Workshops tweedaagse In duo met BuO! Aanbod workshops sessie 1 deel 1 donderdag 29 januari 2015 van 14:00 tot 17:00

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshops tweedaagse In duo met BuO! Aanbod workshops sessie 1 deel 1 donderdag 29 januari 2015 van 14:00 tot 17:00"

Transcriptie

1 Workshops tweedaagse In duo met BuO! Aanbod workshops sessie 1 deel 1 donderdag 29 januari 2015 van 14:00 tot 17:00 WW1: Zorgzame communicatie met ouders: een kunst? Spreker: Kristof Dupont Doelen: - Kennis en inzichten verwerven over kwaliteitsvolle communicatie met ouders. - Eigen houding, gedrag en communicatievaardigheden objectief kunnen evalueren en bijsturen. - De school richting geven in de uitbouw van een gedragen communicatiestijl en communicatiebeleid met ouders Inhouden: Communicatie met ouders, tips en tricks: formele en informele communicatie met ouders, oudercontacten, slechtnieuwsgesprekken, helpende gesprekken, omgaan met kritiek van ouders, communicatie met anderstalige ouders, communicatie met nieuwe gezinsvormen, (verbale) agressie bij ouders, lichaamstaal, elektronisch en modern communiceren met ouders: beleid, mailtips en mailergernissen, valkuilen en communicatiedrempels, ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid verhogen, van ouderbevraging tot globaal ouderparticipatieplan, de officiële communicatieorganen, naar een actieplan communicatie met ouders, WW2: Op weg met mensen: coaching voor beginners. Spreker: Sonia Backx Als zorgcoördinator krijg je vaak te maken met veranderen in het belang van de optimale ontwikkeling van elk kind. Dit loopt niet steeds van een leien dakje. Waarom is het zo moeilijk om bij leerkrachten verandering in aanpak, werkwijze, op gang te brengen? Hoe pak je dit dan best aan? Tijdens deze werkwinkel zullen we via allerlei actieve werkvormen stilstaan bij: - hoe leren / veranderen mensen? - hoe kan de zorgcoördinator hiermee coachend omgaan? - do s en don ts bij coachen. Wie hiervoor inschrijft, brengt ook zijn/haar zorgvademecum mee. WW4: Coach de coach. Spreker: Fien Loman In deze workshop reflecteren we aan de hand van een beperkt aantal kaders over onze rol als coach binnen de taak van de zorgcoördinator. Inhouden die daarbij aan bod kunnen komen zijn: soorten coaching, de context van de coach, de competenties en vaardigheden van de coach, het coachingsproces, coachen van individuele leerkrachten, coachen van groepen, coachen in moeilijke situaties, weerstand... We werken met input en ervaringen van

2 deelnemers. De workshop is dan ook gericht op meer ervaren zorgcoördinatoren die al iets uitgeprobeerd hebben i.v.m. coaching. Hun leervragen vormen de leidraad doorheen de workshop. WW6: Redelijke aanpassingen, ook onder jouw vleugels. Spreker: Greet Van Hove Vertrekkend vanuit het M-decreet bekijken we het inschrijvingsrecht en het recht op redelijke aanpassingen. Wat doe je met de inschrijvingsvraag voor een leerling met een verslag dat toegang geeft tot het buitengewoon onderwijs? Welke stappen moet je als school zetten? Hoe verzamel je informatie? Wat is de rol van het CLB? Hoe bepaal je wat redelijk is? Welke criteria moet je hanteren? Hoe en met wie doe je dit? Wat met een ingeschreven leerling waarvan de noden wijzigen? Aansluitend op dit hele pak informatie maken we in groepjes een oefening rond de afweging van de aanpassingen aan de hand van een casus. De deelnemers mogen hiervoor een anonieme casus uit eigen school meebrengen. Tot slot luisteren we naar elkaars suggesties: Hoe ga ik hiermee aan de slag gaan binnen ons schoolteam? Hoe sluit dit aan bij de zorgvisie en het zorgbeleid binnen onze school? De deelnemers brengen hun Vademecum zorg en Inschrijvingsrecht in gewoon onderwijs en afweging redelijkheid aanpassingen: een leidraad of de Infobrochure M-decreet mee. WW7: Visie op meer inclusief onderwijs: verplichting of uitdaging? Spreker: Linda De Cuyper en An Van Uytven. Inclusie is een complex gegeven dat vele vragen oproept. Steeds meer scholen gaan actief op zoek naar mogelijke antwoorden op vragen die het gevolg zijn van een (groeiende) diversiteit van leerlingen. In plaats van integratie centraal te stellen, zoals reeds gebeurt bij GON en ION-leerlingen, stelt inclusie omgaan met diversiteit voorop. Wat betekent het om meer inclusief te denken in de maatschappij en in het bijzonder in het onderwijs? Welke uitdagingen gaan we als school tegemoet om meer inclusief onderwijs aan te bieden? Welke mogelijkheden kunnen we benutten vanuit concrete ervaringen, regelgeving, UDL (Universal Design for Learning), HGW (HandelingsGericht Werken), de index voor inclusie,? In deze interactieve werkwinkel verhelderen we in de eerste plaats een aantal begrippen. Daarnaast verkennen we onze eigen praktijk naar wat we reeds doen aan inclusief onderwijs. Ten slotte bieden we enkele mogelijke handvatten waarmee je met je team concreet aan de slag kan gaan. Kortom, hoe kan je als school meer inclusief gaan denken en werk maken van inclusieve schoolontwikkeling? WW8: Handelingsgericht werken implementeren op school. Spreker: Rita Mouton Als zorgcoördinator ken je de zeven uitgangspunten van handelingsgericht werken (HGW), maar Hoe kan je deze uitgangpunten concreet uitwerken in de school? In deze sessie worden concrete handvatten aangereikt (werkvormen en instrumenten) om, samen met je team, stapsgewijs en planmatig handelingsgerichter te gaan werken. Na deze sessie kan je

3 de uitgangspunten van HGW toepassen in je zorgwerking. stapsgewijs het team begeleiden om handelingsgerichter te werken. WW9: Werken met een zorgplan: van actie naar visie! Spreker: Mieke Van Vlasselaer Welke plaats neemt zorg in op mijn school? Hoe denken we erover als team? Hoe gedragen is de visie? Hoe wordt ze ingebed in de dagelijkse werking? In deze sessie vertrekken we vanuit ieders ervaring. We reiken een aantal kapstokken aan waarmee je in je school aan de slag kan gaan. WW11: Het centrum voor leerzorg in Leuven:Een net- en typeoverstijgend ondersteuningsnetwerk voor gewoon en buitengewoon onderwijs. Spreker: Sigrid Van Goidsenhoven en Hilde Iserbyt Scholen voor gewoon en buitengewoon onderwijs worden meer en meer geconfronteerd met complexe zorgvragen van leerlingen. Zorgteams willen vaak heel ver gaan in de extra ondersteuning die ze bieden voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Vaak botsen scholen hier op de grenzen van hun draagkracht en hebben nood aan ondersteuning. Het Centrum voor LeerZorg Leuven (CLZ Leuven) toont aan hoe dit mogelijk wordt door krachten te bundelen in een uniek type- en net overstijgend netwerk. Reeds 6 schooljaren biedt het CLZ Leuven ondersteuning aan 120 scholen voor gewoon en buitengewoon onderwijs. In deze workshop wordt toegelicht hoe dit netwerk tot stand kwam. Concrete praktijkvoorbeelden illustreren de werking van het CLZ Leuven. De deelnemers worden op interactieve wijze uitgenodigd elkaar te inspireren hoe er in de eigen regio samengewerkt wordt en welke meerwaarde dit toekomstgericht kan opleveren. WW12: Storend gedrag positief ombuigen. Spreker: Karin Genijn Op school krijg je er hoe langer hoe meer mee te maken : kinderen lijken licht ontvlambaar en vertonen vaak agressief gedrag. Als begeleider is het niet altijd eenvoudig om hier het hoofd aan te bieden. We worden dan ook geconfronteerd met een moeilijke maar boeiende taak!! Deze lezing geeft je enkele pasklare antwoorden. Vanuit de praktijkervaring vertelt een groene leerkracht hoe zij in haar school tewerk gaat om het welbevinden van leerlingen én leerkrachten te ondersteunen. Tijdens de sessie volgen er heel wat aanpaktips rond moeilijk gedrag : waar komt dit gedrag vandaan, hoe brengen we het in kaart, hoe pakken we het aan op een positieve manier? Tijdens de workshop worden theorie en praktijk boeiend afgewisseld en wordt er gewerkt met concrete situaties : omgaan met conflicten, agressie, lastige klasgroepen, storende leerlingen, Accent ligt hierbij op een herstelgerichte aanpak. Op het einde van deze werkwinkel ga je naar huis met een rugzak vol praktijktips én een nieuwe bril om naar storend gedrag te kijken!

4 WW15: Vijf werelden van veranderen: waarom, wanneer en hoe mensen (niet) veranderen. Spreker: Annemie Jennes In deze workshop ga je op reis in de vijf werelden van verandering. Je verwerft inzicht in vijf concurrerende manieren om met verandering om te gaan. Deze workshop is gebaseerd op de kleurentheorie van professor Leon de Caluwé (NL). De kleurentheorie helpt om je organisatie in beweging te krijgen. Niet door middel van het aanreiken van een stappenplan of te volgen procedure, maar door het verwerven van inzicht in de manier waarop verschillende medewerkers van een organisatie naar verandering kijken en hoe men met deze diversiteit aan opvattingen kan omgaan. Wil je mee op reis gaan naar de vijf werelden van verandering? WW16: Van activerend ondersteunen naar een gedeelde verantwoordelijkheid: het GOL(L)D-concept. Spreker: Inge Van de Putte Klassen in Vlaamse basisscholen worden steeds meer gekenmerkt door een diversiteitsvolle samenstelling van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Dit gaat samen met een evolutie waarbij de klasleraar als eerste verantwoordelijk wordt gezien voor alle leerlingen. Tegelijk wordt van de leraar verwacht dat hij ervoor zorgt dat iedereen kan participeren binnen de klasgroep. Om dit mogelijk te maken zal de leraar zijn aanpak op deze toegenomen diversiteit dienen af te stemmen. Hierbij is ondersteuning van de leerkracht essentieel. Geen compenserende ondersteuning, waarbij adviezen worden gegeven en taken worden overgenomen maar een meer activerende ondersteuning, waarbij de leraar de regie van de klaspraktijk in handen houdt en zijn competenties versterkt worden. Vanuit deze laatste visie werd het ondersteuningsconcept; GOL(L)D-concept ontwikkeld (Gericht Ondersteunen van Leraren in het Leren omgaan met Diversiteit). In de presentatie wordt het ondersteuningsconcept toegelicht en worden implicaties voor de praktijk besproken. De deelnemers ervaren hoe zorgcoördinatoren door het toepassen van een activerende ondersteuning tot een gedeelde verantwoordelijkheid komt en de professionaliteit binnen hun organisatie vergroten. De presentatie wordt ondersteund aan de hand van praktijkvoorbeelden. De deelnemers oefenen reeds in het herkennen van de uitgangspunten adhv beeldmateriaal. WW17: Taalbeleid, talenbeleid, taalinitiatie en talensensibilisering, vaktalenbeleid, taalbeleidsplan, vreemdetalenonderwijs: door de bomen het bos niet meer zien. Of toch wel? Spreker: Ingrid Schoofs en Antonio Cristiano In deze werkwinkel gaan we vooral in op de processen van taalbeleid, en hebben het over de verschillende stappen in een taalbeleidscyclus: van beginsituatieanalyse, behoeftebepaling, het stellen van doelen, het plannen en uitvoeren van acties tot het evalueren en bijsturen van het taalbeleid op de school. We raken ook kort de inhoudelijke bouwstenen aan zoals een krachtige leeromgeving voor taalvaardigheid, ouderbetrokkenheid, meertaligheid en het evalueren van taalontwikkeling bij kinderen, en situeren deze bouwstenen binnen het gehele taalbeleidsproces. We zoeken samen naar antwoorden op onder meer de volgende vragen: Hoe begin je aan een taalbeleid op school? Zijn er hiervoor methodieken? Instrumenten? Zijn er manieren om in kaart te brengen hoe het team denkt over/handelt met betrekking tot de inhoudelijke bouwstenen? Wat heeft onze school hiervoor nodig op het niveau van het beleid, het team, de klas en de leerlingen? Wat is de rol van de directie? En vooral: Wat is de rol van de zoco in de verschillende fases van het zorgcontinuüm? We illustreren dit aan de hand van praktijkvoorbeelden en cases van scholen die een taalbeleidsproces doorlopen. We werken ook interactief, bv. via een discussie met stellingen, verkennen van voorbeeldmateriaal in kleine groepen

5 WW18: 'Een ingevulde observatielijst in de kast. Zijn we nu in orde?' Spreker: Greet Heyvaert en Greet Verbeken Zinvol observeren is een mooi begin van een procesgericht kindvolgsysteem maar verandert er iets aan de klaspraktijk? In deze werkwinkel bekijken we wat observeren is. Waarom, hoe en wanneer kunnen we dat het beste doen? We schetsen mogelijke stappen in het traject rond procesgericht volgen van kleuters. We bieden tools aan om dit op schoolniveau samen aan te pakken. Deze werkwinkel is bedoeld voor zorgcoördinatoren die werkzaam zijn in het kleuteronderwijs. Zij kunnen tijdens deze werkwinkel hun inzichten verdiepen in het cyclisch onderwijsproces en krijgen tools om leerkrachten te ondersteunen bij het observeren van kleuters. Tevens is er kans om ideeën uit te wisselen en te leren van elkaar. Aanbod workshops sessie 2 deel 2 vrijdag 30 januari 2015 van 09:30 tot 12:30 WW1: Zorgzame communicatie met ouders: een kunst? Spreker: Kristof Dupont Doelen: - Kennis en inzichten verwerven over kwaliteitsvolle communicatie met ouders. - Eigen houding, gedrag en communicatievaardigheden objectief kunnen evalueren en bijsturen. - De school richting geven in de uitbouw van een gedragen communicatiestijl en communicatiebeleid met ouders Inhouden: - communicatie met ouders, tips en tricks: formele en informele communicatie met ouders, oudercontacten, slechtnieuwsgesprekken, helpende gesprekken, omgaan met kritiek van ouders, communicatie met anderstalige ouders, communicatie met nieuwe gezinsvormen, (verbale) agressie bij ouders, lichaamstaal, elektronisch en modern communiceren met ouders: beleid, mailtips en mailergernissen, valkuilen en communicatiedrempels, ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid verhogen, van ouderbevraging tot globaal ouderparticipatieplan, de officiële communicatieorganen, naar een actieplan communicatie met ouders, WW3: Binnenklasdifferentiatie: hoe deze complexe taak haalbaar wordt. Spreker: Sonia Backx Als zorgcoördinator wil je collega s aansporen om gedifferentieerd te werken. Dit is rapper gezegd dan gedaan Er is al zoveel tijd in gestopt en toch blijft een goede differentiatie opzetten een moeilijke klus. Hoe kunnen we op een krachtige manier differentiëren waarbij doelgericht de sterktes van ieder kind aangeboord worden en waarbij een leerkracht zich niet verliest in de hoeveelheid voorbereidend werk. Hoe kunnen we de juiste aanpak vinden?

6 Is differentiëren dan werkelijk zo moeilijk? In deze werkwinkel bekijken we een aantal mogelijkheden om te differentiëren. WW4: Coach de coach. Spreker: Fien Loman In deze workshop reflecteren we aan de hand van een beperkt aantal kaders over onze rol als coach binnen de taak van de zorgcoördinator. Inhouden die daarbij aan bod kunnen komen zijn: soorten coaching, de context van de coach, de competenties en vaardigheden van de coach, het coachingsproces, coachen van individuele leerkrachten, coachen van groepen, coachen in moeilijke situaties, weerstand... We werken met input en ervaringen van deelnemers. De workshop is dan ook gericht op meer ervaren zorgcoördinatoren die al iets uitgeprobeerd hebben i.v.m. coaching. Hun leervragen vormen de leidraad doorheen de workshop. WW5: Wat staat er in het M-decreet? Spreker: Wouter Jaecques en Wilfried Neutjens We nemen je mee in het verhaal achter het M-decreet, we grasduinen in het decreet zelf en gaan aan de hand van casussen na wat dit voor de praktijk van de zorgcoördinator, de orthopedagoog en de psycholoog kan betekenen. We bieden kans tot uitwisseling van ervaringen en ideeën. WW7: Visie op meer inclusief onderwijs: verplichting of uitdaging? Spreker: Linda De Cuyper en An Van Uytven. Inclusie is een complex gegeven dat vele vragen oproept. Steeds meer scholen gaan actief op zoek naar mogelijke antwoorden op vragen die het gevolg zijn van een (groeiende) diversiteit van leerlingen. In plaats van integratie centraal te stellen, zoals reeds gebeurt bij GON en ION-leerlingen, stelt inclusie omgaan met diversiteit voorop. Wat betekent het om meer inclusief te denken in de maatschappij en in het bijzonder in het onderwijs? Welke uitdagingen gaan we als school tegemoet om meer inclusief onderwijs aan te bieden? Welke mogelijkheden kunnen we benutten vanuit concrete ervaringen, regelgeving, UDL (Universal Design for Learning), HGW (HandelingsGericht Werken), de index voor inclusie,? In deze interactieve werkwinkel verhelderen we in de eerste plaats een aantal begrippen. Daarnaast verkennen we onze eigen praktijk naar wat we reeds doen aan inclusief onderwijs. Ten slotte bieden we enkele mogelijke handvatten waarmee je met je team concreet aan de slag kan gaan. Kortom, hoe kan je als school meer inclusief gaan denken en werk maken van inclusieve schoolontwikkeling? WW8: Handelingsgericht werken implementeren op school. Spreker: Rita Mouton Als zorgcoördinator ken je de zeven uitgangspunten van handelingsgericht werken (HGW), maar Hoe kan je deze uitgangpunten concreet uitwerken in de school? In deze sessie worden concrete handvatten aangereikt (werkvormen en instrumenten) om, samen met je team, stapsgewijs en planmatig handelingsgerichter te gaan werken. Na deze sessie kan je

7 de uitgangspunten van HGW toepassen in je zorgwerking. stapsgewijs het team begeleiden om handelingsgerichter te werken. WW10: Op weg met het zorgvademecum (voor beginners). Spreker: Hilde Iserbyt en Mieke Van Vlasselaer In deze sessie maak je kennis met het zorgvademecum. We reflecteren over de voorwaarden en de kansen om een optimaal zorgbeleid uit te bouwen. We verkennen de inhoud van het vademecum en reflecteren op de eigen schoolsituatie. We zoomen in op je taak als zorgcoördinator en de rol van het CLB binnen de verschillende fasen van het zorgcontinuüm. De deelnemers brengen het zorgvademecum mee. WW12: Storend gedrag positief ombuigen. Spreker: Karin Genijn Op school krijg je er hoe langer hoe meer mee te maken : kinderen lijken licht ontvlambaar en vertonen vaak agressief gedrag. Als begeleider is het niet altijd eenvoudig om hier het hoofd aan te bieden. We worden dan ook geconfronteerd met een moeilijke maar boeiende taak!! Deze lezing geeft je enkele pasklare antwoorden. Vanuit de praktijkervaring vertelt een groene leerkracht hoe zij in haar school tewerk gaat om het welbevinden van leerlingen én leerkrachten te ondersteunen. Tijdens de sessie volgen er heel wat aanpaktips rond moeilijk gedrag : waar komt dit gedrag vandaan, hoe brengen we het in kaart, hoe pakken we het aan op een positieve manier? Tijdens de workshop worden theorie en praktijk boeiend afgewisseld en wordt er gewerkt met concrete situaties : omgaan met conflicten, agressie, lastige klasgroepen, storende leerlingen, Accent ligt hierbij op een herstelgerichte aanpak. Op het einde van deze werkwinkel ga je naar huis met een rugzak vol praktijktips én een nieuwe bril om naar storend gedrag te kijken! WW13: Samen op weg naar een autivriendelijke school. Spreker: Veerle Verheyden In het eerste deel van deze workshop volgt er, na een ervaringsmoment, een toelichting over het anders denken en waarnemen van leerlingen met ASS. In het tweede deel gaan we onder de vorm van een autimarkt aan de slag met zelf ontwikkelde materialen van projectscholen ASS uit het buitengewoon onderwijs. We bekijken, proberen uit en bespreken hoe we deze kunnen toepassen in de eigen schoolcontext. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wisselen we good practices uit. Er wordt gekeken naar hoe een autivriendelijke aanpak heel stimulerend kan werken voor andere leerlingen. WW14: Weerstand: inherent aan schoolontwikkeling. Spreker: Karel Binon Schoolontwikkeling en weerstand zijn twee kanten van hetzelfde verhaal; wat is je rol als zoco in dit verband? Inzicht in een aantal dynamieken op individueel, groeps- en organisatieniveau helpen je om je interventies gerichter te maken en hoe je zelf kan vermijden de weerstand te vergroten.

8 We gaan weg en weer tussen jouw ervaring en praktijk en de aangereikte kapstokken WW15: Vijf werelden van veranderen: waarom, wanneer en hoe mensen (niet) veranderen. Spreker: Annemie Jennes In deze workshop ga je op reis in de vijf werelden van verandering. Je verwerft inzicht in vijf concurrerende manieren om met verandering om te gaan. Deze workshop is gebaseerd op de kleurentheorie van professor Leon de Caluwé (NL). De kleurentheorie helpt om je organisatie in beweging te krijgen. Niet door middel van het aanreiken van een stappenplan of te volgen procedure, maar door het verwerven van inzicht in de manier waarop verschillende medewerkers van een organisatie naar verandering kijken en hoe men met deze diversiteit aan opvattingen kan omgaan. Wil je mee op reis gaan naar de vijf werelden van verandering? WW16: Van activerend ondersteunen naar een gedeelde verantwoordelijkheid: het GOL(L)D-concept. Spreker: Inge Van de Putte Klassen in Vlaamse basisscholen worden steeds meer gekenmerkt door een diversiteitsvolle samenstelling van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Dit gaat samen met een evolutie waarbij de klasleraar als eerste verantwoordelijk wordt gezien voor alle leerlingen. Tegelijk wordt van de leraar verwacht dat hij ervoor zorgt dat iedereen kan participeren binnen de klasgroep. Om dit mogelijk te maken zal de leraar zijn aanpak op deze toegenomen diversiteit dienen af te stemmen. Hierbij is ondersteuning van de leerkracht essentieel. Geen compenserende ondersteuning, waarbij adviezen worden gegeven en taken worden overgenomen maar een meer activerende ondersteuning, waarbij de leraar de regie van de klaspraktijk in handen houdt en zijn competenties versterkt worden. Vanuit deze laatste visie werd het ondersteuningsconcept; GOL(L)D-concept ontwikkeld (Gericht Ondersteunen van Leraren in het Leren omgaan met Diversiteit). In de presentatie wordt het ondersteuningsconcept toegelicht en worden implicaties voor de praktijk besproken. De deelnemers ervaren hoe zorgcoördinatoren door het toepassen van een activerende ondersteuning tot een gedeelde verantwoordelijkheid komt en de professionaliteit binnen hun organisatie vergroten. De presentatie wordt ondersteund aan de hand van praktijkvoorbeelden. De deelnemers oefenen reeds in het herkennen van de uitgangspunten adhv beeldmateriaal. WW18: 'Een ingevulde observatielijst in de kast. Zijn we nu in orde?' Spreker: Greet Heyvaert en Greet Verbeken Zinvol observeren is een mooi begin van een procesgericht kindvolgsysteem maar verandert er iets aan de klaspraktijk? In deze werkwinkel bekijken we wat observeren is. Waarom, hoe en wanneer kunnen we dat het beste doen? We schetsen mogelijke stappen in het traject rond procesgericht volgen van kleuters. We bieden tools aan om dit op schoolniveau samen aan te pakken. Deze werkwinkel is bedoeld voor zorgcoördinatoren die werkzaam zijn in het kleuteronderwijs. Zij kunnen tijdens deze werkwinkel hun inzichten verdiepen in het cyclisch onderwijsproces en krijgen tools om leerkrachten te ondersteunen bij het observeren van kleuters. Tevens is er kans om ideeën uit te wisselen en te leren van elkaar.

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

Van activerend ondersteunen naar gedeelde verantwoordelijke

Van activerend ondersteunen naar gedeelde verantwoordelijke Van activerend ondersteunen naar gedeelde verantwoordelijke Achtergrond (Toekomstige) leraren voelen zich niet voorbereid (o.a. Cook 2001, Loreman e.a., 2005) Handelingsverlegenheid Consequenties naar

Nadere informatie

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013 Gericht Werken als bril om naar het zorgbeleid te kijken zorg Handelings- Leerlingenbegeleiding fase 0 fase 1 HGW HGW Leren & studeren Studieloopbaanbegeleiding Socioemotioneel fase 2 fase 3 HGW HGW centrale

Nadere informatie

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding De HGW-bril toegepast in de cel woensdag 20 februari 2013 Kris Loobuyck 1 2 3 VVKSO 1 Uitgangspunten van HGW 4 HGW biedt kansen! 5 We zijn gericht op het geven van haalbare en bruikbare adviezen. We werken

Nadere informatie

Infodag scholen en CLB 25 JANUARI 2018

Infodag scholen en CLB 25 JANUARI 2018 Infodag scholen en CLB 25 JANUARI 2018 Welkom Vandaag op het menu voor u! Terugblik op de start Onze opdracht Voor wie zijn wij er? Wie zijn wij? Waar staan we voor? Werkwijze Getuigenis Een droom voor

Nadere informatie

elk kind een plaats... 1

elk kind een plaats... 1 Elk kind een plaats in een brede inclusieve school Deelnemen aan het dagelijks maatschappelijk leven Herent, 17 maart 2014 1 Niet voor iedereen vanzelfsprekend 2 Maatschappelijke tendens tot inclusie Inclusie

Nadere informatie

Samenwerking over lerarenopleidingen heen:

Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Hoe aspirant-leraren voorbereiden op inclusief lesgeven? Debbie De Neve, Ellen Vandervieren Overzicht Context Doel van het inclusietraject Verloop van het inclusietraject

Nadere informatie

Van activerend ondersteunen naar gedeelde verantwoordelijke

Van activerend ondersteunen naar gedeelde verantwoordelijke Van activerend ondersteunen naar gedeelde verantwoordelijke Evoluties in maatschappij en onderwijs Achtergrond (Toekomstige) leraren voelen zich niet voorbereid (o.a. Cook 2001, Loreman e.a., 2005) Handelingsverlegenheid

Nadere informatie

Het zorgbeleid in het Pierenbos

Het zorgbeleid in het Pierenbos Het zorgbeleid in het Pierenbos Indien je als ouder vragen hebt, stap je in de eerste plaats naar de klasleerkracht. Deze zal overleggen met de ondersteuner en/of zorgcoördinator en bekijken welke trajecten

Nadere informatie

Doelen. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek 2/09/2015. M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten

Doelen. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek 2/09/2015. M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek 2014-2015 Projectteam: Mieke Meirsschaut, Frank Monsecour, Sarah Verslijcke Cofinanciering: scholengemeenschap

Nadere informatie

Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen

Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen Agenda 1. Kwaliteitsontwikkeling in Brede Scholen in Brussel en Kent - Verwachtingen? 2. Extended Schools & kwaliteitsontwikkeling

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

Zorgbeleid. 1. Visie van de scholengemeenschap

Zorgbeleid. 1. Visie van de scholengemeenschap Zorgbeleid 1. Visie van de scholengemeenschap Als scholengemeenschap willen wij aan elk kind gelijke kansen bieden op kwaliteitsvol onderwijs. Dit is het uitgangspunt van onze schoolorganisatie. Elk kind

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding Hoofdstuk Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding 5 . Hoe vind ik mijn weg in de map Leerzorg - Handleiding HOE BEGIN JE ER AAN? Kennis maken met de map Werk bij voorkeur in een team: leerkrachten,

Nadere informatie

4/5/2012. Continuüm in zorg

4/5/2012. Continuüm in zorg Continuüm in zorg Studiedag Leerrijk Saar Callens 20 april 2012 De visie en methodiek van handelingsgericht werken (HGW) kan de school helpen om haar interne werking te optimaliseren. De school structureert

Nadere informatie

Ronde van Vlaanderen 2008. Omgaan met Diversiteit

Ronde van Vlaanderen 2008. Omgaan met Diversiteit Ronde van Vlaanderen 2008 Omgaan met Diversiteit Omgaan met diversiteit Diversiteitstest Referentiekader: omgaan met diversiteit Screeningsinstrument Doe de diversiteitstest! Vul de test individueel in.

Nadere informatie

Gewijzigde regelgeving. Greet Vanhove VVKBaO 13/12/12 1. Waarom een nieuw vademecum zorg?

Gewijzigde regelgeving. Greet Vanhove VVKBaO 13/12/12 1. Waarom een nieuw vademecum zorg? VADEMECUM ZORG 2012 Greet Vanhove VVKBaO Greet Vanhove pedagogisch begeleider VVKBaO Waarom een nieuw vademecum zorg? Verander(en)de leerlingenpopulatie Gewijzigde maatschappelijke context Onderwijsvernieuwingen

Nadere informatie

Stappenplan (Stroomschema Zorg), van vraag naar antwoord!

Stappenplan (Stroomschema Zorg), van vraag naar antwoord! Stappenplan (Stroomschema Zorg), van vraag naar antwoord! Het stappenplan/stroomschema zorg volgt het zorgcontinuüm met aandacht voor de rol van: kinderen en jongeren, ouders, scholen gewoon en buitengewoon

Nadere informatie

Ingrid Schoofs RenT-begeleider

Ingrid Schoofs RenT-begeleider Zorgbeleidsplan Verkenning van het zorgcontinuüm Overzicht Sessie 1 Schetsen van het zorgcontinuüm Verdieping van de voorwaarden 2 1 1 ALGEMEEN ;; Visie op zorg EXTRA Veilig klasklimaat Doelen voor zorg

Nadere informatie

WELKOM! Mentoren D2 Sessie 1 Dinsdag 11 oktober 2016

WELKOM! Mentoren D2 Sessie 1 Dinsdag 11 oktober 2016 WELKOM! Mentoren D2 Sessie 1 Dinsdag 11 oktober 2016 INHOUD D2 sessie 1 1. Welkom 2. Praktisch 3. HGW tempel 4. OSOB 5. HOV en het Orthodidactisch schema 2 Welkom! Steffie Dhuyvetter Greet Rogge Sophie

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het lager onderwijs Diversiteit KVS

Nadere informatie

Verder studeren met een functiebeperking

Verder studeren met een functiebeperking Verder studeren met een functiebeperking Visie en uitdagingen Valérie Van Hees Coördinator SIHO Studienamiddag Vlor 06.09.2018 Inhoud presentatie Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs Regeling Inclusief

Nadere informatie

Doelstellingen. Klaar voor redelijke aanpassingen? Inhoud. 1. Situering 24/11/2014

Doelstellingen. Klaar voor redelijke aanpassingen? Inhoud. 1. Situering 24/11/2014 Klaar voor redelijke? 2. Je kan het begrip redelijke situeren 3. Je kent de zeven criteria van redelijke Meirsschaut Mieke Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs, zorgverbreding

Nadere informatie

Handelingsgericht werken in het secundair onderwijs. Ontmoetingsdag HGW 16 september 2010 Artevelde

Handelingsgericht werken in het secundair onderwijs. Ontmoetingsdag HGW 16 september 2010 Artevelde + Handelingsgericht werken in het secundair onderwijs Ontmoetingsdag HGW 16 september 2010 Artevelde + Inspiratiebronnen + Algemeen Reflecties over HGW + Uitgangspunten HGW We zijn gericht op het geven

Nadere informatie

Van barrière naar redelijke aanpassing

Van barrière naar redelijke aanpassing Van naar redelijke aanpassing Inspiratiedag Vrijdag 25 november 2016 Jan Coppieters Pedagogisch begeleider binnen het project competentieontwikkeling 1. Je weet wat redelijke aanpassingen zijn 2. Je kan

Nadere informatie

Samen maken we BUITENGEWOON onderwijs!

Samen maken we BUITENGEWOON onderwijs! Samen maken we BUITENGEWOON onderwijs! OF DECREET Typologie: vroeger nu Type voor kinderen Type voor kinderen 1 met een licht mentale beperking 2 met een matig of ernstig mentale beperking 3 met ernstige

Nadere informatie

Onze zorgboom staat symbool voor groei en ontwikkeling. We willen onze boompjes zo goed mogelijk verzorgen zodat ze verder kunnen groeien en

Onze zorgboom staat symbool voor groei en ontwikkeling. We willen onze boompjes zo goed mogelijk verzorgen zodat ze verder kunnen groeien en ZORGVISIE Onze zorgboom staat symbool voor groei en ontwikkeling. We willen onze boompjes zo goed mogelijk verzorgen zodat ze verder kunnen groeien en ontwikkelen. Zo groeien we samen naar een mooie toekomst!

Nadere informatie

ONDERWIJS LOOPBAAN BEGELEIDING, DE WEG NAAR VERRIJKEND ONDERWIJS

ONDERWIJS LOOPBAAN BEGELEIDING, DE WEG NAAR VERRIJKEND ONDERWIJS ONDERWIJS LOOPBAAN BEGELEIDING, DE WEG NAAR VERRIJKEND ONDERWIJS HGW-studiedag Antwerpen 11-9-2014 Vera Van Heule, Patricia De Backer, Valérie de Smet Oorsprong en toekomst Motivatie: 2011 onvrede met

Nadere informatie

GELIJKE ONDERWIJSKANSEN. OMGAAN MET DIVERSITEIT

GELIJKE ONDERWIJSKANSEN. OMGAAN MET DIVERSITEIT GELIJKE ONDERWIJSKANSEN. OMGAAN MET DIVERSITEIT Wat is diversiteit? Diversiteit betekent verscheidenheid. Mensen kunnen op heel veel vlakken van elkaar verschillen. Het is die veelheid die we in het begrip

Nadere informatie

Onze visie op zorg. Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg.

Onze visie op zorg. Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg. Onze visie op zorg Vanuit ons pedagogisch project hebben wij de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van elk kind. We bekommeren ons om elk kind vanuit zijn talenten en mogelijkheden

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het secundair onderwijs Diversiteit

Nadere informatie

Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016

Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016 Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016 Greet Stijn Sofie Steffie Stijn Mieke Timmy Cindy 2 Agenda Welkom terug! Vragen? De Planlijn Planmatig werken in onderwijs. Handelingsplannen ontwerpen.

Nadere informatie

Zorgbeleid in het Groene Lilare

Zorgbeleid in het Groene Lilare Zorgbeleid in het Groene Lilare I. Visie Dat er leerlingen uitvallen en dat sommige leerlingen problemen ervaren in hun leer- en ontwikkelingstraject zullen we nooit volledig kunnen uitsluiten, maar we

Nadere informatie

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE jan.bonne@vsko.be SECUNDAIR ONDERWIJS VAKBEGELEIDING PAV Brugge, 30-01-2015 Ter kennisgeving aan alle directies van scholen met PAV Gelieve een kopie

Nadere informatie

Bachelor in de orthopedagogie

Bachelor in de orthopedagogie Bachelor in de orthopedagogie Opties traject Orthopedagogie Onderwijsondersteuning Community Care Intercultureel Werk Lintstage 26 weken 3 dagen op 5 Sem 5 & 6 Blokstage 16 weken 5 dagen op 5 Sem 5 Blokstage

Nadere informatie

V-esperanza Verbindend Samenwerken aan Geïntegreerde zorg, een hoopvol perspectief

V-esperanza Verbindend Samenwerken aan Geïntegreerde zorg, een hoopvol perspectief V-esperanza Verbindend Samenwerken aan Geïntegreerde zorg, een hoopvol perspectief 22-04-16 Marc Brans, competentiebegeleider Mechelen-Brussel Nascholingsproject Voor schoolteams van het gewoon basisen

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie

Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt

Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt Onze school onderschrijft in zijn zorgvisie de principes van het handelingsgericht werken als uitgangspunt

Nadere informatie

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student?

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Tijdens de keuzestage heb je de mogelijkheid om ook andere invullingen van het leraar zijn te leren kennen en zo bijvoorbeeld stage te lopen in het

Nadere informatie

Placemat : 3 schoolsituaties taalbeleid

Placemat : 3 schoolsituaties taalbeleid R T-begeleiders 7de colloquium Houffalize Jan Wynants Annemie Vanhassel Ingrid Schoofs Antonio Cristiano Greet Verbeken Marleens Sanders Rik Vanderhauwaert Gerda Geenens Wim De Brauwere Programma Werkterreinen

Nadere informatie

Doelen. 1. Het onderzoek 2/09/2015. M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten

Doelen. 1. Het onderzoek 2/09/2015. M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek 2014-2015 Projectteam: Mieke Meirsschaut, Frank Monsecour, Sarah Verslijcke Cofinanciering: scholengemeenschap

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het lager onderwijs Diversiteit KVS

Nadere informatie

ZORGBELEID. De zorgcoördinator wordt steeds gesteund en bijgestaan door het zorgteam.

ZORGBELEID. De zorgcoördinator wordt steeds gesteund en bijgestaan door het zorgteam. ZORGBELEID Dit document is een samenvatting van alle zorginitiatieven die op schoolniveau genomen worden om kinderen die extra aandacht vragen, om welke reden ook, met de beste zorgen te omringen. Het

Nadere informatie

Inhoud THEORETISCH KADER

Inhoud THEORETISCH KADER Inhoud THEORETISCH KADER Intercultureel handelingskader: een benadering vanuit CIMIC 13 Gunilla de Graef, Fanny Matheusen, Joke Simons, Yunsy Krols, Dorien De Troy, Guido Minne & Jo Bastiaens 1 Inleiding

Nadere informatie

DEPARTEMENT SOCIAAL AGOGISCH WERK. Studiedag. Het Gestoorde leren de leerling en de leraar

DEPARTEMENT SOCIAAL AGOGISCH WERK. Studiedag. Het Gestoorde leren de leerling en de leraar DEPARTEMENT SOCIAAL AGOGISCH WERK Studiedag Het Gestoorde leren de leerling en de leraar DEPARTEMENT SOCIAAL AGOGISCH WERK Achtergrond (Toekomstige) leraren voelen zich niet voorbereid (o.a. Cook 2001,

Nadere informatie

Handelingsgericht Werken. Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher

Handelingsgericht Werken. Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher Handelingsgericht Werken Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher Doelen Kennismaking met de uitgangspunten HGW Reflecteren op uitgangspunten HGW Zicht op de betekenis van HGW op de eigen praktijksituatie

Nadere informatie

Een taalbeleid implementeren in de basis- en secundaire school. Taal, taal en nog eens taal!

Een taalbeleid implementeren in de basis- en secundaire school. Taal, taal en nog eens taal! Een taalbeleid implementeren in de basis- en secundaire school Taal, taal en nog eens taal! 1. Wat is taalbeleid? Situaties Definitie Programma 2. Hoe doen scholen aan taalbeleid? Doelstellingen Didactische

Nadere informatie

Overzicht van de trajecten

Overzicht van de trajecten Pedagogische Begeleiding Regio Antwerpen Noorderlaan 108 2030 Antwerpen 03 543 97 05 www.dsko.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Trajecten pedagogische begeleiding BaO en BuBaO 2018-2019 Voor het schooljaar

Nadere informatie

BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN

BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN - Situering - Lkr over binnenklasdifferentiatie - Binnenklasdifferentiatie? - Leerplannen - Binnenklasdifferentiatie in wiskunde Hilde De Maesschalck 8 oktober

Nadere informatie

1. Onze visie op zorg

1. Onze visie op zorg 1. Onze visie op zorg In onze school is het belangrijk dat elk kind zich goed voelt en graag naar school komt. Dit is het essentiële uitgangspunt van onze schoolorganisatie. Als schoolteam willen we een

Nadere informatie

Op welke manier spelen jullie in op de interesses van de leerlingen? Hoe komen afspraken en regels bij jullie in de klas en de school tot stand?

Op welke manier spelen jullie in op de interesses van de leerlingen? Hoe komen afspraken en regels bij jullie in de klas en de school tot stand? Vraag Afspraken maken Beter samen leven in de klas en in de school. Samen leven en samen leren kan niet zonder de nodige afspraken en regels. Ook hier zijn er tal van mogelijkheden om leerlingen inspraak

Nadere informatie

Aan de slag met universeel ontwerp in de klas en op school

Aan de slag met universeel ontwerp in de klas en op school (foto: Jo Szczepanska) Aan de slag met universeel ontwerp in de klas en op school Mieke Meirsschaut, Frank Monsecour en Marijke Wilssens Mieke Meirsschaut, Frank Monsecour en Marijke Wilssens zijn als

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

HOE STEM OPTIMAAL INZETTEN IN DE LERARENOPLEIDING?

HOE STEM OPTIMAAL INZETTEN IN DE LERARENOPLEIDING? HOE STEM OPTIMAAL INZETTEN IN DE LERARENOPLEIDING? INSPIRATIE OP BASIS VAN DE LEERGEMEENSCHAP STEM VOOR DE BASIS EN STEM+ VLOR-Studiedag Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs: de lerarenopleidingen

Nadere informatie

COMPETENTIEONTWIKKELING IN HET KADER VAN LEERLINGEN MET SPECIFIEKE ONDERWIJSBEHOEFTEN ZORG VOOR ALLE LEERLINGEN DOOR ZORG VOOR ELKE LERAAR

COMPETENTIEONTWIKKELING IN HET KADER VAN LEERLINGEN MET SPECIFIEKE ONDERWIJSBEHOEFTEN ZORG VOOR ALLE LEERLINGEN DOOR ZORG VOOR ELKE LERAAR COMPETENTIEONTWIKKELING IN HET KADER VAN LEERLINGEN MET SPECIFIEKE ONDERWIJSBEHOEFTEN ZORG VOOR ALLE LEERLINGEN DOOR ZORG VOOR ELKE LERAAR competentieontwikkeling Doelen Bouwstenen Zorgcontinuüm Handelingsgericht

Nadere informatie

GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE?

GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE? Kleur Bekennen - Studio Globo - Djapo GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE? WERELDBURGERSCHAP IN DE VALIES VAN JOUW LAGERE SCHOOL! Oorlog in Syrië, vluchtelingen op de Middellandse Zee, klimaatonderhandelingen

Nadere informatie

Geschreven door Administrator zondag, 16 augustus :28 - Laatst aangepast vrijdag, 02 september :05

Geschreven door Administrator zondag, 16 augustus :28 - Laatst aangepast vrijdag, 02 september :05 zondag, 16 augustus 2009 10:28 Laatst aangepast vrijdag, 02 september 2016 14:05 ZORGBELEID OP SCHOOL Waar wij onze accenten leggen binnen ons zorgbeleid, wordt visueel gemaakt door bovenstaande wordle.

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

Jenaplanschool De Kleurdoos

Jenaplanschool De Kleurdoos Jenaplanschool De Kleurdoos Zorgbeleid op school Binnen de school speelt het leren zich op verschillende niveaus af. Niet alleen de kinderen in de stamgroep, maar ook de individuele leerkracht wordt gestimuleerd

Nadere informatie

Opleiding evaluatie- en functioneringsgesprekken incl. feedbackgesprekken CC SELECT & VZW VORM

Opleiding evaluatie- en functioneringsgesprekken incl. feedbackgesprekken CC SELECT & VZW VORM Opleiding evaluatie- en functioneringsgesprekken incl. feedbackgesprekken CC SELECT & VZW VORM Oktober 2018 1 Inleiding Deze praktijkgerichte opleiding beoordelaars wordt in twee belangrijke delen opgesplitst.

Nadere informatie

Prodiaen het protocol Wiskundeproblemen en dyscalculie

Prodiaen het protocol Wiskundeproblemen en dyscalculie Prodiaen het protocol Wiskundeproblemen en dyscalculie Het Project 2 Prodia doelstellingen Ontwikkeling van diagnostische protocollen - meer gestandaardiseerd en gelijklopend - wetenschappelijk onderbouwd

Nadere informatie

ZORG in de SINT-NIKLAASSCHOOL

ZORG in de SINT-NIKLAASSCHOOL ZORG in de SINT-NIKLAASSCHOOL ZORGVISIE Ons pedagogisch project geeft richting aan ons onderwijs hier op school. Dit pedagogisch project is zuurstof voor onze zorgvisie. We vinden het belangrijk om een

Nadere informatie

Ons zorgbeleid is opgebouwd volgens de krachtlijnen van ons pedagogisch project.

Ons zorgbeleid is opgebouwd volgens de krachtlijnen van ons pedagogisch project. Zorgvisie Wat verstaan wij onder zorg? Ons zorgbeleid is opgebouwd volgens de krachtlijnen van ons pedagogisch project. We willen onze visie op zorg zo breed mogelijk houden zodanig dat elk kind zich kan

Nadere informatie

ZORG. Onze eigen zorgvisie

ZORG. Onze eigen zorgvisie ZORG Onze eigen zorgvisie We streven naar een school waarin we de totale opvoeding van het kind niet uit het oog verliezen. We proberen de kinderen in hun geestelijke, intellectuele, emotionele en sociale

Nadere informatie

Mentor als medeopleider verdieping sessie 2. Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Isabelle Step Saar Callens

Mentor als medeopleider verdieping sessie 2. Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Isabelle Step Saar Callens Mentor als medeopleider verdieping sessie 2 Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Isabelle Step Saar Callens Trajectcoaching stavaza Waar zitten we nu 2 Vragen? Bedenkingen? Bemerkingen? 3 4 Situering van

Nadere informatie

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Leidraad bij het stappenplan Sinds 1 september 2012 is elke school verplicht een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid te voeren. Dit

Nadere informatie

De mentor als medeopleider. (verdieping) S1 10 oktober 2017

De mentor als medeopleider. (verdieping) S1 10 oktober 2017 De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober 2017 Planning Sessie 1 Ø STAVAZA opvolging student Ø De kindlijn Ø Situering Opleidingsonderdelen OSOB en HOV Ø Focus op UDL! De komende sessies nemen

Nadere informatie

De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober Planning. Trajectcoaching

De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober Planning. Trajectcoaching De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober 2017 Planning Sessie 1 Ø STAVAZA opvolging student Ø De kindlijn Ø Situering Opleidingsonderdelen OSOB en HOV Ø Focus op UDL! De komende sessies nemen

Nadere informatie

Zelfreflectieformulier ondersteunend personeel

Zelfreflectieformulier ondersteunend personeel School Naam personeelslid Zelfreflectieformulier ondersteunend personeel PERSOONLIJKE STELLINGEN 1 voor ONDERSTEUNEND PERSONEEL ter voorbereiding van een FUNCTIONERINGSGESPREK 2. I Enkele richtlijnen en

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Gemeentelijke basisschool

Nadere informatie

Een school onderweg. Situatie OLV Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht doet er toe! VVKSO 1

Een school onderweg. Situatie OLV Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht doet er toe! VVKSO 1 Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht 2013-02-20 Ann Osselaer pedagogisch directeur basisschool OLV Greet Vanhove pedagogisch begeleider VVKBaO ZORG: ELKE LEERKRACHT DOET ER TOE Een school onderweg

Nadere informatie

Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus

Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus Vraag: Hoe goed doe ik het in mijn les? op het vlak van: Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus 2008-2011 1 Preventie en remediëring van

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren voor technische professionals 20 juni 2013 Jullie doelen? Workshop Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter

Nadere informatie

in onze school is elk kind een ster!

in onze school is elk kind een ster! 2 Kom er bij en zoek het niet te ver, in onze school is elk kind een ster! Een kort fragment uit ons schoollied dat perfect weergeeft waar wij met onze school willen voor staan. Een school die elk kind

Nadere informatie

De samenhang tussen de verschillende planinstrumenten binnen gewoon basisonderwijs. Een praktijkvoorbeeld

De samenhang tussen de verschillende planinstrumenten binnen gewoon basisonderwijs. Een praktijkvoorbeeld De samenhang tussen de verschillende planinstrumenten binnen gewoon basisonderwijs Een praktijkvoorbeeld Meerwaarde van planmatig werken We denken na over onze werking We stemmen ons onderwijs af op de

Nadere informatie

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Bouwstenen praktijk Verkenningsdagen: (bijna) wekelijks, meestal donderdagen experimenteren, uitproberen, observeren, participeren, verantwoorden, Actieve stage:

Nadere informatie

3. Hoe vertalen we dit een visie op ouderbetrokkenheid?

3. Hoe vertalen we dit een visie op ouderbetrokkenheid? 3. Hoe vertalen we dit een visie op ouderbetrokkenheid? OCB VBB Lange historiek op vlak van ouderbetrokkenheid Visie = resultaat van Wetenschappelijke inzichten Ervaringsdeskundigheid Vertaling naar de

Nadere informatie

DOELEN HOUFFALIZE 2015. Rita Mouton - Kris;en Coppens. FLITSBEZOEKEN Kijk eens door een POSITIEVE BRIL! Op het einde van de sessie

DOELEN HOUFFALIZE 2015. Rita Mouton - Kris;en Coppens. FLITSBEZOEKEN Kijk eens door een POSITIEVE BRIL! Op het einde van de sessie FLITSBEZOEKEN Kijk eens door een POSITIEVE BRIL! Rita MOUTON Kristien COPPENS DOELEN Op het einde van de sessie weet je wat flitsbezoeken zijn. zie je de meerwaarde van flitsbezoeken binnen de kwaliteitsontwikkeling

Nadere informatie

Kwaliteit troef. Kennismaking. Reflecteren 31/10/2018. Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters

Kwaliteit troef. Kennismaking. Reflecteren 31/10/2018. Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters Kwaliteit troef Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters Het pedagogisch raamwerk Annelies Roelandt Kwaliteit troef Kennismaking Reflecteren Nulmeting Hoe zit het met

Nadere informatie

Gemeentelijke Basisschool Haacht

Gemeentelijke Basisschool Haacht Zorg op onze school - Ieder kind is uniek! Onder zorgbreed werken verstaan we de zorg die iedere leerkracht besteedt om met kwaliteitsonderwijs optimale ontwikkelingskansen te bieden aan al onze leerlingen.

Nadere informatie

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Vooraf inschrijven bij : Sofie Talpe : tweedelijnsondersteuning kleuterparticipatie sofie.talpe@vsko.be 1. Omgaan met anderstaligheid bij peuters Kleuterleid(st)ers

Nadere informatie

Differentiatie in 1 of 2-uursvakken

Differentiatie in 1 of 2-uursvakken Differentiatie in 1 of 2-uursvakken Arjan Goemans An Steegen AVL-nascholingen 3 februari 2016 Intro Wie differentieert al? Voor welke vakken? Inhoud vandaag Intro 1. Wat is differentiatie? omschrijving

Nadere informatie

Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang

Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang Ronde 4 Ayse Isçi Onderwijscentrum, Gent Contact: ayse.isci@gent.be Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang Meertaligheid in het onderwijs en in de opvang

Nadere informatie

Sint-Vincentius Sint-Bernadette

Sint-Vincentius Sint-Bernadette Sint-Vincentius Sint-Bernadette SV: Sint-Rafaëlstraat 14 9041 Oostakker Tel (09) 259 21 01 e-mail info.vincentius@edugo.be ONS ZORGBELEID De zorgwerking op onze school, is gebaseerd op het zorgcontinuüm.

Nadere informatie

Programma. DINSDAG 22 augustus Ontvangst met koffie en koeken. Sla je eerste slag

Programma. DINSDAG 22 augustus Ontvangst met koffie en koeken. Sla je eerste slag Programma DINSDAG 22 augustus 2017 9.00 9.30 Ontvangst met koffie en koeken Sla je eerste slag 9.30 10.45 Lezing door Ludo Heylen (directeur CEGO) Een krachtige leeromgeving doet ertoe. Wat werkt! En wat

Nadere informatie

Geletterde peuters en kleuters spelen met taal!

Geletterde peuters en kleuters spelen met taal! Geletterde peuters en kleuters spelen met taal! 17 november 2009 Daniëlle DANIELS Geletterde peuters en kleuters? Positief, veilig klasklimaat Betekenisvolle taken Ondersteuning door interactie (andere

Nadere informatie

VORMINGSAANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS. Exploratiedrang Goed in je vel. Verbondenheid. Lifeskills CENTRUM VOOR ERVARINGSGERICHT ONDERWIJS

VORMINGSAANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS. Exploratiedrang Goed in je vel. Verbondenheid. Lifeskills CENTRUM VOOR ERVARINGSGERICHT ONDERWIJS VORMINGSAANBOD 2016-2017 SECUNDAIR ONDERWIJS Exploratiedrang Goed in je vel Verbondenheid Lifeskills CENTRUM VOOR ERVARINGSGERICHT ONDERWIJS LEREN EN INSPIREREN Onderwijs is altijd in beweging en jongeren

Nadere informatie

THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN *

THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN * THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN * 1. De motivatie voor ontwikkeling en leren bij de leerlingen verhogen. 2. De ontwikkeling en /of leerwinst bij elke leerling verhogen.

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Leerkracht AN Leerkracht KO Leerkracht LO Zorgco. Leerkracht AN Leerkracht KO Leerkracht LO Zorgco

Leerkracht AN Leerkracht KO Leerkracht LO Zorgco. Leerkracht AN Leerkracht KO Leerkracht LO Zorgco Aanbod DPB 2015-2016 Voor de scholen regio Gent (schoolbegeleider Ellen Bauwens) Regio Onderwerp Omschrijving Doelgroep Datum Tijdstip Locatie Contactpersoon PDB AN in de klas (1) Op dit netwerk worden

Nadere informatie

Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie

Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie Studiedagen GOK derde cyclus oktober/november 2008 1. Leerlingen- en ouderparticipatie is 2. Waarom? 3. Hoe? 4. Instrument voor analyse beginsituatie

Nadere informatie

De eerste stap de eerste stap de eerste stap Herhaling BHV Basis Gordon Knap lastig Basis Knap lastig Pro Startblokken Vroeg signalering

De eerste stap de eerste stap de eerste stap Herhaling BHV Basis Gordon Knap lastig Basis Knap lastig Pro Startblokken Vroeg signalering De eerste stap wordt geconfronteerd met een vermindering van het aantal kindplaatsen. Ook is er een terugloop in inkomsten vanuit subsidiebronnen. Het MT heeft een opleidingsplan vastgesteld voor 2013

Nadere informatie

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie.

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie. Zorgcontinuüm Het zorgcontinuüm omvat de stappen die een school zet om de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden. Dit gebeurt steeds in samenspraak met de verschillende actoren (leerling, ouders, leerkrachten,

Nadere informatie

Mentor on the Move. 2 oktober 2015

Mentor on the Move. 2 oktober 2015 Mentor on the Move 2 oktober 2015 Samen opleiden Kijk op leraarschap Holistische kijk op leraarschap Leraar is geen uitvoerder maar meester Kan verantwoordelijkheid opnemen voor: de klas en de kinderen,

Nadere informatie

VLAAMSE THUISBEGELEIDINGSDIENSTEN AUTISME. Floor Tempelaere Pedagogisch begeleider in het project rond competentieontwikkeling Regio West-Vlaanderen

VLAAMSE THUISBEGELEIDINGSDIENSTEN AUTISME. Floor Tempelaere Pedagogisch begeleider in het project rond competentieontwikkeling Regio West-Vlaanderen VLAAMSE THUISBEGELEIDINGSDIENSTEN AUTISME Floor Tempelaere Pedagogisch begeleider in het project rond competentieontwikkeling Regio West-Vlaanderen floor.tempelaere@katholiekonderwijs.vlaanderen Als een

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Situering CIPO-referentiekader Onderwijskundig beleid POI2 Begeleiding S/C/A POV2.2 LEERBEGELEIDING POV2.4 SOCIALE EN EMOTIONELE BEGELEIDING

Situering CIPO-referentiekader Onderwijskundig beleid POI2 Begeleiding S/C/A POV2.2 LEERBEGELEIDING POV2.4 SOCIALE EN EMOTIONELE BEGELEIDING Situering CIPO-referentiekader Onderwijskundig beleid POI2 Begeleiding S/C/A POV2.2 LEERBEGELEIDING POV2.4 SOCIALE EN EMOTIONELE BEGELEIDING GO! De Wissel ZORGVISIE 1. Schematische voorstelling 2. Wat

Nadere informatie

De leraar doet er toe

De leraar doet er toe De leraar doet er toe Uit de praktijk 29 maart 2018 1 Dheedens Annick Pedagogische begeleider competentie ontwikkeling West-Vlaanderen Informatie Casus Schets gedrag en situatie Wat werd reeds geprobeerd?

Nadere informatie