** Flexie van de pols wordt ook wel palmairflexie genoemd, extensie van de pols wordt ook dorsaal flexie of dorsaal extensie genoemd.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "** Flexie van de pols wordt ook wel palmairflexie genoemd, extensie van de pols wordt ook dorsaal flexie of dorsaal extensie genoemd."

Transcriptie

1 Checklist LO: Onderzoek van de pols en hand Algemene instructies Stelt u zich voor aan patiënt. Vertel welk onderzoek u gaat verrichten en instrueer de proefpersoon in begrijpelijk Nederlands. Zorg ervoor dat de proefpersoon voldoende ontkleed is: bovenkleding moet worden uitgetrokken. (Pols en elleboog moeten goed zichtbaar zijn.) Het ondergoed en onderkleding kunnen aanblijven. Let op de hygiëne (desinfecteer de handen, doe sieraden en horloges af). Bewaak uw eigen veiligheid en die van de patiënt. Werk systematisch. INSPECTIE VAN DE POLS EN HAND Inspecteer aan een tafel op korte afstand Laat de patiënt zitten. Beoordeel eerst de spontane houding en daarbij de positie van de pols en hand. Vraag de patiënt vervolgens de onderarmen in ongeveer 90 0 flexie in de ellebogen op tafel te leggen, in supinatie, met de handpalmen naar boven gericht. Inspecteer achtereenvolgens de palmaire zijde, inclusief duimmuis (thenar)en pinkmuis (hypothenar), en de dorsale (hand omdraaien) van de pols en hand. Beoordeel steeds: Contourafwijkingen: vorm van botten, gewrichten (zwelling) en spieren (asymmetrie en atrofie) Huidafwijkingen: roodheid, littekens, wonden en zwellingen rondom het gewricht Standsaspecten: statiek, positie en stand van de onderarm ten opzichte van de bovenarm Bewegingsaspecten: willekeurige en onwillekeurige bewegingen PALMAIRE (VENTRALE) ZIJDE Contouren: Spieren*: let op atrofie en symmetrie van de spieren van de duimmuis (m.abductor pollicis brevis, m. adductor pollicis, m. flexor pollicis brevis, m. opponens pollicis), pinkmuis (m. abductor digiti minimi, m. opponens digiti minimi, m. flexor digiti minimi brevis, m. palmaris brevis), hand en onderarm (contouren van de flexoren). Huid: Eeltvorming Stand: Hand en middelvinger in verlengde onderarm? Beweging: let op onwillekeurige bewegingen DORSALE ZIJDE Contouren: Botten: symmetrie van processus styloïdeus radii en ulnae, MCP-gewrichten Gewrichten : zwellingen rond gewrichten (Noduli van Heberden of Bouchard, reumanoduli of zwelling van het gewricht?) Spieren*: let op atrofie en symmetrie van de spieren van de hand en onderarm (contouren van deextensoren en extensorpezen). Huid Aspect van de nagels Stand: Ulnair deviatie in MCP-gewrichten, knoopsgat- of zwanenhalsdeformiteiten? Beweging: let op onwillekeurige bewegingen Tijdens de inspectie wordt er steeds gelet op links- rechtsverschillen * De kennis van de spieren behoort tot de toetsstof voor jaar 2. Zie ook het gedeelte spiertesten en klinische palpatie in deze checklist. ACTIEF BEWEGINGSONDERZOEK Laat de patiënt de volgende bewegingen verrichten:

2 Beoordeel steeds: - pijn (vraag en let op mimiek) - bewegingsverloop: soepel en gelijkmatig? - bewegingstraject: maximaal of beperkt? - compensatoire (ontwijkende) bewegingen, optreden van bijgeluiden? Pols: Flexie** (fixeer de onderarm, de patiënt buigt de hand richting de handpalm) Extensie** (fixeer de onderarm, de patiënt strekt de hand richting de handrug) Radiaal abductie (fixeer de onderarm, de patiënt beweegt de hand richting de radius) Ulnair abductie (fixeer de onderarm, de patiënt beweegt de hand richting de ulna) Vraag de patiënt om beide onderarmen in 90 flexie i n de zij te plaatsen: Pronatie (draaien van de hand en onderarm naar binnen toe: leg de handpalm op de tafel) Supinatie (draaien van de hand en onderarm naar buiten toe: leg de handrug op de tafel) Duim: Abductie (vraag de patiënt de duim naar radiaal te bewegen) Adductie (vraag de patiënt de duim naar ulnair te bewegen) Oppositie (vraag de patiënt de duim naar het MCP 5 te bewegen) Repositie (vraag de patiënt de duim vanaf het MCP 5 af naar radiaal en abductie te bewegen) Flexie (vraag de patiënt de duim volledig te buigen in MCP en IP) Extensie (vraag de patiënt de duim volledig te strekken in MCP en IP) Vingers: Flexie (vraag de patiënt de vingers volledig te buigen, laat een vuist maken) Extensie (vraag de patiënt de vingers volledig te strekken in MCP, PIP en DIP) Abductie (vraag de patiënt de vingers te spreiden) (met de handen en onderarmen op tafel) Adductie (vraag de patiënt de vingers te sluiten) (met de handen en onderarmen op tafel) ** Flexie van de pols wordt ook wel palmairflexie genoemd, extensie van de pols wordt ook dorsaal flexie of dorsaal extensie genoemd. PASSIEF BEWEGINGSONDERZOEK (op indicatie) De patiënt is ontspannen er wordt verzocht om niet mee te bewegen met de bewegingen die u maakt, maar deze ook niet tegen te werken Fixeer steeds proximaal van het te onderzoeken gewricht en voer de beweging uit door het distale deel te bewegen. Zorg er voor dat u de beweging goed kunt uitvoeren en beoordelen. Voer de volgende bewegingen uit: Beoordeel steeds: - pijn (vraag en let op mimiek) - bewegingsverloop: soepel en gelijkmatig? - bewegingstraject: maximaal of beperkt? - compensatoire (ontwijkende) bewegingen, optreden van bijgeluiden? - Actief spierverzet en eindgevoel Pols: Flexie: o Fixeer de onderarm aan de ulnaire zijde met de fixatiehand o De omvat de radiale zijde van de hand waarbij de duim wordt vrijgelaten o Beweeg de hand en pols naar palmair Extensie: o Fixeer de onderarm aan de ulnaire zijde met de fixatiehand o De omvat de radiale zijde van de hand waarbij de duim wordt vrijgelaten o Beweeg de hand en pols naar dorsaal of wel extensie Radiale abductie (of radiale deviatie): o Fixeer de onderarm aan de radiale zijde met de fixatiehand o De omvat de ulnaire zijde van de hand

3 o Beweeg de hand en pols naar radiaal (duimzijde) Ulnaire abductie (of ulnaire deviatie): o Fixeer de onderarm aan de ulnaire zijde met de fixatiehand o De omvat de radiale zijde van de hand waarbij de duim wordt vrijgelaten o Beweeg de hand en pols naar ulnair (pinkzijde) Duim (CMC-1): Abductie: o Fixeer het os metacarpale 1 tussen duim en wijsvinger van de o Beweeg het os metacarpale 1 naar radiaal (duimzijde) Adductie: o Fixeer het os metacarpale 1 tussen duim en wijsvinger van de o Beweeg het os metacarpale 1 naar ulnair (pinkzijde) Oppositie: o Fixeer het os metacarpale 1 tussen duim en wijsvinger van de o Beweeg het os metacarpale 1 richting het MCP-5 (basis van de pink) Repositie: o Fixeer het os metacarpale 1 tussen duim en wijsvinger van de o Beweeg het os metacarpale 1 richting het MCP-5 (basis van de pink) Duim en vingers (MCP, (P)IP en DIP) Fixeer de vingergewrichten één voor één aan de basis van het te onderzoeken gewricht. Flexie MCP o Fixeer het os metacarpale met de fixatiehand o Fixeer de proximale falanx tussen duim en wijsvinger van de o Beweeg de proximale falanx richting flexie (handpalm) Extensie MCP o Fixeer het os metacarpale met de fixatiehand o Fixeer de proximale falanx tussen duim en wijsvinger van de o Beweeg de proximale falanx richting extensie (dorsaal) Flexie IP, PIP en DIP o Fixeer de proximale falanx met de fixatiehand o Fixeer de distale falanx van het te onderzoeken gewricht tussen duim en wijsvinger van de o Beweeg de distale falanx richting flexie (handpalm) Extensie IP, PIP en DIP o Fixeer de proximale falanx met de fixatiehand o Fixeer de distale falanx van het te onderzoeken gewricht tussen duim en wijsvinger van de o Beweeg de distale falanx richting extensie (dorsaal) SPIERTESTEN (op indicatie) Instrueer de patiënt duidelijk en verricht de spiertesten zonder dat er bewegingsuitslag in het te onderzoeken gewricht kan ontstaan (isometrisch testen). Beoordeel: - Pijn (vragen en op mimiek letten) De patiënt staat of zit met het gezicht naar de onderzoeker. De ellebogen zijn geflecteerd in 90 0, de onderarm is gestrekt en de pols bevindt zich in de neutraalstand (tussen pronatie en supinatie in). Onderzoek de volgende spiergroepen: Pols: Flexoren: (m. palmaris longis, m. flexor digitorum profundus en superficialis, m. flexor carpi ulnaris en m.

4 flexor carpi radialis )*** o Omvat met de fixatiehand de onderarm, proximaal van de pols o Omvat met de de hand vanaf radiaal o Vraag de patiënt de arm krachtig naar flexie te bewegen (buigen) Extensoren: (m. extensor carpi radialis longus en brevis, m. extensor carpi ulnaris)*** o Omvat met de fixatiehand de onderarm, proximaal van de pols o Omvat met de de hand vanaf radiaal o Vraag de patiënt de hand krachtig naar extensie te bewegen (strekken) Radiale abductie: (m. flexor carpi radialis en m. extensor carpi radialis longus en brevis)*** o Fixeer de onderarm met de fixatiehand o De omvat de vuist aan de radiale zijde van de hand o Vraag de patiënt de hand krachtig naar radiaal te bewegen (duimzijde) Ulnaire abductee: (m. flexor carpi ulnaris en m. extensor carpi ulnaris)*** o Fixeer de onderarm met de fixatiehand o De omvat de vuist aan de ulnaire zijde o Vraag de patiënt de hand en pols naar ulnair te bewegen (pinkzijde) Pronatoren: (m. pronator teres)*** o Fixeer met de fixatiehand de elleboog in 90 flexi e o Ondersteun de elleboog met de fixatiehand en omvat het distale deel van de radius met de o Vraag de patiënt de onderarm vanuit de neutraalstand naar pronatie (binnen) te draaien Supinatoren: (m. supinator, m.biceps brachii)*** o Fixeer met de fixatiehand de elleboog in 90 flexi e o Ondersteun de elleboog met de fixatiehand en omvat het distale deel van de radius met de o Vraag de patiënt de onderarm vanuit de neutraalstand naar supinatie (buiten) te draaien Duim Abductie: (m. abductor pollicis longus en brevis)*** o Geef weerstand ter plaatse van de radiale basis van de duim o Vraag de duim te abduceren tegen weerstand Adductie: (m. adductor pollicis)*** o Geef weerstand ter plaatse van de ulnaire zijde van de duim, o Vraag de duim te adduceren tegen weerstand Flexie: (m. flexor pollicis longus)*** o Geef weerstand ter plaatse van de duimtop aan de palmaire zijde o Vraag de duim te flecteren tegen weerstand (buigen) Extensie: (m. extensor pollicis longus en brevis)*** o Geef weerstand ter plaatse van de duimnagel o Vraag de duim te extenderen tegen weerstand (strekken) Vingers: Flexie: (m. flexor digitorum profundus, m. flexor digitorum superficialis)*** o Fixeer de basis van de vingers met de fixatiehand o Laat de patiënt de vingers strekken o Geef weerstand ter plaatse van de vingertoppen aan de palmaire zijde o Vraag de patiënt de vingers te flecteren (buigen) Extensie: (mm. lumbricales, m. extensor digitorum)*** o Laat de patiënt de MCP gewrichten 90 flecteren o Vraag de patiënt om de vingers krachtig gestrekt te houden o De onderzoeker geeft weerstand richting flexie

5 Abductie: (mm. interossei dorsales)*** o Omvat de gesloten vingers van de patiënt tussen de eigen duim en wijsvinger o Vraag de patiënt de vingers te spreiden. Adductie: (mm. interosseï palmares)*** o Laat de patiënt de vingers spreiden; plaats uw vingers tussen die van de patiënt. o Vraag de patiënt de vingers te sluiten *** De genoemde spieren worden getoetst in jaar 2. De kennis daarvan kunt u presenteren bij het onderdeel klinische palpatie. Klinische palpatie van de pols en hand Ondersteun de hand en pols van uw patiënt Palpatie anatomische structuren: Botten en gewrichten: processus styloïdeus ulnae, processus styloïdeus radii, os scaphoideum, gewrichtskapsels MCP, PIP en DIP, vingers Spieren****, pezen en aanhechtingen: duimmuis, pinkmuis, flexoren van pols en vingers, fascia palmaris, flexorpezen van de vingers, extensoren van pols en vingers, extensorpezen van de vingers Gezwollen gewrichten kunnen pijnlijk zijn bij palpatie; duw niet te hard. De vingergewrichten (PIP en DIP) kunt u het beste palperen door het vormen van twee C s met u duimen en wijsvingers, zo kunt u kleine hoeveelheden vocht in die gewrichten beter waarnemen. Palpatie overig (beoordeel): temperatuur (handrug) en vochtigheid zwellingen en kwaliteit daarvan abnormale beweeglijkheid, structuur, discontinuïteit locatie en het punctum maximum van de pijn, asdrukpijn tangentiële drukpijn (Omvat de gestrekte hand van de patiënt ter hoogte van de MCP s en druk deze zacht zijdelings samen om artritis van de MCP s op te sporen, dit komt neer op het geven van een handdruk.) spieren en pezen: spiertonus (vingers dwars op vezelverloop), spierhernia of spierruptuur door spier aan te laten spannen en vingers in lengterichting, peesverdikkingen **** Benoem enkele belangrijk spieren van de verschillende groepen bij naam. SPECIFIEKE FUNCTIETESTEN (op indicatie) Carpale tunnel syndroom Test van Phalen: Breng de pols eerst passief naar maximale palmaire flexie houdt deze positie maximaal 60 seconden vast De test is positief als binnen die 60 seconden paresthesieën ontstaan Test van Tinel: Breng de pols eerst passief naar enige dorsale flexie Manueel of met een reflexhamer tikken op de n. medianus ter hoogte van de carpale tunnel (het ligamentum carpi transversum) Bij toename van de klachten is de test positief (zoals tintelingen of doofheid van de vingers in het verzorgingsgebied van n. medianus) Fractuur os scaphoïdeum

6 Drukpijn os scaphoïdeum: Beoordeel of er sprake is van drukpijn ter plaatse van de tabatière anatomique (fig. 5) Bij het optreden van pijn kan er sprake zijn van een fractuur (dus: immobilisatie met gipsspalk!) Fig. 5. Afbeelding afkomstig van: Handletselkaart, een uitgave van de NVSHA Morbus Quervain (tendovaginitis m. abductor pollucis longus en m. ext. pollucis brevis) Test van Finkelstein Voer passieve ulnaire abductie uit waarbij de duim wordt vrijgelaten Er is geen pijn bij het processus styloïdeus radii Herhaal de test, nu fixeert de patiënt de duim in de vuist De test is positief indien er provocatie of progressie van de pijn optreedt ( door de rek op de bovengenoemde pezen) Functietest van de vingerflexoren (bv nav een glasverwonding) m. flexor digitorum profundus, FDP, zie fig. 11: Fixeer de basis van het DIP gewricht van de te onderzoeken vinger Zorg voor extensie in alle overige hand- en vingergewrichten. Vraag de patiënt de te onderzoeken vinger te flecteren in het DIP gewricht (buigen) m. flexor digitorum superficialis, FDS, zie fig. 12: Fixeer de basis van het PIP gewricht van de te onderzoeken vinger. Zorg voor extensie in alle overige hand- en vingergewrichten (uitschakelen van de m. flexor digitorum profundus). Vraag nu aan de patiënt om de te onderzoeken vinger te flecteren in het PIP gewricht (buigen) Figuur 11 en 12: Afbeelding afkomstig van de Handletselkaart, een uitgave van de NVSHA

Deze uitgave is tot stand gekomen door financiële ondersteuning van MediRisk.

Deze uitgave is tot stand gekomen door financiële ondersteuning van MediRisk. Copyright 2005 Exemplaren van dit boek zijn te bestellen via het secretariaat van de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie en de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen. Deze uitgave is

Nadere informatie

LEVEND HANDLETSELBOEK VOOR SEH-ARTSEN

LEVEND HANDLETSELBOEK VOOR SEH-ARTSEN 18-12-2012 LEVEND HANDLETSELBOEK VOOR SEH-ARTSEN Handletselboek voor dummies en mensen die van plaatjes houden S. de Klerk 10 Inhoudsopgave Hoofdstukken: algemeen Hoofdstuk 1..anatomie 3 Hoofdstuk 2 anamnese

Nadere informatie

Bij bovenstaande voorbeeld moet u de oefening 6 keer achtereen uitvoeren. Dit dient u twee maal per dag te herhalen.

Bij bovenstaande voorbeeld moet u de oefening 6 keer achtereen uitvoeren. Dit dient u twee maal per dag te herhalen. léñéåáåöéå=îççê=çé=ü~åç léñéåáåöéå=îççê=çé=ü~åç In dit boekje staat uitleg over oefeningen voor de hand. Het betreft de volgende oefeningen: Oefeningen tegen zwelling - oefeningen 1-3 pagina 3 Polsoefeningen

Nadere informatie

Oefeningen voor reumapatiënten

Oefeningen voor reumapatiënten Oefeningen voor reumapatiënten afdeling fysiotherapie U bent bekend met reuma en heeft oefeningen gekregen voor uw ontstoken gewrichten. In deze folder staan deze oefeningen beschreven. Doel van de oefeningen

Nadere informatie

Samenvatting Fysieke Ergonomie

Samenvatting Fysieke Ergonomie Samenvatting Fysieke Ergonomie Gezocht, geschreven, gekopieerd, geplakt, gemaakt, etc. door Jurriën Dijkstra. Met dank aan Benne Draijer en Liesbeth Stam voor het controleren van de gegevens. Samenvatting

Nadere informatie

Onderzoek van de mammae

Onderzoek van de mammae Onderzoek van de mammae Borstkanker is de meest voorkomende maligne tumor bij vrouwen in Nederland. Daarnaast komen er goedaardige tumoren in de borst voor. De meeste tumoren worden door de vrouw zelf

Nadere informatie

Revalidatie na operatie Dupuytren

Revalidatie na operatie Dupuytren Revalidatie na operatie Dupuytren Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Wat is Dupuytren?... 3 2. Operatie en prikbehandeling... 4 2.1. Operatie... 4 2.2. Prikbehandeling... 4 3. Revalideren... 5 3.1. Behandelinformatie...

Nadere informatie

belangrijk voor álle vrouwen

belangrijk voor álle vrouwen borstzelfonderzoek belangrijk voor álle vrouwen Inhoud Voor wie is deze brochure? pagina 3 Wanneer borstzelfonderzoek? pagina 4 Wat is normaal aan de borsten? pagina 5 Veranderingen in de borsten pagina

Nadere informatie

1 Wat zijn eigenlijk de buikspieren?

1 Wat zijn eigenlijk de buikspieren? 1 Wat zijn eigenlijk de buikspieren? 1.1 Inleiding De buikspieren zijn in allerlei situaties actief Al direct bij de geboorte spant de pasgeborene zijn of haar buikspieren aan om de eerste kreet te slaken.

Nadere informatie

september 2012 Multidisciplinaire Richtlijn aspecifieke KANS 0

september 2012 Multidisciplinaire Richtlijn aspecifieke KANS 0 Multidisciplinaire richtlijn aspecifieke Klachten Arm, Nek en/of Schouders september 2012 Multidisciplinaire Richtlijn aspecifieke KANS 0 Multidisciplinaire Richtlijn aspecifieke KANS 1 Initiatief Koninklijk

Nadere informatie

de heup van jong tot oud

de heup van jong tot oud de heup van jong tot oud Dit boek is gerealiseerd met steun van msd, producent van onder andere Arcoxia de heup Van jong tot oud Auteurs: Dr. B.W. Schreurs Dr. J.W.M. Gardeniers Dr. A.J.F. Hosman Dr.

Nadere informatie

Preventieprogramma Start to Run

Preventieprogramma Start to Run Preventieprogramma Start to Run Inhoudstafel Samenvatting preventieprogramma start to run... 2 1. Warming Up & Cooling down... 4 Wat is het doel van opwarmen?... 4 Hoelang en aan welke intensiteit moet

Nadere informatie

Tapen. 3) Tapen in de herstelfase Dit is de belangrijkste toepassing van tapen. Na een blessure of operatie het gekwetste deel intapen.

Tapen. 3) Tapen in de herstelfase Dit is de belangrijkste toepassing van tapen. Na een blessure of operatie het gekwetste deel intapen. Tapen Tapen (theorie) Basis-idee : het ondersteunen van een zwakke plaats van het lichaam, door bepaalde bewegingen te remmen die spanning zouden kunnen uitoefenen op het verzwakte gebied, maar zonder

Nadere informatie

Musculus deltoideus... 50 Musculus teres minor... 53 Musculus teres major... 55 Locatie... 56 Functies... 56 Musculus subscapularis... 57 Trivia...

Musculus deltoideus... 50 Musculus teres minor... 53 Musculus teres major... 55 Locatie... 56 Functies... 56 Musculus subscapularis... 57 Trivia... Schouder Anatomie Schouder Anatomie... 1 Schouder... 4 Anatomie... 4 Gewricht... 4 Gewrichtskapsel... 5 Spieren... 7 Functionele Anatomie... 11 Articulatio glenohumeralis... 11 Schouderblad... 12 Sleutelbeen...

Nadere informatie

>Werkm odel: Iem and w as s en op

>Werkm odel: Iem and w as s en op >Werkm odel: Iem and w as s en op bed De oefening vindt plaats op een pop. Bij het uitvoeren van deze vaardigheid wordt ervan uitgegaan dat de cliënt helemaal geen zelfredzaamheid (meer) heeft, en dus

Nadere informatie

rugklachten? houdingklachten? aspecifiek?

rugklachten? houdingklachten? aspecifiek? rugklachten? houdingklachten? aspecifiek? ermee leren leven? chronische rug- en andere houdingklachten vanuit onze (voet)basis bekeken door Peter W.B.Oomens 1 Deze brochure is gebaseerd op een twintigjarige

Nadere informatie

Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Algemene informatie rug en hernia 2 2.1 Bouw van de wervelkolom

Nadere informatie

Schrijven doe je zo! Informatiebundel voor ouders en leerkrachten

Schrijven doe je zo! Informatiebundel voor ouders en leerkrachten Schrijven doe je zo! Informatiebundel voor ouders en leerkrachten Nu uw kind leert schrijven of al volop begonnen is, is het voor u als ouder fijn te weten waar er nu allemaal op gelet moet worden en aan

Nadere informatie

Basale reanimatie van kinderen door anderen dan gespecialiseerde zorgprofessionals

Basale reanimatie van kinderen door anderen dan gespecialiseerde zorgprofessionals Basale reanimatie van kinderen door anderen dan gespecialiseerde zorgprofessionals 28 Nederlandse Reanimatie Raad / Belgische Reanimatieraad Introductie Indien basale reanimatie van een kind nodig is,

Nadere informatie

Mogelijkheden voor distale grafo-motoriek

Mogelijkheden voor distale grafo-motoriek Mogelijkheden voor distale grafo-motoriek Een andere benadering van de grafo-motorische taken bij het jonge kind geeft nieuwe mogelijkheden om (ook oudere) kinderen te helpen bij het verbeteren van hun

Nadere informatie

Handen aan de boot. Onderwerpen

Handen aan de boot. Onderwerpen Handen aan de boot Onderwerpen Instructiemethoden Basisinstructie Veiligheid Roeitechniek Verbeterpunten Oefeningen Didactiek Het geven van feedback Het afstellen en tillen van het materiaal De eerste

Nadere informatie

Arm uit de kom / schouderluxatie

Arm uit de kom / schouderluxatie Arm uit de kom / schouderluxatie Orthopedie Beter voor elkaar Arm uit de kom Schouderluxatie is het uit de kom gaan van de bovenarm. Dat betekent dat het bovenarmdeel van het schoudergewricht niet meer

Nadere informatie

REVALIDATIEBROCHURE NA HEUPPROTHESE

REVALIDATIEBROCHURE NA HEUPPROTHESE REVALIDATIEBROCHURE NA HEUPPROTHESE (Brochure 2 van 3) 1 Inhoudsopgave 1) Inleiding... 3 2) Oefenprogramma na heupprothese... 4 3) Hoe stappen met krukken?... 10 3.1 Met 2 krukken... 10 3.2 Evenwichtsproblemen...

Nadere informatie

Een kijkoperatie van de enkel

Een kijkoperatie van de enkel Een kijkoperatie van de enkel Een arthroscopie van de enkel Orthopedie Inhoudsopgave pagina Inleiding 3 Anatomie van de voet en enkel 4 De symptomen van beknelling 5 De symptomen van kraakbeenletsel 6

Nadere informatie

Lumbaal actief onderzoek Instabiliteit

Lumbaal actief onderzoek Instabiliteit Lumbaal actief onderzoek Instabiliteit De actieve stabiliteit wordt gewaarborgd door de rug- en buikspieren en de tussen het bekken en de onderste extremiteiten uitgespannen musculatuur. Belangrijkste

Nadere informatie

Basale reanimatie van kinderen

Basale reanimatie van kinderen Basale reanimatie van kinderen Introductie Dit hoofdstuk bevat de richtlijnen basale reanimatie van kinderen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de uitgave van de European Resuscitation Council, gepubliceerd

Nadere informatie

Arm uit de kom (schouderluxatie)

Arm uit de kom (schouderluxatie) Arm uit de kom (schouderluxatie) Arm uit de kom (Schouderluxatie) Deze folder ondersteunt de mondelinge informatie die u van de arts of verpleegkundige hebt ontvangen. Heeft u na het lezen van de folder

Nadere informatie

Behandeling met een injectie

Behandeling met een injectie Behandeling met een injectie Corticosteroïd- of hyaluronzuurinjectie Afdeling orthopedie mca.nl Inhoudsopgave Een corticosteroïd-injectie 3 Wat is een corticosteroïd-injectie? 3 Een hyaluronzuur-injectie

Nadere informatie