VERSLAG. West Vlaanderen Kring Centrum PBM s: VERBETER DE WERELD MAAR BEGIN BIJ JEZELF!!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERSLAG. West Vlaanderen Kring Centrum PBM s: VERBETER DE WERELD MAAR BEGIN BIJ JEZELF!!"

Transcriptie

1 VERSLAG West Vlaanderen Kring Centrum PBM s: VERBETER DE WERELD MAAR BEGIN BIJ JEZELF!! Het mag en moet gezegd worden: weer een bijzonder geslaagde kringvergadering, op uitnodiging van de werkgever DECEUNINCK nv., Roeselare (Gits). De kringvergadering was ditmaal volledig gewijd aan het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, de PBM s. Niet zozeer de reglementering, de gevaren en de risico s, de soorten,. Dit kennen de preventieadviseurs allemaal maar al te goed. Nee, nu lag de nadruk heel specifiek op de overtuigingswijze(n) om de werknemers op de werkvloer tot het juiste gebruik van die persoonlijke beschermingsmiddelen te motiveren. Zo vanaf iets voor uur van maandag 17 september, sijpelden de preventieadviseurs van PREBES, Provinciale afdeling West Vlaanderen, Kring Centrum, de ontvangstruimte van het hoofdkantoor van de werkgever DECEUNINCK nv., Roeselare (Gits) binnen. Ze werden vakkundig opgevangen, uiteraard met een drankje en een hapje, door dhr. Jean-Vasco DEGRYSE, preventieadviseur bij de werkgever DECEUNINCK nv., Roeselare (Gits), bijgestaan door mevr. Hilde DONCK en dhr. Wim DEPREZ, van het kringbestuur.

2 Dhr. Jo CASIER, General Manager Plant Gits, opende zelf de kringvergadering. Hij stelde ons de onderneming DECEUNINCK nv. voor. De onderneming DECEUNINCK nv. is een beursgenoteerd producent van raam en deurprofielen en andere afwerkprofielen voor de bouwnijverheid, vervaardigd uit harde PVC kunststof. Het is een wereldspeler met vestigingen in België, Frankrijk, Duitsland, Groot - Brittannië, Polen, Rusland, Turkije en zelfs de Verenigde Staten, en, mag het met enig fierheid, met hoofdkwartier in ons eigenste Roeselare (Gits). In de presentatie van dhr. Jo CASIER werd het aparte profitcentrum voor recyclage van hard PVC, ondergebracht in de vestiging te Diksmuide, nadrukkelijk onder de spot gezet. In deze nieuwe Recycling afdeling zal binnenkort zowel het eigen productieafval, als het afval, opgehaald bij de klanten uit de Benelux, Noord Frankrijk en Duitsland, maar ook het afval uit afbraakwerken, worden verwerkt om te worden hergebruikt. Dhr. Jo CASIER vertrouwde ons toe dat DECEUNINCK nv. de intentie heeft om de grootste verwerker van hard PVC afval uit ons en de ons omringde landen te worden. Om het beleid in goede banen te leiden, werd binnen de onderneming DECEUNINCK nv. de beleidsverklaring Building a sustainable home uitgewerkt. Het WAAROM (de beweegreden), het HOE (de waarden) en het WAT (de ambitie) van dit beleid, deze missie werden ons tijdens de presentatie bijgebracht. Twee belangrijke punten om zeker te onthouden: Om een missie te doen slagen, moet ze ook in de onderste gelederen zijn doorgedrongen. Daarom werd, bij invoering, de missie uitvoerig aan alle werknemers van DECEUNINCK nv. toegelicht. En als geheugensteun zijn overal, zowel in de kantoren, in de werkplaatsen, als in de magazijnen, pancarten met een woordje uitleg rond de missie aangebracht. Het belang dat wordt gehecht aan de waarde TOP PERFORMANCE binnen de pijler HOE. De parameters / meetwaarden PEOPLE (veiligheid & gezondheid), PLANET (milieu en ecologische voetafdruk), QUALITY, SERVICE and PROFIT voor deze waarde worden in de werkplaatsen periodiek opgemeten en geafficheerd. Het vormt een extra stimulans, een motivatie voor de werknemers.

3 In een overgang tussen de beide sprekers bracht dhr. Pascal DELBAR, onze kringvoorzitter, het verenigingsnieuws. Dhr. Jean-Vasco DEGRYSE, preventieadviseur bij de werkgever DECEUNINCK nv., bracht vervolgens, als ervaringsdeskundige, een persoonlijke kijk op het gebruik van de persoonlijke beschermingsmiddelen. Vanuit zijn kennis, zijn visie, zijn jarenlange ervaring bracht hij de motivatie tot de invoering van persoonlijke beschermingsmiddelen, de reden voor hun gebruik op de werkvloer, hun belang binnen de preventiehiërarchie en tenslotte, enkele voor hem belangrijke aandachtspunten voor de producent, de werkgever en de werknemers. De 34 deelnemers aan de kringvergadering luisterden aandachtig toe. De kers op de taart van zijn presentatie was natuurlijk de casus binnen DECEUNINCK nv.: zijn ervaring rond de uiteindelijke invoering van veiligheidshandschoenen in de Bekleding afdeling. Er ontspon zich een opmerkelijk discussie onder de aanwezige preventieadviseurs. Het vertrekpunt waren de registraties (vandaar ook hun belang) van incidenten en ongevallen, de vele snijletsels aan de handen door het gebruik van breekmessen voor het snijden van de folie, aangebracht op de PVC profielen. Van uit de opgemaakte risicoanalyse werden verschillende alternatieve preventiemaatregelen (in functie van de preventiehiërarchie) onderzocht. De door de werknemers zelf op de werkvloer opgedane ervaringen was telkens een belangrijke inbreng in elk van de uitgevoerde onderzoeken. Hoe ervaren zij de voorgestelde maatregel, zoals het gebruik van andere types messen. Hoe ervaren zij het gebruik van de voorgestelde persoonlijke beschermingsmiddelen, van de veiligheidshandschoenen. Hoe worden ze gebruikt? Worden ze wel degelijk gebruikt? Laten ze wel een goede, gemakkelijke uitvoering van het werk toe? Na een moeizame tocht, die ongeveer 3 jaar duurde, werd uiteindelijk binnen de Bekleding afdeling geopteerd voor het gebruik van snijbestendige handschoenen, zonder vingertippen, met behoud van de vingergevoeligheid voor het uitvoeren van het werk. Is dit nu de ideale oplossing? Nee, de beschikbaar gestelde veiligheidshandschoenen dragen geen CE markering (in het kader van de toepassing van de economische Richtlijn 89/686/EEG), maar het belangrijkste doel werd bereikt: het aantal incidenten en ongevallen door het gebruik van de breekmessen is wel significant gedaald.

4 De rondgang door de werkplaatsen en magazijnen van DECEUNINCK nv. was het laatste onderdeel van het officieel gedeelte van de kringvergadering. Tijdens de rondgang op de site Roeselare (Gits) werd de implementatie op de werkvloer van de onderwerpen uit de beide presentaties extra benadrukt. Onderverdeeld in 2 groepen, werden de preventieadviseurs tijdens de rondgang professioneel begeleid door dhr. Jean-Vasco DEGRYSE en dhr. Christophe GRUYWAERT, met op de achtergrond, de affichering van de parameters PEOPLE, PLANET, QUALITY, SERVICE and PROFIT (afgekort tot P P Q S P) op de werkvloer. Het gebruik van de veiligheidshandschoenen op de werkvloer van de Bekleding - afdeling. De pancarten met de missie van DECEUNICK nv., aangebracht op verschillende plaatsen in de werkplaatsen. Gewoontegetrouw werd nadien genetwerkt tussen de preventieadviseurs. Wil je nog meer weten over der kringvergadering? De PowerPoint presentaties van de beide sprekers zijn terug te vinden op de (vernieuwde) website van PREBES:

5 Met een daverend applaus en een hartelijke dank vanwege de preventieadviseurs en het kringbestuur PREBES, Provinciale afdeling West Vlaanderen, Kring Centrum, voor de werkgever en de medewerkers van DECEUNINCK nv., Roeselare (Gits), niet te vergeten, dhr. Jo CASIER, dhr. Jean-Vasco DEGRYSE en dhr. Christophe GRUYAERT. Het was werkelijk een leerrijke ervaring. De bestuursleden van de Kring Centrum.

AFGEZONDERD TEWERKGESTELDE WERKNEMERS. Datum: Donderdag 05 maart 2015. Deelnemers: 23

AFGEZONDERD TEWERKGESTELDE WERKNEMERS. Datum: Donderdag 05 maart 2015. Deelnemers: 23 VERSLAG West Vlaanderen Kring Centrum AFGEZONDERD TEWERKGESTELDE WERKNEMERS Datum: Donderdag 05 maart 2015 Gastheer: Locatie: DECEUNINCK nv., divisie Diksmuide Cardijnlaan 15, B - 8600 Diksmuide Onderwerp:

Nadere informatie

TITEL KRINGSAMENKOMST. Onderwerp: Deelnemers 29

TITEL KRINGSAMENKOMST. Onderwerp: Deelnemers 29 TITEL KRINGSAMENKOMST VERSLAG West Vlaanderen Kring Centrum Datum: Dinsdag 10 december 2013 Gastheer: Locatie: Onderwerp: QUADRANT EPP Belgium nv. en QUADRANT CMS nv. R. Tavernierlaan 2, B 8700 Tielt BEHAVIOUR

Nadere informatie

BEHEER van het ELEKTRISCH DOSSIER. Onderwerp: Deelnemers: 22

BEHEER van het ELEKTRISCH DOSSIER. Onderwerp: Deelnemers: 22 BEHEER van het ELEKTRISCH DOSSIER VERSLAG West Vlaanderen Kring Centrum Datum: Dinsdag 21 september 2013 Gastheer: Locatie: Onderwerp: Spreker: HANDSAEME Machinery b.v.b.a. Abelestraat 102, B 8870 Izegem

Nadere informatie

Workshop: Building a sustainable home. Congres Circulaire economie

Workshop: Building a sustainable home. Congres Circulaire economie Workshop: Building a sustainable home Congres Circulaire economie 1. Deceuninck in een notedop 2. Onze producten 3. Onze missie: Bouwen aan een duurzaam (t)huis 4. Innovation - Design - Ecology 2 Deeuninck

Nadere informatie

Prebes West-Vlaanderen FORUM en NIEUWJAARSRECEPTIE dinsdag 22 januari 2013

Prebes West-Vlaanderen FORUM en NIEUWJAARSRECEPTIE dinsdag 22 januari 2013 VERSLAG Prebes West-Vlaanderen FORUM en NIEUWJAARSRECEPTIE dinsdag 22 januari 2013 Het FORUM en NIEUWJAARSRECEPTIE is binnen Prebes West-Vlaanderen ondertussen een jaarlijkse terugkerend gebruik geworden.

Nadere informatie

Building a sustainable home www.deceuninck.com

Building a sustainable home www.deceuninck.com Building a sustainable home www.deceuninck.com Deceuninck Kerncijfers - 2015 Top 3 designer & producent van PVC raamsystemen en bouwproducten 16 productievestigingen = 220.000 ton compound Verkoop in >

Nadere informatie

Elektromagnetische velden: aanpak in de praktijk. ONTEX, Eeklo 11 Oktober 2018

Elektromagnetische velden: aanpak in de praktijk. ONTEX, Eeklo 11 Oktober 2018 VERSLAG West-Vlaanderen Regio NOORD Elektromagnetische velden: aanpak in de praktijk. ONTEX, Eeklo 11 Oktober 2018 1) Introductie en verenigingsnieuws (Chris De Vos). De voorzitter start de studieavond

Nadere informatie

Onderzoek naar een toekomstgerichte online beleidstool in het kader van het KB Externe Diensten uitgewerkt voor de kapperssector.

Onderzoek naar een toekomstgerichte online beleidstool in het kader van het KB Externe Diensten uitgewerkt voor de kapperssector. Onderzoeksrapport Titel Onderzoek naar een toekomstgerichte online beleidstool in het kader van het KB Externe Diensten uitgewerkt voor de kapperssector. Auteur onderzoeksrapport Pascal Meyns Auteur eindwerk

Nadere informatie

Vasco Degryse EHS-manager DECEUNINCK NV

Vasco Degryse EHS-manager DECEUNINCK NV Vasco Degryse EHS-manager DECEUNINCK NV Jean_vasco.degryse@deceuninck.com Er is wetgeving.: Geen doel op zich maar een middel. Eenduidigheid in wat kan en mag. Eenduidigheid in definities. Een beetje gezonde

Nadere informatie

Onze belangrijkste succesfactoren

Onze belangrijkste succesfactoren NL 01/2015 Onze belangrijkste succesfactoren Meest betrouwbare bedrijf Bij Balta weten we dat betrouwbare partners de sleutel tot succes zijn. Daarom streven we ernaar om voor al onze belanghebbenden de

Nadere informatie

Welzijnscultuur Behaviour Based Safety (BBS)

Welzijnscultuur Behaviour Based Safety (BBS) Uw welzijnsstudiebureau informeert over: Welzijnscultuur Behaviour Based Safety (BBS) Is er nood aan cultuurverandering? Leidinggevenden nemen geen voorbeeldrol op Welzijn wordt alleen door de preventieadviseur

Nadere informatie

NOTULEN GEWONE ALGEMENE VERGADERING DER AANDEELHOUDERS 10 MEI 2011 BUREAU

NOTULEN GEWONE ALGEMENE VERGADERING DER AANDEELHOUDERS 10 MEI 2011 BUREAU DECEUNINCK NAAMLOZE VENNOOTSCHAP DIE EEN OPENBAAR BEROEP DOET OF HEEFT GEDAAN OP HET SPAARWEZEN BRUGSESTEENWEG 374 8800 ROESELARE RPR KORTRIJK 0405.548.486 NOTULEN GEWONE ALGEMENE VERGADERING DER AANDEELHOUDERS

Nadere informatie

Leading Professional Recruitment in the Technology Industry

Leading Professional Recruitment in the Technology Industry Leading Professional Recruitment in the Technology Industry People Linking Performance Strategy Wie is Top Job TOP JOB is een Belgisch, internationaal wervings-en selectiekantoor gespecialiseerd in het

Nadere informatie

Rol van de preventieadviseur bij onderhoud. 07 oktober 2010 Provinciaal Comité Vlaams Brabant ir Werner Vancayseele, QSE manager

Rol van de preventieadviseur bij onderhoud. 07 oktober 2010 Provinciaal Comité Vlaams Brabant ir Werner Vancayseele, QSE manager Rol van de preventieadviseur bij onderhoud 07 oktober 2010 Provinciaal Comité Vlaams Brabant ir Werner Vancayseele, QSE manager Voorstelling SPIE Belgium: activiteiten en markten Integrator van multitechnische

Nadere informatie

Veiligheids- en gezondheidsplan

Veiligheids- en gezondheidsplan AANVULLING BESTEK ANB/WVL/ZENO/2008/PL/02 Mosselerlaan 69 B-3600 Genk Life- natuurproject ZENO: Actie C.2.2. en C6 fase 2: Vrijmaken van vochtige duinvalleien en plaatsen veekerende afsluiting. Agentschap

Nadere informatie

Elektriciteit Werken met derden

Elektriciteit Werken met derden Elektriciteit Werken met derden Werner Vancayseele SPIE Belgium 1 SPIE : belangrijkste cijfers en organisatie Inkomsten 2016 : 5.1 miljard 38,000 medewerkers 600 vestigingen Afrika Algerije Angola Kameroen

Nadere informatie

Respect. Bruno Aerts, Vicaris-generaal, Bisdom Antwerpen Raf D haen, Preventieadviseur, Aquafin NV Malle, PVI Navormingsdagen, 23 maart 2018

Respect. Bruno Aerts, Vicaris-generaal, Bisdom Antwerpen Raf D haen, Preventieadviseur, Aquafin NV Malle, PVI Navormingsdagen, 23 maart 2018 Respect Bruno Aerts, Vicaris-generaal, Bisdom Antwerpen Raf D haen, Preventieadviseur, Aquafin NV Malle, PVI Navormingsdagen, 23 maart 2018 Wat we u beloofden Wat u krijgt We stellen ons voor Opwarmer

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Voor de functie van: Chief Executive Officer (m/v)

FUNCTIEPROFIEL. Voor de functie van: Chief Executive Officer (m/v) FUNCTIEPROFIEL Voor de functie van: Chief Executive Officer (m/v) Van: HD Medi BV Datum: april 2016 2 Advertentie in de media (print en online op 9 april 2016 en verder) 3 DE ORGANISATIE Geschiedenis van

Nadere informatie

De aanpak van psychosociale aspecten: praktijkvoorbeeld. OCMW Kortrijk de nieuwe lente 07/09/2016

De aanpak van psychosociale aspecten: praktijkvoorbeeld. OCMW Kortrijk de nieuwe lente 07/09/2016 De aanpak van psychosociale aspecten: praktijkvoorbeeld OCMW Kortrijk de nieuwe lente 07/09/2016 Prebes nieuws & kalender (in uw regio) Wetgeving Wikiprebia Programma In uw regio: Prebes Nationaal & Provinciaal

Nadere informatie

Studienamiddag Prebes

Studienamiddag Prebes Act Achieve Advance Studienamiddag Prebes Praktische ervaringen bij de toepassing van het KB machines en het KB arbeidsmiddelen Praktijkvoorbeeld tweede deel : 28/09/2012 Jan Schoonacker www.recticel.com

Nadere informatie

Plezant, ondernemen bij Albert Heijn! 02LAK0222-00_Flyer Franchise_A5.indd 1

Plezant, ondernemen bij Albert Heijn! 02LAK0222-00_Flyer Franchise_A5.indd 1 Plezant, ondernemen bij Albert Heijn! 02LAK0222-00_Flyer Franchise_A5.indd 1 17/10/13 11:10 Albert Heijn, aangename kennismaking! 02LAK0222-00_Flyer Franchise_A5.indd 2 17/10/13 11:11 Plezierig winkelen

Nadere informatie

Home Sint-Jozef Berchem. Een thuis voor u, samen met ons.

Home Sint-Jozef Berchem. Een thuis voor u, samen met ons. Home Sint-Jozef Berchem Een thuis voor u, samen met ons. Toeristisch België Woonzorgcentrum Home Sint-Jozef Berchem Hilde Brits hoofd animatie/ ergotherapeute Planning In de periode maart - april Bepalen

Nadere informatie

van tevoren vragen opschrijven om bij een sollicitatiegesprek te stellen.

van tevoren vragen opschrijven om bij een sollicitatiegesprek te stellen. CP2 solliciteren Als u in Nederland belangstelling heeft voor een vacature, kunt u gaan solliciteren. Meestal gaat u dan praten bij een bedrijf. Soms kunt u ook telefonisch solliciteren. In cruciale praktijksituatie

Nadere informatie

... Identificatiedocument/contactfiche inzake Dienst voor Preventie en Bescherming IDENTIFICATIE VAN DE WERKGEVER

... Identificatiedocument/contactfiche inzake Dienst voor Preventie en Bescherming IDENTIFICATIE VAN DE WERKGEVER . Identificatiedocument/contactfiche inzake Dienst voor Preventie en Bescherming. 1.1 IDENTIFICATIE VAN DE WERKGEVER Naam van de onderneming: Hoofdzetel : Adres van de exploitatiezetel: NACE-code: Ondernemingscategorie:...

Nadere informatie

VERSLAG West-Vlaanderen Regio NOORD

VERSLAG West-Vlaanderen Regio NOORD VERSLAG West-Vlaanderen Regio NOORD Workshop Reach / CLP bij Genencor International (06/06/2017) Elke preventieadviseur heeft reeds gehoord over veiligheidsinformatiebladen die bij chemicaliën meegeleverd

Nadere informatie

Herbeleef WO2 Welke keuzes zou jij maken? Gemaakt door: Kevin van Werkhooven & Timo Nijhof

Herbeleef WO2 Welke keuzes zou jij maken? Gemaakt door: Kevin van Werkhooven & Timo Nijhof Herbeleef WO2 Welke keuzes zou jij maken? Gemaakt door: Kevin van Werkhooven & Timo Nijhof Doel: Het doel van deze interactieve video is voornamelijk educatie. Je zult door middel van het spelen, bewuster

Nadere informatie

OPKOMST VAN DE HYBRIDES: Europees onderzoek naar de voorkeuren van mobiele medewerkers

OPKOMST VAN DE HYBRIDES: Europees onderzoek naar de voorkeuren van mobiele medewerkers OPKOMST VAN DE S: Europees onderzoek naar de voorkeuren van mobiele medewerkers Hybrides bedreigen de Europese dominantie van zakelijke laptops Ondanks de voorspelling dat tablets een revolutie zouden

Nadere informatie

OPKOMST VAN DE HYBRIDES: Europees onderzoek naar de voorkeuren van mobiele medewerkers

OPKOMST VAN DE HYBRIDES: Europees onderzoek naar de voorkeuren van mobiele medewerkers OPKOMST VAN DE S: Europees onderzoek naar de voorkeuren van mobiele medewerkers Hybrides bedreigen de Europese dominantie van zakelijke laptops Ondanks de voorspelling dat tablets een revolutie zouden

Nadere informatie

De status van mobiel intranet

De status van mobiel intranet De status van mobiel intranet White paper Bilthoven, 26 april 2012 Sabel Online Lonneke Theelen E Lonneke@sabelonline.nl T (088) 227 22 00 W www.sabelonline.nl http://nl.linkedin.com/in/lonneketheelen

Nadere informatie

V.C.A. belang voor de industrie. Koen Bollaerts Nationaal Adviseur Preventie & Kwaliteit Antwerpen 27 oktober 2009

V.C.A. belang voor de industrie. Koen Bollaerts Nationaal Adviseur Preventie & Kwaliteit Antwerpen 27 oktober 2009 V.C.A. belang voor de industrie Koen Bollaerts Nationaal Adviseur Preventie & Kwaliteit Antwerpen 27 oktober 2009 Koen Bollaerts Veiligheidskundige niveau 1 15 jaar ervaring met veiligheid en kwaliteit

Nadere informatie

Conforme Machines: Droom of Realiteit? Welkom. Studiemoment in samenwerking met Het Provinciaal Comité ter Bevordering van de Arbeid 27 april 2009

Conforme Machines: Droom of Realiteit? Welkom. Studiemoment in samenwerking met Het Provinciaal Comité ter Bevordering van de Arbeid 27 april 2009 Conforme Machines: Droom of Realiteit? Welkom Studiemoment in samenwerking met Het Provinciaal Comité ter Bevordering van de Arbeid 27 april 2009 VERWELKOMING Dhr C. DEMEYERE Voorzitter Prebes West-Vlaanderen

Nadere informatie

VEILIGHEID EN GEZONDHEID VAN HET PERSONEEL De bestuurder als verantwoordelijk werkgever Vroeger veiligheid & gezondheid = beperkte invulling Nu welzijn = ruime invulling PROGRAMMA: Welzijn op het werk

Nadere informatie

HEFTRUCK - OPLEIDING

HEFTRUCK - OPLEIDING Succes Invest Movan Cash Flow Management BVBA 1 Opleiding PRODUCTFICHE 2018 CODE: LHB Faraday Safety Training VZW Faraday Safety VOF HEFTRUCK - OPLEIDING In het bedrijfsleven is de heftruck een belangrijk

Nadere informatie

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Welzijnsdag 12 november 2012 1 Inhoudsopgave Korte schets wetgeving De risicoanalyse Preventiemaatregelen Rolverdeling in

Nadere informatie

Onze belangrijkste succesfactoren

Onze belangrijkste succesfactoren NL - 02/2016 Onze belangrijkste succesfactoren Meest betrouwbare bedrijf Bij Balta weten we dat betrouwbare partners de sleutel tot succes zijn. Daarom streven we ernaar om voor al onze belanghebbenden

Nadere informatie

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Na deze toolbox begrijp je: Wat Duurzaam Ondernemen betekent Waarom het Belangrijk is om CO2 uitstoot te verminderen Welke Richtlijn SPIE hanteert om duurzaam

Nadere informatie

Task Safety Requirements Working at Height Roof Work NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Working at Height Roof Work NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING WERKEN OP DAKEN Werken op daken is een zeer risicovolle activiteit. Vallen van daken veroorzaakt overwegend zeer zware verwondingen en zelfs de dood; meer nog dan bij andere vormen

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 143 van 19 juni 2009 over het ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

Verslag van de vergadering: Commissies clubzaken en -jeugd 8 maart 2005 Organisatie jubileumfeest op 9 april 2005

Verslag van de vergadering: Commissies clubzaken en -jeugd 8 maart 2005 Organisatie jubileumfeest op 9 april 2005 Verslag van de vergadering: Commissies clubzaken en -jeugd 8 maart 2005 Organisatie jubileumfeest op 9 april 2005 Aanwezig Commissie Jeugd : Jos Broekmans Herman De Pauw Benny Lenaerts Aanwezig Commissie

Nadere informatie

Verslag van de informatiebijeenkomst over de zonnepanelenweide d.d. 18 april 2016.

Verslag van de informatiebijeenkomst over de zonnepanelenweide d.d. 18 april 2016. De organisatie van deze avond berustte bij de heer Jaap van Deelen. Hij had belangstellende inwoners van de Glind uitgenodigd omdat hij plannen heeft om op enkele weilanden rond zijn bedrijf aan de Rudolphlaan

Nadere informatie

Studienamiddag Nieuwe wetgeving

Studienamiddag Nieuwe wetgeving i.s.m. Provinciaal Veiligheidscomité van Limburg Provinciaal Comité Limburg voor de bevordering van de Arbeid Studienamiddag Nieuwe wetgeving Prebes Limburg Hasselt 27 maart 2015 v.l.n.r. Sylvain Meyers

Nadere informatie

Trainershandleiding. Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag

Trainershandleiding. Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag Trainershandleiding Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag Uitnodiging met projectbeschrijving is verzonden aan deelnemers Locatie is geregeld. Het moet een ruime,

Nadere informatie

Hoe sportief is uw organisatie?

Hoe sportief is uw organisatie? Nationaal HR onderzoek Hoe sportief is uw organisatie? door en Hilversum, mei 2006 SportiefLeven.nl P&Oactueel Marco Schreurs (Oprichter) Seb van der Kaaden (Uitgever) Calandstraat 14 Postbus 16500 1222

Nadere informatie

Risico s op vallen, struikelen, uitglijden, De praktijk. 19.10.2015 Filiep Coucke - Voorzitter Prebes Werkgroep Documenten

Risico s op vallen, struikelen, uitglijden, De praktijk. 19.10.2015 Filiep Coucke - Voorzitter Prebes Werkgroep Documenten Risico s op vallen, struikelen, uitglijden, De praktijk 19.10.2015 Filiep Coucke - Voorzitter Prebes Werkgroep Documenten Methodiek: - Checklist - Gebeurde ongevallen - Per afdeling Methodiek: - Checklist

Nadere informatie

Welke taken zijn voor het uitzendkantoor?

Welke taken zijn voor het uitzendkantoor? jobstudenten Inhoud 1. Kanttekeningen bij presentatie PI : samenvatting wie doet wat? Fg is dubbel zo hoog dan het nationaal gemiddelde 2. Jongeren op het werk 3. Risico-analyse 4. Verboden werkzaamheden

Nadere informatie

PROVIKMO DYNAMISCH RISICOBEHEERSINGSMODEL: HANDLEIDING

PROVIKMO DYNAMISCH RISICOBEHEERSINGSMODEL: HANDLEIDING PROVIKMO DYNAMISCH RISICOBEHEERSINGSMODEL: HANDLEIDING 1. Inleiding In de reglementering inzake welzijn op het werk staat de beheersing van risico s centraal. Zo dient elke werkgever op een systematische

Nadere informatie

Arbo is gemeenschappelijke verantwoordelijkheid wg en wn. Effectiviteit van voorlichting. Wim van Alphen PHOV

Arbo is gemeenschappelijke verantwoordelijkheid wg en wn. Effectiviteit van voorlichting. Wim van Alphen PHOV Effectiviteit van voorlichting Wim van Alphen PHOV Arbo is gemeenschappelijke verantwoordelijkheid wg en wn Daarom wn in staat stellen deze verantwoordelijkheid op te pakken. Arbowet artikel 8 Wn voorlichting

Nadere informatie

CO 2 Communicatieplan A&M Recycling

CO 2 Communicatieplan A&M Recycling CO 2 Communicatieplan A&M Recycling Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Communicatiedoelstellingen 4 3. Doelgroepen 5 4. De communicatiemiddelen 8 5. Planning 9 6. Overige zaken 11 2/11 1. Inleiding Dit communicatieplan

Nadere informatie

The Sustainable Suitcase. The Sustainable Suitcase is een handige koffer voor erfgoedinstellingen die met duurzaamheid actief aan de slag willen

The Sustainable Suitcase. The Sustainable Suitcase is een handige koffer voor erfgoedinstellingen die met duurzaamheid actief aan de slag willen The Sustainable Suitcase The Sustainable Suitcase is een handige koffer voor erfgoedinstellingen die met duurzaamheid actief aan de slag willen December 2011 The Sustainable Suitcase is een handige koffer

Nadere informatie

Koken met de groene antikleefpan

Koken met de groene antikleefpan Adres Antoon Catriestraat 16 Contactpersoon Website 9031 Drongen David Verhofstadt Communications Manager www.green-pan.com Koken met de groene antikleefpan Activiteiten GreenPan is een Gents bedrijf dat

Nadere informatie

Het beheer van huishoudelijk verpakkingsafval in België

Het beheer van huishoudelijk verpakkingsafval in België Het beheer van huishoudelijk verpakkingsafval in België Context Verpakkingsafval: het topje van de ijsberg 4500 kg/inw./jaar 450 kg/inw./jaar 75 kg/inw./jaar Afval Huishoudelijk afval Huishoudelijk verpakkingsafval

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2015

Nieuwsbrief December 2015 Nieuwsbrief December 2015 De keerzijde van succes. In het woordenboek van van Dale staat de betekenis van het woord keerzijde omschreven als achterzijde: de keerzijde van de medaille, de minder mooie kant

Nadere informatie

INFINITE PURIFICATION SOLUTIONS. I bedrijfspresentatie I

INFINITE PURIFICATION SOLUTIONS. I bedrijfspresentatie I I bedrijfspresentatie I Desotec I mission statement DESOTEC s missie bestaat in het ontwikkelen en toepassen van innovatieve zuiveringsoplossingen op basis van mobiele actievekoolfilters inclusief het

Nadere informatie

Duurzaam contractmanagement

Duurzaam contractmanagement Duurzaam contractmanagement Samenvatting Hoe wordt de duurzaamheid van de ingekochte producten en diensten ondergebracht in facilitaire contracten en wat betekent dat voor het contractmanagement? Inleiding

Nadere informatie

PBM's kopen en gebruiken

PBM's kopen en gebruiken PBM's kopen en gebruiken De risico-inventarisatie en -evaluatie bepaalt welke risico s kunnen worden geelimineerd of afdoende verminderd. Dit gebeurt eerst door technische beheersmaatregelen en collectieve

Nadere informatie

Nieuwkomers op de werkvloer: onthaal. Maandthema augustus

Nieuwkomers op de werkvloer: onthaal. Maandthema augustus Nieuwkomers op de werkvloer: onthaal Maandthema augustus Onthaal van nieuwe medewerkers Het onthaal is één van de belangrijkste pijlers bij de aanwerving en het inwerken van nieuwe medewerkers! Een andere

Nadere informatie

ATEX Workshop bij Dana Belgium nv, Brugge (28/09/2017) 1. Introductie en verenigingsnieuws (Chris De Vos)

ATEX Workshop bij Dana Belgium nv, Brugge (28/09/2017) 1. Introductie en verenigingsnieuws (Chris De Vos) VERSLAG West-Vlaanderen Regio NOORD ATEX Workshop bij Dana Belgium nv, Brugge (28/09/2017) 1. Introductie en verenigingsnieuws (Chris De Vos) De kringavond werd gestart met het promoten van onze 2 laatste

Nadere informatie

Multi Site Reporting

Multi Site Reporting Multi Site Reporting Advies op maat van uw klanten PigVisionMSR, rapportering over de bedrijven heen PigVision Met PigVison worden alle varkensprogramma s binnen de groep Agrovision Cerco Soft (Ceres,

Nadere informatie

Voka Open Bedrijvendag

Voka Open Bedrijvendag Voka Open Bedrijvendag Met je klas naar de Open Bedrijvendag en omgekeerd Inleiding voor de leerkracht Gefeliciteerd! Weldra ga je met de klas tijdens de Voka Openbedrijvendag op bezoek bij een onderneming.

Nadere informatie

Onze belangrijkste succesfactoren

Onze belangrijkste succesfactoren NL - 07/2015 Onze belangrijkste succesfactoren Meest betrouwbare bedrijf Bij Balta weten we dat betrouwbare partners de sleutel tot succes zijn. Daarom streven we ernaar om voor al onze belanghebbenden

Nadere informatie

Globaal PreventiePlan

Globaal PreventiePlan GLOBAAL PREVENTIEPLAN HULPVERLENINGSZONE1 WEST-VLAANDEREN Het dynamisch risicobeheersingssysteem van de hulpverleningszone bestaat erin de risico s, van welke aard dan ook, te inventariseren en te evalueren.

Nadere informatie

PRODUCTAANSPRAKELIJKHEID. Aandachtspunten voor het onderwijs

PRODUCTAANSPRAKELIJKHEID. Aandachtspunten voor het onderwijs PRODUCTAANSPRAKELIJKHEID Aandachtspunten voor het onderwijs Wettelijke basis in België Wet van 25 februari 1991 betreffende de aansprakelijkheid voor producten met gebreken, met wijzigingen Wet van 9 februari

Nadere informatie

Visie op belonen. Rabobank Groep

Visie op belonen. Rabobank Groep Visie op belonen Rabobank Groep 2014 1 Contactgegevens: Human Resources Rabobank Humanresourcesrabobank@rn.rabobank.nl 2 Visie op belonen Intentieverklaring De Rabobank Groep hanteert een zorgvuldig, beheerst

Nadere informatie

OPDRACHTEN 1a ALH LFG 1 - Handleiding document

OPDRACHTEN 1a ALH LFG 1 - Handleiding document OPDRACHTEN 1a ALH LFG 1 - Handleiding document Dit document is beschikbaar in meerdere bestandsformaten. Start met het juiste document! Beschikbaar zijn: Adobe:.PDF (Acrobat Reader - alleen lezen, niet

Nadere informatie

Onderzoek Mercuri Urval achtergrondinformatie voor de media Klantgerichtheid is de belangrijkste aanjager voor economische groei in Europa

Onderzoek Mercuri Urval achtergrondinformatie voor de media Klantgerichtheid is de belangrijkste aanjager voor economische groei in Europa Voor nadere informatie, neem contact op met: Wilma Buis Algemeen Directeur van Mercuri Urval b.v. Tel: 033 450 1400 of 06 5025 3038 wilma.buis@mercuriurval.com Onderzoek Mercuri Urval achtergrondinformatie

Nadere informatie

Algemene Vergadering KVK vzw WELKOM! KVK zit nog steeds op koers!

Algemene Vergadering KVK vzw WELKOM! KVK zit nog steeds op koers! Algemene Vergadering KVK vzw Dinsdag, 22 oktober 2013 Den Eyck, Kasterlee WELKOM! KVK zit nog steeds op koers! PROGRAMMA Algemene Vergadering, Bart Stroobants, voorzitter Welkomstwoord Enkele cijfers over

Nadere informatie

Huisvesting in startersinfrastructuur op maat. Nancy Moyaert POM West-Vlaanderen

Huisvesting in startersinfrastructuur op maat. Nancy Moyaert POM West-Vlaanderen Huisvesting in startersinfrastructuur op maat Nancy Moyaert POM West-Vlaanderen Startersinfrastructuur Types: Bedrijvencentra Innovatie- en incubatiecentra Stedelijke ondernemerscentra Doorgangsgebouwen

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

VERSLAG West - Vlaanderen kring NOORD

VERSLAG West - Vlaanderen kring NOORD VERSLAG West - Vlaanderen kring NOORD Omgaan met gevaarlijke stoffen Orde, netheid en hygiëne Tiense Suikerraffinaderij Lebbe Sugar Specialties (13.09.2016) De inschrijvingen voor deze kringavond Regio

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken is vooral nog een mannenzaak

Het Nieuwe Werken is vooral nog een mannenzaak Het Nieuwe Werken is vooral nog een mannenzaak Enquêteresultaten Kluwer Opleidingen 2011 Dit document bevat de enquêteresultaten over het onderzoek rond Het Nieuwe Werken dat in België werd gevoerd. Kluwer

Nadere informatie

-1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving? -1- Noem de twee vormen van overleg.

-1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving? -1- Noem de twee vormen van overleg. -1- Noem de groepen signaleringsborden. -1- Noem de twee vormen van overleg. -1- Noem de verschillende vormen van markeringen. -1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving?

Nadere informatie

Bijeenkomst in Tanger van februari 2016

Bijeenkomst in Tanger van februari 2016 Bijeenkomst in Tanger van 27-29 februari 2016 Na aankomst van een turbulente vlucht op Vrijdagavond werden we om 23.00 in Tanger opgewacht door Mohamed. Hij bracht ons naar het appartementencomplex alwaar

Nadere informatie

Veiligheidsaanpak onderhoudscontract Total Raffinaderij Antwerpen. Belgian Stakeholders meeting 22 maart 2010 ir. Werner VANCAYSEELE QSE manager

Veiligheidsaanpak onderhoudscontract Total Raffinaderij Antwerpen. Belgian Stakeholders meeting 22 maart 2010 ir. Werner VANCAYSEELE QSE manager Veiligheidsaanpak onderhoudscontract Total Raffinaderij Antwerpen Belgian Stakeholders meeting 22 maart 2010 ir. Werner VANCAYSEELE QSE manager Voorstelling SPIE Belgium: activiteiten en markten Integrator

Nadere informatie

B: Goedkeuring notulen bijzondere ondernemingsraad september Er zijn geen opmerkingen, het verslag wordt goedgekeurd.

B: Goedkeuring notulen bijzondere ondernemingsraad september Er zijn geen opmerkingen, het verslag wordt goedgekeurd. Notulen Ondernemingsraad van 08 oktober 2012. Aanwezigen: - Werknemers: Mevr. Van Humbeeck, Dhr. Vandevelde, Mevr Steenhaut, Mevr. Hermans, Dhr. De Rudder, Dhr. Piessens, Mevr. Vermeir, Mevr. Legrand,

Nadere informatie

De invloed van de btw op uw werkkapitaal

De invloed van de btw op uw werkkapitaal Fred Vervaet Agenda LyondellBasell Industries NV Trapped refunds; Crediteuren Debiteuren LyondellBasell Industries NV Omzet wereldwijd: ongeveer $51 miljard; Productie chemische en petrochemische producten;

Nadere informatie

FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Afdeling Normen over het welzijn op het werk

FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Afdeling Normen over het welzijn op het werk FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Afdeling Normen over het welzijn op het werk Thematische toelichting over het koninklijk besluit van 13 juni

Nadere informatie

PETER- / METERSCHAP. Ook in jouw onderneming! Vragen, opmerkingen of suggesties?

PETER- / METERSCHAP. Ook in jouw onderneming! Vragen, opmerkingen of suggesties? Vormingsfonds van het Paritair Comité van de Bedienden van de Internationale Handel, het Vervoer en de Logistiek Fonds de Formation de la Commission Paritaire pour les Employés du Commerce International,

Nadere informatie

Zoek het juiste pictogram: Combinaties van vormen en kleuren helpen de werknemer een pictogram gemakkelijk te herkennen:

Zoek het juiste pictogram: Combinaties van vormen en kleuren helpen de werknemer een pictogram gemakkelijk te herkennen: ZIEN DOET DOEN Alleen het aanbieden van persoonlijke beschermingsmiddelen door een werkgever is niet voldoende, hij is ook wettelijk verplicht ervoor te zorgen dat deze middelen ook effectief gebruikt

Nadere informatie

Waar start je als ondernemer met duurzaamheid

Waar start je als ondernemer met duurzaamheid Waar start je als ondernemer met duurzaamheid www.will2sustain.com SPELREGELS PARTICIPATIEF INTERACTIEF MOBIELTJES GEBRUIK MAKEN VAN KENNIS IN DE GROEP CONCREET TOEPASSEN GEBRUIK MAKEND VAN VRAGEN EN

Nadere informatie

Opbouw van de presentatie

Opbouw van de presentatie Workshop Sustainable bouwen met beton CUR Bouw & Infra 7 december 2009 Door: André Burger Opbouw van de presentatie 1. Cement&BetonCentrum 2. Onze ambities m.b.t. duurzaam bouwen 3. Voorbeelden duurzaam

Nadere informatie

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg'

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Organisatie Preventief Omgaan met Agressie Datum 20/04/2012 Plaats t Roodhof Oostkamp Globaal gemiddelde 4.8 / 5 Aantal deelnemers 21 personen 1.

Nadere informatie

Enquête Internationalisering Rapportage Persbericht januari 2011

Enquête Internationalisering Rapportage Persbericht januari 2011 Enquête Internationalisering Rapportage Persbericht januari 2011 Auteurs: P. M. Walison MSc, Trainee Internationaal Ondernemen Dhr. P. van Kuijen, Sectormanager Zoetermeer, 24 januari 2011 Hoewel aan de

Nadere informatie

W magazine WATERRATJES WOS. Zonder woorden. Programma Watersportdag 21 mei Ronde van W-VL Een uitstervend ras??? Lachen is gezond.

W magazine WATERRATJES WOS. Zonder woorden. Programma Watersportdag 21 mei Ronde van W-VL Een uitstervend ras??? Lachen is gezond. 1 WATERRATJES WOS W magazine Jaargang 5 nr. 45 juni 2016 Zonder woorden. inhoud Programma Watersportdag 21 mei Ronde van W-VL Een uitstervend ras??? Lachen is gezond. 2 Programma juni 2016 4 juni: kajak

Nadere informatie

MEASUREMENT CONCEPTS.

MEASUREMENT CONCEPTS. MEASUREMENT CONCEPTS www.vdp.com de meest efficiënte maatname beperkt zich niet tot 1 type aanmeetservice, maar stemt de oplossing af op uw specifieke behoeften. Het resultaat is een aanmeetservice die

Nadere informatie

Evaluatie-rapport. STEP In-housedag bij. Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten)

Evaluatie-rapport. STEP In-housedag bij. Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten) Evaluatie-rapport STEP In-housedag bij Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten) -- INHOUDSOPGAVE. WOORD VOORAF. RESULTATEN VAN DE ATTITUDE-METING VÓÓR DE IN-HOUSEDAG. RESULTATEN VAN DE ATTITUDE-METING NA

Nadere informatie

Rapport. Certificeringsonderzoek. 12 mei 2015. BHK Langens Betonboringen bv VCA* 2008/5.1. auditrapport C+ versie 7-11-2013 1 van 7

Rapport. Certificeringsonderzoek. 12 mei 2015. BHK Langens Betonboringen bv VCA* 2008/5.1. auditrapport C+ versie 7-11-2013 1 van 7 Rapport Certificeringsonderzoek 2 mei 205 VCA* 2008/5. 48 auditrapport C+ versie 7--203 van 7 BEVINDINGEN ONDERZOEK Bedrijf Bedrijfsnaam Organisatorische eenheid Verkort documentatieonderzoek Omdat het

Nadere informatie

HUMAN RELATIONS. McDonald s België. McDonald s België HUMAN RELATIONS

HUMAN RELATIONS. McDonald s België. McDonald s België HUMAN RELATIONS McDonald s België McDonald s België HUMAN RELATIONS HUMAN RELATIONS We believe in everyone s potential, so we create a work environment where everyone can keep on going McDonald s wereldwijd Aanwezig in

Nadere informatie

Renewi Veelgestelde vragen Inhoud

Renewi Veelgestelde vragen Inhoud Renewi Veelgestelde vragen Inhoud 1. Wat doet Renewi?... 2 2. Wat voor soort afval verwerkt Renewi, en op wat voor manieren?... 2 3. Wat doen jullie met het afval?... 2 4. Wat is de geografische dekking

Nadere informatie

Werkloos, hoezo? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les:

Werkloos, hoezo? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Werk graad 3 Lesvoorbereiding Werkloos, hoezo? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Zet het luisterverhaal klaar op het smartboard. Print de memory

Nadere informatie

VERSLAG. West-Vlaanderen Regio NOORD. Werkbaar werk / project omgaan met oudere werknemers (29/11/2016)

VERSLAG. West-Vlaanderen Regio NOORD. Werkbaar werk / project omgaan met oudere werknemers (29/11/2016) VERSLAG West-Vlaanderen Regio NOORD Werkbaar werk / project omgaan met oudere werknemers (29/11/2016) 1. INDRUKWEKKEND We zijn er allemaal om te luisteren wat de politie van Brugge doet om werkbaar werk

Nadere informatie

Marktonderzoek door Significant GfK in opdracht van Flanderijn Incasso NV naar het betalingsgedrag en het gebruik van incasso bij Belgische bedrijven

Marktonderzoek door Significant GfK in opdracht van Flanderijn Incasso NV naar het betalingsgedrag en het gebruik van incasso bij Belgische bedrijven Marktonderzoek door Significant GfK in opdracht van Flanderijn Incasso NV naar het betalingsgedrag en het gebruik van incasso bij Belgische bedrijven april 2012 Opzet van het onderzoek Achtergronden Flanderijn

Nadere informatie

Elektrische installaties - Vragen

Elektrische installaties - Vragen PROVIKMO Externe Dienst Preventie en Bescherming op het Werk Afdeling Risicobeheersing Team Veiligheid Dirk Martensstraat 26/1 8200 Brugge Tel. 050/47.47.47 Fax. 050/47.47.98 Presentatie: Peter Coninckx

Nadere informatie

WAAROM KIEZEN VOOR ELECTROTEST?

WAAROM KIEZEN VOOR ELECTROTEST? RISICOANALYSE BRAND KB 28/03/2014 NL WIE IS ELECTROTEST? ELECTROTEST is een dynamisch bedrijf dat een activiteitenprogramma heeft in de domeinen veiligheid en energie. De knowhow werd gedurende meer dan

Nadere informatie

Eén steen maakt het verschil. MVO jaarverslag

Eén steen maakt het verschil. MVO jaarverslag Eén steen maakt het verschil MVO jaarverslag 2017 55+ / Intern opleiden / Actief stagebeleid Voorwoord Toen we jaren geleden met Arte begonnen, werd er in de samenleving nauwelijks gesproken over MVO en

Nadere informatie

Studienamiddag Prebes Interimarbeid

Studienamiddag Prebes Interimarbeid Studienamiddag Prebes Interimarbeid Jan Schoonacker Recticel Wetteren P:\V\Doc+pres\Prebes\Studienamiddag Prebes 2017_04_21.pptx 1 RECTICEL - EEN KORT OVERZICHT De Europese PU-marktleider Nr. 1 of 2 in

Nadere informatie

uw vakmanschap is het onze waard

uw vakmanschap is het onze waard uw vakmanschap is het onze waard Herbekestraat 71 2620 Hemiksem Belgium www.quadralis.be info@quadralis.be Concept & Ontwikkeling: Gaga Imagogesticht Foto s: Deceuninck, Sapa, Gaga, Quadralis 2 Als schrijnwerker

Nadere informatie

Voorstelling door Chantal Lefever Directeur 16 December 2009

Voorstelling door Chantal Lefever Directeur 16 December 2009 Voorstelling door Chantal Lefever Directeur 16 December 2009 Ontstaan in 2009 Opgericht door de sociale partners Voor alle werkgevers en werknemers onder het Paritair Subcomité 322.01 Missie: Ontwikkeling

Nadere informatie

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt.

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt. Notulen jaarvergadering Historische Kring Dalfsen (concept) Datum 27-01-2014 Aanwezig 54 leden Met kennisgeving afwezig: Dhr. Henk Holsappel, Mw. Rix Pasman 1. Opening door de voorzitter De voorzitter

Nadere informatie

Opstellen GPP en JAP op basis van verslagen. Els Fias

Opstellen GPP en JAP op basis van verslagen. Els Fias op basis van verslagen Els Fias GPP: Globaal PreventiePlan JAP: JaarActiePlan Wettelijke instrumenten bij de organisatie van de preventie in elke onderneming of instelling Vereisen een zorgvuldige, methodische

Nadere informatie

Kunstproject De Cocon

Kunstproject De Cocon Kunstproject De Cocon -Educatief pakketen info over Will Beckers Wat is cradle to cradle? Workshops van kunstenaar Will Beckers Floraliën 2016 1 Wat is Cradle to Cradle? We kennen allemaal het teken Dit

Nadere informatie