Rekenkamercommissie. Gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht. Aan de leden van de gemeenteraad,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rekenkamercommissie. Gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht. Aan de leden van de gemeenteraad,"

Transcriptie

1 Rekenkamercommissie Gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht uw brief van uw kenmerk ons kenmerk HNCP Rapport Privatisering van de exploitatie van zwembad De datum onderwerp Louwert Aan de leden van de gemeenteraad, Hierbij bieden wij u de eindrapportage van het onderzoek Privatisering van de exploitatie van zwembad De Louwert aan, waarin de Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht verslag doet van haar onderzoek naar het privatiseringsproces en de uitvoering van de gemaakte afspraken betreffende de exploitatie. De bevindingen van het onderzoek zijn in het kader van de hoor- en wederhoor procedure (artikel 8 van het onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht) voorgelegd aan de betrokken ambtenaar en portefeuillehouder van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, die zijn geïnterviewd. Daarna is het rapport inclusief de conclusies en aanbevelingen voorgelegd aan het college voor een bestuurlijke reactie. De technische reactie, met de reactie van de Rekenkamercommissie, hebben wij als bijlage bij deze brief gevoegd. De gedegen bestuurlijke reactie van het college is eveneens als bijlage in het rapport opgenomen. Wij hebben, na vaststelling van het onderzoeksrapport, conclusies getrokken en op basis van deze conclusies doen wij een aantal aanbevelingen. Conclusies De privatisering van beheer en onderhoud van zwembad De Louwert kende twee aanleidingen, namelijk een kerntakendiscussie en de wens om de efficiency en kwaliteit van exploitatie van het zwembad te verhogen. De rekenkamercommissie concludeert dat de privatisering op een correcte wijze heeft plaatsgevonden. De bereikte resultaten ten aanzien van de efficiency em de kwaliteit zijn minder eenduidig. Duidelijk is dat de kosten voor beheer en klein onderhoud lager zijn geworden dan ten tijde van de situatie waarbij De Louwert in eigen beheer was. De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht heeft de afgelopen periode financieel moeten bijspringen. Een kwaliteitsverbetering heeft de rekenkamercommissie niet kunnen constateren.

2 A De voorbereiding van de besluitvorming door raad en college verloopt adequaat De Rekenkamercommissie concludeert dat de voorbereiding over het algemeen adequaat verliep. Er zijn evenwel verbeterpunten die hieronder zijn opgenomen. A1 De gemeente stelt geen beleidsdoelen voor zwembad De Louwert De doelen van de privatisering waren onvoldoende geformuleerd. Ze waren vooral gericht op het realiseren van uitvoeringsprestaties en niet op het bereiken van maatschappelijke effecten. De rekenkamercommissie treft geen beleidsmatige inbedding van het zwembad aan, in bijvoorbeeld het sport- en welzijnsbeleid van de gemeente. Het is zodoende niet helder aan welke gemeentelijke beleidsdoelen het zwembad een bijdrage levert. A2 Er is een afwegingskader voor het bepalen van een beheersvorm gehanteerd, maar het afwegingskader laat ruimte voor verbeteringen. Met de Startnotitie Scenario s voor de toekomst is sprake van een afwegingskader van het gemeentebestuur voor het bepalen van de toekomstige beheersvorm van het zwembad. De rekenkamercommissie constateert tevens dat de kwaliteit van het afwegingskader op belangrijke punten verbeterd kan worden. Het gaat hierbij om de risico s, de randvoorwaarden en eisen (zie kader). Ook merkt de raad op dat onvoldoende op voorhand duidelijkheid bestond over de financiële gevolgen van de overdracht. Afwegingskader kan beter 1 De rekenkamercommissie merkt op dat in het afwegingskader geen eisen worden gesteld aan aspecten als de financiën in termen van gemeentelijke bijdragen, investeringen en risico s. Daarnaast mist de rekenkamercommissie andere essentiële randvoorwaarden die bij verzelfstandiging en privatisering een rol spelen, zoals: informatievoorziening en verslaglegging ten behoeve van politiek-bestuurlijke sturing en controle; (statutaire) invloed die de gemeente wenst te behouden in geval van verzelfstandiging; maximale financiële gemeentelijke betrokkenheid bij de verzelfstandigde entiteit; activa (en eventueel de passiva) die in eigendom (kunnen) overgaan op de verzelfstandigde entiteit; vaststellen van de verkoopprijs van/voor de gemeentelijke voorziening in geval van verkoop bij privatisering. De rekenkamercommissie stelt tot slot vast dat het niet altijd helder is hoe aan de inbreng uit de raad gevolg is gegeven. Enkele punten zijn wel aantoonbaar opgepakt (zoals sociaal statuut, periodieke informatie aan de raad), andere inbreng van de raad is niet of minder herkenbaar in latere informatievoorziening, zoals opmerkingen over een toekomstvisie en de financiële gevolgen. A 3 Het gemeentebestuur toont zich een goed werkgever Het gemeentebestuur toonde zich een goed werkgever. In het voortraject werd het personeel van het zwembad niet betrokken (wel terstond geïnformeerd over het collegebesluit), maar in het vervolg is goed overlegd met personeel, ABVA/KABO en OR.

3 A 4 Het college stelt de raad in staat aan de hand van het afwegingskader een keuze te maken voor de beheersvorm van zwembad De Louwert Het college betrok de gemeenteraad op belangrijke momenten en ook werd de raad in staat gesteld een afweging te maken, met die kanttekening dat de kwaliteit van het afwegingskader te wensen overliet. Ook merkt de raad op dat onvoldoende duidelijkheid bestaat over de financiële gevolgen van de overdracht. B De overeenkomsten zijn helder over doelen en onderlinge rolverdeling De rekenkamercommissie concludeert dat de overeenkomsten helder zijn met betrekking tot de doelen en de rolverdeling. B 1 De doelen en randvoorwaarden van de gemeente met het zwembad De Louwert zijn vertaald in de contracten met Optisport De operationele doelen en randvoorwaarden van de gemeente zijn grotendeels vertaald in de overeenkomsten. Doelen over efficiëntere bedrijfsvoering, een eventueel lager exploitatietekort en continuïteit van het zwembad zijn niet expliciet in de contracten vastgelegd. De kwaliteit van de sportbeoefening, het onderhoud en de bereikbaarheid van het zwembad voor doelgroepen zijn wel in de contracten opgenomen. Evenals de beperkte mogelijkheid van tariefstijging en de afwenteling van exploitatierisico s. B2 Deze doelen zijn specifiek, meetbaar en tijdgebonden geformuleerd De overeenkomsten richten zich exclusief op operationele aspecten, die deels evalueerbaar en resultaatgerichtheid zijn. De bijdrage aan inhoudelijke beleidsdoelen of maatschappelijke effecten ontbreken in de overeenkomsten. B3 De verdeling van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden tussen raad, college en Optisport ten aanzien van beheer en onderhoud van zwembad De Louwert zijn helder. De verdeling van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden zijn helder en eenduidig vastgelegd, behoudens de onderhoudsafspraken. B4 Er zijn duidelijke afspraken over informatievoorziening, sturing en controle op de uitvoering van de contracten In de overeenkomsten zijn duidelijke informatiemomenten gemarkeerd voor Optisport, zodat de gemeente in staat wordt gesteld om controle uit te oefenen op beheer en exploitatie van het zwembad door Optisport. C Beoogde doelen van verzelfstandiging worden gerealiseerd De rekenkamercommissie concludeert dat met de privatisering het zwembad buiten de gemeentelijke organisatie is geplaatst, conform de uitkomsten van de gevoerde kerntakendiscussie. Echter, met de privatisering is het hoofddoel (meer efficiency, een eventueel lager exploitatietekort en continuïteit) niet aantoonbaar gerealiseerd. Wel werden de randvoorwaarden goed ingevuld. Risico s konden slechts gedeeltelijk worden afgewenteld. De rekenkamercommissie baseert deze conclusie op de volgende bevindingen: Met de privatisering is geen aantoonbare efficiencywinst geboekt. Over de financiële gevolgen van de privatisering was onduidelijkheid. Het is niet aantoonbaar dat de privatisering heeft bijgedragen aan de continuïteit van het zwembad.

4 De kwaliteit van de sportbeoefening is niet veranderd. De accommodatie zelf is sinds de overdracht aan Optisport in 2002 niet verder ontwikkeld. Bezoekers waren in 2003 over het geheel genomen tevreden over het zwembad. Groot onderhoud wordt uitgevoerd, maar volgens Optisport onder het vereiste niveau. Alleen bij dringende zaken wordt actie ondernomen. Het zwembad haalde in juli 2004 het Keurmerk Veilig & Schoon en ook de jaarlijkse audits daarna werden met succes behaald. De openingstijden van het zwembad De Louwert zijn sinds de privatisering in 2002 niet gewijzigd. Conform de overeenkomsten zijn de tarieven met niet meer dan 5% gestegen. 1 Vanaf 1 april 2002 zijn de zwembad-medewerkers, op één na, in dienst getreden van Optisport met inachtneming van het Sociaal Statuut. Het aantal personeelsleden in dienst van Optisport Hendrik- Ido-Ambacht BV is na de overgang in 2002 tot 2007 gelijk gebleven. Ook het aantal personele uren was door de jaren gelijk. Het zwembad bleef bereikbaar voor alle doelgroepen, zoals schoolzwemmen en verenigingen. De gemeente heeft alle risico s willen afdekken met een risico-fee, maar desondanks moest zij op diverse gelegenheden financieel bijspringen (bekostiging nieuwe glijbaan, garanderen openingstijden, onderhoud kost meer). Er waren onverwachte (negatieve) neveneffecten, in die zin dat het streven naar kostenbesparingen leidde tot een verlaging van de kwaliteit van het aanbod (minder vaak schoonmaken, verlaging van de watertemperatuur). De rekenkamercommissie constateert dat er op het eerste gezicht sprake is van een geprivatiseerde situatie, omdat het beheer en de exploitatie is neergelegd bij een private marktpartij Optisport -, waarbij ook het personeel in dienst is. De situatie heeft echter ook kenmerken van traditioneel gemeentelijk beheer, omdat de gemeente eigenaar van de accommodatie is en het groot onderhoud betaalt. D Sturing en controle in de praktijk verloopt adequaat De Rekenkamercommissie concludeert dat de sturing en controle vanuit de gemeente in de praktijk adequaat verliep, alhoewel met name werd gestuurd op efficiency en niet op beleidsinhoudelijke doelen. D1 Optisport informeert het gemeentebestuur over beleidsmatige ontwikkelingen, beheer en onderhoud. Aan deze norm werd deels voldaan, aangezien Optisport het college middels de begroting en jaarrekening met name over de financiële aspecten informeerde, maar niet beleidsinhoudelijk. D2 Het college beoordeelt de verstrekte informatie en stuurt bij en/of legt sancties op indien nodig Aan deze norm wordt deels voldaan. Op verschillende momenten heeft het college bijgestuurd. Het ging hierbij om concrete actuele aangelegenheden (bijvoorbeeld ten aanzien van de onenigheid over personele kosten en de kapotte glijbaan). Maar op het gebied van de jaarrekening, het groot onderhoud en de inhoudelijke doelen wordt niet zichtbaar gestuurd. Het verslag van onderhoudswerkzaamheden en een overzicht van de omvang van het onderhouds- en inventarisfonds, dat Optisport conform de afspraken jaarlijks zou moeten opleveren, heeft de gemeente nog maar een keer gekregen. Daarmee heeft de gemeente geen overzicht over de staat van het onderhoud en kan de gemeente geen planning maken. Het risico bestaat dat de gemeente aan het eind van de contractperiode met een verouderde, minimaal onderhouden, accommodatie blijft zitten. 1 Met uitzondering van de tariefstijging van meer dan 5% in Reden was het dekken van de kosten voor de vervanging van de kapotte glijbaan.

5 D3 De raad wordt geïnformeerd en geeft invulling aan haar kaderstellende en controlerende rol De raad werd werd op cruciale momenten geïnformeerd en gaf ook zelf invulling aan haar kaderstellende en controlerende rol rondom zwembad De Louwert. Aanbevelingen Het door de rekenkamercommissie uitgevoerde onderzoek is relevant vanwege het aflopen van het huidige exploitatiecontract. De aanbevelingen zijn dan ook gericht op toekomstige traject aangaande het zwembad. A Voorbereiding van de besluitvorming door raad en college 1 Formuleer als gemeenteraad een visie en doel ten aanzien van het zwembad. Er zijn grofweg drie alternatieven: a De gemeente wil met de exploitatie van het zwembad maatschappelijke effecten realiseren (jeugdbeleid, gezondheid, sport en recreatie) en werkt die uit in toetsbare doelstellingen en prestaties; b De gemeente ziet het zwembad als een (minimale) basisvoorziening en stuurt met name op een doelmatige exploitatie; c De gemeente kiest voor een mix, dat wil zeggen zoekt een balans tussen sturen op maatschappelijke effecten en doelmatige exploitatie. 2 Zorg voor een beleidsmatige inbedding van de beleidsdoelen rondom het zwembad. Een dergelijke inbedding, bijvoorbeeld via een relatie met de programmabegroting, is relevant omdat een te kiezen beheersvorm in het teken staat van gemeentelijke beleidsdoelen zoals een recreatief aanbod, sport en gezondheid. De keuze voor een beheersvorm of een gezonde exploitatie is geen doel op zichzelf, maar hooguit een tussendoel of middel. Zeker wanneer sprake is van een kerntakendiscussie, is aan de orde op welke terreinen het gemeentebestuur nadrukkelijk wel en niet wil inzetten. De exploitatie en bedrijfsvoering van een gemeentelijk zwembad worden immers niet alléén door economische, maar ook door politieke motieven bepaald. 3 Stel ten behoeve van nieuwe contractonderhandelingen een nieuw afwegingskader op. Weeg daarbij alle alternatieven, inclusief eigen beheer en verzelfstandiging, maar ook regionale samenwerking om schaalvoordelen te behalen, bijvoorbeeld met Zwijndrecht. Het afwegingskader moet daarnaast zicht geven op overwegingen in termen van voor- en nadelen en hoe deze zich verhouden tot de kosten en (financiële) risico s. Betrek daarbij nadrukkelijk het risico ten aanzien van het groot onderhoud. Ga na of er renovatie/nieuwbouw moet plaatsvinden, en of daarvoor reserveringen nodig zijn. 3 Hoewel de rechtmatigheid van de aanbesteding buiten de vraagstelling van dit onderzoek valt, ziet de rekenkamercommissie op basis van literatuur over dit onderwerp dat de gemeente juridisch risico heeft gelopen en beveelt aan daar in een eventueel vervolgtraject nadrukkelijk aandacht aan te besteden. 2 2 De rekenkamercommissie verwijst bijvoorbeeld naar: Tim H.G. Robbe, Gemeentelijke sportaccommodaties: doe eens een concessie!, in: Tender Nieuwsbrief, december 2008, nr 8. Overheden die zich bij uitbesteding en privatisering niet aan de Europese aanbestedingsregels houden, riskeren juridische procedures geïnitieerd door marktpartijen die zich benadeeld voelen.

6 B De overeenkomsten 1 Huur aanvullende (externe) expertise in om financiële en juridische consequenties adequaat in beeld te brengen en gebruik deze kennis en expertise bij het opstellen van de contracten. 2 Zorg bij contractvorming voor: Het vertalen van beleidskaders in contract. Bij de keuze voor een basisvoorziening ligt het accent op doelmatige exploitatie, bij de keuze voor een hoogwaardige voorziening ligt het accent op het bereiken van maatschappelijke effecten. Zorg in geval van een lange looptijd- dat een contract niet resulteert in stilstand. Met andere woorden, zorg dat tussentijdse bijstellingen mogelijk zijn op basis van nieuwe ontwikkelingen. 3 Voor wat betreft de (eventuele) contractonderhandelingen: Ga niet te veel zitten op de stoel van de exploitant. Dus, overweeg de specificaties vast te stellen (wat zijn de gewenste resultaten) en laat de instelling een offerte uitbrengen. Houd vast aan een vaste exploitatiebijdrage en ga niet uit van een andere systematiek zoals het dekking van de verliezen. Dit levert een prikkel op voor Optisport doelmatig te werken. Houd groot onderhoud en klein onderhoud gescheiden. Want als je ook groot onderhoud neerlegt bij een particuliere exploitant, kan deze hierop besparen teneinde winstmarges niet te verlagen. Een contract voor 10 jaar kan leiden tot het stopzetten van denken. Zorg daarom voor tussentijdse evaluatiemomenten. Bepaal (vanuit je doelen) geschikte meetpunten en neem deze in de contracten op, want je doet wat gemeten wordt. Heroverweeg de afspraken over het afdekken van risico s, aan de hand van historische gegevens, want in de afgelopen jaren heeft de gemeente toch moeten bijspringen voor onverwachte gebeurtenissen. Zorg niet alleen voor afspraken over tarieven, maar evenzo over de openingstijden. C Beoogde doelen van verzelfstandiging worden gerealiseerd 1 Formuleer de doelen (zoals aanbevolen onder A) evalueerbaar en resultaatgericht, zodat door zowel raad als college tussentijds en achteraf te controleren is of de doelen worden behaald. 2 Geef de raad periodiek informatie over de stand van zaken rondom de realisatie van beoogde doelen. 3 Zorg voor een heldere en transparante risico-inventarisatie en risico-verdeling. D Sturing en controle in de praktijk verloopt adequaat 1 Zorg ervoor dat bij de verantwoording niet alleen over de financiën wordt gerapporteerd, maar ook over de realisatie van inhoudelijke doelen en de staat van het onderhoud. Besteed ook aandacht aan trends in relevante beleidsvelden (jeugdbeleid, gezondheid, sport en recreatie) en de manier waarop de gemeente hierop wil inspelen.

7 Tot slot De rekenkamercommissie wil de betrokkenen bedanken voor de inzet bij en voor dit onderzoek, de vlotte aanlevering van gevraagde informatie en de tijd die zij hebben besteed aan de totstandkoming van dit onderzoek. Met vriendelijke groet, Dr. J.J.M. Uijlenbroek Voorzitter.

Onderzoek exploitatie zwembaden in de gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest

Onderzoek exploitatie zwembaden in de gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest Wassenaar Oegstgeest Voorschoten Rekenkamercommissie Onderzoek exploitatie zwembaden in de gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest Wassenaar Voorschoten Oegstgeest Oegstgeest Aan de gemeenteraden

Nadere informatie

Privatisering van de exploitatie van zwembad De Louwert

Privatisering van de exploitatie van zwembad De Louwert Eindrapportage Privatisering van de exploitatie van zwembad De Louwert rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Aan Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Referentiecode 214.002.01 Van Drs. Marlies Bongers

Nadere informatie

Rapportage. Effectmeting naar onderzoek Weten waarom uit 2008. Alphen-Chaam. Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau.

Rapportage. Effectmeting naar onderzoek Weten waarom uit 2008. Alphen-Chaam. Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau. 1 Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Rapportage Effectmeting naar onderzoek Weten waarom uit 2008 Alphen-Chaam 7 juli 2011 W E T E N W A A R O M A L P H E N - C H A A M 2 1 Inleiding De Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar de positie van de raad bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Overkoepelende rapportage

Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar de positie van de raad bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Overkoepelende rapportage Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar de positie van de raad bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Overkoepelende rapportage Status: overkoepelende rapportage, vastgesteld door de rekenkamercommissies

Nadere informatie

Gemeente Hellendoorn. Aan de raad

Gemeente Hellendoorn. Aan de raad Punt (2 : Aanbevelingen onderzoek Rekenkamer West Twente: Onroerende zaken Gemeente Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: De Rekenkamer West Twente heeft onderzoek gedaan naar het beleid over - en het

Nadere informatie

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper.

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper. Inleiding De gemeente Zoetermeer profileert zich al enige jaren als ICT-stad. In de samenvatting van het Plan van aanpak Kenniseconomie en innovatie 2010 staat: Kenniseconomie en innovatie zijn, naast

Nadere informatie

Het verzelfstandigen van cultuurspelers, (hoe) werkt dat?

Het verzelfstandigen van cultuurspelers, (hoe) werkt dat? Aan de gemeenteraad Zaaknummer 156405 ONDERWERP: Het verzelfstandigen van cultuurspelers, (hoe) werkt dat? Onderzoek naar de verzelfstandiging van drie culturele instellingen en de huidige kaders voor

Nadere informatie

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten Checklist Informatievoorziening Grote Projecten Najaar 2010 Rekenkamercommissie Berkelland, Bronckhorst, Lochem, Montferland 1. Inleiding De uitvoering van grote projecten in Nederland heeft nogal eens

Nadere informatie

Jelly Smink/Frits van Vugt. Namens de rekenkamercommissie doe ik u deze rekenkamerbrief toekomen over sturing op subsidie aan de bibliotheek.

Jelly Smink/Frits van Vugt. Namens de rekenkamercommissie doe ik u deze rekenkamerbrief toekomen over sturing op subsidie aan de bibliotheek. Aan de gemeenteraad van Overbetuwe i.a.a. het college van burgemeester en wethouders Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Datum Verzonden d.d. 28 februari 2017 Onderwerp: Behandeld door Telefoonnummer Bijlage(n)

Nadere informatie

Algemene conclusie per gemeente

Algemene conclusie per gemeente Oplegnotitie bij het RSD onderzoeksrapport Deze oplegnotitie vat de belangrijkste zaken uit het RSD onderzoek samen. Deze oplegnotitie is gebaseerd op het rapport dat het onderzoeksbureau De Lokale Rekenkamer

Nadere informatie

Rapportage RCHW Subsidie met beleid (Korendijk) Rekenkamercommissie Hoeksche Waard

Rapportage RCHW Subsidie met beleid (Korendijk) Rekenkamercommissie Hoeksche Waard Rapportage RCHW Subsidie met beleid (Korendijk) Rekenkamercommissie Hoeksche Waard Februari, 2013 Inhoudsopgave 1. Subsidie met beleid... 3 1.1. Inleiding... 3 1.2. Doelen vertaald naar subsidiedoelen...

Nadere informatie

Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie.

Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Raad VOORBLAD Onderwerp Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie

Nadere informatie

Verbonden Partijen. 7 mei Postbus KA ROOSENDAAL.

Verbonden Partijen. 7 mei Postbus KA ROOSENDAAL. Verbonden Partijen Notitie naar aanleiding van onderzoek naar de aansturing van verbonden partijen in de gemeenten Bergen op Zoom, Oosterhout en Roosendaal. 7 mei 2007 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Beverwijk

Rekenkamercommissie Beverwijk Rekenkamercommissie Beverwijk Gemeente Beverwijk t.a.v. de leden van de gemeenteraad datum 25 maart 2014 ons kenmerk onderwerp Rekenkamerbrief Collegeprogramma bijlagen Methode voor gestructureerde opzet

Nadere informatie

aan de toekomst van het Sportbedrijf

aan de toekomst van het Sportbedrijf aan de toekomst van het Sportbedrijf Agenda Historie beheer en exploitatie sportaccommodaties. Waar staan we nu? Waar gaan we naar toe en in welke vorm? achtergrond 2003 op verzoek van de raad onderzoek

Nadere informatie

Jaarverslag 2008 en Jaarplan J.G. Honcoop van der Wulp 9 april Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht

Jaarverslag 2008 en Jaarplan J.G. Honcoop van der Wulp 9 april Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Jaarverslag 2008 en Jaarplan 2009 J.G. Honcoop van der Wulp 9 april 2009 Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Inhoudsopgave Jaarverslag 2008 Hoofdstuk 1 Werkzaamheden

Nadere informatie

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

Effectmeting van de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting

Effectmeting van de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Effectmeting van de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting Rapportage Alphen-Chaam 02 juni 2009 R A P P O R T A G E E F F

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Quick scan programmabegroting. Bestuurlijk rapport. Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn

Quick scan programmabegroting. Bestuurlijk rapport. Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn Quick scan programmabegroting 2016-2019 Bestuurlijk rapport Goede aansluiting om te sturen en te controleren Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn 1 juni 2016 1 1. Inleiding De gemeenteraad stelt kaders

Nadere informatie

ONDERZOEKSPROTOCOL REKENKAMERCOMMISSIE STAPHORST. Beschrijving werkwijze onderzoeken rekenkamercommissie

ONDERZOEKSPROTOCOL REKENKAMERCOMMISSIE STAPHORST. Beschrijving werkwijze onderzoeken rekenkamercommissie ONDERZOEKSPROTOCOL REKENKAMERCOMMISSIE STAPHORST Beschrijving werkwijze onderzoeken rekenkamercommissie 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Onderwerpselectie.. 4 3. Onderzoeksopzet. 5 4. Aankondiging.. 5

Nadere informatie

Zicht op succes. Onderzoek naar re-integratiebeleid Tynaarlo

Zicht op succes. Onderzoek naar re-integratiebeleid Tynaarlo Zicht op succes Onderzoek naar re-integratiebeleid Tynaarlo Bevindingen (1) Beantwoording van deelvragen: Kaderstelling 1. Welke beleidsdoelen streeft de gemeente Tynaarlo met het reintegratiebeleid na?

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak Onderzoeksaanpak Rekenkameronderzoek Feitenrelaas Ligne Status Datum Omschrijving Door Status 26 maart 15 Onderzoeksplan Ligne TH Concept, ter bespreking in RKC 31-3-15 31 maart 15 Vaststelling onderzoeksplan

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Onderzoek rekenkamercommissie naar de Bezwaarafhandeling in de gemeente s-hertogenbosch Reg.nr. : 12. B&W verg.. : Commissie : n.v.t. FES Cie_verg. : 27 augustus 2012

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

HOE STUUR JE ALS RAAD OP MAATSCHAPPELIJK VASTGOED? Een leidraad en routeboek voor de juiste informatie

HOE STUUR JE ALS RAAD OP MAATSCHAPPELIJK VASTGOED? Een leidraad en routeboek voor de juiste informatie HOE STUUR JE ALS RAAD OP MAATSCHAPPELIJK VASTGOED? Een leidraad en routeboek voor de juiste informatie Rekenkamercommissie Meierijstad 21 december 2017 AGENDA Leidraad en routeboek voor de juiste informatie

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Gemeente Bussum Besluit nemen over advies effectmeting Inkoop en inhuur van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: Datum: 26 november 2015

Aan de gemeenteraad. Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: Datum: 26 november 2015 Postbus 54 Aan de gemeenteraad 7470 AB Goor van Hof van Twente Telefoon: (0547) 858 585 Fax: (0547) 858 586 E-mail: info@hofvantwente.nl Internet: www.hofvantwente.nl Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk:

Nadere informatie

samenwerking regie verbonden partijen

samenwerking regie verbonden partijen Geacht raadslid, U bepaalt de hoofdlijnen van het beleid. U controleert het college. U vertegenwoordigt daarin de inwoners van Delft. Geen gemakkelijke taak. Vraagstukken zijn vaak niet binnen de eigen

Nadere informatie

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen Informatieprotocol Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen 22 januari 2019 1. Inleiding De directe aanleiding voor dit informatieprotocol is het amendement van de gemeenteraad van Heumen bij de besluitvorming

Nadere informatie

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak Rekenkamercommissie Kempengemeenten 23 september 2011 1. Achtergrond en aanleiding In 2008 heeft de gemeente Oirschot de Bestuursvisie 2002-2012

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTEL Gemeente Velsen

INITIATIEFVOORSTEL Gemeente Velsen INITIATIEFVOORSTEL Gemeente Velsen Raadsvergadering d.d. : 1 december 2011 Raadsbesluitnummer : R11.081 Carrousel d.d. : 17 november 2011 Onderwerp : Eindrapport Rekenkamercommissie kwaliteit Grondbeleid

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Borger-Odoorn. Jaarverslag 2010

Rekenkamercommissie Borger-Odoorn. Jaarverslag 2010 Rekenkamercommissie Borger-Odoorn Exloo, 9 maart 2011 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Personele samenstelling 3. Onderzoekswerkzaamheden 4. Financieel overzicht - mw. Ina Middelkamp, extern lid (voorzitter)

Nadere informatie

Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân

Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân, gelet op: artikel 5.1 van het reglement van orde voor de vergaderingen van het algemeen bestuur; de rol van het

Nadere informatie

Inhuur in de Kempen. Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden. Onderzoeksaanpak

Inhuur in de Kempen. Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden. Onderzoeksaanpak Inhuur in de Kempen Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden Onderzoeksaanpak Rekenkamercommissie Kempengemeenten 21 april 2014 1. Achtergrond en aanleiding In gemeentelijke organisaties met een omvang als

Nadere informatie

BESTUURLIJKE NOTA ONDERZOEK GROENBELEID EN GROENBEHEER REKENKAMERCOMMISSIE KATWIJK

BESTUURLIJKE NOTA ONDERZOEK GROENBELEID EN GROENBEHEER REKENKAMERCOMMISSIE KATWIJK Bestuurlijke Nota Onderzoek Groenbeleid en groenbeheer Rekenkamercommissie BESTUURLIJKE NOTA ONDERZOEK GROENBELEID EN GROENBEHEER REKENKAMERCOMMISSIE KATWIJK INHOUDSOPGAVE 1 INTRODUCTIE 4 1.1 AANLEIDING

Nadere informatie

Beleidsnota verbonden partijen

Beleidsnota verbonden partijen Beleidsnota verbonden partijen SAMENVATTING Een verbonden partij is een privaatrechtelijke of publiekrechtelijke organisatie, waarin de gemeente een financieel en een bestuurlijk belang heeft. Een financieel

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 14 februari 2012 Agendanummer : 10 Portefeuillehouder : -- Afdeling : Rekenkamer Castricum/Langedijk Opsteller : Voorstel aan de raad Onderwerp Programma : Rapport

Nadere informatie

onderzoeksopzet verbonden partijen

onderzoeksopzet verbonden partijen onderzoeksopzet verbonden partijen Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet Verbonden Partijen rekenkamercommissie Oss 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrond en aanleiding... 3 2. Wat is een DoeMee-onderzoek?... 3

Nadere informatie

Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon

Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon gemeente Den Helder Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon Van afdeling: Griffie Ter inzage gelegde stukken / bijlagen: Behandelend ambtenaar: R. De Jonge Rapport van de Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Collegevoorstel P Onderwerp Aanbesteding beheer en exploitatie zwembad De Wetering

Collegevoorstel P Onderwerp Aanbesteding beheer en exploitatie zwembad De Wetering Collegevoorstel P Onderwerp Aanbesteding beheer en exploitatie zwembad De Wetering Openbaar Beslispunten 1. De uitgangspunten voor de aanbesteding van het beheer en de exploitatie van het zwembad De Wetering

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum sept Auteur. Rekenkamercommissie. Raadsnummer

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum sept Auteur. Rekenkamercommissie. Raadsnummer Rekenkamercommissie Jaarverslag 2016 datum sept 2017 Auteur Raadsnummer Rekenkamercommissie Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 Inleiding 4 3 Wat wilde de rekenkamercommissie bereiken? 4 4 Wat heeft de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Onderzoek Inkoop en aanbestedingen Onderzoeksopzet. Rekenkamercommissie De Wolden September 2016 Status: definitief Versie: 1.0

Onderzoek Inkoop en aanbestedingen Onderzoeksopzet. Rekenkamercommissie De Wolden September 2016 Status: definitief Versie: 1.0 Onderzoek Inkoop en aanbestedingen Onderzoeksopzet Rekenkamercommissie De Wolden September 2016 Status: definitief Versie: 1.0 Rekenkamercommissie De Wolden 1 A. Wat willen wij bereiken? 1. Aanleiding

Nadere informatie

Bestuurlijk spoorboekje planning en control 2015

Bestuurlijk spoorboekje planning en control 2015 Bestuurlijk spoorboekje planning en control Gemeente Velsen 17 december 2014 Inleiding In de Wet dualisering gemeentebestuur zijn de posities, functies en bevoegdheden van de Raad en het College formeel

Nadere informatie

Onderzoek naar digitale dienstverlening van de gemeente Hoogeveen

Onderzoek naar digitale dienstverlening van de gemeente Hoogeveen Onderzoek naar digitale dienstverlening van de gemeente Hoogeveen Juni 2008 Rekenkamercommissie gemeente Hoogeveen Samenstelling: Drs. E. de Haan (voorzitter) A.W. Hiemstra J. Steenbergen Drs. F. Galesloot

Nadere informatie

verbonden stichtingen

verbonden stichtingen verbonden stichtingen 1 inleiding aanleiding Capelle aan den IJssel werkt sinds enkele jaren met verbonden stichtingen. Zo bestaat sinds 2011 de stichting CapelleWerkt, is in 2014 de stichting Centrum

Nadere informatie

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Bijlage 5 Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Aanbevelingen rapport Rekenkamer Breda 1. Geef als raad opdracht aan het college om samen met de raad een nieuwe Nota Verbonden

Nadere informatie

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden.

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden. Aan: Gemeenteraad van Druten Druten, 27 juli 2015 Geachte voorzitter en leden van de gemeenteraad, In de eerste rekenkamerbrief van 2015 komt inkoop en aanbesteding aan bod. Dit onderwerp heeft grote relevantie,

Nadere informatie

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie;

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie; Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 20531 Datum : 26 november 2013 Programma : Alle programma's Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. R. de

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân

Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân Kollumerland c.a. Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân Aan de raad van de Gemeente Kollumerland c.a. Postbus 13 9290 AA KOLLUM Afdeling : GRIF Behandeld door : P.J.A. Praat Doorkiesnummer : (0511) 548228

Nadere informatie

Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen

Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen Rekenkamercommissies Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland Inleiding In de maanden mei tot en met oktober

Nadere informatie

gemeente Bergen op Zoom.

gemeente Bergen op Zoom. Gemeente Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummeren -naam : Eindrapportage

Nadere informatie

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 14 april 2014 : 12 mei 2014 : dhr. G.H.J. Weierink : Zaaknummer :

Nadere informatie

Inleiding. Hoofdvraag van het onderzoek was:

Inleiding. Hoofdvraag van het onderzoek was: Inleiding Misbruik en oneigenlijk gebruik van het Persoonsgebonden budget (PGB), een onderdeel van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) vormt voor gemeenten, zo blijkt uit verschillende onderzoeken,

Nadere informatie

Subsidies: lust of last? Onderzoek naar subsidieverwerving gemeente Haren

Subsidies: lust of last? Onderzoek naar subsidieverwerving gemeente Haren Subsidies: lust of last? Onderzoek naar subsidieverwerving gemeente Haren Rekenkamercommissie gemeente Haren Samenstelling: Drs. E. de Haan (voorzitter) D. Praamstra-Bos A. Schuurman T. Sieling R. Valkema

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 18 maart 2010. onderzoek naar verzelfstandiging openbaar onderwijs

Aan de Raad. Made, 18 maart 2010. onderzoek naar verzelfstandiging openbaar onderwijs Aan de Raad Made, 18 maart 2010 Raadsvergadering: 15 april 2010 Nummer raadsnota: 19 Onderwerp: onderzoek naar verzelfstandiging openbaar onderwijs Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Drs. J. Krook

Nadere informatie

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Gemeente Bronckhorst, 23 augustus 2016 1. Aanleiding We willen het beleidsplan Sociaal Domein 2015-2018 gemeente Bronckhorst tussentijds

Nadere informatie

opvolgingsonderzoek re-integratie en voortijdig schoolverlaten

opvolgingsonderzoek re-integratie en voortijdig schoolverlaten opvolgingsonderzoek re-integratie en voortijdig schoolverlaten juli 2012 1 inleiding 1-1 aanleiding De rekenkamer voert onderzoeken uit naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het

Nadere informatie

Onderzoek prijzen voor gemeentelijke dienstverlening van de rekenkamercommissie "Tellen of vertellen" Commissie Bestuur.

Onderzoek prijzen voor gemeentelijke dienstverlening van de rekenkamercommissie Tellen of vertellen Commissie Bestuur. Raad VOORBLAD Onderwerp Onderzoek prijzen voor gemeentelijke dienstverlening van de rekenkamercommissie "Tellen of vertellen" Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen

Nadere informatie

15 januari Rekenkamer West Twente jaarverslag 2012 en jaarplan 2013

15 januari Rekenkamer West Twente jaarverslag 2012 en jaarplan 2013 15 januari 2013 Rekenkamer West Twente jaarverslag 2012 en jaarplan 2013 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2012 en het onderzoeksprogramma 2013 van de Rekenkamer West Twente. In het jaarverslag vindt

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Culemborg

Rekenkamercommissie Culemborg Rekenkamercommissie Culemborg Aan de raad van de gemeente Culemborg Datum 19 november 2015 Betreft Jaarplan 2016 Geachte leden van de raad, De rekenkamercommissie Culemborg (RKC) biedt u hierbij het Jaarplan

Nadere informatie

Artikel 1. Definities

Artikel 1. Definities Verordening 212 Het algemeen bestuur van de ISD Bollenstreek besluit, gelet op artikel 212 van de Gemeentewet, vast te stellen: Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor

Nadere informatie

: 13 mei 2019 : 27 mei 2019

: 13 mei 2019 : 27 mei 2019 më i 2 7 MEI 2019 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: : 13 mei 2019 : 27 mei 2019 Zaaknummer

Nadere informatie

QUICK SCAN PROGRAMMABEGROTING 2012

QUICK SCAN PROGRAMMABEGROTING 2012 QUICK SCAN PROGRAMMABEGROTING 2012 Quick scan Programmabegroting 2012 Mei 2012 Rekenkamer Maastricht Samenstelling: Mevrouw dr. Klaartje Peters De heer Mathijs G.M.M.W. Mennen RA (voorzitter) De heer drs.

Nadere informatie

Exploitatie Zwembad de Bronspot. Een onderzoek in het kader van artikel 213a Gemeentewet

Exploitatie Zwembad de Bronspot. Een onderzoek in het kader van artikel 213a Gemeentewet Exploitatie Zwembad de Bronspot Een onderzoek in het kader van artikel 213a Gemeentewet Afdeling controlling Mei 2011 Exploitatie zwembad de Bronspot 2 Inhoudsopgave Blz. Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Onderzoeksplan

Nadere informatie

Bezuiniging op de kinderopvangtoeslag

Bezuiniging op de kinderopvangtoeslag Bezuiniging op de kinderopvangtoeslag Realisatie en effect Zicht op bezuinigingen Peter Hilz/Hollandse Hoogte De Algemene Rekenkamer wil met de publicatiereeks Zicht op Bezuinigingen bijdragen aan het

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie De Wolden Zuidwolde, 21 maart 2013 Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie De Wolden Pagina 2 van 15 Inhoudsopgave Voorwoord 5 1. Inleiding 7 1.1. De grondslag en de taak

Nadere informatie

Voorstel van de Rekenkamer

Voorstel van de Rekenkamer Voorstel van de Rekenkamer Opgesteld door Rekenkamer Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 14 juni 2018 (onder voorbehoud) Jaargang en nummer 2018, nr. 43 Geheim Nee Rekenkameronderzoek: Zicht

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.1253, d.d. 7 december 2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Auditrapport 2009 Grip op de buitenboordmotor, sturing, toezicht en verantwoording bij Gemeenschappelijke Regelingen BESLUITEN Behoudens

Nadere informatie

Zicht op doorwerking

Zicht op doorwerking Rekenkamercommissie Zicht op doorwerking Onderzoek naar de doorwerking van de aanbevelingen uit zes onderzoeken van de rekenkamercommissie Hoogeveen Deel 1: Conclusies en aanbevelingen Januari 2015 1 Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Middelburg, 7 juli 2011

Middelburg, 7 juli 2011 AAN Het college van B&W van de gemeente Middelburg d.t.v. de raadsgriffier Postbus 6000 4330 LA Middelburg. Onderwerp: Wederhoor m.b.t. quick-scan onderzoek naar de WMO Geacht College, Middelburg, 7 juli

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 6 november 2018 Blad : 1 van 6

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 6 november 2018 Blad : 1 van 6 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer Programma Commissie Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel.nr. Evaluatiedatum 590723 Onderwijs, Sport

Nadere informatie

Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert

Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert Onderzoeksaanpak Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert september 2013 Rekenkamer Weert 1. Achtergrond en aanleiding Het grondbeleid van de gemeente Weert heeft tot doel bijdrage te leveren, met

Nadere informatie

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Raadsvergadering, 22 april 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 228 Agendapunt: 6 Datum: 9 april 2008 Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht

Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Jaarverslag 2009 en Jaarplan 2010 J.G. Honcoop van der Wulp 15 januari 2010 Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Inhoudsopgave Jaarverslag 2009 Hoofdstuk 1 Inleiding

Nadere informatie

Bestuurlijke integriteit

Bestuurlijke integriteit Bestuurlijke integriteit Onderzoek Bestuurlijke Integriteit Onderzoeksopzet Rekenkamercommissie De Wolden Maart 2014 Status: definitief Versie: 4 Rekenkamercommissie De Wolden 1 A. Wat willen wij bereiken?

Nadere informatie

Startnotitie. Westerscheldeferry

Startnotitie. Westerscheldeferry Startnotitie Westerscheldeferry Onderzoek naar de rechtmatigheid en doeltreffendheid van de aanbesteding van de OV-concessie Vlissingen-Breskens 2015-2018 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...- 3-1.1 Aanleiding...

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie Bernheze Voorwoord In dit jaarverslag leggen wij verantwoording af over de uitvoering van onze taken in 2016 met een korte uiteenzetting van de verrichte werkzaamheden

Nadere informatie

Raadsvoorstel (openbaar)

Raadsvoorstel (openbaar) Raadsvoorstel (openbaar) Algemene Zaken registratienummer nnb datum advies 17 januari 2011 opsteller advies mevrouw R.R. Westhoff doorkiesnummer 010-5931831 paraaf afdelingshoofd medeparaaf afdeling(en)

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Toekomst Promen

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Toekomst Promen COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Toekomst Promen Te besluiten om Het college van B&W besluit de volgende, in gezamenlijkheid tot stand gekomen, uitgangspunten en vragen te hanteren voor de toekomst van Promen

Nadere informatie

Onderzoeksopzet De Poort van Limburg gemeente Weert

Onderzoeksopzet De Poort van Limburg gemeente Weert Onderzoeksopzet De Poort van Limburg gemeente Weert Weert, 6 september 2011. Rekenkamer Weert Inhoudsopgave 1. Achtergrond en aanleiding 2. Centrale vraagstelling 3. De wijze van onderzoek 4. Deelvragen

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: 213a verordening Reg.nummer: 2012/469231

Raadsstuk. Onderwerp: 213a verordening Reg.nummer: 2012/469231 Raadsstuk Onderwerp: 213a verordening Reg.nummer: 2012/469231 1. Inleiding De Verordening onderzoek doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur van de gemeente Haarlem (reg.nr.:

Nadere informatie

Onderzoeksplan Subsidiebeleid. Rekenkamercommissie

Onderzoeksplan Subsidiebeleid. Rekenkamercommissie Rekenkamercommissie Onderzoeksplan Subsidiebeleid gemeente Oss Oss, 23 februari 2005 1 1. Inleiding De Rekenkamercommissie is door de gemeenteraad van Oss ingesteld op 1 september 2004. Inmiddels heeft

Nadere informatie

Nadere toelichting Op 15 april 2010 presenteert de Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân (RKC) haar rapport inzake het grondbeleid in Achtkarspelen.

Nadere toelichting Op 15 april 2010 presenteert de Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân (RKC) haar rapport inzake het grondbeleid in Achtkarspelen. Aan de Gemeenteraad Raad Status 3 februari 2011 Besluitvormend Onderwerp Advies controlecommissie over rapport Rekenkamercommissie inzake grondbeleid Punt no. 6 Korte toelichting De controlecommissie heeft

Nadere informatie

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie;

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie; Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 20531 Datum : 26 november 2013 Programma : Alle programma's Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. R. de

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

Rekenkamerbrief betreffende vertaling coalitieakkoord 2007-2011 Vertrouwen verbinden versnellen in programmabegroting 2008

Rekenkamerbrief betreffende vertaling coalitieakkoord 2007-2011 Vertrouwen verbinden versnellen in programmabegroting 2008 Provincie Overijssel Luttenbergstraat 2 8012 EE Zwolle Aan: Provinciale Staten van Overijssel In kopie aan: Commissaris van de Koningin, dhr. G. Jansen Gedeputeerde Staten van Gelderland Betreft: Rekenkamerbrief

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit 2. Memo m.b.t. aanbesteding.

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit 2. Memo m.b.t. aanbesteding. Aan de Raad Made, 3 februari 2009 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 26-02-2009 Nummer raadsnota: 12 Onderwerp: Sociaal-culturele accommodaties Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

Beleidsdoorlichting Luchtvaart. Verslag onafhankelijke deskundige

Beleidsdoorlichting Luchtvaart. Verslag onafhankelijke deskundige Beleidsdoorlichting Luchtvaart Verslag onafhankelijke deskundige In opdracht van: Decisio BV 17 augustus 2017 Aanleiding In de offerte-uitvraag voor het uitvoeren van de Beleidsdoorlichting Luchtvaart

Nadere informatie

Sportaccommodatiebeleid. Exploitatie en Beheer

Sportaccommodatiebeleid. Exploitatie en Beheer Sportaccommodatiebeleid Exploitatie en Beheer Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 Leeswijzer...2 2. Huidige situatie exploitatie en beheer...3 2.1. De binnensportaccommodaties...3 2.2 De buitensportaccommodaties...4

Nadere informatie

= Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Voorstel invulling aanbevelingen rapport Sturing grote projecten

= Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Voorstel invulling aanbevelingen rapport Sturing grote projecten Raadsvoorstel = Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Portefeuillehouder: Onderwerp: S. Adriaansen/J.A. Peeters Registratiecode: (in te vullen door griffie) Voorstel

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt nr.:

Raadsvoorstel. Agendapunt nr.: Raadsvoorstel Onderwerp: Agendapunt nr.: Eindrapport Rekenkamercommissie: Positie kiezen in discussies over vaste en flexibele formatie d.d. juni 2015 Datum voorstel: 24 augustus 2015 Vergaderdatum: 22

Nadere informatie

Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg

Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg Startnotitie Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg 1 Aanleiding voor het onderzoek Jaarlijks stellen Gedeputeerde Staten (GS) in het najaar in concept de begroting op. Per

Nadere informatie

Onderzoek Invoering nieuwe WMO per 2015

Onderzoek Invoering nieuwe WMO per 2015 Onderzoek Invoering nieuwe WMO per 2015 Onderzoeksopzet van de Rekenkamercommissie voor Vlagtwedde en Bellingwedde Inleiding De gezamenlijke Rekenkamercommissie (RKC) van de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Bijlage 2 behorende bij de kaderbrief 2015 Planning & control cyclus Spoorboek 1 2 Inleiding Dit spoorboek Planning & Control-cyclus dient als handvat en achtergrondinformatie voor de organisatie bij de

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2007 Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart 2008 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de rekenkamercommissie Tynaarlo 2006. De

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Onderwerp: Risicomanagement Reg.nr. : 12.0693 B&W verg. : 19 juni 2012 : 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand van zaken met betrekking

Nadere informatie

Hieronder reageren wij op de afzonderlijke conclusies en aanbevelingen uit het rapport van uw Rekenkamer.

Hieronder reageren wij op de afzonderlijke conclusies en aanbevelingen uit het rapport van uw Rekenkamer. Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 14 030 www.utrecht.n1 Rekenkamer Utrecht T.a.v. dhr. P.j.C.M. van den Berg Behandeld door J.A. Bodewitz Doorkiesnummer 030-28 61054 E-mail j.bodewitz@utrecht.n1

Nadere informatie

De rekenkamercommissie heeft in 2010 een onderzoek ingesteld naar het inkoop en aanbestedingsbeleid van de gemeente Terneuzen.

De rekenkamercommissie heeft in 2010 een onderzoek ingesteld naar het inkoop en aanbestedingsbeleid van de gemeente Terneuzen. Plan van Aanpak De rekenkamercommissie heeft in 2010 een onderzoek ingesteld naar het inkoop en aanbestedingsbeleid van de gemeente Terneuzen. In het naar aanleiding van dit onderzoek uitgebrachte rapport

Nadere informatie