Factsheet cursus Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Factsheet cursus Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd"

Transcriptie

1 Factsheet cursus Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd

2 Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd De cursus Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd (MVKT), is een methode waarbij verenigingen worden geholpen om vrijwilligers te werven. De methode bestaat uit vier bijeenkomsten, een stappenplan en intensieve begeleiding vanuit het Huis voor de Sport Limburg in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg. De cursus biedt gegarandeerd succes indien de vereniging alle stappen doorloopt. Dat betekent dat de vereniging na het volgen van de cursus voldoende vrijwilligers heeft! De cursus heeft al in diverse gemeenten in Limburg gedraaid en daar hebben de deelgenomen verenigingen inderdaad het gewenste resultaat behaald. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten (met een interval van 4 à 6 weken). Per vereniging dienen 2 tot 3 (bestuurs-)leden deel te nemen aan de bijeenkomsten. Per workshop is plaats voor max. 12 verenigingen. Om in korte tijd een toename in het aantal vrijwilligers te bewerkstelligen bestaat het stappenplan onder andere uit de volgende vijf stappen: 1. Het vrijwilligerswerk binnen de vereniging positief voor het voetlicht brengen en de leden bekend maken met de wervingsactie die gaat komen. 2. Alle bestaande vrijwilligerstaken in kaart brengen en een vacaturelijst maken. 3. Een of brief versturen naar alle leden en ouders van jeugdleden met een aankondiging dat ieder lid en iedere ouder wordt benaderd voor vrijwilligerswerk. 4. Ieder lid bellen of persoonlijk aanspreken met de vraag of deze zich wil inzetten voor de vereniging. 5. De nieuwe vrijwilligers hun taak geven.

3 Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd De cursus Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd vindt plaats in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg en wordt verzorgd door docenten die worden geselecteerd door het Huis voor de Sport Limburg. De startbijeenkomst vindt in elke regio plaats op een van tevoren vastgestelde datum en locatie. Noord-Limburg Datum: dinsdag 28 april 2015, uur Locatie: Muziekzaal De Speulplats, Mgr. Jenneskensplein 7, 5864 CS, Meerlo Cursusleider: Ron van den Bekerom Midden-Limburg Datum: dinsdag 28 april 2015, uur Locatie: Fanfarezaal van fanfare St. Joseph, Lisweg 8, 6102 CW, Pey-Echt Cursusleider: Joseph Majoie Zuid-Limburg Datum: woensdag 29 april 2015, uur Locatie: Maaslandcentrum Elsloo, Burg. Maenenstraat 45, 6181 EA, Elsloo Cursusleider: Joseph Majoie De data en locaties van bijeenkomsten 2 t/m 4 worden ingepland in overleg met de deelnemers, waarbij het denkbaar is dat deze afwisselend plaatsvinden in de accommodatie (bijv. repetitieruimte of muzieklokaal) van de deelnemende verenigingen. Voor wie? Bestuursleden (voorzitter, vicevoorzitter, secretaris, penningmeester en overige bestuursleden), commissieleden, overige leden van verenigingen, (assistent-)dirigenten, docenten en instructeurs. Benodigdheden Laptop/tablet (en evt. stroomkabel). U ontvangt een USB-stick met documenten. Aanmelden Ga voor meer informatie en om je aan te melden naar Deelname aan de workshops is gratis. Motie Limburgse Volkscultuur De workshops maken deel uit van beleidslijn 3 Bestuurskracht van de Motie Limburgse Volkscultuur en worden georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg voor leden van verenigingen van: Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L).

4 Resultaten MVKT Afgeronde cursussen in Limburg 7 Deelnemende verenigingen 55 Nieuwe vrijwilligers Gemiddeld per deelnemende vereniging Soort functies Gemiddelde beoordeling cursus 8,5 Aantal informatiebijeenkomsten 10 Aantal verenigingen geïnformeerd nieuwe vrijwilligers Bestuursfuncties, technisch kader, commissieleden, eenmalige taken,

5 Good practices Nieuwe vrijwilligers en nieuwe ideeën TC Born profiteert van MVKT-cursus Tennisvereniging TC Born heeft, net zoals de meeste verenigingen, moeite om voldoende vrijwilligers te vinden. Er zijn 40 actieve vrijwilligers die regelmatig iets voor de vereniging doen en 27 die zich incidenteel inzetten. Dat is simpelweg niet voldoende om de vereniging draaiende te houden. De vereniging besluit deel te nemen aan de cursus Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd, in de hoop twintig nieuwe vrijwilligers aan te kunnen trekken. Tijdens de cursus begint TC Born met een stevige wervingscampagne om de leden te attenderen op het belang van vrijwilligerswerk. Daarnaast wordt een inventarisatie gemaakt van het huidige vrijwilligersbestand en alle leden ontvangen bericht over het project. Vervolgens gaat een bel-team van 14 mensen aan de slag: 239 leden van minstens 17 jaar oud worden gebeld. Het resultaat is indrukwekkend: Een aantal kandidaat bestuursleden, waaronder een kandidaat penningmeester! Een aantal nieuwe commissieleden; vooral voor de kantinecommissie en de sponsorcommissie is de werving een groot succes. 81 leden willen helpen bij het parkonderhoud. Bij het nadenken over welke vrijwilligers nodig zijn, komen ook nieuwe rollen voor vrijwilligers naar boven. Zo heeft de penningmeester ondersteuning nodig en is er behoefte aan het regelen van maaltijden tijdens de competitie. Verder zijn er allerlei nieuwe ideeën, zoals baanadoptie voor onderhoud, exposities in de kantine en een reanimatiecursus voor tennisleden. Deze ideeën worden in het jaar dat volgt verder uitgewerkt. Zo blijkt weer dat de cursus Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd niet alleen nieuwe vrijwilligers oplevert, maar ook weer energie en ruimte geeft voor nieuwe initiatieven.

6 Betrokken vrijwilligers versterken wijkteam Hoogvonderen in Roermond maakt sprong voorwaarts Het Wijkteam Hoogvonderen in Roermond vormt oog en oren van de buurt en organiseert regelmatig diverse activiteiten voor de wijk. Een mooi team, maar wel erg klein. Om de wijk te kunnen vertegenwoordigen, zouden toch ook meer mensen uit de wijk betrokken moeten zijn? Het team besluit de cursus Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd te gaan volgen. Al na de tweede avond van de cursus weten ze wat hen te doen staat: van zich laten horen. De vele praktijkvoorbeelden, de duidelijke uitleg en de concrete handvaten hielpen Wijkteam Hoogvonderen om snel tot actie over te gaan. Het team maakt een informatieblaadje met een enquête om de bewoners uit de wijk te vertellen wie ze zijn, wat ze doen en dat ze als vrijwilligersorganisatie nog best mensen uit de wijk kunnen gebruiken. Ook worden mensen uitgenodigd voor de wijkteamavond. Het blaadje wordt huis-aanhuis bezorgd en na een week wordt opnieuw een ronde door de buurt gemaakt om de reacties te polsen en de enquêtes op te halen. De actie levert mooie, spontane reacties van de wijkbewoners op en - heel belangrijk - dertig nieuwe vrijwilligers!

7 70 nieuwe vrijwilligers voor Stichting Zwembad De Bercken Spring jij met ons in het diepe? Participatiemaatschappij is een van de nieuwe woorden in Verenigingen en stichtingen willen graag participeren en hun maatschappelijke rol oppakken, maar zonder voldoende vrijwilligers wordt dat steeds lastiger. Het verenigingsleven in Nederland kampt met een groot vrijwilligerstekort. Ook Stichting Zwembad De Bercken uit Reuver heeft hiermee te maken. Maar met de methode Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd ligt de oplossing voor het grijpen! In vier workshops is de vereniging gecoacht in het werven van nieuwe vrijwilligers. Succes verzekerd! Huis voor de Sport Limburg haalde de methode naar Limburg en startte in samenwerking met POVL (Provinciale Ondersteuning Vrijwilligerswerk Limburg) een pilot in Beesel. Het zwembad was één van de deelnemers. Het project bestaat uit vier workshops, een stappenplan en intensieve begeleiding bij de uitvoering hiervan door Huis voor de Sport Limburg. Een half jaar geleden is Zwembad De Bercken, dat wordt gerund door uitsluitend vrijwilligers, gestart met het volgen van de workshops en het implementeren van de methode. Onder het motto: Spring jij met ons in het diepe?, hebben zij een campagne ontwikkeld. In deze positieve campagne, die onder andere bestond uit een speciaal hiervoor ontworpen poster, heeft het zwembad de inwoners van Beesel laten zien hoe leuk het vrijwilligerswerk in het zwembad is. Hiermee hebben zij betrokkenheid gecreëerd onder de inwoners. De campagne was een vooraankondiging van de actieve en persoonlijke benadering van abonnementhouders en (potentiële) bezoekers. In totaal zijn er zo n 70 potentiële vrijwilligers persoonlijk benaderd om iets te betekenen voor het zwembad. Door van te voren alle bestaande vrijwilligerstaken in beeld te brengen en een vacaturelijst te maken, konden in deze persoonlijke gesprekken al gerichte vragen worden gesteld en beantwoord waardoor makkelijk matches te maken waren. Het resultaat: voldoende nieuwe vrijwilligers! In slechts vier maanden heeft het zwembad nieuwe horecamedewerkers, toezichthouders, onderhoudsmedewerkers en kassamedewerkers geworven. Op een speciaal voor hen georganiseerde bijeenkomst, hebben alle nieuwe vrijwilligers uitgebreid kennisgemaakt met het zwembad en zijn ze geïnformeerd over de werkzaamheden. Ervaren vrijwilligers hebben zich vervolgens ontfermd over de nieuwkomers op hun eerste werkdag. Inmiddels zijn zij allemaal zelfstandig aan de slag. Een mooi resultaat!

8 Quotes Stichting De Zwembad de Bercken (Reuver) In slechts vier maanden 70 nieuwe vrijwilligers voor horeca, toezicht, onderhoud en kassa! Tennisclub Born (Born) Dankzij de cursus een aantal kandidaat bestuursleden, waaronder een penningmeester! Wijkraad Hoogvonderen (Roermond) 35 nieuwe vrijwilligers voor onze Wijkraad! BC Olympia 56 (Tegelen) VV Urmondia 35 nieuwe vrijwilligers geworven onder 180 leden 4 nieuwe bestuursleden voor onze club

Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd

Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd Stèphanie Karlsson Sinds 2006 werkzaam bij Sportservice Zuid-Holland als consulent sportontwikkeling Projectleider Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd Accountmanager WhoZnext Vrijwilligerswerk: Jeugdcommissie

Nadere informatie

Met vier workshops op weg naar succes!

Met vier workshops op weg naar succes! 1 Met vier workshops op weg naar succes! Aan dit voor u liggende werkboek wordt bij iedere workshop een aantal documenten toegevoegd. Deze documenten zijn instrumenten waarmee u de methode Meer Vrijwilligers

Nadere informatie

Sinds 1999 werkzaam bij Sportservice Zuid-Holland als consulent sportontwikkeling Docent:

Sinds 1999 werkzaam bij Sportservice Zuid-Holland als consulent sportontwikkeling Docent: Kees Zwemer Sinds 1999 werkzaam bij Sportservice Zuid-Holland als consulent sportontwikkeling Docent: - Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd - Bestuur en Management Non-profit organisaties - etc. Vrijwilligerswerk:

Nadere informatie

Uw vereniging. Wie heeft een tekort aan vrijwilligers?

Uw vereniging. Wie heeft een tekort aan vrijwilligers? Hubert Habers (30) Opleiding Sportmanagement en Marketing (HBO) Gewerkt op de Jaap Eden IJsbanen 10 jaar werkzaam bij Sportservice Noord-Holland 7 jaar bestuurslid vrijwilligers / communicatie bij Topklasse

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.2 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Hoe denken we? 8 + 4 = 12 9 + 5 = 13 4 + 4 = 8 3 x 2 = 6

Hoe denken we? 8 + 4 = 12 9 + 5 = 13 4 + 4 = 8 3 x 2 = 6 Hoe denken we? 8 + 4 = 12 9 + 5 = 13 4 + 4 = 8 3 x 2 = 6 Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd Een tekort aan vrijwilligers staat al 25 jaar in de top drie van door de sportverenigingen genoemde knelpunten.

Nadere informatie

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld.

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. Resultaat Vragenlijst: Waarom doe je mee met de lokale energiecoöperatie? 26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. 1. Ik ben op de volgende manier betrokken bij de lokale

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg

Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg Jaarverslag Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg 2015 Voorwoord Voor u ligt het vijfde jaarverslag van de Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg, afgekort SVVBL. Met dit jaarverslag beogen wij verantwoording

Nadere informatie

Introductie presentator informatiebijeenkomst. Roel Hazenberg Gelderse Sport Federatie

Introductie presentator informatiebijeenkomst. Roel Hazenberg Gelderse Sport Federatie Introductie presentator informatiebijeenkomst Roel Hazenberg Gelderse Sport Federatie Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd Een tekort aan vrijwilligers staat al 25 jaar in de top drie van door de sportverenigingen

Nadere informatie

Vorming Training Scholing. Voor alle cliënten van Odion

Vorming Training Scholing. Voor alle cliënten van Odion Vorming Training Scholing Voor alle cliënten van Odion 2014 VTS gids 2014 1 Inleiding Voor wie is Vorming, Training, Scholing mogelijk en wat is het? VTS is voor alle cliënten van Odion van zowel dagbesteding

Nadere informatie

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats WERVINGSCIRKEL De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste persoon

Nadere informatie

Van een voor allen naar allen voor OKVC

Van een voor allen naar allen voor OKVC Van een voor allen naar allen voor OKVC Inhoud Inleiding... 2 Probleembeschrijving... 3 Soorten verenigingen (soorten oplossingen)... 4 Plan van aanpak... 4 Uitvoering en borging... 5 Evaluatie... 6 Inleiding

Nadere informatie

VRIJWILLIGERS BELEIDSPLAN TENNISVERENIGING L.V.H. Zonder vrijwilligers is er geen vereniging

VRIJWILLIGERS BELEIDSPLAN TENNISVERENIGING L.V.H. Zonder vrijwilligers is er geen vereniging VRIJWILLIGERS BELEIDSPLAN TENNISVERENIGING L.V.H. Zonder vrijwilligers is er geen vereniging Inleiding. Tennisvereniging Leunen-Veulen-Heide is heeft een ledenaantal van rond de 300 leden, de leeftijd

Nadere informatie

WERVINGSPLAN EN MIDDELEN

WERVINGSPLAN EN MIDDELEN WERVINGSPLAN EN MIDDELEN De wervingscirkel: doel doelgroep boodschap middelen organisatie Als je aan werving wilt doen, wil je mensen overtuigen dat jouw organisatie hen graag als vrijwilliger zou willen.

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid MHC Forescate Mei 2011 Versie1.4

Vrijwilligersbeleid MHC Forescate Mei 2011 Versie1.4 Vrijwilligersbeleid MHC Forescate Mei 2011 Versie1.4 Vrijwilligersbeleid MHC Forescate Geen enkele sportclub kan zonder de inzet van vrijwilligers. Immers, er zijn vele taken te verrichten en daarbij vormen

Nadere informatie

TOOLKIT HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT? SPORTWEKEN

TOOLKIT HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT? SPORTWEKEN TOOLKIT HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT? SPORTWEKEN Introductie Weet jij al wat voor activiteit jij organiseert voor het proefsporten? In dit hoofdstuk helpen we je hiermee op weg. We bieden je een handig

Nadere informatie

Allereest de beste wensen voor 2014. Hopelijk wordt het voor jullie allemaal een goed, gezond en natuurlijk een sportief turnjaar.

Allereest de beste wensen voor 2014. Hopelijk wordt het voor jullie allemaal een goed, gezond en natuurlijk een sportief turnjaar. Vogelwaarde, januari 2014. Beste ouders/verzorgers en leden, Allereest de beste wensen voor 2014. Hopelijk wordt het voor jullie allemaal een goed, gezond en natuurlijk een sportief turnjaar. Even terugkijken

Nadere informatie

Nieuwsflits Sportstimulering Sportbedrijf Rheden. Houdt u maandelijks op de hoogte van allerlei sportnieuws in de gemeente Rheden.

Nieuwsflits Sportstimulering Sportbedrijf Rheden. Houdt u maandelijks op de hoogte van allerlei sportnieuws in de gemeente Rheden. Nieuwsflits Sportstimulering Sportbedrijf Rheden Houdt u maandelijks op de hoogte van allerlei sportnieuws in de gemeente Rheden. Nieuwsflits Mei 2015 Sportverenigingen in de schijnwerpers in eerste Sportkrant

Nadere informatie

De NSA i.s.m. de KNSB. Vrijwilligersbeleid

De NSA i.s.m. de KNSB. Vrijwilligersbeleid De NSA i.s.m. de KNSB Vrijwilligersbeleid Programma Opening Vrijwilligerswerk Ervaringen uit de praktijk Motieven voor vrijwilligerswerk Werven Behouden Vragen Vrijwilligers Vrijwilliger Iemand die zich

Nadere informatie

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016 Workshops en trainingen september 2015 t/m mei 2016 3 INHOUD Inleiding... 4 Vrijwilligerscentrale Roermond Informatieavond... 5 Informatieavond: afspraken/regels rondom vrijwilligerswerk als tegenprestatie...

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleidsplan

Vrijwilligersbeleidsplan Vrijwilligersbeleidsplan Nieuw-Buinen, juli 2012 Voorwoord Een vereniging staat of valt met de hulp die een vereniging krijgt van vrijwilligers. Heel kort; zonder vrijwilligers geen v.v. Nieuw Buinen.

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid. Versie 1.1

Vrijwilligersbeleid. Versie 1.1 Vrijwilligersbeleid Versie 1.1 Inhoud Inleiding... 3 1. Structuur vrijwilligersbeleid... 4 1.1 Binnenhalen... 4 1.2 Begeleiden... 5 1.3 Behouden en belonen... 5 2. Uitvoering vrijwilligersbeleid... 6 2.1

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering. Aanbod 2011. www.vrijwilligerswinkel.nl

Deskundigheidsbevordering. Aanbod 2011. www.vrijwilligerswinkel.nl Deskundigheidsbevordering Aanbod 2011 www.vrijwilligerswinkel.nl AED/REANIMATIE Bij een plotseling optreden van hartfalen, weet u wat u wel en wat u niet moet doen? Kent u die kastjes die overal verschijnen

Nadere informatie

Informatie Workshop Arbeidsrecht Regelgeving Kantine-exploitatie

Informatie Workshop Arbeidsrecht Regelgeving Kantine-exploitatie 1/5 VO Thema-avonden De hieronder aangegeven thema-avonden betreffen onderwerpen, die niet direct kaatsspecifiek zijn, Maar ook deze onderwerpen verschijnen vroeg of laat toch op het bordje van de kaatsbestuurder:

Nadere informatie

Hebben uw jeugdleden ook talent buiten de baan? Doe er dan wat mee!

Hebben uw jeugdleden ook talent buiten de baan? Doe er dan wat mee! Hebben uw jeugdleden ook talent buiten de baan? Doe er dan wat mee! WhoZnext is een campagne die tennisjongeren tussen 14 en 21 jaar stimuleert activiteiten te organiseren voor hun leeftijdsgenoten. Onder

Nadere informatie

Voorbereiden van uw wervingsactie: de wervingscirkel 1

Voorbereiden van uw wervingsactie: de wervingscirkel 1 Voorbereiden van uw wervingsactie: de wervingscirkel 1 Bij de wervingscirkel geldt de volgende regel: laat u vooral niet leiden door geldgebrek. Durf creatief te zijn. Het principe van de cirkel is dat

Nadere informatie

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Dit stappenplan voor het organiseren van een buurtbijeenkomst is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld

Nadere informatie

Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg. Rapportage 31 mei 2017

Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg. Rapportage 31 mei 2017 Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg Rapportage 31 mei 2017 Waarom dit onderzoek? Vrijwilligers onmisbaar in de sport Onderwerp staat sinds jaar en dag op de agenda

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 1. Inleiding Voetbalvereniging MVV 29 bestaat dankzij vrijwilligers. De ene vrijwilliger besteedt meer tijd aan MVV 29 dan een ander, maar dat geeft niet. Iedere

Nadere informatie

Het Buurt Informatie Netwerk (BIN) biedt kaders om deze afstemming en samenwerking vorm te geven.

Het Buurt Informatie Netwerk (BIN) biedt kaders om deze afstemming en samenwerking vorm te geven. College Onderwerp: V200900347 Buurt Informatie Netwerk Oudheusden Collegevoorstel Inleiding: Veiligheid en je veilig voelen bepaalt in hoge mate het welzijn en welbevinden van bewoners in de wijk. Samenwerken

Nadere informatie

CURSUSAANBOD VRIJWILLIGERSORGANISATIES

CURSUSAANBOD VRIJWILLIGERSORGANISATIES CURSUSAANBOD VRIJWILLIGERSORGANISATIES THEMA S Aansprakelijkheid Vrijwilligerstekort Voorzitter/secretaris Seksueel grensoverschrijdend gedrag Weerbaarheid Beste bestuursleden, Dit najaar worden weer verschillende

Nadere informatie

Ondersteuning bij (te) kleine schutterijen

Ondersteuning bij (te) kleine schutterijen Secretariaat: Vossestaart 1, 5803 LN Venray, telefoon (0031) 478 510 400 0031 (0) 478-51 04 00 0031 (0) 6 417 72 275 olsfederatie@home.nl www.olsfederatie.com OPGERICHT 1937 NIEUWSBRIEF OUD LIMBURGSE SCHUTTERSFEDERATIE

Nadere informatie

Beleidsadvies Almere Bowls Club

Beleidsadvies Almere Bowls Club Beleidsadvies Almere Bowls Club Bijlage 3 Actiepuntenlijst In onderstaande overzichten worden de doelstellingen en doelen nader uitgewerkt in acties. De acties zijn beschreven per onderwerp van het beleidsadvies,

Nadere informatie

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago Over werving 1.1. De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste

Nadere informatie

Communicatieplan FICE NL

Communicatieplan FICE NL Communicatieplan FICE NL In dit communicatieplan wordt voor verschillende doelgroepen de doelen, middelen en communicatiemomenten besproken. In de communicatie zijn de volgende doelgroepen te onderscheiden:

Nadere informatie

Concept Beleidsplan Nieuwe Koers Olympia 2010

Concept Beleidsplan Nieuwe Koers Olympia 2010 Concept Beleidsplan Nieuwe Koers Olympia 2010 ALV 26 februari 2007 Algemeen Olympia Enquete Focus Aanpak Doelstelling Waar willen we zijn in 2010? Waar staan we nu? Plan Organisatie Agenda Normen & Waarden

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING

DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING informatie workshop maatschappelijk ondernemen sociale hygiëne aed / reanimatie ehbo cursus met aed ehbo bij kinderen cursus verantwoord alcohol schenken Aanbod 2012 WORKSHOP

Nadere informatie

Sportvereniging Oxalis Horst aan de Maas

Sportvereniging Oxalis Horst aan de Maas Sportvereniging Oxalis Horst aan de Maas Secretariaat: A. Versleijen Dentjesweg 49 5961 RN Horst Email algemeen: oxalis.horstadmaas@knkv.net website: www.svoxalis.nl INLEIDING: Horst aan de Maas, 06 februari

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in de schijnwerpers

Vrijwilligerswerk in de schijnwerpers Vrijwilligerswerk in de schijnwerpers Provinciale Vrijwilligersprijs Wie verdient dit jaar de Provinciale Vrijwilligersprijs van 3000 euro? Meld uw favoriete organisatie vóór 1 oktober aan! 2013 De provincie

Nadere informatie

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsaanbod najaar 2013 voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Webmaster... 5 3.2 Workshop Beleidsbeïnvloeding Wmo... 6 3.3 Workshop

Nadere informatie

Eindverslag School Ex Programma 2011

Eindverslag School Ex Programma 2011 Eindverslag School Ex Programma 2011 Inleiding Het School Ex Programma is de afgelopen twee jaren uitgevoerd met landelijke middelen voor jeugdwerkloosheid onder toezicht van de MBO-raad. In 2011 is het

Nadere informatie

Inschrijven kan via onderstaande link of via het bijgevoegde inschrijfformulier. Na de inschrijving ontvangt u een bevestiging.

Inschrijven kan via onderstaande link of via het bijgevoegde inschrijfformulier. Na de inschrijving ontvangt u een bevestiging. Beste bestuursleden, Vrijwilligerspunt Goes van SMWO organiseert verschillende themabijeenkomsten en cursussen voor vrijwilligersorganisaties in de gemeente Goes. Evenals voorgaande jaren werken we samen

Nadere informatie

Wijkraad Duiven-West bestaat 10 jaar! Wijkfeest zaterdag 9 september D I G I T A L E J A A R G A N G 3 NR. 7 JUNI 2 E K W A R T A A L

Wijkraad Duiven-West bestaat 10 jaar! Wijkfeest zaterdag 9 september D I G I T A L E J A A R G A N G 3 NR. 7 JUNI 2 E K W A R T A A L D I G I T A L E J A A R G A N G 3 NR. 7 JUNI 2 E K W A R T A A L 2 0 1 7 Wijkraad Duiven-West bestaat 10 jaar! Op 25 mei 2007 is de Wijkraad Duiven-West opgericht. Dit betekent dat de wijkraad 10 jaar

Nadere informatie

Beleidsplan TCA

Beleidsplan TCA Beleidsplan TCA 2014-2018 1. Voorwoord 2 2. TC Appelscha 3 3. Organisatiestructuur 4 4. Accommodatie 5. Sporttechnisch beleid 6. Ledenwerving- en behoud 7. Vrijwilligersbeleid 8. Communicatie 9. Financiën

Nadere informatie

WKV Reflex Vrijwilligersbeleid v

WKV Reflex Vrijwilligersbeleid v WKV Reflex Vrijwilligersbeleid v2016 0.4 1.1 Aanleiding Binnen onze vereniging worden diverse activiteiten verricht. Uiteraard zijn dit hoofdzakelijk korfbalactiviteiten, maar daarnaast maken we ook graag

Nadere informatie

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties Servicepunt Vrijwilligers Het Servicepunt Vrijwilligers van Punt Welzijn ondersteunt vrijwilligers en

Nadere informatie

Vrijwilligers gezocht. AVC Heracles heeft besloten een vrijwilligersbeleid te implementeren. Voor een aantal

Vrijwilligers gezocht. AVC Heracles heeft besloten een vrijwilligersbeleid te implementeren. Voor een aantal Vrijwilligerskrant Eenmalige uitgave voor alle leden van AVC Heracles Vrijwilligers gezocht V erenigen doe je met elkaar AVC Heracles heeft besloten een vrijwilligersbeleid te implementeren. Voor een aantal

Nadere informatie

Stichting Repair Café Den Haag

Stichting Repair Café Den Haag Stichting Repair Café Den Haag Beleidsplan maart 2016 www.repaircafedenhaag.nl repaircafe.denhaag@gmail.com Inleiding Vanaf 2011 is Repair Café in Den Haag actief, het viel tot oktober 2013 onder de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

ORGANISEER EEN SNERTWERKEVENEMENT

ORGANISEER EEN SNERTWERKEVENEMENT ORGANISEER EEN SNERTWERKEVENEMENT Een vereniging biedt kansen voor bedrijven. Uiteraard in het ledenbestand, maar ook in het zakelijk netwerk dat achter de verenging schuilgaat. Veel clubs organiseren

Nadere informatie

Sinterklaas op bezoek bij TOGB!

Sinterklaas op bezoek bij TOGB! bij Vorige maand beleefden we de primeur van de nieuwsbrief. We hebben leuke reacties mogen ontvangen op de nieuwsbrief en vol goede moed gaan we verder met de maandelijkse uitgave van de nieuwsbrief.

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid. Workshop tijdens 3 e KNBSB-congres 19 november 2016 Roy Vink. Manager Breedtesport & Competitiezaken

Vrijwilligersbeleid. Workshop tijdens 3 e KNBSB-congres 19 november 2016 Roy Vink. Manager Breedtesport & Competitiezaken Vrijwilligersbeleid Workshop tijdens 3 e KNBSB-congres 19 november 2016 Roy Vink Manager Breedtesport & Competitiezaken Herkenbaar? Herkenbaar? Herkenbaar? Herkenbaar? Wat is een vrijwilliger? Een vrijwilliger

Nadere informatie

Studiegids traject vrijwilligersbeleid; zorg voor het belangrijkste kapitaal van uw vereniging

Studiegids traject vrijwilligersbeleid; zorg voor het belangrijkste kapitaal van uw vereniging Pagina 1 van 6 Studiegids traject vrijwilligersbeleid; zorg voor het belangrijkste kapitaal van uw vereniging Datum: 7-9-2015 Auteurs: Karlijn Agten, Dennis Mallant Onderwerp: Studiegids Vrijwilligersbeleid

Nadere informatie

SOCIAALWERKINDEWIJK. Amsterdam-Centrum. Door verbinden en delen samen kracht! Resultaten

SOCIAALWERKINDEWIJK. Amsterdam-Centrum. Door verbinden en delen samen kracht! Resultaten SOCIAALWERKINDEWIJK IN WIJK Amsterdam-Centrum Door verbinden en delen samen kracht! Resultaten SOCIAAL WERK IN DE WIJK Door verbinden en delen samen kracht! WIE WE ZIJN De sociaal wijkteams Amsterdam-Centrum

Nadere informatie

RING PASS DELFT Het Vrijwilligersbeleid

RING PASS DELFT Het Vrijwilligersbeleid RING PASS DELFT Het Vrijwilligersbeleid 2016-2020 Ring Pass Delft, Vrijwilligersbeleid 2016-2020, versie 2016-01-26 blz. 1 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 2. Doelstellingen van het vrijwilligersbeleid...3

Nadere informatie

4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra

4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra 4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra Beleidsmatige kenmerken Beschrijving geplande activiteiten: Ondersteuning en begeleiding op aanvraag 1. Organisaties algemeen Beleid,

Nadere informatie

Welkom Vrijwillige inzet: nu en in de toekomst. Titel invullen

Welkom Vrijwillige inzet: nu en in de toekomst. Titel invullen Welkom Vrijwillige inzet: nu en in de toekomst Programma Tijdens het programma maken we gebruik van digitale interactie via een PresentersWall Het vormgeven van de ondertussenheid #samen doen voor een

Nadere informatie

Projectkosten ophalen met fondsenwerving

Projectkosten ophalen met fondsenwerving Projectkosten ophalen met fondsenwerving Het is soms ook best duur om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland, of stage te lopen over de grens. Voor Local Dreamers, en voor onze Ecuadoriaanse partnerorganisaties,

Nadere informatie

Vrijwilligerscollege Roosendaal

Vrijwilligerscollege Roosendaal Vrijwilligerscollege Roosendaal Wie zijn wij? Wat doen wij? Wat kunnen wij voor jou betekenen? Wat is het vrijwilligerscollege? Onze missie en visie Het motto is leren van elkaar. Het vrijwilligerscollege

Nadere informatie

Dalto Vrijwilligersbeleid 2012-2015

Dalto Vrijwilligersbeleid 2012-2015 Dalto Vrijwilligersbeleid 2012-2015 Driebergen, juni 2012 Dalto Vrijwilligersbeleid 2012-2015 Versie 1 juni 2012, Carla Westerbaan, David Fokker, Tim Stevens Inhoud 1. Inleiding 2. Doel vrijwilligersbeleid

Nadere informatie

Beleidsplan Maasland Gilde Oss e.o. 2011 2015

Beleidsplan Maasland Gilde Oss e.o. 2011 2015 Stichting M aaslan d Gilde Oss en omstreken Schadewijkstraat 6 5348 BC Oss T (0412) 65 32 49 Beleidsplan Maasland Gilde Oss e.o. 2011 2015 Inleiding Dit beleidsplan van Stichting Maasland Gilde Oss e.o.,

Nadere informatie

Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen

Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Visie Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Een visie die van u is; die het (toekomst)beeld van inwoners

Nadere informatie

Deel 2: Waarom het beste rekenidee van Guus is.

Deel 2: Waarom het beste rekenidee van Guus is. Deel 2: Waarom het beste rekenidee van Guus is. BVMBO organiseert de wedstrijd Beste rekenidee mbo voor rekendocenten uit het mbo. Een idee kan bestaan uit bijvoorbeeld inspirerende materialen voor rekenlessen

Nadere informatie

Stichting Al Mohcinine Feijenoord. Beleidsplan 2012-2014

Stichting Al Mohcinine Feijenoord. Beleidsplan 2012-2014 Stichting Al Mohcinine Feijenoord Beleidsplan 2012-2014 1. Het beleidsplan Vrijwilligers van Stichting Al Mohcinine hebben veel geïnvesteerd in het buurt ouders project. Een project die gedragen wordt

Nadere informatie

Even voorstellen het nieuwe De Kuil bestuur 2015

Even voorstellen het nieuwe De Kuil bestuur 2015 Even voorstellen het nieuwe De Kuil bestuur 2015 Steven van den Eynde Leeftijd: 48 jaar Lid sinds: 2003 In het dagelijks leven ben ik: Consultant Private Banking & Vermogensbeheer; mede-eigenaar BètaHuijs/

Nadere informatie

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Budgetaanvraag NIM - Tandem Linda Jansen ZZGzorggroep Els Bremer projectbureau MAAT Opzet van deze workshop Introductie : hoe transformeren Korte aftrap: wat

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende activiteiten Samen leven en samen werken, daar is het Welzijn

Nadere informatie

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS December 2012 1 Draaiboek Gewoon meedoen in je wijk! Aanleiding van dit draaiboek Gewoon Meedoen in je wijk is een pilotproject dat in 2010 en 2011

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 van het RBIJ bestuur februari 2016

Nieuwsbrief 17 van het RBIJ bestuur februari 2016 Nieuwsbrief 17 van het RBIJ bestuur februari 2016 Beste leden, ouders/verzorgers en begunstigers, Voor je ligt de nieuwsbrief 17 van het bestuur van Reddingsbrigade IJsselstein. Met deze nieuwsbrief vertelt

Nadere informatie

Deze cirkel bestaat uit vijf stappen die u kunt doorlopen om uw wervingscampagne systematisch op te zetten. Waar wil je vrijwilligers voor werven?

Deze cirkel bestaat uit vijf stappen die u kunt doorlopen om uw wervingscampagne systematisch op te zetten. Waar wil je vrijwilligers voor werven? Werving U wilt nieuwe vrijwilligers werven. Mensen die één keer aan een actie meedoen, mensen waar u af en toe een beroep op kunt doen, of mensen die voor langere tijd willen meewerken. U wilt hen in elk

Nadere informatie

Stichting SAN Inhoudelijke jaarverslag 2014

Stichting SAN Inhoudelijke jaarverslag 2014 Inhoudelijke jaarverslag 2014 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Activiteiten... 4 SPIOR... 4 Discriminatie... 5 Thema-avonden voor ouders... 6 Sport voor jongeren en ouderen... 7 Samenwerking

Nadere informatie

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats Onderzoeksdocument Creatieve Bloeiplaats HVA Instituut voor Interactieve Media Amsterdam oktober 2008 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Doelstellingen...4 Doelgroep...5 De vragen...6 De resultaten...7

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Vrijwilligers. Bijzondere gewone mensen die écht iets betekenen

Vrijwilligers. Bijzondere gewone mensen die écht iets betekenen Bijzondere gewone mensen die écht iets betekenen Vrijwilligers Onze vakkundige medewerkers worden in hun werkzaamheden ondersteund door vrijwilligers. Die hulp van vrijwilligers is van groot belang. Vrijwilligers

Nadere informatie

Computercursussen voor Senioren

Computercursussen voor Senioren Computercursussen voor Senioren WWW.LUUKSKE.NL Gemeenschapshuis t Luukske & KBO Wellerlooi Gemeenschapshuis t Luukske presenteert in samenwerking met de KBO Wellerlooi met trots haar programma Computercursussen

Nadere informatie

www.vvoberg.nl Schepersheuvel 2A 6077HH Sint Odiliënberg april 2014

www.vvoberg.nl Schepersheuvel 2A 6077HH Sint Odiliënberg april 2014 Communicatieplan R.K.V.V. St. Odiliënberg www.vvoberg.nl Schepersheuvel 2A 6077HH Sint Odiliënberg april 2014 Inhoud: 1. Inleiding... 3 2. Doelgroepen... 4 3. Communicatiemiddelen... 5 4. Interne en externe

Nadere informatie

Informatie van het Odensehuis

Informatie van het Odensehuis Deze informatie is bedoeld voor iedereen die regelmatig bij het Odensehuis komt. Dit zijn alle mensen die het Odensehuis bezoeken, deelnemen aan activiteiten of op andere wijze betrokken zijn: wekelijkse

Nadere informatie

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015!

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! Sportief Hoogeveen Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! 1 De Hoogeveense sportfunctionarissen hebben in 2013 het project Sport JIJ ook? opgezet. Sport JIJ ook?

Nadere informatie

Welkom bij De Keien. Informatiebijeenkomst voor ouders van de jeugdleden 4 juni 2010

Welkom bij De Keien. Informatiebijeenkomst voor ouders van de jeugdleden 4 juni 2010 Welkom bij De Keien Informatiebijeenkomst voor ouders van de jeugdleden 4 juni 2010 Het doel van deze avond Welkom Het hoofddoeldoel van deze avond is om de ouders van onze jeugdleden op de hoogte te brengen

Nadere informatie

JAARVERSLAG STICHTING GEEFEROM

JAARVERSLAG STICHTING GEEFEROM JAARVERSLAG STICHTING GEEFEROM 2013 Arnhem, juni 2014 Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van Stichting Geeferom 2013. Een Stichting opgericht vanuit een visie dat vele kleine beetjes een mooiere,

Nadere informatie

Voetbal Vereniging Peize

Voetbal Vereniging Peize Voetbal Vereniging Peize Communicatieplan Juni 2012 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Waarom een communicatieplan 3 3 Doelgroepen 4 4 Hoofdactiviteit per doelgroep 5 5 Verantwoordelijkheden 6 6 Communicatiemiddelen

Nadere informatie

BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp

BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp Activiteit Product/ resultaat Hoe wordt het resultaat meetbaar gemaakt Op welke wijze wordt het resultaat bereikt Doelgroepen 1. DRENTHE WEET 270 1.1 Informeren

Nadere informatie

Welkom bij de Ambassadors Club!

Welkom bij de Ambassadors Club! Welkom bij de Ambassadors Club! Je ontvangt dit bericht omdat jij je hebt aangemeld bij de World Travel Academy Ambassadors Club. Hoewel wij helaas met enige vertraging te kampen hadden en sommige leden

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid vereniging X

Vrijwilligersbeleid vereniging X Vrijwilligersbeleid vereniging X Visie t.a.v. Vrijwilligers: Vrijwilligers zijn het kapitaal van onze vereniging: Vrijwilligers zijn een onmisbare schakel binnen onze vereniging Vanuit deze visie willen

Nadere informatie

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017 JAARVERSLAG 2016 Inleiding Voor u ligt het inhoudelijk jaarverslag van The Living Museum Tilburg over het jaar 2016. Het jaar waarin de stichting is opgericht, en er voor het eerst workshops, bijeenkomsten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Wat is Actief Betrokken Club? Per 1 mei 2014 is Sportbedrijf Almelo samen met PH, ON en MHC gestart met het project Actief Betrokken Club (ABC). Doelstelling van het project

Nadere informatie

Toolkit werven en behouden van vrijwilligers

Toolkit werven en behouden van vrijwilligers Toolkit werven en behouden van vrijwilligers WERVEN Jaarlijks moeten nieuwe collectanten geworven worden om de collectanten die stoppen te vervangen. Daarnaast is de optelsom eenvoudig: hoe meer collectanten,

Nadere informatie

Beleidsplan Tennisclub Appelscha 2019 t/m 2023

Beleidsplan Tennisclub Appelscha 2019 t/m 2023 Beleidsplan Tennisclub Appelscha 2019 t/m 2023 Ter goedkeuring vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering januari 2019 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Missie en visie 4 Analyse en ledenbestand 5 Beleid algemeen

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Stayokay Wereldweekend

Stayokay Wereldweekend Stayokay Wereldweekend 2009 1. Wat is het Stayokay Wereldweekend? Het Wereldweekend voor gezinnen die wel een opkikker kunnen gebruiken Samen met Humanitas en het Rode Kruis nodigt Stayokay 200 gezinnen

Nadere informatie

6Het voorbereidingsdraaiboek

6Het voorbereidingsdraaiboek DC 6Het voorbereidingsdraaiboek In dit dc-thema vind je informatie over het voorbereiden van een evenement. Het is een soort checklist van tien aandachtspunten, om te controleren of je niets vergeten bent.

Nadere informatie

Project ABC Actief Betrokken Club

Project ABC Actief Betrokken Club Project ABC Actief Betrokken Club 2014-2015 Activiteiten voor ouderen met achterstand in bewegen en participatie korfbalvereniging NKC 51 in Nijverdal Colofon Dit format is gebaseerd op uitgaven van het

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid Fusievereniging 2010

Vrijwilligersbeleid Fusievereniging 2010 Vrijwilligersbeleid Fusievereniging 2010 Inleiding Vrijwilligers houden de vereniging niet alleen sportief maar ook organisatorisch en recreatief draaiend. Denk aan leiders, trainers, bestuursleden, commissieleden,

Nadere informatie

Beste ouders en kinderen,

Beste ouders en kinderen, Beste ouders en kinderen, Voor U ligt alweer de derde brochure van het aanbod van onze Naschoolse Arrangementen voor schooljaar 2015-2016: N-ARR-G. (dit spreek je uit op zijn Engels als ENARRGY.De N van

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Lotte s Leven

Beleidsplan Stichting Lotte s Leven Beleidsplan Stichting Lotte s Leven Versie 1.0 - december 2012 2012-2013 Inhoud Opbouw van het beleidsplan 3 De interne organisatie 4 Werving van financiële middele 5 Wijze van fondsenwerving 6 Doelen

Nadere informatie

Vereniging Kleine Kernen Limburg (VKKL) 24 april 2014 Hay Engels

Vereniging Kleine Kernen Limburg (VKKL) 24 april 2014 Hay Engels Vereniging Kleine Kernen Limburg (VKKL) 24 april 2014 Hay Engels Inhoud Voorstellen Doel van presentatie De vrijwilliger en het vrijwilligerswerk Organisatie/Taken/Verantwoordelijkheden Door wie laten

Nadere informatie

Beste bestuursleden, Vrijwilligerspunt Goes van SMWO organiseert bijeenkomsten voor vrijwilligersorganisaties in de gemeente Goes. Hierin werken we samen met de gemeenten Borsele, Kapelle en Reimerswaal.

Nadere informatie

1. Wat is het eerste wat u doet wanneer u bij een slachtoffer uit komt?

1. Wat is het eerste wat u doet wanneer u bij een slachtoffer uit komt? Eerste hulp Elke week krijgen 300 Nederlanders een hartstilstand. Een ambulance heeft gemiddeld 10 minuten nodig om bij het slachtoffer te komen terwijl elke minuut de overlevingskans daalt. Reden om naast

Nadere informatie

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Wat is Actief Betrokken Club? Per 1 mei 2014 is Sportbedrijf Almelo samen met MHC, ON en PH gestart met het project Actief Betrokken Club (ABC). Doelstelling van het project

Nadere informatie