EEN VISIE OP WONEN MET ZORG VAN DE TOEKOMSTIGE BEWONERS VAN. Gewoon Wonen Breda. Stichting Gewoon Wonen Breda

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EEN VISIE OP WONEN MET ZORG VAN DE TOEKOMSTIGE BEWONERS VAN. Gewoon Wonen Breda. Stichting Gewoon Wonen Breda 2010-04-01"

Transcriptie

1 EEN VISIE OP WONEN MET ZORG VAN DE TOEKOMSTIGE BEWONERS VAN Gewoon Wonen Breda

2 Inhoud Hoofdstuk 1. Het project Gewoon Wonen Breda 1.1. Uitgangspunten uurszorg 1.3. Scheiden van wonen en zorg Hoofdstuk 2. Wonen bij Gewoon Wonen Breda zelfstandige appartementen 2.2. Wat maakt het wonen tot mijn huis? 2.3. Gemeenschappelijke ruimte 2.4. Het voeren van een gemeenschappelijke huishouding Hoofdstuk 3. De bewoners binnen Gewoon Wonen Breda 3.1. Het bewonersprofiel 3.2. Nieuwe bewoners Hoofdstuk 4. Zorg en begeleiding Zorgaanbieder 4.2. Het zorgteam 4.3. Seksualiteit en intimiteit 4.4. De rol van de ouders

3 Inleiding Gewoon Wonen Breda. Een naam die bedacht is door een groep jong volwassenen, met een primair verstandelijke beperking en hun ouders, die op zoek waren naar een mogelijkheid om een gezamenlijk woonproject op te zetten in de regio Breda. Jongeren die de leeftijd hebben om op zichzelf te gaan wonen, maar beseffen dat zij door hun beperking, daarbij ondersteuning nodig hebben. Jongeren die hun eerste stap zetten naar zelfstandig wonen en elkaar daarbij nodig hebben. Jongeren die niet willen verpieteren, eenzaam en alleen in een flatje in Breda, maar in de buurt van vrienden willen wonen, waarop ze kunnen terugvallen en met wie ze gezamenlijk de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van een gemeenschappelijke ruimte. Jongeren die, door de ondersteuning van een professionele zorgaanbieder, vorm kunnen geven aan het zelfstandig wonen. Ouders die met elkaar een stichting vormen om gestalte te kunnen geven aan een gezamenlijk wooninitiatief voor hun kinderen. Dat is het idee achter het woonproject Gewoon Wonen Breda. Het wonen komt in zicht. Woningcorporatie Laurentius en WonenBreburg bouwen appartementen in Breda op het terrein waar voorheen het kantoor van Brabant Water was gevestigd. In 2011 worden de appartementen opgeleverd. In totaal worden er 6 appartementen met één gemeenschappelijke ruimte en 8 aanleunappartementen gerealiseerd. Een zorgaanbieder gaat de zorg leveren aan de 14 bewoners van de appartementen. Ter voorbereiding op het zelfstandig wonen komen de toekomstige bewoners regelmatig bijeen om te praten over hun toekomstige woonplek; wat zijn hun verwachtingen, wat willen ze samen doen, wat alleen, hoe willen zij dat de zorgverleners met hen om gaan, wat zijn de regels en wie bepaalt die, wat is de rol van de ouders? Met andere woorden welke visie hebben de toekomstige bewoners van het woonproject Gewoon Wonen Breda op wonen met zorg?

4 Hoofdstuk 1. Het project Gewoon Wonen Breda Uitgangspunten Het woonproject Gewoon Wonen Breda biedt woonruimte aan 14 bewoners met primair een verstandelijke beperking. De toekomstige bewoners hebben door hun verstandelijke beperking vaak ook een ontwikkelingsachterstand op cognitief en/of sociaal emotioneel vlak. Een gemeenschappelijke ruimte maakt deel uit van het woonproject. De ouders van de toekomstige bewoners en de toekomstige bewoners zelf willen nadrukkelijk een rol spelen bij het tot stand komen van het woonproject. In nauw overleg met een zorgaanbieder en de woningcorporaties Laurentius en WonenBreburg geven zij vorm aan Gewoon Wonen Breda. Daarbij dienen voor de betrokken organisaties de vragen, wensen en ideeën van de toekomstige bewoners en bestuur van de Stichting Gewoon Wonen Breda, als zaakwaarnemer uitgangspunt van handelen te zijn uurszorg Het woonproject bestaat uit een mix van bewoners die 24 uur per dag zorg nodig hebben en bewoners die met minder zorg toe kunnen. Bij de samenstelling van de groep zal ermee rekening gehouden moeten worden dat een 24 uurs bezetting door de zorgaanbieder financieel haalbaar is. Er is een ruimte aanwezig voor een slaapwacht. 1.3 Scheiden van wonen en zorg De appartementen worden door de zorgaanbieder gehuurd van Laurentius en WonenBreburg. Bewoners met een indicatie voor verblijf kunnen kiezen voor AWBZwonen. Individuele bewoners kunnen aan de zorgaanbieder te kennen geven te willen kiezen voor scheiden van wonen en zorg. In dat geval zal de zorgaanbieder daaraan slechts onder opgave van zwaarwegende redenen, zulks ter beoordeling van het bestuur, geen medewerking verlenen.

5 Hoofdstuk 2. Wonen bij Gewoon Wonen Breda. 2.1 Veertien zelfstandige appartementen Aan Doornboslaan te Breda op de oude locatie van Brabant Water liggen 14 zelfstandige appartementen; 6 appartementen met onder begeleiding wonen en 8 aanleunappartementen. Alle appartementen hebben een eigen huisnummer, postbus en deurbel. Als er sprake is van scheiden van wonen en zorg kunnen bewoners voor het bekostigen van de huur een beroep doen op de regeling Individuele Huurtoeslag Wat maakt het wonen tot mijn thuis Bewoners vinden het fijn dat hun woonproject midden in een woonbuurt staat, in een gewone straat tussen gewone mensen. Ondanks dat zij ondersteuning nodig hebben bij zelfstandig wonen willen zij zo gewoon mogelijk wonen. Bij gewoon wonen hoort dat bewoners in hun eigen appartement vrij kunnen zijn in doen en laten, dat zij volgens hun eigen regels kunnen leven. In je eigen appartement bepaal jij in principe zelf welke TV programma's je kijkt, luister je naar de muziek van jouw keuze en zit je aan de computer wanneer jij wilt. Bij het zich thuis voelen hoort de mogelijkheid tot het houden van een huisdier. Bewoners begrijpen dat zij de begeleiding niet kunnen opzadelen met de zorg voor een huisdier. Dus als iemand een huisdier neemt kan hij daar zelf voor zorgen of regelt dat anderen daar vrijwillig voor (mee)zorgen. De bewoner draagt zelf de verantwoordelijkheid voor een huisdier. Het appartement wordt ook een fijn plekje om te wonen omdat bewoners weten dat zij op iemand in het woonproject kunnen terugvallen. Kom je bijvoorbeeld van het werk en je hebt behoefte aan een praatje, dan kun je terecht in de gemeenschappelijke ruimte. Heb je 's avonds zin in een spelletje of samen TV kijken dan kan je een beroep doen op een van de medebewoners of gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimte. In het eigen appartement bepalen bewoners in principe zelf, maar steeds in overleg met de aanwezige zorgverlener, met wie zij afspreken (bijv. vrienden) en of er een logé blijft overnachten. Bewoners zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor het schoonhouden van het eigen appartement. Daar waar nodig en voor zover dit is afgesproken met het zorgteam wordt hierbij ondersteuning geboden. Het woonproject geeft de bewoners de zelfstandigheid door middel van een eigen appartement. Door de klustering van de appartementen, de gemeenschappelijke ruimte en het terug kunnen vallen op het zorgteam voelen bewoners zich veilig. Deze veiligheid maakt dat zij zich thuis zullen voelen.

6 2.3. Gemeenschappelijke ruimte Het gebruik van de gemeenschappelijke ruimte kan van bewoner tot bewoner verschillen. Dat hangt van de behoefte van ieder individu af. De een zal gebruik maken van de mogelijkheid om gezamenlijk te eten, de ander om een kopje koffie te drinken uit het werk, een spelletje te doen, TV te kijken of een verjaardagsfeestje te vieren. Het gebruik van de gemeenschappelijke ruimte zal in onderling overleg met elkaar en het zorgteam vorm dienen te krijgen. Daarbij vinden de bewoners een aantal uitgangspunten en regels belangrijk: - er wordt niet gerookt - iedereen gaat respectvol met elkaar om, er wordt bijvoorbeeld niet met elkaar gezoend of andere seksuele handelingen verricht - er wordt geen groffe taal gebruikt of zich anderszins uitgelaten waar anderen aanstoot aan kunnen nemen. - bewoners bepalen de sfeer - bewoners bepalen zelf of ze meedoen aan een groepsactiviteit of niet - in onderling overleg kan de ruimte gebruikt worden voor bijvoorbeeld het vieren van een verjaardag - de inrichting wordt in gezamenlijk overleg tussen bewoners/ouders en zorgaanbieder bepaald - in onderling overleg tussen bewoners/ouders en zorgteam wordt bepaald wanneer, wat en hoe zaken vervangen/vernieuwd worden - regels worden in gezamenlijk overleg vastgesteld. - de medewerkers van de zorgaanbieder zijn te gast in de het woonproject 2.4. Het voeren van een gemeenschappelijke huishouding Het is niet voor iedere bewoner vanzelfsprekend dat hij/zij deel uitmaakt van een gemeenschappelijke huishouding. Een aantal bewoners zal eerder een individueel huishouden voeren en slechts incidenteel een beroep doen op de gemeenschappelijke voorzieningen. We noemen deze groep de " aanleuners ". Voor anderen zal de gezamenlijkheid meer voorop staan. Bij activiteiten die deel uitmaken van de gezamenlijke huishouding vinden de bewoners het belangrijk dat: - iedereen zelf kan bepalen of er gezamenlijk of alleen gegeten wordt - bijdragen aan de kosten naar ratio van afgenomen diensten zijn ( met uitzondering van AWBZ wonen, waarbij sprake is van all-in formule) - bij gezamenlijk eten gelegenheid geboden wordt voor gebed als iemand daar behoefte aan heeft - zij meebepalen wat er op tafel komt - er een huishoudboekje bijgehouden wordt voor de kosten die gemaakt worden voor de gezamenlijke huishouding. - de zorgaanbieder de verantwoording heeft over het voeren van de gemeenschappelijke huishouding. - visite tegen de kostprijs mag mee-eten als dit van te voren is aangegeven. - de tijden van de gezamenlijke maaltijden in overleg worden vastgesteld. - een bewoner het laat weten wanneer hij of zij niet op tijd kan komen. - zij taken hebben in het voeren van de gezamenlijke huishouding, al naar gelang van eigen kunnen en mogelijkheden.

7 Hoofdstuk 3. De bewoners binnen Gewoon Wonen Breda 3.1. Het bewonersprofiel De huidige bewonersgroep vindt het belangrijk dat de bewoners in het woonproject bij elkaar passen. De groep omschrijft zich als sociaal en sportief. Zij zijn oprecht in het wel en wee van een ander geïnteresseerd. Tegelijkertijd is er behoefte aan privacy en mag de groep niet bepalend zijn voor ieders doen en laten. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en zichzelf kunnen ontwikkelen. Voor sommigen betekent dit dat zij wonen bij Gewoon Wonen Breda als een opmaat zien tot uiteindelijk geheel zelfstandig wonen, met andere woorden een stap in hun wooncarrière. De bewoners van Gewoon Wonen Breda passen qua niveau bij elkaar. De bewoners hebben beperkingen waardoor ondersteuning nodig is bij het zelfstandig wonen. De mate van lichamelijke en verstandelijke beperking mag het wonen niet in de weg staan. Een lichte lichamelijke beperking is geen belemmering om deel uit te maken van het project Gewoon Wonen Breda, als de persoon aansluit bij de sfeer en het karakter van de groep. De bewoners van Gewoon Wonen Breda gebruiken geen drugs en hebben geen ernstige psychiatrische stoornissen. De leeftijden van de bewoners sluiten bij elkaar aan. De minimumleeftijd is 18 jaar. Het is een woonproject van jong volwassenen. Het maakt niet uit welk geloof, ras, geslacht of geaardheid iemand heeft. Het is plezierig als er een evenwicht is tussen het aantal vrouwen en mannen die in het project Gewoon Wonen Breda wonen Nieuwe bewoners In overleg is afgesproken dat toekomstige bewoners en ouders inspraak hebben in wie in de appartementen komt te wonen. Daarvoor is een aannameprocedure opgesteld. Als in de toekomst een appartement vrij komt, blijft deze aannameprocedure gehandhaafd en hebben de zittende bewoners inspraak over wie in het lege appartement komt te wonen.

8 Hoofdstuk 4. Zorg en begeleiding 4.1. De zorgaanbieder De zorgaanbieder gaat de ondersteuning en zorg verlenen in het project Gewoon Wonen Breda. De bewoners vinden het belangrijk dat de zorgverlener rekening houdt met het volgende: bewoners zijn volwassen en willen als zodanig aangesproken worden. bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen daden. Het zorgteam draagt de eindverantwoordelijkheid voor een goede gang van zaken in het woonproject. de ondersteuning is gericht op zelfstandigheid en ontplooiing van ieder individu - een benadering van gewoon waar mogelijk, bijzonder waar nodig - uitgaan van de mogelijkheden van de bewoners. de zorgverlener stelt zich op als adviseur niet als bepaler. de mening van de bewoner is uitgangspunt voor handelen van de zorgverlener bewoners hebben dezelfde rechten en plichten als elke andere burger in Nederland bewoners worden in hun waarde gelaten bij de begeleiding ligt de nadruk op wat iemand kent en kan bewoners hebben in principe hun eigen huisarts, tandarts of fysiotherapeut 4.2 Het zorgteam Het personeel van de zorgaanbieder dat in het project Gewoon Wonen Breda diensten gaat verrichten heeft affiniteit met de groep bewoners. Daarbij is het, afhankelijk van de soort dienst die verricht wordt, meer of minder belangrijk dat er sprake is van een juiste opleiding. Voor iemand die bewoners emotioneel dient op te vangen is een juiste opleiding en professionele houding meer van belang, dan voor iemand die ondersteuning biedt in huishoudelijke taken. De bewoners willen betrokken worden bij de aanname van het personeel. De leeftijd van het personeel maakt niet zoveel uit, als de persoon maar goed bij de groep past. De bewoners vinden dat de persoonlijke ontplooiing van hen voorop moet staan. Zorgverleners hebben een pedagogische benadering, zonder daarmee in de rol van vervangende ouder te treden. De bewoners vinden het belangrijk dat ze met vragen over bijvoorbeeld financiën, huursubsidie, belasting, medische zaken etc. terecht kunnen bij de ondersteuning indien geen andere afspraken van bewindvoering of mentorschap aanwezig zijn. In de toekomst willen zij niet alles meer bij hun ouders neer leggen maar zoveel mogelijk, met ondersteuning, zelf zaken uitzoeken. Tot een taak van de begeleiding kan het (mee)kopen van kleding horen of het begeleiden naar een doktersbezoek of het ondersteunen bij het voeren de individuele administratie. De individuele vragen en wensen van de bewoners worden vastgelegd in een persoonlijk zorgplan.

9 4.3. Seksualiteit en intimiteit Uitgangspunt bij de verzorging van de bewoners is de beroepscode van verplegend en verzorgend personeel. In de omgang met de bewoners hanteren de begeleiders een zekere mate van distantie, waarbij het lichamelijk contact niet meer voorkomt dan dat voor de verzorging noodzakelijk is. Een arm om de schouders als er troost nodig is vinden de bewoners heel normaal. De normale omgangsvormen die van toepassing zijn binnen een werksituatie zijn ook binnen het woonproject van toepassing. Dit geldt ook voor de bewoners onderling. Abnormale handtastelijkheid, klef gedrag wordt niet getolereerd binnen het woonproject De rol van de ouders De bewoners waarderen het ten hoogste dat hun ouders zo betrokken zijn bij het opzetten van woonproject Gewoon Wonen Breda. Zij zien dat zij veel tijd stoppen in het overleg met de zorgverlener, de woningcorporaties, de bouw, de aanname procedure, de indicaties etc. Als het woonproject eenmaal van start is gegaan, kan de betrokkenheid wat de bewoners betreft op een lager pitje. Iedere toekomstige bewoner heeft er in meer of mindere mate behoefte aan om op eigen benen te leren staan voor zover dit mogelijk is. Een intensieve bemoeienis van ouders met het project kan deze groei naar zelfstandigheid belemmeren. De ouders of verzorgers nemen meer afstand om de bewoners een goede opstart te geven tot het zelfstandig wonen met daarbij de verantwoordelijkheden die dit met zich meebrengt.

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 1 De wet langdurige zorg 4 Woon je in een instelling en heb je 24 uur per dag zorg en ondersteuning

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Friesma State: persoonlijk en huiselijk

Friesma State: persoonlijk en huiselijk Friesma State: persoonlijk en huiselijk FRIESMA STATE HET IS GEZELLIG ROND DE BILJART TAFEL. EN IN HET RESTAURANT DRINKEN WE STRAKS EEN LEKKER KOPJE KOFFIE. Woonzorgcentrum Friesma State is een fijne plek

Nadere informatie

De Flatjes. Kom verder! www.ln5.nl SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers

De Flatjes. Kom verder! www.ln5.nl SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers De Flatjes SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl in bruikleen hebben, zoals een box, commode of ledikantje. Ook is er een basisinventaris

Nadere informatie

c A R i N T R E G G E L A N D H u i s T GERBRAND H E N G E LO

c A R i N T R E G G E L A N D H u i s T GERBRAND H E N G E LO carintreggeland huis T GERBRAND HENGELO Een warme sfeer in een modern jasje. Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving belangrijk?

Nadere informatie

Zideris Wageningen. Generaal Foulkesweg 15. - Beschrijving - Huisregels - Contactgegevens

Zideris Wageningen. Generaal Foulkesweg 15. - Beschrijving - Huisregels - Contactgegevens Zideris Wageningen Generaal Foulkesweg 15 - Beschrijving - Huisregels - Contactgegevens Welkom bij Zideris Wageningen Generaal Foulkesweg! Wat fijn dat je belangstelling hebt of komt wonen op de Generaal

Nadere informatie

Informatie voor jongeren Fasehuizen

Informatie voor jongeren Fasehuizen Fasehuizen Informatie voor jongeren Een fasehuis? Voor wie? Voor jongeren van 16 tot en met 18 jaar die zelfstandig willen wonen, maar daar nog begeleiding bij nodig hebben. Jongeren zoals jij. In een

Nadere informatie

Zorgvisie. ( Februari 2016 )

Zorgvisie. ( Februari 2016 ) Zorgvisie ( Februari 2016 ) Inhoud 1. Inleiding... 2 Definities... 3 2. Het woon-zorgcomplex... 4 Gezamenlijke ruimtes... 4 3. Zorg en begeleiding... 6 Zorg... 6 Begeleiding te gast bij de bewoners...

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Een thuisgevoel in Ymedam YMEDAM

Een thuisgevoel in Ymedam YMEDAM Een thuisgevoel in Ymedam YMEDAM IK VIND HET LEUK OM MEE TE HELPEN MET HET ETEN. In woonzorgcentrum Ymedam zijn het vaak de kleine dingen die zorgen voor een echt thuisgevoel. Oude plaatjes draaien. Gezellig

Nadere informatie

Van AWBZ naar Wmo 2015

Van AWBZ naar Wmo 2015 Van AWBZ naar Wmo 2015 Wat betekent de Wet maatschappelijke ondersteuning? i Informatie voor cliënten Inhoud Pagina Voor wie is deze folder?.................................3 Wie betaalt jouw ondersteuning?...3

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk woont al jaren bij een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Maar ze wil zelfstandiger

Nadere informatie

Concept startnotitie Woonvorm Goes:

Concept startnotitie Woonvorm Goes: 1 Concept startnotitie Woonvorm Goes: Inleiding: Mensen met ASS ( Autisme Spectrumstoornis) hebben een aangeboren contactstoornis, die kan leiden tot isolement en niet te genezen is. Zij kunnen problemen

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk (21) woonde drie jaar op een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ze maakte in haar

Nadere informatie

Vragenlijst PAja! Utrecht 2013 :

Vragenlijst PAja! Utrecht 2013 : Vragenlijst PAja! Utrecht 2013 : Verschillende instellingen in Utrecht worden gekeurd door jongeren die zelf in die instellingen hebben gewoond of nog steeds wonen. Middels deze vragenlijst willen de instellingen

Nadere informatie

Verzorgingshuis Zonnewiede

Verzorgingshuis Zonnewiede Verzorgingshuis Zonnewiede Inhoud 1. Wonen in Zonnewiede 3 1.1 Eigen sfeer 3 1.2 Vragen 3 2. Hoe komt u in aanmerking? 4 2.1 Eigen bijdrage 4 2.2 Wachtlijst 4 3. Zorg en begeleiding 5 3.1 Eerstelijns (zorg)diensten

Nadere informatie

Carintreggeland Huis Eltheto Rijssen

Carintreggeland Huis Eltheto Rijssen Verzorgd Als Thuis Carintreggeland Huis Eltheto Rijssen 2 Welkom! Prettig wonen is u thuis voelen. Met de spullen waar u zich aan hecht, tussen de mensen die u kent. In een vertrouwde omgeving, waar alles

Nadere informatie

Wonen met zorg midden in het centrum van Wijchen. St. Jozef. Woonzorgcentrum

Wonen met zorg midden in het centrum van Wijchen. St. Jozef. Woonzorgcentrum Wonen met zorg midden in het centrum van Wijchen St. Jozef Woonzorgcentrum Het is fijn dat mijn kinderen en kleinkinderen in de buurt wonen. Meneer van de Vondervoort woont zijn hele leven al in Wijchen.

Nadere informatie

1-1 VISIE OP MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING

1-1 VISIE OP MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING In deze zorgvisie willen wij - als ouders van toekomstige bewoners van het woonproject- onze wensen en verwachtingen beschrijven in de vorm van de volgende zorgvisie. HOOFDSTUK 1 VISIE OP ZORG In dit hoofdstuk

Nadere informatie

Wonen in Mariahof en Scholtenhof 1

Wonen in Mariahof en Scholtenhof 1 Wonen in Mariahof en Scholtenhof 1 Wonen met zorg goede zorg die vertrouwd voelt Welkom bij Zorgfederatie Oldenzaal. Wij zijn een kleinschalige, plaatselijke organisatie voor mensen uit Oldenzaal en omgeving.

Nadere informatie

Zorgvisie. TICOhuis. TICOhuis. Auteur: Werkgroep Zorgvisie. Datum: 10 juli Status: definitief. Mathildastraat HC Oosterhout

Zorgvisie. TICOhuis. TICOhuis. Auteur: Werkgroep Zorgvisie. Datum: 10 juli Status: definitief. Mathildastraat HC Oosterhout TICOhuis Mathildastraat 50 4901 HC Oosterhout info@ticohuis.nl www.ticohuis.nl Zorgvisie TICOhuis Auteur: Werkgroep Zorgvisie Datum: 10 juli 2017 Status: definitief 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1. Uitgangspunten..3

Nadere informatie

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Kleinschalige woon- en onderwijsvormen Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Doenersdreef Zorg Kinderen in Hilversum en Almere Sommige kinderen hebben iets bijzonders. Iets dat ze nét een beetje

Nadere informatie

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd.

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd. Welkom bij De Zijlen Wie wil het niet? Wonen in een prettig dorp of in een leuke buurt. Waar je kunt zijn wie je bent en je leven kunt leiden zoals dat bij jou past. Waar je meedoet aan dat wat er om je

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel met het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Hoe komt u in aanmerking

Nadere informatie

c A R i n T R E G G E L A n D h u i S DE STOEVELAAR G O O R

c A R i n T R E G G E L A n D h u i S DE STOEVELAAR G O O R carintreggeland huis DE STOEVELAAR GOOR Aan de rand van Goor, met uitzicht over het Twentse landschap. Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige

Nadere informatie

carintreggeland huis Anholtskamp Markelo

carintreggeland huis Anholtskamp Markelo carintreggeland huis Anholtskamp Markelo Een warme sfeer met een lokale knipoog Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Wij zíjn er voor jou Prezzent ondersteunt je om zo zelfstandig mogelijk te wonen, op onze woonlocaties of met ambulante begeleiding.

Nadere informatie

Zoek je een leuk woonhuis? Welkom bij De Zijlen!

Zoek je een leuk woonhuis? Welkom bij De Zijlen! Zoek je een leuk woonhuis? Welkom bij De Zijlen! Ben je op zoek naar een leuke woonplek met begeleiding? Zoek je vooral een vertrouwde plek voor jouw zoon of dochter? Waar jouw kind zichzelf kan zijn en

Nadere informatie

Ik wil graag. specialistische. behandeling en begeleiding

Ik wil graag. specialistische. behandeling en begeleiding Ik wil graag specialistische behandeling en begeleiding Specialistische behandeling en begeleiding Geen mens is hetzelfde. Dat vinden we heel normaal. Iedereen heeft daarom ook andere hulp nodig. Bij ORO

Nadere informatie

Adres. Postcode. Woonplaats. Geboortedatum. Geslacht : man vrouw. Telefoon. Mobiel. E-mailadres

Adres. Postcode. Woonplaats. Geboortedatum. Geslacht : man vrouw. Telefoon. Mobiel. E-mailadres Om deel te kunnen nemen aan het wooninitiatief Stichting Aut-Hôes is een bewonersprofiel opgesteld. In dit profiel staan de voorwaarden die gesteld worden aan de toekomstige bewoners. Dit intakeformulier

Nadere informatie

Samenvatting t.b.v. cliënten KWALITEITSRAPPORT 2018 VG CLIËNTEN SMO HELMOND E.O.

Samenvatting t.b.v. cliënten KWALITEITSRAPPORT 2018 VG CLIËNTEN SMO HELMOND E.O. Samenvatting t.b.v. cliënten KWALITEITSRAPPORT 2018 VG CLIËNTEN SMO HELMOND E.O. Rechtspersoon Stichting Maatschappelijk Opvang Helmond e.o. Raad van Bestuur Adres Drs. J.E. Feuerriegel Sint Hubertusstraat

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Ondersteuning bij wonen ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Voorpagina: Kjerke de Vries: Ik heb niet erg veel hulp nodig. Daarom verhuis ik van een

Nadere informatie

Carintreggeland Huis Bellinckborg Hengelo

Carintreggeland Huis Bellinckborg Hengelo Verzorgd Als Thuis Carintreggeland Huis Bellinckborg Hengelo 2 Welkom! Prettig wonen is u thuis voelen. Met de spullen waar u aan gehecht bent, tussen de mensen die u kent. In een vertrouwde omgeving,

Nadere informatie

Informatiebrochure. Wonen in Idesta Doarpshiem

Informatiebrochure. Wonen in Idesta Doarpshiem Informatiebrochure Wonen in Idesta Doarpshiem Idesta Doarpshiem Inhoud: Idesta Doarpshiem Dienstverlening, kennismaking en verhuizing Zorg- en huurovereenkomst Personele bezetting Medewerkers zorg Welzijnsactiviteiten

Nadere informatie

!7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG

!7: ZORG 'EHANDICAPTENZORG !7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE De inkoop van gehandicaptenzorg in 2015 1 Als het nodig is heb je recht op langdurige zorg. Denk aan thuiszorg, verblijf in een verpleeg-

Nadere informatie

Cliëntondersteuner (naam, organisatie):

Cliëntondersteuner (naam, organisatie): Naam: Geboortedatum: Cliëntondersteuner (naam, organisatie): Datum gesprek: DOMEIN Thema s voor gesprek met cliënt. Ondersteuningsvraag van cliënt bij dit thema. A. Familie en vrienden. Huiselijke relaties

Nadere informatie

Pakket 4 Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging

Pakket 4 Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging BESCHRIJVING VAN DE ZORGZWAARTEPAKKETTEN Pakket 4 Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging Het pakket Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging is wonen

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking 1 Er zíjn in zorg Ieder mens is uniek. Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak wat meer hulp nodig om hun eigen,

Nadere informatie

Ons kent ons in De Spiker

Ons kent ons in De Spiker Ons kent ons in De Spiker DE SPIKER EEN KEER PER WEEK HELP IK DEZE CLIËNT MEE MET ZIJN GROTE HOBBY: BOUWEN MET LEGO. DAT GAAT HEEL GOED ZO SAMEN. In De Spiker is altijd wat te doen. Het is een plek van

Nadere informatie

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP WONEN IN EEN BEHANDELGROEP Open behandelgroep Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Voor wie? In een open behandelgroep wonen kinderen en jongeren in de leeftijd

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk woont al jaren bij een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Maar ze wil zelfstandiger

Nadere informatie

c A r i n T r E g g E L A n d h u i s TiTus BrAndsMAhOf A L M E LO

c A r i n T r E g g E L A n d h u i s TiTus BrAndsMAhOf A L M E LO carintreggeland huis Titus Brandsmahof ALMELO Thuis in een veilige en moderne omgeving Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek

Het keukentafelgesprek Het keukentafelgesprek Informatie over het keukentafelgesprek Waarom een keukentafelgesprek? De Wmo heeft andere uitgangspunten dan de AWBZ. De AWBZ kent een recht op zorg. Er zijn landelijke richtlijnen

Nadere informatie

Visie op Zorg JOVO Veldhoven Augustus 2016

Visie op Zorg JOVO Veldhoven Augustus 2016 Visie op Zorg JOVO Veldhoven Augustus 2016 Binnen Ouderinitiatief JOVO wordt gestreefd naar het realiseren van een woonproject voor jongvolwassenen (verder bewoners genoemd) met een stoornis in het autismespectrum

Nadere informatie

c A r i N t r E g g E l A N D h u i s DoKtEr EEKMANhof D E N E K A M P

c A r i N t r E g g E l A N D h u i s DoKtEr EEKMANhof D E N E K A M P carintreggeland huis Dokter Eekmanhof DENEKAMP Veilig thuis in het centrum van Denekamp Van harte welkom! Wilt u graag een woning met op een levendige en toegankelijke locatie? Met een afgeschermd terras?

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Plus Wonen

Nieuwsbrief Stichting Plus Wonen Pagina 1 Aan- Comité van beveling: Na de informatieavond van 13 november hebben zich een aantal personen ingeschreven en hebben 25,00 overgemaakt, als zijnde geïnteresseerd in wonen in het woonzorgcomplex.

Nadere informatie

Waar staat onze woongroep voor?

Waar staat onze woongroep voor? Waar staat onze woongroep voor? Magnolia is een vooruitstrevende woongroep, gericht op de toekomst. Comfortabel wonen en leven met respect voor elkaar staat voorop. De bewoners bepalen door regelmatig

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Over jou, over ons. Het beste uit jezelf

Over jou, over ons. Het beste uit jezelf Over jou, over ons. Het beste uit jezelf Wij zijn Philadelphia. Wie ben jij? Dit boekje vertelt je over Philadelphia. Over wie wij zijn. Over wat we doen. Over ons werk voor mensen als jij. Zo kun jij

Nadere informatie

Contact Warande Wooncentrum In de Dennen Arnhemse Bovenweg 20-78, Zeist

Contact Warande Wooncentrum In de Dennen Arnhemse Bovenweg 20-78, Zeist Contact Warande Wooncentrum In de Dennen Arnhemse Bovenweg 20-78, Zeist T 030 693 80 29 E info@warandeweb.nl W www.warandeweb.nl Meer informatie of aanmelden Voor meer informatie en eventueel een rondleiding

Nadere informatie

Veelzijdig verpleeghuis geworteld in de Krimpense gemeenschap

Veelzijdig verpleeghuis geworteld in de Krimpense gemeenschap Veelzijdig verpleeghuis geworteld in de Krimpense gemeenschap Tiendhove biedt professionele, warme zorg aan iedereen die dat nodig heeft. Onze zorg is afgestemd op uw wensen en behoeften. Ook als die in

Nadere informatie

Algemene vragen. Informatie over uw soort initiatief

Algemene vragen. Informatie over uw soort initiatief Algemene vragen Naam wooninitiatief Adres PC en Woonplaats Telefoon Naam contactpersoon voor deze vragenlijst: Mailadres: Website: KvK-nummer Informatie over uw soort initiatief 1 Bent u een: kleinschalige

Nadere informatie

ZNA Ombudsdienst Wat zijn de rechten van het zieke kind? Informatie voor jonge patiënten

ZNA Ombudsdienst Wat zijn de rechten van het zieke kind? Informatie voor jonge patiënten ZNA Ombudsdienst Wat zijn de rechten van het zieke kind? Informatie voor jonge patiënten 2 Wat zijn jouw rechten als patiënt? Wat zijn jouw rechten als kind of minderjarige in het ziekenhuis? > > Je hebt

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis KINDEREN

&Ons Tweede Thuis KINDEREN &Ons Tweede Thuis KINDEREN & & KINDEREN Inleiding Het liefst zorg je als ouder zelf voor je kind maar soms heb je hulp nodig. Bijvoorbeeld als je kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg thuis (VPT/MPT) Het CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen die een indicatie hebben voor zorg uit de Wet langdurige

Nadere informatie

WELKOM BIJ VERPLEEGHUIS DE LINGEHOF

WELKOM BIJ VERPLEEGHUIS DE LINGEHOF WELKOM BIJ VERPLEEGHUIS DE LINGEHOF VOOR EEN LEVEN MET KLEUR Welkom bij De Lingehof het huis in het hart van het Over-Betuwse Bemmel In De Lingehof kunt u aangenaam wonen met gespecialiseerde verzorging

Nadere informatie

Uw eigen plek in Florastate FLORASTATE

Uw eigen plek in Florastate FLORASTATE Uw eigen plek in Florastate FLORASTATE VANUIT MIJN WOONKAMER MAAK IK ELKE WEEK EEN RADIO PROGRAMMA VAN EEN UUR, SAMEN MET MIJN ZOON. In Florastate staan zelfstandigheid, privacy en eigen regie voorop.

Nadere informatie

Woonzorgcentrum Humanitas Hengelo

Woonzorgcentrum Humanitas Hengelo Woonzorgcentrum Humanitas Hengelo 2 Welkom! Prettig wonen is je thuis voelen. Met de spullen waar u aan hecht, tussen de mensen die u kent. In een vertrouwde omgeving, waar alles aanwezig is om zo zelfstandig

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel met het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Inhoudsopgave Hoe komt

Nadere informatie

Visie document. - Woonconcept - Bewonersprofiel - Woon- en Locatieprofiel - Begeleidingsprofiel

Visie document. - Woonconcept - Bewonersprofiel - Woon- en Locatieprofiel - Begeleidingsprofiel Visie document - Woonconcept - Bewonersprofiel - Woon- en Locatieprofiel - Begeleidingsprofiel Woonconcept - Zelfstandig wonen (dat wil zeggen in een zelfstandige woning, die door de betreffende persoon

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid WZU Veluwe 2015

Mantelzorgbeleid WZU Veluwe 2015 Mantelzorgbeleid WZU Veluwe 2015 April 2015 Ant Stremmelaar Adviseur Zorg en Kwaliteit Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doel 3 3. Begripsbepaling 3 4. Uitgangspunten WZU Veluwe 4 2 Inleiding Mantelzorg

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving Een eigen huis.. Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving M.H. Kwekkeboom (red.) A.H. de Boer (SCP) C.van Campen

Nadere informatie

CARINTREGGELAND HUIS DOKTER EEKMANHOF DENEKAMP

CARINTREGGELAND HUIS DOKTER EEKMANHOF DENEKAMP CARINTREGGELAND HUIS DOKTER EEKMANHOF DENEKAMP Een veilige, warme omgeving in het centrum van Denekamp Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een levendige en toegankelijke locatie? Met een afgeschermd

Nadere informatie

Visie op zorg. en wonen

Visie op zorg. en wonen Wonen met zorg Uw vraag naar zorg Natuurlijk wilt u als u ouder wordt zo lang mogelijk zelfstandig blijven en, eventueel met de nodige ondersteuning, zorg en behandeling, in uw eigen huis blijven wonen.

Nadere informatie

Wonenbij SDW. SDW ondersteunt mensen met een handicap.

Wonenbij SDW. SDW ondersteunt mensen met een handicap. Wonenbij SDW SDW ondersteunt mensen met een handicap. Wat kan SDW voor u betekenen? Iedereen in West-Brabant met een verstandelijke beperking kan terecht bij SDW voor ondersteuning op het gebied van wonen,

Nadere informatie

Kleinschalige verpleeghuiszorg met royaal eigen appartement in Hoogvliet

Kleinschalige verpleeghuiszorg met royaal eigen appartement in Hoogvliet Kleinschalige verpleeghuiszorg met royaal eigen appartement in Hoogvliet Westerstein biedt professionele, liefdevolle zorg aan iedereen die dat nodig heeft. Onze zorg is afgestemd op uw wensen en behoeften.

Nadere informatie

Carintreggeland Huis t Gerbrand Hengelo

Carintreggeland Huis t Gerbrand Hengelo Verzorgd Als Thuis Carintreggeland Huis t Gerbrand Hengelo 2 Welkom! Prettig wonen is u thuis voelen. Met de spullen waar u aan gehecht bent, tussen de mensen die u kent. In een vertrouwde omgeving, waar

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden Nummer 5 Juni 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen

vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen Uw opgave is ons uitgangspunt: doelgericht, met de focus op zelfredzaamheid en de eigen kracht van mensen met een

Nadere informatie

Voor wie is deze folder?

Voor wie is deze folder? Wie betaalt wat? Voor wie is deze folder? > Woon je in een huis van BinG!? Heb je een indicatie verblijf inclusief behandeling? Dan is deze folder voor jou. Weet je niet welke indicatie je hebt? Vraag

Nadere informatie

opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten voor mensen met een psychiatrische achtergrond

opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten voor mensen met een psychiatrische achtergrond opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten Stichting Corridor Stichting Corridor is een kleinschalige organisatie voor mensen vanaf achttien jaar met een psychiatrische achtergrond. We

Nadere informatie

BELLINCKBORG HENGELO

BELLINCKBORG HENGELO carintreggeland huis BELLINCKBORG HENGELO Een warme sfeer in een modern jasje. Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

VRAGENLIJST OVER WOONBEHOEFTE VAN (JONG)VOLWASSENEN MET EEN STOORNIS BINNEN HET AUTISTISCH SPECTRUM

VRAGENLIJST OVER WOONBEHOEFTE VAN (JONG)VOLWASSENEN MET EEN STOORNIS BINNEN HET AUTISTISCH SPECTRUM VRAGENLIJST OVER WOONBEHOEFTE VAN (JONG)VOLWASSENEN MET EEN STOORNIS BINNEN HET AUTISTISCH SPECTRUM Inleiding: Deze enquête is bestemd voor toekomstige bewoners en hun ouders en verzorgers. Zij kunnen

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

Prettig wonen, midden in het leven, met alle zorg dichtbij? Kies. foto 2. Kies. foto 1. Kies. foto 3. Zorgeloos wonen Vivium Zorggroep

Prettig wonen, midden in het leven, met alle zorg dichtbij? Kies. foto 2. Kies. foto 1. Kies. foto 3. Zorgeloos wonen Vivium Zorggroep Zorgeloos wonen Vivium Zorggroep Kies foto 2 Kies foto 1 Kies foto 3 os Zorgelo Wonen Prettig wonen, midden in het leven, met alle zorg dichtbij? Vivium helpt u verder Kies foto 2 Welkom bij Zorgeloos

Nadere informatie

Informatie over zorgzwaartepakketten

Informatie over zorgzwaartepakketten Informatie over zorgzwaartepakketten voor cliënten, familie en andere betrokkenen Voor wie is deze folder? Deze informatie is voor mensen met psychiatrische problemen die voor langere tijd bij GGZ ingeest

Nadere informatie

Dagbehandeling De Horst

Dagbehandeling De Horst Dagbehandeling De Horst U wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar zonder extra ondersteuning lukt dat niet meer. U wordt ouder en krijgt geheugenproblemen. Het is niet meer zo gemakkelijk

Nadere informatie

Fasehuizen. Informatie voor ouders/verzorgers

Fasehuizen. Informatie voor ouders/verzorgers Fasehuizen Informatie voor ouders/verzorgers Voor wie zijn fasehuizen bedoeld? Jongeren van 16 tot en met 18 jaar die zelfstandig willen wonen, maar daar nog begeleiding bij nodig hebben, kunnen dit leren

Nadere informatie

De Wet Langdurige Zorg- samenvatting gericht op de gevolgen voor mensen met chronische

De Wet Langdurige Zorg- samenvatting gericht op de gevolgen voor mensen met chronische De Wet Langdurige Zorg- samenvatting gericht op de gevolgen voor mensen met chronische beademing door Elske ter Veld, voorzitter VSCA. Bij de Tweede Kamer ligt nu ook de Wet Langdurige Zorg, de WLZ. Deze

Nadere informatie

Thuis en vertrouwd in Westerpoort

Thuis en vertrouwd in Westerpoort Thuis en vertrouwd in Westerpoort WESTERPOORT IEDEREEN KOMT OP ZIJN GEMAK ONTBIJTEN IN DE HUIS KAMER. HEEL ONTSPANNEN. Een thuisgevoel. Dat willen we u graag geven als u bij ons woont. Westerpoort is ingericht

Nadere informatie

Mariënhof. Groepswonen. Wonen Welzijn Zorg en behandeling

Mariënhof. Groepswonen. Wonen Welzijn Zorg en behandeling Mariënhof Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in Mariënhof Mariënhof ligt aan de Lievelderweg in Lichtenvoorde. Naast Mariënhof staan woningen en in de buurt zijn bedrijven gevestigd.

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou!

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou! Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Dit zijn wij we zijn er voor jou! Graag stellen we ons voor! Careander ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking op het gebied

Nadere informatie

Ambthuis. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen

Ambthuis. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen Ambthuis Woonzorgcentrum Appartementen te huur Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in het Ambthuis In het centrum van het stadje Bredevoort staat het Ambthuis. Wonen in het Ambthuis betekent

Nadere informatie

Algemene Informatie. Woonprofiel. Kostenindicatie 2015

Algemene Informatie. Woonprofiel. Kostenindicatie 2015 Algemene Informatie Grasboom Hilversum Vondellaan ligt op een steenworp afstand van het centrum van Hilversum en je loopt in 10 minuten naar het centraal station. De stichting die verantwoordelijk is voor

Nadere informatie

Wat doe je op een dag? Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tij

Wat doe je op een dag? Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tij Wat doe je op een dag? Belangrijke informatie d Tij T d Tij ijd T Ti Ti Tij ijd Ti ijd T jd T d Ti ijd T ijd d ijd T Tij T Ti ijd T jd Ti Tij jd ijd d AS007 Kies infow. tijd.indd 1 25-05-12 10:31 Hoeveel

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Zorgvisie. (juni 2018)

Zorgvisie. (juni 2018) Zorgvisie (juni 2018) 1 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3 2. Definities 4 3. Het woon-zorgcomplex 5 4. Gezamenlijke ruimtes 6 5. Zorg en begeleiding 7 6. Zorg 7 7. Begeleiding te gast bij de bewoners 8 8.

Nadere informatie

Regelgeving & Geldzaken

Regelgeving & Geldzaken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Regelgeving & Geldzaken Regelgeving & Geldzaken Hoe regel ik mijn geldzaken? Ik vind het moeilijk om overzicht te houden en wil geen schulden maken. Wie zorgt

Nadere informatie

Wijkgericht verpleeghuis met compleet zorgaanbod in Het Lage Land

Wijkgericht verpleeghuis met compleet zorgaanbod in Het Lage Land Wijkgericht verpleeghuis met compleet zorgaanbod in Het Lage Land De Burcht biedt professionele, liefdevolle zorg aan iedereen die dat nodig heeft. Onze zorg en diensten zijn afgestemd op uw wensen en

Nadere informatie

FACTSHEET 01 INLEIDING

FACTSHEET 01 INLEIDING 01 INLEIDING Deze FACTSHEET toont de vragen uit het klanttevredenheidsonderzoek (CQI) dat gehouden is onder cliënten Beschermd Wonen. Voor elke is een rapportcijfer berekend op basis van de gegeven antwoorden

Nadere informatie

Kindervergadering Zo gaat het bij ons!

Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Pedagogisch kader kindercentra 4 13 jaar Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Introductie voor de groepsleiding Is kinderinspraak belangrijk? Denken vanuit de groep is logisch en praktisch, maar toch

Nadere informatie

Lopik Een lief E dev en lief ol thuis v dev oor mensen met een v ol thuis v erstandelijke beper oor mensen met een v king

Lopik Een lief E dev en lief ol thuis v dev oor mensen met een v ol thuis v erstandelijke beper oor mensen met een v king Lopik Een liefdevol thuis voor mensen met een verstandelijke beperking Een mooie en gezellige plek waar je mag zijn wie je bent Een zo gewoon mogelijk thuis In ons Thomashuis is er plek voor 9 mensen met

Nadere informatie

Wat kunnen wij u bieden?

Wat kunnen wij u bieden? Wat kunnen wij u bieden? Wonen, Welzijn & Zorg bij 1 Wat ons bezighoudt Van tijd tot tijd bereiken ons vragen van mensen of wij een bepaalde dienst of bepaalde zorg kunnen leveren. Soms is het een vraag

Nadere informatie

Beth San. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Dagcentrum. Woonzorgcentrum. Groepswonen. Uitleenbalie hulpmiddelen

Beth San. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Dagcentrum. Woonzorgcentrum. Groepswonen. Uitleenbalie hulpmiddelen Beth San Dagcentrum Woonzorgcentrum Groepswonen Uitleenbalie hulpmiddelen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in Beth San Op loopafstand van het centrum van Aalten, vlakbij het station, ligt Beth

Nadere informatie

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen De Driestroom voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding bij zelfstandig wonen Begeleiding bij zelfstandig wonen Woont u zelfstandig of wilt u zelfstandig gaan wonen? Heeft u daar begeleiding

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Hulp bij de keuze van een verpleeghuis of andere woonvorm

Hulp bij de keuze van een verpleeghuis of andere woonvorm Checklist oriëntatie woonvormen INFORMATIEBLAD behorend bij Van thuis naar verpleeghuis; ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Handreiking voor zorgverleners (Groenewoud & de Lange

Nadere informatie