Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de raad van de gemeente Sliedrecht"

Transcriptie

1 Raadsvoorstel Gewijzigd Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 10 Sliedrecht, 1 december 2006 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten december 2006 A (veegbesluit) Samenvatting: Hierbij ontvangt u een voorstel voor een wijziging van de begroting In dit voorstel zijn de B&W-besluiten tot en met de vergadering van 14 november 2006 meegenomen. Aanleiding: Voor een adequate budgetbewaking is het noodzakelijk dat budgetmutaties tijdig, dat wil zeggen voor het aangaan van de verplichtingen, worden ingediend. Met dit systeem wordt in de ambtelijke organisatie actief budgetbeheer gestimuleerd, wordt recht gedaan aan het budgetrecht van de raad en kan de raad haar controlerende taak uitoefenen. Alleen bedragen van meer dan 1.500,- worden in het raadsvoorstel comptabiliteitsbesluiten meegenomen. Overschrijdingen en onderschrijdingen van minder dan 1.500,- zullen in de jaarrekening tot uitdrukking komen. Bij het agendapunt comptabiliteitsbesluiten worden in principe alleen financieel administratieve zaken in de sfeer van de uitvoering van de begroting ter autorisatie aan de gemeenteraad voorgelegd. Wanneer een voorstel beleidsinhoudelijk onder de aandacht van de raad moet worden gebracht, dan wordt een afzonderlijk raadsvoorstel opgesteld. Alternatieven, keuze en overwegingen: De budgetmutaties hebben betrekking op tweeëndertig onderwerpen: 1. Aanvullend budget ten behoeve van Verkiezingen 2 e Kamer Portefeuillehouder: M.C. Boevée Programma 2 Aanvullend budget ad t.b.v. verkiezingen 2e kamer Staten Generaal. Dekking ten laste van Onvoorzien. Betreft extra kosten in verband met de verkiezingen van de 2e kamer Staten Generaal op 22 november.

2 Budget ten behoeve van herstraten terrein Maaslaan 10 Programma 4 Budget ad ten behoeve van herstraten terrein Maaslaan 10. Dekking ten laste van de voorziening huisvesting verenigingsaccommodaties. Aansluitend aan het ophogen en herstraten van de Maaslaan is het terrein van pand Maaslaan 10 eveneens opgehoogd. De kosten van deze werkzaamheden bedragen Dekking van dit bedrag kan geschieden ten laste van de voorziening huisvesting verenigingsaccommodaties. 3. Mutaties exploitatiebudgetten multifunctionele accommodaties Programma 7 Op de exploitatie van multifunctionele accommodaties wordt een budgetnadeel geraamd van 3.350,-. Dekking ten laste van de post Onvoorzien. Betreft minder huuropbrengsten ad op het gebouw Stationsweg 2. Buurtvereniging Boerhaave kon het pand niet eerder dan 1 juni 2006 betrekken: de verbouwing/renovatie vergde meer tijd dan voorzien. 4. Beschikbaar stellen investeringsbudget voor Uitvoering van het I-programma Programma 14 Een investering van ten behoeve van een softwarepakket voor de heffing van belastingen. Dekking ten laste van de middelen van de Reserve ontwikkelingen IT. Afvoeren van een investeringsbudget ad ten gunste van deze reserve. Per 1 januari 2007 wordt het onderhoud van ons huidige softwarepakket voor belastingen (inclusief invordering) en kadaster door de leverancier beëindigd. Hierdoor zijn we genoodzaakt een nieuw systeem in gebruik te nemen. Na een zorgvuldig selectietraject dat in regionaal verband is uitgevoerd (vanwege de gemeenschappelijkheid van deze vraag in de regio) is ervoor gekozen om over te stappen op het systeem van Dordrecht. Wij verzoeken u hiervoor een budget van beschikbaar te stellen. Dekking van de kapitaallasten geschiedt ten laste van de middelen van de Reserve ontwikkelingen IT. Tegelijkertijd stellen wij u voor het investeringsbudget Vervanging AS400 ad te laten vervallen ten gunste van de reserve ontwikkelingen IT. Gezien de regionale ontwikkelingen wordt de vervanging opgeschort. In plaats van te investeren in de productlijn van PinkRoccade (waardoor vervanging AS400 noodzakelijk zou zijn) wordt geïnvesteerd in Centric applicatie van Dordrecht. 5. Mutaties exploitatiebudgetten op het gebied van huisvesting en telefonie Programma 14 Per saldo wordt op de budgetten van huisvesting en telefonie een budgetnadeel geraamd van Dekking ten laste van Onvoorzien. Het bedrag ad is als volgt samengesteld: a. Kosten vaste telefonie Door een gunstig verloop van de kosten wordt een budgetvoordeel van geraamd. b. De kosten voor mobiele telefonie komen naar verwachting uit op een bedrag van Dit budget was te laag begroot. Vergeleken met de rekening 2005 komen we dit jaar echter lager uit.

3 - 3 - Gevraagd wordt een aanvullend budget van ; het betreft een éénmalige verhoging voor De verwachting is namelijk dat het budget voor volgend jaar toereikend zal zijn. c. Voor het gemeentekantoor wordt een overschrijding geraamd van op het budget voor energiekosten. Dit heeft te maken met de zeer warme zomer, waardoor de koel-vraag groter was dan normaal. d. Het budget voor onderhoud gemeentekantoor wordt verhoogd met De vaste kosten voor onderhoud aan technische installaties zijn voor 2006 te laag geraamd. 6. Portefeuillehouder: J.A. Lavooi Mutaties exploitatiebudgetten Bouwvergunningen en Planschadevergoedingen Programma 13 Hiervoor wordt een budgetnadeel geraamd van ,-. Dit nadeel wordt opgevangen door hogere legesopbrengsten van minimaal ,-. Het bedrag van ,- is als volgt opgebouwd: a ,- hogere lasten Boer Concultancy in verband met de toetsing van de extra aanvragen. b ,- hogere lasten, bij de begroting 2006 is verzuimd kosten op te nemen voor welstand en handhaving. c ,- hogere lasten van advisering planschade. Deze kosten kunnen niet altijd verhaald worden. 7. Mutaties exploitatiebudgetten onderhoud wegen en nutsvoorzieningen Programma 4 Door meer ingravingen nutsbedrijven zijn er per saldo meer inkomsten geraamd. Het bedrag van ,- is als volgt opgebouwd: a. Incidenteel onderhoud asfaltwegen meer kosten ,-/meer inkomsten ,-. b. Incidenteel onderhoud overige wegen meer kosten ,-/meer inkomsten ,-. c. Nutsvoorzieningen meer inkomsten ,- 8. Mutaties exploitatiebudgetten riolering Programma 4 Per saldo ,- minder uitgaven. Als gevolg van de afspraak dat dit product 100% kostendekkend moet zijn, wordt dit overschot toegevoegd aan de voorziening onderhoud en egalisatie product riolering. Het bedrag van ,- is als volgt opgebouwd: a. Door vacaturestop geen groot onderhoud kunnen voorbereiden, hierdoor minder uitgaven personeel van derden ,- en minder uitgaven onderhoud ,-. b. meer huisaansluitingen vervangen, o.a. Waalstraat, hierdoor ,- hogere uitgaven. c. Meer pompvervangingen rioolgemalen, wordt in nieuwe GRP aangepast, ,- meer lasten.

4 Mutaties exploitatiebudgetten toiletvoorziening Kerkbuurt Programma 6 Voortzetting overeenkomst met winkeliers, in 2006 geen uitgaven geraamd. De kosten hiervan bedragen 1.250,-. Betreft 50% van de schoonmaakkosten toiletvoorziening kerkbuurt. 10. Mutaties exploitatiebudgetten Gladheidsbestrijding Programma 4 Onterecht opgevoerde opbrengst ,-. Begrote opbrengst 2006 overgenomen van werkelijke opbrengst 2004, echter hierin waren twee voorgaande jaren opgenomen. 11. Mutaties exploitatiebudgetten straatreiniging Programma 4 Lagere lasten ,- Minder uitgaven materiéle lasten. 12. Mutaties exploitatiebudgetten openbaar groen, watergangen, vijvers en sloten Programma 8 Lagere lasten ,- Minder uitgaven materiéle lasten openbaar groen ,- en minder uitgaven watergangen, vijvers en sloten , Mutaties exploitatiebudgetten verwijdering huisvuil en bedrijfsvuil Programma 8 Per saldo minder uitgegeven/hogere opbrengst van ,-. Het bedrag van ,- is als volgt opgebouwd: a. GFT en restafval, meer kosten 6.000,-. Bij de zomernota is een te optimistische bijstelling gedaan. b. Inzameling grofvuil, minder aanvoer dan begroot, lagere lasten 6.000,- c. Huisvuil milieupark, minder aanvoer dan begroot, lagere lasten 2.500,- d. Grofvuil milieupark, minder aanvoer dan begroot en lagere verwerkingstarieven, lagere lasten ,-. e. IJzer milieupark, extra opbrengsten door hogere ijzerprijzen ,-

5 - 5 - f. Wit- en bruingoed milieupark, door nieuwe verwijderingstructuur meer opbrengst 3.000,-. g. Kleding milieupark, hogere opbrengst dan begroot 2.000,- h. Verwijdering bedrijfsafval, voordeel ,- door minder aangeboden afval en lagere verwerkingstarieven. 14. Mutaties exploitatiebudgetten Kinderboerderij Programma 9 Hogere lasten 4.000,- Hogere lasten personeel van derden doordat in begroting geen rekening is gehouden met onregelmatigheidstoeslag. 15. Mutaties exploitatiebudgetten afdeling plantsoenen buiten Programma 14 Lagere lasten 5.000,- Minder uitgaven met betrekking tot dienstkleding en uitrusting en onderhoud. 16. Mutaties exploitatiebudgetten Uitkeringen Wet Werk en Bijstand Programma 9 Per saldo lagere lasten ,- en hogere inkomsten ,- De bedragen ,- lagere lasten en ,- hogere inkomsten zijn als volgt opgebouwd: a. WWB niet in inrichting <65 jaar: lagere lasten ,-, meer opbrengst ,-. b. WWB niet in inrichting >65 jaar: hogere lasten 4.000,-, meer opbrengst ,-. c. WWB aan inrichting: lagere lasten 2.500,- d. Uitkeringen BBZ: lagere lasten ,-, minder opbrengst ,-. e. Medische adviezen WWB/BBZ: lagere lasten ,-. f. Beleidsadvisering minimabeleid: lagere lasten , Mutaties exploitatiebudgetten verbetering inkomenssituatie Programma 10 Per saldo lagere lasten 6.500,- Betreft lagere lasten 5.000,- belaste bijzondere bijstand en 1.500,- berekende loonheffing hierover.

6 Mutaties exploitatiebudgetten reïntegratie Wet werk en Bijstand Programma 10 Per saldo lagere lasten ,- Lagere bijdrage aan de gemeente Dordrecht voor de kosten van reïntegratie Mutaties exploitatiebudgetten Uitkeringen IOAW Programma 10 Per saldo een voordeel van ,- Lagere lasten ,- en lagere inkomsten van , Mutaties exploitatiebudgetten Uitkeringen IOAZ Programma 10 Per saldo een voordeel van ,- Lagere lasten ,- en lagere inkomsten van , Mutaties exploitatiebudgetten Woonvoorzieningen gehandicapten Programma 10 Per saldo een voordeel van ,- Lagere lasten voor woningaanpassingen , Mutaties exploitatiebudgetten Huursubsidie Programma 10 Per saldo een nadeel van ,- Lagere lasten huursubsidie/vangnetregeling 4.000,- en minder inkomsten , Mutaties exploitatiebudgetten Kwijtscheldingen Programma 14 Per saldo een nadeel van ,- Hogere lasten door meer kwijtscheldingen dan voorzien.

7 Mutaties krediet invoering WMO Portefeuillehouder: J.A. Lavooi Programma 10 Toevoeging krediet invoering WMO ,- Bij het vaststellen van het krediet voor de invoering van de WMO is onvoldoende rekening gehouden met intern doorbelaste personeelskosten. Hierdoor blijkt het krediet niet meer toereikend te zijn. Per saldo ,- voor interne personeelskosten toevoegen aan het krediet Mutaties afdelingskosten ten laste van het personeelsbudget Programma 14 Per saldo ,- hogere lasten afdelingskosten deze lasten worden ten laste van het personeelbudget gebracht. Het bedrag van ,- is als volgt opgebouwd: a. Inhuur personeel manager FPC ,- b. Inhuur personeel ivm ziekte medewerker FPC ,- c. Inhuur personeel Communicatie en juridische zaken ,- d. Verhoging salariskosten personeelswisselingen afdeling projecten ,- e. Verhoging salariskosten personeelswisselingen afdeling ROBM ,- f. Kosten voormalig personeel ivm vergoeding 1% regeling en hogere kosten fpu uitkeringen , Mutaties afdelingskosten FPC Programma 14 Per saldo per saldo hogere lasten. Het bedrag van ,- is als volgt opgebouwd: a. Hogere kosten accountant voor specifieke verklaringen en advisering b. Lagere lasten 5.000,- voor invordering belastingen en overige debiteuren 27.. Mutaties renteopbrengsten Programma 14 Per saldo per saldo ,- hogere inkomsten. Hogere rente vergoeding ontvangen voor langlopende leningen ,- en kortlopende leningen ,-.

8 Portefeuillehouder: : H. van Kooten Mutaties exploitatiebudgetten overige randdiensten onderwijs Programma 6 Vervallen budget techno plaza, voordeel 8.369,- Bijdrage aan de bestuursdienst ZHZ is per 2006 vervallen. 29. Aanvullend budget ten behoeve van Representatie Portefeuillehouder: M.C. Boevée Programma 1 Aanvullend budget ad t.b.v. extra kosten op het gebied van representatie. Daartegenover staat dat er een budget-voordeel van is op de post Burgerparticipatie. Per saldo dekking van een bedrag ad ten laste van de post Onvoorzien. De budgetoverschrijding op de post representatie is onder andere ontstaan door: - grotere aantallen belangstellenden bij het afscheid van 2 vertrekkende wethouders dan voorzien. Als gevolg daarvan hogere kosten voor een aangepaste accommodatie en arrangementen. Een deel van de activiteiten rond het afscheid betroffen zaken in de participatiesfeer. - Verlegde kosten, sinds de begroting 2006 hebben afdelingen geen afzonderlijke representatiebudgetten meer, dus worden alle zaken in de representatiesfeer afgerekend op het centrale budget. -Structureel hogere kosten door uitbreiding van bestuurlijke relaties als gevolg van regionale samenwerkingsverbanden en bestuurlijke overleggen. -Kosten onvoorzien/incidenteel: 1. Bijbestellen kop/schotel met gemeentewapen (onderdeel jubileageschenken etc, er bleek geen facilitair budget beschikbaar); 2. Bijbestellingen gemeentepenningen (hoger aantal dan voorzien); 3. Kosten afscheid oude raad (corrigeren budger griffier). 30. Aanvullend budget ten behoeve van Jumelage Portefeuillehouder: M.C. Boevée Programma 1 Aanvullend budget van ten behoeve van de kosten van de jumelage. Dekking ten laste van de post Onvoorzien. Wij verzoeken u een aanvullend budget beschikbaar te stellen van Dit is het gevolg van Intensievere deelname in jumelageprojecten en hogere reis- en accommodatiekosten in verband met bijzondere gebeurtenissen in Roemenié.

9 Mutaties exploitatiebudgetten vandalisme bij scholen Portefeuillehouder: M.C. Boevée Programma 6 Aanvullend budget van ,- voor kosten van reparatie bij scholen. Wij verzoeken u een aanvullend budget beschikbaar te stellen van Dit is het gevolg van vernielingen aan en om schoolgebouwen. 32. Mutaties exploitatiebudgetten Promotie gemeente Portefeuillehouder: M.C. Boevée Programma 1 Aanvullend budget van ,- voor verkeersmaatregelen ten behoeve van het Baggerfestival Extra toegevoegd is een overschrijding van voor veiligheidsmaatregelen tijdens het Baggerfestival. Het bleek noodzakelijk om aanvullende securety in te huren voor waardetransport en bij gebrek aan vrijwillige capaciteit zijn verkeersbegeleiders ingehuurd voor controle bij afzettingen. Financiële aspecten: Na de raadsvergadering van 6 november is het saldo van de post voor onvoorziene uitgaven ,- positief. Dit saldo neemt toe door de voorgestelde besluiten ,- waardoor het saldo van de post onvoorziene uitgaven na de raadsvergadering op 18 december op ,- uitkomt. Communicatie: De besluiten zullen worden gecommuniceerd zoals aangegeven in de ter inzage gelegde adviesnota. Vervolgtraject: De vervolgstappen van de besluiten zullen worden geëffectueerd zoals aangegeven in de ter inzage gelegde adviesnota. Advies raadscommissie: De leden van de commissie Burger en Bestuur willen het voorstel nader bespreken in de raad. Voorgesteld besluit: Wij stellen u voor de budgetmutaties 1 t/m 32 te verwerken in een besluit tot wijziging van de gemeentebegroting Burgemeester en Wethouders van Sliedrecht, de secretaris, de burgemeester, M.J. Verhoef M.C. Boevée

10 Informatie tbv de begrotingswijziging: Progr. wijziging van de begroting 2006, onderdeel afdeling FZ Pro- Admn. Categorie Omschrijving lasten mutatie duct Nr Representatie, hogere kosten Jumelage, hogere kosten mutatie baten Burgerparticipatie, lagere kosten Securety Baggerfestival Aandeel FZ GB binnen, hoger aantal uren Onterecht opgevoerde vergoedingen Lagere lasten straatreiniging Meer kosten door ingravingen nutsbedrijven Meer ontvangsten door ingravingen nutsbedrijven Herstraten terrein Maaslaan Beschikking over de voorziening huisvesting verenigingsaccommodaties Meer kosten door ingravingen nutsbedrijven Meer ontvangsten door ingravingen nutsbedrijven Meer ontvangsten door ingravingen nutsbedrijven Door vacaturestop geen onderhoud Door vacaturestop geen onderhoud Meer huisaansluitingen/ Waalstraat Meer pompvervangingen Naar voorziening oh/eg prod.riolering Voortzetting ovk winkeliers, 2006 niet geraamd Bijdrage techno plaze vervalt div div div Vandalsime bij scholen Gebouw Stationsweg 2, lagere huuropbrengsten Lagere lasten openbaar groen Lagere lasten watergangen, vijvers, sloten Bij zomernota te optimistische bijstelling Minder aanvoer dan begroot Minder aanvoer dan begroot Minder aanvoer dan begroot Extra opbrengsten door hogere ijzerprijzen Extra opbrengsten door verwijderingstructuur Hogere opbrengst dan begroot Minder aangeboden afval/lagere verwerkingtarieven ORT niet opgenomen in begroting Lagere lasten Wwb niet inricht. < 65jr

11 Lagere lasten Wwb niet inricht.. < 65jr Hogere kosten Wwb niet inricht.. < 65jr Lagere lasten Wwb niet inricht.. < 65jr Hogere inkomsten Wwb niet inricht.. < 65jr Hogere inkomsten Wwb niet inricht.. < 65jr Hogere inkomsten Wwb niet inricht.. < 65jr Hogere lasten Wwb niet in inricht >65jr Hogere inkomsten Wwb niet in inricht >65jr Lagere lasten Wwb aan in inrichting Hogere lasten Wwb aan in inrichting Lagere lasten uitkeringen Bbz Hogere lasten uitkeringen Bbz Lagere lasten uitkeringen Bbz Lagere inkomsten uitkeringen Bbz Tekort aflossing leenbijstand Lagere lasten Beleidsadvisering Wwb/Bbz Lagere lasten Beleidsadvisering Wwb/Bbz Lagere lasten langdurigheidstoeslag Bijzondere bijstand Bijzondere bijstand Lagere lasten reïntegratie Lagere uitgaven uitkeringen IOAW Lagere inkomsten uitkeringen IOAW Lagere uitgaven uitkeringen IOAZ Lagere inkomsten uitkeringen IOAZ Woonvoorzieningen gehandicapten Huursubsidies/vangnetregeling Huursubsidies/vangnetregeling Vergunningen; Boer consultancy Vergunningen; Welstand en handhaving Leges opbrengsten vergunningen Advisering planschade Verhoging budget kwijtscheldingen Post onvoorziene lasten Rente uitgezette SNS lening Rente kortlopende leningen IP Gemeentekantoor, hogere energiekosten IP Gemeentekantoor, hogere onderhoudskosten IP Afdelingsmanagers vacature FPC IP FPC ivm ziekte IP Accountantskosten IP Hogere baten IP Inhaalslag juridische zaken en IP Verhoging loonkosten ivm personeelswisselingen IP Verhoging loonkosten ivm personeelswisselingen IP FPU-uitkeringen en vergoeding 15 regeling

12 IP108 Div Personeelsbudget IP Vaste telefonie, lagere kosten IP Mobiele telefonie, hogere kosten IP Minder uitgaven dienstkleding en uitrusting IP Minder uitgaven onderhoud Saldo budgetmutaties Exploitatie Investeringen en Financieringen Product nr Categorie Omschrijving lasten Admn. mutatie Interne doorbelasting uren medewerkers IP Softwarepakket belastingen IP Vervanging AS Mutatie reserve ontwikkelingen IT Apparaatskosten FZ/GB binnen, verlaging aantal uren Progr. mutatie baten

Agendapunt: Sliedrecht, 21 maart 2007

Agendapunt: Sliedrecht, 21 maart 2007 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 21 maart 2007 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten april 2007 Samenvatting: Hierbij ontvangt u een voorstel voor een wijziging

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Concept Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 29 maart 2011 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten april 2011 Voorgesteld besluit: De comptabiliteitsbesluiten voor april

Nadere informatie

Gewijzigd Raadsvoorstel

Gewijzigd Raadsvoorstel Gewijzigd Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 11 Sliedrecht, 14 september 2007 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten september 2007 Samenvatting: Hierbij ontvangt u een voorstel

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Concept Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 24 augustus 2007 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten september 2007 Samenvatting: Hierbij ontvangt u een voorstel voor

Nadere informatie

Agendapunt: Sliedrecht, 24 oktober 2007

Agendapunt: Sliedrecht, 24 oktober 2007 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 24 oktober 2007 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten oktober 2007 Samenvatting: Hierbij ontvangt u een voorstel voor een wijziging

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Concept Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 29 april 2010 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten april 2010 Voorgesteld besluit: De comptabiliteitsbesluiten voor april

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. De raad der gemeente Sliedrecht. Onderwerp: Agendapunt. Sliedrecht, 2 september Comptabiliteitsbesluiten september 2005

RAADSVOORSTEL. De raad der gemeente Sliedrecht. Onderwerp: Agendapunt. Sliedrecht, 2 september Comptabiliteitsbesluiten september 2005 RAADSVOORSTEL De raad der gemeente Sliedrecht. Agendapunt Sliedrecht, 2 september 2005 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten september 2005 Hierbij ontvangt u een voorstel voor een wijziging van de begroting

Nadere informatie

Begrotingswijziging. Saldo primitieve begroting (2016 is incl. onvoorzien)

Begrotingswijziging. Saldo primitieve begroting (2016 is incl. onvoorzien) Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 30 juni 2016 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren; 2. De wijzigingen

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Gewijzigd Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 13 Sliedrecht, 16 september 2008 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten september 2008 Samenvatting: Hierbij ontvangt u een voorstel

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Begrotingswijziging 14 december 2017

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Begrotingswijziging 14 december 2017 COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Begrotingswijziging 14 december 2017 Te besluiten om 1. de raad voor te stellen de begroting volgens het bijgevoegde voorstel aan te passen; 2. de wijzigingen binnen de programma

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Raadsvoordracht. Onderwerp: Derde kwartaalbrief 2013. Gevraagde beslissing. Datum: 19 september 2013. Portefeuillehouder: A.J.M.

Raadsvoordracht. Onderwerp: Derde kwartaalbrief 2013. Gevraagde beslissing. Datum: 19 september 2013. Portefeuillehouder: A.J.M. Raadsvoordracht Onderwerp: Derde kwartaalbrief 2013 Datum: 19 september 2013 Steller: P.J. van den Blink Portefeuillehouder: A.J.M. Scholten Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de volgende begrotingswijzigingen

Nadere informatie

Toelichting begroting 2015

Toelichting begroting 2015 Toelichting begroting 2015 1. TOELICHTING 1.1 Algemeen Bij het opstellen van de begroting is het doel gesteld om de bijdrage van de waterschappen voor 2015 op het niveau te houden zoals is geraamd voor

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011 Steller : G.A. Beumer Telefoonnummer: (0343) 565600 E-mailadres : info@heuvelrug.nl Onderwerp : 2 e Bestuurlijk Financiële rapportage, peildatum 15

Nadere informatie

Omschrijving

Omschrijving Bijlage Overzicht financiële gevolgen Omschrijving 2012 2013 2014 2015 2016 Programma 1 Ruimtelijke Ontwikkeling Vergunningen Volkshuisvesting -50.000 laat een totaal voordeel zien van voor 2012 zien van

Nadere informatie

Raadsvoordracht. Onderwerp: Vierde kwartaalbrief 2012. Datum: 6 november 2012 Perry van den Blink

Raadsvoordracht. Onderwerp: Vierde kwartaalbrief 2012. Datum: 6 november 2012 Perry van den Blink Raadsvoordracht Onderwerp: Vierde kwartaalbrief 2012 Datum: 6 november 2012 Steller: Portefeuillehouder: Perry van den Blink A.J.M. Scholten Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de volgende begrotingswijzigingen

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 549215 Programma : Wonen & Ruimte Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: Wethouder mr. N.P.L.M. Doesburg

Nadere informatie

Toelichting begroting 2016

Toelichting begroting 2016 Toelichting begroting 2016 1. TOELICHTING 1.1 Algemeen Bij het opstellen van de begroting is het doel gesteld om de bijdrage van de waterschappen voor 2016 op het niveau te houden zoals is geraamd voor

Nadere informatie

raadsvoorstel Aan de raad,

raadsvoorstel Aan de raad, raadsvoorstel Agendapunt 2016, nr Te behandelen door wethouder Te Gronde onderwerp Aan de raad, Inleiding Gedurende een begrotingsjaar doen zich situaties voor die niet zijn/niet konden worden voorzien

Nadere informatie

Zomernota 2008 ( 17 e begrotingswijziging 2008 ) Uitgaven Kostenplaatsen oorspr. nieuwe toelichting Kst.pl. Functie cat. geraamd verhoging raming

Zomernota 2008 ( 17 e begrotingswijziging 2008 ) Uitgaven Kostenplaatsen oorspr. nieuwe toelichting Kst.pl. Functie cat. geraamd verhoging raming Zomernota 2008 ( 17 e begrotingswijziging 2008 ) Uitgaven Kostenplaatsen oorspr. nieuwe toelichting Kst.pl. Functie cat. geraamd verhoging raming 2 520012 34302 3.715 8.785 12.500 Medewerk(st)er bouw en

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

IBML Financieel technische vragen begroting 2017

IBML Financieel technische vragen begroting 2017 IBML Financieel technische vragen begroting 2017 Pag. 3 Herprioritering van groot onderhoud levert op korte termijn niet voldoende investeringsruimte op. Vraag 1: Welk bedrag is wel op korte termijn beschikbaar?

Nadere informatie

Gevraagde beslissing college: 1. Instemmen met de 3e wijziging Programmabegroting (Najaarswijziging).

Gevraagde beslissing college: 1. Instemmen met de 3e wijziging Programmabegroting (Najaarswijziging). G E M E E N T E Brielle Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.:,\ >).(OO'/IÖ atum: 11 november 2013 Sector/stafafdeling: BZM/Middelen Portefeuillehouder: Wethouder Verbeek Ontworpen door: E.

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie:

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie: V G E M E E N T E VA LKEN SWAARD Agendapunt commissie: telefoonnummer Jaap Maas 040-2083474 jaap.maas@valkenswaard.nl datum raadsvergadering 13raad00346 10 juni 2013 l e Bestuursrapportage 2013. aan de

Nadere informatie

22.500, , , ,00

22.500, , , ,00 Gemeente Renswoude Dienstjaar 9e wijziging De Raad der gemeente Renswoude Model J 2013 besluit tot wijziging van de begroting van baten en lasten van de algemene dienst als volgt nieuwe of verlaging gewijzigde

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.2058 *B.18.2058* Landgraaf, 16 november 2018 ONDERWERP: 3e -5e begrotingswijziging 2018 en 1e begrotingswijziging 2019 BsGW

Nadere informatie

Begroting 2015. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken

Begroting 2015. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken INHOUDSOPGAVE 1. Gemeente Bloemendaal 1.1...5 1.2 Toelichting op de begroting 2015...6 2. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2.1...9 2.2 Toelichting op de

Nadere informatie

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord 1 e HERZIENING BEGROTING 2017 Omgevingsdienst Brabant Noord 1. ALGEMEEN 1.1 Algemene uitgangspunten Op basis van de meest actuele ontwikkelingen is de op een aantal onderdelen bijgesteld. Bij de herziening

Nadere informatie

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar:

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar: Advies aan burgemeester en wethouders gemeente Simpelveld Datum advies: 6 mei 2015 Financiële consequenties: Afdeling: Bedrijfsvoering Zaakkenmerk: 47584 Openbare besluitenlijst: ja Behandelend ambtenaar:

Nadere informatie

ISWI. Bestuursrapportage. Jaarprognose 2015 10-07-15

ISWI. Bestuursrapportage. Jaarprognose 2015 10-07-15 ISWI Bestuursrapportage Jaarprognose 2015 10-07-15 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Inkomensvoorzieningen (BUIG)... 4 2. Aantal uitkeringsgerechtigden... 5 3. Preventiequote... 6 4. Bijstandsbesluit zelfstandigen...

Nadere informatie

Ontwerp. 1 e Begrotingswijziging september 2015

Ontwerp. 1 e Begrotingswijziging september 2015 Ontwerp 1 e Begrotingswijziging 3 september Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Voorwoord 3 1.2 Inhoud swijziging 2. Begrotingswijziging naar Programma's 2.1 Programma Waarderen 2.2 Programma Heffen 2.3 Programma

Nadere informatie

Begrotingswijziging 2015-I

Begrotingswijziging 2015-I Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1 Begroting... 4 1.1 Baten en lasten... 4 1.2 Toelichting op het overzicht van baten en lasten... 5 2 Inleiding... 6 3 Begroting per programma... 7 3.1.1 Participatie... 7

Nadere informatie

15 maart Begrotingswijziging

15 maart Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 maart 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling

Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling Voorjaarsnota 2014 1 Voorjaarsnota 2014 Inleiding Deze voorjaarsrapportage is opgesteld vanuit de werkelijke financiële mutaties tot en

Nadere informatie

Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van de begroting 2018 waarin de mutaties zijn verwerkt van de

Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van de begroting 2018 waarin de mutaties zijn verwerkt van de Raadsvoorstel Zaaknummer: 2018-009925 Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Datum voorstel Datum raadsvergadering 21 augustus 2018 9 oktober 2018 Aan de raad, Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: Programma F Middelen en Economie BBVnummer: 134653 Raadsvoorstel: 134948 Portefeuillehouder: Bert Euser Onderwerp 2e Tussenrapportage

Nadere informatie

Gemeente f Bergen op Zoom

Gemeente f Bergen op Zoom m Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : 2e Concernbericht 2017 : : 26

Nadere informatie

Toelichting begroting 2014

Toelichting begroting 2014 Toelichting begroting 2014 1. TOELICHTING 1.1 Algemeen Bij het opstellen van de begroting heeft Hefpunt zichzelf het doel gesteld om de bijdrage van de waterschappen voor 2014 op het niveau te houden zoals

Nadere informatie

Rapportage 1 e kwartaal 2017 Exploitatie Hefpunt

Rapportage 1 e kwartaal 2017 Exploitatie Hefpunt Rapportage 1 e kwartaal 2017 Exploitatie Hefpunt 1. Algemeen De prognose van de bijdrage van de waterschappen voor 2017 wordt circa 203.000 hoger geraamd dan waar in de begroting van 2017 mee rekening

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 7 november Geachte raad,

Raadsvoorstel. 7 november Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 169925 Behandeld door: A. van de Kamp Datum: 7 november 2017. Agendapunt: Onderwerp: Najaarsrapportage 2017. Geachte raad, Samenvatting: Dit voorstel betreft de najaarsrapportage,

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015.

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Portefeuillehouder: mw. A.A.C. Groot Kenmerk: 247735 /

Nadere informatie

gemeente Het college van burgemeester en wethouders stelt de onderhavige Nota van wijzigingen, gedateerd 4 juli 2017, vast:

gemeente Het college van burgemeester en wethouders stelt de onderhavige Nota van wijzigingen, gedateerd 4 juli 2017, vast: Nota van wijzigingen Onderwerp: Jaarstukken 2016 Een nota van wijzigingen bevat één of meer wijzigingen van een raadsvoorstel of -besluit. Een nota van wijzigingen wordt opgesteld door het college van

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. H. Oude Hesselink PF Mu 11G / e wijziging Beleidsbegroting Middelen

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. H. Oude Hesselink PF Mu 11G / e wijziging Beleidsbegroting Middelen SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G200502 / 418739 ONDERWERP H. Oude Hesselink PF Mu AGENDANUMMER 5 e wijziging Beleidsbegroting 2011. BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

LASTEN. Begrotingswijziging 2011 nummer 1. Kosten- Omschrijving Primaire 1e Begrotingswijziging 2011 Begroting 2011 Omschrijving

LASTEN. Begrotingswijziging 2011 nummer 1. Kosten- Omschrijving Primaire 1e Begrotingswijziging 2011 Begroting 2011 Omschrijving LASTEN 1.1 Externe rentelasten 40100 Rente RC 217.757 74.836 142.921 Lagere lasten door vertraagde investeringen 1.2 Interne rentelasten 40200 Heffingsrente 160.000 96.000 256.000 Overboeking van opbrengsten

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 11 september 2012

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 11 september 2012 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 11 september 2012 Steller : A.F.M.E. Marinus Telefoonnummer: (0343) 565910 E-mailadres : Adrie.marinus@heuvelrug.nl Onderwerp : 4e Bestuurlijk Financiële rapportage

Nadere informatie

JAARREKENING 2010 - BALANS PER 31 DECEMBER 2010 Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken (IASZ) Gemeente Bloemendaal

JAARREKENING 2010 - BALANS PER 31 DECEMBER 2010 Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken (IASZ) Gemeente Bloemendaal JAARREKENING 2010 - BALANS PER 31 DECEMBER 2010 ACTIVA Balans Balans 31-12-2010 31-12-2009 1. UITZETTINGEN MET EEN RENTETYPISCHE LOOPTIJD KORTER DAN ÉÉN JAAR Bank-en girosaldi / rekening courant Heemstede

Nadere informatie

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Vaststelling jaarstukken 2013 Datum voorstel 29 april 2014 Datum raadsvergadering 10 juni 2014 Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Ter inzage

Nadere informatie

: 15 december 2004. : aankoop stadskantoor

: 15 december 2004. : aankoop stadskantoor Gemeente jj Eergen op Zoom d.d. RAADSVERGADERING Beslissing:. O2OO Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp : 15 december 24 : SM/4/8 : aankoop stadskantoor Aan de gemeenteraad, Voorstel - een krediet beschikbaar

Nadere informatie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Aan de raad. Inleiding Op 5 juli heeft een eerste bespreking

Nadere informatie

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 29 maart 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00263 Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Vooruitlopend op

Nadere informatie

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen.

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen. Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Vaststellen wijziging begroting 2015 Soort: Besluitvormend Opsteller: J.H.M. Sonnemans Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2015/020833 Documentnummer:

Nadere informatie

Twee keer per jaar (in de Zomernota en de Najaarsnota) informeren wij u over de voortgang van de uitvoering van de begroting.

Twee keer per jaar (in de Zomernota en de Najaarsnota) informeren wij u over de voortgang van de uitvoering van de begroting. Raadsvoorstel Nummer: 178757 Behandeld door: H. van der Wel Datum: 30 oktober 2018 Agendapunt: 18 Onderwerp: Najaarsnota 2018. Geachte raad, Samenvatting: Dit voorstel betreft de najaarsnota 2018, hierbij

Nadere informatie

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR*

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR* *ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 100 UUR* Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp Programmarapportage 2011-1 team SBSBD raadsnummer 2011 54 collegevergadering raadsvergadering fatale termijn programma

Nadere informatie

22 september Begrotingswijziging

22 september Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 22 september 2016 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

T.J. Kolsteren raad oktober 2012

T.J. Kolsteren raad oktober 2012 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email T.J. Kolsteren 040-2083563 tko@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Bestuursrapportage 2012 (begrotingswijziging) 12raad00592

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009 Aan de Raad Made, 20 mei 2008 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: 19 Onderwerp: Ontwerp begroting GROGZ 2009 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Drs. J. Krook Ambtelijke coördinatie:

Nadere informatie

1. de raad voor te stellen de begroting volgens het bijgevoegde voorstel aan te passen.

1. de raad voor te stellen de begroting volgens het bijgevoegde voorstel aan te passen. COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Begrotingswijziging 30 juni 2016 Te besluiten om 1. de raad voor te stellen de begroting volgens het bijgevoegde voorstel aan te passen. Inleiding Iedere raadsvergadering zal

Nadere informatie

Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur

Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur Nr(s) geregistreerde stuk(ken): 3 AB / 30-06-2017 Datum nota: 12 juni 2017 Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2016 Sociale Dienst Oost Achterhoek

Nadere informatie

AAN DE RAAD. De vaststelling van de nieuwe programma-indeling en de daarin opgenomen gemeentelijke taken is de bevoegdheid van de gemeenteraad.

AAN DE RAAD. De vaststelling van de nieuwe programma-indeling en de daarin opgenomen gemeentelijke taken is de bevoegdheid van de gemeenteraad. Raadsvoorstel Voorstel tot vaststelling nieuwe programma-indeling per 1 januari 2015. AGENDAPUNT NO. AAN DE RAAD Samenvatting Door middel van raadsmededeling nr. 9/2014 hebben wij u geïnformeerd over de

Nadere informatie

Concept-Raadsvoorstel, gewijzigd.

Concept-Raadsvoorstel, gewijzigd. Concept-Raadsvoorstel, gewijzigd. Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 19 augustus 2008 Onderwerp: Verhardingsbeheer 2008-2012 in Sliedrecht. Samenvatting: We constateren met

Nadere informatie

Renovatie en nieuwbouw Klein Boveneind. Te besluiten om:

Renovatie en nieuwbouw Klein Boveneind. Te besluiten om: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Renovatie en nieuwbouw Klein Boveneind Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. een aanvullend krediet ad 235.000,- beschikbaar te stellen

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : -

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Onderwerp : Begroting 2014 Collegevergadering : 17 september 2014 Agendapunt : 4 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie

Nadere informatie

Notitie financiële positie gemeente Pekela

Notitie financiële positie gemeente Pekela Notitie financiële positie gemeente Pekela De laatste jaren is er sprake van krappe begrotingen en overschotten bij rekeningen vooral als gevolg van het incidenteel zijn van verschillende meevallers. In

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? ' ř Gemeente fi Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar

Raadsvoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar Raadsvoorstel Openbaar Voorstelnummer : 13RV000052 Onderwerp : Zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis Besluit in de raad : 25 september 2013 Portefeuillehouder : Drs. J. Baerends Naam steller : I.I.

Nadere informatie

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 11. Voorstel tot instemmen met de begroting 2018 en kennis nemen van de jaarrekening 2016 van de Oda AAN DE RAAD

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 11. Voorstel tot instemmen met de begroting 2018 en kennis nemen van de jaarrekening 2016 van de Oda AAN DE RAAD Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 11 Voorstel tot instemmen met de begroting 2018 en kennis nemen van de jaarrekening 2016 van de Oda AAN DE RAAD Samenvatting De raad wordt geadviseerd kennis te nemen van de

Nadere informatie

Toelichting bij de jaarrekening 2007

Toelichting bij de jaarrekening 2007 Toelichting bij de jaarrekening 2007 De jaarrekening 2007 sluit met een positief saldo van 61.886. De begroting 2007 ging uit van een positief resultaat van 15.265. Hierna volgt een toelichting op het

Nadere informatie

2012 actuele begroting op 31-12-12

2012 actuele begroting op 31-12-12 WMO 4 e berap Bestuurlijke samenvatting Landelijke ontwikkelingen bij de overheid hebben in voor nogal wat wijzigingen, maar ook onzekerheid gezorgd. Zo werd besloten dat de overgang van Begeleiding naar

Nadere informatie

VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: 2 12ini02272

VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: 2 12ini02272 VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: 2 12ini02272 1. Onderwerp: Afhandeling krediet uitbouw gemeentehuis, bouw gemeentewerf en brandweerkazerne 2. Voor welke 25 oktober / 9 e cyclus 2012 raadscyclus:

Nadere informatie

w gemeente QoSterhOUt

w gemeente QoSterhOUt O O ca o c Ui WW gemeente QoSterhOUt BI.0110035 -O OTA VOOR DE RAAD Datum: 20mei 2011 ummer raadsnota: BI.011II035 Ondererp: Jaarverslag en jaarrekening 2010 Portefeuillehouder: Peters Bijlagen: 1. Programmarekening

Nadere informatie

Begroting 2016. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken

Begroting 2016. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken INHOUDSOPGAVE 1. Gemeente Bloemendaal 1.1... 4 1.2 Toelichting op de begroting 2016... 5 2. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2.1... 6 2.2 Toelichting op

Nadere informatie

Kerngegevens (boekwerk pagina 14, website pagina 4)

Kerngegevens (boekwerk pagina 14, website pagina 4) Bijlage 1: Erratum ontwerpbegroting Wijzigingen in tabellen zijn geel gearceerd. Kerngegevens (boekwerk pagina 14, website pagina 4) Ruimtelijke kerngegevens : Ruimtelijke kerngegevens 2016 2017 2018 Oppervlakte

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0077 Rv. nr.: 10.0077 B&W-besluit d.d.: 27-4-2010 B&W-besluit nr.: 10.0478 Naam programma +onderdeel: Programma nummer 6 Stedelijke Ontwikkeling (product 810.02 Lokaal Ruimtelijk ordeningsbeleid)

Nadere informatie

De vergoeding van Krímpenwijzer en Krimpens Sociaal team stijgt met 87 (van 69 naar 163).

De vergoeding van Krímpenwijzer en Krimpens Sociaal team stijgt met 87 (van 69 naar 163). IJsselgemeenten 1" swijziging Wij stellen u gelijktijdig met de begroting 2019-2022 voor om volgende begrotingswijziging in de begroting door te voeren. Het meerjarenperspectief verwerken we in de begroting

Nadere informatie

De tariefsontwikkeling laat dan vanaf 2008 het volgende beeld zien: Belastingjaar Rioolheffing per zelfstandig gedeelte

De tariefsontwikkeling laat dan vanaf 2008 het volgende beeld zien: Belastingjaar Rioolheffing per zelfstandig gedeelte RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 10 november 2010 onderwerp: Verordening Rioolheffing 2011 bijlage: ontwerp-besluit datum: gemeenteblad I nr.: agenda nr.: Aan de gemeenteraad, Voor u ligt het voorstel tot

Nadere informatie

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 28 mei 2014 8 juli 2014 Activiteitenplan+ kostenraming

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Openbare Raadsvergadering. datum 18 december 2012

Raadsvoorstel. Openbare Raadsvergadering. datum 18 december 2012 Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering datum 18 december 2012 agendapunt Onderwerp 3e raadsrapportage 2012 Portefeuillehouder(s) ir. J.L.M. Smolenaars Inhoudelijk voorstel - 3e raadsrapportage 2012 voor

Nadere informatie

GEMEENTE LITTENSERADIEL

GEMEENTE LITTENSERADIEL GEMEENTE LITTENSERADIEL Agendanummer 10 Raadsvoorstel Raadsvergadering : 17 november 2008 Onderwerp : Gemeentelijke belastingen en tarieven 2009 Portefeuillehouder : Burgemeester J. Liemburg Voorstel :

Nadere informatie

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

1. Mutaties Themabegroting 2017

1. Mutaties Themabegroting 2017 1. Mutaties Themabegroting 2017 Totaal per thema Mutaties Omschrijving thema Bedrag afwijking 1 Financiën en Bedrijfsvoering 17.200 2 Sociaal Domein 0 3 Onderwijs en Sport (accommodaties) -92.000 4 Eigen

Nadere informatie

Bestuursvoorstel. Onderwerp 3 e begrotingswijziging 2016

Bestuursvoorstel. Onderwerp 3 e begrotingswijziging 2016 Bestuursvoorstel Onderwerp 3 e begrotingswijziging 2016 Status Gevraagd besluit Intrekken van eerdere besluitvorming Portefeuillehouder bestuur Besluitvormend Het Algemeen Bestuur wordt gevraagd: 1. In

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Meijer, Jacco FIN S3 RAD: RAD150701 woensdag 1 juli 2015 BW: BW150526 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 1 juli 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Jacco

Nadere informatie

Begroting 2017 en het Jaarverslag 2015 Regionale Ambulance Voorziening (RAV)

Begroting 2017 en het Jaarverslag 2015 Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Datum: Onderwerp Begroting 2017 en het Jaarverslag 2015 Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Status Besluitvormend Voorstel Akkoord te gaan: 1. met het concept resultaatverdeling 2015 waarbij het verlies

Nadere informatie

Herberekening grondexploitatie Elserveld-Meeldert

Herberekening grondexploitatie Elserveld-Meeldert Betreft Herberekening grondexploitatie Elserveld-Meeldert Vergaderdatum 14 september 2006 Gemeenteblad 2006 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: - de herberekening van de

Nadere informatie

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 368891 Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 Onderwerp: Beleidsbegroting 2013-2016 Verantwoordelijk portefeuillehouder: Drs. F.P. Fakkers SAMENVATTING Vanuit

Nadere informatie

Rapportage 3 e kwartaal 2015 Exploitatie Hefpunt

Rapportage 3 e kwartaal 2015 Exploitatie Hefpunt Rapportage 3 e kwartaal 2015 Exploitatie Hefpunt 1. Algemeen De prognose van de bijdrage van de waterschappen voor 2015 wordt 382.000 lager geraamd dan waar in de begroting van 2015 mee rekening was gehouden.

Nadere informatie

AGENDAPUNT NO 12. Voorstel tot het vaststellen van de decembernota 2008 AAN DE RAAD

AGENDAPUNT NO 12. Voorstel tot het vaststellen van de decembernota 2008 AAN DE RAAD Voorstel tot het vaststellen van de decembernota 2008 AGENDAPUNT NO 12. AAN DE RAAD Samenvatting/Advies Voorgesteld wordt de decembernota 2008 vast te stellen. Aanleiding tot het voorstel In onze huidige

Nadere informatie

Bijlagen: 1. Jaarverslag en jaarrekening 2011 2. Accountantsrapport 2011

Bijlagen: 1. Jaarverslag en jaarrekening 2011 2. Accountantsrapport 2011 NOTA VOOR DE RAAD Datum: 15 mei 2012 Nummer raadsnota: BI.0120051 Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2011 Portefeuillehouder: Peters Bijlagen: 1. Jaarverslag en jaarrekening 2011 2. Accountantsrapport

Nadere informatie

In de Financiële Beheersverordening (art. 6) is bepaald dat het college de raad tussentijds informeert over de realisatie van de Programmabegroting.

In de Financiële Beheersverordening (art. 6) is bepaald dat het college de raad tussentijds informeert over de realisatie van de Programmabegroting. Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email T.J. Kolsteren 040-2083563 tko@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 2819 2 oktober 2014 Tweede bestuursrapportage 2014,

Nadere informatie

Onderwerp: Nabericht Berap-II 2010 (aanvullingen op de Berap-II 2010)

Onderwerp: Nabericht Berap-II 2010 (aanvullingen op de Berap-II 2010) Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2010 RA10.0114 A 11 10/1080 Onderwerp: Nabericht Berap-II 2010 (aanvullingen op de Berap-II 2010) Portefeuillehouder: B. Arends Concernstaf

Nadere informatie

Maximaal meedoen. Bestuursrapportage 2013. Programma Maximaal meedoen (bedragen in ) OVERZICHT FINANCIEEL ECONOMISCHE EFFECTEN MAXIMAAL MEEDOEN

Maximaal meedoen. Bestuursrapportage 2013. Programma Maximaal meedoen (bedragen in ) OVERZICHT FINANCIEEL ECONOMISCHE EFFECTEN MAXIMAAL MEEDOEN Bestuursrapportage 2013 Programma (bedragen in ) 2013 2014 2015 2016 2017 Omschrijving Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Saldo programma 2013 Incidenteel 2014

Nadere informatie

Jaarstukken Versie:

Jaarstukken Versie: Jaarstukken Versie: 8... 2.2.12 Overhead, vennootschapsbelasting en onvoorzien Programmabudget Overhead bedragen x 1.,- Overhead 216 Wijziging na wijziging 48.528 13.983 62.511 61.713 798-2.225-9.356-11.581-8.58-3.73

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control 2012 Datum: 26 november 2012 Portefeuillehouder: dhr. E. Goldsteen Decosnummer: 124 Informant: Jan van der

Nadere informatie

De kosten en opbrengsten voor huishoudelijk afval vallen binnen de exploitatie van afval (Productgroep 10 Milieu).

De kosten en opbrengsten voor huishoudelijk afval vallen binnen de exploitatie van afval (Productgroep 10 Milieu). voorstel aan de raad gemeente werkendam onderwerp Afval, kredietaanvraag ondergronds milieuparkje Sleeuwijk samenvatting In Sleeuwijk is het milieuparkje nog bovengronds. Bij de aanleg van het nieuwe winkelcentrum

Nadere informatie

Jaarrekening RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) 2014. Kennis nemen van de Jaarrekening RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) 2014.

Jaarrekening RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) 2014. Kennis nemen van de Jaarrekening RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) 2014. 2015-36 1 Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Jaarrek ining RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) 2014. Datum 18 augustus 2015 Raadsvoorstel eling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder mr. ing p ete

Nadere informatie