In 2010 bereidden we nieuwe investeringen in het Groningengasveld voor. Zo wordt de productiecapaciteit van de gasopslagen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In 2010 bereidden we nieuwe investeringen in het Groningengasveld voor. Zo wordt de productiecapaciteit van de gasopslagen"

Transcriptie

1 jaaroverzicht 2010

2 2 Voorwoord Bart van de Leemput Directeur Een verbeterde veiligheidsprestatie, een hoog investerings- en activiteitenniveau en de hoogste gasafzet voor de NAM sinds Dat is mijn kenschets van De NAM produceerde in ,3 miljard m³ aardgas en ruim m³ aardolie werd tevens gekenmerkt door het tragische ongeluk in de Golf van Mexico, waarvan de gevolgen een schaduw wierpen op de gehele bedrijfstak. Samen met de Nederlandse toezichthouder hebben we nogmaals kritisch onze bedrijfsactiviteiten bekeken. De NAM is een technologisch innovatief bedrijf, dat graag een passende plaats inneemt in de samenleving. We zetten onze technologische kracht niet alleen in om onze activiteiten en installaties op een slimme manier te verbeteren, maar ook om projecten maatschappelijk verantwoord uit te voeren. Ook luisteren we naar onze (toekomstige) buren: essentieel voor de acceptatie van onze activiteiten. In 2010 bereidden we nieuwe investeringen in het Groningengasveld voor. Zo wordt de productiecapaciteit van de gasopslagen fors uitgebreid en werken we verder aan de voorbereidingen van de verbindingsleiding NorgroN, de pijpleiding tussen gasopslag Norg en het Groningen-gasveld. Ook ging het vergunningentraject voor het Aardgas + -project in het De Wijk-veld van start. Het project omvat een innovatieve techniek waarmee met behulp van stikstof extra aardgas wordt geproduceerd. We voerden in boringen uit, waaronder vier op de Noordzee en dertig op het olieveld Schoonebeek. De laatste werden gedaan door de kleinere en innovatieve boortoren Synergy II. In december arriveerde de nieuwe offshore-tegenhanger van de Synergy, de SWIFT Rig, in de Rotterdamse haven om te worden afgebouwd voor indiensttreding. Hiermee zetten we een lange reeks van innovaties voor offshore en op land voort. De NAM heeft in 2010 fors geïnvesteerd. En ook in 2011 geeft de NAM weer vol gas! 9 januari Record gasproductie door kou De NAM produceert begin januari 7,1 miljard m³ aardgas uit het Groningen-gasveld. De hoogste gasproductie in een maand van deze eeuw. 8 januari Eerste hoogrendementspomp Schoonebeek De eerste van in totaal 40 hoogrendementspompen in Schoonebeek wordt geplaatst. Ze zijn efficiënter dan jaknikkers waardoor minder putten nodig zijn. 1 februari Meer gas uit kleine velden door stikstofinjectie Zo n 10 tot 15 jaar langer aardgas winnen uit het De Wijk-gasveld in de gemeente De Wolden. Zo omschrijft de NAM haar plannen in de MER-startnotitie Aardgas + die zij in februari indient.

3 Aardgas en duurzame energie: de ideale energiemix 3 De helft van de Nederlandse energie wordt opgewekt uit aardgas. Duurzame bronnen zoals wind, zonlicht, biomassa en kernenergie zijn goed voor zo n tien procent, en kolen en olie voor zo n veertig procent. Langzaamaan winnen de duurzame energiebronnen steeds meer terrein, maar het is onzeker of deze de komende decennia al in de gehele behoefte van betaalbare en betrouwbare energie kunnen voorzien. Aardgas blijft daarom in de toekomst een belangrijke rol spelen in de energiemix. In de eerste plaats omdat het de schoonste fossiele brandstof is, daarnaast omdat er wereldwijd zeker voor nog ruim honderd jaar aardgas aanwezig is. Aardgasgestookte centrales zijn tevens het beste alternatief om met de onregelmatigheid van wind- en zonne-energie om te gaan, omdat ze efficiënt kunnen worden aan- en uitgeschakeld. Hierdoor maakt aardgas het mogelijk om duurzame energievormen in te passen in de energiemix. Aardgas heeft tot slot de potentie om nog schoner te worden wanneer CO 2 wordt afgevangen en opgeslagen. De NAM produceert zo n 75 procent van het Nederlandse aardgas en speelt daarmee een cruciale rol in de energievoorziening van Nederland. Ze beheert en produceert het Groningen-gasveld, één van de grootste gasvelden ter wereld, die naar verwachting nog minstens vijftig jaar gas kan leveren. Daarnaast heeft de NAM nog tal van kleine aardgasvelden in productie en worden er nog steeds nieuwe velden aangeboord, zowel op land als op zee. Ook is de NAM verantwoordelijk voor twee grote gasopslagen in Nederland: Norg en Grijpskerk. De NAM blijft de komende decennia investeren in productielocaties, innovatieve technieken en infrastructuur, om zo Nederland van schone, betrouwbare en betaalbare energie te blijven voorzien. 19 maart Bedrijfsrestaurant omgetoverd tot sterrenrestaurant In het kader van NL Doet verrassen NAM-medewerkers ouderen uit het noorden met entertainment en een heerlijk diner. 2 februari Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! Een dag voor 3 Jet-Net-schoolklassen om niet snel te vergeten. Zij doen mee aan de debatwedstrijd Meet the Boss in het NAM-hoofdkantoor met exploratiemanager Bram Bruijn. 15 maart Eerste gasproductie vanuit K15-FD Er wordt extra gas ontdekt in het K15-FD-veld. De put produceert zo n 1,3 miljoen m³ gas per dag extra.

4 4 Oliewinning in Schoonebeek De NAM gaat opnieuw olie winnen uit het Schoonebeekolieveld en keert hiermee terug naar haar oorsprong. Tussen 1947 en 1996 produceerde de NAM al olie uit dit veld, maar stopte hiermee omdat de stroperige olie steeds moeilijker te winnen was. Dankzij nieuwe techno logie kan de NAM weer aan de slag. De beslissing hiertoe werd in 2007 genomen en in 2009 ging de eerste schop de grond in. Sindsdien is er non-stop gewerkt om ervoor te zorgen dat de eerste olie vanaf begin 2011 weer kan stromen. Op het hoogtepunt van de bouwactiviteiten zijn er zo n 850 personen aan het werk. De herontwikkeling van het veld omvat het produceren en injecteren van stoom, het oppompen en behandelen van olie, het transporteren van de olie naar een BP-raffinaderij in Duitsland en het injecteren van het vrijkomende water in lege aardgasvelden in Twente. 23 maart Onderzoeksraad Voor Veiligheid publiceert resultaten onderzoek helikopterongeval 2006 Op 21 november 2006 maakt een helikopter een noodlading op de Noordzee. Aan boord zijn 13 medewerkers en 4 bemanningsleden. Alle inzittenden worden gered. 9 april Shell Corporate and Social Responsibility team op bezoek Jeroen van der Veer, Wim Kok, Nick Land en Lord Kerr, non executive directors van Royal Dutch Shell brengen een bezoek aan de gasopslag Norg en het Schoonebeek-olieveld. 1 april Publicatie startnotitie MER NorgroN De nog aan te leggen verbindingsleiding tussen gasopslag Norg en het overslagstation uit het Groningen-gasveld in Sappemeer moet huishoudens verzekeren van gaslevering bij pieken in de vraag.

5 5 Om de benodigde stoom te kunnen produceren wordt ultrapuur water betrokken uit de waterfabriek NieuWater in Emmen. Deze fabriek, die in september 2010 wordt geopend door kroonprins Willem- Alexander, is gebouwd naast de bestaande rioolwaterzuiveringsinstallatie. Terwijl het water efficiënt tot stoom wordt verhit, wordt gelijktijdig elektriciteit opgewekt. Negentig procent van de opgewekte elektriciteit wordt aan het openbare elektriciteitsnet geleverd. De eerste olie in Schoonebeek wordt begin 2011 verwacht. Momenteel is tweederde van de in totaal 73 putten geboord en een groot gedeelte van de veertig hoogrendementspompen, de moderne op volgers van de traditionele jaknikkers, staat in het landschap. Bovengrondse pijpleidingen verbinden de locaties met elkaar en zorgen voor stoomaanvoer en olie afvoer. Om ze minder te laten opvallen, heeft de NAM ze groen geverfd. De warmtekrachtcentrale is bijna gereed en in Twente zijn de waterinjectielocaties inmiddels klaargemaakt. Eind 2010 test een speciaal team alle opgeleverde installaties en leidingen op juist functioneren en veilig heid. Bij de start van de olie winning begin 2011 zal nog geen stoom injectie toegepast worden, omdat de natuurlijke druk in het olieveld in de eerste fase nog zo hoog is, dat er zonder geavanceerde stoominjectie olie geproduceerd kan worden. Hoewel een gedeelte van de werkzaam heden in 2010 wordt afgerond, zal er in 2011 nog volop gewerkt worden in Schoonbeek. De resterende putten worden dan geboord en de warmtekracht centrale wordt af gewerkt. Na de zomer wordt gestart met stoominjectie. Vervolgens worden de overige olie winlocaties stuk voor stuk bijgeschakeld. Naar verwachting is het grootste gedeelte van de bouwactiviteiten eind 2011 afgerond. Schoonebeek heeft dan het meest moderne olieveld van Europa waar met nieuwe, innovatieve technologie olie wordt gewonnen. 10 mei NAM boort in Noordzee bij Ameland naar aardgas De boring wordt uitgevoerd vanaf een tijdelijk boor platform dat bij het bestaande productieplatform van de NAM (Ameland-Oost 2) wordt geplaatst, 2 kilometer ten noorden van Ameland. 24 april Open dagen NAM-locaties Meer dan 500 belangstellenden nemen op een mooie voorjaarsdag een kijkje in de keuken van de gazuiveringsinstallatie in Emmen en de gasopslag Norg bij Langelo. 16 juni NAM sponsort kinderochtend Oerol Festival De NAM, sponsor van Oerol, hecht veel waarde aan het stimuleren van technisch onderwijs in combinatie met theater en wil met de kinderochtend benadrukken dat techniek bijzonder leuk en creatief is!

6 6 De NAM in de samenleving Ruimte is schaars in Nederland. Daardoor vinden bijna alle activiteiten van de NAM plaats in of in de nabijheid van bewoond gebied. Het bedrijf spant zich in om in naleving van haar missie duurzaam te onder nemen. Dit betekent dat er een balans moet zijn tussen de belangen van de samenleving, het milieu en de economie. Grotere projecten doorlopen over het algemeen de route van een milieueffectrapportage. Werken middenin de samenleving vraagt een grote verantwoordelijkheid en bereidheid tot zorgvuldig luisteren, begrijpen en reageren. Het vraagt ook slimme inzet van technologie en innovatie, zodat er kostenbesparend, efficiënt en zo min mogelijk belastend voor de omgeving gewerkt kan worden. Zo worden boorinstallaties op land en zee kleiner uitgevoerd en zijn ze stiller. Zoals de moderne Drilltec Synergy-boortoren, die in 2010 elf boringen verricht. In totaal worden in 2010 in Nederland 42 boringen uitgevoerd, vaak vlakbij bewoond gebied. 23 juni KiSS skid beleeft eerste lustrum 5 jaar maakt de NAM gebruik van de door haar ontwikkelde compacte mobiele productie-installatie, die ontwikkeling van kleine gasvelden mogelijk maakt. De 20 e KiSS skid is geplaatst in Oud-Beijerland. 19 juli NAM werkt door tijdens hittegolf Veel Nederlanders grijpen in de zomer massaal naar ventilator en airco. De NAM maakt haar installaties alvast gereed voor de winter. 1 juli Noble Hans Deul boort met succes in licentieblok K15 In het Nederlandse deel van de Noordzee heeft de NAM het gasveld K15-FQ ontdekt. De productie zal circa 1,5 miljoen m 3 per dag zijn.

7 7 Op diverse manieren is er een wisselwerking tussen de NAM en de samenleving. Het bedrijf informeert omwonenden zo vroeg en transparant mogelijk over aanstaande werkzaamheden en er zijn goede contacten met instanties die de omgeving en omwonenden van NAM-locaties vertegenwoordigen, zoals B&W s van betrokken gemeenten, dorpsverenigingen en natuur- en milieuorganisaties. Regelmatig organiseert de NAM open dagen. Zo kunnen op 24 april 2010 omwonenden in Emmen een kijkje nemen bij de gaszuiveringsinstallatie van de NAM en op de gasopslag Norg bij Langelo. Op 12 augustus opent de locatie t Zandt haar deuren en op 25 september is er een rondleiding op het emplacement in Schoonebeek. Hiervoor is veel belangstelling. De NAM realiseert zich dat haar aanwezigheid in Schoonebeek veel impact heeft op de bewoners. Samen met enkele inwoners bedenkt ze een plan om iets voor het dorp en de omgeving terug te doen. In de kerstvakantie staat er bijvoorbeeld een schaatsbaan midden in het dorp. De NAM voert een actief donatie- en sponsorbeleid. Sinds acht jaar organiseert de NAM activiteiten in het kader van Jet-Net, het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland. Regelmatig worden er gastlessen gegeven op scholen en lerarenopleidingen. Jet-Net is een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en de overheid. Het heeft als doel om havo- en vwo-leerlingen een reëel beeld te geven van bèta en technologie, en hen te interesseren voor een bètatechnische vervolgopleiding. Op 17 juni wordt de permanente aardgasexpositie in de Fraeylemaborg (Slochteren) geopend. NAM ers ondersteunen ook dit jaar De Leekburners, leerlingen van technasium De Lindenborg uit Leek, die jaarlijks met een zelfgebouwd ultrazuinig voertuig meedoen aan de internationale Shell Ecomarathon. Soms ontstaat overlast door bodemdaling als gevolg van gaswinning in Groningen, Fryslân en Noord- Drenthe. Deze dalingen lopen echter grotendeels volgens de voorspellingen, wat blijkt uit de vijfjaarlijkse prognose die de NAM in september uitbrengt. Voor de metingen wordt onder meer gebruik gemaakt van radarmetingen vanuit satellieten, een nauwkeurige methode die is ontwikkeld samen met de TU Delft. Het KNMI meldt in 2010 vier lichte aardbevingen als gevolg van gaswinning: in de buurt van Froombosch (1 april); Spijk (3 mei); de Waddenzee (7 mei) en Uithuizermeeden (14 augustus). 31 augustus Overheid neemt maatregelen om gaswinning te stimuleren Demissionair EZ-minister Van der Hoeven treft maatregelen waardoor de offshore-industrie ook moeilijk winbaar aardgas op de Noordzee kan winnen. 15 augustus Waterinjectiepompen krijgen groene NAM-kleur De nieuwe waterinjectiepompen injecteren het water dat vrijkomt bij de oliewinning in Schoonebeek in lege gasvelden in Twente. 9 september Studenten nieuwsgierig naar NAM s activiteiten PABO-studenten uit Emmen en Leeuwarden en studenten van het Hanze Institute of Technology in Assen snuffelen aan alles wat met het onstaan, de opsporing en winning van aardolie en aardgas te maken heeft.

8 8 De NAM aan het werk In 2010 wordt een recordhoeveelheid gas geproduceerd uit bestaande locaties, en zowel op land als op zee worden diverse boringen uitgevoerd. Ook werkt de NAM aan projecten die ervoor moeten zorgen dat we ook de komende decennia nog genoeg aardgas uit de Nederlandse bodem kunnen halen. De meeste boringen op het vasteland gebeuren in Schoonebeek. De NAM staat in 2010 echter ook met haar boortoren in Gaag, Numansdorp, t Zandt en Munnekezijl. Op zee wordt er voornamelijk geboord rondom het K15-productieplatform en voor de kust van Ameland. Op twee kilometer afstand van de kust wordt in de Noordzee een nieuw gasveld aangesloten op de bestaande NAM-productiefaciliteiten. De NAM denkt veel na over oplossingen om processen te verbeteren en kosten te verlagen. Bijvoorbeeld bij onderhoudswerkzaamheden offshore. Deze zijn logistiek complex en relatief kostbaar door het helikoptervervoer en beperkte faciliteiten op platforms. Dankzij een technisch hoogstandje van de firma Ampelmann lukt het de NAM om een daadwerkelijke brug te slaan. De sleutel tot succes zit in een telescopische toegangsbrug. Dankzij deze brug kunnen mede werkers het L2-platform, dat 113 km ten noorden van Den Helder in de Noordzee ligt, vanuit elke gewenste positie opstappen vanaf het naastgelegen bevoorradingschip. Geplande werkzaamheden aan platforms worden hierdoor sneller afgerond. Tijdens een zoektocht naar meer aardgas op de locatie Oud-Beijerland stuiten NAM-medewerkers op een nieuw olieveld. Deze ongewone situatie vraagt om een creatieve oplossing. De locatie in Oud- Beijerland is namelijk ontworpen voor gasproductie en niet geschikt voor oliewinning. Experts van verschillende disciplines binnen de NAM werken samen aan de oplossing. Met een aantal aanpassingen aan de locatie wordt nu olie geproduceerd, terwijl de gaswinning in het gebied ongestoord doorgaat. 25 september Inwoners Schoonebeek bezoeken olieproject Ruim 850 inwoners van Schoonebeek en omgeving bezoeken een informatieve open dag over de herontwikkeling van het Schoonebekerolieveld door de NAM. 18 september Bezoek tijdens Landelijke Dag van het Onderhoud Tijdens de Landelijke Dag van het Onderhoud opent de NAM, in samenwerking met haar onderhoudspartner GLT PLUS, de poorten van locatie Spitsbergen. 22 oktober Boysday: broertje van Girlsday In navolging van de jaarlijkse Girlsday waarbij meisjes kennismaken met techniek, is het nu de beurt aan NAM-boys om eens achter de schermen te kijken.

9 9 Een nieuwe techniek om in de toekomst meer aardgas uit bestaande velden te produceren, is het Aardgas + - project. Door middel van stikstofinjectie wordt zo n tien procent extra aardgas geproduceerd uit de bijna lege velden. Het De Wijk-veld kan hierdoor nog ruim tien jaar langer aardgas leveren. In 2010 organiseert de NAM diverse informatieavonden en gaat het officiële vergunningentraject van start. In oktober wordt het milieueffectrapport ingediend. De eerste bouwactiviteiten staan gepland voor Om ervoor te zorgen dat het Groningen-gasveld in de toekomst een belangrijke rol blijft spelen in de Nederlandse gasvoorziening, worden er nu al allerlei voorbereidingen getroffen. Naast het continu onderhouden van de productielocaties van het Groningengasveld, kijkt de NAM in 2010 met name naar de koppeling met de gasopslagen. In april dient de NAM een startnotitie in voor NorgroN: de aanleg van een nieuwe verbindingsleiding tussen de gasopslag locatie bij Norg en het overslagstation van aardgas uit het Groningen-gasveld in Sappemeer. De nieuwe leiding heeft meer capaciteit waardoor de NAM beter kan inspelen op piekvragen naar aardgas. Deze flexibiliteit wordt steeds belangrijker naarmate het Groningengasveld verder leeg raakt. Het milieueffectrapport ligt in het voorjaar van 2011 ter inzage, waarna ook het vergunningentraject start. In diezelfde periode begint de NAM met de voor bereidende werkzaamheden op gasopslag Norg om de capaciteit van deze ondergrondse gasopslag verder te vergroten. 2 en 3 november Info-avonden Aardgas + De NAM dient in oktober het milieueffectrapport (MER) in voor het Aardgas + -project De Wijk. Inwoners van Echten en Koekange worden geïnformeerd. 24 oktober Extra donaties uitgereikt aan NAM-vrijwilligers NAM s donatiecommissie reikt in het kader van de maand van de vrijwilliger 5 extra donaties uit aan NAM-medewerkers die een actieve rol vervullen in een vereniging of stichting. 8 november Brand op gasbehandelingslocatie Grijpskerk GDF s Ochtends ontstaat er brand in een fornuis op de gasbehandelingsinstallatie Grijpskerk van de NAM. Er doen zich geen persoonlijke ongelukken voor. De brandweer laat de brand gecontroleerd uitbranden.

10 10 Cijfers 2010 Aantal werknemers (2009: 1.807) 48 nationaliteiten (2009: 40) 225 (13%) vrouwen: (2009: 239) (87%) mannen: (2009: 1.568) Aardgasproductie 67,276 GE miljard m³ (2009: 53,3 miljard m 3 ) 51,136 miljard m³ (76,01%) uit het Groningengasveld (2009: 37,6 miljard m 3 ) 16,140 miljard m³ (23,99%) uit kleine gasvelden op land en zee (2009: 15,7 miljard m³) Olieproductie TQ m³ voornamelijk uit kleine velden in West-Nederland (2009: TQ m³) Aardgascondensaatproductie TQ m³ (2009: m 3 ) Aantal boringen Op land: 34 (2009: 26) Offshore: 8 (2009: 4) TQ, m 3 TelQuel: Volume van het gas onder beschouwing uitgedrukt in kubieke meters zoals het uit de grond komt. Bij TQ wordt niet gecorrigeerd voor druk, warmte of calorische waarde. GE Groningen Equivalent (GE Nm³) Volume van het gas onder beschouwing uitgedrukt in aantal Nm³ Groningen-gas met een gelijke totale calorische waarde als de hoeveelheid gas onder beschouwing. Elk gas kent een bepaalde calorische waarde (bij hoger calorisch gas komt meer warmte vrij bij verbranding dan bij lager calorisch gas). Om deze reden wordt veelal gas omgerekend naar een bepaalde standaard zoals Groningen Equivalent gas. Hierbij geldt dus een omrekenfactor (hoeveelheid Nm³ gas dat noodzakelijk is om dezelfde calorische waarde te verkrijgen als 1 Nm³ Groningen-gas). 17 november Jet-Net Career Days in Den Haag De ingrediënten voor de Career Days bestaan uit 60 stands, leerlingen, 240 docenten en 630 medewerkers. Het evenement is bedoeld om havo- en vwo-leerlingen te informeren over en te interesseren voor techniek. 9 december Groningen-systeem levert hoge capaciteit tijdens kou Met de kou van de afgelopen tijd is de vraag naar aardgas groot. Het Groningensysteem levert zo n 300 miljoen m³ gas per dag. Dit is nog niet de piekcapaciteit, want deze zit rond 400 miljoen m³ gas per dag. 26 november Diner jubilarissen Ruim 300 NAM-jubilarissen en hun partners genieten van een diner ter ere van hun 25-, 35-, of 40-jarig dienstjubileum.

11 11 11 december Schoonebeekers in de ban van ijs en olie Kinderen openen al schaatsend de tijdelijke ijsbaan in Schoonebeek. De ijsbaan is een gebaar van de NAM richting de inwoners van Schoonebeek en directe omgeving in verband met de hernieuwde oliewinning die in januari 2011 van start gaat. 10 december Boorplatform Synergy II boort 4 jaar veilig Gedurende 4 jaar heeft de Synergy II een grote variatie aan werkzaamheden veilig uitgevoerd. De rig heeft in deze periode meter aan nieuwe putten geboord, kilometer afgelegd tussen 25 locaties en manuren aan werk verzet. 25 december Veiligheidsmijlpaal bereikt De NAM en haar aannemers werken 100 dagen zonder ongevallen. Een prestatie van formaat gezien het vele werk dat is verzet in deze periode.

12 Colofon Deze brochure is een uitgave van: Tekst: NAM afdeling Communicatie Postbus 28000, 9400 HH Assen Telefoon (0592) Foto s: Hans Banus, Jan Beets, Ernst Bode, Wietze Landman, NAM, Martijn Schroot, Sky-Pictures, Peter Stevens, Bert Vennik, Bennie Wolbers Vormgeving: Castel Communicatie Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. januari 2011

Voorwoord. Kortom, de NAM was boordevol bedrijvigheid in 2011 en zet dit onverminderd voort in 2012! Bart van de Leemput Directeur

Voorwoord. Kortom, de NAM was boordevol bedrijvigheid in 2011 en zet dit onverminderd voort in 2012! Bart van de Leemput Directeur jaaroverzicht 2011 2 Voorwoord Bart van de Leemput Directeur Een jaar boordevol NAM-activiteiten in een onrustige en moeilijk voorspelbare financieel-economische omgeving. Dat is mijn kenschets van 2011.

Nadere informatie

28 januari Duurzaam Ameland van start. 24 januari Start offshore boring L09-FA-102

28 januari Duurzaam Ameland van start. 24 januari Start offshore boring L09-FA-102 jaaroverzicht 2008 2 j a a r O v e r z i c h t 2 0 0 8 13 januari Start offshore boring L09-FA-101 28 januari Duurzaam Ameland van start Initiatief van de gemeente Ameland, NAM, Eneco Energie en GasTerra

Nadere informatie

9 januari Start G50-jaar

9 januari Start G50-jaar jaaroverzicht 2009 2 j a a r O v e r z i c h t 2 0 0 9 9 januari Start G50-jaar Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Slochteren presenteert NAM-directeur Roelf Venhuizen het ontwerp van het kunstwerk

Nadere informatie

Ondergrondse opslag van aardgas. Locaties Grijpskerk en Langelo

Ondergrondse opslag van aardgas. Locaties Grijpskerk en Langelo Ondergrondse opslag van aardgas Locaties Grijpskerk en Langelo Ondergrondse opslag van aardgas Elke dag voldoende aardgas voor iedereen. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar dat is het niet.

Nadere informatie

BRON VAN ONZE ENERGIE

BRON VAN ONZE ENERGIE NAM Aardgas + Martin de Boer, projectleider Henk Heeringa, communicatieadviseur Dinsdag BRON VAN ONZE ENERGIE 1 Agenda - Wie is NAM - Introductie in het Aardgas+ project - Film - Uitdagingen en (initiële)

Nadere informatie

Bron van Energie. NAM in de hedendaagse samenleving

Bron van Energie. NAM in de hedendaagse samenleving Bron van Energie NAM in de hedendaagse samenleving Bron van Energie NAM in de hedendaagse samenleving De NAM Shell en ExxonMobil zijn elk voor vijftig procent aandeelhouder is opgericht in 1947 en houdt

Nadere informatie

Een proefboring op zee, wat houdt dat in?

Een proefboring op zee, wat houdt dat in? Een proefboring op zee, wat houdt dat in? GDF SUEZ E&P Nederland B.V. voert regelmatig proefboringen uit naar gas op zee. Deze proef boringen worden uitgevoerd op een milieu- en veiligheidstechnisch verantwoorde

Nadere informatie

: Nota van Beantwoording inspraak- en overlegreacties voorontwerp bestemmingsplan Leidingtracés NAM, gemeente De Wolden

: Nota van Beantwoording inspraak- en overlegreacties voorontwerp bestemmingsplan Leidingtracés NAM, gemeente De Wolden Memo Aan : Gemeente De Wolden, dhr. B. Bonkestoter Van : D. Mereboer, F. Baarslag Datum : 4 januari 2011 Kopie : Nederlandse Aardolie Maatschappij, mevr. J. Hadderingh Onze referentie : 9V9529/M002/DMB/Ensc

Nadere informatie

NAM IN NOARDEAST FRYSLAN RAADSVRAGEN KLEINE GASVELDEN IN NOARDEAST FRYSLAN PRODUCTIECIJFERS REGIONALE GASVELDEN

NAM IN NOARDEAST FRYSLAN RAADSVRAGEN KLEINE GASVELDEN IN NOARDEAST FRYSLAN PRODUCTIECIJFERS REGIONALE GASVELDEN RAADSVRAGEN KLEINE GASVELDEN IN NOARDEAST FRYSLAN PRODUCTIECIJFERS REGIONALE GASVELDEN KLEINE GASVELDEN IN NEDERLAND Aardgasproductie in Nederland 2018-2023 Aardgasproductie kleine velden 2018-2050 2021:

Nadere informatie

Hierbij doe ik u toekomen het Jaarverslag 2010, Delfstoffen en aardwarmte in Nederland en het Jaarverslag 2010 van Energie Beheer Nederland B.V.

Hierbij doe ik u toekomen het Jaarverslag 2010, Delfstoffen en aardwarmte in Nederland en het Jaarverslag 2010 van Energie Beheer Nederland B.V. > Retouradres Postbus 20101 2500 EC Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal voor Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 30 2594 AV Den

Nadere informatie

Les Ons gas raakt op

Les Ons gas raakt op LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Ons gas raakt op Werkblad Les Ons gas raakt op Werkblad Aardgas bij Slochteren In 1959 deed de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in opdracht van de regering een proefboring

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 000 XIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar

Nadere informatie

DIEP IN DE ONDERGROND HERMAN DAMVELD LEZING BIBLIOTHEEK ASSEN

DIEP IN DE ONDERGROND HERMAN DAMVELD LEZING BIBLIOTHEEK ASSEN DIEP IN DE ONDERGROND HERMAN DAMVELD LEZING 19-4-2016 BIBLIOTHEEK ASSEN Over mezelf Zelfstandig onderzoeker en publicist. Sinds 1976 studeer ik op (kern)energie, radioactief afval, aardgas. Veel artikel

Nadere informatie

Vermilion Informatieavond aardgasproductie Langezwaag

Vermilion Informatieavond aardgasproductie Langezwaag Vermilion Informatieavond aardgasproductie Langezwaag Datum: 27 Januari 2015 Plaats: Café De Knyp, De Knipe Inleiding De informatieavond vond plaats in het café De Knyp te De Knipe. De avond werd geopend

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 000 XIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (XIII) voor het jaar 2012 Nr.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 400 XIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (XIII) voor het jaar 2013 Nr.

Nadere informatie

Power to gas onderdeel van de energietransitie

Power to gas onderdeel van de energietransitie Power to gas onderdeel van de energietransitie 10 oktober 2013 K.G. Wiersma Gasunie: gasinfrastructuur & gastransport 1 Gastransportnet in Nederland en Noord-Duitsland Volume ~125 mrd m 3 aardgas p/j Lengte

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE OVER GEVOLGEN VAN HET ONTWERPBESLUIT VAN HET KABINET OP AARDBEVINGEN

OPLEGNOTITIE OVER GEVOLGEN VAN HET ONTWERPBESLUIT VAN HET KABINET OP AARDBEVINGEN OPLEGNOTITIE OVER GEVOLGEN VAN HET ONTWERPBESLUIT VAN HET KABINET OP AARDBEVINGEN AANLEIDING Op vrijdag 17 januari 214 heeft NAM op vijf productielocaties rond de productie zoveel mogelijk teruggebracht.

Nadere informatie

Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto

Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto Bron 1: Elektrische auto s zijn duur en helpen vooralsnog niets. Zet liever in op zuinige auto s, zegt Guus Kroes. 1. De elektrische auto is in

Nadere informatie

Van Schoonebeek tot schaliegas. Jan Dirk Jansen Leidse Winterlezing Naturalis, 13 december 2015

Van Schoonebeek tot schaliegas. Jan Dirk Jansen Leidse Winterlezing Naturalis, 13 december 2015 Van Schoonebeek tot schaliegas Jan Dirk Jansen Leidse Winterlezing Naturalis, 13 december 2015 Aardbevingen in Groningen Van Schoonebeek tot schaliegas Jan Dirk Jansen Leidse Winterlezing Naturalis, 13

Nadere informatie

Geachte mevrouw Franke,

Geachte mevrouw Franke, Retouradres:, Aan de griffier van de vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw & Innovatie T.a.v. mevrouw drs. M.C.T.M. Franke Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 2500EA Onderwerp Rondetafelgesprek inzake

Nadere informatie

1 Nederland is nog altijd voor 92 procent afhankelijk van fossiele brandstoffen

1 Nederland is nog altijd voor 92 procent afhankelijk van fossiele brandstoffen achtergrond Afscheid van fossiel kan Klimaatverandering is een wereldwijd probleem. Energie(on)zekerheid ook. Dat betekent dat een transitie naar een veel duurzamere economie noodzakelijk is. Het recept

Nadere informatie

z w a r t e t H e g o u d

z w a r t e t H e g o u d z w a r t e t H e In Schoonebeek is de NAM weer aardolie aan het winnen. Dat is fijn, want aardolie is heel belangrijk in ons leven. In deze krant lees je waar aardolie vandaan komt en waarvoor je het

Nadere informatie

Net voor de Toekomst. Frans Rooijers

Net voor de Toekomst. Frans Rooijers Net voor de Toekomst Frans Rooijers Net voor de Toekomst 1. Bepalende factoren voor energie-infrastructuur 2. Scenario s voor 2010 2050 3. Decentrale elektriciteitproductie 4. Noodzakelijke aanpassingen

Nadere informatie

Wat zijn voor Nederland de argumenten voor en tegen CO2-afvang en -opslag (CCS*)?

Wat zijn voor Nederland de argumenten voor en tegen CO2-afvang en -opslag (CCS*)? Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de

Nadere informatie

WE KUKELEN DE AFGROND IN

WE KUKELEN DE AFGROND IN Fietsers komen de pont af bij steiger De Ruyterkade, februari 1951 Foto Ben van Meerendonk/Algemeen Hollands Fotopersbureau, collectie IISG, Amsterdam Heeft u wel eens van EROEI gehoord? De meeste mensen

Nadere informatie

Vermilion Energy Netherlands BV. Plaatselijk belang Skoatterwâld 9 februari 2017

Vermilion Energy Netherlands BV. Plaatselijk belang Skoatterwâld 9 februari 2017 Vermilion Energy Netherlands BV Plaatselijk belang Skoatterwâld 9 februari 2017 1 Vermilion Energy Inc. Vermilion Energy Netherlands BV is een volledige dochteronderneming van het Canadese bedrijf Vermilion

Nadere informatie

Overzicht lessenserie Energietransitie. Lessen Energietransitie - Thema s en onderwerpen per les.

Overzicht lessenserie Energietransitie. Lessen Energietransitie - Thema s en onderwerpen per les. 1 Lessen Energietransitie - Thema s en onderwerpen per les. 2 Colofon Dit is een uitgave van Quintel Intelligence in samenwerking met GasTerra en Uitleg & Tekst Meer informatie Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Leeswijzer Actualisatie Winningsplan Bergen II

Leeswijzer Actualisatie Winningsplan Bergen II Leeswijzer Actualisatie Winningsplan Bergen II Oktober 2017 Inhoud 1. TAQA in de regio Alkmaar... 2 2. Winning aardgas sinds 1972: het winningsplan... 2 3. Trillingen... 3 4. Bodemdaling... 4 5. Overige

Nadere informatie

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting DUTCH Wedstrijd Correspondentie en notuleren De wedstrijdtekst bevindt zich in de derde kolom van de lettergrepentabel in art. 19.1 van het Intersteno

Nadere informatie

Grootschalige energie-opslag

Grootschalige energie-opslag Er komt steeds meer duurzame energie uit wind Dit stelt extra eisen aan flexibiliteit van het systeem Grootschalige opslag is één van de opties om in die flexibiliteit te voorzien Uitgebreid onderzoek

Nadere informatie

Grootschalige energie-opslag

Grootschalige energie-opslag Er komt steeds meer duurzame energie uit wind Dit stelt extra eisen aan flexibiliteit van het systeem Grootschalige opslag is één van de opties om in die flexibiliteit te voorzien TenneT participeert in

Nadere informatie

Stand van zaken Stadswarmte in Utrecht

Stand van zaken Stadswarmte in Utrecht Stand van zaken Stadswarmte in Utrecht Stan de Ranitz Jaarbijeenkomst Warmtenetwerk 12 mei 2016 Inhoud presentatie 1. Stadswarmte Utrecht 2. Het equivalent opwek rendement (EOR) in Utrecht 3. Verdere verduurzaming

Nadere informatie

EEN. De feiten op een rij! BEWUSTE KEUZE MAKEN VOOR UW NIEUWE HAARD

EEN. De feiten op een rij! BEWUSTE KEUZE MAKEN VOOR UW NIEUWE HAARD EEN De feiten op een rij! BEWUSTE KEUZE MAKEN VOOR UW NIEUWE HAARD De nieuwste generatie gashaarden zijn praktisch, mooi, duurzaam en klaar voor de toekomst! Met de huidige discussies kunt u zich afvragen

Nadere informatie

MJA-Sectorrapport 2012 Nederlandse olie- en gasproducerende industrie

MJA-Sectorrapport 2012 Nederlandse olie- en gasproducerende industrie MJA-Sectorrapport 2012 Nederlandse olie- en gasproducerende industrie Colofon Projectnaam: MJA-monitoring Nederlandse olie- en gasproducerende industrie Datum: 29 mei 2013 Status: Definitief Kenmerk:

Nadere informatie

Datum 26 januari 2017 Betreft Beantwoording vragen over de plannen van NAM om de put Vries-10 in Assen op te starten

Datum 26 januari 2017 Betreft Beantwoording vragen over de plannen van NAM om de put Vries-10 in Assen op te starten > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Eneco Groep. Duurzame energie voor iedereen

Eneco Groep. Duurzame energie voor iedereen Eneco Groep Duurzame energie voor iedereen Duurzame koploper Eneco is het grootste energiebedrijf van Nederland in publieke handen. Onze missie is betaalbare duurzame energie mogelijk maken die altijd,

Nadere informatie

2. Lees nu de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp.

2. Lees nu de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp. Tekst lezen 1. Lees de tekst nog niet! Maak eerst deze vraag: Wat weet je van de aardbevingen in Groningen? Schrijf het op in de linkerkolom. Wat weet ik van de aardbevingen? Wat ben ik te weten gekomen?

Nadere informatie

Naar een duurzame energievoorziening

Naar een duurzame energievoorziening Naar een duurzame energievoorziening De schone taak van aardgas 1 2 We staan voor belangrijke keuzes De wereld staat voor dringende keuzes. Neem het energievraagstuk. De wereldbevolking groeit in korte

Nadere informatie

'Wind, warmte, mosvorming. Maar aan de NAM ligt het nooit' Jurre van den Berg

'Wind, warmte, mosvorming. Maar aan de NAM ligt het nooit' Jurre van den Berg 'Wind, warmte, mosvorming. Maar aan de NAM ligt het nooit' Sinds de NAM de capaciteit heeft verhoogd van de Drentse gasopslag bij Steenbergen, zien de bewoners scheuren in balken en gevels. Volgens de

Nadere informatie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie Biomassa Pilaar in de energietransitie en Uitgangspunt voor de biobased economie Klimaatverandering: onze uitdaging Onze opdracht om er snel en écht iets aan te gaan doen Overeenstemming: er moet wat gebeuren!

Nadere informatie

Herafweging verwerking productiewater Schoonebeek

Herafweging verwerking productiewater Schoonebeek Herafweging verwerking productiewater Schoonebeek Bevindingen op hoofdlijnen Evert Holleman 4 juli 2016 Zorgen uit de regio Overzicht zorgen op basis van de brief aan Kamp en inventarisatie aanvullende

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 529 Gaswinning Groningen-veld Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Onderzoek naar houding en kennis van Nederlandse burgers ten aanzien van schaliegas

Onderzoek naar houding en kennis van Nederlandse burgers ten aanzien van schaliegas Onderzoek naar houding en kennis van Nederlandse burgers ten aanzien van schaliegas Inhoudsopgave 1. Doelstelling 2. Onderzoeksverantwoording 3. Samenvatting 4. Resultaten 5. Bijlagen (open antwoorden,

Nadere informatie

Smart Grids, bouwstenen voor slimmer energiegebruik. ENGIE Infra & Mobility

Smart Grids, bouwstenen voor slimmer energiegebruik. ENGIE Infra & Mobility Smart Grids, bouwstenen voor slimmer energiegebruik ENGIE Infra & Mobility De daad bij het woord, de techniek bij de plannen Over een aantal jaren ziet de energievoorziening in Nederland er geheel anders

Nadere informatie

RWE Power. CCS Werbeagentur 10/07. Energiecentrale Eemshaven. RWE Power AG Essen Keulen (Duitsland) I Dertien vragen

RWE Power. CCS Werbeagentur 10/07. Energiecentrale Eemshaven. RWE Power AG Essen Keulen (Duitsland) I  Dertien vragen RWE Power RWE Power AG Essen Keulen (Duitsland) I www.rwe.com CCS Werbeagentur 10/07 Dertien vragen Een nieuwe elektriciteitscentrale op kolen en biomassa in Eemshaven RWE bouwt van 2008 tot 2013 een elektriciteitscentrale

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Duurzame biomassa. Een goede stap op weg naar een groene toekomst.

Duurzame biomassa. Een goede stap op weg naar een groene toekomst. Duurzame biomassa Een goede stap op weg naar een groene toekomst. Nuon Postbus 4190 9 DC Amsterdam, NL Spaklerweg 0 1096 BA Amsterdam, NL Tel: 0900-0808 www.nuon.nl Oktober 01 Het groene alternatief Biomassa

Nadere informatie

Energiewinning in het waddengebied

Energiewinning in het waddengebied Energiewinning in het waddengebied Inleiding In Nederland en in veel andere landen is de elektriciteitsproductie grotendeels gebaseerd op de verbranding van kolen, gas en olie. De Nederlandse voorraad

Nadere informatie

De opkomst van all-electric woningen

De opkomst van all-electric woningen De opkomst van all-electric woningen Institute for Business Research Jan Peters Directeur Asset Management Enexis Inhoud Beeld van de toekomst Veranderend energieverbruik bij huishoudens Impact op toekomstige

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat De heer E.D. Wiebes Inspraakpunt winningsplan Waalwijk-Noord Postbus AE VOORSCHOTEN

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat De heer E.D. Wiebes Inspraakpunt winningsplan Waalwijk-Noord Postbus AE VOORSCHOTEN Ministerie van Economische Zaken en Klimaat De heer E.D. Wiebes Inspraakpunt winningsplan Waalwijk-Noord Postbus 248 2250 AE VOORSCHOTEN Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Telefoon (073)

Nadere informatie

Dat kan beter vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Dat kan beter vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 August 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/82623 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Gasproductie in Nederland

Gasproductie in Nederland Schaliegas Winning in Nederland Een Introductie Rien Herber KNAW Minisymposium 12 Juni 2013 Gasproductie in Nederland Slochteren Slochteren Offshore Offshore Land Land Gas Consumptie (41.5 BCM) industrie

Nadere informatie

Wij brengen energie. Waar mensen licht en warmte nodig hebben

Wij brengen energie. Waar mensen licht en warmte nodig hebben Wij brengen energie Waar mensen licht en warmte nodig hebben Energie in goede banen De beschikbaarheid van energie bepaalt in grote mate hoe we leven: hoe we wonen, werken, produceren en ons verplaatsen.

Nadere informatie

Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Het Rijk kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving.

Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Het Rijk kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving. Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Het Rijk kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving. Ter vergelijking: Wind op land kost tussen 8,5 en 9,6 cent per

Nadere informatie

Minder gaswinning, versterkingspakket voor Groningen

Minder gaswinning, versterkingspakket voor Groningen Ministerie van Economische Zaken Minder gaswinning, versterkingspakket voor Groningen Uitleg over het besluit gaswinning Groningen Geachte bewoner, Vrijdag 17 en zaterdag 18 januari 2014 heb ik in Groningen

Nadere informatie

Datum 13 juli 2015 Betreft Beantwoording vragen en commissieverzoek over productiewaterinjectie

Datum 13 juli 2015 Betreft Beantwoording vragen en commissieverzoek over productiewaterinjectie > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Datum 15 mei 2017 Betreft Beantwoording vragen over de informatievoorziening over de gasboring in Heerenveen

Datum 15 mei 2017 Betreft Beantwoording vragen over de informatievoorziening over de gasboring in Heerenveen > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Maatschappelijk Verslag 2006. Duurzame dialoog

Maatschappelijk Verslag 2006. Duurzame dialoog Maatschappelijk Verslag 2006 Duurzame dialoog Bedrijfsprofiel NAM: Bron van energie De Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (50% Shell/50% ExxonMobil) is sinds 1947 actief met het opsporen en winnen

Nadere informatie

Les 1 Ontstaan aardgas

Les 1 Ontstaan aardgas Les 1 Ontstaan aardgas In 1959 werd onder het land van boer Boon in de buurt van Slochteren gas ontdekt. Het bleek één van de grootste gasvelden van de wereld te zijn! Hoe is dat gas in de boden van Nederland

Nadere informatie

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Werkblad 1, mbo Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Inleiding De wereldbevolking groeit al jaren vrij stevig. En de wereldwijde behoefte aan energie groeit mee: we kúnnen simpelweg niet meer zonder

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1930 Vragen van het lid

Nadere informatie

Verwachtingen over de warmte van de toekomst

Verwachtingen over de warmte van de toekomst Verwachtingen over de warmte van de toekomst Van de toekomstige warmtevoorziening vragen Nederlanders vooral dat deze betaalbaar, betrouwbaar, duurzaam en veilig is. Een meerderheid (66,7%) vindt lage

Nadere informatie

Geothermie als Energiebron

Geothermie als Energiebron Geothermie als Energiebron Even voorstellen: Paul Mast -- Geoloog Johan de Bie --Technical Sales manager ESPs Ynze Salverda -- BD Analist Er zijn verschillende vormen van duurzame energie. Daarvan is geothermie

Nadere informatie

Betreft: vragen ex artikel 41 RvO over wijziging gasopslagplan Norg

Betreft: vragen ex artikel 41 RvO over wijziging gasopslagplan Norg Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Drenthe De heer J. Tichelaar Postbus 122 9400 AC Assen Assen, 11-08-2015 Betreft: vragen ex artikel 41 RvO over wijziging gasopslagplan Norg Geachte heer Tichelaar,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Herafweging verwerking productiewater Schoonebeek

Herafweging verwerking productiewater Schoonebeek Herafweging verwerking productiewater Schoonebeek Bevindingen op hoofdlijnen Evert Holleman 29 juni 2016 Proces en inspraak Bewonersavond Twente Onderzoeksopzet Commissie voor de m.e.r. Deltares 1 - Huidige

Nadere informatie

FOSSIELE BRANDSTOFFEN

FOSSIELE BRANDSTOFFEN FOSSIELE BRANDSTOFFEN De toekomst van fossiele energiebronnen W.J. Lenstra Inleiding Fossiele energiebronnen hebben sinds het begin van de industriele revolutie een doorslaggevende rol gespeeld in onze

Nadere informatie

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2013.

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2013. Speech van Commissaris van de Koningin en voorzitter Raad van Toezicht Energy Valley Max van den Berg, nieuwjaarsreceptie Energy Valley, Groningen, 8 januari 2013 Dames en heren, Allereerst natuurlijk

Nadere informatie

Datum 22 mei 2017 Betreft Beantwoording vragen over de winning van hoog- en laagcalorisch gas

Datum 22 mei 2017 Betreft Beantwoording vragen over de winning van hoog- en laagcalorisch gas > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Vertrouwen in Eigen Kunnen

Vertrouwen in Eigen Kunnen Vertrouwen in Eigen Kunnen Monument Dit is het Staatsolie monument dat staat bij het hoofdkantoor op Flora. Het is onthuld op 13 december 2005 bij de 25 ste verjaardag van Staatsolie. Dit monument laat

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

GASWINNING IN STEENWIJKERLAND

GASWINNING IN STEENWIJKERLAND GASWINNING IN STEENWIJKERLAND Geothermie in Luttelgeest 12 juni 2018 ONDERDELEN Introductie Omgevingsdienst Aanleiding presentatie Gaswinning en procedures Gaswinning Wanneperveen Gaswinning Eesveen Geothermie

Nadere informatie

De snelste route naar aardgasvrije wijken

De snelste route naar aardgasvrije wijken De snelste route naar aardgasvrije wijken Smart Energy NL, 5 juni 2018 Marijke Kellner, Gasunie #2 Energieverbruik: gebouwde omgeving 32% Bron: NEV 2017. Aandeel van sectoren in het bruto eindverbruik

Nadere informatie

Lessenserie Energietransitie

Lessenserie Energietransitie LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Thema s en onderwerpen Overzicht Lessenserie Energietransitie Thema s en onderwerpen per les De zoektocht naar voldoende energie voor de komende generaties is één van de belangrijkste

Nadere informatie

ENERGIE-INFRASTRUCTUUR IN HET ROTTERDAMSE HAVENGEBIED. Maart 2019

ENERGIE-INFRASTRUCTUUR IN HET ROTTERDAMSE HAVENGEBIED. Maart 2019 ENERGIE-INFRASTRUCTUUR IN HET ROTTERDAMSE HAVENGEBIED Maart 2019 Inleiding De concentratie van industrie in de Rotterdamse haven is een goede uitgangspositie voor het doen slagen van de energietransitie:

Nadere informatie

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft?

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Netwerkbedrijf Endinet, de werkgever met energie Maar liefst 416.000 klanten in Zuidoost Brabant krijgen via kabels en leidingen van Endinet stroom

Nadere informatie

Bij het onderdeel Burgerschap leren zij meer over de aardbevingen en gaswinning in Groningen. Ze leren actoren en belangen herkennen en benoemen.

Bij het onderdeel Burgerschap leren zij meer over de aardbevingen en gaswinning in Groningen. Ze leren actoren en belangen herkennen en benoemen. 2 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands tekstsoorten te bepalen. Bij het onderdeel Burgerschap leren zij meer over de aardbevingen en gaswinning in Groningen.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage. Datum 25 januari 2013 Betreft Gaswinning Groningen-veld

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage. Datum 25 januari 2013 Betreft Gaswinning Groningen-veld > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

snelwegen voor de wind

snelwegen voor de wind snelwegen voor de wind Snelwegen voor de wind GroenLinks stelt voor om grond langs snelwegen beschikbaar te stellen voor de bouw van windmolens. Er is in Nederland meer dan 2300 kilometer snelweg. Langs

Nadere informatie

Vermilion Oil & Gas Netherlands BV Aardgas productie Oppenhuizen. MFC t Harspit Oppenhuizen 26 mei 2015

Vermilion Oil & Gas Netherlands BV Aardgas productie Oppenhuizen. MFC t Harspit Oppenhuizen 26 mei 2015 Vermilion Oil & Gas Netherlands BV Aardgas productie Oppenhuizen MFC t Harspit Oppenhuizen 26 mei 2015 PROGRAMMA 20.00 uur Opening 20.10 uur Presentatie 21.15 uur Vragen 22.00 uur Afsluiting 2 Inhoud Introductie:

Nadere informatie

KRAAN KÁN DICHT Tweede Kamerfractie februari 2015

KRAAN KÁN DICHT Tweede Kamerfractie februari 2015 DE KRAAN KÁN DICHT Tweede Kamerfractie februari 2015 Er gaat niets boven Groningen. En niets mag boven de veiligheid van de Groningers gaan. Daarom moet de gaskraan dit jaar nog fors dicht. Naar maximaal

Nadere informatie

MJA3-Sectorrapport 2014 Nederlandse olie- en gasproducerende industrie

MJA3-Sectorrapport 2014 Nederlandse olie- en gasproducerende industrie MJA3-Sectorrapport 2014 Nederlandse olie- en gasproducerende industrie Colofon Projectnaam: MJA3-monitoring 2014 Sector: Nederlandse olie- en gasproducerende industrie Datum: 15 mei 2015 Status: Definitief

Nadere informatie

dorpsinformatie avond Haarle Energieneutraal

dorpsinformatie avond Haarle Energieneutraal dorpsinformatie avond Haarle Energieneutraal Agenda Opening Waarom dit Haarlese initiatief Samen denken samen doen - John Disselhorst - Alexander ter Kuile - Jet Mars Ondersteuning Gemeente Hellendoorn

Nadere informatie

Perspectief voor klimaat neutraal en hernieuwbaar gas

Perspectief voor klimaat neutraal en hernieuwbaar gas Perspectief voor klimaat neutraal en hernieuwbaar gas Aardgas als transitiebrandstof of transitie van een brandstof? Marcel Weeda, ECN AkzoNobel Center, Amsterdam VEMW seminar, 22 april 2016 www.ecn.nl

Nadere informatie

Zero emissie busvervoer in Limburg Pilot lijn 4 in Maastricht

Zero emissie busvervoer in Limburg Pilot lijn 4 in Maastricht Zero emissie busvervoer in Limburg Pilot lijn 4 in Maastricht P.F.C.W. Van der Broeck, 15-03-2013 1 Waarom Zero Emissie Busvervoer? 1. Verbeteren luchtkwaliteit Maastricht (fijn stof); 2. Klimaatdoelen

Nadere informatie

Hoe moeten we het in de tussentijd (de transitieperiode) aanpakken?

Hoe moeten we het in de tussentijd (de transitieperiode) aanpakken? De achtergrond Energie is in alle opzichten te beschouwen als de zuurstof van de economie en daarom van de samenleving. De industriële revolutie, die aan de basis staat van onze in de geschiedenis ongekende

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2016 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE GL en TL Bronnenboekje GT-0323-a-16-2-b Analyse maatschappelijk vraagstuk: gaswinning Groningen tekst 1 Dit moet u weten over het Groningse gas

Nadere informatie

Mondiale perspectieven voor energie, technologie en klimaatbeleid voor 2030 KERNPUNTEN

Mondiale perspectieven voor energie, technologie en klimaatbeleid voor 2030 KERNPUNTEN Mondiale perspectieven voor energie, technologie en klimaatbeleid voor 2030 KERNPUNTEN Referentiescenario De WETO-studie (World Energy, Technology and climate policy Outlook 2030) bevat een referentiescenario

Nadere informatie

Belangen: wie heeft welke belangen?

Belangen: wie heeft welke belangen? Belangen: wie heeft welke belangen? Korte omschrijving werkvorm: Leerlingen gaan in duo s de actoren koppelen aan de belangen die zij hebben. Dit doen zij door lijnen te trekken tussen betrokkenen en belangen.

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken. De Minister van Economische Zaken. Directie Energie en Omgeving. Postbus EK DEN HAAG

Ministerie van Economische Zaken. De Minister van Economische Zaken. Directie Energie en Omgeving. Postbus EK DEN HAAG / Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 24037 2490 AA Den Haag De Minister van Economische Zaken Ministerie van Economische Zaken Directie Energie en Omgeving Postbus 20401 2500 EK DEN

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De overgang naar een circulaire en een CO2-vrije industrie

Duurzame Industrie. De overgang naar een circulaire en een CO2-vrije industrie Duurzame Industrie De overgang naar een circulaire en een CO2-vrije industrie De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

Lessuggesties energie Ter voorbereiding van GLOW. Groep 6, 7, 8

Lessuggesties energie Ter voorbereiding van GLOW. Groep 6, 7, 8 Lessuggesties energie Ter voorbereiding van GLOW Groep 6, 7, 8 Eindhoven, 8 september 2011 In het kort In deze lesbrief vind je een aantal uitgewerkte lessen waarvan je er één of meerdere kunt uitvoeren.

Nadere informatie

Aanleiding en planning

Aanleiding en planning Aanleiding en planning AkzoNobel wint sinds 1933 zout in het huidige gebied Winbare reserves in het huidige gebied beginnen na 80 jaar zoutwinning uitgeput te raken Nieuw boorterrein in Haaksbergen om

Nadere informatie

2016-04-15 H2ECOb/Blm HOE KAN DE ENERGIETRANSITIE WORDEN GEREALISEERD? Probleemstelling

2016-04-15 H2ECOb/Blm HOE KAN DE ENERGIETRANSITIE WORDEN GEREALISEERD? Probleemstelling HOE KAN DE ENERGIETRANSITIE WORDEN GEREALISEERD? Probleemstelling Op de internationale milieuconferentie in december 2015 in Parijs is door de deelnemende landen afgesproken, dat de uitstoot van broeikasgassen

Nadere informatie

Veranderende gassamenstelling in Nederland: een lange traditie. Themamiddag Energiewacht 22 september 2011

Veranderende gassamenstelling in Nederland: een lange traditie. Themamiddag Energiewacht 22 september 2011 Veranderende gassamenstelling in Nederland: een lange traditie Themamiddag Energiewacht 22 september 2011 Veranderende gaskwaliteit Fase 1. Introductie Groningen-gas Fase 2. Kleine velden beleid en inpassing

Nadere informatie

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015 Duurzame systemen Comfortabel genieten, maximale energiebesparing 01-10 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Onbezorgde luxe, duurzaam leven! Energiezuinig dankzij bodem-, lucht- en zonnewarmte

Nadere informatie

Mark Frequin. Voormalig Directeur-Generaal Energie en Telecom Ministerie van Economische Zaken

Mark Frequin. Voormalig Directeur-Generaal Energie en Telecom Ministerie van Economische Zaken Mark Frequin Voormalig Directeur-Generaal Energie en Telecom Ministerie van Economische Zaken Energiebeleid: van context tot acties. Mark Frequin Rijks Universiteit Groningen Inhoud 1. Context 2. Richting

Nadere informatie