Opzet Voortgangsrapportages Delfland. Team-, Sector-, Directie en Programmarapportages

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opzet Voortgangsrapportages Delfland. Team-, Sector-, Directie en Programmarapportages"

Transcriptie

1 Opzet Voortgangsrapportages Delfland Team-, Sector-, Directie en Programmarapportages Opsteller: Dik Ludikhuize Status: Versie tbv D&H Projectfase: Besluitvormingsfase Datum:

2 Datum:

3 INHOUD Pagina 1. Inleiding 2 2. Inventarisatie bestaande rapportages 2 3. Rapportagelijnen en globale inhoud 3 4. Voorstel inhoud teamrapportage Uitgangspunten Ontwikkeltraject Basisgegevens Rapportage 7 5. Voorstel overige rapportages Programmarapportage Sectorrapportage Directierapportage 9 6. Proces van voortgangsrapportages Teamrapportages Sectorrapportage Directierapportage Programmarapportage Implementatietraject 12 BIJLAGE I, Basisgegevens programmalijn 13 BIJLAGE II, Basisgegevens PIOFAH 15 BIJLAGE III, Voorbeeld stoplicht rapportage 17 BIJLAGE IV, Factsheet Teamrapportage 19 BIJLAGE V, Factsheet Sectorrapportage 20 BIJLAGE VI, Factsheet Directierapportage 21 BIJLAGE VII, Factsheet Programmarapportage 22 Datum:

4 1. Inleiding Deze notitie over de voortgangsrapportages is opgesteld in het kader van het verbeteren van de P&C cyclus van Delfland (najaar 2010). De voorstellen uit deze notitie zijn in verkorte vorm opgenomen in de Handleiding P&C cyclus 2011 en de P&C-kalender De reden voor het opstellen van deze notitie is het feit dat een bedrijfsbreed voorgeschreven rapportage op managementniveau ontbrak. Er was alleen een bestuurlijke rapportage. In deze notitie is geschetst hoe deze rapportagelijn eruit ziet. In de periode dat deze notitie is opgesteld zijn ook de verantwoordingslijnen gewijzigd: van een organisatie met een zuivere lijn-sturing naar een organisatie met een hybride sturing: zowel sturing via de inhoudelijke programma s als sturing van de organisatie via de lijn. Deze notitie legt een basis voor de voortgangsrapportage in In de loop van zal deze rapportage verder worden verbreed op basis van de verdere invulling van doelen en maatregelen. Daarnaast zal in de loop van de tijd de rapportage steeds verder worden uitgebreid bijvoorbeeld door het toevoegen van meer elementen in de rapportage over de organisatie (PIOFAH) en het rapporteren op prestatie-indicatoren. Voor de goede orde wordt hier benadrukt dat met het van kracht worden van het WBP in principe géén aparte voortgangsrapportages WBP meer gemaakt worden. Randvoorwaarde daarbij is dat de P&C-rapportages zo zijn ingericht dat de voortgang van de realisatie van het WBP duidelijk en meetbaar is én dat de rapportages voldoen aan de criteria de provincie stelt in haar nota Toezicht 1. De jaarrekening is het logische rapportagedocument voor dat doel, daar waar nodig aangevuld met informatie uit de programmarapportages. 2. Inventarisatie bestaande rapportages Het is de bedoeling om zoveel mogelijk aan te sluiten bij bestaande rapportages, zodat een herkenbare basisrapportage kan worden opgezet. Hiervoor zijn een aantal rapportages doorgenomen en zijn de overeenkomsten en verschillen geïnventariseerd. Doorgenomen rapportages Doorgenomen rapportages: zowel maand en kwartaal rapportages als team- en sectorjaarplannen: 1. Maandrapportage van PIB (sector en teams) 2. Kwartaalrapportage B&O 3. Sectorrapportage BC&C 4. Jaarplan (2010) WS 5. Jaarplan ICT-services 6. Voortgangsrapportage gemeente Delft 7. Teamrapportages van Middelen Overzicht resultaten inventarisatie Overzicht van overeenkomsten en verschillen: Indeling 1. Eigenstandige indeling (PIB, B&O, BC&C, Delft,Middelen) 2. Indeling gebaseerd op het INK-model (WS, ICT) Terugkerende onderdelen: HRM met formatie, tijdsbesteding (ziekteverzuim, indirect, etc) Realisatie van doelen/mijlpalen Financiële rapportage: HRM en personeelskosten, exploitatie en investeringen 1 De Nota Toezicht Waterschappen (PZH 2010) bevat de volgende criteria: één keer per jaar rapporteren is voldoende, rapportagemoment sluit aan bij P&C-cyclus, rapportage op basis van beleids- en procesindicatoren. Datum:

5 Afwijkende onderdelen: Geactiveerde lasten bij PIB Meer detail in rapportage op HRM en/of organisatie INK-model leidt tot ander type indeling, maar met dezelfde componenten Er is niet altijd dezelfde invulling onder het INK-model; er is nog geen eenduidigheid over de precieze in te vullen onderdelen en de wijze waarop dat moet. Conclusie: Er wordt vaak nog niet gerapporteerd op team- en sectorniveau en de rapportage is dan meestal nog niet gebaseerd op een indeling in doelen en maatregelen (wel bij B&O, vooral inhoud). De inhoud van bestaande rapportages is vrij eenduidig, de vorm en de mate van detail verschilt. 3. Rapportagelijnen en globale inhoud In 2010 is door Delfland gekozen om te gaan sturen via de lijn als via de programma s. Dit leidt ook tot wijzigingen in de rapportage- en verantwoordingslijnen. In de oude situatie was de rapportagelijn/verantwoodingslijn één-dimensionaal, rapportage via de lijn: Team Sector BURAP. In de nieuwe situatie is sprake van een twee-dimensionale situatie: rapportage en verantwoording via de programmalijn en via de managementlijn. De rapportagelijn via de programma s gaat over de inhoud van de programma s in relatie tot de financiën. Deze rapportagelijn geeft het DMT en de Directie inzicht in de realisatie van de uitvoeringsmaatregelen en D&H en de VV inzicht in het realiseren van de doelen van het Waterbeheerplan. Datum:

6 De rapportagelijn via de managementlijn gaat over personeel en de organisatie. In de lijn wordt de vraag beantwoordt of deze beschikbare middelen van voldoende kwantiteit en kwaliteit zijn om de gestelde doelen in de programma s te kunnen bereiken. Via de Directie worden belangrijke ontwikkelingen op het gebied van personeel en organisatie ingebracht in het programma organisatie en zo gerapporteerd aan het bestuur. De BURAP en de jaarrekening/jaarverslag zijn bestuurlijke rapportages. De frequentie daarvan is 2 maal (BURAP) en 1 maal (jaarrekening) per jaar. De teamrapportage, sectorrapportage, directierapportage en programmarapportage zijn ambtelijke rapportages. De sector- en directierapportages sluiten aan op de BURAP en de jaarrekening en worden dus 3 maal per jaar opgesteld. De teamrapportage is maandelijks, zowel richting sectorhoofd (PIOFAH) als richting programmamanagement (programma). Let wel het is vooral een afwijkingenrapportage geen voortgangsrapportage. De basis voor beide rapportage c.q. verantwoordingslijnen is de teamrapportage opgebouwd. Gezien het feit dat programma s over meerdere sectoren en teams zijn verspreid, is een uniforme wijze van rapporteren noodzakelijk vanaf het laagste niveau. De andere rapportages zijn op de teamrapportages gebaseerd en kunnen veelal door optellen (getallen) of samenvatten (tekst) worden gemaakt. De teamrapportage bestaat uit twee delen namelijk de rapportage via de programmalijn en de rapportage via de managementlijn. Dit is in de onderstaande figuur aangegeven. Bij de managementlijn wordt gerapporteerd op basis van de PIOFAH systematiek. En volledige en onderbouwde rapportage op alle onderdelen (personeel, informatievoorziening, organisatie, financiën, automatisering en huisvesting) is nu nog niet mogelijk mede omdat team- en sectorplannen deels ontbreken. Dit is een groeiproces, waarbij van de lijn wordt verwacht dat steeds meer aspecten worden ingevuld. Voorgesteld wordt om dit proces te bewaken door met een gecoördineerde PDCA-cyclus. Bij de programmarapportage is het de bedoeling dat uiteindelijk integraal (inhoud en financiën) op het niveau van maatregelen wordt gerapporteerd. Dit is op dit moment om nog niet mogelijk, vandaar dat een gefaseerd groeiproces wordt voorgesteld. Uitgaande van de volgende stappen: Stap 1: rapportage op programmaniveau geen detaillering naar doelen en maatregelen. Stap 2: rapportage op doelenniveau geen detaillering naar maatregelen (inhoud/ financiën). Stap 3: rapportage op doelen- en maatregelenniveau (inhoud/ financiën). Datum:

7 Belangrijke randvoorwaarden voor de rapportage op doelen en maatregelen zijn: De programmaplannen zijn gereed en uitgewerkt tot het niveau van doelen en maatregelen (huidige planning per ). Het financiële systeem is heringericht om deze indeling op doelen en maatregelen te kunnen faciliteren (het zogenaamde stermodel ). De blokken (stermodel) zijn gedefinieerd en zijn gekoppeld met de doelen uit de programmaplannen (kan pas na ) Het financiële systeem kan de gegevens op het gewenste detailniveau rapporteren De rapportagelijnen worden op een of andere wijze gefaciliteerd: personeel of systeem (personele ondersteuning is per direct mogelijk, automatiseren kost extra tijd). Risico s: Wijzigingen aan de indeling van financiële systemen gedurende een boekjaar geven extra complicaties, vooral als dit ook gepaard gaat met verschuivingen van kosten tussen programma s. Beide sporen programmaplannen en blokmodel vragen veel aandacht van het management (de teamleiders) en lopen in dezelfde periode. Beheermaatregelen: Extra ondersteuning of uitstellen Blokkendefinitie voorrang geven, omdat dit mede in relatie tot de globale instrumenten matrix van het WBP een beter startpunt oplevert voor de discussies over de programmadoelen: heldere eenduidige blokken met werkzaamheden. Opties waarin inhoud en financiële structuur niet gekoppeld zijn. Andere opties voor de stappen in 2011: 1) In 2011 na 1 april alleen inhoudelijk rapporteren op doelen en maatregelen; rapportage op inhoud en financiën is pas later in het jaar mogelijk (per ) of wordt uitgesteld tot (advies van financiële medewerkers) 2) Zo snel mogelijk in 2011 rapporteren op de instrumenten matrix van het WBP voor de exploitatie: Onderhoud, Beleid/instrumenten, Kennis en innovatie en gegevens (monitoring) als tussenstap op rapporteren op doelen. Dit is alleen afhankelijk van de inrichting van GIDS via het blokkensysteem. Datum:

8 4. Voorstel inhoud teamrapportage De teamrapportage is de basis van de totale rapportagelijn van de organisatie, zowel voor de managementrapportages als voor de bestuursrapportages. Deze rapportage wordt dan ook uitgebreid behandeld, de vervolgrapportages worden hieruit afgeleid. DE inhoud van de rapportage wordt behandeld op basis van de volgende aspecten: Doel en uitgangspunten Ontwikkeltraject Basisgegevens Rapportage 4.1 Uitgangspunten Doel: Inzicht geven in inhoudelijke, planmatige, personele en financiële afwijkingen van de begroting/jaarplan op het niveau van een team. Uitgangspunten voor de inhoud: Eenduidigheid tussen verschillende opvolgende rapportages: team, sector, dirap, programma en BURAP: steeds verder opbossen van financiële en inhoudelijke informatie. Gebaseerd op indeling programma s van het WBP, zowel voor het inhoudelijke werk als voor de meer organisatorische zaken. Uitgaan van de basisgegevens uit standaardoverzichten, die via de Business Objects kunnen worden gegenereerd uit GIDS of verstrekt via Persmaster. Uitgaan van een groeimodel voor de rapportage: met de basis beginnen en stap voor stap uitbreiden Rapportage bestaat normaliter uit: 1. Rapportage op de afwijkingen van alle voor het team relevante programma s en ten aanzien van PIOFAH (belangrijke afwijkingen van PIOFAH komen uiteindelijk in het programma organisatie). In ieder geval bij de rapportage aangeleverd ten behoeve van de tweede BURAP 2. Een voorspelling van de uitputting van begrotingsposten aan het jaareinde. En bij de laatste rapportage van het jaar wordt voor het jaarverslag toegevoegd: 3. Een kort verslag over wat er dat jaar bereikt is. De rapportagelijn richting het programma bestaat uit de volgende onderdelen: investeringen en exploitatie (zie figuur 2). Het onderdeel exploitatie is verder onder te verdelen in de aspecten (1) kosten van derden, (2) doorbelaste uren en (3) kapitaalslasten. De rapportagelijn richting het sectorhoofd bestaat uit de PIOFAH rapportage. 4.2 Ontwikkeltraject De uiteindelijk gewenste rapportage op basis van doelen en maatregelen, waarbij ook waar mogelijk gebruik gemaakt wordt van indicatoren voor de voortgang is op dit moment nog niet mogelijk. De organisatie is nog in ontwikkeling en een aantal stappen zullen nog moeten worden gezet voordat dit realiseerbaar is. Dit betekent dat deze rapportage zich in de komende jaren zal ontwikkelen op basis van: De ontwikkeling in de programmaplannen, waarbij eerst het koppelen van doelen en maatregelen aan activiteiten en projecten van belang is, waarna de stap naar mogelijke voortgangsindicatoren gezet kan worden. De ontwikkeling van het financiële systeem: het huidige financiële systeem is nog onvoldoende ingericht op de ondersteuning van programma s. In het bijzonder mist de ondersteuning voor financiële doorvertaling naar doelen en maatregelen. De ontwikkeling van de rapportage op zich; er wordt gestart met een basisrapportage, die in de loop van de tijd kan worden uitgebreid. Datum:

9 Op dit moment zijn de programmaplannen nog niet gereed zijn en is dus ook de financiële structuur nog niet op is aangepast aan de programmalijn. Dit betekent dit dat in eerste instantie wordt uitgegaan van een rapportage van inhoud en financiën om het niveau van programma s. Een verdere detaillering is op dit moment nog niet mogelijk; dit wordt de komende maanden verder uitgewerkt. De verwachting is dat de programmaplannen per gereed zullen zijn. De financiële structuur voor die datum al wel worden ingericht, maar nog niet worden ingevuld; dat kan pas nadat de programmaplannen gereed zijn. Een volledige rapportage op basis van doelen en maatregelen (inhoud en financiën) is dus pas mogelijk na medio Basisgegevens De basisgegevens, die beschikbaar moeten zijn om de rapportage te kunnen invullen kunnen worden beschreven op basis van de indeling programmalijn en managementlijn (PIOFAH). Basisgegevens voor de programmalijn De basisgegevens voor de teamleider ten behoeve van de programmalijn zijn: 1. De financiële exploitatie gegevens uit GIDS per programma, zowel op het niveau van kosten voor derden (begroting), doorbelaste kosten (van uren) als kapitaalslasten 2. De financiële investeringsgegevens uit GIDS per programma (per project) 3. De voortgangsrapportage van de projectleiders op deze investeringsprojecten 4. De inhoudelijke voortgang van de exploitatieactiviteiten c.q. projecten (nog geen algemene aanpak, nu veelal mondeling) Voorgesteld wordt om in eerste instantie alleen te starten met de financiële overzichten van uitbesteding aan derden (begroting) en de investeringsgegevens per project. De gegevens over de doorbelasting en kapitaalslasten worden pas in een later stadium gepresenteerd aan de teamleider. Overweging hierbij is dat deze aspecten nu niet goed bekend zijn bij de teamleiders en dat ze er, in ieder geval bij de kapitaalslasten, geen directe sturing op hebben. Een voorbeeld van een overzicht van de basisgegevens per team en per programma is voor schoonwater weergegeven in Bijlage I. Basisgegevens voor PIOFAH De basisgegevens voor de PIOFAH rapportage bestaan uit: 1. De financiële gegevens uit GIDS met betrekking tot de personeelskosten (5555). 2. Een overzicht van de formatie (uit Persmaster??). Wat hierbij nog mist zijn de afspraken die op teamniveau zijn gemaakt voor verbeteringen in de organisatie. Bij sommige sectoren is de vastgelegd in sectorplannen of teamplannen. 4.4 Rapportage Uitgaande van de basisgegevens kan de teamleider een rapportage samenstellen. Dit is in principe een afwijkingenrapportage: de teamleider geeft aan bij welke activiteit (in deze fase van de ontwikkeling op het niveau van team, BBP-product en kostensoort), investeringsproject of PIOFAH-aspect er inhoudelijke of financiele afwijkingen optreden. Voorstel is om dit te doen in de vorm van een stoplichtrapportage, waarbij de volgende codering wordt voorgesteld: Conform (geen afwijkingen; Niet conform maar deze activiteit is binnen de kaders van de (deel)maatregel bij te sturen in dit jaar (afwijking melden en beheersmaatregel); Niet conform: binnen dit jaar of binnen bestaande kaders (geld/tijd) niet oplosbaar (afwijking melden en mogelijke beheermaatregel/ oplossingsrichting) Stoplichtrapportage programma (exploitatie) Een voorbeeld van de stoplichtrapportage is gegeven in bijlage III. Er is in dit format maar één stoplichtcode mogelijk per te rapporteren (en dus afwijkende )activiteit. Een uitsplitsing Datum:

10 naar het type probleem (geld, tijd, etc) is op zich mogelijk, maar dat vereist ook een betrouwbare basis om op te rapporteren (programmaplan/ teamplan) en die ontbreekt nog op dit moment. Indien de afwijkingen een gevolg zijn van personele aspecten (vacatures, ziekteverzuim) dan dient dit ook terug te komen in de rapportage over het programma organisatie. Stoplichtrapportage programma (investeringen) Een voorbeeld van de stoplichtrapportage is gegeven in bijlage III. Per investeringsproject moet worden aangegeven in hoeverre er afwijkingen zijn. Indien er afwijkingen zijn moet worden aangegeven wat de oorzaak is, de risico s en de beheersmaatregelen. Deze gegevens zijn in feite een samenvatting van de rapportage van de projectleider. Stoplichtrapportage PIOFAH Een voorbeeld van de stoplichtrapportage is gegeven in bijlage III.Dit is een eerste start, deze rapportage is op basis van behoefte relatief snel uit te breiden. Per onderdeel van de PIOFAH is een eerste onderverdeling aangegeven. Voorgesteld wordt om bij personeel te rapporteren over bezetting (vacatures, inhuur etc) en over de personele kosten. Deze personele rapportage is bijvoorbeeld al snel uit te breiden met rapportage op de gehouden PVB gesprekken. De overige aspecten niet uitgewerkt (alleen algemeen) met uitzondering van het onderdeel organisatie waar gerapporteerd wordt over lopende reorganisatietrajecten, zoals bijvoorbeeld WOU, organisatiewijzigingen bij B&O, etc. Discussiepunt ten aanzien van rapportage over Financiën (F van PIOFAH). Op dit moment is de afbakening is tussen de managementlijn en de programmalijn nog niet duidelijk. Dit geldt in het bijzonder voor het punt Financiën uit de PIOFAH rapportage. De teamleiders zijn verantwoordelijk om hun activiteiten/projecten binnen de afgesproken kaders te realiseren, de rapportage daarover loopt via de programmalijn. Echter op het moment dat er sprake is van een afwijking in de middelen (bijvoorbeeld veel vacatures of afwijkende kosten) dan wordt dit ook gerapporteerd via de managementlijn. De vraag is welke insteek wordt dan gekozen. De managementlijn is gericht op verbetering van de organisatie dus vooral inzicht in de oorzaak en nagaan of de geconstateerde problematiek organisatorische consequenties heeft. De programmalijn is vooral gericht op het halen van inhoudelijke doelen: zoeken naar oplossingen om doelen als nog te behalen. Bijzondere situatie bij teamrapportages Bij een aantal rapportages (voor BURAP2 en jaarrekening) zal de teamleider extra gegevens moeten leveren: Uitputting begrotingsposten In de rapportage richting BURAP2 moet ook worden aangegeven in hoeverre uitputting optreedt van de begrotingsposten. Dit betekent dat op het niveau van BBP-product in combinatie met kostensoort moet worden aangegeven of begrotingsposten worden uitgeput. Dit betekent de tabel met gegevens over begrote kosten, gerealiseerde kosten en opstaande verplichtingen aanvullen met nieuwe activiteiten, die leiden tot kosten in het lopende jaar. Let op het gaat niet om verplichtingen, want die kunnen over de jaargrens lopen, het gaat om werkelijke betalingen van zaken die in het lopende jaar zijn uitgevoerd (dus ook inclusief transitorische posten). Dit moet worden opgenomen in het format voor de basisgegevens, waarbij wordt aangenomen dat het format dusdanig is opgezet dat ook berekeningen kunnen worden uitgevoerd. Kort verslag over realisatie over het totale jaar (tbv jaarverslag) In de rapportage richting de jaarrekening ook een voorstel voor het jaarverslag opnemen. Het gaat dan om een beschrijving van de realisatie over het totale jaar. Naast aangeven wat er gerealiseerd is in het afgelopen jaar, is het ook van belang om aan te geven wat niet is gerealiseerd. Deze laatste tekst is in principe af te leiden uit de afwijkingen. Let op dat in het uiteindelijke jaarverslag op doelniveau wordt gerapporteerd; de teksten uit de teamrapportage worden dus opgebost. Datum:

11 5. Voorstel overige rapportages De overige voortgangsrapportages hebben de teamrapportage als basis. Deze rapportages worden uit de teamrapportage afgeleid door samen te vatten (tekst) en samen te voegen (financiële gegevens). 5.1 Programmarapportage Deze programmarapportage is de rapportage van het programma verantwoordelijke DMT-lid aan de Directie. Deze programmarapportage is de basis voor de BURAP en de jaarrekening/jaarverslag. Deze rapportage kan worden opgesteld op basis van delen van de teamrapportages. Het programmamanagement zal in overleg met de managementlijn (TL/SH) moeten besluiten welke afwijkingen gemeld gaan worden in de BURAP. Financieel geringe afwijkingen of afwijkingen met geringe risico s worden noodzakelijkerwijze niet in de BURAP gemeld. Deze afwijkingen zijn echter wel van belang voor het programmamanagement. In de programmarapportage worden deze items dan gemerkt als melden in de BURAP en wordt in overleg met de betreffende teamleider en het programmamanagement een tekstvoorstel voor de BURAP gemaakt. 5.2 Sectorrapportage De sectorrapportage vindt plaats in de managementlijn. Deze rapportage is gericht aan de Directeur en de bestuurlijk relevante aspecten moeten uiteindelijk landen in de rapportage van het programma organisatie. Voorgesteld wordt om deze rapportage te laten bestaan uit de zogenaamde PIOFAH aspecten: Personeel, Informatievoorziening, Organisatie, Financiën, Automatisering en Huisvesting. Deze rapportage wordt opgebouwd vanuit de PIOFAH-rapportages in de teamrapportages. De sectorrapportage wordt besproken met de Directeur en de resultaten van alle sectorrapportages worden samengevat in een Directierapportage wat toelevert aan het programma Organisatie. 5.3 Directierapportage De Directierapportage is een samenvatting van de sectorrapportages tot het concernniveau. Dit is de rapportage van de SD aan de Dijkgraaf over het gevoerd personeel- en organisatiebeleid. Relevante zaken moeten terecht komen in de rapportage van het programma Organisatie. Onderdelen daarvan zullen vermoedelijk ook terecht komen in de BURAP en de jaarrekening. Datum:

12 6. Proces van voortgangsrapportages Uitgangspunten voor het proces: Opvolgende rapportages moeten in de tijd aansluiten op elkaar Mate van actualiteit van algemene gegevens (financiën, HRM) van te voren afgesproken. Planning zoveel mogelijk op vaste momenten in de maand Per rapportage is de factsheet van het spoorboekje P&C HHD ingevuld. Per rapportage wordt de factsheet behandeld. 6.1 Teamrapportages De factsheet van de teamrapportages is weergegeven in bijlage IV. Stappen in het rapportageproces 1. Teamleider stelt concept-rapportage op basis van de voortgangsrapportages van de medewerkers/projectleiders (1 e week van de nieuwe maand) 2. Bedrijfskundige verzorgt aanlevering achterliggende gegevens (per team: 1 e wk, soms 2 e week van de nieuwe maand) 3. Conceptrapportage wordt aangevuld en geverifieerd op basis van de bedrijfskundige gegevens (1 e week, soms 2 e week) 4. Teamleider bespreekt rapportage met sectorhoofd (2 e week, soms 3 e week) 5. Programmadeel teamrapportage wordt besproken met het programma-management (2 e of 3 e week) 6. Definitieve teamrapportage wordt vastgelegd door de bedrijfskundige (3 e en 4 e wk). Daar er sprake is van een leerproces is het misschien wel handiger om de rapportage gezamenlijk op te stellen, dat wil zeggen de programmarapportage met de programmamanager en de PIOFAH-rapportage gezamenlijk met het sectorhoofd. In ieder geval is het belangrijk om over de rapportage een gesprek te hebben, zodat snel verbeteringen kunnen worden benoemd en doorgevoerd. Actoren in het proces: Medewerkers/Projectleiders: leveren voortgangsrapportage en actuele wijzigingen Bedrijfskundige: zorgt dat teamleider juiste procesinformatie heeft, levert overzichten van financiën en formatie; ondersteunt teamleider bij vragen omtrent geleverde overzichten, detailinformatie of vaststellen van uitputting op basis van BO-overzichten Teamleider: stelt teamrapportage op, op basis van voortgangsrapportages of voortgangsgesprekken met medewerkers, gebruikt daarbij geleverde overzichten en checkt projectleiders/medewerkers op eventuele wijzigingen Sectorhoofd: bespreekt teamrapportage met teamleider Programmamanagement bespreekt rapportage met teamleider. 6.2 Sectorrapportage De factsheet van de sectorrapportages is weergegeven in bijlage V. De sectorrapportage wordt drie maal per jaar opgesteld over de perioden die aanleveren voor BURAP1 en 2 en de jaarrekening. Stappen in het rapportageproces zijn: 1. Sectorhoofd bespreekt teamrapportages met teamleiders in de 2 e of 3 e week van de nieuwe maand. 2. Sectorhoofd laat de sectorrapportage samenstellen door de bedrijfskundige uit het PIOFAH-deel van de teamrapportages in de 3 e week. 3. Sectorhoofd bespreekt sectorrapportage met de secretaris-directeur in de 3 e of 4 e week. Datum:

13 Actoren in het proces zijn: Sectorhoofd, stelt rapportage op en bespreekt sectorrapportage met secretarisdirecteur Secretaris-directeur bespreekt sectorrapportage met sectorhoofd Bedrijfskundige ondersteund sectorhoofd bij opstellen van de sectorrapportage 6.3 Directierapportage De factsheet van de sectorrapportages is weergegeven in bijlage VI. Deze rapportage komt driemaal per jaar tot stand volgend op de sectorrapportages. Stappen in het rapportageproces zijn: 1. Secretaris-directeur bespreekt sectorrapportage met sectorhoofd in 3 e of 4 e week van de nieuwe maand 2. Secretaris-directeur laat directierapportage opstellen 4 e week. 3. Secretaris-directeur bespreekt directierapportage met de dijkgraaf 4 e week. 4. Secretaris-directeur brengt belangrijkste resultaten in bij het programma organisatie en in het DMT en bestuurlijk relevante zaken in de BURAP (4 e week) Actoren in het proces: De secretaris-directeur laat de rapportage opstellen, bespreekt deze met de Dijkgraaf en laat relevante delen opnemen in de rapportage van het programma organisatie en in de BURAP over dit programma (4 e week maand). De Dijkgraaf bespreekt de relevante ontwikkelingen uit de Directierapportage met de secretaris-directeur (4 e week maand) Ondersteuning SD: dit moet nog geregeld worden. 6.4 Programmarapportage De factsheet van de sectorrapportages is weergegeven in bijlage VII. Stappen in het rapportageproces zijn: 1. De teamleider stelt de teamrapportage op en stuurt de relevante onderdelen naar de programmamanager (2 e week v/d maand) 2. De programmamanager laat de totale programmarapportage samenstellen (2 e en 3 e week van de nieuwe maand) 3. Het programma verantwoordelijke DMT-lid bespreekt de rapportage met de programmamanager en indiceren de BURAP-punten (3 e week) 4. De Programma rapportage wordt besproken in het programma-overleg (3 e week) 5. Programmamanager en TL s maken BURAP-tekst (4 e week). 6. De programmarapportage wordt besproken in het DMT (5 e week) Actoren: Teamleider stelt basisrapportage op en draagt bij aan BURAP teksten Programmanager zorgt voor progtrammarapportage, bespreking met het programma verantwoordelijke DMT-lid, bespreking in het programma-overleg en het opstellen van de BURAP-teksten. Programmaverantwoordelijk DMT-lid bespreekt concept programmarapportage met programmamanager, adresseert BURAP-punten en brengt programmarapportagein DMT-overleg Bedrijfskundige?? ondersteunt programmamanager bij samenstellen van programmarapportage. Datum:

14 7. Implementatietraject Deze wijze van voortgangsrapportage, waarbij heel Delfland op en uniforme wijze gaat rapporteren, is nieuw. Belangrijk is om te constateren dat er ketenafhankelijkheid is: de rapportages volgen elkaar op en zijn van elkaar afhankelijk. Dit betekent dus oom dat de rapportage op een uniforme wijze moet geschieden. Daarom wordt een implementatietraject voorgesteld. In dit implementatietraject worden de volgende stappen voorzien: 1. Uitwerken van de rapportage (oktober) 2. Werkwijze en formats operationaliseren (november/december) 3. Presenteren van de rapportage aan de sectoren/programma s (november) 4. Begeleiden van de invoering: voorstel start in januari Evaluatie rapportages (continue) 6. Aanpassen gedurende 2011 (stap 2 en 3). Voorgesteld wordt om voor dit implementatietraject een projectleider te benoemen (opdrachtgever sectorhoofd EFZ?) die geadviseerd wordt door de werkgroep P&C c.q. een aantal leden van de werkgroep P&C zijn lid van het projectteam. Ad 1) Uitwerken rapportage Het basis idee van de rapportage is bekend, de praktische invulling moet echter nog worden uitgewerkt. Het gaat dan vooral om de vraag hoe gegevens worden gepresenteerd (EXCEL of aanpassing aan rapportages uit Business Objects?) en hoe de stoplichtrapportages worden opgezet (automatiseren van samenvoegen?). Deze uitwerking vindt plaats in oktober Consequenties ten aanzien van de praktische uitwerking (o.a. automatisering) moet worden besproken met de opdrachtgever. Ad 2) Werkwijze en formats operationaliseren De uitgewerkte formats worden in de periode november/december 2010 geoperationaliseerd. Dit betekent dat de presentatie van de basisgegevens wordt geoperationaliseerd en getest. Daarnaast wordt de wijze waarop de stoplichtrapportage wordt aangeleverd en samengesteld geoperationaliseerd en getest. Ad 3) Presenteren rapportagelijnen en rapportages Deze nieuwe wijze van rapporteren wordt aan de sectoren en programma s gepresenteerd op basis van de huidige opzet (deze notitie) en de uitwerking van de rapportage (zie ad 1). Een presentatie per sector lijkt hiervoor de meest logische weg. Het programmamanagement wordt dan apart aangesloten via een separate presentatie (in ieder geval alle programmamanagers en liefst ook zoveel mogelijk programma verantwoordelijke DMT-leden). Dit kan plaatsvinden in november 2010 door het projectteam. Ad 4) Begeleiden invoering Voorstel is om deze wijze van rapporteren in te voeren per januari Het lijkt niet handig om een nieuwe rapportagelijn in te voeren in december, waarbij in feite ook nog een afwijkende rapportage wordt gevraagd: naast rapportage op afwijkingen ook de jaarlijkse voortgang. Het projectteam begeleidt de invoering van deze nieuwe wijze van rapporteren. Naast een vraagbaakfunctie wordt voorgesteld om ook actief te evalueren zowel op sector als op programmaniveau. Ad 5) Evaluatie rapportages Op basis van de reacties vanuit sectoren en programma s worden voorstellen geformuleerd voor aanpassing van de werkwijze of de formats. Deze worden voorgelegd aan de opdrachtgever en waar nodig aan het DMT alvorens te worden ingevoerd. Ad 6) Aanpassing rapportage stap 2 en 3 Gedurende 2011 wordt het format van de rapportage aangepast op basis van de voortgang in de programmaplannen en de financiële structuur. In feite worden hierbij ook de hierboven genoemde stappen 1 t/m 5 doorlopen. Datum:

15 BIJLAGE I, Basisgegevens programmalijn Voorbeeld teamrapportage (team WSK) A - Schoon water Sector Kpl omschr Indeling Kstsrt_omschr BBP_omschr B&O WSK Begroting Begroting na wijzigingen Realisatie t/m aug Openstaande inkooporders / bestelaanvragen Onderhoud vervoersmiddelen/werkt/inst door derden Thema plannen schoon water 0,00 214,80 0,00 Technisch advies/taxatiekosten Thema plannen schoon water , , ,26 Monitoring waterkwaliteit , , ,98 Organisatie advieskosten Thema plannen schoon water 0, ,50 0,00 Contributies Monitoring waterkwaliteit 0, ,00 0,00 Totaal team WSK , , ,24 Datum:

16 BIJLAGE I, Basisgegevens programmalijn (vervolg) Voorbeeld programma Schoon water (samenstel uit teamrapportage van WSK en OWW) A - Schoon water Sector Kpl omschr Indeling Kstsrt_omschr BBP_omschr B&O WSK Begroting Begroting na wijzigingen Realisatie t/m aug Openstaande inkooporders / bestelaanvragen Onderhoud vervoersmiddelen/werkt/inst door derden Thema plannen schoon water 0,00 214,80 0,00 Technisch advies/taxatiekosten Thema plannen schoon water , , ,26 Monitoring waterkwaliteit , , ,98 Organisatie advieskosten Thema plannen schoon water 0, ,50 0,00 Contributies Monitoring waterkwaliteit 0, ,00 0,00 Totraal team WSK , , ,24 Totaal B&O , , ,24 WS OWW Overig onderhoud door derden Kwaliteitsmaatregelen in oppervlaktewater , ,87 Kwaliteitsmaatregelen in Bijdragen aan overigen oppervlaktewater 0, , ,00 totaal team OWW , , ,87 Totaal WS , , ,87 Eindtotaal , , ,11 Investeringsoverzicht per programma Team Omschrijving Project Nr. Status Budgethouder begroting of krediet Investeringsplan realisatie cumulatief openstaande verplichtingen Saldo tov budget Eindtotaal Datum:

17 BIJLAGE II, Basisgegevens PIOFAH Voorbeeld basisgegevens PIOFAH-rapportage (voorbeeld team IB) F3 - Organisatie - Bedrijfsvoering Sector Kpl omschr Indeling Kstsrt_omschr BBP_omschr Begroting na wijzigingen Realisatie t/m aug Openstaande inkooporders / bestelaanvragen B&O IB Begroting Bezoldiging Indirecte kosten (personeelsk. via PenO/Persm) , ,75 0,00 Vakantiegeld Indirecte kosten (personeelsk. via PenO/Persm) , ,54 0,00 Eindejaarsuitkering Indirecte kosten (personeelsk. via PenO/Persm) , ,74 0,00 Levensloopbijdrage Indirecte kosten (personeelsk. via PenO/Persm) , ,48 0,00 Gratificaties Indirecte kosten (personeelsk. via PenO/Persm) 0, ,00 0,00 Vergoeding reiskosten woonwerk eigen vervoer Indirecte kosten (personeelsk. via PenO/Persm) 7.815, ,07 0,00 WAO-premie Indirecte kosten (personeelsk. via PenO/Persm) , ,01 0,00 Ziekengeld/WAO/WW Indirecte kosten (personeelsk. via PenO/Persm) 0-855,87 0 Pensioenpremie Indirecte kosten (personeelsk. via PenO/Persm) ,98 0 UFO-premie Indirecte kosten (personeelsk. via PenO/Persm) 7.612, ,94 0,00 Eindheffing spaarloon Indirecte kosten (personeelsk. via PenO/Persm) 2.131,50 842,82 0,00 Studiekosten Indirecte kosten (personeelsk. via PenO/Persm) 0, ,56 0,00 Uitzendkrachten vacature vaste formatie Indirecte kosten (personeelsk. via PenO/Persm) 0, , ,66 Reiskosten openbaar vervoer Indirecte kosten (personeelsk. via PenO/Persm) 0 206,52 0 Verblijfskosten i.v.m. dienstreis Indirecte kosten (personeelsk. via PenO/Persm) 0,00 1,20 0,00 Mobiele telefonie Indirecte kosten (personeelsk. via PenO/Persm) 404,00 836,33 0,00 Ontvangen baten ivm salaris en sociale lasten Indirecte kosten (personeelsk. via PenO/Persm) 0, ,01 0,00 Totaal team , , ,66 Eindtotaal , , ,66 Datum:

18 BIJLAGE II, Basisgegevens PIOFAH (vervolg) Overzicht van Formatie type medewerker vaste formatie bezetting vacatures inhuur vaste formatie inhuur budget teamleider medewerker senior medewerker totaal Datum:

19 BIJLAGE III, Voorbeeld stoplicht rapportage Exploitatie Programma schoon Water uitleg indien voortgang indicatie Team BBP-product kostensoort Risico Beheermaatregel omdat... vanwege... Investeringen Programma schoon Water Team Omschrijving Project Nr. uitleg indien voortgang indicatie Risico Beheermaatregel omdat... vanwege... Datum:

20 BIJLAGE III, Voorbeeld stoplicht rapportage (vervolg) PIOFAH Teamrapportage, team... voortgang indicatie uitleg indien Aspect Deelaspect Risico Beheermaatregel Personeel Bezetting Kosten Informatievoorziening Informatieplan Organisatie algemeen Reorganisatie o.a. WOU-impl. Financiën algemeen Automatisering algemeen Huisvesting algemeen In principe zijn deze rapportages toe te voegen achter de basisgegevens. Datum:

21 BIJLAGE IV, Factsheet Teamrapportage Naam P&C product: TEAMRAPPORTAGE Voorbereidingsfase Rollen: Wat Verantwoordelijke Actiehouder Besluit van tot support Bestuurlijk Opdrachtgever: nvt verzamelen voortganggegevens TL PL 1e 31e BK, mdw Ambtelijk Opdrachtgever: SH (lijn) verzamelen basisgegevens SH BK 31e 5e EFZ,P&O Opdrachtnemer: TL opstellen rapportage SH TL 31e 7e PL,mdw Doel: TL legt aan SH verantwoording af over afwijkingen in de inhoudelijke en financiele planning. Kader: Afstemmingsfase Voortgangsrapportage jaarplannen Wat Verantwoordelijke Actiehouder Besluit van tot Inhoud: bespreken rapportage met SH SH TL 7e 14e BK Rapportage op afwijkingen; basis wordt uiteindelijk het teamplan, dat is afgeleid uit het programmaplan en het bespreken rapp. met PM/PD PD PM 14e 21e BK,SH,TL sectorplan. Planning: frequentie: 12 maal per jaar; 3 maal per jaar moet de planning in lijn liggen met de BURAP (2 maal) en de jaarrekening (1 maal). Opstellen 1e wk nieuwe maand, bespreken 2e wk nw maand met SH, 3e wk nw maand inbrengen in programma-overleg. Procedure: TL maakt rapportage op basis van de voortgangsindicatie s van projectleiders (medewerkers). De rapportage wordt besproken met sectorhoofd en programmamanagement. nvt Besluitvormingsfase Wat Verantwoordelijke Actiehouder Besluit van tot Nazorg & Evaluatiefase Verbeterpunten nav evaluatie cyclus 2010: Wat Verantwoordelijke Actiehouder Besluit van tot Basis voor rapportage ontbreekt nu nog grotendeels evaluatie proces in sector SH TL 21e 28e BK (programmaplan, sectorplan, temaplan). Rapportage evaluatie proces in programma PD PM 21e 28e TL uitbreiden naar rapportage op doelen/maatregelen vastleggen def. teamrapportage TL BK 21e 28e Datum:

22 BIJLAGE V, Factsheet Sectorrapportage Naam P&C product: SECTORRAPPORTAGE Voorbereidingsfase Rollen: Wat Verantwoordelijke Actiehouder Besluit van tot support Bestuurlijk Opdrachtgever: nvt bespreken teamrapportages SH TL 14e 21e BK Ambtelijk Opdrachtgever: SD (lijn) opstellen rapportage SH BK 14e 21e TL Opdrachtnemer: SH Doel: SH legt aan SD verantwoording af over afwijkingen in organisatie-aspecten (PIOFAH). Kader: Afstemmingsfase Voortgangsrapportage jaarplannen Wat Verantwoordelijke Actiehouder Besluit van tot Inhoud: bespreken sectorrapportage SD SH 21e 28e BK Rapportage op afwijkingen; basis wordt uiteindelijk het sectorplan, dat is afgeleid uit de programmaplannen inclusief organisatie Planning: frequentie: 3 maal per jaar in lijn met de BURAP (2 maal) en de jaarrekening (1 maal). Opstellen na teamrapportages nvt Besluitvormingsfase Wat Verantwoordelijke Actiehouder Besluit van tot Procedure: SH maakt rapportage op basis van de voortgangsgesprek met TL's. De rapportage wordt besproken met de SD Nazorg & Evaluatiefase Verbeterpunten nav evaluatie cyclus 2010: Wat Verantwoordelijke Actiehouder Besluit van tot Basis voor rapportage ontbreekt nu nog grotendeels na (programmaplan, sectorplan). Rapportage PIOFAH uitbreiden. evaluatie proces in DMT SD?? BURAP SH Datum:

23 BIJLAGE VI, Factsheet Directierapportage Naam P&C product: DIRECTIERAPPORTAGE Voorbereidingsfase Rollen: Wat Verantwoordelijke Actiehouder Besluit van tot support Bestuurlijk Opdrachtgever: nvt bespreken sectorrapportages SD SH 21e 28e BK Ambtelijk Opdrachtgever: SD (lijn) opstellen directierapportage SD?? 21e 28e SH Opdrachtnemer: SH Doel: SH legt aan SD verantwoording af over afwijkingen in organisatie-aspecten (PIOFAH). Kader: Afstemmingsfase Voortgangsrapportage jaarplannen Wat Verantwoordelijke Actiehouder Besluit van tot Inhoud: bespreken directierapportage Dijkgraaf SD 28e 5e?? Rapportage op afwijkingen; basis wordt uiteindelijk het sectorplan, dat is afgeleid uit de programmaplannen inbrengen in progr. Organisatie SD?? 28e 5e SH inclusief organisatie Planning: frequentie: 3 maal per jaar in lijn met de BURAP (2 maal) en de jaarrekening (1 maal). Opstellen na teamrapportages Procedure: SH maakt rapportage op basis van de voortgangsgesprek met TL's. De rapportage wordt besproken met de SD Verbeterpunten nav evaluatie cyclus 2010: Basis voor rapportage ontbreekt nu nog grotendeels (programmaplan, sectorplan). Rapportage PIOFAH uitbreiden. nvt Besluitvormingsfase Wat Verantwoordelijke Actiehouder Besluit van tot Nazorg & Evaluatiefase Wat Verantwoordelijke Actiehouder Besluit van tot na evaluatie proces in D&D SD?? BURAP SH Datum:

24 BIJLAGE VII, Factsheet Programmarapportage Naam P&C product: PROGRAMMARAPPORTAGE Voorbereidingsfase Rollen: Wat Verantwoordelijke Actiehouder Besluit van tot support Bestuurlijk Opdrachtgever: nvt opstellen rapportage PM BK?? 7e 14e TL Ambtelijk Opdrachtgever: PD Opdrachtnemer: PM Doel: PM legt aan PD verantwoording af over afwijkingen in de inhoudelijke en financiele planning. Kader: Afstemmingsfase Voortgangsrapportage jaarplannen Wat Verantwoordelijke Actiehouder Besluit van tot Inhoud: bespreken rapportage met PD PD PM 14e 21e BK?? Rapportage op afwijkingen; basis wordt uiteindelijk het programmaplan bespreken rapp. met programma PD PM 14e 21e BK??,SH,TL Planning: frequentie: 12 maal per jaar; 3 maal per jaar moet de planning in lijn liggen met de BURAP (2 maal) en de jaarrekening (1 maal). Opstellen 1e wk nieuwe maand, bespreken 2e wk nw maand met SH, 3e wk nw maand inbrengen in programma-overleg. Procedure: PM maakt rapportage op basis van teamrapportage, rapportage wordt besproken in programma-overleg. nvt Besluitvormingsfase Wat Verantwoordelijke Actiehouder Besluit van tot Nazorg & Evaluatiefase Verbeterpunten nav evaluatie cyclus 2010: Wat Verantwoordelijke Actiehouder Besluit van tot Basis voor rapportage ontbreekt nu nog grotendeels evaluatie proces in programma PD PM 21e 28e TL (programmaplan). Rapportage uitbreiden naar vastleggen def. rapportage op doelen/maatregelen programmarapportage PM BK?? 21e 28e BK Datum:

agendapunt B.04 Aan Verenigde Vergadering HANDLEIDING PLANNING & CONTROLCYCLUS 2011

agendapunt B.04 Aan Verenigde Vergadering HANDLEIDING PLANNING & CONTROLCYCLUS 2011 agendapunt B.04 913787 Aan Verenigde Vergadering HANDLEIDING PLANNING & CONTROLCYCLUS 2011 Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 25-11-2010 In te stemmen met de Handleiding Planning & Controlcyclus 2011,

Nadere informatie

Voorstel aan algemeen bestuur

Voorstel aan algemeen bestuur Voorstel aan algemeen bestuur Van: Werkgroep Financiële zaken D.d.: 17 februari 2011 Betreft: Uitgangspunten, Meerjarenraming(en) en Begroting(en) 1. Voorstel De algemeen besturen wordt gevraagd in te

Nadere informatie

Concernrapportage Delfland per 30 september 2014

Concernrapportage Delfland per 30 september 2014 Concernrapportage Delfland per 30 september 2014 1 Algemeen De Concernrapportage Delfland biedt managementinformatie ten behoeve van het bijsturen van de uitvoering van de begroting. De secretaris-directeur

Nadere informatie

Werkwijze Cogo 2004. abcdefgh. Cogo publicatienr. 04-03. Ad Graafland Paul Schepers. 3 maart 2004. Rijkswaterstaat

Werkwijze Cogo 2004. abcdefgh. Cogo publicatienr. 04-03. Ad Graafland Paul Schepers. 3 maart 2004. Rijkswaterstaat Werkwijze 2004 publicatienr. 04-03 Ad Graafland Paul Schepers 3 maart 2004 abcdefgh Rijkswaterstaat Werkwijze 2/16 I Inleiding Verandering In 2003 is de organisatie van de ingrijpend veranderd. Twee belangrijke

Nadere informatie

Programmaplan regionale werkgeversbenadering Haaglanden

Programmaplan regionale werkgeversbenadering Haaglanden Programmaplan regionale werkgeversbenadering Haaglanden Inleiding De gemeenten in de regio Haaglanden en het UWV hebben in 2011 een convenant gesloten over de wijze waarop zij gezamenlijk de werkgeversbenadering

Nadere informatie

Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan

Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan Oostzaan, 7 december 2010 Versie 1.2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Bestaand beleid Planning & Control 4 3. (Nieuwe) bestuurlijke doelstellingen en randvoorwaarden.6

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte JAARVERSLAG 2012 Rekenkamercommissie Raalte Voorwoord. Voor u ligt het Jaarverslag 2012 van de rekenkamercommissie Raalte. Naast de wettelijke verplichting om een jaarverslag op te stellen doet de rekenkamercommissie

Nadere informatie

HoogheemTaadschapvanDelfland

HoogheemTaadschapvanDelfland U,f% HoogheemTaadschapvanDelfland Voortgang Waterbeheerplan 2006-2009 Beleidsveld: Aard voorstel: Planvorming Besluitvormend Vergaderdatum: Kenmerk VV: Aantal bijlagen: 10 mei 2007 631999 3 Aan de Verenigde

Nadere informatie

Betreft: resultaten tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus. Van: De tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus

Betreft: resultaten tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus. Van: De tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus Wijk bij Duurstede, 6 maart 2012 Betreft: resultaten tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus Memo Van: De tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus Aan: Leden van de

Nadere informatie

Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 discussiememo p&c cyclus

Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 discussiememo p&c cyclus Postregistratienummer: 2009i01003 Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 Onderwerp: discussiememo p&c cyclus Naam auteur: Yvonne van Halem Memo Postregistratienummer: 2009i00628

Nadere informatie

VAN AMBITIE NAAR UITVOERING - INRICHTING EN BESTURING I&A DELFLAND. 31 augustus 2013

VAN AMBITIE NAAR UITVOERING - INRICHTING EN BESTURING I&A DELFLAND. 31 augustus 2013 VAN AMBITIE NAAR UITVOERING - INRICHTING EN BESTURING I&A DELFLAND 31 augustus 2013 CONTEXT Delfland wordt de komende jaren geconfronteerd met een groeiende interne en externe vraag naar (innovatieve)

Nadere informatie

Onderbesteding in de provincie Noord-Brabant; deelonderzoek bij de jaarstukken 2008

Onderbesteding in de provincie Noord-Brabant; deelonderzoek bij de jaarstukken 2008 Startnotitie Onderbesteding in de provincie Noord-Brabant; deelonderzoek bij de jaarstukken 2008 1 Aanleiding voor het onderzoek Een begrotingscyclus (van jaar t) begint met de begroting (in jaar t-1)

Nadere informatie

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Raadsvergadering, 22 april 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 228 Agendapunt: 6 Datum: 9 april 2008 Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland OVER OOSTZAAN Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland WORMERLAND. GESCAND OP 13 SEP. 2013 Gemeente Oostzaan Datum : Aan: Raadsleden gemeente Oostzaan Uw BSN : - Uw brief van :

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders - Waterwet - Verordening voor de Fysieke Leefomgeving Flevoland (VFL) Lelystad, 21 maart 2013

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders - Waterwet - Verordening voor de Fysieke Leefomgeving Flevoland (VFL) Lelystad, 21 maart 2013 VERGADERDATUM 23 april 2013 SSO SECTOR/AFDELING STUKDATUM NAAM STELLER 3 april 2013 R.J.E. Peeters ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT 12 Voorstel Kennisnemen van het projectplan voor Waterbeheerplan 3 waarin

Nadere informatie

!" # $ % "!&' # ( # " &" & 0112!! $ % &)0113 # & #& & 4! & %!#( & #

! # $ % !&' # ( #  & & 0112!! $ % &)0113 # & #& & 4! & %!#( & # !" # $ "!' # ( # " " )*!+, -!+./)* 0112!! $ )0113 # # 4! #" 56 # ( # #'7!#( # '7 ( 8 # 9 8 * # # #" " (! ! " #! ( 9! (! " (! 4 : " ( ; " $ " " # : 9!# " #"! " # ( " 8 + 0 7 ( + ; + < : + 2 8 + 3 9 0 +

Nadere informatie

Planning & Controlcyclus

Planning & Controlcyclus Planning & Controlcyclus 2014 Versie AB 11-11-2013 oktober 2013 Adrie-Jan de Korte Kenmerk: V0051/H1993 1 Inleiding 3 1.1 Doelstelling 3 1.2 Principe Plan-Do-Check-Act 3 2 De P&C cyclus in schema 5 2.1

Nadere informatie

Besturingsmodel Hoogheemraadschap van Delfland 2014

Besturingsmodel Hoogheemraadschap van Delfland 2014 Besturingsmodel Hoogheemraadschap van Delfland 2014 Versie: Definitief Datum: 11-11-2014 Besturingsmodel 2014 definitief 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Omschrijving van het besturingsmodel... 4 3 Kaderstelling

Nadere informatie

In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder BMZ 01-04-2014 Telefoonnummer: 5881 SKK Afdeling: Management ondersteuning In AB: Portefeuillehouder: Kromwijk

In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder BMZ 01-04-2014 Telefoonnummer: 5881 SKK Afdeling: Management ondersteuning In AB: Portefeuillehouder: Kromwijk COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 5 Onderwerp: Evaluatie systeem en onderwerpen begrotingswijzigingen Nummer: 796075 In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder

Nadere informatie

Afstemming programma-indeling P&C-cyclus met WBP

Afstemming programma-indeling P&C-cyclus met WBP Beleidsveld: Ondersteunend financieel Vergaderdatum: 8 oktober 2009 Aard voorstel: Besluitvormend Agendapunt: Kenmerk VV: 774373 Aantal bijlagen: - Aan de verenigde vergadering van Delfland, Ontwerpbesluit:

Nadere informatie

Richtlijn begrotingswijzigingen

Richtlijn begrotingswijzigingen Richtlijn begrotingswijzigingen Richtlijn begrotingswijzigingen... 1 Inleiding... 1 Wanneer vindt een aanpassing van de programmabegroting plaats... 1 Procesgang begrotingswijziging... 1 Procesbeschrijving

Nadere informatie

Notitie prioritering

Notitie prioritering Notitie prioritering Inleiding Het DMT wil graag meer rust en ruimte brengen in het werk van zowel ambtelijke als bestuurlijke organisatie. Afgesproken is dat de rust en ruimte gevonden wordt door werkzaamheden

Nadere informatie

De begrotings- en jaarplancyclus

De begrotings- en jaarplancyclus De begrotings- en jaarplancyclus Cyclus planning en control (P&C) In de P&C-cyclus wordt op een systematische manier inhoud gegeven aan het proces van richting geven (het besturen, plannen) en het op koers

Nadere informatie

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Gemeente Bronckhorst, 23 augustus 2016 1. Aanleiding We willen het beleidsplan Sociaal Domein 2015-2018 gemeente Bronckhorst tussentijds

Nadere informatie

Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein

Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein Gemeente Wassenaar februari 2016 Pagina 2/9 2 Pagina 3/9 1 Inleiding Kader en achtergrond Kenmerkend voor het transformatieproces in het sociaal

Nadere informatie

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 22 maart 2007 Agendapunt: Aan de Raad. Made, 13 februari 2007

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 22 maart 2007 Agendapunt: Aan de Raad. Made, 13 februari 2007 Aan de Raad Made, 13 februari 2007 Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 22 maart 2007 Agendapunt: Raadsvergadering: 12 april 2007 Onderwerp: Diagnose Integrale Veiligheid gemeente

Nadere informatie

Gemotiveerde reactie op zienswijzen jaarrekening 2017

Gemotiveerde reactie op zienswijzen jaarrekening 2017 DB-Besluit Aan: Datum vergadering: Auteur: Onderwerp: Agendapunt: Het Algemeen Bestuur 11 juli 2018 Ed Langereis (directiesecretaris) Gemotiveerde reactie op zienswijzen jaarrekening 2017 8 (Nazending)

Nadere informatie

Planning & Control cyclus 'Spoorboekje' Opsteller Afdeling Middelen I Datum 7 januari 2015 I

Planning & Control cyclus 'Spoorboekje' Opsteller Afdeling Middelen I Datum 7 januari 2015 I & Control cyclus 2015 'Spoorboekje' Opsteller Afdeling Middelen I Datum 7 januari 2015 I Inhoudsopgave 1. Inleiding................................... 2 2. Ontwikkelingen & Controlcyclus...... 2 3. Overzicht

Nadere informatie

Handleiding Planning & Controlcyclus 2014

Handleiding Planning & Controlcyclus 2014 Handleiding Planning & Controlcyclus 2014 Concept 19 november 2013 1 Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Regelgeving 3 1.3 Opdracht voor en doel van de handleiding 3 1.4 Focus in 2013 3 1.5 Leeswijzer

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Raadsvergadering : 27 oktober 2008 Agendapunt : 6 Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Samenvatting

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarplan 2015 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Onderwerp: Risico inventarisatie project rwzi Utrecht Nummer: 604438. Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming ter consultering ter advisering

Onderwerp: Risico inventarisatie project rwzi Utrecht Nummer: 604438. Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming ter consultering ter advisering COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 9A Onderwerp: Risico inventarisatie project rwzi Utrecht Nummer: 604438 In D&H: 22-01-2013 Steller: Drs. J.L.P.A. Dankaart

Nadere informatie

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap Inleiding In het omgevingsrecht worden regels gesteld waar de overheden zich aan moeten houden bij het uitvoeren van vergunningverlening,

Nadere informatie

Jaarrapport Noordelijk Belastingkantoor. Jaarrapport, controleverklaring en accountantsverslag

Jaarrapport Noordelijk Belastingkantoor. Jaarrapport, controleverklaring en accountantsverslag Bestuur Onderwerp: Jaarrapport 2017-2018 Noordelijk Belastingkantoor Vergadering d.d. 15-04-2019 Agendapunt 4 Status Opgesteld door Afgestemd met Besluitvormend Paulien Geerdink en Marco Bos MT Noordelijk

Nadere informatie

17 november 2015 Corr.nr , FC Nummer 82/2015 Zaaknr

17 november 2015 Corr.nr , FC Nummer 82/2015 Zaaknr 17 november 2015 Corr.nr. 2015-49.452, FC Nummer 82/2015 Zaaknr. 603304 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake het optimaliseren van de huidige Planning & Controlcyclus

Nadere informatie

Vergaderstuk Algemeen bestuur

Vergaderstuk Algemeen bestuur 17 april 2019 Voorstel begroting 2020 Opsteller Sanne Hooijer Aantal pagina s 6 Behandelend gremium Algemeen bestuur Agendapunt, Onderwerp Voorstel begroting 2020 Datum voorgelegd 17 april 2019 Agendering

Nadere informatie

Voorstel 1. Kennis nemen van de aanpak van de WBP-monitor Kennis nemen van de voorlopige lijst van effect- en prestatieindicatoren

Voorstel 1. Kennis nemen van de aanpak van de WBP-monitor Kennis nemen van de voorlopige lijst van effect- en prestatieindicatoren VERGADERDATUM 25 september 2012 SSO SECTOR/AFDELING STUKDATUM NAAM STELLER 7 september 2012 T.A. Wendt / J. Janson ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT 15 Voorstel 1. Kennis nemen van de aanpak van de WBP-monitor

Nadere informatie

I&A Integraal bestuurd

I&A Integraal bestuurd I&A Integraal bestuurd I&A-besturingsmodel samenvatting Datum: 25-04-2014 Versie: 1.0 1 Doelstellingen van het I&A-besturingsmodel De positie van informatievoorziening en automatisering (I&A) de afgelopen

Nadere informatie

Statenvoorstel 74/16 A

Statenvoorstel 74/16 A Statenvoorstel 74/16 A Voorgestelde behandeling PS-vergadering : 21 oktober 2016 Onderwerp Bestuursrapportage 2016 12 september 2016 GS:4061340 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Samenvatting Voor

Nadere informatie

Bestuurlijke P&C-kalender 2014

Bestuurlijke P&C-kalender 2014 Bestuurlijke P&C-kalender 2014 Inleiding Voor u ligt de P&C-kalender voor de bestuurlijke Planning en Control cyclus 2014. In deze kalender is van elk document binnen deze cyclus de planning opgenomen

Nadere informatie

Het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant;

Het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant; Besluit Belastingsamenwerking West-Brabant Van Het Dagelijks Bestuur van de BWB Onderwerp Planning & Control Cyclus 2018 Agendapunt 8 Datum 22 december 2017 Het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Werkplan 2011. Cliëntenraad Stichting Pergamijn. Redactie: De secretaris H.A.Janssens

Werkplan 2011. Cliëntenraad Stichting Pergamijn. Redactie: De secretaris H.A.Janssens Werkplan 2011 Cliëntenraad Stichting Pergamijn Geactualiseerd op: 1 februari-2011 Redactie: De secretaris H.A.Janssens 1 Werkwijze van de Cliëntenraad De cliëntenraad van de Stichting Pergamijn stelt de

Nadere informatie

agendapunt 3.b.15 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden UITVOERINGSPROGRAMMA 2013 WATERPLAN WESTLAND Datum 19 maart 2013

agendapunt 3.b.15 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden UITVOERINGSPROGRAMMA 2013 WATERPLAN WESTLAND Datum 19 maart 2013 agendapunt 3.b.15 1052260 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden UITVOERINGSPROGRAMMA 2013 WATERPLAN WESTLAND Portefeuillehouder Berg, A. van den Datum 19 maart 2013 Aard bespreking Besluitvormend

Nadere informatie

DATUM BEHANDELING IN D&H 21 [Tiei 2013

DATUM BEHANDELING IN D&H 21 [Tiei 2013 DATUM VERGADERING 27 juľ1i 2013 BDLAGE(N) 2 AGENDAPUNTNUMMER ļ DATUM BEHANDELING IN D&H 21 [Tiei 2013 commissie 0 Water (10 juni 2013) 0 WWV (11 juni 2013) 0 MBH (12 juni 2013) AAN DE VERENIGDE VERGADERING

Nadere informatie

Toezichtkader AB - DB

Toezichtkader AB - DB Toezichtkader AB - DB INHOUD 1. Inleiding... 1 Vaststelling... 2 2. Strategische doelen... 3 3. Toezicht op de bedrijfsvoering... 4 3.1 Inkomsten en uitgaven... 4 Middelen... 4 Frequentie... 4 3.2 Leerlingenaantal...

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGSNIVEAU. Scholengemeenschap De Rooi Pannen te Tilburg

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGSNIVEAU. Scholengemeenschap De Rooi Pannen te Tilburg ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGSNIVEAU Scholengemeenschap De Rooi Pannen te Tilburg Plaats: Tilburg Brinnummer: 25LV Onderzoeksnummer: 278276 Datum onderzoek: Oktober en december

Nadere informatie

SCHULDHULPVERLENING Een eerste doorkijk

SCHULDHULPVERLENING Een eerste doorkijk SCHULDHULPVERLENING Een eerste doorkijk Doorrekening kosten Kompas Januari 2011, versie 3.0 Kenmerk: MLK/2011/1841 Colofon: Document Aanbieder Afnemer Auteur(s) : Doorrekening kosten kompas voor uitvoering

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarverslag 2016 & Onderzoeksprogramma 2017 1 1. Voorwoord Voor U ligt het jaarverslag en het onderzoeksprogramma van de rekenkamercommissie gemeente Oostzaan. In het jaarverslag

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Informerend Agendapunt: 7 Onderwerp: Stand van zaken bestuurlijke samenwerking Datum: 14 januari 2013 Portefeuillehouder: drs. H.C.P. Noten Decosnummer: 16 Informant: Tim

Nadere informatie

Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal

Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal Evaluatie onderzoek Externe Inhuur Overveen, 25 januari 2018 Aanleiding De Rekenkamercommissie Bloemendaal evalueert al haar onderzoeken om na te gaan in hoeverre

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1108973 Datum: Behandeld door: 3 December 2013 griffie Afdeling/Team: Griffie / Onderwerp: digitalisering raad Samenvatting:

Nadere informatie

Rapportage onderzoek programmamanagement. Kaders, ruimte en verantwoording?

Rapportage onderzoek programmamanagement. Kaders, ruimte en verantwoording? Rapportage onderzoek programmamanagement Kaders, ruimte en verantwoording? Rekeningcommissie Waterschap De Dommel 12-8-2010 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Samenvatting 4 3. Onderzoeksplan 6 3.1 Uitgangspunten

Nadere informatie

B1303722. 28 november 2013 7. Datum: Agendapunt nr: Aan de Verenigde Vergadering. Burap 2-2013

B1303722. 28 november 2013 7. Datum: Agendapunt nr: Aan de Verenigde Vergadering. Burap 2-2013 Datum: Agendapunt nr: 28 november 2013 7. B1303722 Aan de Verenigde Vergadering Burap 2-2013 Aard voorstel Besluitvormend voorstel met investerinq Aantal Bijlagen 2 Voorstel behandeld door Datum Verenigde

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Lingewaard

Aan de raad van de gemeente Lingewaard 6 Aan de raad van de gemeente Lingewaard *14RDS00194* 14RDS00194 Onderwerp Nota Risicomanagement & Weerstandsvermogen 2014-2017 1 Samenvatting In deze nieuwe Nota Risicomanagement & Weerstandsvermogen

Nadere informatie

= Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Voorstel invulling aanbevelingen rapport Sturing grote projecten

= Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Voorstel invulling aanbevelingen rapport Sturing grote projecten Raadsvoorstel = Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Portefeuillehouder: Onderwerp: S. Adriaansen/J.A. Peeters Registratiecode: (in te vullen door griffie) Voorstel

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Bijlage 2 behorende bij de kaderbrief 2015 Planning & control cyclus Spoorboek 1 2 Inleiding Dit spoorboek Planning & Control-cyclus dient als handvat en achtergrondinformatie voor de organisatie bij de

Nadere informatie

Notitie uitwerking governance HWH 2.0

Notitie uitwerking governance HWH 2.0 Notitie uitwerking governance HWH 2.0 Opsteller Marianne van der Veen-Brouwer Aantal pagina s 6 Behandelend gremium Dagelijks bestuur Datum voorgelegd 11-06-2014 Agendapunt, Onderwerp 2.5a, Governance

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 000 X Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2019 Nr. 68 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS

Nadere informatie

INTEGRALE PLANNING & CONTROL VOOR DE OVERHEID

INTEGRALE PLANNING & CONTROL VOOR DE OVERHEID INTEGRALE PLANNING & CONTROL VOOR DE OVERHEID Public Insights & Innovations 2018 Onderwerpen Iets over integrale planning & control Hoe ziet dat eruit bij een gemeente? Wat voor tools bieden uitkomst?

Nadere informatie

Bijlage bij Uitvoeringsovereenkomst Provincie Utrecht 2017

Bijlage bij Uitvoeringsovereenkomst Provincie Utrecht 2017 Bijlage bij Uitvoeringsovereenkomst Provincie Utrecht 2017 1. Inleiding De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (Opdrachtnemer) staat voor de bewaking en bevordering van de veiligheid en kwaliteit van

Nadere informatie

S. Nieuwenburg 3580

S. Nieuwenburg 3580 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 5.1 S. Nieuwenburg 3580 Stefan.Nieuwenburg@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 250782/250832 portefeuillehouder H. Tindemans Van

Nadere informatie

Managementcyclus. Opzet en Inhoud van de Managementgesprekken

Managementcyclus. Opzet en Inhoud van de Managementgesprekken Managementcyclus Opzet en Inhoud van de Managementgesprekken De directie heeft in een eerder stadium besloten om in het kader van de managementcyclus managementgesprekken te voeren. De individuele directeur

Nadere informatie

Evaluatie P&C Cyclus Projectdefinitie

Evaluatie P&C Cyclus Projectdefinitie Evaluatie P&C Cyclus 2014 Projectdefinitie februari 2015 INLEIDING Als onderdeel van het implementatietraject CGM is in 2013 in de 3 afzonderlijke raden van Cuijk, Grave en Mill en st Hubert besloten tot

Nadere informatie

Startnotitie. Invoeren Wet revitalisering generiek toezicht. Informatie: Versiebeheer: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College

Startnotitie. Invoeren Wet revitalisering generiek toezicht. Informatie: Versiebeheer: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College Startnotitie Invoeren Wet revitalisering generiek toezicht Informatie: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College Portefeuillehouder Opdrachtgever Opdrachtnemer S.C.G.M. den Dulk-Winder

Nadere informatie

Productbeschrijvingen generiek

Productbeschrijvingen generiek en generiek 108 Totaalbeeld Toelichting Het totaalbeeld is een informatieproduct dat wordt gegenereerd in de multidisciplinaire hoofdas van de crisisbeheersingsorganisatie in het landelijk crisismanagementsysteem

Nadere informatie

Overzicht vragen en antwoorden rekeningcommissie gehouden op 10 mei 2010.

Overzicht vragen en antwoorden rekeningcommissie gehouden op 10 mei 2010. Overzicht vragen en antwoorden rekeningcommissie gehouden op 10 mei 2010. A. Hiemstra (Algemene Waterschapspartij) Jaarrekening 1. Vraag: In 2009 is het aantal ingevulde fte s 314, in de begroting van

Nadere informatie

Toelichting begroting 2015

Toelichting begroting 2015 Toelichting begroting 2015 1. TOELICHTING 1.1 Algemeen Bij het opstellen van de begroting is het doel gesteld om de bijdrage van de waterschappen voor 2015 op het niveau te houden zoals is geraamd voor

Nadere informatie

Onderwerp: Stand van zaken Verbeterplan Norbert de Blaay (programmamanager) Datum: 8 november 2017

Onderwerp: Stand van zaken Verbeterplan Norbert de Blaay (programmamanager) Datum: 8 november 2017 Onderwerp: Stand van zaken Verbeterplan Opsteller: Norbert de Blaay (programmamanager) Datum: 8 november 2017 Inleiding Gedurende de doorlooptijd van het Verbeterplan wordt over de voortgang periodiek

Nadere informatie

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie;

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie; Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 20531 Datum : 26 november 2013 Programma : Alle programma's Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. R. de

Nadere informatie

BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad

BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad BESTEMD VOOR BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad STATUS Openbaar DATUM BESTUURLIJKE Wethouder F. Strik OPDRACHTGEVER AMBTELIJKE OPDRACHTGEVER H. Damen hoofd Afdeling Beleid

Nadere informatie

Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck

Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck 2016-2017 Inhoud Voorwoord... 3 Doelstellingen monitor sociaal domein... 3 Meetbare doelstellingen... 4 Rol van raad en college... 4 Visie,

Nadere informatie

Planmatige aanpak contracteren en evalueren. Menzis, AnderZorg en Azivo

Planmatige aanpak contracteren en evalueren. Menzis, AnderZorg en Azivo Planmatige aanpak contracteren en evalueren Menzis, AnderZorg en Azivo Versie definitief 05 oktober 2012 Ook in 2013 en 2014 wil Menzis gerichter en frequenter monitoren in hoeverre de doelstellingen,

Nadere informatie

DIRECTIESTATUUT JUNI 2016

DIRECTIESTATUUT JUNI 2016 DIRECTIESTATUUT JUNI 2016 Stichting voordekunst Voorgesteld door de algemeen directeur op: 22 juni 2016 Vastgesteld door het bestuur op: 22 juni 2016 De doelstellingen van stichting voordekunst zijn het

Nadere informatie

Handleiding. Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten. VolmachtBeheer. Opgesteld door : VolmachtBeheer BV Datum : 14 februari 2017 Versie : 1.

Handleiding. Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten. VolmachtBeheer. Opgesteld door : VolmachtBeheer BV Datum : 14 februari 2017 Versie : 1. Handleiding Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten VolmachtBeheer Opgesteld door : VolmachtBeheer BV Datum : 14 februari 2017 Versie : 1.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Revisies...

Nadere informatie

Energiemanagementprogramma HEVO B.V.

Energiemanagementprogramma HEVO B.V. Energiemanagementprogramma HEVO B.V. Opdrachtgever HEVO B.V. Project CO2 prestatieladder Datum 7 december 2010 Referentie 1000110-0154.3.0 Auteur mevrouw ir. C.D. Koolen Niets uit deze uitgave mag zonder

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Commissie Financiën en Bestuurlijke Zaken 23 februari 2016 VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Aandachtsveldhouder B.J. Bussink Vergadering : 1 maart 2016 Agendapunt : Bijlagen : Bestuursrapportage

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

Meer Control met minder Instrumentarium?

Meer Control met minder Instrumentarium? financiële specialisten voor de non-profit www.jeconsultancy.nl Meer Control met minder Instrumentarium? Verslag van de workshop tijdens het Voorjaarscongres op dinsdag 20 mei in Apeldoorn JE Consultancy

Nadere informatie

Bijlage bij Blauwdruk voor de organisatie van het materieelbeheer en de materieelbeheerfunctie van de Veiligheidsregio s

Bijlage bij Blauwdruk voor de organisatie van het materieelbeheer en de materieelbeheerfunctie van de Veiligheidsregio s Beslismatrix Veel aandacht gaat uit naar de regionalisering van de brandweer. Tempoverschillen in het doorvoeren van de regionalisering, bepalen het stadium waarin de verschillende regio s zich bevinden.

Nadere informatie

In de organisatieverordening is met betrekking tot overschrijding van de netto kosten in de begroting het volgende opgenomen:

In de organisatieverordening is met betrekking tot overschrijding van de netto kosten in de begroting het volgende opgenomen: Aan algemeen bestuur 4 oktober 2017 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 975673 Programma Bestuur en belasting Projectnummer -- Afdeling Bedrijfskundige Ondersteuning Bijlage(n) 1

Nadere informatie

Rapportage Dagelijks Bestuur resultaat eerste kwartaal 2012

Rapportage Dagelijks Bestuur resultaat eerste kwartaal 2012 Rapportage Dagelijks Bestuur resultaat eerste kwartaal 2012 t.b.v. AB 28 juni 2012 25 juni 2012 INHOUDSOPGAVE Toelichting 2 Resultaat eerste kwartaal 2012 2 Prognose voor geheel 2012 2 Verwerken aansluitingsverschil

Nadere informatie

Het beleidsterrein organisatie omvat het zorgdragen voor het beheer en de ontwikkeling van:

Het beleidsterrein organisatie omvat het zorgdragen voor het beheer en de ontwikkeling van: RIS112296_09-01-2004 Gemeente Den Haag Ons kenmerk /2003.963 RIS 112296 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Besluit: I. vast te stellen: Uitvoeringsbesluit Organisatie 1. Omschrijving van het beleidsterrein

Nadere informatie

Een essay over de nieuwe beleidscyclus voor de Gemeente Nuth.

Een essay over de nieuwe beleidscyclus voor de Gemeente Nuth. Eind maart 2014. Eind maart 2014: de uitslag van de gemeenteraad is bekend; de samenstelling van de raad staat in de krant, de omvang van de fracties staat vast en wie met wie wil samenwerken is ook geen

Nadere informatie

Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten 2018

Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten 2018 Accountantsprotocol Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten 2018 versie 4.0 Accountantsprotocol versie 4.0 Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten 2018 1 van 7 Colofon Dit Accountantsprotocol Werkprogramma

Nadere informatie

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper.

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper. Inleiding De gemeente Zoetermeer profileert zich al enige jaren als ICT-stad. In de samenvatting van het Plan van aanpak Kenniseconomie en innovatie 2010 staat: Kenniseconomie en innovatie zijn, naast

Nadere informatie

Introductie provinciale financiën. Provincie Groningen

Introductie provinciale financiën. Provincie Groningen Introductie provinciale financiën Provincie Groningen 08.04.2015 1 Wie zijn wij? Afdeling Financiën & Control Fred Hassert (afdelingshoofd) Harmen Boeijenk (clustercoördinator beleid en advies) Johan Oosterling

Nadere informatie

Rapportage 1 e kwartaal 2017 Exploitatie Hefpunt

Rapportage 1 e kwartaal 2017 Exploitatie Hefpunt Rapportage 1 e kwartaal 2017 Exploitatie Hefpunt 1. Algemeen De prognose van de bijdrage van de waterschappen voor 2017 wordt circa 203.000 hoger geraamd dan waar in de begroting van 2017 mee rekening

Nadere informatie

Kaders Personeelbeheerplan Oldebroek

Kaders Personeelbeheerplan Oldebroek Kaders Personeelbeheerplan Oldebroek December 2016 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Doel... 3 3 Kader... 3 4 Rollen en verantwoordelijkheden... 3 4.1 Verantwoordelijkheid... 3 4.2 Inhuur... 3 4.2.1 Inhuur voor

Nadere informatie

Provincie Gelderland Handleiding Voortgangsrapportage, eindrapportage en verzoek vaststelling

Provincie Gelderland Handleiding Voortgangsrapportage, eindrapportage en verzoek vaststelling Provincie Gelderland Handleiding Voortgangsrapportage, eindrapportage en verzoek vaststelling Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Overzicht rapportages bij een subsidie... 1 3 Instellingen... 2 4 Rapporteren

Nadere informatie

agendapunt B.04 Aan Verenigde Vergadering BELEIDSKADER DUURZAAMHEID

agendapunt B.04 Aan Verenigde Vergadering BELEIDSKADER DUURZAAMHEID agendapunt B.04 851617 Aan Verenigde Vergadering BELEIDSKADER DUURZAAMHEID Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 28-10-2010 In te stemmen met de beleidsuitgangspunten, genoemd in hoofdstuk 5 van het Beleidskader

Nadere informatie

Datum Voorstel integrale rapportage en kritieke prestatie indicatoren (kpi s)

Datum Voorstel integrale rapportage en kritieke prestatie indicatoren (kpi s) Ministerie van Defensie Plein 4 MPC 58 B Postbus 20701 2500 ES Den Haag www.defensie.nl > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR

Nadere informatie

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Regionale Bedrijventerreinenstrategie 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Naar aanleiding van de eindrapportage

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : M.M. Kool AB CATEGORIE : B-STUK (Beleidsstuk) VERGADERING D.D. : 26 november 2013 NUMMER : WS/WRM/CR/JEs/7985 OPSTELLER : ing. J. Esenkbrink, 0522-276829 FUNCTIE

Nadere informatie

Financiële verordening VRU

Financiële verordening VRU Financiële verordening VRU Versie 2018-1 Vastgesteld door het algemeen bestuur d.d. 19 februari 2018. Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht, gelet op: - artikel 212 van de Gemeentewet, -

Nadere informatie

1. Inleiding Samenvatting: Begroting Financiële tussenstand Toelichting op Financiële Tussenstand...

1. Inleiding Samenvatting: Begroting Financiële tussenstand Toelichting op Financiële Tussenstand... Financiële Najaarsrapportage 2014 Inhoud 1. Inleiding.... 2 2. Samenvatting:... 3 3. Begroting... 5 4. Financiële tussenstand... 6 5. Toelichting op Financiële Tussenstand... 7 LASTEN... 7 1. Personeelskosten

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control 2012 Datum: 26 november 2012 Portefeuillehouder: dhr. E. Goldsteen Decosnummer: 124 Informant: Jan van der

Nadere informatie

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Het gerecht Het resultaat: weten dat u met de juiste dingen bezig bent. Alles is op een bepaalde manier meetbaar.

Nadere informatie

www.pwc.nl Frictiekosten samenwerkingsverband regio Alkmaar 7 januari 2013

www.pwc.nl Frictiekosten samenwerkingsverband regio Alkmaar 7 januari 2013 www.pwc.nl Frictiekosten samenwerkingsverband regio Alkmaar 7 Agenda Aanpak Brongegevens Verschil met gegevensuitvraag zomer 2012 Frictie - Personeel primair proces - Personeel, overhead - Overhead, indirecte

Nadere informatie

Projectplan Invoer en Onderhoud Jaarplansystematiek en management rapportages via A3 digitaal methode

Projectplan Invoer en Onderhoud Jaarplansystematiek en management rapportages via A3 digitaal methode Projectplan Invoer en Onderhoud Jaarplansystematiek en management rapportages via A3 digitaal methode Venlo/Valkenswaard, 12-6-2015 Project A3 Betrokken partners: Alle locaties en secties Datum: mei 2015

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie