Infosessie Datastream Handleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Infosessie Datastream Handleiding"

Transcriptie

1 Infosessie Datastream Handleiding In onderstaande handleiding worden enkele basisprincipes van het zoeken naar gegevens in Datastream geïllustreerd. Voor meer achtergrond informatie over de software wordt verwezen naar andere handleidingen en het internet. Algemeen In plaats van Datastream zelf op te starten kan je beter werken via Excel. Vanuit Excel (op 1 van de computers die Datastream heeft) kan je dan de zoekopdracht starten via Datastream-AFO zoals op onderstaand voorbeeld. Merk op dat dit scherm er bij Office 2007 iets anders uitziet: Er zijn 3 soorten zoekopdrachten: Static Time Series Company accounts

2 Voor tijdreeks-gegevens kies je het 2 e, waarna je in onderstaand zoekscherm terecht komt. In dit zoekscherm moet je de criteria van uw zoekopdracht weergeven: Gegevens over welke serie/list (aandelen, obligaties, )? Welk data-type (returns, koersen, volumes)? Over welke periode (start datum, eind datum)? Welke frequentie(dagelijks, maandelijks, jaarlijks)? Klikken op de rode knop brengt je in het zoekscherm aangaande de data categorieën. Onderstaande figuur geeft een overzicht van wat je allemaal in Datastream kan terugvinden. (Equities Indices Bonds Options Economics)

3 Gegevens ivm Aandelen Wanneer je zoekt naar gegevens ivm aandelen kies je aanvankelijk voor equities. Het zoekscherm geeft je dan de mogelijkheid om de zoekopdracht te verfijnen op basis van de naam van het aandeel, het land, de sector enz Merk op dat je niet de gehele naam hoeft te kennen en dat je gebruik kan maken van criteria als contains om een concreet aandeel op te zoeken. Het kan echter ook handig zijn om niet specifiek naar een aandeel te zoeken maar een zoekopdracht op basis van het land market en de sector.

4 Hierbij kan je zelfs verschillende industrieën samen nemen om zo een ruime lijst van aandelen uit een bepaald land en een bepaalde sector weer te geven. Merk op dat er naast aandelen ook afgeleide producten van die aandelen genoteerd kunnen zijn (warrant, strip, ). Om te vermijden dat je deze per ongeluk als het aandeel zou zien en dus verkeerde data gaat downloaden kan je de zoekopdracht verder verfijnen. Op onderstaande figuur wordt weergegeven hoe je enkel aandelen in beschouwing neemt door specifiek te zoeken op primary quote en Major Security.

5 Wanneer je na het ingeven van bovenstaande selectiecriteria op search klikt krijg je onderstaande lijst. Die kan je vervolgens inlezen in de Excel zoekfunctie door uit deze lijst enkele of alle aandelen aan te vinken en op use selected te klikken. Het zoekscherm geeft dan de lijst van de in beschouwing genomen aandelen weer. Merk op dat elk aandeel een specifieke afkorting heeft. Voor het aandeel Campine is dat bijvoorbeeld B:CAM.

6 Nadat je aangegeven hebt over welke aandelen je gegevens zou willen downloaden, moet je nog aangeven welke gegevens je dan zou willen. (koersen, returns, dividenden, ). Klikken op het icoontje naast Datatypes brengt je in het onderstaande zoekscherm. Merk op dat er opnieuw een keuze is tussen heel wat verschillende soorten data. De meeste studenten zullen zich echter kunnen beperken tot enkele van de volgende die allen via de Key Datatypes in Time Series te verkrijgen zijn: Koersen = Price (Adjusted-Default) (P) Total return index (RI) Volumes = Turnover by Volume (VO) Earnings per share (EPS)

7 Het volstaat om in het datatype zoekscherm het gewenste type aan te vinken. Merk op dat je ook onmiddellijk de afkorting in Excel zou kunnen intikken als je die zou kennen. (bv RI voor Total return index). Wanneer je niet zeker bent over een definitie van een bepaald datatype kan je altijd op het icoontje links van de naam klikken om de specifieke Datastream definitie op te vragen. Tenslotte zal ook nog de periode en de frequentie moeten aangegeven worden. Let op dat je best absolute data ingeeft (31/12/ /12/2007) ipv relatieve (-5Y). Bij deze laatste zou je immers steeds andere gegevens krijgen afhankelijk van de dag dat je gaat downloaden. De frequentie van de gegevens kan je vervolgens kiezen in het Freq. Vakje. (voor aandelen en indices kan dit zelf op dagelijkse basis) Wanneer je op Submit klikt krijg je vervolgens de gevraagde reeksen in Excel. In het optie vak kan je er ook nog voor kiezen om al dan niet de titel van elke reeks weer te geven.

8 Zoeken op (Aandelen)Indices Ook aandelen indices zijn een veel gebruikte variabele in onderzoeken rond financiële markten. Net zoals bij aandelen kan je deze indices zoeken via de naam of via alternatieve zoekcriteria (market, currency, ). Merk op dat er voor vele indices verschillende mogelijkheden zijn afhankelijk van referentiejaar, munteenheid, deelmarkt, (bespreek dus bij twijfel met de promotor wat het meest van toepassing zou kunnen zijn in het onderzoek)

9 Constituent List In plaats van een lijst van aandelen of een index kan het nuttig zijn om gericht te zoeken op basis van vaste lijsten van producten. Dit kan via de Constituent Lists. Stel dat je specifiek de gevens wil van alle Bel 20 aandelen maar je wil niet aandeel per aandeel intikken of selecteren uit een ruimere lijst. Datastream heeft hiervoor een heel aantal voorgeprogrammeerde lijsten obv bestaande indices. Onderstaande zoekopdracht zal dus specifiek de Total return index van alle aandelen uit de Bel 20 downloaden op dagelijkse basis voor de laatste 2 jaar. Merk op dat de mogelijkheden van de Constituent list verder gaan dan de standaard beursindices alleen. Je kan zo bijvoorbeeld ook lijsten krijgen op basis landen, sectoren, small cap, Het hoeft ook niet specifiek over aandelen te gaan. Onderstaande figuur geeft een overzicht van de Type van producten waarover deze lijsten worden aangeboden.

10 Onderstaande selectie zal bijvoorbeeld een lijst opgeven van alle basismetalen. (waarvoor je dan bv de prijzen kan downloaden) Of een lijst van 41 exchange rates:

11 Create List from range Wanneer je in het kader van de masterproef uit een andere databron een concrete lijst van aandelen hebt kunnen selecteren waarvoor je gegevens nodig hebt, kan je deze lijst inlezen in Excel/Datastream. Je maakt dan als het ware uw eigen constituent list. De voorwaarde hiervoor is dat je voor deze aandelen over de ISIN codes beschikt. Stel dat je een lijst hebt van 30 Amerikaanse bedrijven met bijhorende ISIN code. Je selecteert de range met ISIN codes en klikt op create list waarna je in onderstaand scherm komt. Je geeft uw lijst een naam en klikt op OK. Als je vervolgens iets wil downloaden voor die lijst aandelen dan kan je in het zoekscherm aangeven dat je een zelf gecreëerde lijst wil ingeven: Waarna je net als met een constituent list, een datatype kan kiezen dat voor al deze aandelen gelijktijdig moet worden gedownload.

12 Economische Variabelen Een andere belangrijke datavorm die door Datastream wordt aangeboden zijn de macro economische variabelen. Onderstaande figuur geeft een overzicht van de soorten variabelen die aangeboden worden in Datastream: Gegevens die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld: Consumer confidence GDP Inflatie Werkloosheidscijfers Deze variabelen kunnen net zoals de aandelen en de indices voor veschillende landen en markten worden opgevraagd. Een voor beeld van dergelijke zoekopdracht is de Consumer Confidence Indicator in onderstaande figuur. Merk op dat de keuze opnieuw zeer groot kan zijn en dat er bij twijfel best eens overlegd wordt met de promotor. Rechts van de reeks is er echter ook steeds wat bijkomende info die duidelijkheid kan scheppen over de bron, basisjaar enz voor een bepaalde reeks.

13 Merk op dat er voor vele van deze macro economische variabelen niet veel verschillende datatypes zijn. Wanneer je dus deft aangeeft in dit zoekscherm krijg je de Default waarde van deze reeks. (wat in veel gevallen de enige beschikbare waarde in datastream zal zijn)

14 Voor werkloosheidscijfers zijn er bv volgende mogelijkheden (klik op definitie bij onduidelijkheid) Zoeken naar Rentevoeten Er zijn echter ook macro economische variabelen die een eigen onderverdeling krijgen in Datastream vanwege hun belang. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar bijvoorbeeld de risicovrije rente in België kan je zoeken op interest rates.

15 Static data Het zoeken naar statische data verloopt nagenoeg identiek als het zoeken naar tijdreeksen. Vele van de datatypes komen in beide gevallen voor. Het belangrijkste verschil is dan ook dat static data je slechts 1 waarde per variabele geeft voor een bepaald tijdstip. In vele gevallen kan het dan ook beter zijn om toch een time series request te maken en dit dan voor een jaarlijkse frequentie op te vragen. Op die manier kan je toch enkele waarden van een bepaalde variabele bekomen. Company Accounts Het company accounts request geeft je boekhoudkundige data over beursgenoteerde bedrijven. Merk op dat dit enkel interessant is via Datastream in de volgende gevallen: Je hebt data nodig voor niet-europese bedrijven (kies anders voor Belfirst of Amadeus) Je hebt geografische en of sectorele opdeling van de omzet nodig Je wil boekhoudkundige standaarden met elkaar vergelijken

16 Datastream geeft je de keuze van een aantal formats waarin de boekhoudkundige data worden aangeboden:

Dank u om Morningstar.nl te kiezen als uw beleggingspartner. Website GebruikersGids 1

Dank u om Morningstar.nl te kiezen als uw beleggingspartner. Website GebruikersGids 1 Morningstar.nl GebruikersGids NEDERLANDS 2010 ß Website GebruikersGids 1 Op de Morningstar Website vindt u snel objectieve en onafhankelijke informatie over de duizenden beleggingsfondsen die op de Nederlandse

Nadere informatie

Rapport Text Mining 1: Studie over het toegankelijk maken van methodologische gegevens in systemen voor het ontsluiten van statistische informatie.

Rapport Text Mining 1: Studie over het toegankelijk maken van methodologische gegevens in systemen voor het ontsluiten van statistische informatie. Rapport Text Mining 1: Studie over het toegankelijk maken van methodologische gegevens in systemen voor het ontsluiten van statistische informatie. Bert Gossey Marie-Francine Moens Inleiding Statistische

Nadere informatie

UNIFORM-Financieel Handleiding

UNIFORM-Financieel Handleiding UNIFORM-Financieel Handleiding Inhoudsopgave 1 DAGBOEKEN... 3 1.1 DAGBOEKINSTELLINGEN... 3 1.1.1. Algemeen... 3 1.1.2. Dagboeken... 3 1.1.3. BTW... 4 1.1.4. Eenheid... 5 1.1.5. Vennoot... 5 1.2 Kasboek

Nadere informatie

Handleiding Mijn DATA-collectief

Handleiding Mijn DATA-collectief Handleiding Mijn DATA-collectief Inleiding Het grootste nadeel bij het kopen van adresbestanden voor commerciële doeleinden, is dat de data meteen na aanschaf alweer verouderd is. Ook is lang niet altijd

Nadere informatie

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be v2014.1 Handleiding http://www.kashexpert.be Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Kennismaking 3 2.1 installeren.................................... 4 2.2 opstarten..................................... 4 2.2.1

Nadere informatie

De nieuwigheden van BOB Software 3.3 : Algemene en Analytische Boekhouding

De nieuwigheden van BOB Software 3.3 : Algemene en Analytische Boekhouding De nieuwigheden van BOB Software 3.3 : Algemene en Analytische Boekhouding Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 2. Configuratie van de nieuwigheden... 4 3. Basisbestanden... 5 Fiches van derden... 5 Beperkte

Nadere informatie

BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H

BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H 1 Algemene werking Wings ondersteunt twee verschillende soorten analytische opvolging. De eerste analytische uitsplitsing is de traditionele op kostenplaats of

Nadere informatie

Handleidingen 1.0 SugarCRM

Handleidingen 1.0 SugarCRM Handleidingen 1.0 SugarCRM SugarCRM Handleidingen 1.0 SugarCRM In dit document vind je de handleidingen voor SugarCRM zoals aangeboden door ECM2. I. Inleiding 1 1. Inleiding 3 1.1. Adresgegevens... 3 2.

Nadere informatie

Het maken van back-ups voor het MKB

Het maken van back-ups voor het MKB Het maken van back-ups voor het MKB Recent heb ik op mijn blog (http://blog.zandstra.it) al een stuk hierover gewijd. Aangezien dit wellicht toch meer uitweiding verdiend, maar dit niet afdoende in een

Nadere informatie

[HANDLEIDING MAGENTO]

[HANDLEIDING MAGENTO] Pagina 0 Inhoudsopgave: 1. Introductie van het beheerderspaneel... 2 2. Uw catalogus opzetten... 9 3. Promoties... 43 4. Bestellingen en klanten beheren... 63 5 Beheren van door de klanten ontwikkelde

Nadere informatie

OneGate. Gebruikershandleiding. 16 September 2011

OneGate. Gebruikershandleiding. 16 September 2011 OneGate 16 September 2011 Pagina 2 Inhoudstafel 1. INLEIDING... 3 2. TERMINOLOGIE... 4 3. ICONEN... 5 4. AANLOGGEN... 6 4.1. GEBRUIKERSID & PASWOORD... 6 4.1.1. Aanvragen van een Gebruikersid/Paswoord...

Nadere informatie

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be v2014.1 Handleiding http://www.kashexpert.be Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Kennismaking 3 2.1 installeren.................................... 4 2.2 opstarten..................................... 4 2.2.1

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: werkblad verdeeld in cellen.

Hoofdstuk 1: werkblad verdeeld in cellen. Hoofdstuk 1: werkblad verdeeld in cellen. Windows: Bij deze korte handleiding ben ik ervan uitgegaan dat enkele windows basisbeginselen reeds gekend zijn zoals de hierna getoonde iconen. kiezen van het

Nadere informatie

Handleiding. klantenwebsite

Handleiding. klantenwebsite Handleiding klantenwebsite Overzicht 1. CREDITEL 4 1.1 ZOEKEN VAN BEDRIJVEN 4 1.2 SERIEEL AANVRAGEN 7 1.3 BEDRIJFSLEIDING ZOEKEN 8 1.4 AKTES (PUBLICATIES VAN VENNOOTSCHAPPEN EN VZW S) 9 1.5 NEERGELEGDE

Nadere informatie

Handleiding KBC-Local

Handleiding KBC-Local KBC Group Handleiding KBC-Local Versie 7.0 2014 Inhoudstabel Inhoudstabel... 2 1. Starten : installatie... 4 1.1 Technische vereisten... 4 1.1.1 Ondersteunde Operating Systemen & Browserversies... 4 1.1.2.NET

Nadere informatie

Leerlingenfacturatie in Count-e

Leerlingenfacturatie in Count-e 1 Inleiding... 2 2 Leerling als klant in de boekhouding... 3 2.1 Overhalen leerlingen vanuit Wis@d naar Count-e... 3 Voor je start bepalen welke leerlingen je nodig hebt?... 3 Leerlingen ophalen vanuit

Nadere informatie

In de Webcanyon klantenzone worden alle administratieve zaken geregeld. De klantenzone laat u toe om onder andere volgende zaken te doen:

In de Webcanyon klantenzone worden alle administratieve zaken geregeld. De klantenzone laat u toe om onder andere volgende zaken te doen: In deze handleiding leren wij u omgaan met het controlepaneel cpanel. Wij leren u enkele basis mogelijkheden zoals het aanmaken van e-mail accounts, het aanmaken van MySQL databases en deze te koppelen

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Remote Backup

Gebruiksaanwijzing Remote Backup Gebruiksaanwijzing Remote Backup Juli 2009 Versie 1.2 Auteur : E.C.A. Mouws Pagina 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inhoudsopgave... 2 Opstarten... 3 Hoofdscherm... 3 Uitleg van het scherm... 4 Backup...

Nadere informatie

warrants www.warrants.commerzbank.com inhoudsopgave commerzbank securities the first option in the warrants market...3 zijn warrants iets voor mij?...4 waarom warrants van commerzbank kopen?...7 hoe worden

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Magento Webshop Uw catalogus opzetten

Hoofdstuk 2. Magento Webshop Uw catalogus opzetten Hoofdstuk 2 Magento Webshop Uw catalogus opzetten Dit hoofdstuk beschrijft hoe u een catalogus voor uw Magento webshop kunt creëren, hoe u producten toe moet voegen en hoe u attributen kunt bepalen. Dit

Nadere informatie

1 Wat is er nieuw?... 4 1.1 The Ribbon / Het Lint... 4 1.2 Het navigatiepaneel... 4 1.3 Zoeken... 5 2 Outlook 2010 opstarten... 6 3 Mails lezen...

1 Wat is er nieuw?... 4 1.1 The Ribbon / Het Lint... 4 1.2 Het navigatiepaneel... 4 1.3 Zoeken... 5 2 Outlook 2010 opstarten... 6 3 Mails lezen... Outlook 2010 1 Wat is er nieuw?... 4 1.1 The Ribbon / Het Lint... 4 1.2 Het navigatiepaneel... 4 1.3 Zoeken... 5 2 Outlook 2010 opstarten... 6 3 Mails lezen... 8 4 Een mail sturen... 10 4.1 Een geadresseerde

Nadere informatie

Hoe kan Assist het ledenbeheer, de algemene administratie én de boekhouding van mijn zwemclub vergemakkelijken? 2/06/13 Slide 1

Hoe kan Assist het ledenbeheer, de algemene administratie én de boekhouding van mijn zwemclub vergemakkelijken? 2/06/13 Slide 1 Hoe kan Assist het ledenbeheer, de algemene administratie én de boekhouding van mijn zwemclub vergemakkelijken? 2/06/13 Slide 1 In deze presentatie.! Wat is Assist en wat zijn de voordelen?! Hoe ga ik

Nadere informatie

Office 365: een beknopte handleiding

Office 365: een beknopte handleiding Office 365: een beknopte handleiding 1. Inloggen op de portal van de school: http://webmail.schoolhulshout.be 2. Hierna kom je op de hoofdpagina van je office365 omgeving. 3. Links in de bovenhoek heb

Nadere informatie

Handleiding handelsplatform

Handleiding handelsplatform Lees mij zorgvuldig door! Handleiding handelsplatform Today s Brokers Trader WorkStation (TWS) 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Rekening informatie 4 1.1 Cash of Margin? 4 1.2 Multivalutarekening 4 1.3 Confirmatie/token

Nadere informatie

Handleiding website menu s en pagina s

Handleiding website menu s en pagina s Handleiding website menu s en pagina s Versie 0.1 januari 2012 INHOUD INHOUD... 2 1 Inleiding... 3 2 Het opzetten van de menubalken van de website... 3 3 Het opzetten van de pagina s achter het menu...

Nadere informatie

Handleiding KW Cup - Toernooiplanner

Handleiding KW Cup - Toernooiplanner Installatie Toernooiplanner Handleiding KW Cup - Toernooiplanner Een gratis demo-versie van de Toernooiplanner voor badminton kan gedownload worden op deze pagina: http://www.toernooi.nl/product/demo.aspx?id=15&s=2

Nadere informatie

Het zoveelste pakket op rij die deze zaken kan? Oordeel voor uzelf na deze korte voorstelling.

Het zoveelste pakket op rij die deze zaken kan? Oordeel voor uzelf na deze korte voorstelling. Heeft u ook het gevoel dat het electronische tijdperk zijn belang heeft in de omzet voor uw bedrijf? Hoe goed/snel kan u uw klanten bereiken betreffende nieuwe diensten, informatie betreffende uw producten

Nadere informatie

EasyTrade Lite Exposantenmodule

EasyTrade Lite Exposantenmodule EasyTrade Lite Exposantenmodule 2 Inhoudsopgave 1 EasyTrade starten PC... 4 1.1 Snelkoppeling maken... 4 1.2 EasyTrade starten... 4 2 EasyTrade starten Mac OS / Apple... 5 2.1 Snelkoppeling maken... 5

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven Eerste keer inloggen... 1 Werken in extranet... 2 Mijn gegevens... 3 Uitloggen... 4 Boek rit... 4 Ritten... 8 Home... 10 Zoeken... 10 Wachtwoord

Nadere informatie