Gemeente Langedijk Verslag van bevindingen. Controle jaarrekening 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Langedijk Verslag van bevindingen. Controle jaarrekening 2013"

Transcriptie

1 Gemeente Langedijk Verslag van bevindingen Controle jaarrekening 2013

2 Ernst & Young Accountants LLP Arcadialaan 16C+D 1813 KN Alkmaar Postbus AH Alkmaar Tel: Fax: ey.com De Raad van gemeente Langedijk Postbus ZG NOORD-SCHARWOUDE Alkmaar, 29 april 2014 BM/DB/ipr/9JMCWG Verslag van bevindingen jaarrekening 2013 Geachte leden van de Raad, In het kader van de aan ons verstrekte opdracht tot controle van de jaarrekening van de gemeente Langedijk, brengen wij u hiermee verslag uit omtrent onze bevindingen en aanbevelingen betreffende de controle van de jaarrekening Wij hebben een afschrift van dit verslag verstrekt aan het College van Burgemeester en Wethouders. Dit verslag sluit aan op de afspraken die wij met u hebben gemaakt en die wij hebben vastgelegd in onze opdrachtbevestiging d.d. 19 november Onze bevindingen en aanbevelingen hebben wij in concept besproken met en toegelicht aan het financieel management en de portefeuillehouder financiën. Dit verslag gaat in op onze controle, de reikwijdte van onze opdracht, onze controleverklaring en onze belangrijkste controlebevindingen. Dit rapport bevat onze mededelingen uit hoofde van onze rol als controlerend accountant aan de Raad, voor zover noodzakelijk geacht. De onderwerpen die in dit verslag aan de orde komen hebben onderdeel uitgemaakt van onze overwegingen bij de bepaling van de aard, het tijdstip van uitvoering en de diepgang van de controlemaatregelen die zijn toegepast bij de uitvoering van de controle van de jaarrekening. De in dit verslag opgenomen bevindingen doen geen afbreuk aan ons oordeel over de getrouwheid en rechtmatigheid van de jaarrekening Wij stellen het op prijs bijgevoegd verslag nader aan u toe te lichten of eventuele vragen hierover van u te beantwoorden. Wij danken u voor de samenwerking in het afgelopen jaar. Hoogachtend, Ernst & Young Accountants LLP B. Minks RA Ernst & Young Accountants LLP is een limited liability partnership opgericht naar het recht van Engeland en Wales en geregistreerd bij Companies House onder registratienummer OC In relatie tot Ernst & Young Accountants LLP wordt de term partner gebruikt voor een (vertegenwoordiger van een) vennoot van Ernst & Young Accountants LLP. Ernst & Young Accountants LLP is statutair gevestigd te Lambeth Palace Road 1, London SE1 7EU, Verenigd Koninkrijk, heeft haar hoofdvestiging aan Boompjes 258, 3011 XZ Rotterdam, Nederland en is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel Rotterdam onder nummer Op onze werkzaamheden zijn algemene voorwaarden van toepassing, waarin een beperking van de aansprakelijkheid is opgenomen.

3 Ernst & Young Accountants LLP Arcadialaan 16C+D 1813 KN Alkmaar Postbus AH Alkmaar Tel: Fax: ey.com Inhoudsopgave 1 Wat zijn de uitkomsten van onze controle? Onze verklaring is goedkeurend Geen fouten en onzekerheden Uitkomsten tussentijdse controle Onze analyse van het resultaat en het weerstandsvermogen Het resultaat over Het eigen vermogen 3 3 Onze bevindingen naar aanleiding van de controle Totstandkoming jaarrekening en Sisa-bijlage Inrichting jaarstukken Afwijkingen tussen begroting en realisatie Materiële vaste activa Financiële vaste active Voorraden IEGG en NIEGG Reserves Overige opmerkingen Onze bevindingen in het kader van rechtmatigheid Bevindingen controle verantwoording in het kader van SiSa 10 Totaal aantal pagina s in dit rapport: 19 Bijlagen 1 Hoe hebben wij de controle ingericht? 2 Informatie uit hoofde van onze functie als controlerend accountant 3 SiSa-bijlage

4 Pagina 1 Goedkeurende controleverklaring voor getrouwheid en rechtmatigheid 1 Wat zijn de uitkomsten van onze controle? 1.1 Onze verklaring is goedkeurend Wij hebben bij de jaarrekening van de gemeente Langedijk een goedkeurende controleverklaring afgegeven met betrekking tot de getrouwheid en rechtmatigheid. Dit betekent dat het jaarverslag en de jaarrekening 2013 zijn ingericht in overeenstemming met het BBV en de in de programmarekening opgenomen balans en toelichting en rekening van baten en lasten een getrouwe weergave zijn van de financiële positie en baten en lasten van de gemeente Langedijk. Verder houdt dit in dat de baten en lasten en balansmutaties in de jaarrekening 2013 in overeenstemming zijn met de door de raad vastgestelde wet- en regelgeving. Wij zijn er bij ons oordeel van uitgegaan dat de raad de nu overlegde jaarrekening ongewijzigd vaststelt. Indien er nog wijzigingen worden aangebracht in de definitieve vorm van de jaarrekening dienen wij deze te beoordelen alvorens onze controleverklaring hierbij mag worden opgenomen. 1.2 Geen fouten en onzekerheden De goedkeurende strekking van de controleverklaring voor zowel het getrouwheids- als het rechtmatigheidsoordeel betekent dat de jaarrekening met een redelijke mate van zekerheid geen fouten of onzekerheden bevat die in totaliteit de voor de jaarrekeningcontrole gehanteerde goedkeuringstolerantie overschrijden. De goedkeuringstolerantie voor de controle van de jaarrekening bedraagt voor fouten en voor onzekerheden circa 1,0 miljoen. 1.3 Uitkomsten tussentijdse controle 2013 In onze management letter, uitgebracht op 21 februari 2014, hebben wij onze bevindingen en aanbevelingen uiteengezet welke voortvloeien uit de door ons uitgevoerde tussentijdse controle De gemeente onderkent samen met ons het belang van een goede beheersorganisatie. Onze algemene indruk is dat de interne beheersing van de processen toereikend is. Wel hebben wij diverse aanbevelingen gedaan om de interne beheersing verder te verbeteren. Volledigheidshalve verwijzen wij naar onze management letter van 21 februari De opvolging van onze aanbevelingen zullen wij beoordelen bij de interimcontrole in het najaar van 2014.

5 Pagina 2 2 Onze analyse van het resultaat en het weerstandsvermogen 2.1 Het resultaat over 2013 Voordelig resultaat na bestemming van 0,4 miljoen Het saldo van baten en lasten, inclusief de mutaties in reserves over het jaar 2013 bedraagt 0,4 miljoen voordelig (geraamd saldo volgens de herziene begroting 0,5 miljoen negatief). Dit is het saldo na verwerking van de toevoegingen en onttrekkingen aan de reserves. Het resultaat over 2013 ten opzichte van de gewijzigde begroting kan als volgt worden weergegeven: Bedragen x Gewijzigde begroting Rekening 2013 Afwijking Totale lasten / Totale baten / Resultaat vóór bestemming /- 87 Saldo toevoegingen en onttrekkingen aan reserves Resultaat na bestemming -/ De lagere lasten houden voornamelijk verband met lagere kapitaallasten als gevolg van het uitstellen van investeringen en kosten naar Te noemen zijn reconstructie van de Voorburggracht en de Bovenweg, doorvaarbaarheidsvoorzieningen Mayersloot, herinrichting bomenbuurt, reconstructie kruispunt Nauertogt-N245 en diverse complexen binnen het grondbedrijf. De lagere baten zijn voornamelijk veroorzaakt door lagere opbrengsten vanuit de Grondexploitatie, met name ten aanzien van de complexen Westerdel, Sint Maarten, Oxhoofdpad en Breekland. De per saldo lagere toevoegingen aan reserves ad 0,9 miljoen bestaat voor 0,5 miljoen uit lagere toevoegingen aan reserves en 0,4 miljoen aan hogere onttrekkingen aan reserves. De lagere toevoegingen houden voornamelijk verband met de lagere opbrengst van het Grondbedrijf en dientengevolge een lagere toevoeging aan de reserve bovenwijkse investeringen ad 0,8 miljoen. De hogere onttrekkingen aan reserves worden enerzijds veroorzaakt door de onttrekking aan de reserve grondbedrijf in verband met de getroffen voorziening ad 3,4 miljoen bij het opstellen van de jaarrekening en anderzijds door de lagere onttrekkingen aan de reserve activa met maatschappelijk nut als gevolg van uitgestelde investeringen. In de jaarstukken wordt op diverse plaatsen een nadere toelichting gegeven op de totstandkoming van het resultaat en de verschillen tussen de begroting (na wijziging) en de gerealiseerde baten en lasten. Voor deze verschillenanalyse verwijzen wij u naar de toelichting op het overzicht van baten en lasten.

6 Pagina Het eigen vermogen Het eigen vermogen inclusief het resultaat over 2013 bedraagt per jaareinde 31,8 miljoen ten opzichte van 29,1 miljoen ultimo Per saldo is het eigen vermogen toegenomen met 2,7 miljoen. Het eigen vermogen heeft zich gedurende 2013 als volgt ontwikkeld: Bedragen x Eigen vermogen Het eigen vermogen per eind 2013 bedraagt 31,8 miljoen. Saldo 1 januari Totale stortingen 2013 ten laste van resultaat Totale onttrekkingen 2013 ten -/ gunste van resultaat Resultaat Saldo per 31 december Uit vorenstaand overzicht blijkt onder ander dat per saldo 2,2 miljoen gedurende 2013 is toegevoegd aan de reserves. De gemeente Langedijk berekent de weerstandscapaciteit op basis van 5% van de som van het balanstotaal en de baten, beide exclusief het grondbedrijf. Voor 2013 is een benodigde weerstandscapaciteit berekend van 5,9 miljoen. Dit is een afname van 0,7 miljoen ten opzichte van voorgaand jaar. De beschikbare weerstandscapaciteit bedraagt ultimo ,9 miljoen, inclusief stille reserves ad 0,6 miljoen en onbenutte belastingcapaciteit ad 1,6 miljoen. De ratio weerstandsvermogen bedraagt (beschikbare weerstands-capaciteit 7,9 miljoen/benodigde weerstandscapaciteit 5,9 miljoen): 1,34 ten opzichte van 0,64 ultimo 2012 (inclusief het rekeningresultaat). Methodiek bepaling weerstandscapaciteit meer risico georiënteerd maken. Op basis van het weerstandsvermogen van de gemeente, rekening houdend met de totale reservepositie, het huidige financiële beleid, de uitkomsten van de risico inventarisatie en de ons beschikbare informatie achten wij de financiële positie van de gemeente toereikend. Wij merken wel op dat de gehanteerde systematiek een theoretische benadering is voor het bepalen van de benodigde weerstandscapaciteit. De methodiek houdt echter geen rekening met de werkelijke risico s van de gemeente. Wij adviseren u de gehanteerde systematiek van bepaling van de weerstandscapaciteit autonoom vast te stellen voor de balans en exploitatie, door de risico s in kaart te brengen en hiervoor een impactanalyse te maken op basis van potentiële omvang en kans op materialiseren.

7 Pagina 4 3 Onze bevindingen naar aanleiding van de controle Proces van totstandkoming jaarrekening en jaarwerk goed. 3.1 Totstandkoming jaarrekening en Sisa-bijlage Voorafgaand aan onze controle hebben wij wederzijdse verwachtingen gedeeld omtrent de concept jaarrekening en het daaraan ten grondslag liggende jaarwerk. Dit heeft geresulteerd in een deugdelijke dossiervorming, waarbij de documentatie zeer uitgebreid is opgesteld. Wij spreken graag onze waardering uit voor de inspanningen die geleverd zijn door de medewerkers en hebben de samenwerking als prettig en constructief ervaren. Voor volgend jaar willen wij u vragen, ter verbetering van de oplevering en voor de efficiënte uitvoering van de controle, de aansluitingen tussen de verschillende opgeleverde documenten alsmede de aansluitingen binnen de documenten inzichtelijk te maken door het opnemen van verwijzingen en/of het arceren van de bedragen. 3.2 Inrichting jaarstukken De jaarstukken 2013 van de gemeente Langedijk hebben eenzelfde opzet als de begroting 2013, waarmee wordt voldaan aan het vereiste: de rekening volgt de begroting. Daarnaast is vastgesteld dat wordt voldaan aan de inrichtingsvereisten van het BBV. 3.3 Afwijkingen tussen begroting en realisatie De afwijkingen tussen de begroting en realisatie zijn adequaat en overzichtelijk toegelicht in de jaarrekening (hoofdstuk toelichting overzicht van baten en lasten 2013 ). Voorts wordt per programma een nauwkeurige uiteenzetting gegeven van de bruto afwijkingen. Extra afschrijvingen op activa economisch nut ad 0,1 miljoen. 3.4 Materiële vaste activa Extra afschrijvingen In 2013 heeft de raad ingestemd met extra afschrijvingen op investeringen in openbare ruimte met uitsluitend maatschappelijk nut van 0,6 miljoen. Daarnaast heeft de raad ingestemd met een extra afschrijving op investeringen met economisch nut van 0,1 miljoen. Dit heeft met name betrekking op de inrichting van het wijkcentrum in een schoollocatie. De dekking van deze extra afschrijvingen heeft plaatsgevonden via de reserve investeringen met economisch nut Toegerekende rente Eind 2010 heeft de raad de Nota Activabeleid 2011 vastgesteld. Naast de kaders voor activeren en afschrijven worden in deze nota de spelregels rondom de toerekening van rente bepaald. Tot en met 2010 werd de rente berekend als percentage van de boekwaarde van de activa per begin van het boekjaar.

8 Pagina 5 Toegerekende rente niet in overeenstemming met de Nota Activabeleid Vanaf 2011 wordt weloverwogen gebroken met deze lijn en dient de rente die wordt toegerekend aan de verschillende producten te worden berekend op basis van de gemiddelde boekwaarde (begin en einde van het boekjaar). Wij hebben vastgesteld dat bij de berekening van de toegerekende rente over 2013 is afgeweken van de Nota Activabeleid De rente is berekend op basis van de boekwaarde per begin van het boekjaar vermeerderd met de investeringen. Dit leidt tot een hoger bedrag aan toegerekende rente van in totaal Ongeveer de helft hiervan ( ) drukt op het programma Openbare ruimten. Voor de begroting 2013 is de rente op gelijke wijze berekend, waarmee aldus de realisatie de begrotingssystematiek volgt. Wij adviseren u de berekening van de toegerekende rente in lijn te brengen met de Nota Activeringsbeleid 2011, dan wel de Nota op dit punt aan te passen. Geen afschrijving over investeringen in boekjaar Aanvangsmoment van afschrijven Overeenkomstig de Nota Activeringsbeleid 2011 wordt over investeringen gedaan in het boekjaar niet afgeschreven. Afschrijving vangt aan met ingang van het boekjaar volgend op het investeringsjaar. Zoals in de vorige paragraaf beschreven, wordt bij de berekening van de rente juist wél rekening gehouden met de investeringen gedaan in het boekjaar. Dit komt ons inconsistent over. Uit bedrijfseconomisch oogpunt verdient het de voorkeur om af te schrijven op activa vanaf het moment van ingebruikname. Wij adviseren u de methodiek van aanvang van afschrijvingen te herbezien en consistentie te creëren in de uitgangspunten tussen rentetoerekening en afschrijvingen. De waardering van verstrekte leningen en garantstellingen verdient uw aandacht in de huidige economische omstandigheden. 3.5 Financiële vaste activa De gemeente Langedijk heeft leningen verstrekt aan woningbouwcorporaties. Daarnaast zijn diverse waarborgen en garantstellingen afgegeven. Gezien de ontwikkelingen in het huidige financiële klimaat is het van belang periodiek (en continu) de risico s rondom de waardering van verstrekte leningen en garantstellingen stringent te monitoren. Per 31 december 2013 heeft de gemeente 5,9 miljoen aan leningen uitstaan aan woningbouwcorporaties (2012: 6,1 miljoen). Op dit moment zijn bij u geen aanwijzingen bekend dat een deel van de leningen afgewaardeerd zou moeten worden. Tevens zijn bij u geen aanwijzingen bekend inzake garantstellingen waar u als gemeente op zou kunnen worden aangesproken, behoudens de garantstellingen waar de gemeente in 2013 op is aangesproken. Het totaal aan afgegeven garantstellingen ultimo 2013 bedraagt 52,1 miljoen waarvan 35,6 miljoen geldt dat de gemeente een achtervang functie heeft. Wij adviseren u gezien het huidige financiële klimaat de waardering van de verstrekte leningen alsmede de risico s van afgegeven garantstellingen periodiek te toetsen en indien noodzakelijk tijdig voorzieningen te treffen.

9 Pagina Voorraden IEGG en NIEGG Ultimo 2013 bestaan de voorraden van de gemeente Langedijk met name uit in exploitatie genomen bouwgronden ( 41,0 miljoen) en niet in exploitatie genomen bouwgronden ( 15,0 miljoen). Op de in exploitatie genomen bouwgronden is een voorziening in mindering gebracht voor verwachte tekorten van 5,2 miljoen. De grootste complexen betreffen Westerdel, Breekland en Broekerplein. Onderstaand gaan wij nader in op deze complexen. Westerdel Westerdel betreft een woningbouwlocatie gelegen aan de westkant van Langedijk. Het betreft een plangebied van in totaal circa 41,3 hectare. In totaal worden 692 woningen ontwikkeld, waarvan circa 50% in het sociale segment. In totaal is in 2013 de grond voor in totaal 184 woningen verkocht. Dit betreft vooral grond voor woningen in het sociale segment, 173 woningen. Ook zijn 11 kavels voor marktwoningen verkocht. Westerdel: voorziening 1,9 miljoen. Per 1 januari 2014 is het resultaat (contante waarde) van de grondexploitatie 1,9 miljoen negatief ten opzichte van een resultaat van 2,2 miljoen negatief vorig jaar. De belangrijkste wijzigingen in de grondexploitatie ten opzichte van vorig jaar zijn een toename van de plankosten ( 0,8 miljoen), een afname van de HAL-afdrachten ( 2,5 miljoen) omdat besloten is de HAL-afdrachten van per woning te laten vervallen. In het verleden overeengekomen afdrachten in het kader van de HAL-afspraken zijn inmiddels door de gemeente Langedijk betaald uit de reserve bouwgrond. De voorgenomen HAL-afdrachten vanuit Westerdel zouden weer ten gunste komen aan de reserve bouwgrond. Daarnaast zijn de rentekosten toegenomen door de verlenging van de looptijd met 3 jaar (2,0 miljoen). Breekland Breekland betreft de ontwikkeling van het bedrijventerrein gelegen ten westen van Oudkarspel en ten noorden van de N504. Tussen de bestaande bebouwing van Oudkarspel en het nieuwe bedrijventerrein is deels een bufferzone aangelegd, het Diepsmeerpark. Tot en met de tussentijdse actualisatie in 2013 waren alle 3 de fasen opgenomen in de grondexploitatie. Bij deze herziening per 1 januari 2014 is alleen fase 1 opgenomen in de grondexploitatie.

10 Pagina 7 Fase 2 overgeheveld naar de niet in exploitatie genomen gronden (NIEGG). De reden hiervoor is dat er nog geen planologische goedkeuring is voor fase 2 en dat op zeer korte termijn nog geen ontwikkeling wordt verwacht voor deze fase. Voor de langere termijn blijft het voornemen deze gronden te ontwikkelen als bedrijventerrein. Dit betreft een bedrag van circa 6,5 miljoen tegen een gemiddelde boekaarde van circa 22 per m 2. Daarnaast is ook de boekwaarde van fase 3, de bufferzone ad 8,5 miljoen overgeheveld naar de niet in exploitatie genomen gronden. In 2014 zal de raad worden voorgesteld om het ingerichte deel hiervan over te classificeren als materiële vaste activa met maatschappelijk nut (circa 5,1 miljoen). Voor het niet ingerichte deel zal worden voorgesteld de gronden als niet in exploitatie genomen gronden te handhaven met het doel deze op termijn in exploitatie te nemen. De herziene grondexploitatie per 1 januari 2014 bevat derhalve alleen fase 1 en heeft een positieve verwachte contante waarde van 3,4 miljoen. Broekerplein: voorziening 2,4 miljoen. Broekerplein Het project Broekerplein betreft de revitalisering van het winkelcentrum Broekerveiling evenals de ontwikkeling van het aangrenzende Broekrijk. Het betreft een plangebied van in totaal circa 10,1 hectare. In totaal worden maximaal 170 woningen ontwikkeld, waarvan circa 7 door de gemeente te ontwikkelen vrije kavels. De resterende 163 woningen betreft 77 appartementen (62 sociale segment en 15 koop) en maximaal 86 grondgebonden koopwoningen. Daarnaast wordt m² voor winkels en bedrijfsruimte gerealiseerd. Ten behoeve van de planontwikkeling zijn met drie partijen overeenkomsten gesloten. Per 1 januari 2014 is het resultaat (contante waarde) van de grondexploitatie 2,4 miljoen negatief ten opzichte van een resultaat van 1,7 miljoen negatief vorig jaar. Het lagere resultaat houdt voornamelijk verband met een hogere plankosten. Voorziening MPG: 0,8 miljoen. Voorziening Meerjarenprognose Grondexploitaties (MPG) Naast de gevormde voorzieningen voor heeft de gemeente een voorziening bepaald op basis van de Meerjarenprognose Grondexploitaties (MPG). In deze analyse is rekening gehouden met het uitgifte tempo van woningen voor alle projecten in verhouding met de opnamecapaciteit van de markt. Op basis van de vertraging van de realisatie is een extra voorziening opgenomen van 0,8 miljoen. Conclusie Het is aan het college om in de jaarrekening tot de best mogelijke waardering van de in exploitatie genomen complexen te komen. Wij constateren dat het college de waardering op deskundige en zorgvuldige wijze tot stand heeft gebracht. Hierbij wordt een gezonde mate van voorzichtigheid betracht. In dit kader hebben wij de geactualiseerde grondexploitaties en gehanteerde parameters beoordeeld. Wij achten de inschattingen en aannames acceptabel en de waardering zoals opgenomen in de jaarrekening dan ook adequaat.

11 Pagina 8 Een en ander laat niet onverlet dat de waardering grotendeels afhankelijk is van de economische omstandigheden. De waardering van de in exploitatie genomen gronden kan in de toekomst, mede vanwege veranderingen in marktomstandigheden zowel positief als negatief afwijken Reserve Grondexploitatie De Raad heeft gesteld dat de reserve grondexploitatie tenminste 15% moet bedragen van de boekwaarde van de complexen. Per 31 december 2013 bedraagt de minimale omvang van de reserve derhalve 41,1 miljoen x 15% = 6,2 miljoen ten opzichte van de werkelijke stand van 1,2 miljoen (exclusief de reserve voor bovenwijkse voorzieningen ad 0,3 miljoen). Het tekort ad 5,0 miljoen dient volgens de Nota grondbeleid ten laste van de algemene reserve worden aangezuiverd. Hiervoor is de algemene reserve echter ontoereikend. Reserve voor investeringen met economisch nut ad 14,9 miljoen. 3.7 Reserves Reserve investeringen met economisch nut De bestemmingsreserve investeringen met economisch nut bedraagt op 31 december ,9 miljoen. Op basis van de Programma-begroting 2014 worden onttrekkingen begroot ter dekking van kapitaallasten variërend tussen de en per jaar. Het kenmerk van activa met economisch nut is dat deze in beginsel moeten kunnen bijdragen aan het genereren van middelen. Mogelijk kan de dekking van de kapitaallasten derhalve op andere wijze gerealiseerd worden. De reserve of een deel hiervan zou dan misschien kunnen worden aangewend voor het opvangen van risico s binnen het grondbedrijf dan wel ten behoeve van de weerstandscapaciteit. Kasgeldlimiet overschreden, beleidsaanpassing in Wij adviseren u te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de kapitaallasten die nu uit deze reserve worden gedekt op andere wijze in meerjarenperspectief te dekken. 3.8 Overige opmerkingen Kasgeldlimiet De gemeente Langedijk heeft ervoor gekozen haar financieringsbehoefte in te vullen door middel van kortlopend krediet in de vorm van kasgeldleningen. Aanleiding hiervoor is de lage rentestand voor korte termijn financiering vergeleken met het aantrekken van langlopende geldleningen. Deze wijze is vooraf afgestemd met de Provincie Noord-Holland. Als gevolg van de beleidskeuze van de gemeente, is de kasgeldlimiet norm zoals vastgelegd in de Wet Financiering Decentrale Overheden (Wet Fido) in alle vier de kwartalen van 2013 overschreden. De Provincie Noord-Holland is hiervan op de hoogte en met haar is overeengekomen dat de gemeente begin 2014 haar financieringsbeleid terugbuigt naar langlopend krediet zodat gedurende het eerste kwartaal van 2014 wordt voldaan aan de kasgeldlimiet normering. Dit heeft inmiddels plaatsgevonden.

12 Pagina 9 WNT juist en volledig toegelicht in jaarrekening Wet Normering Topinkomens (WNT) De Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT) is de vervanger van de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (WOPT) en is door de Tweede Kamer op 6 december 2011 aangenomen. De Eerste Kamer heeft op 13 november unaniem ingestemd met de WNT. De ingangsdatum is 1 januari De WNT stelt, naast een verplichting tot openbaarmaking, een maximum aan de bezoldiging en de contractuele ontslagvergoeding van bestuurders, toezichthouders (Raad van Commissarissen, Raad van Toezicht) en van de hoogste leidinggevenden (managementteam). Het beloningsmaximum geldt ook voor bepaalde ingehuurde derden. In dit kader is een toelichting in de programma-rekening opgenomen inzake de beloning van de gemeentesecretaris en de griffier. Ten aanzien van interim-functionarissen die geen topfunctie vervullen heeft de gemeente gebruik gemaakt van de mogelijkheid die paragraaf 6 van de Beleidsregels toepassing WNT biedt inzake de volledige openbaarmaking van deze functionarissen. Op basis van de Beleidsregels toepassing WNT (inclusief de wijziging van paragraaf 6 volgens besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 12 maart 2014, nr kán en hoeft de gemeente niet volledig te voldoen aan de verplichting voor openbaarmaking van deze interim-functionarissen zoals voorgeschreven in artikel 4.2 lid 2c van de WNT (inclusief verwerking Aanpassingswet WNT). 3.9 Onze bevindingen in het kader van rechtmatigheid Wij hebben bij de controle over 2013 de rechtmatigheid getoetst conform de bepalingen van het BADO en het controleprotocol van de gemeente Langedijk. Bij onze controle hebben wij aandacht gegeven aan de volgende onderwerpen: het rechtmatigheidsbeheer; de naleving van het voorwaardencriterium; de begrotingsrechtmatigheid; het misbruik-en-oneigenlijk-gebruikcriterium; de niet-financiële beheershandelingen. Onderstaand wordt nader ingegaan op deze onderwerpen, voor zover wij daar iets over te melden hebben. De gemeente heeft een deugdelijk rechtmatigheidsonderzoek uitgevoerd. Voorwaardencriterium Bij de interimcontrole hebben wij ons met name gericht op de naleving van het voorwaardencriterium. Wij concluderen dat de gemeente Langedijk ter zake voor het boekjaar 2013 een deugdelijk rechtmatigheidsonderzoek heeft uitgevoerd. In dit kader zijn verder geen bijzonderheden geconstateerd die van invloed zijn op ons oordeel omtrent de rechtmatigheid van de jaarrekening.

13 Pagina 10 Begrotingsrechtmatigheid Begrotingsrechtmatigheid De raad autoriseert de begroting (en begrotingswijzigingen/kredieten) en geeft daarmee toestemming voor de uitvoering van het beleid en de daarvoor benodigde middelen. Door een goede inrichting van de (administratieve) organisatie en planning & controlcyclus zorgt het college er voor dat de begroting en budgetten worden bewaakt en tijdig over afwijkingen wordt gerapporteerd. Indien desondanks budgetten worden overschreden en niet meer gedurende het jaar kunnen worden voorgelegd aan de raad, is strikt genomen sprake van een onrechtmatigheid. Voor een juiste oordeelsvorming is van belang in hoeverre de begrotingsoverschrijding past binnen het door de gemeenteraad geformuleerde beleid en/of wordt gecompenseerd door hogere opbrengsten. Deze overschrijdingen dienen te worden weergegeven in de jaarrekening en kunnen door het vaststellen van de jaarrekening alsnog door de raad worden geautoriseerd. De begrotingsoverschrijdingen zijn adequaat toegelicht in de jaarrekening. Ter zake verwijzen wij naar de toelichting op de programmarekening. Misbruik en oneigenlijk gebruik Misbruik en oneigenlijk gebruik In de externe en interne regelgeving zijn diverse bepalingen opgenomen die er op zijn gericht om misbruik en oneigenlijk gebruik te voorkomen. Uw gemeente heeft de toets op het misbruik en oneigenlijk gebruik neergelegd in interne controleplannen. De uitkomst van deze toets heeft niet geleid tot bevindingen die invloed hebben op de rechtmatigheid van baten en lasten en balansmutaties 3.10 Bevindingen controle verantwoording in het kader van SiSa Wij hebben de in de SiSa-bijlage van de jaarrekening genoemde specifieke uitkeringen gecontroleerd met inachtneming van de Nota verwachtingen accountantscontrole Op grond van ons onderzoek hebben wij geen fouten en/of onzekerheden geconstateerd die de voor SiSa geldende rapporteringstolerantie overschrijden. De voorgeschreven tabel is opgenomen in de bijlagen. Op grond van de nota verwachtingen accountantscontrole kan de controle voor de in de bijlage bij de jaarrekening opgenomen indicatoren zonder financiële vaststelling beperkt blijven tot het beoordelen van de deugdelijke totstandkoming ervan. Dit onderzoek heeft niet geleid tot bevindingen waarvan vermelding in dit verslag noodzakelijk wordt geacht. Het is overigens verplicht de in de bijlage 3 opgenomen tabel op te nemen, ook als er geen bevindingen zijn geconstateerd. De SiSa-bijlage dient door uw gemeente samen met een aantal andere verplicht voorgeschreven verantwoordingsstukken voor 15 juli a.s. elektronisch bij het CBS te worden aangeleverd. In de bijlage bij dit rapport zijn de bevindingen nogmaals opgenomen ten behoeve van verzending naar het CBS.

14 B i j l a g e n Pagina 11

15 Pagina 12 Bijlage 1 Hoe hebben wij de controle ingericht? Reikwijdte van de opdracht Wat is de reikwijdte van onze opdracht Conform de aan ons verleende opdracht hebben wij de jaarrekening 2013 van de gemeente Langedijk gecontroleerd. Deze jaarrekening is onder verantwoordelijkheid van het college van Burgemeester en Wethouders opgesteld. Het is onze verantwoordelijkheid een oordeel te geven over de jaarrekening, als bedoeld in artikel 213, tweede lid, van de Gemeentewet. Wij hebben onze controle verricht in overeenstemming met Nederlands recht, waaronder het Besluit accountantscontrole decentrale overheden (BADO) en het door de raad vastgestelde controleprotocol. Dienovereenkomstig zijn wij verplicht te voldoen aan de voor ons geldende gedragsnormen en zijn wij gehouden onze controle zodanig te plannen en uit te voeren dat een redelijke mate van zekerheid wordt verkregen dat de jaarrekening geen afwijkingen van materieel belang bevat. Onze controleaanpak in het kort Onze controle omvat het uitvoeren van werkzaamheden ter verkrijging van controle-informatie over de bedragen en de toelichtingen in de jaarrekening. De keuze van de uit te voeren werkzaamheden is afhankelijk van de professionele oordeelsvorming van de accountant, waaronder begrepen zijn beoordeling van de risico s van afwijkingen van materieel belang als gevolg van fraude of fouten. In die beoordeling neemt de accountant in aanmerking het voor het opmaken van en getrouw weergeven in de jaarrekening van zowel de baten en lasten als de activa en passiva, alsmede het voor de naleving van de wet- en regelgeving relevante interne beheersingssysteem, teneinde een verantwoorde keuze te kunnen maken van de controlewerkzaamheden die onder de gegeven omstandigheden adequaat zijn, maar die niet ten doel hebben een oordeel te geven over de effectiviteit van het interne beheersingssysteem van de gemeente. Tevens omvat een controle onder meer een evaluatie van de aanvaardbaarheid van de toegepaste grondslagen voor financiële verslaggeving, van de redelijkheid van schattingen die het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente heeft gemaakt en een evaluatie van het algehele beeld van de jaarrekening. Wij zijn van mening dat de door ons verkregen controle-informatie voldoende en geschikt is als basis voor ons oordeel.

16 Pagina 13 Bijlage 1 De met u afgesproken goedkeurings- en rapporteringstoleranties Op grond van het Besluit accountantscontrole decentrale overheden stelt de raad de goedkeuringstolerantie vast die de accountant bij zijn jaarrekeningcontrole dient te hanteren. Het normenkader en de goedkeuringstolerantie zijn op 18 februari 2014 vastgesteld door de raad voor boekjaar U heeft ons voor het boekjaar 2013 opgedragen om bij onze oordeelsvorming uit te gaan van de hierna vermelde goedkeuringstolerantie: Fouten in de jaarrekening (% lasten) Onekerheden in de controle (% lasten) Beperking Goedkeuringstoleranties Goedkeuringstolerantie Goedkeurend Oordeelonthouding Afkeurend 1% 1% 3% 3% 3% 3% 10% 10% Deze goedkeuringstolerantie is een kwantitatief criterium, de uiteindelijke oordeelsvorming is echter altijd een combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve afwegingen. Verplichtingen inzake Single Information en Single Audit (SiSa) Uw gemeente is op grond van wettelijk voorschrift verplicht de verantwoordingsinformatie voor de met name benoemde specifieke uitkeringen hieromtrent op te nemen in een bijlage bij de jaarrekening op basis van een door het ministerie van BZK voorgeschreven model. Bij de controle van deze bijlage betrekken wij de door het ministerie van BZK hiervoor gegeven aanwijzingen (Circulaire Single Information Single Audit 2013, waarin onder andere opgenomen de Nota verwachtingen accountantscontrole 2013). In paragraaf 3.10 van dit verslag rapporteren wij hierover.

17 Pagina 14 Bijlage 2 Informatie uit hoofde van onze functie als controlerend accountant In onderstaand schema hebben wij een aantal onderwerpen opgenomen die u als raad behulpzaam kunnen zijn bij het invullen van uw controlerende rol. Aandachtgebied Algemeen aanvaarde controlestandaarden Onze controle is verricht in overeenstemming met Nederlands recht waaronder het Besluit accountantscontrole decentrale overheden. Dit betekent dat een redelijke mate van zekerheid wordt verkregen dat de jaarrekening geen onjuistheden van materieel belang bevat. Onderdeel van onze controle is het uitvoeren van een evaluatie van de interne beheersingsmaatregelen teneinde de mate en diepgang van onze testwerkzaamheden te plannen. Mededeling Bij de jaarrekening 2013 hebben wij een goedkeurende controleverklaring afgegeven op het gebied van de getrouwheid en een goedkeurend oordeel voor wat betreft de rechtmatigheid. Belangrijke verslaggevingsgrondslagen Wij beoordelen de keuze van en de wijzigingen in belangrijke verslaggevingsgrondslagen en controleren de toepassing van het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV). Er hebben zich in 2013 geen belangrijke wijzigingen voorgedaan in de gehanteerde verslaggevingsgrondslagen. De in 2013 doorgevoerde wijzigingen in het BBV zijn, voor zover van toepassing, op toereikende wijze geïmplementeerd.

18 Pagina 15 Bijlage 2 Aandachtgebied Onze mening over de gehanteerde waarderingsgrondslagen en naleving van wettelijke bepalingen en richtlijnen voor de financiële verslaggeving Wij bespreken met het college en het management de kwaliteit en niet alleen de aanvaardbaarheid van de gehanteerde waarderingsgrondslagen, de consistente toepassing daarvan, alsmede de duidelijkheid en volledigheid van de jaarverslaggeving. In deze bespreking komen tevens zaken aan de orde die een significante invloed hebben op de kwaliteit van de jaarverslaggeving, zoals: nieuwe of gewijzigde waarderingsgrondslagen; schattingen, beoordelingen en onzekerheden; bijzondere transacties; waarderingsgrondslagen met betrekking tot significante jaarrekeningposten, inclusief het tijdstip waarop transacties plaatsvinden en de periode waarin die worden verantwoord. Mededeling De gekozen waarderingsgrondslagen zijn aanvaardbaar en consistent toegepast met betrekking tot de significante jaarrekeningposten en bijzondere transacties. Dit geldt tevens voor het tijdstip waarop die transacties hebben plaatsgevonden, de periode waarin zij zijn verantwoord en de desbetreffende toelichtingen in de jaarrekening. Verschillen van inzicht met het management over administratieve en verslaggevingkwesties Er waren geen verschillen van inzicht met het college en het management over de waarderingsgrondslagen, de financiële administratie, de verslaggeving of onze controlewerkzaamheden. Beoordelingen en schattingen van het management Voor het opstellen van de jaarrekening moeten vaak schattingen worden gemaakt. Bepaalde schattingen zijn van bijzonder belang door hun invloed op de jaarrekening en de waarschijnlijkheid dat toekomstige gebeurtenissen significant afwijken van de verwachtingen van het college en het management. Wij onderschrijven de schattingen en de wijze waarop deze worden gemaakt door het management en het college.

19 Pagina 16 Bijlage 2 Aandachtgebied Volledigheid verplichtingen, claims, risico s en garanties De gemeente Langedijk gaat gedurende een boekjaar tal van transacties aan. Het overgrote deel van deze transacties heeft zijn weerslag in de financiële administratie. Een deel van de door uw gemeente in 2013 aangegane transacties heeft geen weerslag in de financiële administratie over 2013, terwijl hieruit wel financiële consequenties kunnen volgen. Als voorbeeld in dit kader noemen wij afgesloten contracten en aansprakelijkheidstellingen. Mededeling Aangezien wij als accountant niet in staat zijn vast te stellen dat alle niet uit de administratie blijkende relevante verplichtingen, risico s en garanties volledig en juist in de jaarrekening zijn verwerkt, hebben wij het college gevraagd schriftelijk te bevestigen dat bij het opmaken van de jaarrekening alle relevante (en bekende) feiten en omstandigheden zijn betrokken. Wij hebben deze bevestiging ontvangen. Werking van de internebeheersingsmaatregelen (waaronder de continuïteit en betrouwbaarheid) van de geautomatiseerde gegevensverwerking In het kader van de controle van de jaarrekening brengt de accountant verslag uit omtrent zijn bevindingen met betrekking tot de continuïteit en betrouwbaarheid van de geautomatiseerde gegevensverwerking. Onze controle was niet primair gericht op het doen van een uitspraak omtrent de continuïteit en betrouwbaarheid van (delen van) de geautomatiseerde gegevensverwerking en wij hebben daartoe ook geen opdracht van het management ontvangen. De jaarrekeningcontrole heeft geen tekortkomingen in de continuïteit en betrouwbaarheid van de geautomatiseerde gegevensverwerking aan het licht gebracht. Overige informatie in documenten die de gecontroleerde jaarrekening bevatten Uit hoofde van onze wettelijke controletaak hebben wij alleen de jaarrekening gecontroleerd. Het jaarverslag is door ons beoordeeld op mogelijke tegenstrijdigheden met de jaarrekening.

20 Pagina 17 Bijlage 2 Aandachtgebied Materiële fouten, fraudes en illegale handelingen Mededeling Hoewel hierop niet specifiek gericht, hebben onze controlewerkzaamheden het afgelopen jaar geen materiële fouten, fraudes of andere illegale handelingen, uitgevoerd door het college, het management of andere werknemers, aan het licht gebracht. Onze onafhankelijkheid Onafhankelijkheid is naast deskundigheid een van de pijlers van onze beroepsuitoefening. Wij hechten aan onze reputatie op het gebied van deskundigheid en onafhankelijkheid. Wij voldoen op alle punten aan de onafhankelijkheidsregelgeving die op ons van toepassing is. Wij kennen een groot aantal maatregelen, vastgelegd in een continu geactualiseerde database, die de onafhankelijkheid dienen te waarborgen. Periodiek wordt de naleving van interne en externe onafhankelijkheidsvoorschriften beoordeeld, bijvoorbeeld ten aanzien van potentieel conflicterende diensten en de financiële onafhankelijkheid. Onze professionals moeten jaarlijks hun onafhankelijkheid bevestigen. WNT De Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT) is de vervanger van de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (WOPT) en is door de Tweede Kamer op 6 december 2011 aangenomen. De ingangsdatum is 1 januari De WNT stelt, naast een verplichting tot openbaarmaking, een maximum aan de bezoldiging en de contractuele ontslagvergoeding van bestuurders, toezichthouders en van de hoogste leidinggevenden. Het beloningsmaximum bedraagt voor In dit kader is een toelichting in de programmarekening opgenomen inzake de beloning van de gemeentesecretaris en de griffier. In onze controle is geen overschrijding van deze norm geconstateerd, derhalve heeft de gemeente Langedijk voldaan aan de WNT. Bovendien voldoet de toelichting inzake de WNT zoals opgenomen in de jaarrekening aan de wettelijke eisen daaromtrent.

21 Pagina 18 Bijlage 3 SiSa-bijlage Nummer specifieke uitkering conform SiSabijlage 2013 Specifieke uitkering C7C D9 E27B G1 G1A G2 G3 Investering stedelijke vernieuwing (ISV) II Onderwijsachterstanden beleid (OAB) Brede Doeluitkering verkeer & vervoer Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) gemeente 2013 Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) totaal 2012 Gebundelde doeluitkering (WWB+WIJ+IOAW+IOAZ+ levensonderhoud beginnende zelfstandigen Bbz 2004+WWIK) Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (exclusief levensonderhoud beginnende zelfstandigen) Fout of onzekerheid Financiële omvang in euro s Toelichting fout/onzekerheid Geen Geen bevindingen Geen Geen bevindingen Geen Geen bevindingen Geen Geen bevindingen Geen Geen bevindingen Geen Geen bevindingen Geen Geen bevindingen G5 Wet Participatiebudget (WPB) Geen Geen bevindingen

Ë!l ERNST &YOUNG. Assurance-rapport en rapport van bevindingen bij de herziene SISAverantwoording 2009 regeling 99 van de gemeente Haarlem

Ë!l ERNST &YOUNG. Assurance-rapport en rapport van bevindingen bij de herziene SISAverantwoording 2009 regeling 99 van de gemeente Haarlem Ë!l ERNST &YOUNG Arcadialaan 16C+D 1813 KN Alkmaar Postbus 344 1800 AH Alkmaar Tel.:+31 (0)88-407 1000 Fax:+31 (0)88-407 9205 www.ey.nl VERTROUWELIJK De gemeenteraad en het college van burgemeester en

Nadere informatie

Het Algemeen Bestuur van de Gemeentschappelijke Regeling Meerstad t.a.v. de heer J.J. Boersma Postbus 13 9620 AA SLOCHTEREN

Het Algemeen Bestuur van de Gemeentschappelijke Regeling Meerstad t.a.v. de heer J.J. Boersma Postbus 13 9620 AA SLOCHTEREN Ernst & Young Accountants LLP Leonard Springerlaan 17 9727 KB Groningen Postbus 997 9700 AZ Groningen Tel.: +31 (0) 88-407 1000 Fax: +31 (0) 88-407 2505 www.ey.nl Het Algemeen Bestuur van de Gemeentschappelijke

Nadere informatie

Ernst & Voung Accountants LLP Tel: +31 88407 1000 Leonard Springerlaan 17 Fax: +31 884072505 97271(8 Groningen, Netherlands ey.

Ernst & Voung Accountants LLP Tel: +31 88407 1000 Leonard Springerlaan 17 Fax: +31 884072505 97271(8 Groningen, Netherlands ey. Ernst & Voung Accountants LLP Tel: +31 88407 1000 Leonard Springerlaan 17 Fax: +31 884072505 97271(8 Groningen, Netherlands ey.corn Building a better Postbus 997 9700 A2 Groningen, Netherlands Aan het

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u een gewaarmerkt exemplaar van de jaarstukken 2014, voorzien van onze onafhankelijke controleverklaring d.d. 11 mei 2015.

Hierbij ontvangt u een gewaarmerkt exemplaar van de jaarstukken 2014, voorzien van onze onafhankelijke controleverklaring d.d. 11 mei 2015. Ernst & Young Accountants LLP Tel: +31 88407 1000 Van der Nootstraat 2 Fax: +31 88 407 33 55 8913 HV Leeuwarden, Netherlands ey.com Building a better Postbus 727 8901 BM Leeuwarden, Netherlands Gemeenteraad

Nadere informatie

"Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant EY Ernst S Young Accountants LLP Prof.Dr.Dorgelolaan 12 5613 AM Eindhoven Postbus 455 5600 AL Eindhoven Tel: +31 88 407 10 00 Fax: +31 88 407 48 00 ey.com 2014-02637 Gemeente Goes Ingekomen d.d. 2 3 MEI

Nadere informatie

Ernst & Young Accountants LLP Tel: +31 88 407 10 00 Cross Towers, Antonio Vivaldistraat 150 Fax: +31 88 407 10 05 1083 HP Amsterdam ey.

Ernst & Young Accountants LLP Tel: +31 88 407 10 00 Cross Towers, Antonio Vivaldistraat 150 Fax: +31 88 407 10 05 1083 HP Amsterdam ey. Postbus 7883 1008 AB Amsterdam Ernst & Young Accountants LLP Tel: +31 88 407 10 00 Cross Towers, Antonio Vivaldistraat 150 Fax: +31 88 407 10 05 1083 HP Amsterdam ey.com Het college van burgemeester en

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016 EY working woud Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de raad van de gemeente Bronckhorst Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016 Ons oordeel met beperking Wij

Nadere informatie

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van de gemeente IJsselstein te IJsselstein gecontroleerd.

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van de gemeente IJsselstein te IJsselstein gecontroleerd. Aan de gemeenteraad van Gemeente IJsselstein Baker Tilly Berk N.V. Burgemeester Roelenweg 14-18 Postbus 508 8000 AM Zwolle T: +31 (0)38 425 86 00 F: +31 (0)38 425 86 99 E: zwolle@bakertillyberk.nl KvK:

Nadere informatie

Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015. Kopie aan:

Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015. Kopie aan: 0^=> \d ju^va.' lot's OLJ&rje^oeUi naarcs 150014156 Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015 Kopie aan: Orteliuslaan 982 3528 BD Utrecht Postbus 3180 3502 GD Utrecht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de gemeenteraad van de gemeente Utrecht A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening

Nadere informatie

Controleverklaring jaarrekening 2013. Geacht bestuur,

Controleverklaring jaarrekening 2013. Geacht bestuur, Deloitte Accountants B.V. Schenkkade 47 2595 AR Den Haag Postbus 90721 2509 LS Den Haag Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9815 www.deloitte.nl Aan het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016 Baker Tilly Berk N.V. Burgemeester Roeienweg 14-18 Postbus 508 8000 AM Zwolle T: +31(~384258600 F: +31 (0)38 425 86 99 E: zwolle@bakertillyberk.nl KvK: 24425560 www.bakertillyberk.nl CONTROLEVERKLARING

Nadere informatie

6 juni 2014 drs. M.M.M. Vogelpoel. Hierbij ontvangt u onze controleverklaring d.d. 5 juni 2014 bij de jaarrekening 2013 van uw gemeente.

6 juni 2014 drs. M.M.M. Vogelpoel. Hierbij ontvangt u onze controleverklaring d.d. 5 juni 2014 bij de jaarrekening 2013 van uw gemeente. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Nijkerk Postbus 1000 3860 BA NIJKERK Datum Behandeld

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014 van de gemeente Bellingwedde

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014 van de gemeente Bellingwedde Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014 van de gemeente Bellingwedde Wedde, 27 november 2014 1. Inleiding 1.1 Algemeen De gemeenteraad heeft aan Deloitte Accountants B.V.

Nadere informatie

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid. Gemeente IJsselstein

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid. Gemeente IJsselstein Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid Gemeente IJsselstein INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE UITGANGSPUNTEN CONTROLE... 4 3. GOEDKEURINGS- EN RAPPORTERINGSTOLERANTIES...

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Deloitte Accountants B.V. Robonsbosweg 5 1816 MK Alkmaar Postbus 270 1800 AG Alkmaar Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9705 www.deloitte.nl Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan

Nadere informatie

Controleprotocol jaarrekening 2016

Controleprotocol jaarrekening 2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Wettelijk kader 3 1.2 Doel 4 2. Accountantscontrole 5 2.1 Controle getrouwheid en rechtmatigheid in het algemeen 5 2.2 Controle rechtmatigheid in het bijzonder 5 2.3 Controletoleranties

Nadere informatie

"Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Prof.Dr.Dorgelolaan 12 5613 AM Eincihoven, Nettierlands Postbus 455 5600 AL Eindtioven, Nettierlands Gemeente Eindhov Tel: +31 88 407 10 00 Fax:+31 88 407 48 00 ey.com ontvangen 2 8 APR.15 De gemeenteraad

Nadere informatie

Hierbij doen wij u onze controleverklaring d.d... mei 2012 bij de jaarrekening 2011 van uw gemeente toekomen.

Hierbij doen wij u onze controleverklaring d.d... mei 2012 bij de jaarrekening 2011 van uw gemeente toekomen. Deloitte Accountants B.V. Amerikalaan 110 6199 AE Maastricht Airport Postbus 1864 6201 BW Maastricht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9904 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Simpelveld

Nadere informatie

Building a better working world. Rapport. aan het Bestuur van Stichting Hoge Veluwe Fonds, Hoenderloo

Building a better working world. Rapport. aan het Bestuur van Stichting Hoge Veluwe Fonds, Hoenderloo Building a better working world Rapport aan het Bestuur van inzake de jaarrekening 2014 Building a better working world Inhoudsopgave Rapport 1 Controleverklaring van de onafhankelijke accountant 2 Bestemming

Nadere informatie

,13 APR. 2312. controleverklaring bij exploitatieoverzicht 2011 inzake Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van de gemeente Bloemendaal

,13 APR. 2312. controleverklaring bij exploitatieoverzicht 2011 inzake Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van de gemeente Bloemendaal 1 1 =!i ERNST & YOUNG Cross Towers, Antonio Vivaldistraat 150 1083 HP Amsterdam Postbus 7883 1008 AB Amsterdam,13 APR. 2312 Tel.:+31(0) 88-407 1000 Fax: +31(0) 88-407 1005 www.ey.nl VERTROUWELIJK Gemeente

Nadere informatie

Hellendoom. Aan de raad. III II III IIII IIII III III II (code voor postverwerking)

Hellendoom. Aan de raad. III II III IIII IIII III III II (code voor postverwerking) Punt 11. : Controleprotocol jaarrekeningen G 6 m 6 6 R T 6 2011 tot en met 2014 _- sa. Hellendoom Aan de raad Samenvatting: De accountant geeft bij de jaarrekening een controleverklaring af waarin zowel

Nadere informatie

yip! Groningen, 14 april 2016 DVIN-A$LKGQ/jb Geachte leden van het algemeen bestuur,

yip! Groningen, 14 april 2016 DVIN-A$LKGQ/jb Geachte leden van het algemeen bestuur, E yip! Ernst & Young Accountants LLP Tel: +31 88 407 1000 Leonard Springerlaan 17 Fax: +31 88 407 2505 9727 KB Groningen, Netherlands ey.com Building a better Postbus 997 9700 AZ Groningen, Netherlands

Nadere informatie

Del itte. Geachte leden van de raad, Hierbij ontvangt u onze controleverkiaring d.d. 24 juni 2014 bij dejaarrekening 2013 van uw gemeente.

Del itte. Geachte leden van de raad, Hierbij ontvangt u onze controleverkiaring d.d. 24 juni 2014 bij dejaarrekening 2013 van uw gemeente. Del itte. Robonsbosweg 5 1816 MKAlkmaar Postbus 270 1800 AG Alkmaar Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9705 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Velsen Posthus 456 1970 AL IJMUDEN

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER.

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling Maasveren Limburg Noord. Accountantsverslag 2014 april 2015

Gemeenschappelijke Regeling Maasveren Limburg Noord. Accountantsverslag 2014 april 2015 Gemeenschappelijke Regeling Maasveren Limburg Noord Accountantsverslag 2014 april 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Aard en reikwijdte van de werkzaamheden 3. Bevindingen naar aanleiding van de eindejaarscontrole

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Deloitte Accountants B.V. Eemsgolaan 15 9727 DW Groningen Postbus 980 9700 AZ Groningen Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9870 www.deloitte.nl Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Nadere informatie

De 1 o ïtte. Aan de gemeenteraad van Gemeente Oude Ilsselstreek T.a.v. de heer 1. van Urk, raadsgriffier Postbus 42 7080 AA GENDRINGEN

De 1 o ïtte. Aan de gemeenteraad van Gemeente Oude Ilsselstreek T.a.v. de heer 1. van Urk, raadsgriffier Postbus 42 7080 AA GENDRINGEN De 1 o ïtte. Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van Gemeente Oude Ilsselstreek

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de raad van gemeente Haarlem Verklaring over de jaarrekening 2018 Ons oordeel Naar ons oordeel: geeft de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening

Nadere informatie

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014 Behoort bij raadsbesluit d.d. 29 januari 2015 tot vaststelling van het 'Controleprotocol 2014'. Controleprotocol Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Inleiding... 3 2.1 Doelstelling...

Nadere informatie

Hierbij doen wij u vijf exemplaren van ons rapport toekomen inzake de jaarrekening 2013 van Stichting Hoge Veluwe Fonds.

Hierbij doen wij u vijf exemplaren van ons rapport toekomen inzake de jaarrekening 2013 van Stichting Hoge Veluwe Fonds. Building a better working world Ernst & Young Accountants LLP Zwartewaterallee 56 8031 DX Zwolle Postbus 634 8000 AP Zwolle Tel: +3188 407 1000 Fax: +31 884079405 ey.com VERTROUWELIJK Stichting Het Nationale

Nadere informatie

Een exemplaar van de jaarstukken dient te worden ondertekend door het dagelijks bestuur en te worden aangeboden aan het algemeen bestuur.

Een exemplaar van de jaarstukken dient te worden ondertekend door het dagelijks bestuur en te worden aangeboden aan het algemeen bestuur. Ernst & Young Accountants LLP Tel: +31 88 407 1000 Meander 861 Fax: +31 88407 6005 6825 MH Arnhem, Netherlands ey.com Postbus 30116 6803 AC Arnhem, Netherlands VERTROUWELIJK Het bestuur van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Jaarr ekeni ng 31 december 2018 1 januari 2018 Gemeente U den Control e Goedkeurend 31011325A005 KVK Kvk Nummer uit DB (nog te doen) Create SBR Extensi on 1.0 Eindhoven 30 mei 2019 Controleverklaring van

Nadere informatie

IPA-ACON ASSURANCE B.V.

IPA-ACON ASSURANCE B.V. m IPA-ACON ASSURANCE B.V. Wilhelmlnapark 8-9 Telefoon 03-5319539 Aan het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling Milieu en Afval Kop van Noord-Holland Postbus 8 1740 AA SCHAGEN Reg.nr. : 1003473/15/336/83

Nadere informatie

Deloitte. Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland. Rapport van bevindingen voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014.

Deloitte. Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland. Rapport van bevindingen voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014. Deloitte Accountants B.V. Park Veidzigt 25 4336 DR Middelburg Postbus 7056 4330 GB Middelburg Nederland Tel: 088 288 2888 Fax 088 288 9895 www.deloitte.n1 Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland

Nadere informatie

Farid Chikar / juni 2017

Farid Chikar / juni 2017 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Farid Chikar 040-2083696 Farid.chikar@A2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 208981/269305 29 juni 2017 Portefeuillehouder Wethouder

Nadere informatie

Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT) Rapport van bevindingen Controle jaarrekening 2012. =U ERNST &YOUNG Quality In Everything We Do

Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT) Rapport van bevindingen Controle jaarrekening 2012. =U ERNST &YOUNG Quality In Everything We Do II Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT) Rapport van bevindingen Controle jaarrekening 2012 Quality In Everything We Do I l l ' " " =!l ERNST &YOUNG Ernst & Young Accountants LLP SES&'X Postbus 30116

Nadere informatie

Object van controle is de jaarrekening 2013. Tevens geeft de accountant aan of het jaarverslag met de jaarrekening verenigbaar is.

Object van controle is de jaarrekening 2013. Tevens geeft de accountant aan of het jaarverslag met de jaarrekening verenigbaar is. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2013 VAN DE GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL 1. Inleiding Bij besluit van 06 november 2003 heeft de gemeenteraad Deloitte Accountants aangewezen

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen Inleiding Jaarlijks dienen de accountants van gemeenten op grond van artikel 213 van de Gemeentewet behalve een

Nadere informatie

Omgevingsdienst Regio Nijmegen Uitkomsten controle en overige informatie 2014 Rapportage aan het Algemeen Bestuur

Omgevingsdienst Regio Nijmegen Uitkomsten controle en overige informatie 2014 Rapportage aan het Algemeen Bestuur Omgevingsdienst Regio Nijmegen Uitkomsten controle en overige informatie 2014 Rapportage aan het Algemeen Bestuur Ernst & Young Accountants LLP Meander 861 6825 MH Arnhem Postbus 30116 6803 AC Arnhem Tel.:

Nadere informatie

II =!l ERNST &YOUNG. Assurance-rapport en rapport van bevindingen bij de herziene SISAverantwoording 2009 regeling 21A van de gemeente Haarlem

II =!l ERNST &YOUNG. Assurance-rapport en rapport van bevindingen bij de herziene SISAverantwoording 2009 regeling 21A van de gemeente Haarlem II =!l ERNST &YOUNG Ernst & Younq Accountants LLP Arcadialaan 6C+D 83 KN Alkmaar Postbus 344 800 AH Alkmaar Tel.:+3 (0)88-407 000 Fax:+3 (0)88-407 9205 www.ey.nl VERTROUWELIJK De gemeenteraad en het college

Nadere informatie

Controleprotocol jaarrekening gemeente Heerenveen

Controleprotocol jaarrekening gemeente Heerenveen gemeente Heerenveen Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Wettelijk kader... 3 1.2 Doel... 4 2 Accountantscontrole... 5 2.1 Controle getrouwheid en rechtmatigheid in het algemeen... 5 2.2 Controle rechtmatigheid

Nadere informatie

EY Building a better working world

EY Building a better working world Ernst & Young Accountants LLP Prof.Dr.Dorgelolaan 14 5613 AM Eindhoven, Netherlands Postbus 455 5600 AL Eindhoven, Netherlands Tel: +3188407 10 00 Fax: +3188 407 48 00 ey.com De gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Purmerend

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Purmerend Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Purmerend Inhoud 1. Inleiding... 1 1.1 Doelstelling... 1 1.2 Wettelijk kader... 1 1.3 Procedure... 2 2 Algemene uitgangspunten

Nadere informatie

Controleprotocol Gemeente Loon op Zand

Controleprotocol Gemeente Loon op Zand Controleprotocol 2016 Gemeente Loon op Zand Financien & Belastingen Oktober 2016 1. Inleiding De gemeente Loon op Zand geeft ieder jaar opdracht om de accountantscontrole als bedoeld in artikel 213 GW

Nadere informatie

Behandeld door W.P. de Vries RA 088 288 1225

Behandeld door W.P. de Vries RA 088 288 1225 Gustav Mahlerlaan 2970 1 081 LA Amsterdam Postbus 5811 0 1 040 HC Amsterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9737 www.deloitte.nl VERTROUWELIJK Aan het algemeen bestuur gemeenschappelijke regeling

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant = f~4st~ SV 5613 AM Eindhoven Postbus 455 5600 AL Eindhoven Tel.: +31 (0)88-407 1000 Fax: +31 (0)88-407 1005 wwwey.nl Aan de Gemeenteraad van de gemeente Sint Anthonis T.a.v. de heer Keijzer Postbus 40

Nadere informatie

Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde

Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Doelstelling... 3 3. Wettelijk kader... 3 4. Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid en rechtmatigheid)... 3 4.1

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: het algemeen bestuur van Waterschap Vechtstromen A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening

Nadere informatie

De10 tte. Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente Doetinchem Postbus 9020 7000 HA DOETINCHEM. 2014 drs. W.W.LA. Wentink DPS/3100102737/24588

De10 tte. Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente Doetinchem Postbus 9020 7000 HA DOETINCHEM. 2014 drs. W.W.LA. Wentink DPS/3100102737/24588 De10 tte. Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Amhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE UITGANGSPUNTEN CONTROLE... 4 3. GOEDKEURINGS- EN RAPPORTERINGSTOLERANTIES... 5 4. RECHTMATIGHEID...

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Mill en Sint Hubert

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Mill en Sint Hubert Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014-2017 van de gemeente Mill en Sint Hubert 1. Inleiding Bij besluit van 12 juni 2014 heeft de gemeenteraad Deloitte accountants opdracht

Nadere informatie

Controleprotocol 2018 en 2019 voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Delfzijl

Controleprotocol 2018 en 2019 voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Delfzijl Controleprotocol 2018 en 2019 voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Delfzijl Nick Doorn (concerncontroller) 20 juni 201914 juni 2019 1. Inleiding In 2016 heeft de aanbesteding

Nadere informatie

Ons oordeel met beperking Wij hebben de jaarrekening 2017 van gemeente Tiel te Tiel gecontroleerd.

Ons oordeel met beperking Wij hebben de jaarrekening 2017 van gemeente Tiel te Tiel gecontroleerd. Aan de gemeenteraad van Gemeente Tiel Baker Tilly Berk N.V. Bijster 39 Postbus 3814 4800 DV Breda T: +31 (0)76 525 00 00 F: +31 (0)76 525 00 50 E: breda@bakertillyberk.nl KvK: 24425560 www.bakertillyberk.nl

Nadere informatie

Accountants BERK CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017

Accountants BERK CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Aan het bestuur van Recreatieschap Stichtse Groenlanden Baker Tilly Berk N.V. Papendorpseweg 99 Postbus 85007 3508 AA Utrecht T: +31 (0)30 258 70 00 F: +31 (0)30 254 45 77 E: utrecht@bakertillyberk.nl

Nadere informatie

Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT) Uitkomsten controle jaarrekening =U ERNST &YouisiG Quality In Everything We Do \2-0D\^3 2 F

Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT) Uitkomsten controle jaarrekening =U ERNST &YouisiG Quality In Everything We Do \2-0D\^3 2 F 2 F \2-0D\^3 Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT) Uitkomsten controle jaarrekening 2011 Verslag van bevindingen voor het Algemeen Bestuur =U ERNST &YouisiG Quality In Everything We Do II Ernst & Young

Nadere informatie

De 0 tte. Aan het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Westfries Archief Postbus 603 1620 AR HOORN. Geachte heer Dekema,

De 0 tte. Aan het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Westfries Archief Postbus 603 1620 AR HOORN. Geachte heer Dekema, De 0 tte. Deloitte Accountants B.V. Robonsbosweg 5 1816 MKAlkmaar Postbus 270 1800 AG Alkmaar Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9702 www.delojtte.nl Aan het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

INT / 2435 A.van Genderen. Jaarstukken ODRU 2016 en accountantsverklaring

INT / 2435 A.van Genderen. Jaarstukken ODRU 2016 en accountantsverklaring Aan de raad van de Gemeente Bunnik Postbus 5 3980 CA Bunnik c^ regio Utrecht Bezoekadres: Archimedeslaan 6 3584 BA Utrecht Postadres: Postbus 13101 3507 LC Utrecht 088-022 50 00 info@odru.nl www.odru.nl

Nadere informatie

BERK. Accountantsverslag. Boekjaar Natuur- en recreatieschap De Grevelingen. An independent member of Baker Tilly International

BERK. Accountantsverslag. Boekjaar Natuur- en recreatieschap De Grevelingen. An independent member of Baker Tilly International Accountantsverslag Boekjaar 2017 ~AKER TILLY BERK Natuur- en recreatieschap De Grevelingen An independent member of Baker Tilly International Inhoudsopgave Pagina 1. Bestuurlijke samenvatting 4 2. Accountantscontrole

Nadere informatie

"Controlever ank. e accountant

Controlever ank. e accountant TeL 4-31 88 407 10 00 Prot.Dr.Dorgelolaan 12 Fax: +31 88 407 48 01 561.3 AM Eindhoven, Netherlands ey.com Postbus 455 5600 AL Eindhoven, Netherlands Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u een gewaarmerkt exemplaar van de jaarrekening 2012, voorzien van onze controleverklaringen d.d. 19 maart 2013.

Hierbij ontvangt u een gewaarmerkt exemplaar van de jaarrekening 2012, voorzien van onze controleverklaringen d.d. 19 maart 2013. III I NS&Ô NG Ernst & Young Accountants LLP Wassenaarseweg 80 2596 CZ Den Haag Postbus 90636 2509 LP Den Haag Tel.: +31 (0)88-407 1000 Fax: +31 (0)88-407 4187 www.ey.nl VERTROUWELIJK Het Dagelijks Bestuur

Nadere informatie

650819 Bevestiging bij de jaarrekening 2014

650819 Bevestiging bij de jaarrekening 2014 tal Heemstede Ernst & Young Nederland LLP t.a.v. de heer R. Ellermeijer RA Postbus 7883 1008 AB AMSTERDAM Verzenddatum Bijlage Ons kenmerk Betreft 14 april 2015 650819 Bevestiging bij de jaarrekening 2014

Nadere informatie

: Controleprotocol voor de accountantscontrole inclusief normenkader

: Controleprotocol voor de accountantscontrole inclusief normenkader Agendapunt 5 algemeen bestuur Onderwerp : Controleprotocol voor de accountantscontrole inclusief normenkader Datum : 14 februari 2018 Opsteller Behandeling DSO : Jan de Jonge : n.v.t. Bijlage(n) : Samenvatting

Nadere informatie

De I0 tte. Aan de gemeenteraad van de gemeente Sliedrecht Postbus 16 3360 AA SLIEDRECHT. Geachte leden van de raad,

De I0 tte. Aan de gemeenteraad van de gemeente Sliedrecht Postbus 16 3360 AA SLIEDRECHT. Geachte leden van de raad, De I0 tte. Deloitte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

Hierbij doen wij u onze accountantsverklaring d.d. 22 juni 2010 bij de jaarrekening 2009 van uw waterschap toekomen.

Hierbij doen wij u onze accountantsverklaring d.d. 22 juni 2010 bij de jaarrekening 2009 van uw waterschap toekomen. De leden van de Verenigde Vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland Postbus 3061 2601 DB Delft 22 juni 2010 H.E. de Winter /A10.52-14. Accountantsverklaring jaarrekening 2009 Geachte leden van

Nadere informatie

Provinciale Normenkader Rechtmatigheid 2015(aangepast)

Provinciale Normenkader Rechtmatigheid 2015(aangepast) Provinciale Normenkader Rechtmatigheid 2015(aangepast) Inleiding Met ingang van 2004 moeten alle provinciale jaarrekeningen worden voorzien van een accountantsverklaring met betrekking tot de financiële

Nadere informatie

Gemeente Noordwijkerhout. Accountantsverslag 2014

Gemeente Noordwijkerhout. Accountantsverslag 2014 Gemeente Noordwijkerhout Accountantsverslag 2014 Aan de gemeenteraad van de gemeente Noordwijkerhout Amsterdam, 9 juni 2015 Geachte leden van de gemeenteraad, In overeenstemming met de door u verstrekte

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2013 van de gemeente Hengelo

CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2013 van de gemeente Hengelo CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2013 van de gemeente Hengelo 0 Inleiding De Gemeentewet(GW), art. 213, schrijft voor dat de gemeenteraad één of meer accountants aanwijst

Nadere informatie

Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Geachte Griffie,

Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Geachte Griffie, Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Nicolette Rigter woensdag 19 april 2017 12:02 Amersfoort, raadsgriffier; Baarn, raadsgriffier; Bunnik, raadsgriffier; Bunschoten, raadsgriffier;

Nadere informatie

Uei0iiie. Aan de leden van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfiand Postbus 3061 2601 DB DELFT

Uei0iiie. Aan de leden van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfiand Postbus 3061 2601 DB DELFT Uei0iiie 1 -. Deloitte Accountants Wilhelminakade 1 3072 AF Rotterdam Fostbus 2031 3000 GA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Aan de leden van het algemeen bestuur

Nadere informatie

Hierbij doen wij u onze accountantsverklaring d.d. 21 mei 2010 bij de jaarrekening 2009 van uw gemeenschappelijke regeling toekomen.

Hierbij doen wij u onze accountantsverklaring d.d. 21 mei 2010 bij de jaarrekening 2009 van uw gemeenschappelijke regeling toekomen. MPGR32010052509330164 GR3 25.05.2010 Q164 6R3 Deloitte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Tel: (088) 2882888 Fax: (088) 2889830 www.deloitte.nl Aan de Drechtraad

Nadere informatie

2 Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid én rechtmatigheid)

2 Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid én rechtmatigheid) Controleprotocol voor de accountantscontrole 2013 van de gemeente Sliedrecht 1. Inleiding Voor het jaar 2013 heeft de gemeenteraad aan Deloitte Accountants B.V. opdracht verstrekt om de accountantscontrole

Nadere informatie

1.2 Wettelijk kader CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2017 VAN DE GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. 1.

1.2 Wettelijk kader CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2017 VAN DE GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. 1. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2017 VAN DE GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL 1. Inleiding Bij besluit van 17 september 2015 heeft de gemeenteraad Mazars Paardekooper Hoffman

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OBJECT VAN CONTROLE: JAARREKENING 2014 EN 2015

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OBJECT VAN CONTROLE: JAARREKENING 2014 EN 2015 CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OBJECT VAN CONTROLE: JAARREKENING 2014 EN 2015 Voor de gemeenten Tubbergen, Dinkelland en het Openbaar lichaam Noaberkracht Dinkelland Tubbergen September 2014

Nadere informatie

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zijn uiteraard graag bereid een nadere toelichting aan u te verstrekken.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zijn uiteraard graag bereid een nadere toelichting aan u te verstrekken. Deloitte Accountants B.V. Bijster 5 4817 HX Breda Postbus 1195 4801 BD Breda Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9793 www.deloitte.nl Aan het algemeen en het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Del o itte. Controleverkiaring j aarrekening 2013. Geacht bestuur,

Del o itte. Controleverkiaring j aarrekening 2013. Geacht bestuur, Del o itte. Deloitte Accountants B.V. Amerikalaan 110 6199 AE Maastricht Postbus 1864 6201 BW Maastricht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9904 www.deloitte.ni Aan het algemeen bestuur van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

1o ïtte. Aan het algemeen en dagelijks bestuur van GBLT T.a.v. mevrouw drs. J.H. Lepage MPA Postbus 1098 8001 BB ZWOLLE

1o ïtte. Aan het algemeen en dagelijks bestuur van GBLT T.a.v. mevrouw drs. J.H. Lepage MPA Postbus 1098 8001 BB ZWOLLE De 1o ïtte. rouh1tts 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan het algemeen en dagelijks bestuur van GBLT T.a.v. mevrouw drs. J.H. Lepage

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016 IPA-ACON ASSURANCE B.V. «I( < 1 «HOII Wilhelminapark 29 Postbus 6222 2001 HE Haarlem Telefoon 023-531 9539 Fax 023-5311700 info@ipa-acon.nl www.ipa-acon.nl CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT

Nadere informatie

Accountantscontrole 2013

Accountantscontrole 2013 Accountantscontrole 2013 Commissie Samen Leven gemeente Ridderkerk 26 juni 2014 Rein-Aart van Vugt Hennie de Winter 1 Controleproces Communicatie met de Raad in alle fasen Opdrachtbevestiging en controleplan

Nadere informatie

Controleverklarinq van de onafhankelijke accountant Aan: de gemeente Nijmegen

Controleverklarinq van de onafhankelijke accountant Aan: de gemeente Nijmegen Ernst & Voung Accountants LLP Tel: 1-31 (0)88-407 1000 Meander 861 Fax: +31 (0)88-407 6005 6825 MH Arnhem Www.ey.com - Postbus 30116 Building a better 6803 AC Arnhem Aan de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

Datum: 4 juli 2014 Agendapunt: 4 Betreft: Jaarstukken 2013

Datum: 4 juli 2014 Agendapunt: 4 Betreft: Jaarstukken 2013 VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT Datum: 4 juli 2014 Agendapunt: 4 Betreft: Jaarstukken 2013 Aanleiding Ter uitvoering van de artikelen 197 en 198 van de Gemeentewet

Nadere informatie

Jaarrekening 2013. Gemeente Bunnik. Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad

Jaarrekening 2013. Gemeente Bunnik. Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad Jaarrekening 2013 Gemeente Bunnik Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad Agenda Controle van de jaarrekening De voorschriften voor de jaarrekening Jaarrekeningcontrole 2013 Controle van de jaarrekening

Nadere informatie

Controleverklaringvan de onafhankelijke accountant

Controleverklaringvan de onafhankelijke accountant Controleverklaringvan de onafhankelijke accountant Aan de gemeenteraad van de gemeente Brunssum te Brunssum Verklaring betreffende de jaarrekening Wij hebben de jaarrekening 2010 van de gemeentebrunssum

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL. Voor de accountantscontrole op de jaarrekeningen

CONTROLEPROTOCOL. Voor de accountantscontrole op de jaarrekeningen CONTROLEPROTOCOL Voor de accountantscontrole op de jaarrekeningen 2014 2017 Juni 2014 Gemeente Dalfsen 2 Inhoudsopgave Object van controle...4 Doelstelling...4 Te hanteren goedkeurings- en rapporteringtoleranties...4

Nadere informatie

Bijlage(n) niet gescand. Origineel doorgezonden naar de afdeling. Gemeente Emmen. M û^ä^$a 11 MEI ^3 b -C(mc Ggf

Bijlage(n) niet gescand. Origineel doorgezonden naar de afdeling. Gemeente Emmen. M û^ä^$a 11 MEI ^3 b -C(mc Ggf De gemeenteraad van de gemeente Emmen t.a.v. de heer H.D. Werkman, griffier Postbus 30001 7800 RA EMMEN Bijlage(n) niet gescand. Origineel doorgezonden naar de afdeling. Gemeente Emmen M û^ä^$a 11 MEI

Nadere informatie

Document:13IT Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta

Document:13IT Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta Document:13IT021860 Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta vanaf jaarrekening 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Doelstelling...3

Nadere informatie

Gemeente Doetinchem. Presentatie jaarrekeningcontrole juni 2017

Gemeente Doetinchem. Presentatie jaarrekeningcontrole juni 2017 Gemeente Doetinchem Presentatie jaarrekeningcontrole 2016 15 juni 2017 Samenvatting Reikwijdte van de controle Met de gunning van 25 mei 2015 welke door middel van onze vaktechnische opdrachtbevestiging

Nadere informatie

Controleprotocol Het Waterschapshuis vanaf boekjaar 2013

Controleprotocol Het Waterschapshuis vanaf boekjaar 2013 Controleprotocol Het Waterschapshuis vanaf boekjaar 2013 Versie 1.1 21 mei 2013 Adrie-Jan de Korte Kenmerk: V0050/H1516 Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Doelstelling 3 1.2 Wettelijk kader 3 2. Algemene uitgangspunten

Nadere informatie

Aan het bestuur en de directie van Stichting Katholiek Basisonderwijs Haarlem-Schoten Reviusstraat 1-3 2026 SJ HAARLEM

Aan het bestuur en de directie van Stichting Katholiek Basisonderwijs Haarlem-Schoten Reviusstraat 1-3 2026 SJ HAARLEM Aan het bestuur en de directie van Stichting Katholiek Basisonderwijs Haarlem-Schoten Reviusstraat 1-3 2026 SJ HAARLEM CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Verklaring betreffende de jaarrekening

Nadere informatie

18 juni 2015 Rein-Aart van Vugt Toby Bergshoeff. Controle jaarrekening 2014

18 juni 2015 Rein-Aart van Vugt Toby Bergshoeff. Controle jaarrekening 2014 18 juni 2015 Rein-Aart van Vugt Toby Bergshoeff Controle jaarrekening 2014 Agenda Accountantscontrole Bevindingen controle 2014 Actuele ontwikkelingen Vragen Fasering accountantscontrole gemeente Ridderkerk

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant T: +31 (0)30 284 98 00 E: utrecht@bdo.nl www.bdo.nl BDO Audit & Assurance B.V. Postbus 4053, 3502 HB Utrecht Van Deventerlaan 101, 3528 AG Utrecht Nederland Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Nadere informatie

Gemeente Leeuwarderadeel Accountantsverslag 2014 Rapportage aan de gemeenteraad

Gemeente Leeuwarderadeel Accountantsverslag 2014 Rapportage aan de gemeenteraad Gemeente Leeuwarderadeel Accountantsverslag 2014 Rapportage aan de gemeenteraad Ernst & Young Accountants LLP Van der Nootstraat 2 8913 HV Leeuwarden, Netherlands Postbus 727 8901 BM Leeuwarden, Netherlands

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: de Gemeente Delft en de Raad van Commissarissen van Werkse! Verklaring over de jaarrekening 2016 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van

Nadere informatie

Gemeente Woerden Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: Behandeld door Drs. A. van Doesburg RA

Gemeente Woerden Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: Behandeld door Drs. A. van Doesburg RA Gemeente Woerden 06.005572 Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: 31/05/2006 PM Orteliuslaan 1041 3528 BE Utrecht Postbus 85103 3508 AC Utrecht Tel: (030) 2995500 Fax: (030) 2995502

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de algemene vergadering van Nederlandse Waterschapsbank N.V. Verklaring over de jaarrekening 2014 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2014 van

Nadere informatie

A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2017

A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2017 VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan de Raad van Beheer van de Stichting voor Protestants Christelijk Onderwijs voor Meppel e.o. A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2017 Ons

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL. voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2010 van de gemeente Leeuwarderadeel

CONTROLEPROTOCOL. voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2010 van de gemeente Leeuwarderadeel CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2010 van de gemeente Leeuwarderadeel Middelen Februari 2011 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Doelstelling...3 1.2 Wettelijk kader...3 2.

Nadere informatie

Delo i tte. De gemeenteraad van de gemeente Appingedam T.a.v. mevrouw E.P. Faber-van Brug, raadsgriffier Postbus 15 9900 AA APPINGEDAM.

Delo i tte. De gemeenteraad van de gemeente Appingedam T.a.v. mevrouw E.P. Faber-van Brug, raadsgriffier Postbus 15 9900 AA APPINGEDAM. Delo i tte. Deloitte Accountants B.V. Laan Corpus den Hoorn 102-4 9728 JR Groningen Postbus 980 9700 AZ Groningen Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9870 www.deloitte.nl De gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

Controleprotocol 2014 t/m 2018 Regio Gooi en Vechtstreek

Controleprotocol 2014 t/m 2018 Regio Gooi en Vechtstreek Itegio Gooi en\įechtstreek Controleprotocol 2014 t/m 2018 Regio Gooi en Vechtstreek Bussum, 12 november 2014 Regnr.: 14.0006911 f Gooi enuechhtreek Het algemeen bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek;

Nadere informatie