INFORMATIEFOLDER GALBLAASOPERATIE. Dr Tom Vleugels

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIEFOLDER GALBLAASOPERATIE. Dr Tom Vleugels"

Transcriptie

1 INFORMATIEFOLDER GALBLAASOPERATIE Dr Tom Vleugels Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie. Hierin kan u nog eens nalezen wat met de chirurg besproken is. Verder leest u in grote lijnen hoe de hospitalisatie verloopt. Afhankelijk van uw specifieke situatie kan het verloop enigszins anders zijn De galblaas De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de onderkant van de lever verkleefd ligt, net onder de ribben aan de rechter zijde. Via galwegen is de galblaas verbonden met de lever en met de dunne darm, meer bepaald de twaalfvingerige darm. De lever maakt continu gal aan, nodig voor de vertering van vetten in het voedsel. De gal kan rechtstreeks van de lever naar de dunne darm. In periodes van relatieve rust, wanneer er niet gegeten wordt, slaat de galblaas de gal op en dikt deze in. Bij vetrijk voedsel zal de galblaas samentrekken en de gal vloeit dan naar de dunne darm. Wanneer de galblaas verwijderd is, neemt de hoofdgalweg deze functie van reservoir over.

2 Galstenen Om verschillende redenen kan de galblaas minder gaan functioneren en ontstaan er galblaasstenen. Tevens kan de galblaas geïnfecteerd raken. De oorzaak van deze problemen is niet steeds gekend, doch een aantal factoren kunnen het optreden mee verklaren. Risicofactoren Leeftijd : tussen de leeftijd van 40 en 70 jaar hebt u meer kans op klachten van galstenen. Geslacht : tot de leeftijd van 30 jaar hebben vrouwen driemaal meer kans op het ontwikkelen van klachten dan mannen. Dit komt hoofdzakelijk door zwangerschap (zie hieronder). Na de leeftijd van 50 jaar komt het ongeveer even vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Zwangerschap : het risico neemt toe naarmate de frequentie in zwangerschappen stijgt, alsook met het aantal zwangerschappen. Gebruik van de pil of oestrogeentherapie : ook het gebruik van vrouwelijke hormonen doet het risico voor galblaaslijden stijgen. Symptomen Sommige mensen hebben geen of zeer weinig klachten. Een behandeling is dan niet nodig. Behandeling is wel nodig bij volgende klachten : Misselijkheid of een onbehaaglijk gevoel in de bovenbuik na een maaltijd, voornamelijk bij vetrijk voedsel. Hevige pijnaanval in de bovenbuik, onder het rechter ribbenrooster, met de drang om te bewegen. Deze pijnaanval noemt men een galkoliek en wordt veroorzaakt doordat galstenen de afvloei van gal uit de galblaas verhinderen. De pijnaanval houdt op wanneer de galblaas uitgeput is of wanneer de galstenen toch afvloeien naar de galwegen. Wanneer er zich galstenen in de galwegen bevinden en gal ophoopt, kan dit tot volgende symptomen leiden : o Geelzucht : het oogwit wordt geel, alsook de huid; de urine wordt donkergeel en de stoelgang ontkleurt. Dit komt doordat de gal een uitweg in het bloed zoekt en niet meer via de stoelgang afgescheiden wordt. o Ontsteking van de galwegen (cholangitis) o Ontsteking van de pancreas of alvleesklier (pancreatitis)

3 Het stellen van de diagnose Over het algemeen wordt de diagnose van galstenen gesteld via echografie van de bovenbuik. Dit is een veilig en pijnloos onderzoek, waarbij met geluidsgolven de galblaas, lever en galstenen in beeld kunnen worden gebracht. Tevens wordt via een bloedname een ontsteking uitgesloten. Soms lukt het niet om op deze manier de diagnose te stellen. Dan dient er een magnetische resonantie scan (MRI) uitgevoerd te worden. In beperkte gevallen dient een echo endoscopie of endoscopische retrograde cholangio pancreaticografie (ERCP) uitgevoerd te worden. De behandeling Wanneer er klachten zijn, is behandeling aangewezen. Als de galblaas stenen bevat, betekent dit dat de galblaas niet meer goed werkt en moet de hele galblaas, inclusief stenen, worden verwijderd. De galblaas kan op twee manieren verwijderd worden : via laparoscopische galblaasoperatie of via open galblaasoperatie. Deze laatste betekent dat er een insnede van ongeveer vijftien centimeter lang onder het rechter ribbenrooster gemaakt wordt, waarlangs de galblaas verwijderd kan worden. De open galblaasoperatie is de laatste tien jaren uiterst zeldzaam geworden. Meestal voert de chirurg een laparoscopische galblaasoperatie uit (laparoscopische cholecystectomie). Dit wordt ook een kijkoperatie genoemd. Hierbij maakt de chirurg vier kleine sneetjes van 1 à 2 cm. De buikholte wordt met koolstofdioxide (gas) gevuld. Dit is nodig om een goed overzicht te krijgen op het operatieveld. Dit gas kan het middenrif prikkelen. Vanaf het middenrif loopt er een zenuw naar de schouder, waardoor u enkele dagen na operatie een gevoelige schouder kunt hebben. Dit verdwijnt vanzelf en is onschadelijk. De galblaas wordt via de wonde in de linker flank verwijderd. Daardoor kan aan deze wonde een kneuzingsgevoel ontstaan. Dit reageert goed op een pijnstiller of ontstekingsremmer. Mogelijke complicaties Na iedere operatie kunnen er complicaties optreden, zoals nabloeding, wondinfectie, bloedklontervorming, Deze complicaties komen zelden voor en kunnen goed behandeld worden, al dient u soms enkele dagen langer in het ziekenhuis te blijven. Een ernstige complicatie is een beschadiging van de galwegen. Dit gebeurt zelden. De gevolgen hiervan zijn afhankelijk van de aard van het letsel en het tijdstip dat het letsel wordt vastgesteld. Een hersteloperatie kan tot de mogelijkheden behoren.

4 De opname Nuchter zijn Wanneer u in de voormiddag geopereerd wordt, mag u vanaf middernacht niets eten of drinken. Wordt u s namiddags geopereerd, dan mag u een licht ontbijt nemen tot 8 uur. Nadien mag u niets eten of drinken. Wanneer u medicatie neemt, zal de chirurg bespreken welke medicatie u de ochtend van operatie nog mag nemen met een slokje water. We raden u af om de dag van operatie te roken. Hygiëne De dag voor operatie en dag daarvoor dient u zich van kop tot teen grondig te wassen, zo nodig met zeep welke u bij uw apotheker kan verkrijgen. Extra aandacht gaat naar alle huidplooien en navel. Indien u op de buik behaard bent, kan u zelf enkele dagen voor operatie de buik scheren. Er mogen stoppeltjes tot twee millimeter achterblijven. Tijdstip van opname Op het afgesproken tijdstip biedt u zich aan aan het onthaal, waar u een kamer toegewezen krijgt. In principe is dit een tweetal uren voor operatie. Op de verpleegafdeling Een verpleegkundige ontvangt u en houdt een opnamegesprek, waarbij enkele routinevragen gesteld worden (safety check). U bergt waardevolle voorwerpen weg of, beter nog, laar deze thuis. Er wordt u ook gevraagd om een operatiehemd aan te doen en vlak voor vertrek naar het operatiekwartier naar het toilet te gaan. In de operatiezaal Een operatieverpleegkundige ontvangt u in de operatiezaal en stelt eveneens een aantal vragen, net zoals chirurg en/of anesthesist zullen doen. Dit garandeert ons dat de juiste patiënt de correcte operatie ondergaat. U krijgt een infuus waarlangs de slaapmedicatie toegediend wordt. Zodra u in slaap bent, krijgt u ook een ademhalingsbuisje in de keel. Aan het einde van de operatie kan er een wonddrain (buisje wat wondvocht laat aflopen) geplaatst worden, bijvoorbeeld wanneer de galblaasregio fel ontstoken was. Deze drain wordt na enkele dagen, pijnloos, verwijderd op de verpleegafdeling.

5 Na de operatie U wordt naar de ontwaakruimte van het operatiekwartier gebracht. Daar verblijft u tot u voldoende wakker bent en uw pijn draaglijk is. Aansluitend wordt u terug naar uw kamer gebracht. Misselijkheid Wanneer u ervaring hebt met misselijkheid na operatie, kan u dit steeds vooraf melden aan de anesthesist. Er kan medicatie gegeven worden om de misselijkheid te beperken. Dorst Wanneer u na de operatie dorst hebt, dient u tot een uur na uw terugkeer op uw kamer te wachten alvorens iets te drinken. De verpleegkundige zal u iets te drinken brengen. Begin met enkele voorzichtige slokjes, aangezien drinken ook misselijkheid kan uitlokken. Maagsonde In principe wordt de maagsonde (het buisje in de neus) verwijderd, wanneer u de ontwaakruimte verlaat. Indien er nog veel gal afvloeit of bij ernstige galregio ontsteking, kan de maagsonde ter plaatse blijven. De nacht na operatie De nachtverpleegkundige zal regelmatig bloeddruk, pols en zuurstofsaturatie meten. De dag na operatie De chirurg komt bij u op de kamer langs en bespreekt of u zich voldoende fit voelt om naar huis te gaan. Bij twijfel blijft u best nog een nacht langer. De wondjes De huisarts verwijdert de verbanden en de hechtingen ongeveer zeven dagen na operatie. Indien u een wonddrain had, kan het wondje wat meer zorg behoeven. Om een littekenbreuk van een wondje te voorkomen, wordt u gevraagd om het tillen van zware lasten (boven 10 kg) of zware fysieke inspanningen te mijden tot tien dagen na operatie. Nadien mag u alle fysieke activiteiten hervatten.

6 Dieet Er is geen dieet te volgen. Het is wel aan te raden om omvangrijke, vetrijke maaltijden gedurende twee weken na de operatie te mijden. Het frequent nemen van vlot verteerbare maaltijden is aan te raden. Indien u te vetrijk eet, is de kans groot dat u diarree ontwikkelt. Eet u daarentegen te vetarm, kan contstipatie ontstaan. Na enkele weken hebt u uw oude stoelgangspatroon hervonden. Evaluatie in het ziekenhuis Een maand na operatie komt op raadpleging, indien er nog vragen of problemen zijn. Wanneer u echter in goede gezondheid verkeert, vervalt deze raadpleging. Op lange termijn Kan u in principe alles eten en dient u geen (extra) medicatie te nemen. Nuttige nummers Dr Tom Vleugels 016/ Inlichtingen 016/ Secretariaat (beperkte uren) 016/ Afsprakencentrale 016/ Spoedgevallen 016/ Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Naamsestraat Leuven

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Poli Chirurgie

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Poli Chirurgie 00 Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Poli Chirurgie Deze folder geeft u informatie over galsteenlijden en de behandeling hiervan. U heeft ingestemd met het operatief verwijderen van de galblaas

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas Cholecystectomie

Verwijderen van de galblaas Cholecystectomie Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Verwijderen van de galblaas Verwijderen van de galblaas Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Informatie over de operatie voor het verwijderen van de galblaas

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Informatie over de operatie voor het verwijderen van de galblaas Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Informatie over de operatie voor het verwijderen van de galblaas INFORMATIE OVER DE OPERATIE VOOR HET VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS INLEIDING Deze folder geeft u informatie

Nadere informatie

Laparoscopische verwijdering van de galblaas (Cholecystectomie)

Laparoscopische verwijdering van de galblaas (Cholecystectomie) Laparoscopische verwijdering van de galblaas (Cholecystectomie) 1 Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een operatie aan de galblaas. Dit informatieboekje geeft u een globaal overzicht van de gebruikelijke

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas

Verwijderen van de galblaas Patiënteninformatie Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) 1 Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Polikliniek Chirurgie, route 0.3 Telefoon

Nadere informatie

Galblaas verwijderen. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen

Galblaas verwijderen. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen Galblaas verwijderen Ligging en functie van de galblaas De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de onderzijde van de lever ligt, rechts boven in de buik. De galblaas is door gangetjes verbonden

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas

Verwijderen van de galblaas Verwijderen van de galblaas Deze folder geeft een globaal overzicht van de klachten en de behandeling bij galsteenlijden. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening de situatie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van de. galblaas. Cholecystectomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van de. galblaas. Cholecystectomie PATIËNTEN INFORMATIE Verwijderen van de galblaas Cholecystectomie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een globaal overzicht geven van de klachten en

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas (Cholecystectomie) Afdeling Chirurgie

Verwijderen van de galblaas (Cholecystectomie) Afdeling Chirurgie Verwijderen van de galblaas (Cholecystectomie) Afdeling Chirurgie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas. (cholecystectomie)

Verwijderen van de galblaas. (cholecystectomie) Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Inleiding Deze folder geeft een globaal overzicht van de klachten en de behandeling bij galsteenlijden. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen

Nadere informatie

Galblaasoperatie (Cholecystectomie)

Galblaasoperatie (Cholecystectomie) Galblaasoperatie (Cholecystectomie) In overleg met uw arts heeft u besloten uw galblaas te laten verwijderen. In deze folder treft u informatie over de behandeling en adviezen voor de periode na de operatie.

Nadere informatie

Maatschap Chirurgie. Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie)

Maatschap Chirurgie. Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Maatschap Chirurgie Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Algemeen Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het gaat hierbij om algemene informatie. Het is goed

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen. Diagnose en onderzoeken. Figuur 1. Plaats van galblaas tussen de andere organen

Galblaasoperatie. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen. Diagnose en onderzoeken. Figuur 1. Plaats van galblaas tussen de andere organen Galblaasoperatie Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Ligging en functie

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas cholecystectomie

Verwijderen van de galblaas cholecystectomie Verwijderen van de galblaas cholecystectomie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie)

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Inleiding Deze brochure geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Verwijdering van de galblaas (cholecystectomie)

Verwijdering van de galblaas (cholecystectomie) Chirurgie Patiënteninformatie Verwijdering van de galblaas (cholecystectomie) U ontvangt deze informatie, omdat uw galblaas binnenkort wordt verwijderd. Uw arts heeft al het een en ander over deze galblaasoperatie

Nadere informatie

Informatie. Galblaasverwijdering Cholecystectomie

Informatie. Galblaasverwijdering Cholecystectomie Informatie Galblaasverwijdering Cholecystectomie Inleiding Deze brochure geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie)

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Deze folder geeft een globaal overzicht van de klachten en de behandeling bij galsteenlijden. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om uw galblaas te laten verwijderen. In deze brochure vindt u

Nadere informatie

Galblaas verwijderen. Poli Chirurgie

Galblaas verwijderen. Poli Chirurgie 00 Galblaas verwijderen Poli Chirurgie 1 In deze folder vindt u informatie over problemen met de galblaas en de behandeling hiervan. U heeft met uw arts besloten om via een operatie uw galblaas te laten

Nadere informatie

VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS CHOLECYSTECTOMIE

VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS CHOLECYSTECTOMIE VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS CHOLECYSTECTOMIE 17784 Inleiding Deze folder geeft een globaal overzicht van de klachten en de behandeling bij galsteenlijden. Het is goed u te realiseren dat bij het behandelen

Nadere informatie

VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS FRANCISCUS VLIETLAND

VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS FRANCISCUS VLIETLAND VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Wat is een cholecystectomie? Cholecystectomie is de chirurgische verwijdering van de galblaas. Soms worden daarbij ook de galwegen geopend.

Wat is een cholecystectomie? Cholecystectomie is de chirurgische verwijdering van de galblaas. Soms worden daarbij ook de galwegen geopend. Cholecystectomie 1 Inleiding Deze folder geeft een globaal overzicht van de klachten en de behandeling bij galsteenlijden. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening de situatie

Nadere informatie

Chirurgie Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie)

Chirurgie Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Chirurgie Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Geneesmiddelengebruik Wanneer u met bloedverdunnende middelen wordt behandeld bespreek dit met uw behandelend arts. Uw arts vertelt u dan precies

Nadere informatie

Laparoscopisch verwijderen van de galblaas. Uw opname van dag tot dag

Laparoscopisch verwijderen van de galblaas. Uw opname van dag tot dag Laparoscopisch verwijderen van de galblaas Uw opname van dag tot dag Inhoudsopgave Inleiding... 1 Ligging en functie van de galblaas... 1 Galstenen... 1 Complicaties... 3 Dag 1: opnamedag en operatiedag...

Nadere informatie

Galblaasverwijdering. (cholecystectomie) Chirurgie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Galblaasverwijdering. (cholecystectomie) Chirurgie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Galblaasverwijdering (cholecystectomie) Chirurgie Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw galblaas. Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie en hoe uw ziekenhuisopname

Nadere informatie

Cholecystectomie. Chirurgie. Galblaas verwijderen. Inleiding

Cholecystectomie. Chirurgie. Galblaas verwijderen. Inleiding Chirurgie Cholecystectomie Galblaas verwijderen Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat uw galblaas wordt verwijderd. Dit wordt ook wel cholecystectomie genoemd. Uw arts heeft u al informatie

Nadere informatie

CHIRURGIE. Cholecystectomie is de chirurgische verwijdering van de galblaas.

CHIRURGIE. Cholecystectomie is de chirurgische verwijdering van de galblaas. CHIRURGIE Cholecystectomie Verwijderen van de galblaas Inleiding Cholecystectomie is de chirurgische verwijdering van de galblaas. De galblaas De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de onderkant

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas

Verwijderen van de galblaas Patiënteninformatie Verwijderen van de galblaas Informatie over symptomen en operatietechnieken 1234567890-terTER_ Verwijderen van de galblaas Informatie over symptomen en operatietechnieken. U heeft

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Galblaasoperatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei Galblaasoperatie Ziekenhuis Gelderse Vallei Binnenkort wordt u in ziekenhuis Gelderse Vallei opgenomen voor een operatie aan uw galblaas. Deze folder geeft u een globaal overzicht van de oorzaak en klachten

Nadere informatie

Galblaasverwijdering. Chirurgie. alle aandacht. (cholecystectomie)

Galblaasverwijdering. Chirurgie. alle aandacht. (cholecystectomie) Galblaasverwijdering (cholecystectomie) Chirurgie alle aandacht Galblaasverwijdering Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw galblaas. Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie en

Nadere informatie

Galblaas verwijderen. (cholecystectomie)

Galblaas verwijderen. (cholecystectomie) Galblaas verwijderen (cholecystectomie) Welkom Welkom in het St. Anna Ziekenhuis. U ontvangt deze folder omdat uw galblaas verwijderd wordt (ook wel cholecystectomie genaamd). Hier kunt u lezen hoe deze

Nadere informatie

VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS CHOLECYSTECTOMIE

VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS CHOLECYSTECTOMIE VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS CHOLECYSTECTOMIE Inleiding Deze folder geeft een globaal overzicht van de klachten en de behandeling bij galsteenlijden. Het is goed u te realiseren dat bij het behandelen van

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas

Verwijderen van de galblaas Chirurgie Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) INLEIDING Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen. Diagnose en onderzoeken. Figuur 1. Plaats van galblaas tussen de andere organen

Galblaasoperatie. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen. Diagnose en onderzoeken. Figuur 1. Plaats van galblaas tussen de andere organen Galblaasoperatie In overleg met uw behandelend chirurg heeft u besloten een galblaasoperatie (cholecystectomie) te ondergaan in Gelre ziekenhuizen. Deze folder geeft u informatie over galblaasaandoeningen,

Nadere informatie

Galblaas verwijderen (cholecystectomie)

Galblaas verwijderen (cholecystectomie) Galblaas verwijderen (cholecystectomie) Welkom Welkom in het St. Anna Ziekenhuis. U ontvangt deze folder omdat uw galblaas verwijderd wordt (ook wel cholecystectomie genaamd). Hier kunt u lezen hoe deze

Nadere informatie

> Laparoscopische galblaaswegname Informatiebrochure

> Laparoscopische galblaaswegname Informatiebrochure www.azstlucas.be 1 > Informatiebrochure 2 Binnenkort ondergaat u een galblaasoperatie in het AZ Sint Lucas te Gent. Met deze brochure willen wij u graag informatie geven over de verschillende aspecten

Nadere informatie

Laparoscopische Galblaasverwijdering (cholecystectomie)

Laparoscopische Galblaasverwijdering (cholecystectomie) Laparoscopische Galblaasverwijdering (cholecystectomie) Laparoscopische Galblaasverwijdering Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

Het verwijderen van de galblaas

Het verwijderen van de galblaas Het verwijderen van de galblaas Centrum voor Kijkoperaties 1 In deze folder vindt u informatie over problemen met de galblaas en de behandeling hiervan. Realiseert u zich dat uw persoonlijke situatie anders

Nadere informatie

H.253118.0116. Galblaas verwijderen (kijkoperatie)

H.253118.0116. Galblaas verwijderen (kijkoperatie) H.253118.0116 Galblaas verwijderen (kijkoperatie) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om de galblaas te verwijderen door middel van een kijkoperatie. Het is een operatie waarvoor

Nadere informatie

Chirurgie Galblaasverwijdering Cholecystectomie

Chirurgie Galblaasverwijdering Cholecystectomie Chirurgie Galblaasverwijdering Cholecystectomie 2 Inleiding Deze folder geeft een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van galsteenlijden. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen

Nadere informatie

GALBLAASOPERATIE GALBLAASRESECTIE. - Patiëntinformatie -

GALBLAASOPERATIE GALBLAASRESECTIE. - Patiëntinformatie - GALBLAASOPERATIE GALBLAASRESECTIE - Patiëntinformatie - 1 Beste, U wordt in AZ Oudenaarde opgenomen voor een galblaasoperatie. Deze folder geeft bijkomende informatie over de reden waarom de galblaas verwijderd

Nadere informatie

Cholecystectomie verwijderen van de galblaas

Cholecystectomie verwijderen van de galblaas Cholecystectomie verwijderen van de galblaas Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 De galblaas... 1 3 Het galblaaslijden... 1 4 Symptomen van het galblaaslijden... 2 5 Hoe wordt de diagnose gesteld... 3 6 De

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas (Cholecystectomie)

Verwijderen van de galblaas (Cholecystectomie) Chirurgie Verwijderen van de galblaas (Cholecystectomie) Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep De galblaas De galblaas is een klein peervormig orgaan

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas

Verwijderen van de galblaas Patiënteninformatie Verwijderen van de galblaas Informatie over symptomen en operatietechnieken 1234567890-terTER_ Verwijderen van de galblaas Informatie over symptomen en operatietechnieken. U heeft

Nadere informatie

Abdominale Chirurgie Verwijderen van de galblaas

Abdominale Chirurgie Verwijderen van de galblaas Abdominale Chirurgie Verwijderen van de galblaas Cholecystectomie Abdominale Chirurgie Inleiding In deze brochure wordt de chirurgische verwijdering van de galblaas (cholecystectomie) beschreven. Soms

Nadere informatie

Galblaasverwijdering (cholecystectomie)

Galblaasverwijdering (cholecystectomie) Galblaasverwijdering (cholecystectomie) Binnenkort wordt u opgenomen in HMC Bronovo voor het verwijderen van uw galblaas. Met deze folder geven wij u informatie over de mogelijke oorzaak en de gang van

Nadere informatie

operatie: verwijderen van de galblaas

operatie: verwijderen van de galblaas patiënteninformatie operatie: verwijderen van de galblaas Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als

Nadere informatie

C h o l e c y s t e c t o m i e

C h o l e c y s t e c t o m i e C h o l e c y s t e c t o m i e Deze folder geeft u informatie over een galblaasoperatie (cholecystectomie) en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie

Nadere informatie

Cholecystectomie Verwijdering van de galblaas

Cholecystectomie Verwijdering van de galblaas Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een galblaasoperatie. Uw chirurg heeft met u besproken waarom deze operatie nodig is. In deze brochure wordt beschreven hoe de praktische gang van zaken rondom

Nadere informatie

operatie: verwijderen van de galblaas

operatie: verwijderen van de galblaas patiënteninformatie operatie: verwijderen van de galblaas Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als

Nadere informatie

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel)

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel) H.253100.0116 Galblaas verwijderen (conventioneel) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om de galblaas te verwijderen. Het is een operatie waarvoor u ongeveer één tot twee dagen

Nadere informatie

Kort verblijf. Cholecystectomie. www.catharinaziekenhuis.nl

Kort verblijf. Cholecystectomie. www.catharinaziekenhuis.nl Kort verblijf Cholecystectomie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Ligging en functie van de galblaas... 3 Galstenen... 4 Diagnose en onderzoeken... 4 Behandelingsmogelijkheden... 4 De conventionele (klassieke)

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas (conventioneleen laparoscopische wijze)

Verwijderen van de galblaas (conventioneleen laparoscopische wijze) Verwijderen van de galblaas (conventioneleen laparoscopische wijze) Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ZGT voor een galblaasoperatie. Deze folder geeft een globaal overzicht van de klachten

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas

Verwijderen van de galblaas Verwijderen van de galblaas Algemeen Samen met uw huisarts is vastgesteld dat u last van galstenen heeft. In Bernhoven heeft u een afspraak gehad met de chirurg. Als u een flyer heeft gekregen om gebruik

Nadere informatie

Infobrochure Galblaasoperatie

Infobrochure Galblaasoperatie Infobrochure Galblaasoperatie De galblaas De galblaas is een peervormig orgaan van ongeveer 5-12 cm lang dat zich bevindt in de rechterbovenbuik, net onder de lever. De galblaas slaat het galvocht op wat

Nadere informatie

Galblaasoperatie (cholecystectomie)

Galblaasoperatie (cholecystectomie) patiënteninformatie algemene heelkunde Galblaasoperatie (cholecystectomie) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN GALBLAAS- OPERATIE

INFO VOOR PATIËNTEN GALBLAAS- OPERATIE INFO VOOR PATIËNTEN GALBLAAS- OPERATIE INHOUD 01 Inleiding 4 02 De galblaas 4 03 Redenen om de galblaas te laten verwijderen 5 04 De operatie 6 05 Mogelijke complicaties 8 06 Pijn 9 07 Verloop van de

Nadere informatie

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Galblaasoperatie

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Galblaasoperatie bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Galblaasoperatie 01. Galblaasoperatie Binnenkort wordt tijdens een operatie uw galblaas verwijderd. Deze ingreep noemen we ook een cholecystectomie.

Nadere informatie

Chirurgie. Patiënteninformatie. Galblaasverwijdering. Cholecystectomie. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie. Patiënteninformatie. Galblaasverwijdering. Cholecystectomie. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Galblaasverwijdering i Patiënteninformatie Cholecystectomie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met de arts hebt u besloten uw galblaas door middel van een operatie te laten verwijderen.

Nadere informatie

CHIRURGIE. Galblaasoperatie BEHANDELING

CHIRURGIE. Galblaasoperatie BEHANDELING CHIRURGIE Galblaasoperatie BEHANDELING Galblaasoperatie Binnenkort wordt u geopereerd aan uw galblaas. Uw arts heeft u al het een en ander over de ingreep verteld, maar het is prettig om die informatie

Nadere informatie

Galblaasverwijdering. Chirurgie. mca.nl

Galblaasverwijdering. Chirurgie. mca.nl Galblaasverwijdering Chirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een galblaas? 3 Wat is galblaaslijden? 3 Wat is een galblaasverwijdering? 4 De voorbereiding 4 Tijdens de behandeling 5 Na de behandeling 6 Complicaties

Nadere informatie

Galblaas operatie. (cholecystectomie)

Galblaas operatie. (cholecystectomie) Galblaas operatie (cholecystectomie) Uw chirurg heeft u een galblaas operatie voorgesteld. In deze informatie leest u over de periode vóór de operatie, de operatie en de periode na de operatie. Leest u

Nadere informatie

Galblaas operatie. (Cholecystectomie) Ligging en functie van de galblaas

Galblaas operatie. (Cholecystectomie) Ligging en functie van de galblaas Galblaas operatie (Cholecystectomie) Uw chirurg heeft u een galblaas operatie voorgesteld. In deze informatie leest u over de periode vóór de operatie, de operatie en de periode na de operatie. Leest u

Nadere informatie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Uw uroloog heeft bij u een aandoening geconstateerd waarvoor het nodig is uw nier te verwijderen. In deze folder vindt u informatie om uzelf goed te kunnen

Nadere informatie

Galblaas verwijderen. Chirurgie

Galblaas verwijderen. Chirurgie Galblaas verwijderen Chirurgie Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Uitleg over de galblaas 3 2. De galblaasoperatie 4 3. Instructies en adviezen 9 Uitleg over de galblaas Deze folder geeft u informatie over

Nadere informatie

Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop)

Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop) 1/6 Chirurgie Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop) Inleiding U heeft zich voor onderzoek en behandeling van galstenen via de huisarts aangemeld bij de polikliniek

Nadere informatie

eft, stel ze dan gerust aan uw behandelend arts.

eft, stel ze dan gerust aan uw behandelend arts. Galblaasoperatie Laparoscopische of klassieke operatie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een galblaasoperatie te laten doen. In deze folder leest u meer over deze ingreep. Als u na het

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Chirurgie februari 2012 pavo 0103

Galblaasoperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Chirurgie februari 2012 pavo 0103 Galblaasoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Chirurgie februari 2012 pavo 0103 Inleiding Binnenkort wordt u in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw galblaas. In

Nadere informatie

Galblaas verwijderen. Chirurgie. Uitleg over de galblaas. Galstenen of ontstoken galblaas. Klachten

Galblaas verwijderen. Chirurgie. Uitleg over de galblaas. Galstenen of ontstoken galblaas. Klachten Chirurgie Galblaas verwijderen Uitleg over de galblaas In deze informatie leest u meer over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als

Nadere informatie

Galblaasverwijdering Chirurgie.

Galblaasverwijdering Chirurgie. Galblaasverwijdering Chirurgie www.nwz.nl Inhoud Wat is een galblaas? 3 Wat is galblaaslijden? 3 Wat is een galblaasverwijdering? 4 De voorbereiding 4 Tijdens de behandeling 5 Na de behandeling 6 Complicaties

Nadere informatie

Acute ontsteking van de alvleesklier. Acute pancreatitis

Acute ontsteking van de alvleesklier. Acute pancreatitis Acute ontsteking van de alvleesklier Acute pancreatitis Uw behandelend arts heeft met u besproken dat een u een acute otsteking van de alvleesklier (pancreatitis) hebt. Deze folder geeft u informatie over

Nadere informatie

Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop)

Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop) 1/6 Chirurgie Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop) Inleiding U heeft zich voor onderzoek en behandeling van galstenen via de huisarts aangemeld bij de polikliniek

Nadere informatie

De galblaasoperatie. Kijkoperatie of open operatie

De galblaasoperatie. Kijkoperatie of open operatie De galblaasoperatie Kijkoperatie of open operatie Uit onderzoek is gebleken dat uw klachten veroorzaakt worden door galstenen. Dit betekent dat een operatie noodzakelijk is. Over het hoe en waarom kunt

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie

Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en met name vrouwen tussen 35 en 55 jaar lopen meer risico.

Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en met name vrouwen tussen 35 en 55 jaar lopen meer risico. 1/6 Chirurgie Galblaasoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Jessa Ziekenhuis vzw. www.jessazh.be. Dienst kwaliteit. versie juli 2015 (Object-ID 230129)

Galblaasoperatie. Jessa Ziekenhuis vzw. www.jessazh.be. Dienst kwaliteit. versie juli 2015 (Object-ID 230129) Galblaasoperatie Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: kwaliteit@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Chirurgie

Galblaasoperatie. Chirurgie 1/7 Chirurgie Galblaasoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Onderzoek / behandeling van de galwegen en de alvleesklier (ERCP)

Onderzoek / behandeling van de galwegen en de alvleesklier (ERCP) Onderzoek / behandeling van de galwegen en de alvleesklier (ERCP) Afspraak Mw./ Dhr.... U wordt verwacht op..dag Datum.20 Om uur U meldt zich nuchter bij het Opnamebureau van het HagaZiekenhuis, locatie

Nadere informatie

Perianaal abces. Centrum voor Algemene Heelkunde. Dr. Tom Feryn. www.dokterferyn.be

Perianaal abces. Centrum voor Algemene Heelkunde. Dr. Tom Feryn. www.dokterferyn.be Centrum voor Algemene Heelkunde Dr. Tom Feryn www.dokterferyn.be Perianaal abces www.proctologiekliniek.be www.facebook.com/doktertomferyn www.youtube.com/doktertomferyn Wat is een perianaal abces? Een

Nadere informatie

verwijderen van de milt

verwijderen van de milt verwijderen van de milt U krijgt binnenkort een operatie voor het verwijderen van de milt. Een ander woord voor miltverwijdering is splenectomie. Wat is de milt? Welke redenen zijn er om de milt te verwijderen?

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Chirurgie

Galblaasoperatie. Chirurgie 1/6 Chirurgie Galblaasoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Verwijderen galblaas bij kinderen

Verwijderen galblaas bij kinderen Verwijderen galblaas bij kinderen In overleg met uw behandelend specialist is besloten tot opname van uw kind op een van de verpleegafdelingen van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis.op deze afdeling

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Galblaasoperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Galblaasoperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw galblaas. In deze

Nadere informatie

ERCP Onderzoek van galwegen en afvoergang van de alvleesklier

ERCP Onderzoek van galwegen en afvoergang van de alvleesklier ERCP Onderzoek van galwegen en afvoergang van de alvleesklier Inhoudsopgave Wat is een ERCP... 1 Hoe verloopt dit onderzoek... 1 Direct behandelen... 2 Voorbereiding... 2 Medicatie... 3 Risico s en mogelijke

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie)

abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie) abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een blindedarmoperatie of appendectomie 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van de. galblaas. Cholecystectomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van de. galblaas. Cholecystectomie PATIËNTEN INFORMATIE Verwijderen van de galblaas Cholecystectomie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een globaal overzicht geven van de klachten en de behandeling bij galblaaslijden.

Nadere informatie

verwijderen van de milt

verwijderen van de milt patiënteninformatie verwijderen van de milt U krijgt binnenkort een operatie voor het verwijderen van de milt. Een ander woord voor miltverwijdering is splenectomie. Wat is de milt? Welke redenen zijn

Nadere informatie

heelkunde 2 informatiebrochure Galblaasoperatie (cholecystectomie)

heelkunde 2 informatiebrochure Galblaasoperatie (cholecystectomie) heelkunde 2 informatiebrochure Galblaasoperatie (cholecystectomie) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is galblaaslijden 4 3. Voorbereiding voor de operatie 5 4. De operatie 6 5. Mogelijke verwikkelingen

Nadere informatie

Acute alvleesklierontsteking

Acute alvleesklierontsteking Acute alvleesklierontsteking U bent opgenomen in het ziekenhuis in verband met een alvleesklierontsteking (Acute Pancreatitis). In deze folder vindt u informatie over de oorzaken en behandeling van een

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Chirurgie

Galblaasoperatie. Chirurgie 1/7 Chirurgie Galblaasoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Wat u moet weten over een ERCP-onderzoek

Wat u moet weten over een ERCP-onderzoek 1263/834/7 - GZA - mei 2017 Wat u moet weten over een ERCP-onderzoek patiënteninformatie campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat

Nadere informatie

ERCP-onderzoek. Onderzoek galwegen en alvleesklier

ERCP-onderzoek. Onderzoek galwegen en alvleesklier ERCP-onderzoek Onderzoek galwegen en alvleesklier Binnenkort heeft u een afspraak voor een ERCP-onderzoek. In deze folder geven wij meer informatie over dit onderzoek, zodat u zich goed kunt voorbereiden.

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE. DE LAPAROSCOPISCHE OPERATIE Vakgroep chirurgie

PATIËNTENINFORMATIE. DE LAPAROSCOPISCHE OPERATIE Vakgroep chirurgie PATIËNTENINFORMATIE DE LAPAROSCOPISCHE OPERATIE Vakgroep chirurgie 2 DE LAPAROSCOPISCHE OPERATIE Vakgroep chirurgie Goed om te weten In deze folder geeft Maasstad Ziekenhuis u enige uitleg over een laparoscopische

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten. Patiënteninformatie ERCP. Een kijkonderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier. Slingeland Ziekenhuis

Maag-, Darm- en Leverziekten. Patiënteninformatie ERCP. Een kijkonderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier. Slingeland Ziekenhuis Maag-, Darm- en Leverziekten ERCP i Patiënteninformatie Een kijkonderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier Slingeland Ziekenhuis Inleiding Uw behandelend arts heeft in overleg met u

Nadere informatie

Chronische ontsteking

Chronische ontsteking Chronische ontsteking van de alvleesklier - Chronische pancreatitis Chirurgie Beter voor elkaar Chronische ontsteking van de alvleesklier Chronische Pancreatitis Inleiding Deze folder geeft u informatie

Nadere informatie

H.291407.0713. Laparoscopisch herstel van een liesbreuk

H.291407.0713. Laparoscopisch herstel van een liesbreuk H.291407.0713 Laparoscopisch herstel van een liesbreuk 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een kijkoperatie om de liesbreuk te herstellen. Het is een operatie die meestal in dagbehandeling

Nadere informatie

chronische alvleesklierontsteking

chronische alvleesklierontsteking patiënteninformatie chronische alvleesklierontsteking U heeft last van een terugkerende ontsteking van de alvleesklier. We noemen dit een chronische alvleesklierontsteking. Wat is een chronische alvleesklierontsteking?

Nadere informatie