De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding."

Transcriptie

1 Casus 11N Fase A Titel Huidafwijkingen en gewrichtsklachten Onderwerp Psoriasis vulgaris Inhoudsdeskundige Dr. C. van der Vleuten Dermatoloog UMCN Dr. B. Cools arts, Interne Geneeskunde / Klinisch Trainingscentrum UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN Technisch verantwoordelijke Drs. M.L.G. Alers Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Inzet in het onderwijs De casus wordt ingezet tijdens het blok- of lijnonderwijs waarin klinisch redeneren wordt onderwezen. De casus is met name bedoeld voor het blokonderwijs over Dermatologie. Literatuur Bates B. A. Guide to Physical Examination and History Taking. Seventh Edition. Philedelphia (etc.): J.P. Lippincott Company, e druk. Kumar & Clark, Clinical Medicin, 3e druk: hoofdstuk 11, Therapeutic Procedures, blz en hoofdstuk 13, Intensive Care, blz Farmocotherapeutisch Kompas 2002 Diagnostisch Kompas 1999/2000 Multimedia materiaal Voor beeldmateriaal (o.a. röntgenfoto s) kan een beroep worden gedaan op materiaal van docenten en van de afdeling Dermatologie van het UMCN st Radboud. Mogelijk wordt er nog een aparte fotosessie gepland met een patiënt voor fotomateriaal ten behoeve van lichamelijk onderzoek. Ziektebeloop Een 45 jaar oude man komt bij zijn huisarts omdat hij last heeft van schilferende huidafwijkingen en pijn in de gewrichten. Het blijkt dat hij al 7 jaar huidafwijkingen heeft, eerst alleen op het behaarde hoofd, later op de ellebogen en knieën. En sinds 3 jaar heeft hij ook last van pijn en zwelling van de handgewrichten, polsen, ellebogen en enkels. Voor de klachten heeft hij nooit eerder een arts geraadpleegd. Hij is bang dat hij net als zijn moeder reuma heeft, deze is "uiteindelijk in de rolstoel beland". De laatste 3 maanden zijn de huidafwijkingen erger en over het gehele lichaam uitgebreid en zijn de gewrichtsklachten toegenomen. Hij heeft last van lage rugpijn en er is een ochtendstijfheid van 1 1/2 uur. Hij vermoedt dat spanningen geweest in de privésfeer de klachten luxeren. Afgelopen jaar zou hij ook 15 kg zijn afgevallen. De pijn verdwijnt niet ookal slikt hij 4 x daags 500 mg paracetamol. Uierzalf maakt zijn huid iets gladder en als de zon schijnt verbeterd dit de huidafwijkingen op de onderarmen. Deze adipose man blijkt bij lichamelijk onderzoek enige kloppijn lumbaal in de wervelkolom te hebben. Bij inspectie van de extremiteiten ziet de arts roodheid, zwelling en pijnlijkheid bij

2 palpatie van: mcp 3 re hand, pip 2 en 3 li hand, de rechter polsen het interphalangeaal gewricht van de linker grote teen. De 3e en 4e vinger van de linker hand tonen een zwanenhals deformiteit. Verder worden Bij het dermatologisch onderzoek (Plaats Rangschikking Omvang Vorm Omtrek Kleuk Efflorenties), ziet u over het gehele lichaam, symmetrisch verspreid, muntgrote tot handpalm grote ronde, scherp begrensde, rood met witte schilfering, erythemato-squameuze plaques. Het KOH-preparaat, waarmee je test op schimmels, is negatief, het kaarsvetfenomeen is positief en het huidbiopt blijkt typisch voor psoriasis. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat de bloed BSE waarde verhoogd is. De rheumafactor is negatief, ANA is negatief. Rontgenfoto's aan handen, polsen, enkels worden bekeken om te kijken of er sprake is van psoriasis of RA of LE. Een rontgenfoto van de wervelkolom moet laten zien of de lage rugpijn komt door een wervelmetastase of arthrose of arthritis. Naast het vaststellen van de soort huidafwijking, de oorzaak van de arthritis en ochtendstijfheid en de lage rugpijn, wordt bij deze patient de invloed van de nerveus functionele klachten, de gewichtsafname maar adipose man, de angst voor rheuma, het sociaal isoloment en het gebruik van paracetamol en alcohol gewogen. Goede uitleg, rust, psychische factoren verbeteren en een Corticosteroid zalf klasse 3 met Vitamine D zalf helpen deze patient en de casus mag dan beeindigd worden. Ook overweegt arts wellicht een verwijzing naar een reumatoloog, een consult met de psycholoog en heeft aandacht voor zowel adipositas als gewichtsverlies. Introductie U bent huisarts en krijgt mijnheer Kusters op bezoek. De heer Kusters, 45 jaar oud, komt op het spreekuur van zijn huisarts. Hij heeft schilferende huidafwijkingen en pijn in de gewrichten. Als u anamnestische en onderzoeks- gegevens hebt verzameld, kunt u beginnen aan het onderdeel Klinische Probleem Analyse. Onder Hoofdmenu (klik via button) staat de button Activerende Gegevens en de button Problemen. Indien gewenst kan u advies krijgen via Hoofdmenu onder HELP Voorstel Onderzoek. Als u de patient verder wilt onderzoeken dan nodig voor de Klinische Probleem Analyse; typ dan in de tekst-entry "Uw Opdrachten" het woord aanvullend. U behandelt patient gedurende het hele traject en uw rol als arts kan dus wisselen. Anamnese Hoofdklacht Huidafwijkingen en gewrichtsklachten Algemeen Meneer is lusteloos en toont weinig initiatief. Voor de klachten heeft hij nooit eerder een arts geraadpleegd. Hij is bang dat hij net als zijn moeder reuma heeft, deze is "uiteindelijk in de rolstoel beland". Allergische reacties Geen. Gewicht Zijn gewicht zou het laatste jaar met 15 kg afgenomen zijn. Intoxicaties Hij drinkt c.a. 10 eenheden (bier) per dag. Hij rookt niet.

3 Medicatie Voor de pijn slikt hij paracetamol 4 x daags 500 mg (hiermee is de pijn niet weg). Voor de huidafwijkingen gebruikt hij uierzalf waarmee de huid iets gladder wordt. Moeheid Patient is moe. Voorgeschiedenis 1981 longontsteking Sociale omstandigheden Mijnheer werkt als rozenkweker in eigen bedrijf maar sinds 2 weken heeft hij zich ziek gemeld en neemt de bedrijfsleider het werk van hem over. Hij zat vroeger op een zwemclub (waterpolo) maar heeft dit vanwege de huidafwijkingen moeten staken. Als hobby heeft hij televisie kijken. Hij had voordat de huidafwijkingen begonnen een vaste relatie maar heeft deze afgebroken omdat hij zich voor zijn huid schaamde. Ziektes in de familie Vader, enkele ooms en tantes van vaders kant hebben een hartinfarct gehad waarvan enkele op jonge leeftijd. Moeder heeft rheumatoide arthritis. Met 3 zusters en een broer heeft hij nauwelijks contact. Gehoor Gehoor is goed. Gezichtvermogen Visus goed met bril. Claudicatie Geen claudicatioklachten. Hartkloppingen Geen hartkloppingen. Hoofdpijn Hij heeft vaak last van hoofdpijn. Kortademig Geen dyspnoe d effort. Geen benauwdheid. Nycturie Geen nycturie. Orthopneu Geen orthopneu. Pijn op de borst Geen pijn op de borst. Hoesten Geen hoesten. Opgeven van sputum Geen slijm opgeven.

4 Piepen Geen piepende ademhaling. Defaecatie Ontlasting onveranderd zowel qua aspect als qua frequentie. Maagklachten Geen zuurbranden. Opboeren Geen oprispingen. Pijn in de buik Geen buikpijn. Slikken Geen slikklachten. Incontinentie mictie Geen incontinentie-klachten. Mictie Mictie verloopt normaal en is niet pijnlijk. Urine Urine is geel en helder, geen bloedbijmenging. Concentratievermogen Mijnheer is nerveus. Gevoel in armen en benen Hij heeft geen last van tintelingen, sensibiliteitsstoornissen. Kracht armen en benen Hij heeft geen krachtsverlies. Gewrichten van armen en benen Sinds 3 jaar heeft hij last van pijn en zwelling van de handgewrichten, polsen, ellebogen en enkels. Daarnaast heeft hij last van lage rugpijn. Er is een ochtendstijfheid van 1 1/2 uur. Ook de gewrichtsklachten zijn de laatste 3 maanden toegenomen. Er zijn de laatste tijd nogal wat spanningen geweest in de privésfeer en hij vermoedt dat hierdoor de toename van de gewrichtsklachten geluxeerd is. Huidaandoeningen Patiënt kreeg voor het eerst huidafwijkingen circa 7 jaar geleden. Aanvankelijk alleen op het behaarde hoofd, later ook op de ellebogen en knieën. De laatste 3 maanden nemen de huidafwijkingen toe en zijn de huidafwijkingen over het gehele lichaam uitgebreid. Er zijn de laatste tijd nogal wat spanningen geweest in de privésfeer en hij vermoedt dat hierdoor de toename van de huidafwijkingen geluxeerd is. Voor de huidafwijkingen gebruikt hij uierzalf waarmee de huid iets gladder wordt. Problemen met zonlicht Hem is opgevallen dat in de zomer de huidafwijkingen op de onderarmen verbeteren.

5 Jeuk De plekken op de huid irriteren wel maar patient ligt er s'nachts niet wakker van. Lichamelijk onderzoek ACIDOT A: -, C: -, I: -, D: -, O: -, T normaal Ademfrequentie 16/minuut Algemene indruk U ziet een niet zieke, adipeuze man. CVD R -5cm Inspectie hoofd/hals Wat bleek gelaat en bleke sclerae, neus goed doorgankelijk. Inspectie mondholte Gesaneerd gebit, boven en onder, geen afwijkingen aan tong, pharynxbogen symmetrisch. Palpatie hoofd/hals Schilklier niet palpabel, geen pathologische lymfeklieren palpabel. Pupillen Pupillen symmetrisch. Auscultatie thorax Hart auscultatie: S1 en S2, geen extra tonen en geen geruisen Longen auscultatie: beiderzijds vesiculair ademgeruis, geen bijgeluiden Inspectie thorax Symmetrische vorm, symmetrische ademexcursies. Palpatie thorax Hart palpatie: ictus cordis 2 cm binnen medioclaviculairlijn (MCL) niet heffend Percussie thorax Hart percussie: grenzen links binnen MCL, re mediaan op sternum Longen percussie: sonoor, long-levergrens voor thv 5e intercostaal ruimte, achter thv Thoracaal XI, 3 cm verschuifbaar Auscultatie abdomen Levendige peralstiek, geen vaatgeruisen. Inspectie abdomen Beweegt symmetrisch bij ademhaling. Lever en milt niet palpabel. Percussie abdomen Geen bijzonderheden.

6 Rectaal toucher Niet verricht. Slagpijn nierloge Geen slagpijn. Inspectie rug Wervelkolom:normale vorm, goede beweeglijkheid. Palpatie rug Enige kloppijn lumbaal aan wervelkolom. Reflexen armen en benen APR en KPR bdz. Aanwezig en symmetrisch, voetzool reflex volgens Strümpell. Inspectie Extremiteiten Roodheid, zwelling en pijnlijkheid bij palpatie van: mcp 3 re hand, pip 2 en 3 li hand, de rechter polsen het interphalangeaal gewricht van de linker grote teen. De 3e en 4e vinger van de linker hand tonen een zwanenhals deformiteit Arteriele pulsaties carotis: +/+, S -/-, femoralis +/+, S -/-, polpitea +/+, dors. pedis: +/+, tib. post.: +/+ Inspectie huid Dermatologisch onderzoek (PROVOKE): Plaats: over het gehele lichaam Rangschikking: symmetrisch verspreid Omvang: muntgrote tot handpalm grote Vorm: ronde Omtrek: scerp begrensd Kleur: rood met witte schilfering Efflorescenties: erythemato-squameuze plaques Aanvullend onderzoek Huidbiopt Typisch voor psoriasis. KOH-preparaat Negatief. Rheumafactor negatief, ANA negatief Kaarsvetfenomeen Positief. X-Enkel U ziet een onregelmatig gewrichtsoppervlak met vermelking/vertroubeling. X-Hand U ziet een onregelmatige gewrichtsoppervlakken met vermelking/vertroubeling. X-Pols U ziet een onregelmatig gewrichtsoppervlak met vermelking/vertroubeling.

7 X-Thoracale wervel kolom TWK U ziet kalkneerslag in het bot. Diastolische bloeddruk 100 mmhg Gewicht 85 kg Lengte 181 cm Systolische bloeddruk 152 mmhg Temperatuur rectaal 37.0 C Pols frequentie Pols:88 regulair, aequaal Laboratorium Bloed BSE 46 mper uur Bloed HB 8,8 mmol/l Bloed HT 0,43 mmol/l Bloed Leucocyten 31x 109/l Bloed Leucocyten neutrofielen fractie 0.72 fractie Bloed Leucocyten Lymfocyten fractie 0.24 fractie Bloed Leucocyten Monocyten fractie 0.02 fractie Bloed Leucocyten large unstained cells 0.01 fractie Bloed Leucocyten Eosinofielen fractie 0.01 fractie Plasma ALAT 22 U/l Plasma Alkalische fosfatase 73 U/l Plasma ASAT 23 U/l Plasma Cholesterol Totaal cholesterol 5,4 mmol/l, triglyceriden 2,3 mmol/l, LDL-chol 3,8 mmol/l, HDL-chol 1,1 mmol/l Plasma Gamma glutamyl transpeptidase 32 U/l Plasma LDH 101 U/l Therapie Uitleg Goede uitleg, rust en proberen de psychische factoren te verbeteren

8 Corticosteroid Corticosteroid zalf klasse 3 evt met 3-5 % acid. salicylum Gewicht vervolgen Adipositas en gewichtsverlies vervolgen Consult psycholoog Vergelijkbaar met therapie in de vorm van goede uitleg etc. Nabespreking U ziet bij deze patient een typische huidafwijking. Er is hier sprake van ronde, scherp omgrensde, munt tot handplam grote erythematosquamateuze plaques verspreid over het hele lichaam. De oorzaken voor deze huidafwijking kunnen bij deze patiënt worden gezocht in psoriasis vulgaris, parapsoriasis, dermatomycose of LE. Via het proberen op te wekken van het kaarsvetfenomeen, een KOH-preparaat en een biopsie van de huid wordt dit onderzocht. De gewrichtsklachten zijn gelokaliseerd in de handen, polsen, ellebogen en enkels. Zichtbare afwijkingen zijn roodheid, zwelling en pijnlijkheid van mcp 3 re hand, pip 2 en 3 li hand, rechter pols en interphalangeale gewricht linker grote teen. De 3e en 4e vinger links tonen zwanehalsdeformiteit. We kunnen hier spreken van een polyarthritis. Oorzaken hiervoor kunnen zijn: een virale ziekte, Rheumatoide arthritis, Arthrose, Spondyloarthritiden (o.a. Spondylitis Ankylopoetica, geassocieerd met inflammatoire darmziekten, psoriasis), LE, Henoch-Schonlein purpura, TB, Medicijnen allergie, Acuut rheuma of Gonorrhoe. In deze casus wordt voor deze artritis met ochtendstijfheid gekeken naar een mogelijke relatie met psoriasis, RA of LE. Daarom wordt gekeken naar de bloedwaardes voor: Hb, Ht, leuco s, leucodifferentiatie, BSE, rheumafactor, ANA, anti ds-dna en de rontgenfotos voor handen, polsen en enkels. Lage rugpijn met kloppijn op de wervelkolom kan als oorzaak een wervelmetastase, arthrose of arthritis hebben. In deze casus is arthrose of artritis van de wervel het meest waarschijnlijk. Daarvoor wordt een X-wervelkolom aangevraagd. De nerveus functionele klachten zijn aspecifieke symptomen die tal van oorzaken kunnen hebben. Voor de gewichtsafname van onze patiënt is er op dit moment geen duidelijke oorzaak behalve zijn slechte psychische gesteldheid. Neem het sociale isoloment mee in uw behandeling alsook de angst voor rheuma doordat moeder rheuma. Overweeg controle van de leverfunctie (ASAT, ALAT, LDH, alk. fosf., gamma-gt) en bespreek paracetamol- en alcoholgebruik. Bespreek ook de risico's die samenhangen met adipositas. Goede uitleg, rust, psychische factoren verbeteren en een Corticosteroid zalf klasse 3 met Vitamine D zalf helpen deze patient. Een verwijzing naar een reumatoloog en een consult met de psycholoog wordt overwogen. Klinisch redeneren Activerende gegevens Anamnese 1.sinds 7 huidafwijkingen behaarde hoofd, knieën, ellebogen, nu toenemend over hele lichaam 2.pijn en zwelling gewrichten: handen, polsen, ellebogen, enkels 3.lage rugpijn 4.ochtendstijfheid 1,5 uur 5.psychische spanningen 6.afname gewicht met 15 kilo in laatste jaar 7.angst voor rheuma 8.gebruik van paracetamol 4dd 500 mg 9.uierzalf voor de huid 10.moe, lusteloos, weinig initiatief 11.nerveus en hoofdpijn eenheden alcohol per dag longontsteking

9 14.hartinfarct in de familie anamnese 15.moeder rheumatoide arthritis 16.in ziektewet 17.geen contact met familie 18.relatie verbroken wegens huidafwijkingen Lichamelijk onderzoek 19.adipositas 20.wervelkolom enige kloppijn lumbaal 21.roodheid, zwelling en pijnlijkheid: mcp3 re, pip 2 t/m 4 links, pols re, pip 1 voet li, zwanenhals deformiteit 3e en 4e vinger li hand 22.erythematosquameuze placques symmetrisch verspreid over het gehele lichaam Probleemlijst Actuele problemen 1. huidafwijking (1,9,22) 2.arthritis met ochtendstijfheid (2,4,21) 3. lage rugpijn (3,20) 4.nerveus functionele klachten (5,10,11) 5.gewichtsafname (6) 6.angst voor rheuma, moeder rheuma (7,15) 7.gebruikt 4dd 500 mg paracetamol (8) 8.10 eenheden alcohol per dag (12) 9.sociaal isolement (16,17,18) 10.adipose (19) Niet actuele problemen longontsteking (13) 12.hartinfarct in de familie (14) Probleemboom

10

11 Diagnoses 1. psoriasis vulgaris 2. arthritis psoriatica 3. adipositas 4. nerveus-functioneel problemen/ depressie 5. sociale problematiek Technische opbouw casus De technishe opbouw voor deze casus hangt samen met de verdere ontwikkeling van het interface gedeelte dat ontwikkeld wordt in DPS voor dit Klinisch Redeneren. In deze Klinisch Redeneren interface kan de student de activerende gegevens kiezen, clusteren en koppelen aan problemen. Vervolgens kan de student de hypothesen benoemen en het daar uit voorkomende actieplan opstellen. De casus zal dynamisch worden op de klacht hartfalen. In de Rules wordt vastgelegd de momenten waarop de student feedback krijgt.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 12N Fase A Titel Jeukende huidafwijkingen Onderwerp Allergisch contacteczeem Inhoudsdeskundige Dr. C. van der Vleuten Dermatoloog UMCN Dr. B. Cools arts, Interne Geneeskunde / Klinisch Trainingscentrum

Nadere informatie

Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN

Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN Casus 18N Fase A Titel Bloed bij de ontlasting Onderwerp Colorectaal carcinoom Inhoudsdeskundige Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische

Nadere informatie

Klinisch Redeneren in het Universitair Lijnonderwijs

Klinisch Redeneren in het Universitair Lijnonderwijs Klinisch Redeneren in het Universitair Lijnonderwijs Voortgangsrapportage Periode januari 2004 t/m maart 2004 Penvoerende instelling: LUMC, Universiteit Leiden Participerende instellingen: AMC, Universiteit

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 03N Fase A Titel Steeds kortademiger Onderwerp Pleuravocht ten gevolge van maligniteit Inhoudsdeskundige Dr. W. de Lange, Longarts UMCN Dr. B. Cools arts, Interne Geneeskunde / Klinisch Trainingscentrum

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 01N Fase A Titel Toenemend benauwd Onderwerp Decompensatio Cordis Inhoudsdeskundige Dr. B. Cools arts, Interne Geneeskunde / Klinisch Trainingscentrum UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 02N Fase A Titel Toenemend dyspnoisch Onderwerp Pneumonie linker onderkwab door H. Influenzae Inhoudsdeskundige Dr. W. de Lange, Longarts UMCN Dr. B. Cools arts, Interne Geneeskunde / Klinisch Trainingscentrum

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 05N Fase A Titel Bloed bij de ontlasting Onderwerp Adenocarcinoom van het colon sigmoïdeum Inhoudsdeskundige Dr. F. Nagengast, MDL / UMCN Dr. B. Cools arts, Interne Geneeskunde / Klinisch Trainingscentrum

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 04N Fase A Titel Toenemend kortademig Onderwerp Multipele longembolieën Inhoudsdeskundige Dr. W. de Lange, Longarts UMCN Dr. B. Cools arts, Interne Geneeskunde / Klinisch Trainingscentrum UMCN Prof.

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 09N Fase A Titel Onregelmatig vaginaal bloedverlies Onderwerp Endometriumcarcinoom Inhoudsdeskundige Dr. W. Willemsen arts, Obstetrie/Gynaecologie UMCN Dr. B. Cools arts, Interne Geneeskunde / Klinisch

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 10N Fase A Titel Koorts Onderwerp Subacute bacteriele endocarditis Inhoudsdeskundige Dr. L. Noyez, Hartchirurg UMCN Dr. B. Cools arts, Interne Geneeskunde / Klinisch Trainingscentrum UMCN Prof. Dr.

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 15N Fase A Titel Ik zit vol blauwe plekken Onderwerp Spontane hematomen Inhoudsdeskundige Dr. I.R.O Smale-Novakova, hematoloog UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische

Nadere informatie

Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN

Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN Casus 23N Fase A Titel Door de rug gegaan. Onderwerp Lage rugpijn Inhoudsdeskundige Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN Dr. J.H.M. van der Straaten arts,

Nadere informatie

Voor deze casus is een fotosessie gemaakt met een oudere mannelijke patiënt.

Voor deze casus is een fotosessie gemaakt met een oudere mannelijke patiënt. Casus 02L Fase A Titel Verraderlijke buikpijn. Onderwerp Mesenteriale ischaemie bij een man van 82 jaar. Inhoudsdeskundige Prof. Dr. J.M. van Baalen Technisch verantwoordelijke S. Eggermont Opleidingsniveau

Nadere informatie

LUTS (Lower urinary tracked symptoms) suggestief voor BOO (Blader outlet obstruction)

LUTS (Lower urinary tracked symptoms) suggestief voor BOO (Blader outlet obstruction) Casus 24N Fase A Titel Vaak plassen en naast de WC plassen Onderwerp LUTS (Lower urinary tracked symptoms) suggestief voor BOO (Blader outlet obstruction) Inhoudsdeskundige Dr. J. Heesakkers, uroloog UMCN

Nadere informatie

Om foto s voor de casus te verkrijgen zal een fotosessie met een icterische patiënt nodig zijn. Dit kan niet eenvoudig van te voren gepland worden.

Om foto s voor de casus te verkrijgen zal een fotosessie met een icterische patiënt nodig zijn. Dit kan niet eenvoudig van te voren gepland worden. Casus 05L Fase A Titel Mevrouw Klaassen Onderwerp Pancreaskop carcinoom Inhoudsdeskundige J.M. van Baalen Technisch verantwoordelijke S. Eggermont Literatuur Bestaande Cascoo casus. Multimedia materiaal

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 07N Fase A Titel Overvloedig menstrueel bloedverlies Onderwerp Intramurale myomen Inhoudsdeskundige Dr. W. Willemsen arts, Obstetrie/Gynaecologie UMCN Dr. B. Cools arts, Interne Geneeskunde / Klinisch

Nadere informatie

Kortademigheid Patiënt vindt zichzelf niet kortademig. Bij inspanning raakt hij wel snel buiten adem.

Kortademigheid Patiënt vindt zichzelf niet kortademig. Bij inspanning raakt hij wel snel buiten adem. Casus 16 fase B Titel casus Schoolziek Ziekteverloop Een 16-jarige jongen heeft zich bij de huisarts gemeld omdat hij vandaag plots onwel werd en flauw is gevallen. De huisarts heeft bloed laten prikken,

Nadere informatie

Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN

Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN Casus 19N Fase A Titel Knobbeltje in de borst Onderwerp Mammacarcinoom Inhoudsdeskundige Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 08N Fase A Titel Onregelmatig vaginaal bloedverlies Onderwerp Microadenoom in de hypofyse Inhoudsdeskundige Dr. W. Willemsen arts, Obstetrie/Gynaecologie UMCN Dr. B. Cools arts, Interne Geneeskunde

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 05A Fase A Titel Pijn op de borst Onderwerp Angina Pectoris Inhoudsdeskundige Drs. M.C.J. Schreuder Technisch verantwoordelijke Drs. R. Sijstermans Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 21N Fase A Titel "Ik heb jeuk van onderen" Onderwerp Fluor vaginalis Inhoudsdeskundige Dr. W. Willemsen arts, Obstetrie/Gynaecologie UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische

Nadere informatie

Casus 07A Fase A. Titel. Inhoudsdeskundigen. Technisch verantwoordelijke. Opleidingsniveau studenten. Inzet in het onderwijs.

Casus 07A Fase A. Titel. Inhoudsdeskundigen. Technisch verantwoordelijke. Opleidingsniveau studenten. Inzet in het onderwijs. Casus 07A Fase A Titel Op hol geslagen hart Inhoudsdeskundigen S. Zeisser, huisarts J.R. de Groot, cardioloog Technisch verantwoordelijke R. Sijstermans Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld voor

Nadere informatie

Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN

Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN Casus 20N Fase A Titel "Ik heb last van mijn keel" Onderwerp Keelpijn Inhoudsdeskundige Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN Dr. J.H.M. van der Straaten

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 10A Fase A Titel Plassen Onderwerp Nycturie door decompensatio cordis Inhoudsdeskundige Dr. W. Wieling Technisch verantwoordelijke Drs. R. Sijstermans Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld

Nadere informatie

Chiropractie Brunssum intake formulier nieuwe klant

Chiropractie Brunssum intake formulier nieuwe klant 1. ALGEMENE EN PERSOONLIJKE GEGEVENS MEISJESNAAM: GESLACHT: M F GEBOORTEDATUM: LEEFTIJD: LENGTE: GEWICHT: ADRES: POSTCODE: WOONPLAATS: TELEFOON: PRIVE MOBIEL WERK E-MAIL ADRES: AANTAL KINDEREN: BEROEP:

Nadere informatie

Wat is de hoofdklacht waarvoor u behandeling zoekt? (bijkomende klachten kunt u verderop vermelden)

Wat is de hoofdklacht waarvoor u behandeling zoekt? (bijkomende klachten kunt u verderop vermelden) Vragenlijst osteopathie Geachte mevrouw, meneer Een goede diagnose is een startpunt voor een succesvolle behandeling. En voor een goede diagnose is het van belang om van alles te weten over uw klacht en

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 06N Fase A Titel Bloed bij de ontlasting Onderwerp Bestralingsenteritis Inhoudsdeskundige Dr. F.M. Nagengast arts, MDL UMCN Dr. B. Cools arts, Interne Geneeskunde / Klinisch Trainingscentrum UMCN

Nadere informatie

Integratietoets - her Voorbereiding Toetsafname: 24 juli 2012

Integratietoets - her Voorbereiding Toetsafname: 24 juli 2012 Studiejaar 2 Integratietoets - her Voorbereiding Toetsafname: 24 juli 2012 Tentamencoördinator Dr. A. van t Spijker Overzicht Het hertentamen bestaat uit 67 vragen, waarvan 66 gesloten en 1 CIP. In totaal

Nadere informatie

Programma RIOG reumatologie d.d. 23 november 2005

Programma RIOG reumatologie d.d. 23 november 2005 Programma RIOG reumatologie d.d. 23 november 2005 Programmacommissie: Organisatie: B.A.C. Dijkmans en A.E. Voskuyl P.W.B. Nanayakkara Voordrachten Doel: onderwijs en state of the art Voorzitter B.A.C.

Nadere informatie

Vragenlijst Specifieke keuring

Vragenlijst Specifieke keuring Vragenlijst Specifieke keuring Personalia Voornaam en achternaam Adres Postcode Woonplaats Telefoonnummer Email adres Geboortedatum Geslacht Man Vrouw Beroep/werkzaamheden Geeft indien nodig toestemming

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 25N Fase A Titel S'nachts plassen en erg moe Onderwerp Diabetes mellitus Inhoudsdeskundige Dr. F. Huysmans, internist-nefroloog UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische

Nadere informatie

Casus koorts uit tropen

Casus koorts uit tropen Casus koorts uit tropen Het is zaterdagavond 21.30 uur, de heer Theunissen, 38 jaar,meldt zich op uw 1 ste hulp met koorts en algemene malaise sinds 2 dagen. Hij kwam 10 dagen geleden terug uit Sierra

Nadere informatie

Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN

Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN Casus 22N Fase A Titel Gezeur Onderwerp Ulcus gastricus Inhoudsdeskundige Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN Technisch

Nadere informatie

REUMATOLOGIE CASUSSCHETSEN

REUMATOLOGIE CASUSSCHETSEN REUMATOLOGIE April 2004 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Man, 35 jaar. Sinds 4 weken pijnlijke PIP s re hand. Zijn ring past niet meer. Rechter pols is ook gevoelig, niet warm of rood, wel iets gezwollen. Eindstanden

Nadere informatie

Integratietoets Voorbereiding Toetsafname: 10 juli 2012

Integratietoets Voorbereiding Toetsafname: 10 juli 2012 Studiejaar 2 Integratietoets Voorbereiding Toetsafname: 10 juli 2012 Tentamencoördinator Dr. A. van t Spijker Overzicht Het tentamen bestaat uit 67 vragen, waarvan 66 gesloten vragen en 1 CIP. In totaal

Nadere informatie

MEDISCHE VRAGENLIJST

MEDISCHE VRAGENLIJST MEDISCHE VRAGENLIJST Naam : Adres : Postcode / woonplaats : Geboortedatum : Telefoonnummer : privé... E-mail : Huisarts : plaats Ziektekostenverzekeraar : Pakket Reden van onderzoek : Vragen die onduidelijk

Nadere informatie

Casus 1 Fase B. Titel. Ziekteverloop. Introductie. Anamnese. Misschien opnieuw een hartinfarct.

Casus 1 Fase B. Titel. Ziekteverloop. Introductie. Anamnese. Misschien opnieuw een hartinfarct. Casus 1 Fase B Titel Misschien opnieuw een hartinfarct. Ziekteverloop De heer Ganpath wordt door de huisarts, met verwijsbrief, ingestuurd naar de eerste hulp met klachten die kunnen duiden op een hartinfarct.

Nadere informatie

2. Bent u op dit moment onder behandeling van de huisarts, bedrijfsarts of een specialist? nee ja:

2. Bent u op dit moment onder behandeling van de huisarts, bedrijfsarts of een specialist? nee ja: Vragenlijst gezondheid & leefstijl U hebt aangegeven interesse te hebben in medische screening & leefstijladvies bij het Preventiecentrum Zuid-Holland zuid. Als voorbereiding hierop willen we u vragen

Nadere informatie

Klinisch Redeneren in het Universitair Lijnonderwijs

Klinisch Redeneren in het Universitair Lijnonderwijs Klinisch Redeneren in het Universitair Lijnonderwijs Voortgangsrapportage Periode juli 2004 t/m september 2004 Penvoerende instelling: LUMC, Universiteit Leiden Participerende instellingen: AMC, Universiteit

Nadere informatie

Ongedifferentieerde spondylartritis

Ongedifferentieerde spondylartritis Ongedifferentieerde spondylartritis Wat is ongedifferentieerde spondylartritis? Spondylartritiden is een groep van chronische ziekten die bij elkaar horen omdat patiënten vaak dezelfde klachten hebben.

Nadere informatie

Sportmedische anamnese

Sportmedische anamnese Sportmedische anamnese Deze lijst wordt uitsluitend gebruikt voor de medische screening en trainingsadvisering. De inhoud van dit formulier valt onder de medische geheimhouding en wordt niet zonder uw

Nadere informatie

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST VeVa

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST VeVa SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST VeVa Naam Geboortedatum Telefoonnummer E-mail Datum onderzoek Reden van onderzoek O Verplichte keuring voor O Advieskeuring omdat Bij vragen die onduidelijk zijn kunt u een vraagteken

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 16A Fase A Titel Buikpijn Onderwerp Chronische buikpijn door schoolfobie Auteur Drs. R. Sijstermans Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de

Nadere informatie

REUMATOLOGIE casusschetsen

REUMATOLOGIE casusschetsen REUMATOLOGIE casusschetsen 1 REUMATOLOGIE April 2004 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Man, 35 jaar. Sinds 4 weken pijnlijke PIP s re hand. Zijn ring past niet meer. Rechter pols is ook gevoelig, niet warm of

Nadere informatie

Het fotomateriaal van de casus is afkomstig van de polikliniek Dermatologie

Het fotomateriaal van de casus is afkomstig van de polikliniek Dermatologie Casus 13A Fase A Titel Mijn handen jeuken Onderwerp Allergisch contacteczeem op basis van een beroepsdermatose. Inhoudsdeskundige W. Bergman (dermatoloog) Technisch verantwoordelijke S. Eggermont Inzet

Nadere informatie

CASUSSCHETSEN. Mevrouw B. heeft bloed laten prikken voor een keuring. Ze heeft geen klachten. De volgende schildklierwaarden werden gevonden:

CASUSSCHETSEN. Mevrouw B. heeft bloed laten prikken voor een keuring. Ze heeft geen klachten. De volgende schildklierwaarden werden gevonden: INTERLINE INTERNE GENEESKUNDE Schildklierproblematiek, Osteoporose, (DVT) 9 januari 2007 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Mevrouw B. heeft bloed laten prikken voor een keuring. Ze heeft geen klachten. De volgende

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 12A Fase A Titel Buikpijn Onderwerp Galstenen Inhoudsdeskundige Dr. O.R.C. Busch Technisch verantwoordelijke Drs. R. Sijstermans Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld voor medisch studenten

Nadere informatie

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST Naam : Adres : Postcode / woonplaats : Geboortedatum : Telefoonnummer : privé... E-mail : Huisarts : plaats Ziektekostenverzekeraar : Pakket SPORTMEDISCH ONDERZOEK d.d. Reden

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 06L Fase A Titel Pijnlijk ontstoken knie. Onderwerp Jichtaanval in de knie Inhoudsdeskundige Drs. Z. de Jong-Strakova, reumatoloog LUMC Technisch verantwoordelijke E. Beekhuizen Opleidingsniveau

Nadere informatie

Casus 5. Kavita Ramdien, Rob Vermond, Jurre Stens

Casus 5. Kavita Ramdien, Rob Vermond, Jurre Stens Casus 5 Kavita Ramdien, Rob Vermond, Jurre Stens Inleiding casus 5 U gaat als co-assistent mee met de ambulance die gewaarschuwd is door de buren (die een sleutel hebben) van een 70-jarige man, die zij

Nadere informatie

Intake formulier fysiotherapie / manuele therapie

Intake formulier fysiotherapie / manuele therapie Intake formulier fysiotherapie / manuele therapie Om een duidelijk beeld van uw klachten en de herstelmogelijkheden te krijgen verzoeken wij u bijgaande gegevens en vragen in te vullen en dit formulier

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 12L Fase A Titel Tak op de weg. Onderwerp Radiuskopfractuur Inhoudsdeskundige Dr. P.A. van Luijt, traumatoloog Technisch verantwoordelijke E. Beekhuizen, COO ontwikkelaar Opleidingsniveau studenten

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 17A Fase A Titel Bloedbad Onderwerp Bloedverlies per anum door bloedend uclus pylori Auteur Drs. R. Sijstermans Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase

Nadere informatie

Praktijk voor Massagetherapie Josephine van der Woude 06-20489163. Beroepsvereniging NVST A-Therapeut lidnr. 23 28 SR BAG lidnr.

Praktijk voor Massagetherapie Josephine van der Woude 06-20489163. Beroepsvereniging NVST A-Therapeut lidnr. 23 28 SR BAG lidnr. Praktijk voor 06-20489163 Beroepsvereniging NVST A-Therapeut lidnr. 23 28 SR BAG lidnr.122911 Wilt u onderstaande vragen aandachtig doorlezen en zo nauwkeurig mogelijk beantwoorden. Bij het intake gesprek

Nadere informatie

Je haalt de patiënt op uit de wachtkamer Mevrouw De Wit? *hand schudden*: noem je naam. Komt u verder. Neemt u plaats.

Je haalt de patiënt op uit de wachtkamer Mevrouw De Wit? *hand schudden*: noem je naam. Komt u verder. Neemt u plaats. MCV Communicatie 1. Hoesten 2. Pijn op de borst 1. Hoesten Introductie Begroeting Introductie van jezelf/ Uitleg procedure/ Doel van het consult Je haalt de patiënt op uit de wachtkamer Mevrouw De Wit?

Nadere informatie

Dit formulier wordt anoniem verstuurd en op basis van het patiëntnummer aan uw dossier gekoppeld. Ter controle graag uw geboortedatum: / / Beroep:

Dit formulier wordt anoniem verstuurd en op basis van het patiëntnummer aan uw dossier gekoppeld. Ter controle graag uw geboortedatum: / / Beroep: Datum: Intakeformulier Patiëntnummer: Geachte heer/mevrouw, Ter voorbereiding op onze afspraak wil ik u vragen om de onderstaande vragenlijst zo nauwkeurig mogelijk te beantwoorden. Bij het intakegesprek

Nadere informatie

Vragenlijst. Datum:... Persoonlijke gegevens

Vragenlijst. Datum:... Persoonlijke gegevens Vragenlijst In te vullen door SportmedX SKB patiëntennummer:. Naam van de specialist: Naam van de afdeling: SportmedX Bijscancode: COR20 Datum:.. /. /. Datum:... Persoonlijke gegevens Naam en voorletters

Nadere informatie

Workshop anamnese afnemen

Workshop anamnese afnemen Workshop anamnese afnemen Workshop anamnese afnemen l Carolien Vianen l Jeroen Martijn Plette l Annelies Epping Inhoud workshop l Anamnese in 3 onderdelen: 1. - Kennismaking - Observatie - Klacht waarmee

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 20A Fase A Titel Chronische buikklachten Onderwerp Hypochondrie Auteur Drs. R. Sijstermans Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

Nadere informatie

Snurkvragenlijst. Ik heb een afspraak op de snurk-/slaap apneupoli op: Snurkt u `s nachts? Sinds hoeveel jaar snurkt u?

Snurkvragenlijst. Ik heb een afspraak op de snurk-/slaap apneupoli op: Snurkt u `s nachts? Sinds hoeveel jaar snurkt u? Snurkvragenlijst Vul hier uw patiëntnummer in. Heeft u nog geen patiëntnummer, vul dan uw geboortejaar en postcode in volgens het volgende schema: 19661234AB Ik heb een afspraak op de snurk-/slaap apneupoli

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 08L Fase A Titel Hand op schouder Onderwerp Habituele schouderluxatie Inhoudsdeskundige Drs. P.A. van Luijt, chirurg LUMC Technisch verantwoordelijke S. Eggermont Opleidingsniveau studenten De casus

Nadere informatie

Prof. Dr. A. Hermus, Endocrienoloog UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN

Prof. Dr. A. Hermus, Endocrienoloog UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN Casus 16N Fase A Titel Gezichtsuitval en verminderde libido Onderwerp Marcroadenoom hypophyse Inhoudsdeskundige Prof. Dr. A. Hermus, Endocrienoloog UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren,

Nadere informatie

Fase 1: Verwijzing, aanmelding en initiële hypothese. Screening. Hypothese: Er is mogelijk sprake van liespijn als gevolg van rode vlaggen.

Fase 1: Verwijzing, aanmelding en initiële hypothese. Screening. Hypothese: Er is mogelijk sprake van liespijn als gevolg van rode vlaggen. Stroomdiagram Liespijn Onderstaand stroomdiagram kan worden gebruikt voor het diagnostisch proces, bij patiënten met liespijn. Hierbij wordt de nadruk gelegd op artrogene problematiek. Niet atrogene aandoeningen

Nadere informatie

Anamneseformulier volwassenen polikliniek allergologie

Anamneseformulier volwassenen polikliniek allergologie www.dcklinieken.nl Anamneseformulier volwassenen polikliniek allergologie Datum anamnese: - - Patiëntenetiket: Aanvragend arts: E-mail: Plaats hier uw etiket KLACHTEN: Geef per onderdeel aan hoeveel hinder

Nadere informatie

Intakeformulier. Naam: Geboorte datum: Adres: Telefoon nummer: BSN: Motivatie en hulpvraag van de cliënt.

Intakeformulier. Naam: Geboorte datum: Adres: Telefoon nummer:   BSN: Motivatie en hulpvraag van de cliënt. Intakeformulier. ALGEMENE GEGEVENS Naam: Geboorte datum: Adres: Telefoon nummer: E-mail: BSN: Motivatie en hulpvraag van de cliënt. Wat is de hoofdklacht? (acuut, chronisch, pijnplek) Wanneer is de klacht

Nadere informatie

Eigen medische verklaring van:

Eigen medische verklaring van: MEDISCH GEHEIM Eigen medische verklaring van: Dhr/Mw: Geboortedatum: Adres: Postcode/Plaats: E-mail: Telefoon: (Oud-)Beroep: Duikschool: Duikvereniging: Huisarts: Tel.nr: Adres huisarts: Plaats: Verzekering:

Nadere informatie

1 Voor welke klacht(en) komt u hier? (in volgorde van belangrijkheid) 2 Wanneer zijn uw klachten begonnen? Jaar... maand...(eventueel exacte datum)

1 Voor welke klacht(en) komt u hier? (in volgorde van belangrijkheid) 2 Wanneer zijn uw klachten begonnen? Jaar... maand...(eventueel exacte datum) VRAGENLIJST ACUPUNCTUURHOOFDDORP.INFO 1 Onderstaand treft u een groot aantal vragen aan die voor ons een waardevolle hulp zijn bij uw behandeling en kunnen bijdragen tot een optimaal behandelresultaat.

Nadere informatie

Secukinumab Cosentyx. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Secukinumab Cosentyx. Ziekenhuis Gelderse Vallei Secukinumab Cosentyx Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: secukinumab. Hoe werkt secukinumab? Bij patiënten

Nadere informatie

Infliximab Inflectra, Remicade, Remsima

Infliximab Inflectra, Remicade, Remsima Infliximab Inflectra, Remicade, Remsima Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: infliximab. Hoe werkt infliximab?

Nadere informatie

Compagnonscursus 2012

Compagnonscursus 2012 Compagnonscursus 2012 Artritis: Aankomen of afblijven? Marcel Posthumus Reumatologie-Klinische Immunologie Martini Ziekenhuis Groningen Inhoud Reumatologie-Klinische Immunologie Martini Ziekenhuis Mono-artritis

Nadere informatie

Ustekinumab Stelara. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ustekinumab Stelara. Ziekenhuis Gelderse Vallei Ustekinumab Stelara Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: ustekinumab. Hoe werkt ustekinumab? Bij patiënten

Nadere informatie

Casus oncologie minisymposium dd. 22-03-2012

Casus oncologie minisymposium dd. 22-03-2012 Casus oncologie minisymposium dd. 22-03-2012 Dhr. Braakman, 21-10-1933 fictief Medische voorgeschiedenis: Jaren 90 pijn op de borst e.c.i. waarvoor starten Ascal. Geen cardiologische onderliggende ziekte

Nadere informatie

Mevrouw B., 72 jaar, komt bij u omdat ze in de Libelle iets heeft gelezen over botontkalking.

Mevrouw B., 72 jaar, komt bij u omdat ze in de Libelle iets heeft gelezen over botontkalking. Casusschets 1 Mevrouw B., 72 jaar, komt bij u omdat ze in de Libelle iets heeft gelezen over botontkalking. Vraag 1: welke anamnestische punten zijn van belang om al dan niet tot een DEXA over te gaan?

Nadere informatie

Casus 8 fase B. Titel casus. Docenten. Technisch verantwoordelijke. Ziektebeeld. Introductie. Medicatie. Voorgeschiedenis.

Casus 8 fase B. Titel casus. Docenten. Technisch verantwoordelijke. Ziektebeeld. Introductie. Medicatie. Voorgeschiedenis. Casus 8 fase B Titel casus Hartkloppingen Docenten Drs. S. Zeisser, huisarts Dr. J.R. de Groot, cardioloog in opleiding Technisch verantwoordelijke Drs. J.P.A. Broeren Ziektebeeld 70- jarige man die zich

Nadere informatie

Naam: Voornaam: Adres: Postcode: Woonplaats: Geboortedatum: M/V. Tel.nr.: E-mail adres: Beroep: Opleiding: Sport, Hobby: Medicijngebruik:

Naam: Voornaam: Adres: Postcode: Woonplaats: Geboortedatum: M/V. Tel.nr.: E-mail adres: Beroep: Opleiding: Sport, Hobby: Medicijngebruik: Geachte heer/mevrouw, Ik zou u vriendelijk willen vragen om onderstaande vragen aandachtig door te lezen en te beantwoorden. Bij het eerste consult zullen de gegevens met u doorgesproken worden. De ingevulde

Nadere informatie

Bestaande cascoo casus Blokboek buik blz 33 t/m 36 en docentenhandleiding blokboek blz 30 t/m 32

Bestaande cascoo casus Blokboek buik blz 33 t/m 36 en docentenhandleiding blokboek blz 30 t/m 32 Casus 10L Fase A Titel Bloederige diarree Onderwerp Carcinoïd syndroom Inhoudsdeskundige Masclee Technisch verantwoordelijke S. Eggermont Literatuur Bestaande cascoo casus Blokboek buik blz 33 t/m 36 en

Nadere informatie

Hoofd, hart en handen klinisch redeneren. Aletta M van der Veen, MSc, MANP Verpleegkundig Specialist

Hoofd, hart en handen klinisch redeneren. Aletta M van der Veen, MSc, MANP Verpleegkundig Specialist Hoofd, hart en handen klinisch redeneren Aletta M van der Veen, MSc, MANP Verpleegkundig Specialist Klinisch redeneren omvat het proces van het koppelen van de eigen observaties en interpretaties aan de

Nadere informatie

ONGEDIFFERENTIEERDE SPONDYLARTHROPATHIE FRANCISCUS GASTHUIS

ONGEDIFFERENTIEERDE SPONDYLARTHROPATHIE FRANCISCUS GASTHUIS ONGEDIFFERENTIEERDE SPONDYLARTHROPATHIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u een spondylarthropathie hebt, een vorm van reuma. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. Vragen

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding en voor coassistenten

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding en voor coassistenten Casus 21A Fase A Titel Benauwdheid Onderwerp Astma Inhoudsdeskundige H.E. Bunker-Wiersma Technisch verantwoordelijke Roel Sijstermans Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld voor medisch studenten

Nadere informatie

Erythematosquameuze laesies De 11 belangrijkste differentiaal diagnosen Dr. Michael Florack, dermatoloog PROVOKE P = plaats R = rangschikking O = omvang V = vorm O = omtrek K = kleur E = efflorescentie

Nadere informatie

Welkom bij. Een kijkje in de lesdagen

Welkom bij. Een kijkje in de lesdagen Welkom bij Een kijkje in de lesdagen Maak kennis met Con Amore Welkom, wat leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding of je misschien zelfs al hebt ingeschreven! Met dit document willen we je een

Nadere informatie

Dokter, ik ben zo moe. greta moorkens algemeen inwendige ziekten U Z Antwerpen

Dokter, ik ben zo moe. greta moorkens algemeen inwendige ziekten U Z Antwerpen Dokter, ik ben zo moe greta moorkens algemeen inwendige ziekten U Z Antwerpen Oorzaken chronisch moeheid : > 50%(70%) psychiatrische (co)morbiditeit somatisch onderliggend lijden ( bvb cancerrelated fatigue)

Nadere informatie

Thrombo-embolie. Wouter Jacobs, longarts. John van Putten, longarts

Thrombo-embolie. Wouter Jacobs, longarts. John van Putten, longarts Thrombo-embolie Wouter Jacobs, longarts John van Putten, longarts Patiënt 1 53 jarige man Voorgeschiedenis 1968 appendectomie Dec 2011 pijnlijke rechter voet waarvoor strassburger sok Anamnese 3 weken

Nadere informatie

Abatacept Orencia. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Abatacept Orencia. Ziekenhuis Gelderse Vallei Abatacept Orencia Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: abatacept. Hoe werkt abatacept? Bij patiënten met

Nadere informatie

Mevrouw B., 72 jaar, komt bij u omdat ze in de Libelle iets heeft gelezen over botontkalking.

Mevrouw B., 72 jaar, komt bij u omdat ze in de Libelle iets heeft gelezen over botontkalking. Casusschets 1 Mevrouw B., 72 jaar, komt bij u omdat ze in de Libelle iets heeft gelezen over botontkalking. Vraag 1: welke anamnestische punten zijn van belang om al dan niet tot een DEXA over te gaan?

Nadere informatie

Trombocytose. Dr. Dimitri Breems, internist-hematoloog ZNA Stuivenberg ZNA Medisch Centrum Regatta 3 juni 2014

Trombocytose. Dr. Dimitri Breems, internist-hematoloog ZNA Stuivenberg ZNA Medisch Centrum Regatta 3 juni 2014 Trombocytose Dr. Dimitri Breems, internist-hematoloog ZNA Stuivenberg ZNA Medisch Centrum Regatta 3 juni 2014 Casus 1 Vrouw, 25 jaar Laboratoriumonderzoek hemoglobine 11,2 g/dl 11,0-14,4 hematocriet 0,341

Nadere informatie

Gezondheidsverklaring

Gezondheidsverklaring Gezondheidsverklaring 1. Algemene gegevens Achternaam: Voornaam: Geboortedatum: Geslacht: man / vrouw Adres: Postcode+plaats: Land: Wat is uw beroep: Hoeveel uren werkt u gemiddeld per week? uur Wie is

Nadere informatie

Lage rugklachten achtergronden casusschetsen voor begeleider/presentator

Lage rugklachten achtergronden casusschetsen voor begeleider/presentator Lage rugklachten achtergronden casusschetsen voor begeleider/presentator Voorstel wijzigingen bij herziening werkafspraak kunnen op de laatste pagina worden genoteerd Hoogeveen september 2009 1 Casusschets

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 08A Fase A Titel Koppijn! Onderwerp Arteritis temporalis Inhoudsdeskundige Prof. Dr. J. Stam Technisch verantwoordelijke Drs. R. Sijstermans Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld voor medisch

Nadere informatie

Infliximab (Remicade ) bij reumatische aandoeningen

Infliximab (Remicade ) bij reumatische aandoeningen Infliximab (Remicade ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel infliximab te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 01L Fase A Titel casus Een voetbalknie? Onderwerp Septische artritis Inhoudsdeskundige Drs. Z. de Jong-Strakova, reumatoloog LUMC Technisch verantwoordelijke Drs. E.M. Schoonderwaldt Opleidingsniveau

Nadere informatie

Vragenlijst Sportmedisch onderzoek SMA Mediweert

Vragenlijst Sportmedisch onderzoek SMA Mediweert Vragenlijst Sportmedisch onderzoek SMA Mediweert Naam: Geboortedatum: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: E-mail adres: Zorgverzekeraar: Polisnummer: Huisarts, woonplaats huisarts: Wilt u onderstaande

Nadere informatie

Antwoordformulieren open vragen

Antwoordformulieren open vragen Antwoordformulieren open vragen Bloktoets : 5O0 Datum : 9 juli 009 Aanvang : Studentnummer : Studentnaam :. BLOKTOETS STOFWISSELING 5O0 9 juli 009 Sint Radboud. Het uitvragen van de pijnklachten is van

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek Familiaire Hypercholesterolemie

Bevolkingsonderzoek Familiaire Hypercholesterolemie Bevolkingsonderzoek Familiaire Hypercholesterolemie Casuïstiek Mw. K, slanke en sportieve 30 jarige vrouw wordt verwezen voor behandeling van haar verhoogde cholesterol. Haar vader kreeg op 57 jarige leeftijd

Nadere informatie

Keuringseisen Parachutespringen

Keuringseisen Parachutespringen Keuringseisen Parachutespringen 1. Afwezigheid van elke lichamelijke of geestelijke ziekte, van elk gebrek of van elke afwijking, die kan leiden tot een plotselinge ongeschiktheid om een parachutesprong

Nadere informatie

Geachte mevrouw /meneer, verzorger(s),

Geachte mevrouw /meneer, verzorger(s), Geachte mevrouw /meneer, verzorger(s), Wilt u onderstaande vragen aandachtig doorlezen en zo nauwkeurig mogelijk beantwoorden. Bij het intakegesprek zullen de gegevens met u worden besproken. Uiteraard

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Mevrouw Sanders meldt zich met buikpijn op het Centrum Eerste Hulp waar u dienst hebt als chirurg.

Mevrouw Sanders meldt zich met buikpijn op het Centrum Eerste Hulp waar u dienst hebt als chirurg. Casus 18L Fase A Titel Buikpijn zoals ik het nog nooit gehad heb Onderwerp Appendicitis acuta Inhoudsdeskundige J.M. van Baalen Technisch verantwoordelijke S. Eggermont Multimedia materiaal Fotosessie

Nadere informatie

pre-operatieve vragenlijst

pre-operatieve vragenlijst pre-operatieve vragenlijst patiënt etiket 1. Zijn er problemen met de Nederlandse taal? 2. Bent u anders dan voor de klacht waarvoor u bij annatommie bent onder behandeling van uw huisarts? Indien ja,

Nadere informatie

Interline augustus REUMATOLOGIE casusschetsen

Interline augustus REUMATOLOGIE casusschetsen Interline augustus 2009 REUMATOLOGIE casusschetsen INTERLINE Reumatologie PMR + AT augustus 2009 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Mevrouw van Makkum, 62 jaar. Voorgeschiedenis: gezond, alleen wat hoge bloeddruk.

Nadere informatie