KIEST ELEKTROTECHNIEK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KIEST ELEKTROTECHNIEK"

Transcriptie

1 AGE KIEST ELEKTROTECHNIEK

2 Ben je geïnteresseerd in technologie of alles wat met elektra en stroom te maken heeft? Vind je het leuk om met allerlei (high-tech) apparatuur te werken? Heb je technisch inzicht? DAN IS een toekomst in de elektrotechniek ECHT IETS VOOR JOU!

3 Werken in de elektrotechniek Een leven zonder magnetron, mobiele telefoon, ADSL-aansluitingen en satellietschotels is bijna niet meer voor te stellen. Aandacht voor duurzame energie en robots in de industrie lijkt al weer lang geleden, maar dat is het niet. Trends volgen elkaar snel op. Er zijn continu mensen nodig die de installaties, netwerken en apparaten kunnen aanleggen, onderhouden en repareren, zodat alles goed blijft werken zoals het hoort. Technologie is bedoeld om ons leven makkelijker en productiever te maken. Mensen moeten zorgeloos kunnen genieten van de voordelen van nieuwe technologie. En daar kun jij een belangrijke rol in spelen! Je kunt als professionele kracht terecht bij werkgevers zoals kabel- en telecommunicatiebedrijven, installatiebedrijven, de procesindustrie of reparatiebedrijven, waarbij je veel in de buitendienst werkt. Maar ook kun je werken in een ziekenhuis, waarbij allerlei apparatuur wordt ingezet om een betere diagnose te stellen, een operatie makkelijker te laten uitvoeren of een behandeling prettiger te maken voor patiënten. Om in de elektrotechniek te kunnen werken, heb je een diploma en een goede beroepsopleiding nodig, die aansluit bij de eisen van het bedrijfsleven. Zo n opleiding kun je volgen bij het Albeda College. Investeer in je eigen toekomst en kies bij ons de richting en de leerweg die bij jou past.

4 DE DAG VAN AGE LOOP EEN DAG MEE MET AGE EN ONTDEK OF DE OPLEIDING OOK WAT VOOR JOU IS...

5 AGE ZIJDERVELD, 19 jaar Middenkader Engineering/ werkveld elektrotechniek LEERWEG: BOL Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? Van jongs af aan werd ik al gefascineerd door techniek. En elektrotechniek heeft iets speciaals voor mij; dat komt voornamelijk door de mogelijkheden die de opleiding en het werk bieden. Theoretisch zou je alles kunnen bouwen met wat er nu op de markt is aan elektronica. Het is gewoon gaaf om dat ook zelf te kunnen.

6 AGE: Van jongs af aan werd ik al gefascineerd door techniek. Wat vind je van de opleiding? Elektrotechniek is een goede en leuke opleiding. Dit komt voornamelijk ook door de goede combinatie van theorie en praktijk, de zogenaamde TechnoDesign leermethode. De behandelde theoretische lesstof wordt door te doen in de praktijk toegepast. En als je meer kennis nodig hebt om een bepaald project af te ronden heb je altijd de mogelijkheid om bij een docent aan te kloppen. Waarom kies je voor dit beroep? De manier waarop je bepaalde dingen aan moet pakken vind ik leuk. Want zelf wil ik heel graag de ontwikkeling in. Dat houdt in dat je nieuwe en betere systemen gaat bouwen en daarbij ook op zoek gaat naar storingen op de printplaten. Wat zijn je toekomstdromen? Eerst wil ik op hbo-niveau door studeren, dus daar ben ik gelijk ook een aantal jaren mee bezig. Daarna wil ik werk zoeken in de ontwikkeling en in de toekomst misschien nog een eigen bedrijf starten. Waarom heb je voor het Albeda College gekozen? De sfeer van de locatie sprak me aan en op de open dag werd ik goed geïnformeerd. Ik wist dus goed waar ik aan begon. En voornamelijk vanwege de mogelijkheid om mijn studie te volgen via de TechnoDesign methode, waarbij theorie met praktijk gecombineerd wordt. In de praktijk leer je samenwerken met medestudenten en dat brengt ook nieuwe vriendschappen met zich mee.

7 Age op zijn stage

8 KIES JOUW OPLEIDING Wil je net als Age aan de slag in de elektrotechniek? Dan heeft het Albeda College voor jou de juiste opleiding. Je kunt bij ons opleidingen volgen in de volgende richtingen: Elektrotechniek: - Arbeidsmarktgekwalificeerde assistent (niveau 1) - Infratechniek (niveau 2) - Installeren (niveau 2, 3 en 4) - Elektrotechnische Industriële producten en systemen (niveau 2, 3 en 4) - Middenkader Engineering (niveau 4, middenkaderfunctionaris) - Werkvoorbereider (niveau 3 en 4) - Service apparatuur en installaties (niveau 3 en 4) De opleidingen worden gegeven in de bol of de bbl. Sommige opleidingen worden in beide leerwegen aangeboden. Wanneer je kiest voor de bol, volg je lessen en loop je bepaalde periodes stage. Je hebt recht op studiefinanciering en een studenten OV-chipkaart wanneer je 18 wordt. Ben je aan het werk en kom je een dag of twee avonden naar school, dan heet dat de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan in loondienst bij een werkgever. Beide leerwegen leiden op voor hetzelfde diploma.

9 AKA, ARBEIDSMARKTGEKWALIFICEERDE ASSISTENT Assistenten zijn onmisbaar. Wil jij een onmisbare collega worden, dan kies je voor de opleiding Arbeidsmarktgekwalificeerde assistent bij het Albeda College. Je kunt voor diverse richtingen kiezen binnen deze opleiding. Wanneer je kiest voor de richting techniek, assisteer je je collega bij eenvoudige werkzaamheden in deze branche. Hierdoor kan hij of zij de taak goed uitvoeren. De opleiding AKA is gericht op de praktijk. Je resultaten worden in een portfolio afgetekend. Deze laat zien hoe ver je bent met de opleiding en in een persoonlijk plan spreek je af wat jouw volgende klus wordt. Na het behalen van je diploma, kun je ervoor kiezen door te studeren, of je gaat meteen aan de slag in het werkveld.

10 ARBEIDSMARKTGEKWALIFICEERDE ASSISTENT ARBEIDSMARKTGEKWALIFICEERDE ASSISTENT TECHNIEK Niveau: 1 Leerweg: BBL deeltijd BOL - BOL Duur: OVER het algemeen 1 jaar Toelatingseisen: Je bent minimaal 16 jaar Hoe ziet je opleiding eruit? In de opleiding AKA leer je hoe je moet assisteren bij eenvoudige werkzaamheden. Je kiest voor de beroepscontext techniek. Deze richt zich op electro, metaal en lassen. Je leert tijdens de opleiding hoe je je werk voorbereidt en plant. Ook leer je hoe je het werk uitvoert en hoe je na afloop je werk bespreekt (evalueren). Ten slotte leer je hoe je je werk als assistent afrondt. Door de stages die je loopt (dit heet beroepspraktijkvorming), maak je kennis met het werkveld en kun je na het behalen van je diploma meteen aan de slag! Wat voor werk ga je doen? Als arbeidsmarktgekwalificeerde assistent richting techniek ondersteun je je collega s. Je assisteert bij technische werkzaamheden, bijvoorbeeld installeren, monteren, demonteren, afwerken, aanvoer, afvoer en opslag van materialen. Je hebt een actieve houding en voelt je verantwoordelijk voor jouw taak. Vaak werk je onder toezicht en/of begeleiding. Je werkt samen of alleen aan ondersteunende werkzaamheden in de techniek. Samenwerking is een belangrijk punt in je toekomstige functie. Waar kun je werken? Je gaat werken in een werkplaats, een productiehal of op locatie bij een klant. Je werkt zowel binnen als buiten. Bedrijven waar je bij kunt gaan werken zijn actief in de technische branche. Vervolgopleiding(en) Na het behalen van je diploma kun je direct op zoek gaan naar werk. Je kunt er ook voor kiezen door te studeren. Je volgt dan een beroepsopleiding binnen techniek op niveau 2. In overleg met jou wordt dan bekeken of er prestatievrijstellingen kunnen worden gegeven. Wil je liever overstappen naar een andere assistent-beroepsopleiding op niveau 1, dan kan dat natuurlijk ook. Er is ook een AKA-traject waarin je terecht kunt als jouw Nederlands nog niet zo goed is. Je krijgt dan ondersteunend Nederlands aangeboden. 10

11 Infratechniek Alle voorzieningen die je heel gewoon vindt, kun je alleen gebruiken dankzij infratechniek. Elektriciteit, gas, water en data zorgen ervoor dat je in veel omgevingen van alle gemakken voorzien bent. Het enorme netwerk van leidingen en kabels zie je niet, maar zonder de juiste verbindingen heb je geen goed drinkwater, kun je geen televisie kijken, heb je geen internetverbinding en blijft het koud in je huis. Monteurs in de infratechniek zorgen voor de juiste montage en het onderhoud van de transport- en distributienetten. Binnen de infratechniek kun je uit verschillende richtingen kiezen. Het Albeda College biedt op dit moment alleen de opleiding monteur data/elektra aan op niveau 2. Je kunt deze opleiding volgen in de bbl. 11

12 Infratechniek Infratechniek (monteur data/elektra) Niveau: 2 Leerweg: BBL Duur: 2 jaar Toelatingseisen: - Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg in de sector Techniek of in een andere sector met als keuzevak wiskunde - Mbo-diploma niveau 1 in de techniek Hoe ziet je opleiding eruit? De opleiding wordt aangeboden in de bbl. Dat betekent dat je aan de slag gaat bij een erkend leerbedrijf. Je sluit een contract af met je werkgever. Je zal dus moeten solliciteren bij een Kenteq erkend leerbedrijf (kenniscentrum voor elektrotechniek). Naast je baan kom je één dag of twee avonden per week naar school om lessen te volgen. Je krijgt vooral theorielessen zoals vaktheorie, Nederlands en Leren Loopbaan en Burgerschap. Je praktijkervaring doe je op bij je werkgever. Op je werkplek maak je opdrachten die je van het bedrijf krijgt. Verder maak je opdrachten die je van school krijgt. Alle opdrachten verzamel je in je portfoliowerkmap. Tijdens de opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider helpt je je opleiding zo goed mogelijk af te ronden. Op je werkplek word je begeleid door een praktijkopleider. Wat voor werk ga je doen? Als monteur data/elektra ben je vooral uitvoerend bezig. Je legt kabels en leidingen in de grond. Ook monteer je onderdelen, zoals spanningsschakelaars en transformatoren. Je werkt zowel met hoogspanningskabels als met kabels en leidingen die het dataverkeer regelen. Denk daarbij aan computerkabels, telefoonkabels en het glasvezelnet. Bij storingen zul je ze moeten demonteren en vervangen. Hoe eerder de storing is opgelost, hoe beter het is. Als het nodig is, zul je passende oplossingen moeten verzinnen. Je legt je werkzaamheden vast in schetsen waarbij je de gebruikte maten zet. De controle van leidingen en kabels is heel belangrijk. Je kunt geen risico s lopen. De veiligheid van jezelf en van de omgeving staat op het spel wanneer er bijvoorbeeld een leiding beschadigd is of als er kortsluiting is in het elektriciteitsnet. Tenslotte kun je meet- en regelstations in bedrijf stellen en ervoor zorgen dat de onderdelen op de juiste manier zijn ingesteld. Waar kun je werken? Wanneer je aan de slag gaat in de infratechniek wissel je vaak van werkplek. Kabels en leidingen lopen overal en daarom kom je op veel verschillende plekken. Dat kunnen grote open terreinen op een nieuwbouwlocatie zijn, maar ook steden met een dichte bebouwing. Vaak werk je naast openbare wegen binnen en buiten de bebouwde kom, langs het spoor of een kanaal. Veel van je werkzaamheden vinden buiten in de grond plaats. Die grond kan van de gemeente of provincie zijn, maar net zo goed van een particulier of een groot bedrijf. Ook kan je werken in meet- en regelstations, die gas, stadsverwarming of elektriciteit leveren. Soms moet je in huizen of bedrijven zijn. Vervolgopleiding(en) Je kunt doorstromen naar een vervolgopleiding Elektrotechniek op niveau 3. 12

13 13

14 Installeren Kies je voor een baan in het installeren, dan ben je bezig met het installeren, inregelen en in bedrijf stellen van installaties in bijvoorbeeld woningen, woongebouwen, winkelbedrijven, utiliteitsgebouwen (zoals scholen, kantoorgebouwen en ziekenhuizen) en het bedekken van daken. Je gaat aan de slag bij een bedrijf dat werktuigkundig, elektrotechnische of koudetechnische installaties aanlegt, repareert en wijzigt. Het Albeda College biedt de volgende opleidingen installeren aan: - Monteur Elektrotechnische Installaties niveau 2 - Eerste monteur elektrotechnische installaties niveau 3 - Leidinggevend Monteur Elektrotechnische Installaties niveau 4 Hoe zien de opleidingen eruit? Je kunt de opleidingen volgen in de beroepsopleidende leerweg (bol, niveau 2) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, niveau 2, 3 en 4). Kies je voor de bol, dan volg je lessen op school. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een erkend leerbedrijf. Kies je voor de bbl, dan ga je aan de slag bij een erkend leerbedrijf. Je sluit een contract af met je werkgever. Naast je baan kom je één dag of twee avonden per week naar school om lessen te volgen. Bij beide leerwegen begin je de opleiding met een introductieperiode, waarin je kennis maakt met de opleiding, de school, de docenten en met de andere deelnemers. In deze periode maak je ook toetsen (onder andere Nederlands). Met de uitslag van de toetsen willen we de opleiding zo goed mogelijk bij je laten aansluiten. Op school krijg je theorielessen zoals vaktheorie, Nederlands, Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat) en veiligheid. Je oefent de theorie in vaardigheidstrainingen op school. Bij de bol volg je praktijklessen en vaktekenen op school. Deze vinden plaats in de praktijkruimtes van de leslocaties. Tijdens de lessen werk je aan beroepstaken of opdrachten. Bij de bbl doe je deze onderdelen bij het bedrijf. Vooral bij de niveau 3 en 4 opleidingen krijg je veel vaardigheidstrainingen. In je opleiding werk je aan een portfolio. Je maakt verschillende opdrachten en je werkt aan verschillende projecten. Daarbij staat jouw persoonlijke ontwikkelingsplan centraal. Dit maak je samen met je studieloopbaanbegeleider aan het begin van je opleiding. Tijdens je beroepspraktijkvorming maak je opdrachten. Je wordt vanuit school begeleid door een bpv-begeleider. Op je werkplek word je begeleid door een praktijkopleider. Studieloopbaanbegeleider Tijdens de bol en bbl word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider helpt je je opleiding zo goed mogelijk af te ronden. 14

15 Installeren Monteur Elektrotechnische Installaties Niveau: 2 Leerweg: BOL en bbl Duur: 2 jaar Toelatingseisen: - Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg in de sector Techniek of in een andere sector met als keuzevak wiskunde - diploma beroepsopleiding assistentenopleiding op niveau 1 in de sector Techniek - vergelijkbare of hogere opleiding Wat voor werk ga je doen? Als monteur elektrotechnische installaties ben je uitvoerend bezig. Je legt elektrische installaties aan in gebouwen zoals woningen en kantoren. Ook installeer je bijvoorbeeld een datanetwerk in een kantoor, een beveiligingssysteem voor een school of een telefoonsysteem in een hotel. Je zorgt voor de bedrading en bekabeling en sluit deze aan. Waar kun je werken? Je kunt aan de slag op de werkplaats van verschillende bedrijven en opdrachtgevers. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld de scheepsvaartindustrie of de auto-industrie. Ook kun je betrokken zijn bij machinebouw op locatie. Het in bedrijf stellen van de producten doe je meestal op locatie of bij de klant. Vervolgopleiding(en) Het Albeda College wil graag dat jij het beste uit jezelf haalt. Daarom kun je na deze opleiding doorstromen naar een vervolgopleiding elektrotechniek op niveau 3. Je studieloopbaanbegeleider zal tijdens je opleiding je kansen en mogelijkheden op een rij zetten. Ook als je na je bol-opleiding direct aan de slag wilt bij een bedrijf, kan de studieloopbaanbegeleider je helpen. 15

16 Installeren Eerste monteur elektrotechnische installaties Niveau: 3 Leerweg: BBL Duur: 2 jaar Toelatingseisen: - diploma beroepsopleiding mbo niveau 2 monteur ELEKTROTECHNISCHE installaties (installeren) - Diploma havo/vwo - vergelijkbare of hogere opleiding Wat voor werk ga je doen? Als eerste monteur elektrotechnische installaties ben je vooral uitvoerend bezig. Je werkt zelfstandig. Je neemt initiatief. Daarbij onderhoud je een goed contact met de klanten. Dit kunnen zowel particulieren als bedrijven zijn. Als je je opdracht hebt afgerond, breng je verslag uit bij een leidinggevende. Je installeert zowel eenvoudige als ingewikkelde elektrotechnische installaties en onderdelen daarvan. Ook verzorg je het onderhoud van installaties. Je installeert bijvoorbeeld een datanetwerk in een kantoor, een beveiligingssysteem voor een school of een telefoonsysteem in een hotel. Daarna zorg je voor bedrading en bekabeling en sluit deze aan. Waar kun je werken? Als eerste monteur elektrotechnische installaties werk je in de sector techniek bij een installatiebedrijf dat zowel eenvoudige als complexe elektrotechnische installaties aanlegt, onderhoudt en wijzigt. Daarbij moet je denken aan algemene elektrotechnische installaties, gebouwbeheerssystemen, datanetwerken, telecominstallaties, (openbare) verlichting en verkeerssignalering. Je voert je werk op locatie uit. Assemblagewerkzaamheden voer je op een werkplaats uit van het bedrijf waar je werkt. Vervolgopleiding(en) Het Albeda College wil graag dat jij het beste uit jezelf haalt. Daarom kun je na deze opleiding doorstromen naar een vervolgopleiding elektrotechniek op niveau 4. Je studieloopbaanbegeleider zal tijdens je opleiding je kansen en mogelijkheden op een rij zetten. Ook als je na je opleiding direct aan de slag wilt bij een bedrijf, kan de studieloopbaanbegeleider je helpen. 16

17 Installeren Leidinggevend Monteur Elektrotechnische Installaties Niveau: 4 Leerweg: bbl Duur: 2 jaar Toelatingseisen: - diploma beroepsopleiding mbo niveau 3 eerste monteur elektrotechnische installaties - vergelijkbare of hogere opleiding Wat voor werk ga je doen? Als leidinggevend monteur elektrotechnische installaties ontwerp en installeer je zowel eenvoudige als ingewikkelde elektrotechnische installaties en onderdelen daarvan. Ook houd je je bezig met werkvoorbereiding. Vervolgens maak je die installaties gebruiksklaar. Je ontwerpt en tekent elektrische installaties. Ook breng je waar nodig verbeteringen aan in installaties. Verder begeleid je monteurs. Je bent het visitekaartje van het bedrijf. Je weet de klanten aan het bedrijf te binden. Waar kun je werken? Als leidinggevend monteur elektrotechnische installaties werk je in de sector techniek bij een installatiebedrijf dat zowel eenvoudige als complexe elektrotechnische installaties aanlegt, onderhoudt en wijzigt. Daarbij moet je denken aan algemene elektrotechnische installaties, gebouwbeheerssystemen, datanetwerken, telecominstallaties, (openbare) verlichting en verkeerssignalering. Je voert je werk op locatie uit. Assemblagewerkzaamheden voer je op een werkplaats uit van het bedrijf waar je werkt. Vervolgopleiding(en) Je kunt doorstromen naar een hbo-opleiding in de techniek. 17

18 18

19 Elektrotechnische Industriële Producten en Systemen (EIPS) Automatisering in fabrieken, verkeerslichten, ventilatie en verlichting in tunnels, treinen, trams en grote schepen, beweegbare bruggen en sluizen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn elektrotechnische industriële producten en systemen voor nodig. Monteurs en technici moeten deze apparatuur perfect maken, samenstellen, installeren, afstellen, inregelen en testen zodat een veilige en duurzame werking gegarandeerd is. Haperende verkeerslichten, niet functionerende riolen, stilstaande trams en treinen en bruggen die niet meer open gaan of juist open blijven staan kunnen het gevolg zijn als hij zijn werk niet goed uitvoert. Het Albeda College biedt de volgende opleidingen Elektrotechnische Industriële Producten en Systemen aan: - Monteur niveau 2 - Eerste Monteur niveau 3 - Technicus niveau 4 Hoe zien de opleidingen eruit? Je kunt de opleidingen volgen in de beroepsopleidende leerweg (bol, niveau 2) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, niveau 2, 3 en 4). Kies je voor de bol, dan volg je lessen op school en loop je bepaalde periodes stage. Volg je de opleiding in de bbl, dan ga je aan de slag bij een erkend leerbedrijf. Je sluit een contract af met je werkgever. Naast je baan kom je één dag of twee avonden per week naar school om lessen te volgen. Je begint de opleiding met een introductieperiode, waarin je kennis maakt met de opleiding, de school, de docenten en met de andere deelnemers. In deze periode maak je ook toetsen (onder andere Nederlands). Met de uitslag van de toetsen willen we de opleiding zo goed mogelijk bij je laten aansluiten. Op school krijg je praktijklessen zoals elektrotechniek en vaktekenen. Deze vinden plaats in de praktijkruimtes van de leslocaties. Tijdens de lessen werk je aan beroepstaken of opdrachten. Daarnaast krijg je theorielessen zoals vaktheorie, Nederlands, Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat) en veiligheid. Je oefent de theorie in vaardigheidstrainingen op school. Vooral bij de niveau 3 en 4 opleidingen krijg je veel vaardigheidstrainingen. In de opleiding werk je aan een portfolio. Je maakt verschillende opdrachten en je werkt aan verschillende projecten. Daarbij staat jouw persoonlijke ontwikkelingsplan centraal. Dit maak je samen met je studieloopbaanbegeleider aan het begin van je opleiding. Tijdens je beroepspraktijkvorming maak je opdrachten. Je wordt vanuit school begeleid door een bpv-begeleider. Op je werkplek word je begeleid door een praktijkopleider. Studieloopbaanbegeleider In de bol en bbl word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider helpt je je opleiding zo goed mogelijk af te ronden. 19

20 EIPS Monteur Niveau: 2 Leerweg: bol en bbl Duur: 2 jaar Toelatingseisen: - Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg in de sector Techniek of in een andere sector met als keuzevak wiskunde - diploma beroepsopleiding assistentenopleiding op niveau 1 in de sector Techniek Wat voor werk ga je doen? Als monteur ben je uitvoerend bezig. Daarbij heb je vooral te maken met elektrotechniek of elektronica en soms met ICT (hardware) en werktuigbouwkunde. Zo kun je bijvoorbeeld onderdelen maken voor elektrotechnische producten of machines. Ook stel je eenvoudige onderdelen samen tot een eindproduct en sluit je de bedrading aan. Vervolgens zorg je ervoor dat het apparaat of de machine goed is afgesteld en test je of alles goed werkt. Je kunt ook werken aan apparaten die elektrisch gevoed of aangestuurd worden (elektronica). Soms werk je daarbij zelfstandig. Soms werk je met je collega's aan een product of een installatie. Waar kun je werken? Als monteur kun je in verschillende banen aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij bedrijven die bekabeling aanleggen voor allerlei apparaten en machines. Ook het aansluiten van besturings- en regelkasten behoort tot je werkveld. Je assisteert bij het testen en inbedrijfsstellen van apparaten en machines. Vervolgopleiding(en) Het Albeda College wil graag dat jij het beste uit jezelf haalt. Daarom kun je na deze opleiding doorstromen naar een vervolgopleiding elektrotechniek op niveau 3. Je studieloopbaanbegeleider zal tijdens je opleiding je kansen en mogelijkheden op een rij zetten. Ook als je na je opleiding direct aan de slag wilt bij een bedrijf, kan de studieloopbaanbegeleider je helpen. 20

21 21

22 EIPS Eerste Monteur Niveau: 3 Leerweg: bbl Duur: 2 jaar Toelatingseisen: - Diploma beroepsopleiding niveau 2 monteur (EIPS) - Diploma havo/vwo - vergelijkbaar of hoger diploma Wat voor werk ga je doen? Als eerste monteur ben je uitvoerend bezig. Daarbij heb je vooral te maken met elektrotechniek of elektronica en soms met ICT (hardware) en werktuigbouwkunde. Zo kun je bijvoorbeeld onderdelen maken voor elektrotechnische producten of machines. Ook stel je eenvoudige en complexe onderdelen samen tot een eindproduct en sluit je de bedrading aan. Vervolgens zorg je ervoor dat het apparaat of de machine goed is afgesteld en test je of alles goed werkt. Je kunt ook werken aan apparaten die elektrisch gevoed of aangestuurd worden (elektronica). Je voert je werkzaamheden zelfstandig uit. Wanneer je tegen problemen aanloopt, bedenk je zelfstandig een oplossing. Als je er niet uitkomt, vraag je je leidinggevende om hulp. Waar kun je werken? Als eerste monteur kun je in verschillende banen aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij bedrijven die bekabeling aanleggen voor allerlei apparaten en machines. Ook het aansluiten van besturings- en regelkasten behoort tot je werkveld. Het testen en inbedrijfsstellen van machines en apparaten kan ook tot je taken behoren. Vervolgopleiding(en) Het Albeda College wil graag dat jij het beste uit jezelf haalt. Daarom kun je na deze opleiding doorstromen naar een vervolgopleiding elektrotechniek op niveau 4. Je studieloopbaanbegeleider zal tijdens je opleiding je kansen en mogelijkheden op een rij zetten. Ook als je na je opleiding direct aan de slag wilt bij een bedrijf, kan de studieloopbaanbegeleider je helpen. 22

23 EIPS Technicus Niveau: 4 Leerweg: bbl Duur: 2 jaar Toelatingseisen: Diploma beroepsopleiding niveau 3 Eerste Monteur (EIPS) Wat voor werk ga je doen? Je ontwerpt onderdelen voor elektrotechnische producten en systemen. Daaruit stel je ook eenvoudige en complexe eindproducten samen. Vervolgens regel je die in en stel je ze af. Je bent breed inzetbaar, je begeleidt collega's en je werkt samen met collega's in andere vakgebieden. Je werk speelt zich vooral af in de elektrotechniek en elektronica. Verder kun je te maken krijgen met ICT (hardware), meet- en regeltechniek en besturingstechniek. Je kunt je verder ontwikkelen tot leidinggevende of specialist op het gebied van elektrotechnische producten en systemen. Waar kun je werken? Als technicus kun je in verschillende banen aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij bedrijven die bekabeling aanleggen voor allerlei apparaten en machines. Ook het aansluiten van besturings- en regelkasten behoort tot je werkveld. Het testen en inbedrijfsstellen van machines en apparaten kan ook tot je taken behoren. Vervolgopleiding(en) Met deze opleiding kun je doorstromen naar een technische hbo-opleiding. 23

24 24

25 Middenkader Engineering Wil je vanuit een technische mbo-opleiding doorstromen naar het hbo? Of wil je na je mboopleiding meteen aan de slag op het bedrijfsbureau in de technische sector? Dan heeft het Albeda College voor jou de juiste opleiding. De opleiding Middenkader Engineering is een topopleiding die naadloos aansluit op een technische vervolgopleiding op het hbo. Maar ook wanneer je meteen aan het werk wilt, is deze opleiding een uitstekende basis om verder door te groeien. Je kunt bijvoorbeeld aan het werk op de afdeling engineering, planning en verkoop en uiteindelijk doorgroeien binnen het bedrijf naar functies zoals uitvoerder, projectleider en afdelingshoofd. De opleiding Middenkader Engineering komt voort uit de klassieke MTS en de middenkaderfunctionaris opleidingen en kent twee uitstroomrichtingen: 1. Technicus in verschillende functies binnen het werkveld elektrotechniek en het werkveld werktuigbouwkunde 2. Commercieel Technicus, waar de elektrotechniek en werktuigbouwkunde samenkomen in beroepen zoals verkoper buitendienst, accountmanager en aanverwante functies. Bij het Albeda College kun je de volgende opleidingen Middenkader Engineering volgen: - Commercieel Technicus - Technicus, Werkveld Werktuigbouw - Technicus, Werkveld Elektrotechniek - Medisch Instrumentatie Technicus Hoe zien de opleidingen eruit? Technodesign Je kunt de opleiding volgen in de TechnoDesign leermethode. TechnoDesign is een succesvolle leermethode, die populair is bij het bedrijfsleven. Heb je een opleiding gevolgd volgens deze leermethode, dan nemen bedrijven je graag in dienst. In de opleiding werk je veel in projecten. Deze projecten worden in samenwerking met het bedrijfsleven opgezet. Hierdoor werk je aan realistische, innovatieve en actuele opdrachten. Variatie, het stimuleren van je technische creativiteit en het ontwikkelen van je eigen talenten spelen dan ook een grote rol bij deze opleiding. Naast de opdrachten volg je theorielessen. Tijdens de studie bouw je een portfolio op. Dat is een map met bewijzen van alle prestaties. Alles wordt digitaal verzameld, van toetsresultaten tot functioneringsgesprekken en van werkstukken tot getuigschriften en diploma s. Aan het einde van de studie is het mogelijk dit digitale portfolio mee te nemen naar een vervolgopleiding. Ook is het mogelijk het portfolio als curriculum vitae (cv) te bespreken met je toekomstige werkgever. 25

26 Hoe werkt TechnoDesign? Leren door te doen De realistische praktijkopdrachten waaraan je werkt, noemen we 'prestaties'. Aan een prestatie werk je of alleen of in groepjes van wisselende grootte. Al aan het einde van het eerste leerjaar ga je naar een bedrijf toe om eerste indrukken op te doen. Dat is de eerste periode van beroepspraktijkvorming (bpv). Je gaat niet in de eerste plaats naar leerbedrijven om het op school geleerde toe te passen, maar om al werkend in een bedrijfsomgeving te leren. Tijdens het werken aan prestaties vergroot je je technische kennis en vaardigheden. Ook wordt er een beroep gedaan op je persoonlijke kwaliteiten. Hiermee bedoelen we zaken als initiatief nemen, doorzettingsvermogen, samenwerken en verantwoordelijkheid nemen. In feite is de gehele opleiding opgebouwd rondom prestaties. Je bepaalt zelf of in samenspraak met je studieloopbaanbegeleider aan welke prestatie je toe bent en je maakt op grond daarvan een keuze. Hoe verder je in de opleiding bent, hoe complexer de prestaties worden. Workshops Bij het uitvoeren van een prestatie, zul je ontdekken, dat je de benodigde kennis en/of vaardigheden nog niet bezit om de prestatie tot een goed einde te brengen. Je kunt deze kennis en vaardigheden opdoen door deel te nemen aan de workshops. Sommige workshops staan van tevoren vast, andere worden gegeven als jij en anderen met specifieke kennisvragen komen. Daarnaast maak je gebruik van een scala aan kennisbronnen om je kennistekorten snel en effectief aan te vullen. Vaardigheden In de eerste twee leerjaren zul je op vaste momenten werken aan het verbeteren van een aantal vaardigheden. Zo hoort het behalen van het Veiligheidscertificaat (VCA) tot de vaste onderdelen, omdat veiligheid voor bedrijven steeds belangrijker wordt. Deelnemers die beroepspraktijkvorming bij een bedrijf doen, moeten steeds vaker een veiligheidscertificaat hebben. Verder zijn er een aantal routinevaardigheden die eigen gemaakt moeten worden. Denk hierbij aan het beheersen van het tekenprogramma AutoCad, het kunnen omgaan met draaibanken, freesbanken, lasapparatuur, het monteren van schakelingen en soldeertechnieken. Voor al deze activiteiten wordt ook gebruikgemaakt van de andere locaties binnen de branche Techniek, zoals bijvoorbeeld de RDM Campus (zie ook Portfoliogesprekken Wanneer je start met TechnoDesign stel je je eigen leerroute vast, waarin jouw eigen leerwensen en leerstijl een rol spelen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van SONAR, een digitaal portfoliosysteem. Periodiek vinden, met behulp van SONAR, portfoliogesprekken plaats tussen jou en de studieloopbaanbegeleider. Hierin worden je vorderingen doorgenomen, je ontwikkeling bekeken en wordt zo nodig bijgestuurd. In het eerste semester heb je in de oriënterende fase de mogelijkheid te switchen van studierichting. Je maakt een keuze uit het werkveld werktuigbouwkunde of elektrotechniek. 26

27 Beroepspraktijkvorming De beroepspraktijkvorming (bpv) volg je bij een erkend leerbedrijf. Een erkend leerbedrijf is een bedrijf dat aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Zo weet jij zeker dat je er een goede praktijkbegeleiding krijgt en de juiste ervaring opdoet. Aan het einde van het eerste leerjaar ga je bij een erkend leerbedrijf, als oriëntatie op je toekomstige beroep, een praktische bedrijfsstage lopen. De laatste twee jaren van de opleiding in TechnoDesign volg je de duale leerroute. Je gaat wekelijks drie dagen bpv lopen in een bedrijf. Twee dagdelen in de week ben je op school en twee dagdelen kun je onbegeleid studeren. De bpv is bedoeld om praktijkervaring op te doen binnen verschillende bedrijven en vakgebieden. Zo krijg je de kans om te voelen hoe het is om bij verschillende organisaties te werken. Het aanpassen aan de organisatie, de bedrijfscultuur en de collega's zijn vaste leermomenten binnen de opleiding. Doorstroomprogramma mbo-hbo In het derde en vierde leerjaar is het mogelijk om een extra hbo-doorstroomprogramma te volgen van een dagdeel per week. De uitvoering van dit hbo-doorstroomprogramma vindt plaats op de Hogeschool in Rotterdam Toelatingseisen De vooropleiding die nodig is om in deze opleiding te kunnen instromen is: - vmbo-diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg in de sector Techniek - vmbo-diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg in de overige sectoren, met in het keuzegedeelte wiskunde - overgangsbewijs havo/vwo leerjaar 3 naar 4 - diploma van een gelijkwaardige of hogere opleiding 27

28 Middenkader Engineering Commercieel Technicus Niveau: 4 Leerweg: BOL Duur: 4 jaar Toelatingseisen: zie pagina 25 Wat voor werk ga je doen? Als commercieel technicus bereid je gesprekken voor en inventariseer je de koop- en informatiebehoefte. Ook informeer en adviseer je de klant over de verkoop. Afhankelijk van de functie of de organisatie waarin je werkt, verzorg je binnen het gehele verkoopproces ook het offerte- en ordertraject. Onderhandelen met de klant en het uitvoeren van administratieve werkzaamheden horen daar ook bij. Verder bouw je relaties op met nieuwe klanten en versterk je je relatie met de bestaande klanten. Acquisitie (het binnenhalen van nieuwe opdrachten) en het uitvoeren van promotie-activiteiten kunnen ook bij je werkzaamheden horen. Het is belangrijk dat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen op de markt. Je verzamelt hiervoor gegevens. Verder houd je klanten- en assortimentdossiers bij en denk je mee bij het opstellen van beleidsplannen, zoals verkoop- en marketingplannen. In dit werk moet je snel kunnen omschakelen. Het ene moment ben je bezig met verkopen en het andere moment met het opbouwen en onderhouden van relaties. Het is afhankelijk van het bedrijf, de afdeling of de functie waarin je werkt of je vooral bezig bent met verkoop of het verlenen van service. Waar kun je werken? Als commercieel technicus werk je bij technische bedrijven in de industrie, maar ook in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Verder kun je aan de slag bij onderhouds- en servicebedrijven of bij bedrijven die zich bezighouden met de verkoop van diensten en/of producten. Beroepen waar je in terecht kunt komen zijn: commercieel technisch support medewerker, technisch commercieel medewerker, technisch adviseur, verkoper binnen- en/of buitendienst en accountmanager. Vervolgopleiding(en) Met het diploma Middenkader Engineering kun je doorstromen naar een hbo-opleiding in de techniek. 28

29 Middenkader Engineering Technicus werkveld werktuigbouw Niveau: 4 Leerweg: bol Duur: 4 jaar Toelatingseisen: zie pagina 25 Wat voor werk ga je doen? Als werktuigbouwkundige werk je in bedrijven die voor allerlei doeleinden machines, apparaten of installaties ontwikkelen en/of beheren. Je kunt (afhankelijk van je functie) deze apparaten aan de hand van aangeleverde ontwerpgegevens (zoals bijvoorbeeld het programma van eisen) ontwerpen, installeren en onderhouden. Daarbij houd je rekening met de verschillende doelgroepen, waarvoor het product of het systeem bedoeld is. Met de klant overleg je of het ontwerp voldoet aan de wensen en eisen en bereken je de kosten. Vervolgens ga je aan de slag om het productiewerk voor te bereiden. Je verzamelt de benodigde gegevens en werkt deze uit in een compleet tekeningpakket, bestaande uit werktekeningen en materiaallijsten. Ook stel je vast wat er allemaal nodig is (bijvoorbeeld manuren en materialen) om het product te kunnen maken. Na de start van het productieproces geef je begeleiding en advies aan de productiemedewerkers. Het is belangrijk dat je de planning en de voortgang goed in de gaten houdt. Ook ben je verantwoordelijk voor de administratie van het project. Wanneer een product klaar is, laat je inspecties en testen uitvoeren. Als het nodig is, voer je correcties uit. Ook geef je advies over het onderhouden van het product of het systeem. Tenslotte ben je betrokken bij het oplossen van gemelde storingen. Je weet dan ook alles van werktuigbouwkunde, zoals mechanica, sterkteleer, materiaalkunde en constructieleer. Maar ook van de verschillende computertoepassingen en apparatuur die worden gebruikt bij deze werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld CAD/CAM toepassingen en geavanceerde meetapparatuur om afwijkingen te meten. Correctief, preventief en adaptief onderhoud hebben bij jou de aandacht waarop je eventuele onderhouds- en andere behandelingsplannen maakt. Jij bent de verbindende schakel tussen de ontwerp- en tekenafdeling, de afdeling werkvoorbereiding en de productie- en onderhoudsafdeling. Waar kun je werken? Je werkt als werktuigbouwkundige in de industrie of bij een bedrijf dat zich bezighoudt met dienstverlening, onderhoud of serviceverlening. De grootte van de bedrijven waar je werkt, kan variëren van het midden- en kleinbedrijf tot het grootbedrijf. Je kunt gaan werken in de binnen- of buitendienst, in teamverband of alleen, met je handen of met je hoofd, op kantoor of buiten. Ook kun je in het bedrijfsleven doorgroeien naar functies als ontwerper, projectleider of leidinggevende. Vervolgopleiding(en) Met het diploma Middenkader Engineering kun je doorstromen naar een hbo-opleiding in de techniek. 29

30 30

31 Middenkader Engineering Technicus werkveld elektrotechniek Niveau: 4 Leerweg: bol Duur: 4 jaar Toelatingseisen: zie pagina 25 Wat voor werk ga je doen? Als technicus in het werkveld elektrotechniek ontwerp je elektrische installaties en besturingsinstallaties aan de hand van aangeleverde ontwerpgegevens (zoals bijvoorbeeld het programma van eisen). Als dat nodig is gebruik je hierbij een computer. Daarbij houd je rekening met de verschillende doelgroepen waarvoor het product of het systeem bedoeld is. Met de klant overleg je of het ontwerp voldoet aan wensen en eisen en bereken je de kosten. Vervolgens ga je aan de slag om het productiewerk voor te bereiden. Je verzamelt de benodigde gegevens en werkt deze uit in een compleet tekeningpakket, bestaande uit werktekeningen en materiaallijsten. Ook stel je vast wat er allemaal nodig is (bijvoorbeeld manuren en materialen) om het product te kunnen maken. Na de start van het productieproces geef je begeleiding en advies aan de productiemedewerkers. Het is belangrijk dat je de planning en de voortgang goed in de gaten houdt. Ook ben je verantwoordelijk voor de administratie van het project. Wanneer een product klaar is, laat je inspecties en testen uitvoeren. Als het nodig is, voer je correcties uit. Ook geef je advies over het onderhouden van het product of het systeem. Tenslotte ben je betrokken bij het oplossen van gemelde storingen. Als technicus in het werkveld elektrotechniek kun je ook uitvoerend werkzaam zijn als meet- en regeltechnicus of storingsmonteur van technische en industriële installaties en besturingsinstallaties. Een moderne installatie is meestal voorzien van één of meerdere automatiseringstechnieken. Als middenkadertechnicus breng je verschillende technieken zoals elektrotechniek, programmeerbare besturingen, pneumatiek, hydrauliek, elektronica en embedded systems samen. Vaak gekoppeld aan computersystemen met (proces)visualisatieprogramma s en communicatiesystemen. Je weet hier dus alles van. Je geeft ook leiding aan monteurs, coördineert hun werk, maakt en leest tekeningen en je stelt begrotingen op en bewaakt deze. Waar kun je werken? Als technicus werk je in bedrijven uit verschillende sectoren en van verschillende omvang. Je kunt aan het werk in de werkgebieden metaal, elektrotechniek, installatietechniek, mechatronica, machinebouw en in de industrie. Wanneer je kiest voor het werkveld elektrotechniek kom je terecht bij productie-, installatie- en servicebedrijven. Je werkt hier aan elektrotechnische machines, apparatuur en installaties, consumentenelektronica, kantoormachines en elektrotechnische gebruiksgoederen. Vervolgopleiding(en) Met het diploma Middenkader Engineering kun je doorstromen naar een hbo-opleiding in de techniek. 31

32 Middenkader Engineering Medisch Instrumentatie Technicus Niveau: 4 Leerweg: BOL Duur: 4 jaar Toelatingseisen: zie pagina 25 Hoe ziet je opleiding eruit? De opleiding kent raakvlakken met zowel techniek, zorg als ICT. Een interessante opleiding wanneer je het leuk vindt om met hightech-apparatuur te werken, maar ook gevoel hebt voor het werken met mensen. De opleiding duurt vier jaar, waarbij samengewerkt wordt met ziekenhuizen, instellingen in de regio en bedrijven voor de nodige praktijkperiodes. Op deze manier volgt de opleiding het zogenaamd competentiegericht onderwijs. Met de nadruk op toekomstige werksituaties met projecten, praktijkopdrachten en de inzet van gastdocenten uit het werkveld. Je ontwikkelt jezelf intensief in kleine groepen en je maakt gebruik van de nieuwste technologieën. Je leert veel over: elektronica, fijn mechanica, inzicht in de samenhang en werking van componenten en medische apparatuur, fysiologie, anatomie, hygiëne en veiligheid, communicatieve en sociale vaardigheden. Meer informatie over hoe deze opleiding gegeven wordt, vind je vanaf pagina 23. Wat voor werk ga je doen? Je ondersteunt het primaire zorgproces met technische activiteiten. Je houdt je bezig met het aanschaffen, testen en beoordelen van apparatuur. Nieuwe ontwikkelingen volg je op de voet en je bent betrokken bij de introductie van nieuwe apparaten en systemen in de medische omgeving waar je werkt. Wanneer apparatuur is aangeschaft, ben je verantwoordelijk voor het onderhoud. Jij zorgt er dus voor dat hoogwaardige technische apparatuur naar behoren functioneert. Ook ondersteun je en adviseer je de gebruikers van deze apparaten. Soms geef je instructies of trainingen aan gebruikers, waarbij je uitlegt hoe de apparatuur gebruikt moet worden. Al je activiteiten leg je vast in een verslag of registratiesysteem. Waar kun je werken? Als medisch instrumentatie technicus kun je aan de slag in een ziekenhuis, bijvoorbeeld bij een facilitaire, technische of medisch ondersteunende dienst. Het kan ook voorkomen dat je bij een zelfstandige afdeling medische instrumentatie aan het werk gaat. Verder kun je werken bij andere gezondheidszorginstellingen, zoals een revalidatiecentrum of een dialysecentrum. Vervolgopleiding(en) Met het diploma Middenkader Engineering kun je doorstromen naar een hbo-opleiding in de techniek. 32

33 33

34 WERKVOORBEREIDER Als werkvoorbereider heb je een uitvoerende, adviserende of organiserende rol. Je werkt zelfstandig en bent verantwoordelijk voor de uitvoering van je takenpakket. Deze is heel divers en afhankelijk van je opleiding. Van het maken van technische tekeningen en het uitwerken van een productontwerp tot het optimaliseren en begeleiden van het productieproces. Je kunt gaan werken in bijvoorbeeld de metaalindustrie, machinebouw, transportmiddelenindustrie, mechatronica, elektronica/automatisering, klimaattechniek, informatie- en communicatietechniek, meet- en regeltechniek, koudetechniek, isolatietechniek. HET ALBEDA COLLEGE BIEDT DE VOLGENDE OPLEIDINGEN WERKVOORBEREIDER AAN: - TECHNISCH TEKENAAR - TEKENAAR WERKVOORBEREIDER - WERKVOORBEREIDER FABRICAGE - WERKVOORBEREIDER INSTALLATIE HOE ZIEN DE OPLEIDINGEN ERUIT? De opleiding wordt aangeboden in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, niveau 3 en 4). Dat betekent dat je aan de slag gaat bij een erkend leerbedrijf. Je sluit een contract af met je werkgever en zult dus moeten solliciteren bij een Kenteq erkend leerbedrijf (kenniscentrum voor elektrotechniek). Naast je baan kom je één dag of twee avonden per week naar school om lessen te volgen. Je krijgt vooral theorielessen zoals vaktheorie, Nederlands en Leren Loopbaan en Burgerschap. Je praktijkervaring doe je op bij je werkgever. Op je werkplek maak je opdrachten die je van het bedrijf krijgt. Verder maak je opdrachten die je van school krijgt. Alle opdrachten verzamel je in je portfoliowerkmap. STUDIEBEGELEIDER Tijdens de opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. Deze helpt je je opleiding zo goed mogelijk af te ronden. Op je werkplek word je begeleid door een praktijkopleider. 34

35 WERKVOORBEREIDER Technisch Tekenaar Niveau: 3 Leerweg: bbl Duur: 2 jaar Toelatingseisen: - vmbo-diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte LEERweg in de sector Techniek Wat voor werk ga je doen? Als technisch tekenaar heb je een uitvoerende rol. Je werkt zelfstandig en je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van je eigen takenpakket: het maken van technische tekeningen. Je ontvangt leiding van en legt verantwoording af aan je direct leidinggevende. Als technisch tekenaar werk je volgens standaard werkwijzen. Je maakt gebruik van algemene basiskennis en basisvaardigheden. Je kunt bij de uitvoering van je werkzaamheden altijd terugvallen op een vakvolwassen collega of leidinggevende. Waar kun je werken? Bedrijven waar je bij kunt gaan werken zijn actief in bijvoorbeeld de metaalindustrie, machinebouw, transportmiddelenindustrie, elektronica/automatisering, elektrotechnische installaties, klimaattechniek, werktuigkundige installaties en de meet- en regeltechniek. Je werkt op het bedrijfsbureau of een naastliggende tekenkamer. Vervolgopleiding(en) Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar de MBO-opleiding Tekenaar werkvoorbereider niveau 4 of een soortgelijke opleiding op niveau 4. 35

36 WERKVOORBEREIDER Tekenaar Werkvoorbereider Niveau: 2 Leerweg: BBl Duur: 2 jaar Toelatingseisen: - vmbo-diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte LEERweg in de sector Techniek Hoe ziet je opleiding eruit? Als tekenaar werkvoorbereider heb je een adviserende en organiserende rol. Je werkt zelfstandig en je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van je eigen takenpakket: het uitwerken van productontwerpen, het maken van technische tekeningen en het begeleiden van het productieproces. Je ontvangt leiding van en legt verantwoording af aan je direct leidinggevende. Als tekenaar werkvoorbereider heb je een diversiteit aan werkzaamheden. Je werkt voor een deel volgens standaard werkwijzen. Een ander deel van het werk kan je naar eigen inzicht uitvoeren. Je maakt gebruik van specialistische kennis van en vaardigheden voor uitoefening van het beroep en theoretische kennis van het werkveld van het beroep. Je kunt bij de uitvoering van je werkzaamheden altijd terugvallen op een vakvolwassen collega of leidinggevende. Waar kun je werken? Als tekenaar werkvoorbereider werk je op het bedrijfsbureau van een bedrijf dat technische producten ontwikkelt en in een werkplaats fabriceert. Het bedrijf is actief in één of een selectie van de volgende werkgebieden: metaalindustrie; machinebouw; transportmiddelenindustrie; mechatronica; elektronica/automatisering; klimaattechniek; informatie- en communicatietechniek; meet- en regeltechniek; koudetechniek; isolatietechniek. Vervolgopleiding(en) Het Albeda College wil graag dat jij het beste uit jezelf haalt. Daarom kun je na deze opleiding doorstromen naar een vervolgopleiding op hbo-niveau. Je studieloopbaanbegeleider zal tijdens je opleiding je kansen en mogelijkheden op een rij zetten. Ook als je na je opleiding direct aan de slag wilt bij een bedrijf, kan de studieloopbaanbegeleider je helpen. 36

37 WERKVOORBEREIDER Werkvoorbereider Fabricage Niveau: 4 Leerweg: bbl Duur: 2 jaar Toelatingseisen: - vmbo-diploma theoretische leerweg - diploma beroepsopleiding niveau 3 Technisch Tekenaar Wat voor werk ga je doen? Als werkvoorbereider fabricage heb je een adviserende en organiserende rol. Je werkt zelfstandig en bent verantwoordelijk voor de uitvoering van je eigen takenpakket: het verrichten van calculaties en het optimaliseren en begeleiden van het productieproces. Je ontvangt leiding van en legt verantwoording af aan je direct leidinggevende. Als werkvoorbereider fabricage heeft een diversiteit aan werkzaamheden. Je werkt voor een deel volgens standaard werkwijzen. Een ander deel van het werk kun je naar eigen inzicht uitvoeren. Je maakt gebruik van specialistische kennis van en vaardigheden voor uitoefening van het beroep en theoretische kennis van het werkveld van het beroep. Je kunt bij de uitvoering van zijn werkzaamheden altijd terugvallen op een vakvolwassen collega of leidinggevende. Waar kun je werken? Als werkvoorbereider fabricage werk je op het bedrijfsbureau van een bedrijf dat technische producten in een werkplaats fabriceert. Het bedrijf is actief in één of een selectie van de volgende werkgebieden: metaalindustrie; machinebouw; transportmiddelenindustrie; mechatronica; elektronica/automatisering; klimaattechniek; informatie- en communicatietechniek; meet- en regeltechniek; koudetechniek; isolatietechniek. Vervolgopleiding(en) Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar het hbo 37

38 WERKVOORBEREIDER Werkvoorbereider Installatie Niveau: 4 Leerweg: BBl Duur: 2 jaar Toelatingseisen: - vmbo-diploma theoretische leerweg - diploma beroepsopleiding niveau 3 in de Techniek Hoe ziet je opleiding eruit? Als werkvoorbereider installatie heb je een adviserende en organiserende rol. Je werkt zelfstandig en je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van je eigen takenpakket: het uitwerken van productontwerpen, het verrichten van calculaties en het begeleiden van het productieproces. Je ontvangt leiding van en legt verantwoording af aan je direct leidinggevende. Als werkvoorbereider Installatie heb je een diversiteit aan werkzaamheden. Je werkt voor een deel volgens standaard werkwijzen. Een ander deel van het werk kun je naar eigen inzicht uitvoeren. Je maakt gebruik van specialistische kennis van en vaardigheden voor uitoefening van het beroep en theoretische kennis van het werkveld van het beroep. Je kunt bij de uitvoering van je werkzaamheden altijd terugvallen op een vakvolwassen collega of leidinggevende. Waar kun je werken? Als werkvoorbereider installatie werk je op het bedrijfsbureau van een bedrijf dat technische producten bij de klant installeert. Een beperkt deel van je werkzaamheden vindt plaats op locatie. Het bedrijf is actief in één of een selectie van de volgende werkgebieden: elektronica/ automatisering; elektrotechnische installaties; klimaattechniek; werktuigkundige installaties; informatie- en communicatietechniek; meet- en regeltechniek; koudetechniek; isolatietechniek; metalen/bitumen/kunststof dakbedekkingssystemen; distributie(elektro)techniek of machinebouw. Vervolgopleiding(en) Het Albeda College wil graag dat jij het beste uit jezelf haalt. Daarom kun je na deze opleiding doorstromen naar een vervolgopleiding op hbo-niveau. Je studieloopbaanbegeleider zal tijdens je opleiding je kansen en mogelijkheden op een rij zetten. Ook als je na je opleiding direct aan de slag wilt bij een bedrijf, kan de studieloopbaanbegeleider je helpen. 38

Middenkader Engineering

Middenkader Engineering LARS KIEST Middenkader Engineering Als jij een brede belangstelling hebt in de techniek, graag plant en organiseert, goed kunt denken in concepten en modellen en misschien wel wilt studeren in het HBO,

Nadere informatie

Elektrotechnische Industriële producten en systemen

Elektrotechnische Industriële producten en systemen Elektrotechniek Elektrotechniek. We maken er elke dag gebruik van zonder er bij na te denken. Je doet het licht aan, kijkt naar de tv met een cola uit de koelkast erbij, je surft even over het internet,

Nadere informatie

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden SAMIRA KIEST ICT 1 ICT is continu in ontwikkeling. Vraagt om mensen die goed kunnen samenwerken En die dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden naar hbo. Veel banen. Nu en in de toekomst. 2

Nadere informatie

Groningen 20 2014-2015. Maintenance. www.alfa-college.nl

Groningen 20 2014-2015. Maintenance. www.alfa-college.nl Groningen 20 2014-2015 Maintenance www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland. Deze brochure

Nadere informatie

Groningen, Hoogeveen 22 2014-2015. Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde. Engineering. www.alfa-college.nl

Groningen, Hoogeveen 22 2014-2015. Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde. Engineering. www.alfa-college.nl Groningen, Hoogeveen 22 2014-2015 Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde Engineering www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal

Nadere informatie

Een Maintenance opleiding op de RDM Campus, écht iets voor jou!

Een Maintenance opleiding op de RDM Campus, écht iets voor jou! Albeda en Zadkine MAINTENANCE Een Maintenance opleiding op de RDM Campus, écht iets voor jou! Ga jij een uitdaging niet uit de weg? Vind je het leuk om problemen op te lossen? En ben je graag breed inzetbaar?

Nadere informatie

Groningen, Hoogeveen 2012-2013. Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde. Engineering. www.alfa-college.nl

Groningen, Hoogeveen 2012-2013. Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde. Engineering. www.alfa-college.nl Groningen, Hoogeveen 21 2012-2013 Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde Engineering www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal

Nadere informatie

MATTHEW KIEST MAINTENANCE

MATTHEW KIEST MAINTENANCE MATTHEW KIEST MAINTENANCE (rdm campus) Ga jij een uitdaging niet uit de weg? Vind je het leuk om problemen op te lossen? En ben je graag breed inzetbaar? Dan is een baan in de maintenancesector precies

Nadere informatie

novacollege.nl/techniek Elektrotechniek Installatietechniek MyTec Procestechniek Werktuigbouw TECHNIEK 2020/2021

novacollege.nl/techniek Elektrotechniek Installatietechniek MyTec Procestechniek Werktuigbouw TECHNIEK 2020/2021 novacollege.nl/techniek Elektrotechniek Installatietechniek MyTec Procestechniek Werktuigbouw TECHNIEK 2020/2021 Deze opleiding staat goed aangeschreven en hierna heb ik gegarandeerd een baan bij mijn

Nadere informatie

Elektrotechniek. novacollege.nl/techniek. Installatietechniek. Procestechniek. Werktuigbouw TECHNIEK 2018/2019

Elektrotechniek. novacollege.nl/techniek. Installatietechniek. Procestechniek. Werktuigbouw TECHNIEK 2018/2019 novacollege.nl/techniek Elektrotechniek Installatietechniek Procestechniek Werktuigbouw TECHNIEK 2018/2019 Op de opleiding moet je zelfstandig werken. Op een goed moment kreeg ik door: het is mijn vak,

Nadere informatie

Elektrotechniek. novacollege.nl/techniek. Installatietechniek. Procestechniek. Werktuigbouw. Techniek 2016/2017

Elektrotechniek. novacollege.nl/techniek. Installatietechniek. Procestechniek. Werktuigbouw. Techniek 2016/2017 novacollege.nl/techniek Elektrotechniek Installatietechniek Procestechniek Werktuigbouw Techniek 2016/2017 Ik wilde een technische opleiding doen. Het werd elektro, een strategische keuze. Ik houd van

Nadere informatie

Installatietechniek, Elektrotechniek en Koudetechniek

Installatietechniek, Elektrotechniek en Koudetechniek Groningen, Hoogeveen, Hardenberg Installeren 18 2014-2015 Installatietechniek, Elektrotechniek en Koudetechniek alfa-college.nl B018-B-2013.indd 1 17-12-13 09:11 Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college

Nadere informatie

Op het Nova College leer je een vak. Bijvoorbeeld verpleegkundige, monteur of kok. Dat kies je zelf, waarschijnlijk samen met je

Op het Nova College leer je een vak. Bijvoorbeeld verpleegkundige, monteur of kok. Dat kies je zelf, waarschijnlijk samen met je GELOOF IN JEZELF Jij verwacht dat je bij ons een vak kunt leren. Dat je goed onderwijs krijgt, zodat je kennis opbouwt die je nodig hebt voor later. Dat je tijdens je stage werkervaring kunt opdoen die

Nadere informatie

Mbo-opleiding Mechatronica niveau 2

Mbo-opleiding Mechatronica niveau 2 1 Mbo-opleiding Mechatronica niveau 2 20748 NEDTRAIN TechniekFabriek brochure.indd 1 29-11-13 11:40 2 De TechniekFabriek De TechniekFabriek van NedTrain is dé plek waar jij als technisch treintalent leert

Nadere informatie

Engineering (BOL 4) # 19. www.alfa-college.nl. Elektrotechniek, Mechatronica en Werktuigbouwkunde. Groningen, Hoogeveen

Engineering (BOL 4) # 19. www.alfa-college.nl. Elektrotechniek, Mechatronica en Werktuigbouwkunde. Groningen, Hoogeveen # 19 Engineering (BOL 4) Elektrotechniek, Mechatronica en Werktuigbouwkunde Groningen, Hoogeveen chniek! Jij? In de te nt groeien! * Laat je tale www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-235 825 368

Nadere informatie

TI 6-12. Middenkader engineering

TI 6-12. Middenkader engineering TI 6-12 ineering Middenkader engineering Middenkader engineering Schooljaar 2013-2014 Techniek & Informatica Techniek Kies voor de opleiding middenkader engineering iddenkader engineering Middenkad Kun

Nadere informatie

egiocollegeopleidingen

egiocollegeopleidingen _middenkader techniek egiocollegeopleidingen Met een middenkader opleiding in de techniek kun je alle kanten op Drie richtingen: elektrotechniek, werktuigbouw & procestechniek Open huis 20 januari, 16

Nadere informatie

TYRONE KIEST METAALTECHNIEK

TYRONE KIEST METAALTECHNIEK TYRONE KIEST METAALTECHNIEK Lijkt het je wat om met diverse machines en gereedschappen een mooi product te maken? Ben je technisch aangelegd? Werk je graag met je handen? Of juist liever met je hoofd?

Nadere informatie

Installatietechniek, Elektrotechniek en Koudetechniek

Installatietechniek, Elektrotechniek en Koudetechniek Groningen, Hoogeveen, Hardenberg Installeren 17 2012-2013, en Koudetechniek www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum

Nadere informatie

Elektrotechniek. novacollege.nl/techniek. Installatietechniek. Procestechniek. Werktuigbouw TECHNIEK 2017/2018

Elektrotechniek. novacollege.nl/techniek. Installatietechniek. Procestechniek. Werktuigbouw TECHNIEK 2017/2018 novacollege.nl/techniek Elektrotechniek Installatietechniek Procestechniek Werktuigbouw TECHNIEK 2017/2018 Ik wilde altijd de zorg in, tot ik op de middelbare school met techniek in aanraking kwam. Ik

Nadere informatie

de techniek van cofely

de techniek van cofely de techniek van cofely wel eens van cofely gehoord? Bij Cofely gaat er een wereld voor je open. Monteurs, lassers, calculatoren, werkvoorbereiders, servicetechnici en andere specialisten werken samen aan

Nadere informatie

Bedrijvenregister Aan dit rapport kunnen geen rechten worden ontleend 1

Bedrijvenregister Aan dit rapport kunnen geen rechten worden ontleend 1 Toelichting Hieronder treft u het totaaloverzicht van uw erkenningen aan. Uw erkenningsoverzicht Informatie opgehaald op: 07-06-2016 ICT-beheerder (25189) Erkend 07-08-2001 01 Behandelt en handelt incidentmeldingen

Nadere informatie

novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2016/2017

novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2016/2017 novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2016/2017 Ik heb stage gelopen bij Liander, de beheerder van het elektriciteitsnetwerk. Later wil ik daar aan de slag: systemen doormeten,

Nadere informatie

Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden

Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden Opleiding allround technicus werktuigbouw (BBL MBO 3 & 4) Werken en leren tegelijk Tata Steel is wereldwijd één van de

Nadere informatie

Zadkine Startcollege Wat heb jij aan Startcollege? Bol of bbl Entree Opleidingen

Zadkine Startcollege Wat heb jij aan Startcollege? Bol of bbl Entree Opleidingen STARTCOLLEGE Zadkine Startcollege Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma? Wil je wel een vak leren, ervaring opdoen en ook nog eens een diploma behalen? Dan is het Startcollege iets voor jou!

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL TECHNIEK IS DENKEN IN OPLOSSINGEN De techniek ontwikkelt zich razendsnel. Er is veel vraag naar goede vakmensen. Kiezen voor de techniek is dan ook kiezen

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL TECHNIEK IS DENKEN IN OPLOSSINGEN De techniek ontwikkelt zich razendsnel. Er is veel vraag naar goede vakmensen. Kiezen voor de techniek is dan ook kiezen

Nadere informatie

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen _entreeopleiding egiocollegeopleidingen Geen vmbo-diploma, toch naar het mbo? Entreeopleiding: een eenjarige mboopleiding op niveau 1 Jouw eerste stap op weg naar een startkwalificatie Er zijn vier richtingen:»

Nadere informatie

De wereld van de. Maakindustrie. Interesse Ontdek de wereld van Maakindustrie Waarom Albeda College/Zadkine Techniek

De wereld van de. Maakindustrie. Interesse Ontdek de wereld van Maakindustrie Waarom Albeda College/Zadkine Techniek De wereld van de Maakindustrie Interesse Ontdek de wereld van Maakindustrie Waarom Albeda College/Zadkine Techniek & Technologie? Ontdek welk niveau bij jou past Kom eens langs! Aanmeldprocedure Heb je

Nadere informatie

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening JURIDISCHE DIENSTVERLENING ED 5-14 Graafschap College Opleidingen Juridische dienstverlening 2014-2015 Jouw advies helpt mensen verder Ben je hulpvaardig en kun je goed met mensen omgaan? Lijkt het je

Nadere informatie

Tata Steel daagt je uit MegaWatts en milli-ampères stroomlijnen

Tata Steel daagt je uit MegaWatts en milli-ampères stroomlijnen Tata Steel daagt je uit MegaWatts en milli-ampères stroomlijnen Opleiding allround technicus elektrotechniek (BBL MBO 3 & 4) Werken en leren tegelijk Tata Steel is wereldwijd één van de grootste staalproducenten.

Nadere informatie

ik ga voor de School voor Economie en Ondernemen Academie voor Economie en Ondernemen

ik ga voor de School voor Economie en Ondernemen Academie voor Economie en Ondernemen ga jn mi n ka l wi t wa t wa en zi et g at we we La n ge ei ga voor de School voor Economie en Ondernemen Academie voor Economie en Ondernemen Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit

Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit Gilde Opleidingen Telefoon: (088) 468 2000 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit Studierichting Elektrotechniek Locatie Roermond - Kasteel Hillenraedtstraat

Nadere informatie

STUDIEHANDLEIDING AKA 2009-2010

STUDIEHANDLEIDING AKA 2009-2010 STUDIEHANDLEIDING AKA 2009-2010 Opleiding : Arbeidsmarktgekwalificeerd Assistent Crebo : 90440 Niveau : 1 Duur opleiding : 1 jaar Leerweg : BOL Inhoud Inleiding blz. 2 Welk werk doet een assistent blz.

Nadere informatie

IEZEN VOOR ECHNIEK. Techniek past beter bij jou dan je denkt. www.rocvantwente.nl/techniektalenten

IEZEN VOOR ECHNIEK. Techniek past beter bij jou dan je denkt. www.rocvantwente.nl/techniektalenten WIJ IEZEN VOOR ECHNIEK Techniek past beter bij jou dan je denkt www.rocvantwente.nl/techniektalenten INLEIDING De technische branche Steeds meer meisjes kiezen voor techniek. Techniek is heel divers, je

Nadere informatie

Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 14 2014-2015 ICT. www.alfa-college.nl

Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 14 2014-2015 ICT. www.alfa-college.nl Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 14 2014-2015 ICT www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland.

Nadere informatie

elektrotechniek & School voor Mechatronica, Maintenance en Engineering Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties

elektrotechniek & School voor Mechatronica, Maintenance en Engineering Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties School voor Mechatronica, Maintenance en Engineering elektrotechniek & INSTALLATIETECHNIEK Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties Eerste Monteur service en onderhoud Werktuigkundige

Nadere informatie

Technisch Leidinggevende

Technisch Leidinggevende Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Technisch Leidinggevende Studierichting Installatietechniek Locatie Roermond - Kasteel Hillenraedtstraat Niveau 4 Leerweg bbl

Nadere informatie

School voor techniek academie voor techniek

School voor techniek academie voor techniek ga jn mi n ka l wi t wa t wa en zi et g at we we La n ge ei ga voor de School voor techniek academie voor techniek Jij ziet graag het resultaat van je werk Werk graag met mijn handen Jij denkt graag groot

Nadere informatie

Instalektro HANDEL & VERKOOP TECHNIEK HANDEL & VERKOOP TECHNIEK. handwerk met voldoening. creatief en commercieel. handwerk met voldoening

Instalektro HANDEL & VERKOOP TECHNIEK HANDEL & VERKOOP TECHNIEK. handwerk met voldoening. creatief en commercieel. handwerk met voldoening HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel TECHNIEK handwerk met voldoening HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel TECHNIEK handwerk met voldoening Instalektro 20e jaargang nummer 2 november 2012 informatiebrochure

Nadere informatie

(Summa) Techniek en (Summa) Engineering Het verschil

(Summa) Techniek en (Summa) Engineering Het verschil (Summa) Techniek en (Summa) Engineering Het verschil 21 april 2016 Ik ben 15 jaar en ik wil iets met techniek, dus kies ik voor 3 Ik kies voor een technische opleiding bij: Summa Bouw & Infra metselaar,

Nadere informatie

AAN DE SLAG TECHNIEK OPLEIDINGEN. www.rtc-hardenberg.nl

AAN DE SLAG TECHNIEK OPLEIDINGEN. www.rtc-hardenberg.nl AAN DE SLAG TECHNIEK OPLEIDINGEN www.rtc-hardenberg.nl Bouw opleidingen Niveau Duur Hardenberg Timmerman 2 2 jaar bbl Allround Timmerman 3 2 jaar bbl Metselaar 2 2 jaar bbl Allround Metselaar 3 2 jaar

Nadere informatie

Assistent Installatie- en constructietechniek (inclusief elektrotechniek) BBL

Assistent Installatie- en constructietechniek (inclusief elektrotechniek) BBL Crebo Duur Niveau Leerweg 25253 1 jaar Entree BeroepsBegeleidende Leerweg (BBL) Start Augustus en februari (bij voldoende aanmeldingen) Locatie(s) Korianderstraat, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Binnen

Nadere informatie

ANUSCHKA T

ANUSCHKA T JUSTINE KIEST DANS Heb jij talent voor dans en zie jij een toekomst voor jezelf als professioneel danser? Wil je met dans je brood verdienen? Dan is het Albeda Dans College op zoek naar jou! JOEY ANUSCHKA

Nadere informatie

DIT IS MBO. Korte uitleg voor ouders en verzorgers over middelbaar beroeps onderwijs

DIT IS MBO. Korte uitleg voor ouders en verzorgers over middelbaar beroeps onderwijs DIT IS MBO Korte uitleg voor ouders en verzorgers over middelbaar beroeps onderwijs Dit is mbo Je krijgt in dit document basisinformatie over: 4 verschillende niveaus Toelatingseisen 3 verschillende leerwegen

Nadere informatie

gebied? Ben je organiseren? jou!

gebied? Ben je organiseren? jou! RENSKE KIEST secretarieel Vind je het leuk om dienstverlenend bezig te zijn op secretarieel gebied? Ben je stressbestendig en veelzijdig en kun je werken in teamverband? Vind je het leuk om te organiseren?

Nadere informatie

Regioprofiel Noord-Holland Technisch Tekenaar Elektrotechniek, niveau 3 Werkvoorbereider Installatie Elektrotechniek, niveau 4

Regioprofiel Noord-Holland Technisch Tekenaar Elektrotechniek, niveau 3 Werkvoorbereider Installatie Elektrotechniek, niveau 4 Regioprofiel Noord-Holland Technisch Tekenaar Elektrotechniek, niveau 3 Werkvoorbereider Installatie Elektrotechniek, niveau 4 16 januari 2013 Regioprofiel Op 31 mei 2012 hebben de MBO-instellingen, de

Nadere informatie

Mbo-opleiding Mechatronica niveau 2

Mbo-opleiding Mechatronica niveau 2 1 Mbo-opleiding Mechatronica niveau 2 21674 NEDTRAIN TechniekFabriek brochure_170x170.indd 1 03-10-14 11:47 2 De TechniekFabriek De TechniekFabriek van NedTrain is dé plek waar jij als technisch treintalent

Nadere informatie

Elektrotechniek. novacollege.nl/mytec. Procestechniek. Werktuigbouw. MyTec 2019/2020

Elektrotechniek. novacollege.nl/mytec. Procestechniek. Werktuigbouw. MyTec 2019/2020 novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2019/2020 Ik wil projectleider of werkvoorbereider worden. Ik heb voor MyTec gekozen omdat je de eerste anderhalf jaar breed wordt

Nadere informatie

Middenkader techniek

Middenkader techniek 2015-2016 1 mbinatie van technisch inzicht en commercieel talent moet je in huis hebben. Financiële Middenkader techniek BOL, niveau 4 Elektrotechniek Werktuigbouwkunde Procestechniek 2 Welkom Welzijn

Nadere informatie

Hoogeveen, Hardenberg 2012-2013. Metaal. www.alfa-college.nl

Hoogeveen, Hardenberg 2012-2013. Metaal. www.alfa-college.nl Hoogeveen, Hardenberg 18 2012-2013 Metaal www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland.

Nadere informatie

Middenkader techniek

Middenkader techniek 2014-2015 1 mbinatie van technisch inzicht en commercieel talent moet je in huis hebben. Financiële Middenkader techniek BOL, niveau 4 Elektrotechniek Werktuigbouwkunde Procestechniek Welzijn 2 Welkom

Nadere informatie

Nieuw! Eerste Monteur Industriële Elektrotechniek

Nieuw! Eerste Monteur Industriële Elektrotechniek Elektrotechniek niveau 3 Nieuw! Eerste Monteur Industriële Elektrotechniek LEERWEG DUUR PLAATS BBL 2-3 jaar* Harderwijk** * Of 1-2 jaar na het behalen van het diploma Monteur Elektrotechnische Installaties

Nadere informatie

mechatronica en werktuigbouwkunde

mechatronica en werktuigbouwkunde School voor Mechatronica, Maintenance en Engineering mechatronica en werktuigbouwkunde Middenkader Engineering Werktuigbouwkunde Allround Verspaner Allround Constructiewerker Verspaner Constructiewerker

Nadere informatie

Laat jezelf zien. Middenkader Engineering: Technicus Elektrotechniek. Elektrotechniek

Laat jezelf zien. Middenkader Engineering: Technicus Elektrotechniek. Elektrotechniek Elektrotechniek Middenkader Engineering: LEERWEG: BOL NIVEAU: 4 DUUR: 3-4 jaar LESLOCATIE(S): Harderwijk: Westeinde 33 Vind je elektrotechniek interessant en ga je graag technische uitdagingen aan? Tijdens

Nadere informatie

MBO-opleiding Mechatronica niveau 2

MBO-opleiding Mechatronica niveau 2 1 MBO-opleiding Mechatronica niveau 2 2 De TechniekFabriek De TechniekFabriek van NedTrain is dé plek waar jij als technisch treintalent leert werken, en werkend leert. Bij de TechniekFabriek volg je een

Nadere informatie

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2 Cohort 2018 Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2. Je staat voor een lastige keuze. Je gaat een keuze maken tussen de drie profielen en deze keuze bepaalt voor een deel je toekomstmogelijkheden.

Nadere informatie

LuvIEnnE KIEST JuRIDISCH

LuvIEnnE KIEST JuRIDISCH Luvienne KIEST JURIDISCH Vind je het leuk om bezig te zijn met allerlei wetten en regels? Werk je nauwkeurig en zelfstandig? Ben je dienstverlenend, communicatief en stressbestendig? DAN IS een TOEKOMST

Nadere informatie

Elektrotechniek. novacollege.nl/mytec. Procestechniek. Werktuigbouw. MyTec 2017/2018

Elektrotechniek. novacollege.nl/mytec. Procestechniek. Werktuigbouw. MyTec 2017/2018 novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2017/2018 Ik wilde de techniek in, maar er is zoveel keus! Daarom koos ik voor MyTec. Je begint breed, komt met alle techniekvakken

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

Installatie- & Elektrotechniek. Markiezaat College, het échte werk

Installatie- & Elektrotechniek. Markiezaat College, het échte werk 2016 2017 Installatie- & Elektrotechniek Markiezaat College, het échte werk Installatietechniek: techniek die zorgt voor mensen "Je laat die mensen toch niet in de kou zitten?" Overal waar we wonen en

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL JIJ KRIJGT IEDEREEN AAN HET SPORTEN Ben je sportief? En heb je een goede conditie? Maak van sport je werk! Je kunt bij allerlei verschillende bedrijven

Nadere informatie

Tata Steel daagt je uit Robotisering en industriële automatisering stroomlijnen

Tata Steel daagt je uit Robotisering en industriële automatisering stroomlijnen Tata Steel daagt je uit Robotisering en industriële automatisering stroomlijnen Opleiding allround technicus elektrotechniek (BBL MBO 3 & 4) WERKEN EN LEREN TEGELIJK Tata Steel is wereldwijd één van de

Nadere informatie

ENTREEOPLEIDINGEN MEER INFORMATIE EN AANMELDEN ONZE OPLEIDINGEN

ENTREEOPLEIDINGEN MEER INFORMATIE EN AANMELDEN ONZE OPLEIDINGEN ENTREEOPLEIDINGEN ENTREE- OPLEIDINGEN Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma? Wil je een vak leren, ervaring opdoen en een diploma halen? Dan is een entreeopleiding bij het Albeda Startcollege

Nadere informatie

Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden

Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden Opleiding allround technicus werktuigbouw (BBL MBO 3 & 4) WERKEN EN LEREN TEGELIJK Tata Steel is wereldwijd één van de

Nadere informatie

Elektrotechniek. novacollege.nl/mytec. Procestechniek. Werktuigbouw. MyTec 2018/2019

Elektrotechniek. novacollege.nl/mytec. Procestechniek. Werktuigbouw. MyTec 2018/2019 novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2018/2019 Een MyTec-opleiding betekent: veel leren en stages lopen bij technische bedrijven. Het is pittig, maar ik geef niet op.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 Naam : klas : 2 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 7. MOGELIJKHEDEN NA HET VMBO 10 8. INFORMATIE

Nadere informatie

egiocollegeopleidingen

egiocollegeopleidingen _middenkader techniek egiocollegeopleidingen Met een middenkaderopleiding in de techniek kun je alle kanten op Drie richtingen: elektrotechniek, werktuigbouw en procestechniek Open DAG 21 november 2018,

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

mbo groene ruimte Laat jij Nederland genieten van groen?

mbo groene ruimte Laat jij Nederland genieten van groen? mbo groene ruimte 2016 2017 Laat jij Nederland genieten van groen? mbo groene ruimte Genieten van groen Ben je graag actief in de groene buitenruimte? In de zon, maar ook in weer en wind? Maak jij (vak)

Nadere informatie

Maintenance. De wereld van Proces & Interesse Ontdek de wereld van Proces & Maintenance Waarom Albeda College/Zadkine Techniek

Maintenance. De wereld van Proces & Interesse Ontdek de wereld van Proces & Maintenance Waarom Albeda College/Zadkine Techniek De wereld van Proces & Maintenance Interesse Ontdek de wereld van Proces & Maintenance Waarom Albeda College/Zadkine Techniek & Technologie? Ontdek welk niveau bij jou past Kom eens langs! Aanmeldprocedure

Nadere informatie

ik ga voor de academie voor economie en ondernemen

ik ga voor de academie voor economie en ondernemen ik ga voor de academie voor economie en ondernemen Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een bank, een juridisch medewerker bij een gemeente of een marketingmedewerker.

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR VEILIGHEID MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR VEILIGHEID MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR VEILIGHEID MBOAMERSFOORT.NL JE HEBT EEN STERK KARAKTER JIJ HOUDT HET VEILIG Je voelt je goed. Je wil graag de samenleving veiliger maken. Geldt dit voor jou? Dan past een opleiding

Nadere informatie

Monteur Mobiele Werktuigen

Monteur Mobiele Werktuigen Landbouwmechanisatie niveau 2 Monteur Mobiele Werktuigen LEERWEG DUUR PLAATS BOL 2 jaar Raalte* * Raalte: Zwolsestraat 63a Ben je gek op sleutelen, maar dan wel aan échte machines? Lijkt het jou wat om

Nadere informatie

& Wonen. De wereld van Bouwen

& Wonen. De wereld van Bouwen De wereld van Bouwen & Wonen Interesse Ontdek de wereld van Bouwen & Wonen Waarom Albeda College/Zadkine Techniek & Technologie? Ontdek welk niveau bij jou past Kom eens langs! Aanmeldprocedure Heb je

Nadere informatie

Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 2012-2013 ICT. www.alfa-college.nl

Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 2012-2013 ICT. www.alfa-college.nl Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 13 2012-2013 ICT www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland.

Nadere informatie

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL KEUZE UIT 5 MHBO-OPLEIDINGEN MHBO-opleidingen zijn opleidingstrajecten op maat. Hierbij doorloop je sneller een opleiding en kun je je diploma dus extra snel

Nadere informatie

Welzijn Breed (Onderwijsassistent)

Welzijn Breed (Onderwijsassistent) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25485 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk contact.

Nadere informatie

Hoogeveen, Hardenberg 19 2014-2015. Metaal. www.alfa-college.nl

Hoogeveen, Hardenberg 19 2014-2015. Metaal. www.alfa-college.nl Hoogeveen, Hardenberg 19 2014-2015 Metaal www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland.

Nadere informatie

egiocollegeopleidingen

egiocollegeopleidingen _middenkader techniek egiocollegeopleidingen Met een middenkader opleiding in de techniek kun je alle kanten op Drie richtingen: elektrotechniek, werktuigbouw & procestechniek Open huis 16 november 2016,

Nadere informatie

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl alfa-college.nl drenthecollege.nl mboterra.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl Inleiding Er zijn ontzettend veel opleidingen in het mbo, wat het moeilijk maakt om te kiezen. Om jou te helpen bij

Nadere informatie

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost Jouw praktische weg naar het hbo Onderdeel van AOC Oost 2014 2015 2Informatie Het Groene Lyceum 2014-2015 Lekker praktisch bezig zijn maar wel op een hoog niveau. Is dat ook voor jou de leukste route naar

Nadere informatie

Installatie- & Elektrotechniek. Markiezaat College, het échte werk

Installatie- & Elektrotechniek. Markiezaat College, het échte werk 2015 2016 Installatie- & Elektrotechniek Markiezaat College, het échte werk Installatietechniek: techniek die zorgt voor mensen "Je laat die mensen toch niet in de kou zitten?" Overal waar we wonen en

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Loonwerk

Wat maak jij. morgen mee MBO. Loonwerk Wat maak jij morgen mee MBO Loonwerk Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen leven.

Nadere informatie

Assistent Installatie- en constructietechniek (inclusief Elektrotechniek) BOL

Assistent Installatie- en constructietechniek (inclusief Elektrotechniek) BOL Crebo Duur Niveau Leerweg Start 25253 1 jaar Entree BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus en februari (bij voldoende aanmeldingen) Locatie(s) Korianderstraat, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Binnen

Nadere informatie

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL KEUZE UIT 5 MHBO-OPLEIDINGEN MHBO-opleidingen zijn opleidingstrajecten op maat. Hierbij doorloop je sneller een opleiding en kun je je diploma dus extra snel

Nadere informatie

Bouwtechnische opleidingen

Bouwtechnische opleidingen Groningen, Hoogeveen 14 2012-2013 Bouwtechnische opleidingen www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord-

Nadere informatie

IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL WERKEN AAN JE EIGEN TOEKOMST Een entree-opleiding is voor iedereen die nog geen diploma heeft. We hebben opleidingen in 7 richtingen uit 4 sectoren: horeca,

Nadere informatie

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft?

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Netwerkbedrijf Endinet, de werkgever met energie Maar liefst 416.000 klanten in Zuidoost Brabant krijgen via kabels en leidingen van Endinet stroom

Nadere informatie

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept.

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept. BPV werkboek Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: 25262 Naam student: BPV-werkboek 25262/versie sept. 16 1 Inhoudsopgave 1 Algemeen...3 1.1 Begin en

Nadere informatie

Horeca en Facilitaire dienstverlening

Horeca en Facilitaire dienstverlening Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 06 2014-2015 Horeca en Facilitaire dienstverlening www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum

Nadere informatie

Sikkel Schooljaar PROFIELEN IN HET VMBO

Sikkel Schooljaar PROFIELEN IN HET VMBO PROFIELEN IN HET VMBO PROFIELEN IN HET VMBO De bovenbouw(klas 3+4)van vmbo-scholen werken met beroepsgerichte profielen. Wat de profielen voor jou zo leuk maken, is dat je meer kansen krijgt om te onderzoeken

Nadere informatie

IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL WERKEN AAN JE EIGEN TOEKOMST Een entree-opleiding is voor iedereen die nog geen diploma heeft. We hebben opleidingen in 7 richtingen uit 4 sectoren: horeca,

Nadere informatie

Horeca en Facilitaire dienstverlening

Horeca en Facilitaire dienstverlening 06 Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 2012-2013 en Facilitaire dienstverlening www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum

Nadere informatie

HAAR- EN SCHOONHEIDSVERZORGING ECONOMIE & DIENSTVERLENING

HAAR- EN SCHOONHEIDSVERZORGING ECONOMIE & DIENSTVERLENING HAAR- EN SCHOONHEIDSVERZORGING ECONOMIE & DIENSTVERLENING Haarverzorging Schoonheidsverzorging 1 De weg naar su VAN EN VOOR HEEL DRENTHE Drenthe College is een regionaal opleidingen centrum, een school

Nadere informatie