Amsterdam Executive Master-programme in Actuarial Science

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Amsterdam Executive Master-programme in Actuarial Science"

Transcriptie

1 Amsterdam Executive Master-programme in Actuarial Science

2 Inhoudsopgave AEMAS Samengevat 5 Waarom AEMAS? 6 Hoe ziet de opleiding eruit? 8 Wat levert de AEMAS op? 11 Waarom de ABS? 13 Kosten en aanmelding 14 2 De Universiteit van Amsterdam (UvA) is sinds haar oprichting in 1632 uitgegroeid tot een van Europa s grootste en best gewaardeerde kennisinstellingen, met ongeveer studenten en meer dan medewerkers. Aan de Amsterdam Business School (ABS) en Faculteit Economie & Bedrijfskunde (FEB) van de UvA wordt hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek verricht op onder andere het gebied van Accounting, Actuarial Sciences, Corporate Finance & Financial Systems, Economics, Econometrics, Human Resource Management en Strategy & Marketing. Het voltijdse onderwijs wordt verzorgd in driejarige bachelor- en eenjarige masteropleidingen. Daarnaast worden er andere onderwijsvormen aangeboden, waaronder executive opleidingen voor professionals, maatwerk voor bedrijven, korte modules, masterclasses, bijscholingen en lezingen. De ABS bouwt in haar executive opleidingen voort op de succesvolle traditie van onderwijs in kleinschalige en interactieve seminars, waardoor deelnemers een maximaal rendement behalen. Het veelvuldig gebruik van casestudies stimuleert hen tot intensief werken met de leerstof en het toepasbaar maken in de eigen werkpraktijk. De combinatie van academische en toepasbare kennis biedt ABS alumni de mogelijkheid hun carrière een extra impuls te geven.

3 Actuaris worden doe je zo! Als alumna ben ik trots op onze op leiding actuariaat. De bachelor en masteropleiding zijn aan de UvA stevig verankerd. Al vele jaren in bedrijf en dus goed opgezet, want wij weten uit ervaring hoe lastig het is om de overgang van discrete naar continue modellen goed uit te werken, of om de gedachtesprong van financiële risico s naar verzekeringsverplichtingen te kunnen maken. Maar het programma is beslist niet fossiel! Onze wetenschappers zijn van topklasse en verwerken steeds de nieuwste ontwikkelingen in hun onderwijs, waardoor het modern en actueel blijft. En omdat actuariaat bij uitstek een vak is met zeer praktijkgerichte behoeften, zijn praktijkdocenten ook al sinds jaar en dag betrokken bij ons onderwijs (ik ben daar zelf overigens ook een voorbeeld van). Nu ben ik nog trotser, want na de mastertitel introduceren we een professionele postmaster: de Actuarial Practice Cycle. In een jaar slaan de afgestudeerden de brug tussen vakkennis en praktische toepassing, met veel nadruk op houdingsen vaardigheidscompetenties die van een professionele actuaris worden geëist. Cases, praktijkdocenten, soft-skill trainingen, alles zit erin. Een deel van de masteropleiding is ook al praktijk- en competentiegericht. Actuaris worden? De AEMAS is een uitstekende keuze. Het biedt de volledige actuariaatopleiding aan in een goed studeerbaar format voor werkenden in de financiële sector, met een diploma dat is geaccrediteerd door het Actuarieel Genootschap. Maar denk er niet te licht over: deze opleiding is veeleisend. Wij mikken niet op de kortste weg, maar op de beste actuarissen. Ik heb hoge verwachtingen van onze afgestudeerden. Dr. Angela van Heerwaarden AAG Programma Directeur 3

4 4

5 AEMAS samengevat Kenmerken n One Stop Shop voor de opleiding tot actuaris, het hoogst haalbare op actuarieel gebied. n Volledig programma op academisch niveau. n Theoretische diepgang in vakken die leiden tot de Mastertitel in Actuarial Science & Mathematical Finance. n Praktische competenties worden verworven door casusgericht onderwijs met casussen die zijn ontwikkeld in samenwerking met het financiële bedrijfsleven. n Kleinschalige en interactieve opleiding met docenten uit de top van het bedrijfsleven en de wetenschap. n Driejarig parttime programma na Schakeltraject: de Intensieve Master en de Post-Master Actuarial Practice Cycle (APC). n Colleges op vaste dag in de week, flexibiliteit in studietempo mogelijk. n Opbouw uniek relatienetwerk en carrière-impuls. n Er kan in september of februari gestart worden met het Schakeltraject en met de Postmaster APC. De Intensieve Master start ieder jaar in september. Diploma s en accreditatie n Opleiding is geaccrediteerd door het Actuarieel Genootschap (AG): na succesvol afronden van de AEMAS is geen andere opleiding meer nodig om lid te kunnen worden van het AG met de bijbehorende titel Actuaris AG (AAG). n Masterprogramma in Actuarial Science & Mathematical Finance is door de NVAO geaccrediteerd. n De Amsterdam Business School is door EQUIS geaccrediteerd. 5 Toelatingseisen en kosten n Afgeronde academische opleiding (Bachelor of Master) in econometrie, wiskunde of verwante kwantitatieve opleiding. n Instroom vanuit Bachelor- of Masteropleiding Actuariaat is mogelijk voor delen van het totale programma. n Cursusgeld: zie het inlegvel. n Onderdelen kunnen ook afzonderlijk worden gevolgd.

6 Waarom AEMAS? 6 Anne Maaike Stienstra (student Intensieve Master) Ik heb in Groningen actuariaat als afstudeerrichting gekozen. Omdat ik toen eigenlijk nog niet genoeg een idee had wat je nou precies met actuariaat kon doen, ben ik als werkstudent gaan werken op de afdeling Retirement van een consultant. Dit beviel zo goed dat ik heb besloten om verder te gaan met een opleiding tot actuaris, de AEMAS. Wat mij tot nu toe erg opvalt is dat de vakken heel toegepast zijn, je leert de stof echt te gebruiken. Dit zie je zowel in de hoorcolleges als in de groepsopdrachten die je moet maken. Sommige AEMAS studenten hebben niet al te lang geleden een andere studie afgerond en zijn net aan het werk en weer anderen werken al jaren. Die diversiteit is heel leuk. Elkaar versterkende ontwikkelingen in de bank- en verzekeringswereld en in de wetenschap hebben gedurende de laatste decennia geleid tot een sterke toename van de complexiteit van het beheer van risico s. Als gevolg hiervan is een toestroom op voorheen ongekende schaal ontstaan van exact geschoolden naar financiële instellingen. De actuaris die zich in dit veld profileert als risicomanager bij uitstek dient daarom te beschikken over kennis en vaardigheden op wetenschappelijk niveau, zowel wat betreft puur kwantitatieve methoden als wat betreft begrip van economische processen en gezien het werkveld van de actuaris vertrouwdheid met technische en maatschappelijke vraagstukken. Doel van de AEMAS opleiding is te garanderen dat de professionele actuaris beschikt over de benodigde academische én praktijkgerichte kennis, vaardigheden en houdingscompetenties. De eindtermen van de opleiding dekken alle verschillende taakgebieden waarop actuarissen actief zijn. One stop shop tot actuaris De opleiding sluit aan bij de eisen van de Nederlandse beroepsvereniging het Actuarieel Genootschap (AG) en zal zich in de toekomst ook richten op de nieuwe plannen om op Europees niveau certificaten voor risicomanagers uit te gaan geven. AEMAS is daarmee een belangrijke uitbreiding van het traditionele onderwijsaanbod. Ambitieuze professionals wordt nu de kans geboden om hun werk te Als je net als ik de AEMAS naast je werk gaat volgen, dan raad ik je aan goede afspraken te maken met je werkgever. Er zijn een aantal verplichte colleges en dat is niet altijd even makkelijk combineren. De colleges vallen gelukkig wel op één dag in de week. Bij mij op kantoor gaan ze er flexibel mee om: ze weten wanneer ik er niet ben en daar wordt altijd rekening mee gehouden.

7 combineren met een studie tot actuaris waarbij zowel praktische competenties als de wetenschappelijke houding centraal staan. Aansluiting met de praktijk Naast technische kennis vanuit de wiskunde, statistiek, econometrie en finance zijn ook competenties op het gebied van communicatie, verslaggeving, management en ethiek steeds belangrijker binnen het werkveld van de actuaris. In de Actuarial Practice Cycle-vakken wordt aan de hand van praktijksituaties en casussen gewerkt aan de vaardigheden en houdingscompetenties. Beleidskwesties, maatschappelijke vraagstukken en de actualiteit komen daarbij veel aan bod omdat gastdocenten uit de praktijk een belangrijke rol spelen. Classprofile 2010 Overzicht Schakelprogramma Totaal 24 Vrouw 21% Gemiddelde leeftijd 29 Overzicht Intensieve Master Totaal 23 Vrouw 39% Gemiddelde leeftijd 28 Overzicht Actuarial Practice Cycle Totaal 23 Vrouw 65% Gemiddelde leeftijd 26 Alle vakken worden jaarlijks door de docenten vernieuwd aan de hand van nieuwe literatuur, de ontwikkelingen in de maatschappij en de evaluaties van de studenten. Topdocenten Naast docenten van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam zijn ook veel prominente vertegenwoordigers uit de actuariële beroepspraktijk bij de AEMAS betrokken als docent. Wij zijn er trots op dat zij de Universiteit van Amsterdam verkozen hebben om hun kennis uit te dragen. De combinatie van in- en externe docenten zorgt voor een ideale balans tussen theorie en praktijk. Werkachtergrond AEMAS Overig 9% Actuarieel Adviesbureau 37% Verzekeringsmaatschappij 50% Pensioeninstelling 4% Daan van Beusekom (student Schakeltraject) Sinds 2008 ben ik in dienst bij Delta Lloyd op de afdeling Verzekeringstechniek & Risicomanagement. Ik ben naar de introductiedagen van de AEMAS geweest en de basis van het programma sprak me erg aan. De doorlooptijd scheelt niet veel vergeleken met vergelijkbare opleidingen tot actuaris, maar er is meer flexibiliteit als je het een periode wat rustiger aan wilt doen en je schema aan wilt passen. Een andere prettige bijkomstigheid is dat het 10 minuten van mijn werk vandaan is. De opleiding biedt me handvaten die ik binnen mijn huidige baan goed kan gebruiken. Momenteel heb ik pas een tweetal vakken gevolgd, maar de insteek bevalt me prima. In de wat meer praktische vakken is er veel ruimte voor discussie en krijg je een stukje ervaring vanuit de praktijk mee (wat ik zelf een pré vind binnen een opleiding). Omdat je veelal met werkende medestudenten te maken hebt, kun je veel van elkaar leren en inzichten delen. Dat geeft echt een extra dimensie aan de opleiding. 7

8 Hoe ziet de opleiding 8 Een opleiding die draait om actuariaat De AEMAS opleiding bevat de Master Actuarial Science and Mathematical Finance (eventueel voorafgegaan door een schakeltraject), gevolgd door de Postmaster Actuarial Practice Cycle. De eerste opleiding geeft een gebalanceerde en diepgaande kennis in de financiële en wiskundige analyse van complexe issues in met name de verzekerings- en pensioenbranche. De focus ligt op mathematische modelbouw in meerdere gespecialiseerde richtingen: levensverzekering, schadeverzekering en pensioenen. De nadruk ligt op theoretische onderbouwing van methoden en technieken en het aanleren van een academische onderzoekshouding. De afgestudeerde is klaar voor academische startersfuncties in de financiële sector. In de Postmaster Actuarial Practice Cycle werken de afgestudeerden samen aan problemen uit de actuariële beroepspraktijk. Hier ligt de nadruk juist op praktische toepassing en het verkrijgen van inzicht en oefening in de beroepscompetenties van de actuaris. De academische onderzoekshouding wordt hier aangevuld met onder andere projectmanagement, teamwork, adviesvaardigheden, en ethisch gedrag. Door de praktijkopdrachten wordt de kennis van financiële instellingen en producten, wet- en regelgeving en bedrijfsprocessen uitgebreid. Deze opleiding is een waardevolle aanvulling op de werkervaring die in de eerste jaren van de actuariële loopbaan wordt verworven, omdat de beroepscompetenties zichtbaar en toetsbaar aan bod komen, en omdat je door de opleiding een bredere praktijkervaring opdoet dan in de meeste startersfuncties mogelijk is. Organisatie en studielast Het hele programma bestaat uit drie delen: een Schakeltraject, de Intensieve Master, en de Post-Master Actuarial Practice Cycle. De lengte van het Schakelprogramma is maximaal 54 ECTS. In de meeste gevallen, afhankelijke van de vrijstellingen die worden gegeven op grond van de vooropleiding, is dit af te ronden binnen één à anderhalf jaar. De intensieve Master is 60 ECTS en is zo ingericht dat deze binnen twee jaar is af te ronden. De Postmaster APC van 30 ECTS duurt een jaar. Curriculum Een studiejaar in het Schakeltraject en de Intensieve Master bestaat uit twee semesters met elk twee blokken van 8 collegeweken. In elke periode volg je op één vaste dag colleges, samen met de reguliere fulltime studenten actuariaat. Elk blok wordt afgesloten met tentamens. De vaste collegedag kan wisselen. Bij de roostering van vakken en tentamens wordt rekening gehouden met de financiële jaarcyclus: in de maand januari volg je geen onderwijs. AEMAS Schakeltraject Studiepunten Kansrekening en Statistiek 3 6 Econometrie 1 6 Basis Actuariaat 6 Leven Actuariaat 1 6 Leven Actuariaat 2 6 Schade Actuariaat 6 Pensioen Actuariaat 6 Verzekerings- en Pensioenrecht 6 Beleggings- en Portefeuilletheorie 6 Totaal Schakeltraject 54 Intensieve Master jaar 1 Caput Derivatives 5 Asset-Liability Management 1 5 Asset-Liability Management 2 5 Caput Pensioenfinanciering 5 Keuzevak 1 5 Keuzevak 2 5 Intensieve Master jaar 2 Non-Life Insurance: Statistical Techniques 5 Market-consistent Pricing and Embedded Value 5 Market-consistent Valuation Seminar 5 Master Thesis 15 Totaal Intensieve Master 60 Actuarial Practice Cycle Module 1: Management Verzekeringsbedrijf 3 Module 2: Productontwikkeling 6 Module 3: M&A project 3 Module 4: Waardering / verslaggeving 6 Module 5: Solvency II implementatie 6 Module 6: Certificeren! 6 Totaal Actuarial Practice Cycle 30

9 eruit? De roostering van de Postmaster APC is afwijkend: de modules hebben een doorlooptijd van 4 of 7 weken. Je volgt hier onderwijs op elke dinsdag tussen en uur, met alléén de AEMAS-studenten. Er kan in september of februari gestart worden met het Schakeltraject en met de Postmaster APC. De Intensieve Master start ieder jaar in september. Studiebelasting De studiebelasting van het programma bedraagt (inclusief het volgen van de colleges) ongeveer 20 uur per week. Toelatingseisen Cursisten met een afgeronde BSc of Msc in econometrie, wiskunde of vergelijkbare kwantitatieve opleiding volgen alledrie de onderdelen van de AEMAS (Schakeltraject, de Intensieve Master en de Postmaster APC) in die volgorde. Voor kandidaten met een Bachelordiploma Actuariële Wetenschappen volstaan de laatste twee onderdelen, en wie al een Masterdiploma Actuarial Flowchart van instroom mogelijkheden AEMAS Sciences & Mathematical Finance heeft hoeft alleen de Postmaster Actuarial Practice Cycle te doorlopen. De AEMAS stelt overigens wél nadere eisen aan de invulling van keuzevakken in de Bachelor en Master, dus voor deze kandidaten kunnen deficiënties voorkomen. Deficiënties Deficiënties worden in nader overleg bepaald tijdens een vrijblijvend aan te vragen intake gesprek. Taal De AEMAS is gericht op Nederlandstalige studenten. Het programma in het Schakeltraject en in de Postmaster APC is Nederlandstalig. De Intensieve Master is echter Engelstalig. Dit sluit aan bij de vereiste dat een Nederlandse actuaris wordt geacht te kunnen studeren en werken in een Engelstalige omgeving. Buitenlandse kandidaten kunnen alleen tot de AEMAS worden toegelaten wanneer zij zowel een bewijs van Nederlandse als van Engelse taalvaardigheid kunnen overleggen. Instroom na Bachelor/ Master Econometrie, Wiskunde (of vergelijkbaar) Schakeltraject EC Intensieve Master 60 EC Instroom na Bachelor Opleiding Actuariaat 9 Voor wie? Het programma is bedoeld voor afgestudeerden (BSc of MSc) in de econometrie, wiskunde of een andere exacte studie die, naast een drukke baan, in deeltijd verder willen studeren om actuaris te worden. Met deze opleiding komt de Amsterdam Business School tegemoet aan de door de beroepsvereniging AG uitgesproken wens om studies die tot de officiële titel Actuaris AG leiden zo efficiënt mogelijk te maken. Post-master Actuarial Practice Cycle 30 EC Beroepsgroep Instroom na Master Opleiding Actuariaat

10 10

11 Wat levert de AEMAS op? Diploma en titel De succesvolle afronding van de intensieve Master leidt tot de MSc titel in Actuarial Science & Mathematical Finance (MSc). Na succesvolle afronding van de AEMAS is geen andere opleiding meer nodig om lid te kunnen worden van het AG met de bijbehorende titel Actuaris AG (AAG). Het carrièreperspectief De in de AEMAS opgeleide actuaris beschikt over alle vaktechnische, praktische en communicatieve kwaliteiten die nodig zijn om deze veelzijdige functie te kunnen vervullen. Afgestudeerden kunnen aan de slag bij verzekeringsmaatschappijen en pensioeninstellingen, maar ook bij andere instellingen waar financieel risicomanagement van het hoogste niveau nodig is. Het netwerk Al tijdens de studie bouw je met medestudenten en met de docenten uit het actuariële bedrijfsleven en de academische wereld een uitgebreid netwerk op. Dat wordt onder andere gefaciliteerd door een LinkedIn groep voor de opleiding waar je ook na de studie veel plezier van zal hebben. Hans Staring (student Postmaster APC) Voor mij lag het erg voor de hand om de AEMAS te volgen, omdat ik al aan de UvA Actuariaat heb gedaan. Met deze opleiding kan ik van propedeuse tot AAG aan dezelfde instelling studeren, wat ik persoonlijk fijn vind. Ik wil een goede actuaris worden en zowel mijn hard als soft skills moeten dan van hoog niveau zijn. Met deze opleiding verbeter ik beide kanten. De vakken binnen de AEMAS bevatten het hele spectrum aan actuariaat en gaan ook de diepte in. Dat is iets waar ik mijn hele verdere carrière profijt van zal hebben. Wat ook helpt is dat de docenten uit de praktijk komen. Zij weten daarom wat er nodig is om tot goede resultaten te komen. Mijn medestudenten werken veelal ook in het actuariaat en doen ook de combinatie werken/studeren. Hierdoor heb je veel raakvlakken en kun je elkaar goed helpen. Met een aantal van hen heb ik ook de bachelor- en masteropleiding gevolgd; het is erg prettig om te weten wat je aan elkaar hebt. 11 Zowel mijn hard als soft skills moeten van hoog niveau zijn. Met deze opleiding verbeter ik beide kanten.

12 12

13 Waarom de ABS? De Amsterdam Business School (ABS) is de business school van de stad Amsterdam, het financiële en zakelijke hart van Nederland. De eerste aandelenbeurs, de eerste handelsvereniging en de eerste multinational ter wereld werden in Amsterdam opgericht. De Nederlandsche Bank, de beurs, de (regionale) hoofdkantoren van vele Nederlandse en internationale banken en bedrijven maken Amsterdam tot een van Europa s toonaangevende commerciële centra. De executive programma s van de ABS reflecteren het internationale en ondernemende karakter van de stad. Excellente wetenschappers vanuit de hele wereld en topdocenten uit het bedrijfsleven doceren een internationaal georiënteerd en actueel curriculum. Studenten van vele verschillende nationaliteiten en culturele en professionele achtergrond komen samen op de ABS en werken hier in kleine groepjes aan cases en projecten. Wij vinden een goede actuariële opleiding en lidmaatschap van de beroepsvereniging Actuarieel Genootschap belangrijk. De ABS slaat de brug tussen academische kennis en de zakelijke gemeenschap en heeft nauwe banden met het bedrijfsleven, zowel nationaal als internationaal. De business school is dé plek om elkaar te ontmoeten en te leren van verschillende inzichten en ervaringen. Onze op maat gemaakte programma s, seminars en andere evenementen zijn actueel en bieden een unieke kans om je carrière naar een hoger plan te tillen. Cheryl Boshuizen, Recruitment Consultant, Towers Watson DE ZEKERHEID VAN HET BESTE ADVIES Organisaties helpen beter te presteren, dat is onze drijfveer. Wij werken dan ook voor klanten die op hun beurt weer hoge kwaliteit van ons mogen en kunnen verwachten. Towers Watson biedt oplossingen voor effectief management van mensen, risico s en kapitaal. Onze cliënten profiteren van de denkkracht en expertise van ruim professionals in 35 landen en van de inzichten die breed internationaal onderzoek biedt. Wij koppelen internationale oriëntatie aan stevige wortels in het Nederlandse pensioen- en bedrijfslandschap. Met 400 consultants op zes Nederlandse kantoren zijn we altijd dichtbij de klant. Kennis is ons grootste kapitaal. Onze actuarissen combineren hun gespecialiseerde vakkennis en de professionele actuariële beroepscompetenties met de kwaliteitseisen en expertise van Towers Watson. Wij vinden een goede actuariële opleiding en lidmaatschap van de beroepsvereniging Actuarieel Genootschap belangrijk. De nieuwe AEMAS opleiding aan de Universiteit van Amsterdam leidt hiertoe. 13

14 Aanmelding Cursusgeld De hoogte van het cursusgeld wordt jaarlijks vastgesteld. Zie het inlegvel voor de details. 14 Toelatingsprocedure De toelatingsprocedure bestaat uit de volgende stappen. 1. Op de website van de AEMAS opleiding staat een formulier om een intakegesprek aan te vragen. Vul dit formulier in en stuur het per post of digitaal op naar het AEMAS secretariaat. 2. Wanneer je vooropleiding toereikend is voor toelating tot het programma plannen we een intakegesprek van 30 minuten. 3. Tijdens het intakegesprek zal er, gebaseerd op je vooropleiding, een programma op maat gemaakt worden en is er gelegenheid tot het stellen van vragen. 4. Op grond van het intakegesprek wordt vastgesteld of je definitief of onder voorwaarden kunt worden toe gelaten. Je ontvangt een gedetailleerde toe latingsbrief met een inschrijf formulier. 5. Na ontvangst van je inschrijf formulier is je inschrijving definitief. 6. Voor het Schakel- en Intensieve Master programma dien je je met behulp van Studielink voor de opleiding in te schrijven. Organisatie Studieadviseur: Drs. Anne Boverhof Programma Manager: Louise Verbeek Programmadirecteur: dr. Angela van Heerwaarden AAG Opleidingsdirecteur BSc en MSc Actuariaat: Prof. dr. Rob Kaas Onderzoeksdirecteur Actuariaat: Prof. dr. ir. Michel Vellekoop Meer informatie Voor meer informatie over de opleiding kun je terecht bij: Amsterdam Business School Secretariaat AEMAS Plantage Muidergracht TV Amsterdam T (020) aemas@uva.nl Route:

15 The Amsterdam Business School aims to produce, advance and disseminate knowledge at the highest international academic levels and to meet the needs of the businesss community, as well as students and society at large. To be recognised internationally as one of the leading Business Schools in Continental Europe by 2015 De inhoud van deze brochure is met uiterste zorg samengesteld. Er kunnen aan de inhoud echter geen rechten worden ontleend. Colofon Lay-out: Fotografie: RAADHUIS voor creatieve communicatie Ineke Oostveen

16 Universiteit van Amsterdam Amsterdam Business School Secretariaat AEMAS Plantage Muidergracht TV Amsterdam T (020) aemas@uva.nl Route:

Accountancy in deeltijd

Accountancy in deeltijd Amsterdam Business School Accountancy in deeltijd (MSc en RA) Accountancy in deeltijd samengevat Kernbegrippen: n Kortste route naar de RA-titel van Nederland n Goede combinatie van docenten uit wetenschap

Nadere informatie

Master Verzekeringskunde

Master Verzekeringskunde Amsterdam Business School Master Verzekeringskunde (MSc) Verzekeringskunde samengevat Kenmerken: n De enige opleiding Verzekeringskunde in Nederland tot MSc n Een internationaal erkende en beschermde titel

Nadere informatie

Bedrijfskunde in deeltijd (MSc)

Bedrijfskunde in deeltijd (MSc) Bedrijfskunde in deeltijd (MSc) Waarom Bedrijfskunde in deeltijd aan de Universiteit van Amsterdam? Bedrijfskunde in deeltijd is speciaal ontwikkeld voor professionals die naast hun werk een academische

Nadere informatie

& control. opleiding

& control. opleiding VU post- GRADUATE school of accounting & control opleiding Controlling (RC/EMFC) De VU-opleiding tot Executive Master of Finance and Control (RC) Allround Controller bedrijfseconomisch geweten en adviseur

Nadere informatie

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichtingsdag Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde PROGRAMMA Bedrijfskunde@VU: hoe, wat en waarom? Prof. dr. W.E.H. Dullaert, Opleidingsdirecteur bachelor bedrijfskunde

Nadere informatie

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Economie en Bedrijfseconomie Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde ( FEWEB) Opbouw van studie door prof. dr. Henri de Groot (programmadirecteur)

Nadere informatie

Verschillen tussen Economische opleidingen

Verschillen tussen Economische opleidingen Verschillen tussen Economische opleidingen Economie (en Bedrijfseconomie) Bedrijfseconomie Fiscale Economie Econometrics and Operations Research Economics Afkorting EBE BE FE EOR ECO IBA Wat is de voertaal?

Nadere informatie

CONTROLLING (RC/EMFC)

CONTROLLING (RC/EMFC) VU POST- GRADUATE SCHOOL OF ACCOUNTING OPLEIDING CONTROLLING (RC/EMFC) DE VU-OPLEIDING TOT EXECUTIVE MASTER OF FINANCE AND CONTROL (RC) ALLROUND CONTROLLER BEDRIJFSECONOMISCH GEWETEN EN ADVISEUR Je richt

Nadere informatie

Vergelijking bachelor programma s Tilburg School of Economics and Management

Vergelijking bachelor programma s Tilburg School of Economics and Management Vergelijking bachelor programma s Tilburg School of and Business Afkorting BE EOR ECO EBE FE IBA Wat is de voertaal? Nederlands Nederlands of Engels mogelijk, vanaf 2 e jaar Engels Engels Nederlands, vanaf

Nadere informatie

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf Format samenvatting aanvraag Opmerking vooraf Mocht u de voorkeur geven aan openbaarmaking van de gehele aanvraag in plaats van uitsluitend onderstaande samenvatting dan kunt u dat kenbaar maken bij het

Nadere informatie

2.3 De Minor-programma s van de afdeling Kwantitatieve Economie

2.3 De Minor-programma s van de afdeling Kwantitatieve Economie 2.3 De -programma s van de afdeling Kwantitatieve Economie Vanwege de ingangseisen met betrekking tot de kennis van de wiskunde en statistiek kunnen de -programma s van de afdeling Kwantitatieve Economie

Nadere informatie

Voorlichting Econometrie & Operationele Research. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichting Econometrie & Operationele Research. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichting Econometrie & Operationele Research Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Vier bacheloropleidingen Bedrijfskunde Econometrie & Operationele Research Economie en Bedrijfseconomie

Nadere informatie

MBA in Healthcare Management

MBA in Healthcare Management MBA in Healthcare Management Waarom kiezen voor een MBA in Healthcare Management? MBA in Healthcare Management leidt een nieuwe generatie managers op die kunnen omgaan met de uitdagingen waarmee zorgorganisaties

Nadere informatie

FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA. ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009

FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA. ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009 UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009 DE MASTEROPLEIDING BIOMEDICAL

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Associate degree Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Bedrijfskunde MER (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Steeds meer krijgen organisaties te maken met

Nadere informatie

Executive Master of Accountancy. De post-initiële universitaire opleiding tot registeraccountant

Executive Master of Accountancy. De post-initiële universitaire opleiding tot registeraccountant Executive Master of Accountancy De post-initiële universitaire opleiding tot registeraccountant Pieter Jongstra Managing Partner Ernst & Young België en Nederland Accountant worden? Dat vind ik een goede

Nadere informatie

Premaster Managementwetenschappen

Premaster Managementwetenschappen Premaster Managementwetenschappen Studeren om hogerop te komen Zelfstandig naar een masteropleiding toe werken, maar toch ook weer niet alleen. Studeren in modulen, op momenten dat het je zelf uitkomt,

Nadere informatie

CREaTINg TOmORROw TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE. Hva TECHNIEK

CREaTINg TOmORROw TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE. Hva TECHNIEK CREaTINg TOmORROw 2013 2014 TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE Hva TECHNIEK HVA TECHNIEK TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE 2013-2014 Technische Bedrijfskunde: méér dan bedrijfskunde, méér dan techniek Bij de opleiding Technische

Nadere informatie

Samenvatting aanvraag

Samenvatting aanvraag Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Naam instelling Contactpersoon/contactpersonen Contactgegevens Nieuwe opleiding Nieuw Ad programma Nieuwe hbo master Nieuwe

Nadere informatie

Ti L te eal va n S n i o x Sp i l geiding ma & Business Analytics we ib bs isuit v e a.nl

Ti L te eal va n S n i o x Sp i l geiding ma & Business Analytics we ib bs isuit v e a.nl Titel Lean van Six Sigma opleiding & Business Analytics website ibisuva.nl Waarom Lean Six Sigma & Business Analytics studeren aan de UvA? Lean Six Sigma is een aanpak voor het organiseren en uitvoeren

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 5 Het Pre-masterprogramma 6 Studeren in deeltijd 8 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakelprogramma 6 INHOLLAND met doorstroomminor 8 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit

Nadere informatie

MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR

MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR PROFESSIONAL LEARNING & DEVELOPMENT EXECUTIVE EDUCATION MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK BACHELORPROGRAMMA CIVIELE TECHNIEK WAT IS CIVIELE TECHNIEK? Civiel technici ontwerpen, construeren en beheren infrastructuur en grote

Nadere informatie

Master of Laws De Master Legal Management (MLM) is in 2014 gestart als een door de NVAO geaccrediteerde, onbekostigde masteropleiding.

Master of Laws De Master Legal Management (MLM) is in 2014 gestart als een door de NVAO geaccrediteerde, onbekostigde masteropleiding. Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Naam instelling Contactpersoon/contactpersonen Nieuwe opleiding, d.w.z. voortzetting geaccrediteerde onbekostigde opleiding

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

MASTER FISCAAL RECHT IN DEELTIJD

MASTER FISCAAL RECHT IN DEELTIJD MASTER FISCAAL RECHT IN DEELTIJD NYENRODE. A REWARD FOR LIFE INHOUD Welkom bij Nyenrode 5 Fiscaal Recht studeren aan Nyenrode 6 Studieprogramma 8 Vakken 10 Waarom Nyenrode 12 Studentenprofiel 13 Toelating,

Nadere informatie

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek HVA TECHNIEK BEDRIJFSWISKUNDE 2013-2014 Bedrijfswiskunde: jij wordt degene die de feiten kent. Bij Bedrijfswiskunde draait het om het oplossen

Nadere informatie

NIVE Opleidingen HOFAM (QC) Dé praktijkgerichte controllersopleiding tot Business Controller.

NIVE Opleidingen HOFAM (QC) Dé praktijkgerichte controllersopleiding tot Business Controller. NIVE Opleidingen HOFAM (QC) Dé praktijkgerichte controllersopleiding tot Business Controller 1 HOFAM Dé praktijkgerichte opleiding tot Business Controller (QC) De controllersfunctie brengt veel verantwoordelijkheden

Nadere informatie

LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP. BROCHURE VOOR WERKGEVERS, RECRUITERS EN HR afdeling NYENRODE. A REWARD FOR LIFE

LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP. BROCHURE VOOR WERKGEVERS, RECRUITERS EN HR afdeling NYENRODE. A REWARD FOR LIFE LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP BROCHURE VOOR WERKGEVERS, RECRUITERS EN HR afdeling NYENRODE. A REWARD FOR LIFE waarom een schakeltrajecter? Iemand met een niet-financiële vooropleiding heeft

Nadere informatie

Aanmeldformulier Executive MBA

Aanmeldformulier Executive MBA Aanmeldformulier Executive MBA Aanmeldingsprocedure 1 De Admission Committee heeft de aanmeldingsprocedure en selectie criteria vastgesteld. De aanmelding omvat het volgende: A: Een volledig ingevuld en

Nadere informatie

Bachelor Europese studies. uva.nl/ba-europese-studies

Bachelor Europese studies. uva.nl/ba-europese-studies Bachelor 2019-2020 Europese studies uva.nl/ba-europese-studies In de bachelor Europese studies bestudeer je uiteenlopende aspecten van Europa, zoals de politiek en cultuur van de Europese landen in het

Nadere informatie

Richtlijn beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland Positionering van de opleidingen De vergelijking met Vlaanderen

Richtlijn beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland Positionering van de opleidingen De vergelijking met Vlaanderen Richtlijn beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland Het is aan het beoordelingspanel om te bepalen of deze toelichting relevant is bij de beoordeling van de onderhavige opleiding. Positionering

Nadere informatie

wth gro Executive Master of Finance and Control (EMFC)

wth gro Executive Master of Finance and Control (EMFC) wth gro Executive Master of Finance and Control (EMFC) Zet de volgende stap in uw carrière met de wetenschappelijke beroepsopleiding tot Register Controller (RC). Uw volgende stap Elke organisatie heeft

Nadere informatie

Overgangsregeling bachelor Economie en bedrijfseconomie 2013-2014 mei 2013

Overgangsregeling bachelor Economie en bedrijfseconomie 2013-2014 mei 2013 Overgangsregeling bachelor Economie en bedrijfseconomie 2013-2014 mei 2013 Met ingang van collegejaar 2013-2014 wordt voor alle jaren van de bacheloropleiding Economie en bedrijfseconomie een nieuw curriculum

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Maak van je passie voor sport je beroep Open Dagen www.hva.nl/opendagen

Nadere informatie

FINANCE & CONTROL - BEDRIJFSECONOMIE

FINANCE & CONTROL - BEDRIJFSECONOMIE FINANCE & CONTROL - BEDRIJFSECONOMIE 2018-2019 PROGRAMMA Jouw profiel Na je opleiding: beroepen Opbouw studiejaren Studieprogramma Studievereniging BE Adam Verschil financiële opleidingen Wat biedt F&C?

Nadere informatie

MASTER OF SCIENCE IN CONTROLLING DEELTIJD

MASTER OF SCIENCE IN CONTROLLING DEELTIJD MASTER OF SCIENCE IN CONTROLLING DEELTIJD NYENRODE. A REWARD FOR LIFE INHOUD Welkom bij Nyenrode 5 Studieprogramma 6 Studie-opzet 8 Waarom Nyenrode? 10 Vakken 11 Studentenprofiel 12 Toelating 14 Open

Nadere informatie

Pre-masterprogramma. Negen masterspecialisaties

Pre-masterprogramma. Negen masterspecialisaties Pre-masterprogramma Maakt u plannen voor een masteropleiding Psychologie? Heeft u een afgeronde vierjarige hbo-opleiding of een driejarige bachelor wo-opleiding? Dan kan, voor sommigen van u, het eenjarige

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 6. Het Pre-masterprogramma 7. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 6. Het Pre-masterprogramma 7. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 6 Het Pre-masterprogramma 7 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

Aanvraag beoordeling macrodoelmatigheid International Bachelor of Bioscience. Leiden, 17 januari 2017

Aanvraag beoordeling macrodoelmatigheid International Bachelor of Bioscience. Leiden, 17 januari 2017 Aanvraag beoordeling macrodoelmatigheid International Bachelor of Bioscience Leiden, 17 januari 2017 Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Naam instelling Contactpersoon/contactpersonen

Nadere informatie

Toelating en vrijstelling 2011-2012 Toelating tot een van de masteropleidingen

Toelating en vrijstelling 2011-2012 Toelating tot een van de masteropleidingen Commissie voor de examens Toelating en vrijstelling 2011-2012 Toelating tot een van de masteropleidingen Met een afgeronde volledige (CROHO 1 -geregistreerde) hbo- of wo-opleiding 2 bent u toelaatbaar

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Maak van je passie voor sport je beroep Open Dagen www.hanze.nl/opendag

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2018-2019 JOHAN CRUYFF ACADEMY AMSTERDAM INSTITUTE COLLEGE ALGEMENE INFORMATIE Diploma: HBO-diploma van de

Nadere informatie

Vrije Universiteit Amsterdam. Vrije Universiteit Amsterdam School of Business and Economics De Boelelaan HV Amsterdam. Financial Management

Vrije Universiteit Amsterdam. Vrije Universiteit Amsterdam School of Business and Economics De Boelelaan HV Amsterdam. Financial Management Basisgegevens Naam instelling(en) Vrije Universiteit Amsterdam Contactgegevens Vrije Universiteit Amsterdam School of Business and Economics De Boelelaan 1105 1081 HV Amsterdam Naam opleiding Financial

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Tilburg 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

TOELATINGSEISEN STUDIEBELASTING EXAMEN EN CERTIFICERING FISCAAL VOORDEEL KOSTEN

TOELATINGSEISEN STUDIEBELASTING EXAMEN EN CERTIFICERING FISCAAL VOORDEEL KOSTEN TOELATINGSEISEN Sales Leadership maakt deel uit van het programma Leadership in Marketing & Sales. Deelname aan het programma is aan een aantal voorwaarden verbonden. U kunt de opleiding Accountmanager

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste kapitaal

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

Masters Software Engineering en Computer Science Programma, toelating en wijze van studeren

Masters Software Engineering en Computer Science Programma, toelating en wijze van studeren Masters Software Engineering en Computer Science Programma, toelating en wijze van studeren Bastiaan Heeren Master Software Engineering (60 ec) Thema Vakken EC Software architecture - Design patterns -

Nadere informatie

Associate degree Deeltijd

Associate degree Deeltijd Associate degree Deeltijd 2018-2019 Bloemsierkunst Vakmanschap, effectief communiceren en managen op hbo-niveau in de bloemsierkunst U bent werkzaam in de bloemenbranche, als zelfstandig ondernemer of

Nadere informatie

PART-TIME MASTER OF SCIENCE IN MANAGEMENT

PART-TIME MASTER OF SCIENCE IN MANAGEMENT PART-TIME MASTER OF SCIENCE IN MANAGEMENT NYENRODE. A REWARD FOR LIFE WAAROM NYENRODE? VOOR HET BEDRIJFSLEVEN, DOOR HET BEDRIJFSLEVEN SINDS 1946 Nyenrode is opgericht in 1946 door (de voorlopers van) grote

Nadere informatie

PART-TIME MASTER OF SCIENCE IN MANAGEMENT

PART-TIME MASTER OF SCIENCE IN MANAGEMENT PART-TIME MASTER OF SCIENCE IN MANAGEMENT LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP NYENRODE. A REWARD FOR LIFE LEADERSHiP Het uitoefenen van constructieve en positieve invloed STEWARDSHIP Zorgen voor

Nadere informatie

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam Aanvraagformulier nieuwe opleiding Basisgegevens Naam instelling(en) Contactpersoon/contactpersonen Universiteit van Amsterdam Postbus 19268 1000 GG Amsterdam Contactgegevens Naam opleiding Internationale

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Controlling & Accounting De cursus Controlling & Accounting duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Programma 5. Module Strategie & Beleid 5. Module Sales & Account Management 6. Rooster 7. Docenten 7. Opleidingskosten 8

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Programma 5. Module Strategie & Beleid 5. Module Sales & Account Management 6. Rooster 7. Docenten 7. Opleidingskosten 8 1 Inhoudsopgave Inleiding 4 Programma 5 Module Strategie & Beleid 5 Module Sales & Account Management 6 Rooster 7 Docenten 7 Opleidingskosten 8 Netherlands Business Academy Postbus 6546 4802 HM Breda T.

Nadere informatie

MASTER OF EDUCATIONAL MANAGEMENT (MEM)

MASTER OF EDUCATIONAL MANAGEMENT (MEM) MASTER OF EDUCATIONAL MANAGEMENT (MEM) VERDIEP JE IN SPECIFIEKE LEIDERSCHAPSTHEMA S De Master of Educational Management is een NVAO-geaccrediteerde masteropleiding voor ervaren schoolleiders (PO, VO, MBO

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Inhoud 1. Heldere onderwijsvisie 2. Opleiden op maat 3. Online leren 4. Samen verantwoordelijk 5. Modulaire opleiding

Nadere informatie

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL MBO HBO Maritieme techniek Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL DEELTIJD MBO- EN HBO-OPLEIDINGEN Nederlandse scheeps- en jachtwerven horen tot de absolute wereldtop. De voorsprong op

Nadere informatie

Academische opleiding leraar basisonderwijs

Academische opleiding leraar basisonderwijs 2015 2016 Academische opleiding leraar basisonderwijs ACADEMISCHE OPLEIDING LERAAR BASISONDERWIJS Vind jij het inspirerend om aan kinderen les te geven? Ben je geïnteresseerd in onderzoek naar verschillen

Nadere informatie

Toelichting beoordelingskader bij beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland

Toelichting beoordelingskader bij beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland Toelichting beoordelingskader bij beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland Het is aan het beoordelingspanel om te bepalen of deze toelichting relevant is bij de beoordeling van de onderhavige

Nadere informatie

Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Master Programma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Master Programma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Master Programma van Pedagogische Wetenschappen Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen 2016-2017 Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Doel

Nadere informatie

Executive Internal Auditing Programme

Executive Internal Auditing Programme Executive Internal Auditing Programme Inhoudsopgave EIAP samengevat 5 Waarom EIAP? 6 Hoe ziet de opleiding eruit? 8 Wat levert het EIAP op? 11 Waarom de ABS? 13 Kosten en aanmelding 14 2 De Universiteit

Nadere informatie

Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics

Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics ALGEMEEN Het inrichten van een ICT Beheerorganisatie is een complexe en tijdrovende aangelegenheid. Het resultaat is afhankelijk van veel aspecten.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen lijst Deeltijd Human Resource Management 2013-2014

Veel gestelde vragen lijst Deeltijd Human Resource Management 2013-2014 Veel gestelde vragen lijst Deeltijd Human Resource Management 2013-2014 1. Op welke dag wordt lesgegeven? Er is één vaste lesdag per week. Tijdens het cursusjaar 2013-2014 zijn de lessen als volgt: De

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2017-2018 JOHAN CRUYFF ACADEMY AMSTERDAM INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter Johan Cruijff wist als geen

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

Master of science in de bedrijfskunde. Onthaal

Master of science in de bedrijfskunde. Onthaal Master of science in de bedrijfskunde Overzicht Wie-is-wie Achtergrond van de opleiding Programma-opbouw Onderzoekspaper / masterproef Programma op maat Praktische zaken Studiebegeleiding Contactgegevens

Nadere informatie

Milieuwetenschappen in Leiden

Milieuwetenschappen in Leiden Milieuwetenschappen in Leiden Combineer je opleiding met milieu en duurzaamheid leiden.edu.nl Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Waarom milieu en duurzaamheid? Thema s als gezondheid, armoedebeschrijving,

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

BSC ECONOMIE EN BEDRIJFSECONOMIE

BSC ECONOMIE EN BEDRIJFSECONOMIE BSC ECONOMIE EN BEDRIJFSECONOMIE PROGRAMMA DAGJE PROEFSTUDEREN DAGJE PROEFSTUDEREN 12.30 12.45 uur: welkom door Prof. dr. Henri L.F. de Groot 12.45 13.45 uur: hoorcollege door Prof. dr. P.W.J Verlegh 14.00

Nadere informatie

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Logistiek en economie Hva techniek HVA TECHNIEK Logistiek en Economie 2013-2014 Het muziekfestival staat op de kalender, de artiesten zijn geboekt. Maar hoe komen al die onderdelen

Nadere informatie

Alumnionderzoek opleiding Bedrijfseconomie Hogeschool Arnhem en Nijmegen 2009

Alumnionderzoek opleiding Bedrijfseconomie Hogeschool Arnhem en Nijmegen 2009 Alumnionderzoek opleiding Bedrijfseconomie Hogeschool Arnhem en Nijmegen 2009 Van de deelnemers aan het onderzoek heeft 80% ( 121 studenten) de voltijd gedaan en 20% (30 studenten) de deeltijdopleiding.

Nadere informatie

Overstapregelingen HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie per 1 september 2017 Tevens van toepassing op de opleidingen:

Overstapregelingen HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie per 1 september 2017 Tevens van toepassing op de opleidingen: 1 Overstapregelingen HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie per 1 september 2017 Tevens van toepassing op de opleidingen: Praktijkdiploma Assistent Controller HBO Associate Degree Financieel Management

Nadere informatie

Master of science in de bedrijfskunde. Informatiesessie 1 oktober 2018

Master of science in de bedrijfskunde. Informatiesessie 1 oktober 2018 Master of science in de bedrijfskunde Informatiesessie 1 oktober 2018 Overzicht Wie-is-wie De opleiding: wat wie waarom? Programma-opbouw Programma op maat Praktische zaken Studiebegeleiding Contactgegevens

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakeltraject 7. Van schakeltraject naar Masteropleiding 8. Het totale traject in schema 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakeltraject 7. Van schakeltraject naar Masteropleiding 8. Het totale traject in schema 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakeltraject 7 Van schakeltraject naar Masteropleiding 8 Het totale traject in schema 9 Studeren in deeltijd 10 INLEIDING Het departement Pedagogische

Nadere informatie

Samenvatting aanvraag

Samenvatting aanvraag Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing Nieuwe opleiding is): Nieuw Ad programma Nieuwe hbo master Nieuwe joint degree 1 Verplaatsing bestaande opleiding Nevenvestiging

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016

HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING EN SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DEELTIJD NAAST JE WERK LEG JE MET EEN

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Customer Relationship Management De cursus Customer Relationship Management (CRM) duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van

Nadere informatie

Onderwijsvernieuwing. Presentatie 11 en 16 april 2014

Onderwijsvernieuwing. Presentatie 11 en 16 april 2014 Onderwijsvernieuwing Presentatie 11 en 16 april 2014 Onderwerpen 1. Opening 2. Introductie vernieuwing 3. Vernieuwing Onderwijs AI 4. Afronden opleidingen 5. Overgangsregelingen (proces) 6. Andere wijzigingen

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Tilburg 2018-2019 JOHAN CRUYFF ACADEMY TILBURG INSTITUTE COLLEGE ALGEMENE INFORMATIE Diploma: HBO-diploma van de Fontys

Nadere informatie

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN VEILIGHEID

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN VEILIGHEID BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN VEILIGHEID BESTUURSKUNDE: BESTUREN VAN VEILIGHEID > Een unieke combinatie van algemene bestuurskundevakken en vakken die zich toeleggen op het besturen van veiligheid; algemene

Nadere informatie

MARITIEME TECHNIEK LEADING IN LEARNING. Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE

MARITIEME TECHNIEK LEADING IN LEARNING. Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE MARITIEME TECHNIEK Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE LEADING IN LEARNING MARITIEME TECHNIEK DEELTIJDOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS Nederlandse scheeps-

Nadere informatie

MASTER FISCAAL RECHT IN DEELTIJD

MASTER FISCAAL RECHT IN DEELTIJD MASTER FISCAAL RECHT IN DEELTIJD NYENRODE. A REWARD FOR LIFE INHOUD Welkom bij Nyenrode 5 Fiscaal Recht studeren aan Nyenrode 6 Studieprogramma 8 Vakken 10 Waarom Nyenrode 12 Studentenprofiel 13 Toelating,

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Master Leiderschap wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Durf uzelf (verder) te ontwikkelen tot de inspirerende leider met

Nadere informatie

master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur in de beleidsinformatica WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma

master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur in de beleidsinformatica WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma MASTER IN DE toegepaste economische wetenschappen: HANDELSINGENIEUR IN DE WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur in de beleidsinformatica studieduur

Nadere informatie

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD master city developer Ontwikkel een eigen visie Werk je in stedelijke gebiedsontwikkeling of herstructurering dan is de MCD opleiding voor jou een

Nadere informatie

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN ZORGVERNIEUWING

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN ZORGVERNIEUWING BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN ZORGVERNIEUWING EEN NIEUWE MASTERRICHTING DIE IEDEREEN AANGAAT 2 Faculteit der Sociale Wetenschappen BESTUURSKUNDE: BESTUREN VAN ZORGVERNIEUWING > Een unieke combinatie van algemene

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding

Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Faculteit der Exacte Wetenschappen Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Bedrijfswiskunde en Informatica Deel B Preambule In dit document wordt een A en een B gedeelte onderscheiden. In

Nadere informatie

Coach voor leren en ontwikkeling

Coach voor leren en ontwikkeling Specialisatie Coach voor leren en ontwikkeling MSc Education and Child Studies Faculteit der Sociale Wetenschappen Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Coach voor leren en ontwikkeling MSc

Nadere informatie

HBO Bedrijfskunde Bachelor of Business Administration (BBA)

HBO Bedrijfskunde Bachelor of Business Administration (BBA) HBO Bedrijfskunde Bachelor of Business Administration (BBA) HBO Bedrijfskunde Academie Mercuur en AdviCo verzorgen in samenwerking met Hogeschool SDO de opleiding HBO Bachelor Bedrijfskunde. Het programma

Nadere informatie

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world.

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) HBO-bachelor voltijd Startmoment: september 2019 Graad: Bachelor of Education Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas Je hebt een hbo- of universitaire

Nadere informatie

FULL-TIME MASTER MASTER IN HET MANAGEMENT ONDERSCHEID JEZELF MET EEN PRAKTIJKGERICHTE MANAGEMENTOPLEIDING

FULL-TIME MASTER MASTER IN HET MANAGEMENT ONDERSCHEID JEZELF MET EEN PRAKTIJKGERICHTE MANAGEMENTOPLEIDING FULL-TIME MASTER MASTER IN HET MANAGEMENT ONDERSCHEID JEZELF MET EEN PRAKTIJKGERICHTE MANAGEMENTOPLEIDING COMBINEER MANAGEMENT- KENNIS MET PRAKTISCHE MANAGEMENTVAARDIGHEDEN Deze Master in het Management

Nadere informatie

Voorlichtingsavond ILO

Voorlichtingsavond ILO Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO 14 februari 2017 Typ hier de footer 2 Didactief Special december 2016 3 Typ hier de footer 4 Onderzoek & de onderwijpraktijk eerstegraads

Nadere informatie