Taak 7: Factuur Bibo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Taak 7: Factuur Bibo"

Transcriptie

1 Taak 7: Factuur Bibo Je werkt bij Bibo, een winkel in het winkelcentrum van de stad. Het assortiment bestaat o.a. uit ringbanden, schriften en rekenmachines. Bibo heeft een klein assortiment geschenkartikelen speciaal voor rijscholen. De rijscholen geven deze artikelen aan cursisten die hun brommercertificaat of rijbewijs hebben behaald. Voor deze artikelen heeft Bibo een aparte prijslijst:

2 Bestelling 1 Rijschool Succes, Voorstraat 10, 4132 AT Vianen heeft een aantal artikelen gekocht. Jij moet daar een factuur voor maken. Het factuurnummer is Die wordt vervolgens opgestuurd naar de rijschool, zodat ze weten hoeveel ze moeten betalen. De artikelen die Succes bij ons gekocht heeft, zijn: Hallmark kaart met opdruk Geslaagd 100 stuks Diddle T-shirt met opdruk Hoera brommercertificaat 25 stuks IDee sleutelhanger met opdruk Hoera rijbewijs 50 stuks Open het bestand Excel Factuur van Je moet dit werkblad afmaken met behulp van de prijslijst geschenkartikelen voor rijscholen. Maak hierbij zoveel mogelijk gebruik van formules. Sla het bestand op in je eigen persoonlijke map. Om je opdracht te kunnen controleren, is dit het eindbedrag: 267,64. Als je klaar bent, moet het in je beeldscherm gecontroleerd worden door een docent. Bestelling 2 Rijschool De 7 Linden, Achtergracht 101, 4200 AT Groningen heeft een aantal artikelen gekocht. Jij moet daar een factuur voor maken. Het factuurnummer is Die wordt vervolgens opgestuurd naar de rijschool, zodat ze weten hoeveel ze moeten betalen. De artikelen die De 7 Linden bij ons gekocht heeft, zijn: Oorkonde met opdruk Hoera rijbewijs stuks Hallmark kaart met opdruk Gefeliciteerd - 60 stuks Diddle T-shirt met opdruk Geslaagd 10 stuks Open opnieuw het bestand Excel Factuur. Je moet dit werkblad afmaken met behulp van de prijslijst geschenkartikelen voor rijscholen. Maak hierbij zoveel mogelijk gebruik van formules. Sla het bestand op in je eigen persoonlijke map. Om je opdracht te kunnen controleren, is dit het eindbedrag: 333,15. Als je klaar bent, moet het in je beeldscherm gecontroleerd worden door een docent.

3 Taak 8: Bestelling opmaken

4 Bestelling Je werkt bij Bibo, een winkel in het winkelcentrum van de stad. Het assortiment bestaat o.a. uit ringbanden, schriften en rekenmachines. Deze artikelen kan Bibo bij twee verschillende leveranciers inkopen. Deze leveranciers zijn de Fa. Hutting en Multiko BV. Deze leveranciers hebben verschillende leveringsvoorwaarden. Ook hanteren deze leveranciers voor dezelfde artikelen soms verschillende prijzen. Je moet de volgende artikelen bestellen: 90 ringbanden 23 rings Bubblegum 80 schriften A4 Scooby Doo geruit 20 rekenmachines Casio 20Tl 120 schriften Donald Duck A5 gelijnd 10 rekenmachines Nova 25xl De hele bestelling moet bij één leverancier worden geplaatst, de Fa. Hutting of Multiko BV. Bij wie we de bestelling plaatsen, hangt af van wie het goedkoopste is. Je moet dat uitzoeken met behulp van de prijslijsten van beide leveranciers. Die staan verderop in dit boekje. Alle gegevens kun je vervolgens invullen in een Excel werkblad. Open het bestand Excel Bestelling vanuit Je moet dit werkblad afmaken met behulp van de prijslijsten van de leveranciers. Maak hierbij zoveel mogelijk gebruik van formules. Sla het bestand op in je eigen persoonlijke map. Als je klaar bent moet het in je beeldscherm gecontroleerd worden door een docent. Om je antwoorden te kunnen controleren, zijn dit de eindantwoorden: 717,60 724,42 Aanbiedingskorting Pas op: beide leveranciers geven ook nog wat korting. Hieronder staan beide voorwaarden: Fa Hutting Groothandel in school- en kantoorbenodigdheden Jubileumaanbieding Wij vieren ons 10-jarig bestaan. Daar willen wij u graag van laten profiteren. Daarom geven wij gedurende het hele jaar 25% korting op alle ringbanden van ons eigen merk en 10% korting op alle schriften. Multiko Kortingsactie Tijdelijk in prijs verlaagd. Alle Casio rekenmachines. Als u snel bestelt, ontvangt u 5% korting op onze toch al scherpe prijzen.

5

6

7 Taak 9: Powerpoint Waarom Powerpoint? PowerPoint is een computerprogramma dat kan helpen als je iets moet vertellen aan een groot publiek. Voorheen deden we dat met een schoolbord of een overheadprojector. Het plaatje hiernaast is daar een goed voorbeeld van. Wat echter direct opvalt, is dat het scherm achter de spreker groter is dan een beeldscherm van een computer. Zo n beeldscherm kunnen we echter vergroten met een beamer. Een soort diaprojector voor een pc. Met PowerPoint kunnen we presentaties maken. een verhaal te verduidelijken een plan te presenteren mededelingen te doen overzichten te geven een product te verkopen. Het programma kan gebruikt worden om

8 PowerPoint starten, de eerste dia Kies Start / Programma s / Microsoft PowerPoint. Je ziet de eerste dia verschijnen. Klik in het bovenste vak om een titel te verzinnen. Tik in: Powerpoint In het hok daaronder -de ondertitel- tik je het volgende: Wat kun je allemaal met Powerpoint doen? Een tweede dia aanmaken Kies de werkbalk Start. Klik op het onderste gedeelte van Nieuwe dia Je ziet nu alle mogelijke indelingen van een dia. Kies deze indeling Opdracht Maak nu onderstaande dia.

9 Een ontwerp kiezen Je kunt je presentatie zo mooi maken als je zelf wilt. Een wit vlak met zwarte letters is niet zo opwindend. 1. Kies de werkbalk Ontwerpen 2. Kies midden bovenaan één van de ontwerpen. Je kunt ze rustig uitproberen. 3. Probeer ook eens aan de rechterkant de opties Kleuren en Lettertypen. Tip 1: kies een lichte achtergrondkleur met een donkere letterkleur, zodat de tekst goed leesbaar is. Tip 2: Je kunt prachtige kleurovergangen kiezen bij de optie Achtergrondstijlen. Proberen! Een derde dia maken Maak een nieuwe dia via de werkbalk Start / Nieuwe dia. Kies weer deze indeling Maak onderstaande tekst. Animaties De tekst kun je op een leuke manier op het scherm laten verschijnen. We laten bijvoorbeeld de titel van deze 3e dia van onderaf komen. 1. Selecteer de titel: Je leert in deze cursus. 2. Kies werkbalk Animaties. 3. Kies Aangepaste animatie. 4. Kies aan de rechterkant van het scherm Effect toevoegen / Ingang / Binnenvliegen. 5. Je kunt nu de richting en de snelheid bepalen met de knoppen daaronder. Doe hetzelfde met de opsommingspunten Dia s maken, Achtergrondkleur toevoegen..etc. Je kunt die rij bijvoorbeeld van rechts laten komen. Verander ook eens de snelheid. De presentatie bekijken en daarna opslaan Nu is het moment aangebroken om onze presentatie van drie dia s te bekijken. We gaan genieten van een show met achtergrondkleuren en animaties. Kies Diavoorstelling / Vanaf begin. De presentatie reageert via een muisklik, de spatiebalk of de entertoets. Zo, we zijn nu helemaal klaar. Sla het bestand op onder een handige naam. Je hebt het bestand weer nodig in de volgende les over Powerpoint. Wat is een organigram? Een organigram is een schema waarin je kunt zien, wie er allemaal in je bedrijf werken. Je kunt ook zien wie er directeur is, wie op de receptie werken, en wie je collega's zijn. Hieronder zie je een voorbeeld van een organigram.

10 Directeur Secretaresse Receptie Lijnafdelingen: Boekhouding Inkoop Je ziet de directeur bovenaan staan. Die is de baas van het hele bedrijf. Zijn assistent is een secretaresse. Vlak daaronder komen de mensen van kantoor: receptie en de boekhouding. Helemaal onderaan staan twee afdelingen die met de goederen te maken hebben: goederen inkopen, goederen verkopen. Het bovenste gedeelte (directeur met het overige kantoorpersoneel receptie en boekhouding) noem je de stafafdelingen. Het onderste gedeelte (de twee afdelingen die met goederen te maken hebben) noem je de lijnafdelingen. Verkoop

11 Organigram-1 We gaan het organigram van de vorige bladzijde namaken in Powerpoint. De directeur wil dit namelijk gebruiken in een presentatie voor het hele personeel. Hij wil laten zien wie er de baas is.. Kies de werkbalk Start. Klik op het onderste gedeelte van Nieuwe dia Kies deze indeling Kies het object SmartArt-afbeelding invoegen. Kies daarna via Hiërarchie onderstaande Organigram: De titel van de dia wordt "Organigram-1" [dit kun je onderaan zetten] Maak nu het organigram van de vorige bladzijde na. Typ de woorden Directeur en Secretaresse in het juiste hokje. Doe hetzelfde met de 3 onderste afdelingen Receptie, Lijnafdelingen en Boekhouding. Klik op Lijnafdelingen. Kies de werkbalk Ontwerpen. Kies de onderste helft van de knop Vorm toevoegen Kies Assistent toevoegen. Zet het woord Inkoop in het juiste hokje. Klik daarna weer op Lijnafdelingen en voeg een tweede assistent toe. Zet het woord Verkoop in het juiste hokje. Zo, volgens mij is alles klaar. Vergelijk nog eens alles met het voorbeeld op de vorige bladzijde.

12 Organigram-2 Maak onderstaand Organigram in Powerpoint.

13 Taak 10: Rekenen Hoeken Uitleg De twee lijnen die samen een hoek maken, heten de benen van een hoek. Bij meten en tekenen zijn 4 soorten hoeken belangrijk: scherpe hoek rechte hoek stompe hoek kleiner dan 90 precies 90 groter dan 90 gestrekte hoek precies 180 (rechte lijn) Ga je meten of tekenen met de geodriehoek dan moet je steeds eerst denken: is het een scherpe hoek of een stompe hoek. Leg de geodriehoek met de onderkant langs één been (= lijn) van de hoek. Dan kijk je welke getallen staan er bij het andere been. Is het een scherpe hoek dan neem je het kleinste getal. Anders het grootste.

14 1 Bij A zie je twee hoeken. Een links (stomp) met sterretje. Een rechts (scherp) met rondje. Meet de hoeken uit de figuren hieronder op. A * = A o = B * = B o = C * = C o = Wat valt je op? A * en A o zijn samen 180. Twee hoeken die samen een rechte lijn maken zijn samen 180. Wij noemen dit nevenhoeken (hoef je niet te onthouden). Opmerking. Meestal worden de hoeken genummerd: A 1 en A 2.

15 2 Bereken (dus zonder geodriehoek) de hoeken hierna. Een hoek is gegeven. B 1 = 70 B 2 = B 3 = B 4 = C 2 = 90 C 1 = C 3 = C 4 = D 2 = 35 D 1 = D 3 = D 4 = Twee hoeken die tegenover elkaar liggen zijn even groot. Wij noemen dat overstaande hoeken. Bijvoorbeeld: De hoeken D 1 en D 3 zijn overstaande hoeken.

16 3 Meet de hoeken van de driehoek met je geodriehoek. A = B = C = Tel de drie hoeken bij elkaar op: Samen zijn ze graden. Het blijkt dat bij een driehoek de drie hoeken samen altijd 180 graden zijn. 4 Bereken -zonder geodriehoek- de volgende hoeken. C = F = Vul de volgende tabel in: driehoek ABC hoek A = 35 hoek B = 85 driehoek DEF hoek D = 63 hoek F = 60 driehoek KLM hoek L = 47 hoek M = 47 driehoek PQR hoek P = 110 hoek Q = 68 driehoek GHI hoek G = 98 hoek I = 22

17 Taak 11: Economie Oefening 1 Twintig procent van alle bezoekers van een museum koopt een souvenir. Op een regenachtige dag komen in totaal 80 bezoekers. Hoeveel mensen kopen een souvenir? Dus: Hoeveel is 20% van 80 bezoekers? Oefening 2 Op een straat in jouw stad valt een prijs van de postcodeloterij. De prijs van moet verdeeld worden over vier gezinnen. Het gezin met de meeste loten krijgt 40% van de prijs. Hoeveel euro wint het gezin met de meeste loten? Dus: Hoeveel is 40% van 5.000? Oefening 3 Je wilt graag een paar nieuwe schoenen. Je vindt een paar schoenen van 120. Gelukkig is het uitverkoop en krijg je 30% korting. Hoeveel euro korting krijg je op deze schoenen? Dus: Hoeveel is 30% van 120? Oefening 4 Je hebt op je spaarrekening staan. De bank geeft je daar per jaar 4% rente voor. Hoeveel euro rente krijg je over je spaargeld? Dus: Hoeveel is 4% van 2.000? Oefening 5 In een klas zitten 25 leerlingen. De laatste repetitie haalde 20% van de leerlingen een onvoldoende. Hoeveel leerlingen haalde een onvoldoende? Dus: hoeveel is 20% van 25 leerlingen? Oefening 6 Uit een onderzoek van de GGD blijkt dat 5% van alle meisje op middelbare scholen wel eens softdrugs gebruiken zoals hasj en marihuana. Op een school zitten 589 meisjes. De rector vraagt zich af hoeveel meisjes van zijn school wel eens softdrugs gebruiken. Hoeveel meisjes van deze school gebruiken wel eens softdrugs? Afronden op een geheel getal. Oefening 7 In een stad in België wonen gezinnen. De percentages uit de onderstaande grafiek gelden ook voor deze stad.

18 a Hoeveel gezinnen in deze stad hebben geen tv? b Hoeveel gezinnen in deze stad hebben geen vaste telefoon? c Hoeveel gezinnen hebben geen internetaansluiting? Oefening 8 In Nederland volgen zo'n leerlingen voorgezet onderwijs. In onderstaande tabel staat hoe die leerlingen verdeeld zijn over de verschillende opleidingen. Opleiding Deelname in procenten vwo 21 havo 20 vmbo 56 a Hoeveel leerlingen volgen een vwo-opleiding? b Hoeveel leerlingen zitten er op een vmbo-school?

19 Oefening 9 Frederique heeft een kledingzaak in een winkelcentrum. De omzet in het eerste kwartaal van 2006 was Onderstaande grafiek geeft aan uit welke delen de omzet is opgebouwd. a Hoeveel euro bedrijfskosten had de winkel in het eerste kwartaal van 2006? b Hoeveel nettowinst maakte de winkel in het eerste kwartaal van 2006? Oefening 10 Klanten boos over hoge prijs voor Coca-Cola Bericht in de Volkskrant van gisteren dat toch wel wat meer aandacht verdient. De krant meldt dat supermarktklanten boos reageren op de prijsverhoging die Coca-Cola voor zijn frisdanken heeft ingevoerd. Ondanks alle aandacht voor de prijzenoorlog is de prijs van een anderhalve-literfles Coca-Cola bij Albert Heijn afgelopen maandag gewoon verhoogd. Kostte een fles vorige week nog 0,92 euro. Vanaf maandag is de fles 40 procent duuder geworden. Bron: http//www.molblog.nl/reacties.php?nieuws=2095 a Met hoeveel eurocenten is de prijs van een fles cola verhoogd? Afronden op twee decimalen. b Wat wordt daardoor de nieuwe prijs van een fles Coca-cola? Antwoord in twee decimalen. Oefening 11 Het volgende bericht stond op de website van de GGD in Friesland. Minder Friese jongeren roken, maar meer jongeren drinken In Friesland drinken 4 van de 5 jongeren wel eens alcohol. In 2004 drinken meer jongeren alcohol dan in Ongeveer 9% van de jongeren zegt minimaal 1 keer per week meer dan 6 glazen alcohol te drinken. Ongeveer 40% van de jongeren is de maand voorafgaand aan het onderzoek dronken of aangeschoten geweest. Bron: In Johan's klas zitten in totaal 24 leerlingen. We nemen aan dat de percentages uit het onderzoek ook gelden voor deze klas. a Hoeveel leerlingen uit Johan's klas drinken minimaal 1 keer per week meer dan 6 glazen alcohol?

20 Afronden op één decimaal. b Hoeveel leerlingen uit Johan's klas zijn in de maand voorafgaand aan het onderzoek dronken of aangeschoten geweest? Antwoord in één decimaal. Oefening 12 Het NIBUD heeft de volgende gegevens verzameld over de studierichting van werkende jongeren. Kenmerken van de werkende jongeren verdeling naar studierichting Richting Aantal Percentage Techniek??? 47,0 Economie ,3 Landbouw??? 1,1 Diensten en gezondheidszorg ,6 Totaal Bron: Welk aantal moet worden ingevuld in de tabel op de plaats van de vraagtekens? Afronden op hele getallen.

21 Oefening 13 Op de website van de FNV kun je vinden hoeveel je als jongere minimaal moet verdienen. De bedragen voor jongeren worden berekent als een percentage van het minimumloon. Dat minimumloon geldt voor iedereen van 23 jaar of ouder. Suzan is 15 jaar en Jessica is 16 jaar. Ze bekijken onderstaande tabel. Wettelijk minimum(jeugd)lone n 2006 bruto per uur op basis van 36 uur leeftijd in euro's in procenten 15 jaar?? 30,02 16 jaar?? 34,44 17 jaar 3,22 39,46 18 jaar 3,71 45,47 19 jaar 4,28 52,45 20 jaar 5,02 61,52 21 jaar 5,91 72,43 22 jaar 6,93 84,93 23 jaar en ouder 8, a Bereken hoeveel Jessica minimaal moet verdienen per uur. Afronden op twee decimalen. b Suzan verdient op dit moment 2,40 per uur. Is dat genoeg volgens de regels van het minimumloon? Kies 1 van de twee mogelijkheden: 1 Ja, dat is volgens de regels van het minimumloon. 2 Nee, want zij moet minimaal verdienen. Afronden op twee decimalen. Oefening 14 Het NIBUD heeft gegevens verzamelt over de inkomsten en uitgaven van jongeren. In de onderstaande tabel staan enkele gegevens over de inkomsten en uitgaven per maand. jongens (14) meisjes (14) jongens (17) meisjes (17) inkomsten uitgaven aan. (in % van inkomsten) mobiele telefoon 15% 15% 8% 9% kleding 57% 48% 24% 26% uitgaan 16% 11% 9% 9% a Hoeveel euro geven jongens van 14 jaar uit aan kleding? Antwoord in twee decimalen. b Wie geeft er meer uit aan mobiel telefoneren? Jongens van 17 of meisjes van 17? Geef ook aan hoeveel er meer wordt uitgegeven.

22 Oefening 15 Het CBS verzamelt gegevens over de werkloosheid in Nederland. Hierbij wordt de werkloosheid meestal uitgedrukt in een percentage van de beroepsbevolking. De beroepsbevolking die hoort bij onderstaande grafiek bestaat uit (ongeveer) 4,5 miljoen personen. a Bereken hoeveel werklozen er in maart 2006 waren. b Met hoeveel personen is de werkloosheid gestegen tussen juni 2001 en maart 2006?

23 Taak 12 De Nederlandse Spoorwegen In Nederland zijn er verschillende ondernemingen die treinreizen verzorgen. Eén van de bekendste ondernemingen is de NS (Nederlandse Spoorwegen). Ruim 1,1 miljoen NS-klanten in Nederland reizen dagelijks met de trein. De NS verzorgt ook busvervoer en beheert 380 stations. Dagelijks doen ruim mensen een aankoop in een winkel of horecagelegenheid op een station. De NS vervoert samen met ondernemingen in Duitsland, België en Frankrijk klanten naar belangrijke Europese bestemmingen. Tijdens dit examen loop je stage bij Arnhem CS (centraal station). Je maakt kennis met verschillende vormen van dienstverlening die een groot station biedt. waar je het benodigde bestand spoorkaart.pdf kunt vinden. die op alle stations stopt, is een stoptrein. 1. Je loopt mee met een reisadviseur van het servicecenter. Een reisadviseur helpt klanten met vragen over hun route. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is de spoorkaart. A Op hoeveel stations stopt de sneltrein die van Leeuwarden (kaartvak B1) naar Zwolle (kaartvak C2) rijdt? Tel het vertrekstation (Leeuwarden) en eindstation (Zwolle) mee.... B Je wilt met de City Night Line naar Frankfurt am Main (kaartvak C3) reizen. Op welke stations in Nederland kun je op deze trein stappen? C Je wilt van Utrecht (kaartvak B3) naar Arnhem (kaartvak B3/C3) reizen. Op station Utrecht wordt omgeroepen dat er een treinstoring is tussen Arnhem en Driebergen-Zeist. Hierdoor rijden er op dit traject geen treinen. Je wilt zo snel mogelijk per trein in Arnhem zijn en daarom bij zo min mogelijk stations stoppen. Ook wil je zo min mogelijk overstappen. Langs welke grote stations reis je dan?

24 D Er rijdt een stoptrein tussen Breda (kaartvak B3) en Dordrecht (kaartvak A3). Hoeveel keer per uur rijdt deze trein op donderdagmiddag tussen uur en uur?... x per uur. E De stoptrein van Roermond (kaartvak B4) naar Maastricht (kaartvak B4) rijdt 90 km per uur. Hoeveel kilometer legt de trein af in één minuut? Laat de berekening zien. F De stoptrein op het traject van Roermond (kaartvak B4) naar Maastricht (kaartvak B4) stopt op elk tussenstation en op elk overstapstation. Op een tussenstation stopt de trein 2 minuten en op een groot/centraal station 5 minuten. Wat is de totale stoptijd in minuten bij de stations? Laat de berekening zien. G De lengte van het traject van Roermond naar Maastricht is 45 km. Hoe lang duurt deze treinrit in minuten als de trein 90 km per uur rijdt en je alle stoptijden meetelt (zie vorige vraag)? Laat de berekening zien.

Module Rekenvaardigheid in havo als voorbereiding op pabo. AN nr. 3.4044.0006

Module Rekenvaardigheid in havo als voorbereiding op pabo. AN nr. 3.4044.0006 Module Rekenvaardigheid in havo als voorbereiding op pabo AN nr..4044.0006 Inleiding Beste leerling, Wanneer je naar de PABO gaat is het belangrijk dat je een goede beheersing hebt van de Nederlandse

Nadere informatie

3 VMBO-BASIS. Naam. Klas

3 VMBO-BASIS. Naam. Klas ECONOMIE 3 VMBO-BASIS LEERWERKBOEK A Naam Klas P I N CODE 5e editie vmbo-basis 3A leerwerkboek Auteurs Jacques van der Linden Ben van Os Eindredacteur Leen Doorduin Noordhoff Uitgevers Groningen Omslagfoto:

Nadere informatie

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam)

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) Al Doende Leren Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) i.s.m. Els Kuiper (Vrije Universiteit Amsterdam) Kees Broekhof (Sardes)

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Les 28. Geld lenen Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met een bank over geld lenen. Woorden en zinnen gebruiken die gaan over het

Nadere informatie

Handleiding Handleiding- DiscoManager 2009

Handleiding Handleiding- DiscoManager 2009 Handleiding Welkom bij deze korte introductie in DiscoManager. Met deze handleiding zullen we je de dingen leren die nodig zijn om je discotheek op de rails te krijgen en deze te onderhouden. Inhoudsopgave

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS LEERLINGEN PROGRAMMAPLANNER JUNIOR COMPANY ARTIKEL NR 04

VOORTGEZET ONDERWIJS LEERLINGEN PROGRAMMAPLANNER JUNIOR COMPANY ARTIKEL NR 04 VOORTGEZET ONDERWIJS LEERLINGEN PROGRAMMAPLANNER JUNIOR COMPANY ARTIKEL NR 04 Stichting Jong Ondernemen: Postbus 93002 2509 AA Den Haag Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV Den Haag www.jongondernemen.nl http://mijn.jongondernemen.nl

Nadere informatie

Mbo ers in geldzaken. Een onderzoek naar het financieel gedrag van mbo-studenten. Nibud, 2011

Mbo ers in geldzaken. Een onderzoek naar het financieel gedrag van mbo-studenten. Nibud, 2011 Mbo ers in geldzaken Een onderzoek naar het financieel gedrag van mbo-studenten Nibud, 2011 Mbo ers in geldzaken / 2 Mbo ers in geldzaken Een onderzoek naar het financieel gedrag van mbo-studenten Nibud,

Nadere informatie

Bedenk goed wat je met je euro doet

Bedenk goed wat je met je euro doet Bedenk goed wat je met je euro doet Inhoud Les 1 Zakgeld enzo! Les 2 Reclame enzo! Les 3 Schulden enzo! Les 4 Budgetteren enzo! Deze map is van Geldautomaat Geldautomaat Les 1 Zakgeld enzo! Les 1 - Zakgeld

Nadere informatie

DE KEUZE IS AAN ONS MODULE 1 HAVO 4. HAVO Economie 2010 / 2011 VERS

DE KEUZE IS AAN ONS MODULE 1 HAVO 4. HAVO Economie 2010 / 2011 VERS DE KEUZE IS AAN ONS MODULE 1 HAVO 4 HAVO Economie 2 INHOUDSOPGAVE Blz INLEIDING 3 HOOFDSTUK 1: ECONOMIE IS KIEZEN 4 1.1 IN HET GEZIN 5 1.2 IN DE SAMENLEVING 6 1.3 EN IN BEDRIJVEN 7 HOOFDSTUK 2: SCHAARSTE

Nadere informatie

Handreiking STUDENT & FINANCIËN. voor advies & voorlichting aan studenten NATIONAAL INSTITUUT VOOR BUDGETVOORLICHTING

Handreiking STUDENT & FINANCIËN. voor advies & voorlichting aan studenten NATIONAAL INSTITUUT VOOR BUDGETVOORLICHTING Handreiking voor advies & voorlichting aan studenten STUDENT & FINANCIËN NATIONAAL INSTITUUT VOOR BUDGETVOORLICHTING Handreiking STUDENT & FINANCIËN Colofon Aan deze uitgave hebben meegewerkt: Annemarie

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. economie CSE KB. tijdvak 1 maandag 27 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-KB. economie CSE KB. tijdvak 1 maandag 27 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-KB 2013 tijdvak 1 maandag 27 mei 13.30-15.30 uur economie CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 38 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 49 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz.

Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz. Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz. 17-19 Spaarplan 5 blz. 20-22 Voorbeeld Contract blz.

Nadere informatie

Examen VMBO-KB 2006 ECONOMIE CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 20 juni 9.00 11.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-KB 2006 ECONOMIE CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 20 juni 9.00 11.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-KB 2006 ECONOMIE CSE KB tijdvak 2 dinsdag 20 juni 9.00 11.00 uur Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 42 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 50 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Handleiding Excel 2010. www.dubbelklik.nu

Handleiding Excel 2010. www.dubbelklik.nu Handleiding Excel 2010 www.dubbelklik.nu Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-KB 2015 tijdvak 2 donderdag 18 juni 13.30-15.30 uur economie CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg DIMENSUS beleidsonderzoek December 2012 Projectnummer 507 Inhoudsopgave Samenvatting

Nadere informatie

economie CSE GL en TL

economie CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur economie CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 43 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 57 punten te

Nadere informatie

In & Out! voor scholieren. Docentenhandleiding

In & Out! voor scholieren. Docentenhandleiding In & Out! voor scholieren Docentenhandleiding In & Out voor scholieren Docentenhandleiding Nibud Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is een onafhankelijke stichting die consumenten

Nadere informatie

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch?

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Snap binnen 2 uur de belangrijkste financiële begrippen:

Nadere informatie

>>> Ik en Geld (2014) Docentenhandleiding VMBO/HAVO/VWO

>>> Ik en Geld (2014) Docentenhandleiding VMBO/HAVO/VWO >>> Ik en Geld (2014) Docentenhandleiding VMBO/HAVO/VWO Voorwoord Veel scholen besteden al aandacht aan financiële educatie. Het is niet alleen door de crisis dat dit onderwerp hoog op de agenda staat.

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

economie CSE GL en TL

economie CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur economie CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 48 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 59 punten te

Nadere informatie

Inleiding lesbrief Snoep & Snacks

Inleiding lesbrief Snoep & Snacks Lesbrief Lesvorm : workshop Doelgroep : vmbo GL/TL klas 2 havo en vwo klas 2 mbo niveau 1 en 2, studiejaar 1 Duur : 90-100 minuten Gastdocent : mogelijk Inleiding lesbrief Snoep & Snacks De workshop Snoep

Nadere informatie

SPEL VAN DE GOUDEN EEUW - LESMATERIAAL

SPEL VAN DE GOUDEN EEUW - LESMATERIAAL Amsterdam in 1594, aan het begin van de Gouden Eeuw. De Nederlandse kunst, wetenschap en vooral de economie floreren. Ondernemers krijgen nieuwe kansen en kunnen steeds grotere investeringen doen. Ze financieren

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. economie CSE KB. tijdvak 1 vrijdag 20 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-KB. economie CSE KB. tijdvak 1 vrijdag 20 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-KB 2011 tijdvak 1 vrijdag 20 mei 13.30-15.30 uur economie CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 42 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 48 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. economie CSE KB. tijdvak 1 dinsdag 29 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-KB. economie CSE KB. tijdvak 1 dinsdag 29 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-KB 2007 tijdvak 1 dinsdag 29 mei 13.30-15.30 uur economie CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 42 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 51 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

2 Verhoudingen, procenten, breuken en kommagetallen

2 Verhoudingen, procenten, breuken en kommagetallen Rekenen en wiskunde uitgelegd Kennisbasis voor leerkrachten basisonderwijs Uitwerkingen van de opgaven bij de basisvaardigheden 2 Verhoudingen, procenten, breuken en kommagetallen Peter Ale Martine van

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam Werkboek voor jonge beleggers 1200 Praagse miniatuur (kleine afbeelding in een boek) van een werkplaats voor manuscripten (geschreven boeken) waar de

Nadere informatie