MATERIALENBANK NEDERLANDS ALS 2 DE TAAL IN HET BASISONDERWIJS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MATERIALENBANK NEDERLANDS ALS 2 DE TAAL IN HET BASISONDERWIJS"

Transcriptie

1 MATERIALENBANK NEDERLANDS ALS 2 DE TAAL IN HET BASISONDERWIJS

2 MATERIALENBANK TAALVAARDIGHEID NEDERLANDS INLEIDING Kinderen met een migratiegeschiedenis beschikken vaak over onvoldoende taalvaardigheid in het Nederlands om optimaal aan het onderwijs deel te nemen. Het is dan ook nodig die vereiste taalvaardigheid systematisch op te bouwen. Dit vraagt een structurele aanpak in de klas. Dit gebeurt binnen het ondersteuningsaanbod en het lestijdenpakket voor anderstalige nieuwkomers. In scholen die geen beroep kunnen doen op deze lestijdenkomen ook anderstalige leerlingen over de vloer. Ook deze scholen hebben vragen over de aanpak. Daarom hebben wij als integratiecentrum door de jaren heen een uitgebreide materialenbank uitgebouwd. We willen hiermee de Nederlandse taal aanleren bij anderstalige kinderen. Leerkrachten en vrijwilligers kunnen dit materiaal ontlenen en worden methodisch en didactisch ondersteund. In deze folder vindt u een overzicht van het materiaal dat wij voorhanden hebben. Ten gepaste tijde zullen wij onze materialenbank uitbreiden met nieuw materiaal

3 OVERZICHT VAN DE MATERIALENBANK 1. Kleuteronderwijs PEUTERS Puk & Ko Thuis Zoals de naam al aangeeft, is dit een thuisprogramma voor ouder en kind. Puk en Ko Thuis bestaat uit activiteiten die ouders thuis met hun peuter kunnen doen. Het doel is het thuisfront betrekken bij de taalontwikkeling van de kinderen. Peuters komen al pratend, denkend, spelend en handelend in aanraking met taal en leren die taal begrijpen en gebruiken. - Feestkleren - Geit is jarig - Kabouter Bim - Masja wil regen - Trompie wil spelen - Gebruikswijzer met kopieerbladen

4 Audio CD 1 (Nederlands) Audio CD 3 (Nederlands + Marokkaans-Arabisch + Tarifit) met als thema: - "Wat heb je vandaag?" - "Eet smakelijk!" - "Dat ben ik!" - "Reuzen en kabouters' - "Regen" 2 DE EN 3 DE KLEUTER Praatspel ALLE KLEUTERS Ik & Ko Taalonderwijs in meertalige kleutergroepen. Deze methode is bedoeld voor gebruik in meertalige groepen. Met meertalige groepen bedoelen we groepen met zowel NT1- als NT2-leerders als ook groepen met uitsluitend meertalige kinderen voor wie het Nederlands een tweede taal is. In interactie met de leerkracht en met elkaar leren de kinderen al spelend, knutselend, bewegend en ontdekkend,het Nederlands in verschillende, voor hen betekenisvolle en functionele contexten.

5 Dit gebeurt op een speelse, maar wel doelgerichte wijze, waarbij niet alleen woordenschat, maar ook mondelinge taalvaardigheid, beginnende geletterdheid en taalbeschouwing aandacht krijgen. - Algemene handleiding - Themahandleidingen 1. Bij mij thuis","ssst, wat hoor ik?"," Speel je mee?" 2. Eet smakelijk!"," Brr, Wat koud!","waar is.? 3. Wat loopt en vliegt daar?"," Kunst!"," Op reis" 4. Geen 2 dezelfde","papier hier!","piraten" 5. Hoera', Au!"," Sprookjesland" 6. Iederen is mooi!"," Groot en Klein", "Het circus" Audio CD 1 Audio CD 2 Knieboeken (prenten) Kopieerboek Knuffelpop Ko Prentenboeken - "Een beer voor Ursula" - "De opruim-spin" - "Een tijger onder mijn bed" - "Kip met ranja" - "Krokodillentranen"

6 Schatkist Instap Schatkist Instap bevat materialen om de ontluikende geletterdheid en woordenschatverwerving van allochtone kleuters en de minder taalvaardige Vlaamse kleuters te stimuleren. Er staan 24 geïllustreerde verhalen centraal. Bij ieder verhaal zijn diverse activiteiten ontwikkeld: een introductie activiteit, een woordenschatactiviteit, een drama-activiteit en een activiteit waardoor kinderen zicht krijgen op de verhaalopbouw. Bovendien is er bij elk verhaal een liedje geschreven. - Voorleesboek 1 - Voorleesboek 2 - Boekenhoekset 1 (prentenboekjes + CD) - Boekenhoekset 2 (prentenboekjes + CD) - Opbergdoos - Verhaalplaten Taal-Materiaal DOELGROEP De activiteiten bieden alle kleuters(autochtoon als allochtoon) maximale kansen tot ontplooiing, waarbij niet voorbij wordt gegaan aan de interesse en motivatie van de kleuters in kwestie.

7 DOEL Taal-Materiaal is een bronnenboek voor de kleuterleidster/kleuterleider. Zoals de titel suggereert, gaat het niet alleen om taal of alleen om allerlei materialen in de kleuterklas, maar toont het boek aan hoe de twee perfect te combineren zijn. Taal-Centraal DOELGROEP De activiteiten bieden alle kleuters(autochtoon en allochtoon) maximale kansen tot ontplooiing, waarbij niet voorbij wordt gegaan aan de interesse en motivatie van de kleuters in kwestie. DOEL Taal-Centraal is een bronnenboek voor de kleuterleidster/kleuterleider. Via de activiteiten uit dit bronnenboek worden kleuters uitgenodigd na te denken over taal. Door op een speelse, alledaagse manier taal in de kleuterklas in te brengen, kunnen kleuters al op een vroeg tijdstip in de juiste taalrichting worden gestuurd. ERVARINGEN In dit bronnenboek wordt taal tot een bol klei, tot materie waarmee kleuters op een leuke manier bezig kunnen zijn.

8 Dit boek is geen handboek. Mensen die dit boek gebruiken als kant-en-klaar materiaal om kleuters te trainen in bepaalde taalbeschouwelijke aspecten, gebruiken dit boek niet goed! Het is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar manieren om met kleuters op een prettige manier rond taal bezig te zijn. Taal-Verhaal DOELGROEP De activiteiten bieden alle kleuters(autochtoon en allochtoon) maximale kansen tot ontplooiing, waarbij niet voorbij wordt gegaan aan de interesse en motivatie van de kleuters in kwestie. DOEL Taal-Verhaal is een bronnenboek voor de kleuterleidster/kleuterleider. In dit boek vinden ze ideeën en aanwijzingen in verband met hoe het werken met prentenboeken, verhalen en drama aanleiding kan geven tot een grotere taalvaardigheid bij kleuters. ERVARINGEN Taal-Verhaal bestaat uit drie delen met elk een theoretische en praktische handleiding en uitgewerkte activiteiten. Deel 1 werd opgebouwd rond prentenboeken in de kleuterklas, deel 2 rond verhalen en deel 3 rond drama. Dit taalverhaal kan elke dag worden verteld, op elk moment en met alle kleuters.

9 2. Lager onderwijs ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS REGULIERE KLAS Joker (bronnenboek + kopieerset) DOELGROEP anderstalige nieuwkomers in de reguliere klas van het basisonderwijs. DOEL de activiteiten in Joker zijn bedoeld als een intensieve taalvaardigheids- injectie voor de periode van instap, d.i. de eerste weken die de nieuwkomer in de klas doorbrengt. Ze zijn gericht op het ontwikkelen van een vrij stevige basis-taalvaardigheid op relatief korte tijd, zodat de nieuwkomer voldoende redzaam is om in de klas en op school 'mee te kunnen doen'. ERVARINGEN De activiteiten die je in joker vindt zijn zo gekozen dat ze kunnen aansluiten bij de vakken die voor de reguliere leerlingen op het lesrooster staan. De activiteiten zijn opgevat als een bezigheid voor je hele klas(en moeten dus 'bovenop' je gewone klasactiviteiten worden georganiseerd), niet voor de nieuwkomer alleen. Dit is een bewuste keuze. De 'sociale' integratie van de nieuwe klasgenoot zal namelijk heel wat vlotter verlopen als hij niet steeds uit de klas wordt gehaald, maar actief deelneemt aan gezamenlijke activiteiten.

10 Het is daarbij overigens helemaal niet zo dat deze activiteiten, hoewel in de eerste plaats gericht op de nieuwkomer, voor je andere leerlingen puur tijdverlies zouden zijn. De activiteiten werden namelijk zo gekozen en opgezet dat ook de andere leerlingen er iets uit kunnen leren. Dat 'iets' kan betrekking hebben op taalvaardigheid en op andere vaardigheden of kennis. Goochelen met woorden I DOELGROEP Eerste opvang van anderstalige nieuwkomers in een onthaalklas in het basisonderwijs. DOEL Het onthaalbeleid voor anderstalige nieuwkomers geeft basisscholen de mogelijkheid een onthaalklas op te richten waarin anderstalige nieuwkomers gedurende een jaar voorbereid kunnen worden om in te stromen in de reguliere klas die het best past bij hun leeftijd en hun vermogen. Met andere woorden: de anderstalige nieuwkomers moeten na één jaar voldoende Nederlands kennen om in de gewone klas mee te kunnen. Goochelen met woorden II DOELGROEP Voor verdere opvang van anderstalige nieuwkomers in een onthaalklas in het basisonderwijs.

11 DOEL De belangrijkste doelstelling op vlak van taalvaardigheid is dat de nieuwkomers na één jaar voldoende Nederlands moeten beheersen om de lessen te kunnen volgen in de reguliere klas die het best aansluit bij hun leeftijd en vermogen. ERVARINGEN Een belangrijk verschil tussen Goochelen met woorden 1 en 2 is dat het eerste met zijn 150 taken voldoende materiaal bevat om dekkend te zijn voor de periode van de allereerste opvang in de onthaalklas, terwijl de taken in Goochelen met woorden 2 maar stof bieden voor 40 tot 50 lesuren. In die zin is Goochelen met woorden 2 veel meer een bronnenboek waaruit de leerkracht inspiratie kan opdoen om zelf extra taken te ontwikkelen die naar de doelstellingen toewerken van Goochelen met woorden 2. 1 STE LEERJAAR Taalband: visueel geheugen, visuele discriminatie, auditieve discriminatie, concentratieoefeningen

12 1 STE TOT 6 DE LEERJAAR Ik zit op een stoel De basisidee van deze methode is de volgende: niet alleen woorden hebben betekenis in een taal, maar ook het functioneren van de woordenschat in een voor een ander persoon zinvol geheel( zinsstructuur). Wanneer een zinsstructuur betekenis heeft, zal een kind een woord beter bevatten en onthouden. Er wordt gebruik gemaakt van pictogrammen omdat het kind geen letters kan lezen, maar wel prenten en symbolen concreet kan interpreteren en lezen. Van horen zeggen 1 DOELGROEP Voor anderstalige leerlingen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die nauwelijks of geen Nederlands spreken. Het is ook bedoeld voor leerlingen die al enigszins Nederlands spreken maar de doelstellingen zoals die verder geformuleerd zijn, nog niet bereikt hebben. Van horen en zeggen richt zich tevens op analfabete anderstaligen; en ten dele ook op leerlingen die al in hun moedertaal hebben leren lezen en schrijven, maar die nog niet vertrouwd zijn met de Nederlandse leesbegrippen.

13 DOEL Van horen en zeggen richt zich allereerst op het stimuleren van de mondelinge taalvaardigheid in het Nederlands van verschillende groepen anderstaligen in het basisonderwijs en pas in tweede instantie op het ondersteunen van de schriftelijke vaardigheden. Van een redelijke beheersing van het Nederlands is sprake als een leerling de belangrijkste taalfuncties beheerst in situaties waarmee hij op school en daarbuiten in aanraking komt. - Praatboek - Werkboek - Handleiding - cassettes Van horen zeggen 2 DOELGROEP Voor anderstalige leerlingen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die al enigszins Nederlands spreken, maar nog onvoldoende de belangrijkste taalfuncties beheersen in situaties waarmee zij op school en daarbuiten in aanraking komen. DOEL In deel 2 wordt in grammaticale constructies veel aandacht besteed aan aspecten van tijd. Zo wordt ingegaan op verleden, heden en toekomst van een handeling, op de duur waarin of het tijdstip waarop een handeling zich afspeelt en op het al dan niet voltooid zijn van een handeling. Het zal een hele tijd duren voordat een anderstalige leerling al deze aspecten van tijd heeft verworven. Ditzelfde geldt ook voor de samengestelde zinnen, die in deel 2 aan bod komen. Het verwerven van een tweede taal is immers een langdurig proces.

14 Praatboek: niveau A-B-C werkblaadjes bij volgende thema's - "de boerderij", "december" - "vakantie", "ziek zijn", "de winter" - "dat ben ik", "de dierentuin", "de badkamer" 5 DE TOT 6 DE LEERJAAR Taal toets allochtone kinderen Deze toets voor de derde graad is gericht op schooltaalvaardigheden: een uitgebreide woordenschat tot zo n woorden, definitievaardigheid en de kennis van lastiger woord- en zinsconstructies. Deze toets bestaat uit een handleiding voor de leerkracht, zeven verschillende taken voor de leerlingen en een scoreboek per leerling.

15 MANIER VAN WERKEN het didactisch materiaal wordt niet opgestuurd. afhalen na telefonische afspraak het materiaal kan maximaal 14 dagen ontleend worden. per pakket wordt er een huurprijs van 8 Euro en een waarborg van 10 Euro betaald. het materiaal wordt teruggebracht in afspraak met de contactpersoon. desom vzw President kennedypark Kortrijk T info@desom.be

16 President Kennedypark Kortrijk

VVE programma Uk & Puk

VVE programma Uk & Puk VVE programma Uk & Puk Kinderdagverblijf het Helpernest werkt sinds 2013 met het VVE programma Uk en Puk. Wij vinden gerichte aandacht voor de begeleiding van baby s en peuters en het stimuleren van hun

Nadere informatie

Alles over. Uk & Puk. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Uk & Puk. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Materialen voor woordenschatonderwijs

Materialen voor woordenschatonderwijs Materialen voor woordenschatonderwijs In onderstaande tabellen staan de methoden en materialen gerangschikt naar doelgroep en de NTC-Richting waarvoor ze bruikbaar zijn. Onder de tabellen staat meer informatie

Nadere informatie

Een nieuwkomer onder de toetsen

Een nieuwkomer onder de toetsen Een nieuwkomer onder de toetsen Ricardo is een anderstalige nieuwkomer die in september op school is aangekomen. Hij kwam recht uit Colombia, sprak enkel Spaans, maar bleek al snel een vrij pientere leerling

Nadere informatie

Woordenschatontwikkeling anderstalige instappende peuters en kleuters. GO4ty!

Woordenschatontwikkeling anderstalige instappende peuters en kleuters. GO4ty! Woordenschatontwikkeling anderstalige instappende peuters en kleuters GO4ty! GO4ty! terug GO4ty! Visie GO4ty! GO4ty! Waarom Waarom deze woorden? Hoe gebruiken? Evalueren GO4ty! terug zelfontplooiïng willen,

Nadere informatie

Geletterde peuters en kleuters spelen met taal!

Geletterde peuters en kleuters spelen met taal! Geletterde peuters en kleuters spelen met taal! 17 november 2009 Daniëlle DANIELS Geletterde peuters en kleuters? Positief, veilig klasklimaat Betekenisvolle taken Ondersteuning door interactie (andere

Nadere informatie

Doelenlijst G-start voor VVKBaO

Doelenlijst G-start voor VVKBaO 1 1. OVER -START -start is een CTO-uitgave over het stimuleren van geletterdheid bij jonge kinderen (2,5 tot 7 jaar). -start is een boek vol achtergrondinformatie en concreet uitgewerkte activiteiten.

Nadere informatie

Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën

Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën 1 Bijlage 10. Eindtermen moderne vreemde talen: Frans of Engels van de derde graad bso (derde leerjaar) Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën LUISTEREN vrij concreet

Nadere informatie

Onderzoek Zuid-Afrika

Onderzoek Zuid-Afrika Onderzoek Zuid-Afrika Tweede taalverwerving en tweede taalonderwijs Engels als tweede taal in het basisonderwijs Naam: Kimberly Vermeulen Studentnummer: S1077859 Klas: PLV3B Minor: Internationalisering

Nadere informatie

Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën

Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën 1 Bijlage 7. Eindtermen moderne vreemde talen: Frans of Engels van de derde graad bso (eerste en tweede leerjaar) Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën LUISTEREN vertrouwd

Nadere informatie

Uitgegeven: 3 februari 2010. 2010, no. 10 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN

Uitgegeven: 3 februari 2010. 2010, no. 10 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN Uitgegeven: 3 februari 2010 2010, no. 10 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN BELEIDSREGEL voor het verkrijgen van een partiële ontheffing voor het vak Fries in het primair en voortgezet onderwijs in de provincie

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie

projectverloop Onderzoek

projectverloop Onderzoek projectverloop Onderzoek Ouders: bezorgd om Nederlands, bezorgd om thuistaal Leerkrachten: meertaligheid als oorzaak van achterstand Maar: meertaligheid hoeft geen probleem te zijn projectverloop Kans:

Nadere informatie

Online puzzels als middel tot ontwikkelen en leren

Online puzzels als middel tot ontwikkelen en leren Online puzzels als middel tot ontwikkelen en leren http://www.jigsawplanet.com Lucien Hermans november 2015 Online puzzelen Het 'online puzzelen' heeft weinig gemeen met een echte puzzeldoos, die je op

Nadere informatie

Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën

Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën 1 Bijlage 3. Eindtermen moderne vreemde talen: Frans of Engels van de tweede graad bso (eerste en tweede leerjaar) Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën LUISTEREN met

Nadere informatie

Aanvulling Woordenschat NT2

Aanvulling Woordenschat NT2 Aanvulling Woordenschat NT2 Woordenschat Kinderen die net beginnen met Nederlands leren, moeten meteen aan de slag met het leren van woorden. Een Nederlandstalig kind begrijpt in groep 1 minimaal 2000

Nadere informatie

Digiborden bij kleuters. Marloes de Vetten Onderwijsconsulent

Digiborden bij kleuters. Marloes de Vetten Onderwijsconsulent Digiborden bij kleuters Marloes de Vetten Onderwijsconsulent Inhoud Waarom een bord bij de kleuters Organisatie Leidt het bord af? Plan van aanpak voor implementatie Wanneer NIET? Valkuilen Doelgericht

Nadere informatie

Workshop 3: Taalactivering

Workshop 3: Taalactivering Workshop 3: Taalactivering inhoud voorstelling Wat is taalactivering? De thema s in vogelvlucht Een thema in detail: spelend leren Getuigenis Juf Els Vragen en bekijken materiaal projectverloop onderzoek

Nadere informatie

Groot gelijk?! Gelijke onderwijskansen in Vlaanderen 23 november 2004

Groot gelijk?! Gelijke onderwijskansen in Vlaanderen 23 november 2004 Groot gelijk?! Gelijke onderwijskansen in Vlaanderen 23 november 2004 Integratie van AN in secundair onderwijs Tom Verheyen Filip Paelman Overzicht Omzendbrief Tasan Vervolgonderzoek Referentiekader Een

Nadere informatie

DE BLOKKENDOOS. Op de kalender. Schooltoelage

DE BLOKKENDOOS. Op de kalender. Schooltoelage DE BLOKKENDOOS GO! basisschool De Blokkendoos NIEUWSBRIEF Oktober 2018 Op de kalender 11/10 L5 workshop bouwstof Kunst in zicht 14/10 Boekenbeurs en brunch 19/10 Dag van de jeugdbeweging 26/10 Rapport

Nadere informatie

Jong geleerd. Beatrijs Brand en Saskia Snikkers

Jong geleerd. Beatrijs Brand en Saskia Snikkers Jong geleerd. Beatrijs Brand en Saskia Snikkers Programma Kennismaken Presentatie Jong geleerd Warming-up Pauze Praktische oefening Afsluiting Jong geleerd over het belang van actieve stimulering van ontluikende

Nadere informatie

SNIF!' is een productie van theatergroep Fast Forward met de steun van vzw de Rand en het Taaluniecentrum NVT

SNIF!' is een productie van theatergroep Fast Forward met de steun van vzw de Rand en het Taaluniecentrum NVT info@fast-forward.be Leuvensesteenweg 102 1800 Vilvoorde Beste leerkracht Met dit lesmateriaal kunt u uw leerlingen voorbereiden op het toneelstuk SNIF!'. Deze voorstelling is bedoeld voor Nederlands-

Nadere informatie

Onderzoek Zuid-Afrika

Onderzoek Zuid-Afrika Onderzoek Zuid-Afrika Tweede taalverwerving en tweede taalonderwijs Engels als tweede taal in het basisonderwijs Naam: Kimberly Vermeulen Studentnummer: S1077859 Klas: PLV3B Datum: 20-04-2015 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

CHECKLIST LEIDSTERVAARDIGHEDEN DE TAALLIJN

CHECKLIST LEIDSTERVAARDIGHEDEN DE TAALLIJN CHECKLIST LEIDSTERVAARDIGHEDEN DE TAALLIJN CHECKLIST LEIDSTERVAARDIGHEDEN Binnen de Taallijn staat de deskundigheidsbevordering van (toekomstige) leidsters centraal. De nadruk in de scholing ligt dan ook

Nadere informatie

Het flexibel inzetten van de taalmethode heeft te maken met de functie van taal.

Het flexibel inzetten van de taalmethode heeft te maken met de functie van taal. Taal: vakspecifieke toelichting en tips Taalverwerving en -onderwijs verlopen als het ware in cirkels: het gaat vaak om dezelfde inhouden, maar de complexiteit en de mate van beheersing nemen toe. Anders

Nadere informatie

Werken met visualisaties in de kleuterklas

Werken met visualisaties in de kleuterklas 1 1. Wat is een visualisatie? Werken met visualisaties in de kleuterklas Een visualisatie is een vertaling van een gedachte naar een beeld. Een visualisatie maakt een begrip als beeld voorstelbaar. 1 Het

Nadere informatie

Tussendoelen ontwikkeling van de geletterdheid

Tussendoelen ontwikkeling van de geletterdheid Tussendoelen ontwikkeling van de geletterdheid 3;6 4 4;6 5 5;6 6 6,6 7 1. Beleeft zichtbaar plezier aan voorlezen, boeken en rijmpjes. 1. Beleeft zichtbaar plezier aan voorlezen, boeken en rijmpjes door

Nadere informatie

Wat te doen met zwakke begrijpend lezers?

Wat te doen met zwakke begrijpend lezers? Wat te doen met zwakke begrijpend lezers? Cor Aarnoutse Wat doe je met kinderen die moeite hebben met begrijpend lezen? In dit artikel zullen we antwoord geven op deze vraag. Voor meer informatie verwijzen

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Voor de leerkracht van groep 1 en 2

Voor de leerkracht van groep 1 en 2 Voor de leerkracht van groep 1 en 2 Handleiding Taaltas voor de leerkracht van groep 1 en 2 Taaltas is een educatief programma dat ontwikkeld is door de Bibliotheek Hoogeveen, OBS Apollo Hoogeveen en Stap-in

Nadere informatie

Peuters Groep 1 Groep 2 Groep 3 BP MP EP M1 E1 M2 E2 M3

Peuters Groep 1 Groep 2 Groep 3 BP MP EP M1 E1 M2 E2 M3 1. Ontluikende- en beginnende geletterdheid Peuters Groep 1 Groep 2 Groep 3 BP MP EP M1 E1 M2 E2 M3 Boekoriëntatie Verhaalbegrip - Tonen belangstelling voor boekjes het boek goed vasthouden - Doen ervaring

Nadere informatie

Visie leesbevordering

Visie leesbevordering Visie leesbevordering Leesbevordering zien we als basis van het totale leesonderwijs Zonder aandacht voor leesbevordering mist het technisch lezen een belangrijke stimulans. Leesbevordering is dus niet

Nadere informatie

Wat hebben jonge kinderen nodig?

Wat hebben jonge kinderen nodig? Wat hebben jonge kinderen nodig? Prof.dr. Sieneke Goorhuis-Brouwer Studiedag 15 maart 2013 Cito scores in groep 8 De lat moet omhoog Marja Van Bijsterveld Taalonderwijs voor peuters vanaf 2;6 jaar ( groep

Nadere informatie

Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma

Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma Algemeen Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma Maart 2015 o Groep 0/instroom: Afhankelijk van de ontwikkeling van het kind kunnen de muisvaardigheden geoefend worden door het programma Spelen met

Nadere informatie

Leerlijnen peuters en jonge kind (MET extra doelen) versie juli 2015. Naam leerling. Taal Beginnende geletterdheid

Leerlijnen peuters en jonge kind (MET extra doelen) versie juli 2015. Naam leerling. Taal Beginnende geletterdheid Leerlijnen peuters en jonge kind (MET extra doelen) versie juli 2015 Taal eginnende geletterdheid eginnende geletterdheid-stap 1 OEKORIËNTATIE: Herkent een boek en weet dat er een verhaal in staat -20--20

Nadere informatie

Aanschuifmodule Een goede leesstart.

Aanschuifmodule Een goede leesstart. Aanschuifmodule Een goede leesstart. Een goede leesstart is van groot belang voor het met succes leren (technisch) lezen. Lang niet alle kinderen maken zo n goede start. Juist met het oog op deze kinderen

Nadere informatie

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door elk kind zich thuis te laten voelen in de klas. Respecteer de stille periode van kinderen. Geef kinderen die het nodig hebben, meer tijd om een luisteropdracht

Nadere informatie

heeft praatjes Gespreksvaardigheden en doelen bij Ko heeft praatjes en mondelinge taalvaardigheid bij Veilig leren lezen (uitgebreid schema)

heeft praatjes Gespreksvaardigheden en doelen bij Ko heeft praatjes en mondelinge taalvaardigheid bij Veilig leren lezen (uitgebreid schema) Zwijsen heeft praatjes bij en mondelinge taalvaardigheid bij (uitgebreid schema) In dit document vindt u het schema bij en mondelinge taalvaardigheid bij. In dit schema is uitgewerkt welke doelen bij de

Nadere informatie

LEREN LEREN WAT? HOE?

LEREN LEREN WAT? HOE? LEREN LEREN WAT? Bij leren leren ondersteunt de school je schoolse leren en biedt de school je methodieken om toe te passen in leersituaties buiten de school. HOE? Als school hebben we gekozen voor het

Nadere informatie

Een vroege aanpak van achterstand in de (taal) ontwikkeling kan een slechte start op de basisschool voorkomen.

Een vroege aanpak van achterstand in de (taal) ontwikkeling kan een slechte start op de basisschool voorkomen. VVE, Voor- en Vroegschoolse Educatie Bij Kindcentrum Supertof wordt ontwikkelingsgericht gewerkt. Om er voor te zorgen dat ieder kind een goede start kan maken op de basisschool wordt gewerkt met de VVE-methode.

Nadere informatie

Wat doen onze kleuters deze week?

Wat doen onze kleuters deze week? Wat doen onze kleuters deze week? Van 10 februari tot 14 februari 2014 Instapklas + 1e kleuterklas: juf Nathalie Wat maakt je blij? Wat maakt je boos? Wanneer ben je bang of wat maakt je verdrietig? Het

Nadere informatie

Alles over. Uk & Puk. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Uk & Puk. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Mondelinge taalvaardigheid: Van pingpongen naar tafelvoetballen WWW.CPS.NL

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Mondelinge taalvaardigheid: Van pingpongen naar tafelvoetballen WWW.CPS.NL Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Mondelinge taalvaardigheid: Van pingpongen naar tafelvoetballen WWW.CPS.NL Wat ben ik? Wat staat bovenaan m n verlanglijst? Het programma: van pingpongen

Nadere informatie

Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie

Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie Van 1 september tot en met 3 september 2010. Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie Hallo iedereen, Zijn jullie er klaar voor? De hartjes van onze kapoenen zullen

Nadere informatie

Ik & Ko Observatielijst. Analyse doelen Jonge kind

Ik & Ko Observatielijst. Analyse doelen Jonge kind Ik & Ko Observatielijst Analyse doelen Jonge kind Maart 2013 Verantwoording 2013 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Mits de bron wordt vermeld, is het toegestaan zonder voorafgaande

Nadere informatie

Aan iedereen alvast een fijne vakantie! De allerlaatste van dit schooljaar!

Aan iedereen alvast een fijne vakantie! De allerlaatste van dit schooljaar! De allerlaatste van dit schooljaar! Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie Nog 1 weekje en dan is het zover...de grote vakantie is in zicht! Maar vooraleer het

Nadere informatie

Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl

Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl De leerlingen in route 3 uitstroomprofiel vmbo k/gl/t worden voorbereid op instroom in de onderbouw van het vmbo (kader, gemengde

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Aantal in voorraad. Naam Afbeelding Omschrijving Doelgroep Thema Inhoud

Aantal in voorraad. Naam Afbeelding Omschrijving Doelgroep Thema Inhoud Naam Afbeelding Omschrijving Doelgroep Thema Inhoud Aantal in voorraad Aap: Alfabetiseren in drie stappen Het Alfabetisering Anderstaligen Plan, kortweg AAP, is een rijk geïllustreerde en praktische alfabetiseringsmeth

Nadere informatie

WERKEN MET TABLETS. Tien vragen over tablets!

WERKEN MET TABLETS. Tien vragen over tablets! WERKEN MET TABLETS Tien vragen over tablets! Van start met tablets Zoals u weet, is binnen de onderwijsstichting Arcade in september 2015 een definitief besluit genomen over het onderwijs met tablets.

Nadere informatie

Prijslijst Zwijsen 2016

Prijslijst Zwijsen 2016 Uk Puk Puk VVE Schatkist Schatkist Schatkist Schatkist Schatkist Extra Digiregie Leerkrachtassistent Leerlingsoftware Leerlingsoftware Schatkist Schatkist Schatkist Leerkrachtassistent Schatkist Op Rompompom

Nadere informatie

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht De Voorleesvogel voor ouders en kleuters Draaiboek voor de leerkracht 1 Openbare Bibliotheek Amsterdam Team Educatie 020-5230786 / 780 g.vanderbijl@oba.nl 2 Inhoud In het kort... 4 Een planning... 6 1.

Nadere informatie

Informatieavond schooljaar 2015-2016. Cluster 1/2

Informatieavond schooljaar 2015-2016. Cluster 1/2 Informatieavond schooljaar 2015-2016 Cluster 1/2 Programma Even voorstellen Ik & Ko KIJK! het observatiesysteem Het rapport De ontwikkelingslijnen/hoe werken we in de kleuterklas? naar eigen klas Praktische

Nadere informatie

Tussendoelen Taal: Spraak- Taalontwikkeling

Tussendoelen Taal: Spraak- Taalontwikkeling Tussendoelen Taal: Spraak- Taalontwikkeling 0 1;6 2 2;6 3 3,6 4 4;6 1. Praat in één-woordzinnen ( bal? betekent bijvoorbeeld: ik wil de bal hebben). 2. Kent de betekenis van ongeveer 70 3. Kan woorden

Nadere informatie

september Linknieuws Inhoud OPENING -- KINDCENTRUM - Opening Kindcentrum - Nieuwe leerkracht voor de Taalgroep - Centrum Jeugd & Gezin op school

september Linknieuws Inhoud OPENING -- KINDCENTRUM - Opening Kindcentrum - Nieuwe leerkracht voor de Taalgroep - Centrum Jeugd & Gezin op school + OPENING -- KINDCENTRUM september Linknieuws Sinds twee jaar zijn wij samen met Peuterwerk de Schakel (SPO) en BSO de Nieuwe Link (de Schaepskooi) bezig met de ontwikkeling van een Kindcentrum. Dankzij

Nadere informatie

List en meertaligheid

List en meertaligheid List en meertaligheid Karin Elferink Hogeschool Utrecht/ SvO karin.elferink@hu.nl Programma Welkom Moedertaal als springplank Van DAT naar CAT Taken van de lezer Rol van scaffolding bij lezen Moedertaal

Nadere informatie

Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang

Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang Ronde 4 Ayse Isçi Onderwijscentrum, Gent Contact: ayse.isci@gent.be Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang Meertaligheid in het onderwijs en in de opvang

Nadere informatie

NTC SCHOOL HET NEST KIGALI RWANDA HET PEUTERBELEID

NTC SCHOOL HET NEST KIGALI RWANDA HET PEUTERBELEID NTC SCHOOL HET NEST KIGALI RWANDA HET PEUTERBELEID VOORWOORD Het peuterbeleidsplan vormt de basis voor de lessen aan de leerlingen van 2.5 tot 4 jaar op onze school. Vanuit de uitgangspunten en doelstellingen

Nadere informatie

Aanmeldingsboekje 2015-2016

Aanmeldingsboekje 2015-2016 Aanmeldingsboekje 2015-2016 Beste ouders, De NTC-school biedt in schooljaar 2015-2016 op vrijdagmiddag Nederlandse les van 14.30 tot 16.30 uur aan. Voor de indeling van de leeftijdgroepen: zie schoolgids

Nadere informatie

Soorten gezinnen. 2. Vakgebied en vakonderdeel: Wereldoriëntatie / Godsdienst. Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6

Soorten gezinnen. 2. Vakgebied en vakonderdeel: Wereldoriëntatie / Godsdienst. Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6 Soorten gezinnen 1. Thema: Diversiteit 2. Vakgebied en vakonderdeel: Wereldoriëntatie / Godsdienst 3. Doelgroep Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6 4. Duur: 50 min. 5. Doelen Eindtermen Wereldoriëntatie:

Nadere informatie

Doelenlijst G-start voor GO!

Doelenlijst G-start voor GO! 1 1. OVER -START -start is een CTO-uitgave over het stimuleren van geletterdheid bij jonge kinderen (2,5 tot 7 jaar). -start is een boek vol achtergrondinformatie en concreet uitgewerkte activiteiten.

Nadere informatie

Handleiding voor de medewerkers van de peuterspeelzaal en kinderopvang

Handleiding voor de medewerkers van de peuterspeelzaal en kinderopvang Handleiding voor de medewerkers van de peuterspeelzaal en kinderopvang Handleiding Puktas voor medewerkers peuterspeelzaal en kinderopvang Puktas is een educatief programma dat ontwikkeld is door de Bibliotheek

Nadere informatie

Nederlands leren aan anderstalige kinderen

Nederlands leren aan anderstalige kinderen Voelen zij zich veilig genoeg om aan leren toe te komen? Hoe kunnen zij het beste Nederlands leren? Wat weten en kunnen zij al? Hoe komt u daarachter? Nederlands leren aan anderstalige kinderen Goede opvang

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

ANders in de klas. Zorgtweedaagse Januari Iris Philips Katleen Koopmans

ANders in de klas. Zorgtweedaagse Januari Iris Philips Katleen Koopmans ANders in de klas Zorgtweedaagse Januari 2018 Iris Philips Katleen Koopmans 2 For the birds Planning Regelgeving Onthaal van AN Taalontwikkeling Taken en differentiatiemogelijkheden 3 Regelgeving LS AN

Nadere informatie

Naam Afbeelding Omschrijving Doelgroep Thema Inhoud

Naam Afbeelding Omschrijving Doelgroep Thema Inhoud Naam Afbeelding Omschrijving Doelgroep Thema Inhoud Aantal in voorra ad Aap: Alfabetiseren in drie stappen Het Alfabetisering Anderstaligen Plan, kortweg AAP, is een rijk geïllustreerde en praktische alfabetiseringsmethode

Nadere informatie

Naam Afbeelding Omschrijving Doelgroep Thema Inhoud

Naam Afbeelding Omschrijving Doelgroep Thema Inhoud Naam Afbeelding Omschrijving Doelgroep Thema Inhoud Aantal in voorra ad Aap: Alfabetiseren in drie stappen Het Alfabetisering Anderstaligen Plan, kortweg AAP, is een rijk geïllustreerde en praktische alfabetiseringsmethode

Nadere informatie

Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen

Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen Wat is filosoferen met kinderen? Samen op een gestructureerde wijze nadenken en praten over filosofische vragen. Zoeken naar antwoorden op vragen die kinderen

Nadere informatie

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Modelen. Contactgegevens

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Modelen. Contactgegevens Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Modelen WWW.CPS.NL Contactgegevens Willem Rosier w.rosier@cps.nl 06 55 898 653 Hoe ziet het modelen er in de 21 ste eeuw uit? Is flipping the classroom dan

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

CKG Centrum voor het jonge kind-taalstimulatie

CKG Centrum voor het jonge kind-taalstimulatie CKG Centrum voor het jonge kind-taalstimulatie Voor taalstimulatie zijn onderstaande pakketten voorhanden: Kaleidoscoop. Kaleidoscoop is gebaseerd op de Amerikaanse methode High Scope. Deze methode gaat

Nadere informatie

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Vooraf inschrijven bij : Sofie Talpe : tweedelijnsondersteuning kleuterparticipatie sofie.talpe@vsko.be 1. Omgaan met anderstaligheid bij peuters Kleuterleid(st)ers

Nadere informatie

Voorwoord. Wij wensen u veel plezier en inzicht in het gebruik van de leerlijnen! Team Mondomijn. Bedankt!

Voorwoord. Wij wensen u veel plezier en inzicht in het gebruik van de leerlijnen! Team Mondomijn. Bedankt! leerlijnen Engels Voorwoord Mondomijn is een innovatieve, integrale samenwerking tussen Qliq primair onderwijs en Korein Kinderplein. Samen bieden we een eigentijdse vorm van onderwijs en kinderopvang.

Nadere informatie

Onderzoekend en ontwerpend leren

Onderzoekend en ontwerpend leren Betekenis voor het Jenaplanonderwijs Onderzoekend en ontwerpend leren Marja van Graft Martin Klein Tank Wat gaan we doen? Direct aan de slag Over de aanpak Brede ontwikkeling Taal bij onderzoeken en ontwerpen

Nadere informatie

Checklist: Lees- en spellingproblemen en meertaligheid

Checklist: Lees- en spellingproblemen en meertaligheid Checklist: Lees- en spellingproblemen en meertaligheid In te vullen door: school (leerkracht/ib er) in overleg met ouders, eventueel met iemand die als tolk kan fungeren. Als er bij kinderen voor wie Nederlands

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? maandag 18 januari tot vrijdag 22 januari Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie in de instap- 1 e kleuterklas : Nu Juleske terug genezen is en zijn rode vlekjes allemaal weg zijn, is hij enorm

Nadere informatie

Algemene informatie groep 1-2. Ontwikkeling van kleuters:

Algemene informatie groep 1-2. Ontwikkeling van kleuters: Algemene informatie groep 1-2 Ontwikkeling van kleuters: Van kleuters is bekend dat de ontwikkeling veel sprongsgewijs verloopt. Niet alle kinderen ontwikkelen dezelfde gebieden op hetzelfde moment. We

Nadere informatie

Taalfontein Beschrijvingsgegevens en toelichting bij het compacten

Taalfontein Beschrijvingsgegevens en toelichting bij het compacten Taalfontein Beschrijvingsgegevens en toelichting bij het compacten SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Taalfontein Beschrijvingsgegevens en toelichting bij het compacten November 2009

Nadere informatie

Schets van het onderwijsprogramma. Route 2, 16+ mbo entree. april 2016

Schets van het onderwijsprogramma. Route 2, 16+ mbo entree. april 2016 Schets van het onderwijsprogramma De leerlingen in route 2 uitstroomprofiel entreeopleiding worden voorbereid op instroom in de entreeopleiding in het mbo. De entreeopleiding is drempelloos en duurt een

Nadere informatie

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen)

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) 1 Waalwijk Taalrijk - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) - Samenleving: Taalvaardige inwoners die zich goed in

Nadere informatie

Zorgboekje. Kindgegevens

Zorgboekje. Kindgegevens Zorgboekje De pedagogisch medewerker vult dit boekje behorende bij het overdrachtdocument peuter kleuter in als er een zorgbehoefte bij het kind is gesignaleerd. Zij/ hij vult in wat van toepassing is

Nadere informatie

www.vclb-koepel.be www.vclb-koepel.b Voorbeelden van basiscompetenties TAAL/mondelinge taalontwikkeling zijn: Groeiboek Groeiboe

www.vclb-koepel.be www.vclb-koepel.b Voorbeelden van basiscompetenties TAAL/mondelinge taalontwikkeling zijn: Groeiboek Groeiboe van basiscompetenties TAAL/mondelinge taalontwikkeling zijn: [...] De kleuter staat open voor hulp van juf bij De kleuter imiteert andere kleuters bij De kleuter vertelt aan andere kleuters hoe hij De

Nadere informatie

Voorwoord. Graag bedanken we iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit document:

Voorwoord. Graag bedanken we iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit document: leerlijnen Voorwoord Mondomijn is een innovatieve samenwerking tussen Qliq primair onderwijs en Korein Kinderplein. Samen bieden we een eigentijdse vorm van onderwijs en kinderopvang. Ons uitgangspunt?

Nadere informatie

GOOCHELEN MET WOORDEN 2

GOOCHELEN MET WOORDEN 2 GOOCHELEN MET WOORDEN 2 VERDERE OPVANG IN DE ONTHAALKLAS BASISONDERWIJS Steunpunt NT2 Leuven, 1999 Auteurs: Illustratie: Lay-out: Omslagontwerp: Nora Bogaert Hilde Broeckaert Goedele Duran Griet Ramaut

Nadere informatie

BiblioMemo. Handleiding voor de bibliotheek Groep 5

BiblioMemo. Handleiding voor de bibliotheek Groep 5 BiblioMemo Handleiding voor de bibliotheek Groep 5 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Het spel BiblioMemo is een product van NBD/Biblion en is ontwikkeld in samenwerking met Cubiss. Samenstelling: José Peijen,

Nadere informatie

Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma

Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma Algemeen Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma Mei 2014 o Groep 0/instroom: Afhankelijk van de ontwikkeling van het kind kunnen de muisvaardigheden geoefend worden door het programma Spelen met de

Nadere informatie

Alles over. Blits. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Blits. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 3 2018-2019 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Leerstofaanbod 5. LVS 1. Inleiding Beste

Nadere informatie

Leefgroepen in de kleuterschool

Leefgroepen in de kleuterschool Leefgroepen in de kleuterschool Het meeste van wat ik echt nodig heb om te weten hoe te leven en wat te doen en hoe te zijn, heb ik geleerd op de kleuterschool. Wijsheid regeert niet op de top van de academische

Nadere informatie

Product OMB 4 Conservatorium Maastricht Afstudeerproject opleiding Docent Muziek Specialisatie Orthopedagogische Muziekbeoefening

Product OMB 4 Conservatorium Maastricht Afstudeerproject opleiding Docent Muziek Specialisatie Orthopedagogische Muziekbeoefening Product OMB 4 Conservatorium Maastricht Afstudeerproject opleiding Docent Muziek Specialisatie Orthopedagogische Muziekbeoefening Inhoudsopgave Voorwoord 5 1. Handleiding 6 2. Spelletjes van de week 1

Nadere informatie

Overzicht workshops. Hoe kun je iedereen leren schrijven? Door: Patty Roos en Debbie den Breejen

Overzicht workshops. Hoe kun je iedereen leren schrijven? Door: Patty Roos en Debbie den Breejen Overzicht workshops De workshops duren 1 uur en 15 minuten. Er is één workshopronde, en je kunt deelnemen aan 1 van de 7 workshops. Je maakt een keuze voor een workshop bij je aanmelding. Tijdens de workshop

Nadere informatie

Hoorspel deel A. Algemene handleiding

Hoorspel deel A. Algemene handleiding Algemene handleiding 1 Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Doelstelling... 5 3. Achtergrond... 6 3.1 De vaardigheid van het begrijpend luisteren... 6 3.2 Het belang van begrijpend luisteren... 6 4. Doelgroep...

Nadere informatie

NAAR EEN EFFICIENTER ONTHAALONDERWIJS, EEN GOOD PRACTICE!

NAAR EEN EFFICIENTER ONTHAALONDERWIJS, EEN GOOD PRACTICE! NAAR EEN EFFICIENTER ONTHAALONDERWIJS, EEN GOOD PRACTICE! Tom Verheyen 1 Inleiding Onthaalleerkrachten die voor het eerst geconfronteerd worden met anderstalige nieuwkomers weten niet altijd wat er van

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Reuzen en kabouters

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Reuzen en kabouters Deze nieuwsbrief is speciaal voor ouders/verzorgers van kinderen op de peutergroep en de verticale groep van kinderopvang Kits Oonlie. Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee maanden en hierin worden twee

Nadere informatie