mango s. Het is een licht bier met een verfrissende fruitige smaak. Het laat zich perfect combineren met exotische gerechten en past vanzelfsprekend op warme zomeravonden. Met een alcoholgehalte van 3,6% per volume drinkt het soepel weg en als je het uit een gehalveerde kokosnoot drinkt waan je jezelf ver weg van hier!

30 4. Mongozo Pils 33cl. Mongozo premium pilsener is het eerste pils ter wereld dat gebrouwen is met drie unieke elementen. Max Havelaar Fairtrade, Biologisch en Glutenvrij in een fles. Bovendien de eerste Fairtrade pils ter wereld en Ongewoon Lekker.Het nieuwe bier is licht bitter, hoppig zacht van smaak, een fris doordrinkbier. De brouwer maakt uitsluitend gebruik van hoogwaardige biologische gerstemout, biologische hop en fairtrade en biologisch gecertificeerde rijst. 5. Mongozo Quinua 33cl. Met een alcoholgehalte van 5,9% per volume, een licht bittere afdronk en de karakteristieke smaak van het quinua graan uit de Andes is het een ode aan de Zuid-Amerikaanse traditie. In Bolivia drinkt men nog steeds een vergelijkbaar bier dat teruggaat tot de tijd van de Inca s. De Bolivianen noemen dit goudbruine bier chica en ze genieten er intens van probeert u het ook

31 St. Bernardus Kort na de tweede wereldoorlog besliste de Trappistenabdij St. Sixtus uit Westvleteren dat zij hun bier niet verder wensten te commercialiseren en dat zij hiervoor een beroep zouden doen op externen. Met de heer Deconinck werd een contract afgesloten waarbij bepaald werd dat binnen de muren van de abdij enkel nog bier zou gebrouwen worden voor eigen gebruik van de monniken, voor verkoop aan particulieren aan de poorten van de abdij en ook voor een drietal tavernes die verbonden waren met de abdij. De heer Deconinck daarentegen zou de trappistenbieren onder licentie brouwen en commercialiseren. Naast de kaasmakerij werden nieuwe gebouwen opgetrokken waar een volledige brouwerij werd geïnstalleerd en waar de SIXTUS bieren op basis van de oorspronkelijke formules gebrouwen werden. De oorspronkelijke licentieovereenkomst werd getekend voor een periode van 30 jaar. Begin de jaren zestig stapte de schoonzoon van de heer Deconinck, Guy Claus in de brouwerij en werd opnieuw onderhandeld met de abdij om de licentie-overeenkomst te hernieuwen. Dit gebeurde in 1962 voor een nieuwe periode van 30 jaar, dus tot In 1992 kwam een einde aan de overeenkomst omdat de verschillende Trappistenbouwerijen (vijf in België en één in Nederland) beslist hadden de kwalificatie "Trappistenbier" enkel nog toe te kennen aan bieren gebrouwen binnen de muren van de abdijen. Vanaf 1992 worden de bieren gebrouwen aan de Trappistenweg in Watou gecommercialiseerd onder de nieuwe merknaam "StBernardus" naar de naam van de vennootschap waaronder de brouwerij valt en refererend naar de start van dit verhaal (cfr. Supra). 1.

32 Grottenbier 33cl. Als de beste brouwer van de 20ste eeuw zijn jongensdroom laat uitkomen dan krijg je Grottenbier! Geïnspireerd door champagnemakers combineerde Pierre Celis hun technieken met het brouwen, en het resultaat is een fris, rijk, donker bier. Een Godendrank! 2. St. Bernardus Abt 33cl. Diep donkerbruin, met een schuimkraag als door een driesterren kok geschapen en een overweldigende smaak, is St. Bernardus Abt 12 een bier van eenzame klasse, van een zeldzame schoonheid, misschien wel één van de beste bieren ter wereld. Gezien haar achtergrond verbaast dat natuurlijk ook niet. Maar boven alles proef je in St. Bernardus Abt 12 iets dat je zeer zelden ontdekt: pure en onbaatzuchtige liefde, een volstrekte toegewijdheid aan het raken aan perfectie. Het is een riskante opmerking, maar ik denk echt dat als Onze Lieve Heer zelf eens aan het brouwen zou slaan, Hij met St. Bernardus Abt 12 op de proppen zou komen om er vervolgens uitgebreid en volledig voldaan van te genieten. 3. St. Bernardus Abt 75 cl. Diep donkerbruin, met een schuimkraag als door een driesterren kok geschapen en een overweldigende smaak, is St. Bernardus Abt 12 een bier van eenzame klasse, van een zeldzame schoonheid, misschien wel één van de beste bieren ter wereld. Gezien haar achtergrond verbaast dat natuurlijk ook niet. Maar boven alles proef je in St. Bernardus Abt 12 iets dat je zeer zelden ontdekt: pure en onbaatzuchtige liefde, een volstrekte toegewijdheid aan het raken aan perfectie. Het is een riskante opmerking, maar ik denk echt dat als Onze Lieve Heer zelf eens aan het brouwen zou slaan, Hij met St. Bernardus Abt 12 op de proppen zou komen om er vervolgens uitgebreid en volledig voldaan van te genieten.

33 4. St. Bernardus Pater 33cl. De receptuur is losjes gebaseerd op het abdijbier dat bestemd was voor dagelijks gebruik in de abdij, hoewel dat natuurlijk niet zo zwaar was want met een alcoholgehalte van 6,7% per volume is het best stevig. 5. St. Bernardus Prior 33cl. De Prior 8 zou je een donkere tripel kunnen noemen, hier ligt waarschijnlijk de oorsprong van het bier. Enkel door de moutige en fruitige, volle smaak doen we dit niet. Het heeft een robijnpaarse kleur en een alcoholgehalte van 8% per volume. Dit bier heeft een mooie ronde schuimlaag, door de nagisting op fles, met een nasmaak die de perfecte balans tussen zoet en bitter weet te creëren. 6. St. Bernardus Tripel 33cl. Pas als in 1992 een nieuwe regelgeving in werking treedt, en bier gebrouwen buiten de muren van een trappistenklooster niet langer de benaming trappist mag voeren, wordt aan het gamma een blonde tripel toegevoegd

34 het eerste blonde bier van de brouwerij. De tripel, met een alcoholgehalte van 8% per volume een middenmoter, heeft een mooie donkere kleur bijna amber, met een indrukwekkende schuimkraag. 7. St. Bernardus Wit 33cl. Een witbier dat een alcoholgehalte van 5,5% per volume heeft, vanzelfsprekend van hoge gisting is en mag hergisten op fles.

35 Eecke, van (Poperings Hommelbier) 1629 In Vlaanderen (België bestond nog niet) werd Watou tot graafschap verheven. Karel van Ydeghem en echtgenote Maria van Cortewyle waren de eerste graaf en gravin van Watou, door het toedoen van de Franse koning Lodewijk XIV. Hun zoon Johannes, tweede graaf van Watou, liet een prachtig kasteel bouwen met aanhorige brouwerij. Dit is de vroegst bekende brouwgeschiedenis van Watou. In 1795 Tijdens de Franse revolutie, plunderden Franse troepen het kasteel en de brouwerij en staken deze in brand. De graven ontliepen de guillotine door te ontsnappen naar Engeland. In 1820 wordt de brouwerij door een locale boer herbouwd onder het motto: "Revolteer al wat je wil, maar wij hebben bier nodig!" de brouwerij kreeg de naam de Gouden Leeuw en werd uitgebreid met een afspanning voor de paarden en een logement. Vervolgens komt omstreeks 1862 de familie Van Eecke door een huwelijk in het bezit van de brouwerij, en zij begonnen met het brouwen van locale hoge gistingsbieren. Door de opkomst van moderne media en technieken kreeg het authentieke bier rond 1950 een boost. De gewaardeerde abdijbieren van Kapittel werden beschouwd als een vloeibare delicatesse die zeer gewild was in de betere restaurants en bierspeciaalzaken in België en Noord Frankrijk. Wederom door erving, kwam de familie Leroy uit Boezinge, gerespecteerde brouwers van de 5e generatie toentertijd, in 1962 in het bezit van de brouwerij Van Eecke, die z'n naam blijft behouden. Zij garandeerden een verdere continuïteit van dit nobele product, met respect voor traditie en vakmanschap. Voor het eerst werd er onder leiding van Paul Priem geëxporteerd naar diverse Europese landen 1981: De creatie van Poperings hommelbier, door Karel Leroy, naar aanleiding van de 3 jaarlijkse hoppefeesten. Wetende dat hommel de locale verbastering is voor hoppe, was de naam al snel gevonden voor dit monumentale bier. Bekroond met diverse gouden en zilveren medailles.

36 1. Poperings Hommelbier 25cl. Hommel is het Vlaamse woord voor hop en de brouwerij bevindt zich in het hart van de streek waar de beste Vlaamse hop wordt geteeld en geoogst. Eens in de drie jaar houdt men er de hoppenstoet, een carnavaleske optocht met praalwagens die geheel en al in het teken van de hop staat. Maar iedere dag van het jaar kunt u genieten van en proosten op de hop met Poperings Hommelbier: met een alcoholgehalte van 8% per volume een dijk van een eerbetoon! 2. Poperings Hommelbier 75cl Hommel is het Vlaamse woord voor hop en de brouwerij bevindt zich in het hart van de streek waar de beste Vlaamse hop wordt geteeld en geoogst. Eens in de drie jaar houdt men er de hoppenstoet, een carnavaleske optocht met praalwagens die geheel en al in het teken van de hop staat. Maar iedere dag van het jaar kunt u genieten van en proosten op de hop met Poperings Hommelbier: met een alcoholgehalte van 8% per volume een dijk van een eerbetoon! 3. Watou's Wit 25cl.

37 Er komt hier een smakelijk witbier uit de ketels, vernoemd naar de plaats waar de brouwerij staat: Watou s Wit. Met een alcoholgehalte van 5% en de typische aroma s van kruidnagel en citrusschil een heerlijke zomerse verwennerij.

38 Timmermans Een familietraditie: Op enkele kilometers van het centrum van Brussel, in Itterbeek, brouwt Timmermans al 300 jaar lang de Gueuze Lambic, sinds De brouwerij was toen gekend onder de naam Brouwerij «De Mol». Timmermans behoudt zijn authenticiteit en vakmanschap terwijl het geniet van het unieke expertise van Anthony Martin s "Finest Beer Selection, waartoe de brouwerij al sinds 1993 behoort. Begin 20ste eeuw wijzigde Paul Van Cutsem, schoonzoon van Frans Timmermans (5de generatie ) de naam in "Brouwerij Timmermans. 1. Timmermans Framboise 25cl. Men laat in lambic, een fris zuur bier van spontane gisting, kilo s verse frambozen staan die hun aroma en kleur aan het bier afgeven. Met een alcoholgehalte van 4% per volume een prachtige zomerse dorstlesser!

39 2. Timmermans Kriek 25cl. Op elke 650 liter bier wordt 100 kilo echte Schaarbeekse krieken gestort, die hun kleur en smaak aan het bier afgeven. Het is zeker het meest bekende en meest geliefde in haar soort van fruitbieren, en is het hele jaar door verkrijgbaar. Met een alcoholgehalte van 4% per volume niet te zwaar! 3. Timmermans Kriek 37,5cl. Op elke 650 liter bier wordt 100 kilo echte Schaarbeekse krieken gestort, die hun kleur en smaak aan het bier afgeven. Het is zeker het meest bekende en meest geliefde in haar soort van fruitbieren, en is het hele jaar door verkrijgbaar. Met een alcoholgehalte van 4% per volume niet te zwaar! 4. Timmermans Peche 25cl. Men laat in lambic, een fris zuur bier van spontane gisting, kilo s verse perziken staan die hun aroma en kleur aan het bier afgeven. Met een alcoholgehalte van 4% per volume een prachtige zomerse dorstlesser!

40 Achelse Kluis In 1686 stichtte Petrus van Eijnatten uit Eindhoven een gemeenschap van kluizenaars. Sinds die tijd is de Achelse Kluis een centrum van gebed, beschouwing, christelijke cultuur en bierbrouwen. Na een onderbreking als gevolg van de Franse Revolutie, namen de trappistenmonniken van Westmalle de religieuze draad weer op en stichtten in 1846 de Sint-Benedictusabdij. De monniken leefden in de geest van de cisterciënzerorde, volgens de regel van Benedictus. De nieuwe gemeenschap groeide gestaag en stichtte op haar beurt dochterhuizen in Echt en Diepenveen (Nederland), in Rochefort (België) en in Kasanza (Democratische Republiek Congo). Na de Tweede Wereldoorlog werd gestart met de bouw van een nieuwe abdij. Slechts twee van de vier geplande vleugels werden gerealiseerd. De gemeenschap telde toen om en bij de honderd monniken. Ze speelden jarenlang een voortrekkersrol op het gebied van landbouw en veeteelt en oefenden allerlei ambachtelijke activiteiten uit. De kleine monnikengemeenschap die vandaag is overgebleven, is nu voor haar inkomsten voornamelijk aangewezen op handelsactiviteiten, waaronder de verkoop van zelf gebrouwen Achels trappistenbier. De productie van Achelse Kluis is de kleinste van alle Trappistenbrouwers. 1. Achelse Kluis Blond 33cl. Het Achels blond is met haar alcoholgehalte van 8% per volume aan de forse kant wat de smaak een volle warmte geeft. Mooi gebalanceerd, een prima trappist!

41 2. Achelse Kluis Bruin 33cl. De dubbel van Achel kent, net zoals haar blonde zusje, een alcoholgehalte van 8% per volume. Het donkerder mout geeft een aangename zoetheid aan smaak en geur.

42 Anker (Gouden Carolus, Lucifer) De oudste verwijzing naar brouwerij het Anker werd teruggevonden in het kasboek van 1369 van het kapittel Sint- Rombout waarbij een persoon genaamd Jan in den Anker zijn belasting betaalde. Een tweede verwijzing dateert uit 1433 waarbij een persoon genaamd Matthijs Jan's zone de niet rendabele brouwerij koopt. Een derde historische verwijzing dateert uit 1471 wanneer Hertog Karel de Stoute een stadswet inriep dat het Mechels bier werd vrijgesteld van accijnzen. In 1873 kopen Louis Van Breedam en zijn zus de stadsbrouwerij en na verbouwingen heeft deze brouwerij als één van de eerste een stoomketel. De brouwerij krijgt de firmanaam n.v. Boonaerts & Van Breedam. Op 31 december 1904 wordt de naam omgevormd tot Het Anker en in 1912 bouwt Victor Van Breedam er de eerste mouterij in Vlaanderen, volledig gebouwd in gewapend beton. Het mout dat men hier produceerde diende als grondstof voor brouwerij Het Anker en omliggende brouwerijen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog beslissen de Duitsers dat er slechts één brouwerij mag blijven functioneren in de Mechelse regio. Een lottrekking beslist dat brouwerij Chevalier Marin mag blijven werken waarna de brouwzaal van brouwerij Het Anker wordt ontmanteld. Het rode koper wordt omgesmeed tot grondstof voor de Duitse oorlogsproductie. Na de Eerste Wereldoorlog kent de brouwerij een gouden periode. In die periode wordt Charles Van Breedam voorzitter van de Belgische Brouwersunie. Tijdens economische crisis van de 30'er jaren verdwijnen een aantal brouwerijen in de Mechelse regio waardoor de mouterij van brouwerij Het Anker niet meer rendeert. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelt de Duitse bezetter een wet in dat nog slechts een licht bier mag worden gebrouwen, de zogenaamde Zero-huit of bier met 0,8% alcoholvolume. Brouwerij Het Anker slaagt hierin waardoor ze menige Mechelaars werk kan verschaffen en hen zo sparen van arbeidsdienst te verrichten in Duitsland. Vanaf 1945 investeert de brouwerij in een nieuwe brouwzaal met grote hangende koperen ketels. De brouwerij stoot eveneens een aantal nevenactiviteiten, waaronder de mouterij, af om zich volledig toe te leggen op het brouwen van bier. Vanaf 1960 komt een Keizersbier op de markt met de naam Gouden Carolus. De amberkleurige Mechelschen Bruynen en de blonde Triple Toison d'or worden eveneens gebrouwen. In 1990 neemt Charles Leclef, de vijfde generatie van de familie Van Breedam, de leiding van de brouwerij op zich. De koperen brouwketels blijven in bedrijf, maar de koeling, gisting en lageringsinstallaties worden vernieuwd waardoor een betere en stabielere kwaliteit kan worden aangeboden. Er wordt een brasserie gevormd met de naam De Twee Palen. Er worden twee samenwerkingsverbanden afgesloten; tussen 1991 en 1993 gaat Het Anker in zee met brouwerij Riva en tussen 1995 en 1997 werkt Het Anker samen met John Martin. Vanaf de zomer van 1998 besluit de leiding van brouwerij Het Anker om het bedrijf weer 100% onafhankelijk voort te zetten. Bovendien wordt er in augustus 1999 het Hotel Carolus in de oude stockageruimtes van de brouwerij geopend.

43 1. Cuvee van de Keizer Rood 75cl. Feesten en vieren zoals enkele eeuwen terug aan het Mechels keizerlijk hof, daar brengen we respect voor op. Na 10 jaar Cuvée van de Keizer Blauw vonden ze bij het Anker het tijd om dit te vieren met dit niet-alledaags zwaar, blond bier. Kenners kunnen het vergelijken met het vroegere Gouden Carolus Easter Beer. Het bevat meerdere soorten mout en tijdens het brouwen worden 3 kruiden toegevoegd. Zijn goudblonde kleur, zijn hoog alcoholgehalte en zijn volle en evenwichtige smaak maken dit bier tot een bron van vitaliteit en kracht die een veeleisende bierproever feestelijk zal bekoren. Om optimaal te proeven, schenkt u het zachtjes in één beweging uit en aan een temperatuur rond de 7-8 C. Wie houdt van een zwaarder, ietwat kruidig en verfrissend bier, houdt van dit goudblonde bier. 2. Gouden Carolus Classic 33cl. Klassiek bier met een alcoholgehalte van 8,5%. Traditioneel gebrouwen gecombineerd met een fijne smaak. Probeer dit bier nu ook. 3.

44 Gouden Carolus Easter Gouden Carolus Easter is een heerlijk Paasbier van deze gerenommeerde brouwerij. Heerlijk lentebier van grote fles. Tijdelijk beschikbaar! 4. Gouden Carolus Hopsinjoor 33cl. Qua smaakomschrijving is het een overwegend zacht bier met bittere afdronk. Gouden Carolus Hopsinjoor werd in 2008 gelanceerd op het Zythos-bierfestival en was onmiddellijk een schot in de roos. De vele bezoekers verkozen het als beste bier waarbij brouwerij Het Anker de Consumententrofee ZythosBierFestival 2008 in ontvangst mocht nemen. 5. Gouden Carolus Tripel 33cl. De brouwer zelf vindt deze tripel met een alcoholgehalte van 9% per volume vol bevallige tederheid, met een zuivere en keurige smaak. Het heeft lang in de kelder grijpt en mag op fles nagisten en narijpen: hierdoor krijgt het een volmondige smaak die toch dorstlessend werkt, dankzij het evenwichtig gebruik van hop. 6.

45 Lucifer 33cl. Dit bier van hoge gisting brouwt men van bleke mouten, ruwe granen, een portie bleke kandijsuiker en een rijkelijke dosis verfijnde hop. Het resultaat is een degustatiebier met een droge, hoppige aanvang, een delicaat aroma en een aangename volmondige afdronk. Het heeft een alcoholgehalte van 8,4% per volume.

46 Flying Dog Flying Dog Brewery gevestigd in Frederick, Maryland, begon haar activiteiten in de bekende wintersportplaats Aspen in Colorado in Was het bij de start nog een half café, half brouwerij (wat men in Amerika een brewpub noemt), werd het al snel een volwaardige brouwerij. Daarmee was het meteen de eerste brouwerij in Aspen in meer dan 100 jaar. In 1991, Flying Dog s Doggie Style won de The Best Pale Ale in America award op het Great American Beer Festival. Dit was het startschot voor de daarna alleen maar groeiende reputatie van Flying Dog. Als gevolg van die snel groeinde reputatie moest er ook een ander, met name groter, onderkomen worden gezocht en dat werd gevonden in Denver, waar meen in 1994 naartoe verhuisde. Maar helaas (of juist niet) ook daar was men snel uitgegroeid en men verhuisde naar de huidige locatie in Frederick, Maryland. Flying Dog staat naast haar mooie bieren vooral bekend om haar (ongewone) etiketten(kunst) van de kunstenaar Ralph Steadman, die u wellicht kent als de vaste illustrator van de boeken van Hunter S. Thompson. 1. Doggie Style Classic Pale Ale 35,5cl. Het Pale Ale is misschien wel het meest klassieke van de Engelse bierstijlen. Jammer genoeg verloor het de laatste jaren aan belangstelling in Europa en veel brouwerijen stopten met dit type. In Amerika daarentegen gingen vele speciaalbierbrouwers juist enthousiast aan de gang: de traditionele hopbitterheid van dit biertype sprak hen juist erg aan

47 en men ging er mee experimenteren. Doggie Style Pale Ale is heel dicht bij de originele Engelse variant gebleven met een alcoholgehalte van 4,7% per volume en een relatief milde bitterheid. Een ontdekking van jewelste! 2. Double Dog 35,5cl. Met een halucinerend alcholgehalte van 11,5% per volume is het een bier dat je niet onberoerd laat, en koppel dat aan het bijzonder vrijpostig gebruik van hop scheppen zijn erin gegaan! het resultaat is een bier dat een hoog kop van Jut gehalte heeft. Geniet het, en voel hoe je van binnenuit verward wordt tot je sterretjes ziet en de bel hoort rinkelen. 3. Flying Dog Kujo Imperial Coffee Stout 35,5cl. Donker als de nacht, zacht als satijn. De naam belooft een bitter-gebrande espresso ervaring, de eerste slok geeft een overdonderende smaakexplosie waarin vanille, chocolade en roomboterbabbelaars domineren. Bij elk nipje klinkt als vanzelf Brown Sugar van de Rolling Stones op de achtergrond: Brown Sugar/ How come you taste so good/ Brown Sugar/ Just like a black girl should. Van chocolademousse zegt men wel dat het hemelse modder is wel, chocolademousse, eat your heart out. 4.

48 Flying Dog Raging Bitch Raging Bitch: vreselijke naam, verschrikkelijk goed bier. De in Frederick, Maryland, gevestigde speciaalbier brouwerij die zo intens verbonden is met Hunter S. Thompson brengt ter gelegenheid van haar 20ste verjaardag een nieuw bier op de markt. De naam verwijst naar een begrip uit de hip-hop scene waar het staat voor een zelfbewuste vrouw die zich geen knollen voor citroenen laat verkopen en haar mannetje staat.voor dit bier haalde men alles uit de experimenteer kast: je wordt tenslotte maar eenmaal twintig! 5. Gonzo Imperial Porter 35,5cl. Zoals voor meer Amerikaans speciaalbier geldt is Gonzo een gedurfde variant op een traditioneel Europees bier. In dit geval is het de traditie van de extra zware porters die voor Rusland en de landen aan de Oostzee gebrouwen werden die een unieke Amerikaanse draai krijgt. Gonzo, vernoemd naar de legendarische Hunter S. Thompson, heeft een stevig alcoholgehalte van 8,7% per volume en kenmerkt zich door het vermoeden van laurier in aroma en smaak. Een dijk van een bier! 6. Horn Dog 35,5cl. In de serie Canis Major, oftewel het sterrenbeeld van de Grote Hond, hebben we vier forse bieren van Flying Dog. Horn Dog, de moeder aller gerstewijnen, heeft hier volkomen terecht haar plaats. Zoals het een gerstewijn betaamt proef je een intense zoetheid van de onvergiste suikers, mooi gebalanceerd door de ruimhartig toegevoegde hop. Een droom van een bier, dat met een alcoholgehalte van 10,2% per volume aan de bovenkant van de bandbreedte zit. Wroaf wroaf!

49 7. K9 Winter Cruiser 35,5cl Geheel in tegenstelling tot de gebruikelijke gang van zaken hebben de Amerikaanse brouwers van Flying Dog nu eens gekozen een tandje terug, in plaats van op, te schakelen! De traditionele winterbieren, met name van onze Zuiderburen, kennen namelijk doorgaans een nogal onbeschoft hoog alcoholgehalte me dunkt dat je het daar warm van krijgt. Maar meer in de Engelse stijl past deze K9, dat een uitgesproken moutig karakter paart aan een mooi uitgebalanceerd smaakpallet waarin rozijn en karamel de boventoon voeren. En dan maar een alcoholgehalte van 6,4% - petje af brouwer, dat je er zoveel smaak in hebt gekregen! 8. Road Dog 35,5cl. Zoals voor meer Amerikaans speciaalbier geldt is Road Dog Scottish porter een gedurfde variant op een traditioneel Europees bier. In dit geval is het de traditie van de porters die in de havens van London in de zeventiende eeuw de harten van de sjouwers (porters) verwarmde en hen menig moeilijk uurtje doorhielp. Het alcoholgehalte is ingetogen, het bedraagt slechts 5,2% per volume, maar het is wel op z n Amerikaans gehopt: we kijken niet op een handje meer! Het resultaat is een bijzonder aantrekkelijk bier, dat niet onderdoet voor de bekendere stouts van deze wereld. 9. Snake Dog IPA 35,5cl.

50 Heel lang geleden regeerden de Engelsen de zeven zeeën en overal had de Queen een kolonie. De dorstige soldaten, die dit alles moesten bewaken, hielden vast aan hun eigen bier en dat moest dus over de hele wereld verscheept worden dat konden niet veel bieren hebben. Dus versterkte men het Pale Ale met nog meer hop en alcohol om het de lange reis te laten overleven en verdraaid, men vond het nog lekker ook. Laat de Amerikaanse brouwers met dit verhaal aan de gang gaan en je krijgt er heel eigenzinnige interpretaties op hoewel Snake Dog behoorlijk getrouw aan het origineel is. Met een alcoholgehalte van 5,6% per volume is het niet al te zwaar maar het proeft wel zo: de typische Amerikaanse hopsoorten maken het fruitig, fris, een vooral: smakend naar meer, meer, meer! 10. Wildeman Farmhouse IPA 35,5 cl..de Wildeman Farmhouse IPA is een heerlijke IPA met een mildere bitterheid. Een heerlijke bier van Flying Dog. Probeer hem nu! Anchor

51 De rijke historie van de Anchor brouwerij gaat terug tot de tijden van de bekend Gold Rush. Rond die tijd arriveerde de Duitse brouwer Gottlieb Brekle arrived in San Francisco met zijn vrouw Marie en kleine zoon Frederick. Nadat Brekle zijn Amerikaans staatburgerschap in 1854 had ontvangen, begon hij meteen met brouwen. Dit resulteerde al snel in het feit dat hij eigenaar werd van een kleine, lokale brouwerij in San Francisco die later bekend zou worden als de Anchor Brewery. Vandaag de dag brouwt men er nog steeds lustig op los bij de Anchor Brewing Company en wordt men beschouwd als een van de pioniers van het Amerikaanse Craft Beer. In recente jaren is het de Anchor Brewing Company geweest die de aanzet heeft gegeven tot de enorme opkomst van speciaalbier brouwerijen in de Verenigde Staten van Amerika. En hoewel er nu diverse moderne(re) brouwerijen flink aan de weg timmeren in de Verenigde Staten van Amerika, blijft Anchor een lichtend voorbeeld voor velen als het om bier brouwen gaat. 1. Anchor Liberty Ale 35,5cl. Liberty Ale past naadloos in de traditie van stevig gehopte Pale Ales. Het is zeker geen extreem gehopte variant nee, perfect in balans en een schoolvoorbeeld van smaakharmonie, dat is wat deze Liberty Ale uniek maakt. Het alcoholgehalte bedraagt 5,9% per volume.

52 2. Anchor Steam Beer 35,5cl. Met een alcoholgehalte van 4,8% per volume en een bijna bloemig hoparoma is de Steam Beer het enige authentieke Amerikaanse speciaalbier type. Het vertoont veel vergelijking met een Belgisch amber maar zonder de zoetheid; het lijkt een Engels Ale maar dan met de typisch Amerikaanse Cascade hop, die een aangenaam citrus aroma geeft.

53 Anderson Valley De Anderson Valley Brewing Company is opgericht in 1987 door Kenneth Allen. Het was zijn droom om de beste bieren ooit te brouwen. De brouwerij had meteen een succesvolle start en door de grote vraag naar haar bieren verhuisde de brouwerij in 1996 naar een nieuwe locatie vlak bij het centrum van Boonville. De jaren daarna werd er elk jaar meer dan de dubbele hoeveelheid bier gebrouwen ten opzichte van het jaar daarvoor. Een enorme groei dus. Zo enorm dat de capaciteit van de brouwerij tekort begon te schieten. In 2000 werd dan ook het nieuw gebouwde brouwhuis in gebruik genomen, waarin orginele brouwketels uit Beieren werden geplaatst. De brouwerij haalt haar energie bijna geheel uit zonnepanelen die op de grond van de brouwerij zijn geplaatst. Dus ook nog eens een heel milieuvriendelijke brouwerij. In Anderson Valley, in noord Californië, spreekt men een eigen, plaatselijk dialect, genaamd Boontling (spreek uit als "boentlin"). 1. Barney Flats Oatmeal Stout 35,5cl. Bij Anderson Valley schrikken ze ook niet terug voor donkere bieren. Uit dat aanbod kozen wij Barney Flats Oatmeal Stout, een stout gebrouwen met haver. Dit graan wordt niet vaak gebruikt in het hedendaagse brouwen en dat is jammer, want het geeft een heel aparte toets van rozijn en kers. Dit gaat dan wonderwel samen met het gebrande karakter: een vermoeden van espresso en geroosterde noten. Het kent een alcoholvolume van 5,8% en heeft een ebbenhouten kleur met een donkerbruine schuimkraag. Het zou een toetje kunnen zijn!

54 2. Boont Amber 35,5cl. Boont Amber Ale. Boont? Ja, dat is het taaltje dat de lokale hillbillies spreken - het bier is een heel stuk serieuzer! Vergelijk het met een Belgisch amber, maar dan minder moutig en uiterst vol van smaak. Het heeft 5,6% alcohol. 3. Brother David Triple 35,5cl. Brother David Tripel is een verrassend bier, door sommigen als on-amerikaans betiteld. Dat is natuurlijk vanwege het feit dat als je deze tripel van een Belgisch etiket zou voorzien, niemand zou vermoeden dat het niet in België zou zijn gebrouwen. Of dat een compliment is? Ja, hoewel apart verpakt, en louter voor Anderson Valley natuurlijk. Deze tripel, met een zeer indrukwekkend alcoholpercentage, heeft een balans en harmonie van ongekende schoonheid. 4. Hop Ottin' IPA 35,5cl. Stralend koper, zo laat de kleur zich omschrijven. Het aroma swingt het glas uit en grapefruit, dennennaalden, citrus en rozen strijden om de eerste plaats. De typische hopsoorten Columbus en Cascade maken van hun hart geen moordkuil en domineren de smaak tot de laatste slok. Mout en knisperende hopbitterheid - we zullen niet zeggen dat uw tong nooit

55 meer hetzelfde zal zijn, maar dat het een buitengewone smaakervaring belooft behoeft hier geen verder betoog. We kunnen alleen maar zeggen: proost!

56 Duvel Moortgat Brouwerij Duvel Moortgat is een Belgische familiale brouwerij, opgericht in 1871 door Leonard Moortgat en gelegen in het Antwerpse Breendonk, een deelgemeente van de gemeente Puurs. Albert Moortgat nam in 1914 op vierentwintigjarige leeftijd de brouwerij over van zijn overleden vader Jozef Moortgat. Hij lanceerde Victory Ale in In 1926 werd Victory Ale tot Duvel omgedoopt omdat er een duvel in zit. Na de Tweede Wereldoorlog werd Vedett ontwikkeld, een bier dat in 2003 opnieuw werd gelanceerd en dat sindsdien een populair en trendy imago geniet. Bij Vedett kan de klant een eigen foto op de label laten aanbrengen. In 1963 startte Duvel Moortgat een lijn abdijbieren onder licentie van de Benedictijnermonniken van Maredsous. In de jaren '50 van de 20e eeuw nam Albrecht Moortgat ( ) de brouwerij over van zijn vader Albert Moortgat. Het was Albrecht, ook wel Bert genoemd, die ervoor zorgde dat de lokale brouwerij nationaal bekend raakte. In 1994 trok hij zich volledig terug uit de brouwerij. Hij overleed 26 april 2011 op 79-jarige leeftijd en had drie dochters waarvan geen van hen actief is in de brouwerij. Na de lancering van Steendonk (een samentrekking van Steenhuffel en Breendonk), in samenwerking met Palm Breweries, trok Duvel Moortgat NV in juni 1999 naar de beurs (Euronext). De beursgang resulteerde in juni 2000 in de ontwikkeling van Passendale, na een licentieovereenkomst met Campina (kaasmakerij Passendale). Het blonde amberbier van 6% won de Belgische Oscar voor Nieuwe Producten 2000, maar verdween een jaar later van de markt. In juli 2001 kocht Duvel Moortgat 50% van de aandelen van de Tsjechische brouwerij Bernard. Begin 2003 nam Duvel Moortgat dan de New Yorkse Brewery Ommegang (Cooperstown) over en vormde Duvel USA, dat zowel producten van Ommegang, Moortgat als van andere brouwerijen verdeelt. In september 2006 volgde de overname van de Brasserie d Achouffe. In 2008 wordt de failliete brouwerij Liefmans overgenomen.

57 1. Duvel 150cl. Met een diabolisch alcoholgehalte van 8,5% per volume is het een genietbier van formaat, geen doordrinker. Het kenmerkende flesje (niet die van 1,5 liter) en de even kenmerkende kelk maken het zeer herkenbaar; de kelk is overigens voorzien van een aardigheidje: in de bodem is de letter D van het logo gegraveerd en dat zorgt voor een constante en parelende stroom koolzuurbelletjes. Fris en toch rijk, fors en toch ingetogen. 2. Duvel 33cl. Duvel is een begrip, een trendsetter van formaat, een stijlicoon en zeker een van de meest succesvolle speciale bieren aller tijden. Met een diabolisch alcoholgehalte van 8,5% per volume is het een genietbier van formaat, geen doordrinker. Het kenmerkende flesje en de even kenmerkende kelk maken het zeer herkenbaar; de kelk is overigens voorzien van een aardigheidje: in de bodem is de letter D van het logo gegraveerd en dat zorgt voor een constante en parelende stroom koolzuurbelletjes. Fris en toch rijk, fors en toch ingetogen. 3. Duvel 75cl.

58 Duvel is een begrip, een trendsetter van formaat, een stijlicoon en zeker een van de meest succesvolle speciale bieren aller tijden. Met een diabolisch alcoholgehalte van 8,5% per volume is het een genietbier van formaat, geen doordrinker. Het kenmerkende flesje en de even kenmerkende kelk maken het zeer herkenbaar; de kelk is overigens voorzien van een aardigheidje: in de bodem is de letter D van het logo gegraveerd en dat zorgt voor een constante en parelende stroom koolzuurbelletjes. Fris en toch rijk, fors en toch ingetogen. 4. Duvel Groen 25cl. Er wordt wel eens gegrapt dat dit de alcoholarme Duvel is, maar niets is minder waar. De groene Duvel heeft nog steeds een alcoholgehalte van 7,5% per volume, weliswaar een volle procent minder dan de rode Duvel, maar is daarmee toch nog steeds een ferme pot bier. Het schijnt ooit speciaal voor de Gentse feesten te zijn gebrouwen waar men graag een iets minder zwaar bier had daar dan, moeten ze gedacht hebben! Het grootste verschil is wel dat Groene Duvel niet hergist in de fles en dus geen smaakevolutie kent. 5. Duvel Tripel Hop 2013 De Duvel Tripel Hop is weer op voorraad. Na groot succes de afgelopen jaren werd deze extra gehopte Duvel variant al erg gemist. Nu is hij weer (beperkt) beschikbaar. Probeer het nu zelf!.

59 6. Maredsous 10 Tripel 33cl. Voor een tripel heeft het een bijzonder hoog alcoholgehalte van 10% per volume; het kleurt diepblond en wordt gekenmerkt door een zeer fijne, bijna feestelijke koolzuurpareling. Zuur, zoet en bitter smelten perfect samen in een zuivere, volle smaak met hartverwarmende afdronk. 7. Maredsous 6 Blond 33cl. Het blonde bier, met een alcoholgehalte van 6% per volume, heeft zoals de meeste blondjes een lichte fruitigheid en een bittere smaak is vrijwel afwezig. Doordrinkbaar als een pils, maar zonder die knisperende smaak, is het gewoon een lekker dorstlessend glas bier. 8. Maredsous 8 Bruin 33cl. Deze dubbel, met een alcoholgehalte van 8% per volume, staat qua alcohol hoog in de categorie want de meeste dubbel bieren houden het bij een percentage van 7%. Het heeft getaande, diepbruine bourgognekleur en herbergt een zeer expressief palet aan aroma s. De karamel in de geur wordt aangevuld met meesterlijk gedoseerde fruittoetsen.

60 9. Vedett 33cl. Vedett, een blond premium bier met 5,2% alcoholgehalte, is vandaag hét cultbier van Duvel Moortgat: na zijn geboorte in 1945 verwierf het snel naam en faam binnen een kring van ingewijden in de regio Antwerpen-Brussel, toen nog als een in die tijd populair Export-bier. Maar denkt u nu geen moment dat deze oudgediende al met zijn pensioen bezig is, wel integendeel. Sinds 2003 beleeft Vedett een tweede jeugd als smaakmaker in een snel stijgend aantal trendy cafés en restaurants, vooral binnen de grote steden. Het geheim van zijn charme? Een eigenzinnige retrolook, Vedett-allures en de golden touch van Duvel Moortgat. 10. Vedett Extra White 33cl. Vedett, een zogenaamd premium witbier met 4,7% alcoholgehalte, is vandaag hét tweede cultbier van Duvel Moortgat. Het blonde broertje verwierf na zijn geboorte in 1945 snel naam en faam binnen een kring van ingewijden in de regio Antwerpen-Brussel, toen nog als een in die tijd populair Export-bier. Sinds 2003 beleeft Vedett een tweede jeugd als smaakmaker in een snel stijgend aantal trendy cafés en restaurants, vooral binnen de grote steden. Het geheim van zijn charme? Een eigenzinnige retrolook, Vedett-allures en de golden touch van Duvel Moortgat. Dat geldt ook voor dit witbier.

61 Chimay De abdij van Chimay (of zoals ze officieel heet de Abdij Notre-Dame de Scourmont) ligt op het grondgebied van Forges, op ongeveer tien kilometer van de stad Chimay. Ze werd op 25 juli 1850 gesticht als trappistenklooster, op initiatief van Eerwaarde Heer Jourdain, pastoor van Virelles. Zeventien monniken uit het klooster Sint-Sixtus van Westvleteren begonnen een stuk grond te ontginnen, dat hen door Prins Joseph de Chimay was geschonken. Het opgerichte fundatiekruis vermeldt: «Le 25 juillet 1850 les moines cisterciens fondant l abbaye de Scourmont commencèrent à louer Dieu et à défricher la terre». In 1871 werd het klooster een volwaardige abdij. De abdijgemeenschap bestond weldra uit 80 monniken (1858). In 1984 waren het er nog een veertigtal, na 2000 een twintigtal. De monniken leven volgens de regels van de trappisten, waarbij gebed (persoonlijk of in groep), arbeid en rust elkaar afwisselen. De afzondering en de stilte zijn hierbij belangrijke elementen. De monniken komen vijf- of zesmaal per dag in hun kerk samen om er de goddelijke diensten te volbrengen. Het eerste Chimaybier werd in 1862 gebrouwen. De eerste leveringen van het bier deden de paters zelf. Ze zorgden te voet voor een huis-aan-huislevering. Tegenwoordig vinden het brouw- en gistingsproces binnen de abdij plaats. Het aftappen van de flessen gebeurt in Baileux, een dorp dat zich tussen de abdij en de stad Chimay bevindt. Van de zeven Trappisten kloosters is de abdij van Chimay qua brouwen verweg de grootste. 1. Chimay Blauw 33cl.

62 De blauwe (Chimay), ook wel de Grand reserve genoemd als zij in de 75 cl fles zit, heeft een ondeugend alcoholgehalte van 9% per volume en een even forse als indrukwekkende smaak. 2. Chimay Blauw 75cl. De blauwe (Chimay), ook wel de Grand reserve genoemd als zij in de 75 cl fles zit, heeft een ondeugend alcoholgehalte van 9% per volume en een even forse als indrukwekkende smaak. 3. Chimay Rood 33cl. Chimay rouge, vernoemd naar de dop, is een prima dubbel met een bijna ingetogen alcoholgehalte van 7% per volume maar met een volle en ronde smaak. 4. Chimay Rood 75cl.

63 Chimay rouge, vernoemd naar de dop, is een prima dubbel met een bijna ingetogen alcoholgehalte van 7% per volume maar met een volle en ronde smaak. 5. Chimay Wit 33cl. De tripel is het jongste bier van de brouwerij en de enige Belgische trappist tripel die u ook van het fust kunt vinden. Zij wordt Chimay wit genoemd, naar haar etiket en dop, maar zit zij in de 75 cl. fles noemt men haar Cinq Cents. 6. Chimay Wit 75cl. De tripel is het jongste bier van de brouwerij en de enige Belgische trappist tripel die u ook van het fust kunt vinden. Zij wordt Chimay wit genoemd, naar haar etiket en dop, maar zit zij in de 75 cl. fles noemt men haar Cinq Cents. Zij heeft een alcoholgehalte van 8% per volume.

64 Rochefort, Brasserie Rochefort is een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy te Rochefort in de provincie Namen wordt gebrouwen. De Cisterciënzerabdij voor nonnen werd in 1230 opgericht, maar rond 1789 vernield (en ook nog even geplunderd door de Lotharingse troepen in 1650). De abdij werd in 1887 weer opgebouwd, en het eerste Rochefortbier werd rond 1899 gebrouwen. In de nacht van 29 op 30 december 2010 wordt een deel van de abdij verwoest door brand. De brand ontstaat tijdens het avondmaal van de monniken en verwoest een zijbeuk van de abdij. Er ging geen bier verloren. 1. Rochefort 10 33cl. Rochefort 10, ook wel de Merveille of allerbeste genoemd, is de belichaming van de stijl trappist speciaal. Met haar diepdonkere kleur en een alcoholgehalte van 11,3% per volume is zij het sterkste trappistbier dat u commercieel verkrijgen kunt, hoewel dat maar mondjesmaat is. Het is waarlijk een dijk van een bier!

65 2. Rochefort 6 33cl. De Rochefort 6 kent een alcoholgehalte van 7,5% per volume en vele bierliefhebbers plaatsen het wel in de tripel stijl, zo vol en rond is het. 3. Rochefort 8 33cl. Rochefort 8, ook de speciale genoemd, werd voor het eerst in 1955 gebrouwen en is daarmee het jongste bier van de paters, naast de 6 en de 10. Met een alcoholgehalte van 9,2% per volume is het een knoert van een bier en zeker een icoon van de stijl.

66 Honsebrouck (Kasteelbier, Brigand) De geschiedenis van de Ingelmunsterse brouwerij begint in Emiel en Louisa Van Honsebrouck kopen dan een kleine boerderij waar ze een brouwerij stichten. De brouwerij blijft in familiebezit wanneer Paul en Ernest Van Honsebrouck in 1922 de beide stichters opvolgen. Er worden voornamelijk ondergistende bieren gebrouwen, zoals pils, bruin en export. De brouwerij kent zijn doorbraak in Luc Van Honsebrouck volgt Paul en Ernest op en dankzij zijn ideeën wordt de brouwerij bekend. Men besluit zich te specialiseren in het brouwen van bieren met een hoge gisting, zoals Bacchus. Vier jaar later start men ook met het brouwen van geuze. Al snel volgen de verschillende soorten bieren elkaar op. Na Bacchus en Gueuze St.-Louis komen Kriek Lambic, Pêche, Framboise, Cassis, Brigand en Kasteelbier. Laatstgenoemde is één van de zwaardere bieren die brouwerij Van Honsebrouck produceert. Er zijn vier soorten Kasteelbier: de Tripel en de bruine versie, bevatten allebei 11% vol. alcohol, de blonde en de rouge bevatten 8% vol. alcohol. Het assortiment van St. Louis bevat vooral fruitbieren zoals Kriek, Framboise, Cassis en Pêche. Als specialiteit van het huis gelden Bacchus, Vlaamsch Wit en K8. 1. Brigand 33cl. De brouwerij heeft een lange familiehistorie: al meer dan 100 jaar zwaait de familie Van Honsebrouck de scepter en roerstok er lustig in het rond. Vele smakelijke bieren heeft zij ons geschonken, soms traditionele streekproducten, soms revolutionaire nieuwigheden! De Brigand, met een alcoholgehalte van 9% per volume, is vernoemd naar de Vlaamse

67 boeren die in 1798 de Franse soldaten (Sansculotten) uit Ingelmunster verdreven. Net als de vrijheidsstrijders van weleer is Brigand sterk en krachtig! 2. Kasteel Bruin 33cl. We schrijven 1989, het jaar waarin De Muur valt en de Amerikaanse president George Bush een terugkeer naar de maan belooft. Helaas gaat zijn zoon nooit. Bovenal was dit het jaar van het Kasteelbier Bruin, dat een bijzonder hoog alcoholgehalte van 11% per volume kent. Het is een prestatie van formaat dat de brouwer dit laat harmoniëren met de andere smaakmakers in het bier. Zacht, mild, vol en romig: een dijk van een bier.. 3. Kasteel Rouge 33cl. Kasteel Rouge is het fruitige broertje van de Kasteelbierfamilie. De brouwer, die ruime ervaring heeft met lambic en fruitbier, vermengt Kasteelbier Bruin met bier dat zes maanden heeft gerijpt met echte krieken een zuurder variant van de kers. Het bier verkrijgt zo niet alleen een fruitig aroma maar ook een briljante donkerrode kleur. Het heeft een alcoholgehalte van 7% per volume en het laat zich dus heerlijk drinken als aperitief of gebruik het als basis voor een saus. 4.

68 Kasteel Tripel 33cl. Met recht een adellijk bier van uitstekende afkomst! Het plaatsje Ingelmunster, waar de brouwerij staat, ontleent haar naam aan Engelse monniken die hier rond de zevende eeuw een klooster bewoonden Anglo Monasterium en op de plaats van dat klooster staat nu een wonderschoon kasteel dat het bezoeken meer dan waard is. U kunt wel raden waar het bier haar naam aan ontleent! 5. Kasteel Tripel 75cl. Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat Kasteelbier tripel staat als een huis, of als een kasteel zo u wilt. Feit is dat het bier met haar kloeke een alcoholgehalte van 11% per volume behoort tot de zwaarste bieren die je vinden kunt, en desondanks voldoende complexiteit bezit om er elke keer weer iets nieuws aan te ontdekken. Met recht een adellijk bier van uitstekende afkomst! Het plaatsje Ingelmunster, waar de brouwerij staat, ontleent haar naam aan Engelse monniken die hier rond de zevende eeuw een klooster bewoonden Anglo Monasterium en op de plaats van dat klooster staat nu een wonderschoon kasteel dat het bezoeken meer dan waard is. U kunt wel raden waar Left Hand Het verhaal van Left Hand Brewing Company begint in 1990 met een klein thuis brouwpakket. Dick Doore, een van de oprichters van Left Hand, krijgt het brouwpakket voor kerst van zijn broer. Vanaf dat moment heeft Dick er een obsessie bij: bier brouwen. Deze obsessie leidt hem uiteindelijk drie jaar later (1993) naar zijn toekomstige compagnon, Eric Wallace. Samen besluiten ze aan de slag te gaan en eens wat bieren te gaan brouwen. Deze vallen zo in de smaak bij vrienden en kennissen dat ze al snel daarna besluiten om een brouwerij te beginnen. Een paar weken later wordt de Indian Peaks Brewing Company opgericht. De naam is een verwijzing naar de toppen van de nabij gelegen Indian Peaks

69 bergketen. Een locatie werd gevonden in een oude vleeswarenfabriek. Omdat de gekozen naam voor de brouwerij al werd gebruikt voor een bestaande biersoort werd er een andere naam bedacht; Left Hand Brewing Company, in ere van het hoofd van een plaatselijke Indianenstam. Deze man heet namelijk chief Niwot, wat in het Engels Left Hand betekent. Uiteindelijk wordt het eerste commerciële bier geproduceerd op 22 januari 1994 en op het bekende Great American Beer Festival won Left Hand 2 Medailles. De naam was gevestigd en er volgde enkele jaren van succesvolle groei. In 1998 werd er gefuseerd met de Tabernash Brewing Company, wat de productie en omvang van de brouwerij verdubbelde. Sindsdien heeft Left Hand Brewing Company nog vele prijzen gewonnen voor haar opmerkelijk bieren. Daarnaast verdiend ze een eervolle vermelding voor de geweldige etiketten die haar bieren sieren. 1. Blackjack Porter 35,5cl. Juist in deze porter treft u precies datgene aan dat de Amerikaanse speciaalbier scene zo leuk maakt: de combinatie van gebrande mout en de typische Amerikaanse hopsoorten geven een duizelingwekkende smaakervaring, waarbij je van zoet naar hoppig en bitter gaat en weer terug.

70 2. Left Hand Milk Stout 35,5cl. De Amerikaanse brouwwereld is momenteel de meest interessante plek voor bierliefhebbers ter wereld! Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw heeft men er zich vol enthousiasme gestort op het brouwen van traditionele Europese bierstijlen en men schroomt niet er hier en daar wat aan te veranderen of te verbeteren. Left Hand, uit de staat Colorado, heeft hier een leidende positie in. Zo heeft men zich op de stout geworpen en daar lactose, melksuiker, aan toegevoegd. Dat is weliswaar niet nieuw meerdere brouwerijen maken al jaren een dergelijke stout maar deze interpretatie is wel een heel geslaagde. Het heeft een alcoholgehalte van 5,2% per volume, is buitengewoon fris voor een zo donker bier en aangezien het oog ook wat wil: het etiket is natuurlijk van een zeldzame schoonheid! 3. Left Hand Sawtooth Ale Left Hand Sawtooth Ale is een amber ale, die balanceert tussen een moutig en hoppig bier. Een goede doordrinkbaarheid kenmerkt dit bier, maar ook met 1 of 2 heb je al een heerlijke versnapering te pakken. 4. Lefthand Polestar Pilsener

71 Lefthand heeft met de Polestar pilsener een heerlijk pils gemaakt. Lefthand heeft zich laten inspireren door de Duitse brouw methode en gebruikt een biscuit-achtige moutsoorten gecombineerd met een droge, knisperende afdronk. Proost! Boon De eerste sporen van wat nu Brouwerij Boon heet vinden we terug in 1680 toen J.B. Claes een hoeve kocht om er een brouwerij-stokerij op te richten. In 1860 koopt Louis Paul de brouwerijgebouwen en installatie van de familie Claes. Er wordt uitsluitend Lambiek en Faro gebrouwen. De brouwerij krijgt de naam "Brasserie de Saint Roch". Rond 1890 wordt er een nieuwe mouterij aan toegevoegd. Onder impuls van ingenieur Cayaerts worden rond 1875 proeven gedaan met het bottelen van Geuze- Lambiek. Zonder erfgenaam, verkoopt Louis Paul de bloeiende brouwerij aan Pierre-Troch in De crisis van 1927 deed zoon René Troch de das om en alles werd openbaar verkocht. Het gedeelte brouwerij en pakhuis werd gekocht door Jean De

72 Vits, gebuur en cafébaas-geuzeste-ker. René De Vits, zoon van Jean was gekend voor zijn zachte Lambiek en zijn fijne fles Geuze. Ongehuwd en zonder opvolgers verkocht René De Vits de brouwerij in 1978 aan Frank Boon, die reeds bescheiden in 1975 in Halle begonnen was als geuzesteker en handelaar in streekbieren. In de eerste jaren van de geuzestekerij werden de lambiekvoorraden terug op peil gebracht en werd het met de hand wassen en vullen van flessen vervangen door halfautomaten. In 1986 verhuisde de hele brouwerij wegens plaatsgebrek naar het centrum van Lembeek. De brouwzaal, gemonteerd met traditioneel tweedehandsmateriaal, werd operationeel in De brouwerij beschikt verder over een vrij moderne installatie. Lambiek van uitmuntende kwaliteit moet gelagerd worden op houten vaten. Hiervoor beschikt de brouwerij over 62 foeders, gemiddeld elk liter groot en over een tweehonderdtal kleinere vaten. 1. Boon Framboise 25cl. Bij de Framboise mogen zorgvuldig geselecteerde frambozen een tijdje weken in de lambic, waardoor zij hun eigen smaak afgeven aan het bier en extra fruitsuikers toevoegen die na hergisting resulteren in een tamelijk fors alcoholgehalte van 6% per volume. Het is juist de hierdoor verkregen zoetzure balans die het bier zo speciaal maakt!

73 2. Boon Framboise 37,5cl. Bij de Framboise mogen zorgvuldig geselecteerde frambozen een tijdje weken in de lambic, waardoor zij hun eigen smaak afgeven aan het bier en extra fruitsuikers toevoegen die na hergisting resulteren in een tamelijk fors alcoholgehalte van 6% per volume. Het is juist de hierdoor verkregen zoetzure balans die het bier zo speciaal maakt! 3. Boon Geuze Mariage Parfait 37,5cl. Brouwerij Boon is een van weinige overgebleven traditionele lambic brouwers, een redelijk zurig bier dat verkregen wordt door spontane, in de lucht zwevende, gisten. Lambic krijg je niet zomaar: je moet oude en jonge dooreen mengen om een solide basis te krijgen waarop je verder kunt bouwen. De Mariage Parfait, ofwel het perfecte huwelijk, maakt haar naam meer dan waar. Met een alcoholgehalte van 8% per volume is het een doorleefd bier dat zorgvuldig genoten moet worden. 4. Boon Kriek 25cl.

74 Lambic krijg je niet zomaar: je moet oude en jonge dooreen mengen om een solide basis te krijgen waarop je verder kunt bouwen. Het bier rijpt op eiken vaten en bij het maken van Kriek bestaat maar liefst 25% van de grondstof uit echte krieken : krieken zijn zuurder dan gewone kersen. Het resultaat is een bier met een alcoholgehalte van 5% per volume dat vrijwel niet schuimt en waarin je de natuur terug proeft. 5. Boon Kriek 37,5cl. Lambic krijg je niet zomaar: je moet oude en jonge dooreen mengen om een solide basis te krijgen waarop je verder kunt bouwen. Het bier rijpt op eiken vaten en bij het maken van Kriek bestaat maar liefst 25% van de grondstof uit echte krieken : krieken zijn zuurder dan gewone kersen. Het resultaat is een bier met een alcoholgehalte van 5% per volume dat vrijwel niet schuimt en waarin je de natuur terug proeft. 6. Boon Oude Geuze 25cl. De Oude Geuze is het resultaat van gerijpte lambic, waarin meerdere brouwsels dooreen gemengd worden van soms wel drie jaar oud. In dit mengen bewijst de brouwer pas echt wat hij waard is! Boon Oude Geuze heeft een alcoholgehalte van 6,5% per volume en behoort tot de klassiekers.

75 7. Boon Oude Geuze 37,5cl. De Oude Geuze is het resultaat van gerijpte lambic, waarin meerdere brouwsels dooreen gemengd worden van soms wel drie jaar oud. In dit mengen bewijst de brouwer pas echt wat hij waard is! Boon Oude Geuze heeft een alcoholgehalte van 6,5% per volume en behoort tot de klassiekers. 8. Boon Oude Kriek 37,5cl Oude Kriek onderscheidt zich onder andere doordat het een hergisting heeft ondergaan en met gist op fles wordt gebotteld alwaar het zich nog verder verfijnt en ontwikkelt. 9. Duivelsbier 33cl. Brouwerij Boon doet soms een beetje denken aan dat Gallische dorpje uit de strips van Asterix en Obelix: omringd door brouwfabrieken blijft zij moedig standhouden als traditionele brouwerij, waarbij elke druppel die de poort verlaat met de grootste zorg en toewijding is omringd. Haar faam verwierf zij met haar traditionele lambic bieren van spontane gisting.

76 Met het wederom tot leven brengen van een traditioneel carnavalsbier, dat in vroeger tijden vooral in Halle werd genoten, zet zij ons een groots bier met een eigen interpretatie voor. Het heeft een alcoholgehalte van 8% per volume, de ouderwetse donkere kleur die bij tripels gebruikelijk was maar kenmerkt Roman De brouwerij van de familie Roman bevindt zich in Mater, ten oosten van de stad Oudenaarde. Het dorp, dat ook nu nog tot Oudenaarde behoort, en de familienaam vinden wellicht hun oorsprong in de Romeinse tijd. De brouwerij was in die tijd namelijk gelegen langs de grote verbindingsweg van Duitsland naar Frankrijk. Langs deze handelsroute bevond zich een afspanning onder de naam "De Clocke", waar de reizigers konden uitrusten en overnachten. Ze konden er ook hun paarden uitspannen, stallen en eventueel verwisselen. Deze afspanning bestond uit een herberg, een boerderij, een

77 maalderij, een mouterij en uiteraard ook een brouwerij. De heer Joos Roman beheerde deze afspanning. Hij was baljuw van de streek rond Schorisse tot het jaar 1604 en kan beschouwd worden als de "Pater familias" van het brouwersgeslacht Roman. De nieuwe Roman-generaties namen telkens de roerstok over. Sindsdien zijn ze 12 generaties verder en is het nevenberoep van toen, uitgegroeid tot een hoofdactiviteit. De weduwe Roman-Uyttersport gaf in het jaar 1907 het beleid in de handen van haar drie zonen: Louis, Charles en Joseph. De brouwerstraditie bleef zo overgedragen van vader op zoon. De heer Louis Ch.J.Roman werd de twaalfde opvolger in rechte lijn en is nog steeds de huidige bedrijfsleider van de NV. In 1930 werd naast de bestaande gebouwen een gloednieuwe brouwerij opgetrokken die sindsdien met de regelmaat van de klok werd vergroot. De brouwerij bestaat uit imposante gebouwen rond een binnenplein. 1. Ename Blond 33cl. Het blond heeft een alcoholgehalte van 6,5% per volume en kenmerkt zich door aangename droogheid, een fijn bittertje en een fruitige dimensie!

78 2. Ename Dubbel 33cl. Het dubbel heeft een alcoholgehalte van 6,5% per volume en kent in de rijke smaak accenten van gebrande mout, karamel, chocolade en gezoet fruit. Voor de liefhebber van donkere bieren een absolute must! 3. Ename Tripel 33cl. De tripel heeft een alcoholgehalte van 8,5% per volume en verrast langdurig qua smaak: een vermoeden van citrus, wat kruidigs en peperig blijft het bij uitstek een degustatiebier waar je echt de tijd voor mag nemen! 4. Sloeber 33cl. In 1983 werd voor het eerst een hoge gistingsbier met nagisting op de fles gebracht Sloeber. De lollige filmpjes met de dansende buikflesjes lokten vele bierliefhebbers en velen zijn blijven hangen bij deze puike tripel met een alcoholgehalte van 7,5% per volume.

79 Jopen Brouwerij Voor de opkomst van het pilsener bier had iedere streek in Nederland zijn eigen bierspecialiteiten. Al vanaf de veertiende eeuw werden brouwerijen geregistreerd. Eeuwenlang was Haarlem één van de grootste bierbrouwerssteden van Nederland. Brouwerijen als Het Scheepje, De Oliphant en De Drie Leliën verkochten hun bier in een uitgestrekt gebied, van Rusland tot en met Frankrijk. De inkomsten op de bieraccijns waren zo belangrijk voor de stad Haarlem, dat zij de brouwers verplichtten om het bier te

80 brouwen naar een gemeentelijk recept. Op deze wijze had al het bier uit Haarlem een constante hoge kwaliteit. Het was vooral de constante kwaliteit die het Haarlemse gruitbier tot ver over de landsgrenzen bekend maakte. Haarlemse Koyt was in de 15e eeuw zelfs het meest gedronken bier van Antwerpen. En dat wilde wat zeggen. In de toptijden van de Haarlemse brouwcultuur stonden de kades langs het Spaarne vol met stapels biervaten met een inhoud van 112 liter: de Haarlemse Jopen. In het jaar 1543 werd, zelfs voor nu, een ongekend hoge productie gehaald van 13 miljoen liter. Maar aan iedere roem komt een einde. In 1916 sloot de laatste Haarlemse brouwerij haar poorten. Pas in 1994 werd de oude brouwerstraditie in ere hersteld. Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Haarlem ging het Haarlems Biergenootschap de archieven in, op zoek naar authentieke recepten voor een speciaal Haarlems jubileum bier. Het resultaat: Jopen Hoppenbier; volgens een origineel recept uit Het succes was overweldigend, en al gauw werd duidelijk dat Jopen Bier zich niet zou beperken tot dat ene jubileumbier. Dus moesten er investeerders gevonden worden. En dat gebeurde. Jopen Bier was een feit. Met een heerlijke toekomst in het verschiet. 1. Jopen Adriaan 30cl. De terugkeer van de grote stadskorenmolen "De Adriaan" was reden voor de brouwers van Jopenbier om met een nieuw historisch bier te komen. Met een alcoholgehalte van 5% per volume is het een licht amber kleurig bier dat wordt gebrouwen volgens het stadsrecept uit Dit driegranen bier wordt met historische bierkruiden gebouwen en heeft een verfrissende, licht kruidige smaak.

81 2. Jopen Extra Stout 33cl. Jopen verwijst naar een oude inhoudsmaat van 112 liter, de omvang van de vaten waarin het Haarlems bier werd vervoerd. Haarlem is lang dé bierstad van Nederland geweest, met een enorme hoeveelheid brouwerijen binnen de stadsmuren en een levendige exporthandel. De extra stout is een bierstijl die tot begin 1900 in Haarlem werd gebrouwen maar allengs in de vergetelheid raakte. De bierstijl is een iets zwaardere vorm van de Ierse stout en Jopen Extra Stout heeft een alcoholgehalte van 5,5% per volume. Ook heeft het de voor stout zo kenmerkende gebrande bitterheid. 3. Jopen Koyt 33cl. Gebrouwen volgens een recept uit 1407, met als meest opvallende ingrediënt gruit, heeft het een alcoholgehalte van 8,5% per volume. Gruit is een middeleeuws kruidenmengsel waarin gagel het meest nadrukkelijk aanwezig is en dat werd gebruikt om het bier beter te kunnen bewaren en smaak te geven. Men gebruikte mengsels als deze lang voordat men had ontdekt dat hop deze klus beter kon klaren en we kunnen dus stellen dat Koyt een v Budelse We schrijven het jaar In het Zuidoost-Brabantse Budel start Gerardus Arts bier- brouwerij De Hoop. Een naam die hij kiest in de hoop dat alles goed zal gaan. Het anker, het symbool van hoop, siert het logo van de brouwerij. Nu, vele jaren later, blijkt de wens van Gerardus Arts volledig te zijn vervuld. Want de Budelse Brouwerij, inmiddels geleid door de vierde generatie van de familie Arts, is nog steeds springlevend en succesvol. Niet alleen in het zuidoosten van Brabant, maar steeds meer ook in andere delen van Nederland.

82 Ondanks de toepassing van de modernste productiemiddelen is al het goede van vroeger gebleven. Zo vormen traditie en ambachtelijkheid nog altijd de basiselementen van het Budels Bier. Gebrouwen uit zacht water uit Brabantse bron, raszuivere gerst, de meest verfijnde hopsoorten en een gistcultuur met een eigen karakter. De zorg voor het product staat steeds centraal: vanaf het selecteren van de beste grondstoffen tot en met de aflevering bij de consument. Het resultaat is een uitgebreid en verrassend assortiment bieren van de hoogste kwaliteit. Hoogst gewaardeerd door de echte bierkenner en door de jaren heen bekroond met diverse internationale erkenningen en medailles. 1. Budels Capucijn 30cl. Budels Capucijn is geïnspireerd op een klooster van Capucijner monniken dat vroeger in Budel was gevestigd het is een dubbel in abdijstijl met een alcoholgehalte van 6,5% per volume. Niet al te donker van kleur, maar des te rijker van smaak.

83 2. Budels Malt 30cl. Vroeger was bierbrouwen een familieaangelegenheid bij uitstek iedere huisvrouw brouwde voor het hele gezin! Er zijn niet veel familiebrouwerijen meer in Nederland, maar de Budelse Brouwerij houdt die traditie fier staande. En het zijn bijzonder smakelijke bieren die daar in het Zuiden van Brabant worden gemaakt! Budels Malt is je baken in moeilijke tijden: een smakelijk maar alcoholvrij bier dat het ontdekken meer dan waard is. 3. Budels Pils 30cl. Het pilsener, misschien wel het paradepaardje van de brouwerij, kenmerkt zich door een volle en toch zachte smaak, waaraan het gebruikte water zeker debet is. Met een alcoholgehalte van 5% per volume is het een zeer aan te raden doordrinker. 4. Budels Witte Parel 30cl. Vroeger was bierbrouwen een familieaangelegenheid bij uitstek iedere huisvrouw brouwde voor het hele gezin! Er zijn niet veel familiebrouwerijen meer in Nederland, maar de Budelse Brouwerij houdt die traditie fier staande. En het zijn

84 bijzonder smakelijke bieren die daar in het Zuiden van Brabant worden gemaakt! Onlangs presenteerde de brouwerij haar derde bier, gemaakt met biologische ingrediënten en groene stroom: het Witte Parel, met een alcoholgehalte van 5% per volume. Net als het gelijknamige blond bier van de brouwerij voorwaar een pareltje! 5. Budels Zware Dobber Zware Dobber is nieuw, een goudgeel bier van hoge gisting, gebrouwen met gerstemout en hop van biologische oorsprong. Het is een zwaar bier met een robuuste stevige afdronk. Alcoholpercentage 8,5%.

85 Lindeboom In 1867 wilde Willem Geenen, die tot dan zijn kost verdiende als landbouwer en stroopmaker, bier gaan brouwen. Voor die tijd was Willem een zeer ondernemend iemand, want hij durfde het aan om zijn koffers te pakken en af te reizen naar Worms, om opgeleid te worden als bierbrouwer. Dit moet voor een jongeman uit Neer in die tijd een ware wereldreis zijn geweest. Willem had een vooruitziende blik om deze brouwerstudie op te pakken want bier werd weer populair, na een tijd uit de gratie te zijn geweest. Wanneer hij zijn studie beëindigd heeft, is niet precies bekend. In april 1870 was hij in ieder geval terug in zijn geboortedorp en wendde hij zich tot de burgemeester met het verzoek hem vergunning te verlenen om bier te mogen brouwen. De ambtelijke molens draaiden in die tijd op volle toeren. In nog geen zeven weken was de complete procedure van de hinderwet doorlopen. Bij besluit van Gedeputeerde Staten van het Hertogdom Limburg van 10 juni 1870 kreeg hij toestemming zijn brouwerij te starten. De enige voorwaarde die werd gesteld, was dat hij binnen vijf maanden moest beginnen. Willem kon dus meteen aan de slag. Naast zijn huis op het Hammerveld in Neer, waar toen reeds een tachtig jaar oude linde stond, bouwde hij zijn brouwerijtje. In de beginjaren noemde hij het bier "GEENEN s bier". Maar na enige jaren werden bieren uitgebracht waar de naam van de lindeboom in voor kwam. Sedert de dertiger jaren wordt het bier uitsluitend als Lindeboom Bier in de handel gebracht. Willem was niet de enige brouwer in Neer. In het dorpje van nog geen duizend inwoners waren op dat moment liefst vier brouwerijen actief. Nu moeten wij ons geen al te grote voorstelling maken van de grootte van deze brouwerijen. De bedrijven waren klein. Er werd slechts enkele malen per jaar gebrouwen, meestal s winters als er op het land geen werk was. De combinatie boerenbedrijf en brouwerij kwam vaker voor. Met een of twee knechten kon de brouwer/boer het werk met gemak af. Met vier brouwers in Neer moest Willem Geenen wel over de grenzen van het eigen dorp heenkijken. Een geluk was dat een familielid uit Buggenum met brouwen ophield en Geenen de klantenkring kon overnemen. Met een klap was hij zijn dorpsconcurrenten voor en leverde zijn bier dus ook in Roermond. Als een van de eerste brouwers kocht hij omstreeks 1890 een flessenvulmachine. Al snel werd een kwart van de totale productie in flessen afgezet. Zijn bier werd in heel Nederland bekend door de Maasschippers, die als ze in het haventje van Neer voor anker lagen, graag een kratje Lindeboom bier aan boord namen. Willem Geenen heeft zo de solide basis voor een echt familiebedrijf gelegd.

86 1. Gouverneur Blonde 30cl. Een doordrinkbaar speciaalbier van Lindeboom. Gebrouwen met hop en een royale hoeveelheid gerstemout. Bier met een fruitige smaak en met een volle en tegelijk frisse afdronk. 2. Gouverneur Brune 30cl. Een speciaalbier van Lindeboom om rustig van te genieten. Gebrouwen met hop, lichtmout en twee soorten karamelmout die het bier een diepe, robijnrode kleur geven en een krachtige volle smaak. 3. Lindeboom Oud Bruin 30cl. Het zoete en zeer moutige Oud Bruin is uitgesproken donker. Het wordt dan ook gedronken als donker bier, maar ook als een toevoeging aan Lindeboom Pilsener om zo een halfom' of een echte sjoes' te verkrijgen. Lindeboom Oud Bruin, met een alcoholgehalte van 3,5% per volume dankt zijn smaak en kleur aan het traditionele brouwproces waarin tijdens het brouwen zeer donkere moutstroop aan het brouwsel wordt toegevoegd en het bier zelfs iets wordt nagezoet. Lindeboom Oud Bruin is zo zoet als het leven van Hier!

Ons Carusobier is een volmoutbier van hoge gisting, gebrouwen door de Scheldebrouwerij

Ons Carusobier is een volmoutbier van hoge gisting, gebrouwen door de Scheldebrouwerij BIERKAART Bieren van t vat pilsener 25 cl alc. 5,0 % vol. 2,10 pilsener 50 cl alc. 5.0 % vol. 3,90 Up 22 cl alc. 5,5 % vol 2,20 Hoppen Blond van Jopen alc. 6,8% vol. 3,30 Ons eigen bier 2,60 Ons Carusobier

Nadere informatie

Budels, mijn bier is mijn vrijheid!

Budels, mijn bier is mijn vrijheid! , mijn bier is mijn vrijheid! De e Brouwerij B.V., gevestigd in het centrum van Budel, is een zelfstandige familiebrouwerij. Doordat wij onafhankelijk zijn, kunnen we onze bieren naar eigen smaak en inzicht

Nadere informatie

speciaalbier De Volmolen Genieten van een lekker We hebben regelmatig wisselende bieren van tap en fles, vraag ernaar! Café-Zaal-Camping De Volmolen

speciaalbier De Volmolen Genieten van een lekker We hebben regelmatig wisselende bieren van tap en fles, vraag ernaar! Café-Zaal-Camping De Volmolen samengesteld door Genieten van een lekker speciaalbier De Volmolen Café-Zaal-Camping De Volmolen Volmolen 4, 5561 VH Riethoven www.devolmolen.nl We hebben regelmatig wisselende bieren van tap en fles,

Nadere informatie

Geen 18, geen alcohol. Onze bieren

Geen 18, geen alcohol. Onze bieren Geen 18, geen alcohol Onze bieren Pilsener Bavaria (5.0%) Bavaria pils is geliefd vanwege zijn uitzonderlijke frisse en niet bittere smaak. Het geheim? Bavaria gebruikt zuiver mineraalwater uit eigen bron,

Nadere informatie

Een ongefilterd fris trappistenwitbier met citrusachtige geur. De droge lichtzurige smaak zorgt voor een verfijnderd karakter. Alc.

Een ongefilterd fris trappistenwitbier met citrusachtige geur. De droge lichtzurige smaak zorgt voor een verfijnderd karakter. Alc. Een ongefilterd fris trappistenwitbier met citrusachtige geur. De droge lichtzurige smaak zorgt voor een verfijnderd karakter. Alc. 5,5% 3,00 Een sprankelend trappistenbier van hoge gisting. Licht moutig

Nadere informatie

Beknopte omschrijving bieren Hobbybrouwerij De Tuimelaar. no. Biertype botteldatum alc.% omschrijving. 78 Speculaasbier verwacht 2017

Beknopte omschrijving bieren Hobbybrouwerij De Tuimelaar. no. Biertype botteldatum alc.% omschrijving. 78 Speculaasbier verwacht 2017 Beknopte omschrijving bieren Hobbybrouwerij De Tuimelaar no. Biertype botteldatum alc.% omschrijving 78 Speculaasbier verwacht 2017 77 Bokbier verwacht 2017 76 Weizen verwacht 2017 75 Dubbel verwacht 2017

Nadere informatie

Biertypes. Alles over bier SCHWARZBIER STOUT. horecasupport.be

Biertypes. Alles over bier SCHWARZBIER STOUT. horecasupport.be Alles over bier Biertypes HET ASSORTIMENT BIEREN IN DE MARKT GROEIT. NAAST TYPES EN SMAKEN IS ER ONDERSCHEID TUSSEN ONDERGISTEND EN BOVENGISTEND BIER. BEKENDSTE ONDERGISTEND BIER (GEBROUWEN BIJ LAGE TEMPERATUREN)

Nadere informatie

Bier Kaart. MARTIN'S PALE ALE

Bier Kaart. MARTIN'S PALE ALE Bier Kaart. MARTIN'S PALE ALE Wie kent niet de Martin s Pale Ale? Het bier dat onze voorouders "de nobelste Engelse Pale Ale noemden... Dit unieke bier is de vrucht van een absoluut buitengewone ambachtelijke

Nadere informatie

Brand Bier. La Trappe Witte Trappist. La Trappe Dubbel

Brand Bier. La Trappe Witte Trappist. La Trappe Dubbel Brand Bier Brand Premium Pilsener wordt gebrouwen met meer hop. Dat geeft het pilsener zijn unieke, krachtige smaak. Het volledig volmout gebrouwen pils van Brand kenmerkt zich door de perfecte balans

Nadere informatie

Hertog Jan. Assortiment PILSENER LENTEBOCK. horecasupport.nl

Hertog Jan. Assortiment PILSENER LENTEBOCK. horecasupport.nl Assortiment Hertog Jan PILSENER Omschrijving Hertog Jan Pilsener (5,1%) is een stevig goudblond bier met een mooie, dichte schuimkraag, een volle smaak en een aangenaam bittere afdronk. Met liefde gebrouwen.

Nadere informatie

Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN

Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN BLOND STERK BLOND Steenbrugge Blond Brouwerij Palm Belgisch abdijbier met een volle smaak en een fruitig gistingsaroma, wat in combinatie met het Brugse kruidenmengsel

Nadere informatie

Onze bieren. Flesbieren

Onze bieren. Flesbieren Geen 18, geen alcohol Flesbieren Kriek Max (3.5%) Helder, donkerrood kriekbier van spontane gisting met een zoet en fruitig aroma en een fruitig zoet-zuur palet door toevoeging van 25% natuurlijke kriekensappen.

Nadere informatie

De beknopte biergids van bierkraag.be

De beknopte biergids van bierkraag.be De beknopte biergids van bierkraag.be Wat is het Iedereen kent het wel, maar wat is bier eigenlijk? Bier is een drank die gemaakt wordt met hoofdzakelijk water en mout. Mout is een soort graan dat gaat

Nadere informatie

Belgische bieren. Trappistenbier. Sfeeropener. vult sfeerbeeld aan

Belgische bieren. Trappistenbier. Sfeeropener. vult sfeerbeeld aan Titel inspiratie Genieten van Sfeeropener meestal human touch, vult sfeerbeeld aan Belgische bieren België is het bierland bij uitstek. Als geen ander weten we hoe authentieke bieren te brouwen, met oog

Nadere informatie

Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN

Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN BLOND STERK BLOND Steenbrugge Blond Brouwerij Palm Belgisch abdijbier met een volle smaak en een fruitig gistingsaroma, wat in combinatie met het Brugse kruidenmengsel

Nadere informatie

BIEREN VAN DE TAP: Een zachte en neutrale pilsener. Het aroma is iets hoppig. De body is medium en de nasmaak is hopbitter.

BIEREN VAN DE TAP: Een zachte en neutrale pilsener. Het aroma is iets hoppig. De body is medium en de nasmaak is hopbitter. BIEREN VAN DE TAP: BRAND 2,20 TYPE: PILSENER ALCOHOL: 5% GISTING: LAAG Een zachte en neutrale pilsener. Het aroma is iets hoppig. De body is medium en de nasmaak is hopbitter. LA TRAPPE DUBBEL 3,25 TYPE:

Nadere informatie

Café 'de Oude Sluis' kent een rijke traditie als authentiek biercafé. Deze traditie wordt dan ook met grote toewijding door zowel het personeel als

Café 'de Oude Sluis' kent een rijke traditie als authentiek biercafé. Deze traditie wordt dan ook met grote toewijding door zowel het personeel als Café 'de Oude Sluis' kent een rijke traditie als authentiek biercafé. Deze traditie wordt dan ook met grote toewijding door zowel het personeel als de speciaalbier-minnende vaste bezoekers in stand gehouden.

Nadere informatie

BIERKAART Wisseltap:

BIERKAART Wisseltap: BIERKAART Wisseltap: TEXELS SKUUMKOPPE: Een donker tarwebier, met een volle romige smaak van limoen en tropisch fruit met een vleugje amandel. De afdronk is fruitig met een licht bittertje. Alcoholgehalte

Nadere informatie

Jupiler. Assortiment PILSENER JUPILER BLUE. horecasupport.nl

Jupiler. Assortiment PILSENER JUPILER BLUE. horecasupport.nl Assortiment Jupiler PILSENER Omschrijving Jupiler is een bitterzachte pils (5,2%) met een fris karakter, vlotte verteerbaarheid en een toegankelijke smaak Type Goudblonde pilsener Alcohol 5,2% Smaak Toegankelijk

Nadere informatie

De lekkerste troeven in uw hand!

De lekkerste troeven in uw hand! De lekkerste troeven in uw hand! Bier troef! Brouwerij bezoek Interesse om Brouwerij Het Nest een bezoek te brengen? Een bezoek aan de brouwerij duurt +- 90 minuten. Tijdens dit bezoek aan onze brouwerij

Nadere informatie

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Bier van t Vat Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50 Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15 Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Brugse Zot Blond 6.0 % 33cl België 4,00 Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België

Nadere informatie

Koffie-kop 2,00 Koffie-mok 4,00 Espresso 2,00 Koffie verkeerd 2,35 Cappuccino 2,35

Koffie-kop 2,00 Koffie-mok 4,00 Espresso 2,00 Koffie verkeerd 2,35 Cappuccino 2,35 Warme dranken Koffie-kop 2,00 Koffie-mok 4,00 Espresso 2,00 Koffie verkeerd 2,35 Cappuccino 2,35 Thee 2,00 Earl Grey, Mint, English Breakfast, Forest Fruit, Green tea lemon, Rooibos vanilla, Green tea

Nadere informatie

Hertog Jan van t vat 5,1 % 2,40. Hertog Jan Pilsener heeft een volle smaak met een bittere afdronk. Jupiler 5,2 % 2,35. Stella Artois 5,1 % 2,60

Hertog Jan van t vat 5,1 % 2,40. Hertog Jan Pilsener heeft een volle smaak met een bittere afdronk. Jupiler 5,2 % 2,35. Stella Artois 5,1 % 2,60 PILS Hertog Jan van t vat 5,1 % 2,40 Hertog Jan Pilsener heeft een volle smaak met een bittere afdronk Jupiler 5,2 % 2,35 Jupiler is een bitterzachte pils. Stella Artois 5,1 % 2,60 Stella Artois heeft

Nadere informatie

Bier van t Vat. Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië. Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België. Filou 8.5 % 25cl België. Lage Landen 5.

Bier van t Vat. Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië. Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België. Filou 8.5 % 25cl België. Lage Landen 5. Bier van t Vat Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België Filou 8.5 % 25cl België Lage Landen 5.2 % 25cl België Lage Landen 5.2 % 50cl België Grolsch 5.0 % 25cl Nederland Wij

Nadere informatie

Warme dranken Koffie-kop 2,20 Koffie-mok 4,40 Espresso 2,20 Dubbele espresso 4,40 Koffie verkeerd 2,50 Cappuccino 2,35 Latte Macchiato 2,50

Warme dranken Koffie-kop 2,20 Koffie-mok 4,40 Espresso 2,20 Dubbele espresso 4,40 Koffie verkeerd 2,50 Cappuccino 2,35 Latte Macchiato 2,50 Warme dranken Koffie-kop 2,20 Koffie-mok 4,40 Espresso 2,20 Dubbele espresso 4,40 Koffie verkeerd 2,50 Cappuccino 2,35 Latte Macchiato 2,50 Thee 2,20 Earl Grey, Mint, English Breakfast, Forest Fruit, Green

Nadere informatie

Hertog Jan Karakter 3,95

Hertog Jan Karakter 3,95 BIERKAART Hertog Jan Karakter 3,95 Dankzij de uitgelezen selectie prestigemout heeft dit bier een uitzonderlijk roodkoperen kleur. De smaak is vol en romig. Het bier heeft een aangename afdronk met een

Nadere informatie

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Bier van t Vat Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50 Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15 Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Grimbergen dubbel 6.5 % 33cl België 4,05 Brugse Zot blond 6.0% 33cl België

Nadere informatie

Hertog Jan. Portfolio HERTOG JAN PILSENER

Hertog Jan. Portfolio HERTOG JAN PILSENER Portfolio Hertog Jan HERTOG JAN PILSENER Hertog Jan Pilsener (5,1%) is een stevig goudblond bier met een mooie, dichte schuimkraag, een volle smaak en een aangenaam bittere afdronk Smaak Vol met een aangenaam

Nadere informatie

Koffie 1,75 Thee 1,75 Espresso 1,75. Koffie verkeerd 2,00. Warme Chocolademelk 2,00. Slagroom 0,50. Irish Coffee 4,50

Koffie 1,75 Thee 1,75 Espresso 1,75. Koffie verkeerd 2,00. Warme Chocolademelk 2,00. Slagroom 0,50. Irish Coffee 4,50 Warme Drank Koffie 1,75 Thee 1,75 Espresso 1,75 Koffie verkeerd 2,00 Warme Chocolademelk 2,00 Slagroom 0,50 Irish Coffee 4,50 Soep Soep van de dag 2,50 Erwtensoep 3,00 Tosti Ham/Kaas 2,00 Frisdrank Spa

Nadere informatie

ASPIRANTE BOYZ! 09/09 16/09 23/09. LEDEWERVING: OM 13u30 AAN DE CHIRO

ASPIRANTE BOYZ! 09/09 16/09 23/09. LEDEWERVING: OM 13u30 AAN DE CHIRO ASPIRANTE BOYZ! Best Aspiranten, in wat volgt willen wij jullie een voorsmaakje geven van ons programma. Wij willen jullie echter niet aan zetten tot (overmatig) gebruik, en zijn niet verantwoord voor

Nadere informatie

Nederlands eerste witbier Witte Raaf terug van weggeweest

Nederlands eerste witbier Witte Raaf terug van weggeweest 14 mei 2019, 11:05 (CEST) Nederlands eerste witbier Witte Raaf terug van weggeweest Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company herintroduceren Nederlands witbier Arcen, 14 mei 2019 Aanstaande donderdag

Nadere informatie

Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering

Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering "Bieren van dichtbij huis." Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering Uitgeester Engeltje, %, blond speciaalbier De Noord-Hollandse Bierbrouwerij, Uitgeest 4 5 1 / 13 9x 7 1 8 9 139/21

Nadere informatie

FIONA DE LANGE WAT JE ALS BIERLIEFHEBBER MOET WETEN 350 ESSENTIËLE FEITEN, TIPS EN BIERWETENS WAARDIGHEDEN

FIONA DE LANGE WAT JE ALS BIERLIEFHEBBER MOET WETEN 350 ESSENTIËLE FEITEN, TIPS EN BIERWETENS WAARDIGHEDEN FIONA DE LANGE WAT JE ALS BIERLIEFHEBBER MOET WETEN 350 ESSENTIËLE FEITEN, TIPS EN BIERWETENS WAARDIGHEDEN INHOUD Voorwoord 6 Bier is 9 Verschillende ingrediënten 21 Verschillende biersoorten 37 Bierlanden

Nadere informatie

Alcoholgehalte : 8,5% alc./vol. 4,20 Uitstekend bier als aperitief.

Alcoholgehalte : 8,5% alc./vol. 4,20 Uitstekend bier als aperitief. Beschrijving : LA CHOUFFE is een niet gefilterd blond bier, zowel in de fles als in het vat hergist. Het is aangenaam fruitig, gekruid met koriander en een lichte hopsmaak. Alcoholgehalte : 8% alc./vol.

Nadere informatie

PALM BREWERIES. DÉ SPECIAALBIEREXPERT VAN NEDERLAND... UIT BELGIË

PALM BREWERIES. DÉ SPECIAALBIEREXPERT VAN NEDERLAND... UIT BELGIË Bierkaart PALM Breweries bekleedt een unieke positie in het bierlandschap omdat zij de enige brouwerijgroep ter wereld is die Belgische authentieke bieren brouwt volgens de vier aloude gistingswijzen in

Nadere informatie

Tapbieren. Jupiler - 5,2% 2,60. Leffe Bruin - 6,5% 4,00. BXL Blond - 7% 4,00. Hoegaarden - 5% 3,50. Cornet - 8,3% 5,00. La Chouffe - 8% 4,00

Tapbieren. Jupiler - 5,2% 2,60. Leffe Bruin - 6,5% 4,00. BXL Blond - 7% 4,00. Hoegaarden - 5% 3,50. Cornet - 8,3% 5,00. La Chouffe - 8% 4,00 Bent u net zo n speciaalbier liefhebber als wij? Blader dan op uw gemak door onze kaart voor onze uitgebreide selectie Belgische speciaalbieren. Naast de bieren in deze kaart, schenken we ook 6 bieren

Nadere informatie

De Schuimkragen VZW. Bieren met een Goed Doel 23/01/2015

De Schuimkragen VZW. Bieren met een Goed Doel 23/01/2015 Bieren met een Goed Doel 23/01/2015 De Schuimkragen VZW Stichtend lid van vzw Zythos, Confederatie van Belgische Objectieve Bierproeversverenigingen Lid van de Gemeentelijke Cultuurraad van Zele BUFO 4,8

Nadere informatie

Het Roois Biergilde presenteert MAREDSOUS

Het Roois Biergilde presenteert MAREDSOUS www.rooisbiergilde.nl Het Roois Biergilde presenteert MAREDSOUS 18 MAART 2009 MAREDSOUS Maredsous is het authentieke bier van de benedictijner monniken van de abdij van Maredsous in België. De abdij ligt

Nadere informatie

Lentebierwandeling 2016 Kuytbier

Lentebierwandeling 2016 Kuytbier U proeft in het Stadsbrouwhuis Kuytbier van Leidsch Bier uit Leiden Leidsch Bier is opgericht in 2004 met als doel om de stad Leiden weer een eigen bier te geven. Het is namelijk al bijna honderd jaar

Nadere informatie

Wij maken het persoonlijk. Geschenken 2012

Wij maken het persoonlijk. Geschenken 2012 Wij maken het persoonlijk Geschenken 2012 Wij maken het persoonlijk Het ontvangen van een eindejaarsgeschenk is eigenlijk een vaste vorm van een welgemeend dankjewel. Een waardering naar elkaar toe voor

Nadere informatie

Slobberbok. van Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom. Ingrediënten: Water, vier granen, cara, tarwe, rogge, chocolademout, gist, hallertau en saarhop.

Slobberbok. van Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom. Ingrediënten: Water, vier granen, cara, tarwe, rogge, chocolademout, gist, hallertau en saarhop. U proeft bij Cafe de Keyzer Slobberbok van Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom Deze brouwerij produceert op ambachtelijke wijze zijn bier. Erik Bouman is vanaf 1990 bezig met het brouwen van speciaalbier.

Nadere informatie

Van 21 maart tot 31 mei 2014 STREEKBIERACTIE

Van 21 maart tot 31 mei 2014 STREEKBIERACTIE Van 21 maart tot 31 mei 2014 STREEKBIERACTIE STREEKBIERACTIE Lijst cadeaus Chimay Chimay is een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Scourmont te Chimay in Henegouwen wordt gebrouwen. Jaarlijks

Nadere informatie

Sinds midden 2011 is de brouwerij gevestigd op het Domaine de Millevertus in Breuvanne. Bijna de helft van de productie is bestemd voor export.

Sinds midden 2011 is de brouwerij gevestigd op het Domaine de Millevertus in Breuvanne. Bijna de helft van de productie is bestemd voor export. De Schuimkragen VZW Stichtend lid van vzw Zythos, Confederatie van Belgische Objectieve Bierproeversverenigingen Lid van de Gemeentelijke Cultuurraad van Zele Daniel Lessire Sinds midden 2011 is de brouwerij

Nadere informatie

Zeker proeven op het Just Beer -festival

Zeker proeven op het Just Beer -festival Het Laatste Nieuws - HLN.be De Krant Zeker proeven op het Just Beer -festival 03 november 2018 00u00 Met Just Beer vindt dit weekend in Kortrijk Xpo het grootste bierfestival van het land plaats. Voor

Nadere informatie

Bierproefavond. KWB Emelgem

Bierproefavond. KWB Emelgem Bierproefavond KWB Emelgem 15 november Oud Stadhuis Irchonwelz Deze brouwerij-mouterij werd in 1876 te Vloesberg gevestigd door de familie Dubuisson-Lison en in 1880 gekocht door Charles Voisin. In 1922

Nadere informatie

HET SCHENK RITUEEL. De complete handleiding voor het kwalitatief schenken van kwaliteit.

HET SCHENK RITUEEL. De complete handleiding voor het kwalitatief schenken van kwaliteit. HET SCHENK RITUEEL. De complete handleiding voor het kwalitatief schenken van kwaliteit. Duvel is een klassieker binnen het rijke Belgische bierlandschap, vaak geïmiteerd. nooit geëvenaard. Het unieke

Nadere informatie

BITES. STOUTKAAS 6 onze eigen kaas gewassen in stoutbier. KAMIKAZE 6 smeuïge kaasbal met jalapeños en kruidenmayonaise

BITES. STOUTKAAS 6 onze eigen kaas gewassen in stoutbier. KAMIKAZE 6 smeuïge kaasbal met jalapeños en kruidenmayonaise BITES STOUTKAAS 6 onze eigen kaas gewassen in stoutbier KAMIKAZE 6 smeuïge kaasbal met jalapeños en kruidenmayonaise BLUE CHEESE BURGER 6 rundsburger met Bleu des Pyrénées GEITENKAAS 7 notencrumble / vlierbloesem

Nadere informatie

Leffe. Assortiment LEFFE BLOND. Leffe Blond (6,6%) is een authentiek blond abdijbier waar een vleugje bitterheid doorschemert

Leffe. Assortiment LEFFE BLOND. Leffe Blond (6,6%) is een authentiek blond abdijbier waar een vleugje bitterheid doorschemert Assortiment Leffe LEFFE BLOND Leffe Blond (6,6%) is een authentiek blond abdijbier waar een vleugje bitterheid doorschemert Smaak Heerlijk zacht en elegant Verpakkingen Fust 20 liter, fust 6 liter voor

Nadere informatie

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn:

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn: Produktblad 1 van 61 Viña Ventisquero De wijngaard Ventisquero is het resultaat van een nieuwe uitdaging van Agrosuper, de grootste producent van verse voedingsmiddelen in Chili. Enthousiast over het idee

Nadere informatie

Hertog Jan. Portfolio HERTOG JAN PILSENER

Hertog Jan. Portfolio HERTOG JAN PILSENER Portfolio Hertog Jan HERTOG JAN PILSENER Hertog Jan Pilsener (5,1%) is een stevig goudblond bier met een mooie, dichte schuimkraag, een volle smaak en een aangenaam bittere afdronk Smaak Vol met een aangenaam

Nadere informatie

PERSVOORSTELLING 6 MAART 2012

PERSVOORSTELLING 6 MAART 2012 PERSVOORSTELLING 6 MAART 2012 Geschiedenis van de Rood-Bruine bieren Definitie De Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren zijn bieren van gemengde gisting die geheel of gedeeltelijk rijpen in rechtopstaande

Nadere informatie

MET TOEWIJDING GEBROUWEN VEENHUIZEN DRANKEN & LUNCH KAART

MET TOEWIJDING GEBROUWEN VEENHUIZEN DRANKEN & LUNCH KAART MET TOEWIJDING GEBROUWEN VEENHUIZEN DRANKEN & LUNCH KAART BIERKAART DE KOLONIST WEIZEN BIER Een heerlijk fris, zacht en fruitig tarwebier van hoge gisting. Een echte dorstlesser. Het bier bevat 5% alcohol,

Nadere informatie

TRAPPIST. Ora et labora: bid en werk

TRAPPIST. Ora et labora: bid en werk Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een trappist- en abdijbier? En wat is nou precies een tripel? Hieronder nemen we een aantal bierstijlen en types onder de loep. Ora et labora: bid en werk Vaak

Nadere informatie

ALCOHOLARM. Jupiler NA 0,5% 2,50. Jupiler NA heeft een frisse en een licht moutige smaak.

ALCOHOLARM. Jupiler NA 0,5% 2,50. Jupiler NA heeft een frisse en een licht moutige smaak. ALCOHOLARM Jupiler NA 0,5% 2,50 Jupiler NA heeft een frisse en een licht moutige smaak. Jupiler NA is een alcoholarm bier van lage gisting met een alcoholpercentage van 0,5%. AMBER ALE Pauwel Kwak 8,4%

Nadere informatie

BIEREN. 2,50 Jupiler (1/2 liter) 4,50 Brand. 2,70 Pilsner Urquell. 4,10 Guinness (pint) 5,40 Guinness (1/2 pint) 2,80 Hoegaarden Witbier

BIEREN. 2,50 Jupiler (1/2 liter) 4,50 Brand. 2,70 Pilsner Urquell. 4,10 Guinness (pint) 5,40 Guinness (1/2 pint) 2,80 Hoegaarden Witbier BIEREN Bieren VAN HET VAT Pils (3) % Vol. Land Inhoud Prijs Jupiler 5,2 2,50 Jupiler (1/2 liter) 5,2 Brand 2,70 Pilsner Urquell 4,4 CZE 3,30 Speciaalbier (23) Brewdog Punk IPA 5,6 4,10 Guinness (pint)

Nadere informatie

Lentebock. www.bierwandeling.nl. Bierwandeling.nl LEIDEN. Ook wel Lentebier, Lentebok, Voorjaarsbok, Meibock en Paasbier genoemd.

Lentebock. www.bierwandeling.nl. Bierwandeling.nl LEIDEN. Ook wel Lentebier, Lentebok, Voorjaarsbok, Meibock en Paasbier genoemd. Lentebock Ook wel Lentebier, Lentebok, Voorjaarsbok, Meibock en Paasbier genoemd. Bovenstaande speciaal bieren worden onder diverse namen verkocht, het is natuurlijk wel een seizoenbier dat verkrijgbaar

Nadere informatie

www.rooisbiergilde.nl Het Roois Biergilde presenteert DEUGNIET BARBAR SATAN GOLD / RED A devils tale (or tail ) 18 APRIL 2009 DEUGNIET In al zijn eenvoud is Deugniet een bier van formaat. Het alcoholpercentage

Nadere informatie

Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen

Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen Naturalys Chardonnay Deze frisse sappige biologisch chardonnay heeft mooie tonen van tropisch fruit. Naturalys Rosé Deze frisse biologische wijn

Nadere informatie

Bieren met minder alcohol

Bieren met minder alcohol Portfolio Bieren met minder alcohol JUPILER BLUE De verfrissende smaak van een bitterzachte Jupiler, met slechts 3,3% alcohol Smaak Toegankelijk en fris karakter, met een rijke moutsmaak Alcohol 3,3% Oorsprong

Nadere informatie

«BEER VAAN DE TAP» Wisseltap Vraag onze medewekers naar welk lekkers er nu uit de tapkraan stroomt.

«BEER VAAN DE TAP» Wisseltap Vraag onze medewekers naar welk lekkers er nu uit de tapkraan stroomt. «BEER VAAN DE TAP» Brand Pilsener - Blond 5,5% 27ebu 0.20l 2.40 0.25l 2.90 0.50l 5.80 Brand Premium Pilsener wordt gebrouwen met meer hop. Dat geeft onze pilsener zijn unieke, krachtige smaak. Het volledig

Nadere informatie

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Bier van t Vat Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50 Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15 Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Wij hebben 5 wisseltaps waarvan wij er 1 gebruiken voor de Boulevard bieren

Nadere informatie

Op-en-top 4,85 * Rouge (4,74 /L) 2 verpakkingen*

Op-en-top 4,85 * Rouge (4,74 /L) 2 verpakkingen* Sfeerener meestal human touch, vult sfeerbeeld aan Op-en-t Belgische bieren De beste vertegenwoordigers van de Belgische biercultuur? Dat zijn de tripels en de sterke blonde bieren. Ze worden in ons land

Nadere informatie

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis Bier Inhoud 1. Geschiedenis. 2. Hoe wordt het gebrouwen. 3. Merken en verschillen. 4. Biersoorten 5. Waarom word je van te veel bier dronken? 6. Wist je dat 7. Vragen aan de klas. Inleiding Ik doe mijn

Nadere informatie

Abdijbierenfestival 2015

Abdijbierenfestival 2015 Abdijbierenfestival 2015 Erkende Belgische Abdijbieren Abdijsite Herkenrode Hasselt 30 augustus 2015 1 Programma 11.00 19.00 uur: Bieren- en kaasproeverij op het neerhof 11.00 19.00 uur: Spelletjeskermis

Nadere informatie

Chileense huis wijnen

Chileense huis wijnen Wijnkaart Chileense huis wijnen Pionero Viña Morande Chardonnay In deze droge witte wijn proeft u aroma's van fris fruit zoals perzik, peer, citrus en meloen. Smaaktype: soepel, aromatisch met houtrijping.

Nadere informatie

PRODUCT. Sinds 1921 CATALOGUS

PRODUCT. Sinds 1921 CATALOGUS PRODUCT Sinds 1921 CATALOGUS Beste klant, Siebrand, een bijzonder familiebedrijf, is opgericht in 1921. Wij zijn trots op de rijke historie die wij als bedrijf hebben. Het Siebrand-imago wordt gekenmerkt

Nadere informatie

Eindejaars assortiment

Eindejaars assortiment Eindejaars assortiment Geschenkverpakkingen Kerstpakketten Relatiegeschenken Hoogtij Champagne bier 0,75 L. Quadrant Quadrupel 0,75 L. Vanwege het succes vorig jaar hebben we deze special ook dit jaar

Nadere informatie

Bierkaart. (ambachtelijk)

Bierkaart. (ambachtelijk) (ambachtelijk) Jopen Koyt Jopen Koyt is gebrouwen volgens een recept uit 1407 en is een bier gebrouwen met gruit. Gruit is een middeleeuws kruidenmengsel waarin gagel het meest nadrukkelijk aanwezig is.

Nadere informatie

Lunchkaart 12:00-17: 00

Lunchkaart 12:00-17: 00 Lunchkaart 12:00-17: 00 Oerbrood Kaas, tomaat, 6 Komkommer Oerbrood warme geitenkaas 7 uit de Voerstreek Wrap met kruiden crème 8 en gerookte zalm Champignons a la escargot, 9 oerbrood Oeufs benedictines,

Nadere informatie

Bieren. LAGER Brouwerij 't IJ BIRI Amsterdam, Nederland 4.7% alc. Een frisse lager, gebrouwen met mais. Perfect voor op het terras.

Bieren. LAGER Brouwerij 't IJ BIRI Amsterdam, Nederland 4.7% alc. Een frisse lager, gebrouwen met mais. Perfect voor op het terras. VAN DE TAP Van de tap, pils, weizen, wit 25cl 50cl Brand Pilsner Wylre, Nederland 5% alc. 2⅘ Premium pilsner met een krachtige smaak, gebrouwen met meer hop en dus met meer smaak. Vraag naar de vijf wisselende

Nadere informatie

OVER SMAAK VALT TOCH TE TWISTEN

OVER SMAAK VALT TOCH TE TWISTEN TEKST THOMAS CAMMELBEECK, KEES VERPLANKE TEST ALCOHOLVRIJ WITBIER EN WEIZEN OVER SMAAK VALT TOCH TE TWISTEN ZO HEBBEN WE GETEST We lieten vijf bierexperts blind drie alcoholvrije witbieren en tien alcoholvrije

Nadere informatie

Eten, drinken en dansen BIERKAART

Eten, drinken en dansen BIERKAART Eten, drinken en dansen BIERKAART Grolsch 5,0% Premium Pilsner Grolsch Premium Pilsner is een stevig, goudblond bier met een volle smaak. Gebrouwen volgens een meer dan 300 jaar oude traditie, is van lage

Nadere informatie

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel.

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel. Azienda Agricola COFFELE Soave Veneto Soave Spumante Brut DOC Droge wijn, met een frisse structuur, volhardend, evenwichtig, met een aangename amandel nasmaak. Een voluptueuze en sierlijke interpretatie

Nadere informatie

Catalogus. Zilverstraat BRUGGE Code: BE01DEM. Meer weten?

Catalogus. Zilverstraat BRUGGE Code: BE01DEM. Meer weten? Meer weten? Zilverstraat 26 8000 BRUGGE 050 33 19 43 be01dem@pf.cofep.be Code: BE01DEM Catalogus Zilverstraat 26 8000 BRUGGE 050 33 19 43 be01dem@pf.cofep.be Chocolade Mix CHOCOLADE Luxe ballotin (per

Nadere informatie

Bieren. Vraag naar de vijf wisselende bieren van de tap

Bieren. Vraag naar de vijf wisselende bieren van de tap VAN DE TAP Bieren Van de tap, pils, weizen, wit 25cl 50cl Brand Pilsner Wylre, Nederland 5% alc. 2¾ 5¾ Premium pilsner met een krachtige smaak, gebrouwen met meer hop en dus met meer smaak. Vraag naar

Nadere informatie

CARTA VIEJA. : Sauvignon Blanc

CARTA VIEJA. : Sauvignon Blanc Sauvignon Blanc Heldergele kleur met groene reflecties. Frisse, schone en intense neus. Witte bessen, verse kruiden en limoenaroma's worden benadrukt, met asperges en minerale tonen. Grote balans en textuur

Nadere informatie

WINE BY. watertip: chaudfontaine rood

WINE BY. watertip: chaudfontaine rood WINE BY watertip: chaudfontaine rood Fiano 12,5% vol 3.20 19.50 FIANO I.G.T. 85% FIANO 15% ANDERE WITTE DRUIVENSOORTEN In de mond een wijn met structuur en een goede zuurgraad, laat een lange, aangename

Nadere informatie

Proefdoos: Toscaanse top wijnen

Proefdoos: Toscaanse top wijnen Proefdoos: Toscaanse top wijnen 2009 Pianirossi Sidus DOC De CEO van Tod's & Hogan is de eigenaar van dit domein. Een middelzware fruitige wijn is de beste typering. Veel fruit, sap met mooie tonen van

Nadere informatie

Fiano I.G.T. 85% Fiano 15% divers Fiano

Fiano I.G.T. 85% Fiano 15% divers Fiano WINE BY Fiano I.G.T. 85% Fiano 15% divers Fiano In de mond een wijn met structuur en een goede zuurgraad, laat een lange, aangename en aanhoudende nasmaak achter met duidelijke noten van exotische vruchten.

Nadere informatie

Singelbier. Van Bierbrouwerij Leidsch Bier uit Leiden

Singelbier. Van Bierbrouwerij Leidsch Bier uit Leiden U proeft in Café Restaurant De Vriend. Singelbier Van Bierbrouwerij Leidsch Bier uit Leiden Leidsch Bier is opgericht in 2004 met als doel om de stad Leiden weer een eigen bier te geven. Sinds mei 2011

Nadere informatie

De Blauwe Kater jazz 'n blueskaffee. Stout. Monk s Stout 5,2% 3,80 Tumulus Nera 8,0% 5,30. Pilsbieren. Spontane Gistings- & Fruitbieren

De Blauwe Kater jazz 'n blueskaffee. Stout. Monk s Stout 5,2% 3,80 Tumulus Nera 8,0% 5,30. Pilsbieren. Spontane Gistings- & Fruitbieren Pilsbieren Stella (bl) 5,2% 2,10 Vedett (bl) 5,2% 3,20 Alcoholarme Bieren Jupiler n.a. (bl) 0,5% 2,10 Ale Type Jack-Op (amber) 5,5% 2,20 Katje Special (amber) 6,0% 2,30 Palm Speciale (amber) 5,1% 2,40

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE MONTALCINO OP 01/04/2014.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE MONTALCINO OP 01/04/2014. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE MONTALCINO OP 01/04/2014. Vanavond is de heer Mommerency onze gastheer en zal hij ons rondleiden in de wondere wereld van Montalcino. Eerst drinken wij 7 Rosso s en dan 11 Montalcino

Nadere informatie

DE FERMERIE. De Heilige Schrift. Anno Gulpener Bierbrouwerij - De Fermerie Hightree 23

DE FERMERIE. De Heilige Schrift. Anno Gulpener Bierbrouwerij - De Fermerie Hightree 23 DE FERMERIE De Heilige Schrift Semper in mensura bibes Gulpener Bierbrouwerij - De Fermerie - 2016 Hightree 23 Liber Bersabee Anno 2016 DUURZAAM BROUWEN HET BROUWPROCES Bier bestaat al van zeker 4.000

Nadere informatie

Lentebock. www.bierwandeling.nl. Bierwandeling.nl LEIDEN. GROEPSWIJZER.NL voor al uw groepsuitjes

Lentebock. www.bierwandeling.nl. Bierwandeling.nl LEIDEN. GROEPSWIJZER.NL voor al uw groepsuitjes Lentebock Ook wel Lentebier, Lentebok, Voorjaarsbok, Meibock en Paasbier genoemd. Bovenstaande speciaal bieren worden onder diverse namen verkocht, het is natuurlijk wel een seizoenbier dat verkrijgbaar

Nadere informatie

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Huiswijnen wit Urmeneta, Sauvignon Blanc Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Een typisch Chileense Sauvignon. Hij is milddroog, makkelijk en zit vol exotische aroma s van onder andere passievrucht.

Nadere informatie

Bier. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is bier?

Bier. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is bier? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over een drank die men in de horeca veel schenkt of tapt, namelijk bier. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: de grondstoffen

Nadere informatie

Helder, vol blond abdijbier dat zich makkelijk laat drinken. De Affligem Blond heeft een zachte, hoppige smaak met een verbazend frisse afdronk.

Helder, vol blond abdijbier dat zich makkelijk laat drinken. De Affligem Blond heeft een zachte, hoppige smaak met een verbazend frisse afdronk. Achelse Kluis Blond (witte dop) Goudblond trappistenbier van hoge gisting. De smaak is hoppig met lichte karameltoetsen. Hoewel aan de Achelse Kluis Blond geen suikers zijn toegevoegd heeft het bier toch

Nadere informatie

CAVA FRANCESC RICART BRUT

CAVA FRANCESC RICART BRUT CAVA FRANCESC RICART BRUT Francesc Ricart Brut is gemaakt volgens de traditionele methode met de typische cava-druiven Xarel-lo, Macabeo en Parellada. Deze cava heeft 14 maanden gerijpt op fles, maar behoudt

Nadere informatie

MOUSSEREND ROSÉ 4,25 21,25

MOUSSEREND ROSÉ 4,25 21,25 WIJNKAART MOUSSEREND Italië, Prosecco Pronol Frizzante 4,75 23,75 Deze licht mousserende wijn is gemaakt van de Prosecco en de Frizzante druif. GEUR Fruitige met wat tonen van witte bloemen. SMAAK Fruitig,

Nadere informatie

Eilan Gillan. Gedistilleerd 2007 Gebotteld 2013 Alcoholpercentage 43% Leeftijd NAS Vattype Sherry

Eilan Gillan. Gedistilleerd 2007 Gebotteld 2013 Alcoholpercentage 43% Leeftijd NAS Vattype Sherry 16 mei 2014 Eilan Gillan Speyside Gedistilleerd 2007 Gebotteld 2013 Alcoholpercentage 43% Leeftijd NAS Vattype Sherry De man achter Eilan Gillan is Oliver Blanc, de eigenaar van de cognac distileerderij

Nadere informatie

Wisseltap: Maandbieren fles:

Wisseltap: Maandbieren fles: BIERKAART Wisseltap: HERTOG JAN BOCKBIER: Robijnrood van kleur. Bier van hoge gisting, smaak vol, romig en karamelachtig, zonder zoet te zijn. Koppig herfstbiertje! Alcoholgehalte : 6,5 % 25 cl 4,25 LA

Nadere informatie

Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag

Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag Op 12 september 2015 wordt bij de bierbrouw vereniging t Hopbelleke een gezamenlijke bierbrouwdag georganiseerd. De T.C. is gevraagds om een aantal brouwrecepten

Nadere informatie

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ WIJNKAART MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Deze licht mousserende wijn is gemaakt van de Prosecco druif. GEUR Fruitige met wat tonen van witte bloemen. SMAAK Fruitig, lichte

Nadere informatie

HEINEKEN introduceert Heineken 0.0

HEINEKEN introduceert Heineken 0.0 HEINEKEN introduceert Heineken 0.0 Nederland eerste land wereldwijd waar het alcoholvrije bier van Heineken wordt gelanceerd Zoeterwoude, 3 maart 2017 Een wereldwijde primeur in Nederland: Heineken introduceert

Nadere informatie

breidt haar gamma uit persdossier

breidt haar gamma uit persdossier breidt haar gamma uit persdossier I feel like... Homecooking is in. Wie graag eet, krijgt de jongste jaren steeds meer zin om zelf de koksmuts op te zetten. De Belgische chocoladefabrikant Choc-o-lait,

Nadere informatie

ONZE BIEREN JE FAVORIETE BIERTJES VAN DE TAP, IN BLIK EN OP FLES PROOST!

ONZE BIEREN JE FAVORIETE BIERTJES VAN DE TAP, IN BLIK EN OP FLES PROOST! ONZE BIEREN JE FAVORIETE BIERTJES VAN DE TAP, IN BLIK EN OP FLES PROOST! ONZE BIEREN OP EEN RIJTJE. Wij vinden bier vooral lekker! Met heel veel belangstelling volgen we de bierontwikkeling in Haarlem,

Nadere informatie

Huiswijn Wit en Rood

Huiswijn Wit en Rood Huiswijn Wit en Rood (Italie) Een heerlijke huiswijn, in de mond proef je een lichte aroma van klein rood en zwart fruit, specerijen en tijm. De aanzet is vol, gevolgd door een lange, zwoele afdronk. Lekker

Nadere informatie

Jupiler. Portfolio JUPILER. Jupiler is een bitterzachte pils (5,2%) met een fris karakter, vlotte verteerbaarheid en een toegankelijke smaak

Jupiler. Portfolio JUPILER. Jupiler is een bitterzachte pils (5,2%) met een fris karakter, vlotte verteerbaarheid en een toegankelijke smaak Portfolio Jupiler JUPILER Jupiler is een bitterzachte pils (5,2%) met een fris karakter, vlotte verteerbaarheid en een toegankelijke smaak Smaak Toegankelijk en fris karakter, met een rijke moutsmaak Serveren

Nadere informatie

Abdijbierenfestival 2014

Abdijbierenfestival 2014 Abdijbierenfestival 2014 Erkende Belgische Abdijbieren Ter gelegenheid van het 5-jarig jubileum Herkenrodebieren Abdijsite Herkenrode Hasselt 31 augustus 2014 Herkenrode Abdijbierenfestival Herkenrode

Nadere informatie

BIEREN. St. Joris Blond 4,40 St. Joris Wit (in de zomer) 3,70 St. Joris Tripel 5,40 St. Joris Dubbel (in de winter) 4,40

BIEREN. St. Joris Blond 4,40 St. Joris Wit (in de zomer) 3,70 St. Joris Tripel 5,40 St. Joris Dubbel (in de winter) 4,40 BIEREN BROUWERIJ ST. JORIS In de kelder van de Boterhal is brouwerij St. Joris gevestigd. Hier brouwen wij met veel liefde en enthousiasme onze eigen huisbieren. St. Joris Blond 4,40 St. Joris Wit (in

Nadere informatie