Communicatieplan 2 e Montessorischool. Achtergrond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Communicatieplan 2 e Montessorischool. Achtergrond"

Transcriptie

1 Communicatieplan 2 e Montessorischool Achtergrond Elke school heeft te maken met verschillende groepen betrokkenen, zoals kinderen, directie en medewerkers, ouders, bestuur, medezeggenschapsraad, en externe partijen als de gemeente, onderwijsbegeleidingsdienst, of andere scholen. Al deze groepen hebben eigen wensen en behoeften als het gaat om informatie. Om de informatie uitwisseling tussen al deze groepen betrokkenen zo goed mogelijk te laten verlopen, heeft de 2 e Montessorischool, speciaal voor onze ( toekomstige) ouders een communicatieplan ontwikkeld. Waarom een communicatieplan Een communicatieplan geeft in hoofdlijnen weer wat er wanneer, op welke wijze en aan wie gecommuniceerd zal worden om het functioneren van de 2 e Montessorischool zo optimaal mogelijk te laten zijn. Het plan zorgt er enerzijds voor dat de school op een goede manier uitlegt waar het voor staat, welke keuzes men maakt en wat de consequenties hiervan zijn voor alle betrokkenen. Aan de andere kant kunnen kinderen, ouders en andere betrokkenen gemakkelijk de juiste informatie vinden die men zoekt. Evaluatie Communicatieplan Om er zeker van te zijn dat de communicatie op en rond de 2 e Montessorischool daadwerkelijk goed verloopt, zal jaarlijks door de MR, op de laatste vergadering van het schooljaar, worden geëvalueerd of en welke verbeterpunten er zijn.

2 HOOFDSTUK 1. INFORMATIEBRONNEN 2 e MONTESSORISCHOOL A. Website Onze website bevat alle informatie over de 2 e Montessorischool en wordt wekelijks bijgewerkt met actuele zaken uit de klassen en foto s van activiteiten. U kunt zich aanmelden en krijgt een wachtwoord toegewezen. Ook krijgt u dan een melding als er een wijziging op de website heeft plaatsgevonden. B. Schoolplan Dit beleidsplan van de 2 e Montessorischool, basisschool voor Algemeen Bijzonder Basisonderwijs geeft de voorgestelde schoolontwikkeling voor de periode weer. Het schoolplan is in te zien bij de directie. C. Schoolgids, jaarplanning, folder etc. Jaarlijks krijgen alle ouders van onze school een schoolgids, adressenlijst van leerkrachten en kinderen en de jaarkalender uitgereikt. Hierin staan actuele roosters zoals het zwem -, gym - en activiteitenrooster van dat schooljaar en de adressen en telefoonnummers van leerkrachten, ouders (uit verschillende geledingen) en kinderen. In dit informatieboekje staan ook adressen en telefoonnummers van vertrouwenspersonen, jeugdgezondheidszorg en naschoolse opvang. ( zie ook ) D. Nieuwsbrief. Tweewekelijks verschijnt onze nieuwsbrief. Belangrijke gebeurtenissen worden hierin aangekondigd of beschreven. De nieuwsbrief wordt als krantje meegegeven op donderdag aan alle jongste kinderen van het gezin en is na te lezen op onze website. F. Informatieavond In de derde week van elk nieuw schooljaar wordt er een informatieavond georganiseerd. Op deze avond krijgen alle ouders in het algemene gedeelte informatie over organisatorische en inhoudelijk actuele zaken op de 2 e Montessorischool. Daarna worden ouders in de klassen op de hoogte gebracht door de leerkrachten over het reilen en zeilen van desbetreffende schooljaar. De groepsregels worden de week erna middels een brief aan alle ouders verstrekt. G. Rapportavond In november en maart/april van ieder schooljaar vinden de rapportgesprekken plaats. In deze 10-minuten gesprekken geven de leerkrachten het functioneren van het kind weer en kunnen ouders vragen stellen n.a.v. de leervorderingen. In juni is er in ieder geval de mogelijkheid voor ouders, om de Cito toetsengegevens, die afgenomen worden in het kader van het Leerlingvolgsysteem, in te zien. H. Adviesgesprekken

3 In groep 8 vinden de adviesgesprekken plaats. Als de leerlingen nog in groep 7 zitten, maken ze aan het eind van dat schooljaar de Entreetoets groep 7. De resultaten hiervan worden in de 2 e week van het volgende schooljaar besproken. In september wordt de NIO toets afgenomen. Dit is een toets, waarmee leervermogen en intelligentie gemeten wordt. In november/december van dat schooljaar komt het advies, waarmee ouders en leerlingen zich kunnen oriënteren op het voortgezet onderwijs. In maart, als de kinderen nog in groep 7 zitten, is er een informatieavond over het VO onderwijs en over de adviesprocedure voor de ouders. Meer informatie hierover vindt u in onze schoolgids. I. Incidentele gesprekken Ouders kunnen altijd een afspraak maken met alle medewerkers van de 2 e Montessorischool. Ook ouders van alle geledingen zijn individueel aan te spreken en adressen en telefoonnummers zijn in de schoolgids te vinden. J. MR vergaderingen Deze vergaderingen zijn zes keer per jaar. Ouders en teamleden stellen beleid vast, maar kunnen ook initiatief nemen tot een koerswijziging. Tijdens de 1 e vergadering van het schooljaar wordt de ouderbegroting voor het komend jaar vastgesteld en verantwoording afgelegd over de uitgaven van het schooljaar ervoor. Verslagen van deze vergadering zijn na te lezen op de website. Geïnteresseerde ouders zijn van harte welkom op deze ( openbare) vergaderingen. K. Speciale aandacht verdienen de nieuwe ouders en hun kinderen Als ouders informatie willen over de 2 e Montessorischool, kunnen zij deze inwinnen bij de administratie of de directie. Hier kunt u een kennismakingpakket aanvragen. Een gesprek en een rondleiding wordt altijd verzorgd door de directeur. Voor de aanmeldingsprocedure kunnen ouders terecht op de website.

4 HOOFDSTUK 2. ONDERWERPEN WAAR DE SCHOOL OVER COMMUNICEERT en OP WELKE WIJZE MEN DIT DOET De onderwerpen zijn onderverdeeld in vijf hoofdvelden: 1. 2 e Montessorischool: visie en uitgangspunten 2. Hoe is het allemaal geregeld op de 2 e Montessorischool 3. Ouders 4. Onderwijs op de 2 e Montessorischool 5. Praktische zaken 2 e MONTESSORISCHOOL: VISIE EN UITGANGSPUNTEN De school In de eerste plaats willen wij u een indruk geven van hoe wij op de 2 e Montessorischool met elkaar omgaan. Uitgebreide informatie over het reilen en zeilen op de 2 e Montessorischool is te vinden op onze website, waar bijv. de jaarplanning, maar ook de schoolgids op staat. Identiteit De 2 e Montessorischool is een school op algemeen bijzondere grondslag. Dit houdt in dat alle kinderen hier van harte welkom zijn. Sinds 1 september 2010 maakt onze school deel uit van de Stichting Basisonderwijs Gooi en Vechtstreek ( ). Uitgangspunt van het montessori onderwijs is Help mij het zelf te doen. De kinderen krijgen de vrijheid en de gelegenheid om zelf te ontdekken, te doen en te ervaren. HOE IS HET ALLEMAAL GEREGELD OP DE 2 e MONTESSORISCHOOL? Directie De directie is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op de school evenals voor het mede invulling geven van het beleid van de 2 e Montessorischool. De heer Wim Boog is sinds november 2000 de directeur van de 2 e Montessorischool. Voor specifieke vragen kunt u zich tot hem wenden. Tijdens zijn afwezigheid is Inge Stassar, intern begeleider, aanspreekpunt. Managementteam. De school in onderverdeeld in onder- en bovenbouw ( groep 1t/m 4 en groep 5 t/m 8). Beide bouwen hebben een eigen bouwcoördinator. De taak van een bouwcoördinator is o.a. het leiden van de bouwvergadering, overleg met de directeur over de agenda, behandelen inkomende post, beheer archief van de sectie. De beide bouwcoördinatoren, de interne begeleider en de directeur vormen het managementteam. Zij overleggen regelmatig en bereiden het beleid van de school voor. Bestuur De directeur- bestuurder, de heer A. Peltekian, is eindverantwoordelijk voor de totale organisatie en geeft leiding aan het directieberaad en de stafdienst. De Raad van Toezicht bestaat uit zeven leden die ervaring hebben op het gebied van bestuurlijke verantwoordelijkheid. Deze Raad houdt toezicht op het College van Bestuur, die bestaat uit één persoon, de directeur bestuurder.

5 Medezeggenschapsraad De Medezeggenschapsraad is ingesteld ten behoeve van het overleg tussen de diverse geledingen (bestuur, directie, ouders, leerkrachten ) van de school. De MR functioneert aan de hand van het "Reglement Medezeggenschapsraad 2 e Montessorischool". De leden van de MR zijn te vinden op de website onder organisatie, medezeggenschapsraad. Groepsleerkracht De groepsleerkracht is de leerkracht die gedurende het schooljaar eindverantwoordelijk is voor uw kind. Hij/zij is volledig op de hoogte van vorderingen, prestaties en het functioneren van de kinderen in de groep. Er kan altijd een gesprek aangevraagd worden. Dit gesprek vindt na schooltijd plaats. Remedial Teacher De remedial teacher (RT er) is degene die, indien het met een leerling wat moeilijker gaat in de klas, op zoek gaat naar specifieke problemen bij het kind en hulp biedt. Ouders kunnen tijdens de rapportavonden of tussentijds altijd een ( telefonische ) afspraak maken met de remedial teacher. Intern begeleider De interne begeleider is de specialist die belast is met het opzetten, begeleiden en coördineren van de zorg. Ouders van kinderen die besproken worden in de interne zorgcommissie krijgen een uitnodiging voor een gesprek. De financiële organisatie De inkomsten van de school komen uit twee bronnen: overheidssubsidies (ministerie en gemeente) en de vrijwillige ouderbijdrage. Jaarlijks wordt de begroting vastgesteld door de oudergeleding van de MR leden. De begroting wordt door de directeur gemaakt. Pestprotocol Pesten komt gelukkig niet zo vaak voor. In het pestprotocol van de 2 e Montessorischool wordt beschreven wat pesten nu precies is en wat eraan gedaan wordt op school. Zie onder protocollen op de website Overblijven Op de 2 e Montessorischool betalen de ouders een bijdrage voor het overblijven op school. De school werkt samen met de Stichting Kinderopvang Huizen ( ). Ouders, die hun kinderen laten overblijven, sluiten een contract met voornoemde stichting af. De ruimte tussen de Daltonschool en de 2 e Montessorischool ( opvangplein) is de plaats, waar de overblijf plaatsvindt. Voor- en naschoolse opvang De voor- en naschoolse opvang is gehuisvest op dezelfde locatie als de tussenschoolse opvang (= overblijven tussen de middag). De Stichting Kinderopvang Huizen verzorgt ook deze vormen van opvang. Onderzoeksprogramma De JGZ is een onderafdeling van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst, die op haar beurt weer valt onder de sector Gezondheid van de Dienst Welzijn ( ). Groep 2 en groep 7 worden jaarlijks gecontroleerd ( zie schoolgids). Inspectie Eens in de vier jaar komt de inspectie langs om te evalueren of de school zich in voldoende mate heeft ontwikkeld. Jaarlijks levert de school,

6 meestal in april, de Cito toetsgegevens aan, die afgenomen worden in het kader van het leerlingvolgsysteem. Onderwijsrapporten van de 2 e Montessorischool zijn te vinden op de website van het ministerie: Veiligheid Jaarlijks worden er twee ontruimingsoefeningen gehouden. Er is een ontruimingsplan en in elke ruimte op de 2 e Montessorischool hangt een samenvatting van het plan met instructies. Op de plattegrond van het lokaal staat de vluchtroute aangegeven. Het ontruimingsplan is bij de directie op te vragen. Er zijn zeven opgeleide BHV ers aan de school verbonden. Sponsoring Volgens het Convenant betreffende "Sponsoring & Onderwijs" is sponsoring in het onderwijs onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Bij daadwerkelijke sponsoring is altijd instemming van de oudergeleding van de MR noodzakelijk. ONDERWIJS OP DE 2 e MONTESSORISCHOOL. Verslaglegging/verantwoording In de verslagen ( november en april) wordt u uitvoerig op de hoogte gebracht over het functioneren van uw kind op sociaalemotioneel en cognitief gebied. Toetsen Op de 2 e Montessorischool wordt de cognitieve ontwikkeling van de leerlingen gevolgd met methodegebonden toetsen en landelijk genormeerde Cito-toetsen. We werken met een toetskalender. ParnasSys Sinds 2009 werkt de 2 e Montessorischool met het leerlingadministratiesysteem ParnasSys. Alle Cito toetsgegevens, verslagen van oudergesprekken en relevante notities, evenals handelingsplannen en evaluaties worden hierin verwerkt. Zo heeft iedere leerkracht snel inzicht in het functioneren van de kinderen in zijn/ haar groep. Het is een uitstekend hulpmiddel bij de overdracht van uw kind naar een andere groep. Zorg De zorg binnen onze school staat voor alle activiteiten, die ondernomen worden om stagnaties in de ontwikkeling van leerlingen te voorkomen of te verhelpen. Hoe we dit doen staat beschreven in het intern zorgplan van de 2 e Montessorischool ( zie schoolgids) en het zorgplan van het samenwerkingsverband. OUDERS Ouderparticipatie Er zijn tal van activiteiten waarbij de ouders gedurende het schooljaar ondersteuning kunnen bieden, zoals niveaulezen, luizencontrole, museumbezoeken, schoolprojecten, schoolreisje, sportdag, meelopen naar het zwemmen,vieringen, feesten, flitswoordjes lezen op de computer e.v.a. Regelmatig vindt er een oproep plaats in de nieuwsbrief of op de borden bij de klassen. Ouders kunnen zich opgeven bij leerkrachten en bij de directie.

7 PRAKTISCHE ZAKEN Schoolzaken Wij maken voor ieder schooljaar een planning van de feesten, excursies en projecten. De planning is terug te vinden in de jaarkalender en op de website. Trakteren Indien uw kind jarig is, mag er uiteraard getrakteerd worden. Wij zijn een voorstander voor "gezonde en bescheiden traktaties", dus liever geen snoep. Schoolmelk/ schoolfruit Campina verzorgt schoolmelk en schoolfruit. Ouders sluiten hiervoor zelf een abonnement bij Campina af. Zie ook Hygiëne Op de 2 e Montessorischool zijn duidelijke afspraken gemaakt over hygiëne tijdens het toilet bezoek en we werken met een luizenprotocol. Deze is op te vragen bij de directie en bij de luiscoördinator van de school. Ook te vinden onder protocollen op onze website. Vakanties Ieder jaar maken de scholen van Huizen afspraken over de schoolvakanties die niet door het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen worden vastgesteld. Scholen dienen zich aan deze afspraken te houden. De vakantieregeling is te vinden op onze schoolgids. Afsluiting Met dit communicatieplan hebben we geprobeerd om in hoofdlijnen aan te geven wat er wanneer en door wie en op welk moment naar ouders gecommuniceerd kan worden, zodat er duidelijkheid ontstaat voor ouders en leerkrachten. Daarbij is er veel verwezen naar verschillende documenten en protocollen. Directie, MR en team 2 e Montessorischool.

7.2 Informatievoorziening aan ouders over het onderwijs en de school

7.2 Informatievoorziening aan ouders over het onderwijs en de school 7. DE OUDERS 7.1 Het belang van betrokkenheid van ouders Zoals al eerder beschreven vinden wij de betrokkenheid van ouders bij onze school van groot belang. Met name naar de pedagogische kant (sociaal-emotioneel,

Nadere informatie

Communicatieplan Albertine Agnesschool schooljaar 2013-2014 1

Communicatieplan Albertine Agnesschool schooljaar 2013-2014 1 1. Voorwoord... 2 2. Bewaking communicatie processen... 2 3. Communicatie... 2 4. Het doel van communicatie... 3 5. Betrokkenen... 3 6. Middelen... 3 6.1. Mondelinge communicatie... 3 6.2. Schriftelijke

Nadere informatie

Beleid TussenSchoolseOpvang.

Beleid TussenSchoolseOpvang. Beleid TussenSchoolseOpvang. In dit beleidsplan beschrijft Novem de visie en de keuzes die op basis van deze visie gemaakt zijn t.a.v. de tussenschoolse opvang. VISIE NOVEM Novem is verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Communicatieplan School met de Bijbel Het Kompas Scheepsbouwplein XM Alblasserdam Brinnummer: 05 ME

Communicatieplan School met de Bijbel Het Kompas Scheepsbouwplein XM Alblasserdam Brinnummer: 05 ME Communicatieplan School met de Bijbel Het Kompas Scheepsbouwplein 10 2953 XM Alblasserdam Brinnummer: 05 ME herziene versie: juni 2018 Inhoud Inleiding... 3 Communicatiemiddelen... 3 Huisstijl... 4 Privacyreglement...

Nadere informatie

Team Bedoeld wordt: alle leerkrachten, de directie en onderwijsondersteunend

Team Bedoeld wordt: alle leerkrachten, de directie en onderwijsondersteunend Communicatieprotocol voor ouders CBS De Regenboog, Nieuwaal Versie december 2016 Toelichting van gebruikte termen Communicatie In dit protocol wordt gesproken over communicatie via de e-mail, het Internet,

Nadere informatie

Uitwerking externe communicatiemiddelen

Uitwerking externe communicatiemiddelen Uitwerking externe communicatiemiddelen Middel Doelgroep Frequentie Betrokkenen a. Schoolplan In het Schoolplan beschrijven en verantwoorden we de werkwijze van de Paulusschool en hoe we ons in de komende

Nadere informatie

Wat weet de leerkracht van uw kind?

Wat weet de leerkracht van uw kind? Wat weet de leerkracht van uw kind? Uitleg termen / afkortingen IB-er Balans heeft 4 IB-ers. Dit zijn de mensen die de zorg rondom leerlingen coördineren en de RT-ers aansturen. Zij ondersteunen de leerkrachten

Nadere informatie

NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD-VERGADERING 30 januari 2012

NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD-VERGADERING 30 januari 2012 NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD-VERGADERING 30 januari 2012 Aanwezig Rol Inge Stassar Y Team Jolande Hondius Y Team Coby Markerink N Team Edwin Snel Y Ouder Cilia van Veen Y Ouder Cock v. Velthoven Y Ouder

Nadere informatie

augustus 2015 Beste ouders,

augustus 2015 Beste ouders, augustus 2015 1 2 Beste ouders, Hierbij de kalender voor dit schooljaar. U vindt in deze kalender vooral informatie voor de dagelijkse dingen. Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de schoolgids.

Nadere informatie

pit de school met Schoolkalender 2007-2008 RK Basisschool Cornelis Musius Prins Mauritsstraat 37 2628 SR Delft T 015-256 83 65 info@cornelismusius.

pit de school met Schoolkalender 2007-2008 RK Basisschool Cornelis Musius Prins Mauritsstraat 37 2628 SR Delft T 015-256 83 65 info@cornelismusius. de school met pit Schoolkalender 0-0 RK Basisschool Cornelis Musius Prins Mauritsstraat SR Delft T 0- info@cornelismusius.nl Peuterspeelzaal Het Muizenhuis Prins Mauritsstraat SR Delft T 0-0 0 muizenhuis@laurentiusstichting.nl

Nadere informatie

Informatieboekje Marcusschool 2014-2015

Informatieboekje Marcusschool 2014-2015 Informatieboekje Marcusschool 2014-2015 De Marcusschool is een Vreedzame School Inleiding In dit boekje vindt u alle informatie die u nodig heeft als uw kind op de Marcusschool komt. Indien u meer informatie

Nadere informatie

Protocol gescheiden ouders PCB De Stromen, augustus 2015

Protocol gescheiden ouders PCB De Stromen, augustus 2015 Protocol gescheiden ouders PCB De Stromen,augustus 2015 Protocol Gescheiden ouders Dit protocol beschrijft de afspraken die De Stromen hanteert in de situatie van gescheiden ouders. De verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Ouderbeleidsplan. Sbo de Bonte Vlinder. September 2014

Ouderbeleidsplan. Sbo de Bonte Vlinder. September 2014 Ouderbeleidsplan Sbo de Bonte Vlinder September 2014 1 Inleiding De meerwaarde van een ouderbeleidsplan Een ouderbeleidsplan vormt de grondslag voor de activiteiten die een school met en voor ouders ontplooit.

Nadere informatie

KBS St. Jozef Rijen. Bijlagen Communicatieplan. F. Communicatiemiddelen extern. Communictiemiddel. Doel Doelgroep Boodschap Frequentie Coördinatie

KBS St. Jozef Rijen. Bijlagen Communicatieplan. F. Communicatiemiddelen extern. Communictiemiddel. Doel Doelgroep Boodschap Frequentie Coördinatie Bijlagen Communicatieplan KBS St. Jozef Rijen F. en extern Communictiemiddel Website ouders verzorgers beleidszaken activiteiten school ziekmelding aanmelding nieuwe leerling terugkoppeling gebeurtenissen

Nadere informatie

Protocol Continurooster. OBS t MONTFERLAND

Protocol Continurooster. OBS t MONTFERLAND Protocol Continurooster OBS t MONTFERLAND Inleiding t Montferland heeft vanaf 24 augustus 2015 een continurooster. Dit wil zeggen dat alle kinderen op school eten en pauzeren. Het eten gebeurt in de klas

Nadere informatie

Communicatiebeleidsplan

Communicatiebeleidsplan Communicatiebeleidsplan Inleiding Goede communicatie is de basis voor elke goed draaiende organisatie. Om deze reden is communicatie voor de Beatrixschool één van de belangrijkste speerpunten. In dit communicatiebeleidsplan

Nadere informatie

Jaarplan MR OBS Gieten Inhoud

Jaarplan MR OBS Gieten Inhoud Jaarplan MR OBS Gieten 2014-2015 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Visie... 2 3. Missie... 2 4. Verkiezingen... 4 5. Overleg... 4 6. Taakverdeling... 5 7. Communicatie... 5 8. Activiteitenplanning 2014-2015...

Nadere informatie

Communicatieplan OBS De Kosmos

Communicatieplan OBS De Kosmos Communicatieplan OBS De Kosmos juni 2015 Communicatieplan De Kosmos Pagina 1 Inleiding Achtergrond Iedere school heeft te maken met verschillende groepen betrokkenen, zoals kinderen, directie en medewerkers,

Nadere informatie

Activiteiten en praktische zaken van A tot Z

Activiteiten en praktische zaken van A tot Z Activiteiten en praktische zaken van A tot Z Activiteitencommissie De activiteitencommissie bestaat uit ouders van leerlingen die zich structureel in willen zetten bij het organiseren van activiteiten

Nadere informatie

Jaarverslag MR

Jaarverslag MR 1 Jaarverslag MR 2015-2016 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de medezeggenschapsraad (MR) van de openbare Montessori basisschool te Zwolle. In dit verslag staat een samenvatting van de belangrijkste

Nadere informatie

Jaarverslag medezeggenschapsraad

Jaarverslag medezeggenschapsraad Jaarverslag Medezeggenschapsraad Basisschool Willibrordus 2016-2017 1 1. Inleiding Zoals vastgesteld in artikel 19 van het MR-reglement, maakt de MR jaarlijks een verslag van de werkzaamheden. Het verslag

Nadere informatie

Adv. Instem Info. Juni 2017 Aanbieden bij het bestuur Januari 2017

Adv. Instem Info. Juni 2017 Aanbieden bij het bestuur Januari 2017 Gegevens Auteur Ton van Deutekom Bespreking in TV December 2016 Bespreking in MT November 2016 Bespreking in aan MR n.v.t. Vaststelling in MT November 2016 Bespreking HMR Evaluatie periode Juni 2017 Aanbieden

Nadere informatie

verkorte schoolgids basisschool De Linde 2011-2012 1

verkorte schoolgids basisschool De Linde 2011-2012 1 verkorte schoolgids basisschool De Linde 2011-2012 1 Woord vooraf Dit informatieboekje is een bijlage bij de schoolgids. In de schoolgids wordt uitgebreid de structuur van de school in al haar facetten

Nadere informatie

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014 Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014 De Hoop 3 1911 KX Uitgeest 0251-880707 info@dewisseluitgeest.nl www.dewisseluitgeest.nl Agenda 10 februari Wisselmiddag techniek

Nadere informatie

Jaarverslag medezeggenschapsraad

Jaarverslag medezeggenschapsraad Jaarverslag Medezeggenschapsraad Basisschool Willibrordus 2017-2018 1 1. Inleiding Zoals vastgesteld in artikel 19 van het MR-reglement, maakt de MR jaarlijks een verslag van de werkzaamheden. Het verslag

Nadere informatie

Protocol gescheiden ouders KBS de Brakken, Rijen

Protocol gescheiden ouders KBS de Brakken, Rijen Protocol gescheiden ouders KBS de Brakken, Rijen Versie maart 2013 1 Protocol Gescheiden ouders Dit protocol beschrijft de afspraken die De Brakken hanteert in de situatie van gescheiden ouders. De verantwoordelijkheden

Nadere informatie

NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD-VERGADERING 27 oktober 2011

NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD-VERGADERING 27 oktober 2011 NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD-VERGADERING 27 oktober 2011 Aanwezig Rol Inge Stassar N Team Jolande Hondius Y Team Coby Markerink Y Team Anja Brugman N Ouder Snel Y Ouder Cilia van Veen Y Ouder Wim Boog

Nadere informatie

Protocol Overblijven Obs. De Kern Hardenberg

Protocol Overblijven Obs. De Kern Hardenberg Juli 2011. Protocol Overblijven Obs. De Kern Hardenberg Inleiding Het schoolbestuur is verantwoordelijk voor het (laten) organiseren van de overblijf. De school bepaalt in overleg met de ouders de manier

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Even voorstellen 5. Waar staan we voor 7. Ons onderwijs 7. Boeiend onderwijs: 8. Kwaliteit bewaken 8

Inhoudsopgave: Even voorstellen 5. Waar staan we voor 7. Ons onderwijs 7. Boeiend onderwijs: 8. Kwaliteit bewaken 8 Informatiegids Inhoudsopgave: Even voorstellen 5 Waar staan we voor 7 Ons onderwijs 7 Boeiend onderwijs: 8 Kwaliteit bewaken 8 Veiligheid door respect en regels 9 Open voor vernieuwingen 9 Engels en Frans

Nadere informatie

Handboek MR (MedezeggenschapsRaad) Schooljaar

Handboek MR (MedezeggenschapsRaad) Schooljaar Handboek MR (MedezeggenschapsRaad) Schooljaar 2018 2019 RK Basisschool De Wilgenhoek Pastoor Velthuijsestraat 4 2651 GR Berkel en Rodenrijs Telefoon: 010-5112696 Mail: mr@wilgenhoek.nl Leden MR schooljaar

Nadere informatie

Informatieboekje Marcusschool

Informatieboekje Marcusschool Informatieboekje Marcusschool 2018-2019 De Marcusschool is een Vreedzame School Adres: Mayadreef 1, 3563 XC Utrecht Tel: 030-2615807 Postadres: Postbus 9212, 3506 GE Utrecht Website: marcus.ksu-utrecht.nl

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal ParnasSys

Handleiding ouderportaal ParnasSys Handleiding ouderportaal ParnasSys Inleiding Als team van WSKO basisschool Het Kompas vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij bewust

Nadere informatie

Uitwerking interne communicatiemiddelen

Uitwerking interne communicatiemiddelen Uitwerking interne communicatiemiddelen Middel Doelgroep Frequentie Betrokkenen a. E-mail E-mail wordt gebruikt om berichten, boodschappen c.q. documenten naar het team of naar elkaar te versturen. We

Nadere informatie

Protocol Informatievoorziening bij gescheiden ouders

Protocol Informatievoorziening bij gescheiden ouders Protocol Informatievoorziening bij gescheiden ouders INHOUDSOPGAVE Inleiding en doel 2 Vormen van gezag/toezicht en werkwijze school 3 Verwachtingen van school en ouders 4 Verlofaanvraag, ophalen, gezinsvoogd,

Nadere informatie

Geachte ouder(s)/verzorger(s),

Geachte ouder(s)/verzorger(s), Openbare basisschool "Koningin Beatrix" Graafschapsstraat 2 4116 GE Buren Tel.: 0344 571263 schoolleider: Jacqueline de Fouw Email: info@beatrixschool-buren.nl Website: www.beatrixschool-buren.nl Geachte

Nadere informatie

JAARPLANNER SCHOOLJAAR 2013 2014

JAARPLANNER SCHOOLJAAR 2013 2014 JAARPLANNER SCHOOLJAAR 2013 2014 Beste ouders en verzorgers, Wederom mag ik u met trots deze jaarplanner digitaal overhandigen. Dit schooljaar hebben we weer een prachtige digitale kalender met belangrijke

Nadere informatie

Hoe verloopt het traject van advisering en overgang naar het voortgezet onderwijs?

Hoe verloopt het traject van advisering en overgang naar het voortgezet onderwijs? Protocol advisering en uitstroom voortgezet onderwijs Elk jaar is het opstellen van een advies voor een kind dat naar het voortgezet onderwijs gaat een verantwoordelijke taak. Wij gaan hier zorgvuldig

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarplan

Jaarverslag Jaarplan Jaarverslag 2012-2013 Jaarplan 2013-2014 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Inleiding 3 3. Onderwijskundige en andere ontwikkelingen 4 3.1 Algemeen. 4 3.2 Professionalisering 5 3.3 Instroom en uitstroom 5

Nadere informatie

Protocol overgang PO - VO

Protocol overgang PO - VO Protocol overgang PO - VO Montessorischool Loenersloot Hollandstraat 25 3634 AS Loenersloot Telefoon: 0294-291597 directie@montessorischoolloenersloot.nl www.montessorischoolloenersloot.nl Dit document

Nadere informatie

Jaarverslag MR Van Dijckschool Schooljaar

Jaarverslag MR Van Dijckschool Schooljaar Bilthoven, oktober 2017 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Samenstelling van de MR... 3 MR overlegpartners... 4 Besproken thema s en onderwerpen... 4 Tot slot... 6 Bijlage 1: Jaarplanning MR Van Dijckschool

Nadere informatie

Jaarplan Basisschool De Regenboog 2014-2015

Jaarplan Basisschool De Regenboog 2014-2015 Jaarplan Basisschool De Regenboog 2014-2015 Groeien in kwaliteit Voorwoord In het Jaarplan 2014-2015 wordt de concrete uitwerking van de beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven zijn in het Schoolplan.

Nadere informatie

WERELDKIDZ OP DREEF

WERELDKIDZ OP DREEF WERELDKIDZ OP DREEF 2017-2018 Contactgegevens Wereldkidz Op Dreef Laan van Vollenhove 1457 3706 EW Zeist t. 030-6959033 e. info@opdreef.net www.opdreef.wereldkidz.nl Ziekmelden Als een kind ziek is (of

Nadere informatie

Beleid uitstroom leerlingen groep 8

Beleid uitstroom leerlingen groep 8 Beleid uitstroom leerlingen groep 8 Oktober 2014 Marion Kersten Inhoud Inleiding... 3 Het adviseringstraject... 4 Bepalen (pre)-advies.... 5 Het kind... 5 De methodegebonden toetsen... 6 De methode-onafhankelijke

Nadere informatie

Hoe verloopt het traject van advisering en overgang naar het voortgezet onderwijs?

Hoe verloopt het traject van advisering en overgang naar het voortgezet onderwijs? Protocol advisering en uitstroom voortgezet onderwijs Elk jaar is het opstellen van een advies voor een kind dat naar het voortgezet onderwijs gaat een verantwoordelijke taak. Wij gaan hier zorgvuldig

Nadere informatie

Jaarverslag MR 2014-2015

Jaarverslag MR 2014-2015 Jaarverslag MR 2014-2015 O.B.S. t Einder, Wetering 25, 5422 AN Gemert- Tel:0492-365926 Inhoudsopgave: De medezeggenschapsraad Blz. 2 Medezeggenschapsraad 2013-2014 Blz. 3 Samenstelling Blz. 3 Algemeen

Nadere informatie

Protocol. Overstap po-vo

Protocol. Overstap po-vo Protocol Overstap po-vo Totstandkoming van het basisschooladvies Stap 1. Afname Entreetoets Wanneer Groep 7 April/Mei Toelichting De Entreetoets wordt afgenomen. Deze toets geeft ons naast de reguliere

Nadere informatie

Informatieavond groep 7. Opening en welkom

Informatieavond groep 7. Opening en welkom Informatieavond groep 7 Opening en welkom voorstellen Juf Iris Juf Danielle Kernwaarden Schoolplan 2015-2019 Doelen Goede samenwerking tussen kinderen, leerkrachten, ouders en andere partners. Een fijne,

Nadere informatie

activiteitenplan MR Ter Tolne 2014-2015

activiteitenplan MR Ter Tolne 2014-2015 activiteitenplan MR Ter Tolne 2014-2015 Vastgesteld juli 2014 Doel MR Ter Tolne 3 Visie 3 Uitgangspunten 3 Kernissues MR 4 Besluitvorming 4 Beleidsinitiërend 4 Activiteiten t.b.v. regelingen en beleidsplannen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief november/december 2015

Nieuwsbrief november/december 2015 Nieuwsbrief november/december 2015 4 december bezoekt Sint Kei 13 Vrijdag 4 december komt Sinterklaas een bezoekje brengen aan onze school. Alle kinderen worden om 8.30 uur verwacht op het schoolplein.

Nadere informatie

6. DE OUDER(S)/VERZORGER(S)

6. DE OUDER(S)/VERZORGER(S) 6. DE OUDER(S)/VERZORGER(S) 6.1 De betrokkenheid van ouder(s)/verzorger(s) Wij vinden het belangrijk dat u als ouder betrokken bent bij het onderwijs. U geeft uw kind tenslotte een aantal uren uit handen.

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE OBS Kleyenburg 2014-2015. met aanvullende informatie bij de schoolgids

INFORMATIEBROCHURE OBS Kleyenburg 2014-2015. met aanvullende informatie bij de schoolgids Resultaten van ons onderwijs: Percentage uitstroom naar het voortgezet onderwijs van onze leerlingen. 2009-2010 15% Gymnasium 10% Havo/Atheneum 25% Havo 50% VMBO 2010/2011 23% Gymnasium 5% Havo/Atheneum

Nadere informatie

Handleiding Parnassys Ouderportaal de Klimophoeve

Handleiding Parnassys Ouderportaal de Klimophoeve Handleiding Parnassys Ouderportaal de Klimophoeve Versie 1.0 18 mei 2014 Inleiding Als team van de Klimophoeve vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Bij ons administratie- en leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

HOOFDSTUK 7 DE OUDERS

HOOFDSTUK 7 DE OUDERS HOOFDSTUK 7 DE OUDERS 7.1 - De betrokkenheid van de ouders Een goed contact met de ouders vinden wij heel belangrijk. Natuurlijk, het gaat immers om het wel en wee van uw kind. Maar ook willen wij u op

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op basisschool Ondersteboven om tot een

Nadere informatie

Wat moet ik weten als mijn kind voor het eerst naar basisschool de Bolderik gaat? Bs De Bolderik Beatrixstraat 68 4273 ET Hank

Wat moet ik weten als mijn kind voor het eerst naar basisschool de Bolderik gaat? Bs De Bolderik Beatrixstraat 68 4273 ET Hank Wat moet ik weten als mijn kind voor het eerst naar basisschool de Bolderik gaat? Bs De Bolderik Beatrixstraat 68 4273 ET Hank Contact leerkrachten: Bij vragen of problemen kunt u het beste ná schooltijd

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel A Kengetallen en terugblik op het afgelopen schooljaar. Deel B Doelstellingen en jaarplan. Inleiding. School. 1.

Inhoudsopgave. Deel A Kengetallen en terugblik op het afgelopen schooljaar. Deel B Doelstellingen en jaarplan. Inleiding. School. 1. Inhoudsopgave Inleiding School Deel A Kengetallen en terugblik op het afgelopen schooljaar 1. Leerlinggegevens 1.1 Algemene gegevens 1.2 Gegevens m.b.t. passend onderwijs 2. Toezicht Onderwijsinspectie

Nadere informatie

Welkom. Met dit welkomst- en informatiepakket reiken we u de informatie aan die u nodig heeft wanneer uw kind bij ons op school komt.

Welkom. Met dit welkomst- en informatiepakket reiken we u de informatie aan die u nodig heeft wanneer uw kind bij ons op school komt. Welkom Met dit welkomst- en informatiepakket reiken we u de informatie aan die u nodig heeft wanneer uw kind bij ons op school komt. Verreweg de meeste informatie over de visie, het onderwijs, de samenstelling

Nadere informatie

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij St. Bernardus

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij St. Bernardus RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij St. Bernardus Plaats : Oldemarkt BRIN-nummer : 06VC Onderzoeksnummer : 123800 Datum schoolbezoek : 13 Rapport vastgesteld te Zwolle op 21

Nadere informatie

toegelaten wordt. Uiteraard zal er in overleg met de ouders altijd naar een oplossing worden gezocht.

toegelaten wordt. Uiteraard zal er in overleg met de ouders altijd naar een oplossing worden gezocht. De zorg voor onze leerlingen Zorgbreedte Op de Koningin Emmaschool streven we ernaar om alle kinderen zo goed mogelijk te begeleiden. Naast de normale zorg die de leerkrachten aan de kinderen besteden,

Nadere informatie

Inschrijven van leerlingen: beschrijf de manier van afwijzen van een leerling i.p.v correcte manier.

Inschrijven van leerlingen: beschrijf de manier van afwijzen van een leerling i.p.v correcte manier. Schoolgids aanbevelingen tot wijziging of verduidelijking Blz 4: Inschrijven van leerlingen: beschrijf de manier van afwijzen van een leerling i.p.v correcte manier. Schrappen van de schooltijden. De MR

Nadere informatie

MR De Vuurvogel. Waar staat de MR voor? Waar gaat de MR voor?

MR De Vuurvogel. Waar staat de MR voor? Waar gaat de MR voor? MR De Vuurvogel Waar staat de MR voor? Onze missie is om een transparante en betrokken MR te zijn, die vanuit gelijkwaardigheid en respect voor verschillen op een positief kritische wijze de onderwijskwaliteit

Nadere informatie

Samen je toekomst ontwikkelen

Samen je toekomst ontwikkelen 2018-2019 Samen je toekomst ontwikkelen Beste ouders en verzorgers, Graag willen wij u informeren over de plannen voor het nieuwe schooljaar. Voor u ligt daarom de ouderkalender 2018-2019. In deze kalender

Nadere informatie

augustus 2016 Beste ouders,

augustus 2016 Beste ouders, augustus 2016 1 2 3 4 5 6 7 Beste ouders, Hierbij de kalender voor dit schooljaar. U vindt in deze kalender vooral informatie voor de dagelijkse dingen. Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de

Nadere informatie

OUDERBETROKKENHEID : Inleiding. Openbare basisschool

OUDERBETROKKENHEID : Inleiding. Openbare basisschool OUDERBETROKKENHEID : Inleiding Een beleidsplan ouderbetrokkenheid vormt de grondslag voor de activiteiten die een school met en voor ouders ontplooit. Het is niet alleen een agenda met te ontplooien activiteiten,

Nadere informatie

Informatieavond. Groep 4 Welkom

Informatieavond. Groep 4 Welkom Informatieavond Groep 4 Welkom Kernwaarden Even voorstellen Juf Esther Juf Jolanda Werkdagen: Juf Esther: woensdag-donderdag- meeste vrijdagen Juf Jolanda: maandag-dinsdag-enkele vrijdagen Schoolplan 2015-2019

Nadere informatie

5. Contacten met ouders

5. Contacten met ouders 5. Contacten met ouders 5.1 Hoe wordt u geïnformeerd over ons onderwijs Wij vinden het erg belangrijk om de ouders/verzorgers van de kinderen van onze school goed op de hoogte te houden over ons onderwijs.

Nadere informatie

Handboek MedezeggenschapsRaad

Handboek MedezeggenschapsRaad Handboek MedezeggenschapsRaad o.b.s. t Ambyld Smidte 47 8407 EP Terwispel telefoon: 0513-463500 e-mail: info@ambyld.nl website: www.ambyld.nl Stichting Primo Opsterland Inhoudsopgave: Leden van de MR...

Nadere informatie

Beste ouder(s)/verzorger(s) Welkom op de Beatrixschool

Beste ouder(s)/verzorger(s) Welkom op de Beatrixschool Beste ouder(s)/verzorger(s) Welkom op de Beatrixschool Voor nieuwe ouders gaat er een wereld open. De start op de basisschool is iets anders dan de crèche of peuterspeelzaal. Zeker in het begin komt er

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSRAAD obs Juliana van Stolberg Castricum JAARVERSLAG 2013-2014

MEDEZEGGENSCHAPSRAAD obs Juliana van Stolberg Castricum JAARVERSLAG 2013-2014 MEDEZEGGENSCHAPSRAAD obs Juliana van Stolberg Castricum JAARVERSLAG 2013-2014 1.Inleiding Dit jaarverslag van de Medezeggenschapsraad van de openbare basisschool Juliana van Stolberg (obs JvS) betreft

Nadere informatie

Begeleiding op basis van meten en observatie

Begeleiding op basis van meten en observatie Van kleuter tot Voortgezet Onderwijs Begeleiding op basis van meten en observatie Toetsen volgens het Leerling Volg Systeem opgenomen in de toetskalender Advisering overgang van kleutergroepen naar groep

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat op basisschool Hulsberg gevolgd wordt om tot een goed

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2018-2019 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

Jaarplan Medezeggenschapsraad

Jaarplan Medezeggenschapsraad Jaarplan Medezeggenschapsraad 2018-2019 Inleiding Het jaarplan van de Medezeggenschapsraad van de Marinx is gebaseerd op het jaarverslag van de Medezeggenschapsraad van het afgelopen schooljaar. Middels

Nadere informatie

Zorg voor onze kinderen

Zorg voor onze kinderen Zorg voor onze kinderen Versie 5.0 juni 2011 Gelukkig de kinderen, die zonder angst, naar school gaan. Gelukkig de kinderen, die zonder hoge cijfers zich geaccepteerd weten. Gelukkig de kinderen, die ondanks

Nadere informatie

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen.

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen. 6. KWALITEITSZORG Het Leerlingvolgsysteem (LVS) Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de ontwikkeling van de leerling goed te volgen, gebruiken we een Leerlingvolgsysteem. Een goed LVS moet een

Nadere informatie

SCHOOLGIDS OPENBARE MONTESSORISCHOOL DE TRINOOM

SCHOOLGIDS OPENBARE MONTESSORISCHOOL DE TRINOOM SCHOOLGIDS OPENBARE MONTESSORISCHOOL DE TRINOOM 2016-2017 1. Inleiding: karakterisering van de school. Wij staan als team van Montessorischool De Trinoom elke dag met veel plezier klaar voor onze leerlingen

Nadere informatie

Procedure Schooladvies Sint Jozefbasisschool

Procedure Schooladvies Sint Jozefbasisschool Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen beschikken over zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op de om tot een goed advies te

Nadere informatie

Communicatieplan Medezeggenschapsraad Menko toren & Bonifatiusschool

Communicatieplan Medezeggenschapsraad Menko toren & Bonifatiusschool Communicatieplan Medezeggenschapsraad Menko toren & Bonifatiusschool Pagina 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doel van de MR... 3 Communicatiemiddelen... 4 Nieuwsbrief Menko toren & Bonifatiusschool... 4

Nadere informatie

Werken in het Lab Beleid verrijkingsklassen Stichting KBO Haarlem-Schoten (concept 2 oktober 2015)

Werken in het Lab Beleid verrijkingsklassen Stichting KBO Haarlem-Schoten (concept 2 oktober 2015) Werken in het Lab Beleid verrijkingsklassen Stichting KBO Haarlem-Schoten (concept 2 oktober 2015) 2015 1. Inhoud 1. Inhoud... 1 2. Woord vooraf... 2 3. Doelstelling van het Lab... 3 3.1. Visie... 3 3.2.

Nadere informatie

2015-2016. De Gerardusschool. Praktische schoolgids

2015-2016. De Gerardusschool. Praktische schoolgids De Gerardusschool Praktische schoolgids 2015-2016 Actualiteit van de School Website: www.gerardusschool.nl Facebook: www.facebook.com/degerardus Twitter: https://twitter.com/gerardusschool augustus 2015

Nadere informatie

Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer Datum schoolbezoek Rapport vastgesteld te Utrecht op

Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer Datum schoolbezoek Rapport vastgesteld te Utrecht op Inspectie van het Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL 'T PANORAMA Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer Datum

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker. Jaarverslag 2013-2014

Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker. Jaarverslag 2013-2014 Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker Jaarverslag 2013-2014 Januari 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 De medezeggenschapsraad...4 2.1 Doel en bevoegdheden medezeggenschapsraad...4 2.2 Samenstelling

Nadere informatie

Naar andere schooltijden 2015-2016 Besluit

Naar andere schooltijden 2015-2016 Besluit Naar andere schooltijden 2015-2016 Besluit KBS Kameleon Stradivariusstraat 159 3822 DP Amersfoort 033 4550488 kameleon@kpoa.nl www.kbskameleon.nl Inleiding Het bestuur van de stichting voor Katholiek Primair

Nadere informatie

Communicatieplan. MR-0001 Status : versie 1.1 Blad 1 van 10. MR De Neerakker. Communicatieplan MR

Communicatieplan. MR-0001 Status : versie 1.1 Blad 1 van 10. MR De Neerakker. Communicatieplan MR Blad 1 van 10 Communicatieplan MR Titel document: Communicatieplan Auteur: C. Corbey Opgemaakt: 02-11-2011 Blad 2 van 10 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 COMMUNICATIEDOELSTELLING... 4 3 AANPAK... 5 4 DOELGROEP

Nadere informatie

Voorstellen van de leerkrachten algemene afspraken en regels op school algemene afspraken en regels in de groep invullen van de verschillende

Voorstellen van de leerkrachten algemene afspraken en regels op school algemene afspraken en regels in de groep invullen van de verschillende Voorstellen van de leerkrachten algemene afspraken en regels op school algemene afspraken en regels in de groep invullen van de verschillende lijsten. Maurice Boonstra Maandag 8.30-14.30uur Dinsdag 8.30-14.30uur

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 28 augustus 2014

Nieuwsbrief 1 28 augustus 2014 Nieuwsbrief 1 28 augustus 2014 Van de directie Schooljaar 2014 2015 Maandag 25 augustus zijn alle 391 leerlingen op de Vonder weer begonnen. Wij willen alle leerlingen, leerkrachten en overig personeel,

Nadere informatie

4.2. Schriftelijke informatie aan ouders Ouders worden op verschillende manieren schriftelijk geïnformeerd. Allereerst via deze schoolgids.

4.2. Schriftelijke informatie aan ouders Ouders worden op verschillende manieren schriftelijk geïnformeerd. Allereerst via deze schoolgids. De ouders 4.1. Betrokkenheid Een goede verstandhouding tussen school en gezin vinden wij erg belangrijk. We hebben immers een gemeenschappelijk doel met onze kinderen? U als ouder kiest bewust voor de

Nadere informatie

Hoe weet ik zeker dat jullie het geld hiervoor besteden en niet voor iets anders?

Hoe weet ik zeker dat jullie het geld hiervoor besteden en niet voor iets anders? Ouderbijdrage en TSO / VEEL GESTELDE VRAGEN Wat is de ouderbijdrage? Wat zijn de voordelen van het continurooster? Wie vangt mijn kind op tussen de middag? Bij wie kan ik terecht met vragen? Hoeveel moet

Nadere informatie

Protocol overgang PO - VO

Protocol overgang PO - VO Protocol overgang PO - VO 2018-2019 Montessorischool Loenersloot Hollandstraat 25 363 AS Loenersloot Telefoon: 029-291597 directie@montessorischoolloenersloot.nl www.montessorischoolloenersloot.nl Dit

Nadere informatie

Jaarplan Bs Noorderbreedte Pagina 2

Jaarplan Bs Noorderbreedte Pagina 2 JAARPLAN 2015-2016 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Taakstelling 3 3. Samenstelling en taken. 4 4. Onderwerpen 5 5. Vergaderingen 6 6. Communicatie met de achterban 6 Bijlage 1: bevoegdheden Jaarplan Bs Noorderbreedte

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor de ouders van RK basisschool De Walvis. jaargang 18, nummer 12 vrijdag 8 april 2016

Nieuwsbrief voor de ouders van RK basisschool De Walvis. jaargang 18, nummer 12 vrijdag 8 april 2016 Nieuwsbrief voor de ouders van RK basisschool De Walvis jaargang 18, nummer 12 vrijdag 8 april 2016 Kalender - Woensdag 13 april Ateliers groepen 3 en 4 - Donderdag 14 april studiedag, alle leerlingen

Nadere informatie

Jaarverslag 2015/2016

Jaarverslag 2015/2016 Jaarverslag 2015/2016 Medezeggenschapsraad KBS De Vijf-er Datum: 27-10-2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Samenstelling MR... 2 3. Activiteiten MR... 3 4. Besluitenlijst MR... 4 4. Aandachtpunten

Nadere informatie

Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders

Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders Aantal respondenten: 134 14-11-2010 Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders 1 / 9 Welkomstblad Fijn dat u mee wilt werken aan dit onderzoek. De vragen gaan over

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015 NIEUWS UIT HET TEAM Na een goede kerstvakantie zijn we in januari bijna allemaal weer met veel plezier begonnen. Helaas is juf Rina in januari ziek geweest. Op het moment van

Nadere informatie

Broodje SKIK. Reglement tussenschoolse opvang. CBS de Tarissing Oudehaske

Broodje SKIK. Reglement tussenschoolse opvang. CBS de Tarissing Oudehaske Broodje SKIK Reglement tussenschoolse opvang CBS de Tarissing Oudehaske Inhoudsopgave 1 Algemeen 3 2 Administratie 3 2.1 Aanmelden / Afmelden/ Opzeggen 3 2.1.1 Aanmelden TSO: 3 2.1.2 Afmelden abonnementsdagen

Nadere informatie

Notulen MR-vergadering

Notulen MR-vergadering Datum: Donderdag 12 juni 2014 Tijdstip: 19.15 uur 21.30 uur Locatie: De Lichtboei, Kootwijkerbroek 1. Opening door Janneke 2. Welkom 3. Vaststellen agenda Notulen MR-vergadering 4. Vaststellen notulen

Nadere informatie

Jaarplan 2016/2017 MR De Vijf-er versie 1.0 definitief Jaarplan 2016/2017. Medezeggenschapsraad K.B.S. De Vijf-er.

Jaarplan 2016/2017 MR De Vijf-er versie 1.0 definitief Jaarplan 2016/2017. Medezeggenschapsraad K.B.S. De Vijf-er. Jaarplan 2016/2017 Medezeggenschapsraad K.B.S. De Vijf-er Datum: 27-10-2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding en doelstellingen... 2 2. Organisatie... 2 3. Vergaderingen... 2 3.1. Agenda... 2 3.2. Data... 3 4.

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 1-2

Informatieboekje Groep 1-2 Informatieboekje Groep 1-2 Beste ouders/verzorgers, Binnenkort is het zover; dan start uw zoon of dochter bij ons op De Springplank in groep 1. Een spannend moment voor uw kind en misschien ook voor u.

Nadere informatie

Dit jaar aan mij de eer om op het afgelopen schooljaar terug te blikken.

Dit jaar aan mij de eer om op het afgelopen schooljaar terug te blikken. Voorwoord In het kader van de WMS (wet op medezeggenschapsraden) artikel 7 is de MR verplicht om aan het begin van een nieuw schooljaar een jaarverslag te schrijven over het afgelopen schooljaar. Hierin

Nadere informatie

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Kindcentrum De Parel, te Heeze

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Kindcentrum De Parel, te Heeze Jaarverslag Medezeggenschapsraad 2015 Kindcentrum De Parel, te Heeze Februari 2016 0 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Wat doet de MR? 3 3. Samenstelling MR 3 4. Activiteiten & besproken onderwerpen in 2015

Nadere informatie