LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. de voorbereiding. Sri Lanka here we come! en nog meer. oktober 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. de voorbereiding. Sri Lanka here we come! en nog meer. oktober 2015"

Transcriptie

1 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief oktober 2015 Sri Lanka here we come! de voorbereiding en nog meer

2 LCA Inhoud Drukke tijden LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief Sri Lanka here we come! De Voorbereidingen oktober 2015 Diversen Vrienden van LCA

3 1 Drukke tijden. Het zijn hele drukke tijden voor de LiemersCollegeAward. Onze roem snelt ons vooruit en heel veel leerlingen willen deelnemer worden in onze Award. Een gang door de school loopt bijna altijd uit in een praatje over de Award en een afspraak voor een gesprek over de voortgang, voor inspiratie of informatie. Bijna dagelijks spreken we met kandidaten die aan het begin van hun avontuur staan en met kandidaten die de Award al bijna in de knip hebben. Een ding moet ons van het hart...onze jongens blijven heel erg achter. Desgevraagd vertellen ze erg ingenomen te zijn met hun avonturen in een computergame en vooral met de moederlijke zorgen die ze thuis met plezier ondergaan. Wij denken dat ook jongens, net als onze meiden, de wereld inmoeten, het avontuur tegemoet, met eigen ogen zien hoe het bij anderen is en vooral vaardigheden opdoen die nodig zijn om samen met anderen grote zaken te regelen, te organiseren en leren terugkijken op de manier waarop het gegaan is. Dus jongens, en ouders van jongens, ons motto is nog steeds : the sky is the limit. We zeggen het niet omdat we om werk verlegen zitten maar wel omdat we denken dat ook jongens een prachtige start van hun verdere leven kunnen maken in de Award.

4 2 Sri Lanka, here we come!. Anno heeft in alle 3e, 4e en 5e klassen weer uitgelegd wat de Award is en wat je ermee kunt. Nieuwe groepen zijn in de steigers gezet, nieuwe avonturen en nieuwe projecten die wel of niet gaan uitgroeien tot mooie dingen. En steeds meer aandacht van ons voor ook de studieresultaten op school, want een Awardwinner moet op zijn minst het onderste uit de kan halen. Drukke tijden ook voor het Sri Lanka team. Evelien Poelmans, Brittany van Beek, Tijmen Berens, Rens Kattenbelt, Nora Taher en Kristy Berentsen. Op 14 en 15 oktober zitten ze in het vliegtuig naar Colombo, samen met hun begeleiders Anno Koning en Jan van den Heuij. Twee weken hard werken aan een schooltje en natuurlijk tussen de bedrijven door goed kijken naar alles wat er in Sri Lanka te zien en te bewonderen is. Kijken in de Lonely Planet waar de mooiste excursies zijn, de glimmendste tempels en de grootste buddah beelden. Het wordt de bekroning van een lange periode waarin er veel gebeurd is en veel geregeld moest worden.

5 3 de Voorbereidingen. Voor alle duidelijkheid: de Award is geen reisbureau voor snoepreizen in schooltijd. De Award is het thuis voor iedereen die iets bijzonders wil en dat kan net zo goed hier als in Sri Lanka. Bovendien is een buitenlandse reis vaak pas de maatschappelijke component. Ook de studie, de cultuur en de sport moeten de nodige aandacht krijgen, vaak in Nederland. Maar goed...sri Lanka..hoe komen ze er? Je hebt een idee, je hebt een connectie, iemand die daar woont en die hulp nodig heeft. Je zoekt een paar vrienden of kennissen die daar ook oren naar hebben. Je nodigt iemand uit die je uitlegt wat er gebeuren moet. Je bedenkt hoeveel geld je daarvoor nodig hebt, je organiseert ijsverkoop, vlaaienverkoop, benefietconcerten, bejaardenbingo s, je werkt, je vraagt donaties... en langzamerhand begint het vage idee werkelijkheid te worden. Je bent verbaasd dat zelfs de sky geen limit heeft. Intussen worden wel de bokken van de schapen gescheiden. De groepssamenstelling verandert doordat deelnemers afvallen en anderen aantreden. Je moet doorzetten om ergens te komen en niets gaat zonder inspanning. Intussen heb je leren organiseren, je weet dat je aangesproken wordt als je je werk niet doet, je kunt een presentatie voor een publiek van kritische ouders doen, eerst hakkelend maar naarmate het project vordert beter, meer to-the-point en volwassener. Je leert dat een reis meer is dan in een bus stappen en aan de hostess vragen waar de plaatselijke bakker is. Vaak denk je dat het allemaal niet goed gaat komen want de begeleiders zijn wel betrokken maar doen niet jouw werk. Je komt in de krant en op de radio, je regelt je schoolwerk voor de periode dat je in Sri Lanka bent en regelt je inkopen voor de reis, je praat met een heel behulpzame schilder om te achterhalen waaraan je moet denken in de tropen. Je gaat naar de goedkoopste winkel om kwasten en rollers te kopen, stel dat je ze in Sri Lanka niet kunt kopen.

6 3 meer voorbereidingen en ook diversen. Je regelt een paspoort, je zorgt ervoor dat de koffers niet te zwaar zijn, je denkt na over een visum, je regelt vervoer van en naar de luchthaven. Je appt je suf over de prijzen van de vliegtickets. Je downloadt de kaart van Sri Lanka op je telefoon. Je maakt afspraken over het blog tijdens de reis, over de communicatie met school en ouders, je denkt na over de excursies maar dat is al genoemd. Je denkt aan werkkleding, en nog denk je dat je van alles vergeet. En dat is ook zo. De appjes vliegen op en neer, iedere keer dat iemand iets te binnen schiet komt het op de groepsapp om meegenomen te worden in de organisatie. En als alles klaar is bedenk je weer iets anders. Want je had ook moeten nadenken over de verslaglegging, over foto s voor je cultuurproject, over het menu en nog veel meer. En natuurlijk de schoolkinderen, hoe gaan we die verrassen met een mooie activiteitendag met spullen die we zorgvuldig uitzoeken. Dit is pas een kleine greep, alleen om te laten zien dat we niet op vakantie gaan maar dat zo n project een heel ingrijpende en leerzame periode is in het leven van een deelnemer aan de Award. Wij van de organisatie beginnen onderhand behoorlijk respect te krijgen voor alles wat al geregeld en bereikt is. Het vertrek nadert en in Sri Lanka gaat blijken of de voorbereidingen voldoende zijn geweest of dat er nog heel wat geimproviseerd moet worden. Natuurlijk gaan we een special maken, na terugkomst. Die special zal ergens in november het licht zien. We houden u op de hoogte. Zoals eerder gezegd, er gebeurt veel. afspraken met mensen uit Sri Lanka gesprek met stichting Handen ineen voor Gambia over meisje met gebroken been. gesprek met mevrouw Feldmann, schoolleider van Duitse school, die iets meer wil weten over de Award en of het iets voor haar school is...

7 4 Diversen... overleg met de helpers Willem van Baalen, Janneke Jegen, Piet van Breukelen, Ronald Kuijper, Tim Stevens. overleg over bijdrage Award aan het 50-jarig lustrum van de school. gesprek met ouders over project. gesprekken met deelnemers van het examenjaar: over de voortgang, reflectie, kleur van de medaille. en dan nog wat fotograferen, nieuwsbrieven maken, folder in Sri Lankaans maken, naar de kapper om er ook in het buitenland representatief uit te zien en wat nog langs komt. zojuist horen we dat onze belangrijkste contactpersoon in Sri Lanka, Arien Feringa, helaas met spoed opgenomen is in het ziekenhuis. Heel veel sterkte toegewenst van ons allemaal. Op vrijdag 2 oktober heeft onze school het maatschappelijk verantwoord ondernemen certificaat in ontvangst mogen nemen uit de handen van de stichting Out of Area. Deze organisatie zet zich in voor de ontwikkeling en effectiviteit van jongeren d.m.v. projecten ten behoeve van leefomstandigheden van kinderen, jongeren en ouderen in voormalig Joegoslavië. Onze school is in contact gekomen met Out of Area door zes enthousiaste meiden die in februari 2012 naar Bosnië i Herzegovina zijn afgereisd om daar het maatschappelijke deel van hun LiemersCollegeAward in te vullen. Doordat zij contact hebben gelegd met deze stichting, is onze school enthousiast geworden om een dergelijk project onderdeel te maken van het aanbod in de projectweek in mei. Bedankt Charlotte Ebbers, Sanne Klapwijk, Tessa Schoones, Carien van Eekhout, Allisson Dirksen en Marijn Lap voor het mede mogelijk maken van het ontvangen van deze mooie onderscheiding! zie de foto van de trotse Janneke Jegen. dit was het voor deze keer...tot november!

8 5 Vrienden van LCA. LiemersCollegeAward Contactgegevens: Liemers College, Heerenmäten 6, 6904 GZ Zevenaar, NL. Telefoon: Rabobank St.LCAward: Rabo KvKnr Comité van aanbeveling: C. Cornielje, Commissaris van de Koning in Gelderland. J. de Ruiter, Burgemeester van Zevenaar. I. Leppink-Schuitema, Burgemeester van Montferland. M. Slinkman, Burgemeester van Rijnwaarden. M. Mittelmeijer, Voorzitter College van Bestuur Quadraam. H. Wiggers, Voorzitter centrale directie Liemers College. Mevrouw Mama Sarah Obama, grootmoeder van de president van de USA. Initiatief AWARD: Anno Koning en Jan van den Heuij. Ondersteuning Award: Janneke Jegen, Tim Stevens, Vincent Baake. Penningmeester: Ronald Kuijper. PR: Piet van Breukelen. ICT:Willem van Baalen. Ambassadeurs honoraires: Henk Hendriks en Herbert Damen voor Gambia, Lae-titia en Bas Giling voor Kenia, Yvonne Matiba-Polman voor Kenia, Paul Meijer en Rob voor Indonesië.,Kimberley Zandvliet en Eriq Pownall voor Tanzania, Monique Schreur. Ambassadeurs: alle Awardwinners. De LiemersCollegeAward wordt mede mogelijk gemaakt door onze vrienden! In iedere nieuwsbrief wordt daarom een wisselende selectie van 15 vrienden van LCA even onder de aandacht gebracht.

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Special : the Medal Run. de weg ernaar toe. de medaille. de kleur. november 2015

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Special : the Medal Run. de weg ernaar toe. de medaille. de kleur. november 2015 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Special : the Medal Run november 2015 de medaille de weg ernaar toe de kleur LCA Inhoud de medailles LIEMERSCOLLEGEAWARD Special : the Medal Run de weg naar de medailles de kleur

Nadere informatie

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. Money, money, money! de Medal Run. en meer. april 2016

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. Money, money, money! de Medal Run. en meer. april 2016 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief april 2016 Money, money, money! de Medal Run en meer. LCA Inhoud Money, money, money! LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief de Medal Run Meer maart 2016 Vrienden van LCA www.liemerscollegeaward.nl

Nadere informatie

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. vrienden. december 2016

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. vrienden. december 2016 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief december 2016 projecten goede wensen vrienden LCA Inhoud zetduivel of beetje dom? LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief projecten enzovoorts december 2016 goede wensen vrienden

Nadere informatie

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. november 2015

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. november 2015 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief november 2015 Sri Lanka het project en nog meer LCA Inhoud Sri Lanka LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief het project de uitstapjes november 2015 het blog & bedankt Vrienden

Nadere informatie

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. Verde. oktober 2016

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. Verde. oktober 2016 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief oktober 2016 project Cabo Verde LCA Inhoud nog eens Floor LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief project Cabo Verde enzovoorts oktober 2016 meer vrienden van de LCA www.liemerscollegeaward.nl

Nadere informatie

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. Theatre of Dreams. Projecten en activiteiten. en meer. juni 2016

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. Theatre of Dreams. Projecten en activiteiten. en meer. juni 2016 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief juni 2016 Projecten en activiteiten Theatre of Dreams en meer. LCA Inhoud website en financien LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief projecten en activiteiten voorbereiding

Nadere informatie

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. Theatre of Dreams revisited. Project CooP Kisumu. Plannen maken. september 2015

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. Theatre of Dreams revisited. Project CooP Kisumu. Plannen maken. september 2015 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief september 2015 Theatre of Dreams revisited Plannen maken Project CooP Kisumu LCA Inhoud Terugkijken LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief Stand van Zaken Plannen deelnemers

Nadere informatie

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. Nieuwe Vrienden. januari 2016

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. Nieuwe Vrienden. januari 2016 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief januari 2016 Beste Wensen Oude Vrienden Nieuwe Vrienden LCA Inhoud Beste Wensen LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief De Stand van Zaken Oude Vrienden januari 2016 Nieuwe

Nadere informatie

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. vrienden & wensen. van alles wat. oude projecten nieuwe projecten. december 2014

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. vrienden & wensen. van alles wat. oude projecten nieuwe projecten. december 2014 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief december 2014 oude projecten nieuwe projecten van alles wat vrienden & wensen LCA Inhoud oude projecten LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief nieuwe projecten van alles wat

Nadere informatie

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. Nieuwe lichting. Floor. Plannen. september 2016

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. Nieuwe lichting. Floor. Plannen. september 2016 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief september 2016 Floor Nieuwe lichting Plannen LCA Inhoud Floor LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief Nieuwe lichting Plannen september 2016 meer vrienden van de LCA www.liemerscollegeaward.nl

Nadere informatie

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. april 2017

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. april 2017 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief april 2017 even bijpraten Uganda Medal Run LCA Inhoud Even bijpraten LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief Project Madagaskar en verder april 2017 Medal Run 2017 Vrienden

Nadere informatie

LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD. Nieuwsbrief. Een gloednieuwe. Project in Latrya, Gambia. Nieuwsbrief. maart 2014

LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD. Nieuwsbrief. Een gloednieuwe. Project in Latrya, Gambia. Nieuwsbrief. maart 2014 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief maart 2014 Een gloednieuwe Nieuwsbrief Project in Latrya, Gambia Theatre of Dreams 2014 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief maart 2014 Inhoud Een gloednieuwe Nieuwsbrief

Nadere informatie

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. juli 2015

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. juli 2015 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief juli 2015 terugblik vooruitblik uitreiking LCA Inhoud TerugBLIK LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief Lopende zaken VooruitBLIK juli 2015 Theatre of Dreams 2015 Vrienden van

Nadere informatie

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. projecten en plannen. Sri Lanka. en nog meer. december 2015

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. projecten en plannen. Sri Lanka. en nog meer. december 2015 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief december 2015 Sri Lanka projecten en plannen en nog meer LCA Inhoud Sri Lanka LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief projecten en plannen meer december 2015 wensen Vrienden

Nadere informatie

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. april 2015

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. april 2015 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief april 2015 Lopende zaken Vooruitkijken Vrienden LCA Inhoud Terugkijken LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief Lopende zaken Buitenblik april 2015 Theatre of Dreams 2015 Vrienden

Nadere informatie

Nieuwsbrief LiemersCollegeAward aflevering 4 juli 2012

Nieuwsbrief LiemersCollegeAward aflevering 4 juli 2012 LiemersCollegeAward Is opgericht om ambitie bij jonge mensen te stimuleren. Geïnspireerd door de Duke of Edinburgh Award en aangepast aan de specifieke omstandigheden van het Liemers College. Jonge mensen

Nadere informatie

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. maart 2015

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. maart 2015 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief maart 2015 Lopende zaken Vooruitkijken Vrienden LCA Inhoud Terugkijken LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief Lopende zaken Manon maart 2015 Theatre of Dreams 2015 Vrienden

Nadere informatie

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. Sportproject Tanzania. Voorbereiding Tanzania. Diversen. november 2014

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. Sportproject Tanzania. Voorbereiding Tanzania. Diversen. november 2014 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief november 2014 Voorbereiding Tanzania Sportproject Tanzania Diversen LCA Inhoud Voorbereiding LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief De groep Het Sportproject en het blog van

Nadere informatie

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. en nog eens. Oeganda. oktober 2017

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. en nog eens. Oeganda. oktober 2017 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief oktober 2017 en nog eens LCA Inhoud 1 LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief 2 oktober 2017 3 4 5 vrienden van LCA www.liemerscollegeaward.nl a.koning@liemerscollegeaward.nl

Nadere informatie

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. Comite van Aanbeveling. Iris en Anne Fleur. na Oeganda. december 2017

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. Comite van Aanbeveling. Iris en Anne Fleur. na Oeganda. december 2017 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief december 2017 na Oeganda Iris en Anne Fleur Comite van Aanbeveling LCA Inhoud na Oeganda LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief nieuwjaar en meer Anne Fleur en Iris december

Nadere informatie

Nieuwsbrief LiemersCollegeAward aflevering 5 september 2012

Nieuwsbrief LiemersCollegeAward aflevering 5 september 2012 LiemersCollegeAward Dit is de 5e nieuwsbrief van de LiemersCollegeAward. Is opgericht om ambitie bij jonge mensen te stimuleren. Geïnspireerd door de Duke of Edinburgh Award en aangepast aan de specifieke

Nadere informatie

Activiteiten schooljaar 2011-2012 De Award wordt ondersteund door de

Activiteiten schooljaar 2011-2012 De Award wordt ondersteund door de Nieuwsbrief LiemersCollegeAward aflevering 4 LiemersCollegeAward juni 2012 Dit is de 4e nieuwsbrief van de LiemersCollegeAward. Is opgericht om ambitie bij jonge mensen te stimuleren. Wat is nieuw? Geïnspireerd

Nadere informatie

Een greep uit lopende projecten.

Een greep uit lopende projecten. LiemersCollegeAward is opgericht om ambitie bij jonge mensen te stimuleren. Geïnspireerd door de Duke of Edinburgh Award en aangepast aan de specifieke omstandigheden van het Liemers College. Jonge mensen

Nadere informatie

Nieuwsbrief LiemersCollegeAward aflevering 3 mei 2012. Stichting LiemersCollegeAward is een ANBI. Liemers College Zevenaar.

Nieuwsbrief LiemersCollegeAward aflevering 3 mei 2012. Stichting LiemersCollegeAward is een ANBI. Liemers College Zevenaar. Nieuwsbrief LiemersCollegeAward aflevering 3 mei 2012 LiemersCollegeAward Dit is de 3e nieuwsbrief van de LiemersCollegeAward. Is opgericht om ambitie bij jonge mensen te stimuleren. Dit is een extra editie

Nadere informatie

Nieuwsbrief LiemersCollegeAward aflevering 8 april 2013

Nieuwsbrief LiemersCollegeAward aflevering 8 april 2013 In deze nieuwsbrief een overzicht van de gebeurtenissen van de afgelopen periode en een vooruitblik op de komende hectische weken. In de vorige nieuwsbrief namen we afscheid van de firma Durant die ons

Nadere informatie

LCA op de regionale televisie!

LCA op de regionale televisie! LiemersCollegeAward Is opgericht om ambitie bij jonge mensen te stimuleren. Geïnspireerd door de Duke of Edinburgh Award en aangepast aan de specifieke omstandigheden van het Liemers College. Jonge mensen

Nadere informatie

Nieuwsbrief LiemersCollegeAward aflevering 11 september 2013

Nieuwsbrief LiemersCollegeAward aflevering 11 september 2013 Dit is nieuwsbrief 11 van de LiemersCollegeAward. Om te beginnen allemaal een heel voorspoedig nieuw schooljaar toegewenst. In deze nieuwsbrief kijken we kort terug op de uitreiking van de Awards in juni,

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

23 3 januari K E R S T V A K A N T I E

23 3 januari K E R S T V A K A N T I E AGENDA maandag t/m vrijdag 23 3 januari K E R S T V A K A N T I E januari 2014 Activiteit culturele activiteiten vrijdag 10 Bezoek Scheepvaartmuseum groep 7A en 7C Rijksmuseum groep 6C en van Goghmuseum

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Spelen met letters. Groep 3

Spelen met letters. Groep 3 Spelen met letters Groep 3 Inhoud Suggesties bij de boeken... 3 Het letterwinkeltje... 4 Introductie van de vertelling... 4 Verwerkingssuggesties... 5 Wat staat daar?... 6 Introductie van de vertelling...

Nadere informatie

Infopunt 13 9 juni 2014

Infopunt 13 9 juni 2014 Infopunt 13 9 juni 2014 Heeft iedereen genoten van dit prachtige Pinksterweekend? Was het een gezellige kermis in ons mooie dorp Aartswoud? Wij zijn bezig met de laatste loodjes wat school betreft. Nog

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN WAAROM DIT BOEKJE? 1. Denk jij, na het lezen van deze bladzijde dat dit boekje nuttig voor jou kan zijn? a. Ja,.. b. Nee, want c. Dat weet ik nog niet, omdat 2. Wat hoop jij na

Nadere informatie

CP9. In gesprek over de toekomst

CP9. In gesprek over de toekomst CP9 In gesprek over de toekomst Na het voortgezet onderwijs kiest uw kind welk vak hij wil gaan leren en welke opleiding hij wil gaan volgen. Hij maakt een beroepskeuze. Een decaan of studiebegeleider

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. Theatre of Dreams. Vrienden. en meer. juli 2016

LCA. LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief. Theatre of Dreams. Vrienden. en meer. juli 2016 LCA LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief juli 2016 Vrienden Theatre of Dreams en meer. LCA Inhoud Vrienden LIEMERSCOLLEGEAWARD Nieuwsbrief Theatre of Dreams 2016 Theatre of Dreams 2016 juli 2016 meer vrienden

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Voorbereiding assessment

Voorbereiding assessment Voorbereiding assessment 1. Zelfportret gemaakt door malou... 1 2. Samenvatting... 3 3. Zelfportret door een docent... 5 4. Zelfportret door Slc er... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 5. Aanvullende

Nadere informatie

consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed

consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed Examen VMBO-GL 2012 gedurende 320 minuten CSPE GL consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit examen bestaat

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

Terugblikken en vooruit kijken 25 juni 2015

Terugblikken en vooruit kijken 25 juni 2015 Terugblikken en vooruit kijken 25 juni 2015 Inleiding Welkom Voorstellen aanwezigen Doelen van de avond U heeft een goede indruk van waar we het afgelopen jaar aan gewerkt hebben en wat dat tot nu toe

Nadere informatie

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken Werkboek Maatschappelijke stage Stichting Oude Groninger Kerken 2011 Inhoud: Inleiding Wat is de SOGK? Wat ga je doen? Voorbereiding Uitvoering Verwerking Evaluatie Bijlagen p3 p X p X p X p X p X p x

Nadere informatie

Naschoolse Dagbehandeling

Naschoolse Dagbehandeling Naschoolse Dagbehandeling INFORMATIEFOLDER Informatie voor kinderen en hun ouders/verzorgers Kom verder! www.ln5.nl Iedereen doet dat in zijn eigen tempo. Je komt naar de NDB voor een periode van negen

Nadere informatie

Van AWBZ naar Wmo 2015

Van AWBZ naar Wmo 2015 Van AWBZ naar Wmo 2015 Wat betekent de Wet maatschappelijke ondersteuning? i Informatie voor cliënten Inhoud Pagina Voor wie is deze folder?.................................3 Wie betaalt jouw ondersteuning?...3

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 3 2013-2014

Nieuwsbrief nummer 3 2013-2014 Het Drieluik Daltonbasisschool Ot en Sienpad 3 6852 EG Huissen Tel.:026-3253196 email:drieluik @ delinge.nl Website:www.daltondrieluik.nl Postadres :Postbus 50 6852 AB Huissen Nieuwsbrief nummer 3-2014

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrije tijd & Sport

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrije tijd & Sport MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrije tijd & Sport Ik wil graag dat mijn kind leert zwemmen, maar hij past niet in zo n grote groep. Kan het ook anders? Er is vast wel een (gezelligheids)

Nadere informatie

Enkele gegevens evens over jezelf en de school:

Enkele gegevens evens over jezelf en de school: VEILIGHEID VRAGENLIJST LEERLINGEN Een belangrijke taak voor de school is te zorgen dat leerlingen zich prettig en veilig voelen. Dat lukt niet altijd. Bijvoorbeeld, omdat er soms wordt gediscrimineerd

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Wat is jouw verhaal?

Wat is jouw verhaal? E E N E - B O O K V A N L E T T E R S & C O N C E P T S Wat is jouw verhaal? Passie en plezier overbrengen in een notendop Storytelling Verhalen vertellen is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het

Nadere informatie

Projectkosten ophalen met fondsenwerving

Projectkosten ophalen met fondsenwerving Projectkosten ophalen met fondsenwerving Het is soms ook best duur om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland, of stage te lopen over de grens. Voor Local Dreamers, en voor onze Ecuadoriaanse partnerorganisaties,

Nadere informatie

Naschoolse Dagbehandeling

Naschoolse Dagbehandeling Naschoolse Dagbehandeling BEHANDELING NA SCHOOLTIJD Informatie voor kinderen en jongeren en hun ouders/verzorgers Kom verder! www.ln5.nl Om deze doelen te bereiken leer je nieuwe vaardigheden. Iedereen

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

November 2015. Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand november zijn: Lisa Vahlkamp Krijn Zweers

November 2015. Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand november zijn: Lisa Vahlkamp Krijn Zweers November 2015 Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand november zijn: Lisa Vahlkamp Krijn Zweers We wensen jullie allebei een fijne tijd op onze school. Afsluiting Kinderboekenweek Op vrijdag

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

uitdagend, inspirerend en waarderend voor ieder(s) talent!

uitdagend, inspirerend en waarderend voor ieder(s) talent! NIEUWSBRIEF MEI Deze nieuwsbrief bevat de volgende onderwerpen: studiedagen tot einde schooljaar SAP (school atletiektoernooi parkstad) Schoolverlaters gaan naar Teuven! Nieuws vanuit de plusklas Deel

Nadere informatie

Met enthousiaste werkpaarden naar Roemenië

Met enthousiaste werkpaarden naar Roemenië Met enthousiaste werkpaarden naar Roemenië Woorden van deze les de vrijwilliger uitzenden lokaal hulpbehoevend internationaal de omstandigheden relativeren het aanpassingsvermogen de handen uit de mouwen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Opdracht 1 bij 4.2 Vraag en antwoord. Cursist A: lees de vraag hardop. Cursist B: lees het antwoord hardop. 1. Moet je morgen naar de tandarts? 1. Nee, ik moet morgen

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Lees blz. 5, 6, 7, 8 Wat denk je dat Aïsha wilde doen? Waarom is dat niet gelukt? Is het goed dat de deur van het dak altijd op slot

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid: interviewschema

Ouderbetrokkenheid: interviewschema Ouderbetrokkenheid: interviewschema Contactinformatie: Prof. dr. Johan van Braak, Lien Ghysens en Ruben Vanderlinde Vakgroep Onderwijskunde Universiteit Gent Inleiding Met dit interview willen we meer

Nadere informatie

Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!!

Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!! Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!! Hallo allemaal, het is weer tijd voor een nieuwsbrief! We zitten alweer in maart en zijn we in de tweede periode van dit seizoen

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: lekker luieren

gedragsregel in verhaal: lekker luieren gedragsregel in verhaal: lekker luieren De zomerstage van dit jaar zit erop voor de zwemmers en natuurlijk ook voor Henk Haai. Ze hebben allemaal keihard getraind en hebben mooie prestaties neergezet op

Nadere informatie

Maart 2015 Jaargang 2014-2015 nr. 8

Maart 2015 Jaargang 2014-2015 nr. 8 Nieuwsbrief maart 2015: Nieuws vanuit: De directie Bijgaand treft u weer onze nieuwe maandbrief aan. Het is alweer de maandbrief van de maand maart. In deze maand start straks de lente weer. Deze maand

Nadere informatie

Stichting Kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels Stichting Kinderpostzegels gemaakt door Eva Prince 10/10/15 voorwoord Ik doe mijn werkstuk over Kinderpostzegels. Want ik vind dat kinderpostzegels verkopen leuk is. Ik vind dat Stichting Kinderpostzegels

Nadere informatie

2 Nieuwe leerling De volgende nieuwe leerling is de afgelopen periode bij ons gestart in groep 1/2 B:

2 Nieuwe leerling De volgende nieuwe leerling is de afgelopen periode bij ons gestart in groep 1/2 B: 26 maart 2015 Pagina 1 Geachte ouders/verzorgers Vrolijk Pasen Nieuwe leerlingen Avondvierdaagse Pagina 2 Pasen is opnieuw beginnen Denkend aan Hem die leven is Pasen is zich steeds bezinnen Op alles wat

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Colofon: Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, 2015.

Colofon: Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, 2015. Colofon: Mijn Pad is gemaakt door Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol (2015), Lectoraat Disability Studies; Diversiteit in Participatie, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Mededelingen:

Nieuwsbrief. Mededelingen: Nieuwsbrief 06-11-2014 Schooljaar 2014-2015 Mededelingen: Sinterklaas Vorige week woensdag hebben de kinderen van groep 1 t/m 4 met veel plezier in de schatkamer van Sinterklaas aangegeven welk cadeautje

Nadere informatie

KBS De Schothorst. En het beste idee is... Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer:

KBS De Schothorst. En het beste idee is... Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer: Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G KBS De Schothorst NB 6, 28-01-2015 Nieuwsbrief 2014-2015 NB 6, 28-01-2015 In dit nummer: Het beste idee 1 Carnaval 1 Schoolreis 2 Kinderen en hun sociale

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en Het plan van Bart Dobber, niet doen! Bibi staat op het dek van het schip en kijkt naar haar hond die een kat achterna zit op de kade. Haar broer Bart ligt op de loopplank en peutert aan het touw van de

Nadere informatie

Keski e space vzw, A. Walraevensstraat 6, 1851 Grimbergen. keskiespace@gmail.com. www.kekskiespace.be Deze lesmap werd samengesteld door Sarah Kumar

Keski e space vzw, A. Walraevensstraat 6, 1851 Grimbergen. keskiespace@gmail.com. www.kekskiespace.be Deze lesmap werd samengesteld door Sarah Kumar Keski e space vzw, A. Walraevensstraat 6, 1851 Grimbergen. keskiespace@gmail.com. www.kekskiespace.be Deze lesmap werd samengesteld door Sarah Kumar Supermarkt Shopping is een kinderdansvoorstelling (6

Nadere informatie

Bewindvoering: hoe werkt het?

Bewindvoering: hoe werkt het? Bewindvoering: hoe werkt het? Samen je centen de baas JE HEBT EEN BEWINDVOERDER. EN NU? Een tijdje terug heb je ervoor gekozen om je geld samen met Mijn Geld en Zo te regelen. De rechter vindt dit goed.

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

AGENDA MEDEDELINGEN. Stichting Vrienden HSV: Nieuwe keyboards voor juf Floor. Borrel stichting Vrienden HSV. de HSV. Vast noteren: Do 10 dec

AGENDA MEDEDELINGEN. Stichting Vrienden HSV: Nieuwe keyboards voor juf Floor. Borrel stichting Vrienden HSV. de HSV. Vast noteren: Do 10 dec Vrijdag 2 oktober 2015 week 40 AGENDA Ma 5 oktober Vrij 6 nov 20.00 uur Vast noteren: Do 10 dec Dag van de Leraar Stichting Vrienden van de HSV-borrel op de HSV. ALV MEDEDELINGEN Stichting Vrienden HSV:

Nadere informatie

M&O - een nieuw vak. Management & Organisatie. Management. Organisatie. Een nieuw vak in de bovenbouw van havo/vwo

M&O - een nieuw vak. Management & Organisatie. Management. Organisatie. Een nieuw vak in de bovenbouw van havo/vwo Management & Organisatie Een nieuw vak in de bovenbouw van havo/vwo M&O - een nieuw vak Management en Organisatie (M&O) komt als vak niet voor in de basisvorming. In de Tweede Fase kan je M&O kiezen in

Nadere informatie

Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success

Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Leercentrum Nijmegen Oberon, november 2012 1 Inleiding Playing for Success heeft, naast het verhogen van de taal- en rekenprestaties van de

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 4 KALENDER INHOUD. December, 2015. Hallo allemaal.

Nieuwsbrief nr. 4 KALENDER INHOUD. December, 2015. Hallo allemaal. Nieuwsbrief nr. 4 December, 2015 KALENDER 4 december 1 Sint op school Surprise bovenbouw 10 december Afscheid juf Sanne en juf Marjo 12 december Oud papier (10:00 12:00 uur) 18 december Kerstviering (continurooster)

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Plannen... 4 Hoofdstuk 2 Meubels enzo... 6 Hoofdstuk 3 Geld... 8 Hoofdstuk 4 Winkelen... 10 Hoofdstuk 5 Adreswijziging... 12 Hoofdstuk 6 De sleutel!... 14 Hoofdstuk 7 Voorbereiden...

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Les 1: Bewustwording van verbondenheid

Les 1: Bewustwording van verbondenheid Les 1: Bewustwording van verbondenheid Het doel van deze eerste les is gericht op de bewustwording van verbondenheid. Het is erop gericht om de interesse van de kinderen op te wekken voor hun relaties

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

PROJECTWERK VOOR ALFA-CURSISTEN. Wat wordt verwacht van de school?

PROJECTWERK VOOR ALFA-CURSISTEN. Wat wordt verwacht van de school? PROJECTWERK VOOR ALFA-CURSISTEN Wat wordt verwacht van de school? In onderstaand document vindt u vijf projectvoorstellen voor de Kaapgroep in uw school. Bij de organisatie van projectwerk is uw medewerking

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie