Taak 7: Factuur Bibo

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Taak 7: Factuur Bibo"

Transcriptie

1 Taak 7: Factuur Bibo Je werkt bij Bibo, een winkel in het winkelcentrum van de stad. Het assortiment bestaat o.a. uit ringbanden, schriften en rekenmachines. Bibo heeft een klein assortiment geschenkartikelen speciaal voor rijscholen. De rijscholen geven deze artikelen aan cursisten die hun brommercertificaat of rijbewijs hebben behaald. Voor deze artikelen heeft Bibo een aparte prijslijst:

2 Bestelling 1 Rijschool Succes, Voorstraat 10, 4132 AT Vianen heeft een aantal artikelen gekocht. Jij moet daar een factuur voor maken. Het factuurnummer is Die wordt vervolgens opgestuurd naar de rijschool, zodat ze weten hoeveel ze moeten betalen. De artikelen die Succes bij ons gekocht heeft, zijn: Hallmark kaart met opdruk Geslaagd 100 stuks Diddle T-shirt met opdruk Hoera brommercertificaat 25 stuks IDee sleutelhanger met opdruk Hoera rijbewijs 50 stuks Open het bestand Excel Factuur van Je moet dit werkblad afmaken met behulp van de prijslijst geschenkartikelen voor rijscholen. Maak hierbij zoveel mogelijk gebruik van formules. Sla het bestand op in je eigen persoonlijke map. Om je opdracht te kunnen controleren, is dit het eindbedrag: 267,64. Als je klaar bent, moet het in je beeldscherm gecontroleerd worden door een docent. Bestelling 2 Rijschool De 7 Linden, Achtergracht 101, 4200 AT Groningen heeft een aantal artikelen gekocht. Jij moet daar een factuur voor maken. Het factuurnummer is Die wordt vervolgens opgestuurd naar de rijschool, zodat ze weten hoeveel ze moeten betalen. De artikelen die De 7 Linden bij ons gekocht heeft, zijn: Oorkonde met opdruk Hoera rijbewijs stuks Hallmark kaart met opdruk Gefeliciteerd - 60 stuks Diddle T-shirt met opdruk Geslaagd 10 stuks Open opnieuw het bestand Excel Factuur. Je moet dit werkblad afmaken met behulp van de prijslijst geschenkartikelen voor rijscholen. Maak hierbij zoveel mogelijk gebruik van formules. Sla het bestand op in je eigen persoonlijke map. Om je opdracht te kunnen controleren, is dit het eindbedrag: 333,15. Als je klaar bent, moet het in je beeldscherm gecontroleerd worden door een docent.

3 Taak 8: Bestelling opmaken

4 Bestelling Je werkt bij Bibo, een winkel in het winkelcentrum van de stad. Het assortiment bestaat o.a. uit ringbanden, schriften en rekenmachines. Deze artikelen kan Bibo bij twee verschillende leveranciers inkopen. Deze leveranciers zijn de Fa. Hutting en Multiko BV. Deze leveranciers hebben verschillende leveringsvoorwaarden. Ook hanteren deze leveranciers voor dezelfde artikelen soms verschillende prijzen. Je moet de volgende artikelen bestellen: 90 ringbanden 23 rings Bubblegum 80 schriften A4 Scooby Doo geruit 20 rekenmachines Casio 20Tl 120 schriften Donald Duck A5 gelijnd 10 rekenmachines Nova 25xl De hele bestelling moet bij één leverancier worden geplaatst, de Fa. Hutting of Multiko BV. Bij wie we de bestelling plaatsen, hangt af van wie het goedkoopste is. Je moet dat uitzoeken met behulp van de prijslijsten van beide leveranciers. Die staan verderop in dit boekje. Alle gegevens kun je vervolgens invullen in een Excel werkblad. Open het bestand Excel Bestelling vanuit Je moet dit werkblad afmaken met behulp van de prijslijsten van de leveranciers. Maak hierbij zoveel mogelijk gebruik van formules. Sla het bestand op in je eigen persoonlijke map. Als je klaar bent moet het in je beeldscherm gecontroleerd worden door een docent. Om je antwoorden te kunnen controleren, zijn dit de eindantwoorden: 717,60 724,42 Aanbiedingskorting Pas op: beide leveranciers geven ook nog wat korting. Hieronder staan beide voorwaarden: Fa Hutting Groothandel in school- en kantoorbenodigdheden Jubileumaanbieding Wij vieren ons 10-jarig bestaan. Daar willen wij u graag van laten profiteren. Daarom geven wij gedurende het hele jaar 25% korting op alle ringbanden van ons eigen merk en 10% korting op alle schriften. Multiko Kortingsactie Tijdelijk in prijs verlaagd. Alle Casio rekenmachines. Als u snel bestelt, ontvangt u 5% korting op onze toch al scherpe prijzen.

5

6

7 Taak 9: Powerpoint Waarom Powerpoint? PowerPoint is een computerprogramma dat kan helpen als je iets moet vertellen aan een groot publiek. Voorheen deden we dat met een schoolbord of een overheadprojector. Het plaatje hiernaast is daar een goed voorbeeld van. Wat echter direct opvalt, is dat het scherm achter de spreker groter is dan een beeldscherm van een computer. Zo n beeldscherm kunnen we echter vergroten met een beamer. Een soort diaprojector voor een pc. Met PowerPoint kunnen we presentaties maken. een verhaal te verduidelijken een plan te presenteren mededelingen te doen overzichten te geven een product te verkopen. Het programma kan gebruikt worden om

8 PowerPoint starten, de eerste dia Kies Start / Programma s / Microsoft PowerPoint. Je ziet de eerste dia verschijnen. Klik in het bovenste vak om een titel te verzinnen. Tik in: Powerpoint In het hok daaronder -de ondertitel- tik je het volgende: Wat kun je allemaal met Powerpoint doen? Een tweede dia aanmaken Kies de werkbalk Start. Klik op het onderste gedeelte van Nieuwe dia Je ziet nu alle mogelijke indelingen van een dia. Kies deze indeling Opdracht Maak nu onderstaande dia.

9 Een ontwerp kiezen Je kunt je presentatie zo mooi maken als je zelf wilt. Een wit vlak met zwarte letters is niet zo opwindend. 1. Kies de werkbalk Ontwerpen 2. Kies midden bovenaan één van de ontwerpen. Je kunt ze rustig uitproberen. 3. Probeer ook eens aan de rechterkant de opties Kleuren en Lettertypen. Tip 1: kies een lichte achtergrondkleur met een donkere letterkleur, zodat de tekst goed leesbaar is. Tip 2: Je kunt prachtige kleurovergangen kiezen bij de optie Achtergrondstijlen. Proberen! Een derde dia maken Maak een nieuwe dia via de werkbalk Start / Nieuwe dia. Kies weer deze indeling Maak onderstaande tekst. Animaties De tekst kun je op een leuke manier op het scherm laten verschijnen. We laten bijvoorbeeld de titel van deze 3e dia van onderaf komen. 1. Selecteer de titel: Je leert in deze cursus. 2. Kies werkbalk Animaties. 3. Kies Aangepaste animatie. 4. Kies aan de rechterkant van het scherm Effect toevoegen / Ingang / Binnenvliegen. 5. Je kunt nu de richting en de snelheid bepalen met de knoppen daaronder. Doe hetzelfde met de opsommingspunten Dia s maken, Achtergrondkleur toevoegen..etc. Je kunt die rij bijvoorbeeld van rechts laten komen. Verander ook eens de snelheid. De presentatie bekijken en daarna opslaan Nu is het moment aangebroken om onze presentatie van drie dia s te bekijken. We gaan genieten van een show met achtergrondkleuren en animaties. Kies Diavoorstelling / Vanaf begin. De presentatie reageert via een muisklik, de spatiebalk of de entertoets. Zo, we zijn nu helemaal klaar. Sla het bestand op onder een handige naam. Je hebt het bestand weer nodig in de volgende les over Powerpoint. Wat is een organigram? Een organigram is een schema waarin je kunt zien, wie er allemaal in je bedrijf werken. Je kunt ook zien wie er directeur is, wie op de receptie werken, en wie je collega's zijn. Hieronder zie je een voorbeeld van een organigram.

10 Directeur Secretaresse Receptie Lijnafdelingen: Boekhouding Inkoop Je ziet de directeur bovenaan staan. Die is de baas van het hele bedrijf. Zijn assistent is een secretaresse. Vlak daaronder komen de mensen van kantoor: receptie en de boekhouding. Helemaal onderaan staan twee afdelingen die met de goederen te maken hebben: goederen inkopen, goederen verkopen. Het bovenste gedeelte (directeur met het overige kantoorpersoneel receptie en boekhouding) noem je de stafafdelingen. Het onderste gedeelte (de twee afdelingen die met goederen te maken hebben) noem je de lijnafdelingen. Verkoop

11 Organigram-1 We gaan het organigram van de vorige bladzijde namaken in Powerpoint. De directeur wil dit namelijk gebruiken in een presentatie voor het hele personeel. Hij wil laten zien wie er de baas is.. Kies de werkbalk Start. Klik op het onderste gedeelte van Nieuwe dia Kies deze indeling Kies het object SmartArt-afbeelding invoegen. Kies daarna via Hiërarchie onderstaande Organigram: De titel van de dia wordt "Organigram-1" [dit kun je onderaan zetten] Maak nu het organigram van de vorige bladzijde na. Typ de woorden Directeur en Secretaresse in het juiste hokje. Doe hetzelfde met de 3 onderste afdelingen Receptie, Lijnafdelingen en Boekhouding. Klik op Lijnafdelingen. Kies de werkbalk Ontwerpen. Kies de onderste helft van de knop Vorm toevoegen Kies Assistent toevoegen. Zet het woord Inkoop in het juiste hokje. Klik daarna weer op Lijnafdelingen en voeg een tweede assistent toe. Zet het woord Verkoop in het juiste hokje. Zo, volgens mij is alles klaar. Vergelijk nog eens alles met het voorbeeld op de vorige bladzijde.

12 Organigram-2 Maak onderstaand Organigram in Powerpoint.

13 Taak 10: Rekenen Hoeken Uitleg De twee lijnen die samen een hoek maken, heten de benen van een hoek. Bij meten en tekenen zijn 4 soorten hoeken belangrijk: scherpe hoek rechte hoek stompe hoek kleiner dan 90 precies 90 groter dan 90 gestrekte hoek precies 180 (rechte lijn) Ga je meten of tekenen met de geodriehoek dan moet je steeds eerst denken: is het een scherpe hoek of een stompe hoek. Leg de geodriehoek met de onderkant langs één been (= lijn) van de hoek. Dan kijk je welke getallen staan er bij het andere been. Is het een scherpe hoek dan neem je het kleinste getal. Anders het grootste.

14 1 Bij A zie je twee hoeken. Een links (stomp) met sterretje. Een rechts (scherp) met rondje. Meet de hoeken uit de figuren hieronder op. A * = A o = B * = B o = C * = C o = Wat valt je op? A * en A o zijn samen 180. Twee hoeken die samen een rechte lijn maken zijn samen 180. Wij noemen dit nevenhoeken (hoef je niet te onthouden). Opmerking. Meestal worden de hoeken genummerd: A 1 en A 2.

15 2 Bereken (dus zonder geodriehoek) de hoeken hierna. Een hoek is gegeven. B 1 = 70 B 2 = B 3 = B 4 = C 2 = 90 C 1 = C 3 = C 4 = D 2 = 35 D 1 = D 3 = D 4 = Twee hoeken die tegenover elkaar liggen zijn even groot. Wij noemen dat overstaande hoeken. Bijvoorbeeld: De hoeken D 1 en D 3 zijn overstaande hoeken.

16 3 Meet de hoeken van de driehoek met je geodriehoek. A = B = C = Tel de drie hoeken bij elkaar op: Samen zijn ze graden. Het blijkt dat bij een driehoek de drie hoeken samen altijd 180 graden zijn. 4 Bereken -zonder geodriehoek- de volgende hoeken. C = F = Vul de volgende tabel in: driehoek ABC hoek A = 35 hoek B = 85 driehoek DEF hoek D = 63 hoek F = 60 driehoek KLM hoek L = 47 hoek M = 47 driehoek PQR hoek P = 110 hoek Q = 68 driehoek GHI hoek G = 98 hoek I = 22

17 Taak 11: Economie Oefening 1 Twintig procent van alle bezoekers van een museum koopt een souvenir. Op een regenachtige dag komen in totaal 80 bezoekers. Hoeveel mensen kopen een souvenir? Dus: Hoeveel is 20% van 80 bezoekers? Oefening 2 Op een straat in jouw stad valt een prijs van de postcodeloterij. De prijs van moet verdeeld worden over vier gezinnen. Het gezin met de meeste loten krijgt 40% van de prijs. Hoeveel euro wint het gezin met de meeste loten? Dus: Hoeveel is 40% van 5.000? Oefening 3 Je wilt graag een paar nieuwe schoenen. Je vindt een paar schoenen van 120. Gelukkig is het uitverkoop en krijg je 30% korting. Hoeveel euro korting krijg je op deze schoenen? Dus: Hoeveel is 30% van 120? Oefening 4 Je hebt op je spaarrekening staan. De bank geeft je daar per jaar 4% rente voor. Hoeveel euro rente krijg je over je spaargeld? Dus: Hoeveel is 4% van 2.000? Oefening 5 In een klas zitten 25 leerlingen. De laatste repetitie haalde 20% van de leerlingen een onvoldoende. Hoeveel leerlingen haalde een onvoldoende? Dus: hoeveel is 20% van 25 leerlingen? Oefening 6 Uit een onderzoek van de GGD blijkt dat 5% van alle meisje op middelbare scholen wel eens softdrugs gebruiken zoals hasj en marihuana. Op een school zitten 589 meisjes. De rector vraagt zich af hoeveel meisjes van zijn school wel eens softdrugs gebruiken. Hoeveel meisjes van deze school gebruiken wel eens softdrugs? Afronden op een geheel getal. Oefening 7 In een stad in België wonen gezinnen. De percentages uit de onderstaande grafiek gelden ook voor deze stad.

18 a Hoeveel gezinnen in deze stad hebben geen tv? b Hoeveel gezinnen in deze stad hebben geen vaste telefoon? c Hoeveel gezinnen hebben geen internetaansluiting? Oefening 8 In Nederland volgen zo'n leerlingen voorgezet onderwijs. In onderstaande tabel staat hoe die leerlingen verdeeld zijn over de verschillende opleidingen. Opleiding Deelname in procenten vwo 21 havo 20 vmbo 56 a Hoeveel leerlingen volgen een vwo-opleiding? b Hoeveel leerlingen zitten er op een vmbo-school?

19 Oefening 9 Frederique heeft een kledingzaak in een winkelcentrum. De omzet in het eerste kwartaal van 2006 was Onderstaande grafiek geeft aan uit welke delen de omzet is opgebouwd. a Hoeveel euro bedrijfskosten had de winkel in het eerste kwartaal van 2006? b Hoeveel nettowinst maakte de winkel in het eerste kwartaal van 2006? Oefening 10 Klanten boos over hoge prijs voor Coca-Cola Bericht in de Volkskrant van gisteren dat toch wel wat meer aandacht verdient. De krant meldt dat supermarktklanten boos reageren op de prijsverhoging die Coca-Cola voor zijn frisdanken heeft ingevoerd. Ondanks alle aandacht voor de prijzenoorlog is de prijs van een anderhalve-literfles Coca-Cola bij Albert Heijn afgelopen maandag gewoon verhoogd. Kostte een fles vorige week nog 0,92 euro. Vanaf maandag is de fles 40 procent duuder geworden. Bron: http//www.molblog.nl/reacties.php?nieuws=2095 a Met hoeveel eurocenten is de prijs van een fles cola verhoogd? Afronden op twee decimalen. b Wat wordt daardoor de nieuwe prijs van een fles Coca-cola? Antwoord in twee decimalen. Oefening 11 Het volgende bericht stond op de website van de GGD in Friesland. Minder Friese jongeren roken, maar meer jongeren drinken In Friesland drinken 4 van de 5 jongeren wel eens alcohol. In 2004 drinken meer jongeren alcohol dan in Ongeveer 9% van de jongeren zegt minimaal 1 keer per week meer dan 6 glazen alcohol te drinken. Ongeveer 40% van de jongeren is de maand voorafgaand aan het onderzoek dronken of aangeschoten geweest. Bron: In Johan's klas zitten in totaal 24 leerlingen. We nemen aan dat de percentages uit het onderzoek ook gelden voor deze klas. a Hoeveel leerlingen uit Johan's klas drinken minimaal 1 keer per week meer dan 6 glazen alcohol?

20 Afronden op één decimaal. b Hoeveel leerlingen uit Johan's klas zijn in de maand voorafgaand aan het onderzoek dronken of aangeschoten geweest? Antwoord in één decimaal. Oefening 12 Het NIBUD heeft de volgende gegevens verzameld over de studierichting van werkende jongeren. Kenmerken van de werkende jongeren verdeling naar studierichting Richting Aantal Percentage Techniek??? 47,0 Economie ,3 Landbouw??? 1,1 Diensten en gezondheidszorg ,6 Totaal Bron: Welk aantal moet worden ingevuld in de tabel op de plaats van de vraagtekens? Afronden op hele getallen.

21 Oefening 13 Op de website van de FNV kun je vinden hoeveel je als jongere minimaal moet verdienen. De bedragen voor jongeren worden berekent als een percentage van het minimumloon. Dat minimumloon geldt voor iedereen van 23 jaar of ouder. Suzan is 15 jaar en Jessica is 16 jaar. Ze bekijken onderstaande tabel. Wettelijk minimum(jeugd)lone n 2006 bruto per uur op basis van 36 uur leeftijd in euro's in procenten 15 jaar?? 30,02 16 jaar?? 34,44 17 jaar 3,22 39,46 18 jaar 3,71 45,47 19 jaar 4,28 52,45 20 jaar 5,02 61,52 21 jaar 5,91 72,43 22 jaar 6,93 84,93 23 jaar en ouder 8, a Bereken hoeveel Jessica minimaal moet verdienen per uur. Afronden op twee decimalen. b Suzan verdient op dit moment 2,40 per uur. Is dat genoeg volgens de regels van het minimumloon? Kies 1 van de twee mogelijkheden: 1 Ja, dat is volgens de regels van het minimumloon. 2 Nee, want zij moet minimaal verdienen. Afronden op twee decimalen. Oefening 14 Het NIBUD heeft gegevens verzamelt over de inkomsten en uitgaven van jongeren. In de onderstaande tabel staan enkele gegevens over de inkomsten en uitgaven per maand. jongens (14) meisjes (14) jongens (17) meisjes (17) inkomsten uitgaven aan. (in % van inkomsten) mobiele telefoon 15% 15% 8% 9% kleding 57% 48% 24% 26% uitgaan 16% 11% 9% 9% a Hoeveel euro geven jongens van 14 jaar uit aan kleding? Antwoord in twee decimalen. b Wie geeft er meer uit aan mobiel telefoneren? Jongens van 17 of meisjes van 17? Geef ook aan hoeveel er meer wordt uitgegeven.

22 Oefening 15 Het CBS verzamelt gegevens over de werkloosheid in Nederland. Hierbij wordt de werkloosheid meestal uitgedrukt in een percentage van de beroepsbevolking. De beroepsbevolking die hoort bij onderstaande grafiek bestaat uit (ongeveer) 4,5 miljoen personen. a Bereken hoeveel werklozen er in maart 2006 waren. b Met hoeveel personen is de werkloosheid gestegen tussen juni 2001 en maart 2006?

23 Taak 12 De Nederlandse Spoorwegen In Nederland zijn er verschillende ondernemingen die treinreizen verzorgen. Eén van de bekendste ondernemingen is de NS (Nederlandse Spoorwegen). Ruim 1,1 miljoen NS-klanten in Nederland reizen dagelijks met de trein. De NS verzorgt ook busvervoer en beheert 380 stations. Dagelijks doen ruim mensen een aankoop in een winkel of horecagelegenheid op een station. De NS vervoert samen met ondernemingen in Duitsland, België en Frankrijk klanten naar belangrijke Europese bestemmingen. Tijdens dit examen loop je stage bij Arnhem CS (centraal station). Je maakt kennis met verschillende vormen van dienstverlening die een groot station biedt. waar je het benodigde bestand spoorkaart.pdf kunt vinden. die op alle stations stopt, is een stoptrein. 1. Je loopt mee met een reisadviseur van het servicecenter. Een reisadviseur helpt klanten met vragen over hun route. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is de spoorkaart. A Op hoeveel stations stopt de sneltrein die van Leeuwarden (kaartvak B1) naar Zwolle (kaartvak C2) rijdt? Tel het vertrekstation (Leeuwarden) en eindstation (Zwolle) mee.... B Je wilt met de City Night Line naar Frankfurt am Main (kaartvak C3) reizen. Op welke stations in Nederland kun je op deze trein stappen? C Je wilt van Utrecht (kaartvak B3) naar Arnhem (kaartvak B3/C3) reizen. Op station Utrecht wordt omgeroepen dat er een treinstoring is tussen Arnhem en Driebergen-Zeist. Hierdoor rijden er op dit traject geen treinen. Je wilt zo snel mogelijk per trein in Arnhem zijn en daarom bij zo min mogelijk stations stoppen. Ook wil je zo min mogelijk overstappen. Langs welke grote stations reis je dan?

24 D Er rijdt een stoptrein tussen Breda (kaartvak B3) en Dordrecht (kaartvak A3). Hoeveel keer per uur rijdt deze trein op donderdagmiddag tussen uur en uur?... x per uur. E De stoptrein van Roermond (kaartvak B4) naar Maastricht (kaartvak B4) rijdt 90 km per uur. Hoeveel kilometer legt de trein af in één minuut? Laat de berekening zien. F De stoptrein op het traject van Roermond (kaartvak B4) naar Maastricht (kaartvak B4) stopt op elk tussenstation en op elk overstapstation. Op een tussenstation stopt de trein 2 minuten en op een groot/centraal station 5 minuten. Wat is de totale stoptijd in minuten bij de stations? Laat de berekening zien. G De lengte van het traject van Roermond naar Maastricht is 45 km. Hoe lang duurt deze treinrit in minuten als de trein 90 km per uur rijdt en je alle stoptijden meetelt (zie vorige vraag)? Laat de berekening zien.

Kostprijs berekenen (Verplicht)

Kostprijs berekenen (Verplicht) Kostprijs berekenen (Verplicht) In de kantine willen we Franse tomatensoep met linzen en crostiini s met zalmspread gaan verkopen. Jij gaat de kostprijs en de verkoopprijs berekenen van Franse tomatensoep

Nadere informatie

Microsoft Powerpoint 2010 STAPPENPLANNEN

Microsoft Powerpoint 2010 STAPPENPLANNEN Microsoft Powerpoint 2010 STAPPENPLANNEN STAP 1: MICROSOFT POWERPOINT 2010 STARTEN... 2 STAP 2: EEN BEGINDIA MAKEN... 2 STAP 3: EEN AFBEELDING TOEVOEGEN (LOCATIE VRIJ TE BEPALEN)... 3 STAP 4: ACHTERGRONDKLEUR

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

File: M.Peters / Powerpoint 1

File: M.Peters / Powerpoint 1 PowerPoint 2003. File: M.Peters / Powerpoint 1 Een PowerPoint presentatie maken. Met behulp van een diapresentatie kun je een groep mensen informatie geven over een bepaald onderwerp of product. Een voorbeeld:

Nadere informatie

Werken met PowerPoint. Handleiding voor leerlingen

Werken met PowerPoint. Handleiding voor leerlingen Werken met PowerPoint Handleiding voor leerlingen 1 Aan de slag met PowerPoint PowerPoint is een hulpmiddel bij presentaties, bestaande uit verschillende dia s, waarbij je van de ene dia naar de volgende

Nadere informatie

SNEL WERKEN MET EXCEL

SNEL WERKEN MET EXCEL SNEL WERKEN MET EXCEL 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Snel werken met Excel C O M P

Nadere informatie

HANDLEIDING MICROSOFT POWERPOINT RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN

HANDLEIDING MICROSOFT POWERPOINT RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN HANDLEIDING MICROSOFT POWERPOINT RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN Bas van Gestel, 16 januari 2005 Wat is MS Powerpoint? MS Powerpoint is een programma waarmee je digitale diavoorstellingen kunt maken, inclusief

Nadere informatie

Microsoft Office Een uitleg over een presentatie maken met PowerPoint

Microsoft Office Een uitleg over een presentatie maken met PowerPoint Microsoft Office Een uitleg over een presentatie maken met PowerPoint #01:Voor we een presentatie kunnen maken moeten we eerst materiaal hebben, een idee (maak een presentatie over Breskens), Foto's hier

Nadere informatie

intersectoraal CSPE BB technologie en dienstverlening

intersectoraal CSPE BB technologie en dienstverlening Examen VMBO-BB 2012 gedurende 375 minuten intersectoraal CSPE BB technologie en dienstverlening Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Achter de bijlage is een erratum opgenomen.

Nadere informatie

CSPE GL. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie

CSPE GL. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie Examen VMBO-GL 2011 gedurende 240 minuten CSPE GL administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Nadere informatie

intersectoraal CSPE BB technologie en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

intersectoraal CSPE BB technologie en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 385 minuten intersectoraal CSPE BB technologie en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor

Nadere informatie

Een eerste kennismaking

Een eerste kennismaking 27-2-2006 1 W erkstukken m a ken m et Po w erpo int Een eerste kennismaking PowerPoint is het presentatieprogramma van Microsoft waarmee we informatie, d.m.v. dia s, op een duidelijke manier kunnen presenteren.

Nadere informatie

1 Een presentatie bekijken

1 Een presentatie bekijken 1 Een presentatie bekijken PowerPoint is een programma om presentaties te maken. In dit hoofdstuk leer je om een bestaande presentatie te bekijken. Ook maak je enkele wijzigingen in een bestaande presentatie.

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

1. Dia s met tekst en afbeeldingen

1. Dia s met tekst en afbeeldingen 13 1. Dia s met tekst en afbeeldingen Een presentatie in PowerPoint wordt opgebouwd uit verschillende bladzijden die dia s worden genoemd. Om deze dia s er goed uit te laten zien, kunt u in PowerPoint

Nadere informatie

Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Je bent vast wel eens een dagje uit geweest. Met school of met je

Nadere informatie

HANDLEIDING POWERPOINT 2010

HANDLEIDING POWERPOINT 2010 HANDLEIDING POWERPOINT 2010 Ella Wynants & Caroline Nijsmans THOMAS MORE KEMPEN Turnhout Inleiding Dit zijn allerlei handelingen die je vaker zult moeten gebruiken. Je weet al een manier om dit te doen

Nadere informatie

Verschillen met PowerPoint 2007

Verschillen met PowerPoint 2007 1 Verschillen met PowerPoint 2007 In dit bestand krijg je een overzicht van de verschillen met versie 2007 van PowerPoint. Zie je in het boek iets wat op jouw computer niet kan, kijk dan hier om te zien

Nadere informatie

Deel 5: Microsoft PowerPoint

Deel 5: Microsoft PowerPoint Deel 5: Microsoft PowerPoint 1. Inleiding PowerPoint is het presentatieprogramma van Microsoft waarmee we informatie d.m.v. dia s op een duidelijke manier kunnen presenteren. Deze dia s kunnen we voorzien

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

PowerPoint LL. Heemscan

PowerPoint LL. Heemscan Beste leerling, Je hebt nu een handleiding voor je liggen om de Powerpointpresentatie te maken. Vóór je gaat beginnen, lees je eerst deze handleiding en de tips goed door. Veel succes en veel plezier!

Nadere informatie

U ziet de in PowerPoint beschikbare thema s. U kunt snel kijken hoe de verschillende thema s er in de presentatie uit zullen zien:

U ziet de in PowerPoint beschikbare thema s. U kunt snel kijken hoe de verschillende thema s er in de presentatie uit zullen zien: 13 1.6 Een thema kiezen Als u PowerPoint start, wordt automatisch een nieuwe, lege presentatie geopend. U gaat voor deze lege presentatie eerst een thema kiezen. Door een thema te gebruiken, geeft u iedere

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 295 minuten zorg en welzijn-breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Pagina 4 van dit examen is een herziene versie. Dit examen

Nadere informatie

Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden.

Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2014 gedurende 300 minuten handel en administratie CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden. Achter het correctieschrift is

Nadere informatie

Handleiding Powerpoint 2010

Handleiding Powerpoint 2010 Handleiding Powerpoint 2010 Handleiding PowerPoint 2010 Inhoudsopgave 1. Wat is PowerPoint?... 1 2. Openen... 1 Een nieuw document openen... 1 Een bestaand document openen... 1 3. Opslaan... 3 Een document

Nadere informatie

HANDLEIDING. PowerPoint 2016

HANDLEIDING. PowerPoint 2016 HANDLEIDING PowerPoint 2016 HANDLEIDING POWERPOINT 2016 2 Inhoudsopgave 1. Wat is PowerPoint?... 5 2. Openen... 6 3. Opslaan... 8 4. Presentatie afdrukken... 10 4.1 Afdrukvoorbeeld... 11 4.2 Hand-out...

Nadere informatie

intersectoraal CSPE KB technologie en dienstverlening

intersectoraal CSPE KB technologie en dienstverlening Examen VMBO-KB 2012 gedurende 385 345 minuten intersectoraal CSPE KB technologie en dienstverlening Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 11 opdrachten.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 8 Introductie Visual Steps 8 Meer over andere Office 2010 -programma s

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 8 Introductie Visual Steps 8 Meer over andere Office 2010 -programma s Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 8 Introductie Visual Steps... 8 Meer over andere Office 2010-programma s... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Bonushoofdstuk... 9 Toets

Nadere informatie

Kerstkaart met kerstboom van sneeuwsterren - PowerPoint 2010

Kerstkaart met kerstboom van sneeuwsterren - PowerPoint 2010 Kerstkaart met kerstboom van sneeuwsterren - PowerPoint 2010 Omdat u het kaartje vlugger zou kunnen afwerken, heb ik in bijlage (pps "objecten") alle objecten al klaargemaakt die men nodig heeft. Het muziekbestand

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DOELSPAREN

AAN DE SLAG MET DOELSPAREN AAN DE SLAG MET DOELSPAREN Doelsparen: overzichtelijk en doelgericht sparen Er is zo veel om voor te sparen: een zonvakantie, een buffer voor als de wasmachine opeens kapot gaat, een nieuwe auto. Zodra

Nadere informatie

Interactief lesgeven / presenteren met Shakespeak

Interactief lesgeven / presenteren met Shakespeak Interactief lesgeven / presenteren met Shakespeak Disclaimer: Ik ben niet verbonden aan Shakespeak of het bedrijf dat Shakespeak produceert. Deze handleiding is geschreven op basis van mijn eigen ervaringen

Nadere informatie

intersectoraal CSPE KB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

intersectoraal CSPE KB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2016 gedurende 355 minuten intersectoraal CSPE KB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 12 opdrachten.

Nadere informatie

PRESENTATIE BEROEPENSTAGE

PRESENTATIE BEROEPENSTAGE PRESENTATIE BEROEPENSTAGE Naam Klas Inleiding In de week van 13 februari ga je je klas vertellen en laten zien waar je stage hebt gelopen en hoe je dit hebt ervaren. Deze presentatie met powerpoint duurt

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Bonushoofdstukken...

Nadere informatie

4. Grafieken. 4.1 Een dia met grafiek invoegen

4. Grafieken. 4.1 Een dia met grafiek invoegen 4. Grafieken Het kan zeer verhelderend zijn om één of meerdere grafieken in uw presentatie op te nemen. Aangezien het bij een presentatie belangrijk is dat het publiek in één oogopslag kan zien waar een

Nadere informatie

Excel. Inleiding. Het meest gebruikte spreadsheet programma is Excel.

Excel. Inleiding. Het meest gebruikte spreadsheet programma is Excel. Excel Inleiding Het woord computer betekent zoiets als rekenmachine. Daarmee is is eigenlijk aangegeven wat een computer doet. Het is een ingewikkelde rekenmachine. Zelf voor tekstverwerken moet hij rekenen.

Nadere informatie

Leer- en Doegids: Een nieuwe presentatie in Power Point 2007 DEEL III: VAN GEANIMEERDE PRESENTATIE tot

Leer- en Doegids: Een nieuwe presentatie in Power Point 2007 DEEL III: VAN GEANIMEERDE PRESENTATIE tot Leer- en Doegids: Een nieuwe presentatie in Power Point 2007 DEEL III: VAN GEANIMEERDE PRESENTATIE tot DIAVOORSTELLING Prof. W.Leirman We openen opnieuw Power Point, ofwel via Start > ofwel via Start >

Nadere informatie

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Microsoft Excel is een rekenprogramma. Je kan het echter ook heel goed gebruiken voor het maken van overzichten, grafieken, planningen, lijsten en scenario's.

Nadere informatie

Hoe maak je nu van breuken procenten? Voorbeeld: Opgave: hoeveel procent van de onderstaande tekening is zwart gekleurd?

Hoe maak je nu van breuken procenten? Voorbeeld: Opgave: hoeveel procent van de onderstaande tekening is zwart gekleurd? Procenten Zoals op de basisschool is aangeleerd kunnen we een taart verdelen in een aantal stukken. Hierbij krijgen we een breuk. We kunnen ditzelfde stuk taart ook aangegeven als een percentage. Procenten:

Nadere informatie

Powerpoint. Inleiding

Powerpoint. Inleiding Powerpoint Inleiding PowerPoint is een programma waarmee je op een handige manier presentaties kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld tekst combineren met beeld en geluid en dit in de vorm van een serie dia

Nadere informatie

Microsoft PowerPoint Basics Hoe maak je een presentatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Microsoft PowerPoint Basics Hoe maak je een presentatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Als je weet wat er komt, wat inhoud betreft, kijken bij maken van een spreekbeurt, kunnen we praten over jouw PowerPoint presentatie. Je hebt in de klas de basis handelingen op de computer al geleerd zoals:

Nadere informatie

P2 Exponentiële groei

P2 Exponentiële groei P2 Exponentiële groei Opgave 1 a. Zet in Excel in A1: Aantal jaar en in B1: Spaarbedrag. b. Zet in A2-A11 de getallen 1 t/m 10. Handig doen. Zie hulp bij Excel blad 6. c. Zorg met een formule dat er in

Nadere informatie

Stap 6 Klik op nieuw dossier. Stap 7 Het volgende scherm verschijnt. Er zijn drie soorten dossiers waar je voor kunt kiezen.

Stap 6 Klik op nieuw dossier. Stap 7 Het volgende scherm verschijnt. Er zijn drie soorten dossiers waar je voor kunt kiezen. Handleiding stap-voor-stap van het digitale doorstroomdossier. Deze handleiding gaat er vanuit dat je al een account hebt aangemaakt, zie hiervoor deel 1 van de handleiding Hoe maak ik een account aan.

Nadere informatie

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie?

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? 1) Je opent PowerPoint met dit icoontje. Je komt op dit scherm: Hier in deze balk zie je in het klein welke dia s je allemaal hebt. Je kan de volgorde ook veranderen

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. digitaal leermateriaal maken

Cursus Onderwijs en ICT. digitaal leermateriaal maken Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 1, deel 10 (versie 1.0 NL 19-5-2010) digitaal leermateriaal maken door Serge de Beer Inleiding Tot nu toe hebben we in deze cursus al een aantal mogelijkheden gezien voor

Nadere informatie

intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 400 minuten intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 15 opdrachten.

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

handel en administratie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand.

handel en administratie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand. Examen VMBO-BB 2010 gedurende 300 minuten handel en administratie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand. Dit examen bestaat uit 14 opdrachten. Voor dit examen

Nadere informatie

MODULE 6: Presentaties met PowerPoint 2002

MODULE 6: Presentaties met PowerPoint 2002 MODULE 6: Presentaties met PowerPoint 2002 Het is verstandig om de bestanden op te slaan op de server en op diskette Als je klaar bent, teken je de taken af op de lijst Afdrukken dien je te bewaren! WEEK

Nadere informatie

Informatica College Blaucapel/KS Handelingsdeel IV. Basis Excel

Informatica College Blaucapel/KS Handelingsdeel IV. Basis Excel blaucapel Basis Excel Excel is een rekenprogramma: een elektronisch rekenvel. Het wordt ook wel een spreadsheet (een verspreid veld) genoemd. Wat kun je bijvoorbeeld maken met excel: Prijsberekeningen

Nadere informatie

Oefeningen Excel basis. Oefening 1 Selecteren 1. Neem de volgende selectie over. 2. Teken d.m.v. selecteren de eerste letter van uw naam

Oefeningen Excel basis. Oefening 1 Selecteren 1. Neem de volgende selectie over. 2. Teken d.m.v. selecteren de eerste letter van uw naam Oefeningen Excel basis Oefening 1 Selecteren 1. Neem de volgende selectie over. 2. Teken d.m.v. selecteren de eerste letter van uw naam Oefening 2 Invoeren gegevens 1. Open een lege werkmap. 2. Plaats

Nadere informatie

26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST. Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden

26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST. Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden 26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe je van een PowerPoint een webcast, oftewel filmpje

Nadere informatie

Microsoft PowerPoint is een programma om presentaties en diavoorstellingen te maken.

Microsoft PowerPoint is een programma om presentaties en diavoorstellingen te maken. POWERPOINT WAT IS POWERPOINT Microsoft PowerPoint is een programma om presentaties en diavoorstellingen te maken. WAAROM POWERPOINT Het wordt gebruikt om mensen te informeren en animeren door middel van

Nadere informatie

Handleiding registratiesysteem Kleuterplein. versie 1.0

Handleiding registratiesysteem Kleuterplein. versie 1.0 Handleiding registratiesysteem Kleuterplein versie 1.0 september 2012 1 Inhoudhoudsopgave 1. Het belang van registreren Pagina 3 2. Systeeminstellingen Pagina 4 3. De leerdoelenregistratie Pagina 5 4.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Blijf op de hoogte 7 Hoe werk je met dit boek? 8 De website en aanvullende materialen 8 Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Blijf op de hoogte 7 Hoe werk je met dit boek? 8 De website en aanvullende materialen 8 Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Blijf op de hoogte... 7 Hoe werk je met dit boek?... 8 De website en aanvullende materialen... 8 Voor docenten... 9 Meer boeken over MOS... 9 Uitleg gebruik van de MOS-examenoefeningen...

Nadere informatie

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word Nog beter leren omgaan met Word Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Informatiekunde Omgaan met Word College De Heemlanden 2005. Informatiekunde Leerjaar

Nadere informatie

2. Dia's Maken. 2.1 Een nieuwe dia invoegen. Allereerst gaan we kijken hoe u een nieuwe dia aan uw presentatie toevoegt. Dia's Maken Module 2

2. Dia's Maken. 2.1 Een nieuwe dia invoegen. Allereerst gaan we kijken hoe u een nieuwe dia aan uw presentatie toevoegt. Dia's Maken Module 2 2. Dia's Maken In de vorige module heeft u geleerd hoe u een titeldia aan uw presentatie toevoegt. Natuurlijk bestaat een presentatie niet uit één enkele dia. In deze module gaan we verder in op het maken

Nadere informatie

technologie in de gemengde leerweg - ict-route - intersectoraal Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

technologie in de gemengde leerweg - ict-route - intersectoraal Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-GL 2015 gedurende 340 minuten CSPE GL technologie in de gemengde leerweg - ict-route - intersectoraal Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat

Nadere informatie

Webbel. Naam: Leni Goossens. Docent: Hans Kemp. Minor: UXD

Webbel.  Naam: Leni Goossens. Docent: Hans Kemp. Minor: UXD Webbel www.nmbs.be Naam: Leni Goossens Docent: Hans Kemp Minor: UXD 2008-2009 Website: NMBS url: http://www.nmbs.be De nmbs staat voor Nationale Maatschappij van de Belgische spoorwegen. Het is de grootste

Nadere informatie

Openoffice 3.2 Impress

Openoffice 3.2 Impress Openoffice 3.2 Impress Assistent Presentatie - Wanneer je het programma Impress opent, krijg je eerst de assistent presentatie voorgeschoteld. - In het eerste venster kies je voor: Lege presentatie (Zwart

Nadere informatie

Rolien de Haan Technologie Zorg en Welzijn 2013

Rolien de Haan Technologie Zorg en Welzijn 2013 Opdracht 2: Een zorgboerderij voor Angela Tijdsplanning: 6 lesuren Inleiding: Angela is een jongedame van 24 jaar, met een licht verstandelijke beperking. Ze woont nog thuis bij haar ouders in Nijverdal.

Nadere informatie

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken Deel 7: PowerPoint Presentaties gemakkelijker maken De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen

Nadere informatie

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Programma: HTML / Website Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Inhoudsopgave Een website bouwen... pag. 2 Opdracht... pag. 2 Opslaan van het werk... pag. 2 Aan het werk.... pag. 3 Speciale knoppen...

Nadere informatie

1. Kennismaken met Calc

1. Kennismaken met Calc 1. Kennismaken met Calc In deze module leert u: - het programma Calc starten. - de onderdelen van het programmavenster van Calc herkennen. - over het werkblad verplaatsen. - gegevens invoeren. - het programma

Nadere informatie

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl WebQuest / WebKwestie met Word 2003 www.webkwestie.nl Een WebQuest / WebKwestie maken in Word 2003 Belangrijk is dat alle pagina s en afbeeldingen die u gebruikt in één map worden opgeslagen. Download

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

Start Word en sluit (of vink uit) zonodig het taakvenster Aan de slag

Start Word en sluit (of vink uit) zonodig het taakvenster Aan de slag 1. Algemeen Dit dictaat legt uit hoe een molentje in PowerPoint gemaakt wordt Gebruikt zijn Word 2003 en PowerPoint 2003, voor de versie 2000 is dit dictaat ook geschikt Handig Nederlandstalig boekje:

Nadere informatie

Handleiding bij de Booktest Generator

Handleiding bij de Booktest Generator Handleiding bij de Booktest Generator Het programma voor het maken van toetsen bij boeken. (c) 2005/2009 Visiria Uitgeversmaatschappij Twisk Inleiding Onze dank voor het aanvragen van de Booktest Generator.

Nadere informatie

Werken met het portfolio in itslearning bij het vak CKV

Werken met het portfolio in itslearning bij het vak CKV Werken met het portfolio in itslearning bij het vak CKV In het leerplatform van itslearning zit een portfoliofunctie. Dit portfolio kan je gebruiken om jouw persoonlijke ontwikkeling te laten zien door

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL I De zes basisstappen Met het programma Powerpoint kun je zelf een

Nadere informatie

26. Dia-overgangen en animaties

26. Dia-overgangen en animaties 689 26. Dia-overgangen en animaties Uw presentatie wordt levendiger als u een paar speciale effecten toepast die PowerPoint te bieden heeft. U kunt bijvoorbeeld dia-overgangen aanbrengen. Een dia-overgang

Nadere informatie

Google Drive. Deel 3 presentaties. Selecteer het tekstgedeelte Probeer 1 en ander uit zoals tekstgrootte en kleur, centreren,

Google Drive. Deel 3 presentaties. Selecteer het tekstgedeelte Probeer 1 en ander uit zoals tekstgrootte en kleur, centreren, Google Drive Deel 3 presentaties I) presentatie aanmaken en bewerken 1) aanmaken Klik nieuw Kies google presentatie Een nieuw tabblad opent zich We maken en presentatie over vb Geel Maak zoals in onderstaand

Nadere informatie

Maak deze opgaven zonder rekenmachine. Je mag kladpapier gebruiken. Bij decimale getallen, rond je af op 2 cijfers na de komma.

Maak deze opgaven zonder rekenmachine. Je mag kladpapier gebruiken. Bij decimale getallen, rond je af op 2 cijfers na de komma. Referentietoets 2F Opdracht 5 Deel 1 Maak deze opgaven zonder rekenmachine. Je mag kladpapier gebruiken. Bij decimale getallen, rond je af op 2 cijfers na de komma. 1) -2,8 +5 = 2) 25 x 5,5 = 3) 3,4 +

Nadere informatie

Ben jij een Sherlock? Duik in StatLine, de databank van CBS. Leerlingenversie

Ben jij een Sherlock? Duik in StatLine, de databank van CBS. Leerlingenversie Ben jij een Sherlock? Duik in StatLine, de databank van CBS Leerlingenversie Ben jij een Sherlock? Duik in StatLine, de databank van CBS Informatie zoeken en verwerken met StatLine Het Centraal Bureau

Nadere informatie

wiskunde CSE GL en TL

wiskunde CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2009 tijdvak 2 dinsdag 23 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 80 punten

Nadere informatie

Aanvullend bestand Basisboek Office 2013 en 2010

Aanvullend bestand Basisboek Office 2013 en 2010 Aanvullend bestand Basisboek Office 2013 en 2010 In dit bestand vindt u een overzicht van de verschillen in Microsoft Office 2016 in vergelijking met Basisboek Office 2013 en 2010. Ook als u Office gebruikt

Nadere informatie

profielvak horeca, bakkerij en recreatie CSPE BB onderdeel A

profielvak horeca, bakkerij en recreatie CSPE BB onderdeel A Examen VMBO-BB 2017 gedurende 100 minuten profielvak horeca, bakkerij en recreatie CSPE BB onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 13

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 13 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 De volgorde van lezen... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Toets uw

Nadere informatie

intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2016 gedurende 340 minuten intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 12 opdrachten.

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 - Word 15

Inhoudsopgave. Deel 1 - Word 15 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 Uw voorkennis... 11 De volgorde van lezen... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Website... 13 Toets

Nadere informatie

Virgo + WPS Office. Tabletproject

Virgo + WPS Office. Tabletproject Virgo + WPS Office Tabletproject Melissa Havet September 2014 Beste collega s Enkele weken geleden gingen wij van start met een nieuw project: de tablet. Uiteraard is het voor vele onder ons nieuw, inclusief

Nadere informatie

In het venster SmartArt-afbeelding kiezen, selecteer je links een categorie en in het midden een SmartArt-afbeelding:

In het venster SmartArt-afbeelding kiezen, selecteer je links een categorie en in het midden een SmartArt-afbeelding: SAMENVATTING HOOFDSTUK 6 SmartArts gebruiken Met een SmartArt kun je tekst op een andere manier presenteren. Een SmartArt voeg je in via het tabblad Invoegen, groep Illustraties, knop SmartArt. Je kunt

Nadere informatie

Hoe maak je een grafiek met Excel 1

Hoe maak je een grafiek met Excel 1 Hoe maak je een grafiek met Excel? Bij het maken van verslagen en allerlei andere praktische opdrachten is het vaak nuttig en ook overzichtelijk om informatie in grafieken te presenteren. Ook kun je gemaakte

Nadere informatie

intersectoraal CSPE KB technologie en dienstverlening Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

intersectoraal CSPE KB technologie en dienstverlening Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2013 gedurende 405 xxx minuten intersectoraal CSPE KB technologie en dienstverlening Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 13 opdrachten.

Nadere informatie

5. Diavoorstellingseffecten

5. Diavoorstellingseffecten 5. Diavoorstellingseffecten Zoals u in de voorgaande modules heeft kunnen zien, is de overgang tussen opeenvolgende dia s in een presentatie steeds hetzelfde: de oude dia verdwijnt en de nieuwe dia komt

Nadere informatie

een gedrukt fotoalbum maak je al in 10 stappen

een gedrukt fotoalbum maak je al in 10 stappen een gedrukt fotoalbum maak je al in 10 stappen simpele handleiding voor gratis albumsoftware voor Windows 1. welk thema heeft jouw fotoalbum? maak een goede selectie Zoek de foto s uit die je in het fotoalbum

Nadere informatie

44 De stelling van Pythagoras

44 De stelling van Pythagoras 44 De stelling van Pythagoras Verkennen Pythagoras Uitleg Je kunt nu lezen wat de stelling van Pythagoras is. In de applet kun je de twee rode punten verschuiven. Opgave 1 a) Verschuif in de applet punt

Nadere informatie

Portfolio s in Google Sites

Portfolio s in Google Sites Portfolio s in Google Sites Vanaf het schooljaar 2012-2013 biedt de NHL de optie om portfolio s aan te maken met Google Sites. De NHL-accounts bij Google zijn afgeschermd voor mensen die niet bij de NHL

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

intersectoraal CSPE KB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

intersectoraal CSPE KB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2013 gedurende 400 minuten intersectoraal CSPE KB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 15 opdrachten.

Nadere informatie

INLEIDING WET OP DE INKOMSTENBELASTING

INLEIDING WET OP DE INKOMSTENBELASTING INLEIDING WET OP DE INKOMSTENBELASTING ECONOMIE VMBO 3 VMBO TL 1 Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1: Box 1 berekenen Hoofdstuk 2: Box 3 berekenen Hoofdstuk 3: Alles bij elkaar Hoofdstuk 4: Handleiding

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

handel en verkoop CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2010 gedurende 355 minuten handel en verkoop CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 24 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Diagrammen vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Diagrammen vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 12 April 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/74218 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

1. OpenOffice.org downloaden en installeren 13 1.1 Downloaden en installeren... 14 1.2 Achtergrondinformatie... 20 1.3 Tips... 21

1. OpenOffice.org downloaden en installeren 13 1.1 Downloaden en installeren... 14 1.2 Achtergrondinformatie... 20 1.3 Tips... 21 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 Website... 11 Toets uw

Nadere informatie

Handleiding Windows Foto s uit een eerder gemaakt fotoboek overzetten naar de nieuwe software

Handleiding Windows Foto s uit een eerder gemaakt fotoboek overzetten naar de nieuwe software Handleiding Windows Foto s uit een eerder gemaakt fotoboek overzetten naar de nieuwe software HEMA Fotoservice Versie 1.1 2016 Inleiding In deze handleiding leggen we uit, hoe je snel de foto s uit een

Nadere informatie

7.1. Hoe kan ik eerste documenten maken en ordenen?

7.1. Hoe kan ik eerste documenten maken en ordenen? 7.1. Hoe kan ik eerste documenten maken en ordenen? Inhoud 1. Ik zorg voor een vast beginscherm en stel de taakbalk in. 2. Ik maak en orden mappen. 3. Ik maak een snelkoppeling Word in de taakbalk. 4.

Nadere informatie

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5 Les 16 Grafieken in Word In deze les leert u hoe u gegevens weergeeft in de vorm van een grafiek. Ook past u het uiterlijk, de schaal en het type grafiek aan. Een grafiek maken Eén plaatje zegt meer dan

Nadere informatie

Handleiding Powerpoint presentatie

Handleiding Powerpoint presentatie Handleiding Powerpoint presentatie U opent Microsoft Powerpoint. U kiest voor bestand, nieuw en klikt op lege presentatie. U ziet dan bovenstaand scherm. Om breedbeeld in te stellen klikt u op beeld, normaal,

Nadere informatie