September 2008 nr. 7. Agenda. Uw aandacht waard. Inhoudsopgave. Activiteiten in: De Kortfoort

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "September 2008 nr. 7. Agenda. Uw aandacht waard. Inhoudsopgave. Activiteiten in: De Kortfoort"

Transcriptie

1 September 2008 nr. 7 Inhoudsopgave Agenda Uw aandacht waard Personalia Dineren in brasserie de Ruif De voorzitter aan het woord Kolommetje door Eppo van Veldhuizen De Pen TV-serie Mantelzorg en respijt Valpreventie Vragen en antwoorden over de aansluiting ANBO - FNV Ledenbestand Belangrijke adressen ANBO Oss/Maasland Agenda Activiteiten in: De Kortfoort elke dinsdag uur tekenen en schilderen (1) elke woensdag uur tekenen en schilderen (2) donderdag 4 sept uur biljarten woensdag 10 sept uur inloopavond donderdag 11 sept uur biljarten donderdag 18 sept uur bingo donderdag 25 sept uur biljarten Overige activiteiten elke woensdag uur Nordic walking; start bij motel De Naaldhof donderdag 18 sept uur Diner in de Brasserie Uw aandacht waard Het Alzheimer Café Oss-Maasland in ontmoetingscentrum de Binnenstad, St. Barbaraplein 6 in 5341 LK Oss. Vanaf uur opent het Alzheimer Café haar deuren en om uur start het programma tot uur. De toegang en de koffie zijn gratis. Iedereen is van harte welkom! Maandag 8 september: Het Alzheimer Centrum Nijmegen en de geheugenpoli. Wanneer kun je daar terecht voor onderzoek en hoe gaat dat dan verlopen?

2 2 Personalia Nieuw leden We verwelkomen mevrouw Hoekwater en mevrouw Ypinga hartelijk bij de ANBO afdeling Oss/Maasland. Kroonjaren In september zijn er geen leden die een kroonjaar vieren N.B. Wilt u uw naam niet bij de kroonjaren laten vermelden, laat het ons tijdig weten, wij zullen u dan niet in de lijst opnemen. Dineren in brasserie de Ruif Op donderdag 18 september gaan we weer gezellig dineren, deze keer in brasserie De Ruif (Amsteleindse Hoeve). Het wordt een mooi diner, waarbij je zelf de gerechten kunt kiezen inclusief een drankje vooraf en koffie of thee na. Aperitief Keuze uit 3 voorgerechten Keuze uit 3 hoofdgerechten Keuze uit 3 desserts Koffie of thee Voor dit diner betaal je slechts 17,50 Overige drankjes zijn voor eigen rekening Deze keer mag elk ANBO-lid één gast meenemen. De gasten betalen iets meer dan de leden, 22,50. We verwachten u om uur in de brasserie, dat is rechtsom de Amsteleindse Hoeve heen lopen naar de achterzijde. Adres: Amsteleindstraat HA Oss. Wil je mee gaan dineren, geef je dan op vóór 15 september bij: Dick van den Ouweland, telefoon: Betaling vooraf, bij de penningmeester van de afdeling: Gironummer t.n.v. ANBO VOOR VIJFTIG-PLUSSERS OSS-MAASLAND onder vermelding diner voor aantal leden en eventueel gasten.

3 3 De voorzitter aan het woord In de vorige ANBO Actief meldde ik u, dat we een nieuwe ledenadministrateur hebben, het is Lieke Gijsbers; in "de Pen" stelt zij zich aan u voor. Lieke gaat ook deel uitmaken van het bestuur, op de eerstvolgende Algemene vergadering stellen wij haar officieel kandidaat, maar volgens de statuten kan zij nu al taken uitvoeren. Als bestuur zijn we blij met het nieuwe bestuurslid, het is goed om de taken over meerdere mensen te kunnen verdelen en zó weinig dubbele taken te hebben. Ook schreef ik, dat een nieuwe redacteur zich had gemeld; helaas hebben we nog geen overeenstemming kunnen bereiken over de invulling van ANBO Actief, voorlopig neem ik als voorzitter de taak van redacteur waar. We streven ernaar, zo spoedig mogelijk overeenstemming te krijgen of anders een nieuwe redacteur aan te trekken. Ik beloofde u, dat het tijdens de vakantie aan enkele plannen gewerkt zou worden. Het redactie-/communicatieplan is nog niet van de grond gekomen, maar met de activiteiten zijn we aardig opgeschoten. In september gaan we heerlijk uit eten en elk lid mag een gast meenemen, gasten betalen iets meer dan leden; zie elders voor uitvoerige informatie. De inloopavonden gaan ook weer van start, later dit seizoen komt een extra activiteit op deze avonden. Nieuw is. dat zoveel mogelijk ook een Helpdesk (vraagbaak) voor computers aanwezig is. Ten slotte wens ik u allen een goed winterseizoen, ik hoop u regelmatig bij onze activiteiten te ontmoeten. Aad Wildenburg Kolommetje door Eppo van Veldhuizen Grootouders Oma en opa worden is iets bijzonders. Dat merkten we al jaren geleden, toen we het zelf nog niet waren. Goede vrienden citeerden enthousiast de uitspraken van hun kleinzoons en -dochters. Vertelden hoe bezorgd kleindochtertje was om opa in het ziekenhuis: mamma, laten we opa meenemen, hier maken ze em dood. Ja, de wijsheid en aanhankelijkheid van kleinkinderen voor wie oma en opa direct na mamma en pappa komen. Vaste leden van een klein familiewereldje. Ze bellen op. Ze worden voorgelezen. Iets bijzonders. Meer nog dan vroeger, omdat het niet meer zo vanzelfsprekend is. Het trouwen al helemaal niet en kinderen toch ook niet zo automatisch. De kleinkinderlozen zijn talrijker dan vroeger. Is hun teleurstelling even groot als de vreugde van kleinkinderrijken? Krijgt die groeiende groep genoeg belangstelling? Nu zijn we zelf al weer jaren oma en opa. De verrassende uitspraken zijn onthouden, soms opgeschreven. Al die feestelijke bezoeken niet vergeten. We drukken op de bel - als dat al nodig was - en hond en kleinkinderen vliegen buitelend, elkaar verdringend naar voren om het eerst bij de deur te zijn. Prachtig. Zo n jaar geleden waren we er weer: bellen, vreugdevolle afwachting. Daar horen we de hond al, hij kwispelt de verf van de voordeur. Verder: stilte, wachten. Dan doet hun vader open. Fijn, onze zoon te

4 4 zien, maar waar zijn de meisjes? Jongens, komen! Opa en oma zijn er! Ja, we komen zo hoor, we zijn net aan het gamen en ik moet nog iemand mailen. Nu, ze kwamen ook wel, maar het duurde. De duur van de tijd had van kleinkinderen mensenkinderen, mensen gemaakt. Eigen, andere, grotere werelden. Meer eigen vrienden, hobby s, bezigheden. Na nog wat duur gaan ze hun eigen weg. De hond blijft steken bij zijn hondentrouw. Erg? Nee, we wisten, verwachtten, zo gaat het en moet het gaan. Er komt iets even moois voor in de plaats - jonge, opgroeiende mensen. Maar de markering van dat moment was leerrijk voor ons, grootouders. Het bracht ons wat meer terug in onze oudere wereld, wat dichter ook bij die eerder genoemde, misschien wat vergeten groep. De Pen Deze keer door Lieke Gijsbers Van Aad Wildenburg heb ik de pen doorgekregen en ik maak daar graag gebruik van om mij aan u voor te stellen. Mijn naam is Lieke Gijsbers en ik heb aangeboden om vanaf het nieuwe seizoen de ledenadministratie te verzorgen. Mij is gezegd dat dat niet al te veel tijd vergt, maar het moet wel gebeuren. Ook ik heb net als Aad de computer als hobby. Ik zeg niet dat ik alles weet, maar wel veel durf ik te zeggen. Doordat mijn man al een aantal jaren ziek is, kan ik niet veel werk aanvaarden buitenshuis, maar thuis kan ik werken wanneer het mij uitkomt. Mijn leeftijd is 62 en behalve dit werk voor de Anbo, ben ik ook secretaris van de Stichting PROTA in Oss en penningmeester van het Dekenaat Oss e.o. Tot verleden jaar heb ik ook in 2 parochies avondwakes verzorgd, maar door het onverwachte daarvan heb ik tot mijn spijt moeten afhaken. Daarom vind ik het ook zo fijn om een relatief kleine klus erbij te krijgen die ik thuis kan verzorgen. Ik mag hopen dat u allen in september de Anbo Actief ontvangt, dat wil dan zeggen dat ik mijn werk goed heb gedaan, zo niet meldt dit dan zo spoedig mogelijk aan de secretaresse die mij dan op de vingers kan tikken. Het zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn als ik de komende tijd veel nieuwe leden aan de lijst kan toevoegen, met een nieuw sprankelend bestuur moet dat lukken, zou ik zeggen. TV-serie Mantelzorg en respijt Voor mensen die gebruik maken van zorg die door hun naasten wordt gegeven (mantelzorg) en de mantelzorgers zelf start binnenkort een dertiendelige TV-serie op Omroep Brabant. Uiteraard is deze serie ook een mooie inkijk voor mensen die behoefte hebben aan zorg of hun familieleden die zorg op zich willen nemen.

5 5 In de serie wordt in elke aflevering een persoon of familie getoond en gevolgd. De persoon of familie vertelt het verhaal over de zorg rondom een naaste, hiermee staat de mantelzorg dus centraal en de mantelzorger is hoofdpersoon. Daarnaast komt ook veel aandacht voor de vraag wat nodig is om het als mantelzorger te kunnen volhouden en wat de mantelzorger nodig heeft aan hulp voor hem- of haarzelf (respijtzorg), zodat men deze zorg ook vol kan houden. Op 4 september 2008 is de eerste aflevering. Valpreventie In oktober start de stichting Consument en Veiligheid de campagne Een goede conditie helpt vallen voorkomen. De campagne is onderdeel van een meerjarencampagne Oud worden zonder ongelukken met als doel valongevallen bij ouderen te voorkomen. We gaan hieraan aandacht besteden op de inloopavond op woensdag 8 oktober We hebben dan informatiemateriaal en een testkoffer om eenvoudig conditie te kunnen meten. Met een goede conditie is voorkomen van vallen een stuk eenvoudiger. Noteer deze datum dus vast in uw agenda, en uiteraard kunt u ook bij deze activiteit gasten meenemen. In de volgende ANBO Actief leest u hier meer over. Vragen en antwoorden over de aansluiting ANBO FNV Er zijn een aantal veel gestelde vragen op een rij gezet, ze worden hierbij met de antwoorden weergegeven. Ik ben nu alleen lid van de ANBO. Wat betekent dit voor mij? In principe verandert er voor u niets. Uw dienstverleningspakket blijft hetzelfde. Door de aansluiting van de ANBO bij de FNV kan ANBO uw belangen nog beter behartigen. Als lid van de ANBO kunt u wel gaan deelnemen aan en gebruikmaken van de FNV belastingservice vanaf Ik ben op dit moment lid van de ANBO en lid van een FNV bond. Wat verandert er voor mij? In principe verandert er niets. U blijft recht houden op zowel de diensten en de belangenbehartiging van uw huidige FNV-bond als van de ANBO, inclusief het stemrecht. Ik ben alleen lid van een FNV-bond. Wat betekent de aansluiting van ANBO voor mij? Er verandert voor u niets. Wanneer u (vroeg) gepensioneerd bent, blijft u recht

6 6 houden op het totale pakket aan dienstverlening en belangenbehartiging van uw huidige bond. Er verandert niets aan de hoogte van uw contributie. U krijgt er wel iets bij: vanaf 1 januari de datum waarop ANBO officieel toetreedt tot de FNV- kunt u gebruik maken van het dienstenpakket van de ANBO. Wat houdt het dienstenpakket van de ANBO in voor senior FNV-leden? Het ledenblad ANBO-Vizier; Een speciale ANBO-pas. Het voordeelprogramma van ANBO Toegang tot de Servicelijn, telefonisch advies en informatie, op werkdagen van 9.00 tot uur. Toegang tot lokale activiteiten en dienstverlening van de eigen ANBO-afdeling Hoe gaat het met de bezorging van de ANBO-Vizier voor de nieuwe seniorleden van de FNV? De ANBO-Vizier voor de nieuwe seniorleden van de FNV zal per post verzonden worden. Hoe om te gaan met de bezorging van de afdelingsbladen voor de seniorleden van de FNV wordt dit najaar uitgezocht. Kunnen ANBO-leden gebruik maken van de Belastingservice van de FNV vanaf 2009? ANBO-leden kunnen zich vanaf 2009 melden bij de FNV voor hulp bij de aangifte. Vanaf 2010 is het mogelijk zover dat de belastingservice van de FNV en ANBO in elkaar geschoven zijn. Afspraken hierover worden in het najaar verder uitgewerkt. (Zie ook de nieuwsbrief belastingservice juni 2008 op ) Kunnen FNV-leden ook gebruik maken van de goedkopere rijbewijskeuringen van ANBO? Neen, daarvoor moet men lid zijn van ANBO. Wat is het belang van de ANBO om aan te sluiten bij de FNV? De ANBO krijgt met toetreding tot de FNV een plaats in de besluitvormingsorganen van de FNV. Ook zal de ANBO als een van de grote bonden één van de FNV-zetels in de Sociaal Economische Raad (SER) kunnen invullen. Ook wordt ANBO betrokken bij de werkgroepen in de SER en de Stichting van de Arbeid waar het aangelegenheden betreft die senioren raken. Voorts zullen leden van de ANBO bij de deelnemersraden van pensioenfondsen betrokken worden. Door aansluiting bij de FNV gaat ANBO de belangen van senioren vertegenwoordigen. Wat is het belang van de FNV bij de aansluiting van de ANBO? De ANBO voegt een reeks thema s toe waar de FNV zich niet of slechts zijdelings mee bezighoudt zoals zorg, mobiliteit, seniorenhuisvesting. ANBO heeft daarnaast een groot aantal afdelingen die zorgen voor activiteiten en belangenbehartiging voor (vroeg)gepensioneerden dicht bij huis. Ledenbestand door Aad Wildenburg Regelmatig vragen wij uw aandacht voor de werving van nieuwe leden voor de ANBO. U hoeft daarvoor niet direct op de zeepkist te klimmen en alle voorbijgangers te attenderen op het goede werk dat de ANBO voor senioren doet. Neen, mond op mond reclame bij vrienden en kennissen of toevallige ontmoetingen

7 7 zijn betere momenten. De laatste tijd krijgen we geen nieuwe leden via mond op mond reclame vanuit onze afdeling, maar alleen centraal uit Utrecht. Dat is jammer, want hierdoor is ons ledenbestand ietsjes onder de driehonderd leden gezakt, een grens waar we liever boven blijven. Enerzijds omdat we daarmee een redelijk financieel beleid kunnen voeren en anderzijds omdat we daardoor een betere stemverhouding in het gewest hebben. Sinds het jawoord over de aansluiting bij de FNV is gevallen hebben een aantal leden hun lidmaatschap opgezegd, de verwachting is, dat er per 1 januari 2009 nog een aantal leden zullen opzeggen. Jammer, want zoals u in de vragen en antwoorden over de aansluiting met het FNV kunt lezen, wordt uw invloed op een aantal specifieke seniorenterreinen een stuk groter en wordt deze invloed uitgevoerd door mensen uit de ANBO, die geen afweging hoeven te maken tussen wat goed is voor senioren of wat goed is voor de werknemers van een bepaalde vakvereniging, ze hoeven dus niet de kool en de geit te sparen. Ik kan me enige huivering t.a.v. het FNV wel voorstellen, toen ik als CNV OR-lid van mijn bedrijf binnen NS naar de centrale ondernemingsraad werd afgevaardigd, was ik enigszins bevreesd fijn gemalen te worden door deze grote organisatie. Niets was minder waar, er waren meer FNV OR-leden met een positieve en redelijke kijk op de zaken dan negatieve dwarsliggers. Van veel van mijn FNV-collega s heb ik ontzettend veel geleerd. Tegen hen die nu twijfelen zou ik willen zeggen, kijk het eens een jaartje aan en beoordeel de resultaten die onze ANBO vertegenwoordigers op hun nieuwe werkterreinen halen, plaatsen die zij overnemen van FNV vertegenwoordigers. Kijk ook hoe het na 1 januari 2009 in onze afdeling toegaat, verandert er veel, wordt alles minder? Ik kan het nog niet zeggen. Het blijft belangrijk om als vereniging over voldoende leden te beschikken, u kunt daarbij een handje helpen door bijvoorbeeld een gast mee te nemen naar activiteiten. Een heel mooie gelegenheid hiervoor is het diner in Brasserie De Ruif op donderdag 18 september. Nieuwe leden kunt u opgeven bij onze ledenadministrateur Lieke Gijsbers, Schaepmanlaan 262, 5344 BK, Oss, of Lieke.gijsbers46@gmail.com. De volgende gegevens zijn belangrijk: Naam Geslacht Adres Postcode woonplaats Telefoonnummer Bank- of gironummer Geboortedatum Eventueel

8 8 Sponsors ANBO Actief Wolfskooi 5 Oss BELANGRIJKE ADRESSEN ANBO AFDELING OSS Secretariaat Esdoornstraat 12, 5342 XE Oss, , Redactie (voorlopig) Zie voorzitter Voorzitter Dhr. A.J.M. Wildenburg (Aad), Kasteleinstraat 20, 5345 PT, Oss, ; Secretaris Mw. W. Haak (Wil), Esdoornstraat 12, 5342 XE Oss, ; Penningmeester Mevr. J. Kuitert, (Joke), Kiezel 39, 5345 ST Oss ; Coördinatie activiteiten Dhr. W. Dilling, (Wim); 't Dorp 26/F; 5384 MA Heesch Ledenadministratie Mevr. L. Gijsbers (Lieke) Schaepmanlaan 262, 5344 BK, Oss, Website Activiteiten De Kortfoort Floraliastraat 93, 5342 BH Oss

Agenda. Uw aandacht waard. Personalia

Agenda. Uw aandacht waard. Personalia april 2009 nr. 3 Inhoudsopgave Agenda Activiteiten in: De Kortfoort Overige activiteiten Uw aandacht waard Personalia Kroonjaren Activiteiten 8 april thema Pasen 13 mei thema thuis blijven wonen 14 mei

Nadere informatie

Van de redactie. juli / augustus 2009 nr. 6

Van de redactie. juli / augustus 2009 nr. 6 juli / augustus 2009 nr. 6 Inhoudsopgave Van de redactie Agenda Activiteiten in: De Kortfoort Overige activiteiten Uw aandacht waard Personalia Kroonjaren Voorlopig programma 2009-2010 De voorzitter aan

Nadere informatie

Inhoudsopgave. april 2011 nr. 3

Inhoudsopgave. april 2011 nr. 3 april 2011 nr. 3 Inhoudsopgave Agenda Activiteiten in: De Kortfoort Overige activiteiten Activiteiten lange termijn Personalia Nieuw leden Kroonjaren Activiteiten Paasstukjes maken Biljarten Bonbons in

Nadere informatie

Van de redactie. De redactie gaat even met vakantie, uw volgende ANBO nieuwsbrief verschijnt op 20 augustus.

Van de redactie. De redactie gaat even met vakantie, uw volgende ANBO nieuwsbrief verschijnt op 20 augustus. juli / augustus 2011 nr. 6 Inhoudsopgave Van de redactie De redactie gaat even met vakantie, uw volgende ANBO nieuwsbrief verschijnt op 20 augustus. Inhoudsopgave Agenda Activiteiten in: De Kortfoort De

Nadere informatie

Agenda. Personalia. Activiteiten in: De Kortfoort elke maandag.

Agenda. Personalia. Activiteiten in: De Kortfoort elke maandag. november 2011 nr. 9 Agenda Activiteiten in: De Kortfoort De kleine zaal Overige activiteiten Activiteiten lange termijn Personalia Nieuw leden Kroonjaren Activiteiten Cursus bestanden en mappen Cursus

Nadere informatie

Van de redactie In deze Nieuwsbrief veel aandacht voor de Algemene Vergadering, maar ook weer voor activiteiten.

Van de redactie In deze Nieuwsbrief veel aandacht voor de Algemene Vergadering, maar ook weer voor activiteiten. maart 2011 nr. 2 Van de redactie In deze Nieuwsbrief veel aandacht voor de Algemene Vergadering, maar ook weer voor activiteiten. Inhoudsopgave Algemene afdelingsvergadering 1 maart 2011 Agenda Activiteiten

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Juli/augustus 2008 nr. 6

Juli/augustus 2008 nr. 6 Juli/augustus 2008 nr. 6 Inhoudsopgave * Agenda * Personalia * Van de voorzitter * Activiteiten * 50-plusbeurs en Guido s Orchestra * Alzheimer café op maandag 11 augustus * De Pen * Lokaal gezondheidsbeleid

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie

Van dinsdag 11 augustus t/m vrijdag 14 augustus

Van dinsdag 11 augustus t/m vrijdag 14 augustus kindvriendelijkgoor@gmail.com www.kindvriendelijkgoor.nl kindvriendelijkgoor.facebook.com mei/juni 2015 Van dinsdag 11 augustus t/m vrijdag 14 augustus Is er weer jullie leukste week van het jaar het kinderkamp!!!

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Agenda. mei 2010 nr. 4

Agenda. mei 2010 nr. 4 mei 2010 nr. 4 Inhoudsopgave Agenda Activiteiten in: De Kortfoort Overige activiteiten Activiteiten lange termijn Activiteiten de komende tijd Dagje Leerdam op 26 mei 2010 Personalia Nieuw leden Kroonjaren

Nadere informatie

Peppelinfo december 2014, nummer 4

Peppelinfo december 2014, nummer 4 Peppelinfo december 2014, nummer 4 Beste ouders, Inmiddels ben ik al weer drie weken op de Peppel en begin ik me al aardig thuis te voelen. Ik heb al veel ouders ontmoet en al een aantal prettige gesprekken

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

VRAGENLIJST. Mantelzorger

VRAGENLIJST. Mantelzorger VRAGENLIJST pagina 2 Uw ervaringen als mantelzorger zijn waardevol U zorgt voor uw partner, een familielid, een vriend of andere naaste. In deze lijst staan vragen over wat die zorg betekent voor u als

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Agenda. november 2010 nr. 9

Agenda. november 2010 nr. 9 november 2010 nr. 9 Inhoudsopgave Agenda Activiteiten in: De Kortfoort De kleine zaal Activiteiten deze maand Overige activiteiten Activiteiten lange termijn Personalia Nieuw leden Kroonjaren Activiteiten

Nadere informatie

Vragenlijst Budgetcoaching

Vragenlijst Budgetcoaching Vragenlijst Budgetcoaching Welkom bij Stedam Bewind. Wij willen u vragen onderstaande vragenlijst zo goed mogelijk in te vullen. Deze lijst wordt gebruikt bij de intake voor de budgetcoaching. Kunt u de

Nadere informatie

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: DE KOERIER ANBO - WEMELDINGE Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: Cathrien Kole Bonzijweg 14 tel. 621386 Corrie Mol Kon. Wilhelminastraat 20 tel. 621400 Adri de Lange

Nadere informatie

Van de redactie. november 2009 nr. 9. Inhoudsopgave

Van de redactie. november 2009 nr. 9. Inhoudsopgave november 2009 nr. 9 Inhoudsopgave Van de redactie Agenda Activiteiten in: De Kortfoort Overige activiteiten Personalia Nieuw leden Kroonjaren Uw aandacht waard De voorzitter aan het woord Kolommetje De

Nadere informatie

Het volgende bericht gaat over belastingen over vermogen dat in 2016 zal veranderen. Dat bericht hebben we overgenomen van de afdeling Tilburg.

Het volgende bericht gaat over belastingen over vermogen dat in 2016 zal veranderen. Dat bericht hebben we overgenomen van de afdeling Tilburg. Secretariaat Afdeling Nuenen Jacob Catsstraat 16 5671VR Nuenen 040-2906744 w.stegeman@onsnet.nl Nieuwsbrief Juli-Aug 2015 Beste leden van onze afdeling Op het moment dat u deze nieuwsbrief ontvangt zitten

Nadere informatie

INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5

INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5 INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5 schooljaar 2015 2016 Geachte ouders, beste leerlingen, Dit is de laatste Van Hasseltschool nieuwsbrief van 2015. Het is ook de allerlaatste van mijn hand. Na ruim 40 jaar

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Maandagmorgen gymnastiek van 10.00 10.45 uur door de SWON

Maandagmorgen gymnastiek van 10.00 10.45 uur door de SWON Voorwoord Samen met de Stichting Welzijn Ouderen Nunspeet (SWON) en Het Venster worden er al jarenlang activiteiten georganiseerd in de recreatiezaal van de Brem, van Hallstraat 1. Het aantal mensen dat

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR PROJECTEN

AANVRAAGFORMULIER VOOR PROJECTEN Stichting De Beide Weeshuizen Prof. Molkenboerstraat 9 6524 RN Nijmegen Tel. 024 3226650 KvK 055782 E-mail: stg.beide.weeshuizen@planet.nl Site:www.beideweeshuizen.nl Postbank 825598 ABN Bank 53.72.57.314

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092. 26 februari Weeksluiting groep 3a en 7a

Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092. 26 februari Weeksluiting groep 3a en 7a t Letterken Mededelingenblad van OBS t Smelleken Emmalaan 5, 5554 JM Valkenswaard Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092 Uitgave: 2 februari 2016 info@obstsmelleken.nl www.obstsmelleken.nl Belangrijke

Nadere informatie

Mijn.PvdA.nl. Handleiding voor de secretarissen en ledenadministrateurs om eigen gegevens aan te passen en ledenadministratie te raadplegen

Mijn.PvdA.nl. Handleiding voor de secretarissen en ledenadministrateurs om eigen gegevens aan te passen en ledenadministratie te raadplegen Mijn.PvdA.nl Handleiding voor de secretarissen en ledenadministrateurs om eigen gegevens aan te passen en ledenadministratie te raadplegen Versie 1.0 Amsterdam, mei 2011 Inhoudsopgave 1. Beginnen 5 1.1

Nadere informatie

Saam bou aan die toekoms

Saam bou aan die toekoms Nieuws over Stichting Table Mountain en onze jubileum reis naar Zuid-Afrika. View this email in your browser Saam bou aan die toekoms Lieve mensen, Over één dag is het zover: op 12 december vliegen we

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal 1 Zorgt u meer dan 4 uur per week voor iemand die extra zorg nodig heeft? Duurt deze zorg al langer dan 3 maanden? Doet u dit vanuit een persoonlijke band met

Nadere informatie

Doelgroep De doelgroep van het onderzoek bestaat uit de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder.

Doelgroep De doelgroep van het onderzoek bestaat uit de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Onderzoek in opdracht van TNT Post Onderwerp: Verjaardagen Datum: 26 juli 2010 Doelgroep De doelgroep van het onderzoek bestaat uit de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Informatie over de onderzoeksopzet

Nadere informatie

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia 28 augustus 2015 Vreedzame school Inmiddels zitten de eerste weken er weer op en zijn alle groepen goed begonnen. U heeft in de informatiefolders van de verschillende groepen kunnen lezen dat er in de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. mei 2011 nr. 4

Inhoudsopgave. mei 2011 nr. 4 mei 2011 nr. 4 Inhoudsopgave Agenda Activiteiten in: De Kortfoort Overige activiteiten Activiteiten Personalia Nieuw leden Kroonjaren Activiteiten 25 mei Bustocht Bonbons in België Cursus adresbestand

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging. FC 60 C 22 M 21 Y 10K PMS 549 FC 0 C 54 M 100 Y 0 K PMS 144 Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.nl

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Wilsbeschikking. Persoonlijke gegevens: Naam: Voornamen: Roepnaam: Geboren op: in: Geslacht: Man / Vrouw. Adres: Postcode en woonplaats:

Wilsbeschikking. Persoonlijke gegevens: Naam: Voornamen: Roepnaam: Geboren op: in: Geslacht: Man / Vrouw. Adres: Postcode en woonplaats: Wilsbeschikking Persoonlijke gegevens: Naam: Roepnaam: Geboren op: in: Geslacht: Man / Vrouw Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: mobielnr: Nationaliteit: Naam huisarts: telefoon: Burgerlijke staat:

Nadere informatie

Hallo Meditatie en Dans Liefhebber!

Hallo Meditatie en Dans Liefhebber! 19 juli 11 Deze nieuwsbrief verschijnt per kwartaal. Je ontvangt deze omdat je een keer mee hebt gedaan aan een workshop of klant bent of omdat je opgaf als abonnee. Opzeggen/wijzigen of aanmelden voor

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Penseelstreekje. Informatiebulletin van o.b.s. Het Palet Opheusden, 27 maart 2015 Nummer 14, schooljaar 2014 / 2015

Penseelstreekje. Informatiebulletin van o.b.s. Het Palet Opheusden, 27 maart 2015 Nummer 14, schooljaar 2014 / 2015 Patrijsstraat 2 4043MR Opheusden Tel: 0488-441451 Email: info@paletopheusden.nl www.paletopheusden.nl AFWEZIGHEID DIRECTIE Ik wil u informeren over mijn afwezigheid de komende periode. Helaas staat mij

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012 Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012 Inhoud: Nieuws vanuit Steunpunt Mantelzorg Agenda oktober november - december Dag van de Mantelzorg 2012 Terugblik van het respijtweekend Nieuws vanuit

Nadere informatie

Afdeling VeluwerandMeer

Afdeling VeluwerandMeer Afdeling VeluwerandMeer Nieuwsbrief Nr. 4 2014 Van de bestuurstafel Dit is een bijzondere nieuwsbrief, want het is voor het eerst dat de nieuwsbrief terecht komt bij alle ANBO leden in de gemeenten Ermelo,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Schrijven: formulieren 2

Schrijven: formulieren 2 OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Als u klachten heeft... Bent u niet tevreden? Wij, Raad van Bestuur, medewerkers en artsen van het willen graag dat u tevreden bent over uw medische behandeling. Ook willen we dat u zich welkom voelt bij

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen Kofi is op het werk. Hij wil een dag vrij. Hij vraagt het aan de vrouw op het kantoor. Zou het Kofi lukken? Souad komt op kantoor. Zij wil ook een dag vrij.

Nadere informatie

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar.

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar. Vrijdag 10 juni 2016 Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) Regel van de week: We luisteren naar elkaar. Storing bij het versturen van e-mails Afgelopen week hebben

Nadere informatie

Agenda. juli - augustus 2010 nr. 6

Agenda. juli - augustus 2010 nr. 6 juli - augustus 2010 nr. 6 Inhoudsopgave Agenda Activiteiten in: De Kortfoort Overige activiteiten Activiteiten lange termijn Personalia Kroonjaren Uit eten in de Kookerij De vakantieperiode Na de vakantie

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Vragenlijst mantelzorg

Vragenlijst mantelzorg Vragenlijst mantelzorg Aanwijzingen bij de vragenlijst Het invullen van de vragenlijst kost u ongeveer twintig minuten Als u leest uw naaste, dan gaat de vraag over de persoon voor wie u mantelzorger bent.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Agenda. september 2009 nr. 7

Agenda. september 2009 nr. 7 september 2009 nr. 7 Inhoudsopgave Van de redactie Agenda Activiteiten in: De Kortfoort Bijzondere activiteiten Overige activiteiten Personalia Kroonjaren Uw aandacht waard Activiteitenprogramma De voorzitter

Nadere informatie

Wensenboek. cliënten DIT WENSENBOEK IS VAN:

Wensenboek. cliënten DIT WENSENBOEK IS VAN: Wensenboek cliënten DIT WENSENBOEK IS VAN: Beste..., Iedereen gaat een keer dood. Weet jij wat doodgaan is? Wat denk jij dat er gebeurt als je dood gaat? Dit boek helpt je hierover te praten en op te schrijven

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Als u klachten heeft... Bent u niet tevreden? Wij, directie, medewerkers en revalidatieartsen van Tolbrug willen graag dat u tevreden bent over uw (para)medische behandeling. Ook willen we dat u zich welkom

Nadere informatie

Desiree Piar 0824864 CMD 1B Docent : James boekbinder Project : vrijwilligers 55+ Doelgroeponderzoeksverslag

Desiree Piar 0824864 CMD 1B Docent : James boekbinder Project : vrijwilligers 55+ Doelgroeponderzoeksverslag Doelgroeponderzoeksverslag Interviews Naam: Sharlene Piar Arends leeftijd: 59 Hoe zou jij een tienermoeder helpen als jij een vrijwilliger was? En waarmee zou je een tienermoeder mee helpen? Advies geven

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Bedankt! Telefoonnummer

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Bedankt! Telefoonnummer Nieuwsbrief 1 / 2 Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Bedankt! Telefoonnummer 21 maart 2016 Voor alle data geldt: Deo Volente (zo de Heere wil en wij leven) Beste ouders / verzorgers, Hierbij

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief:

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015 In deze nieuwsbrief: Wist je dat... Thema's en cursussen in maart Lezersvraag: "Moet ik mijn zoon verplichten met andere kinderen te spelen?" Mamatijd Moeders

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

Maart 2014. Ik ga later niet op de bank zitten. pagina 6. Meer inzicht in uw pensioen. pagina 4. Wat is het UPO? pagina 8

Maart 2014. Ik ga later niet op de bank zitten. pagina 6. Meer inzicht in uw pensioen. pagina 4. Wat is het UPO? pagina 8 Pensioen krant Maart 2014 Ik ga later niet op de bank zitten pagina 6 Meer inzicht in uw pensioen pagina 4 Wat is het UPO? pagina 8 Pensioenheld Dromen doen we allemaal Brayen Verbond (39 jaar) is projecteider

Nadere informatie

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken website: Sophia Revalidatie (sportkantine), www.parkinsoncafedelfteo.nl Reinier de Graafweg 1, email:

Nadere informatie

= Wilsbeschikking = voor de persoonlijke wensen van mijn Islamitische uitvaart

= Wilsbeschikking = voor de persoonlijke wensen van mijn Islamitische uitvaart = Wilsbeschikking = voor de persoonlijke wensen van mijn Islamitische uitvaart Deze wensen en aanwijzingen zijn door mij vastgesteld om als leidraad te dienen bij de regeling en uitvoering van mijn Islamitische

Nadere informatie

De nieuwsbrief zal ook op onze website www.casparuscollege.nl worden geplaatst.

De nieuwsbrief zal ook op onze website www.casparuscollege.nl worden geplaatst. Nieuwsbrief Schooljaar 2015-2016, nr. 1 september 2015 Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), Voor u ligt de Nieuwsbrief van september 2015. In deze nieuwsbrief: Van de directeur Nieuws van de Ouderraad

Nadere informatie

September de maand van weerbaarheid

September de maand van weerbaarheid September de maand van weerbaarheid Het thema van deze maand is weerbaarheid. Het komt steeds vaker voor in het nieuws, kinderen die gepest worden. Vaak sta je als ouder machteloos. Hieronder volgt een

Nadere informatie

Dialogen website Motiveren tot rookstop

Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialoog verandertaal uitlokken en versterken Goedemorgen. Heeft u problemen gehad sinds uw vorige controle? Ja, eigenlijk wel. Mijn tanden zijn sterk verkleurd.

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2015

Nieuwsbrief februari 2015 Nieuwsbrief februari 2015 onder redactie van P. Rossel en A. teravest Bankrekening penningmeester: NL37INGB0000475721 t.n.v. PCOB afd. Houten. Website: www.pcobhouten.nl Webmaster: B.P. Tunderman, webmaster@pcobhouten.nl.

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Leden administratie. Inhoudsopgave. Overgang van 2014 naar 2015

Leden administratie. Inhoudsopgave. Overgang van 2014 naar 2015 Nieuwsbrief nummer 8 december 2014 Redactie: B. Muntinga, Vanghout 19, 9422 MG Smilde tel. 413688 e-mailadres: b.muntinga@planet.nl Het bestuur ziet er als het volgt uit: Voorzitter: A. Hendriks Zonnedauw

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Taban gaat met zijn dochter voor het eerst naar de bibliotheek. Hij schrijft haar in bij de bibliotheek. Dan laat Soumiya aan Taban en Ama

Nadere informatie

Wensen bij overlijden 1

Wensen bij overlijden 1 Wensen bij overlijden 1 Voorwoord Doelstelling Het is niet gemakkelijk om te praten over verdrietige onderwerpen. Ziek zijn, doodgaan en op een goede manier afscheid nemen is zo n moeilijk onderwerp. De

Nadere informatie

Werkblad 3: Gravenfeest China

Werkblad 3: Gravenfeest China 1. Lees onderstaande mails en noteer op een apart blad wat je leert over Qing Ming Jie. 2. Bedenk een verhaal over het gravenfeest dat je kan vertellen aan de andere kinderen van je klas. Welke prenten

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Wat doen jongeren op internet?

Wat doen jongeren op internet? Hoofdstuk 1 - Oefening 17 - Leesdossier Opdracht 1 Lees de tekst Wat doen jongeren op internet? U gebruikt op de leeskaart Zoekend lezen. Beantwoord daarna de vragen. Leeskaart Zoekend lezen Wat doen jongeren

Nadere informatie

Uitvaartwensen formulier (Scenarium of codicil)

Uitvaartwensen formulier (Scenarium of codicil) Uitvaartwensen formulier (Scenarium of codicil) Email: Website: info@uitvaartjoure.nl www.uitvaartjoure.nl Waarom een Scenarium of codicil? Terecht wensen onze leden meer invloed uit te oefenen op hun

Nadere informatie

Dienst Geestelijke Verzorging

Dienst Geestelijke Verzorging Dienst Geestelijke Verzorging Patiënt en dan? U bent in het ziekenhuis opgenomen en er komt veel op u af. Deze situatie kan veel vragen oproepen en geestelijk behoorlijk zwaar zijn. Als u behoefte hebt

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

1. Hoeveel uur per week zaten jongeren op internet in 2009?

1. Hoeveel uur per week zaten jongeren op internet in 2009? Hoofdstuk 1 - Oefening 17 Leesdossier Opdracht 1 Lees de tekst Wat doen jongeren op internet? U gebruikt de leeskaart: zoekend lezen. Beantwoord daarna de vragen. Wat doen jongeren op internet? Onder 13-

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar..

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Dit is alweer de laatste donderdagbrief van het jaar 2015. Wat is het allemaal snel gegaan. Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan. Iedereen kan

Nadere informatie

Secretariaat Gluckstraat 49 tel.06 4755.09.12 Rek.nr.: IBAN NL88 INGB 0000 66 17 22 Juni 20155

Secretariaat Gluckstraat 49 tel.06 4755.09.12 Rek.nr.: IBAN NL88 INGB 0000 66 17 22 Juni 20155 Secretariaat Gluckstraat 49 tel.06 4755.09.12 Rek.nr.: IBAN NL88 INGB 0000 66 17 22 Juni 20155 Voorjaarsreisje. Beste leden voor ons voorjaarsreisje op woensdag 24 Juni zijn nog plaatsen open,voor die

Nadere informatie

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten Goed voorbereid slagen voor het staatsexamen NT2 programma 1 Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN niveau B1 tijdsduur: 120 minuten Deel 1: Zinnen afmaken 15 opdrachten Maak de zinnen af: 1. Het is in de vakantie

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Terwijl je dat

Nadere informatie

Lieve gemeente, beste jongens en meisjes,

Lieve gemeente, beste jongens en meisjes, Lieve gemeente, beste jongens en meisjes, De preek gaat over: God was blij met Noach. Noach vond genade bij God. Noach was de Here God welgevallig. Dat merkte Noach (Gods knipoog), dat merkten de mensen

Nadere informatie

Aldtsjerk, 14 augustus 2015. Allerliefste familieleden, vrienden, bekenden en bridgevrienden, Vandaag wordt mijn allerliefste zusje Anneke 55 jaar!

Aldtsjerk, 14 augustus 2015. Allerliefste familieleden, vrienden, bekenden en bridgevrienden, Vandaag wordt mijn allerliefste zusje Anneke 55 jaar! Aldtsjerk, 14 augustus 2015 Allerliefste familieleden, vrienden, bekenden en bridgevrienden, Vandaag wordt mijn allerliefste zusje Anneke 55 jaar! Tjonge jonge, wat worden we oud hè! Vandaag en morgen

Nadere informatie

Tandartspraktijk Hoek verder als Mondmedicentrum Tiel

Tandartspraktijk Hoek verder als Mondmedicentrum Tiel Tandarts Hoek Konijnenwal 23 4001 HA Tiel T. 0344 61 62 40 Tandartspraktijk Hoek verder als Mondmedicentrum Tiel Geachte heer/mevrouw, Al enige tijd werken Tandartspraktijk Hoek, Tandartspraktijk G. van

Nadere informatie

D i g i t a l e n i e u w s b r i e f. Openbare basisschool Prof. Kohnstamm Nummer 1; schooljaar 2013/2014

D i g i t a l e n i e u w s b r i e f. Openbare basisschool Prof. Kohnstamm Nummer 1; schooljaar 2013/2014 VANUIT DE SCHOOLLEIDING Start nieuwe schooljaar Het nieuwe schooljaar is deze week van start gegaan. Op maandagmorgen waren er heel veel kinderen die zin hadden om weer naar school te gaan! Gelukkig want

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie