De studie is bedoeld om een nieuwe experimenteel geneesmiddel te testen, ofatumumab genoemd, dat nog niet is goedgekeurd voor de markt.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De studie is bedoeld om een nieuwe experimenteel geneesmiddel te testen, ofatumumab genoemd, dat nog niet is goedgekeurd voor de markt."

Transcriptie

1 Pagina 1 van 8 Ofatumumab bij patiënten met diffuus grootcellig B-cel lymfoom. Een niet-geblindeerde, eenarmige, multi-centrische, fase 2 studie met ofatumumab bij patiënten met een terugkerend diffuus grootcellig B-cel lymfoom (DLBCL) ongeschikt voor transplantatie of terugkerend na een autologe transplantatie. Wij willen u een wetenschappelijke studie voorstellen met een nieuwe experimentele behandeling, ofatumumab, voor uw diffuus grootcellig B-cel lymfoom. De studie is bedoeld om een nieuwe experimenteel geneesmiddel te testen, ofatumumab genoemd, dat nog niet is goedgekeurd voor de markt. Vrijwillige deelname Voordat u een beslissing neemt, is het belangrijk dat u begrijpt wat het doel van het onderzoek is en wat het inhoudt. Uw deelname aan de studie gebeurt op vrijwillige basis en het staat u vrij op gelijk welk moment tijdens de studie van mening te veranderen, zonder daarvoor een reden te hoeven geven. Lees deze informatie over de studie zorgvuldig door en stel eventuele vragen die u zou hebben. Het is mogelijk dat er in dit toestemmingsformulier woorden voorkomen die u niet begrijpt. Vraag de arts of het studiepersoneel om de woorden of informatie, die u niet goed begrijpt, uit te leggen. U hoeft niet meteen een beslissing te nemen en u mag een niet-ondertekend exemplaar van deze informatie over de studie mee naar huis nemen en erover nadenken of om dit met familieleden of vrienden te bespreken voordat u een beslissing neemt. U hebt het recht deelname aan de studie te weigeren, zonder daarvoor een reden te hoeven geven, en dit besluit zal geen invloed hebben op uw huidige of latere behandeling. Voordat u beslist of u wel of niet aan deze studie deelneemt, kunt u andere behandelingsmogelijkheden die voor u beschikbaar zijn met uw arts bespreken. Als u beslist aan de studie deel te nemen, dan zal men u vragen het informatie- en toestemmingsformulier (pagina 8) te ondertekenen en u krijgt een kopie van de informatie over de studie evenals een kopie van het ondertekende toestemmingsformulier. Zelfs als u het toestemmingsformulier hebt ondertekend, kunt u zich op gelijk welk moment uit de studie terugtrekken, zonder daarvoor een reden te hoeven geven. Achtergrondinformatie Ofatumumab is een menselijk antilichaam (een soort eiwit) dat bedoeld is om ziekten te behandelen, zoals de ziekte waaraan u lijdt. Het is een antilichaam dat zich specifiek aan een eiwit (CD20) op het oppervlak van sommige van de witte bloedcellen (B-cellen) bindt. Er zijn ongeveer 430 patiënten met ofatumumab behandeld en uit onderzoek tot nu toe is gebleken dat ofatumumab leidt tot de vernietiging van kankercellen die uit B-cellen voortkomen en dat het zou kunnen worden gebruikt voor de behandeling van ziekten zoals diffuus grootcellig B-cel lymfoom.

2 Pagina 2 van 8 Doel van de studie Deze studie is bedoeld om de werkzaamheid van ofatumumab bij patiënten met diffuus grootcellig B-cel lymfoom te onderzoeken en om te onderzoeken of er mogelijke ongewenste bijwerkingen kunnen optreden. Aan de studie nemen 75 patiënten. De patiënten zullen gerecruteerd worden in Europa en de VS deel. Beschrijving van de studie De studie bestaat uit 4 fasen: 1. Screeningbezoek (1 bezoek) 2. Behandelingsperiode met in totaal 8 bezoeken (2 maanden) 3. Opvolgingsperiode met in totaal 9 bezoeken (22 maanden) 4. Opvolging van B-cel tot nieuwe kankerbehandeling (max. 3 jaar). Tijdens de duur van de studie worden er bloedstalen, maximaal twee beenmergbiopten en één lymfklierbiopt (als er vroeger geen lymfklierbiopt genomen werd) genomen en door een centraal laboratorium geanalyseerd. Tijdens de volledige duur van de studie wordt er 524 ml bloed afgenomen, wat overeenstemt met 1 à 7 flesjes bloed bij elk bezoek. De stalen en biopten worden tot één jaar na beëindiging van de studie bewaard om de mogelijkheid van verdere testen te garanderen. Screeningbezoek Tijdens het eerste bezoek (screeningbezoek) beoordeelt uw arts of u in aanmerking komt voor deelname aan de studie. Men zal u vragen stellen over uw medische voorgeschiedenis, of u medicatie krijgt en over eventuele ziekten die u hebt of gehad hebt. Er vindt een algemeen lichamelijk onderzoek (met inbegrip van het meten van bloeddruk, polsslag, lengte en gewicht), een beoordeling van uw ziekte, een elektrocardiogram (een ecg registratie van de elektrische activiteit van het hart), een CT-scan en een beenmergbiopsie plaats. Verder zullen er bloedstalen worden afgenomen en zal u ook op hepatitis B worden getest. Als er niet eerder een lymfklierbiopt is genomen, wordt er op dat moment ook een lymfklierbiopt genomen. Vrouwen op vruchtbare leeftijd zullen een zwangerschapstest moeten laten uitvoeren. Als u na het screeningbezoek in aanmerking komt voor deelname aan de studie, start de behandelingsperiode voor u. Behandelingsperiode Tijdens de behandelingsfase moet u gedurende 8 weken eenmaal per week naar de kliniek komen om het studiegeneesmiddel toegediend te krijgen. Het eerste infuus bedraagt 300 mg, gevolgd door 7 wekelijkse infusen van 1000 mg ofatumumab. Het studiegeneesmiddel wordt gegeven in de vorm van een trage intraveneuze infusie (via een bloedvat) en zal ongeveer 4 uur duren. Om mogelijke symptomen die tijdens het infuus kunnen optreden tot een minimum te beperken krijgt u koortswerende geneesmiddelen en antihistaminica

3 Pagina 3 van 8 voordat het studiegeneesmiddel wordt toegediend. Tijdens het infuus blijft u in observatie, terwijl uw temperatuur, bloeddruk en polsslag regelmatig zullen worden gemeten. Tijdens alle behandelingsbezoeken zal men uw bloeddruk en polsslag meten, en zullen er bloedstalen worden afgenomen. In de volgende gevallen zal de behandeling worden stopgezet: als u beslist zich uit de behandeling terug te trekken, als uw arts acht dat het in uw belang is, als u zwanger wordt, als u positief bent voor hepatitis B en dit niet het gevolg is van een vaccinatie voor hepatitis B. Tijdens elk bezoek moet u alle andere medicatie die u inneemt, ook vrij verkrijgbare medicatie, bij uw arts melden. Ook moet u eventuele bijwerkingen die u hebt gehad melden. Men verwacht van u dat u bij elk behandelingsbezoek ongeveer 6,5 uur in de kliniek blijft. Opvolgingsperiode De opvolgingsperiode start wanneer u alle 8 behandelingen hebt gekregen en duurt 22 maanden. Na de behandelingsperiode dient u naar de kliniek te komen volgens onderstaand schema: ongeveer 1 week na de laatste behandeling (bezoek 10) ongeveer 4 weken na de laatste behandeling (bezoek 11) ongeveer 4 maanden na de laatste behandeling (bezoek 12) nadien één keer om de drie maanden, voor in het total 6 bezoeken (bezoek 13-18). Tijdens alle bezoeken wordt er bloed afgenomen en voor vrouwen op vruchtbare leeftijd wordt tijdens bezoek 14 (maand 12) een zwangerschapstest herhaald. De beoordeling van de ziekte bestaat uit een lichamelijk onderzoek en een CT-scan. Uw arts voert de beoordelingen uit tijdens bezoek 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 en 18, d.w.z. om de 3 maanden te beginnen vanaf 4 weken na de laatste behandeling (bezoek 11) en tot 2 jaar na de eerste behandeling (bezoek 18). Afhankelijk van uw reactie op het studiegeneesmiddel en als uit het tijdens bezoek 1 genomen beenmergbiopt blijkt dat het beenmerg aangetast is door uw ziekte wordt er een tweede beenmergbiopt genomen. Tijdens de opvolgingsfase wordt de status van uw ziekte door een onafhankelijke controlecommissie gecontroleerd en beoordeeld. Wanneer u voor om het even welke reden de studie zou verlaten voor bezoek 18 (24 maand) dan zal men u vragen om een terminatiebezoek af te leggen. Verlengde opvolgingsperiode Nadat u de opvolgingsperiode (bezoek 18) voltooid hebt, start de opvolgingsperiode voor B-cellen die maximaal drie jaar duurt of tot u een andere behandeling voor uw ziekte krijgt. Om de zes maanden komt u naar de kliniek of neemt de kliniek met u contact op.

4 Pagina 4 van 8 Als de telling van uw B-cellen na bezoek 18 niet opnieuw normaal is, worden er bloedstalen afgenomen tot de waarde binnen het normale bereik valt. Mogelijke voordelen Deze studie kan helpen bij het ontwikkelen van een nieuwe en betere behandeling voor mensen met een diffuus grootcellig B-cel lymfoom. Mogelijk hebt u er niet rechtstreeks baat bij, maar andere personen met diffuus grootcellig B-cel lymfoom kunnen er later baat bij hebben. Alternatieve behandeling U hoeft niet aan deze studie deel te nemen om uw ziekte te kunnen laten behandelen. U kunt beslissen niet aan deze studie deel te nemen en voor een alternatieve behandeling voor uw ziekte te kiezen. Uw arts zal u meer over andere behandelingen vertellen. Ook kunt u ervoor kiezen helemaal geen behandeling te krijgen. Bijwerkingen, risico s en ongemakken Net zoals bij andere medicatie is het mogelijk dat ofatumumab bijwerkingen veroorzaakt. Met ofatumumab kunnen de volgende bijwerkingen worden verwacht: Bijwerkingen die verband houden met het infuus worden hoofdzakelijk tijdens het eerste infuus waargenomen en bestaan voornamelijk uit jeuk, kortademigheid, huiduitslag, rillingen, hoofdpijn, blozen, misselijkheid, lage bloeddruk, vermoeidheid, koorts, netelroos, geïrriteerde keel en ademhalingsmoeilijkheden ( cytokine release syndroom). Wanneer er voorafgaand aan de infusen premedicatie wordt gegeven, verminderen de symptomen die verband houden met het infuus. Bij daaropvolgende infusen treden er minder symptomen op die verband houden met het infuus. In één geval zijn er ademhalingsmoeilijkheden als gevolg van een keeloedeem (dyspneu [ademnood] en hoorbare piepende ademhaling) waargenomen. Na stopzetting van het infuus en een geschikte behandeling met glucocorticosteroïden verdwenen de symptomen volledig binnen een paar uur. De frequentie waarmee de ongewenste bijwerkingen bij patiënten optreden wordt hieronder vermeld. Waarschijnlijk Maag-darmstelsel Ademhalingsstelsel Huid Algemeen Misselijkheid, buikpijn, diarree Kortademigheid, ademhalingsmoeilijkheden, hoest, keelpijn, geïrriteerde keel Netelroos, huiduitslag, jeuk, blozen Lage bloeddruk, griepachtige ziekte (vermoeidheid, rillingen, hoofdpijn, koorts) Minder waarschijnlijk Maag-darmstelsel Braken, slikmoeilijkheden Ademhalingsstelsel Loopneus en verkoudheid, ademhalingsmoeilijkheden die op astma lijken, pijn op de borst Spieren, gewrichten Spier- en gewrichtspijn en botten Algemeen Duizeligheid, meer zweten, rillingen

5 Pagina 5 van 8 Zelden Bloed Lage waarden voor bloedcellen (lymfopenie, leukopenie, neutropenie, trombocytopenie, anemie) Algemeen Bacteriële en virale infecties, het opnieuw actief worden van hepatitis B, cytokine release syndroom Een daling van het aantal B-cellen is een te verwachten reactie en een tekort aan B-cellen kan langer duren. Zoals met alle medicatie die een invloed uitoefent op het immuunsysteem kan een mogelijk risico van infecties niet worden uitgesloten. Met een ander gelijksoortig product waarbij men verwacht dat B-cellen het opnieuw actief worden van twee verschillende virussen vermindert, werd het volgende waargenomen: Er zijn ernstige gevallen van het opnieuw actief worden van hepatitis B gemeld. Tijdens uw eerste bezoek (screeningbezoek) wordt u getest. Als u met hepatitis B besmet bent, mag u niet aan deze studie deelnemen. Uw arts zal u vertellen welke verdere maatregelen er mogelijk worden genomen. Bij patiënten met een andere ziekte, systemische lupus erythematodes (SLE), zijn twee patiënten overleden als gevolg van een ziekte van het centrale zenuwstelsel, progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) die door het opnieuw actief worden van een virus (het JC-virus) is veroorzaakt. Het is onwaarschijnlijk dat u nieuwe neurologische symptomen hebt (bv. aanzienlijke wijzigingen in het zicht, ongebruikelijke oogbewegingen, evenwichtsof coördinatieverlies, desoriëntatie of verwardheid), maar als dat toch het geval is moet u contact opnemen met uw arts. Er kunnen andere bijwerkingen zijn die niet bekend zijn. Tijdens de studie zal de veiligheid van de patiënten nauwgezet door een onafhankelijke veiligheidscommissie worden gevolgd. Wij raden u aan om zich, zolang het aantal B-cellen laag is, niet te laten vaccineren. Zwangerschap Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, mogen niet aan deze studie deelnemen. De effecten van ofatumumab op het ongeboren kind zijn niet bekend. Als u een vrouw op vruchtbare leeftijd bent en kinderen kunt krijgen, zal er bij uw eerste en laatste bezoek een zwangerschapstest worden uitgevoerd en moet u ermee akkoord gaan om tijdens de studie een hormonale therapie of een spiraaltje te gebruiken. Als u tijdens de studie zwanger wordt, moet u dat meteen bij het studiepersoneel melden en wordt de studiebehandeling stopgezet. Verzekering/aansprakelijkheid/schadeloosstelling In geval van een lichamelijk letsel dat rechtstreeks het gevolg is van uw deelname aan deze studie zal Genmab A/S, de sponsor van de studie, redelijke medische onkosten vergoeden. Genmab A/S heeft voor deze studie een verzekering gesloten in overeenstemming met de Belgische wet van 7 mei 2004 indien u als gevolg van de studie een letsel zou oplopen. Als u een letsel vermoedt, moet u meteen contact opnemen met uw arts.

6 Pagina 6 van 8 Terugtrekking Op gelijk welk moment kunt u uw deelname aan de studie stopzetten, zonder daarvoor een reden te hoeven geven. Soms komt er tijdens een studie nieuwe informatie over het studiegeneesmiddel beschikbaar. In dat geval zal uw arts u daarvan op de hoogte brengen en met u bespreken of u wel of niet uw deelname wenst voort te zetten. Uw arts kan op gelijk welk moment uw behandeling stopzetten of u uit de studie terugtrekken, en dit om medische redenen of als de studiesponsor (Genmab A/S) beslist de studie zonder uw toestemming stop te zetten indien er significante informatie ontdekt wordt en beschikbaar komt. Als u uw deelname stopzet, verliest u geen voordelen waarvoor u anders in aanmerking zou komen. Uw arts zal in samenspraak met u het verdere verloop van de behandeling met u bepalen. Ook kunt u ervoor kiezen helemaal geen behandeling te krijgen. Vertrouwelijkheid Informatie die tijdens de studie wordt vergaard, zal op formulieren worden genoteerd die alleen een uniek patiëntnummer vermelden. Daarom zullen uw initialen en uw identiteit niet worden bekendgemaakt. De informatie zal aan de sponsor van de studie (Genmab A/S, Kopenhagen, Denemarken) worden doorgegeven, waar die elektronisch zal worden verwerkt. De informatie zal ook naar regelgevende instanties worden gestuurd. Sponsor omvat alle personen of bedrijven die een contract hebben gesloten met de sponsor om tijdens en na de studie inzage te krijgen in de onderzoeksinformatie. Bevoegde personeelsleden van het sponsorende bedrijf zullen uw medisch dossier en uw ondertekend informatie- en toestemmingsformulier nakijken om de gegevens te controleren. Uw medisch dossier kan ook door regelgevende instanties worden gecontroleerd. Dit dient om ervoor te zorgen dat de studie correct wordt uitgevoerd. Uw vertrouwelijkheid wordt beschermd voor zover de wetgeving dit toelaat. De controle van uw medisch dossier zal alleen gebeuren onder het toezicht van de medische onderzoeker of van een lid van zijn medische staf. Elke persoon, dat toelating krijgt tot uw medisch dossier, zal deze informative als vertrouwelijk beschouwen en is hiertoe verplicht door zijn beroepsgeheim. De resultaten van de studie kunnen op bijeenkomsten worden voorgesteld of in publicaties worden vermeld, maar uw identiteit zal niet worden bekendgemaakt. Bovendien kan uw informatie aan de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) evenals aan overheidsinstanties in andere landen worden doorgegeven, waar de studie mogelijk in overweging wordt genomen voor goedkeuring. Inzage in gegevens In overeenstemming met de Belgische wet van 8 december 1992 (gewijzigd met de wet van 11 december 1998) inzake de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, de Belgische wet van 22 augustus 2002 inzake de rechten van de patiënt en de Europese richtlijn 95/46/EG van oktober 1995 inzake de bescherming van uw persoonlijke levenssfeer hebt u recht op inzage in en correctie van uw persoonlijke gegevens. Kosten en vergoeding Reiskosten zullen worden vergoed, in zoverre de lokale voorschriften dat toelaten. Onkosten met betrekking tot het studiegeneesmiddel ofatumumab, de onderzoeken, het personeel in het centrum en de procedures zullen door Genmab A/S worden gedekt en zullen voor u gratis zijn.

7 Pagina 7 van 8 Andere contactpersonen Als u nu of tijdens de studie vragen hebt, schroom dan niet contact op te nemen met uw arts: Naam: Adres: Telefoonnummer: Onderteken dit toestemmingsformulier pas als u de gelegenheid hebt gehad vragen te stellen en als al uw vragen naar tevredenheid zijn beantwoord. Internationale en nationale regelgevingen Deze studie wordt uitgevoerd in overeenstemming met: - de Belgische wet van 22 augustus 2002 inzake de rechten van de patiënt, - de Belgische wet van 7 mei 2004 inzake experimenten op de menselijke persoon, - de meest recente versie van de Verklaring van Helsinki, - Europese richtlijnen en de consensus over Goede Klinische Praktijk (ICH: Internationale Conferentie voor Harmonisatie).

8 Pagina 8 van 8 Informatie- en toestemmingsformulier Een open-label, multicentrische, fase 2 studie met één groep met ofatumumab bij patiënten met een terugval van diffuus grootcellig B-cel lymfoom (DLBCL) die niet in aanmerking komen voor een transplantatie of patiënten met een terugval na een autologe transplantatie. Ik bevestig dat ik bovenstaande informatie zowel mondeling als schriftelijk heb gekregen en dat ik voldoende tijd heb gekregen om een besluit te nemen, en hierna ga ik ermee akkoord aan deze onderzoeksstudie deel te nemen. Ik begrijp dat mijn deelname aan de studie op vrijwillige basis gebeurt en dat ik op gelijk welk moment mijn toestemming kan intrekken, zonder daarvoor een reden te hoeven geven en zonder dat dit een invloed heeft op mijn latere behandeling. Ik begrijp dat ik een kopie van dit ondertekende en gedateerde toestemmingsformulier samen met de informatie over de studie krijg. In te vullen door de patiënt: Datum Handtekening Naam in drukletters Ik geef toestemming voor de vrijgifte van mijn medisch dossier in overeenstemming met de beroepsmatige geheimhoudingsplicht voor onderzoeks- of regelgevende doeleinden aan werknemers van Genmab A/S, binnen- en buitenlandse regelgevende instanties en ethische commissies gedurende maximaal 15 jaar na beëindiging van de studie. In te vullen door de patiënt: Datum Handtekening Naam in drukletters In te vullen door de onderzoeker: Onderstaande arts heeft zowel mondeling als schriftelijk informatie gegeven over de onderzoeksstudie: Datum Handtekening Naam in drukletters

INFORMATIE VOOR DE PATIËNT EN TOESTEMMINGSFORMULIER

INFORMATIE VOOR DE PATIËNT EN TOESTEMMINGSFORMULIER INFORMATIE VOOR DE PATIËNT EN TOESTEMMINGSFORMULIER Patiëntnummer: Studie: Multicentrisch onderzoek naar kanker tijdens de zwangerschap: registratiestudie, studie naar de psychologische impact van een

Nadere informatie

Extra Informatiebrief voor de Patiënt en Toestemmingsverklaring optioneel herkenningsstoffenonderzoek

Extra Informatiebrief voor de Patiënt en Toestemmingsverklaring optioneel herkenningsstoffenonderzoek Extra Informatiebrief voor de Patiënt en Toestemmingsverklaring optioneel herkenningsstoffenonderzoek Een fase 1 onderzoek met AEB071 bij patiënten met diffuus grootcellig B-lymfoom waarbij CD79 veranderd

Nadere informatie

Inleiding. Wat is infliximab

Inleiding. Wat is infliximab Infliximab-infuus Inleiding In overleg met uw maag-, darm-, leverarts (MDL-arts) gaat u starten met de behandeling infliximab. In deze folder vindt u informatie over infliximab, over de werking en de behandeling,

Nadere informatie

UW BEHANDEL- GIDS VOOR ADCETRIS

UW BEHANDEL- GIDS VOOR ADCETRIS AANBEVELINGEN VOOR PATIËNTEN UW BEHANDEL- GIDS VOOR ADCETRIS (Brentuximab vedotin) NY/ADC/19/0010 INHOUD 1 Inleiding....3 2 Wat is Adcetris?....4 3 Hoe werkt Adcetris?...5 4 Hoe wordt Adcetris toegediend?....6

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD VOOR PROEFPERSONEN ONDERZOEK VAN TRANSTHYRETINE-GEASSOCICIEERDE AMYLOÏDOSEN (THAOS)

INFORMATIEBLAD VOOR PROEFPERSONEN ONDERZOEK VAN TRANSTHYRETINE-GEASSOCICIEERDE AMYLOÏDOSEN (THAOS) INFORMATIEBLAD VOOR PROEFPERSONEN ONDERZOEK VAN TRANSTHYRETINE-GEASSOCICIEERDE AMYLOÏDOSEN (THAOS) Protocoltitel: Protocolnummer: Naam opdrachtgever: Naam van THAOS-arts, contactgegevens en telefoonnummer:

Nadere informatie

Informatiebrochure voor de patiënt. (alitretinoïne) Zwangerschapspreventieprogramma

Informatiebrochure voor de patiënt. (alitretinoïne) Zwangerschapspreventieprogramma Informatiebrochure voor de patiënt (alitretinoïne) Zwangerschapspreventieprogramma Achtergrondinformatie over deze brochure Informatie over geboorteafwijkingen Deze brochure bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

Rituximab (Mab Thera ) bij reumatische aandoeningen

Rituximab (Mab Thera ) bij reumatische aandoeningen Rituximab (Mab Thera ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel rituximab te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Behandeling met infliximab

Behandeling met infliximab REUMATOLOGIE/INTERNE GENEESKUNDE Behandeling met infliximab bij reumatoïde artritis BEHANDELING Behandeling met infliximab bij reumatoïde artritis Uw arts heeft voorgesteld uw reumatoïde artritis (RA)

Nadere informatie

natalizumab (tysabri)

natalizumab (tysabri) patiënteninformatie natalizumab (tysabri) behandeling en werking medicijn Uw neuroloog heeft u het medicijn natalizumab (Tysabri) geadviseerd. Hoe werkt dit medicijn? Hoe wordt natalizumab toegediend?

Nadere informatie

Informatiebrief voor de deelnemers

Informatiebrief voor de deelnemers Reumatologie Bijlage 4 pagina 1 van 5 Informatiebrief voor de deelnemers 1 Titel van het onderzoek: AS IN BEWEGING spondyloarthritis. - Registratie van de sportbeoefening bij patiënten met 2 Doel van het

Nadere informatie

Poliklinische behandeling met Infliximab

Poliklinische behandeling met Infliximab Poliklinische behandeling met Infliximab Interne geneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Poliklinische behandeling met Infliximab Inleiding: Infliximab gaat de ontsteking in de darm tegen en helpt eventuele

Nadere informatie

Infobrochure. Bloedtransfusie. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Bloedtransfusie. mensen zorgen voor mensen Infobrochure Bloedtransfusie mensen zorgen voor mensen 2 Waaruit bestaat bloed? Bloed bestaat voor ongeveer 55% uit een gele vloeistof: plasma. De andere 45% zijn verschillende soorten bloedcellen: Rode

Nadere informatie

Infobrochure. Bloedtransfusie

Infobrochure. Bloedtransfusie Infobrochure Bloedtransfusie Geachte heer/mevrouw, Tijdens uw opname in het ziekenhuis kan uw arts het noodzakelijk vinden dat u een bloedtransfusie ondergaat. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een

Nadere informatie

Lange-termijnervaringen met abatacept sc in de dagelijkse klinische praktijk

Lange-termijnervaringen met abatacept sc in de dagelijkse klinische praktijk PATIËNTENINFORMATIE EN TOESTEMMINGSFORMULIER Lange-termijnervaringen met abatacept sc in de dagelijkse klinische praktijk Geachte heer, mevrouw, U wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een observationele

Nadere informatie

Informatiebrochure. Bloedtransfusie

Informatiebrochure. Bloedtransfusie Informatiebrochure Bloedtransfusie 2 Tijdens uw opname in ons ziekenhuis bestaat de kans dat u bloed, plasma of bloedplaatjes toegediend moet krijgen (= bloedtransfusie). In deze brochure trachten wij

Nadere informatie

Vedoluzimab. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Vedoluzimab. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Vedoluzimab Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa 2 Uw maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) heeft u vedoluzimab (merknaam Entyvio ) voorgeschreven voor de behandeling van de ziekte van Crohn of colitis

Nadere informatie

PATIENTENBIJSLUITER: informatie voor de gebruiker CosmoFer 50 mg/ml, oplossing voor injectie en infusie IJzer(III)

PATIENTENBIJSLUITER: informatie voor de gebruiker CosmoFer 50 mg/ml, oplossing voor injectie en infusie IJzer(III) PATIENTENBIJSLUITER: informatie voor de gebruiker CosmoFer 50 mg/ml, oplossing voor injectie en infusie IJzer(III) Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig zijn om

Nadere informatie

dagziekenhuis inwendige geneeskunde Zoledroninezuur

dagziekenhuis inwendige geneeskunde Zoledroninezuur dagziekenhuis inwendige geneeskunde Zoledroninezuur Inhoud Zoledroninezuur 3 Voorbereiding 3 Rijvaardigheid en gebruik van machines 3 Gebruik bij ouderen 4 Uitzonderingen bij gebruik 4 Combinatie met andere

Nadere informatie

Protocol GO28667 Pagina 1 van 7

Protocol GO28667 Pagina 1 van 7 Protocol GO28667 Pagina 1 van 7 Addendum toestemmingsformulier herbehandeling/crossover-subonderzoek Dit is een addendum bij het informatie- en toestemmingsformulier voor de deelnemer Titel van het protocol:

Nadere informatie

Informatiebrief voor de deelnemers aan experimenten

Informatiebrief voor de deelnemers aan experimenten Informatiebrief voor de deelnemers aan experimenten 1 Titel van de studie: ETPOS : Een Studie over het Europese Transfusiebeleid en de mogelijke geassocieerde verwikkelingen Een evaluatie van het transfusiebeleid

Nadere informatie

Infliximab (Remicade) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa)

Infliximab (Remicade) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Infliximab (Remicade) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van infliximab In deze folder leest u over de werking

Nadere informatie

TOESTEMMINGSFORMULIER

TOESTEMMINGSFORMULIER TOESTEMMINGSFORMULIER TITEL: SPONSOR ONDERZOEK: Patiëntonderzoek voor paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie (PNH-onderzoek Paroxysmal Nocturnal Hemoglobinuria) Alexion Pharmaceuticals, Inc. 100 College

Nadere informatie

Onderzoek naar het effect van antibiotica op het beloop van acute milde diverticulitis

Onderzoek naar het effect van antibiotica op het beloop van acute milde diverticulitis DIABOLO studie Onderzoek naar het effect van antibiotica op het beloop van acute milde diverticulitis Geachte heer/mevrouw, Wij doen onderzoek naar het effect van antibiotica op het beloop van milde diverticulitis.

Nadere informatie

Infliximab (Remicade ) bij huidaandoeningen

Infliximab (Remicade ) bij huidaandoeningen Infliximab (Remicade ) bij huidaandoeningen U heeft in overleg met uw arts besloten infliximab te gaan gebruiken. Deze folder geeft u informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen nog vragen,

Nadere informatie

Abatacept (Orencia ) Behandeling tweedelijns antireumatica

Abatacept (Orencia ) Behandeling tweedelijns antireumatica Abatacept (Orencia ) Behandeling tweedelijns antireumatica Abatacept (Orencia ) is een antireumatisch geneesmiddel dat er voor zorgt dat de ontsteking en de pijn in uw gewrichten afneemt. Het zorgt er

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE PATIENT

INFORMATIE VOOR DE PATIENT Registratienummer Commissie voor Medische Ethiek: XXXXXXXX INFORMATIE VOOR DE PATIENT Studie titel: REQUITE Validatie van predictieve modellen en biomerkers voor radiotherapiegerelateerde toxiciteit om

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Behandeling met APD. Gebruik en bijwerkingen. 1234567890-terTER_

Patiënteninformatie. Behandeling met APD. Gebruik en bijwerkingen. 1234567890-terTER_ Patiënteninformatie Behandeling met APD Gebruik en bijwerkingen 1234567890-terTER_ Behandeling met APD U heeft een afspraak in Tergooi voor een behandeling APD. Onze artsen en medewerkers doen er alles

Nadere informatie

Dit onderzoek wordt uitgevoerd en gefinancierd door Acerta (een farmaceutisch bedrijf).

Dit onderzoek wordt uitgevoerd en gefinancierd door Acerta (een farmaceutisch bedrijf). Titel: Een gerandomiseerd, multicenter, open-label, fase 3-onderzoek naar de nietinferioriteit van ACP-196 versus Ibrutinib bij eerder behandelde proefpersonen met hoog-risico chronische lymfatische leukemie

Nadere informatie

LEVODOPA BIJ PATIËNTEN MET VROEGE ZIEKTE VAN PARKINSON informatie voor deelnemers

LEVODOPA BIJ PATIËNTEN MET VROEGE ZIEKTE VAN PARKINSON informatie voor deelnemers LEVODOPA BIJ PATIËNTEN MET VROEGE ZIEKTE VAN PARKINSON informatie voor deelnemers Geachte heer/ mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek. U beslist zelf

Nadere informatie

Infliximab (Remicade )

Infliximab (Remicade ) Infliximab (Remicade ) bij kinderen en jongeren met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Waarom deze folder? Je dokter heeft met je gesproken over het gebruik van Infliximab (Remicade ). In deze folder

Nadere informatie

Infliximab. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Infliximab. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Infliximab Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa 2 Uw maag-, darm-, en leverarts (MDL-arts) heeft u infliximab voorgeschreven voor de behandeling van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Infliximab

Nadere informatie

BLOEDTRANSFUSIE 17901

BLOEDTRANSFUSIE 17901 BLOEDTRANSFUSIE 17901 Inleiding Binnenkort ondergaat u een behandeling of ingreep in het Sint Franciscus Gasthuis, waarbij de kans bestaat dat u bloed toegediend krijgt (een bloedtransfusie). In deze folder

Nadere informatie

Vedolizumab (Entyvio ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Vedolizumab (Entyvio ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Vedolizumab (Entyvio ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Vedolizumab (Entyvio ). In deze folder krijgt

Nadere informatie

Behandeling hematologie: Mabthera

Behandeling hematologie: Mabthera Behandeling hematologie: Mabthera Beste patiënt In deze brochure vindt u informatie over uw behandeling met Mabthera, de reden van de behandeling, het verloop van de therapie en de mogelijke nevenwerkingen..

Nadere informatie

Wat u zou moeten weten over Rixathon

Wat u zou moeten weten over Rixathon De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel Rixathon. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

LEVODOPA BIJ PATIËNTEN MET VROEGE ZIEKTE VAN PARKINSON informatie voor deelnemers

LEVODOPA BIJ PATIËNTEN MET VROEGE ZIEKTE VAN PARKINSON informatie voor deelnemers LEVODOPA BIJ PATIËNTEN MET VROEGE ZIEKTE VAN PARKINSON informatie voor deelnemers Geachte heer/ mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek. U beslist zelf

Nadere informatie

Informatie voor patiënten en toestemmingsformulier behorende bij het onderzoek:

Informatie voor patiënten en toestemmingsformulier behorende bij het onderzoek: Informatie voor patiënten en toestemmingsformulier behorende bij het onderzoek: Titel: Karakterisering van buffycoat afgeleide granulocyten (witte bloedcellen) om klinische parameters te identificeren

Nadere informatie

Inhoud. Hoe werkt iloprost? 3. Voor welke aandoeningen wordt iloprost gebruikt? 3. Hoe moet ik het gebruiken? 3. Hoe moet ik het bewaren 4

Inhoud. Hoe werkt iloprost? 3. Voor welke aandoeningen wordt iloprost gebruikt? 3. Hoe moet ik het gebruiken? 3. Hoe moet ik het bewaren 4 Iloprost Ilomedine Inhoud Hoe werkt iloprost? 3 Voor welke aandoeningen wordt iloprost gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 3 Hoe moet ik het bewaren 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen? 4 Zijn er controles

Nadere informatie

Rituximab (Mabthera )

Rituximab (Mabthera ) Rituximab (Mabthera ) Maatschap reumatologie Kennemerland RITUXIMAB (MABTHERA ) Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel Rituximab te behandelen. Deze folder geeft informatie over dit

Nadere informatie

Vedolizumab (Entyvio )

Vedolizumab (Entyvio ) Vedolizumab (Entyvio ) Maag-, darm- en levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Vedolizumab. In deze folder krijgt u informatie over de

Nadere informatie

Infliximab (Remicade) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Infliximab (Remicade) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Infliximab (Remicade) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Polikliniek Maag-Darm-Leverziekten Uw behandelend arts of IBD-verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Infliximab (Remicade).

Nadere informatie

Injectafer Behandeling

Injectafer Behandeling Injectafer Behandeling T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Behandeling met infliximab Ter behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Behandeling met infliximab Ter behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Behandeling met infliximab Ter behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Afdeling maag-darm-leverziekten Inleiding Uw arts heeft een behandeling met infliximab voorgesteld. Infliximab is

Nadere informatie

Emtricitabine/Tenofovirdisoproxil Krka 200 mg/245 mg filmomhulde tabletten (emtricitabine/tenofovirdisoproxil)

Emtricitabine/Tenofovirdisoproxil Krka 200 mg/245 mg filmomhulde tabletten (emtricitabine/tenofovirdisoproxil) Om een maximaal voordeel te halen voor uw gezondheid uit de effecten van het geneesmiddel Emtricitabine/Tenofovirdisoproxil Krka 200 mg/245 mg filmomhulde tabletten, om voor een goed gebruik ervan te zorgen

Nadere informatie

PATIENTENINFORMATIE EN TOESTEMMINGFORMULIER. Register voor Neuro-endocriene Digestieve Tumoren D.N.E.T.

PATIENTENINFORMATIE EN TOESTEMMINGFORMULIER. Register voor Neuro-endocriene Digestieve Tumoren D.N.E.T. PATIENTENINFORMATIE EN TOESTEMMINGFORMULIER Register voor Neuro-endocriene Digestieve Tumoren D.N.E.T. Inleiding De Belgian Group of Digestive Oncology (BGDO) wenst een register samen te stellen waarin

Nadere informatie

Behandeling met infliximab

Behandeling met infliximab REUMATOLOGIE/INTERNE GENEESKUNDE Behandeling met infliximab bij reumatoïde artritis BEHANDELING Behandeling met infliximab bij reumatoïde artritis Uw arts heeft u voorgesteld uw reumatoïde artritis (RA)

Nadere informatie

Bloedtransfusie Waarom een bloedtransfusie?

Bloedtransfusie Waarom een bloedtransfusie? Bloedtransfusie Binnenkort ondergaat u een behandeling of ingreep, waarbij er een kans bestaat dat u bloed toegediend moet krijgen (een bloedtransfusie). In deze folder vindt u informatie over bloedtransfusie.

Nadere informatie

1. Wat is Urfadyn PL en waarvoor wordt dit middel gebruikt?

1. Wat is Urfadyn PL en waarvoor wordt dit middel gebruikt? Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Urfadyn PL 100 mg harde capsules Nifurtoïnol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

Behandeling met tocilizumab (RoActemra )

Behandeling met tocilizumab (RoActemra ) REUMATOLOGIE Behandeling met tocilizumab (RoActemra ) bij reumatoïde artritis BEHANDELING Behandeling met tocilizumab (RoActemra ) Uw reumatoloog heeft u tocilizumab (RoActemra ) voorgeschreven voor de

Nadere informatie

Bloedtransfusie Informatie voor patiënten

Bloedtransfusie Informatie voor patiënten Bloedtransfusie Informatie voor patiënten Klinisch laboratorium Een bloedtransfusie wordt door uw arts voorgeschreven. Dit gebeurt met uw toestemming, tenzij er sprake is van een acute levensbedreigende

Nadere informatie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie Ustekinumab (Stelara) Dermatologie Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Hoe werkt Ustekinumab (Stelara) 4 2. Wat moet u weten voordat u Ustekinumab (Stelara) gebruikt 5 Gebruik Ustekinumab (Stelara) niet 5 Wees

Nadere informatie

Vedolizumab (Entyvio ) Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Vedolizumab (Entyvio ) Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Patiënteninformatie Vedolizumab (Entyvio ) Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatie over de behandeling door de MDL-arts met het medicijn vedolizumab 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina

Nadere informatie

Informatie longkanker. Informatie voor patiënten met longkanker die behandeld worden met Taxotere.

Informatie longkanker. Informatie voor patiënten met longkanker die behandeld worden met Taxotere. Informatie longkanker Informatie voor patiënten met longkanker die behandeld worden met Taxotere. Inhoud 3 Waarom heeft uw arts Taxotere voorgesteld? Hoe wordt Taxotere toegediend? 4 Bijwerkingen op het

Nadere informatie

Nanogam. Immunoglobulinen

Nanogam. Immunoglobulinen Nanogam Immunoglobulinen Inhoudsopgave Wanneer wordt het gebruikt en hoe werkt het? 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Bijwerkingen 4 Zwangerschap en vruchtbaarheid 4 Andere geneesmiddelen 5 Autorijden 5 Vaccinaties

Nadere informatie

HET PARTNER-ONDERZOEK

HET PARTNER-ONDERZOEK Deelnemersinformatie en geïnformeerde voor de HIV-positieve partner HET PARTNER-ONDERZOEK Het PARTNER-onderzoek is een onderzoek naar stellen, waarbij: (i) de ene partner HIV-positief is en de ander HIV-negatief;

Nadere informatie

Bloedtransfusie patiënteninformatie

Bloedtransfusie patiënteninformatie Klinisch Chemisch Laboratorium Bloedtransfusie patiënteninformatie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Binnenkort ondergaat u een behandeling of

Nadere informatie

Vedolizumab (Entyvio )

Vedolizumab (Entyvio ) Vedolizumab (Entyvio ) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over een behandeling met vedolizumab (Entyvio ). In deze folder krijgt u informatie over de werking en het gebruik van dit medicijn en hoe

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Behandeling met APD. Gebruik en bijwerkingen terTER_

Patiënteninformatie. Behandeling met APD. Gebruik en bijwerkingen terTER_ Patiënteninformatie Behandeling met APD Gebruik en bijwerkingen 1234567890-terTER_ Behandeling met APD U heeft een afspraak in Tergooi voor een behandeling APD. Onze artsen en medewerkers doen er alles

Nadere informatie

Maag-, darm- en leverziekten. Infliximab / Remicade bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Maag-, darm- en leverziekten. Infliximab / Remicade bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Afdeling: Onderwerp: Maag-, darm- en leverziekten Infliximab / Remicade bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Infliximab (Remicade).

Nadere informatie

INFORMATIE OVER INFLIXIMAB (REMICADE ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER INFLIXIMAB (REMICADE ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER INFLIXIMAB (REMICADE ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een anti-tnf middel voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te

Nadere informatie

Informatie over dit wetenschappelijk onderzoek

Informatie over dit wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie / Toestemmingsverklaring voor langetermijn opslag van lichaamsmateriaal Een multi-nationaal onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit, inclusief farmacokinetiek, van NNC-0129-0000-1003

Nadere informatie

Waarom een bloedtransfusie

Waarom een bloedtransfusie Bloedtransfusie Binnenkort ondergaat u een behandeling of ingreep, waarbij een kans bestaat dat u bloed toegediend moet krijgen (een bloedtransfusie). In deze folder vindt u informatie over bloedtransfusie.

Nadere informatie

dagziekenhuis inwendige geneeskunde Tysabri

dagziekenhuis inwendige geneeskunde Tysabri dagziekenhuis inwendige geneeskunde Tysabri Inhoud Tysabri 3 Firma Privigen 3 Multipele Sclerose 3 Maatregelen en uitzonderingen bij gebruik 4 Allergie 5 Combinatie met andere geneesmiddelen 5 Gebruik

Nadere informatie

Onderzoek naar het effect van body mass index (BMI) en het roken van sigaretten op de opname van fentanyl

Onderzoek naar het effect van body mass index (BMI) en het roken van sigaretten op de opname van fentanyl Patiënteninformatie Onderzoek naar het effect van body mass index (BMI) en het roken van sigaretten op de opname van fentanyl Geachte heer/mevrouw, U bent in het Erasmus MC onder behandeling voor een vorm

Nadere informatie

Behandeling met inflectra bij sarcoïdose

Behandeling met inflectra bij sarcoïdose Behandeling met inflectra bij sarcoïdose In overleg met uw arts gaat u het medicijn inflectra gebruiken vanwege sarcoïdose. In deze folder leest u meer over deze behandeling. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF EN TOESTEMMINGSFORMULIER VOOR GEZONDE VRIJWILLIGERS

INFORMATIEBRIEF EN TOESTEMMINGSFORMULIER VOOR GEZONDE VRIJWILLIGERS INFORMATIEBRIEF EN TOESTEMMINGSFORMULIER VOOR GEZONDE VRIJWILLIGERS Titel van het onderzoek: De rol van de vorming van neutrofiele extracellulaire traps (NETs) in sikkelcelziekte. Geachte heer/mevrouw,

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Herceptin

Patiënteninformatie. Herceptin Patiënteninformatie Herceptin 2 Inhoud Inleiding... 4 Omschrijving en doel van de behandeling... 4 Wat is Herceptin?... 4 Hoe wordt Herceptin toegediend?... 4 Waar wordt de therapie toegediend?... 4 Verwikkelingen...

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Proefpersoneninformatie ten behoeve van het verzamelen van extra beenmerg voor wetenschappelijk onderzoek bij patiënten met verdenking op een aplastische anemie Geachte heer, mevrouw, Uw behandelende arts

Nadere informatie

Behandeling van Hepatitis C

Behandeling van Hepatitis C Behandeling van Hepatitis C MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Inleiding Uw behandelend arts heeft bij u Hepatitis C geconstateerd. De MDL-verpleegkundige gaat u begeleiden bij het behandelen

Nadere informatie

Infliximab (Inflectra ) Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Infliximab (Inflectra ) Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Infliximab (Inflectra ) Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Infliximab (Inflectra

Nadere informatie

MAVENCLAD (Cladribine)

MAVENCLAD (Cladribine) De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel MAVENCLAD. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

Instructies voor het gebruik van Enbrel (etanercept)

Instructies voor het gebruik van Enbrel (etanercept) Instructies voor het gebruik van Enbrel (etanercept) Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Voor wie is deze therapie geschikt?... 1 3 Voor het starten met de behandeling... 1 4 Starten met Enbrel... 2 5 Toediening...

Nadere informatie

PATIËNTENBROCHURE Therapie met Gazyvaro (Immunotherapie)

PATIËNTENBROCHURE Therapie met Gazyvaro (Immunotherapie) PATIËNTENBROCHURE Therapie met Gazyvaro (Immunotherapie) WAT IS OBINITUZUMAB? De merknaam van Obinituzumab is Gazyvaro. Obinituzumab is een immunotherapie: een behandeling die werkt via het immuunsysteem

Nadere informatie

FORMULIER VOOR START VAN DE BEHANDELING MET TYSABRI

FORMULIER VOOR START VAN DE BEHANDELING MET TYSABRI De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van TYSABRI. Het verplichte plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie deel uitmaakt,

Nadere informatie

Behandeling met Entyvio (vedolizumab)

Behandeling met Entyvio (vedolizumab) Praat met uw arts als u graag meer informatie wilt over de behandeling met. Behandeling met (vedolizumab) Meer informatie Deze brochure is een aanvulling op de bijsluiter. We hopen dat de meeste vragen

Nadere informatie

infuusbehandeling met remicade

infuusbehandeling met remicade patiënteninformatie infuusbehandeling met remicade U heeft in overleg met uw arts besloten tot een infuusbehandeling met het geneesmiddel Remicade. In deze folder geven wij informatie over dit geneesmiddel,

Nadere informatie

Infliximab. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Infliximab. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Infliximab Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Infliximab. In deze folder krijgt u informatie over de werking en het gebruik

Nadere informatie

Bloedtransfusie. Klinisch Chemisch Laboratorium

Bloedtransfusie. Klinisch Chemisch Laboratorium Bloedtransfusie Klinisch Chemisch Laboratorium Binnenkort ondergaat u een behandeling, waarbij de kans bestaat dat u bloed toegediend moet krijgen (een bloedtransfusie). Ieder jaar ontvangen zo'n 300.000

Nadere informatie

Wat u moet weten over MabThera

Wat u moet weten over MabThera De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel MabThera. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

Risicominimalisatiemateriaal voor patiënten die worden behandeld met rituximab

Risicominimalisatiemateriaal voor patiënten die worden behandeld met rituximab Risicominimalisatiemateriaal voor patiënten die worden behandeld met rituximab Dit materiaal beschrijft aanbevelingen om belangrijke risico s van het geneesmiddel te beperken of te voorkomen en zijn beoordeeld

Nadere informatie

Mycofenolaat Mofetil (MMF CellCept ) bij reumatische aandoeningen

Mycofenolaat Mofetil (MMF CellCept ) bij reumatische aandoeningen Mycofenolaat Mofetil (MMF CellCept ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel mycofenolaat mofetil te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie

Nadere informatie

Transfusie van bloedproducten

Transfusie van bloedproducten Transfusie van bloedproducten Inhoud Samenstelling bloed 3 Transfusie van bloedproducten 4 Veiligheid 4 Verloop transfusie 5 Alternatieve behandelingen 6 Weigeren van transfusie met bloedproducten 7 Tot

Nadere informatie

Het staal en deze vragenlijst zullen volgens afspraak, later bij u thuis opgehaald worden.

Het staal en deze vragenlijst zullen volgens afspraak, later bij u thuis opgehaald worden. Toestemmingsformulier tot deelname aan het onderzoek naar persistente organische stoffen (POPs) in moedermelk gecoördineerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) Studie uitgevoerd in samenwerking

Nadere informatie

Patiënteninformatieblad voor deelname monitoren Zorgprogramma Kanker Versie 1.0 juli 2012

Patiënteninformatieblad voor deelname monitoren Zorgprogramma Kanker Versie 1.0 juli 2012 Patiënteninformatieblad voor deelname monitoren Zorgprogramma Kanker Versie 1.0 juli 2012 Onderzoek naar de antroposofische zorg die verleend wordt aan patiënten met kanker en het effect van de zorg. Geachte

Nadere informatie

Revalidatie & MS Centrum vzw. V. Cuyvers Uitgavedatum: 12.05.2015 Pagina: 1 van 5

Revalidatie & MS Centrum vzw. V. Cuyvers Uitgavedatum: 12.05.2015 Pagina: 1 van 5 Pagina: 1 van 5 Het ondervragen van patiënten in het kader van een eindwerk voor het bekomen van een graad van bachelor of bachelor na bachelor komt neer op een prospectieve verzameling van gegevens met

Nadere informatie

Risicominimalisatie-materiaal voor patiënten die worden behandeld met rituximab

Risicominimalisatie-materiaal voor patiënten die worden behandeld met rituximab Risicominimalisatie-materiaal voor patiënten die worden behandeld met rituximab Let op bij gebruik van rituximab. Rituximab is het werkzaam bestanddeel in het medicijn. Uw medicijn kan ook een andere (merk)naam

Nadere informatie

INFORMATIE OVER RITUXIMAB (MABTHERA ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER RITUXIMAB (MABTHERA ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER RITUXIMAB (MABTHERA ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een Biological (rituximab) voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Een behandeling met Entyvio

Patiënteninformatie. Een behandeling met Entyvio Patiënteninformatie Een behandeling met Entyvio Naam: Gewicht: kg Leeftijd:..jaar VOORONDERZOEKEN....... EERSTE INFUUS OP. 2 Waar moet u zijn? De behandeling gaat door in AZ Turnhout Campus Sint-Jozef

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

Deze informatiefolder geeft u meer informatie over bloedtransfusies en probeert op een aantal veel gestelde vragen antwoorden te geven.

Deze informatiefolder geeft u meer informatie over bloedtransfusies en probeert op een aantal veel gestelde vragen antwoorden te geven. BLOEDTRANSFUSIE Bloedtransfusie Binnenkort ondergaat u (of uw kind) een behandeling of ingreep, waarbij de kans bestaat dat u bloedproducten toegediend moet krijgen, een zogenaamde bloedtransfusie. Deze

Nadere informatie

Informatiebrief voor de patiënt

Informatiebrief voor de patiënt Informatiebrief voor de patiënt Geachte mevrouw / mijnheer, U bent getroffen door een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding). Vanuit het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam wordt onderzoek

Nadere informatie

Informatie voor ouders ten behoeve van een wetenschappelijk onderzoek naar placentaverdeling bij monochoriale tweelingen: de Twinshare studie

Informatie voor ouders ten behoeve van een wetenschappelijk onderzoek naar placentaverdeling bij monochoriale tweelingen: de Twinshare studie Informatie voor ouders ten behoeve van een wetenschappelijk onderzoek naar placentaverdeling bij monochoriale tweelingen: de Twinshare studie (TTTS cohort) Geachte ouder(s), In aansluiting op het gesprek

Nadere informatie

Infliximab (Remicade ) bij reumatische aandoeningen

Infliximab (Remicade ) bij reumatische aandoeningen Infliximab (Remicade ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel infliximab te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Remicade. Interne geneeskunde

Remicade. Interne geneeskunde Remicade Interne geneeskunde Uw behandelend arts of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Infliximab (Remicade ). In deze folder krijgt u informatie over de werking en het gebruik

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Bloedonderzoek als voorspeller van de kans op een tekort aan schildklierhormoon na verwijdering van één schildklierhelft Externe

Nadere informatie

HOVON 143 MM (Plasmaceltumoren) / multipel myeloom

HOVON 143 MM (Plasmaceltumoren) / multipel myeloom HOVON 143 MM (Plasmaceltumoren) / multipel myeloom Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor niet fitte en kwetsbare patiënten met multipel myeloom. Onderzocht wordt of een behandeling met nieuwe middelen

Nadere informatie

Revlimid - Lenalidomide

Revlimid - Lenalidomide Revlimid - Lenalidomide Product Informatie Fiche T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch

Nadere informatie

Leustatin concentraat voor infusievloeistof 1 mg/ml

Leustatin concentraat voor infusievloeistof 1 mg/ml BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Leustatin concentraat voor infusievloeistof 1 mg/ml cladribine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Instructies voor het gebruik van Ustekinumab-Stelara

Instructies voor het gebruik van Ustekinumab-Stelara Instructies voor het gebruik van Ustekinumab-Stelara Inhoud 1. Inleiding 2. Wie is geschikt voor deze therapie 3. Voor het starten met de behandeling 4. Starten met Stelara 5. Toediening 6. Effectiviteit

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Rituximab terTER_

Patiënteninformatie. Rituximab terTER_ Patiënteninformatie Rituximab 1234567890-terTER_ Rituximab Ter voorbereiding op uw afspraak informeren we u met deze folder over de gang van zaken rondom rituximab. Daarnaast zetten we een aantal praktische

Nadere informatie