DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING"

Transcriptie

1 ELAW BASISCURSUS WBP EN ANDERE PRIVACYWETGEVING DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING Gerrit-Jan Zwenne 28 november 2013

2 general data protection regulation

3 een snelle vergelijking DP Directive 95/46/EC Draft General DP Regulation 34 articles 91 articles 72 recitals 139 recitals 8 definitions 19 definitions scope: local processing effective through national DP Acts no too many powers delegated to EC scope: global processing directly effective many powers delegated to EC

4 TRILOGUE

5 roadmap (?) reikwijdte en werkingssfeer gerechtvaardigd belang transparantie vergeetrecht meldplicht datalekken formaliteiten

6 maatregelen en boetes in cases of first and nonintentional non-compliance: a warning in writing regular periodic data protection audits

7 per so nal da ta ['pɜ:sn"l deɪt"'] any information relating to an identified or identifiable, or singledout a natural person any information relating to an identified or identifiable natural person any information relating to an identified or identifiable natural person (23) account should be taken of all the means reasonably likely to be used either [ ] to identify or to single out a natural person TRILOGUE

8 Albrecht's «single-out» 'data subject' means an identified natural person or a natural person who can be identified or singled out, directly or indirectly, alone or in combination with associated data

9 LIBE-version 22 oktober 2013 Art. 4(2) personal data is any information relating to an identified or identifiable natural person (24) When using identifiers provided by devices, applications, tools and protocols, such as IP addresses, cookie identifiers and RFID tags, [..] unless those identifiers do not relate to an identified or identifiable natural person

10 al gecompliceerd genoeg [E]r is geen enkele steun voor het verder verfijnen van het begrip «persoonsgegevens» met categorieën als «singling out». De voorgestelde definitie lijkt Nederland en veel lidstaten al gecompliceerd genoeg..

11 materiële werkingssfeer geautomatiseerde gegevenverwerking niet geautomatiseerde verwerking in bestand Art. 2(1)(d) AVGB uitzonderingen nationale veiligheid, EUinstellingen, opsporing en vervolging enz. door een natuurlijke persoon zonder commercieel belang bij de uitoefening van zijn uitsluitend persoonlijke of huishoudelijke activiteiten (EC 25 jan 2012) door een natuurlijke persoon voor uitsluitend persoonlijke of huishoudelijke activiteiten, incl. publicatie van gegevens voor beperkte groep mensen (LIBE 21 oktober 2013)

12 geografische toepassing verwerking van persoonsgegevens in het kader van de activiteiten van vestiging van een verantwoordelijke of bewerker in de EU, én verwerking door niet in EU gevestigde verantwoordelijke of bewerker die betrekking heeft op: aanbieden van goederen of diensten aan betrokkenen in de EU, of observeren van gedrag van betrokkenen in de EU Art. 4(1) en (2) Wbp Art. 3(1) en (2) a-b AVGB hoe te handhaven?

13 gerechtvaardigd belang necessary for the purposes of the legitimate interests pursued by the controller or in case of disclosure, by the third party to whom the data is disclosed, and which meet the reasonable expectations of the data subject based on his or her relationship with the controller except where such interests are overridden by the interests or fundamental rights and freedoms of the data subject which require protection of personal data art. 6-1 (f) AVGB

14 transparantie art. 13a, 14 ev AVGB gedetailleerde informatieplichten identiteit doeleinden bewaartermijnen inzagerechten klaagmogelijkheden ontvangers derde land doorgifte profilering en geautomatiseerde besluiten enz.

15 vergeetrecht aanspraak van betrokkene dat gegevens worden verwijderd, en verwijzingen daarneer, zo nodig ook door derden als die gegevens niet langer nodig zijn in verband met de verwerkingsdoelen als toestemming is ingetrokken bewaartermijn verstreken en andere grondslag ontbreekt als betrokkene heeft bezwaar gemaakt als verwerking op andere gronden niet voldoet aan de verordening art. 17 lid 1-2 AVGB

16 uitzonderingen bewijslast? vrijheid van meningsuiting redenen van algemeen belang op het gebied van volksgezondheid historische, statistische of wetenschappelijke doeleinden voldoening wettelijke bewaarplichten

17 meldplicht datalekken bij toezichthouder without undue delay bij betrokkene when likely to adversely affect the protection of his/her personal data art AVGB

18 formaliteiten accountability documentation data protection impact assessment (PIA) data protection compliance review data protection officer (DPO) art. 22, 28, 33, 33a,35-37, VGB

19 'one-stop-shop bevoegd is de toezichthoudende autoriteit van de belangrijkste vestiging van verantwoordelijke of bewerker Art. 51 AVGB An alternative consistency mechanism is proposed which maintains the idea of a lead authority, but also relies on close cooperation between authorities to ensure consistency. Authorities should always be co-competent for supervision in case residents in its Member State are affected.

20 vragen, discussie?

Inleiding. programma. ZWENNE Mastercalss AVGB 26 maart

Inleiding. programma. ZWENNE Mastercalss AVGB 26 maart programma ELAW MASTERCLASS Algemene Verordening Gegevensbescherming Inleiding 10:00-11:15 toepassing en werkingssfeer Gerrit-Jan Zwenne 11:15-11:30 pauze 11:30-12:45 vereisten voor verwerking Jeroen Terstegge

Nadere informatie

Privacy in de zorg. Een primer over de wettelijke kaders rondom persoonsgegevens. Christiaan Hillen. Security consultant bij Madison Gurkha

Privacy in de zorg. Een primer over de wettelijke kaders rondom persoonsgegevens. Christiaan Hillen. Security consultant bij Madison Gurkha Privacy in de zorg Een primer over de wettelijke kaders rondom persoonsgegevens. Christiaan Hillen Security consultant bij Madison Gurkha Waarom deze presentatie: Duidelijkheid scheppen Allemaal dezelfde

Nadere informatie

Wat betekent de nieuwe privacywet voor uw organisatie?!! prof mr. Gerrit-Jan Zwenne

Wat betekent de nieuwe privacywet voor uw organisatie?!! prof mr. Gerrit-Jan Zwenne ! SEMINAR PRIVACY IN DE PRAKTIJK! NIEUWE PRIVACYWETGEVING VERTAALD NAAR UW ORGANISATIE! 26 NOVEMBER 2015 VEENENDAAL! Wat betekent de nieuwe privacywet voor uw organisatie?!! prof mr. Gerrit-Jan Zwenne

Nadere informatie

BIG DATA, BIG BUSINESS, BIG TROUBLE?

BIG DATA, BIG BUSINESS, BIG TROUBLE? BIG DATA, BIG BUSINESS, BIG TROUBLE? Marketing, Big Data en privacyregels Jitty van Doodewaerd Compliance officer -DDMA - 14 november 2013 - Big data & marketing (Energieverbruik, KNMI data en bouwjaar

Nadere informatie

EU Data Protection Wetgeving

EU Data Protection Wetgeving Fundamentals of data protection EU Data Protection Wetgeving Prof. Paul de Hert Vrije Universiteit Brussel (LSTS) 1 Outline -overzicht -drie fundamenten -recente uitspraak Hof van Justitie Recht op data

Nadere informatie

Van Wbp naar AVG in minder dan 120 minuten (en ook nog wat over de cookieregels, nu en straks)

Van Wbp naar AVG in minder dan 120 minuten (en ook nog wat over de cookieregels, nu en straks) NETLAW 22 MAART 2016 KAREL V UTRECHT Van Wbp naar AVG in minder dan 120 minuten (en ook nog wat over de cookieregels, nu en straks) prof mr. G-J. (Gerrit-Jan) Zwenne de toonzetting (of: een nieuwe voorzitter,

Nadere informatie

BIG TROUBLE? Gevolgen van de Europese Privacyverordening voor (big) data marketing

BIG TROUBLE? Gevolgen van de Europese Privacyverordening voor (big) data marketing BIG TROUBLE? Gevolgen van de Europese Privacyverordening voor (big) data marketing Jitty van Doodewaerd Compliance officer -DDMA - 22 maart 2013 - Hoe meer we weten hoe minder we storen. Privacy profileren

Nadere informatie

BIG DATA, BIG BROTHER, BIG TROUBLE? Gevolgen van de Europese Privacyverordening voor (big) data marketing

BIG DATA, BIG BROTHER, BIG TROUBLE? Gevolgen van de Europese Privacyverordening voor (big) data marketing BIG DATA, BIG BROTHER, BIG TROUBLE? Gevolgen van de Europese Privacyverordening voor (big) data marketing Jitty van Doodewaerd Compliance officer -DDMA - 8 oktober 2013 - Hoe meer we weten hoe minder we

Nadere informatie

De impact van nieuwe privacyregels op payrolling

De impact van nieuwe privacyregels op payrolling @zwnne NATIONAAL PAYROLL CONGRES 2015 14 DECEMBER 2015 MEDIA PLAZA UTRECHT De impact van nieuwe privacyregels op payrolling prof. mr. Gerrit-Jan Zwenne de impact van de nieuwe privacywet meer beter erger

Nadere informatie

Europese Privacy Verordening (EPV) Een wet met Tanden

Europese Privacy Verordening (EPV) Een wet met Tanden Europese Privacy Verordening (EPV) Een wet met Tanden WBP en EPV grote verschillen? WBP Transparantie X X Proportionaliteit X X Doelbinding X X Subsidiariteit X X Accountability en auditability Boetes

Nadere informatie

NVBI. Proposal General Data Protection Regulation. Eva N.M. Visser. IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht

NVBI. Proposal General Data Protection Regulation. Eva N.M. Visser. IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht Studiebijeenkomst 18 december 2012 NVBI Proposal General Data Protection Regulation Eva N.M. Visser IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht Inhoud 1. Huidig juridisch kader 2. Doelstellingen

Nadere informatie

Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht. 15 november Silvia Vinken CIPP/E

Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht. 15 november Silvia Vinken CIPP/E Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht 15 november 2017 Silvia Vinken CIPP/E Onderwerpen De AVG in het kort Van Wbp naar AVG: wat blijft hetzelfde?

Nadere informatie

Big data, big business Wat mag wel en wat mag niet met klantgegevens? Jitty van Doodewaerd Compliance officer -DDMA. Powered by

Big data, big business Wat mag wel en wat mag niet met klantgegevens? Jitty van Doodewaerd Compliance officer -DDMA. Powered by Big data, big business Wat mag wel en wat mag niet met klantgegevens? Jitty van Doodewaerd Compliance officer -DDMA Powered by Privacyparadox: hoe meer we weten, hoe minder we storen Graficus vakdag Nu:

Nadere informatie

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78 Plan Gegevens mag het? Rechtmatig verkregen gegevens grondslagen voor rechtmatige verwerking: Ondubbelzinnige toestemming, noodzakelijk voor uitvoeren overeenkomst, wettelijke plicht, bescherming vitale

Nadere informatie

Wet bescherming persoonsgegevens en andere privacywetgeving

Wet bescherming persoonsgegevens en andere privacywetgeving ELAW PRAKTIJKCURSUS Wet bescherming persoonsgegevens en andere privacywetgeving Gerrit-Jan Zwenne - Quinten Kroes - Bart Schermer - Jeroen Terstegge 13 en 20 maart 2014 artefacts from the future twitter

Nadere informatie

Terugblik Verkeersgegevens. Vlissingen 29 september Prof. drmrjan M. Smits

Terugblik Verkeersgegevens. Vlissingen 29 september Prof. drmrjan M. Smits Terugblik Vlissingen 29 september 2005 Verkeersgegevens Prof. drmrjan M. Smits Wageningen, 9 februari 2017 SURF Security- en Privacyconferentie 2 1 3 4 2 5 Googlen op Jacques Schuurman levert Ongeveer

Nadere informatie

PRIVACY SIDN fonds. Menno Weij. 3 februari 2016

PRIVACY SIDN fonds. Menno Weij. 3 februari 2016 PRIVACY SIDN fonds Menno Weij 3 februari 2016 AGENDA Privacy Privacywetgeving van toepassing Plichten voor bedrijven Rechten betrokkenen Toezichthouder Ruimte voor vragen en discussie TERMINOLOGIE Belangrijkste

Nadere informatie

Privacy in de afvalbranche

Privacy in de afvalbranche Privacy in de afvalbranche Regelgeving en risico s Monique Hennekens 14 februari 2017 Inhoud Privacy in de afvalbranche Privacyregelgeving Persoonsgegeven en verwerking Algemene Verordening Gegevensbescherming

Nadere informatie

Vita Zwaan, 16 november 2017

Vita Zwaan, 16 november 2017 Vita Zwaan, 16 november 2017 1 Het bb-privacy team Christiaan Alberdingk Thijm Vita Zwaan Caroline de Vries Lex Keukens Silvia van Schaik Marieke Berghuis Oskar Mulder Esther Janssen 2 Inleiding privacyrecht

Nadere informatie

De Algemene Verordening Gegevensbescherming

De Algemene Verordening Gegevensbescherming De Algemene Verordening Gegevensbescherming mr. C.C.M Kroeks-de Raaij, mr. R.J.J. Westerdijk en prof. mr. G.J. Zwenne 1 Het is (bijna) zover: de aloude Privacyrichtlijn 95/46 wordt na ruim 20 jaar vervangen.

Nadere informatie

BASISCURSUS Wet bescherming persoonsgegevens en andere privacywetgeving

BASISCURSUS Wet bescherming persoonsgegevens en andere privacywetgeving BASISCURSUS Wet bescherming persoonsgegevens en andere privacywetgeving Gerrit-Jan Zwenne, Peter Blok, Jeroen Koeter en Gilles van Blarkom 12 en 19 mei 2010 programma EERSTE CURSUSDAG Inleiding Gerrit-Jan

Nadere informatie

FW: Aigemene verordening gegevensbescherming Bijlage 1 aangepaste versie.docx; Bijlage 2.docx

FW: Aigemene verordening gegevensbescherming Bijlage 1 aangepaste versie.docx; Bijlage 2.docx BRE-JBZ From: Sent: To: Subject: Attachments: Kaai, Geran vrijdag 3 april 2015 16:00 Verweij, Ellen FW: Aigemene verordening gegevensbescherming Bijlage 1 aangepaste versie.docx; Bijlage 2.docx From: [mailto

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming. Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017

Algemene verordening gegevensbescherming. Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017 Algemene verordening gegevensbescherming Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017 Waarom en wanneer Kern van de AVG Guidance Functionaris gegevensbescherming Leidende autoriteit Dataportabiliteit

Nadere informatie

Auteurs: Edwin Adams Tangram

Auteurs: Edwin Adams Tangram Toepassing GDPR (AVG) binnen de recruitmentprocessen Wat is de impact van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op uw recruitmentproces en organisatie Auteurs: Edwin Adams Tangram Juli 2017

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Algemene Verordening Gegevensbescherming Algemene Verordening Gegevensbescherming Stelling De Algemene Verordening Gegevensbescherming wijkt niet sterk af van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Toestemming Toestemming van betrokkene moet uitdrukkelijk

Nadere informatie

Actualiteiten loonheffingen

Actualiteiten loonheffingen Actualiteiten loonheffingen Dik van Leeuwerden Actualiteiten loonheffingen Private aanvulling WW en WGA (PAWW) Reparatie 3 e WW-jaar Privacy voor de salarisadministratie Basisbegrippen GDPR/AVG 1 Private

Nadere informatie

Herziening regelgevend kader bescherming persoonsgegevens (uitgebreide samenvatting)

Herziening regelgevend kader bescherming persoonsgegevens (uitgebreide samenvatting) Herziening regelgevend kader bescherming persoonsgegevens (uitgebreide samenvatting) Inleiding De Richtlijn bescherming persoonsgegevens van 1995 was een mijlpaal in de geschiedenis van de dataprotectie,

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten. Alex Commandeur 21 april 2017

Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten. Alex Commandeur 21 april 2017 1 Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten Alex Commandeur 21 april 2017 Overzicht Wat doet de Autoriteit Persoonsgegevens 2018: nieuwe Europese privacywetgeving (AVG) Accountability

Nadere informatie

Voorziet de privacyverordening in oplossingen voor problemen met betrekking tot de Wet bescherming persoonsgegevens?

Voorziet de privacyverordening in oplossingen voor problemen met betrekking tot de Wet bescherming persoonsgegevens? twitter #elaw ECP.NL SEMINAR PRIVACY: EUROPA IN BEELD Voorziet de privacyverordening in oplossingen voor problemen met betrekking tot de Wet bescherming persoonsgegevens? Gerrit-Jan Zwenne Den Haag 23

Nadere informatie

Privacybescherming in Nederland: van Koopmans naar AVG. dr. Jan Holvast

Privacybescherming in Nederland: van Koopmans naar AVG. dr. Jan Holvast Privacybescherming in Nederland: van Koopmans naar AVG dr. Jan Holvast 1 Overzicht presentatie Even voorstellen Kort overzicht ontwikkeling Nederland Gemeenschappelijke kenmerken AVG: van verwachting naar

Nadere informatie

Privacy en Innovatie in Balans

Privacy en Innovatie in Balans Privacy en Innovatie in Balans Peter Hustinx Jaarcongres ECP 20 november 2014, Den Haag Sense of urgency Digitale Agenda: vertrouwen, informatieveiligheid en privacybescherming in het hart van de agenda

Nadere informatie

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Willem Debeuckelaere De Privacyproef dejuristen Gent 1 juni 2017 Inhoud 1. Wat vooraf gaat? 2. Huidige stand van

Nadere informatie

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015 De Meldplicht Datalekken mr. N. Falot 8 oktober 2015 Over Considerati Wij zijn het leidend juridisch adviesbureau gespecialiseerd in Privacy, ICT recht en Beleidsvraagstukken Uitgebreide ervaring met privacy

Nadere informatie

AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS

AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS AVG De AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming of de Europese Privacy Verordening, hanteert dezelfde principes en kernbegrippen als haar voorganger de Europese

Nadere informatie

GDPR zekere en mogelijke consequenties

GDPR zekere en mogelijke consequenties GDPR zekere en mogelijke consequenties MedLawconsult vooraf Dank aan FEDERA en COREON Hebben (haast) alle tijd mogelijk gemaakt NIVEL Remco Coppen Borrel Vele buitenlandse contacten Wat is er aan hand

Nadere informatie

C O N C E P T. Marketing forward 25 oktober 2011. Outline presentatie mr Alexander J.J.T. Singewald. Pagina: 1

C O N C E P T. Marketing forward 25 oktober 2011. Outline presentatie mr Alexander J.J.T. Singewald. Pagina: 1 Pagina: 1 Marketing forward 25 oktober 2011 Outline presentatie mr Alexander J.J.T. Singewald Inhoud Digital marketing Persoonsgegevens en database o Wet bescherming persoonsgegevens Persoonsgegevens en

Nadere informatie

Introductie in flowcharts

Introductie in flowcharts Introductie in flowcharts Flow Charts Een flow chart kan gebruikt worden om: Processen definieren en analyseren. Een beeld vormen van een proces voor analyse, discussie of communicatie. Het definieren,

Nadere informatie

Cursus privacyrecht Jeroen Naves 7 september 2017

Cursus privacyrecht Jeroen Naves 7 september 2017 Cursus privacyrecht Jeroen Naves 7 september 2017 Juridisch kader 1. Relationele privacy: eer en goede naam (grondwet/evrm), portretrecht (Auteurswet), gezinsleven (EVRM) 2. Communicatie-privacy: briefgeheim

Nadere informatie

Cloud & Privacy. B2B Clouddiensten. Robert Boekhorst Amsterdam 27 juni 2013

Cloud & Privacy. B2B Clouddiensten. Robert Boekhorst Amsterdam 27 juni 2013 Cloud & Privacy B2B Clouddiensten Robert Boekhorst Amsterdam 27 juni 2013 Inleiding Privacyrecht: in vogelvlucht Knelpunten Hoe hier mee om te gaan? toekomstige ontwikkelingen Privacyrecht in vogelvlucht

Nadere informatie

Software & apps als medisch hulpmiddel?

Software & apps als medisch hulpmiddel? Software & apps als medisch hulpmiddel? W309- KIVI NIRIA Jaarcongres 2012 mr. dr. Sjaak Nouwt, adviseur gezondheidsrecht- KNMG Marieke van t Root MSc, consultant medische technologie- NEN 11 oktober 2012

Nadere informatie

Ontwikkelingen binnen Privacy Tony de Bos EMEIA Privacy leader EY

Ontwikkelingen binnen Privacy Tony de Bos EMEIA Privacy leader EY Ontwikkelingen binnen Privacy Tony de Bos EMEIA Privacy leader EY Index Introductie GDPR Belangrijke veranderingen Compliance Het hanteren van een geschikte aanpak Privacy Maturity Assessment Privacy Impact

Nadere informatie

Privacy in de Audit IIA PAS conferentie 2016 November 2016 Maurice Steffin

Privacy in de Audit IIA PAS conferentie 2016 November 2016 Maurice Steffin www.pwc.nl Privacy in de Audit IIA PAS conferentie 2016 November 2016 Maurice Steffin Even voorstellen Maurice Steffin Maurice is Manager Privacy binnen het Privacy team. Hij combineert zijn privacy kennis

Nadere informatie

Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Data Protection Impact Assessment (DPIA) Data Protection Impact Assessment (DPIA) van Theorie naar Praktijk [ 28 januari 2015 ] 2 Data Protection Impact Assessments: agenda 1. Wat zegt de Algemene Verordening Gegevensbescherming? 2. Hoe productief

Nadere informatie

In 10 stappen voorbereid op de AVG

In 10 stappen voorbereid op de AVG In 10 stappen voorbereid op de AVG 10 STAPPEN TER VOORBEREIDING OP DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENS BESCHERMING (AVG) Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing.

Nadere informatie

Jaarcongres VPR Inzagerecht en correc2erecht

Jaarcongres VPR Inzagerecht en correc2erecht #VPR2016 Jaarcongres VPR Inzagerecht en correc2erecht Cathérine Jakimowicz & Gerrit-Jan Zwenne Inzagerecht - art. 35 Wbp vrijelijk en met redelijke tussenpozen of hem betreffende persoonsgegevens worden

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Advies wetsvoorstel gebruik camerabeelden en meldplicht datalekken.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Advies wetsvoorstel gebruik camerabeelden en meldplicht datalekken. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De Staatssecretaris van Veiligheid

Nadere informatie

Full disclosure clausule in de overnameovereenkomst. International Law Firm Amsterdam Brussels London Luxembourg New York Rotterdam

Full disclosure clausule in de overnameovereenkomst. International Law Firm Amsterdam Brussels London Luxembourg New York Rotterdam Full disclosure clausule in de overnameovereenkomst Wat moet worden begrepen onder full disclosure? - Full disclosure van alle informatie die tussen de verkoper en zijn adviseurs werd overlegd gedurende

Nadere informatie

Sirius Legal. De impact van de GDPR op uw marketing en prospectie Business meets IT, Blue Point Antwerpen, 1 juni 2017

Sirius Legal. De impact van de GDPR op uw marketing en prospectie Business meets IT, Blue Point Antwerpen, 1 juni 2017 Sirius Legal (Online) marketing vandaag Basis van alle marketing is data Big data Collect all you can now figure out what to do with it later Profiling Maximale tracking Location based Trigger based Internet

Nadere informatie

Een nieuwe rol voor het auditcomité en een aangepast audit rapport

Een nieuwe rol voor het auditcomité en een aangepast audit rapport Een nieuwe rol voor het auditcomité en een aangepast audit rapport Jean-François CATS Inhoud van de uiteenzetting Nieuwe opdrachten van het auditcomité ingevoerd door de Audit Directieve en het Audit Reglement

Nadere informatie

FAQ over GDPR. Wat is de GDPR en waarom is het belangrijk voor bedrijven?

FAQ over GDPR. Wat is de GDPR en waarom is het belangrijk voor bedrijven? FAQ over GDPR Wat is de GDPR en waarom is het belangrijk voor bedrijven? Enkele termen uitgelegd Hoe ga ik tewerk om GDPR compliant te worden? Hoe organiseer ik dit concreet in mijn bedrijf? Vaak gestelde

Nadere informatie

Blogtekst geplaatst op

Blogtekst geplaatst op Blogtekst geplaatst op http://privacydossier.weebly.com/blog.html Is het bij de cookie bepaling in de Telecommunicatiewet nu in alle gevallen toestemming of ondubbelzinnige toestemming? Of is het wellicht

Nadere informatie

GDPR Basic guidelines for clients

GDPR Basic guidelines for clients GDPR? General Data Protection Regulation Europese Regelgeving, met lokale toepassing door Privacy Commissie. Je moet compliant zijn tegen 25 mei 2018 Doel: Betere regulering van Privacy & Gegevensbescherming.

Nadere informatie

E-health in Gent E-health en privacy wetgeving in de praktijk

E-health in Gent E-health en privacy wetgeving in de praktijk E-health in Gent E-health en privacy wetgeving in de praktijk AZ Sint-Lucas Gent 1 december 2016 Anneliese Van Egghen E-health en privacy wetgeving in de praktijk 1. De Next Generation privacy wetgeving

Nadere informatie

Bescherming Persoonsgegevens. Presentatie LAC Zuid

Bescherming Persoonsgegevens. Presentatie LAC Zuid Bescherming Persoonsgegevens Presentatie LAC Zuid 26-09-2017 AVG - mei 2018 Inleiding en inhoud presentatie Algemene verordening gegevensbescherming EU regelgeving AVG vervangt Wet bescherming persoonsgegevens/wet

Nadere informatie

In 15 stappen op weg naar 2018

In 15 stappen op weg naar 2018 Op 25 mei 2018 nemen we afscheid van de Wet bescherming persoonsgegevens. Vanaf deze datum zullen organisaties moeten voldoen aan de bepalingen uit de uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Nadere informatie

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen. Willem Debeuckelaere WVG Colloquium gegevensindeling

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen. Willem Debeuckelaere WVG Colloquium gegevensindeling Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Willem Debeuckelaere WVG Colloquium gegevensindeling 8 mei 2017 Inhoud 1. Wat vooraf gaat? 2. Huidige stand van

Nadere informatie

DPO Opleiding Considerati

DPO Opleiding Considerati DPO Opleiding Considerati De DPO opleiding richt zich op de twee volgende kennisgebieden en biedt de cursist de mogelijkheid hierin blijvende inzichten te verkrijgen. Kennisgebied De Algemene Verordening

Nadere informatie

object van regelgeving

object van regelgeving object van regelgeving gebruik van elektronische communicatie voor opslag van informatie of voor verkrijgen van toegang tot informatie die reeds is opgeslagen in eindapparatuur van een abonnee of gebruiker

Nadere informatie

vernieuwde privacywet

vernieuwde privacywet ALLEEN DE HOOFDZAKEN 11 JANUARI 2017! DRIEBERGEN!! De privacywet nu en straks. En wat dat betekent voor onderwijsinstellingen!! prof mr. Gerrit-Jan Zwenne vernieuwde privacywet vanaf 1 januari 2016 een

Nadere informatie

Data Protection Officer

Data Protection Officer Data Protection Officer Met ingang van 25 mei 2016 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. Een van de wijzigingen is het verplicht aanstellen van een Data Protection Officer.

Nadere informatie

Aan de slag met AVG. Bob Hulsebosch. Uren. Dagen. Minuten

Aan de slag met AVG. Bob Hulsebosch. Uren. Dagen. Minuten Aan de slag met AVG Bob Hulsebosch 223 Dagen 14 Uren 06 05 07 Minuten Wie ben ik? Senior adviseur Identity, Privacy & Trust bij InnoValor > 15 jaar ervaring Opdrachten: Min. SZW: PIA SUWInet en Frauderegister

Nadere informatie

Impact AVG op de lokale overheden

Impact AVG op de lokale overheden voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Impact AVG op de lokale overheden Caroline Vernaillen Anne Teughels september 2016 Wie zijn wij? o De voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017 Algemene Verordening Gegevensbescherming Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017 Vanaf 25 mei 2018 Algemene Verordening Gegevensbescherming Kern van de AVG Sterkere en uitgebreidere privacyrechten Meer verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016

Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016 Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016 Privacyrecht Wetgeving: Wet bescherming persoonsgegevens (Eur. Richtlijn 95/46/EG)

Nadere informatie

z2011-01054/z2012-00164 Per email aan=cie.vj@tweedekamer.nl = = = = = =

z2011-01054/z2012-00164 Per email aan=cie.vj@tweedekamer.nl = = = = = = mlpq^aobpmçëíäìëvpptqiormv^gaéåe~~ö_bwlbh^aobpgìäá~å~î~åpíçääéêöä~~åqjnm qbimtmjuuuurmmc^umtmjuuuurmnfkqbokbqïïïkåäéïéäkåäïïïkãáàåéêáî~åókåä ^^k lkabotbom De leden van de vaste commissie voor Veiligheid

Nadere informatie

Naar een nieuw Privacy Control Framework (PCF)

Naar een nieuw Privacy Control Framework (PCF) Naar een nieuw Privacy Control Framework (PCF) Ed Ridderbeekx 22 november 2017 Een stukje geschiedenis 2001: Raamwerk Privacy Audit (door Samenwerkingsverband Audit Aanpak onder verantwoordelijkheid CPB)

Nadere informatie

Dinsdag 13 december 2016, uur. Rowena van den Boogert (Eldermans Geerts)

Dinsdag 13 december 2016, uur. Rowena van den Boogert (Eldermans Geerts) Dinsdag 13 december 2016, 16.00 18.00 uur Rowena van den Boogert (Eldermans Geerts) Nu: Richtlijn 95/46/EG Straks: Verordening 2016/679 Implementatiewet AVG en Veegwet AVG (beleidsneutrale implementatie)

Nadere informatie

The Right to be Forgotten

The Right to be Forgotten The Right to be Forgotten Een fundamenteel recht of fictie? 27-10-2014 Boukje Stoelinga ING Bank Data Protection Officer Agenda 1. Context: heden versus toekomst 2. De Google case 3. Verwijderen of vergeten;

Nadere informatie

De Master spreekt Privacywetgeving 2018 (AVG)

De Master spreekt Privacywetgeving 2018 (AVG) De Master spreekt Privacywetgeving 2018 (AVG) De Privacy Test Wat is uw privacy IQ? Surf naar de website kahoot.it om mee te doen! Privacy Privacy terecht een veelbesproken thema Privacy bij herziening

Nadere informatie

Implementatiewet Europees kader voor herstel en afwikkeling van banken en beleggingsondernemingen (34 208) het "Wetsvoorstel"

Implementatiewet Europees kader voor herstel en afwikkeling van banken en beleggingsondernemingen (34 208) het Wetsvoorstel Additionele vragen inzake Wijziging van de Wet op het financieel toezicht en enige andere wetten ter implementatie van richtlijn nr. 2014/59/EU van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende

Nadere informatie

De tien belangrijkste veranderingen die de Algemene Verordening Gegevensbescherming gaat brengen

De tien belangrijkste veranderingen die de Algemene Verordening Gegevensbescherming gaat brengen De tien belangrijkste veranderingen die de Algemene Verordening Gegevensbescherming gaat brengen prof. mr. Gerrit-Jan Zwenne & mr. Laurens Mommers* Trefwoorden: Algemene Verordening Gegevensbescherming,

Nadere informatie

DE TIEN BELANGRIJKSTE VERANDERIN- GEN DIE DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING GAAT BREN- GEN (IN MINDER DAN VIJFDUIZEND WOORDEN)

DE TIEN BELANGRIJKSTE VERANDERIN- GEN DIE DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING GAAT BREN- GEN (IN MINDER DAN VIJFDUIZEND WOORDEN) DE TIEN BELANGRIJKSTE VERANDERIN- GEN DIE DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING GAAT BREN- GEN (IN MINDER DAN VIJFDUIZEND WOORDEN) Prof. mr. Gerrit-Jan Zwenne & mr. Laurens Mommers Op 25 mei 2018

Nadere informatie

Privacy & Data event Johan Rambi 18 Mei 2017

Privacy & Data event Johan Rambi 18 Mei 2017 Privacy & Data event 2017 Johan Rambi 18 Mei 2017 Alliander is een data gedreven netbeheerder (DSO) Wat is Privacy? Wat is Privacy? Eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer Ook wel: het recht

Nadere informatie

Betreft Reactie Bits of Freedom inzake de conceptverordening gegevensbescherming

Betreft Reactie Bits of Freedom inzake de conceptverordening gegevensbescherming Stichting Bits of Freedom Postbus 10746 1001 ES Amsterdam Leden van de Commissie Veiligheid en Justitie M +31 (0)6 1795 3655 E janneke.sloetjes@bof.nl W www.bof.nl Betreft Reactie Bits of Freedom inzake

Nadere informatie

Over cloud-computing en Europese privacywetgeving: nu en straks

Over cloud-computing en Europese privacywetgeving: nu en straks SURFNET SEMINAR PRIVACY & DE CLOUD: DE STAND VAN ZAKEN Over cloud-computing en Europese privacywetgeving: nu en straks Gerrit-Jan Zwenne Utrecht 26 juni 2012 roadmap privacyrichtlijn 95/46/EG - verantwoordelijke

Nadere informatie

Een bespreking van enkele kernbegrippen uit de Wbp & AVG

Een bespreking van enkele kernbegrippen uit de Wbp & AVG VERENIGING PRIVACYRECHT ONDER PROFESSOREN LEIDEN 3 JULI 2017 Een bespreking van enkele kernbegrippen uit de Wbp & AVG prof mr. Gerrit-Jan Zwenne agenda wat zijn persoonsgegevens? en wat niet? wanneer is

Nadere informatie

De laatste ontwikkelingen bij de toezichthouders

De laatste ontwikkelingen bij de toezichthouders Online advertising: what s up, doc? Nicole Wolters Ruckert Leonie van Sloten Woensdag 28 september 2016 De laatste ontwikkelingen bij de toezichthouders ACM en AP Kernpunten van AVGB wat betreft online

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Ministerie van Veiligheid en Justitie Ministerie van Veiligheid en Justitie > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Directie Wetgeving en Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Turfmarkt 147 Postbus 20018 2511 DP Den

Nadere informatie

Advies inzake de door de International Law Commission gestelde vragen m.b.t. diplomatieke bescherming

Advies inzake de door de International Law Commission gestelde vragen m.b.t. diplomatieke bescherming Advies inzake de door de International Law Commission gestelde vragen m.b.t. diplomatieke bescherming Redacteur(en): Not specified Not specified Not specified 19 januari 2001 Inhoudsopgave Pagina 1 Inleiding

Nadere informatie

VOORSTEL TOT STATUTENWIJZIGING UNIQURE NV. Voorgesteld wordt om de artikelen 7.7.1, 8.6.1, en te wijzigen als volgt: Toelichting:

VOORSTEL TOT STATUTENWIJZIGING UNIQURE NV. Voorgesteld wordt om de artikelen 7.7.1, 8.6.1, en te wijzigen als volgt: Toelichting: VOORSTEL TOT STATUTENWIJZIGING UNIQURE NV Voorgesteld wordt om de artikelen 7.7.1, 8.6.1, 9.1.2 en 9.1.3 te wijzigen als volgt: Huidige tekst: 7.7.1. Het Bestuur, zomede twee (2) gezamenlijk handelende

Nadere informatie

De wettelijke kaders (van Wbp naar AVG & UAVG)

De wettelijke kaders (van Wbp naar AVG & UAVG) CONGRES PRIVACY OP SCHOOL 28 SEPTEMBER 2017 De wettelijke kaders (van Wbp naar AVG & UAVG) prof mr Gerrit-Jan Zwenne wetsvoorstel pseudonimisering leerlinggegevens BSN wordt omgezet naar pseudoniem dit

Nadere informatie

In control op privacy en beveiliging? Instituut voor business research 22 maart 2016

In control op privacy en beveiliging? Instituut voor business research 22 maart 2016 In control op privacy en beveiliging? Instituut voor business research 22 maart 2016 Agenda Persoonsinformatie en wettelijke kaders Actuele ontwikkelingen in wetgeving en praktijk De risico s: juridisch

Nadere informatie

WHITE PAPER Verwerkersovereenkomsten en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

WHITE PAPER Verwerkersovereenkomsten en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) WHITE PAPER Verwerkersovereenkomsten en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) In business for people. Contents 3 Wat is de AVG? 4 Verwerkersovereenkomst 6 Roadmap naar de nieuwe verwerkersovereenkomst

Nadere informatie

General info on using shopping carts with Ingenico epayments

General info on using shopping carts with Ingenico epayments Inhoudsopgave 1. Disclaimer 2. What is a PSPID? 3. What is an API user? How is it different from other users? 4. What is an operation code? And should I choose "Authorisation" or "Sale"? 5. What is an

Nadere informatie

Is uw IT waterdicht? Nee! Wat wordt er van jullie verwacht om persoonsgegevens te beschermen onder de wet meldplicht datalekken en verder?

Is uw IT waterdicht? Nee! Wat wordt er van jullie verwacht om persoonsgegevens te beschermen onder de wet meldplicht datalekken en verder? Is uw IT waterdicht? Nee! Wat wordt er van jullie verwacht om persoonsgegevens te beschermen onder de wet meldplicht datalekken en verder? 1 Onderwerpen Wat zegt de huidige wet en de komende Europese Privacy

Nadere informatie

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht!

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht! Privacy is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Privacy van informatie is de afwezigheid van informatie over onszelf bij anderen en bovendien het verbod aan anderen om zonder onze

Nadere informatie

Gegevensbescherming? Regel het zelf!

Gegevensbescherming? Regel het zelf! Gegevensbescherming? Regel het zelf! De Algemene Verordening Gegevensbescherming en informatiemanagement In de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn (overheids)organisaties veel meer

Nadere informatie

De belangrijkste privacyzaken van dit moment: een overzicht van de meest relevante actualiteiten

De belangrijkste privacyzaken van dit moment: een overzicht van de meest relevante actualiteiten 7 E NATIONAAL PRIVACY CONGRES 2016 De belangrijkste privacyzaken van dit moment: een overzicht van de meest relevante actualiteiten prof mr. G-J. (Gerrit-Jan) Zwenne actualiteiten - en wat verder nog relevant

Nadere informatie

(Big) Data in het sociaal domein

(Big) Data in het sociaal domein (Big) Data in het sociaal domein Congres Sociaal: sturen op gemeentelijke ambities 03-11-2016 Even voorstellen Laudy Konings Lkonings@deloitte.nl 06 1100 3917 Romain Dohmen rdohmen@deloitte.nl 06 2078

Nadere informatie

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK STAFLEU

Nadere informatie

GLOBAL EQUITY ORGANIZATION NETHERLANDS CHAPTER OPTION PROGRAMS AND DIVESTMENT OF A BUSINESS

GLOBAL EQUITY ORGANIZATION NETHERLANDS CHAPTER OPTION PROGRAMS AND DIVESTMENT OF A BUSINESS GLOBAL EQUITY ORGANIZATION NETHERLANDS CHAPTER OPTION PROGRAMS AND DIVESTMENT OF A BUSINESS MR. F.G. DEFAIX Partner AKD Practice Leader Employment Law woensdag 25 januari 2012 activa/passiva transactie

Nadere informatie

Implementeren van complianceen risicomanagement met Panoptys

Implementeren van complianceen risicomanagement met Panoptys Implementeren van complianceen risicomanagement met Panoptys Michiel Bareman 11 september 2014 1 Panoptys is alziend Argus Panoptys was een reus uit de Griekse mythologie die over zijn gehele lichaam honderd

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) = General Data Protection Regulation (GDPR) = Europese Privacy Verordening

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) = General Data Protection Regulation (GDPR) = Europese Privacy Verordening Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) = General Data Protection Regulation (GDPR) = Europese Privacy Verordening Transparantie over de genomen maatregelen om het V E R T R O U W E N te borgen

Nadere informatie

De concept-privacyverordening: zware verplichtingen, hoge boetes

De concept-privacyverordening: zware verplichtingen, hoge boetes De concept-privacyverordening: zware verplichtingen, hoge boetes Inleiding Jarenlang heeft de zorg voor privacy de bescherming van persoonsgegevens niet veel aandacht gekregen binnen de meeste Nederlandse

Nadere informatie

Oneerlijke handelspraktijken en privacy. Nico van Eijk Amsterdam, 11 april 2014

Oneerlijke handelspraktijken en privacy. Nico van Eijk Amsterdam, 11 april 2014 Oneerlijke handelspraktijken en privacy Nico van Eijk Amsterdam, 11 april 2014 2 Google Buzz Gestart in 2009 Sociale netwerkdienst geïntegreerd met Gmail Followers /to follow others 3 4 5 6 Unfair or Deceptive

Nadere informatie

Wob en Wbp. Wob en Wbp. Basisnormen. Basisnormen Wbp. Persoonsgegevens. Persoonsgegeven. Datum Datum

Wob en Wbp. Wob en Wbp. Basisnormen. Basisnormen Wbp. Persoonsgegevens. Persoonsgegeven. Datum Datum Wob en Wbp 1 2 Wob en Wbp Basisnormen Wbp 27 oktober 2011 Stadhuis Assen Mr. dr. Aline Klingenberg Ontwikkelingen Wob Afweging tussen beide Basisnormen Wbp Verdrag van Straatsburg uit 1981, EU richtlijn

Nadere informatie

Regelgeving en toezicht op het gebruik van GNSS in Nederland. Lelystad, 14 november 2015

Regelgeving en toezicht op het gebruik van GNSS in Nederland. Lelystad, 14 november 2015 Regelgeving en toezicht op het gebruik van GNSS in Nederland Lelystad, 14 november 2015 Inleidende begrippen PBN For Dummies RNAV : A method of navigation which permits aircraft operation on any desired

Nadere informatie

Juridische aspecten van Specialisatie in de Cloud. Silvia van Schaik - bureau Brandeis

Juridische aspecten van Specialisatie in de Cloud. Silvia van Schaik - bureau Brandeis Juridische aspecten van Specialisatie in de Cloud Silvia van Schaik - bureau Brandeis 1 Dataprotectie Wbp AVG/GDPR Autoriteit Persoonsgegevens 2 Dataprotectie als fundamenteel recht Bescherming van persoonsgegevens

Nadere informatie

COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS

COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS Gezondheidsgedrag als compensatie voor de schadelijke gevolgen van roken COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS Health behaviour as compensation for the harmful effects of smoking

Nadere informatie

Optimaal voorbereid op de GDPR

Optimaal voorbereid op de GDPR Optimaal voorbereid op de GDPR 25 mei 2018 gaat de General Data Protection Regulation (GDPR) in, een nieuwe Europese wet voor databeveiliging en bescherming van persoonsgegevens. Welke gevolgen heeft de

Nadere informatie