Debat Haarlem Popstad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Debat Haarlem Popstad 01 10 2014"

Transcriptie

1 Debat Haarlem Popstad Onderwerp: Debat Haarlem Popstad Debatleider Richard Stekelenburg Sprekers: Jeroen Blijleve- directeur Patronaat, Joost Verhagen- Haarlemse Popscene, Michael Struis- voorzitter Gitaarlem, Jack van der Hoek, wethouder cultuur Uit de uitnodiging: Woensdag 1 oktober organiseert de Pletterij, i.s.m. Patronaat en de Haarlemse Popscene een debat over Haarlem Popstad. We gaan het hebben over de stand van zaken in de Haarlemse muziekscene. Deze lijkt te bloeien als nooit tevoren, maar de infrastructuur er omheen, en dan praten we vooral over oefenruimtes en een opleidingsinstituut (Popschool, toeleiding tot Music Academy), is al jaren belabberd. Deze conclusie is op 13 maart 2013 getrokken tijdens het vorige debat over Haarlem Popstad, in de Pletterij. Anderhalf jaar later lijkt aan deze situatie niet veel veranderd te zijn. Intussen blijft het aantal kleine initiatieven voor nieuwe speelplekken groeien. Niet alleen voor de popmuziek, ook voor de impro/ wereldmuziek en avantgarde is de situatie verbeterd (Pletterij), en heeft Gitaarlem de marketing van Haarlem als popstad voortvarend op zich heeft genomen. Op 1 oktober gaan we verder met het gesprek waar we 13 maart zijn gebleven. We gaan het hebben over de infrastructuur in Haarlem: waar blijven de oefenruimtes en hoe staat het met de plannen voor een Popschool (Patronaat/ H ART); De Haarlemse muziekscene bloeit als nooit tevoren, maar in de praktijk zijn het verschillende scenes, verschillende wereldjes (doorgebroken, mainstream, alternatief...) en is er geen plek waar men elkaar vanzelf treft. Is dat een probleem en zo ja, wat doe je er aan om de grenzen te doorbreken? Hoe staat het met de plannen voor een opleidingsinstituut voor popmuziek (Popschool) en waar blijven die ontbrekende oefenruimtes? Er is een lappendeken aan speelplekken in Haarlem. Van officiële podia (Patronaat), café's (Tempelier, Stiels, Storing, Studio, Wapen van Bloemendaal, Wapen van Bakenes, Appel- nieuw), kleine alternatieve speelplekken voor impro/ world/ avant garde (huiskamerconcerten, Pletterij, Helende Geluiden) en festivals (Bevrijdingspop, Houtfestival, Parksessies, Eldorica). En er is een alternatieve agenda voor kleine podia met kwaliteitsmuziek voor een kleine prijs (Podiumpost Haarlem). Welke rol zien deze podia voor zichzelf ter ondersteuning van Haarlemse muziek en het Haarlemse muziekleven?

2 Haarlem heeft goud in handen met zoveel bandjes die landelijk doorbreken. Tegelijkertijd is het aanbod ontzettend breed. Maar een visie waar Haarlem als creatieve stad naar toe wilt ontbreekt. Wie zou zo'n visie moeten ontwikkelen, en wie laat zich voor het karretje spannen om dit uit te gaan voeren. Verslag debat: Het debat begint om uur, duurt tot een uur of en wordt geleid door Haarlems Dagblad journalist Richard Stekelenburg. Aanleiding voor het debat: Tijdens het vorige debat over 'Haarlem Popstad', 13 maart 2013, zijn er duidelijke uitspraken gedaan wat er mist in Haarlem op popgebied. Mensen hebben elkaar gevonden. De vraag is echter: Wat is er gebeurd met de toenmalige constateringen? Michael Struis: Aanstichter van het debat 1,5 jaar geleden. Hij werkte werkte als evenementenmanager bij de gemeente Haarlem. Er werden verbindingen gelegd, maar er miste ook wat. We wilden de muziekindustrie in Haarlem hoger op de politieke agenda zetten. Output van het vorige debat: -De Haarlemse muziekindustrie kwam beter op de agenda -Popschool Haarlem, plannen voor samenwerking Patronaat en Hart lagen klaar om te worden uitgevoerd -Oefenruimtes hoger op de prioriteitenlijst Momenteel is de software 1 van de stad goed. De volgende stap is dat het probleem van het ontbreken van een plek waar bandjes en muzikanten kunnen repeteren en elkaar ontmoeten beter tussen de oren van de bestuurders en ambtenaren komt. Jeroen: Wij, de popmuziek/sector in Haarlem, zorgen voor de marketing van de stad. Andere steden kijken met respect naar Haarlem. 1 Hoe je elkaar tegenkomt in de stad. Verbinding/ versterking in de Haarlemse muziekwereld.

3 Michael: We missen hardware, concrete plekken in de stad waar muzikanten kunnen samen komen. Bv. Op deze plekken creëer je een muzieklab waar het gebeurt. Enerzijds kan je kijken naar de gemeente Haarlem (budget), anderzijds moet je ook kijken naar de muziekscene (initiatieven). Deze twee elementen moet je aan elkaar koppelen. In het collegeakkoord voor de komende 4 jaar is weinig terug te lezen over de muziekindustrie van de stad. Het stadhuis/ raadsleden onderschatten de kracht van de muziek in Haarlem. Ook een pleidooi naar de muziekindustrie: krachtiger een signaal afgeven. Jeroen: Patronaat is 30 jaar. Bij het feestconcert een speech gehouden met een kritische toon naar de gemeente. De gemeente is daar gelijk op aangeslagen. Er ontbreekt een belangrijke schakel. De Patronaat heeft een belangrijke functie in het stimuleren van het popklimaat, maar het Patronaat kan geen oefenruimtes aanbieden. De eerste stap voor beginnende bandjes is er niet (voorland). De beginnende bandjes van nu, vormen het programma van het Patronaat over 5/ 10 jaar. Een scholier kan niet investeren. Zij hebben een partij nodig (zoals de gemeente) om hen bij te staan (investeren). Bandjes gaan in Amsterdam oefenen en dan ben je ze kwijt. 10 jaar geleden zeiden bands die in Harlem repeteerden: We komen uit Amsterdam. Nu zeggen ze dat niet meer. Richard: Er zijn poppodia in Nederland, bv. 013, die in hun kelder oefenruimtes hebben. Jeroen: In de oorspronkelijke plannen van het patronaat waren oefenruimtes opgenomen, maar dat plan is gesneuveld. 1,5 jaar geleden werd er ook over de hardware gesproken. 3 jaar geleden is Daisy Bell (oefenruimtes) opgeheven. Laten we de handen ineenslaan. (Joost): Er ligt een plan op tafel van beide organisaties. Tot een bepaald niveau. Het is onderzocht. De coalitie wilde dit ondersteunen. Alles staat in de steigers. Er wordt niet doorgepakt. Het moet concreter uitgezocht worden. De gemeente is een betrouwbare partner. Bij een project ontwikkelen kan het na één jaar fout gaan. Laten we het goed doen. Deal tussen Hart en patronaat ligt er nog steeds.

4 Joost is een vertegenwoordiger van Haarlemse muzikanten. Hij probeert met beperkte middelen (Facebook, persoonlijke contacten, initiatieven) de bandjes bij elkaar te brengen. Jeroen: Joost is juist een FB pagina begonnen na de stop van Daisy Bell. Hierdoor kon hij bandjes met elkaar in contact brengen. Hij heeft de bandjes ook geïntroduceerd in cafés. Lokale bandjes krijgen een podium in Storing, Tempelier, de Waag. Dit neemt toe. Joost is in dit proces een spil geweest. Men moet niet alleen oefenen, maar ook op een podium kunnen staan. Vraag: Hoe kan je een café over de streep krijgen? Joost: Ze komen naar mij toe. Dit is vrij snel begonnen. De FB pagina begon toen Daisy Bell wegviel. Joost was bang dat de scene zou wegvallen. Er zijn dit jaar veel plaatpresentaties geweest in Haarlem. Hij schat ongeveer 5. Hij heeft aan de FB lezers gevraagd wat hij in dit debat moet inbrengen; Gebrek aan oefenruimtes, ook gebrek aan specifieke oefenruimtes. Beginnende bandjes hebben een redelijke Plug and Play nodig. Michael: Joost: Alleen praten over oefenruimtes in dit debat is een beetje beperkt. Bezig met een nieuw initiatief. Jeroen: Veel mensen willen iets organiseren. Men vergeet dat dat vaak op vrijwillige basis gebeurd. Vrijwilligers steken veel tijd en energie in activiteiten. Patronaat staat onder druk, maar kleine initiatieven lijden hier ook onder. Het is een tijdbom. Nu is er veel wil en energie. Komt er geen steun, dan kan dit de nek omdraaien van de kleine initiatieven. De gemeente kan dat extra zetje faciliteren. Michael: deelt de mening van Jeroen, maar volgens hem gaat het ook om de professionele muziekscene. Hij mist plannen (van de professionele muziekscene) om de politiek te overtuigen van de noodzaak. De politiek moet deze zaak serieus nemen. De muziekindustrie is een economische motor: Je moet een kern van mensen organiseren om goede plannen te maken. De muzikanten kunnen ook naar zichzelf kijken en nagaan hoe serieus ze de plannen kunnen neerzetten. Jeroen: Bij popmuziek is er sprake van veel decibellen. Het moet een omgeving zijn waar niemand last van je heeft. De plek moet goed geïsoleerd zijn. Bij muziek heb je een andere investering nodig. Een broedplaats is niet de juiste investering.

5 Jack: De software is op orde. Hij erkent dat er weinig oefenruimtes zijn vanuit de gemeente. Hij wil politiek en bestuur scheiden. Hij begrijpt dat het niet alleen over oefenruimtes gaat, maar er ook een bepaalde sfeer moet zijn waar muzikanten elkaar kunnen ontmoeten en stimuleren. Hij hoort twee dingen: 1) Wat zou de gemeente moeten/ kunnen bijdragen aan de Haarlemse popcultuur. 2) Er zijn niet genoeg oefenruimtes Onduidelijk: In een notie van 2 jaar geleden staat dat de gemeente iets soortgelijks als Daisy Bell zou opzetten. Met de Popschool? Zou bij de Hart locatie komen. Kleine houtweg blijft over. Hart zit nu in de Kleine Houtweg. Er is nog 2 mln over. Jack: 2 miljoen ligt er niet. Het geld is o.a. gebruikt voor onderhoud panden. Kijk naar de meerwaarde. Er moet een goed plan liggen. Michael: Bestuur neemt ons niet serieus. Jack er moet een plan liggen. Het baseert zich op een initiatief Hart en Patronaat. Er liggen meerdere plannen; ondernemers die oefenruimtes beschikbaar stellen. Moet dit op één plek of moet er juist variatie zijn. Sjaak Vrugt (actiepartij): 14,5 miljoen was gereserveerd voor Hart, de nieuwbouw en de Popschool. Dit bedrag is verdampt. Het is uit de boeken verdwenen. Dit is jammer. Het slachthuis is gemeentelijke eigendom, daar gebeurt nu niks mee. Jack: Jeroen: komen. Jack: tegenaan. Het budget is hem onbekend. Dit staat zwart op wit. Er moet een locatie voor de Popschool Er moet een financieringsconstructie worden bedacht. Hier loopt hij Michael: de muziekscene heeft 14 miljoen bijgedragen aan de onderhoud van de stad Hij wil weten wat het budget is. Jack: (.) Hij weet het nog niet. Dit moet nog komen los van de plannen tussen de Patronaat en Hart. Hij zit er ook op te wachten. Een deel van het geld moet vrijkomen uit de verkoop van de Egelantier. Richard: Is het reëel om op het geld te wachten?

6 Jack: je kan dit op een andere manier voor financieren. Dit plan moet aangescherpt op tafel komen. Michiel van Rheenen: verwijst naar het vorige debat, waarbij ze als muzikanten niet op iets van boven moeten wachten. We hebben een plek nodig, waar wij als muzikanten bij elkaar kunnen komen. Waar de gemeente niet tegenaan zeikt. Abotoirlem. WTF, we hebben grond nodig Jack: Vooral zelf de invulling doen, zodat je er zelf voor zorgt dat het exploitabel is. Hij wil de discussie wel voeren (...) Publiek: Joost: Jack: Richard: Jack: bereiken 20% staat nu leeg Is er een politieke wil om de popscene op de agenda te krijgen? De wil is er. Maar hij gaat het vanavond niet oplossen. Heb je genoeg redenen om met een leuk voorstel te komen? Wil werken aan oplossingen en kijken op welke manieren je dit kan **Pauze** Joshua Baumgarten (spoken word) Bas 2 : Wat Jack zei is simplistisch. Er is behoefte aan een centrum. We hebben gevraagd in de coalitieprogramma om ruimte te bieden voor initiatieven. Hoe kan de gemeente gemeentelijke bedrijven openstellen. De gebouwen die er zijn kunnen de ruimte bieden. Richard: Gebouwen hebben een boekwaarde. Het kost geld Bas: Flinties wordt drie dagen gebruikt. Het staat al in de boeken. Dit pand staat 4 dagen leeg. De huur wordt al betaald. Haarlem heeft de afgelopen jaren schulden gemaakt. Op alle fronten komt er minder geld binnen. Richard: Reken niet op D 66 voor geld erbij. We willen wel dat de wethouder zijn best doet om faciliteiten te bieden. Bas: Gebruik de faciliteiten die er al zijn. Het is een kleine stap om een vergunning te verlenen. Er zijn subsidies voor kunst en cultuur. Er gaat geld naar Patronaat en Hart. 2 Bas van Leeuwen D 66

7 SP gast: Dit zijn kaasschaafbezuinigingen. De SP wil de begroting van cultuur goed doorlichten. De gemeenteraad moet keuzes maken. We kunnen niet groot zijn zonder klein te beginnen. Hij gaat een motie indienen om goed te onderzoeken wat er in de stad gestoken wordt en wat er uitkomt. Er moeten keuzes gemaakt worden. (gelach in de zaal) Michiel: Het gaat niet om geld. Wat er gedaan moet worden is dat de gemeenteraad en college 1 plek aanwijzen die uit de boeken verdwijnt. Deze plek heeft geen waarde voor de gemeente Haarlem. SP gast: Zaal: Kan zich niet hierin vinden Je moet ergens in investeren Reactie: Gemeentelijk vastgoed is voor peanuts verkocht. De gebouwen staan er gewoon en we doen er niets mee. Paul Maanen en Jeroen hebben een goed idee voor de Popschool. Laten we zo n gebouw reserveren. Nu gebeurt er niks. Dit is kwalijk en triest. Waarom lullen we over geld. De gebouwen staan leeg. Jack: Er is een bepaalde systematiek, wat de gemeente hanteert bij de boekhouding van hun. Je moet hiervoor een oplossing vinden. Sjaak: Het staat leeg. Kan er geen bestemming voor gevonden worden. Het staat leeg omdat de gemeente bepaalde ontwikkelingen verwacht. Kan je er voor de time being geen bestemming aan geven. Jack: Hij neemt dit mee en gaat het bekijken. Zoek je een voorlopige oplossing of een oplossing wat toekomstbestendig is? Maurits 3 : **ontbreekt 5 minuten** We kunnen kijken of er iets in de Patronaat kan, anders in het slachthuis. We moeten de stappen nalopen. Destijds keken we naar huisvesting. Er is al een kant en klare vulling voor een popcentrum. Wanneer we een plek hebben dan gaan we er zo in. Jeroen: Hij is al 3 jaar hiermee bezig. Er is in de tussentijd geen locatie op tafel gekomen. Dit idee is niet nieuw. Afboeken.. daar is nooit iemand mee aan de slag gegaan. 3 Maurits Haanen directeur Hart

8 Maurits: De muziekindustrie is ook een banenmotor. Het is een economische trekker voor de stad. De vrijwilligers en professionals zorgen hiervoor. Het is te kort door de bocht van de politiek om te zeggen dat ze met een financiële situatie zitten Gitaarlem: Wij kunnen investeerders aantrekken niet alleen voor het glazen huis. Juist investeerders die geloven in het product, bv. Rabobank: wij investeren in jullie voor de komende jaren wanneer er goede plannen op tafel liggen. Esther Brasse: Belangrijk om iets van media/ marktwaarde gekwantificeerd te worden (?) Je investeert in een leegstaand gebouw.. het merk Haarlem Het investeren in een leeg pand voor oefenruimte heeft een marketingwaarde voor het merk Haarlem. Bepaalde investeringen en evenementen hebben een enorme impact op het merk Haarlem. Ik denk dat we met z n allen (alle sectoren in de stad) heel duidelijk bepalen wat het merk Haarlem bepaalt wie zijn we nou, waardoor is het zo dat bewoners, bezoekers en bedrijven naar Haarlem komen. De grootste vinylplatenperserij van Europa staat in Haarlem. (gemompel in de zaal) Joost denkt niet dat zijn marktwaarde heel groot is, maar hij kijkt liever naar de creatieve waarde. We zullen de wrange vruchten over 10 jaar plukken, wanneer we nu niks doen. De top van de bovenkant (muziekindustrie) heeft niet zoveel baat om te investeren in de jonge onderkant van muzikanten. Er vindt minder uitwisseling van kennis plaatst. Joost probeert dit te overbruggen, maar zonder een gezamenlijke plek waar iedereen kan samenkomen, is het moeilijk. X: De afschrijving van een gebouw is schijnbaar belangrijker dan de nog 4000 scholieren, die een bandje willen vormen maar naar Amsterdam moeten gaan. Het is een urgent probleem. Hij is het eens met D 66. Er moet snel in de raad besloten worden dat er ruimtes komen waar 15- en 16 jarige jongeren een plek hebben om te repeteren en muziek te maken. We kunnen blij zijn met Gitaarlem. Michael: Haarlems: we komen 1x per jaar bij elkaar. We ventileren onze mening en vervolgens gaan we weer weg. Ik wil vanavond naar huis gaan met een oplossing. Ik wil heel concreet een antwoord geformuleerd hebben. Ik ga niet wachten op de politiek. Ik ga om de tafel zitten met Hart, Patro en investeerders. Ik ben het niet eens met oefenruimtes alleen voor de onderkant. Kijk naar Utopia in Utrecht, waar ook grote bands op af komen. Zij kunnen passie en ervaring uitwisselen met de onderkant.

9 X: In Amsterdam wordt een actief broedplaatsenbeleid gevoerd. Voor ondernemers wordt het makkelijker gemaakt om wat met de leegstand te doen. Kijk op Amsterdam.nl. Kan de gemeente Haarlem daar wat mee doen? Reactie (John Oomkes): Er zijn broedplaatsen in haarlem. 17 zijn van particulieren. De gemeente heeft er een beleid voor ontwikkeld. De gemeente moet het beleid dat ze uitvoeren ook op zichzelf toepassen. Leon Fortgens (Storing): Voormalige Fietszfabriek: We hadden een klein zetje nodig voor een broedplaats en de gemeente durfde het niet aan. Hoe voorkomen we dat we over 3 jaar hier weer zitten. Wat kunnen de mensen verwachten, zodat Haarlem geen slaapstad wordt voor veertigers. Leon noemt als voorbeeld de Fietsenfabriek. In de Fietsenfabriek zat tijdelijk Patronaat tijdens d nieuwbouw. Na het vertrek van het Patronaat wilde Leon de Fietsenfabriek weer huren. De gemeente heeft dit geweigerd. Ze wilden een marktconforme huur vragen. Nu zit de voedselbank erin, terwijl Leon er een hogere huur voor had kunnen betalen. Zaal: Haarlem is de vierde broedplaats in het land (.?) Leon: Dit komt niet door de gemeente Haarlem. Ik ben een commerciële onderneming. Ik probeer ook een plek te zijn waar beginnende bandjes kunnen spelen. Waar familieleden naar het optreden kunnen kijken of waar maar 12 mensen op af komen. De broedplaats moet er zijn. Arjan (Music Academy/ InHolland): Veel heeft te maken met prestige. Denk aan de schouwburg. Het is een kwestie van keuzes maken. Dit moet lukken. Richard: Kan de muziekacademie niet wat doen Arjan: Leuk als de Popschool komt. Het is een bureaucratisch log systeem in een schoolgebouw. Je hebt met verzekeringen en bureaucratie te maken. Yorrick: Hij wil benadrukken dat; De toplaag van Haarlemse muzikanten zouden iets terug moeten doen? Hij weet niet wie dit zou moeten zijn. De muzikanten zijn vooral pionnen in de muziekindustrie. Ik krijg het idee van de politiek dat wij met plannen moeten komen. Ik heb met veel partijen gesproken en volgens mij wordt het een na ander initiatief heel concreet gemaakt. Ik denk dat de politiek aan zet is.

10 Hij mist een broedplaats waar je een begane grond hebt met meerdere geluidsstudio s met P.A. s, technici ect. De gemeente heeft een enorme kans om voor het vertrek van het glazen huis veel aandacht te genereren. Nu is er aandacht. Reactie: 3 muzikanten hebben onlangs bij Giel Beelen gespeeld. Zij genereren al heel veel aandacht voor Haarlem. Reactie: Opberghokken en realiseer je dat ook de buitenkant lawaai maakt (aan- en afvoer). D 66: Hart en de Patronaat hebben een plan. In de tussentijd kan SRO kijken of zij een lijst kunnen leveren met plekken waar muzikanten tijdelijk kunnen repeteren. Jeroen: Je moet ergens minstens 10 jaar kunnen zitten wil je de investering eruit kunnen halen. We zitten al 10 jaar in deze situatie. Kijk naar Daisy Bell. We lossen al heel veel op. We doen het met heel weinig middelen. Voor het laatste stukje vragen wij de gemeente om te helpen. D 66: Er is al veel afgeboekt. Wij vragen de gemeenteraad om ruimte te bieden aan de Popschool. Biedt ruimte aan deze ontwikkeling. Reactie (volgens mij Bas): Mijn conclusie: Het geld is wel nodig. Ik ga een motie indienen. (partijpraatje) Edwin: - Hoe zorgen we ervoor dat sponsors en bedrijven gaan investeren, zodat het geld terugvloeit naar oefenruimtes. - Hoe zit het met de andere avonden. Er ligt wel capaciteit. Joost kan je op FB een oproep doen voor plekken waar bandjes kunnen spelen en oefenen. Joost: Het gaat erom dat jonge bandjes in aanraking komen met ervaren bandjes (voedingsbodem). Je kan altijd wel ergens oefenen. **ontbreekt 3 minuten** De wethouder is overtuigd van de urgentie: Dit neem ik mee en ik ga er iets mee doen. Hij kan vanavond het probleem niet oplossen. Als bestuur kunnen ze wel op een nadere manier kijken naar de afschrijvingen en investeringen. Reactie: afrekenen. Meneer de wethouder mogen wij u hierop over een jaar

11 Jack: De gemeenteraad kan me alleen afrekenen op mijn Joost: Moeilijk om wat te zeggen. Ik hoor een heleboel verhalen. Hij weet niet zo goed wat hij erover moet zeggen. Michael: Naar aanleiding van datgene wat jack heeft gezegd, is er weer een opening. Hij mist visie en plannen. We moeten nog meer verbindingen maken om de hardware te realiseren. We moeten het initiatief nemen om de urgentie die de gemeente nu voelt te.. de hardware moet je ook vertalen in Visie. Jack: Eigen verantwoordelijkheid. Het moet niet van één kant komen. Hij zit nu 4 maanden en Ik heb nog niemand gezien, behalve dit initiatief. Richard: Moet iemand dit kanaliseren. Is dit wat voor Michael. Hij nodigt medestanders uit om de visie en de plannen te concretiseren. Jeroen: Ik heb al met verschillende partijen om de tafel gezeten. De belangen liggen zover uit elkaar dat het niet is gelukt. Begin met wat er ligt. Vanavond zitten er een aantal partners in de zaal en achter de schermen investeerders. Met een klankbordgroep een goed plan opstellen met wat er ligt i.s.m. Patronaat en Hart. Dit plan op zeer korte termijn presenteren aan het college. Menno Tin: Haarlem Popstad bloeit als nooit tevoren in een woestijn Jeroen: Er zijn geen aanknopingspunten. Het is dezelfde discussie als 1,5 jaar geleden. Veel verschillende partijen (scenes, Punkers, Rockers etc) en iedereen is lief voor elkaar. Vanuit de faciliterende rol kan het ambtenarenapparaat zoveel meer in gang zetten. Popmuziek staat nu echt op de agenda. Popmuziek heeft een enorme inhaalslag gemaakt. We hebben de creativiteit nodig van de mensen bij de gemeente. Denk effe mee Sommige grote partijen (VVD, PVDA) ontbraken bij het debat. Jack vindt het belangrijk dat bij zo n onderwerp van elke partij een afgevaardigde aanwezig is. Jacks ambitie is om er een eind aan te maken ( het probleem) en tot een oplossing te komen. Mijn intentie is om er concreet mee aan de slag te gaan. We weten welke budgets er wel en niet zijn. De urgentie is voelbaar. Oktober 2014 Sher.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

INTRO LOES THIERRY MARK

INTRO LOES THIERRY MARK INZICHTEN INTRO In dit document staan acht inzichten die de resultaten zijn van het onderzoek dat drie studenten van de Hogeschool Utrecht hebben gedaan naar de leden van WattsNext. De inzichten zijn

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Bijlage Stoere Schildpadden

Bijlage Stoere Schildpadden Bijlage Stoere Schildpadden Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Stoere Schildpadden, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Gemaakt door: Kelly.

Gemaakt door: Kelly. De kanjertraining. Gemaakt door: Kelly. Inhoud. Inhoud. 1 Inleiding. 2 Wat is de Kanjertraining? 3 Hoe en wanneer is de Kanjertraining ontstaan? 4 Wanneer ga je naar de Kanjertraining? 6 Welke stappen

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

13/6/2012 TRANSCRIPT RIET INTERVIEW. Sanni

13/6/2012 TRANSCRIPT RIET INTERVIEW. Sanni 13/6/2012 INTERVIEW TRANSCRIPT RIET Naam interviewer Naam respondent Pseudoniem respondent Datum interview 30-05-2012 Plaats interview Alkmaar Begintijd interview 12.00 Eindtijd interview 13.20 Leeftijd

Nadere informatie

-RKQ/HHUGDP3YG$µ-HNXQWQLHWYRRUHHQKDEEHNUDWVRSGH HHUVWHULM]LWWHQ

-RKQ/HHUGDP3YG$µ-HNXQWQLHWYRRUHHQKDEEHNUDWVRSGH HHUVWHULM]LWWHQ -RKQ/HHUGDP3YG$µ-HNXQWQLHWYRRUHHQKDEEHNUDWVRSGH HHUVWHULM]LWWHQ Bezuinigingen? Welke bezuinigingen? John Leerdam reageert enigszins geïrriteerd op de vraag hoe het voelt om als politicus tegenover oud-collega

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Samenwerken èn netwerken

Samenwerken èn netwerken Samenwerken èn netwerken Stappenplan voor versterken van zelforganisaties Auteurs Saskia van Grinsven en Jamila Achahchah Fotografie: Guillermo Dazelle MOVISIE Juni 2012 Inleiding Voor je ligt een stappenplan

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Checklist voor Succesvol Ondernemen

Checklist voor Succesvol Ondernemen Kruis aan wat voor jou van toepassing is om een overzicht te hebben van waar je mee aan de slag kunt om meer klanten te krijgen en meer geld te verdienen. SuccesHoek 1: Actiegerichte Focus Ik besteed meestal

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C Pagina 3 Inleiding. Pagina 4-5-6 De voorbereiding. Pagina 7 De motorische demodagen. Pagina 8 na de demodagen. Pagina 9 Wat heb ik er van geleerd Pagina 10-11-12 logboekkaarten Voor school moeten we een

Nadere informatie

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril hoofdstuk 6 Denkfouten We hebben al gezien dat sommige van onze brandende automatische gedachten ons in de weg zitten. Ze geven ons een onprettig gevoel of weerhouden ons ervan dingen te doen. Het probleem

Nadere informatie

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Het lampje is aan, dat betekent dat we gaan filosoferen. Isa-Noa vertlede in de eerste les dat zij lippenstift en badeendjes

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab Ctylab zoekt aanjager(s) Je hebt misschien al eens van ons gehoord. Een online platform voor klein nieuws en frisse ideeën uit je eigen omgeving. Nu doen we dat nog op Facebook met een kleine groep. Maar

Nadere informatie

Naam interviewer. Naam respondent. Pseudoniem respondent. Datum interview 27-05-2012. Begintijd interview 13.30. Eindtijd interview 14.45.

Naam interviewer. Naam respondent. Pseudoniem respondent. Datum interview 27-05-2012. Begintijd interview 13.30. Eindtijd interview 14.45. Naam interviewer Naam respondent Pseudoniem respondent Datum interview 27-05-2012 Plaats interview Alkmaar Begintijd interview 13.30 Eindtijd interview 14.45 Leeftijd Man/vrouw Woonplaats Land van herkomst

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

FINE ART TROUWFOTOGRAFIE. Annelien Nijland

FINE ART TROUWFOTOGRAFIE. Annelien Nijland 2013 FINE ART TROUWFOTOGRAFIE Annelien Nijland 1Z i j z e i d e n J a 23 Referenties t r o u w r e p o r t a g e s Prijzen M i j n f a v o r i e t... t i j d l o o s, s t r a k é n w a r m Album 4V e e

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Inleiding Om onderzoek te doen naar rituelen is het in eerste plaats belangrijk om te definiëren wat een ritueel is.

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER VAN HET BESTUUR Het zomerreces is weer voorbij. Als u deze nieuwsbrief leest zijn de eerste commissievergaderingen en raadsvergaderingen al weer achter de rug. Er is veel wat aandacht vraagt, de zondagsontheiliging

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang

De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang wachten tot we erin konden. Onze klas mocht als eerste de

Nadere informatie

Het kan succesvol zijn

Het kan succesvol zijn Het kan succesvol zijn Inhoud 1.Historie 2.Doel van dit document 3.Analyse 4.Poppodium 5.Organisatie 6.Huisvesting 7.Bestuursvorm 8.Vrijwilligers 9.Subsidiegelden 10.Continuïteit 11.Agenda 12.Stappenplan

Nadere informatie

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 1. Doet u dit examen voor de eerste keer of gaat het om een herexamen? Eerste keer 279 70% Herexamen 104 26% Niet beantwoord 16 4% Totaal 399 2. Als de voorlopige

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

Ervaringen met functioneringsgesprekken

Ervaringen met functioneringsgesprekken Ervaringen met functioneringsgesprekken Samenstelling CDA-bureau Afdeling HRM / Steenkampinstituut / Partijontwikkeling CDA-bestuurdersvereniging December 2006 1 Het belang van functioneringsgesprekken

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Geloven kun je niet alleen! Stap 1 Jouw kijk op de wereld 15 min. Kijken in de spiegel naar jezelf Wat vind je van je eigen lichaam? Wat vind je mooi? Als je zou mogen kiezen, welk deel zou je dan weghalen?

Nadere informatie

Bescherm je foto s met een watermerk

Bescherm je foto s met een watermerk Bescherm je foto s met een watermerk Het is vervelend wanneer een ander met je foto's aan de haal gaat. Je steekt er niet alleen tijd en moeite in maar ook wettelijk heb je rechten over je eigen foto's.

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Kinderdagverblijf, familie, vrienden, gezelligheid, sporten, creatief bezig zijn, oppassen, kinderen, technologie.

Kinderdagverblijf, familie, vrienden, gezelligheid, sporten, creatief bezig zijn, oppassen, kinderen, technologie. Onderzoek Interview 1 Geslacht: Vrouw Leeftijd: 20 jaar Beroep: begeleider op kinderdagverblijf Smartphone: HTC XL Interview vragen algemeen Zo ja, van welk merk en wat voor abonnement heb je (zegt iets

Nadere informatie

De sleutel tot gemeentelijk vastgoed aan initiatieven van Amsterdammers Een alternatieve vastgoedstrategie

De sleutel tot gemeentelijk vastgoed aan initiatieven van Amsterdammers Een alternatieve vastgoedstrategie Voordracht voor de raadsvergadering van Jaar 2014 Publicatiedatum * Agendapunt * Datum indiening 18 maart 2014 Tekst wordt gepubliceerd in Tekst wordt gepubliceerd in Onderwerp

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Bemoeitheater maakt de onderste steen zichtbaar! Spraakmakende aanpak bij veranderingsproces UMCG

Bemoeitheater maakt de onderste steen zichtbaar! Spraakmakende aanpak bij veranderingsproces UMCG Bemoeitheater maakt de onderste steen zichtbaar Spraakmakende aanpak bij veranderingsproces UMCG recensie geschreven door:moniek Bakker Aanjager van leer-en veranderprocessen Op 23 juni was het dan zover.

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Stageverslag Danique Beeks

Stageverslag Danique Beeks Stageverslag Danique Beeks Waarom deze stage en hoe zag de stage eruit? Ik heb via Mirthe informatie gekregen over deze stage. Haar achterneef is een van de eigenaren van dat bedrijf. Ze heeft mij deze

Nadere informatie

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF--

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- Confrontatie scene Written by Loïs Vehof Genre: Avontuur Locatie: De oude tempel Protagonist: Wachter Antagonist: Dief Conflict:

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Retouradres; Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem. Aan de leden van de commissie Ontwikkeling

Gemeente Haarlem. Retouradres; Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem. Aan de leden van de commissie Ontwikkeling Haarlem Gemeente Haarlem Jack Chr. van der Hoek, MBA. Wethouder Wmo, Welzijn, Volksgezondheid, Cultuur en Vastgoed Retouradres; Stadhuis, Postbus 511 03 PB Haarlem Aan de leden van de commissie Ontwikkeling

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Dank u wel voorzitter, Graag wil ik beginnen met het danken van het college en haar ambtenaren voor de uitvoerige beantwoording van alle vragen die wij hadden.

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO!

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! INHOUDSOPGAVE STARTFASE VOORAF - IS HET EEN ONDERWERP VOOR CREATIVITEIT? - ANALYSEVRAGEN - BRIEFING MET PROBLEEMEIGENAAR DE CREATIEVE SESSIE - SPELREGELS

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort.

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort. Een erfenis Dag dames, kan ik iets voor u doen? Amber kijkt Liz even aan en zegt dan: Ik heb hier een afspraak met de notaris. Mijn naam is Amber Overgauw. De vrouw kijkt op haar beeldscherm. Ik zie het,

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Meneer Bashir gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen. Ze praten.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

ROFFELTJE. Hij ziet het niet

ROFFELTJE. Hij ziet het niet Spechtstraat 49, 3853 VA, Ermelo, 0341-552284 ROFFELTJE > Hij ziet het niet Vol vertrouwen legt hij zijn kleine bruine handjes in die van mij. Ik heb zwarte Piet gezien vertelt hij me met glanzende bruine

Nadere informatie

GEBIEDSONTWIKKELAAR & PLACEMAKING

GEBIEDSONTWIKKELAAR & PLACEMAKING GEBIEDSONTWIKKELAAR & PLACEMAKING Alle spelers in gebiedsontwikkeling zijn van belang om de waarde te vergroten Steeds vaker organiseert Gebiedsontwikkelaar BPD Ontwikkeling BV al voordat duidelijk is

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Een man, meneer Wong, gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen.

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie