I INLEIDING II INHOUDELIJKE BESPREKING III GEWIJZIGDE MODALITEITEN VANAF IV GEWIJZIGDE MODALITEITEN VANAF V AANDACHTSPUNTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "I INLEIDING II INHOUDELIJKE BESPREKING III GEWIJZIGDE MODALITEITEN VANAF IV GEWIJZIGDE MODALITEITEN VANAF V AANDACHTSPUNTEN"

Transcriptie

1 nota datum: van: Gerd Callewaert aan: de leden van de sectie ziekenhuizen betreft: multidisciplinair oncologisch consult (MOC) inhoudsopgave: I INLEIDING II INHOUDELIJKE BESPREKING III GEWIJZIGDE MODALITEITEN VANAF IV GEWIJZIGDE MODALITEITEN VANAF V AANDACHTSPUNTEN bijlagen: 4 I II het KB van tot wijziging van het KB van tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen (pp t.e.m ); het KB van tot wijziging van de artikelen 2, A, 11, 1 en 25, 1 van de bijlage bij het KB van tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen (Ed. 2 pp.3806 t.e.m.3808); III het KB van tot wijziging van de artikelen 11, 1 en 19, 5 van de bijlage bij het KB van tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen (Ed. 2 pp t.e.m ); IV de verordening tot wijziging van het KB van houdende verordening op de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen.

2 I. INLEIDING Op verscheen in het Belgisch Staatsblad het KB van tot wijziging van het KB van tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen (pp t.e.m ). Dit KB wijzigt artikel 11 van de nomenclatuur, dat de algemene speciale verstrekkingen bevat. Concreet worden 3 prestatiecodes ingevoerd die alle betrekking hebben op het multidisciplinair oncologisch consult (MOC). In bijlage vindt u een kopie van deze tekst. II. INHOUDELIJKE BESPREKING 1. Oorsprong van de nomenclatuurwijziging Jarenlang werd geijverd voor het opzetten van een betere kankerregistratie. Veelal werd de informatie verkregen uit de handgeschreven diagnose vermeld op de formulieren 723 (verlenging ziekenhuisopname) en 727 (einde ziekenhuisopname) van de hospitaaladministratie. Het kankerregister was per definitie onvolledig omdat men voor het verkrijgen van aanvullende gegevens al te zeer afhankelijk was van de goodwill van de behandelende geneesheer, die hiervoor ook geen vergoeding kreeg. Reeds begin 2002 werd deze nomenclatuurwijziging door het Verzekeringscomité van het RIZIV goedgekeurd. Het voorstel om de nomenclatuur aan te passen werd vanuit de hoek van de professionele zorgverleners enthousiast onthaald omdat er beweerd wordt dat de invoering van een multidisciplinair oncologisch consult een voorname kwalitatieve meerwaarde zou opleveren voor de hele kankerbehandeling. Toch werd dit voorstel regelgeving pas maanden later omgezet in een KB.

3 2. Aard van de nieuwe prestatiecodes Met het KB van worden aan artikel 11 van de nomenclatuur 3 nieuwe prestatiecodes toegevoegd. Het betreft: prestatiecode omschrijving relatieve waarde M e Schriftelijk verslag van een multidisciplinair oncologisch K 80 t consult (MOC) met deelname van minstens drie geneesheren van verschillende specialismen onder leiding h van een geneesheer-coördinator, met beschrijving van de e diagnose en van het behandelingsplan t Deelname aan een multidisciplinair oncologisch consult K 17 (MOC) K Deelname aan een multidisciplinair oncologisch consult K 25 B (MOC) door de behandelende arts die geen deel uitmaakt van de ziekenhuisstaf 1 3. Gebruik van de nieuwe prestatiecodes Wanneer kan een MOC aangerekend worden? De prestatiecode gaat verplicht vooraf aan elke oncologische behandeling die afwijkt van de geschreven en door het oncologisch centrum aanvaarde richtlijnen ; en/of aan een herhaling van een bestralingsreeks van éénzelfde doelgebied binnen de twaalf maanden, te rekenen vanaf de aanvangsdatum van de eerste bestralingsreeks; en/of aan elke chemotherapeutische behandeling met een geneesmiddel dat in een eerste fase van verzekeringstegemoetkoming door de Technische raad voor farmaceutische specialiteiten werd aangeduid voor monitoring via het MOC 2. 1 Het is d.m.v. een erratum dat aangegeven werd dat deze prestatiecode ook door de huisartsen aangerekend kan worden (BS van , p. 9389). 2 De Technische Raad voor Farmaceutische Specialiteiten (TRFS) is intussen omgedoopt tot Commissie voor Terugbetaling Geneesmiddelen (CTG). Dat werd eveneens d.m.v. een erratum bij het KB van rechtgezet (BS van p. 4311).

4 Door wie mag een MOC aangevraagd worden? De prestatiecode moet schriftelijk aangevraagd worden door een daartoe bevoegde geneesheer. De aanvraag door... is TOEGELATEN de behandelende erkende huisarts de algemeen geneeskundige met verworven rechten de behandelende geneesheer-specialist De aanvraag door... is VERBODEN de geneesheer-specialist in de anatomopathologie de geneesheer-specialist in de klinische biologie de geneesheer-specialist voor röntgendiagnose Wie kan een MOC aanrekenen en welke voorwaarden moeten vervuld zijn? De prestatiecode mag enkel aangerekend worden door de geneesheercoördinator en wordt slechts éénmaal per kalenderjaar terugbetaald, behalve indien dit door de wetgeving anders bepaald is. De prestatiecode mag aangerekend worden door maximum drie geneesherenspecialisten van verschillende specialismen en dit uitsluitend n.a.v. de prestatiecode De prestatiecode mag uitsluitend aangerekend worden n.a.v. de prestatiecode en dekt tevens de verplaatsingsonkosten. De prestatiecodes voor deelname aan een MOC zijn dus onlosmakelijk verbonden aan de attestering van de prestatiecode door de geneesheer-coördinator. Aan het multidisciplinair oncologisch consult dienen minstens drie geneesheren van verschillende specialismen deel te nemen, waarvan één een bijzondere ervaring in de oncologische chirurgie of in de medische oncologie heeft of erkend is als geneesheer-specialist in de radiotherapie-oncologie. Een van bovenvermelde geneesheren oefent de functie van coördinator uit en maakt het verslag op. De verstrekkingen , en vereisen de gelijktijdige fysische aanwezigheid van de verschillende deelnemende geneesheren.

5 Welke cumulbepalingen zijn van toepassing? De prestatiecodes , en zijn onderling niet cumuleerbaar door dezelfde geneesheer. Wat wordt gedekt door een MOC? Het honorarium voor de prestatiecode dekt de kosten voor de geüniformiseerde registratie van de oncologische aandoening voor elke nieuwe patiënt en dit op een standaard-formulier, opgesteld door het Verzekeringcomité van het RIZIV. Het schriftelijk verslag wordt opgesteld door de geneesheer-coördinator en moet volgende bevatten: de namen van de deelnemende geneesheren; de naam van de aanvragende geneesheer; de diagnose en het behandelingsplan. Dit schriftelijk verslag moet bezorgd worden aan: alle geneesheren die aan het consult deelgenomen hebben; de aanvragende geneesheer; de huisarts van de patiënt; de adviserend geneesheer van de verzekeringsinstelling (VI). Het standaardformulier werd vastgelegd als bijlage 93 bij de Verordeningen (verordening van tot wijziging van het KB , BS van Ed2 pp ). U vindt hiervan ook een kopie als bijlage. 4. Inwerkingtreding Het KB van treedt in werking op de eerste dag van de tweede maand volgend op die gedurende de welke het in het Belgisch Staatsblad is bekendgemaakt. Dat is op

6 III. GEWIJZIGDE MODALITEITEN VANAF Op verscheen in het Belgisch Staatsblad het KB van tot wijziging van de artikelen 2, A, 11, 1 en 25, 1 van de bijlage bij het KB van tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen (Ed. 2 pp.3806 t.e.m.3808). Dit KB voegt in artikel 2 van de nomenclatuur specifieke prestatiecodes in voor de raadplegingen van (geaccrediteerde) geneesheren-specialisten in de inwendige geneeskunde, houder van de bijzondere beroepstitel in de endocrino-diabetologie, geneesheren-specialisten in de medische oncologie, geneesheren-specialisten houder van de bijzondere beroepstitel in de klinische hematologie of de pediatrische hematologie. In artikel 11 van de nomenclatuur, dat de algemene speciale verstrekkingen bevat, worden 2 prestatiecodes ingevoerd voor de bijkomende honoraria voor de geneesheer-specialist in de medische oncologie, of houder van de bijzondere beroepstitel in de klinische hematologie of in de pediatrische hematologie en oncologie, wanneer deze hetzij het multidisciplinair oncologisch consult coördineert, hetzij bijwoont. In artikel 25 van de nomenclatuur, dat de toezichts- en coördinatiehonoraria bevat, wordt een coördinatiehonorarium in het kader van het zorgprogramma oncologie voor het verblijf van een patiënt in het dagziekenhuis voor een antitumorale medicamenteuze behandeling ingevoerd. In bijlage vindt u een kopie van deze tekst. 1. Oorsprong van de nomenclatuurwijziging De invoering van specifieke bekwamingscodes voor o.a. medisch oncologen vanaf heeft ook diverse aanpassingen aan de nomenclatuur met zich gebracht. Immers veel gaat het om inwendige geneeskundigen die zich verder in de oncologie bekwaamd hebben en hiervoor eigen specifieke prestatiecodes toegewezen gekregen hebben.

7 2. Aard van de nieuwe prestatiecodes Met het KB van worden aan artikel 11 van de nomenclatuur 2 nieuwe prestatiecodes toegevoegd. Het betreft: K B v prestatiecode omschrijving relatieve waarde M Bijkomend honorarium bij de verstrekking , e en aanrekenbaar door de t geneesheer-specialist in de medische oncologie, of houder van de bijzondere beroepstitel in de klinische hematologie of h in de pediatrische hematologie en oncologie, wanneer deze het multidisciplinair oncologisch consult coördineert e t Bijkomend honorarium bij de verstrekking of aanrekenbaar door de geneesheerspecialist in de medische oncologie, of houder van de bijzondere beroepstitel in de klinische hematologie of in de pediatrische hematologie en oncologie, wanneer deze het multidisciplinair oncologisch consult bijwoont K 15 K 7,5 3. Gebruik van de nieuwe prestatiecodes Wanneer kunnen deze bijkomende honoraria aangerekend worden? De prestatiecode is een bijkomend honorarium bij volgende prestatiecodes (het schriftelijk verslag van een MOC); ; De prestatiecodes (= opvolgings-moc) en (= bijkomende MOC) worden echter pas op ingevoerd, wat betekent dat in de periode van t.e.m de prestatiecode enkel als bijkomend honorarium bij het schriftelijk verslag van een MOC aangerekend kan worden. Nochtans had het Verzekeringscomité van het RIZIV reeds op zijn goedkeuring gegeven voor de invoering van de prestatiecodes en en was deze wijziging ook reeds op kunnen ingaan. De hele goedkeuringsprocedure t.e.m. publicatie in het Belgisch Staatsblad heeft echter langer op zich laten wachten. De prestatiecode is een bijkomend honorarium bij volgende prestatiecodes (deelname aan een MOC); (deelname aan een MOC door de behandelende arts die geen deel uitmaakt van de ziekenhuisstaf).

8 Wie kan deze bijkomende honoraria aanrekenen en welke voorwaarden moeten vervuld zijn? De prestatiecode mag enkel aangerekend worden door de geneesheer-specialist in de medische oncologie, of houder van de bijzondere beroepstitel in de klinische hematologie of in de pediatrische hematologie en oncologie, op voorwaarde dat deze het multidisciplinair oncologisch consult coördineert. De prestatiecode mag enkel aangerekend worden door de geneesheer-specialist in de medische oncologie, of houder van de bijzondere beroepstitel in de klinische hematologie of in de pediatrische hematologie en oncologie, op voorwaarde dat deze het multidisciplinair oncologisch consult bijwoont. Logischerwijs wordt ook de erkenning als geneesheer-specialist in de medische oncologie vermeld in het lijstje van artsen waarvan er minstens één verplicht aanwezig moet zijn bij het MOC: Aan het multidisciplinair oncologisch consult dienen minstens drie geneesheren van verschillende specialismen deel te nemen, waarvan één een bijzondere ervaring in de oncologische chirurgie of in de medische oncologie heeft of erkend is als geneesheer-specialist in de radiotherapie-oncologie of als geneesheer-specialist in de medische oncologie. Welke cumulbepalingen zijn van toepassing? Vermits de prestatiecodes en bijkomende honoraria zijn bij de prestatiecodes , , , of vereist hun aanrekening de aanrekening van een van laatstgenoemde prestaties door dezelfde geneesheer-specialist. 4. Inwerkingtreding Het KB van treedt in werking op de eerste dag van de tweede maand volgend op die gedurende de welke het in het Belgisch Staatsblad is bekendgemaakt. Dat is op

9 IV. GEWIJZIGDE MODALITEITEN VANAF Op verscheen in het Belgisch Staatsblad het KB van tot wijziging van de artikelen 11, 1 en 19, 5 van de bijlage bij het KB van tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen (Ed. 2 pp t.e.m ). Dit KB voegt in artikel 11 van de nomenclatuur, dat de algemene speciale verstrekkingen bevat, een prestatiecode toe voor een opvolgings-moc, een prestatiecode voor een bijkomend MOC in een ander ziekenhuis en 2 prestatiecodes voor een toelichtingsgesprek met de patiënt. Tevens worden de omschrijving van de bestaande prestatiecodes alsook de toepassings- en cumulregels bijgestuurd. Tevens wordt in artikel 19 van de nomenclatuur, dat een aantal toepassingsregels bevat, ook het opvolgings-moc en het bijkomende MOC vermeld. In bijlage vindt u een kopie van deze tekst. Voor uw gebruiksgemak wordt hieronder de volledige reglementering zoals die geldig is vanaf toegelicht. 1. Oorsprong van de nomenclatuurwijziging Omwille van het kunnen voorkomen van meerdere oncologische aandoeningen bij eenzelfde patiënt en de noodzaak die soms bestaat om te kunnen doorverwijzen, werden de mogelijkheden om een MOC te kunnen aanrekenen, uitgebreid. Tevens werd ook voorzien in een specifiek honorarium om de patiënt in te lichten (het zogenaamde slecht nieuws gesprek ). Laatstgenoemde kadert ook binnen de versterking van de centrale rol van de huisarts. Men mag niet vergeten dat gedurende een MOC de situatie van de patiënt besproken wordt zonder dat deze aanwezig is. Voor de meeste andere prestaties in de nomenclatuur is de patiënt een direct fysiek betrokken partij.

10 2. Aard van de prestatiecodes Na publicatie van het KB van bevat artikel 11 van de nomenclatuur volgende 7 prestatiecodes inzake het MOC. Het betreft: p u b l i c a Deelname aan een multidisciplinair oncologisch consult t door een arts die geen deel uitmaakt van de staf van i ziekenhuisgeneesheren e K B Prestatiecode omschrijving relatieve waarde Eerste multidisciplinair oncologisch consult (eerste MOC), geattesteerd door de geneesheer-coördinator Opvolgings-multidisciplinair oncologisch consult N (opvolgings-moc), geattesteerd door de geneesheercoördinator a Bijkomend multidisciplinair oncologisch consult (bijkomende MOC) in een ander ziekenhuis dan dit van het eerste MOC, op doorverwijzing, geattesteerd door de geneesheer-coördinator Deelname aan een multidisciplinair oncologisch consult (MOC) Bijkomend honorarium bij de verstrekking , en aanrekenbaar door de v geneesheer-specialist in de medische oncologie, of houder a van de bijzondere beroepstitel in de klinische hematologie of n in de pediatrische hematologie en oncologie, wanneer deze het multidisciplinair oncologisch consult coördineert h Bijkomend honorarium bij de verstrekking e t of aanrekenbaar door de geneesheerspecialist in de medische oncologie, of houder van de bijzondere beroepstitel in de klinische hematologie of in de pediatrische hematologie en oncologie, wanneer deze het multidisciplinair oncologisch consult bijwoont K 80 K 50 K 80 K 17 K 25 K 15 K 7,5

11 Na publicatie van het KB van bevat artikel 11 van de nomenclatuur volgende 2 prestatiecodes voor de interactie met de patiënt nadat er een eerste MOC geweest is. Het betreft: Prestatiecode Omschrijving relatieve waarde Toelichting van de diagnose en van het voorstel van aanvullende onderzoeken, opvolging en behandelingsplan aan de patiënt volgens het verslag van het voorafgaand multidisciplinair oncologisch consult (MOC) tijdens een afzonderlijk overleg met de patiënt door de behandelde erkende huisarts Toelichting van de diagnose en van het voorstel van aanvullende onderzoeken, opvolging en behandelingsplan aan de patiënt volgens het verslag van het voorafgaand multidisciplinair oncologisch consult (MOC) tijdens een afzonderlijk overleg met de patiënt door de behandelende geneesheer-specialist die deelgenomen heeft aan het MOC K 50 K Gebruik van de prestatiecodes Wanneer kan een MOC aangerekend worden? De prestatiecode (= het eerste MOC) wordt georganiseerd bij de behandeling van een nieuwe oncologische aandoening, met uitzondering van een niet-verwikkeld spinocellulair of basocellulair carcinoom van de huid. Een eerste (= prestatiecode ) of opvolgings-moc (= prestatiecode ) is verplicht voorafgaand aan: elke oncologische behandeling die niet is opgenomen in of afwijkt van de in het kwaliteitshandboek van het betrokken ziekenhuis uitgeschreven protocollen; elke chemotherapeutische behandeling met een geneesmiddel dat in een eerste fase van verzekeringstegemoetkoming door de Commissie tegemoetkoming geneesmiddelen werd aangeduid voor monitoring via het multidisciplinair oncologisch consult; elke oncologische behandeling met gebruik van een verstrekking uit artikel 18 die wordt aangerekend door een geneesheer-specialist voor een ander specialisme dan de radiotherapie-oncologie of de nucleaire geneeskunde en die verwant is aan zijn specialisme. Onder behandeling wordt hier verstaan de aanwending van heelkunde, medicatie of verstrekkingen vermeld in artikel 18 (nucleaire geneeskunde: radio- en radiumtherapie) in een oncologische situatie. Indien een behandeling ingesteld wordt zonder MOC, houdt de behandelende arts alle stukken ter motivatie voor zijn keuze beschikbaar voor de adviserend-geneesheer.

12 De prestatiecode (= opvolgings-moc) is uitsluitend aanrekenbaar bij : de opvolging van een behandeling waarbij een objectieve noodzaak bestaat om de diagnose in vraag te stellen en/of de therapeutische planning aan te passen; en/of de herhaling van een bestralingsreeks van eenzelfde doelgebied binnen de twaalf maanden, te rekenen vanaf de aanvangsdatum van de eerste bestralingsreeks. In dat laatste geval is de voorafgaandelijke uitvoering van de prestatiecode (= opvolgings-moc) bovendien verplicht. De prestatiecode (= bijkomende MOC) is slechts aanrekenbaar indien een eerste MOC geen aanleiding gaf tot een definitieve diagnose of concreet behandelingsplan maar wel in functie hiervan tot een doorverwijzing naar een ander ziekenhuis met erkend oncologisch zorgprogramma. Ook al wordt dit niet expliciet vermeld, gaat het ons inziens om het doorverwijzen naar een ziekenhuis met een volledig oncologisch zorgprogramma en niet een zorgprogramma voor oncologische basiszorg. Dat dit niet in hetzelfde ziekenhuis mag gebeuren, is evident, om te vermijden dat men het aantal MOC s zou opdrijven. De prestatiecodes (= eerste MOC), (opvolgings-moc) en (= bijkomende MOC) zijn niet aanrekenbaar bij het aanvatten van de behandeling van een niet-verwikkeld spinocellulair of basocellulair carcinoom van de huid. Door wie mag een MOC aangevraagd worden? De prestatiecodes (= eerste MOC), (opvolgings-moc) en (= bijkomende MOC) moeten schriftelijk aangevraagd worden door een daartoe bevoegde geneesheer. De aanvraag door... is TOEGELATEN de behandelende erkende huisarts de algemeen geneeskundige met verworven rechten de behandelende geneesheer-specialist De aanvraag door... is VERBODEN de geneesheer-specialist in de anatomopathologie de geneesheer-specialist in de klinische biologie de geneesheer-specialist voor röntgendiagnose Wie kan een MOC aanrekenen en welke voorwaarden moeten vervuld zijn? De prestatiecode (= deelname aan een MOC) is aanrekenbaar door maximaal vier geneesheren-specialisten van verschillende specialismen, uitsluitend ter gelegenheid van de verstrekkingen (= eerste MOC), (= opvolgings-moc) of (= bijkomende MOC).

13 Tot werd het aantal beperkt tot drie geneesheren-specialisten en was de aanrekening van de deelname aan een MOC beperkt tot het enige voorziene MOC.

14 De prestatiecode (= deelname aan een MOC door een arts die geen deel uitmaakt van de staf van ziekenhuisgeneesheren) is uitsluitend aanrekenbaar in combinatie met de prestatiecodes (= eerste MOC), (opvolgings-moc) of (= bijkomende MOC). Ze dekt tevens de verplaatsingsonkosten. De prestatiecodes voor deelname aan een MOC zijn dus onlosmakelijk verbonden aan de attestering van de prestatiecode (= eerste MOC), (= opvolgings- MOC) of (= bijkomende MOC) door de geneesheer-coördinator. Aan het MOC dienen minstens vier geneesheren van verschillende specialismen deel te nemen. Minstens één van hen heeft een bijzondere ervaring in de oncologische chirurgie of is erkend als geneesheer-specialist in de medische oncologie of in de radiotherapie-oncologie of heeft een bijzondere beroepstitel in de klinische hematologie of de pediatrische hematologie en oncologie. Eén van bovenvermelde geneesheren fungeert als coördinator en maakt het schriftelijk verslag op dat een beschrijving bevat van de diagnose en het behandelingsplan. De verstrekkingen (= eerste MOC), (= opvolgings-moc), (= bijkomende MOC), (= deelname aan MOC) en (= deelname aan MOC door een arts die geen deel uitmaakt van de staf van ziekenhuisgeneesheren) vereisen de gelijktijdige fysieke aanwezigheid van de verschillende deelnemende geneesheren. Belangrijk in deze is de herkwalificatie van de prestatiecode Waar dat voorheen een honorarium was voor het schriftelijk verslag van een MOC, is dat vanaf het honorarium voor het eerste MOC, aanrekenbaar door de geneesheer-coördinator. Waar voorheen duidelijk bepaald werd dat deze prestatiecode slechts éénmaal per kalenderjaar terugbetaald kan worden (tenzij anders in de wetgeving bepaald), werd deze bepaling geschrapt. Het aantal keer dat de prestatiecode aangerekend kan worden, hangt voortaan af van de behandeling van elke nieuwe oncologische aandoening onder de hierboven beschreven voorwaarden en met uitzondering van een niet-verwikkeld spinocellulair of basocellulair carcinoom van de huid en dit onder de hierboven beschreven voorwaarden. Een opvolgings-moc (= prestatiecode ) is evenmin onderhevig aan één enkele terugbetaling per kalenderjaar. De hierboven beschreven voorwaarden voor aanrekening maken duidelijk wanneer een opvolgings-moc aangerekend kan of zelfs moet worden. Een bijkomende MOC (prestatiecode ) kan ons inziens slechts één keer aangerekend worden voor dezelfde oncologische aandoening, na een eerste MOC (= prestatiecode ) in een ander ziekenhuis. Indien bij een patiënt dus twee oncologische aandoeningen vastgesteld zouden zijn en men twee keer moet doorverwijzen, zijn dus twee bijkomende MOC s mogelijk. Let wel: het kan geenszins de bedoeling zijn om van het bijkomende MOC een systematiek te maken door afspraken te maken tussen ziekenhuizen om de facturatie van het MOC te optimaliseren (cf. infra)!

15 Wie kan een toelichtingsgesprek aanrekenen en welke voorwaarden moeten vervuld zijn? De prestatiecodes (= toelichting door de huisarts) en (= toelichting door de geneesheer-specialist) zijn elk slechts eenmaal aanrekenbaar en alleen volgend op een eerste MOC (= prestatiecode ). Tijdens het MOC wordt in voorkomend geval afgesproken welke geneesheer de prestatiecode (= toelichting door de geneesheer-specialist) zal uitvoeren. In de nomenclatuur wordt voor wat de geneesheren-specialisten betreft, duidelijk aangegeven dat zij enkel een toelichtingsgesprek kunnen aanrekenen als zij aan het MOC deelgenomen hebben (en dus ook fysiek aanwezig waren). Dit betekent echter niet noodzakelijk dat het om een geneesheer-specialist moet gaan die de deelname aan een MOC (= ) aangerekend heeft. Er is immers de gezamenlijke bepaling dat minstens vier geneesheren van verschillende specialismen moeten deelnemen, maar dat maximaal vier geneesheren-specialisten van verschillende specialismen de deelname aan een MOC kunnen aanrekenen. De namen van alle deelnemers worden echter in het schriftelijk verslag van elk MOC vermeld. De VI kunnen dit controleren gezien het schriftelijk verslag aan de adviserend geneesheer van de VI bezorgd moet worden. Door tijdens het MOC af te spreken het toelichtingsgesprek te laten aanrekenen door een geneesheer-specialist die geen deelname aan het MOC aangerekend heeft, kan de koek met andere woorden verdeeld worden. Voor wat de huisartsen betreft, is de deelname aan een MOC (en dus de fysieke aanwezigheid) niet vereist voor de aanrekening van een toelichtingsgesprek. De behandelende erkende huisarts krijgt immers ook het schriftelijk verslag van elk MOC toegestuurd. Hiermee wil men de rol van de huisarts versterken, die vaak de volledige context van de patiënt beter kan inschatten en mogelijks makkelijker de boodschap kan vertalen naar de patiënt. Het aanrekenen van de prestatiecode (= deelname aan een MOC door een arts die geen deel uitmaakt van de staf van ziekenhuisgeneesheren) door de huisarts is dus geen voorafgaande vereiste. Door het ontbreken van cumulbepalingen kunnen dus n.a.v. hetzelfde MOC twee toelichtingsgesprekken aangerekend worden, één door een geneesheer-specialist die aan het MOC deelgenomen heeft en één door de huisarts van de patiënt. Indien er meerdere eerste MOC s zijn voor dezelfde patiënt, kunnen er dus ook meerdere toelichtingsgesprekken aangerekend worden, m.a.w. bij elke nieuwe oncologische aandoening (cf. supra).

16 Welke cumulbepalingen zijn van toepassing? De verstrekkingen (= eerste MOC), (= opvolgings-moc), (= bijkomende MOC), (= deelname aan een MOC) en (= deelname aan een MOC door een arts die geen deel uitmaakt van de staf van ziekenhuisgeneesheren) zijn onderling niet cumuleerbaar door dezelfde verstrekker. De verstrekkingen (= toelichting door de huisarts) en (= toelichting door de geneesheer-specialist) zijn niet cumuleerbaar met een raadpleging of een bezoek. Wat wordt gedekt door een MOC? Het honorarium voor de verstrekkingen (= eerste MOC), (= opvolgings-moc) en (= bijkomende MOC) dekt het verslag en de geüniformiseerde registratie van de oncologische aandoening op een standaard-formulier, opgesteld door het Verzekeringcomité van het RIZIV en bestemd voor het Kankerregister. Ieder multidisciplinair oncologisch consult geeft aanleiding tot een schriftelijk verslag, dat opgesteld wordt door de geneesheer-coördinator en moet volgende bevatten: de namen van de deelnemende geneesheren; de naam van de aanvragende geneesheer; een initiële probleemstelling; een overzicht van de medische gegevens die voorhanden zijn; een uitwerking van de diagnose met uitspraak over de prognose; een concreet behandelingsplan op korte en langere termijn met motivatie, rekening houdend met medische maar ook psychische en sociale argumenten. In geval van doorverwijzing voor een bijkomend MOC, staat de naam van het tweede ziekenhuis vermeld in het verslag. De verplichtingen inzake het schriftelijk verslag werden m.a.w. gevoelig uitgebreid. Dit schriftelijk verslag moet bezorgd worden aan: alle geneesheren die aan het consult deelgenomen hebben; de aanvragende geneesheer; de huisarts van de patiënt; de adviserend geneesheer van de verzekeringsinstelling (VI). Het standaardformulier zoals vastgelegd als bijlage 93 bij de Verordeningen (verordening van tot wijziging van het KB , BS van Ed2 pp ) blijft van toepassing. U vindt hiervan ook een kopie als bijlage. 4. Inwerkingtreding

17 Het KB van treedt in werking op de eerste dag van de tweede maand volgend op die gedurende de welke het in het Belgisch Staatsblad is bekendgemaakt. Dat is op V. AANDACHTSPUNTEN Sinds hun invoering hebben de MOC s steeds aan belang gewonnen voor wat de ziekenhuisactiviteit en de overeenstemmende financiering betreft. Zo spelen de MOC s een belangrijke rol in het kader van de financiering via het budgetonderdeel B4 voor wat betreft het Kankerplan (editie ). Zo is de financiering van de multidisciplinaire teams voor de verpleegkundige en psychosociale ondersteuning van de patiënt (verpleegkundige en psycholoog) alsook die van de datamanager rechtstreeks gelinkt aan het aantal MOC s. Daarnaast wordt de erkenning van het gespecialiseerd oncologisch zorgprogramma borstkliniek gekoppeld aan het aantal nieuwe gevallen op jaarbasis. Deze kunnen o.a. door het aantal MOC s aangetoond worden. Zoals geweten, moeten de eerste erkenningen voor 3 jaar begin 2011 hernieuwd worden. Momenteel is het nog onduidelijk of de FOD Volksgezondheid en de Vlaamse administratie met deze nieuwe prestatiecodes (opvolgings-moc en bijkomend MOC) rekening zullen houden. Logischerwijs mag men verwachten van wel. Wij hebben hen de vraag gesteld en zullen niet nalaten u op de hoogte te houden van hun antwoord. Een en ander kan sommigen ertoe verleiden de nieuwe regelgeving creatief aan te wenden en het aantal MOC s kunstmatig op te drijven, wat geenszins de bedoeling van de wetgever geweest is.

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2014/512 van 24 december 2014 3910/1422 Van toepassing vanaf 23 december 2014 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

Gewijzigd door: KB 27/03/2017 BS 27/04/2017 in voege vanaf 1 januari 2016 (blz. 2, 5-8 en 10)

Gewijzigd door: KB 27/03/2017 BS 27/04/2017 in voege vanaf 1 januari 2016 (blz. 2, 5-8 en 10) 25 JULI 2014. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden en regels overeenkomstig dewelke de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen aan de huisarts een honorarium

Nadere informatie

Hoofdstuk II. zorgprogramma voor oncologische basiszorg

Hoofdstuk II. zorgprogramma voor oncologische basiszorg Simplificatie ontwerp KB oncologisch zorgprogramma: Hoofdstuk II. zorgprogramma voor oncologische basiszorg Afdeling 1. Doelgroep aard en inhoud Artikel 2 1 Elk ziekenhuis dient te beschikken over programma

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen 25 JULI 2014. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden en regels overeenkomstig dewelke de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen aan de huisarts een honorarium

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2017/388 van 21 december 2017 3910/1636 Van toepassing vanaf 1 januari 2018 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering AAN DE LABORATORIA Dienst voor geneeskundige verzorging Correspondent: Annelies Degraeve Attaché Tel.: 02/739.78.45 E-Mail: Annelies.Degraeve@riziv.fgov.be

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2016/355 van 20 december 2016 3910/1540 Van toepassing vanaf 1 januari 2017 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

Coordinatie--ZIV--KB persoonlijk-aandelen-in-bepaalde-verstrekkingen.doc

Coordinatie--ZIV--KB persoonlijk-aandelen-in-bepaalde-verstrekkingen.doc 21 SEPTEMBER 1993. - Koninklijk besluit tot aanpassing van de persoonlijke aandelen in de kostprijs van bepaalde verstrekkingen. BS 29/09/1993 gdp 1 HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen. Art. 1 HOOFDSTUK

Nadere informatie

PERSBERICHT. Nieuw akkoord medico-mut

PERSBERICHT. Nieuw akkoord medico-mut Brussel, 14 december 2010 PERSBERICHT Nieuw akkoord medico-mut De Nationale Commissie Geneesheren Ziekenfondsen heeft op 13 december 2010 een akkoord afgesloten voor het jaar 2011. Teneinde de partiële

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering NL1 Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2009/201 van 27 mei 2009 3910/808 Van toepassing vanaf 1 juni 2009 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

RAADPLEGINGEN, BEZOEKEN EN ADVIEZEN, PSYCHOTHERAPIEEN EN ANDERE VERSTREKKINGEN officieuze coördinatie Art. 2 pag. 1

RAADPLEGINGEN, BEZOEKEN EN ADVIEZEN, PSYCHOTHERAPIEEN EN ANDERE VERSTREKKINGEN officieuze coördinatie Art. 2 pag. 1 officieuze coördinatie Art. 2 pag. 1 "K.B. 30.1.1986" (in werking 1.7.1986) + "K.B. 29.4.1999" (in werking 1.7.1999) + "K.B. 1.6.2001" (in werking 1.7.2001) "HOOFDSTUK II. - RAADPLEGINGEN, BEZOEKEN EN

Nadere informatie

Coordinatie--ZIV--KB forfaitaire-honoraria-klinische-biologie--niet-in-ziekenhuis.doc

Coordinatie--ZIV--KB forfaitaire-honoraria-klinische-biologie--niet-in-ziekenhuis.doc 24 SEPTEMBER 1992. - Koninklijk besluit tot vaststelling van nadere regelen betreffende de forfaitaire honoraria voor sommige verstrekkingen inzake klinische biologie, verleend aan niet in een ziekenhuis

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2016/355 van 20 december 2016 3910/1540 Van toepassing vanaf 1 januari 2017 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

Coordinatie--ZIV--KB-26-11-2006--uitvoering-art-36-ZIV-wet.doc

Coordinatie--ZIV--KB-26-11-2006--uitvoering-art-36-ZIV-wet.doc 26 NOVEMBER 2006. - Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 36 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, wat betreft

Nadere informatie

INTERPRETATIEREGEL 2 VRAAG

INTERPRETATIEREGEL 2 VRAAG Interpretatieregels betreffende de verstrekkingen van artikel 2 (Raadplegingen, bezoeken, adviezen psychotherapieën en andere verstrekkingen) van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen : Schrapping

Nadere informatie

21 JANUARI Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 36

21 JANUARI Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 36 21 JANUARI 2009. - Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 36 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, wat betreft

Nadere informatie

K.B. 21.2.2014 B.S. 13.3.2014 + Erratum B.S. 14.5.2014 In werking 1.5.2014

K.B. 21.2.2014 B.S. 13.3.2014 + Erratum B.S. 14.5.2014 In werking 1.5.2014 K.B. 21.2.2014 B.S. 13.3.2014 + Erratum B.S. 14.5.2014 In werking 1.5.2014 Artikel 7 KINESITHERAPIE Wijzigen Invoegen Verwijderen De geschrapte nomenclatuurnummers bevinden zich achteraan. 1. Verstrekkingen

Nadere informatie

19 JULI Wet betreffende de gebundelde financiering van de laagvariabele ziekenhuiszorg. BS 26/07/2018 in voege vanaf 1 januari 2019

19 JULI Wet betreffende de gebundelde financiering van de laagvariabele ziekenhuiszorg. BS 26/07/2018 in voege vanaf 1 januari 2019 19 JULI 2018. - Wet betreffende de gebundelde financiering van de laagvariabele ziekenhuiszorg BS 26/07/2018 in voege vanaf 1 januari 2019 1 HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling Artikel 1. Deze wet regelt

Nadere informatie

A. Raadplegingen, bezoeken en adviezen van huisartsen en geneesheren-specialisten, psychotherapieën en andere verstrekkingen

A. Raadplegingen, bezoeken en adviezen van huisartsen en geneesheren-specialisten, psychotherapieën en andere verstrekkingen A. Raadplegingen, bezoeken en adviezen van huisartsen en geneesheren-specialisten, psychotherapieën en andere verstrekkingen I. Raadplegingen van huisartsen en geneesheren-specialisten Codenummer Omschrijving

Nadere informatie

29 JANUARI Ministerieel besluit tot vaststelling. van de bijkomende erkenningscriteria. voor kandidaten, stagemeesters en stagediensten

29 JANUARI Ministerieel besluit tot vaststelling. van de bijkomende erkenningscriteria. voor kandidaten, stagemeesters en stagediensten 29 JANUARI 2010. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijkomende erkenningscriteria voor kandidaten, stagemeesters en stagediensten voor de beroepsbekwaamheid in de oncologie specifiek voor geneesheren-specialisten,

Nadere informatie

INTERPRETATIEREGEL 2 VRAAG

INTERPRETATIEREGEL 2 VRAAG Interpretatieregels betreffende de verstrekkingen van artikel 2 (Raadplegingen, bezoeken, adviezen psychotherapieën en andere verstrekkingen) van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen : Schrapping

Nadere informatie

Artikel 2 Interpretatieregel 05 B.S In werking Artikel 2

Artikel 2 Interpretatieregel 05 B.S In werking Artikel 2 Artikel 2 Interpretatieregel 05 B.S. 17.8.2018 In werking 1.5.2013 Modifier Insérer Enlever Artikel 2 Interpretatieregel 01 Onder bezoek bij de rechthebbende thuis moet worden verstaan, de verstrekking

Nadere informatie

K.B B.S K.B B.S (2x) In werking

K.B B.S K.B B.S (2x) In werking K.B. 23.9.2018 B.S. 22.10.2018 K.B. 3.10.2018 B.S. 25.10.2018 (2x) In werking 1.12.2018 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 2 RAADPLEGINGEN, BEZOEKEN EN ADVIEZEN, PSYCHOTHERAPIEEN EN ANDERE B. Raadplegingen

Nadere informatie

K.B B.S In werking

K.B B.S In werking K.B. 21.7.2017 B.S. 8.8.2017 In werking 1.9.2017 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 2 RAADPLEGINGEN, BEZOEKEN EN ADVIEZEN, PSYCHOTHERAPIEEN EN ANDERE B. Raadplegingen in de spreekkamer 101275 Raadpleging

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Klinische-hematologie--BIJZONDERE-CRITERIA--MB-18-10- 2002.doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Klinische-hematologie--BIJZONDERE-CRITERIA--MB-18-10- 2002.doc 18 OKTOBER 2002. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten, houders van de bijzondere beroepstitel in de klinische hematologie, alsmede

Nadere informatie

INWENDIGE GENEESKUNDE

INWENDIGE GENEESKUNDE f) De verstrekkingen die tot het specialisme neuropsychiatrie (FM) behoren: "K.B. 10.7.1990" (in werking 1.7.1990) + "K.B. 29.4.1999" (in werking 1.7.1999) + "K.B. 20.9.2012" (in werking 1.11.2012) 477050

Nadere informatie

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering OMZENDBRIEF AAN DE ALGEMENE ZIEKENHUIZEN OMZ. ZH. 2013/13 Dienst voor geneeskundige verzorging Correspondent: Directie verzorgingsinstellingen

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2009/319 van 3 augustus 2009 10/320 Van toepassing vanaf 27 juli 2009 Vervangt omzendbrief

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2009/342 van 25 augustus 2009 370/1366 Van toepassing vanaf 1 september 2009 tot 31 december

Nadere informatie

K.B In werking B.S

K.B In werking B.S K.B. 9.11.2016 In werking 1.1.2017 B.S. 30.11.2016 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 2 RAADPLEGINGEN, BEZOEKEN EN ADVIEZEN, PSYCHOTHERAPIEEN EN ANDERE B. Raadplegingen in de spreekkamer 102174 Raadpleging

Nadere informatie

DOELSTELLING VAN DE OVEREENKOMST

DOELSTELLING VAN DE OVEREENKOMST Overeenkomst tussen het Verzekeringscomité van de Dienst voor Geneeskundige Verzorging van het RIZIV en de verzorgingsinstellingen met het oog op de tenlasteneming van het behoud van de vruchtbaarheid.

Nadere informatie

K.B In werking B.S

K.B In werking B.S K.B. 19.2.2013 In werking 1.3.2013 B.S. 28.2.2013 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 2 RAADPLEGINGEN, BEZOEKEN EN ADVIEZEN, PSYCHOTHERAPIEEN EN ANDERE K. - Kinder-en jeugdpsychiatrie 109395 Pluridisciplinair

Nadere informatie

K.B In werking B.S

K.B In werking B.S K.B. 11.9.2016 In werking 1.11.2016 B.S. 22.9.2016 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 2 RAADPLEGINGEN, BEZOEKEN EN ADVIEZEN, PSYCHOTHERAPIEEN EN ANDERE B. Raadplegingen in de spreekkamer 102852 Opvolging

Nadere informatie

RAADPLEGINGEN, BEZOEKEN EN ADVIEZEN, PSYCHOTHERAPIEEN EN ANDERE VERSTREKKINGEN officieuze coördinatie Art. 2 pag. 1.

RAADPLEGINGEN, BEZOEKEN EN ADVIEZEN, PSYCHOTHERAPIEEN EN ANDERE VERSTREKKINGEN officieuze coördinatie Art. 2 pag. 1. officieuze coördinatie Art. 2 pag. 1 "HOOFDSTUK II. - RAADPLEGINGEN, BEZOEKEN EN ADVIEZEN, PSYCHOTHERAPIEEN EN ANDERE. Art. 2." "A. Advies 109012 Advies N 2 Onder advies wordt verstaan, het opmaken en

Nadere informatie

K.B B.S In werking

K.B B.S In werking K.B. 5.9.2017 B.S. 22.9.2017 In werking 1.11.2017 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 9 VERLOSSINGEN Worden als verloskundige verstrekkingen aangezien : a) wanneer daarvoor de bekwaming van vroedvrouw

Nadere informatie

K.B In werking B.S

K.B In werking B.S K.B. 23.8.2014 In werking 1.11.2014 B.S. 16.9.2014 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 2 RAADPLEGINGEN, BEZOEKEN EN ADVIEZEN, PSYCHOTHERAPIEEN EN ANDERE B. Raadplegingen in de spreekkamer 101010 Raadpleging

Nadere informatie

K.B B.S In werking

K.B B.S In werking Artikel 9 VERLOSSINGEN K.B. 25.3.2018 B.S. 16.4.2018 In werking 1.6.2018 Wijzigen Invoegen Verwijderen Worden als verloskundige verstrekkingen aangezien : b) wanneer daarvoor de bekwaming van geneesheer-specialist

Nadere informatie

Zorgprogramma borstkliniek. Bespreking AZ Groeninge RZJ Yperman Ziekenhuis OLV Lourdes

Zorgprogramma borstkliniek. Bespreking AZ Groeninge RZJ Yperman Ziekenhuis OLV Lourdes Zorgprogramma borstkliniek Bespreking AZ Groeninge RZJ Yperman Ziekenhuis OLV Lourdes Belgisch staatsblad 20.07.2007 ed 02 Koninklijk besluit houdende vaststelling van de normen waaraan het gespecialiseerd

Nadere informatie

BS Gewijzigd door: MB (BS ) HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

BS Gewijzigd door: MB (BS ) HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen 12 NOVEMBER 1993. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren - specialisten houders van de bijzondere beroepstitel in de URGENTIEGENEESKUNDE, alsook

Nadere informatie

HOOFDSTUK II. RAADPLEGINGEN, BEZOEKEN EN ADVIEZEN, PSYCHOTHERAPIEEN EN ANDERE VERSTREKKINGEN.

HOOFDSTUK II. RAADPLEGINGEN, BEZOEKEN EN ADVIEZEN, PSYCHOTHERAPIEEN EN ANDERE VERSTREKKINGEN. OOFDSTUK II. RDPLEGINGEN, BEZOEKEN EN DVIEZEN, PSYCOTERPIEEN EN NDERE VERSTREKKINGEN. rt. 2. De RODE markeringen gaan in voege vanaf 01/02/2012 (blz. 18). Raadplegingen in de spreekkamer van de geneesheer

Nadere informatie

K.B. 19.4.2014 In werking 1.7.2014 B.S. 30.5.2014

K.B. 19.4.2014 In werking 1.7.2014 B.S. 30.5.2014 K.B. 19.4.2014 In werking 1.7.2014 B.S. 30.5.2014 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 25 - TOEZICHT OP DE IN EEN ZIEKENHUIS OPGENOMEN RECHTHEBBENDEN 1. Honorarium voor toezicht op de in een ziekenhuis

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2014/512 van 24 december 2014 3910/1422 Van toepassing vanaf 23 december 2014 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

RIZIV Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering

RIZIV Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering RIZIV Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering Nota CGV nr 2005/279 Omzendbrief Bijlage 3 - Aan de geneesheren-specialisten voor inwendige geneeskunde die houder zijn van de bijzondere beroepstitel

Nadere informatie

AZ GROENINGE, KORTRIJK AZ OLV LOURDES, WAREGEM RZJY, IEPER-POPERINGE. Voorstelling van de recente wetteksten. Discussie over de invulling ervan.

AZ GROENINGE, KORTRIJK AZ OLV LOURDES, WAREGEM RZJY, IEPER-POPERINGE. Voorstelling van de recente wetteksten. Discussie over de invulling ervan. AZ GROENINGE, KORTRIJK AZ OLV LOURDES, WAREGEM RZJY, IEPER-POPERINGE Voorstelling van de recente wetteksten. Discussie over de invulling ervan. - KB 25 november 2002 : nomenclatuur voor het multidisciplinair

Nadere informatie

K.B In werking B.S

K.B In werking B.S Artikel 9 VERLOSSINGEN K.B. 9.11.2015 In werking 1.2.2016 B.S. 9.12.2015 Wijzigen Invoegen Verwijderen c) wanneer daarvoor de bekwaming van geneesheer-specialist voor gynecologie en verloskunde (DG) vereist

Nadere informatie

Advies N 2. B. Raadplegingen in de spreekkamer Raadpleging in de spreekkamer door een huisarts op basis van verworven rechten N 6

Advies N 2. B. Raadplegingen in de spreekkamer Raadpleging in de spreekkamer door een huisarts op basis van verworven rechten N 6 De RODE markeringen gaan in voege vanaf 01/09/2017 (blz. 8) De BLAUWE markeringen gaan in voege vanaf 01/01/2018 (blz. 4) Hoofdstuk II. - Raadplegingen, bezoeken en adviezen, psychotherapieen en andere

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Intensieve-zorg--BIJZONDERE-CRITERIA--MB doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Intensieve-zorg--BIJZONDERE-CRITERIA--MB doc 5 OKTOBER 1995. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere erkenningscriteria voor de geneesheren-specialisten houders van de bijzondere beroepstitel in de intensieve zorg, alsook van de

Nadere informatie

W/97 octies. Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering. Dienst voor geneeskundige verzorging

W/97 octies. Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering. Dienst voor geneeskundige verzorging Bijlage 2 W/97 octies Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering Tervurenlaan 211, 1150 Brussel 02/739 78 32 Dienst voor geneeskundige verzorging ZEVENDE WIJZIGINGSCLAUSULE BIJ DE NATIONALE

Nadere informatie

HET BIJZONDER SOLIDARITEITSFONDS

HET BIJZONDER SOLIDARITEITSFONDS HET BIJZONDER SOLIDARITEITSFONDS Viviane Gendreike Anne-Marie Van Campenhout 11 december 2007 1 PROGRAMMA 1. Het Bijzonder Solidariteitsfonds (BSF): wat, voor wie? 2. In welke gevallen kunt u een beroep

Nadere informatie

Advies N 2. B. Raadplegingen in de spreekkamer Raadpleging in de spreekkamer door een huisarts op basis van verworven rechten N 6

Advies N 2. B. Raadplegingen in de spreekkamer Raadpleging in de spreekkamer door een huisarts op basis van verworven rechten N 6 De RODE markeringen gaan in voege vanaf 01/11/2016 (blz. 3) Hoofdstuk II. - Raadplegingen, bezoeken en adviezen, psychotherapieen en andere verstrekkingen. Art. 2. A. Advies 109012 Advies N 2 Onder advies

Nadere informatie

K.B. 30.8.2013 In werking 1.12.2012 B.S. 24.9.2013

K.B. 30.8.2013 In werking 1.12.2012 B.S. 24.9.2013 K.B. 30.8.2013 In werking 1.12.2012 B.S. 24.9.2013 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 26 BIJKOMEND HONORARIUM DRINGENDE TECHNISCHE VERSTREKKINGEN 4. Voor de verstrekkingen 423010-423021, 423032-423043,

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Pediatrische-neurologie--BIJZONDERE-CRITERIA--MB- 06-04-1995.doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Pediatrische-neurologie--BIJZONDERE-CRITERIA--MB- 06-04-1995.doc 6 APRIL 1995. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten in de pediatrische neurologie, alsook van de stagemeesters en de stagediensten

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Medische-Oncologie--Oncologie--BIJZONDERE-CRITERIA-- MB doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Medische-Oncologie--Oncologie--BIJZONDERE-CRITERIA-- MB doc 26 SEPTEMBER 2007. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten, houders van de bijzondere beroepstitel in de medische oncologie en

Nadere informatie

(...) Art. 11. In de bijlage van hetzelfde besluit wordt er een hoofdstuk VI ingevoegd dat als volgt luidt:

(...) Art. 11. In de bijlage van hetzelfde besluit wordt er een hoofdstuk VI ingevoegd dat als volgt luidt: Uittreksel uit het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 10 januari 1991 tot vaststelling van de nomenclatuur van de revalidatieverstrekkingen, bedoeld in artikel

Nadere informatie

VERLOSSINGEN Art. 9 pag. 1 officieuze coördinatie. 1. Inspuitingen : Inspuiting V Prenatale zorgen:"

VERLOSSINGEN Art. 9 pag. 1 officieuze coördinatie. 1. Inspuitingen : Inspuiting V Prenatale zorgen: VERLOSSINGEN Art. 9 pag. 1 "K.B. 20.8.1996" (in werking 1.7.1996) + "K.B. 10.6.1998" (in werking 1.7.1998) "HOOFDSTUK IV. - VERLOSSINGEN Art. 9. Worden als verloskundige verstrekkingen aangezien : a) wanneer

Nadere informatie

basiszorg oncologie 1/23

basiszorg oncologie 1/23 rubriek vraagnr rijnr kolmnr vraag kolom_om antwoordtype keuzelijst help 199 1 0 0 Medisch coördinator 199 1 1 1 Medisch coördinator Naam 199 1 1 2 Specialisatie 199 1 1 3 RIZIV-nr 199 1 1 4 Betrokkenheid

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2015/385 van 22 december 2015 3910/1473 Van toepassing vanaf 1 januari 2016 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2013/444 van 20 december 2013 3910/1337 Van toepassing vanaf 1 januari 2014 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

Artikel 23 (Fysiotherapie Toepassingsregels)

Artikel 23 (Fysiotherapie Toepassingsregels) Artikel 23 (Fysiotherapie Toepassingsregels) INTERPRETATIEREGEL 6 (in voege van 17.1.2005 t/m 31.12.2011) (opgeheven) Mogen tijdens eenzelfde pluridisciplinaire revalidatiebehandeling de verstrekkingen

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2009/350 van 1 september 2009 370/1367 Van toepassing vanaf 1 september 2009 Nieuwe terugbetaalbare

Nadere informatie

K.B B.S In werking

K.B B.S In werking K.B. 3.10.2018 B.S. 22.10.2018 In werking 1.12.2018 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 15 TOEPASSINGSREGELEN MET BETREKKING TOT DE HEELKUNDIGE VERSTREKKINGEN 7. Alle aanvragen met betrekking tot verstrekking

Nadere informatie

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Mijnheer/Mevrouw DIENST GENEESKUNDIGE VERZORGING Correspondent: Call center Tel.: 02.739.74.79 - Fax: E-mail: Onze referte: 110/AG Brussel,

Nadere informatie

Artikelen 5 en 6 Orthodontische behandelingen Interpretatieregel 01. Interpretatieregel 02 VRAAG

Artikelen 5 en 6 Orthodontische behandelingen Interpretatieregel 01. Interpretatieregel 02 VRAAG Artikelen 5 en 6 Orthodontische behandelingen - Interpretatieregels 01, 02, 04, 05, 07, 08, 09, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17 en 18 B.S. 16.9.2014 In werking 1.4.2014 Orale implantaten - Interpretatieregels

Nadere informatie

K.B B.S In werking

K.B B.S In werking K.B. 5.10.2018 B.S. 30.10.2018 In werking 1.12.2018 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 11 - ALGEMENE SPECIALE VERSTREKKINGEN 1. Worden beschouwd als verstrekkingen waarvoor de bekwaming van geneesheer-specialist

Nadere informatie

A.1 VOLLEDIG VERPLEEGDOSSIER ALS VERGOEDINGSVOORWAARDE

A.1 VOLLEDIG VERPLEEGDOSSIER ALS VERGOEDINGSVOORWAARDE ADVIES VERPLEEGDOSSIERS A. NOPENS HET VERPLEEGDOSSIER A.1 VOLLEDIG VERPLEEGDOSSIER ALS VERGOEDINGSVOORWAARDE Het bijhouden van een volledig verpleegdossier per patiënt is noodzakelijk voor het verkrijgen

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2014/512 van 24 december 2014 3910/1422 Van toepassing vanaf 23 december 2014 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

Artikel 23. OPGEPAST INTERPRETATIEREGEL 6 wordt opgeheven vanaf 01/01/2012 : B.S. 01/03/2012

Artikel 23. OPGEPAST INTERPRETATIEREGEL 6 wordt opgeheven vanaf 01/01/2012 : B.S. 01/03/2012 Interpretatieregel 06 (idem art 22 IR 6) Artikel 23 OPGEPAST INTERPRETATIEREGEL 6 wordt opgeheven vanaf 01/01/2012 : B.S. 01/03/2012 Mogen tijdens eenzelfde pluridisciplinaire revalidatiebehandeling de

Nadere informatie

einde Publicatie : 2009-02-06 FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID

einde Publicatie : 2009-02-06 FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID einde Publicatie : 2009-02-06 FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID 21 JANUARI 2009. - Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 36 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige

Nadere informatie

K.B In werking B.S

K.B In werking B.S K.B. 23.1.2013 In werking 1.2.2013 B.S. 31.1.2013 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 11 - ALGEMENE SPECIALE VERSTREKKINGEN 1. Worden beschouwd als verstrekkingen waarvoor de bekwaming van geneesheer-specialist

Nadere informatie

ADMINISTRATIEVE CONSEQUENTIES VAN DE TRANSPARANTIEWET. Jo DE COCK Administrateur-Generaal RIZIV Salons Waerboom Groot-Bijgaarden - 8 november 2014

ADMINISTRATIEVE CONSEQUENTIES VAN DE TRANSPARANTIEWET. Jo DE COCK Administrateur-Generaal RIZIV Salons Waerboom Groot-Bijgaarden - 8 november 2014 ADMINISTRATIEVE CONSEQUENTIES VAN DE TRANSPARANTIEWET Jo DE COCK Administrateur-Generaal RIZIV Salons Waerboom Groot-Bijgaarden - 8 november 2014 WAT? Wet van 10 april 2014 houdende diverse bepalingen

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Nucleaire-geneeskunde--BIJZONDERE-CRITERIA--MB doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Nucleaire-geneeskunde--BIJZONDERE-CRITERIA--MB doc 19 JULI 1996. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten, stagemeesters en stagediensten voor de specialiteit van de nucleaire geneeskunde.

Nadere informatie

Coordinatie--ZH--KB Nucleaire-geneeskunde-met-PET-scan--NORMEN.doc

Coordinatie--ZH--KB Nucleaire-geneeskunde-met-PET-scan--NORMEN.doc 14 DECEMBER 2006. Koninklijk besluit houdende vaststelling van de NORMEN waaraan een dienst nucleaire geneeskunde waarin een PET-scanner wordt opgesteld moet voldoen om te worden erkend als medisch-technische

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2014/17 van 10 januari 2014 3910/1346 Van toepassing vanaf 1 januari 2014 Vervangt omzendbrief

Nadere informatie

BIJKOMEND HONORARIUM DRINGENDE TECHNISCHE VERSTREKKINGEN officieuze coördinatie Art. 26 pag. 1

BIJKOMEND HONORARIUM DRINGENDE TECHNISCHE VERSTREKKINGEN officieuze coördinatie Art. 26 pag. 1 officieuze coördinatie Art. 26 pag. 1 AFDELING 13. - Bijkomend honorarium voor 's nachts, tijdens het weekeind of op een feestdag verrichte dringende technische verstrekkingen. "K.B. 9.1.1985" (in werking

Nadere informatie

Tussen de partijen SEL Zorgregio Gent vzw, Baudelokaai 8 te 9000 Gent vertegenwoordigd door dr. P. Verdonck, voorzitter en ...

Tussen de partijen SEL Zorgregio Gent vzw, Baudelokaai 8 te 9000 Gent vertegenwoordigd door dr. P. Verdonck, voorzitter en ... Baudelokaai 8 9000 Gent Overeenkomst tussen de SEL Zorgregio Gent vzw als Geïntegreerde Dienst voor Thuisverzorging en partnerorganisaties,hulpverleners, gezondheidsbeoefenaars, deelnemers aan het overleg,

Nadere informatie

K.B B.S In werking

K.B B.S In werking K.B. 3.12.2017 B.S. 2.1.2018 In werking 1.2.2018 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 26 BIJKOMEND HONORARIUM DRINGENDE TECHNISCHE VERSTREKKINGEN 10. Voor de verstrekkingen inzake echografie van artikel

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen.

HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen. 14 FEBRUARI 2005. Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten houders van de bijzondere beroepstitel in de urgentiegeneeskunde, van geneesherenspecialisten

Nadere informatie

30 MEI Koninklijk besluit betreffende de planning van het medisch aanbod.

30 MEI Koninklijk besluit betreffende de planning van het medisch aanbod. 30 MEI 2002. - Koninklijk besluit betreffende de planning van het medisch aanbod. BS 14/06/2002 Gewijzigd door: KB 11/07/2005 BS 03/08/2005 KB 08/12/2006 BS 22/12/2006 KB 26/04/2007 BS 16/05/2007 KB 26/04/2007

Nadere informatie

K.B. 3.9.2015 B.S. 23.9.2015 In werking 1.11.2015

K.B. 3.9.2015 B.S. 23.9.2015 In werking 1.11.2015 Artikel 7 KINESITHERAPIE K.B. 3.9.2015 B.S. 23.9.2015 In werking 1.11.2015 Wijzigen Invoegen Verwijderen 2. Voor de in de vorige paragraaf omschreven verstrekkingen wordt een tegemoetkoming van de verzekering

Nadere informatie

K.B B.S In werking

K.B B.S In werking K.B. 18.6.2017 B.S. 30.6.2017 In werking 1.8.2017 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 15 TOEPASSINGSREGELEN MET BETREKKING TOT DE HEELKUNDIGE VERSTREKKINGEN 7. Alle aanvragen met betrekking tot verstrekking

Nadere informatie

K.B B.S Erratum B.S In werking

K.B B.S Erratum B.S In werking K.B. 27.2.2019 B.S. 13.3.2019 + Erratum B.S. 28.3.2019 In werking 1.5.2019 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 26 BIJKOMEND HONORARIUM DRINGENDE TECHNISCHE VERSTREKKINGEN 1. Bijkomend honorarium voor

Nadere informatie

K.B In werking B.S

K.B In werking B.S K.B. 19.2.2016 In werking 1.5.2016 B.S. 18.3.2016 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 25 - TOEZICHT OP DE IN EEN ZIEKENHUIS OPGENOMEN RECHTHEBBENDEN 3bis. Honorarium voor dringende opvang in een erkende

Nadere informatie

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN BRUSSEL

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN BRUSSEL RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN 211 1150 BRUSSEL Dienst voor geneeskundige verzorging WIJZIGINGSCLAUSULE

Nadere informatie

HOOFDSTUK IV. - VERLOSSINGEN

HOOFDSTUK IV. - VERLOSSINGEN Deze versie treedt in voege vanaf 01/02/2016 (blz. 14) HOOFDSTUK IV. - VERLOSSINGEN Art. 9. Worden als verloskundige verstrekkingen aangezien : a) wanneer daarvoor de bekwaming van vroedvrouw vereist is

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2013/443 van 20 december 2013 3910/1336 Van toepassing vanaf 1 januari 2014 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2013/443 van 20 december 2013 3910/1336 Van toepassing vanaf 1 januari 2014 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

K.B (2X) B.S In werking

K.B (2X) B.S In werking K.B. 3.10.2018 (2X) B.S. 25.10.2018 In werking 1.12.2018 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 26 BIJKOMEND HONORARIUM DRINGENDE TECHNISCHE VERSTREKKINGEN K.B. 3.10.2018 B.S. 25.10.2018 pag.81465 1. Bijkomend

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2018/356 van 18 december 2018 3910/1693 Van toepassing vanaf 1 januari 2019 Tarieven ; artsen

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2016/295 van 25 oktober 2016 3910/1526 Van toepassing vanaf 1 november 2016 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

De RODE wijzigingen treden in voege vanaf 1 november 2015 (blz. 16-18, 21)

De RODE wijzigingen treden in voege vanaf 1 november 2015 (blz. 16-18, 21) De RODE wijzigingen treden in voege vanaf 1 november 2015 (blz. 16-18, 21) AFDELING 3. - Kinesitherapie "Art. 7. 1. Verstrekkingen die tot de bevoegdheid van de kinesitherapeuten behoren : 1 Verstrekkingen

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2017/251 van 7 augustus 2017 3910/1602 Van toepassing vanaf 1 september 2017 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

K.B In werking B.S

K.B In werking B.S Artikel 9 VERLOSSINGEN K.B. 19.5.2010 In werking 1.7.2010 B.S. 28.5.2010 Wijzigen Invoegen Verwijderen Worden als verloskundige verstrekkingen aangezien : a) wanneer daarvoor de bekwaming van vroedvrouw

Nadere informatie

599513 599524 Voor de verstrekkingen waarvan de betrekkelijke waarde hoger is dan K 300 of N 500 of I 500... K 150

599513 599524 Voor de verstrekkingen waarvan de betrekkelijke waarde hoger is dan K 300 of N 500 of I 500... K 150 De RODE markeringen gaan in voege vanaf 01/11/2013 (blz. 5) De BLAUWE markeringen gaan in voege vanaf 01/12/2012 (blz. 2) Afdeling 13. - Bijkomend honorarium voor 's nachts, tijdens het weekeind of op

Nadere informatie

BS 08/05/2017 in voege vanaf 1 november 2017, tenzij anders bepaald. Coordinatie--ZIV--KB autosondage-thuis

BS 08/05/2017 in voege vanaf 1 november 2017, tenzij anders bepaald. Coordinatie--ZIV--KB autosondage-thuis 18 APRIL 2017. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden waaronder de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen tegemoetkomt in de kosten van autosondage bij de

Nadere informatie

Artikel Art. 2.

Artikel Art. 2. 12 NOVEMBER 2008. KB tot uitvoering van artikel 57, 2, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, betreffende de berekeningsregels

Nadere informatie

6 OKTOBER Koninklijk besluit houdende. invoering van een forfaitaire tegemoetkoming. voor de behandeling

6 OKTOBER Koninklijk besluit houdende. invoering van een forfaitaire tegemoetkoming. voor de behandeling 6 OKTOBER 2008. - Koninklijk besluit houdende invoering van een forfaitaire tegemoetkoming voor de behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen bij vrouwen i BS 14/10/2008 1 Artikel 1. Voor de toepassing

Nadere informatie

K.B. 28.3.2014 In werking 1.6.2014 B.S. 14.4.2014

K.B. 28.3.2014 In werking 1.6.2014 B.S. 14.4.2014 Artikel 9 VERLOSSINGEN K.B. 28.3.2014 In werking 1.6.2014 B.S. 14.4.2014 Wijzigen Invoegen Verwijderen Worden als verloskundige verstrekkingen aangezien : a) wanneer daarvoor de bekwaming van vroedvrouw

Nadere informatie

Klinische proeven in buitenland. Tussenkomst ziekteverzekering

Klinische proeven in buitenland. Tussenkomst ziekteverzekering Klinische proeven in buitenland Tussenkomst ziekteverzekering Melanoompunt 15-12-2018 1 Wettelijk kader zorg in België o Verzekeringspakket o Klinische proeven Wettelijk kader zorg in buitenland Melanoompunt

Nadere informatie

HOOFDSTUK V. - Speciale technische geneeskundige verstrekkingen.

HOOFDSTUK V. - Speciale technische geneeskundige verstrekkingen. De RODE markeringen gaan in voege vanaf 01/11/2014 (blz. 2) OOFDSTUK V. - Speciale technische geneeskundige verstrekkingen. fdeling 1. - lgemene bepalingen. rt. 10 1. De in dit hoofdstuk en de in hoofdstuk

Nadere informatie