Doelstelling 1: Transformeren naar een kennisgedreven economie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Doelstelling 1: Transformeren naar een kennisgedreven economie"

Transcriptie

1 Ambitie 1: Een wervende regio Welke commentaren zijn er op het ontwerp Streekpact en de reacties uit de streekdebatten? Welke hefboomprojecten kunnen worden voorgesteld? Algemeen: Samen grenzen verleggen is gedateerde slogan. Onze wereld, en jonge generaties specifiek, kennen steeds minder grenzen. Mentale en fysieke grenzen tussen gemeenten, regio s, landen zijn er niet meer. De wereld is een dorp geworden. We leven in de regio Kortrijk, in de Eurometropool, in Vlaanderen, in België en Europa tegelijk en continu. Er is nood aan een wervende slogan voor het wervende project dat het streekpact is. De voorgestelde term grenzen is veel te generiek. (VOKA) Doelstelling 1: Transformeren naar een kennisgedreven economie Over de doelstelling De algemene indruk aan tafel is dat dit een zeer generiek geformuleerde doelstelling is. Ze is niet specifiek genoeg voor onze regio. Aan tafel bestaat hierover een grote consensus. Over de brain drain en een duurzame groei over verschillende maatschappelijke geledingen. De toekomstgerichte kenniseconomie is essentieel in de economische welvaart van de regio. Maar je moet iedereen mee krijgen, niet enkel hooggeschoolden. Als dat lukt, kan dit het verschil kan maken in deze regio: een kennisgedreven economie die voor een integrale maatschappelijke activering zorgt. (Samenlevingsopbouw+ Ak zie) Om de brain drain te milderen moet de link tussen hoger onderwijs en bedrijven nauwer aangehaald worden. Zowel voor hooggeschoolden als voor technisch onderwijs. Hier is nood aan veel meer samenwerking. (Stad Kortrijk) In ons aanbod van hoger onderwijs moeten we kwalitatieve hoogstaande opleidingen hebben, waardoor je studenten naar de regio kunt aantrekken. In een tweede stap moeten voldoende stageplaatsen in onze bedrijven voor handen zijn, studenten moeten ook kunnen onderzoek en masterproeven maken in onze bedrijven. (VOKA) Een kanttekening: Brain drain is momenteel reeds aan het afzwakken. Hoe meer files in Brussel er zijn, hoe duurder het wonen in Gent of andere steden wordt, hoe meer dit proces stilvalt.

2 Over de aantrekkelijkheid van de stad en de regio als omgevingsfactor voor bedrijven. Kortrijk staat nog niet ver genoeg. Je hebt een aantrekkelijke stad nodig, met een aantrekkelijke uitgangsleven (langere openingsuren, gevarieerder aanbod, ) Je hebt voldoende betaalbare stadswoningen nodig, met voldoende en bereikbare kinderopvang (VOKA). Ook meer kwalitatieve openbare ruimte, pleinen waar ontmoeting centraal staat, landschappen waar beleving centraal staat. (Stad Kortrijk) Ook aantrekkelijke bedrijven. De lonen voor beginnende hooggeschoolden liggen in de regio weliswaar 10 à 15% lager dan in de regio Brussel. Maar dit is niet doorslaggevend. Het wonen is hier betaalbaarder, de leefkost is daardoor lager (VOKA). Ook de omgevingsfactoren zijn cruciaal: inzetten op beleving van de regio. Door toonaangevende culturele projecten, voldoende sportfaciliteiten. Bv. een golfterrein. Dit is een aantrekkelijke factor voor bedrijven. Het horeca aanbod moet uitgebreid worden, en toegankelijker zijn (bv. openingsuren) (Stad Kortrijk) Over bundelen van krachten, samenwerken en focussen om te komen tot een sterk merk Kortrijk is zijn centrumfunctie in de regio verloren. Roeselare is even grote economische stad, ook een even groot winkelcentrum. Waregem is de laatste decennia een belangrijke stad geworden. De streek heeft verschillende centra. Er ontbreekt een sterk merk. West-Vlaanderen was het Texas van Vlaanderen. Ook al was dit geen goed merk, maar er was tenminste een merk. We zijn die leidersfunctie kwijtgeraakt en bevinden ons in een polycentrisch netwerk zonder zwaartepunt. (VOKA) We moeten ons inderdaad focussen. We zijn allemaal het gemiddelde geworden. (Kortrijk) Een treffend voorbeeld is als je vanuit Noord-Frankrijk onze regio komt binnengereden. Je rijdt voorbij aan een serie willekeurig neergepote verkeersborden, die je duidelijk maken dat je in België bent. Even verder ben je in Vlaanderen. Nog even verder in West-Vlaanderen. De aandachtige bestuurder merkt dat hij ook nog even langs een bordje Leiestreek. Er is nood aan een land mark in de regio. Eenmaal je de windmolens ziet zit je al halverwege. We zijn niet zichtbaar. (VOKA) De Valley of creation is hierbij geen goed merk. Het is veel te generiek. Om tot een sterk merk te komen moeten we veel meer samenwerken (VOKA). We hebben nochtans een sterke draagkracht en zetten ons als regio volop in op maakindustrie (tapijten, textiel, ). Dit is echter niet zichtbaar. De initiatieven die we hiertoe nemen volstaan niet. Om dit te promoten hebben we Design regio kortrijk, Interieur, en nog 3/4/5 streekorganisaties Als we dit eens allemaal samen bundelen, dan hebben we tenminste iets.

3 We zijn een regio van produceren. We mogen ons niet alleen focussen op de kenniseconomie. Want met diensten alleen gaan we het niet redden. Van Marcke (weefgetouwen) is beste van de wereld. Maar dit bedrijf is veel te weinig gekend in de regio. Marketing campagne nodig. Doelstelling 2: Een gepaste job voor iedereen Onze regio met de maakindustrie en productie activiteiten biedt ook kansen voor laaggeschoolden. (Kortrijk) Een arbeider is al lang geen arbeider in strictu sensu meer. Zijn beroep wordt steeds meer hoogtechnologisch en focust zich steeds meer op aansturen van machines door computers. Een struikelblok in onze streek is wel de arbeidskost. Arbeid zou competitiever moeten zijn. (VOKA) We zijn een regio van KMO s. We merken een tekort en nood aan technisch geschoolden voor deze KMO s. Dit is iets waar we als streek ons volop moeten inspannen. (Stad Menen) Deeltijds onderwijs is niet gekend in de streek. Een industrieel leercontract is een oplossing voor bepaalde vacatures. (Jongerenatelier) Werkplekleren moet je sowieso doen, dit is een goede actie (VOKA). Maar het is niet zozeer een streekinitiatief, eerder een beleid dat in gans Vlaanderen wordt gevoerd. Ervaring leert immers dat dergelijke initiatieven vooral bovenregionale beleidsknelpunten vertonen. Zo is er een initiatief met het VTI van Waregem in ontwikkeling. Dit is een zeer complex dossier in het afstemmen tussen de verschillende beleidslijnen en reglementering tussen het ministerie van onderwijs (Vlaamse regelgeving), inrichtende macht (katholieke koepel), arbeidswetgeving zoals verzekeringsstatuten. We zitten vastgeroest in die structuren. Wat we wel kunnen doen vanuit deze streek is aantal projecten opzetten om dit te stimuleren. (VOKA)

4 Ambitie 2: Een duurzame regio Welke commentaren zijn er op het ontwerp Streekpact en de reacties uit de streekdebatten? Welke hefboomprojecten kunnen worden voorgesteld? Doelstelling 3: Rijke landschappen en netwerken Bij de inrichting van openbare ruimte moet ingezet worden op de belevingswaarde van rijke landschappen en netwerken. Ze moeten meer zijn dan een weliswaar mooi vormgegeven plein of een fietspad, maar waar niets kan beleefd worden. Ze moeten prikkelend zijn, wervend zijn, stimulerend zijn. Ze moeten kansen bieden tot ontmoeting. (Kortrijk) De streek voelt aan als chaos en wanorde (Samenlevingsopbouw). In eerste oogopslag is ze echt lelijk. Nochtans, een tweede lezing toont dat ze ook over flinke brokken open ruimte beschikt, over dorpen met cachet. De sterke punten moeten veel meer uitgespeeld worden. Bv. Enkel in Kortrijk wordt gebruik gemaakt van de potenties van De Leie.. In de rest van de streek is de Leie een frommelige achterzijde. Het aspect water kan veel meer ingezet worden in de aanleg van openbare ruimte. De Leie heeft ook potenties voor het wonen. Bv. Harelbeke moet zich keren naar het water. Ook economisch bieden de waterwegen potenties. Er is nood aan een veel intensiever gebruik van binnenvaart (VOKA). Zowel over de Leie, als het kanaal Bossuit-Kortrijk en de Schelde. Het dense weefsel aan waterwegen biedt potenties, we moeten hier in investeren, zo is er nood aan overslagpunten. De loskade op Alpro (Wevelgem) die wordt gebruikt door meerdere bedrijven toont wat de potentie hier is. Zachte recreatie hoeft hierbij geen conflict te zorgen. Leg de fietspaden langs de loskades, toon de economische welvaart, plaats een bord waarop staat wat het bedrijf doet, welke goederen over de vaarwegen worden overgeladen. Beleef de economie. (VOKA). Een mooi voorbeeld is hier het fietspad (Guldensporenpad) dat over het kantorenpark Evolis loopt. Zo komen de passanten in aanraking met het kantorenpark.. Inzetten op het hergebruik van bestaande gebouwen is een zeer goede doelstelling (VOKA). Daarnaast moeten wel grondreserves voorzien, niet om onmiddellijk aan te snijden, maar om op lange termijn in te zetten. De doelstelling om buitenlandse bedrijven aan te trekken is onhaalbaar. Als je geen gronden en geen mensen hebt, zal dit niet lukken. In Kortrijk komen er veel sites vrij. Reconversies mogen echter niet enkel in teken staan van herinvulling door wonen en bedrijven. Het is dé opportuniteit om ook publieke ruimte te creëren en linken te maken tussen stadsdelen. Verstedelijking en hoogbouw kan, mits er ook voldoende kwalitatieve open ruimte wordt voorzien. Analoog zoals tijdens de afbraak van de

5 omwalling in Brugge werd beslist om deze ruimte open en groen te laten, is dit een historisch moment en opportuniteit in Kortrijk. Over de bereikbaarheid en openbaar vervoer Het huidig openbaar vervoer en zijn concentrische structuur rond het station van Kortrijk is van denkwijze is verouderd. Al de buslijnen vertrekken van rand naar Kortrijk naar station. Echter, niemand doet dat. Een lussenstructuur beantwoordt veel beter de noden van de reizigers. (VOKA) Openbaar vervoer is ook een voorwaarde voor doelstelling 1, de bereikbaarheid van werkgevers voor jonge werkzoekenden is in de streek problematisch. Over betaalbare woningen Acties rond betaalbaarheid van wonen is een prioriteit. Een groot deel van de maatschappij vindt geen betaalbare kwalitatieve woning. Dit is een enorme opgave waar creatieve oplossingen zullen moeten geformuleerd worden. (Samenlevingsopbouw)

6 Doelstelling 4: Energietransitie in de regio Mogelijke hefboomproject: Een coöperatieve aanpak van renovaties, door gezamenlijk bedrijven en eigenaars te stimuleren groepsaankopen te doen voor hoge rendementsinstallaties (Kortrijk). De grote uitdagingen inzake energietransitie liggen immers niet bij nieuwbouwwoningen, die aan steeds strengere energienormen moeten voldoen. De grote ligt in het verouderd patrimonium. (Stad Menen) Dit verouderd patrimonium is dikwijls in handen van oudere eigenaard die het niet zien zitten of de financiële hefboom niet hebben om hun patrimonium te renoveren. (Ak zie) Belangrijk is hierbij te vertrekken vanaf een grondige analyse van de woningen door experten (cfr. Energiesnoeiers). (Samenlevingsopbouw) Daarenboven moet ook op een doordachte manier de juiste middelen en technologieën ingezet worden. (Leiedal) Je moet windenergie/zonne-energie/restwarmte inzetten op de plaatsen waar die energiebron voor handen en er een voldoende grote afzetmarkt is. (Leiedal) Het energieverhaal is op heden veel te geïndividualiseerd. Elke buur kiest apart voor zonneboiler, zonnepaneel, of wil een kleine windmolen. Het model is verkeerd. (VOKA) Kanttekening De doelstelling van CO2 reductie tegen 2050 is zeer moeilijk in het streekpact. Je kan hier als lokale overheden zeer weinig aandoen omdat je geen hefboom in handen hebt. Je kan sensibiliseren, campagnes opzetten, maar daar blijft het vaak bij... (VOKA) De doelstelling zou in dat opzicht veel beter zich focussen op: zoveel % woningen energieneutraal tegen 20XX. Hierbij zal moeten voorbij gegaan worden aan het NIMBY effect. Bv. bedrijf in Avelgem wil windmolens zetten, maar kan niet door buurprotest. (VOKA)

7 Ambitie 3: Een warme regio Welke commentaren zijn er op het ontwerp Streekpact en de reacties uit de streekdebatten? Welke hefboomprojecten kunnen worden voorgesteld? Doelstelling 5: Een creatieve regio die openstaat voor de wereld Sport en beweging inzetten voor méér sociale cohesie Pijnlijk dat het in deze doelstelling nergens notie wordt gemaakt over bewegen en sport. Als je een sociale hefboom wil creëren, dan is sport dé methode. Sport en beweging zorgt voor sociale cohesie, en ruimte tot ontmoeten. In onze regio hebben we enkele voorname trekkers hierin: er zijn bijvoorbeeld de voetbalclubs Kortrijk en Zulte-Waregem, de volleybalclub van Menen die in eerste klasse spelen en veel toeschouwers naar de streek lokken. (Stad Kortrijk) Ook actief sport beoefenen is een recht voor iedereen. Mensen met laag inkomen kunnen in Kortrijk voor 20% van de prijs gaan sporten op Lange Munte. Dit is een voorbeeldproject. (Ak zie) Over de aanpak en noden van sportverenigingen Steeds meer verenigingen hebben het moeilijk om financiering en vrijwilligers te vinden. Er is nood aan meer focussen, meer samenwerken, krachten bundelen tussen verenigingen en (deel)gemeenten onderling. Bv. uitwisselen materiaal, terreinen, (Stad Menen) Sport moet veel toegankelijker en meer bereikbaar worden. Ook voor buurthuizen. (Jongerenatelier) Over de nood aan lichte, laagdrempelige sportinfrastructuur In de regio hebben we zeer veel infrastructuur. Maar we hebben nood aan nieuwsoortige openbare ruimte. Nood aan meer sportpleintjes in een park. Deze hoeven niet altijd de perfecte afmetingen of professionele infrastructuur te hebben. Creatief zijn in de vormgeving. De openbare ruimte moet terug écht openbaar worden en recreatief zijn. (Kortrijk) Daarbij kunnen ook de inwoners meer verantwoordelijkheid krijgen. Gebruikers kan je mee laten de openbare ruimte aanleggen en onderhouden. (Jongeratelier) Maar ook toezicht kan je overlaten aan bewoners. (Ak zie) Bv. Vetex is een mooi voorbeeld waar verantwoordelijkheid werd gegeven aan de mensen zelf. Hefboomproject: Een regionale vrije tijdspas. Dit is een regionale pas (liefst gekoppeld bv. aan de identiteitskaart) die registreert welke evenementen je meepikt. Voor lage inkomens kan hieraan gekoppeld worden dat deze reductie geeft op de prijzen. Bovendien is het ook een marketing middel. Als je aan dingen meedoet, spaar je punten op en krijg je een beloning in bijvoorbeeld een gratis ticket voor een andere activiteit/voorstelling/gratis naar het containerpark. Als er een tentoonstelling niet

8 goed draait, kan die ook aangeraden worden via extra punten. (Stad Kortrijk) Het werkt ook voor de regio als branding. (cfr. De A-kaart in Antwerpen waar iedereen trots op is) Het is een IT-project, omdat de pas ook niet mag stigmatiseren. Je vermijdt er heel veel administratieve rompslomp mee om mensen in te schrijven voor een jongerenactiviteit (Jongerenatelier). Ook inzake zichtbaarheid van evenementen kan deze helpen. Er schort immers zeer veel aan de bekendmaking van culturele evenementen. (Jongerenatelier) Deze pas werkt voor facetten en doelgroepen van sport en cultuur. Ze moet integraal werken. Het is niet of of. Zowel cultuur en sport kunnen belangrijke hefboom zijn van sociale, van het economische. (Kortrijk) Hefboomproject: Claimen van de openbare ruimte door de bewoners Waarom geen picknickzondag in de openbare ruimte? (Jongerenatelier)

9 Doelstelling 6: Kwaliteitsvolle zorg door meer samenwerking Het gerichte samenspel van IT, vrijwilligers en professionele diensten In deze doelstelling is empowerment zeer belangrijk. We moeten mensen ondersteunen om zo lang mogelijk in hun eigen thuissituatie kunnen blijven. IT toepassingen kunnen hiervoor een hulpmiddel zijn. (Kortrijk) Maar ook het potentieel aan vrijwilligers moet optimaal ingezet worden voor kleine klusjes, boodschappen (Menen), tuinonderhoud (bv. vzw BIK Kuurne) (Jongerenatelier). Professionele diensten zitten immers vaak ver weg. We moeten nabijheid op buurtniveau organiseren. Het helpt niet om regionale strategieën top-down te ontwikkelen, zorg moet primordiaal op buurtniveau georgansieerd worden. Een bottom up benadering. We moeten oren en ogen installeren in onze grijze buurten en wijken. (Samenlevingsopbouw). Ouderen wonen steeds geïsoleerder, hun familieleden wonen te ver. Vrijwilligers die langs gaan in de buurt met een klein kerstcadeau, is bv. een eerste stap in de detectie van mogelijke problemen. Er zijn zeer veel kleine zaken op te lossen, waarvoor niet altijd moet gekeken worden naar de professionele diensten. Bv. was uithangen. Hierop moeten we vrijwilligersnetwerken inzetten om deze kleine dingen opgelost te krijgen. We mogen niet enkel focussen op IT. Menselijkheid en nabijheid is even belangrijk. (Samenlevingsopbouw) De betaalbaarheid van de zorg Daarnaast is er ook een opgave inzake de betaalbaarheid van de zorg. In serviceflats of privé initiatieven kan dit een belangrijke rol spelen. (Kortrijk) Bovendien merken we aan onze grenzen dat onze rusthuizen ook grensoverschrijdend werken. (Menen) De uitdagingen inzake personeel en opleiding In de toekomst zal er een enorm personeelstekort ontstaan in de rusthuizen. (Samenlevingsopbouw) Daarom moeten de opleidingen in de zorgsector veel aantrekkelijker gemaakt worden en hiervoor hefboomprojecten bedacht worden. (Jongerenatelier) Je kan hierbij vrijwilligers die in de zorg helpen, goesting doen krijgen om terug een opleiding te starten. (Ak zie) Daarbij mogen we niet louter denken in diploma s, maar redeneren in competenties (Samenlevingsopbouw). Bv. om in kindercrèche te werken heb je een lange reeks voorwaarden. Maak dit systeem veel soepeler.

Ambitie 1: Een wervende regio

Ambitie 1: Een wervende regio Ambitie 1: Een wervende regio Doelstelling 1: Transformeren naar een kennisgedreven economie Aandachtspunt: Niet alles doen, we kunnen niet overal nr 1 zijn. : Fabrieken voor de toekomst: o Samenwerking

Nadere informatie

Ambitie 1: Een wervende regio

Ambitie 1: Een wervende regio Ambitie 1: Een wervende regio Doelstelling 1: Transformeren naar een kennisgedreven economie Het idee om het streekimago op te hangen aan valley of creation valt in goede aarde. Er spelen zich veel goede

Nadere informatie

Ambitie 1: Een wervende regio

Ambitie 1: Een wervende regio Ambitie 1: Een wervende regio Welke commentaren zijn er op het ontwerp Streekpact en de reacties uit de streekdebatten? Welke hefboomprojecten kunnen worden voorgesteld? Doelstelling 1: Transformeren naar

Nadere informatie

Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool. Metropolitan

Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool. Metropolitan Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool Metropolitan Voka Metropolitan bouwt aan de Brusselse metropool Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bundelt zijn werking in de Brusselse

Nadere informatie

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht Huizen van het Kind Gezinnen ondersteunen in hun kracht Een noodzakelijke, natuurlijke evolutie ondersteund door een nieuwe regelgeving www.huizenvanhetkind.be Doelstelling Hoe Regels Doelstelling Hoe

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

OosterparkBOOM! Waar staat de OosterparkBOOM eind 2014?

OosterparkBOOM! Waar staat de OosterparkBOOM eind 2014? OosterparkBOOM! Waar staat de OosterparkBOOM eind 2014? Mark C Hoogenboom Deze tekst is eind 2013 geschreven alsof het eind 2014 is. De tekst is bedoeld om een beeld te schetsen waar de OosterparkBOOM

Nadere informatie

Wat is ESF? ESF financiert organisaties die:

Wat is ESF? ESF financiert organisaties die: MEDIAKIT Wat is ESF? 2 ESF staat voor Europees Sociaal Fonds. Dit fonds heeft als doel de werkgelegenheid te bevorderen en de arbeidmarkt te verstevigen. Hiervoor krijgt het ESF-Agentschap Vlaanderen subsidies

Nadere informatie

Ambitie 1: Een wervende regio

Ambitie 1: Een wervende regio Ambitie 1: Een wervende regio Welke commentaren zijn er op het ontwerp Streekpact en de reacties uit de streekdebatten? Welke hefboomprojecten kunnen worden voorgesteld? Doelstelling 1: Transformeren naar

Nadere informatie

Ambitie 1: Een wervende regio

Ambitie 1: Een wervende regio Ambitie 1: Een wervende regio Doelstelling 1: Transformeren naar een kennisgedreven economie - Zuurstof geven aan ondernemers. Voor kleine ondernemers kost aanwerven te veel. Ze hebben nochtans werk teveel

Nadere informatie

3. LANDSCHAP - Landschap aan je voordeur

3. LANDSCHAP - Landschap aan je voordeur 3. LANDSCHAP - Landschap aan je voordeur STADSBEELDEN/THEMA S Kortrijk 1. WERKEN Werken waar we wonen 2. NABIJHEID In de stad is alles dichtbij 3. LANDSCHAP Landschap aan je voordeur 3. LANDSCHAP Landschap

Nadere informatie

Hoe BlueAssist een succesvolle sociale-netwerksitecampagne opzette. In samenwerking met

Hoe BlueAssist een succesvolle sociale-netwerksitecampagne opzette. In samenwerking met Hoe BlueAssist een succesvolle sociale-netwerksitecampagne opzette In samenwerking met INHOUD Wat is BlueAssist Bekendmaken algemeen Campagne Basisplan Concept Concrete uitwerking / Drempels Resultaat

Nadere informatie

Tafelnummer: 4. Moderator: Karel Debaere. Verslaggever: Stijn Vannieuwenborg. Algemene opmerking

Tafelnummer: 4. Moderator: Karel Debaere. Verslaggever: Stijn Vannieuwenborg. Algemene opmerking Algemene opmerking Tijdens de ronde tafel werd regelmatig vastgesteld dat projecten rijker kunnen worden als mensen uit verschillende sectoren / met verschillende achtergronden er rond samenzitten. Sleutel

Nadere informatie

Voorstelling Regionale stadslandbouwstructuur ZWVL -Project Sociale Innovatie-

Voorstelling Regionale stadslandbouwstructuur ZWVL -Project Sociale Innovatie- Voorstelling Regionale stadslandbouwstructuur ZWVL -Project Sociale Innovatie- (de boerderij van) De toekomst? 1. Analyse Uitdagingen voor steden en regio s Klimaatveranderging Verstedelijking Duurdere

Nadere informatie

Leiedal in 120 minuten Thema Ruimte. Infovergadering 19/02/2013

Leiedal in 120 minuten Thema Ruimte. Infovergadering 19/02/2013 Leiedal in 120 minuten Thema Ruimte Infovergadering 19/02/2013 5 werkvormen, 9 werkgebieden 5 werkvormen: 1. Dienstverlening aan de aangesloten gemeenten 2. Intergemeentelijke samenwerking 3. Regionale

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

H1: Economie gaat over..

H1: Economie gaat over.. H1: Economie gaat over.. 1: Belangen Geld is voor de economie een smeermiddel, door het gebruik van geld kunnen we handelen, sparen en goederen prijzen. Belangengroep Belang = Ze komen op voor belangen

Nadere informatie

Uitdagingen aangaan Verwachtingen inlossen

Uitdagingen aangaan Verwachtingen inlossen Uitdagingen aangaan Verwachtingen inlossen ir. Chris Danckaerts gedelegeerd bestuurder Multimodaal.Vlaanderen 28/3/18 Nergens zo lang in de file als in België Voorspelde groei 2030 (Federaal Planbureau

Nadere informatie

Groene Sporen. Strategisch project regionale groenstructuur Zuid-West-Vlaanderen

Groene Sporen. Strategisch project regionale groenstructuur Zuid-West-Vlaanderen Groene Sporen Strategisch project regionale groenstructuur Zuid-West-Vlaanderen Waarom Groene Sporen? Zuid-West-Vlaanderen wordt geconfronteerd met een aantal ruimtelijke uitdagingen die in de komende

Nadere informatie

Een studie van J. Wets & T. de Bruyn (HIVA, KULeuven) in opdracht van de Koning Boudewijnstichting (december 2011)

Een studie van J. Wets & T. de Bruyn (HIVA, KULeuven) in opdracht van de Koning Boudewijnstichting (december 2011) Een studie van J. Wets & T. de Bruyn (HIVA, KULeuven) in opdracht van de Koning Boudewijnstichting (december 2011) Samenvatting van de onderzoeksresultaten door SERR Meetjesland, Leiestreek & Schelde (gebaseerd

Nadere informatie

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave:

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: 8 november 2017 Lectoraat Welzijn Nieuwe Stijl Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: verbinding met inwoners en met hun sociale netwerken; integrale benadering van inwoners met hun vraag; ontwikkeling

Nadere informatie

Stad Lommel. Citymarketing

Stad Lommel. Citymarketing Stad Lommel Citymarketing 1 Wat is citymarketing? Citymarketing = gestructureerd en geïntegreerd beheer van Merkimago en naamsbekendheid van stad / gemeente Ontwikkeling van initiatieven en projecten Levenskwaliteit

Nadere informatie

Staten-Generaal Opvang en Vrije tijd van schoolkinderen. Docentendag Pedagogie Jonge Kind 12 september 2014

Staten-Generaal Opvang en Vrije tijd van schoolkinderen. Docentendag Pedagogie Jonge Kind 12 september 2014 Staten-Generaal Opvang en Vrije tijd van schoolkinderen Docentendag Pedagogie Jonge Kind 12 september 2014 Doel en opzet Basisprincipes Voorbereidende werkgroepen Resultaat van de Staten-Generaal Vooraf

Nadere informatie

1. Hoeveel van de projecten die werden goedgekeurd werden inmiddels uitgevoerd?

1. Hoeveel van de projecten die werden goedgekeurd werden inmiddels uitgevoerd? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 67 van JORIS POSCHET datum: 23 oktober 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Bovenlokale sportinfrastructuur - Evaluatie Het wegwerken

Nadere informatie

RUIMTELIJKE VISIE REGIO LEIE & SCHELDE. Griet Lannoo Brussel, BRV partnerforum 16 maart 2017

RUIMTELIJKE VISIE REGIO LEIE & SCHELDE. Griet Lannoo Brussel, BRV partnerforum 16 maart 2017 RUIMTELIJKE VISIE REGIO LEIE & SCHELDE Griet Lannoo Brussel, BRV partnerforum 16 maart 2017 Regio van 13 gemeenten KORTRIJK I N T E R C O M M U N A L E L E I E D A L 2 1910 Waregem Kortrijk Menen 1940

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

Ik ben trots op Nederland. Met elkaar. hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om. Nederland nog mooier te maken voor de

Ik ben trots op Nederland. Met elkaar. hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om. Nederland nog mooier te maken voor de Ik ben trots op Nederland. Met elkaar hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om Nederland nog mooier te maken voor de komende generaties aan wie we het land straks door zullen geven. Een welvarend land,

Nadere informatie

Kortrijk Creëert. Brainstorm Dakcafé Kortrijk

Kortrijk Creëert. Brainstorm Dakcafé Kortrijk Brainstorm Dakcafé Kortrijk 27-6-2014 Kortrijk Creëert +/- 50 deelnemers 3 persona s- 4 customer journey oefeningen Veerle Organiseert voor een bevriend koppel een weekend Kortrijk Visualisatie en uitstraling:

Nadere informatie

GIS en economisch beleid

GIS en economisch beleid GIS en economisch beleid Staten-generaal Vlaanderen Geoland 2 december 2010 Filip Meuris Intercommunale Leiedal Intercommunale Leiedal 07.12.1960 Streekontwikkeling? Van ontwikkeling van bedrijventerreinen

Nadere informatie

Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek. Tim Haans

Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek. Tim Haans Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek Tim Haans 123304 Sportvisie gemeente Hilvarenbeek INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 SPORT- EN BEWEEGSTIMULERING 5 MAATSCHAPPELIJKE ROL 7 ACCOMMODATIES

Nadere informatie

Meer gasten in uw restaurant door Facebook

Meer gasten in uw restaurant door Facebook Meer gasten in uw restaurant door Facebook Waarom investeren in Facebook? 9,6 miljoen mensen maken gebruik van Facebook waarvan 6,8 miljoen dagelijks. Doelgroep(en) zijn gemakkelijk te bereiken. Zorgt

Nadere informatie

Perspectief voor de Achterhoek

Perspectief voor de Achterhoek Perspectief voor de Achterhoek 1 Perspectief voor de Achterhoek Aanleiding Op 23 september organiseerde De Maatschappij met Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek een interactieve bijeenkomst met als doel

Nadere informatie

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht Stand van zaken 19 mei 2015

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht Stand van zaken 19 mei 2015 Huizen van het Kind Gezinnen ondersteunen in hun kracht Stand van zaken 19 mei 2015 Waar staan we vandaag? Regelgeving Praktijk 2011 Voorbereiding 2013/11 Decreet 2014/3 Def. BVR 2015/1 erk/subs 2011 Al

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

ENERGIENEUTRALE REGIO MET EEN SOCIALE REFLEX DE REGIONALE ENERGIESTRATEGIE ZUID-WEST-VLAANDEREN. Energiedag voor lokale besturen 19 maart 2013

ENERGIENEUTRALE REGIO MET EEN SOCIALE REFLEX DE REGIONALE ENERGIESTRATEGIE ZUID-WEST-VLAANDEREN. Energiedag voor lokale besturen 19 maart 2013 ENERGIENEUTRALE REGIO MET EEN SOCIALE REFLEX DE REGIONALE ENERGIESTRATEGIE ZUID-WEST-VLAANDEREN Energiedag voor lokale besturen 19 maart 2013 Dominiek Vandewiele Leiedal? De energietransitie komt! Zuid-West-Vlaanderen

Nadere informatie

De bruisende stad. Beleidskader

De bruisende stad. Beleidskader De bruisende stad Vlaams Regeerakkoord: Beleidskader» Werk maken van duurzame, creatieve steden» Stedelijke kernen uitbouwen tot aantrekkelijke woonkernen met een interessant cultureel, onderwijs-, verzorgings-,

Nadere informatie

Initiatieven om de insluiting te bevorderen in de bouwsector. Een aanpak in de breedte en in de diepte

Initiatieven om de insluiting te bevorderen in de bouwsector. Een aanpak in de breedte en in de diepte Initiatieven om de insluiting te bevorderen in de bouwsector Een aanpak in de breedte en in de diepte Een beeld van de bouwsector De sector in aantallen 160.000 bouwvakarbeiders 30.000 ondernemingen Typische

Nadere informatie

Voorstelling van de PWA-werking in Zuid-West-Vlaanderen. PWA Kortrijk vzw - 18/09/2014 1

Voorstelling van de PWA-werking in Zuid-West-Vlaanderen. PWA Kortrijk vzw - 18/09/2014 1 Voorstelling van de PWA-werking in Zuid-West-Vlaanderen PWA Kortrijk vzw - 18/09/2014 1 Data PWA-werking PWA-werknemers: aantal, personeelsverloop, leeftijd en tewerkstellingsduur PWA Aantal gebruikers

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

De evenementen die Sk8-Depot zal organiseren zullen aantrekkelijk zijn en publieke aandacht trekken.

De evenementen die Sk8-Depot zal organiseren zullen aantrekkelijk zijn en publieke aandacht trekken. Sk8-Depot is een brand new indoor SKATE, BMX en ROLLERBLADE park gelegen op een goed bereikbare locatie in Antwerpen, goed bereikbaar met de auto, openbaar vervoer en de fiets. Sk8-Depot bied sponsors

Nadere informatie

Imog persberichten april / mei 2014

Imog persberichten april / mei 2014 Imog persberichten april / mei 2014 www.imog.be imo Bron: Het Nieuwsblad - 10 mei 2014 Bron: Het Wekelijks Nieuws - 9 mei 2014 Bron: Het Laatste Nieuws - 7 mei 2014 Bron: Het Nieuwsblad - 8 mei 2014 Bron:

Nadere informatie

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Leeswijzer De tabel hieronder geeft de urgente kwesties weer die de deelnemers hebben opgeschreven

Nadere informatie

Beleidslijnen

Beleidslijnen Beleidslijnen 2013-2014 De Spil is er klaar voor! Wij willen de komende 6 jaar gestaag werken aan de kwaliteit van onze werking zodat De Spil in Roeselare een cultuurcentrum van en voor iedere Roeselarenaar

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

MEMORANDUM MAAK HET IN ZUID-WEST-VLAANDEREN MEI 2014

MEMORANDUM MAAK HET IN ZUID-WEST-VLAANDEREN MEI 2014 MEMORANDUM PRIORITEITEN VOOR ZUID-WEST-VLAANDEREN NAAR AANLEIDING VAN DE VERKIEZINGEN VAN 25 MEI 2014 MEMORANDUM MAAK HET IN ZUID-WEST-VLAANDEREN MEI 2014 Economische groei, tewerkstelling, klimaatneutraliteit,

Nadere informatie

Hoe smart is t Stad?

Hoe smart is t Stad? Hoe smart is t Stad? Dat internet, computers en vele andere technologieën een belangrijke invloed hebben op onze samenleving is onweerlegbaar. Ook steden zijn steeds meer bezig met het toepassen van technologie.

Nadere informatie

Memorandum Zuurstof voor samenwerking tussen onderwijs en bedrijven

Memorandum Zuurstof voor samenwerking tussen onderwijs en bedrijven Memorandum Zuurstof voor samenwerking tussen onderwijs en bedrijven Context In 2013 lanceerde RESOC-SERR Brugge het nieuwe Streekpact 2013-2018 voor de Brugse regio. Dit is een gedragen visie- en actiedocument

Nadere informatie

INTRODUCTIE. Lokale Diensteneconomie

INTRODUCTIE. Lokale Diensteneconomie INTRODUCTIE Lokale Diensteneconomie Sociale economie in Vlaanderen 1) Bedrijven en initiatieven die een specifieke maatschappelijke meerwaarde realiseren - Tewerkstelling creëren - Aandacht voor duurzame

Nadere informatie

Oostende 3 mei Klimaatdag VVSG. Tom Bosman bestuurder, mede-oprichter

Oostende 3 mei Klimaatdag VVSG. Tom Bosman bestuurder, mede-oprichter Oostende 3 mei Klimaatdag VVSG Tom Bosman bestuurder, mede-oprichter Gereedschap delen WERKtuigen uitleenbank uitleendienst voor gereedschappen die slechts sporadisch of tijdelijk worden gebruikt en daardoor

Nadere informatie

De Drievoudige Bottom Line, een noodzakelijke economische innovatie

De Drievoudige Bottom Line, een noodzakelijke economische innovatie De Drievoudige Bottom Line, een noodzakelijke economische innovatie Feike Sijbesma, CEO Royal DSM In de loop der tijd is het effect van bedrijven op de maatschappij enorm veranderd. Vijftig tot honderd

Nadere informatie

VR DOC.0620/1BIS

VR DOC.0620/1BIS VR 2018 0806 DOC.0620/1BIS DE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Visienota - Ontginnen buitenlands tewerkstellingspotentieel in Vlaanderen /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

BBB-Aanpak Antwerpen. samen voor een leefbaar De Coninckplein

BBB-Aanpak Antwerpen. samen voor een leefbaar De Coninckplein BBB-Aanpak Antwerpen samen voor een leefbaar De Coninckplein Sfeerbeeld Buurtkenmerken Antwerpen Noord (2060) - Stationsbuurt - Wachtkamer vd stad / aankomstplek - Zwakke scores voor leefbaarheid - pandkwaliteit

Nadere informatie

AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM

AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM OPGAVE Tijdens het werken aan binnenstedelijke opgaven merken wij een grote betrokkenheid van inwoners en ondernemers. Zij spreken vaak vol passie over hun stad en komen met

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

In een grootschalig onderzoek naar Social Media zijn veel interessante feiten naar buiten gekomen die aantonen hoe groot het potentieel van Social

In een grootschalig onderzoek naar Social Media zijn veel interessante feiten naar buiten gekomen die aantonen hoe groot het potentieel van Social In een grootschalig onderzoek naar Social Media zijn veel interessante feiten naar buiten gekomen die aantonen hoe groot het potentieel van Social Media voor bedrijven is, waarom dit zo is én welke kansen

Nadere informatie

nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Activering 50-plussers - Stand van zaken

nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Activering 50-plussers - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Activering 50-plussers - Stand van zaken Het inschakelen

Nadere informatie

Visie bedrijventerrein Kranenburg. Groningen VISIE KRANENBURG GRONINGEN 1

Visie bedrijventerrein Kranenburg. Groningen VISIE KRANENBURG GRONINGEN 1 Visie bedrijventerrein Kranenburg Groningen Dracht kranenburg - 1904-2016 VISIE KRANENBURG GRONINGEN 1 COLOFON Opdrachtgever: VBGW Groningen Door: Donkergroen Ontwerp & Advies Postbus 145 8600 AC Sneek

Nadere informatie

Running Lean. Op zoek naar een ondernemingsmodel dat werkt. Innovatiecentrum Vlaams Brabant 28/02/2014 peter.rutten@innovatiecentrum.

Running Lean. Op zoek naar een ondernemingsmodel dat werkt. Innovatiecentrum Vlaams Brabant 28/02/2014 peter.rutten@innovatiecentrum. Running Lean Op zoek naar een ondernemingsmodel dat werkt Innovatiecentrum Vlaams Brabant 28/02/2014 peter.rutten@innovatiecentrum.be Intro Running Lean Wanneer zijn starters succesvol? Klanten zijn geïnteresseerd

Nadere informatie

10 klimaatmaatregelen voor innovatie

10 klimaatmaatregelen voor innovatie 10 klimaatmaatregelen voor innovatie We hebben als overheid de ambitie om bij de te dragen in Vlaanderen als topregio. Vandaag leven we in een context van beperking. Van meer, met minder. En nóg meer met

Nadere informatie

PROGRAMMA WORKSHOP ZOEKEN EN VINDEN

PROGRAMMA WORKSHOP ZOEKEN EN VINDEN LANCERING ACTIEMAP BA[L]AN S WORKSHOP MYRIAM HEEREMANS PROJECTONTWIKKELAAR DUURZAAM PERSONEELSBELEID EN DIVERSITEIT - RESOC MECHELEN LUDO COOLS STAFMEDEWERKER PERSONEELSZAKEN PSYCHIATRISCH CENTRUM DUFFEL

Nadere informatie

Voor vakmensen voor de toekomst

Voor vakmensen voor de toekomst Voor vakmensen voor de toekomst D66 Gelderland wil een klimaatneutrale en toekomstbestendige provincie zijn. Dat betekent windmolens plaatsen, zonneweides aanleggen en elk huis in Gelderland energieneutraal

Nadere informatie

Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab

Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab De invasie =platform voor beginnende ontwerpers, bestaat sinds 3 jaar, draait op vrijwilligers Filosofie -Kansen bieden aan beginnende, jonge

Nadere informatie

Editie Noord Limburg 3 7 juni POM Limburg Corda Campus, 3500 Hasselt T

Editie Noord Limburg 3 7 juni POM Limburg Corda Campus, 3500 Hasselt T Editie Noord Limburg 3 7 juni 2019 POM Limburg Missie, Visie & Activiteiten Missie De organisatie inspireert, ontwikkelt en versterkt de basisvoorwaarden voor duurzame sociaaleconomische groei in de provincie

Nadere informatie

1. Op welke manier wordt deze samenwerking tussen steden/gemeenten, de VDAB en de bouwsector concreet ingevuld?

1. Op welke manier wordt deze samenwerking tussen steden/gemeenten, de VDAB en de bouwsector concreet ingevuld? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 420 van JAN HOFKENS datum: 6 maart 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Samenwerkingsverband BouwKan met bouwsector De bestaande

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw 26 mei 2019 vinden er verkiezingen plaats op Vlaams, federaal en Europees niveau.

Nadere informatie

Neem plaats voor plannen voor plaats en zet je GruunRant-bril op

Neem plaats voor plannen voor plaats en zet je GruunRant-bril op Neem plaats voor plannen voor plaats en zet je GruunRant-bril op GruunRant = 40 km² potentieel samenhangend geheel GruunRant bestaat al! 10x oppervlakte Central Park New York GruunRant is een quasi eiland

Nadere informatie

Vlaams minister Hilde Crevits lanceert eerste isolatieboot in Vlaanderen

Vlaams minister Hilde Crevits lanceert eerste isolatieboot in Vlaanderen p. 1 Vlaams minister Hilde Crevits lanceert eerste isolatieboot in Vlaanderen Wie denkt aan transport via de binnenvaart, denkt meteen aan het vervoer van grondstoffen, bulkgoederen of goederen met een

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Agrarisch en ruraal erfgoed, of het DNA van boer en plattelander

Agrarisch en ruraal erfgoed, of het DNA van boer en plattelander Agrarisch en ruraal erfgoed, of het DNA van boer en plattelander Yves Segers Centrum Agrarische Geschiedenis vzw Interfacultair Centrum Agrarische Geschiedenis, K.U.Leuven Inleiding Enkele aandachtspunten

Nadere informatie

vrijdag 10 & zaterdag 11 februari 2012

vrijdag 10 & zaterdag 11 februari 2012 Zoek je JOB DAGEN niet te ver vrijdag 10 & zaterdag 11 februari 2012 www.jobdagen.be Gent Zoek je JOB DAGEN niet te ver vrijdag 10 & zaterdag 11 februari 2012 De Pinte Deinze Machelen Wielsbeke Zulte Gavere

Nadere informatie

Een coöperatief woonmodel

Een coöperatief woonmodel 16 december 2016 Collectief Goed Een coöperatief woonmodel Voor eerst sinds 1945 dalend aantal eigenaars. Daling aankoop enkel bij de 40% laagste inkomens! Stijgende huurprijzen Brussel: +22,2% Vlaanderen:

Nadere informatie

Engagementsverklaring 'Werken in de haven Zoveel kansen'

Engagementsverklaring 'Werken in de haven Zoveel kansen' Engagementsverklaring 'Werken in de haven Zoveel kansen' North Sea Port, het 60-kilometer-lange grensoverschrijdende havengebied van Gent in België tot Vlissingen in Nederland, groeit en bloeit. Het havengebied

Nadere informatie

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Provincie Zeeland staat voor belangrijke keuzes. Op het terrein van energie, gebiedsontwikkeling, economie en infrastructuur liggen

Nadere informatie

Een gemeentelijk dorpenbeleid. Plattelandsacademie Leuven, 28 april

Een gemeentelijk dorpenbeleid. Plattelandsacademie Leuven, 28 april Een gemeentelijk dorpenbeleid Plattelandsacademie Leuven, 28 april Trends in de dorpen Wonen In het buitengebied neemt bevolking tot 2030 globaal toe In sommige gemeenten zal er krimp zijn Groei zal ook

Nadere informatie

Eén jaar GentLevert: unieke samenwerking in Vlaanderen

Eén jaar GentLevert: unieke samenwerking in Vlaanderen Eén jaar GentLevert: unieke samenwerking in Vlaanderen Er beweegt wat in Gent rond stadsdistributie. Onder de vlag GentLevert werd het voorbije jaar heel wat werk verricht. Tijd om de resultaten toe te

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Team Breda Breda brengt het samen 2

Team Breda Breda brengt het samen 2 Breda 2 Team Breda Onder deze titel is op 6 april 2017 de nieuwe sportbeleidsvisie en het uitvoeringsplan van de gemeente Breda unaniem door de gemeenteraad vastgesteld. De gemeente Breda voert al jaren

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit Gebiedsontwikkeling Een gebied op de kaart zetten met identiteit Overtuigende plannen met het verhaal van de plek Een plek met een herkenbare identiteit draagt bij aan het welzijn van de mensen die er

Nadere informatie

ONEENS GEEN MENING EENS TOTAAL GEWOGEN GEMIDDELDE

ONEENS GEEN MENING EENS TOTAAL GEWOGEN GEMIDDELDE Q1 DuurzaamheidWeststellingwerf klimaatneutraalweststellingwerf wil zo snel mogelijk duurzaam en klimaatneutraal zijn. Zo worden er zonneparken aangelegd bij Wolvega en Noordwolde, een postcoderoosproject

Nadere informatie

Taskforce Wonen bundelt krachten voor woonnoden van kwetsbare groepen

Taskforce Wonen bundelt krachten voor woonnoden van kwetsbare groepen Taskforce Wonen bundelt krachten voor woonnoden van kwetsbare groepen Om de vele uitdagingen op het vlak van woonbeleid in Gent aan te gaan, werd eind 2017 een Taskforce Wonen opgericht. Het Gentse stadsbestuur

Nadere informatie

'Maker City': Makers veroveren dit weekend Gent

'Maker City': Makers veroveren dit weekend Gent 'Maker City': Makers veroveren dit weekend Gent In het weekend van 19 en 20 november 2016 strijkt UNIZO De Makers neer in Gent voor 'Maker City', de opener van de achtste triënnale voor Vormgeving Hands

Nadere informatie

Eerst even: terug naar de bedoeling Preventief en Collectief wijkgericht Werken

Eerst even: terug naar de bedoeling Preventief en Collectief wijkgericht Werken Congres Integraal werken 18 mei 2017 Lectoraat Welzijn Nieuwe Stijl Eerst even: terug naar de bedoeling Preventief en Collectief wijkgericht Werken NHL Hogeschool 2017 1 Grenzen aan de verzorgingsstaat

Nadere informatie

VOKA AMBITIENOTA. - Een staalkaart voor een ondernemend lokaal beleid -

VOKA AMBITIENOTA. - Een staalkaart voor een ondernemend lokaal beleid - VOKA AMBITIENOTA - Een staalkaart voor een ondernemend lokaal beleid - AALTER HET BELANG Lokale besturen zijn voor ondernemingen van groot belang. De lokale overheid is vaak het eerste aanspreekpunt voor

Nadere informatie

DUAAL LEREN IN VLAANDEREN: KANSEN EN GEVAREN

DUAAL LEREN IN VLAANDEREN: KANSEN EN GEVAREN DUAAL LEREN IN VLAANDEREN: KANSEN EN GEVAREN Dieter Verhaest KU Leuven, Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, Campus Brussel Co-auteurs: Stijn Baert (UGent) Katleen De Rick (KU Leuven) Kristof De

Nadere informatie

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN!

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! DOELEN VAN PARTICIPATIEWET ALLEEN TE HALEN ALS RIJK, PROVINCIE, GEMEENTEN, ONDERWIJS EN SOCIALE PARTNERS GEZAMENLIJK AAN DE SLAG GAAN! DE PARTICIPATIEWET IN OOST-GRONINGEN:

Nadere informatie

Izegem - Visie Ontwikkelingsvisie en ontwerp voor de stationsomgeving

Izegem - Visie Ontwikkelingsvisie en ontwerp voor de stationsomgeving Izegem - Visie 2030 Ontwikkelingsvisie en ontwerp voor de stationsomgeving Izegem - Visie 2030 Ontwikkelingsvisie en ontwerp voor de stationsomgeving. De Vlaamse stad Izegem heeft Palmbout Urban Landscapes

Nadere informatie

Begeleiden. aanmoedigen EIGEN. geloven. vertrouwen. Stimuleer bewoners zelf initiatief te tonen. Werkwijze

Begeleiden. aanmoedigen EIGEN. geloven. vertrouwen. Stimuleer bewoners zelf initiatief te tonen. Werkwijze Een goede buur De deur staat altijd open en de koffie is heerlijk. Het servies misschien niet helemaal jouw smaak, maar toch vertrouwd. Hier kom je graag voor een wijze raad, een vernieuwend idee of een

Nadere informatie

WOON-ZORG AAN DE KUST

WOON-ZORG AAN DE KUST WOON-ZORG AAN DE KUST Appartementsgebouwen renoveren: een aanpak op maat Rita Agneessens Architect-urban planner Health Care Accelerator Build en care B2Ai Human Centered Architecture B2Ai Human Centered

Nadere informatie

STORE Workshop 5 juni 2014 K. Debackere

STORE Workshop 5 juni 2014 K. Debackere STORE Workshop 5 juni 2014 K. Debackere 1. Situering 2. Vlaanderen in AcEe: verleden, heden en toekomst 3. Uitdagingen 4. Voorgestelde oplossingen Om de doelstellingen van het Pact 2020 te kunnen bereiken

Nadere informatie

UIT de arbeidsmarkt

UIT de arbeidsmarkt Verandering van de werkloosheid. Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt zijn onderhevig aan continue veranderingen. Als gevolg daarvan verandert de omvang van de werkloosheid in een land ook continue. Werkloosheid

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie in Gent

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie in Gent Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie in Gent Op woensdag 21 maart 2018 is er de (jaarlijkse) Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Het Gentse stadsbestuur loopt voorop in de strijd

Nadere informatie

Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland

Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland 4 februari 2016 Thema: Hoe kunnen wij een stevigere sociale samenwerking en effectieve zorg in de wijk bevorderen? Op 4 februari 2016 werd een netwerkborrel

Nadere informatie

nr. 269 van AXEL RONSE datum: 23 januari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Arbeidsmarkt - Knelpuntberoepen en competenties

nr. 269 van AXEL RONSE datum: 23 januari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Arbeidsmarkt - Knelpuntberoepen en competenties SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 269 van AXEL RONSE datum: 23 januari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Arbeidsmarkt - Knelpuntberoepen en competenties VDAB publiceert

Nadere informatie

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmoment voor kinderbegeleiders Kinderopvang is volop in beweging. Vanuit het Steunpunt Kinderopvang van de VVSG en Diverscity willen we mee invulling geven

Nadere informatie

Opvolging hefboomproject 2 Streekpact 2013-2018 Zuid-West-Vlaanderen Zuid-West ontwikkelt en werft talent

Opvolging hefboomproject 2 Streekpact 2013-2018 Zuid-West-Vlaanderen Zuid-West ontwikkelt en werft talent Opvolging hefboomproject 2 Streekpact 2013-2018 Zuid-West-Vlaanderen Zuid-West ontwikkelt en werft talent 16 maart 2015 Inleiding Luc Decavel Voorzitter SERR Zuid-West-Vlaanderen Rapportering Streekpact

Nadere informatie

Beste kandidaten, Beste vrienden,

Beste kandidaten, Beste vrienden, TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID CD&V Kandidatendag 28 mei 2012 Beste kandidaten, Beste vrienden,

Nadere informatie

Vlaamse Hockey Liga vzw op facebook

Vlaamse Hockey Liga vzw op facebook NIEUWSBRIEF N 4 : NAJAAR 2013 Het hockeyseizoen is weer van start gegaan. Nieuwe spelers (jong en wat ouder) schreven zich in, trainers laten weer het beste van zichzelf zien en de competitie is weer volop

Nadere informatie